ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους, η σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την οικονομία του διαμοιρασμού, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων φορολογικών ζητημάτων.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:42 | gr dikaios

    Παρακολουθώ τόσες ημέρες όλα όσα λέγονται για το φορολογικό νομοσχέδιο και έχω απογοητευτεί για να μην πω αηδιάσει. Είμαι χρόνια ψηφοφόρος του κόμματος σας (πάνω από 30 χρόνια) και αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με έχει κάνει να αλλάξω στάση απεναντί σας. Όλη αυτή η λυσσαλέα επίθεση σας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες χαρακτηρίζοντάς τους ως κλέφτες λες και δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι και άνεργοι δεν φοροδιαφεύγουν. Απλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν έδρα και ξέρετε που θα τους βρείτε είναι για εσάς επαγγελματίες κλέφτες. Πιο πολύ όμως με έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά στελεχών σας όπως Γεωργιάδη για τα Τέμπη, Τσάκογλου για δικηγόρους και ντελιβεράδες που έχουν φτάσει σε σημείο να εξευτελίζουν ανθρώπους αξιοπρεπείς. Ειρωνεύονται και έχουν βγει εκτός ελέγχου με την συμπεριφορά τους. Και μετά βγαίνουν και ζητούν συγνώμη. Από τη στιγμή που το πουν η ζημιά έχει γίνει. Εδώ είναι να μην το πουν. Ακόμα το θέμα της ακρίβειας που ποντάρετε να μαζέψετε χρήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες για να τα ρίξετε σε αυξήσεις και επιδόματα δήθεν για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Και μέσα σε όλα τα άλλα μας λέτε ότι διεκδικήτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα λες και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα μας. Όταν θα έχουμε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα μπορείτε να τα διεκδικήσετε τώρα όπως το κάνετε φαίνεται να το κάνετε για δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμό του κόσμου. Επίσης δεν συμφωνώ μαζί σας περί γάμου ομόφυλων ζευγαριών δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει την ιδεολογία της παράταξης χωρίς να έχω κάτι με την συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων θα μπορούσε όμως να το κάνει μια προοδευτική παράταξη. Ο κ. Σαμαράς το σχολίασε όπως πρέπει και τον συγχαίρω για το τρόπο σκέψης του. Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ πέρα αποφάσισα να μην σας στηρίζω από εδώ και στο εξής.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:46 | Μαριέττα Μιχαήλ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

    Τοποθέτηση ΕΔΔΕ στη Δημόσια Διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΔΔΕ συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις των Επιστημονι

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:59 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

    «Θέσεις και Προτεινόμενες βελτιώσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»»

    Ο ΠΦΣ θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος φορολογικού νομοσχεδίου με σκοπό τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών και επισημαίνει ότι η φορολογική συμμόρφωση που επιδιώκεται από το παρόν Σχέδιο Νόμου, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων χωρίς εξαιρέσεις. Τονίζει επίσης την υψηλή φορολογική συνέπεια που επιδεικνύουν τα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επιτύχει σε υψηλό βαθμό τη μηχανοργάνωση, την αυτοματοποίηση αλλά και την πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση της φορολογικής αρχής, γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου. Εστιάζοντας σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προτείνει βελτιώσεις και προσθήκες, στα εξής σημεία του Σχεδίου Νόμου:

    Προτεινόμενες βελτιώσεις στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ – ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Άρθρο 13 – Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

    α) Να μην υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από την ατομική επιχείρηση που συναλλάσσεται με το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τουλάχιστον στο 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση στην περίπτωση κατά την οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των εκατό είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, εξαιρώντας κατά αυτόν τον τρόπο από τα τεκμήρια της ρύθμισης τις ατομικές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, που όμως αποδεικνύουν εμπράκτως τη φορολογική τους συνέπεια, συναλλασσόμενες σε υψηλό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους με κρατικούς φορείς και ασφαλιστικά ταμεία.

    Συνεπώς η υποπερίπτωση αβ’ της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 28Α, ως τίθεται με το άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου, προτείνεται να διαμορφωθεί ως ακολούθως :

    «αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, εξαιρούμενων ατομικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς σε ποσοστό τουλάχιστόν 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, εφόσον τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των εκατό είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, πλέον»

    β) Η προσαύξηση λόγω υπέρβασης του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. να διαμορφωθεί ώστε να μην μπορούν να εφαρμοστούν τα τεκμήρια σε λογικές υπερβάσεις του τζίρου των ατομικών επιχειρήσεων από τον μ.ο. του ΚΑΔ, προβλέποντας στο νόμο επιπλέον κλιμακωτό ποσοστό επί του τζίρου για το οποίο να αναστέλλεται ο προσδιορισμός προσαύξησης επί της υπέρβασης.

    Συνεπώς η σχετική διάταξη της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 28Α, ως τίθεται με το άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου, προτείνεται να διαμορφωθεί ως ακολούθως :

    «γ) ποσοστού του ποσού της περ. α) το οποίο ανέρχεται σε:
    γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν τριάντα τοις εκατό (130%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α’ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
    γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν ογδόντα τοις εκατό (180%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
    γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διακόσια δέκα τοις εκατό (210%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.».

    γ) Για το πρώτο έτος προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα (2023), το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται να μην εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να μην ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Ν.4172/2013, (απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος). Συνεπώς η παράγραφος 4 του άρθρου 28Α, ως τίθεται με το άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου, προτείνεται να διαμορφωθεί ως ακολούθως :

    3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι: α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) είναι φυλακισμένοι, γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική, δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θ) κληρονομικά φαρμακεία, ι) μονογονεϊκές οικογένειες. Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

    Προτείνουμε επίσης, τη μετάθεση έναρξης της ισχύος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την οικονομική χρήση του 2024 και όχι από το τρέχον έτος, με την προτεινόμενη διάταξη ως ακολούθως:

    «4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα φορολογικά έτη που ξεκινούν από την 1.1.2024 και εφεξής».

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 13:31 | Σταύρος Μαυρουδέας

    Τα οριζόντια μέτρα είναι λάθος και δείχνουν ότι δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς δεν φοροδιαφεύγουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Θα υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέτοχοι και εργαζόμενοι σε εταιρείες; Καθώς σε αυτήν την περίπτωση, φορολογούνται διπλά και τριπλά, πληρώνοντας τέλη, εισφορές κλπ κάθε ΑΦΜ, οπότε και συμβάλουν στα έσοδα του κράτους με παραπάνω από μία περιπτώσεις.

    Θα υπάρξει σχετική αναφορά για τη φοροδιαφυγή σε άλλες κατηγορίες νομικών προσώπων; Ήμουν στη 15η Σύνοδο των ΦοΣΔΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων και αναφέρθηκαν σε εισφοροδιαφυγή άνω του 40% από μεγάλες εταιρείες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας;

    Θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής αμοιβής των εργαζομένων, που πληρώνονται με μισθούς κάτω του ορίου της φτώχιας; Πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, χωρίς την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους εμάς τους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους. Είμαστε ένα επάγγελμα το οποίο συμβάλλει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, με τη χώρα μας να κατέχει την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκιά ευρωπαϊκά. Ο αφανισμός των διαιτολόγων θα έχει σαν αποτέλεσμα την επένδυση αρκετά μεγαλύτερου ποσού για την φαρμακευτική κάλυψη των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Δεκάδες νοσήματα σχετίζονται με την παχυσαρκία, ο ρόλος των διαιτολόγων είναι καταλυτικός ώστε να κάνουμε λόγο για υγιείς και παραγωγικούς ενήλικες που θα συμβάλλουν στην οικονομιά της χώρας. Αντί λοιπόν να μας βοηθήσει το κράτος να ορθοποδήσουμε ώστε να επιτελέσουμε το έργο μας, μας οδηγεί ένα βήμα πριν την ανεργιά. Διότι αν εγκριθεί το νομοσχέδιο μιλάμε για αφανισμό. Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς και φόρους τη στιγμή που δεν έχουμε κέρδη στο ταμείο μας. Βιώσαμε τον κορωνοϊό, υπολειτουργούσαμε, μας δόθηκε μια υποτιμητική «επιστρεπτέα προκαταβολή» και αντί να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την δραστηριότητά μας, μας δημιουργούν για άλλη μια φορά ανασφάλεια και συνεχές άγχος. Τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά εάν περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | ΑΝΔΡΕΑΣ Α.

    ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ??? ΔΗΛΑΔΗ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΝΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ …..ΔΩΣΤΕ 300-500-1000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ???? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ?? ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ…..ΑΛΛΑ, ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ…….ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ….

