ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους, η σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την οικονομία του διαμοιρασμού, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων φορολογικών ζητημάτων.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:28 | Νικόλαος Μπαλτατζής

    Είμαι ένας απλός πολίτης,συνταξιούχος. Κύριε υπουργέ, ο κάθε,υδραυλικός, ηλεκτρολόγος,ελαιοχρωματιστης,μηχανικος ιχ,προμηθεύεται από τον κάθε χοντρέμπορα προϊόντα.Ο χοντρεμπορας πληρώνει ΦΠΑ και ο επαγγελματίας επίσης όταν προμηθεύεται από αυτόν,οπότε μπορούμε να δούμε μετο εύρος προμήθειας και το εύρος εργασιών του κάθε επαγγελματία!Επίσης θα είναι καλύτερο εγώ ο καταναλωτής να μην πληρώνω 24%ΦΠΑ,για να με συμφέρει να ζητάω αποδείξεις

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 09:53 | Δημήτρης Βασιλόπουλος

    κ.Υπουργέ λειτουργώ ατομική επιχείρηση από το 2010 και είμαι μέτοχος σε εταιρεία με ποσοστό 99% από το 2016 με το ίδιο αντικείμενο. Η ατομική δηλώνει κέρδη 5-8000 € και τα κέρδη στο πρόσωπό μου από την εταιρεία ανέρχονται σε πάνω από 50.000€ ετησίως. Νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπολογίζονται τα δηλωμένα κέρδη από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ίδιου προσώπου και όχι χωριστά για κάθε εκμετάλλευση. Ευχαριστώ

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 07:44 | Νικόλαος Θεοδωρόπουλος

    Τα βασικά επιχειρήματα της Κυβέρνησης υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι :
    1.) Δεν είναι δυνατόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ως εισοδήματα ποσά μικρότερα από του υπαλλήλου τους.
    2.) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ αυτοαπασχολούμενοι φοροδιαφεύγουν γιατί δηλώνουν ως εισόδημα 3-4.000 € και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν με αυτά τα χρηματικά εισοδήματα.
    3.)Τα εισοδήματα που θα εντοπισθούν από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής θα διατεθούν γιά την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, μισθωτών κλπ αναξιοπαθούντων.
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    1.) Γιά ποιό λόγο δεν εξαιρούνται των τεκμαρτών τεκμηρίων προσδιορισμού εισοδήματος όσοι ΔΕΝ απασχολούν προσωπικό αφού αποδεδειγμένα γιά να μην απασχολούν προσωπικό είτε δεν μπορούν να καλύψουν τη μισθολογική δαπάνη είτε το μέγεθος των εργασιών τους είναι πολύ μικρό και κατά συνέπεια η απασχόληση εργαζομένου/ων περιττή.
    2.) Γιά ποιό λόγο δεν συνυπολογίζεται κάθε μορφής και πηγής εισόδημα γιά την κάλυψη κάποιου θεωρητικού έστω ελάχιστου ποσού αναγκαίου γιά την επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν ο Χ φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει παράλληλα εισόδημα 20.000 € από ενοίκια ή από δωρεά νομίμως δηλωθείσα ή από λαχείο, ή από μερίσματα κλπ γιατί αυτά τα ποσά δεν λαμβάνονται υπόψη ?
    3.) Γιά ποιό λόγο δεν τα είπατε προεκλογικά αυτά τα οποία προτίθεσθε να κάνετε τώρα ούτως ώστε να τα επιδοκιμάσουν ή να τα απορρίψουν οι Έλληνες πολίτες αναλόγως?
    4.) Γιά ποιό λόγο τον μήνα Νοέμβριο 2023 φέρνετε προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τον τρόπο φορολόγησης εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ή και δεν αποκτήθηκαν καν τους προηγούμενους 11 μήνες του έτους 2023 στερώντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρηματικά ποσά που έχετε προαποφασίσει να επιβάλλετε , να κάνουν διακοπή εργασιών στην εφορία ?
    5.) Γιά ποιό λόγο αφού κατά το Σύνταγμα οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές τους δεν υπάρχει ΜΙΑ φορολογική κλίμακα γιά όλους τους φορολογούμενους?
    7.) Τι θα γίνει με τα 700.000.000 € που έχετε εισπράξει από το μηνιαίο χαράτσι που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες γιά την κάλυψη της ανεργίας τους?
    Πότε θα τους επιστρέψει το κράτος αυτά χρήματα?
    8.) Είναι νόμιμο να τεκμαίρεται πως ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται πλήρως και πως έχει ένα ελάχιστο εισόδημα ανάλογα με το πως κρίνει ο κάθε «αρμόδιος» παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών αναγκαστικά?
    Γιατί να μην λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή γιά την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης ?

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 02:26 | Νικος Τροχανας

    Περαν των αντισυνταγματικων οψεων του νομοσχεδιου απο πολιτικης πλευρας ειναι συνειδητη διαχρονικα η επιλογη να μην ασχολουνται με τα πραγματικα μαυρα καθ ολοκληριαν εισοδηματα. Ανεργοι για δεκαπενταετιες που δουλευουν μαυρα, τεχνιτες και κομμωτριες που δεν εχουν ανοιξει βιβλια και βεβαιως δουλεουν μαυρα, αυτοι πως ζουν με μηδενικα ή ελαχιστα εισοδηματα; To να στοχοποιουνται συλληβδην οι ελευθεροι επαγγελματιες και μαλιστα και με κριτηρια τζιρου,αυτοι δηλαδη που δηλωνουν και τζιρο!!,ξεπερνα καθε όριο λογικης..

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 01:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Κυριε Υπουργέ
    Πιστεύω ότι για να δουμε κάποια στιγμή άσπρη μερα πρέπει ολοι οι πολίτες να έχουν έναν ενιαίο συντελεστή φορολογισης και να αφαιρούνται όλα μα όλα τα έξοδα από τα έσοδα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 01:03 | Ευαγγελος

    Η μεγαλύτερη και ασφαλέστερη φοροδιαφυγή γίνεται από επιχειρηματίες που διοριζουν αχυρανθρώπους ωε διοικήσεις την εταιρειών τους.
    Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις. Υπάρχουν και καταγγελίες στον υπουργείο που θαβονται είτε από αδιαφορία είτε από ασχετοσύνη των υπαλλήλων που διαβάζουν τα emails.
    Επίσης οι δεσμεύσεις λογαριασμών οδηγούν το κοσμο στο μαύρο χρήμα.
    Θα πρέπει το κράτος να εξετάζει αν κάποιος έχει προσωπικό χρεος ή απλά είναι νόμιμος εκπρόσωπος, σε αυτή τη περίπτωση ειναι λογικά απίθανο κάποιος να εχει να πληρώσει τα χρέη μιας Α.Ε για παράδειγμα, εκτός και αν είναι ταυτόχρονα μεγαλομετοχος ή ιδιοκτήτης. Δε μπορεί όλοι να αντιμετωπιζοντσι με τον ίδιο τρόπο.
    Επίσης αν ένας αχυράνθρωπος δώσει τα στοιχεία δεν λαμβάνει κανένα ευεργετημα, οπότε δεν υπάρχει κίνητρο να ανοίξουν στόματα.
    Χαρίζονται οφειλές εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες που καταφεύγουν σε αυτή τη πρακτική.
    Αυτό προκαλεί και ανισότητες διότι κάποιος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κάποιος άλλος τη γλυτώνει με τις ευλογίες του κράτους..

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 01:19 | Χρήστος Μπ.

    Παρακαλώ θερμά… Προσλάβετε τεχνοκράτες να κάνουν σωστά τη δουλειά!

    Αφήστε τα φορολογικά στους ειδήμονες.

    Υπάρχει σοβαρό θέμα!

    Οι διατάξεις που ψηφίζονται δεν έχουν καμία σχέση με τη φοροδοτικές ικανότητες της οικονομίας.

    Αφού το ταμείο είναι μείον, δουλέψτε να το γεμίσετε! Είναι δικιά σας δουλειά!

    Οι «τράμπες» με ανακατανομές κεφαλαίου από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη προφανώς δεν αποδίδουν!

