Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206), μετά το άρθρο 54ΙΒ, προστίθεται άρθρο 54ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 54ΙΓ
Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
β) αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος,
γ) αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
δ) αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500 €) σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) ανά φορολογικό έτος και
ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των περ. α), β) και δ) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
2. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου της παρ. 1, τα πρόστιμα της παρ. 1 διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των περ. α), β) και δ) της παρ. 1 ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου, υποτροπιάζουν ως προς την παράβαση της περ. α) της παρ. 1.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων της παρ. 2, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:56 | Γεώργιος Μάτσος

    Φτάνουμε λοιπόν ως φορολογική κοινωνία «επιτέλους» στη θέσπιση προστίμων για τη μη έγκαιρη (!) διαβίβαση – που εξομοιώνεται με τη μη διαβίβαση! – των φορολογικών στοιχείων στα MyDATA.

    Το πρόβλημα με τα πρόστιμα αυτής της παραγράφου είναι άλλο: Με παρέμβαση της τρόικας των ξένων δανειστών, τα πρόστιμα του πάλαι ποτέ νόμου 2523/1997 για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για έκδοση εικονικών κλπ. φορολογικών στοιχείων ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ολοσχερώς.

    Τώρα βλέπουμε με το άρθρο αυτό να έρχεται μια νέα γενιά ιδιαίτερα περίπλοκων προστίμων, η οποία στην πραγματικότητα υποκαθιστά τα παλιά πρόστιμα της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

    Το ερώτημα είναι: Το θέλουμε; Το έχει ανάγκη το φορολογικό μας σύστημα;

    Η απότομη διακοπή της φυσιολογικής πορείας εξέλιξης του φορολογικού μας συστήματος προς το «ευρωπαϊκότερο» μετά την αποχώρηση της τρόικας/θεσμών που ξεκίνησε το 2020 με τα πρόστιμα των άρθρων 54Ε και επόμενα, εδραιώνεται με το άρθρο αυτό, χωρίς να είναι καν βέβαιο ότι ολοκληρώνεται – ήδη βρισκόμαστε στο άρθρο 54ΙΓ χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε! Έχει προστεθεί δηλαδή ένα ολόκληρο φορολογικό ποινολόγιο, πολύ περιπλοκότερο και ενδεχομένως βαρύτερο από το παλιό άρθρο 5 ν. 2523/1997, για τον «νέο ΚΒΣ» που είναι τα MyDATA και η λοιπή συναφής νέα ηλεκτρονική γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.

    Και το ερώτημα είναι: Χρειάζεται ένα τέτοιο ποινολόγιο; Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή ή θέλουμε να επιβάλουμε τη χρήση ενός φαραωνικού γραφειοκρατικού συστήματος στις επιχειρήσεις ως αυτοσκοπό; Το άρθρο αυτό δίνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την εντύπωση ότι τα MyDATA είναι αυτοσκοπός, μεγαλύτερος ακόμη και από αυτή την έκδοση του φορολογικού στοιχείου!

    Και μόνον η ανάγνωση του άρθρου με τις τόσες υποπεριπτώσεις, ζαλίζει. Οι επιχειρήσεις και οι λογιστές θα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ υποχρεωμένες στην τήρηση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας υπό την απειλή προστίμου για ΚΑΘΕ παράβαση! Για ΚΑΘΕ λάθος! Και το ερώτημα είναι: Κουτσά στραβά τα έχουν καταφέρει, μέσα από ένα πραγματικά κακής ποιότητας σύστημα όπως τα MyDATA, να κουτσολειτουργούν το σύστημα. Λάθη γίνονται ακόμη πολλά, κάποιοι δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη να τα τηρήσουν ούτε στοιχειωδώς. Και ξαφνικά έρχονται πρόστιμα «για κάθε παράβαση», χωρίς η επιχειρηματική κοινότητα να έχει καλά καλά συνηθίσει το νέο σύστημα, χωρίς να έχουν λυθεί ακόμη σημαντικά προβλήματα. Αφού λοιπόν κουτσά στραβά τα έχουν καταφέρει κάπως να τα τηρούν ΧΩΡΙΣ να υπάρχουν καθόλου κυρώσεις, ποιος ο λόγος τώρα, ξαφνικά να επιβληθούν τέτοιες και τόσες κυρώσεις; Πάλι τα εφάρμοζαν, δεν τα εφάρμοζαν οι επιχειρήσεις; Τα πρόστιμα γιατί χρειάζονται, τελικά;

    Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα νοσταλγούμε τις εποχές του άθλιου νόμου 2523/1997. Η επιχειρηματικότητα γίνεται δυσβάστακτο «σπορ». Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά ποιος θα είναι τόσο ανόητος ώστε να επενδύσει σε αυτή τη χώρα όπου τον απειλούν τόσα δυσβάστακτα πρόστιμα για κάθε αδυναμία ενός πληροφορικού συστήματος; Οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν για τα πρόστιμα ή για να εκπληρώνουν τον επιχειρηματικό τους σκοπό;

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 22:14 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΡΜΕΝ

    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ:

    Κάθε τεχνικό πρόβλημα θα απειλεί με ΠΡΟΣΤΙΜΟ την επιχείρηση.

    Υπάρχουν εκατοντάδες καθημερινές περιπτώσεις ακούσιων λαθών που θα μετασχηματιστούν σε χρηματικές ποινές .

    Όλες οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε δυσθεώρητα πρόστιμα.

    Το κόστος διαχείρισης για την αποφυγή των προστίμων γίνεται τεράστιο

    Το κόστος από τα λογισμικά πληροφορικής και τα modules των mydata θα γίνει δυσβάσταχτο

    Το κόστος από την απώλεια ατελείωτων χρονοωρών σε διαδικασίες ελέγχου και ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας θα κάνει τις μικρές επιχειρήσεις αποτελεσματικές.

    Προβλήματα από απώλεια σύνδεσης είτε από ανωτέρα βία, είτε από ακούσια αμέλεια θα καταστήσουν την επιχείρηση υπόλογη σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.

    Τα ανωτέρω κόστη και τα λοιπά μέτρα ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας θα καταστήσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις μη βιώσιμες!

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ:

    Ποινικοποιείται η βραδεία διαβίβαση και τα ακούσια λάθη αντί της καταπολέμησης της μη έκδοσης παραστατικών.

    Δημιουργείται καθεστώς επιβολής προστίμων σε ημερήσια βάση επί τυπικών και όχι ουσιαστικών παραβάσεων.

    Η επιχειρηματικότητα πλήττεται από την επιβαλλόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία .

    Η πλατφόρμα του myData είναι κάκιστη με πολλές ελλείψεις και συνεπώς ακατάλληλη, ανέτοιμη και αναξιόπιστη (δεν εμφανίζει καν τα διαβιβασθέντα ΜΑΡΚ άμεσα) για την εφαρμογή οποιονδήποτε προστίμων.

    Το προστιμοκεντρικό μοντέλο, είναι οριζόντιο και άδικο, και εν τέλη δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής.

    Τα κόστη που έχει επωμιστεί η αγορά για τις προσαρμογές στο σύνολο των μέτρων του myData, POS κλπ σε λογισμικά, εξοπλισμό και χρονοώρες, είναι δυσανάλογα και δεν δικαιολογούνται από τα ελάχιστα συγκριτικά επιπλέον έσοδα που θα δηλωθούν.

    Το μέγεθος των προστίμων καθιστούν το χαρακτήρα των προστίμων αυτών περισσότερο φοροεισπρακτικό παρά αποτρεπτικό παράβασης.

    Σύνταγμα: Η ποινικοποίηση χρονικών λαθών διαβίβασης επί εκατομμυρίων καθημερινά συναλλαγών (παράβαση τύπου και όχι ουσίας) πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και είναι ενάντια στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης.

    Σύνταγμα: Επιπλέον θίγεται η αρχή της αναλογικότητας. Η εν δυνάμει επιβολή προστίμων έως και 100.000€ ετησίως από ακούσια λάθη είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για το σύνολο των πολύ μικρών, μικρών ακόμα και μεσαίων επιχειρήσεων και άρα δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

    ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ:

    Περιορισμός της πλατφόρμας MyData στα έσοδα. Η πλατφόρμα ως προς το χαρακτηρισμό των εξόδων είναι χαώδης, ανεφάρμοστη και πλήρως προβληματική.