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:30 | Αντρέας

    Το παρόν νομοσχέδιο δεν εκπληρώνει εξ αρχής τον σκοπό της σύλληψης της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει, δεδομένου ότι αγνοεί εντελώς την πραγματικότητα της άσκησης επιτηδεύματος χωρίς καμία τυπική φορολογική υπόσταση, ακόμη και από συμπολίτες μας που την ίδια στιγμή μπορεί να είναι γραμμένοι στους καταλόγους των ανέργων και να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα ανέργων και απόρων. Τα επαγγέλματα αυτά αφορύν κυρίως παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών (πχ εκγύμνασης, καλωπισμού, καθαριότητας, τεχνικής υποστήριξης κλπ), που παρέχονται κατ’ οίκον, ή σε δημόσιους χώρους (πχ γήπεδα, πάρκα) ή και σε αδήλωτους για τη σχετική χρήση ιδιωτικούς χώρους. Ακόμη και μια απλή και καθόλου ενδελεχής έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να αποκαλύψει πληθώρα συμπολιτών μας που προωθούν τις υπηρεσίες τους μέσω αυτών και που ένας έλεγχος θα αποκάλυπτε την αναντιστιχία εισοδηματικής και φορολογικής τους ταυτότητας, η οποία επιπλέον πολλές φορές έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με το προβαλλόμενο status διαβίωσης των εν λόγω, στην πραγματικότητα, φορολογικά ανύπαρκτων επαγγελματιών.
    Προτίθεται η Κυβέρνηση να πράξει κάτι στο παρόν νομοσχέδιο προς την κατεύθυνση εντοπισμού και ένταξης στη φορολογική διαδικασία αυτών των επαγγελματιών που βρίσκονται παντελώς εκτός νομιμότητας και που πιθανώς αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του αδήλωτου εισοδήματος που τροφοδοτεί την κατανάλωση;

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΛΗΣ

    Ειδικά για τους δικηγόρους: η αύξηση των ποσών αναφοράς, με ανάλογη μείωση των κρατήσεων ΕΦΚΑ και αύξηση παρακράτησης φόρου στο 20% θα οδηγήσει με ασφάλεια σε αύξηση φορολογητέας ύλης χωρίς να αδικηθεί κανείς.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:24 | βΑΣΊΛΕΙΟΣ

    Θα ήθελα να αναφερθώ στο γενικό πνεύμα του νομοσχεδίου το οποίο ήρθε πολύ αργά για την Ελληνική κοινωνία δημιουργώντας έτσι στρατιές φοροφυγάδων όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Τελικά ο καθένας δείχνει κάποιον άλλο που φοροδιαφεύγει περισσότερο από αυτόν αλλά και οι δύο έχουν ένα με δύο σπίτια το λιγότερο μονίμου ή εξοχικής κατοικίας αγνώστου προελεύσεως (όταν δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η κατοχή από τον ίδιο ή τον παραχωρησιούχο τότε που έκανε ο καθένας ότι τον φώτιζε ο Θεός…). Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να επανεξετασθεί και να μπεί σε σωστές βάσεις ξεκινώντας από την παιδεία. Δεν έχουμε σαν λαός φορολογική παιδεία όπως και άλλλου είδους παιδεία και σωστές συμπεριφορές, που θα έπρεπε να καλλιεργούνται στα σχολεία μας τα οποία έχουν καταντήσει κεντρα ανομίας για να μην χρησιμοποιήσω και άλλους όρους.
    Η Ελληνική κοινωνία έχει δυσανεξεία με το κράτος (εφορία-δημόσια τάξη-κανινικότητα) εδώ και χρόνια όπως και με τις τράπεζες τις οποίες θεωρεί δούλες του κεφαλαίου και ελεγχόμενες. Από την άλλη μεριά τρέχει εύκολα σε τοκογλύφους κα ενώ έχουν ακόμα κρυμμένα χρήματα σπίτι ιδίως οι μεγαλύτερες ηλικίες. Και μετά η μετανάστευση στην οποία προσφεύγουμε αβασάνιστα χωρίς να εξετάζουμε το κέρδος για την χώρα μας παρά μόνον το πρόσκαιρο ιδικό μας.
    Παρ’ όλα αυτά το νομοσχέδιο κινείται σε σωστά πλαίσια τα οποία θα πρέπει να στενέψουν και όχι να χαλαρώσουν όπως επιθυμούν πολλοί συμπατριώτες μας όλων των κλάδων οι οποίοι στόχο έχουν να κρύψουν ότι μπορούν από τις παλιές αμαρτίες τους οι λεγόμενοι σήμερα νοικοκυραίοι. Να γίνουν κάποιες αλλαγές συμφωνα με τις ιδιαιτερότητες των ΚΑΔ. Άποψή μου θα έπρεπε να ξεσκονισθούν όλες οι δοσοληψίες του παρελθόντος πράγμα αδύνατον, άρα η όποια ανισότητα θα συνεχίσθεί και θα φτωχοποιεί την χώρα. Η φοροδιαφυγή έχει λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις στην χώρα και δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο θα περιορισθεί.
    Ακούω ότι θα ενωθούν οι ταμειακές και τα POS με την ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει κάποιος να τις χρησιμοποιεί (να πατάει τα πλήκτρα) αλλά οι επαγγελματίες δεν είναι τόσο πρόθυμοι όπως και οι υπόλοιποι συμπατριώτες. Επίσης ένα θέμα υπάρχει στους επαγγελματίες που πάνε σπίτι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, κα). Αυτόι πως θα χρησιμοποιούν τις ταμειακές ή τα POS αφού δεν μπορούν να πιεσθούν από αυτούς που τους χρησιμοποιούν?
    Ευχαριστώ πολύ

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:10 | ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Σκοπός και αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενός «δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων».
    Το εν λόγω νομοσχέδιο ούτε δίκαιο είναι, αλλά ούτε αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή.
    Κατ’ αρχάς, πριν από κάθε νομοθετική ρύθμιση που αφορά την φορολογία θα ήταν αυτονόητο να ληφθεί υπόψιν η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.». Ο οριζόντιος, τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού των κερδών μόνο για τις ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις λοιπές προσωπικές και μη εταιρείες, καθώς και η έλλειψη αφορολόγητου στους επαγγελματίες σε σχέση με τους μισθωτούς σε καμία περίπτωση δεν τηρεί ούτε την αναλογικότητα ούτε και το «χωρίς διακρίσεις».
    Να σημειωθεί, ότι η επιβολή του ελάχιστου τεκμηρίου έρχεται σε αντίθεση με την στόχευση που θέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία- mydata για real time απεικόνιση των εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων αφού αγνοεί το πραγματικό φορολογικό αποτέλεσμα.
    Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι η ψήφιση ενός νόμου τον τελευταίο μήνα του έτους με εφαρμογή αυτού αναδρομικά για όλη την χρήση 2023 ενισχύει το αίσθημα αδικίας και αβεβαιότητας προς τους πολίτες.
    Εκτός των παραπάνω, τίθενται και σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Πολλές μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και κατά συνέπεια θα υπάρξει απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων για το Κράτος. Πέρα όμως αυτού, δημιουργούνται και κίνητρα ΥΠΕΡ της φοροδιαφυγής. Ακολουθούν δύο παραδείγματα. Παράδειγμα 1. Επιχείρηση η οποία θα φορολογηθεί σε κάθε περίπτωση με ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό θα έχει κίνητρο να κόψει όσο τον δυνατόν λιγότερα έσοδα ώστε να κερδίσει μη αποδίδοντας τον αναλογούντα ΦΠΑ.
    Παράδειγμα 2 Επιχείρηση η οποία είναι πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό ποσό, γνωρίζοντας ότι το ίδιο το Κράτος έχει ορίσει ένα «όριο φορολογικής ασφαλείας» θα προσπαθήσει να μειώσει τα κέρδη του προς αυτή την κατεύθυνση.
    Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται για το πως θα πληρώσουν επιπλέον ποσά οι ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις (οι οποίες είναι αρκετές) . Ως γνωστόν, η βεβαίωση φόρων είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την είσπραξη αυτών.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:27 | Γιώργος Κατερίνης

    Η κόρη μου έχει μια μικρή εταιρεία με δυο εργαζόμενους, εμένα και τη σύζυγό μου. Στην ουσία είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με δυο εργαζόμενους που βρίσκονται 2-3 χρόνια πριν τη σύνταξη. Με βάση τα ισοπεδωτικά κριτήρια του ν/σ επειδή η εταιρεία λειτουργεί 11 χρόνια και έχει εργαζόμενους πρέπει να δηλώνει ως κέρδη περίπου τα διπλάσια από αυτά που πραγματικά βγάζει.
    1. Η εταιρεία φτιάχθηκε το 2012, ως διέξοδος στην κρίση και την ανεργία.
    2. Παράγει και καταβάλλει κάθε χρόνο γύρω στα 25.000€ ΦΠΑ, από παροχή υπηρεσίας.
    3. Ασφαλίζει 3 ανθρώπους και μέχρι πριν ένα χρόνο 4.
    4. Έχει συναλλαγές μόνο με επιχειρήσεις, οπότε όλα τα έσοδά της είναι τιμολογημένα.
    Με ποια λογική δεν λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα-εξοδα της εταιρείας;
    Με ποια λογική μπορεί ένας εργαζόμενος να ζει με 7-8.000 € το χρόνο, αλλά μια ατομική επιχείρηση πρέπει κάθε τριετία να αυξάνει τα κέρδη της και οι εργαζόμενοί της να αποτελούν τεκμήριο;
    Μέχρι σήμερα εγώ, η σύζυγός μου και η κόρη μου έχουμε περίπου τα ίδια έσοδα. Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε στα όρια του αφορολόγητου, ενώ η κόρη ως επαγγελματίας πληρώνει τέλος επιτηδεύματος, φόρο και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Με ποια λογική το κράτος την θεωρεί φοροκλέφτη και της επιβάλλει με τα νέα μέτρα ένα νέο κεφαλικό φόρο; Μάλιστα αντί να την επιβραβεύσει που επί 10 χρόνια είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, της επιβάλλει επιπλέον φόρο λόγω παλαιότητας.
    Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν την εταιρεία σε κλείσιμο. Είναι πέρα για πέρα παράλογα και άδικα

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 12:01 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ

    το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 11:39 | ΜΙΧΑΗΛ

    Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο χρήζει κάποιων σημαντικών βελτιώσεων, εφόσον οι κυβερνώντες είναι ακάθεκτοι ως προς τον γενικό προσανατολισμό του. Θεωρώ τρομερή αδικία όσοι δηλώνουμε μεγάλο τζίρο και ουσιαστικά είμαστε και νόμιμοι απέναντι στο κράτος να «τιμωρούμαστε» γι’ αυτό. Π.χ. κύριε Υπουργέ εγώ έχω ένα ταξί και εργάζομαι μαζί με τον πατέρα μου, ο οποίος είναι δηλωμένος ως μισθωτός οδηγός από εμένα και ουσιαστικά το κόστος μισθοδοσίας του, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών του δεν πιάνεται πουθενά ουσιαστικά, αλλά μας τιμωρείται με μια εξαντλητική εφορία επειδή έχουμε αυξημένο τζίρο σε σχέση με το μέσο όρο του ΚΑΔ μας. Εφόσον στο ίδιο ταξίμετρο εργάζονται δυο άνθρωποι λογικό δεν είναι να κόβει και περισσότερο? Επίσης, θεωρώ ότι ο μέσος όρος τζίρου ανά ΚΑΔ πρέπει να βγαίνει με βάση γεωγραφικούς περιορισμούς, πιθανόν ανά περιφέρεια, είναι πιστεύω πιο δίκαιο.
    Επίσης, δεν είναι όλα τα επαγγέλματα με τις ίδιες ιδιομορφίες. Ας πούμε στο δικό μας το επάγγελμα όσο νεότερος είσαι, τόσο μεγαλύτερες δυνάμεις έχεις για περισσότερη εργασία, θεωρώ λοιπόν άδικο το μέτρο των 3ετιών.
    Προσωπικά, είμαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας κάτω της πενταετίας και έχω απολαύσει όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ, ή η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μπράβο σας που σαν προηγούμενη κυβέρνηση το είχατε πράξει, όμως σαν κοινωνικό σύνολο πιστεύω πρέπει να ενδιαφερόμαστε για όλους τους εταίρους γύρω μας.
    Θέλω να πιστεύω ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας τις διάφορες τις αστοχίες του νομοσχεδίου και θα προχωρήσετε σε κάποιες σημαντικές και στοχευμένες βελτιώσεις.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 11:15 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Αντισυνταγματικότητα
    Το τεκμήριο του ελάχιστου κέρδους από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει ρητά στο άρθρο 4 παρ.5: «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο προσδιορισμός ΟΡΙΖΌΝΤΙΟΥ ΙΔΙΟΥ ανά κατηγορίες τεκμαιρόμενου κέρδους και η συνακόλουθη ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΙΔΙΑ φορολογική επιβάρυνση είναι προφανώς διαμετρικά αντίθετος με την έννοια της ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ (όχι μόνο κατά πνεύμα αλλ’ ακόμη και κατά γράμμα) και παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή.

  • Ο τομέας του πολιτισμού και, ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πολιτιστικοί διαχειριστές) που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διατομεακής σύνδεσης του Πολιτισμού με την Κοινωνία, μετά από 10 χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων απαιτεί ενίσχυση και πριμοδότηση (κάτι που τεκμηριώνει το σύνολο της εγχώριας και διεθνούς βιβλιογραφίας). Τα μέτρα που προωθεί το συγκεκριμένο Σ/Ν αναμένεται να ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΝ την (όποια) πορεία ανάκαμψης επιβαρύνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες του Πολιτισμού με δυσβάσταχτη φορολογία, ικανή να οδηγήσει σε αναγκαστική παύση της λειτουργίας των ατομικών επιχειρήσεών τους.
    Στην ελληνική πραγματικότητα, δεν παρέχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λιανικές πωλήσεις μικρής αξίας πληρωμένες τοις μετρητοίς. Πολλές χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και εταιρείες, και είναι αυτοί που στον χώρο του πολιτισμού αποτελούν το πιο δυναμικό μέρος του. Πρόκειται για επιστήμονες και επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, που δεν «πληρώνονται μαύρα», γιατί απλούστατα το πλαίσιο των συνεργασιών τους δεν το επιτρέπει. Ως εκ τούτου, δεν έχουν το περιθώριο να κρύψουν εισοδήματα. Για να πληρωθούν πρέπει να εκδώσουν τιμολόγιο, γιατί αυτό απαιτούν οι πελάτες τους, που είναι ιδρύματα, προγράμματα του δημοσίου ή του ευρωπαϊκού χώρου και φυσικά κάθε λογής εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Είναι επομένως άδικο το Σ/Ν να προβλέπει οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και ζητούμε να αναθεωρηθούν άμεσα οι διατάξεις που αφορούν τους ΚΑΔ των επαγγελματιών του Πολιτισμού.
    Επιπλέον, δεδομένης της ιδιαίτερης βαρύτητας του Πολιτισμού και των πολλαπλών του διασυνδέσεων στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού με όρους ανάπτυξης και προδιαγραφές αειφορίας, διεκδικούμε τα έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής να διοχετευθούν και στους τομείς του Πολιτισμού και της Κοινωνίας των Πολιτών, μαζί με τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
    Τέλος, όπως όλα δείχνουν, η εφαρμογή του νομοσχεδίου ως έχει, και μάλιστα η αναδρομική ισχύς του για τα εισοδήματα του 2023, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό κατά 9,7 δις για το 2023. Διεκδικούμε, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα πλάνο ενίσχυσης του πολιτιστικού τομέα στη χώρα και τα χρήματα που πληρώνουν οι επαγγελματίες του πολιτισμού να επαναδιοχετεύονται στην ενίσχυση του χώρου.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:01 | Νίκος

    Με οριζόντια μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι η παραδοχή της αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής. Με εξοντωτικά πρόστιμα, ειδικά όταν είναι για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους (mydata), δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη. Γενικότερα είναι ένα νομοσχέδιο αποτυχία, που αν είχε γίνει σωστή μελέτη, εργασία και προγραμματισμός θα μπορούσε να πετύχει πολλά. Οι σπασμωδικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες αντιδράσεις και στο τέλος αποτυχία.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που πλησιάζουν στο όριο της συνταξιοδότησης και έχουν ενεργή επιχείρηση για την πληρωμή του ΕΦΚΑ ώστε να συνταξιοδοτηθούν.
    Αν ο κύκλος εργασιών αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μικρός ένεκα της ηλικίας τους 64 – 65 ετών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, γιατί να επιβαρύνονται με το τεκμαρτό εισόδημα;
    Μα ο ίδιος ο νομοθέτης τους απάλλαξε από το τέλος επιτηδεύματος γιατί να έρχεται πάλι και να τους χρεώνει εφάπαξ φόρο εισοδήματος;
    Προτείνω οι άνθρωποι που τόσο κοπίασαν και έφτασαν κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης δηλαδή τα 67 έτη (62 μέχρι 67 ετών) να απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο νόμο.

    Με εκτίμηση
    Παναγιώτης

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:31 | Απόστολος

    Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η οριστική λύση θα υπάρξει όταν υιοθετήσουμε το αμερικάνικο σύστημα. Όλες οι αποδείξεις αφαιρούνται από το εισόδημα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:19 | ΈΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΌΓΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΌΓΩΝ ΕΛΛΆΔΟΣ

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

    Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ να συμμετέχετε στη διαβούλευση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ μαζικά

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 10:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ 62 ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 60 ΕΤΩΝ. ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΕΦΚΑ. ΔΗΛΩΝΩ ΟΜΩΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 40.000 € ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ.
    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:
    A) ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    Β) ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    Γ) ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ 59-60 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ 62 ΝΑ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:41 | Μάνθος

    Το παρόν Νομοσχέδιο μας βρίσκει σύμφωνους όλους εμάς τους μισθωτούς επιτέλους γίνεται σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης της ηθικής, της ισοβαρούς κατανομής των βαρών και της ισονομίας, που αντισυνταγματικά (άρθρο 4, παραγρ 5) μεγάλο πλήθος κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που αποφεύγει με παράνομα τεχνάσματα να αποδίδει τους φόρους που τους αναλογούν εδώ και πολλά έτη συνεχόμενα με δόλο και απάτη, εις βάρος των υπολοίπων (κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων). Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου για το θάρρος και τη τόλμη να τα βάλει με αυτές τις επαγγελματικές ομάδες που εκμεταλλεύονται το συναλλακτικό σύστημα και παρανομούν εις βάρος όλων μας και της πατρίδας μας γενικότερα.
    Χρειάζεται να υπάρξουν πιο γενναία μέτρα για να περιοριστεί και άλλο η φοροδιαφυγή από αυτές τις ομάδες επαγγελματιών.
    Προτείνεται η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες ώστε να έχουν σοβαρό κίνητρο να ζητούν συνέχεια απόδειξη από κάθε υπηρεσία που παρέχετε από ελεύθερους επαγγελματίες (ακόμη και κατ οίκον π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ)

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 09:18 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    Επιτέλους μια κυβέρνηση που έχει τα κότσια να πάρει μέτρα κατά της κύριας πηγής φοροδιαφυγής σ’αυτή τη χώρα. Δρν είμαστε κορόϊδα οι υπόλοιποι που πληρώνουμε κανονικά τους φόρους. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην αγορά με την μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπράβο και πάλι μπράβο .

  • Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους. Ως νέα επιχειρηματίας έχω αντιληφθεί ότι ο κλάδος των αγαθών όπως είναι τα τσάγια, τα μπαχαρικά και τα βότανα που διαθέτω είναι ευμετάβλητος. Η δουλειά δεν είναι συγκεκριμένη και πόσο μάλλον για τα μικρά μαγαζάκια μέσα σε στενά και όχι σε εμπορικούς δρόμους. Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, τους ζεστούς μήνες οι δουλειά μας μειώνεται καθώς η κατανάλωση του ζεστού τσαγιού ελαχιστοποιείται.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 08:55 | Ελένη Φιλίππου

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • Λαμβάνοντας υπόψη:
    • την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :
    • τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
    • τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

    η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τη συμπερίληψη των εξής διατάξεων:

    1. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.
    2. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
    3. Απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με αναπηρία από τη φορολόγηση των 10.920 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τώρα.
    4. Απαλλαγή των άνεργων ατόμων με αναπηρία από τον φόρο του ενοικίου, όταν αυτό αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός τους.
    5. Εξαίρεση των συλλόγων εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. από τα έξοδα τελωνίου και τον φόρο που προκύπτει από τη διαδικασία του εκτελωνισμού για την προμήθεια τεχνικών βοηθημάτων, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
    6. Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης, με βαριά κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες.
    7. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
    8. Εξαίρεση από τον Φ.Π.Α των προϊόντων που παράγουν τα Προστατευμένα Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, κ.α.
    9. Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.
    10. Στα προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια να ισχύουν τα εξής: α) απαλλαγή από την τήρηση φορολογικής ταμειακής μηχανής και του POS β) απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος διότι δεν είναι επιχειρήσεις που αποβλέπουν στο κέρδος, δ) τα έσοδα από τις πωλήσεις να υπολογίζονται τεκμαρτά (όπως ίσχυε για τα παλαιά βιβλία Α’ κατηγορίας) και ε) οι εργαζόμενοι στα προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια να φορολογούνται όπως οι μισθωτοί και όχι όπως οι επιτηδευματίες
    11. Διαγραφή χρέους τέλους επιτηδεύματος σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω που ασχολούνται με χειροτεχνήματα -καλλιτεχνήματα στο σπίτι και την οριστική απαλλαγή τους για την εφορία.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:28 | Νικόλαος

    Καλησπέρα,

    παρακαλώ να ληφθούν υπ´ όψη οι 2 παρακάτω παρατηρήσεις:

    1. Εάν δεν προβλέπεται ήδη, θα πρέπει όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ασκούν παράλληλα ένα ελευθέριο επάγγελμα για βελτίωση του εισοδήματός τους, να μην ισχύει το τεκμήριο. Διαφορετικά, σε τέτοια περίπτωση, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι αφόρητη.

    2. Λάβετε υπ’ όψη ότι μπορεί για έναν ελεύθερο επαγγελματία να υπάρξει μια χρονιά η οποία δεν θα πάει καλά χωρίς αυτό να προκύπτει από δική του αδυναμία αλλά για παράδειγμα να τύχουν απρόσμενες ζημιές ή να έχει μεγάλη πτώση τζίρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει προστασία.

    Ευχαριστώ

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:50 | Εφη

    Τοποθέτηση ΕΔΔΕ στη Δημόσια Διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΔΔΕ συμμετέχει σε

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:48 | ΙΟΥΛΙΑ

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:06 | Αγγελική

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.

    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:30 | ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Να αυξηθεί από 30 σε 50% το ποσοστό του ποσού που εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα για τις αγορές που γίνονται από διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (ταξί, κομμωτές, υδραυλικοί) με ηλεκτρονικό τρόπο , ώστε να αυξηθεί το κίνητρο να ζητάει ο κόσμος αποδείξεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:35 | Ανθή

    Προς πρωθυπουργό Ελλάδας και βουλευτές

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

    *Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ να συμμετέχετε στη διαβούλευση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ μαζικά*

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Γεια σας,
    Καταρχάς καλά αποτελέσματα στους στόχους για το καλό του κράτους και της ανταποδοτικότητας των αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Επιτρέψτε μου και αναφορικά με τη φορολογία εταιρικών αυτοκινήτων, πιθανότατα θα πρέπει ρεαλιστικά να επαναξιολογηθεί μετά και τις σημαντικές εργοστασιακές αυξήσεις 25-30% τα τελευταία 2 έτη και εφόσον το επιτρέπει ο προϋολογισμός, το όριο των 17.000 ευρώ που αφορά τα οχήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και εφόσον έχουν Λ.Τ.Π.Φ. έως 17.000 ευρώ. Με την αύξηση του ορίου της Λ.Τ.Π.Φ διευρύνεται ο ανταγωνισμός στην επιλογή αυτοκινήτου, ικανοποιούνται οι επαγγελματικές ανάγκες εργαζόμενων και εργοδοτών, βελτιώνεται η οδική ασφάλεια με την επιλογή ‘καλύτερου’ αυτοκινήτου, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα.

    Ευχαριστώ και καλή επιτυχία

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:04 | Γιώργος

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Γεια σας,
    Καταρχάς καλά αποτελέσματα στους στόχους για το καλό του κράτους και της ανταποδοτικότητας των αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Επιτρέψτε μου και αναφορικά με τη φορολογία εταιρικών αυτοκινήτων, πιθανότατα θα πρέπει ρεαλιστικά να επαναξιολογηθεί μετά το 2019 και μετά τις σημαντικές εργοστασιακές αυξήσεις 25-30% τα τελευταία 2 έτη και εφόσον το επιτρέπει ο προϋολογισμός, το όριο των 17.000 ευρώ που αφορά τα οχήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και εφόσον έχουν Λ.Τ.Π.Φ. έως 17.000 ευρώ. Με την αύξηση του ορίου της Λ.Τ.Π.Φ διευρύνεται ο ανταγωνισμός στην επιλογή αυτοκινήτου, ικανοποιούνται οι επαγγελματικές ανάγκες εργαζόμενων και εργοδοτών, βελτιώνεται η οδική ασφάλεια με την επιλογή ‘καλύτερου’ αυτοκινήτου, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα.

    Ευχαριστώ και καλή επιτυχία

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:59 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.Αναλυτικότερα:1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:· δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας· υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:· όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους· όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·· τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,· τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:25 | Νικολέτα

    Τοποθέτηση ΕΔΔΕ στη Δημόσια Διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΔΔΕ συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις των Επιστημονικών και Επαγγελματικών σωματείων ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Το σχέδιο νόμου έχει ανέβει στο opengov σε δημόσια διαβούλευση.

    Η ΕΔΔΕ σας καλεί να τοποθετηθείτε στην διαβούλευση στον παρακάτω σύνδεσμο

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=12177#comments

    με το κείμενο που ακολουθεί:

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

    Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ να συμμετέχετε στη διαβούλευση ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ μαζικά

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:38 | Ευνίκη Κριτσίνη

    6 Νοεμβρίου 2023, 00:23 | Γιώργος Αμοργινός Μόνιμος Σύνδεσμος1. Ο ορισμός της έννοιας του «ακινήτου» στο προς διαβούλευση και ψήφιση νομοσχέδιο είναι λανθασμένος και κατά συνέπεια προβληματικός. Στην έννοια του «ακινήτου» έχει συμπεριληφθεί η κατηγορία «δωμάτιο». Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος οι οποίοι μοιράζονται την κατοικία τους με φιλοξενούμενους, ενοικιάζοντας βραχυχρόνια 1,2,3 δωμάτια από αυτήν. Ακολουθώντας τις οδηγίες των φορολογικών αρχών προχωρούν σε τμηματική μίσθωση, λαμβάνοντας ΑΜΑ για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο και αναρτούν ξεχωριστές καταχωρήσεις για αυτά τα δωμάτια στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Οι ΑΜΑ οι οποίοι έχουν εκδοθεί αντιστοιχούν σε έναν και μόνον ΑΤΑΚ (δηλαδή ακίνητο). Με την προβληματική αυτή διατύπωση της έννοιας του «ακινήτου» αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι αποκομίζουν ένα κυριολεκτικά συμπληρωματικό εισόδημα από την συμβίωση με φιλοξενούμενους στην κατοικία τους, κινδυνεύουν με βάση τις διατάξεις του Ν/Σ να χαρακτηριστούν «επαγγελματίες» (ως έχοντες εντός βραχυχρόνιας 2+ ΑΜΑ) και να απαιτηθεί από αυτούς έναρξη δραστηριότητας. Ο ορισμός αυτός πρέπει να αλλάξει. Πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί ότι η έννοια του «ακινήτου» αντιστοιχεί μόνον στον ΑΤΑΚ και αποσυνδέεται πλήρως από το πλήθος των ΑΜΑ που νομίμως εκδίδονται για τμηματική μίσθωση.2. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι, όλοι όσοι μετέχουν στην βραχυχρόνια μίσθωση προσφέροντας ένα η περισσότερα ακίνητα έχουν υποχρέωση να εισπράττουν από τους διαμένοντες βραχυχρόνια στα καταλύματά τους και να αποδίδουν στο κράτος το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος αυτό είχε οριστεί προ της κατάθεσης του Ν/Σ από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σε 1,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής, ακριβώς όσο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων η τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο παρόν Ν/Σ ορίζεται πως ειδικότερα τα καταλύματα που υπερβαίνουν τα 80 τ.μ. και ταυτόχρονα είναι μονοκατοικίες θα εισπράττουν και θα αποδίδουν στις φορολογικές αρχές, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ύψους 10 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης και 4 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης κατά το χειμερινό τετράμηνο. Όσα δηλαδή και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είναι απολύτως προφανές ότι η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων (μονοκατοικία+80 τ.μ. και πλέον) δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την διαφορά ποιότητας μεταξύ των καταλυμάτων και δεν είναι δίκαιη. Μία πολυτελής βίλα 79 τ.μ. θα υποχρεούται σε είσπραξη 1,5 ευρώ ημερησίως και μία παλαιά μονοκατοικία 80 τ.μ. σε ορεινό χωριό η μία αντίστοιχη μονοκατοικία σε πόλη θα υποχρεούται σε είσπραξη και απόδοση 10 ευρώ ημερησίως. Θεωρώ ότι στα καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια είναι εντελώς απίθανο να μπορέσει να προσδιοριστεί με τις σημερινές προυποθέσεις ένα δίκαιο σύστημα κατάταξης και προσδιορισμού «κατηγορίας». Είναι ένα θέμα που χρειάζεται σημαντική και διεξοδική μελέτη και συνδέεται με πάρα πολλές παραμέτρους. Κατά συνέπεια πρέπει για την ώρα να επανέλθει και να περιληφθεί στον νόμο η αρχική πρόταση του υπουργείου οικονομικών για flat τέλος 1,5 ευρώ ημερησίως σε όλα τα βραχυχρονίως ενοικιαζόμενα καταλύματα ώστε να αποφευχθεί μία εντελώς άδικη και μη αναλογική κατάταξη-φορολόγηση.3. Οι σκέψεις για άλλη μία ειδική πλατφόρμα η κάτι ανάλογο για την υποβολή και κυρίως για την απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι προβληματικές και γραφειοκρατικές και θα οδηγήσουν χιλιάδες συμμετέχοντες στην βραχυχρόνια (κυρίως ιδιώτες) σε σοβαρά λάθη και άσκοπη απασχόληση. Εφόσον το τέλος «επανέλθει» στην αρχική πρόβλεψη (1,5 ευρώ ανά ημέρα), η αρμόδια αρχή έχει όλες τις προυποθέσεις να συμφωνήσει με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού για απευθείας είσπραξη και απόδοση στις αρχές ενός flat τέλους.4. Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την ανακοίνωση του υπουργείου που προανήγγειλε τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση, στον νόμο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία τα κτίρια-ολόκληρες οικοδομές στα οποία ΟΛΑ τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (και προσθέτω εγώ: είναι επίσης μίας και μόνης ιδιοκτησίας η νομής) θα πρέπει να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις και τους κανόνες των καταλυμάτων του κύριου η του μη κύριου τουριστικού τομέα. Στο Σχέδιο Νόμου τέτοια διάταξη δεν υπάρχει. Είτε πρέπει να περιληφθεί, είτε εάν κρίθηκε ότι δεν αφορά σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών, να έρθει προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο.5. Στο παρόν σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου ότι: “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
    β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.”Η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί πλήρως για τους παρακάτω λόγους:α) Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και άλλων ανεξάρτητων καταλυμάτων είναι πλέον εκ των πραγμάτων ισχυρός βραχίονας του τουριστικού προιόντος της χώρας. Δεν αποτελεί κατά βάση ανταγωνιστική δραστηριότητα προς τον κύριο ξενοδοχειακό τομέα καθώς προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό προιόν, είτε πρόκειται για πλήρως λειτουργικό διαμέρισμα, είτε για άλλο χώρο εναλλακτικής παραμονής (αγρόκτημα, παραδοσιακό σπίτι) είτε πρόκειται για εξοχικό σπίτι διακοπών. Η βραχυχρόνια μίσθωση εξυπηρετεί άλλες, απολύτως διακριτές ανάγκες, η μη ικανοποίηση των οποίων εφόσον αυτή δεν λειτουργούσε, θα μείωνε με δραματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνικού τουρισμού και θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Δεν μπορεί επομένως να είναι από αυτή την άποψη αποδεκτή μία θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναπτυχθεί επιτελώντας τον ρόλο της, εάν και εφόσον υπάρχει επ άπειρον μία δυνατότητα χρονικών η εισοδηματικών περιορισμών στην λειτουργία της. Πολύ περισσότερο όταν είναι πλήρως αναπόδεικτο και εξωπραγματικό ότι έχει κύρια επίδραση, ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, στην άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους.β) Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχε και δεν έχει παρά μόνο πολύ μικρή επίδραση είτε στην αριθμητική επάρκεια της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης, είτε στην συνεπακόλουθη τάση των ενοικίων να αυξάνονται. β1) Καταρχάς διότι πάνω από το 50% των προσφερόμενων πανελλαδικά βραχυχρόνιων καταλυμάτων, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος του οικιστικού προς ενοικίαση αποθέματος αλλά ήταν και είναι δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Καμία επίδραση δεν έχει στο «δικαίωμα στην στέγη» αν θα κατοικεί κάποιος το εξοχικό του σε μία σαιζόν διακοπών η θα το διαθέτει στην ίδια περίοδο βραχυχρόνια.β2) Δεύτερον, και ειδικότερα για τις μεγάλες πόλεις, ας αναφερθεί ως απολύτως αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είναι και ο μόνος δήμος στην Αττική με μεγάλη συγκέντρωση βραχυχρόνιων καταλυμάτων. Στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περίπου 12.000 βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους (πάνω από 35-40%) ουδέποτε ανήκε στο προσφερόμενο προς ενοικίαση οικιστικό δυναμικό. Απεναντίας, έχουν προκύψει από μεταβολή χρήσης και προήλθαν από παρηκμασμένες εμπορικές χρήσεις (γραφεία, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι). Μία ματιά στο εμπορικό τρίγωνο αρκεί. Από οικονομική άποψη οι χρήσεις αυτές παρήκμασαν για δεκάδες άλλους λόγους στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η βραχυχρόνια ακολούθησε. β3) Πολλές από αυτές τις 12.000 κατοικίες του δήμου, πριν αξιοποιηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κλειστές και κατέρρεαν διότι η ανακαίνισή τους δεν θα ήταν ποτέ δυνατή παρά μόνον με την συνδρομή ενός κάπως αυξημένου εισοδήματος που θα προέκυπτε από την βραχυχρόνια χρήση τους. Με βάση μόνον αυτό το στοιχείο οι ιδιοκτήτες τους πήραν το ρίσκο να δανειστούν και με προσωπική εργασία να τις ανακαινίσουν. β4). Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 750.000 ακίνητα σε όλη την χώρα (χωρίς καθόλου να υπολογιστούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και τα εξοχικά) παραμένουν «ανενεργές». Ειδικότερα στον Δήμο Αθηναίων σχεδόν 150.000 διαμερίσματα- κατοικίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η αναλογία σε σχέση με τα «απασχολούμενα» ακίνητα στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι περίπου 1 προς 13. Οι βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ενοικίαση (κακή συνεργασία με ενοικιαστές, κακοπληρωτές, ανάγκες συντήρησης κ.τ.λ.) ή ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Επίσης, πολλά από τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να ενοικιαστούν επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους. Αλλά βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν σχετίζονται με καμία «πίεση» από την βραχυχρόνια μίσθωση. β5) Σε όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τουλάχιστον έως το 2020 ο ρυθμός νέας οικοδόμησης πλησίασε το μηδέν με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στην ανανέωση-ανακαίνιση των παλαιών κατοικιών προέκυψε επιπλέον κενό προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση. β6) Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση περιορίζει ασφυκτικά σε σχέση με το παρελθόν την δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού για την αγορά κατοικίας. Έτσι, η πίεση προς ενοικίαση υπό τις συνθήκες που παραπάνω αναφέρθηκαν μεγαλώνει.Συμπερασματικά, η βραχυχρόνια μίσθωση και η ανάπτυξή της, ελάχιστα σχετίζεται με ό,τι το νομοσχέδιο θεωρεί «πιθανή» εξ αιτίας της επίδραση στο δικαίωμα στην κατοικία το οποίο αναφέρει μεν αλλά δεν προστατεύει. Η προστασία του δικαιώματος στην στέγη απαιτεί άλλα μέσα και άλλα μέτρα για τα οποία ελάχιστη συζήτηση γίνεται σε σχέση με την σημασία της.Αυτό που πραγματικά ισχύει (και έχει σχέση με το δικαίωμα στην στέγη και την προστασία του) δεν εμπλέκει ειδικά την βραχυχρόνια μίσθωση στο πρόβλημα, αλλά το σύνολο του τουριστικού τομέα της χώρας καθώς σχετίζεται με υπερτουριστική συγκέντρωση είτε σε μεγάλες πόλεις, είτε σε άλλους προορισμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο τους παρόντος νομοσχεδίου. Είτε αφορά μία συγκροτημένη και ενιαία παρέμβαση με πραγματικά σοβαρή μελέτη για την «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής σε τουριστική αξιοποίηση (όπου θα μετρούνται συγκεκριμένα ανάλογα με το ποσοστό της ζήτησής τους όλα τα τουριστικά καταλύματα και θα μπαίνουν συνολικά όρια), είτε αφορά στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους, των περιφερειών και των δήμων για την στέγαση των λειτουργών τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:33 | Ιωάννα

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.

    Αναλυτικότερα:

    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.

    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.

    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!

    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:

    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας

    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες

    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:

    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους

    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·

    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,

    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.

    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:08 | ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α. ΤΣΙΡΤΣΙΔΗΣ

    – ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    -ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ,ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ,ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΔΕΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ,ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑς COVID 19 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΥΨΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΤΡΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΥΤΩΝ.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕς ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙς ΤΟΥΣ .ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:14 | Γ.Τ.

    Για πολλοστή φορά είδα σε δημοσιογραφικές εκπομπές αναφορά ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία δηλώθηκαν πέρυσι μόνο 84 δις εισοδήματα, ενώ ξοδεύτηκαν στην Ελλάδα 154 δις. Φυσικά οι δημοσιογράφοι χαμογελούσαν πονηρά για το παράδοξο που δήθεν αποδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Τα ίδια λέει συχνά πυκνά και ο κ. Στουρνάρας σαν απόδειξη ύπαρξης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής από τους συνήθεις υπόπτους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ξεχνάνε όλοι τους ότι τα χρήματα των Ελλήνων καταναλωτών μπορεί να προέρχονται από κομπόδεμα που διατηρούν από προηγούμενα έτη ακόμη και εκτός τραπεζικού συστήματος από το 2012-2015, όταν πολύς κόσμος πήρε λεφτά στα στρώματα.
    Ξεχνούν ότι στην Ελλάδα ζουν μόνιμα και ξοδεύουν περίπου 2 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ κατά πλειοψηφία δεν δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα τους. Κάθε έτος επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι φυσικά δεν έχουν δηλώσει ούτε ευρώ εισοδήματος στην εδώ εφορία, ενώ εδώ ξοδεύουν και καταναλώνουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητή η διαφορά δηλωθέντων εισοδημάτων και κατανάλωσης μέσα σε ένα έτος. Αρκεί οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί να μην κάνουν τους χαζούς, για να βγάζουν τα λάθος συμπεράσματα. Αν όμως όντως είναι χαμηλού iq να αποχωρήσουν και να αναλάβω εγώ που κάτι τόσο απλό το κατανοώ. Απορώ πως τόσοι πληρωμένοι ειδικοί σύμβουλοι στα υπουργεία σας δεν καταλαβαίνουν τέτοια απλά πράγματα. Όπως και τόσοι νομικοί σύμβουλοι σας δεν βλέπουν τις πρόδηλες αντισυνταγματικότητες και ανισονομίες που δημιουργεί το παρόν νομοσχέδιο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:26 | Μιχάλης

    Δεν υπάρχει πιο άδικο, αντισυνταγματικό και παράλογο μέτρο από τη φορολόγηση όχι επί τη βάσει του πραγματικού εισοδήματος αλλά επί τη βάσει τεκμαρτού και μάλιστα κατά τρόπο ακόμη πιο παράλογο επί τη βάσει υπολογισμού του μέσου όρου του ΚΑΔ.
    Το γιατί δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί. Είναι αυτονόητο.
    Πρόκειται καταφανώς για οριζόντια μέτρα κατά δικαίων και αδίκων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων.
    Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην εκπίπτουν από τα εισοδήματα των ελεύθερων
    επαγγελματιών κατ΄ ελάχιστον οι δαπάνες τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τη συντήρηση της εκάστοτε ατομικής επιχείρησης (γραφείου).
    Ας ληφθεί δε επιπλέον υπόψη ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας αν και για όσο χρόνο ασθενήσει, ούτε κάποια αναρρωτική επ΄ αμοιβή θα λάβει, ούτε επιδόματα για να βιοποριστεί ή αν κλείσει την επιχείρηση – γραφείο του, ουδεμία αποζημίωση θα λάβει μέχρι να βρει νέο μέσο βιοπορισμού (άραγε οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους μη μισθωτούς υπέρ του κλάδου ανεργίας τι έχουν γίνει;;)
    Το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει μικρότερα έσοδα από έναν μισθωτό είναι εκτός κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η επιχειρηματικότητα εξαντλείται κατά κύριο λόγο στην εστίαση, στα δημόσια έργα που εκτελούν 5 μεγάλες εταιρείες και στον τουρισμό και όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας καλείται μόνος του να καλύψει υπέρογκα έξοδα εισφορών και λειτουργίας της επιχείρησής του. Δηλαδή κάθε μήνα το εισόδημά του ξεκινάει από το μείον και όχι από το μηδέν.
    Το αποκορύφωμα δε της αδικίας είναι το γεγονός ότι θέλετε να επιβάλλετε οριζόντια μέτρα φορολόγησης επί τεκμαρτών εισοδημάτων και ταυτόχρονα διατηρείτε και το τέλος επιτηδεύματος που επίσης είναι αντισυνταγματικός φόρος που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά εισοδήματα.
    Αυτό λέγεται διπλή τεκμαρτή φορολόγηση!!
    Υπάρχει δε και μία μεγάλη κατηγορία «ελεύθερων επαγγελματιών» που παρέχουν επί σειρά ετών υπηρεσίες με μπλοκάκι και αμείβονται με λιγότερα από τον μέσο μισθωτό. Και αυτοί φοροφυγάδες είναι;;
    Το νομοσχέδιο είναι εκτός της πραγματικότητας της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και θα προκαλέσει μόνο περαιτέρω οικονομική ασφυξία στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.
    Δεν χρήζει απλά βελτίωσης και διόρθωσης αλλά επανασχεδιασμού από την αρχή με τη συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονται από το επιχειρείν και το ελεύθερο εν γένει επάγγελμα.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:14 | Γιώργος

    Εκατομμύρια ψηφοφόροι μεταξύ των οποίων και πάρα πολλοί ΦΤΩΧΟΙ επαγγελματίες , που περιμένουν τώρα τον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ , θεωρούσαν τη ΝΔ ένα φιλελεύθερο κόμμα δυτικού τύπου που θα έκανε κάποια στοιχειώδη απ’ όσα περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του: Νοικοκύρεμα του δημοσίου, συγκράτηση του αριθμού των ΔΥ (χωρίς χιλιάδες νέες προσλήψεις) , αξιόλογηση, κατάργηση των άνευ αντικειμένου οργανισμών, κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ , ανάπτυξη, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, κλπ κλπ. Λίγο πολύ αυτό ήταν το πρόγραμμα της Ν.Δ. και γιαυτό τον λόγο την ψήφισαν . Όσοι ήθελαν παλαιοκομμουνισμό ή νεοκομμουνισμό είχαν 5-6 άλλες επιλογές, αν και όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μία κοινή συνισταμένη, στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Βγήκε η ΝΔ ένα υποτίθεται φιλελεύθερο κόμμα , το ίδιο που τώρα έρχεται να επιβάλει ένα φορολογικό νομοσχέδιο βγαλμένο απο τα πιο τρελά όνειρα ενός νοσηρού κομμουνιστή παλαιάς κοπής. Ο απόλυτος Αρμαγεδών της μεσαίας τάξης , ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ .
    – Αλήθεια γιατί οι επαγγελματίες δεν μπορούν να έχουν ζημιές; Οι εταιρείες όμως γιατί κάλλιστα κα με τον νόμο μπορούν ενώ οι επαγγελματιες όχι ; Μετά απο μία δεκαετία κρίσεων, μνημονίων, κορώνας πόσοι επαγγελματίες έχουν τόσους πελάτες ώστε να μπορούν να συντηρήσουν λειτουργικά έδρας , ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία, και να έχουν ένα μίνιμουμ εισόδημα που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση; Γιατί το κόμμα της ΝΔ, έχει ζημιά 31 και 41 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια ;
    – Πως τολμούν ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ να λένε να πετάξουν τόσα χρόνια αριστείας και μελέτης στο σχολείο , προετοιμασίας για εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο , δαπάνες γονέων σε φροντιστήρια, σπουδών , ειδικοτήτων , μεταπτυχιακών , εξειδίκευσης , σεμιναρίων , συνεχούς επιμόρφωσης (που ετοιμάζουν να την κάνουν υποχρεωτική για τους επιστήμονες) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ή ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ … Στην ηλικία των 40-45-50-55 καλούν το ιατρό , δικηγόρο , μηχανικό , οδοντίατρο , λογιστή ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΣ ή υπάλληλος σούπερ μάρκετ ή στην εστίαση (που δεν τον παίρνουν ). Οι επιστήμονες έχουν δαπανήσει και τις περιουσίες των γονέων οι περισσότεροι , γονέων που τους στήριζαν με το μόχθο και το αίμα τους , προκειμένου να κάνουν επαγγελματικό ξεκίνημα στα 25-30-35 , ηλικία που άλλοι είχαν δουλέψει ήδη πολλά χρόνια με αμοιβή.
    – Για να βρει υποστήριξη το ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ , αξιοποιεί η κυβέρνηση μέσω των τηλεοράσεων ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ και παρουσιάζει τους επαγγελματίες ΣΑΝ κλέφτες , ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ και πηγή όλων των κακών . ΣΑΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ της κοινωνίας, που πρέπει να αφανιστούν , να εκλείψουν . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ , ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (πλην αγροτών) , πλήρωναν πάντα τουλάχιστον φόρο ίσο με το φόρο μισθωτού που παίρνει καθαρά 900€ το μήνα. ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΑΥΤΟ .
    – Υπολογίζει η κυβέρνηση , ότι με το επερχόμενο φορολογικό , ταφόπλακα των επαγγελματιών ίσως έχει εκλογικά κέρδη , αφού ικανοποιεί το μίσος της κοινωνίας και το φθόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και να συμβεί , θα είναι για πολύ λίγο . Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ (δημόσιος υπάλληλος ή ιδιωτικός) ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ , ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ , ΣΥΝΤΟΜΑ , ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΙΓΑΡΧΗ/ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
    Εκεί θα του ζητήσουν 2000€ για «μελέτη φακέλου» και για να προχωρήσουν σε «σύνταξη δικόγραφου» θα ζητήσουν άλλα 3000€ . Κι αυτά , ο παλιός δικηγόρος της γειτονιάς του, που έκλεισε το γραφείο του και πλέον είναι υπάλληλος της δικηγορικής εταιρείας, ενώ στο δικό του γραφειο , θα έπαιρνε 500€ συνολικά . Θα πάει στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και για εξέταση , θα του ζητήσει ο υπάλληλος πλέον , ιατρός της γειτονιάς του 400€ για «εξέταση» και άλλα 50€ για συνταγογράφηση (όταν στο δικό του ιατρείο κάποτε πλήρωνε 40€ επίσκεψη). Θα πάει στο Οδοντιατρικό κέντρο και θα δίνει 300€ για καθαρισμό δοντιών και 500€ για σφράγισμα , από τον οδοντίατρο της γειτονιάς του, υπάλληλο πλέον , αφού έκλεισε το ιδιωτικό του ιατρείο . Θα παίρνει ταξί , που θα ανήκει σε εταιρεία και θα πληρώνει τιμές Λονδίνου (με αμοιβές ουγκάντας όμως πάντα) 50€ για 3 χλμ απόσταση . Θα πηγαίνει στην τεχνική εταιρεία και ο υπαλληλοποιημένος μηχανικός της γειτονιάς του που έκλεισε το δικό του γραφείο , θα ζητάει για λογαριασμό της εταιρείας , 20.000€ για τη δουλειά που κάποτε στο δικό του γραφείο έκανε με 3000€ .

    Πολύ κακώς λοιπόν , σήμερα ο ιδιωτικός και δημόσιος υπάλληλος , χαίρεται για τον αφανισμό των επαγγελματιών . Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που θα ζητούν επιδόματα και υπαλληλική εργασία, θα χαντακώσουν περεταίρω την οικονομία. Η υπερπροσφορά υπαλληλικού εργατικού δυναμικού στις μεγάλες εταιρείες των ολιγαρχών θα συρρικνώσει κι άλλο τις αμοιβές, ενώ το κόστος ζωής (σούπερ μάρκετ, ρεύμα, καύσιμα) βλέπουμε τι πορεία έχει .
    ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ , ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ (όπως το κοινό στο κολοσσαίο), ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΤΕ (όταν έρθει η δική τους ώρα), ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΨΕΙ.
    Ας μειώσουν λοιπόν τη χαρά που νοιώθουν , νομίζοντας ότι Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Δεν είναι απομονωμένοι και στο απυρόβλητο . Η καμπάνα, χτυπάει για όλους . _

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:12 | κοτσωνας αχιλλεας

    φορος,φπα,ενφια,επιτηδευματος,αλληλεγγυης,τελη κυκλοφοριας,εμμεσοι φοροι κλπ.ιδιαιτερα μαθηματα,διοτι χωλαινει η παιδεια.φακελακι στους γιατρους διοτι η πολιτικη στην υγεια ειναι προβληματικη.λαδωμα σε υπαλληλους αφου η γραφειοκρατια κυριαρχει.τα μη δηλουμενα εσοδα,ενισχυουν τα εσοδα των δημοσιων υπαλληλων.στα αλλα επαγγελματα πχ 20 χωρις αποδειξη,40 με αποδειξη,ευλογα επιλεκτεο το πρωτο.πολυτεκνη οικογενεια,καταφανως καταβαλλει πολαπλασιους εμμεσους φορους,απο οικογενεια με 1 η 2 παιδια.λυση,δεν φορολογειται ως εσοδο,οτι καταναλωνεται η δαπαναται,να φορολογειται μονο οτι απομενει και αποταμιευεται,αφου το δαπανηθεν,εχει ηδη φορολογηθει.ιδετε ΗΠΑ.μειωση φορολογιας.παιδεια,υγεια,κοινωνικες παροχες,δειτε τα φορολογικα συστηματα των αλλων ευρωπαικων χωρων.λαβετε υποψη,τις προαναφερομενες,ελληνικες ιδιαιτεροτητες.αυτοι που θα κλεισουν,που θα απασχοληθουν?πως θα καλυψουν τις αναγκες διαβιωσης?

  • Προς τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό
    κ. κ. Υπουργούς και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

    Προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο
    http://www.opengov.gr/minfin/?p=12178
    Εκπροσωπούμε 476 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με ~15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις το ~50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και το think – tank Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα.

    Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων και η εξυγίανση της οικονομίας από τις γραφειοκρατικές δυσκαμψίες. Το σύνολο των φορολογικών διατάξεων έχουν επιπτώσεις σε όλη την οικονομική ζωή του.

    ΣΥΝΟΨΗ

    1) Να διαγραφούν από τις καρτέλες οριζόντια όπως αναφέρει το μνημόνιο 2015 νόμος 4336/15, όλες- όλες οι προσαυξήσεις και των ελέγχων, οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί, πλην πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Να μείνουν μόνο οι αρχικές οφειλές.

    2) Μετά όλα τα νέα ποσά να ρυθμιστούν σε δόσεις με νέο επιτόκιο 2% σε 120 δόσεις, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω ή προς τα πάνω αφού το επιτόκιο είναι ποσοστιαίο!

    3) Εκτιμούμε ότι με αυτόν το τρόπο θα αναπνεύσει η οικονομία, θα συμμορφωθούμε με τους θεσμούς, θα εισπράξουμε σαν χώρα πάνω από 3-5 δις χρόνο που σήμερα καμιά μεσοβέζικη ρύθμιση δεν καταφέρνει, ενώ αντίθετα τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κατά 10 δις €/ χρόνο, που είναι πλήρης απόδειξη της αντίφασης και του βουλιάγματος της οικονομίας.

    4) Να μην υπάρχει πλαφόν το 1 εκατ € ως βασική οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές να υπάγονται με την λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης, λόγω μακρόχρονου παγώματος λογαριασμών, υπέρογκων και μη αντιμετωπίσιμων χρεώσεων.

    5) Για το ΕΦΚΑ να μην υπάρχει περιορισμός για τις ρυθμίσεις του ποσού των 20.000 στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.

    6) να αρθεί το πόθεν έσχες στα ακίνητα, ίδρυση εταιρειών και αυξήσεις κεφαλαίου.

    7) στο εξωδικαστικό συμβιβασμό του ν.4389/16 προτείνεται αν η επιχείρηση δεν έχει κέρδη και πωλήσεις επί Χ έτη να υπάρχει αλγόριθμος που να μην συναρτάται από τον υπολογισμό εκπλειστηριάσματος των τραπεζών, αλλά από έναν υπολογισμό στο 5% της αντικειμενικής!

    ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ~340 ΔΙΣ€ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ- ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ!

    1) υποχρέωση servicers να απαντούν σε 1 μήνα από το αίτημα, ποιό είναι το υπόλοιπο οφειλής,

    2) να συμβιβάζονται στο 2 πλάσιο της αγοράς των δανείων, έστω και από πακέτα αγορών, σε αντίθεση με την επιδίωξη κέρδους στο 100-200- 500%! Ισπανία, Πορογαλλία (100% κέρδος) , Ιταλία (μόνο 20% κέρδος),

    3) το δημόσιο, εφορία -ταμεία να συμβιβάζεται στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεγαλύτερες των τραπεζών: με πλήρεις διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων 300% ή 1000%. Να αφορά τις περιπτώσεις και των ελέγχων και των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος (καταργήθηκαν με νόμο, αλλά δεν διαγράφηκαν οριζόντια).

    4) Σε κάθε περίπτωση να συμβιβάζεται στο ύψος των εμπορικών αξιών με εκτίμηση ακινήτων και όχι με κριτήριο τις αντικειμενικές ή ΕΝΦΙΑ (υπάρχουν πραγματικές διαφορές), όπως αναφέρει η ΥΑ. Το προβλέπει ο νόμος εξυγίανσης, αλλά υπό “έγκριση”, όχι αυτόματα. Προτείνεται η αυτόματη διαδικασία!

    5) Σε περιπτώσεις θα προτείναμε η πλατφόρμα πχ. η ΑΑΔΕ και τα ταμεία να συμβιβάζονται μέχρι το 10% της αναγραφόμενης οφειλής. Διαφορετικά δεν προχωρούν λύσεις και επενδυτικά σχέδια.

    6) μετά την αφαίρεση οριζοντίως των καταχρηστικών προσαυξήσεων … να προκύπτουν δόσεις με κούρεμα περαιτέρω και καθαρού κεφαλαίου, πχ. από 120 – 240 δόσεις!!!

    ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΩΝ ~220 ΔΙΣ €, ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Οι νόμοι 4172/13, 4174/13 και ο 4336/15: καταργούν τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς ολοσχερώς- αλλά όχι αναδρομικά και για όλες τις υποθέσεις στις καρτέλες και καταργούν όλες τις προσαυξήσεις και πρόστιμα του ν. 2523/97- υπάρχει ειδική αναφορά στο Μνημόνιο 2015, Παράγραφος Γ: Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ, σελίδα 1016, 2.2 Μεταρρυθμίσεις Φορολογικής Πολιτικής, 2.2.ιι

    …. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2523/97 ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ— adopt outstanding reforms on the codes on income tax, and tax procedures: introduce a new Criminal Law on Tax Evasion and Fraud to amend the Special Penal Law 2523/1997 and any other relevant legislation, and replace Article 55, ¶s 1 and 2, of the TPC, with a view, inter alia, to modernize and broaden the definition of tax fraud and evasion to all taxes; abolish all Code of Book and Records fines, including those levied under law 2523/1997 develop the tax framework for collective investment vehicles and their participants consistently with the ITC and in line with best practices in the EU.

    …. Να υιοθετηθούν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσει στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και των διαδικασιών φορολόγησης. να εισαχθεί ένας νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή και απάτη για να τροποποιηθεί ο Ειδικός Νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και η αντικατάσταση των άρθρων 55, παράγραφος 1 και 2 του TPC με την οπτική, μεταξύ άλλων, του εκμοντερνισμού και της διεύρυνσης του ορισμούς της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων περιλαμβανομένων αυτών που εισπράττονται υπό τον νόμο 2523/1997, να αναπτυχθεί το πλαίσιο φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων και των συμμετεχόντων σε αυτά που να είναι συμβατό με το ITC και σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

    Όμως, η Ελληνική νομοθεσία δεν κατάργησε ΟΛΑ τα πρόστιμα και ιδιαίτερα δεν τα κατάργησε για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις- ασχέτως δικαστικής εξέλιξης, δεν διέγραψε τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που ήταν συσσωρευμένα στις καρτέλες, δεν διέγραψε τις προσαυξήσεις των ελέγχων που ενσωματώνονται στο βεβαιωθέν ποσό με 25% ή και 60% τόκους το χρόνο (μετά 3-7 χρόνια) και μετά προσαυξάνονται στις καρτέλες κατά ΚΕΔΕ.

    Η πρόταση μας αφορά τη εναρμόνιση του Μνημονίου του 2015 με την ισχύουσα νομοθεσία και όχι με μερικές και επιλεκτικές εφαρμογές, που άλλοτε αφήνουν τις προσαυξήσεις της περιόδου ελέγχου, άλλοτε αφήνουν τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς που κρίθηκαν καταργημένοι και άλλοτε αγνοούν ότι στις καρτέλες υπάρχουν σήμερα προσαυξήσεις 300-500% -ανήκουστες διεθνώς – και ενώ μειώθηκαν κατά νόμο, μετά δεν διεγράφησαν από τις εκκρεμείς υποθέσεις, ασχέτως δικαστικής εξέλιξης.

    Πάντοτε η ευνοϊκότερη νομοθεσία αφορούσε και όλες τις υποθέσεις.

    Για αυτό η χώρα μας έχει το αξεπέραστο πρόβλημα νάρκη όλων των οικονομικών προβλημάτων που είναι το απίστευτο ύψος για ληξιπρόθεσμα προς εφορίες ~90-105+ προσαυξήσεις =~175 δις € και προς ταμεία ~ 30 δις €+ προσαυξήσεις 40 δις €. Δηλαδή πάνω από 1 ΑΕΠ και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι! Ακόμη και στην ρύθμιση των 120 δόσεων, πληροφορηθήκαμε ότι υπήχθησαν μόνο ~ 4 δις €.

    Στα άρθρα των μεταβατικών διατάξεων υπάρχουν αυτοτελείς διατυπώσεις, που μπορούν να περιγράψουν την διόρθωση των μεγαλυτέρων αγκυλώσεων της χώρας!!!

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

    Ληξιπρόθεσμα προς Δημόσιο και Ταμεία: να εξυγιανθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ανέρχονται στα ~105 δισ. € και με τις προσαυξήσεις είναι 170 δις € και με τα 40 δις € των ταμείων ~ 200 δις €, δηλ. περισσότερο από ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Είναι ψηφισμένο στο 3ο Μνημόνιο 2015- σε ειδικό άρθρο, για να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και προφανώς οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί (που καταργήθηκαν το 2013-14, αλλά υπάρχουν ακόμη στις καρτέλες) που φτάνουν ακόμη και το 500%, για τα ταμεία 300%. Να καθαρίσουν όλες οι καρτέλες οριζόντια και δίκαια, με επιβάρυνση επιτοκίου 2% χρόνο. Μετά να υπάγονται σε δόσεις! Μόνο τότε θα αυξηθούν κάθετα τα φορολογικά έσοδα με φυσιολογικούς όρους και θα εκλείψει η ανάγκη των κατασχέσεων. Θα έχει το κράτος υγιή έσοδα 3-5 δισ €/χρόνο και θα αποφύγει την υπερφορολόγηση, θα μειώσει το πλεόνασμα!

    Κόκκινα Δάνεια: θα πρέπει να ρυθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν από την επιστροφή των καταθέσεων τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόταση χωρίς κρατική τράπεζα: οριζόντια διαγραφή τόκων υπερημερίας, χρέωση euribor + 2% μέχρι σήμερα. Επιλογή των δανειοληπτών να ρυθμίσουν σε δόσεις το νέο υπόλοιπο ή να περιμένουν αύξηση της αξίας του κεφαλαίου τους (στεγαστικά). Από τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες εισέπραξαν τις ζημίες τους, δεν τις προώθησαν στους πελάτες. Ανέρχονται συνολικά στα 110 δισ €, από σύνολο καταθέσεων 130 δις, χορηγήσεων 175 δις € και ΑΕΠ 180 δισ. €, δηλ το 60% του ΑΕΠ. Καμιά χώρα δεν επιβίωσε, ούτε χρηματοδοτήθηκε με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Το δίπολο τράπεζες – κόκκινα δάνεια ξεκινάν από τις καταθέσεις. Η μείωση καταθέσεων έφερε την αντίστοιχη μείωση χορηγήσεων 100 δις €. Από 20 – 30 δισ. που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, έφτασαν τα 118 δισ.€- σήμερα αναφέρονται 90 δις€. Να επαναπατρισθούν οι καταθέσεις, να εξυγιανθούν τα δάνεια και να πάρει μπροστά η οικονομία. Διαφορετικά θα «εκποιηθεί» όλη η οικονομία και θα παρατηρούμε άκρατη κερδοσκοπία αξιών κινητών και ακινήτων και τους πολίτες να τυραννιούνται στη φτώχεια τους.

    Επίλογος

    Εκτιμούμε ότι, με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων για την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επενδύσεις, η χώρα μπορεί να έχει θετική ανάπτυξη, όχι μόνο στα δημοσιονομικά της, αλλά κυρίως και ταυτόχρονα, στο μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας, που είναι ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου το παραγωγικό έλλειμμα είναι ακόμη αξιοσημείωτο. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανέργους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

    Με εκτίμηση,

    Νίκος Σπ. Φιλίππου – Τηλ.: +30 2310 763925, κινητό: +30 6944 867143, e-mail: info@philippou-sa.gr , http://neoreumaneoorama.blogspot.com/, twitter: PHILIPPOU_NIKOLAOS, fb: Νίκος Σπ. Φιλίππου

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 10:01 | Κατσικαρίδου Γιώτα

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 10:27 | Αγγελική

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 10:39 | ΚΩΝΝΟΣ

    ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ (22 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ) ΟΙ 5 ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΠΗΡΑΝ 21 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΗΡΑΝ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ.ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 09:14 | Γεωργια

    Το παρόν νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους και στη φιλοσοφία του αλλά και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις του όπως αυτές παρουσιάζονται στη διαβούλευση αλλά και στις ερμηνείες που δημοσιεύονται από κύκλους του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στοχοποιεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριζόντια επιβάλει ένα νέο κεφαλικό φόρο που δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
    Αναλυτικότερα:
    1. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος αυξανόμενο βάσει των χρόνων λειτουργίας ενός διαιτολογικού γραφείου δεν μπορεί να είναι ορθός καθώς το επάγγελμα επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες οπότε δεν μπορεί κάποιος να δεσμευθεί για τα σταθερά εισοδήματα.
    2. Ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι άδικος καθώς μπορεί να υπερβεί τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
    3. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των Διαιτολόγων υπάρχουν 2 ΚΑΔ με παραπλήσιο αντικείμενο. Επίσης κάποιος μπορεί να τους αποκτήσει χωρίς να ζητηθεί σε κανένα σημείο πτυχίο ή άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου!
    4. Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με βάση τον βασικό μισθό και υπολογισμένο σε 14μηνη βάση. Την ώρα που οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες:
    · δεν έχουν δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων ή επίδομα αδείας
    · υπολειτουργούν τουλάχιστον 2 από τους 12 μήνες
    5. Είναι άδικο να μην υπολογίζονται κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως:
    · όσους έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα του γραφείου τους
    · όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις)·
    · τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους,
    · τους νέους διαιτολόγους που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από μισθώματα κλπ), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
    6. Ειδικά για την περίπτωση των διαιτολόγων, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι είναι η μόνη κατηγορία επαγγελματιών υγείας που υπόκεινται παράνομα σε ΦΠΑ. Σημειωτέων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολόγου.