Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 01: Κατάργηση μηχανογραφικής άδειας

1. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καταργούνται. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο ζήτημα με τις ως άνω καταργούμενες διατάξεις και αφορά υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού παύει να ισχύει.
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αναριθμείται σε παράγραφο 6.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:41 | Γιάννης Γιαννάκος

    Η κατάργηση της άδειας αποτελεί μόνο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που «πουλάει» την εποχή των μνημονίων.

    Αν καταργηθεί η 1 ημέρα το δίμηνο (μηχανογραφική άδεια) να επιβληθεί (όπως προβλέπεται από την Ευρωπαική Οδηγία 90/270/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης) η υποχρέωση για διακοπή 15 λεπτών ανά δίωρο καθώς και η υποχρώση για 9 τ.μ. ανά άτομο.

    Σε αυτή την περίπτωση θα ήελα να δω τις πολλαπλασιαστικές πράξεις που θα κάνει το Υπουργείο για να αποδείξει την άυξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:26 | Άγγελος

    Αν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε ένα σύγχρονο και αποδοτικό δημόσιο για ελέξτε τι νομικό πλαίσιο (νομοθεσία, νομολογία, αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου κτλ κτλ) έχετε διαμορφώσει και τι δυνατότητες παρέχονται για πραγματικά αποδοτική εργασία. Στο θέμα της μηχ/κης άδειας πολύ σωστά το ανέλυσαν όλοι οι προηγούμενοι συμπολίτες μας που αναφέρουν ότι είναι (ίσως και λάθος) εφαρμογή Ευρωπαϊκής οδηγίας. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα εφαρμοστεί το υφιστάμενο (Ευρωπαϊκό) δίκαιο. Το κακό είναι ότι σκοπός σας δεν είναι να φτιάξετε ένα αποδοτικό δημόσιο αλλά όπως είχε πει και κάποιος προηγούμενος υπουργός «…ότι δεν θέλει ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει στο δημόσιο» και στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού απαξιώνεται δομές, λειτουργιες και ανθρώπους. Φυσικά για όλα αυτά θα υπάρξει κόστος………..

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:21 | Χ

    Ερώτηση προς το Υπουργείο:

    Αν υποθέσουμε πως με την κατάργηση της άδειας Η/Υ σε μία μερίδα δημοσίων υπαλλήλων η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα «αποτελεί μία αναχρονιστική πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα», κερδίζονται Χ εργατοώρες, μήπως οι αρμόδιοι στο Υπουργείο να ελέγξουν τη χρησιμότητα της άδειας κλειστού χώρου 10 ημερών το χρόνο, που δίνεται ανεξαιρέτως σε όλα τα πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ; Υπολογίστε πόσες εργατοώρες θα κερδιθούν σε ένα κρίσιμο τομέα του Δημοσίου.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:07 | Κωστας

    Προτείνω η συγκεκριμένη άδεια να διατηρηθεί στους υπαλλήλους που δουλεύουν στα τμήματα πληροφορικής/μηχανοργάνωσης.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:53 | Βασιλική

    Η ουσία του προβλήματος δε βρίσκεται στο αν παίρνουμε ή όχι μια επιπλέον μέρα άδειας κάθε δίμηνο. Εννοείται βέβαια πως κάθε δυνατότητα άδειας είναι ευπρόσδεκτη και μια καλή ευκαιρία για διάλειμμα από τη ρουτίνα αλλά θεωρώ πως δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό θέμα μας.

    Το ζήτημα είναι ότι ως δημόσιοι υπάλληλοι κάθε μέρα χάνουμε ένα ακόμα κίνητρο για να ερχόμαστε με κέφι στο χώρο εργασίας, να προσπαθούμε να καινοτομούμε ή να βρίσκουμε τρόπους αύξησης της παραγωγικότητάς μας, να βελτιώνουμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μην απογοητευόμαστε για τις συνθήκες εργασίας και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της δουλειάς. Προφανώς και υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων μας είτε η κατάχρηση αυτή αφορά σε άδειες είτε σε ωράριο. Ωστόσο, τόσα χρόνια που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Δημόσιο, όσοι βρισκόμαστε μέσα, έχουμε καμία ένδειξη εξυγίανσης;

    Όλα προς το χειρότερο βαδίζουν. Όσοι βαριόταν πριν και έκαναν διεκπεραιωτική δουλειά, εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο και όσοι είχαν περισσότερη όρεξη για προσφορά και δημιουργία, απλώς τη χάνουν. Και από την άλλη, η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί τρομερά, τουλάχιστον στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αυτά και άλλα τόσα ζητήματα μας απασχολούν και δυσχεραίνουν το έργο μας. Και όμως δεν έχουμε βήμα να εκφράσουμε όσα θα θέλαμε να αλλάξουν στο Δημόσιο και να καταθέσουμε και εμείς τις προτάσεις μας. Γιατί; Γιατί πρέπει οι όποιες προσπάθειες κάνουμε για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, να εκσυγχρονίσουμε κάποιες διαδικασίες να σκοντάφτουν είτε στη γραφειοκρατία είτε στο γραφείο των ανωτέρων μας;

    Νομίζω πως όλα αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο. Καλή η άδεια μηχανογράφησης και για πολλούς – και για μένα προσωπικά – αναγκαία αλλά τα προβλήματά μας δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν στη διατήρηση ή την κατάργησή της.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:48 | dimitris

    θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας. Είναι η ελάχιστη άδεια που μπορεί να δοθεί σε έναν υπάλληλο που εργάζεται 8 ώρες τουλάχιστον μπροστά σε έναν υπολογιστή χωρίς να μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα επειδή πχ εξυπηρετεί πολίτες. Ας θεσπίσουν κάποιου άλλου είδους αδείας αν θεωρούν αυτή αναχρονιστική.
    Την ίδια στιγμή βέβαια δίνουν άδεια ανατροφής τέκνου σε πατέρα υπάλληλο του οποίου η σύζυγος δεν δουλεύει κάτι το οποίο είναι τελειως παράλογο αφού στηρίζουν το επιχείρημα της κατάργησης της άδειας Η/Υ στην εξοικονόμηση εργατοωρών… Πόσες εργατοώρες θα χαθούν από όλους τους πατεράδες που θα φύγουν για 9 εως 12 μήνες?

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:07 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η «ειδική» άδεια για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί μία αναχρονιστική πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα η οποία δε συνάδει με το σύγχρονο προφίλ της Δημόσιας Διοίκησης.

    Το σύγχρονο προφίλ της Δημόσιας Διοίκησης παρόλα αυτά θα πρέπει να συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/EEC και το αντίστοιχο ISO 9241 Part 6 το οποίο συνδέει άμεσα τη χρήση ηλεκτρονικών Οθονών με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του εργοδότη να παρέχει τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους και οπτικά βοηθήματα στον εργαζόμενο χωρίς κανένα κόστος καθώς και τη κατάλληλη διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος του με βάση το προαναφερθέν ISO.

    Θα πρέπει να τονίσω δε ότι σε ορισμένα τμήματα/αντικείμενα/λειτουργίες η χρήση είναι τόσο έντονη που ακόμα και αυτή η μία μέρα φαντάζει λίγο σαν αντισταθμιστικό όφελος.
    Καταχρήσεις γίνονται παντού όπου υπάρχουν δικαιώματα και μπορούν να αποφευχθούν με σωστό έλεγχο, από την άλλη λύσεις του τύπου «πονάει χέρι –κόψει χέρι» θα ήταν θεμιτό να αποφεύγονται και να εξετάζεται το γενικότερο πλαίσιο και όχι μεμονωμένα.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:03 | Παναγιώτης

    Θα συμφωνήσω με την αιτιολογική έκθεση περί του «… στρεβλού τρόπου χορήγησής της, ..» αλλά δεν νομίζω να ευθύνονται γι’ αυτό οι υπάλληλοι όσο οι νομοθετούντες, οι ερμηνευτές των νόμων με εγκυκλίους και οι κατά περίπτωση εφαρμόζοντες αυτούς διευθυντές και προϊστάμενοι αγνοώντας η παρερμηνεύοντας το «σκοπό του νομοθέτη»
    Επισημαίνω ότι, αν η εκτίμηση ότι θα κερδηθούν 5000 θέσεις εργασίας, που προβλήθηκε στον τύπο, είναι ορθή, τότε την άδεια αυτή την έπαιρναν μόνο 191.666 υπάλληλοι (5000 υπάλληλοι Χ 230 ημέρες/υπάλληλο/έτος : 6 ημέρες/έτος/υπάλληλο) και μάλλον την δικαιούνταν όπως αποδεικνύεται από την προσφορά τους στην μηχανοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και την εξ’ αυτής αύξηση της αποτελεσματικότητας τα τελευταία 25 χρόνια.

    Συμφωνώ επίσης ότι πρόκειται για «αναχρονιστική πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα» δεδομένου ότι τα τελευταία 25 χρόνια η τεχνολογία των οθονών έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά την εκπομπή ακτινοβολίας αλλά και οι υπηρεσίες μας φρόντισαν να μας εξοπλίσουν με εργονομικές θέσεις εργασίες ακολουθώντας τις υποδείξεις του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας. Η μήπως όχι; Αν όχι τότε μάλλον θα πρέπει να εφαρμοστεί το 15λεπτό ανά δίωρο.

    Δεν καταλαβαίνω όμως από πού προκύπτει η άποψη που προβάλλεται στην αιτιολογική έκθεση ότι αυτή η άδεια χορηγήθηκε ως «κίνητρο γνώσης και χρήσης υπολογιστών.». Η Κ.Υ.Α. 130558/89 (ΦΕΚ Β 471) : «Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στα Μηχανογραφικά Κέντρα του Δημοσίου , ΝΠΔΔ και ΟΤΑ», η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 27 του Ν.1876/1990, είναι σαφής ότι αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Καλό θα ήταν οι εισηγητές να μην ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους νόμους με στόχο την υποβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων και του έργου τους στα μάτια του κόσμου από το πρώτο κιόλας άρθρο ενός θεωρούμενου εκσυγχρονιστικού νόμου.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:07 | ΕΛΕΝΑ

    Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΣΧΕΔΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ (ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ) ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ/’ΓΡΑΜΜΗΣ’ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ (ΣΥΝΗΘΩΣ) ΣΤΙΣ ΦΛΥΑΡΙΕΣ» ΚΑΙ «ΙΔΕΕΣ» ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.
    ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ:
    Νο1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑ ΘΕΣΗ?
    Νο2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΣΗ (ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ) ΑΝΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ KAI BUSINESS PLAN?
    Νο3. ‘ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ’ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΩΣ ΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ?
    ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ/ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΝΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΌ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ, Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ.
    ΕΑΝ ΟΝΤΩΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΉΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ?