    Ο στόχος του υπουργείου ως προς το ΦΠΑ εξυπηρετείται εκ της διαβίβασης των εσόδων, ενώ η πλήρη ψηφιακή αποτύπωση του Ε3 δεν προσφέρει καμία επιπλέον χρησιμότητα.

    Ωρίμανση και πλήρη απλοποίηση της διαβίβασης των εσόδων στο MyData ως προϋπόθεση για επιβολή κυρώσεων.

    Έκδοση απλού, πλήρους και αναλυτικού οδηγού – εγχειριδίου διαβίβασης Εσόδων.

    Δημιουργία συστήματος βαθμών ποινής πρόκλησης ελέγχου όπου η συστηματική μη διαβίβαση θα προκαλεί ελέγχους. Αυτό και μόνο φτάνει για να διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις ανελλιπώς χωρίς να επαπειλούνται με δυσθεώρητα πρόστιμα .

    Επιβολή προστίμων μόνο στην με δόλο συστηματική μη διαβίβαση εσόδων .

    Στελέχωση της ΑΑΔΕ με στελέχη της αγοράς που θα αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις ανάγκες της.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 21:29 | ΣΑΒΒΑΣ

    Παρόλα τα προβλήματα που έχει έως τώρα, δημοσιεύονται και τα πρόστιμα για τον εκφοβισμό του κλάδου. Η πλειονότητα του επιχειρηματικού κλάδου γνωρίζει μόνο το 10% αυτού που αφορά τα My data, και παλεύουμε καθημερινά να ενημερώσουμε για το τι είναι και παράλληλα να ξεπεράσουμε τα οποία προβλήματα έχει. ΟΚ τα my data ήρθαν για να μείνουν. Γιατί λοιπόν η ιθύνοντες δεν κάνουν μια προσπάθεια αντί να μας τρομοκρατούν με την λαιμητόμο των προστίμων να μας διευκολύνουν;. Φτιάξτε με εφαρμογή έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι έχει ανέβει, τι έχει πάρει ΜΑΡΚ και να μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα με αυτά που έχουμε καταχωρήσει στα βιβλία μας , να εντοπίζουμε τις διαφορές και να μπορούμε άμεσα να τις τακτοποιούμε και να συμφωνούμε. Ο κλάδος έχει ξεφύγει από τα όρια του και αν πραγματικά μας υπολογίζεται και ως συνεργάτες μην μας φορτώνετε επιπλέον προβλήματα. Διορθώστε τις αστοχίες και δημιουργήστε εφαρμογές για την διευκόλυνση μας.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 20:24 | ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Τα προστιμα ειναι εξοντωτικά και τα λαθη που γινονται σε αυτη τη δουλεια (λογιστικη) ειναι συχνα. Δεν δυναται να οδηγουμαστε απο το γεγονος οτι «ο πελατης θα φαει προστιμο», «η προθεσμια διαβιβασης ειναι η ταδε» κλπ. Ουτε ειναι μετρο φοροδιαφυγης, αυτος π θελει να πληρωθει μαυρα θα το κανει και δε θα φανει πουθενα σε καμια πλατφορμα.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 18:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Απαράδεκτα τα προστιμα, δεν γινετε κυριοι να λειτουργουν οι επιχειρήσεις με τόσα πρόστιμα. Έχετε φέρει σε απόγνωση όλους τους λογιστές και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή έχετε φτιάξει ένα κράτος τρομοκράτη που αντί να έχει σύμμαχο την επιχείρηση την έχει απέναντί του. Με τόσες κρίσεις οικονομική , πανδημία , κόστους ενέργειας , κόστος αγαθών, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν οικονομικά διαλύετε την ραχοκοκκαλια της οικονομίας μας με τις πρακτικές σας. Επιτέλους μειώστε τα πρόστιμα μειώστε τους φόρους έτσι ώστε κανείς να μην έχει ανάγκη να κλέψει. Κάντε τα απλά 1) Να απλοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία , να μην υπάρχουν 52 αρθα εξαιρέσεων φπα , το έντυπο Ε3 να μην έχει τόσους κωδικούς 2)βάλτε επιτέλους κάτι σταθερό όλη μέρα νομοθετείτε και αλλάζουν συνέχεια οι νόμοι ας φτιαχτεί κάτι απο την αρχή και να μείνει σταθερό για χρόνια μόνο έτσι θα ρθουν επενδύσεις και θα λειτουργήσουν σωστά οι επιχειρήσεις. Επίσης ας ξεκινήσουμε στο mydata μόνο με τα έσοδα υπάρχουν προβλήματα ακόμα στη λειτουργία τους και ειδικά στα έξοδα, σε κάποια μέρη δεν υπάρχει καλό ίντερνετ είναι δυνατόν να μην σκέφτεστε ότι επιχειρήσεις υπάρχουν και σε χωριά ορεινά και ότι έχουν προβλήματα τέτοια. Ας σοβαρευτείτε η οικονομία δεν είναι παιχνίδι το ιδιο και οι επιχειρήσεις αν δεν έχετε γνώσεις πραγματικά το πως λειτουργει η αγορά.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 14:46 | Γιουλη

    Να είναι υποχρεωτική μόνο η διαβίβαση των εσόδων. Τα πρόστιμα δεν είναι λύση, τα πρόστιμα είναι μόνο για αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι για να παράγετε ουσιαστικό έργο. Μιλήστε με ενεργούς λογιστές για να βρείτε σωστές λύσεις και όχι με πληροφορικάριους και τεχνοκράτες που δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί το λογιστικό σύστημα στην πράξη και όχι στη θεωρία. Αν θέλετε όντως να πατάξετε τη φοροδιαφυγή υπάρχουν τρόποι, αλλά δεν θέλετε. Το mydata δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτός που είχε μαύρες συναλλαγές πριν θα έχει και τώρα, δεν τον επηρεάζει στο ελάχιστο.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:52 | Ξαρχάς Γιώργος

    Νομοθετείτε τα εξοντωτικά πρόστιμα, για μια πλατφόρμα που δεν δουλεύει καλά και πλήρως. Ακούστε τουλάχιστον το ΟΕΕ. Δεν γίνεται, να μην θεωρούμε ότι τα βιβλία της εταιρείας δεν ισχύουν αν δεν ανέβουν όλα στην ΑΑΔΕ. Δεν γίνεται δηλαδή να τηρούνται δύο βιβλία, όπου στο δικό σας δεν βλέπουμε πολλά πράγματα. Αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον μη παραγωγικό κόστος στις επιχειρήσεις. Όταν θα έχετε την πλατφόρμα πλήρως λειτουργική, με διαδικασίες ξεκάθαρες και μοναδικές προς όλους, και αφού θα υπάρχει χρόνος προσαρμογής και εκπαίδευσης των επιχειρήσεων, και εφόσον οι εταιρείες λογισμικού μπορούν να αυτοματοποιήσουν όλες αυτές τις διαδικασίες, χωρίς να πρέπει να καταχωρούνται πλασματικά παραστατικά για να συμφωνηθούν τα έσοδα με τα έξοδα, τότε να το κοιτάξουμε ξανά. Βέβαια, όλα αυτά είναι για αυτούς που εκδίδουν παραστατικά και όχι για αυτούς που δεν εκδίδουν και άρα φοροδιαφεύγουν. Και σε αυτό το κομμάτι, πρέπει να ακούσετε το ΟΕΕ, όπου μιλάει για έσοδα-έξοδα των πολιτών, έτσι ώστε να έχουν το κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη. Το ότι είναι κίνητρο το να μαζεύουν αποδείξεις για το αφορολόγητο δεν έχει λογική, καθώς μια οικογένεια, με το ρεύμα και τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ τα έχει ήδη καλύψει. Επίσης, η αιτιολόγηση ότι το σύστημα εσόδων-εξόδων δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, να σας θυμίσω ότι τα mydata είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρωτοτυπία, και θέλετε να τα εφαρμόσετε εδώ.
    Επανασχεδιάστε το σύστημα, μαζί με τους λογιστές και όχι μόνο τους μηχανογράφους. Μαζί με αυτό, θα πρέπει να νομοθετήσετε και την υπερφορολόγηση των κερδών των εταιρειών αυτών, και να δώσετε τα λεφτά αυτά στην αγορά, καθώς οι εταιρείες λογισμικού τείνουν να γίνουν μονοπώλια. Flags για να βρείτε αυτούς που φοροδιαφεύγουν μπορείτε να βάλετε με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία. Δεν μπορεί μια εταιρεία να έχει ζημιές τα τελευταία ΧΧ(πάνω από πέντε) χρόνια, Χ υπαλλήλους και παράλληλα οι ιδιοκτήτες να βγάζουν λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους. Δείτε στην αγορά ποιος πληρώνεται με tickets αντί μισθού για να γλιτώσουν εισφορές, και να είναι σε προνοιακά επιδόματα. Μην μας κοροϊδεύετε με την φοροδιαφυγή, λογιστές είμαστε όχι χαζοί.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:21 | Σταύρος

    Αδιανόητα προστίματα για μια εφαρμογή με χίλια δύο προβλήματα .
    κύριοι φτίαχτε πρώτα το mydata και ύστερα προχωρήστε σε επιβολή προστίμων.