    Αν θέλετε περισσότερο φόρο από τους επαγγελματίες απλώς μειώστε το ποσοστό φορολόγησης ώστε να μην ασχολούμαστε τόσο πολύ και απλώς να τον πληρώνουμε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 23:26 | Βασιλική Τράκα

    Το νομοσχέδιο αυτό, θα είναι η ταφόπλακα στην επιχείρηση του γιου. Η απώλεια της εργασίας του γιου μου, θα σημάνει την αποκλειστική προτεραιότητα της ζωής μου να σας ρίξουμε από τις καρέκλες. Ανάθεμα το χέρι μου που σας στήριξε το 2019. Το ίδιο λάθος δεν επαναλήφθηκε. Αποκλειστική ευχή μου και κατάρα μου η πολιτική καταστροφή της συμμορίας του Μητσοτάκη. Αλήτες τυχοδιώκτες λαϊκιστές ψεύτες είστε και μόνο. Πάρτε πίσω χτες το ανέκδοτο που μας παρουσιάζετε

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 23:51 | Γιώργος

    Οι επιμέρους διατάξεις, πλην της θέσπισης ποινολογίου για το myData, δεν έχουν ενδιαφερον ή δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον. Το μείζον είναι η ίδια η φιλοσοφία που αποπνέει η προβεβλημένη ρύθμιση: μας λείπουν λεφτά για να πληρώνουμε επιδόματα και να κάνουμε απευθείας αναθέσεις προς εξαγορά ψήφων, θέτουμε οριζόντιο τεκμήριο κέρδους στη μικροεπιχειρηματικότητα, ανάγουμε συλλήβδην τους αυταπασχολούμενους σε «εχθρό του (μισθωτού) λαού» και προσβάλουμε τη νοημοσύνη τους με καθημερινή διαφώτιση για τα πλεονεκτήματα και το δίκαιο της πολιτικής μας μέσω των εφημερίδων. Καλά λοιπόν να πάθουν όσοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν το έπραξαν.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 23:18 | Χαράλαμπος

    Κύριε υπουργέ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.
    Πιστεύω ότι θα έπρεπε κάθε δαπάνη που κάνει ο κάθε πολίτης(ακόμη και η τσίχλα από το περίπτερο) να αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα του.
    Έτσι θα έχει κίνητρο να ζητήσει αποδείξεις.
    Δεν θα χρειάζεται να μπει στην διαδικασία να αποκρύψει το εισόδημα του για να μην φορολογηθεί. Έτσι εκτός από το φόρο θα εισπράττεται και ο ανάλογος ΦΠΑ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 22:23 | Στέργιος Γοτας

    Η επιχείρηση μου βρίσκεται σε χωριό 1000 κατοίκων, βόρεια από τα κεφάλια σας, σε έναν βαθυπλουτο νομό, τον νόμο Σερρών. Με το νομοσχέδιο έκτρωμα και λόγω των 2 τριετιων λειτουργίας θα έχω κατά τεκμήριο εισόδημα over 12000 EUR. Το νομοσχέδιο σας είναι ικανό να αναστήσει ακόμη και τον Μπένι Χιλ και να αρχίσει να γελάει μαζί σας. Θα μας βρείτε απέναντι σας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 21:14 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι από όσους φοροδιαφεύγουν, έχοντας όμως μία επιχείρηση και πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, λογιστές κ.τ.λ.,
    το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η είσπραξη χρημάτων από υπηρεσίες και άτομα που δεν υφίστανται καν ως νόμιμες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στο πουθενά,
    φυσικά και γνωρίζετε το μεγάλο πρόβλημα, μία μικρή περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρείτε χιλιάδες σε χιλιάδες κλάδους,
    και βέβαια μην αναφέρουμε και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπου γίνονται πάρτι παρατυπίας σε όλη την Ελλάδα,
    άρα δύσκολα να υποθέσει κάποιος ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει προβλήματα και να επιφέρει δικαιοσύνη, προφανώς αλλού θέλουμε να καταλήξουμε άλλη μία φορά, γιατί από αλλού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε, να προστατεύσουμε όλες τις επιχειρήσεις τις νόμιμες και κατόπιν να ζητήσουμε να σεβαστούν και αυτές τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 21:58 | Πέτρος

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ, έχετε κοιτάξει πόσες φορές άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων τα τελευταία 25 χρόνια? Όσες αλλαγές έγιναν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή? Όχι γιατί ποτέ δεν υπήρξε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Σήμερα όμως έχετε όλα τα διαθέσιμα μέσα (κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, πληροφορίες από πλατφόρμες π.χ. airbnb, my data και πολλά άλλα, ώστε να πετύχετε το στόχο που λέτε ότι έχετε και δεν είναι άλλος από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει αποτέλεσμα είναι το κίνητρο. Κίνητρο κύριε υπουργέ για να ζητάμε
    Η πρόταση λοιπόν που έχω να κάνω είναι μία και σίγουρα θα έχει αποτέλεσμα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
    1. Να κάνετε δεκτές όλες τις δαπάνες π.χ. ενοίκια, λογαριασμούς, φροντιστήρια, σουπερ μάρκετ, ασφάλιστρα, γιατρών, υδραυλικών, δικηγόρων, λογιστών, φυσιοθεραπευτών, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκεδάσεων, βενζινάδικων, ξενοδοχείων, ηλεκτρολόγων, συνεργείων τα πάντα ότι αποτελεί οικονομική δραστηριότητα και συναλλαγή και ότι περισσεύει από το εισόδημα που δηλώνει ο κάθε ένας είτε μισθωτός είτε ελ. επαγγελματίας να φορολογείται με ότι συντελεστή πιστεύετε ότι πρέπει να φορολογηθεί. Με αυτό τον τρόπο όλοι θα ζητάμε και όλοι θα μας ζητάνε απόδειξη. Επιπλέον τα έσοδα από το ΦΠΑ θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που είναι σήμερα. Τέλος με τα οφέλη που θα προκύψουν θα μπορείτε να κάνετε κοινωνική πολιτική και να βοηθάτε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη για τη διαβίωσή τους.
    Ευχαριστώ, αν και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το αν θα διαβαστεί και κυρίως για το αν υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση η οποία αποτελεί τομή για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 21:13 | Αργύρης τ

    Τα κυλικεία στα δημόσια σχολεία δουλεύουν 130-150 μέρες το πολύ και με συγκεκριμένο αριθμό πελατών αλλά πληρώνουν όλο το χρόνο ΕΦΚΑ και ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος!
    Σε σχολεία που είναι σε μικρά χωριά με μικρό αριθμό μαθητών είναι δύσκολα πολύ τα πράγματα!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 20:04 | Σάββας

    Σε γενικές γραμμές το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχει καθαρά φόρο-πρόστιμό εισπρακτικό χαρακτήρα. Το δε φοβερό είναι ότι αποδεικνύεται πως ουδεμία επαφή έχουν οι συντάκτες του με την πραγματικότητα και τις συνθήκες που διέπουν την αγορά. Η αγανάκτηση είναι έκδηλη σχεδόν παντού. Ολόκληροι κλάδοι και φορείς της οικονομίας (και όχι ένας αλλά πολλοί) επανειλημμένα έχουν εκφραστεί αντίθετα με πολλά από τα οποία φέρατε στη δημόσια διαβούλευση. Εσείς δυστυχώς αντί να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τους ακούσετε θεσμοθετείτε πρόστιμα και φορολογείτε οριζόντια την υποτιθέμενη φοροδιαφυγή. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα αντίληψης(εάν δεν υποβόσκει κάτι άλλο χειρότερο) και καθώς στην πολιτική η αντίληψη έχει ουσιαστική σημασία λυπάμαι που θα το πω αλλά τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 20:24 | ΠΑΝΑΓΗΣ

    Πάλι στο στόχαστρο ο ελεύθερος επαγγελματίας, που έχει την επιχείρηση του στημένη στο φως, με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, πινακίδες και βιτρίνες που από αυτόν επωφελούνται πέρα από το προσωπικό που απασχολεί και δεκάδες άλλες ειδικότητες επαγγελματιών.

    Και απέναντι του; Μαύρο!!!! Μαύρο νύχι, μαύρο κούρεμα, μαύρο μάθημα, μαύρα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά (κλειστά βιβλία γιατί δεν συμφέρει), μαύρες επισκευές αυτοκινήτων, μαύρη επιδιόρθωση ρούχων, μαύρη ζαχαροπλαστική κτλ κτλ κτλ. Ένα σωρό επαγγελματίες χωρίς έδρα, χωρίς ονοματεπώνυμο.

    Θα αλλάξει; αποκλείεται! Θα το κυνηγήσετε ; OXI

    Υπάρχουμε και εμείς που δεν μας αρέσει αυτό το χρώμα! Θα αποτελούμε την κατηγορία των ρομαντικών και όπου βγει!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:06 | Σταμάτιος Κουντούρης

    Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε ο πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει ανάγνωση και με το που διαβάσει αυτά που προβλέπονται εδώ θα αρχίσει να γελάει και θα το λήξει το αστείο είτε δεν γνωρίζει ανάγνωση οπότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρότερο από το φόρο που θα πληρώσουμε εμείς.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 19:57 | gr dikaios

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς υπαλληλικό προσωπικό να έχουν διαφορετική μεταχείριση. Όταν μάλιστα δεν παρουσιάζουν και αυξημένες δαπάνες. Οριακά τα φέρνουν βόλτα. Πηγαίνετε να τους στερήσετε και αυτά τα λίγα που προσφέρουν για το μέλλον των παιδιών τους. Η φοροδιαφυγή βρίσκεται και αλλού δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι με δεύτερη μαύρη εργασία που έχουν και αφορολόγητο. Παίρνουν αναρρωτικές άδειες και δουλέυουν μαύρα. Συναλλαγές στο δημόσιο κάτω από το τραπέζι. Αφορολόγητο λοιπόν για όλους ή φόρους για όλους από το πρώτο ευρώ. Μας εξαθλιώσατε και με τα μέτρα covid άνοιξε κλείσε τα μαγαζιά και θα πληρώσουμε τα ψίχουλα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές για χρυσάφι.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 18:53 | Κωνσταντίνος Πλούμης

    Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ανεργίας.
    Σ αυτή την περίπτωση ο εργοδότης δεν καταβάλλει ούτε μισθούς ούτε εργοδοτικές εισφορές.
    Η επιχείρηση δεν έχει τα κέρδη που υπολογίζονται μέσω του νέου νομοσχεδίου.
    Αν σ αυτή την περίπτωση θα φορολογηθεί με τον νέο τρόπο??
    Αν ναι δεν θα έκανε την πρόσληψη γιατί την έκανε με άλλες προϋποθέσεις.
    Καλό είναι να γίνονται μεταρρυθμίσεις αλλά όχι αναδρομικές.
    Σχεδιασμός αφορά το αύριο και η οικονομία θέλει ξεκάθαρους κανόνες ειδικά από κόμματα της ελεύθερης αγοράς.
    Συνεπώς πρέπει να γίνει η πρόβλεψη για τους επιδοτούμενους εργαζόμενους

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:36 | LGP

    α) Πραγματική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας) ΚΑΙ με προσωπικό. Εξασφάλιση των όρων απρόσκοπτης εργασίας τους.