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 14:15 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η συγκεκριμένη αδεια -αν και λέγεται Η/Υ- αποτελεί την ελάχιστη στην πραγματικότητα και τελευταία υπο τις σημερινές συνθήκες επιβράβευση στους υπαλλήλους εκείνους που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και επάνω στους οποίους βασίζεται ουσιαστικά η λειτουργία του δημοσίου ( ..και δεν είναι τόσο λίγοι τελικά, όσο συνηθίζεται να λέγεται). Θα ήταν σκόπιμο ταυτόχρονα με την κατάργηση του συγκεκριμένου τύπου άδειας να υπάρξει μια κάποια μέριμνα τουλάχιστον για αυτούς..

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 13:34 | 2/1Γ/2004

    Η αποδοτικότητα του κάθε υπαλλήλου εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πόσο ευχαριστημένος είναι αυτός από τον εργοδότη του. Τέτοια μέτρα κρύβουν μίσος προς τους Δ.Υ. και δημιουργούν απογοήτευση και στους πιο φιλότιμους υπαλλήλους, επομένως μόνο σε μείωση της αποδοτικότητας θα οδηγήσουν.
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι εισάγονται πλέον στο Δημόσιο με το ΑΣΕΠ και η αναλογία επιτυχίας είναι συνήθως ένας στους τριάντα υποψηφίους ή ακόμα πιο δύσκολα. Ευχαριστούμε που μας επιβραβεύετε για την επιτυχία μας με αυτό τον τρόπο…
    Υπάρχουν πολλά αυτονόητα που δε μας δίνονται (οικονομικά, βαθμολογικά κ.λ.π.) και κάποιοι σχεδιάζουν να μας κόψουν και τα ελάχιστα που μας απέμειναν!

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 13:50 | Γ. Μ. (PhD)

    Δεν υπάρχει καμία σοβαρή τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας θα αυξηθεί η αποδοτικότητα στο δημόσιο! Απλά θα είναι άλλη μια τιμωρία για τους επιστήμονες που επέλεξαν να εργαστούν στο δημόσιο για το καλό αυτής της χώρας (με όλα τα προβλήματά της).

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 13:38 | Σταύρος

    1. Η κατάργηση της εν λόγω αδείας αποτελεί παραβίαση υποχρέωσης προβλεπόμενης στο ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία θα διεκδικηθεί από τους εργαζόμενους και θα κερδηθεί, συνεπώς το μέτρο είναι εντελώς προσωρινό και απλώς για εντυπωσιασμό.
    2. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου για να κερδηθούν εργατοώρες είναι προφανές: Σε παρακάτω άρθρο χορηγεί 9μηνη άδεια ανατροφής στους πατέρς των οποίων οι σύζυγοι δεν εργάζονται, συνεπώς, δύο άνθρωποι θα κάθονται σπίτι τους, και ο ένας θα αμείβεται κανονικά από το ελληνικό δημόσιο, για να ανατρέφουν το ίδιο παιδί. Η άρση της ανισότητας για τους πατέρες μπορούσε κάλλιστα να γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση του να μην δικαιούται άδεια ανατροφής ο ένας γονέας, εάν ο άλλος δεν εργάζεται.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 13:27 | Παύλος

    Πραγματικά, το σχόλιο του Nk έθεσε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις, αξίζει συγχαρητήρια….

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΝΑ -ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ (ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ.

    ΕΝΤΕΛΕΙ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΣΥΑΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 13:39 | βασιλης

    1.η Άδεια υπολογιστή που καταργείται στους ΔΥ να αντικατασταθεί AΜΕΣΑ με άδεια χρησης smartphone!
    2.Προτείνω στο YΠΟΥΡΓΕΙΟ αντί θέρμανσης να τους φέρουν και Wii της nintendo και playstation να παίζουν &να μην κρυώνουν οι ΔΥ τον δύσκολο χειμώνα στα γραφεία…
    *ιδιωτης-πολιτικος μηχανικος
    ενας απο τα 1,500,000+

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 12:13 | Nk

    Υπάρχουν ικανότατοι Πακιστανοί επιστήμονες, αλλά και ανειδικευτοι χειριστές φακέλου , σφραγιδοκράτορες, επιστάτες εργασίας ετέρου, ακροατές ραδιοφώνου web, χειριστές ναρκαλιευτού windows, κλπ ειδικοτήτων. Ειλικρινά δεν βλέπω το πρόβλημα.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 12:16 | Γεώργιος

    Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία για το ενδιαφέρον της προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυξανόμενες αποδοχές, μειωμένοι φόροι, ωράριο, υπερωρίες και τόσα άλλα…. Τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω γιατί σπούδαζα τόσα χρόνια.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 12:35 | Mάρκος

    Είναι απαράδεκτη η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας. Μια τέτοια νομοθετική διάταξη αποτελεί άλλη μια αφορμή να απογοητευτούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα (πέρα από τον συνεχή φόβο για απολύσεις, μειώσεις μισθών κτλ). Το πώς συνδέεται η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας με την αποδοτικότητα (κάνοντας πράξεις αριθμητικής, λες και οι άνθρωποι είναι ρομπότ) είναι πραγματικά άξιο απορίας! Αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση αύξηση της παραγωγικότητας τότε να δώσει κίνητρα και παροχές στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν Η/Υ θα διεκδικούν πια το 15-λεπτο και στην τελική όχι μόνο οι εργατοώρες που θα χαθούν θα είναι πολλαπλάσιες αλλά και η παραγωγικότητα δεν θα αυξηθεί!