    Διαβίβαση των εσόδων με ημερομηνία μέχρι την υποβολή του φπα ανάλογα τον υπόχρεο.
    Διαβίβαση των εξόδων χωρίς χαρακτηρισμούς των μη αποδεχόμενων μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης , εγγραφών τακτοποίησης/κλεισίματος κτλ. μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης .
    Κατάργηση προστίμων.

    Μαζί με το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα των αυταπασχολουμένων /ατομικών επιχειρήσεων τα πρόστιμα mydata θα αποτελέσουν την ταφόπλακα των πολύ μικρών επιχειρήσεων .

    Μην ξεχνάτε οτι έρχονται εκλογές στο οικονομικό επιμελητήριο και ευρωεκλογές.Τοτε να δούμε τι ποσοστά θα πάρετε κ τι έπαρση θα έχετε…
    Εσείς κ η προηγούμενοι έχετε δοκιμάστε αυτό τον τρόπο γιατί δεν δοκιμάζεται μια φορά τα φορολογικά συστήματα της Κύπρου ,Βουλγαρίας και Ρουμανίας; ετσι για αλλαγή…πάρτε το αλλιώς.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:22 | Κωνσταντινος

    ειμαι λογιστης 37 ετων και με οσα συμβαινουν σκεφτομαι να αλλαξω επαγγελμα. πολλοι θα ακολουθησουν.. να δουμε ποιος θα υπαρχει αυριο για να υλοποιει ολες αυτες τις υποχρεωσεις.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 19:02 | Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

    Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσλάβει τουλάχιστον ένα άτομο για να ανταποκριθούν στα MyData. Αν ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν μη παραγωγικές θέσεις εργασίας αυτό θα επιτευχθεί. Αυτό όμως στην ελεύθερη οικονομία λέγεται αύξηση του διοικητικού κόστους και μείωση της ανταγωνιστικότητας.
    Οι μικρές σοβαρές εταιρείες σαν την δική μας, που πορεύονται με αγώνα, παραγωγικά αλλά με χαμηλά περιθώρια κέρδους, καλούς μισθούς και χωρίς παρασπονδίες, απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα οδεύσουν προς πρόστιμα ή /και κλείσιμο. Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι γίγαντες που μπορούν να μετακυλίουν τα κόστη που τους φορτώνει το κράτος στους τελικούς καταναλωτές και οι μικροί απατεώνες που είτε με είτε χωρίς MyData παραστατικά δεν κόβουν, είτε με είτε χωρίς ψηφιακή κάρτα τους εργαζόμενους δεν τους δηλώνουν κ.ο.κ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:08 | Σταματης

    Με τέτοια πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία και τόσες διαφορετικές περιπτώσεις,δεν μπορείς να επιβάλλει πρόστιμα χωρίς να είσαι 1000% έτοιμος.
    Διαβίβαση Μόνο ΕΣΌΔΩΝ
    Πρόστιμα μόνο όταν είναι όλα έτοιμα και όλοι έτοιμοι.
    Συμβουλευτειται Λογιστές που είναι ενεργοι
    και γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:23 | Κυριακή

    Μόνο ως μέσο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ πίεσης μπορεί κανείς να εκλάβει τη διάταξη αυτή για τα πρόστιμα. Που θα εφαρμοστούν αφού μειωθούν στο ελάχιστο , μετά από αρκετά χρόνια. Κανείς δεν είναι έτοιμος ακόμα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:39 | Απόστολος

    Βιάζεστε να θεσπίσετε πρόστιμα για μια πλατφόρμα ανέτοιμη και όχι πλήρως λειτουργική. Η myDATA αποτελεί ένα πολυδαίδαλο σύστημα αύξησης του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και της κανονιστικής συμμόρφωσής τους.
    Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ένας επίσημος οδηγός χρήσης και διαβίβασης από την ΑΑΔΕ ούτε έχουν ενημερωθεί επίσημα από την ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις για τις υποχρεώσεις τους. Το βάρος έχει μετατεθεί άδικα προς τους λογιστές.
    Συμφωνώ με όλα τα αρνητικά προς το εν λόγω άρθρο σχόλια και διερωτώμαι για την περίπτωση:
    ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.????

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Ποιος εκδότης και ποιος παραλήπτης!!! Ολο αυτό έχει πέσει πάνω στους λογιστές που δεν προλαβαίνουν να κάνουν την δουλεία τους αφού όλη μέρα ασχολούνται με αχαρακτήριστους χαρακτηρισμούς!
    Ποιος επιχειρηματίας πιστευετe ότι θα δεχτεί να πληρώσει πρόστιμο όταν καλά καλά δεν ξέρουν τι είναι τα My data.

    Σχεδιάσατε ένα σύστημα χωρίς τη γνώμη των άμεσα εμπλεκόμενων, των λογιστών. Και δεν αναφέρομαι στους συμβούλους οικονομολόγους…που μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους και τους χρειαζόμαστε αλλά δεν έχουν άμεση επαφή με το πρακτικό κομμάτι της λογιστικής.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:37 | Φώτης Ντούκας

    Εξοντωτικά πρόστιμα! Ως λογιστής είναι το μοναδικό που μπορώ να πω.Τα Mydata στο διάστημα που έχουν τεθεί σε λειτουργία δεν λειτούργησαν επι της ουσίας ποτέ κανονικά. Η μεγάλη πληθώρα των επιχειρήσεων δεν διαθέτει ουτε την γνώση ούτε την ευχέρεια για να τηρήσει μηχανογραφηση με τέτοιον τρόπο που την θέλουν τα mydata. Η αποστολή μόνο των εσόδων θα ήταν ίσως εφικτή από το σύνολο ,μόνο όμως εάν δινόταν χρονικό περιθώριο ,για παράδειγμα 1 μήνα , να αποσταλλούν , έτσι ώστε να μεσολαβήσει και η βοήθεια του λογιστή της κάθε επιχείρησης. H αποστολή δεδομένων σε real time θα έχει αποτέλεσμα μόνο την εκπ΄ροθεσμη αποστολή χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν έχουν την ικανότητα να στείλουν ηλεκτρονικά και αυτέ συνήθως είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, άρα τα μεγάλα πρόστιμα θα μπούνε στους μικρούς και θα τους εξοντώσει οικονομικά. Τώρα η αποστολή των εξόδων είναι ένα εγχείρημα που δεν θα πραγματοποιηθεί σωστά ποτέ,τουλάχιστον έτσι όπως το θέλουν να εφαρμοστεί οι υπεύθυνοι.Τα Mydata χρειάζονται ολικό επαναπροσδιορισμό σε διαβούλευση με αυτούς που τα εφαρμοζουν (λογιστές ,επιχειρήσεις ) και μόνο έτσι μπορούν να γίνουν εργαλείο ελέγχου.Ως προς τα πρόστιμα είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για 250 ευρώ την ημέρα και 100.000 ευρώ ετησίως όταν μιλάμε για διαβίβαση δεδομένων πληροφοριακού χαρακτήρα.Γιατί η λογιστική απεικόνιση των παραστατικών γίνεται στα λογιστικά βιβλία μιας επιχείρησης και τα mydata είναι πληροφοριακά δεδομένα των παραστατικών που έχουν εκδοθεί σωστά ή όχι.Τέλος πως μπορεί κανείς να συζητάει για κυρώσεις όταν ακόμα δεν έχουν λυθεί δεκάδες θέματα του Mydata; που είναι η σύνδεση του esend με τα Mydata από την πλευρά της διοίκησης; που είναι τα σεμινάρια εκπαιδευσης από το υπουργείο προς τις επιχειρήσεις; γιατί ακόμα και σήμερα γίνονται αναβαθμισεις του Mydata για να δέχεται παραστατικά που δεν μπορούσαν να «ανέβουν»; Τα βήματα σε κάθε εφαρμογή πρέπει να είναι : διαβούλευση- ενημέρωση -εκπαίδευση-πιλοτική εφαρμογή σε δείγμα επιχειρήσεων -πιλατική εφαρμογή σε μεγαλύτερο δείγμα-πιλοτική εφαρμογή στο σύνολο αφού θεραπευτούν όλες οξ ασθένειες-καθολική εφαρμογή με εξαιρέσεις για τους αδύναμους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 10:40 | Κωνσταντίνος