    β) Φορολόγηση στα αποδεικνυόμενα πραγματικά εισοδήματα.

    γ) Αφορολόγητο στα 12.000 Ευρώ προσαυξανόμενο αναλόγως των εξαρτώμενων μελών.

    δ) Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    ε) Ίδιοι (προοδευτικά κλιμακούμενοι) συντελεστές φορολόγησης για ίδια ποσά, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης (μισθωτή εργασία, αυταπασχόληση, μερίσματα, ενοίκια).

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:33 | DIMITRIS PIKIONIS

    Το νομοσχεδιο δεν θα παταξει την φοροδιαφυγη αλλα θα οδηγησει σε απωλεια ασφ εισφορων , φορων κλπ απο τις επιχειρησεις που θα κλεισουν καθως δεν θα μπορεσουν να ανταποκριθουν στον τεκμαρτο τροπο φορολογησης.δεν εχει δικαιωμα καποιος να εχει επιχειρηματικη δραστηριοτητα πανω απο 3 χρονια και να εχει λιγα κερδη ή ζημιες ? Μπορει να δουλευει απο χομπι και να καλυπτει τα εξοδα του απο αλλες πηγες (ενοικια , δωρεες κλπ) Επιπλεον το τελος επιτηδευματος σαν μετρο ειχε την λογικη του οτι φορολογουνται ακομα και αυτοι που δεν εχουν κερδη , 650€ ειναι φορος για 8125€ κερδη .Επισης επιχειρησεις με μεγαλυτερα κερδη απο τον τεκμαρτο προσδιορισμο ενδεχομενως θα μειωσουν τα κερδη τους προς αυτον.
    Το νομοσχεδιο θα ειναι η ταφοπλακα της επιχειρηματικοτητας.Αναρωτιεμαι αν ο σκοπος δεν ειναι η παταξη της φοροδιαφυγης αλλα η εξοντωση των ατομικων επιχειρησεων (και οχι λανθασμενα οπως γραφετε των ελ επαγγελματιων ).
    Η αναδρομικοτητα θα δημιουργησει επιπλεον προβληματα και αποδεικνυει τον τιμωρητικο χαρακτηρα του.
    Μια λυση θα ηταν ολες οι αποδειξεις που μαζευουν οι φορολογουμενοι να μετραν στο 100% και οχι στα διαφορα τρελλα σεναρια το 22% του 30% κλπ , τα οποια ποτε δεν δουλεψαν .
    Ειναι πολυ απλο , αν ενας μισθωτος εχει εισοδημα 15000€ και προσκομισει αποδειξεις 13000€ να εχει ενα εξτρα μπονους ή να εχει μειωση στην φορολογηση του κλπ , ετσι ολοι θα ζητανε αποδειξεις απο ολους και θα σταματησει το αλισιβερισι με αποδειξη ή χωρις.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:11 | Ηλίας Αντωνόπουλος

    Τί να σχολιάσει κανείς;

    1) Το νομοσχέδιο δίνει συγχωροχάρτι σε όσοι φοροδιαφεύγουν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εισάγει. Η αδικία.

    2) Μας λέει ότι θέλετε λεφτά από φόρους εδώ και τώρα.

    3) Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τους σωστούς από τους φοροδιαφεύγοντες (χλωμό το βλέπω).

    4) Επιμερίζετε την ευθύνη σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Λέτε δηλαδή σε όσοι είναι σωστοί, να πληρώσουν και για τους φοροδιαφεύγοντες.

    5) Δεν αναγνωρίζετε το «ελεύθερος» στο ελεύθερος επαγγελματίας. Ένας νόμιμος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργάζετε όσο θέλει, όποτε θέλει, όταν θέλει και να είναι νόμιμος. Τί όχι; Που κολλά το τεκμαρτό εισόδημα σε αυτό;

    6) Κλείνετε το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν να δηλώνουν μόνον όσο το τεκμαρτό εισόδημα, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή (βλέπε 1).

    7) Ακυρώνετε ότι θετικό έχετε κάνει μέχρι τώρα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:44 | Ilias Christos Skandalidis

    Το οικονομικό μοντέλο, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά έτη, στηρίζεται στην
    κατανάλωση και πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι δαπανάμε περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση απ’ ό,τι μπορούμε να υποστηρίξουμε.

    Γνωρίζουμε ότι η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί ένα αυξημένο φαινόμενο που οδηγεί στην φοροαποφυγή και μεγεθύνει την παραοικονομία.

    Από την άλλη μεριά, διαβάζουμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα δέχεται μια πίεση, συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως του δημογραφικού, της ανασφάλιστης εργασίας και άλλων παραγόντων, που για την ομαλή του λειτουργία πρέπει να μελετήσουμε ένα νέο μοντέλο για την επιβίωσή του.

    Στην οικονομική θεωρία αρχίζουμε την μελέτη της από τις αρχές που έχουν
    διατυπωθεί.
    Μια αρχή ορίζει ότι «η λήψη αποφάσεων των ανθρώπων περιλαμβάνει αμοιβαίες
    αντισταθμίσεις» και στην επιλογή μεταξύ δύο πραγμάτων. Άλλη αρχή αναφέρει ότι «οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε κίνητρα», που παίζει και πάλι καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων.

    Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννιέται στη σκέψη μου είναι αν μπορούμε να συνδυάσουμε την αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται στην οικονομία μας με την επιβίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος και την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Δηλαδή, αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα συσχέτιση και αλληλεπίδραση αυτών των τριών μεταβλητών (κατανάλωσης, ασφάλισης και έκδοσης αποδείξεων) πέραν των γνωστών και συνηθισμένων μεταβλητών, ώστε μακροπρόθεσμα να κερδίσουμε τόσο προσωπικά αλλά και προς το κοινό συμφέρον μας.

    Μια σκέψη λοιπόν που μπορούμε να επεξεργαστούμε είναι αυτή της θεσμοθέτησης
    πληρωμών εισφορών μέσω ενός εισπρακτικού συστήματος επί του ποσού της κατανάλωσης κατά την έκδοση παραστατικού, όπως λειτουργεί το καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Δηλαδή, να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του γενικού φόρου κατανάλωσης με μια ασφαλιστική εισφορά επί της κατανάλωσης και ένα άλλο μέρος ως προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

    Στη χώρα μας εδώ και πολλά έτη ένα παρόμοιο σύστημα παρακράτησης (προκαταβολής) εισφορών λειτουργεί στον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων. Αν και τα τελευταία έτη έγιναν αρκετές αλλαγές, συνεχίζει να ισχύει και να εφαρμόζεται σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων και με οικονομικές εγκυκλίους μέσω του θεσμού έκδοσης γραμματίων προείσπραξης πριν την διενέργεια δικονομικών πράξεων, που υπολογίζεται σε μια καθορισμένη ελάχιστη αμοιβή.
    Τα αποτελέσματα είναι ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, το Υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εισπράττουν προκαταβολικά μέρος των υποχρεώσεων των δικηγόρων και εκκαθαρίζουν τους προσωπικούς λογαριασμούς των δικηγόρων σε μηνιαία βάση, καθώς και ότι στο τέλος κάθε μήνα οι δικηγόροι υποχρεούνται να πληρώσουν την ασφαλιστική διαφορά της μηνιαίας υποχρέωσης τους, διότι την πλήρωναν τμηματικά κατά την διάρκεια του μήνα εάν και εφόσον εξέδιδαν γραμμάτια, και το αντίστοιχο συμβαίνει με τον φόρο που προκαταβάλλεται.

    Αν, λοιπόν, μέσω της κατανάλωσης μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα μικρότερο ποσοστό Φ.Π.Α., π.χ. από 24% σε 22%, σύμφωνα με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα και θεσπίζοντας το υπόλοιπο 2% επί της τελικής αξίας αγοράς να πηγαίνει υποχρεωτικά στο προσωπικό μας ασφαλιστικό λογαριασμό, μήπως αυτό εξυπηρετεί μια μετάβαση σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα;
    Ακολουθώντας, λοιπόν, την αρχή των κινήτρων, προσεγγίζουμε την είσπραξη του 2% επί της τελικής αξίας αγοράς ως το ποσό που κατευθύνεται στον προσωπικό ασφαλιστικό λογαριασμό του λήπτη των εκδιδόμενων παραστατικών και η εκκαθάριση, τμηματική ή μη, ολοκληρώνεται με την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης.
    Μια δεύτερη σκέψη που μπορούμε να επεξεργαστούμε χρησιμοποιώντας την
    διαδικασία του καθεστώτος Φ.Π.Α αλλά δεσμεύοντας ένα επιπλέον ποσοστό π.χ. 2% από τον συνολικό ποσοστό των 24% και επιστρέφοντας το στον αγοραστή με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε να απαιτεί ο κάθε φορολογούμενος από όλους τους προμηθευτές του, την έκδοση αποδείξεων αφότου η πληρωμή έχει γίνει με την χρήση τραπεζικής κάρτας το ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Κάποια από τα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι τα ακόλουθα:
    α) προπληρώνουμε τμηματικά την μηνιαία μας υποχρέωση ή/και αποταμιεύουμε το επιπλέον για την ασφάλιση μας ποσό με κάθε μικρή ή μεγάλη αγορά μας,
    β) προκαταβάλουμε μέρος τους φόρους εισοδήματος από την ετήσια φορολογική μας δήλωση με σκοπό είτε να μειώσουμε τον ετήσιο φόρο που αντιστοιχεί στα ετήσια εισοδήματα μας είτε να μας επιστραφεί στο τέλος της εκκαθάρισης,
    γ) απαιτούμε ως καταναλωτές την έκδοση παραστατικού, για κάθε συναλλαγή που
    πραγματοποιούμε,
    δ) δηλώνουμε τα πραγματικά μας έσοδα αλλά και έξοδα στην ετήσια φορολογική μας δήλωση για να αποκομίσουμε οφέλη τόσο στην ασφαλιστική μας κάλυψη όσο και με την μείωση του φόρου εισοδήματος μέσω της προκαταβολής φόρου που θα επιτευχθεί από την έκδοση κάθε μιας απόδειξης και καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή,
    ε) μελλοντικά, ελαφρύνουμε την μισθολογική ασφαλιστική κάλυψη, μισθωτών και μη, αυξάνοντας την αγοραστική τους δύναμη,
    στ) με τα χρήματα που συγκεντρώνουμε από αγοραστές/ καταναλωτές του εξωτερικού (π.χ. τουρίστες εντός και εκτός Ε.Ε.) που δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α., συγκεντρώνουμε χρήματα για μια αξιοπρεπέστερη κοινωνική, προνοιακή και αναδιανεμητική πολιτική
    ζ) αυξάνουμε την πραγματική οικονομία εις βάρος της παραοικονομίας εμφανίζοντας την αύξηση αυτή και στο Α.Ε.Π.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:59 | STERGIOS

    Ας μάς εξηγήσουν επιτέλους τον λόγω για τον οποίο στο Συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου δεν υπάρχει ούτε μια για την ακρίβεια  ΚΑΜΙΑ αναφορά στις Οικογένειες στα τέκνα στους πολυτέκνους και στο Δημογραφικό για το οποίο όλοι κόπτονται και κλαίνε με κροκοδείλια δάκρια. Επίσης θα ήθελα πραγματικά να γνωρίζω τον λόγω για τον οποίο τα παιδιά των Μισθωτών αποτελούν ύλη για το αφορολόγητο ενώ τα παιδιά των Ελευθέρων επαγγελματιών είναι μάλλον παιδιά ενός κατώτερου θεού .
    Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσουν όλοι αυτοί που γράφουν τα νομοσχέδια πως γίνεται κάποιος που πληρώνεται με προμήθειες επι πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων( Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής )  πως γίνεται να αποκρύψει φορολογητέα ύλη καθώς επίσης και τον λόγο για τον οποίο τα έσοδα του δεν είναι έσοδα στα οποία υπάρχει απαλλαγή φόρων λόγω τέκνων .

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:28 | DHMHTRA

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΕ ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:53 | ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΑΠ[ΜΠΟΥΡΗΣ

    Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο φαινομενικά και μόνο αποσκοπεί στην πολυπόθητη επί δεκαετίες πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα στοχεύει στην εξόντωση των «μικρών ελευθέρων» επαγγελματιών (όσων κατάφεραν να επιβιώσουν βαριά πληγωμένοι), προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο παροχής υπηρεσιών υπό εταιρική μορφή. Πρόκειται για κυβερνητική αυταπάτη το να πιστεύει η κυβέρνηση ότι αν φύγουν από τη μέση οι μικροί, οι μεγάλες εταιρείες που θα αναπληρώσουν το χώρο τους θα προσφέρουν περισσότερα έσοδα στο κράτος από φόρους. Ας μας πει η κυβέρνηση κάποιο πιο πειστικό επιχείρημα, όπως, τη σύγκριση και αντιπαραβολή των συνολικών φόρων που εισέπραξε από τις ατομικές επιχειρήσεις (μαζί φυσικά με το τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί κεφαλικό φόρο και επί των τεκμαρτών όχι των δηλωθέντων καθαρών κερδών) με τους συνολικούς φόρους που εισέπραξε από τις εταιρείες με όμοιο αντικείμενο σε σχέση πάντα με το τζίρο τους.
    Είναι βέβαιο ότι πρόκειται περί νομοθετικών ρυθμίσεων προδήλως αντισυνταγματικών, παράνομων, άδικων, ισοπεδωτικών, αντιαναπτυξιακών και εξωπραγματικών που όμοιους τους δεν έχει υιοθετήσει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, είτε ανεπτυγμένη είτε υποανάπτυκτη είτε δημοκρατική είτε αυταρχική. Επιβολή τέτοιων κεφαλικών φόρων, ιστορικά ούτε καν σκληρός κατακτητής τόλμησε ποτέ να επιβάλει σε βάρος των κατεκτημένων.
    Τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου, ακόμη και με τροπολογίες που θα φέρουν μικρές βελτιώσεις, θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες, όπως: Θα οδηγήσει βραχυχρόνια στην πόρτα της εξόδου από το επάγγελμα τουλάχιστον το 20-30% των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι θα ενταχθούν στο στρατό των ανέργων επιδοματούχων συμπολιτών τους, στερώντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εκ των εσόδων του κράτους και επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τον κρατικό προϋπολογισμό με τα δικαιούμενα επιδόματα (ανεργίας, ΚΕΑ κλπ), εθνικές συντάξεις και πάσης φύσεως βοηθήματα και απαλλαγές που θα δικαιούνται. Θα αποπέμψει στο εξωτερικό χιλιάδες νέους, επιστήμονες και τεχνικούς πάνω στους οποίους το ελληνικό Δημόσιο και η κοινωνία έχουν επενδύσει και αποτελούν το μέλλον της χώρας. Θα μειώσει τον ανταγωνισμό προκαλώντας άνοδο των τιμών – αμοιβών σε βάρος της τσέπης του πολίτη που ήδη μαστίζεται από τον πληθωρισμό.
    Με βάση τα παραπάνω οι προτάσεις μου είναι: 1) Εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω διασταυρώσεων. 2) Καθιέρωση συντελεστή κέρδους για κάθε δραστηριότητα πάνω από ένα ποσό τζίρου, πχ επαγγελματίας με δηλωθέντα τζίρο ετήσιο 30.000 και έξοδα 27.000 δεν θα φορολογηθεί για τις 3.000 καθαρό κέρδος αλλά για 30.000 μείον 10.000 έξοδα (αποδεκτά) και στα υπόλοιπα 20.000 με συντελεστή πχ 50% άρα θα φορολογηθεί για 10.000 καθαρά κέρδη. 3) Αύξηση του ποσού της απαλλαγής από ΦΠΑ στα 20.000. 4) Κίνητρα στους συναλλασσόμενους να ζητούν αποδείξεις. 5) Κίνητρα για πληρωμές χωρίς μετρητά. 6) Πόθεν έσχες στα πάντα. 7) Μείωση και τελικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. 8) Κοινό αφορολόγητο όριο για όλους, μισθωτούς και μη. 9) Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά κλιμάκια και αύξηση του κατώτερου κατά 2-3 μονάδες από 9% πχ σε 12%. 10) Έλεγχος των δαπανών και των καταθέσεων, όποιος τα βγάζει κάπου τα τρώει ή τα τοποθετεί.
    Με τρικ, αλχημείες, προπαγάνδες και στατιστικές νοθείες δεν έπεισε ούτε προόδευσε κανείς.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:29 | ΑΛΚΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    O σκοπός και ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι παραπλανητικός. Ο ορθός είναι:
    επιχείρηση οργάνωσης της εργασίας με ανορθόδοξο τρόπο. Το κράτος οφείλει πρώτο να είναι τίμιο συνεπώς ας δώσει κίνητρα εξαρχής για να προσλάβουν ως μισθωτούς οι εταιρείες τους νυν ελεύθερους επαγγελματίες και να μην υποκρύπτει διά τέτοιων νομοσχεδίων την πραγματική πρόθεση που υπάρχει.

    Οι εταιρείες και οι μισθωτοί είναι απολύτως ελεγχόμενοι φορολογικά επομένως η πρόθεση είναι να οργανωθεί η εργασία κατά αυτόν τρόπο. Συνεπώς προσδιορίστε μέτρα, κίνητρα οργάνωσης των εταιρειών και αποσύρετε αυτό το κακό νομοσχέδιο που φυσικά θα καταπέσει σε οποιοδήποτε δικαστήριο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:59 | Θωμάς

    Η φοροδιαφυγή είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παταχθεί, όμως θεωρώντας εξ αρχής όλους φοροφυγάδες και ορίζοντας ένα αυθαίρετο όριο κατώτατου εισοδήματος είναι λάθος. Σαφώς και υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όντως μπορεί ένα χρόνο να βγάζουν λιγότερα χρήματα από όσα έχετε ορίσει. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι οποίοι βγάζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την φοροδιαφυγή αυτών πως ακριβώς θα την πατάξετε με το εν λόγω νομοσχέδιο; Όσοι έκλεβαν τόσα χρόνια, θα συνεχίσουν να κλέβουν και απλά θα βολεύονται κάτω από το όριο που τους βάζετε εσείς. Στην ουσία το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν μειώνει την φοροδιαφυγή, απλά ορίζει ένα κατώτατο όριο σε αυτή. Δεν γίνεται συνεχώς οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι έντιμοι επιχειρηματίες (γιατί υπάρχουν και αυτοί) να είναι τα υποζύγια της φορολογίας. Αν θέλετε πραγματικά να την πατάξετε είναι πάρα εύκολο αρκεί να θέλετε να το κάνετε. Ούτε ηλεκτρονικές πληρωμές βοηθάνε αφού δεν περιορίζουν τα μετρητά. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του αφορολόγητου για όλους, ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ (σήμερα 24% και στις υπηρεσίες που προσφέρονται με αυτό τον ΦΠΑ έχουμε την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή) να είναι μικρότερος από τον κατώτερο συντελεστή φορολόγησης (σήμερα 9%) και όλοι οι πολίτες να κάνουν έσοδα-έξοδα και να φορολογούνται στην αποταμίευση. Δείκτες ΦΠΑ 6,13 και 17. Φορολόγηση ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 0-10000 στο 18%, 10001-20000 στο 20% και 200001 και πάνω στο 22% όσο και οι επιχειρήσεις. Ένας μισθωτός που βγάζει 1000 ευρώ το μήνα και ξοδεύει όλο του το εισόδημα για ενοίκια και τρέχοντα έξοδα δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από το μέτρο αυτό. Θα αναγκαστεί όμως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να του κάνει συμβόλαιο για να αναγνωρίσει τα έξοδα του κ.ο.κ. Ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ πρέπει να είναι οριακά μικρότερος από τον συντελεστή φορολόγησης γιατί μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει το σύστημα. Αν ο πολίτης πληρώνει 100 χωρίς απόδειξη, 124 με απόδειξη δεν θα πάρει απόδειξη και ακόμα και αν κάνει έσοδα-έξοδα, τα 24 ευρώ που γλύτωσε τον βολεύει να πληρώσει ένας μέρος τους στο κράτος. Αν όμως είναι 100 χωρίς απόδειξη, 117 με απόδειξη και στο κράτος θα φορολογηθεί τα 100 ευρώ με 18%, πληρώνει παραπάνω στο κράτος. Άρα ζητάς απόδειξη για τα πάντα. Ακόμα κατάργηση όλων των τεκμηρίων και αναγνώριση όλων των εξόδων επίσης. Να μην αποτελεί τεκμήριο το αυτοκίνητο αλλά να εκπίπτουν οι αποδείξεις από τα συνεργεία, τα πλυντήρια και όλα τα συναφή. Να μην είναι τεκμήριο το παιδί αλλά να εκπίπτουν οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα, τους παιδότοπους, τους παιδίατρους, τους αθλητικούς οργανισμούς κ.ο.κ. Αναγνώριση αποδείξεων από τα κλαμπ, τους καφέδες τις ταβέρνες τα πάντα. Λες και δεν γνωρίζετε την φοροδιαφυγή στα νυχτερινά μαγαζιά. Ξαναλέω και κλείνω με αυτό. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ GOV ΜΕ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΦΠΑ ΟΡΙΑΚΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ, ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ (ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ) ΜΕ 0-10000 18%, 10001-20000 20%, 20001 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 22%. ΔΕΙΚΤΕΣ ΦΠΑ 6%, 13%, 17%. Μόνο έτσι τελειώνει η φοροδιαφυγή σε 1 μέρα. Μισθωτοί συνταξιούχοι είναι 6.2 εκατομμύρια, δηλαδή η πλειοψηφία. Θα μας στηρίξετε ή θα μας ρίξετε ξανά στάχτη στα μάτια; Ευχαριστώ και όποιος νομίζει πως είναι ουτοπικό ας δει τη γίνεται στην Εσθονία εδώ και χρόνια.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:12 | ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα άδικο για όλους τους επαγγελματίες, πόσο μάλλον για ένα Ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Είμαστε το μόνο επάγγελμα που και να θέλαμε δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε, δηλώνοντας και το τελευταίο ευρώ. Μας αποστέλλονται κάθε χρόνο από τις ασφαλιστικές εταιρίες οι βεβαιώσεις των προμηθειών τις οποίες και καταθέτουμε στη δήλωση, αυτό. Μήπως θα έπρεπε όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις να εξαιρεθούμε? Δεν μπορώ να δίνω μάχη για επιβίωση και διατήρηση της επιχείρησης και να παρουσιάζομαι μαζί με άλλους, φοροφυγάς!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το πιο απλό θα ήταν έσοδα-έξοδα=υπόλοιπο στην τράπεζα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:12 | Γιώργος Σ

    Ένα νομοσχέδιο καταδικασμένο να τροποποιηθεί και να αλλάξει πολλές φορές επειδή κάποιοι πάνε να δείξουν ότι παράγουν έργο. Έργο δεν είναι τα πολλά άρθρα, πρώτα πρέπει να γίνει ΣΥΝΟΛΙΚΗ μελέτη για την παραοικονομία τη φοροδιαφυγή, τι γίνεται παγκόσμια και στην Ευρώπη.
    https://www.taxheaven.gr/news/28181/h-forologia-eisodhmatos-fysikwn-proswpwn-sthn-eyrwpaikh-enwsh

    Να αρθούν οι αδικίες (πχ μισθωτοί άλλοι με 14 μισθούς και άλλοι με 12 και εισφορά αλληλεγγύης 2% αρθ38) Τι θα πει εισφορά αλληλεγγύης για καταπολέμηση ανεργίας, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό?
    Να υπάρχει ίδια φορολογική κλίμακα (δε μπορεί οι επιχειρήσεις, όπως ΙΚΕ με μηδενικό κεφάλαιο κτλ, να πληρώνουν 22% και οι ιδιώτες 30 και 42%).

    Σταματήστε να επιδοτείτε (pass) τους επαγγελματίες τεμπέληδες ή αυτούς που δουλεύουν «μαύρα» Αυτοί δε πληρώνουν τίποτα απολύτως. Είναι παράσιτα.
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=GDP_per_capita,_consumption_per_capita_and_price_level_indices

    Σταματήστε το λαθρεμπόριο καυσίμων επιτέλους και αφήστε και κανένα βουνό χωρίς ανεμογεννήτριες.

    Δείτε τι θα γίνει με τους φόρους των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και το AIRBNB που συμπαρασύρουν και τις τιμές στα ενοίκια.
    Ξαναδείτε τι γίνεται με τις χρυσές βίζες και τους παράνομα διαμένοντες που μειώνουν το απόθεμα των ακινήτων.
    Θα τα ξαναπούμε στο επόμενο νομοσχέδιο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:15 | Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό όπως και ο ΦΠΑ

    Ο ΦΠΑ είναι και έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικός με αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, παραβιάζει τα Αρ 1 παρ 3 και Αρ 26 του Συντάγματος, υπάρχει και σχετική απόφαση του ΑΠ 293/2014. Από εκεί και έπειτα ύπαρξή της ΑΑΔΕ είναι και αυτή αντισυνταγματική διότι δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όποτε ούτε και αυτή έχει Συνταγματική αρμοδιότητα να ανακατεύεται ως τρίτος με τα φορολογικά (αποτελεί αντιποίηση αρχής το ότι πάει και κλείνει καταστήματα και απάτη όταν εκδίδει “πρόστιμα”). Το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει αποκλειστικά και περιοριστικά την ύπαρξη 5 συγκεκριμένων ανεξάρτητων αρχών, (τις αναφέρει ρητά στα άρθρα 9Α, 15§2, 19§1, 103§7 και 9) πουθενά δεν προβλέπει τη σύσταση καμιάς ΑΑΔΕ. Επιπροσθέτως η επιβολή στις επιχειρήσεις της καταναγκαστικής χρήσης φορολογικού μηχανισμού παραβιάζει το αρ 5 παρ 1 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική ζωή με απώτερο σκοπό να υπάρχει ανταγωνισμός και μέσω αυτού εξέλιξη της ποιότητας και μείωση των τιμών ώστε να έχει επάρκεια ο πληθυσμός. Η καταναγκαστική χρήση φορολογικού μηχανισμού παραβιάζει επίσης και το αρ 19 παρ 1 περί απόλυτης προστασίας του απορρήτου της επικοινωνίας, διότι οι οικονομικές συναλλαγές είναι μορφή επικοινωνίας ως αλληλεπίδραση δυο ανεξάρτητων προσωπικοτήτων. Επίσης παραβιάζει και το αρ 25 διότι τα κρατικά όργανα με το να εφαρμόζουν προδήλως και καταφανώς αντισυνταγματικές διατάξεις που παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα προφανώς δεν διασφαλίζουν την άσκηση τους όπως επιτάσσει το αρ 25. Επιπροσθέτως παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην ζωή όταν καταλύεται η λειτουργία του χρήματος βάζοντας ως προαπαιτούμενο για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα χρήματα να έχει φορολογηθεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο και χρειάζεται μετάγγιση αίματος δεν κοιτάνε πόσο έχει φορολογηθεί ή αν έχει πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Γιατί να χρειάζεται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για να έχει κάποιος πρόσβαση σε κατοικία, σε τροφή, σε ιδιωτική εκπαίδευση κτλ; Υπογράφω ότι δεν θέλω κρατικές παροχές απαλλάξτε με από όλους τους φόρους. Η καταναγκαστική δια της βίας συλλογή φόρων από χρήματα που βρίσκονται στην νομή άλλου (ΑΚ 974, ΑΚ976) δίχως την δυνατότητα να αποποιηθεί κάποιος τις υποτιθέμενες παροχές αποτελεί εκτός από κλοπή, εγκληματική πολιτική η οποία είναι τοξική για την ψυχολογία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:27 | κωστας

    Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν ασκεί καθόλου δραστηριότητα γιατί μεγαλώνει ανήλικα πχ )αλλά πληγώνει κανονιά εφκα και τέλος επιτηδεύματος για να διατηρεί την περίθαλψη του και τα συντάξιμα του και εφόσον η κοινή δήλωση του συζύγου υπερκαλύπτει όλα τα έξοδα και τεκμήρια? θα πρέπει να πληρώνει φορο με μηδέν έσοδα η να διακόψει μένοντας ανασφάλιστος? επίσης γιατί δεν μετράνε αλλά έσοδα όπως ενοίκια για την κάλυψη του τεκμαρτού? θεωρώ πως οδηγούμαστε σε χειροτέρα και μεγάλες αδικίες εάν δεν προβλέπονται αντίστοιχα θέματα

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:29 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ…ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΣΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:22 | ΠΟΛΙΤΗΣ_ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

    Προσέλκυση επιχειρηματικότητας με μπαμπούλα δεν υπάρχει.Στήριξη επιχειρηματικότητας γίνεται με κίνητρα.Με πρόβλεψη, με χρόνο προσαρμογής.Στο σχεδιασμό των my Data λογιστές συμμετείχαν? αυτονόητο δεν θα έπρεπε να είναι ?
    Η χώρα μας ήδη έκανε τα τελευταία χρόνια σημαντικότατα βήματα ψηφιοποίησης.Και μπράβο μας.Μπράβο σε όλους.Αλλά μην το τερματίσουμε κι όλας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:28 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    αλλο ενα νομοσχεδιο που βαζει εξαρχης τον πολιτη στη θεση του ενοχου και βεβαια απεναντι απο το κρατος.
    το κρατος πρεπει να ανταποδιδει οσα παιρνει.εμενα που ειμαι μισθωτος δλδ και μου κραταει το κρατος σχεδον 600 το μηνα που μου τα ανταποδιδει ?σε τι ?στην υγεια που ολα παραπαιουν ?στην καθαριοτητα ,στα μμμ που ειναι ανυπαρκτα στο περιβαλλον που ειμαστε σαν χωματερη ή μηπως στη γενικη διαβιωση μου ?
    αλλα με βλεπει εξαρχης σαν παραβατικο και το μονο που ξερει να κανει ειναι να μου λεει τι προστιμο θα εχω αν το ενα και αν το αλλο.

    πρωτον πρεπει να οριστει ενα ποσο αφορολογητο για ολους με χρηση καρτας ετσι ωστε να πρεπει να τη χρησιμοποιουν ολοι(μισθωτοι – συνταξιουχοι – ελ.επαγγελματιες). και οσο μεγαλυτερη χρηση καρτας γινεται τοσο να υπαρχει μετα μια μειωση στο φορο.στο εξωτερικο δεν ειναι μαλακες που χρησιμοποιουν καρτα απλα ειδαν οτι αυτο λειτουργει προς οφελος ολων.αλλα εσεις δε θελετε οφελως ολων.θελετε οφελως καποιων μονο.

    δευτερον πρεπει ολοι οι ελ επαγγελματιες να εχουν pos.οχι σημερα οι μισοι αυριο οι αλλοι μισοι.ολοι εξαρχης.αλλιως να μην μπορει να κανει τιποτα νομιμο να ειναι το αφμ τους μπλοκαρισμενο.ωστε ουτε οι δικηγοροι ουτε οι συμβολαιογραφοι ουτε οι γιατροι υδραυλικοι ή οποιοσδηποτε να μπορει ειτε να συνταξει εγγραφο ειτε συνταγη ειτε να δωσει οποιαδηποτε αποδειξη.
    στο εξωτερικο βαζεις καρτα στο pos και σου βγαινει χαρτακι την επιχειρησης σαν αποδειξη.αυτο σημαινει συνδεση του pos με την εταιρια .εδω τοσο δυσκολο ειναι αυτο και βαζετε το τεκμαρτο?βεβαια θα μου πειτε εδω δεν εχετε καταφερει να συνδεσετε τις βασεις δεδομενων των δημ υπηρεσιων μεταξυ τους.οχι δεν εχετε καταφερει αλλα δεν θελετε γιατι πως θα δικαιολογουνται υπαλληλοι που δεν κανουν τιποτα.

    τριτον απο που εχετε σκεφτει το τεκμαρτο εισοδημα?δλδ κατα φαντασια εισοδημα και το θεωρειτε καλη ιδεα?σοβαρα μιλατε τωρα ?δλδ αν εμενα η συζυγος μου εχει ενα μαγαζι και βγαζει τα βασικα της εξοδα και δεν φτανει τις 10 χιλιαδες αλλα την ζω εγω θα πρεπει να πληρωνει μεγαλυτερο φορο επειδη ετσι λετε εσεις?

    ξεφτιλες ειστε και το μονο που θελετε ειναι να κινειται το μαυρο χρημα .
    ακου εκει τεκμαρτο εισοδημα για αποφυγη φοροφυγαδων.αντι να κανετε τα βασικα και να σπασετε αυγ α κανετε τα πιο ηλιθια σχεδια για να κανετε εναν ελ.επαγγελματια με εισοδημα χαμηλο να πρεπει να κλεισει την οποια επιχειρηση ή να γινουν πιο φτωχοι.γιατι οι δικηγοροι , συμβολαιογραφοι , ιατροι ξερουν οτι θα τη σκαπουλαρουν παλι.αλλα ο καταστηματαρχης θα τη πληρωσει..

    το παιζετε ευρωπαιοι και ειστε ευρωπεη. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΑΤΑΞΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ POS ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΦΜ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ POS ΜΕ ΤΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΣΝΗ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:44 | Ευάγγελος Φαρμακόρης

    Από τη στιγμή που έχει παραμετροποιηθεί και είναι έτοιμος ο έλεγχος του τζίρου, μπορεί να επιβληθεί φόρος επί του τζίρου μέχρι τις 100.000 ευρώ.

    Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβληθεί π.χ. το 1 έως 2% επί του τζίρου και η μείωση αυτού του ποσοστού να επιτυγχάνεται μόνο βάσει ενοικίων (πάταξη εικονικών μισθωτηρίων) και μισθοδοσίας (πάταξη μαύρης εργασίας).

    Σε πρώτη φάση μπορεί να είναι προαιρετική η ένταξη στο συγκεκριμένο καθεστώς.

    Για όσους μικρούς δεν ενταχθούν, απλοποίηση των mydata, απλά έσοδα – έξοδα χωρίς περιττές ανούσιες πληροφορίες.

    Η τεκμαρτή φορολόγηση είναι αφενός οπισθοδρομική, αφετέρου έμμεση παραδοχή αδυναμίας ελέγχου.

    Φαρμακόρης Ευάγγελος
    Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:09 | PNG

    Ενσωματώστε μια πρόβλεψη για τους πρώην Φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που μετέφεραν την φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και άνοιξαν ατομική επιχείρηση, και ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο άρθρο 5Γ τουΝ4172/2013, δεν υποβάλλαν εμπρόθεσμα την αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου αυτού διότι δεν είχαν λάβει γνώση της διάταξης.
    Να δοθεί η δυνατότητα για λόγους ισονομίας και φορολογικής δικαιοσύνης να υπαχθούν έστω για τα επόμενα (εναπομείναντα) έτη της επταετίας;
    Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν κοινωνικά άδικο για όσους δεν έχουν λάβει γνώση της διάταξης η οποία προφανώς δεν δημοσιοποιήθηκε αρκετά ώστε να τύχει της ανάλογης αποδοχής από τους κατοίκους εξωτερικού.

  • Ανίκανο ελληνικό κράτος, κάνω έκκληση να ακουστεί μία και μόνο φορά η φωνή μου. Το έκτρωμα που παρουσιάζετε είναι αντισυνταγματικό, γιατί παραβιάζει επί της ουσίας το δικαίωμα της ίσης φοροδοτικής δυνατότητας για όλους τους πολίτες. Η επιχείρηση μου είναι σε χωριό 1000 κατοίκων και τα κέρδη μου από όλες μου τις δραστηριότητες με τα μάυρα, άσπρα , πορτοκαλί εισοδήματα που κυνηγάτε είναι 10000 ετησίως. τα έξοδα της επιχείρησης μου είναι 6000 ευρώ το χρόνο. Ζω και ανταπεξέρχομαι με αυτά τα 4000 που μου μένουν. Πως θα ζήσω αν μου τα πάρετε και αυτά? θα μου στερήσετε και την τροφή? θα βρεθώ ξαφνικά με τεκμαρτό εισόδημα 15000 ευρώ και θα με οδηγήσετε στην εξαθλίωση.
    Δεν έχετε το δικαίωμα να μου στερήσετε την ζωή μου. Είναι δικαίωμα μου να μην αποταμιεύω γιατί δεν μου φτάνουν. Κανένα μαχητό τεκμήριο δεν ισχύει για εμένα και κάνω δημόσια έκκληση να προσφύγουμε νομικά εναντίον της κυβέρνησης.
    Για να το κάνουμε λιανά, Αν τώρα μας οδηγήσετε στην εξαθλίωση μετά από 15 μνημόνια , είστε αποτυχημένοι. Ένας πρώην ψηφοφόρος σας,απογοητευμένος από την διακυβέρνησή σας, που έχει ήδη περάσει απέναντι.

  • Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας 2ης γενιάς που δραστηριοποιούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά στην Πλατεία Βάθης και είμαστε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα Ελληνικά μαγαζιά . Αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες επιβιώσεις όπου το κράτος απουσιάζει από παντού ( Ναρκωτικά ελευθέρα, Πορνεία ελευθέρα, εγκληματικότητά στο μάξιμουμ, διαφθορά επίσης στο μάχιμου, να βλέπεις εμπόρους ναρκωτικών να μοιράζουν πενταετίες ολόκληρες ναρκωτικά, αθέμητος ανταγωνισμός με μαγαζιά που τα ανοίγουν οι αλλοδαποί που δεν πληρώνουν τίποτα εκτός από ενοίκιο , ΔΕΗ, νερό, και όποτε δυσκολεύονται να αλλάζουν ονομά και να ξανά ανοίγουν, απασχολούν προσωπικό ανάθεμά και αν είναι πουθενά δηλωμένο, η αστυνομία οπότε την χρειάζεσαι έρχεται μετά την ώρα, η υγειά μας αν δεν πληρώσεις πέθανες. Παράλληλα μ ’αυτά έχουμε τους περισσοτέρους αστυνομικούς στον κόσμο, δασκάλους δημοσίους υπαλλήλους , δήμους , βουλευτές κ.τ.λ. Επίσης τα υψηλοτέρα τέλη κυκλοφορίας με τα υψηλότερά διόδια, το μεγαλύτερο χρέος για τα οκτώ εκατομμύρια που είμαστε, την υψηλότερη τιμή βενζίνης, αλλά και από τις ποιο νοθευμένες, από τα ακριβότερα τρόφιμα και μια υψηλότερες φορολογίες στον κόσμο.
    Έχουμε δημοσίου υπαλλήλους που κάνουνε δεύτερη δουλειά Π.Χ. πρεσβευτές μαραγκοί, Εκπαιδευτικοί φροντιστήρια κ.τ.λ.
    Τα ποσά που πιστεύεται ότι βγάζω στην Πλατεία Βάθης δηλαδή τα 10200 δεν υφίστανται ούτε στην φαντασίας και φυσικά εσείς θεωρείται ότι είμαι ακόμα παραπάνω γιατί βάζετε και τις τριετίες.
    Φανταστείτε περίμενα πότε θα σταματήσει το τέλος επιτηδεύματος που μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μαζευτεί. Είμαι από αυτούς που το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι παύση εργασιών.
    Δεν μπορείτε να ζητάτε φορολογία Σουηδίας με παροχές Ζιμπάμπουε.
    Ξέρετε ο πλούτος δεν κρύβετε φαίνεται από αυτοκίνητα, σπίτια, κότερα, δεν δείχνεται να ενδιαφέρεστε για αυτά αλλά ζητάτε να κλείσετε τους μικρούς

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | Θανάσης Κ.

    Το νομοσχέδιο είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων φοροδιαφεύγει σε υπερβολικό βαθμό.
    Ένας υδραυλικός/ηλεκτρολόγος πχ δύναται να κερδίζει άνετα 200€ τη μέρα, και με συγκρατημένους υπολογισμούς, για τα οποία σχεδόν ποτέ δεν εκδίδεται το σχετικό παραστατικό παροχής υπηρεσιών.

    Πρόσθετα μέτρα προς ενίσχυση του στόχου μείωσης της φοροδιαφυγής και εμφάνισης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης είναι:

    1) όλες οι συναλλαγές που αφορούν δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και εν συνεχεία εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ή ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
    2) σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως γιατροί/δικηγόροι/ηλεκτρολόγοι/υδραυλικοί/τεχνίτες οικοδομικών εργασιών κλπ, να επιστρέφεται αυτόματα το 85% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συναλλαγή, αν η σχετική πληρωμή πραγματοποιείται ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ή ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
    Με αυτό τον τρόπο θα δοθούν σοβαρά κίνητρα στους συναλλασσόμενους να ζητούν την έκδοση αποδείξεων και λοιπών παραστατικών, καθώς η όποια διαφορά από τη μη έκδοση του σχετικού παραστατικού θα είναι ελάχιστη για τον συναλλασσόμενο.
    Πχ σε μία δαπάνη 1000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, αντιστοιχεί ΦΠΑ 193.55€, οπότε ο συναλλασσόμενος έχει περίπου όφελος 200€ αν δεν ζητήσει απόδειξη. ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, τότε το όφελος θα ανέρχεται μόνο σε περίπου 16€.

    Μόνο αν υιοθετηθούν τα 2 παραπάνω μέτρα, πραγματική δικαιοσύνη θα μπορέσει να επιτευχθεί στο φορολογικό σύστημα

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:21 | Βασίλειος Μανώλης

    Για άλλη μια φορά νομοσχέδιο γραμμένο από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την κοινωνία.

    το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να δημιουργηθεί επί νέας βάσεως σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς φορείς.

    1. Αφορολόγητο όριο κοινό για κάθε Έλληνα πολίτη, μισθωτό, συνταξιούχο, επαγγελματία και μάλιστα ένα τέτοιο όριο που να διασφαλίζει τις ελάχιστες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Είναι θέμα Συνταγματικής τάξης και ισότητας.
    2.Κατάργηση κάθε πρόσθετης επιβάρυνσης όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος. Διότι σκόπιμα αποκρύπτεται ότι αυτό αντιστοιχεί ήδη σε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 7500€.
    3. Κλιμακωτή φορολόγηση άνω του αφορολόγητου ορίου με λογικούς συντελεστές(χαμηλό εισαγωγικό και κλιμακωτή αύξηση) κοινή για όλους.
    4. Εφαρμογή κάθε δυνατού μέσου- ηλεκτρονικού κλπ-για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων ώστε να καταστεί αδύνατη ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη η απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
    5. Απόσυρση άμεσα της επαίσχυντης πρόβλεψης για αμοιβή όσων καταγγέλλουν φοροδιαφυγή ως άκρως επικίνδυνης! Εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η απόδειξη που έχει λάβει είναι μικρότερη του ποσού που πλήρωσε οπότε ο επαγγελματίας θα βρεθεί μπλεγμένος προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του απέναντι σε μια σκληρή κρατική μηχανή.
    6.Απόσυρση άμεσα κάθε σκέψης για υψηλότερη φορολόγηση όσων δηλώνουν υψηλό τζίρο ή απασχολούν υπαλλήλους! Είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακό μέτρο και τιμωρητικό για όσους αμοίβουν υψηλά τους εργαζομένους τους.
    7.Υπάρχει ο ισχυρισμός-στο πλαίσιο των κοινωνικών αυτοματισμών που αναφέρθηκαν-ότι τα χρήματα απο τη φορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών θα «επιστρέψουν στην κοινωνία ως παροχές» ωσάν οι επαγγελματίες να μην είναι μέλη της κοινωνίας. Αποκρύπτεται ότι οι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, επιδόματα ασθενείας- και δεν δικαιούνται ανάλογες άδειες- κάθε μέρα απουσίας από την εργασία, για λόγους ανώτερης βίας, συνεπάγεται προσωπικό κόστος ,απώλεια εσόδων με τα έξοδα να συνεχίζουν κανονικά κλπ. Επομένως ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα επιβάλλεται να προβλέπει ίδια ακριβώς ανταποδοτικότητα από την πληρωμή φόρων για όλους. Ό,τι ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους,άνεργους κλπ ως κοινωνική μέριμνα να ισχύει και για τους επαγγελματίες. Από την πλευρά σας θεωρείτε δίκαιο το προσχέδιο νόμου που καταθέσατε αλλά τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:16 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ …

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:15 | Κωνσταντίνος Ντουρτούνης

    Δεν έχει νόημα ο σχολιασμός του νομοσχεδίου ανά άρθρο. Και αυτό διότι θεωρώ λανθασμένη τη σύλληψή του. Ως ελεύθερος επαγγελματίας κατανοώ και συμμερίζομαι την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά η γιγάντωση των αδικιών και των στρεβλώσεων δεν μπορεί να είναι η λύση. Διότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι όποιος δηλώνει λίγα είναι αυτοδίκαια ψεύτης, απατεώνας, φοροφυγάς και κλέφτης. Η συλλήβδην απαξίωση ολόκληρων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων και η ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτοματισμών όχι απλά δεν βοηθά τις κοινωνίες αλλά εν τέλει τις οδηγεί στην αυτοδιάλυση.
    Επί του πρακτέου λοιπόν το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να δημιουργηθεί επί νέας βάσεως σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς φορείς επί της ακόλουθης βάσης:
    1. Αφορολόγητο όριο κοινό για κάθε Έλληνα πολίτη, μισθωτό, συνταξιούχο, επαγγελματία και μάλιστα ένα τέτοιο όριο που να διασφαλίζει τις ελάχιστες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Είναι θέμα Συνταγματικής τάξης και ισότητας.
    2.Κατάργηση κάθε πρόσθετης επιβάρυνσης όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος. Διότι σκόπιμα αποκρύπτεται ότι αυτό αντιστοιχεί ήδη σε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 7500€.
    3. Κλιμακωτή φορολόγηση άνω του αφορολόγητου ορίου με λογικούς συντελεστές(χαμηλό εισαγωγικό και κλιμακωτή αύξηση) κοινή για όλους.
    4. Εφαρμογή κάθε δυνατού μέσου- ηλεκτρονικού κλπ-για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων ώστε να καταστεί αδύνατη ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη η απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
    5. Απόσυρση άμεσα της επαίσχυντης πρόβλεψης για αμοιβή όσων καταγγέλλουν φοροδιαφυγή ως άκρως επικίνδυνης! Εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η απόδειξη που έχει λάβει είναι μικρότερη του ποσού που πλήρωσε οπότε ο επαγγελματίας θα βρεθεί μπλεγμένος προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του απέναντι σε μια σκληρή κρατική μηχανή.
    6.Απόσυρση άμεσα κάθε σκέψης για υψηλότερη φορολόγηση όσων δηλώνουν υψηλό τζίρο ή απασχολούν υπαλλήλους! Είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακό μέτρο και τιμωρητικό για όσους αμοίβουν υψηλά τους εργαζομένους τους.
    7.Υπάρχει ο ισχυρισμός-στο πλαίσιο των κοινωνικών αυτοματισμών που αναφέρθηκαν-ότι τα χρήματα απο τη φορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών θα «επιστρέψουν στην κοινωνία ως παροχές» ωσάν οι επαγγελματίες να μην είναι μέλη της κοινωνίας. Αποκρύπτεται ότι οι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, επιδόματα ασθενείας- και δεν δικαιούνται ανάλογες άδειες- κάθε μέρα απουσίας από την εργασία, για λόγους ανώτερης βίας, συνεπάγεται προσωπικό κόστος ,απώλεια εσόδων με τα έξοδα να συνεχίζουν κανονικά κλπ. Επομένως ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα επιβάλλεται να προβλέπει ίδια ακριβώς ανταποδοτικότητα από την πληρωμή φόρων για όλους. Ό,τι ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους,άνεργους κλπ ως κοινωνική μέριμνα να ισχύει και για τους επαγγελματίες. Από την πλευρά σας θεωρείτε δίκαιο το προσχέδιο νόμου που καταθέσατε αλλά τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει.
    Κωνσταντίνος Ντουρτούνης
    Χειρ. οδοντίατρος
    Πρόεδρος Ο.Σ.Τρικάλων

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 11:36 | Σπύρος

    Καλή η χρήση καρτών αλλά ως χώρα έχουμε απο τις υψηλότερες χρεώσεις καρτών και προμηθειών απο τις τράπεζες. Θα έπρεπε πρώτα να ρυθμίσετε αυτό (και νομοθετικά αν χρειάζεται για την συμμόρφωση των τραπεζών/παρόχων) πριν υποχρεὠσετε τον κόσμο στην χρήση της κάρτας ειδάλλως απλώς περνάτε το κόστος και πάλι στον καταναλωτή και επιδοτείται έμμεσα τις τράπεζες.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:53 | Basiliy

    Bravo μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:20 | Στέφανος Λεχοβίτης

    Πως θα προστατέψουμε όμως και τους επαγγελματίες απ το να γίνουν εύκολος στόχος?
    Μην καταλήξουμε να θέλουν όλοι να γίνουν εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες ο σάκος του μποξ.
    Σε σχέση με το ελάχιστο εισόδημα των επαγγελματιών ας γίνει κάτι αντίστοιχο και με τα ελάχιστη προσφερόμενη εργασία των εργαζομένων(π.χ.):
    Δηλαδή : η πληρωμή τους να εξαρτάται απ την εργασία που βγάζουν και όχι αυτονόητα βάση χρόνου που εργάστηκαν.
    Αν δηλαδή οι επαγγελματίες αυτονόητα θα πρέπει να βγάζουν 10.200 ευρώ κατ ελάχιστον ετησίως αντίστοιχα ένας εργαζόμενος (ανάλογα και την ειδικότητα) θα πρέπει κατ ελάχιστον να βγάζει μια ορισμένη απαιτητική ποσότητα εργασίας και όχι λιγότερο απ αυτήν για να πληρώνεται το μισθό που έχει συμφωνηθεί!
    Τόσο άδικο ακουγεται λοιπόν απ τους επαγγελματίες το φορολογικό Νομοσχέδιο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:41 | κώστας

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ,
    δύο απλές προτάσεις που αφορούν τους καταναλωτές.
    1. Γενναίες φοροαπαλλαγές στους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά τους
    ελεύθερους επαγγελματίες.
    2. Όσον αφορά την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, στη σχέση χωράφι- ράφι,
    η τιμή στο ράφι να μην υπερβαίνει το 50% αύξησης της τιμής που αγοράζει ο μεσάζοντας από τον παραγωγό. Διασφάλιση της τιμής του προϊόντος από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Ευχαριστώ πολύ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:56 | nella

    Προτείνω να καταργηθούν τα χρτονομίσματα & κέρματα σε ΟΛΕΣ τις συναλλαγές ώστε να παταξετε την φοροδιαφυγη.
    Και να ξεχωρίσετε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που είναι νόμιμες με εκτπώσεις και αισθητή μείωση απόδοσης ΦΠΑ (επιχειρήσεις) ώστε να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση αφού δεν υπάρχει παιδεία ώστε να καταλάβει ο λαός ότι πρέπει να πληρώνουμε φόρους και να έχουμε ανταπόδωση απο το κράτος(κάτι που πρέπει να γίνεται αν οι διαχειριστές (εκάστοτε κυβέρνηση) είναι τίμιοι και πολιτικοί με την σημασία της λέξεως και διαχειρίζονται τα χρήματα του λαού για το συμφέρον του & μόνο (βλέπε Χρυσή περίοδος του Περικλή). Ουτοπία αλλά έτσι γίνεται η σωστή διαχείρηση… το παράδειγμα το δίνουν οι πολιτικοί όχι οι πολίτες…το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι… ευχαριστώ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 10:24 | Αθανάσιος Μαραγκός

    Δώστε κίνητρα στον απλό κόσμο να αυξήσει τις ηλεκτρονικές αγορές του μεσω καρτών και όχι μόνο την υποχρέωση για 30%.Για ποιο λόγω μετά ο απλός πολίτης να αυξήσει τις ηλεκτρονικές αγορές του; Συμπληρώνει το όριο και ακολούθως πληρώνει μετρητά.Με την αύξηση των αγορών με κάρτα θα συνδράμει τη μειώσει της φοροδιαφυγής.