    Πέρα από το 15λεπτο, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί και τη νομοθέτηση επίσημου διαλλείματος για μεσημεριανό γεύμα (ειδικά για αυτούς που δουλεύουν 9πμ-5μμ). Αυτό συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες για αύξηση της αποδοτικότητας διότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν, ο εγκέφαλος δεν είναι ικανός να αποδώσει το μέγιστο. Οκτώ ώρες χωρίς κάποιο διάλλειμα για ελαφρύ γεύμα είναι απαράδεκτο σύμφωνα με τις επίσημες παγκόσμιες διατροφικές συστάσεις.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 12:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η άδεια αυτή θα έπρεπε να δίνεται όπως λέει η Βασιλική Αβραμοπούλου, αλλα και να προβλέπεται και από την ειδικότητα του εργαζόμενου πχ ειδικότητες εργατών, οδηγών, καθαριότητας πώς την παίρνουν αφού υποτίθεται είναι εξωτερικές ειδικότητες; Ακόμα και αν εργάζονται περιστασιακά (δηλαδή 1-3) ώρες σε υπολογιστή ίσως για κάποιο λόγο δεν δικαιολογείται. Επιτέλους έτσι να αποθαρρυνθεί σε ορισμένες (ελάχιστες υπηρεσίες θέλω να πιστεύω) η «γραφειοποίηση» κάποιων εξωτερικών υπαλλήλων που με άλλη ειδικότητα προσλήφθηκαν και άλλα καθήκοντα κάνουν. Επειδή κάποιοι θα σχολιάσουν για «ρατσιστικό σχόλιο» αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ενώ είναι στα γραφεία. Απλά τα πράγματα.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 12:22 | ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ 1 ΩΡΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ 6 ΑΔΕΙΕΣ Η/Υ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΒΕΤ ΤΩΡΑ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΣΑ ΜΕΙΩΣΗ … ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ ΧΕΙΡΙΣΜΟ Η/Υ ΚΑΙ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Η/Υ 150 € ΤΟ ΜΗΝΑ …. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ … ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΑΡΓΙΕΣ, ΝΥΧΤΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ …

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 11:31 | Ermioni

    Συμφωνώ με τους προηγούμενους σχολιαστές,άν θέλουν να είναι Ευρωπαίοι οι ιθύνοντες να σέβονται και να τηρούν και τις Οδηγίες της Ε.Ε,και να μην μας βάζουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να τρέχουμε στα Ευρωπαίκά Δικαστήρια.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 11:26 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Δρ Γεώργιε Γιαννιτσιώτη, επειδή είναι δύσκολο έως αδύνατο να δίδονται όλα τα 15λεπτα διαλείμματα, πρότεινα το αντισταθμιστικό αυτό μέτρο, χωρίς να καταργηθεί η σχετική διάταξη του ΠΔ 88/1999.

    Αν μπορείτε να προτείνετε τρόπους ώστε να διασφαλιστεί κάθε προβλεπόμενο διάλειμμα, θα ήταν καλύτερο για όλους.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 11:19 | κουβέλης

    παρακαλώ να εξηγηθεί από κάποιον υπεύθυνο πως η μείωση της συγκεκριμένης άδειας αντίστοιχή σε 5000 θέσεις εργασίας!! γιατί κάτι τέτοιο όχι μόνο αναφέρθηκε δημόσια από την Ηγεσία του Υπουργείου άλλα έγινε και αναπαραγωγή του για πολλές μέρες από τα ΜΜΕ. καλό θα ήταν να εφαρμοσθεί και η 6μερη εργασία για να πάει μπροστά.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 11:33 | Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου

    Εμένα προσωπικά δε με επηρεάζει. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω ξεχάσει να τη ζητήσω με αποτέλεσμα να τη χάσω. Το ζήτημα όμως είναι να υπάρξει πρόβλεψη συμμόρφωσης με την Οδηγία της ΕΕ, όπως ανέφερε και άλλος συνάδελφος παραπάνω.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 11:24 | Μαρία

    Οδηγία 90/270/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέμπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ).

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 10:56 | Βασιλική Αβραμοπούλου

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι για να χορηγηθεί μηχανογραφική άδεια σε υπάλληλο χρειάζεται η ενυπόγραφη έγκριση των προϊσταμένων του. Επομένως, στο δημόσιο, όπου ένας προϊστάμενος δεν διαθέτειάλλα κίνητρα (π.χ. οικονομικά) προκειμένου να παρακινήσει τους υπαλλήλους του, η χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας στο χρόνο που αιτείται ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο. Σημειώνεται ότι αυτά διδάσκονται σε σεμινάρια εκπαίδευσης προϊσταμένων που πραγματοποιούνται από το ΕΚΔΔΑ. Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ουσία (να γίνει το δημόσιο περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα) και όχι μόνο οι εντυπώσεις περιμένω να υποδειχθούν τρόποι παρακίνησης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, όταν ένα-ένα τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι προϊστάμενοι καταργούνται και μένει σιγά σιγά μόνο η εσωτερική παρακίνηση των υπαλλήλων – βλ. φιλότιμο – που και αυτό βάλλεται από παντού. Αν δε φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε τους δημόσιους λειτουργούς να κάνουν σωστή χρήση των εργαλείων που έχουν στα χέρια τους, να ανταμείψουμε την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα και να δημιουργήσουμε έναν ευγενή ανταγωνισμό προς το βέλτιστο, το συγκεκριμένο μέτρο (όπως και άλλα)δεν νομίζω ότι θα συνεισφέρει στη βελτίωση του δημόσιου τομέα.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 10:10 | Νίκος Βίττης

    Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη συμμόρφωσης με την Οδηγία της ΕΕ, αλλιώς υπάρχει παράβαση

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 10:57 | Ασπασία

    Η μία μέρα άδεια το δίμηνο δε αποφορτίζει την καθημερινή κόπωση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συχνά είναι περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα. Για έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες αναγκαστήκαμε να εργαστούμε πολλοί συνάδελφοι 12 και 14 ώρες τους υπολογιστές με πάσα αλήθεια χωρίς καμία υπερβολή με ότι αυτό ακολουθεί δηλ. πονοκεφάλους, τάση προς έμετο κλπ. Προτιμότερο είναι το 15λεπτο ανά 2ώρες (προεδρικό διάταγμα 88/1999), αρκεί να μη καταργήσουμε τα πάντα σ΄ αυτή τη χώρα του αυταρχισμού και του παραλόγου.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 10:57 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ζ.

    Απαιτείται αναδιατύπωση του άρθρου ώστε να συμπεριληφθούν και οι διατάξεις του Ν.3584/2007
    «1. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007)καθώς και οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 57 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) καταργούνται. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο ζήτημα με τις ως άνω καταργούμενες διατάξεις και αφορά υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού παύει να ισχύει.
    2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καθώς και η παράγραφος 7 του άρθρου 57 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) αναριθμείται σε παράγραφο 6.»

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 10:19 | Γιαννης

    Οδηγία 90/270/ΕΟΚ΄τότε δώστε μας το 15 λεπτο διάλειμα ανά 2 ώρες το δώρο χριστουγένων επίδομα άδειας και δώρο πάσχα κ.λ.π. που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα έλεος πιά με εσάς και τις ιδεές Σας.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:25 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Μία ημέρα διαβούλευση και η οποία τελειώνει στις 15.00 3/10 ώρα που σχολάει ο κόσμος και δεν μπορεί μέχρι τότε να σχολιάσει λόγω εργασίας. Επίσης όλο το προηγούμενο βράδυ από το μεσημέρι 2/10 η ιστοσελίδα είχε πέσει. Μήπως να δίνατε κάποια παράταση;

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:38 | ΣΟΦΙΑ ΖΕΥΓΩΛΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΩΝ Κ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΕΠ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΗ , ΟΠOΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Κ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ…ΑΙΣΧΟΣ

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:18 | Βαρσαμίδης Γεώργιος

    Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη άδεια, η οποία είναι 1 ημέρα το δίμηνο δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εργασιακή απόδοση του υπαλλήλου δεδομένου αυτός έχει όλες τις υπόλοιπες μέρες του διμήνου για να την κάνει. Δηλαδή θα πρέπει να δουλέψει τις υπόλοιπες 45 εργάσιμες ημέρες του διμήνου κατά 10 λεπτά περισσότερο ή να κάνει 10 λεπτά λιγότερο διάλειμμα.

    Απ’ την άλλη αν ο υπάλληλος δε θέλει να κάνει δουλειά τότε και 12 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες τη βδομάδα να τον υποχρεώσει κάποιος να δουλεύει, αυτός θα κάνει πολύ λιγότερη δουλειά από έναν που δουλεύει πενθήμερο και οχτάωρο αλλά «θέλει» να δουλέψει. Και σίγουρα δεν κάνει κανείς τον υπάλληλο να «θέλει» να δουλέψει περισσότερο, καταργώντας μια τέτοια άδεια που ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε για να κάνει κάποιες δουλειές που συσσωρεύονταν στο δίμηνο π.χ. να πάει το αμάξι στο συνεργείο ή στο ΚΤΕΟ ή να κανει κάποια ιατρική εξέταση ή οτιδήποτε άλλο τύχαινε στον καθένα ακόμα κι αν έπαιρνε την άδεια αυτή μόνο και μόνο για να αλλάξει παραστάσεις και να ξεκουραστεί μια ημέρα στους δύο μήνες από την καθημερινή μονότονη 8ωρη εργασία μπροστά στην Η/Υ.

    Τέλος θέλω να τονίσω τη θετική πλευρά των χιλιάδων χαμένων, σύμφωνα με τους προτείνοντες την κατάργηση, εργατοωρών στην τόνωση της αγοράς και στην κίνηση του χρήματος και ως εκ τούτου και στις εισπράξεις του δημοσίου. Γιατί όταν ο υπάλληλος έχει άδεια θα κινηθεί και θα ξοδέψει, π.χ. θα πιει καφέ, μπορεί να πάει για φαγητό, να βγει έξω το βράδυ επειδή θα είναι ξεκούραστος εκείνη τη μέρα κ.τ.λ. Απ’ την άλλη όταν ο υπάλληλος δουλεύει δεν ξοδεύει, αποταμιεύει. Μπορεί κανεις να βάλει όλους τους υπαλλήλους να δουλεύουν 12 ή 15 ώρες τη μέρα και 7 μέρες τη βδομάδα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να παγώσεις την αγορά. Ποιος θα ξοδεύει τότε και πότε? Και τότε αντίο ανάπτυξη.

    Τελειώνοντας θέλω να πω ότι όταν προτείνονται κάποια μέτρα θα ήταν καλό, αυτά και οι επιπτώσεις τους αλλά και οποιαδήποτε οφέλη τους να μελετώνται διεξοδικά και πολύπλευρα. Επιπλέον καλό θα ήταν το οποιοδήποτε όφελος κάποιου μέτρου να παρουσιάζεται στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να επιλέγεται ο δρόμος του εντυπωσιασμού που δεν αντανακλά την πραγματικότητα, π.χ. χιλιάδες εργατοώρες θα εξοικονομηθούν όταν στην πραγματικότητα το όφελος θα είναι μηδαμινό αλλά οι παράπλευρες απώλειες πολύ σημαντικότερες.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:08 | ΠΤ

    Ας αναγνωριστεί πρώτα ότι λόγω εργασίας όλοι οι υπάλληλοι πλέον είναι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και δεν χρειάζεται να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους στο χειρισμό(αλλιώς πως θα έκαναν τη δουλειά τους;;).
    Για την άδεια τι να πω….λες και αν αυξήσουν τις εργατοώρες θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:43 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Επειδή ζω σε μια χώρα που κατ’όνομα τουλάχιστον είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, απεχθάνομαι την λογοκρισία. Ετσι, επανυποβάλλω το σχετικό με το θέμα σχόλιό μου που ακολουθείτο από το ερώτημα περί εργατοπατερικών αδειών:

    «Η μηχανογραφική άδεια καθιερώθηκε προ 25ετίας όταν ο τότε πρωθυπουργός αδυνατώντας (λόγω επικείμενης χρεωκοπίας του κράτους) να παράσχει αυξήσεις στους μισθούς των Δ.Υ. υιοθέτησε την ιδέα μιας επιπλέον ημέρας αδείας ανά δίμηνο για όσους εκ των Δ.Υ. χρησιμοποιούσαν Η/Υ. Κατ’αυτόν τον τρόπο, η «μηχανογραφική» άδεια απετέλεσε ένα είδος επιβράβευσης (bonus) για τους υπαλλήλους εκείνους (ήταν ελάχιστοι την εποχή εκείνη – τέλη 10ετίας 1980) που χειρίζονταν Η/Υ (και ήταν κατά συνέπεια, παραγωγικοί επί της ουσίας).

    Τα χρόνια πέρασαν, σήμερα ΔΕΝ νοείται υπάλληλος γραφείου που να μην χειρίζεται Η/Υ, πλείστοι των Δ.Υ. γνωρίζουν και χειρίζονται Η/Υ και το σχετικό bonus έχασε την σημασία του. Φυσιολογικά, συνεπώς, καταργείται.

    Σημείωση: όποιος θεωρεί (ανοήτως) ότι μία επιπλέον ημέρα ανάπαυσης ανά δίμηνο αντισταθμίζει την απαραίτητη παύση πέντε (5′) λεπτών ανά ώρα χρήσης Η/Υ (εργασίας μπροστά σε οθόνη) που περιέχεται ως οδηγία στους κανόνες Υγιεινής & Ασφάλειας ας το ξανασκεφθεί (ποτέ η επιπλέον άδεια δεν αναίρεσε τις βλαβερές επιπτώσεις μη τήρησης κανόνων Υ&Α).»

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:11 | Θοδωρής

    Μόνο μία μέρα διαβούλευση;;;

    να χαρώ εγώ opengov και τα μυαλά στα μίξερ

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 09:14 | ΜΑΡΙΑ ΠΥΡΛΗ

    Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας. Άλλωστε υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης. Ας εφαρμοστεί τότε το 15λεπτο διάλειμμα ανά δύο ώρες για τους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν Η/Υ. Τότε είναι σίγουρο ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες εργατοώρες. Πιστεύω ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις εργατοώρες είναι υποκριτική.

  • 3 Οκτωβρίου 2013, 08:38 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώντας απόλυτα με τους προηγούμενους σχολιαστές, τόσο εγώ όσο και το ΣΥΝΟΛΟ των συναδέλφων μου, αντιπροτείνω κάτι που ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξαφνιάσει ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ:

    Αντί της 1 ημέρας ανά 2μηνο, να δώσετε 1 ανά μήνα!!!

    Με μόνο 8 ώρες το μήνα, θα γλιτώσετε 3×15 λεπτά διαλείμματος επί 20 κατά μ.ό. ημέρες, δηλαδή 15 ώρες. Και δεν θα υπάρχει θέμα νομιμότητας και θα δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς.

    Και φυσικά καταλαβαίνετε ότι η 1 ημέρα περιθώριο διαβούλευσης με πολλά προβλήματα πρόσβασης, είναι απαράδεκτη. Να δοθούν τουλάχιστον 3 επιπλέον.

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 16:18 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Και ένα ερώτημα προς τον κ.Υπουργό: οι εργατοπατερικές («συνδικαλιστικές») άδειες πότε θα καταργηθούν;

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 15:55 | Lambros

    Η κατάργηση της Μηχανογραφικής άδειας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την στενή έννοια της εξοικονόμησης εργατοωρών διότι η παραγωγικότητα του εργαζομένου συνδέεται στενά με την ένταση και το βαθμό δυσκολίας της εργασίας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολείται. Η παρακολούθηση συνεχώς της οθόνης του υπολογιστή θα δημιουργήσει προβλήματα στην όραση, συνεχείς πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα για τα οποία δεν θα μπορεί να απουσιάζει δεδομένου ότι περιορίζονται πλέον και οι αναρρωτικές άδειες χορηγούμενες από ιατρό ή με υπέυθυνη δήλωση.

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 15:19 | Κριτων

    Οδηγία 90/270/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέμπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ).

    Αν καταργηθει η αδεια απο την Ευρωπαϊκη Ενωση εχει καλως. Διαφορετικα μας βλεπω στα δικαστηρια της Ευρωπης……

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 15:23 | Κριτων

    Οδηγία 90/270/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέμπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ).

    Αν καταργηθει και απο την Ευρωπαϊκη Ενωση εχει καλως. Διαφορετικα δεν θα αποφυγουμε την προσφυγη στα Ευρωπαϊκο Δικαστηριο με οποιες συνεπυες συνεπαγεται μια καταδικη

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 15:08 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Προ 25 ετών περίπου, αντιμετωπίζοντας την τότε χρεωκοπία της χώρας, ο τότε Πρωθυπουργός επέλεξε αντί αυξήσεων στους Δημοσίους Υπαλλήλους (τους υπαλλήλους δηλαδή της Εκτελεστικής Διοίκησης – όχι του δημοσίου τομέα της οικονομίας), να υιοθετήσει την «μηχανογραφική άδεια» (μία ημέρα ανά δίμηνο) για όσους εκ των υπαλλήλων εργάζονταν μπροστά σε οθόνη Η/Υ. Εκείνη την εποχή, η εργασία με Η/Υ στην Δημόσια Διοίκηση αντιμετωπιζόταν από την πλειονότητα των υπαλλήλων εχθρικά καθώς εισήγαγε αλλαγές καταργώντας χαρτούρα, σφραγίδες και άλλα βασικά εξαρτήματα των βυζαντινο-οθωμανών δημοσιο-υπαλληλάκων. Ετσι, οι 6 ημέρες ετησίως επιπλέον άδεια για όσους χρησιμοποιούσαν Η/Υ, ήταν ένα bonus-επιβράβευση για τους defacto πιο παραγωγικούς υπαλλήλους (καθώς η χρήση Η/Υ βελτιώνει την παραγωγικότητα ποικιλοτρόπως).

    Τα χρόνια κύλησαν, ολοένα περισσότεροι υπάλληλοι (κυρίως οι νεώτεροι) χρησιμοποιούσαν Η/Υ στη δουλειά τους, οι Δημόσιες Υπηρεσίες αναγκάσθηκαν σιγά-σιγά να περάσουν με μισό πόδι και μισή καρδιά στην ηλεκτρονική εποχή (παρά τις τρικλοποδιές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και των βυζαντινο-οθωμανών παρατρεχάμενων αυτής), κι έτσι, η μηχανογραφική άδεια έπαυσε πλέον να είναι ένα bonus για λίγους. Η κατάργησή της έρχεται φυσιολογικά (και καθυστερημένα) καθώς εξέλειψε ο κύριος λόγος υιοθέτησής της.

    Σημείωση: Οσοι κόπτωνται ανοήτως για την υγιεινή και ασφάλεια, ας αντιληφθούν ότι το διάλειμμα 15΄ ανά δίωρο εργασίας μπροστά σε οθόνη Η/Υ δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία ημέρα επιπλέον ανάπαυσης ανά δίμηνο.

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 14:52 | ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Θεωρώ λαθος την κατάργηση αυτής της άδειας γιατί είναι αντιστάθμισμα
    στην απόφαση του αρείου πάγου για διάλειμμα 15 λεπτών μετά απο 2ωρη χρήση υπολογιστή.Επίσης επίδομα υπολογιστή χορηγούν και ιδωτικές επιχειρήσεις (200 ευρώ ο ΟΑΣΘ ) η AGS κτλ.

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 14:25 | Μανώλης

    Είναι απαράδεκτη η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας διότι εξυπηρετεί σαφώς διαφημιστικές- επικοινωνιακές στρατηγικές του Υπουργείου. Τα περί εργατοωρών δεν στέκουν σε καμία περίπτωση, είναι ένα ακόμη μέτρο για να «χαϊδευτούν» τα αυτιά ενός εθισμένου από τους ίδιους τους κυβερνώντες να είναι εχθρικό προς τους δημοσίους υπαλλήλους κοινό. Αν θέλουν εργατοώρες παραγωγικότας, ας βελτιώσουν άλλα ουσιώδη πράγματα

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 14:32 | Παύλος

    Στην πράξη η κατάργηση της εν λόγω άδειας δεν θα αυξήσει ούτε την παραγωγικότητα στο δημόσιο ούτε σε καμία περίπτωση θα αυξήσει την ωφέλεια του κοινού, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, με ευθύνη όχι των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κυρίως της πολιτικής τους ηγεσίας που πάντα δίνει το κακό παράδειγμα.

    Η αύξηση των ωρών εργασίας, η συνεχής μείωση των αποδοχών των δημοσιών υπαλλήλων σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ψευτοσυνδικαλιστικού-πελατειακού συστήματος αποθαρρύνει κάθε έντιμο πολίτη από την επιθυμία να υπηρετήσει στο δημόσιο.

    Επιπλέον, όπως είναι γνωστό σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ειδικά η χρήση Η/Υ αυξάνει πάρα πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης μυσκελετικών παθήσεων στους καθημερινούς χρήστες, πέρα από μια σειρά άλλων παθήσεων οι οποίες για να θεραπευθούν απαιτείται η δαπάνη πολύ σημαντικών πόρων. Με άλλα λόγια, η παραγνώριση στοιχειωδών αληθειών για τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στο ελληνικό δημόσιο θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα σε λίγα χρόνια.

    Τέλος το δημόσιο, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα πολιτισμένα κράτη, θα πρέπει να είναι αν όχι υποδειγματικός, τουλάχιστον ένας καλός εργοδότης για να μπορεί να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις των εργδοτών στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους φόρους, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις απαιτήσεις που έχει προς τους πολίτες της και τους διαμένοντες στην επικράτειά της η Ελληνική Δημοκρατία. Αλλού είναι η ρίζα του κακού, και όχι στην εφαρμογή αποσπασματικών μέτρων για εντυπωσιασμό των ανόητων και μόνο….

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 14:21 | Γ.

    Πέραν της μηχανογραφικής, της άδειας για οικογενειακούς λόγους και βέβαια της κανονικής, υπάρχουν υπηρεσίες (πχ πανεπιστήμια) που δίνουν πρόσθετη άδεια στους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια «των διακοπών» Χριστουγέννων και Πάσχα. Αντί λοιπόν οι ημέρες μη πραγματοποίησης μαθημάτων να χρησιμοποιούνται για εργασίες εργαστηρίων, διεκπεραίωση διοικητικών εργασιών, σύνταξη ισολογισμών κλπ, παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι άδεια η οποία δεν προσμετράται. Συνήθως μόνον οι «νέοι» εργάζονται, και αυτοί μόνο μία μέρα συνολικά, ως προσωπικό ασφαλείας. Καλό θα είναι να γίνει μια πρόβλεψη για το αυτονόητο, ότι άδειες πλην των αναγραφομένων είναι παράνομες.

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 14:29 | ΤΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεωρώ πως πρέπει να αποσυρθεί αυτή η διάταξη γιατί εξαιτίας της χορήγησης της (μια ημέρα το δίμηνο, δηλαδή 8 εργατοώρες) ουδείς υπάλληλος δεν διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει το διάλειμμα των 15 λεπτών ανά δίωρο εργασίας όπως προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 88/1999 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας). Με την κατάργηση αυτής της άδειας τότε ο κάθε υπάλληλος θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος του. Αυτό σημαίνει ότι από τις 8 ώρες εργασίας την ημέρα στην ουσία οι εργάσιμες θα είναι 7, δηλαδή κάθε ημέρα ο κάθε υπάλληλος θα »ξεκουράζεται για 1 ώρα. Κάθε εβδομάδα ο υπάλληλος δεν θα εργάζεται για 5 ώρες από το καθιερωμένο σαραντάωρο. Σε έναν μήνα που διαρκεί ακριβώς 4 εβδομάδες ο υπάλληλος δεν θα εργάζεται τις 20 ώρες λόγω του διαλείμματος. Συνολικά σε ένα δίμηνο λόγω των διαλειμμάτων ο υπάλληλος δεν θα εργάζεται για 40 ώρες τουλάχιστον. Όπως όμως προανέφερα με την χορήγηση της άδειας αυτής μέχρι σήμερα ο υπάλληλος δεν προσφέρει μόνο για 8 ώρες το δίμηνο μιας και επί της ουσίας το διάλειμμα των 15 λεπτών ανά δίωρο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη. Ως εκ τούτου μήπως τις εργατοώρες που νομίζετε ότι θα κερδηθούν με την κατάργηση αυτής της άδειας στην πραγματικότητα χαθούν πολλαπλάσιες;

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 12:57 | Στυλιανός Τζιβελέκης

    Ωραια, ας θεωρησου με λοιπον πως η συγκεκριμένη άδεια,
    «αποτελεί μία αναχρονιστική πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα»
    και ερωτώ:

    1. Τι γίνεται με τα μετρα Υγιεινής και Ασφάλειας όσων χειρίζονται ΗΥ; (εργονομια χωρων, υλικων κλπ) Γιατι δεν αναφερεται ρητα η επιβολή των μετρων και σε περίπτωση μη εφαρμογής να προκύπτει πειθαρχικό αδίκημα; Δεδομενου ότι επίδομα δε μπορουμε να ζητήσουμε διότι υπάρχει κρίση αλλα απαγορεύεται και από άλλες διατάξεις…

    2. Ενα απο τα μέτρα είναι 9 τ.μ. ανα άτομο, τι γίνεται που οι περισσότεροι είμαστε «ο ένας επανω στον άλλο» συναδελφο; Δεδομενου ότι μεχρι τωρα υπήρχε η άδεια και λεγαμε να μην είμαστε «αχαριστοι» ;

    3. Ενα επίσης φλεγον θεμα είναι τα 15 λεπτα διαλειμμα καθε 2 ωρες… το ξεχναμε και αυτό στα πλαισια του εκσυγχρονισμου; ή μηπως παμε προς τα πίσω και αναζητούμε την εκδούλευση των υπαλληλων στον αναχρονιστικό μεσαίωνα;

  • 2 Οκτωβρίου 2013, 12:43 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    H κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας αντίκειται τόσο στις αρχές υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων όσο και στη δηλωμένη πρόθεση του Κράτους για πλήρη μηχανοργάνωση, στο πνεύμα της παραγωγικότητας και τελικά μέσω αυτής εξοικονόμησης προσωπικού που θα επιφέρει!