    Πολλές εφαρμογές δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αυτά τα χρονικά περιθώρια διαβίβασης. Κάποια τιμολόγια από πρόβληματα της εφαρμογής αδυνατούν να διαβιβαστούν και διαβιβάζοντε εκπρόθεσμα για μερικές ώρες. Το real time δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Το βάρος θα πηγαίνει στους λογιστές και στους μηχανογράφους χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι. Ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις από πλευρά ΑΑΔΕ ελλιπής. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά η ακούει μόνο από την πλευρά του Κ. Πιτσιλή; Ας συμβουλευτούν και επιστήμονες του κλάδου που είναι στην αγορά χρόνια και μη ζητάμε λαγούς με πετραχήλια. Σοβαρευτήτε Κύριοι.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 23:14 | Γιώργος

    Η πλατφόρμα είναι δύσχρηστη με πολλές δυσλειτουργίες,πολλά παραστατικά δεν μπορούν ακόμα να αποσταλούν, δεν υπάρχει διασύνδεση esend και my data και φτάσαμε να συζητάμε για εξοντωτικά στα πρόστιματα?
    Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι ότι δεν δίνει την δυνατότητα διορθώσεων .
    Φτιάξτε τις δυσλειτουργίες δώστε την δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να δουλέψει κάποιος εξ ολοκλήρου την πλατφόρμα κάντε την πιο φιλική προς το χρήστη και μετά να συζητηθούν και τα πρόστιμα σε λογικά πλαίσια.
    Αυτά απλα σε κλείνουν στην φυλακή για ασήμαντο λόγο.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 22:54 | Μιχάλης Βασιλειάδης

    Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα και με δεδομένο ότι τα my data δεν σχετίζονται με την λογιστική ως επιστήμη θα έπρεπε να καταργηθούν. Εφόσον θα γίνεται και τεκμαρτή φορολόγηση στους μικρούς επαγγελματίες δεν υπάρχει ανάγκη για τετοιο όγκο δεδομένων που μόνο επιπλέον ηλεκτρονική γραφειοκρατία προσφέρουν.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 18:58 | Διονύσης Γιαννόπουλος, Λογιστής – Προγραμματιστής (ERP)

    Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας,
    είναι ότι, λόγω την πολυπλοκότητας που εμπεριέχει του myDATA, δεν δίνει
    τα περιθώρια στις εταιρείες λογισμικού, να αναπτύξουν μια σχεδόν
    ομοιόμορφη αντιμετώπιση για το myDATA.

    Πρέπει , να ανασχεδιαστεί από την αρχή, με απλό, έξυπνο, και ευέλικτο
    τρόπο έτσι ώστε να οδηγεί από την σχεδίαση του και μόνο, όλες τις
    εταιρείες λογισμικού, να αναπτύξουν ένα σχεδόν ίδιο τρόπο
    αντιμετώπισης.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 16:45 | Silvana Igeni

    Προσπαθώ να κάνω πολλά χρόνια τώρα 24 για την ακρίβεια την δουλειά μου σωστά και μέχρι τώρα τα έχω καταφέρει μια χαρά. Από τότε που βγάλατε το mydata πραγματικά δεν μπορώ να κάνω την δουλειά μου έτσι όπως πρέπει γιατί κύριοι πολύ απλά αυτό το σύστημα δεν δουλεύει. Τα λογιστικά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες που δυστυχώς αυτός που έφτιαξε το σύστημα δεν τα ήξερα. Όπως το ΦΠΑ που δεν εκπίπτει. Γι’αυτό σας παρακαλώ πολύ πριν βάλετε τα πρόστιμα φτιάξτε η απλοποίησε το σύστημα για να μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν νομίζω ότι ζητάμε Πολλά. Θέλουμε να κάνουμε την δουλειά μας τίποτα παραπάνω και δεν μπορούμε.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:10 | Σούμπαση Φωτεινή

    Αναφορικά με το άρθρο 54ΙΓ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ενώ το νομοσχέδιο σε πολλά του σημεία είναι δίκαιο σε σχέση με το τι επικρατεί στην αγορά αυτό το συγκεκριμένο άρθρο είναι απαγορευτικό ως προς την ζωτικότητα μικρών επιχειρήσεων και μικρών λογιστικών γραφείων.Συγκεκριμένα θα προτείναμε ή να μπουν πρόστιμα με βάση τον ετήσιο τζίρο
    ώστε να είναι πιο λογικό όταν δεν συμμορφώνεται ένα ψιλικατζίδικο ή μια πολυεθνική και να επιτρέψει το κράτος τον χαρακτηρισμό εξόδων από την ειδική φόρμα καταχώρισης του taxisnet ως λογιστές επιχειρήσεων
    ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς δαπανηρά λογισμικά ανεξαρτήτως τζίρου επιχειρήσεων και μόνο για λογιστές.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 14:07 | Λάμπρος

    Κύριοι το σύστημα σας έχει πολλά προβλήματα και δεν μπορείτε να τα λύσετε
    Τιμολόγιο με έκδοση απο την τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ έχει πάρει ΜΑΡΚ και δεν έχει περαστεί στο συνοπτικό άρα και η Φ2 λάθος.
    Ποιος φταίει ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο?
    Πρέπει να το δείτε με καθαρό μυαλό και από την αρχή και μόνο για τα έσοδα
    κύριοι για το καλό όλων και των επιχειρήσεων.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 10:44 | ELENIV

    Δεν γίνεται να θεσμοθετηθούν πρόστιμα για ένα σύστημα το οποίο ακόμη διαμορφώνεται και υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις εσόδων.
    Πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί πλήρως η εφαρμογή, να δούμε ότι δουλεύει σωστά και μετά να θεσμοθετηθούν τα πρόστιμα.
    Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να στείλουν έσοδα και πολλές φορές παίρνουν Mark και δεν ανεβαίνουν ποτέ στην εφαρμογή mydata. Στην περίπτωση αυτή γιατί να μπουν πρόστιμα από την στιγμή που η επιχείρηση έστειλε το έσοδο και λόγω αδυναμίας του συστήματος δεν ανέβηκε ποτέ στην εφαρμογή. Υπάρχει και η απάντηση ότι με ένα εμαιλ στο support της Mydata είστε εντάξει γιατί έχετε πάρει mark , όμως δεν υπάρχει απάντηση και άμεση λύση του προβλήματος.
    Μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά προστίμων που πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα αντέχουν να διατηρηθούν ενεργές.
    Μπορείτε για αρχή να βάλετε ένα μηνιαίο πρόστιμο αν διαφέρει το ποσό των εσόδων υποβολής με το έντυπο ΦΠΑ και μετά στην συνέχεια να θεσμοθετηθεί το ημερήσιο πρόστιμο μέχρι να διαμορφωθεί και να λειτουργεί σωστά η εφαρμογή.
    Τέλος οι διατάξεις που θέλετε να εφαρμόσετε για να εκπέσουν τα έξοδα έρχονται σε αντίθεση με το πότε μπορούμε να εκπέσουμε τα έξοδα μας σύμφωνα με την φορολογία.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:30 | Picoli

    Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή και απλά φορολογούμε τον ελεύθερο επαγγελματία.Business intellegent και μονο αυτο!!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

    Η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν η ανήκουστη για τα παγκόσμια δεδομένα εφαρμογή των Mydata,θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
    Εξηγούμαι.
    Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής οφείλεται στην διαβίβαση & χαρακτηρισμό των συναλλαγών της επιχείρησης?Οφείλεται στον τρόπο έκδοσης των τιμολογίων & πραστατικών διακίνησης?Θα λυθεί με ένα σύστημα παράλληλης και ψηφιακής τήρησης βιβλίων?
    Η μήπως η φοροδιαφυγή έγκειται στην μή έκδοση των παραστατικών πώλησης,παροχής υπηρεσιών,παραστατικών διακίνησης?Τα Mydata στην καλύτερη των περιπτώσεων δύναται να εντοπίσει τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια ,αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα.
    Η προστιμολαγνεία δεν έχει να πατάξει την φοροδιαφυγή αλλά να καλύψει τα σπασμένα.
    Η πολυσύνθετη και πολυδιαφημιζόμενη εφαρμογή των Mydata δεν θα πατάξει την φοροδιαφυγή.Έχει σκοπό να τσιμπήσουν τα δεκάδες εκατομμύρια 2-3 επιχειρήσεις software.
    ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ,ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ(ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ) ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ mYDATA,ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ,ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΡΊΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠ(ΜΗΝΑΣ,ΤΡΙΜΗΝΟ)

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 19:27 | Κωνσταντίνος

    Προβλήματα πολλά , λύσεις λίγες απο την ΑΑΔΕ για να ανακοινώσει προστίματα.Ίσως είμαστε η πρώτη χώρα και σε αυτό. Να ανακοινώνονται προστίματα χωρίς να δουλεύει πλήρως μία εφαρμογή. Σκεφτείτε λίγο τη δήλωση του Κ.Μητσοτάκη περί ‘Μπανανίας’ εκεί στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο οικονομικών.
    Οι στόχοι που έχει βάλει το επιτελείο πιάνονται με πράξεις και όχι με προστίματα. Απλοποιήστε το για να δουλέψει. Βγάλτε εγχειρίδιο χρήσης για κάθε περίπτωση και κάθε διαβίβαση και όχι στημένες ερωτοαπαντήσεις. Έχετε απαξιώσει την επιστήμη της λογιστικής.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 18:44 | Βασιλεία

    Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα και ιδικά από τη στιγμή που η ίδια η ΑΑΔΕ υστερεί στην αποστολή esend. Τα Mydata υστερούν σε πολλά. Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής το μόνο που έχω να πω είναι αυτό που λέει και ο λαός: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Δε γίνεται να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση στην φορολόγηση. Ας Ξεκινήσουν από τις μεγάλες εταιρείες(πετρελαιοειδών, τροφίμων κ ποτών, τηλεπικοινωνιών κτλ). Ακόμα μια σοφή παροιμία που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση είναι: μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 16:39 | Αθανασιος

    στα πρώτα σταδια της εφαρμογής my data και σε αντίστοιχες ημερίδες ενημερωσης απο στελέχη του υπουργείου είχε επισημανθει ότι προθεση της ΑΑΔΕ δεν είναι να επιβάλλει προστιμα για την εφαρμογή my data.
    Σε περίπτωση λαθών θα υπήρχε ενημέρωση απο την ΑΑΔΕ για τις διορθώσεις και τυχόν παραλήψεις και έαν οι φορολογούμενοι είναι συνεργάσιμοι ως προς την δίορθωση δεν θα επιβάλεται κανένα πρόστιμο.
    Τι άλλαξε τώρα και θελετε να μας εξοντωσετε στα πρόστιμα??
    Ποια είναι η αξιοπιστία της ΑΑΔΕ και των στελεχών της που διατυμπάνιζαν για τον μη τιμωρητικό χαρακτήρα της υπηρεσίας …
    Πως ένα σύστημα που δεν είναι εκατο τοις εκατό έτοιμο ( βλέπε εκκαθαρίσεις για λογαριασμό τρίτων ) απαιτεί απο εμας την τελειότητα ??
    Ετσι συμπεριφέρεστε στους συνεργάτες σας ( όπως χαρακτηριστικά μας αποκαλούσατε και μας αποκαλείτε)?
    Μάλλον για αλλη μια φορα μείνατε στις υποσχέσεις και μας εξαπατήσατε ….
    Εστω και την τελευταία ώρα περιμένουμε υλοπόιηση των όσων μας αναφέρατε και όχι γενικό τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 14:13 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ MYKLAFTA ΣΑΣ(ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.ΚΙΝΗΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΕ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ Η ΕΣΟΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
    ΣΤΟ MYKAFTA.ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ???.ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΧΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΥΠΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 13:33 | Άρτεμις Παπαδοπούλου

    Κύριοι,

    Πρωτού μπουν σε έναν νόμο τα πρόστιμα θεωρώ εύλογο να υπάρχει πρώτα ένας εύχρηστος οδηγός των mydata που να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις και για τα έσοδα και τα έξοδα και πώς αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά καθώς επίσης προθεσμίες διαβίβασης για το καθετί κλπ.

    Δεν γίνεται να βγαίνει νόμος με πρόστιμα χωρίς να έχουμε ακόμη έναν οδηγό από το κράτος και έναν χρόνο προσαρμογής τουλάχιστον 2 ετών και μόνο μέσω σεμιναρίων που πληρώνουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε. Που ακόμη και στα σεμινάρια αυτό που ακούμε πιο συχνά είναι ότι δεν γνωρίζουν και αυτοί στα πιο εξηζητημένα ζητήματα πώς θα αντιμετωπιστούν! Σας ευχαριστώ

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 13:49 | ΣΠΥΡΟΣ-41

    Είναι αδιανόητο και παράλογο να επιβληθούν πρόστιμα για τη μη διαβίβαση εξόδων!!
    Τα έξοδα λιανικής από τους πελάτες αργούν να έρθουν στα λογιστήρια και ούτως η άλλως δεν πρέπει ούτε να στέλνουμε εμείς οι λογιστές στο mydata αλλά ούτε και να μπαίνουμε στη διαδικασία να χαρακτηρίζουμε τα παραστατικά των αντισυμβαλλομένων!!
    Τα έξοδα άλλωστε περνιούνται κανονικά στα βιβλία και στο Ε3 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ.Μια χαρά λειτουργούσαν οι ΜΥΦ μέχρι πρότινος, το νόημα είναι να ανεβάζεις τα έσοδα σου και οι κρατικοί μηχανισμοί να ελέγχουν και προϋπολογιστικά τα έσοδα αλλά και να κάνουν στοχευμένους ελέγους, όχι να μπαίνεις στην ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ διαδικασία να συμφωνείς έξοδα με τον κάθε αντισυμβαλλόμενο και μάλιστα οταν αυτός δεν τα στέλνει να τα στέλνουμε εμείς οι λογιστές, κάνοντας στην ουσία ΕΜΕΙΣ τη δουλειά του άλλου!!
    H επιβολή κυρώσεων αναφορικά με την διαβίβαση δεδομένων στο mydata είναι άλλο ένα βάρος που σηκώνουν οι λογιστές σε μία πλατφόρμα που είναι ΑΝΕΤΟΙΜΗ

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 12:43 | Κωστας Κωστακης

    ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ

    Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ LEROY MERLIN ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

    ΣΤΟ MY DATA ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ

    Α Υ Τ Α

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:37 | Μιχάλης Α

    Σε κάθε ευνομούμενο κράτος αφού πρώτα θα θα είχατε φροντίσει να έχετε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (πράγμα απίθανο με την πολυνομία της χώρας) τότε θα ξεκινούσατε να παρέχετε δωρεάν σεμινάρια στους λογιστές ώστε να τους επιμορφώσετε επάνω σ αυτό που φτιάξατε. Αφού περνούσαν 2-3 χρόνια από τις επιμορφώσεις τότε και μόνο τότε πρόστιμα για όποιον δεν συμμορφώνονταν. Επειδή όμως το ΜΥDATA δεν πρόκειτε να λειτουργείσει ποτέ σώστα καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν του ούτε καν τα ΕΛΠ και καθώς κανένα πρόγραμμα τέτοιού μεγεθους δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην πολυνομία της χώρας μας υπεραπλουστεύστε το επιτέλους ώστε να φτάσει σε σημείο να λειτουργεί. Πως? Κρατήστε το μόνο για τα αντιστοιχιζόμενα παραστατικά.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 11:35 | Γεωργία Τζ.

    ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.
    Μετά από την λειτουργία του my Data τα τελευταία χρόνια, είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στο σύστημα.
    Είναι ανήθικο να επιβληθούν πρόστιμα πριν τελειοποιηθεί η εφαρμογή, πριν εκδοθεί ενιαίος- αναλυτικός κρατικός οδηγός χρήσης και πριν υπάρξει helpdesk και υποστήριξη της εφαρμογής στο 100%.
    Ακόμα κι όταν αυτές οι συνθήκες υπάρξουν, τα πρόστιμα τα οποία διαβάζουμε είναι δυσανάλογα μεγάλα. Η διαβίβαση είναι μια πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα, καθώς η μη διαβίβαση παραστατικού ΔΕΝ ζημιώνει κάπου το κράτος, ούτε εξισώνεται με την μη έκδοση.
    Το my Data πρέπει να επανασχεδιαστεί, όχι μόνο ως προς το περιβάλλον του, αλλά και ως προς τον σκοπό του.
    Και φυσικά εφαρμογή του να γίνει μόνο στα έσοδα.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 09:29 | Γίαννης Μ

    Από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει δοκιμαστή δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες παρά μόνο σκόρπιες αποφάσεις ΠΡΟΣΤΙΜΑ δεν μπορούν να υπάρχουν.Φτιαχτέ ένα λειτουργικό πρόγραμμα στο 100% με σαφές manual βασισμένο στην ΛΟΓΙΣΤΙΚΉ επιστήμη και μετά ελάτε να το συζητήσουμε πάλι.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 09:52 | ΟΛΓΑ

    -Επαναπροσδιορισμός ΚΑΙ Επανασχεδιασμός των MyData
    – Διαβίβαση μόνο των εσόδων.
    3. Κανένα πρόστιμο μέχρι να διορθωθούν όλα τα προβλήματα στη πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις και όλες τις περιπτώσεις.
    4. Εξ ορθολογισμός των προστίμων.( Θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις και θα προχωρήσουν σύντομα σε διακοπή των δραστηριοτήτων τους)
    5. Συνεργασία με τους λογιστές σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν, είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων, και είναι αυτοί που τιμωρούνται μέσω της αύξησης τους κόστους για την επιμόρφωση και την πληρωμή εργατοωρών και την μετάβαση στα MyDATA και αυτοί που θα τιμωρηθούν λόγω κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 23:17 | ΝΑΣΙΑ

    ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ προστίμων, ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ my data

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:47 | Giannis Karmis

    Πρόστιμα Mydata εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Διαβίβαση μόνο των εσόδων. Πρόστιμο μόνο για τα έσοδα σε λογική βάση. Αλλιώς απλά θα δημιουργήσετε οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης ισοπεδώνοντας την ελληνική μικρή επιχειρηματικότητα.
    Μπορεί κανείς να γράφει για χρόνια με αυτό το σχέδιο νόμου. Από τα τεκμαρτά μέχρι την αναδρομικότητα. Ελπίζω ο μεγάλος βεζίρης να φερθεί με σύνεση και να επανεξετάσει σχεδόν το σύνολο των διατάξεων. Τέτοια απαξίωση και αδικία είχαν χρόνια να νιώσουν οι φορολογούμενοι.. Ντροπή!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:36 | GREGOROPOULOU A

    Απόσυρση από τη δημόσια διαβούλευση :

    Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

    Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    Είναι ΑΔΙΚΟ για όλες τις μικρές – μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε σχέση με τις μεγάλες- Πολύ μεγάλες επιχειρήσεις – εταιρίες Προσωπικές ή
    Κεφαλαιουχικές. Δηλαδή, όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι;

    Με αυτά τα μέτρα δεν βοηθούν στη μείωση φοροδιαφυγής. Προσπαθήστε να βρείτε μια μια λύση ώστε να γίνεται την πραγματική φορολόγηση για τον κάθε επαγγελματία και να απλοποιηθεί κ να βελτίωση της πλατφόρμας My Data, ώστε να μπορούν όλοι και πρώτα απ΄όλους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να διαβιβάσουν μόνο τα ΈΣΟΔΑ τους. Όποια επιχείρηση δεν διαβιβάζει έσοδα να «τιμωρείτε» με τα ανάλογα πρόστιμα, έτσι ώστε να συμμορφωθούν όλοι και να τα στέλνουν σε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο πχ 5 έως 15 ημερών εκάστοτε μήνα. Επίσης το κλείδωμα του ΦΠΑ δεν ωφελεί διότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ανεβάσει τα έσοδα του 2023 αλλά και αν σε μια επιχείρηση εάν δε χαρακτηριστούν για οποιοδήποτε λόγο οι δαπάνες πχ απόδειξή λιανικής αγοράς αναλωσίμων, τότε θα μπορεί να εκπέσει το Φ.Π.Α. αυτής της δαπάνης. Αυτόματα αυτό θεωρείται αναποτελεσματικό και δημιουργεί τριβή και εκτεταμένα προβλήματα στη σχέση πελάτη – λογιστή για καταλογισμό ευθυνών κτλ. Με άλλα λόγια Απέραντο χάος

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 18:21 | Γιαννης Εγγλεζάκης

    Παρακαλούμε ως, λογιστές, να υπολογίσει το Υπουργείο το κόστος όλης αυτής της μετάβασης των Mydata. Δεν θα μιλήσω για το εάν είναι λειτουργικό ή όχι. Είναι αυταπόδεικτο πως δεν λειτουργεί σωστά. Είναι σίγουρο πως δεν διδάσκεται πουθενά παρά μόνο σε ιδιωτικά σεμινάρια. To κόστος στον μικρό επαγγελματία σε χρόνο και χρήμα ποιο είναι; Στα λογιστικά γραφεία πάντως και η εργατοώρα έχει ανέβει και χρειάζονται παραπάνω προσωπικό όλοι. Μετά από μία δεκαετία κρίσης οικονομικής και μια πανδημία covid-19, δίνονται συνεχώς παρατάσεις (σωστά) για κάτι που θα εφαρμοστεί σίγουρα, αλλά προς το παρόν δημιουργεί μόνο προβλήματα. Παρακαλούμε να ακούσετε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το κλάδο των λογιστών (όχι το οικονομικό επιμελητήριο) αλλά και τον των μικρών επαγγελματιών. Προχωρήστε με γνώμονα το συμφέρον όλων και όχι το πολιτικό κόστος. Υπεύθυνος δεν είναι αυτος που προχωράει προς τον τοίχο γνωρίζοντας πως θα χτυπήσει. Υπεύθυνος είναι αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα διορθώνει.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 18:23 | Hurricane33

    Τα my data είναι στημένα λάθος εξ αρχής, καθώς στηρίζονται στις αρχές της πληροφορικής και όχι της λογιστικής και χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν την πολύπλοκη ελληνικής φορολογική νομοθεσία με τις πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.
    Η λύση είναι:
    1. Διαβίβαση ΜΟΝΟ των ΕΣΟΔΩΝ. Το έσοδό μου είναι έξοδο του άλλου, ενοίκια, εισφορές τα γνωρίζουν, η διαβίβαση εξόδων είναι άσκοπη και ανούσια.
    2. Ξεκλείδωμα Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χωρίς όρια.
    3. Κανένα πρόστιμο μέχρι να λειτουργήσει σωστά η πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις και όλες τις περιπτώσεις.
    4. Εξορθολογισμός των προστίμων όταν ομαλοποιηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας, στα 100 ευρώ και μόνο για τη μη διαβίβαση έως τις 31/3 του επόμενου έτους.
    5. Επιτέλους, συνεργασία με τους λογιστές σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν, οι οποίοι είναι εκείνοι που έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας και είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:52 | Παναγιώτα Κουλάδη

    Πρέπει να καταργηθούν τα έξοδα απο τα mydata και να δωθεΊ χρόνος για τα έσοδα. Ποτέ κλείδωμα του ΦΠΑ και της δήλωσης.
    Ο λόγος ύπαρξης των mydata είναι η παταξη της φοροδιαφυγής.
    Τα mydata έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται πειραματικά εδώ και τρία έτη.

    Δεν θα σταθώ σε τι έχει προηγηθεί, αλλά θα αναφέρω που βρισκόμαστε κατά την δική μου πάντα εκτίμηση.
    Το γεγονός είναι ότι : στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη προσπαθούν μετά από 3 έτη να βρούν τι και πως πρέπει να το κάνουν, να μάθουν νομοθεσίες κ.α.
    Το σωστό θα ηταν να μας πουν από το πρώτο έτος τι να κάνουμε και πως (μέσα από ένα βιβλίο με οδηγίες). Νομίζω ότι έτσι έπρεπε να γίνει
    και όχι όπως γίνεται. Έτσι μάλιστα να πείς και μπράβο , αλλά όχι στου κασίδη το κεφάλι.

    Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από τις εταιρείες μικρές και μεγάλες έχουν καταφέρει και στέλνουν τα έσοδα χονδρικής εντός 24 ωρών και τα λιανικά στην υπηρεσία mydata.
    Επιπλέον τις λιανικές πωλήσεις έχουν υποχρέωση να τις στέλνουν και στο esend μία υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία πέραν των υπολοίπων έχει επωμιστεί εδώ και 2-3 έτη την υποχρέωση αποστολής των λιανικών για κάθε εταιρεία στο mydata. Ακόμη δεν τα έχει καταφέρει ούτε αυτό να κάνει και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τα στέλνουν δύο φορές. (Τι ζητούν να κάνουν οι εταιρείες όταν αυτοί δεν μπορούν ούτε το πιο απλό)

    Τα έξοδα θεωρούνται και είναι το δύσκολο κομμάτι του mydata, διότι έχουν πολλές απαιτήσεις με χαρακτηρισμούς , διασταυρώσεις , αποστολή σε δήλωση ΦΠΑ και Φορολογία εισοδήματος(Ε3)
    Θα προσπαθήσω μέσα από παραδείγματα να κάνω κατανοητό το παραπάνω:
    Πουλάει ένας επιτηδευματίας ένα εμπόρευμα ή προιόν και και το έχει χαρακτηρίσει στα mydata αντίστοιχα. Το ίδιο προιόν ο ένας πελάτης θα το χαρακτηρίσει έξοδο, αγορά Α ΥΛΗΣ , πάγιο κτλ
    συν τους κωδικού 1.1 το ΤΙΜ, 1.2 το ΤΔΑ άλλο 9.5 κτλ. Μία λίστα αρκετών σελίδων με χαρακτηρισμούς αναλόγως του στοιχείου. Μια άλλη λίστα με χαρακτηρισμούς για το Ε3.

    Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές νομοθεσίες όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος, τον φπα, τα ΕΛΠ τα οποία δεν έχουν καταφέρει να τα ενσωματώσουν ακόμη στα mydata
    και όντως αυτό είναι παρα πολύ δύσκολο.
    π.χ. το ΦΠΑ το εκπιπτόμενο και τις περιπτώσεις του. Πολλές φορές το θέμα είναι υποκειμενικό. Το σούπερ μαρκετ κόβει ένα ΤΙΜ σε μία εταιρεία και της
    πουλάει είδη με ΦΠΑ κανονικό και είδη με ΦΠΑ εκπιπτόμενο. Η εταιρεία θα κάνει τον διαχωρισμό του ΦΠΑ, το σουπερ μαρκετ όμως κόβει ένα τιμολόγιο με ενιαίο ΦΠΑ κανονικό. Πως θα πάει στην δήλωση;
    Προσπαθώ να πω απλά παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Υπάρχουν προβλήματα με τα ασφαλιστήρια, με τα νερά της RAINBOW, με τα ξενοδοχεία και τον φόρο διαμονής, περιπτώσεις με παρακρατήσεις φόρου, χαρτοσήμων κτλ.
    Περίπτωση ιδιοχρησιμοποίησης που απαλλάσεται του ΦΠΑ , δεν το δέχονται στα mydata ,τους έχω ενοχλήσει επανειλημμένως ,τηλ και γραπτώς με έστειλαν ευγενικά στο ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ τμήμα ΦΠΑ διότι δεν γνωρίζουν την νομοθεσία. Το τμήμα του ΦΠΑ μου είπε ότι δεν ασχολείται με τα mydata. ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Και απο 01/01/2024 θα πρέπει λόγω αυτού να πληρώνει παραπάνω ΦΠΑ παρανόμως.
    Περίπτωση που λαμβάνουμε ετεροχρονισμένα έξοδα , ο εκδότης το έχει υποβάλει τον Ιανουάριο και εμείς το καταχωρούμε τον Μάρτιο. Θα αφαιρεθεί δύο φορές και θα πληρώσουμε παραπάνω ΦΠΑ; Τι θα γίνει με τα έξοδα των ΕΙΧ κτλ
    Μεγάλες Αστοχίες στην αποστολή των δεδομένων στο Ε3. Μας εχουν για αγροτική παραγωγή κ.α.
    Τα παραπάνω είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα. Δεν αναφέρουμε τα υποτίθεται λυμένα.
    Το τι έχω ακούσει από συναδέλφους για προβλήματα και την απαξίωση που δείχνουν για τα mydata δεν περιγράφεται.

    Αδιαφορόντας λοιπόν για τα παραπάνω έρχεται ο Υπουργός και λέει για το κλείδωμα του ΦΠΑ και της δήλωσης από 01/01/2024 ενώ ακόμη δεν έχουμε
    καταφέρει να στείλουμε τα έξοδα του 2022 τα απολύτος απαραίτητα, προς διαστάυρωση. Όχι για ΦΠΑ και Ε3.
    Φανταστείται ότι μέσω το ERP (σύγχρονο) ούτε του τόκους δεν έχει καταφέρει να στείλει στην δήλωση εισοδήματος.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα η εξαγγελία του Υπουργού κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν λάθος ΦΠΑ.
    Επιπρόσθετα σας ενημερώνω ότι αν η πλειονήτητα στέλεi τα έσοδα στο mydata υπάρχουν αρκετοί που δεν τα στέλνουν. Άρα εμείς που θέλουμε να είμαστε νομότυποι τι πρέπει να κάνουμε; Ακόμη ποιος με διασφαλίζει ότι αυτό που θα στείλει ο προμηθευτής μου θα είναι σωστό και αποδεκτό. Φανταστήστε μία εταιρεία που έχει άνω των 1.000 παραστατικών εισροών ανα μήνα. Τι θα κάνει με τις διαφορές.
    Επιπλέον λένε ότι αν είτε με δική σου ευθύνη είτε όχι δεν σταλεί έξοδο ή έσοδο στο mydata, , θα απορίπτεται στην δήλωση εισοδήματος. Αυτό από μόνο του είναι παράνομο και αντιβαίνει στην
    νομοθεσία του ΦΠΑ και στον 4172/2013 φορολογίας εισοδήματος, αλλά και σε ότι έχουμε διαβάσει έως τώρα.

    Δεν θέλω να κουράσω με παραπάνω λεπτομέρειες αλλά δυστυχώς επαναφέρουν την γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις σταδιακά και μεθοδικά.
    Μάθαμε ότι βγήκαν και ελεκτές προς έλεγχο για την τήρηση των mydata(τρελό).
    Όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα το έχουν οι μεσαίες και μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις όσον αφορά την διασταύρωση και αποστολή σωστά των δεδομένων τους και κινδυνεύουν με αλλοίωση των αποτελεσμάτων τους και λάθος φόρο εισοδήματος.

    Εδώ θα αναφέρω ότι πριν τα mydata στέλναμε τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Μια πλήρη ανάλυση ανά ΑΦΜ των πελατών και των προμηθευτών. Ανέξοδη , εύκολη όπου μπαίναμε μέσα και βλέπαμε τις διαφορές όπου υπήρχαν και πράταμε αναλόγως.

    Η γνώμη μου είναι ότι τα έξοδα δεν πρέπει να πηγαίνουν mydata.Η υποχρέωση των επιχειρήσεων τελειώνει στα έσοδα της.

    Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι δυστυχώς μέσα από τα mydata νομίζω ότι πάμε ξανά χρόνια πίσω όσον αφορά την διαχείριση των εταιρειών και την γραφειοκρατία.

    Τι μπορείς να κάνεις μέσα από τα mydata; Υποχρεωτικά ότι εκδίδεται (έσοδο) να πηγαίνει mydata , να πηγαίνει και η διακίνηση ΔΑ βεβαίως. Αλλά ώς εκεί , τα έξοδα δεν είναι δουλειά των επιχειρήσεων, ούτε το κόστος που επωμίστηκαν ή θα επωμιστούν θα έχει κάποια ανταπόδοση. Αλλά ούτε μπορείς να απορρίπτεις έσοδο που εκδόθηκε και πληρώθηκε νομίμως.

    Και για να επανέλθω στην αρχή δυστυχώς τα σύγχρονα όπλα κατά τις φοροδιαφυγής ΗΔΗ αποδείχθηκαν μη αποτελεσματικά διότι αυτές τις ημέρες ο Υπουργός επαναφέρει το μέτρο με τα αντικειμενικά κριτίρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Διότι πως μπορείς μέσα από τα mydata να αποτρέψεις την παράνομη μη έκδοση παραστατικού υπηρεσιών και πως την παράνομη διακίνηση μικρών ή μεγάλων ποσοτήτων μέσα στην χώρα.(φανταστείτε τα ναρκωντικά ή
    τσιγάρα κτλ). ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ MYDATA.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:22 | Κωνσταντίνος Καρλούτσος

    Στο υπουργείο δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα , ή κάνουν ότι δεν την αντιλαμβάνονται.
    Και να παραθέσω ένα παράδειγμα απο τα προβλήματα με το mydata εσόδων που δεν έχουμε καταφέρει να αποστείλουμε λόγω ιδιαιτερότητας με το ΦΠΑ. Έχοντας κάνει αρκετά τηλέφωνα και mail με το πρόβλημα που έχουμε στην υπηρεσία mydata δεν έχω λάβει μετά από 2 έτη λύση και απάντηση. Μόνο ότι παραλάβανε τα mail και όταν με πήραν 2 φόρες από τα mydata τηλ , την δεύτερη μου σύστησαν να απευθυνθώ στο Υπουργείο στο τμήμα του ΦΠΑ. Πήρα λοιπόν τηλ και μου είπαν να μην τους ενοχλώ με τα mydata και δεν τους ενδιαφέρει ότι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.
    Άντε βρες άκρη λοιπόν, μπόμπα θέλουν να τους ανατινάξουμε να ησυχάσουμε, δεν πάει άλλο που θέλουν και να ορίσουν και πρόστιμα.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:58 | Γεώργιος

    ‘Ένα γενικό σχόλιο σχετικά με τα πρόστιμα, Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η αρχή της αναλογικότητάς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα. Δεν είναι δίκαιο και λογικό να επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα όταν από τα λάθη ή της παραλήψεις δεν ζημιώθηκε το δημόσιο. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων που κρίνεται απαραίτητη για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν βοηθιέται από τέτοιου είδους συμπεριφορές του κράτους. Το αντίθετο.
    Το ίδιο του Υπουργείο με την εγκ 3/1992 τα έλεγε πολύ ωραία , μόνο που δεν τα εφάρμοζε.
    «Πολλές φορές έχει λεχθεί ότι το πρόστιμο δεν έχει ταμειακό σκοπό. Για το λόγο αυτό πρέπει να εξετάζεται σε βάθος και με προσοχή κάθε περίπτωση. Η εξάντληση δε της αυστηρότητας σε περιπτώσεις μικροπαραλείψεων ή για μικροπαρατυπίες που οφείλονται σε άγνοια ή παραδρομή ή πλάνη ή σε τυχαίο γεγονός όχι μόνο δεν εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα, αλλά επηρεάζει δυσμενώς τις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογούσας αρχής. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφεύγεται η επιβολή προστίμων, χωρίς όμως να παραλείπεται η υπόδειξη και σύσταση για τη μελλοντική συμμόρφωση του υπόχρεου.»
    Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.
    Το επόμενο στάδιο είναι η αξιοποίηση των φοροτεχνικών και όχι το ανελέητο κυνήγι τους. Δείτε εν προκειμένω τι κάνουν στην Γερμανία(Συνέντευξη του καθηγητή σTο πανεπιστήμιο Goethe Μιχ Χαλιάσου, KAUHMERINH 19.11.2023)

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:22 | ΝΑΣΙΑ Δ.

    Ζητούμε να παραδεχθεί το λάθος της η ΑΑΔΕ όσον αφορά πλατφόρμα MyData. Να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου. Τα πρόστιμα που ζητάτε είναι υπερβολικά μεγάλα και ανέφικτα να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:38 | GIANNIS

    Σε πολλές περιπτώσεις δε ξέρουν ούτε οι ίδιοι πως αντιμετωπίζονται κάποια θέματα, ωστόσο προχωράμε και όλα καλά. Επίσης έχει υποχρέωση το κράτος να μας ενημερώνει πρώτα και μετά όλοι οι άλλοι πράγμα που δεν έχει γίνει.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | Γεώργιος

    Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω που ζείτε. Έχετε κολλήσει σ αυτή την μπούρδα των mydata η οποία δεν προσφέρει τίποτα στην πάταξη της φοροδιαφυγής απλά δημιουργεί πρόβλημα στα λογιστήρια και στους λογιστές. Η φοροδιαφυγή δεν γίνεται από τους εκδότες στοιχείων αλλά από εκείνους που δεν εκδίδουν στοιχεία, Κυρίως δε από τους παρέχοντες υπηρεσίες. Εσείς τιμωρείτε τους εκδότες. Με το να υποχρεώνεται τους εκδότες σε ένα κυνήγι μαγισσών. Η φοροδιαφυγή πατάσσεται μόνο με ελέγχους. Είμαι παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ. Πρόσφατα βγήκα σε σύνταξη αλλά συνεχίζω να εργάζομαι λόγω δανείου στεγαστικού το οποίο το πληρώνω εν αντιθέσει με άλλους που τους χαρίζουν τα δάνεια ή μέρος του δανείου. Αφού λοιπόν συνεχίζεται την ανοησία που ξεκίνησαν οι Συριζαίοι σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά φιλελεύθεροι είσται. Δεν πρόκειται να κάνω τίποτα σε πελάτες μου ως προς το σκέλος των δαπανών γιατί είναι ανέφικτο να γίνει. Προτείνω οι συνάδελφοι να κάνουν το ίδιο ,που θα το κάνουν γιατί δεν προλαβαίνουν. Τα υπόλοιπα στα δικαστήρια όταν μπουν τα πρόστιμα. Και βέβαια όχι μόνο δεν θα σας ξαναψηφίσω -αφού είσται ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ(βλέπε θεώρηση Δελτίου αποστολής, τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών κα)- αλλά θα κάνω και αγώνα εναντίον σας. ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΤΕΛΟΣ. Συγνώμη για το ύφος αλλά είμαι 63 ετών και είμαι αγανακτισμένος. ΕΛΕΟΣ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΩΝ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΈΓΚΤΕΣ.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:18 | kostas

    Δηλαδή καταργείται κάθε πραγματικός έλεγχος. Δεν παίζει ρόλο αν υπάρχουν τα παραστατικά-αν έχει πραγματοποιηθεί η δαπάνη, αλλά να ανέβει γρήγορα η δαπάνη στο mydata.Πρέπει να γίνουμε όλοι προγραμματιστές Η/Υ, παντογνώστες των ηλεκτρονικών παραμέτρων των softwares και όχι λογιστές που απεικονίζουν επιστημονικά την πραγματικότητα. Αν δεν ανεβαίνουν στο mydata τα έξοδα λιανικής που έχεις κάνει, δεν τα έκανες αυτά τα έξοδα! Αν δεν ανεβαίνει γρήγορα το τιμολόγιο εσόδων που έκοψες, δεν έκανες αυτό το έσοδο. Η παραφροσύνη σε όλο το μεγαλείο. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα και να γίνουνε προγραμματιστές! Μια πλατφόρμα που αφορά την ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των εσόδων σου ή των εξόδων σου, θα καταντήσει να κλειδώνει την λογιστική επιστήμη, την περιοδική ΦΠΑ, τις δηλώσεις εισοδήματος, μόνο και μόνο επειδή δεν ανέβηκαν στο mydata.Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο. Η γνωστοποίηση των στοιχείων να γίνεται με την λογική των ΜΥΦ που ήταν καθαρά πληροφοριακή. Όχι διαμορφωτής αποτελεσμάτων και άμεσος εκβιασμός μέσω του κλειδώματος κλπ. Έλεος.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:46 | Σάββας Γιαγκάζογλου

    «Άρθρο 54ΙΓ
    Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
    1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
    α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
    Παρατήρηση: όταν το ημερήσιο πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €), το ετήσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 91.250 €
    (250 € Χ 365 ημέρες), οπότε ποια είναι η λογική θέσπισης των 100.000€ ως ανώτερου ετήσιου προστίμου;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:15 | Αναστασία Καστ

    Πραγματικά πιστεύετε ότι θα πατάξετε τη φοροδιαφυγή μέσω του συστήματος my data; Αυτός που πουλάει μαύρα, θα συνεχίζει να το κάνει χωρίς καμία διαφορά και κανένα ενδοιασμό. Αυτός που είναι συνεπής θα επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος χωρίς κανένα αποτέλεσμα και θα βρεθεί υπόλογος και εκτεθειμένος σε αδικαιολόγητα πρόστιμα.
    Πώς μπορείτε να επιβάλλετε πρόστιμα για μία πλατφόρμα ανέτοιμη; Πώς είναι δυνατόν να κλειδώνει η δήλωση ΦΠΑ ενώ αδυνατούν οι εταιρείες λογισμικού να δώσουν λύση σε βασικά προβλήματα καθώς δεν υπάρχουν και σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο;