1. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καταργούνται. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο ζήτημα με τις ως άνω καταργούμενες διατάξεις και αφορά υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού παύει να ισχύει.
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αναριθμείται σε παράγραφο 6.
Άρθρο 01: Κατάργηση μηχανογραφικής άδειας
- 99 ΣχόλιαΆρθρο 01: Κατάργηση μηχανογραφικής άδειας
- 48 ΣχόλιαΆρθρο 02: Χορήγηση αναρρωτικής άδειας
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 03
- 58 ΣχόλιαΆρθρο 04: Εκπαιδευτικές άδειες
- 45 ΣχόλιαΆρθρο 05: Άδειες εξετάσεων
- 60 ΣχόλιαΆρθρο 06: Γονικές άδειες στο δημόσιο τομέα
- 13 ΣχόλιαΆρθρο 07: Ζητήματα αρμοδιότητας ΑΣΕΠ
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 08: Συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες κατάταξης και επιλογής του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 09: Προθεσμίες άρθρου 35 ν. 4024/2011
- 23 ΣχόλιαΆρθρο 10: Κατά προτεραιότητα μετάταξη πολυτέκνων υπαλλήλων
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 11: Επικύρωση τηλεμοιοτυπίας
- 9 ΣχόλιαΆρθρο 12: Πειθαρχικό Δίκαιο
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 13
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 14: Αναστολή της αργίας
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 15
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 16: Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου
- 220 ΣχόλιαΆρθρο 17: Ρυθμίσεις διορισμών και πλήρωσης θέσεων των φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τους επιτυχόντες των προκηρυχθέντων από το Α.Σ.Ε.Π. διαγωνισμών με τις Προκηρύξεις 8Κ/2008 και 9Κ/2008
- 19 ΣχόλιαΆρθρο 18: Διάταξη για τους υπαλλήλους των ΚΕΠ
- 12 ΣχόλιαΆρθρο 19: Τοποθέτηση διοριστέων κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ του ν. 2643/1998 στους ΟΤΑ
- 338 ΣχόλιαΆρθρο 20
- 8 ΣχόλιαΆρθρο 21: Καταργούμενες διατάξεις
- 7 ΣχόλιαΆρθρο 22
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 23Άρθρο 23
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 24Άρθρο 24
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 25Άρθρο 25
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 26Άρθρο 26
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 27Άρθρο 27
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 28Άρθρο 28
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 29Άρθρο 29
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 30Άρθρο 30
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 31Άρθρο 31
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 32Άρθρο 32
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 33
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 34Άρθρο 34
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 35Άρθρο 35
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 36Άρθρο 36
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 37Άρθρο 37
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 38Άρθρο 38
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 39: Προσθήκη στο άρθρο 4 του ν. 4148/2013Άρθρο 39: Προσθήκη στο άρθρο 4 του ν. 4148/2013
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 40: Τροποποίηση του άρθρου 17 του ν. 3566/2007Άρθρο 40: Τροποποίηση του άρθρου 17 του ν. 3566/2007
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 41: Διατάξεις για τον περιφερειακό τύπο
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 42Άρθρο 42
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 43Άρθρο 43
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 44: Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης από ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη χορήγηση έγκρισης χρήσης δευτερευουσών θέσεων εκπομπής
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 45Άρθρο 45
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 46: Έναρξη ισχύος
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
2 Οκτωβρίου 2013, 10:15
Ανοικτή σε Σχόλια έως
9 Οκτωβρίου 2013, 15:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
99 Σχόλια 981 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 5147 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Μείωση Διοικητικών Βαρών
- Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης
- Ψηφιοποίηση Εγγράφων
- ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8
- Δημόσια Διαβούλευση επί του τετάρτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση
- ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.), ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσβασιμότητα των ιστότοπων
- ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων
- Δημόσια Διαβούλευση επί της Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη επιχορηγούμενων φορέων στο Πρόγραμμα Διαύγεια
- Σχέδιο Δράσης Ηλ. Διακυβέρνησης
- Σχέδιο Δράσης Ηλ. Διακυβέρνησης
- Ανοικτή διάθεση εγγράφων και δεδομένων του δημόσιου τομέα
- Τροποποίηση διατάξεων περί επιλογής προϊσταμένων
- Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Καταργήσεις Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και ΥΠηρεσιών και άλλες Διατάξεις
- Ρυθμίσεις Υπουργείου
- Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής
- Διακήρυξη Ανοικτού Διαγωνισμού «Αναμόρφωση του Κράτους: Προς Ένα Επιτελικό Κράτος»
- ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -υποδομές ασφάλειας
Και για να συμπληρώσω…. Προς τι η διαβούλευση αφού οι αποφάσεις ειναι προειλημμένες ????
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δηλώνει την αντίθεσή του αναφορικά με το άρθρο 1 σχετικά με την μηχανογραφική άδεια.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η άδεια να εξακολουθήσει να ισχύει για το προσωπικό που έχει ειδικότητα σχετική με την χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών καθώς και όσους υπαλλήλους είναι τοποθετημένοι σε τμήματα μηχανοργάνωσης.
Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Δημήτριος Καραθανάσης
Η λογική είναι οτι έτσι θα ειναι «Σα να ειχαμε προσλάβει 5.000 υπαλλήλους»
Με την ίδια λογική αν διπλασιάσετε το ωράριο απο 8 σε 16 ώρες ημερησίως, θα ειναι σαν να είχατε προσλάβει άλλους τόσους υπαλλήλους.
Συγγνώμη αλλά αυτά δεν ειναι σοβαρά πράγματα. Με τέτοια λογική δουλεύουν οι μηχανες, οχι οι άνθρωποι.
Μετά λοιπόν την αύξηση του ωραρίου, τη μείωση των μισθών από 30-50 % τη κατάργηση των δώρων, τωρα μειώνονται και οι άδειες….
Παράλληλα τους ΔΥ τους συκοφαντούν και τους καθυβρίζουν οι πάντες σε σημείο να ντρεπόμαστε να αναφέρουμε οτι είμαστε ΔΥ!!! Λες και φταίνε οι υπάλληλοι για την ανοργανωσιά που επικρατεί.
Με λίγα λόγια πάμε ολοταχώς στο 19ο αιώνα. Οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων, βαφτίζονται προνόμια. Μόνο υποχρεώσεις κανένα δικαίωμα πια.
Επόμενο στάδιο η μείωση και γιατί όχι και η κατάργηση και της κανονικής άδειας!
Θα ήθελα να αναφέρω τα κακώς κείμενα της πρόθεσης του υπουργού να καταργήσει την μηχανογραφική άδεια, μα οι ανωτέρω με έχουν καλύψει πλήρως. Απλά να προσθέσω ότι θα έβλεπα ειλικρινή πρόθεση εάν έλειπαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί εξικονόμησης εργατοώρων, μιας και αν αυτό είναι το ζητούμενο, δεν μένει παρά να περιμένουμε ωσονούπω απόφαση περί επταήμερης εργασίας στο δημόσιο με 15 ώρες ημερησίως… Επίσης δεν είδα να κάνει αναφορά τι πρόκειται να λάβει μέριμνα ως αντιστάθμισμα στα πλαίσια της προστασίας της υγείας όσων απασχολούνται σε Η/Υ. Τέλος, αναρωτιέμαι εάν μπαίνει καν στον κόπο ο υπουργός να διαβάζει έστω και ένα από τα σχόλια για το εν λόγω θέμα, αν και μαντεύω την απάντηση και του που γράφει τις απόψεις μας..
Εργάζομαι στο Δημόσιο μετά από διαγωνισμό κατάταξης του ΑΣΕΠ. Προϋπόθεση, για να λάβω μέρος, ήταν η κατοχή ECDL πρόσφατα αποκτημένου. Το συγκεκριμένο δίπλωμα, οι περισσότεροι υπάλληλοι που έχουν μπει στο Δημόσιο, το έχουν ακριβοπληρώσει (400 έως 600 ευρώ ανάλογα την περίπτωση). Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ανάλογη προϋπόθεση αφού η ύπαρξη γνώσης χειρισμού Η/Υ θεωρείται αυτονόητη για να διεκδικήσει κάποιος θέση δημοσίου υπαλλήλου και όχι μόνο. Η γνώση, έτσι κι αλλιώς, αποδεικνύεται στη πράξη και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση.
Έτσι η γνώση χειρισμού Η/Υ ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει μέγιστη σημασία για όλες τις υπηρεσίες, αφού όλες οι εργασίες γίνονται μέσα από Η/Υ.
Η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας αποτελεί την πρώτη φάση της ακύρωσης, στην πράξη, της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου, αφού ο τελευταίος «έμπαινε στο Δημόσιο» όχι για να κερδίσει παραπάνω χρήματα, αλλά για να εργάζεται σε ανθρώπινο περιβάλλον με σταθερές αποδοχές, να του χορηγούνται κανονικά οι άδειές του (όχι όποτε επιλέγει ο κάθε προϊστάμενος και διευθυντής) και το ωράριό του να είναι αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου, έχει ορκιστεί να ασκεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντά του.
Θα ακολουθήσουν οι κανονικές άδειες (για όσους έχουν απομείνει στις υπηρεσίες μετά από διαθεσιμότητες/κινητικότητες) με σκοπό ο δημόσιος υπάλληλος να γίνει εντελώς σκλάβος.
Απαράδεκτη η κατάργηση της εν λόγω άδειας και μάλιστα με τις ευχές γενικών γραμματέων, προέδρων ΝΠΔΔ και λοιπών υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές για να φέρουν σε πέρας τη «βρωμοδουλειά», με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα.. φαντάζομαι. Αρκετοί, δε, από αυτούς δεν γνωρίζουν καν να χειρίζονται Η/Υ, έχουν τις οθόνες μπροστά τους για να κρεμάνε φωτογραφίες και κατέχουν παρελθόν συνδικαλιστή μην έχοντας δουλέψει ούτε μια μέρα σε όλη τους τη ζωή.
Jim, λάβετε υπόψη σας παρακαλώ, πως ο εναπομείναν ιδιωτικός τομέας που υπάρχει στην Ελλάδα κινείται με τα λιγοστά χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Με ‘γειά μας λοιπόν και τα χειρότερα είναι στο δρόμο!
Γιάννη Γ,
με ποιό τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί για όλους ότι θα κάνουν τα απαιτούμενα διαλείμματα; Κάθε θέση εργασίας έχει διαφορετικό φόρτο και είναι δύσκολο να τηρηθεί το 15λεπτο ανά 2ωρο. Ειδικά στην εξυπηρέτηση του κοινού. Κάθε προϊστάμενος (δεν) θα εφαρμόζει τη νομοθεσία κατά την κρίση του. Κάνε κάποιες πρακτικές προτάσεις.
jim,
Διεκδικήστε και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τα δικαιώματά σας. Δεν θα έπρεπε να έχετε και εσείς σχετική νομοθετική ρύθμιση; Να μην γίνει όπως με το μνημόνιο, όταν σε κάποιους μειώνονται οι αποδοχές περισσότερο από τους υπόλοιπους, να είναι δικαιολογία για περαιτέρω μείωση σε όλους. Η εξίσωση να γίνεται προς τα πάνω.
Οι πόνοι στα μάτια και στο κεφάλι, δεν προέρχονται απο την ακτινοβολία αλλά απο κακή ποιότητα της οθόνης ή κακές ρυθμίσεις(όπως refresh rate κλπ), αλλα και επίσης κυριότερα απο το συνεχές focus των ματιών στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ακινησία του λαιμού.
Ενας από τους παράγοντες που παίζει μέγιστη σημασία στο θέμα των πονοκεφάλων όσον αφορά την πολύωρη χρήστη υπολογιστή, είναι η εργασία σε λευκό φόντο (το default των περισσότερων προγραμμάτων δηλαδή, όπως word processors, browsers, κτλ).Το λευκό κουράζει ιδιαίτερα τα μάτια/εγκέφαλο.
1) Χρησιμοποιούμε τα γνωστά μαξιλαράκια του mousepad και του πληκτρολογίου, τα οποία ξεκουράζουν τον καρπό (τον φέρνουν σε πιό φυσική στάση). Αλλιώς θα αποκτήσουμε όλοι το Carpal tunel syndrome-μια μορφή τενοντίτιδας
2)Ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης πρέπει να καθόμαστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μισό μέτρο μακριά!!!
3) Μην δουλεύετε στα σκοτάδια!! Καλός φωτισμός είναι ο άπλετος, διάχυτος φωτισμός, που δεν δημιουργεί αντανακλάσεις και μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε σχέση με το περιβάλλον.
4) Απαραίτητη είναι και μια ΚΑΛΗ ανατομική πολυθρόνα που στηρίζει τόσο την πλάτη όσο και τον αυχένα.
Τι παθαίνουν τα μάτια όσων κάθονται με τις ώρες μπροστά από ένα κομπιούτερ;
http://www.iatropedia.gr/articles/read/3544
ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ Ν. 4024/2011 ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΣΑΣ.ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΑΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ;NTΡΟΠΗ!!!!!!
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ:
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. αρκούν οι υπάρχοντες νόμοι, αρκεί να οργανωθούν σε κώδικες (ας είναι πιο κουραστική η κωδικοποίηση παρά η νομοπαρασκευή)
2. μείωση της γραφειοκρατίας
3. αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών
4. κίνητρα-αντικίνητρα για την αποχώρηση των τεμπέληδων
5. ωράριο υποδοχής πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες, τα ΚΕΠ να αναλάβουν τον μεγάλο όγκο επαφής με τους πολίτες
6. για όσο χρονικό διάστημα κάποιοι υπάλληλοι δεν έχουν αντικείμενο να ψηφιοποιούν αρχεία
7. πλήρης ψηφιακή καταγραφή των υλικών: κτιρίων, επίπλων, μηχανημάτων, software, αναλώσιμων κλπ, που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου και κατόπιν βάσει του αρχείου των εν αχρηστία καταγεγραμμένων και του κόστους μεταφοράς να γίνονται οι προμήθειες
8. οι υπάλληλοι-γονείς ανηλίκων και ανάλογα με το πλήθος και την ηλικία των παιδιών, πλέον των κανονικών αδειών και ασχέτως ειδικότητας, να έχουν μειωμένο και ευέλικτο ωράριο και καλοκαιρινές χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές διακοπές
9. φτάνουν πια οι αλλεπάλληλοι νόμοι και οι φήμες σχετικά με τους υπαλλήλους, κάντε ότι θέλετε με ένα νόμο για να ξεμπερδεύουμε και εμείς και εσείς.
ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
1. αύξηση της παραγωγικότητας
2. πάταξη της διαφθοράς
3. μείωση των εξόδων
4. εξυπηρέτηση του πολίτη
5. ανάπτυξη της χώρας.
Το πρόβλημα είναι το κόστος χαρτιού και τονερ που καταναλώνεται στο δημόσιο για τις μηχανογραφικές άδειες? Ήμαρτον! Σιγά σιγά χάνονται όλα τα δικαιώματα που απέκτησαν οι προηγούμενες γενιές. Κλιμάκια, ετήσιες αυξήσεις, μισθολογική εξέλιξη γενικά. Το επόμενο βήμα θα είναι να καταργηθούν οι αναρρωτικές άδειες και οι άδειες αιμοδοσίας. Τόσα έχει απωλέσει το δημόσιο? Εδώ θα πτοηθούν οι κυβερνούντες?
Αν την καταργήσετε τελικά, θα «τιμωρηθούν» μόνο οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι. Οι άλλοι, θα εκμεταλλευτούν τις άπειρες αναρρωτικές που δικαιούνται (επιμένω ότι εκεί είναι που υπάρχει ασυδοσία και οι περισσότεροι γιατροί γράφουν αναρρωτικές χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ασθένειας)και με μια δεκαήμερη αναρρωτική (που οι Πρωτοβάθμιες εγκρίνουν αναδρομικά ακόμα και μετά επό εξάμηνα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο) θα βγουν και κερδισμένοι, εις βάρος της Υπηρεσίας κλπ. Πείτε μου μια Υπηρεσία που στέλνει ελεγκτή σε ασθενείς υπαλλήλους κατ’ οίκον. Γιατί δεν εστιάζετε εκεί με αυστηρότερες ποινές???? Τόσες εργατοώρες χάνονται με αυτόν τον τρόπο, κι εσείς κοιτάτε να γλυτώσετε έξι ημέρες το χρόνο από υπαλλήλους που στην κυριολεξία στραβώθηκαν εργαζόμενοι ασταμάτητα μπροστά σε ακατάλληλες οθόνες, με ακατάλληλο φωτισμό κλπ.
Τη δικαιούμαστε αυτή την άδεια!!!!!!
Αν δεν φάμε 10 ημέρες , την 11η ημέρα πρέπει να φάμε για 11ημέρες?
Μάλλον όχι!
Αν δεν ξεκουράζουμε τα μάτια μας μετά από πολύωρη χρήση η/υ πρέπει να παίρνουμε ετήσια τεμπελοάδεια?
Μάλλον όχι
Αν …. αν ενδιαφέρεστε να μάθετε πως ξεκουράζετε τα μάτια σας (αμφιβάλω … αλλά έστω και 1 να ενδιαφερθεί χρήσιμο θα είναι) φροντίστε να βλέπετε σε μάκρυνα αντικείμενα κατά προτίμηση έξω από το παράθυρο. Με τις σύγχρονες οθόνες (tft/led) όποιος δουλεύει και με χαρτιά εκτός του υπολογιστή ή συνεννοείται με συναδέλφους ή πολίτες και δεν πληκτρολογεί/διαβάζει την οθόνη ακατάπαυστα το 20λεπτο διάλειμμα είναι επαρκές.
Στον Ι.Τ. υπάεχει αντίστοιχη άδεια?
Προτείνεται η θέσπιση νόμου για καθιέρωση ενός διαλείμματος κατά τη διάρκεια 8 – ωρης απασχόλησης όπως έχει θεσπιστεί με νόμο όχι μόνο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες αλλά και στην Αμερική και Καναδά. Συνήθως έχει διάρκεια από μισή έως μία ώρα και λέγεται «lunch hour».
Κύριε Υπουργέ,
η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας μπορεί να υπάρξει ελλείψει του λόγου χορήγησής της.
Υπάρχει άραγε αλλαγή στον τρόπο που δουλεύουν στα γραφεία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι;
Όντως, αυτή η άδεια δεν υφίσταται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να καταργηθεί στον δημόσιο, καθώς ο τελευταίος θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα εργοδότη και όχι το αντίστροφο!
Δεν θεωρώ ότι η κατάργηση των»προνομίων» των δημοσίων υπαλλήλων είναι ουσιαστική «μεταρρύθμιση».
Ο όρος της εργατοώρας έχει πολλές αρνητικές συνυποδηλώσεις.
@ATCOLA, εγώ μπορεί να ισχυρίστηκα λανθασμένα ότι όλοι οι ΔΥ , κάνουν χρήση της μηχανογραφικής άδειας (πιο πολύ για να απαντήσω, στον ΔΙΔΆΚΤΩΡ, που όλα τα μετράει με νούμερα, χάνοντας την ουσία), αλλά εσύ, μάλλον εισαι εξαιρετικα επικίνδυνος, που θέλεις να καταργηθεί κάτι για το οποίο υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την μορφή Π.Δ/τος και ειναι υπερ των εργαζομένων. Καλύτερα να μετακόμισεις εκτός ΕΕ, ας πουμε στην Αλβανία, που ειναι και κοντά. Δεν θα μας λείψεις καθόλου.
Λίγη νομοθεσία για αυτούς που εμπνεύστηκαν το άρθρο αυτό, μήπως και αναθεωρήσουν την άποψή τους
Οδηγία 90/270/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας
κατά την εργασία σε εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέμπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ).
Ν. 1568/85, (177/Α/18-10-85): Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Ν. 1836/89, (79/Α/14-3-89): Προώθηση της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και άλλες διατάξεις.
Π.Δ 398/94, (221/Α/19-12-94): Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου 90/270/EOK.
Υ.Α 130558/89, (471/Β/12-6-89): Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στα μηχανογραφικά Κέντρα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Ν. 1767/88, (63/Α/6-4-88): Συμβούλια εργαζομένων και άλλες εργατικές διατάξεις-Κύρωση της 135 διεθνούς σύμβασης εργασίας.
Παρατηρώντας, τις προηγούμενες εύστοχες τοποθετήσεις συναδέλφων, τα ευφυολογήματά τους αλλά και την πλήρη κατάρριψη της θεωρίας της αύξησης της παραγωγικότητας που αναφέρεται με τόση αντιεπιστημονική απλοϊκότητα στην αιτιολογική έκθεση, οφείλω να επισημάνω οτι η δημόσια διοίκηση διαθέτει ικανά στελέχη και επιστήμονες, συναδέλφους που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο για να τοποθετηθούν αναλύοντας διεξοδικά όλες τις αδυναμίες αυτού του νομοσχεδίου. Αν, τελικά, έρθει έτσι όπως είναι στη Βουλή και ψηφιστεί, ένα θα είναι σίγουρο. Ότι κάποιοι μεταξύ μας είμαστε αναγκασμένοι να λέμε «κατά συνθήκη» ψέματα. Υπάρχει, βέβαια και η πτυχή οτι αυτό συμβαίνει για να μην έρθουν τα χειρότερα και ίσως υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σ’ αυτό. Η ηλεκτρική θέση της διαχείρισης της μεταρρύθμισης του Κράτους είναι η χειρότερη θέση και χρειάζεται γερά νεύρα και υπέρμετρη αντοχή. Εύχομαι τελικά το αποτέλεσμα να δικαιώσει τις επιλογές του αξιοτίμου διαχειριστή και δεν ανησυχώ. Είμαι σίγουρος οτι έχει διαπιστώσει τουλάχιστον από τη διαβούλευση αυτή την αξιακή ποιότητα του ανθρωπίνου κεφαλαίου που διαθέτει και θα το αξιοποιήσει ανάλογα.
Μόνο ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ μπορούν να κάνουν ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ αυτού του μεγέθους.
Μετά από αυτό είναι βέβαιο ότι θα έρθει η ανάπτυξη και θα βγει η ελληνική οικονομία από το τέλμα.
Συγχαρητήρια στους εμπνευστές που σίγουρα έχουν βαρύγδουπα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Σας προτείνω να σκεφτείτε και κατάργηση όλων των κατηγοριών αδειών, αύξηση του ωραρίου κατά 1-2 ώρες και εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αν μάλιστα αντί για χρήματα μοιράζετε συσσίτια και κουπόνια τότε θα ξεχρεώσουμε πολύ σύντομα τους δανειστές.
Ζήτω η μεταρρύθμιση… της επιστροφής μας στα ΣΠΗΛΑΙΑ
ATCOLA
1) 37.500 ΔΥ δεν είναι πολύ λίγοι στο σύνολο των 614.000; Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης «σήμερα ΔΕΝ νοείται υπάλληλος γραφείου που να μην χειρίζεται Η/Υ, πλείστοι των Δ.Υ. γνωρίζουν και χειρίζονται Η/Υ».Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι 300.000.
3) Άρα: 300.000x6x1,5 αντίγραφα (κρατάει 1 ο υπάλληλος σαν αποδεικτικό της αίτησης ή το σαρώνει στο scanner, όπου αυτός υπάρχει, γι’αυτό και το 1,5) = 2,7 εκ. σελίδες.
Κόστος χαρτιού (2.700.000/2.500)*18=19.440€
4) Κόστος τόνερ: Τα 0,01€/σελίδα αντιστοιχούν σε 20€ ανά τόνερ 2.000 σελ. ή 100€ των 10.000 σελ.. Αυτό το κόστος υπάρχει μόνο στα πολύ μεγάλα γνήσια τόνερ άνω των 15.000 σελ. (των ακριβότερων εκτυπωτών που μπορούν να προμηθευτούν λίγες υπηρεσίες) και στα συμβατά και ανακατασκευασμένα, τα οποία προμηθεύεται η μειονότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου (μεταξύ αυτών και η δική μου). Ένα γνήσιο τόνερ 2.000 σελ. κοστίζει τουλάχιστον 50€, των 5.000 σελ. 100€ και των 10.000 150€.
1 μέσος όρος των παραπάνω είναι το τόνερ των 5.000 σελ., δηλαδή 20€ ανά 1000 σελ., άρα (2.700.000/1000)*20=54.000€
Συνολικό κόστος για χαρτί+τόνερ: (19.440+54.000)€=73.440€
Υπάρχει και το κόστος συντήρησης του εκτυπωτή (drum/photoconductor) και κάποιες επιπλέον σελίδες λόγω λαθών στην αίτηση, τα οποία δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε, καθώς κάποιοι εκτυπωτές έχουν τύμπανο ενσωματωμένο στο τόνερ.
Υπολόγισε και τα αντίστοιχα κόστη της έγκρισης, όπου αυτή εκδίδεται.
Δεν μας ανέφερες, όμως, τις προτάσεις και τα σχόλιά σου για το άρθρο, εκτός αν το έχεις κάνει ήδη με άλλο ψευδώνυμο ή πραγματικό όνομα. Σε ποιό Υπουργείο υπηρετείς και τι ειδικότητα και σπουδές έχεις;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
προς ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΠΕ—PATMAN
4 Οκτωβρίου 2013, 00:17 | patman Μόνιμος ΣύνδεσμοςΓΙΩΡΓΟ ΣΕΠΕ έκανα κάποιους υπολογισμούς και θα ήθελα τη βοήθεια σου μια και τα καταφέρνεις στα μαθηματικά. Έχουμε και λέμε:
1) Το Υπουργείο θεωρεί ότι με το μέτρο θα εξοικονομηθούν 1,8εκ εργατοώρες. Άρα 1.800.000 ώρες/8 ώρες ανά εργατοημέρα=225000 εργατοημέρες. Οι εργατομέρες αυτές ήταν άδεια για 225000 ημέρες/6 ημέρες ανά ΔΥ = 37500 ΔΥ.
2)Άρα 37500 ΔΥ κάνουν 6 αιτήσεις σε 2 αντίγραφα (γιατί 2 αντίγραφα, εσύ θα ξέρεις)=37500 Χ 6 Χ 2= 450.000 φύλλα
3)Κόστος χαρτιού: Το χαρτί το παίρνεις σε πακέτα των 2.500 σελίδων. Κόστος πακέτου 18€. Θα χρειαστούν 450.000/2.500=180 πακέτα . Άρα το κόστος χαρτιού είναι 180 * 18 = 3.240,00€
4) Κόστος toner : Το κόστος εκτύπωσης υπολογίζεται σε μέσο όρο στο 0,01€/σελ. Άρα 450.000*0,01€= 4.500,00€
5)Κόστος σε δέντρα: Το βάρος κάθε σελίδας είναι 0,08kgr. Άρα 450.000 * 0,08 kgr = 36 tn. 36 tn * 17 δέντρα= 612 δέντρα/ ανά έτος Από τα παραπάνω μπορείς να εξάγεις το συνολικό κόστος των μηχανογραφικών αδειών. Το κόστος όμως της δικής σου ημιμάθειας είναι ανυπολόγιστο για την κοινωνία μας.
θα πρέπει να προσθέσεις και το κόστος χαρτιού για την απάντηση έγκρισης, της παραπάνω άδειας με την κοινοποίηση στα συναρμόδια γραφεία και προϊσταμένους ..συν το κόστος σε εργατοώρες για την όλη διαδικασία….που πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση -διευθυντές-προϊστάμενοι..κόστος ανυπολόγιστο ???
Τα ακραία οριζοντια μέτρα επίδειξης δυναμης σταματημό δεν έχουν!! Ποναει χέρι κόβει χερι.Γυρνάμε στο μεσαιωνα ,σε λιγο αν αρρωστήσεις θα σε απολυουνε και αν βηξεις θα περνας πειθαρχικο. Επισης αδικο να κοπει οριζοντια η μηχανογραφική άδεια που ξεκίνησε για τους υπαλλήλους προσωπικού Η/Υ και μετα επεκταθηκε σε ολους. Ετσι λοιπον πρεπει να μεινει,να μην καταργηθει για ολους αλλα να μείνει για τους υπαλλήλους προσωπικου Η/Υ αφου τους εχουν ηδη καταργησει και το μισαωρο και γι’αυτους ειχε βγει και ο συγκεκριμενος νομος. Τωρα πως αποκαθισταται αδικια οταν καταργουμε θεμελιωμενα στοιχειωδη δικαιωματα σε μια ανθρωπινη κοινωνια η σε ζουγκλα δεν μπορω να απαντησω.
Άλλο ένα άδικο μέτρο κατά των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι τόσα πολλά έχουν υποστεί τα 3 τελευταία χρόνια. Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι νέες – παραγωγικές γενιές αυτά που στο παρελθόν δημιούργησαν διάφοροι αδιάφοροι; Η εν λόγω άδεια δίνεται αντί της ημίωρης περίπου ξεκούρασης των ματιών που πρέπει να κάνουν όσοι χειρίζονται Η/Υ, αν επιμένουν να την «κόψουν» θα πρέπει να δίνουν ενα έλευθερο ημίωρο καθημερινά (ακόμα και στην αρχή ή στο τέλος του ωραρίου) για την υγεία του υπαλλήλου. Αντ’ αυτού θα μπορούσαν να δίνουν το επίδομα Η/Υ 10% επι του μισθού το οποίο δίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και
ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ:
6.1. Να τηρούνται με επιμέλεια όλοι οι κανόνες ασφαλείας καθώς και οι κοινοτικές οδηγίες για τη υγεία του προσωπικού, το οποίο χειρίζεται Η/Υ, με ευθύνη της Διευθύνσεως της υπηρεσίας στην οποία ανήκει. Σε αντίθετη περίπτωση, να υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις για τη μη τήρηση και μη εξασφάλιση της υγείας των διοικούμενων, λόγω της χρήσης Η/Υ.
6.2.Να επικαιροποιείται ανά έτος η εν λόγω άδεια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
6.3. Να επισκέπτεται την υπηρεσία, ανά εξάμηνο, ελεγκτής οφθαλμίατρος.
6.4.Να εφαρμοστεί διάλειμμα 2 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένο ανά ημέρα και να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό, ο μέσος όρος μηχανογραφικής άδειας των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης
ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ.
Μετα την μείωση των μισθών μας και την άυξηση του ωραρίου μας κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα ποιος ο λόγος να υποστούμε και άλλο ένα άδικο μέτρο πάλι εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι;Οι εργαζόμενες μητέρες γιατί πρέπει να τρέχουν σαν τρελές να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στα σχολεία; γιατί να κοπεί μια μέρα το δίμηνο που θα είχαν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν κάποια άλλη υποχρέωση τους;
Να ρωτήσω και κάτι άλλο;
Γιατί οι εκπαιδευτικοί να έχουν άδεια 2 μήνες το καλοκαίρι, 2 εβδομάδες το πάσχα και 2 τα χριστούγεννα, συν καταλήψεις, εκδρομές και ωράριο 6 ώρες ημερησίως;
Γιατί οι νηπιαγωγοί κάνουν τετράωρα;
Γιατί δεν υπάρχει κάρτα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες; Εκει να δεις εξοικονόμηση εργατοωρών.
Θεωρώ ότι το μέτρο αυτό θα επιφέρει το ακριβως αντίθετο από το σκοπό που ισχυρίζεται (εξοικονόμηση εργατοωρών) και φτάνει πια. αφήστε μας ήσυχους.
Αν το κράτος καθιέρωσε την άδεια πληροφορικής για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου και τώρα κρίνει το συγκεκριμένο μέτρο ως παρωχημένο, άστοχο κλπ, ας το καταργήσει. Δεν μπορεί όμως να καταργήσει και την υποχρέωσή του (που προκύπτει απο την αποδοχή και ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης)να φροντίζει και να προφυλάσσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Θα έπρεπε λοιπόν να εποπτεύει τα παραπάνω μέσω των ιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας, να επιβάλει την τήρηση των προδιαγραφών που προβλέπονται στους χωρους εργασίας, ακόμα και να επιβάλει κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν την νομοθεσία. Και ένας τέτοιος εργοδότης είναι το ίδιο το Δημόσιο.Αυτά όλα δεν τα κάνει και δεν βλέπω καμία πολιτική βούληση να τα κάνει. Το μόνο που έκανε (τις εποχές που χειρίζονταν τους δημόσιους πόρους ανεξέλεγκτα, -ενώ σήμερα έλεγχεται απο την τρόικα), ήταν αντί για υγεία και ασφάλεια να μας μπουκώνουν επίδοματα και άδειες. Δηλαδή ο παραλογισμός ήταν ο εξής: Βλάπτεται η υγεία σου απο τις κακές συνθήκες εργασίας;; Πάρε ένα επίδομα και σώπα. Έχεις θαμπάδες ή αρθραλγίες απο τη χρήση Η/Υ;; Πάρε 1 μέρα άδεια κάθε δυο μήνες και μη μιλάς. Και μεις (εργαζόμενοι, συνδικαλιστές κλπ) σωπαίναμε.
Βέβαια και πάλι οι πολιτικοί φωστήρες που νομοθέτησαν έτσι «άστοχα» ξεκοκκαλίζουν ανενόχλητοι τις συντάξεις τους.Σε μια ¨»δημοκρατία» που ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι είδος εν ανεπαρκεία.
Πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα να αναιρείται η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας για μια κατ´ επίφαση εξοικονόμηση ωρών εργασίας και χωρίς κανείς να το έχει ζητήσει. Αν όμως επιθυμούμε την εξίσωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γιατί δεν επαναφέρουμε τα δώρα και τα επιδόματα αδείας μιας και το ωράριο και οι άδειες εξισώθηκαν;
Έχω καταστρέψει τα μάτια μου στον Η/Υ και παίρνω αναρρωτικές μόνο όταν είμαι πραγαματικά και βαριά άρρωστη, όταν συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν τον Η/Υ για να παίζουν tetris και την υπόλοιπη μέρα χάσκουν το ταβάνι ή εξαφανίζονται με τις ώρες. Αλλά, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, πρέπει να στερηθώ πάλι εγώ τα ελάχιστα προνόμια, εξαιτίας τους. Αλλά σε αυτούς θα δώσετε και μία εννεάμηνη γονική, να ξεκουραστούν οι δύστυχοι, από την πολύ κοπάνα. Μπράβο, ωραία δικαιοσύνη.
Εγώ προτείνω να τους καταργήσουμε τους Η/Υ στη δουλειά μας και να χρησιμοποιούμε χαρτί και καρμπόν όπως τα παλιά καλά χρόνια!!!!!!
Εκεί να δείτε τι εξοικονόμηση χρημάτων για το Δημόσιο Τομέα θα υπάρξει……….
Έχουμε βαρεθεί τις επικοινωνιακές «στρακαστρούκες» αντί για σοβαρές πολιτικές στη Δημόσια Διοίκηση. Είχαμε τους «αριστερούς» λαϊκιστές τώρα έχουμε τους «φιλελεύθερους» λαϊκιστές. Όλοι γαλουχημένοι στο ίδιο σύστημα το οποίο δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτα στο Δημόσιο. Ο «μεταρρυθμιστής» Υπουργός που ακολουθεί την γελοία σύλληψη του προκατόχου του να συνδέσει την κινητικότητα με τη διαθεσιμότητα, να μην κάνει προαγωγές και κρίσεις προϊσταμένων, να διατηρεί τις προσωπικές διαφορές στα ευγενή Υπουργεία, να συγχωνεύει οργανικές μονάδες για να γλιτώσει ψίχουλα από τα επιδόματα θέσεων ευθύνης διαλύοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών και δημιουργώντας εύρος εποπτείας Τμημάτων και Δ/νσεων 35, 50 ακόμη και 70 υπαλλήλων (θα ήθελα να ήξερα σε ποια Διοίκηση του πολιτισμένου και όχι μόνο κόσμου υπάρχουν αυτά), να κάνει «περιγράμματα θέσεων»-φωτογραφίες της υφιστάμενης κατάστασης για να έχουν και οι συντεχνίες, δημοσίου και ιδιωτικού τομεα, και οι παρεούλες να παίζουν, και άλλα πολλά (ο κατάλογος μακρύς και θλιβερός…).
Έχουμε λοιπόν μικρορυθμισούλες, κάποιες «φωτογραφίες» επίσης,εμπαιγμό «αλλά λέμε, άλλα υπογράφουμε», και αυτό το ονομάζουμε για ακόμη μια φορά «μεταρρύθμιση», αφού έχουμε φλομώσει τους πολίτες με ψεύδη και λασπολογία για τους «κοπρίτες» αυτούς, συλλήβδην, τους δημοσίους υπαλλήλους.
Εύγε μέγα μεταρρυθμιστή!!!
Εν όψει της ψήφισης νέου νόμου (με τον αυτοαναφορικό τίτλο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»), περιέχοντος ποικίλες αλλαγές επί διαφόρων διοικητικών θεμάτων, κατατίθενται σκέψεις και παρατηρήσεις, κατ’ αρχάς όσον αφορά τη μηχανογραφική και την αναρρωτική άδεια των δημοσίων υπαλλήλων, περί των οποίων λόγος γίνεται στο προσχέδιο του νόμου:
Άδειες
1.Η αναγγελθείσα κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας (ίσον 6 ημέρες σε ετήσια βάση) αναφέρθηκε ότι συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθ’ότι με τον τρόπο αυτόν λέγεται ότι «εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα».
Ο εντυπωσιασμός από την προηγούμενη αναφορά του μεγέθους της χρονικής εξοικονόμησης είναι στιγμιαίος και μετατρέπεται σε συνειδητοποίηση ενός αβαρούς συλλογισμού, που βεβαίως δεν μπορεί να παρασύρει έναν πρακτικό νου και δη έναν «μανιακό του χρόνου».
Και εξηγούμαι: ο μέσος υπάλληλος με τη χρήση της μηχανογραφικής άδειας απουσίαζε 8 ώρες σε διμηνιαία βάση. Δηλαδή, με 22 εργάσιμες τον μήνα, 44 το δίμηνο, η απώλεια σε παραγωγικότητα ήταν το 1/44, δηλαδή 1 μέρα στις 44. Το ποσοστό απώλειας «ωφέλιμου χρόνου» όσο ίσχυε η άδεια ήταν κατά τον υπολογισμό μου το 2,28% επί του συνόλου. Αυτές οι 8 ώρες που συνιστούν την απώλεια, δηλαδή τα 480 λεπτά, μπορούν κάλλιστα να αντισταθμιστούν με παραγωγική εργασία περίπου +11 λεπτών σε καθεμία από τις υπόλοιπες (43) εργάσιμες ημέρες του 2μήνου. Εν ολίγοις, κερδίζοντας κανείς 11 λεπτά παραγωγικής εργασίας για 43 ημέρες, ή αλλιώς εξοικονομώντας 11 λεπτά παραγωγικής εργασίας κάθε μέρα για τόσες (43) ημέρες, αντιστάθμιζε την απώλεια αυτής της 1 «προνομιακής» ημέρας.
Τι είναι όμως στην πράξη αυτά τα 11 λεπτά παραγωγικής εργασίας; Το ερώτημα ας τεθεί από οιονδήποτε «εις εαυτόν».
Θα μπορούσε να είναι η άρνηση να εξυπηρετήσεις τηλεφωνικώς έναν πολίτη ή έναν άλλον υπάλληλο. (Μπορείς πρακτικά να μην τον εξυπηρετήσεις με πολλούς τρόπους: να μη σηκώσεις το τηλέφωνο που σε πολιορκεί, να το σηκώσεις και να τον συνδέσεις εύσχημα με άλλον, να του μεταθέσεις την εξυπηρέτηση σε άλλον χρόνο κ.λπ.)
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα έχανες ή θα κέρδιζες στην προσπάθειά σου να βρεις ένα αραχνιασμένο κείμενο μέσα στα σκονισμένα υπηρεσιακά αρχεία.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες σκαρώνοντας μια λειψή απάντηση προς οιονδήποτε αλληλογράφο ή κατ’ ουσίαν μην απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημά του, αναγκάζοντάς τον έτσι να επανέλθει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια χρόνου.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν δεν χανόσουν στα αλλεπάλληλα ιεραρχικά επίπεδα, αν δεν χανόσουν στην προσπάθειά σου να κερδίσεις μιαν υπογραφή από τον ανώτερό σου, στην προσπάθειά σου να βρεις τον άλλον μέσα στο δίκτυο, το οιοδήποτε χαώδες ή ομιχλώδες τεχνολογικό δίκτυο / πληροφοριακό σύστημα κ.λπ.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν κατείχες την εξειδικευμένη γνώση στο αντικείμενό σου, αν ήσουν πράγματι γνώστης στον τομέα σου, αν δεν ήσουν ένας νεοφώτιστος, ένας πιθανόν ακατάλληλος που ίσως επελέγη κατ’ ανεξήγητο τρόπο μπουσουλώντας ενδεχομένως στο σκοτάδι της άγνοιάς του.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν είχες αναπτύξει την πρακτική να συντονίζεσαι με τους γύρω σου, να δρας ομαδικά (εντός και εκτός υπουργείου), να προβαίνεις σε καθημερινές ανταλλαγές γνώσεων, αποφεύγοντας σφάλματα και παραλείψεις κάθε είδους.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν μετρούσες το κόστος και το όφελος οιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αρκεί μία μόνο στραβή ιδέα για να καταδικάσει ολόκληρο το διοικητικό σύστημα σε «εκτέλεση» με αμέτρητη απώλεια σε πολύτιμες εργατοώρες. Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί κάτι τέτοιο στα πολύχρονα βιώματά του. Από την άλλη πλευρά, μία και μόνο υγιής νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε μαζική ελάφρυνση.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν οι εγκύκλιοί σου ήταν σαφείς, περιεκτικές, αναλυτικές ώστε να προλαμβάνουν τη χιονοστιβάδα ερωτημάτων και εύλογων αποριών από τους κάθε είδους αποδέκτες. Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν δεν βάδιζες στα τυφλά ή δεν νομοθετούσες με βιάση (ή κι αν νομοθετούσες).
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν ήταν γνωστά από την αρχή τα καθήκοντά σου, τα γνωστικά σου όρια, οι δυνατότητές σου παρέμβασης και αλληλεπίδρασης εντός του περιβάλλοντος εργασίας, αν δεν έπρεπε να κλείνεις πέραν των δικών σου και τις «τρύπες» των άλλων.
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν οι ανώτεροί σου κι εσύ ο ίδιος είσαστε κατά τι λιγότερο ευθυνόφοβοι, πιο αποφασιστικοί, τολμηροί στην έκθεση των απόψεών σας και συνάμα κατά το δέον ερευνητικοί, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να «μαγειρεύετε» ή να «μακιγιάρετε» μιαν απάντηση με τρόπο τέτοιον ώστε να ελαχιστοποιείτε την έκθεση σε κίνδυνο. Οπότε ξαναγυρνάμε στο δόγμα περί γνώσης και ταχύτητας: αυτός που γνωρίζει καλά πράττει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτός που δεν γνωρίζει αρχικά ψάχνεται, στη συνέχεια κρύβεται, και στο τέλος τα «μισομπαλώνει».
Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που θα κέρδιζες αν μιλούσες λιγότερο, αν ήσουν κλεισμένος στο καβούκι σου, αν ενδιαφερόσουνα μόνο για τις δικές σου χρεώσεις, αν έθετες ένα νοητό φράγμα μεταξύ σου και των γύρω σου ώστε προσκολλημένος φανατικά στα ‘’σα’’, να γλίτωνες τα τυπικά και τα ανθρώπινα της επικοινωνίας: ανώφελες καλημέρες, «χαμένες» αφηγήσεις, τυποποιημένες ευχές. Κοινώς, ένα παχύδερμο της διοικητικής μηχανής που νοιάζεται μόνο για τα δικά του σίγουρα κερδίζει χρόνο πολύν. Μόνο που δεν ζει μόνο του το παχύδερμο. Ευτυχώς ή δυστυχώς πρέπει να απευθυνθεί και στους άλλους για να ρίξει τη μοναχική δουλειά του μες στο ‘’αυλάκι’’, πρέπει να ‘’συναντηθεί’’, να δείξει πρόσωπο το παχύδερμο (και τι άραγε πρόσωπο είναι αυτό ο καθείς μπορεί να το φανταστεί).
Θα μπορούσε, θα μπορούσε, θα μπορούσε… κ.λπ.
Δυνητικές διατυπώσεις όλα και υποθέσεις χωρίς αντίκρισμα. Τι σημασία έχουν όλα αυτά. Εδώ έχουμε το προνόμιο της 1 μέρας/ανά 2μηνο μηχανογραφικής άδειας που αν κοπεί, θα ησυχάσουν οι αρνητές του Δημοσίου, οι ‘’ιδιωτικοί’’ κριτές των δημοσίων πραγμάτων. Κόβοντας την άδεια, το Δημόσιο δεν σκέφτεται την εσωτερική του ζωή και τις παλινωδίες εντός των τειχών του αλλά το πώς θα ‘’δείχνει’’ στους έξω, στην κοινή γνώμη.
Αρκετά όμως περί αυτού και νομίζω ότι έγινα σαφής.
2. Ο αναγγελθείς εξορθολογισμός των αναρρωτικών αδειών και συγκεκριμένα η πρόβλεψη/ρύθμιση «οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές να μειωθούν από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου να μειωθούν από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες» δεν μπορεί με άλλον τρόπο να εξηγηθεί παρά μόνο και πάλι με την επίκληση του προαναφερόμενου επιχειρήματος περί αύξησης της παραγωγικότητας (που αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά στα ανωτέρω).
Εδώ ωστόσο (με τη ρύθμιση δηλαδή αυτή) υπονοείται και κάτι κακόβουλο (ως σκέψη ή απλώς ως υποψία): το ότι μπορούσε κανείς (τάχα) κάνοντας χρήση αναρρωτικής άδειας να γλιτώνει ωραιότατα από τα επαχθή διοικητικά του καθήκοντα• το ότι μπορούσε με άλλα λόγια κανείς υποδυόμενος τον κατά φαντασίαν ασθενή να οικουρεί υγιέστατος και να υποκρίνεται τον ανήμπορο. Ποίος όμως έμφρων υπάλληλος θα αναγκαζόταν να ψεύδεται πίσω από τις γάζες και τα χάπια του; Και άραγε ποίο θα ήτο το όφελός του όταν το ίδιο το διοικητικό σύστημα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να ελέγξει το αληθές των ισχυρισμών του;
Αυτή η υποψία που κρύβεται πίσω από τη γλώσσα της ρύθμισης (μια υποψία συρμένη από την παράδοση πολλών χρόνων «αμφισβήτησης») είναι ένα τεκμήριο κακής προαίρεσης, καθώς προσβάλλει την προσωπικότητα ενός εκάστου και αντίκειται στην αντίληψη μιας κοινωνίας ή ειδικώς ενός εργασιακού συνόλου αποτελούμενου από ελεύθερες και φιλαλήθεις προσωπικότητες.
Ο καθείς μπορεί να καταλάβει τι θα συνέβαινε αν στην οιαδήποτε σχέση μας με τον Άλλον εντός ή εκτός εργασιακού περιβάλλοντος κρατούσαμε μιαν υποψία ως δεύτερη σκέψη. Αυτομάτως κάθε είδους συνεννόηση ή εν προκειμένω όλο το διοικητικό σύστημα θα μετατρεπόταν σε ΝΟΣΟ, τέτοιαν για την οποία δεν αρκούν σίγουρα οι… 8 ημέρες με ιατρική γνωμάτευση κατ’ έτος.
Αλλά το μυωπικόν της ρύθμισης έγκειται στο ότι (κάνει πως δεν) καταλαβαίνει τι σημαίνει πλέον «κοινωνία της διακινδύνευσης», ήτοι μια κοινωνία με αυξανόμενους παράγοντες κινδύνου σε όλα της τα συστήματα, κινδύνους που φανερά επιδρούν στη σωματική και ψυχική υγεία παντός μέλους της. Δεδομένου εν τέλει του απρόβλεπτου χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και της διττής επίδρασης γενώματος και επιγενώματος (κατά τη γλώσσα της βιολογίας), είναι προφανές ότι ο ανωτέρω χρονικός περιορισμός, εκτός του ότι είναι άκαιρος, χάνει ολωσδιόλου σε σημασία.
Σε τελική ανάλυση «αναρρωτική άδεια» είναι η άδεια που χορηγείται όταν κανείς νοσεί, και διαρκεί τόσο όσο η ίδια η νόσος υφίσταται, ορισμός που μας κάνει να αντιληφθούμε ότι η αναρρωτική άδεια είναι εκείνη που προσαρμόζεται στα ιατρικά συμβάματα και όχι τα ιατρικά συμβάματα στο «μάκρος» της αναρρωτικής άδειας.
Αρκετά λοιπόν και περί τούτου.
(Και η συνέχεια στην… οθόνη.)
Η κατάργηση της «μηχανογραφικής αδείας» είναι εσφαλμένη για τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για αποκλειστικώς τεχνικούς λόγους. Η διαρκής και σταθερή παρατήρηση πέραν του 5ώρου, καταγραφικής οθόνης (radar) είναι απόλυτο απαιτούμενο για την λήψη και έκδοση αποφάσεων σε μηδενικό χρόνο και την επακόλουθη έκδοση «εξουσιοδότησης Δημοσίας Αρχής» που αφορά σε πραγματικό χρόνο την πτήση αεροσκάφους σε οποιοδήποτε στάδια (από εκκίνηση κινητήρων μέχρι σβυσήματος) Η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά από την παρατήρηση της οθόνης η δε ευθύνη για την λήψη της και την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της είναι αποκλειστικά του Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας. Η προσίλωση είναι όχι μόνο «τυπικά υποχρεωτική» ως διοικητική υποχρέωση, αλλά αυτονόητη συνήθης και αυτοματη πρακτική οιουδήποτε Ελεγκτή εργαζεται κατα τη σύνηθη τυπική καθημερινή βάρδια του. Για 35 χρόνια. Η κοινή και προσωπική εμπειρία των συντακτών της υπο διαβούλευση απόφασης αρκεί για τον σχηματισμό γνώμης αν σκεφτούν την αυστηρή προσίλωσή τους σε μία τηλεόραση επί πεντάωρο κάθε μέρα και σε απόσταση περίπου 60 εκατοστών και για 35 χρόνια. Μελέτες επί των επιπτώσεων (φυσιολογία ανθρωπίνων οργάνων και ψυχικές επιπτώσεις) από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς (πανεπιστημιακές κλινικές, Οργανισμοί Αεροναυτιλίας όπως FAA/USA, Eurocontrol κλπ)υπάρχουν πλείστες όσες για κάθε ενδιαφερόμενο. Ο κλάδος αυτός είναι ο μόνος που αξίζει με τέτοια ένταση την εξαίρεση από την ως άνω ρύθμιση
Στο άρθρο αυτό πρέπει να υπάρχει ρητή εξαίρεση για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι (εξ ορισμού) απασχολούνται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής RADAR για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας τους.
Είναι αυτονόητη η φύση της εργασίας αυτής η οποία συνοδεύεται, εκτός από την αδιάλλειπτη προσήλωση και αυτοσυγκέντρωση στην οθόνη, με υψηλό άγχος και ψυχική ένταση που διαρκεί ακόμα και μετά την λήξη της βάρδιας. Η απασχόληση μπροστά σε οθόνη ραντάρ απαιτεί στιγμιαίες αποφάσεις και επίπονη πνευματική εργασία που ζημιώνει εμφανώς την υγεία και την οπτική οξύτητα του υπαλλήλου με την πάροφο του χρόνου.
ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΠΕ έκανα κάποιους υπολογισμούς και θα ήθελα τη βοήθεια σου μια και τα καταφέρνεις στα μαθηματικά. Έχουμε και λέμε:
1) Το Υπουργείο θεωρεί ότι με το μέτρο θα εξοικονομηθούν 1,8εκ εργατοώρες. Άρα 1.800.000 ώρες/8 ώρες ανά εργατοημέρα=225000 εργατοημέρες. Οι εργατομέρες αυτές ήταν άδεια για 225000 ημέρες/6 ημέρες ανά ΔΥ = 37500 ΔΥ.
2)Άρα 37500 ΔΥ κάνουν 6 αιτήσεις σε 2 αντίγραφα (γιατί 2 αντίγραφα, εσύ θα ξέρεις)=37500 Χ 6 Χ 2= 450.000 φύλλα
3)Κόστος χαρτιού: Το χαρτί το παίρνεις σε πακέτα των 2.500 σελίδων. Κόστος πακέτου 18€. Θα χρειαστούν 450.000/2.500=180 πακέτα . Άρα το κόστος χαρτιού είναι 180 * 18 = 3.240,00€
4) Κόστος toner : Το κόστος εκτύπωσης υπολογίζεται σε μέσο όρο στο 0,01€/σελ. Άρα 450.000*0,01€= 4.500,00€
5)Κόστος σε δέντρα: Το βάρος κάθε σελίδας είναι 0,08kgr. Άρα 450.000 * 0,08 kgr = 36 tn. 36 tn * 17 δέντρα= 612 δέντρα/ ανά έτος
Από τα παραπάνω μπορείς να εξάγεις το συνολικό κόστος των μηχανογραφικών αδειών. Το κόστος όμως της δικής σου ημιμάθειας είναι ανυπολόγιστο για την κοινωνία μας.
Μέσα σε όλες αυτές τις καταργήσεις και περιορισμούς που πιστεύετε όtι θα βοηθήσουν(?) την λειτουργία του Δημόσιου, μήπως τουλάχιστον θα έπρεπε – για ευνόητους λόγους – να αυξηθεί ο αριθμός ημερών των αιμοδοτικών αδειών? με αυτό σίγουρα κάποιοι θα βοηθηθούν…
Σε συνέχεια της προηγούμενης μου τοποθέτησης θα ήθελα να ρίξετε μια ματια στο τι προβλέπουν οι ευρωπαίοι για τα προβλήματα που δημιουργούνται απο την χρήση Η/Υ. Η νομοθεσία περί προστασίας των χρηστών Η/Υ εφαρμόζεται κανονικά.Τα site που αναφέρω ενδεικτικά είναι κρατικά. Ποιά μέριμνα έχει ληφθεί εδώ στην Ελλάδα για αυτά;
Που είναι τα δικά μας «Health & Safety (Display Screen Equipment)» regulations; Ευρωπαίοι εξορθολογιστές του δημοσίου δεν είσαστε;
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ευρωπαική νομοθεσία.Το παράδειγμα τους συνέχεια επικαλείστε. Ακολουθήστε το λοιπόν. Δώσατε την άδεια της μιας μέρας για να μην εφαρμόσετε την ευρωπαική νομοθεσία; Ξαφνικά ξεχάσατε γιατί την δώσατε;
Ζητάμε -εάν καταργήσετε την άδεια- να εφαρμοστεί η ευρωπαική νομοθεσία σε όλους και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα άμεσα.
http://www.hse.gov.uk/contact/faqs/vdubreaks.htm
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΘΟΝΩΝ :
http://www.hse.gov.uk/pubns/indg36.pdf
http://www.labour.gov.on.ca/english/hs/pubs/gl_restbreaks.php
http://www.nidirect.gov.uk/index/information-and-services/employment/health-and-safety-at-work/safe-computer-use.htm
http://www.icthubknowledgebase.org.uk/healthandsafety
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE
http://www.infinn.com/infopack.html
«The Legislation
Legislation has been put in place to protect computer operators from the risks inherent in computer use.
The UK 1992 Display Screen Equipment Regulations set out the legal requirements of employers with regard to their computer operators. Employers also have a general duty of care under the 1974 Health and Safety at Work Act.
All the regulations derive from the common Health and Safety principle of eliminating the source of an identified risk. Where risk is unavoidable it must be evaluated and measures taken to reduce it to an acceptable level.
The 1992 DSE Regulations lay down the following areas of responsibility.
1. All computers must fit a minimum specification for healthy use.
2. All workstations must be assessed for risk.
3. Computer equipment must be fit for the job to avoid strains and discomfort.
4. All users must be made to take regular breaks from computer work.
5. Eye tests and special glasses must be provided if requested.
6. Training on computer safety must be provided to all computer users.
7. Users must be given relevant information relating to their health and safety.
For exact details contact HSE Books on 01787 881165 and ask for the «Health & Safety (Display Screen Equipment) 1992» regulations.
The onus of responsibility lies squarely with the employer to provide a safe working environment for users and to inform the users of measures they should undertake to protect themselves from injury.
The HSE has the power to enforce fines of up to £20,000 on employers who are not fully implementing the directive. They also have the power to bring criminal charges.
However a greater financial threat comes from injured employees claiming compensation from the employer for injuries sustained at work, the loss in productivity through absence or reduced work rate and the loss of morale throughout the company caused by the injured employee. «
Πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα να αναιρείται η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας για μια κατ´ επίφαση εξοικονόμηση ωρών εργασίας και χωρίς κανείς να το έχει ζητήσει. Αν όμως επιθυμούμε την εξίσωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γιατί δεν επαναφέρουμε τα δώρα και τα επιδόματα αδείας μιας και το ωράριο και οι άδειες εξισώθηκαν;
ΩΣ ΔΝΤΗΣ ΚΕΠ ΕΠΙ 5 ΕΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 28 ΕΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ , 3 ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ, 2 ΝΟΜ.ΑΥΤ/ΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΤΑ (ΕΛΕΩ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ Π.Δ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΣΛΛΗΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ Η/Υ (Π.Χ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΠ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΜΗΣ Ή ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΛΠ) Η ΛΙΣΤΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΞΛΩΝ Η ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ Η/Υ, ΘΑ ΠΡΠΕΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΜΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥΣ (Π.Χ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ή ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΚΔΑΑ/ΕΚΕΠΙΣ).
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΠΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΕΥΝΟΩΝΤΑΣ Η ΤΙΜΩΡΟΝΤΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη την Οδηγία n° 90-270 ΕΟΚ 29/5/1990, και τον τρόπο που αυτή έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, η οποία προβλέπει μικρά διαλείμματα εντός της ημέρας, με απομάκρυνση από την οθόνη, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από την συνεχή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή (κίνδυνοι οφθαλμολογικοί, ορθοπεδικοί κ.ά).
Γενικότερα, καλό είναι να ληφθούν υπόψη οι κανόνες εργονομίας και υγιεινής στην εργασία, οι επιταγές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας κα ιτης ΕΕ, καθότι στον 21ο αιώνα δεν εργαζόμαστε στο κάτεργο, αλλά σε σύγρονες δημόσιες υπηρεσίες μιας σύγρονης και ανεπτυγμένης δημοκρατικής χώρας. Επίσης, καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ως άτομα που προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία τους και στο κοινωνικό σύνολο κι όχι ως ανειδίκευτοι κρατικοδίαιτοι παρίες.
H άδεια Η/Υ αποτελεί μια ελάχιστη αντιπαροχή του δημοσίου ως εργοδότη προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι κι οι λοιπές επιπτώσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας στηριζόμενες στη χρήση πληροφορικής και Η/Υ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω τόσο η άδεια Η/Υ τόσο τα σχετικά διαλείμματα απορρέουν και από το ευρωπαϊκό δίκαιο το οποίο υπερισχύει κάθε εθνικής διάταξης νόμου που ρυθμίζει το εν λόγω θέμα διαφορετικά.Το σχετικό ευρωπαϊκό δίκαιο σκόπιμα ή εκ παραδρομής δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας σε πλήρη έκταση και στο βαθμό που έχει εφαρμοστεί προωθείται συστηματικά η αναίρεση της εφαρμογής του.
Συνεπώς το ζήτημα που ανακύπτει είναι το αν το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και όρους ευρωπαϊκούς ή οχι.Και ποια κατεύθυνση επιθυμούμε τελικά να επιλέξουμε για το ελληνικό δημόσιο.
Κι αν η ευρωπαϊκή συνθήκη ισχύει για τη χώρα μας συνολικά ή επιλεκτικά.
«PART THREE – POLICY OF THE COMMUNITY, TITLE III – SOCIAL POLICY, CHAPTER 1: SOCIAL PROVISIONS, ARTICLE 118 A
(Official Journal L 169 , 29/06/1987 P. 0009″ Article 118a )
1 . Member States shall pay particular attention to encouraging improvements , especially in the working environment , as regards the health and safety of workers , and shall set as their objective the harmonization of condition in this area , while maintaining the improvements made .
2 . In order to help achieve the objective laid down in the first paragraph , the Council , acting by a qualified majority on a proposal from the Commission , in co-operation with the European Parliament and after consulting the Economic and Social Committee , shall adopt , by means of directives , minimum requirements for gradual implementation , having regard to the conditions and technical rules obtaining in each of the Member States .
Such directives shall avoid imposing administrative , financial and legal constraints in a way which would hold back the creation and development of small and medium-sized untertakings .
3 . The provisions adopted pursuant to this Article shall not prevent any Member State from maintaining or introducing more stringent measures for the protection of working conditions compatible with this Treaty .»
Παράλληλα θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθεί αφενός το επίδομα και η άδεια Η/Υ στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου η 1 ώρα μειωμένο ωράριο σε όλα τα μηχανογραφικά κέντρα του Ελληνικού Δημοσίου δηλαδή το υφιστάμενο 7ώρο όπως στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και τα εναπομείναντα υπόλοιπα του επιδόματος Η/Υ που λαμβάνουν πχ. οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ μέσω της προσωπικής υπερβάλλουσας μείωσης.
Δυστυχώς υπάρχουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, τελωνείων, Νοσοκομείων, κλπ. που δουλεύουν υποχρεωτικά Ανήμερα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, 15Αυγουστο, νύχτα, εκτός έδρας σε νησιά, αργίες, σε επικίνδυνες, σημαντικές και δύσκολες υποθέσεις και δεν λαμβάνουν καμία άδεια Η/Υ, ή επιπρόσθετη αμοιβή αλλά ένα ρεπό καθημερινής για την αντικατάσταση της συγκεκριμένης εργασίας. Δεν είναι νομοθετικά, διοικητικά, μισθολογικά και συναδελφικά άδικο …??
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΔΕΙΩΝ.
ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ Η/Υ.
ΕΤΣΙ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΔΗΛ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ( ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ)
Θα αντιδράσουμε κάποια στιγμή. Μέχρι τώρα δεν τα ζητήσαμε όλα αυτά αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να αρχίσουμε.Εργαζόμαστε σε άθλιες υπηρεσίες,με άθλιο εξαερισμό, καθόμαστε σε θέσεις επισκεπτών, σε πρόχειρα γραφεία, με κακό φωτισμό, κακό εξαερισμό, χωρίς απεντομώσεις στη «πρώτη γραμμή» για 8 ώρες συνεχόμενα πάνω σε έναν Η/Υ. Έχουμε και τους εξαγριωμένους πολίτες που εσείς (οι εξορθολογιστές) τους έχετε πείσει ότι εμείς καθόμαστε και ταλαιπωρούμε αντί να εξυπηρετούμε.
Έχουμε πτυχία, δεύτερα πτυχια , αγγλικά , τρομερές γνώσεις Η/Υ εμπειρία και μας απαξιώνετε καθημερινά. Εργάζομαι σε περιφερειακό κατάστημα ΟΑΕΔ. Σηκωνόμαστε από την καρέκλα πιασμένοι και τα μάτια μας πρησμένα από τον Η/Υ.
Το σκεφτήκατε εάν σας συμφέρει να κάνουμε διάλειμμα 15 λεπτά ανά δίωρο ; Με το σύστημα αυτό στο μήνα θα έχουμε σύνολο 3 μέρες προβλεπόμενο για την ασφάλεια του εργαζομένου διάλειμμα.Στο δίμηνο 6 ημέρες. Να κάνουμε μήπως ξανά τους υπολογισμούς περί εργατοωρών;
Παρακάτω επισυνάπτω κείμενο για τους ιατρούς εργασίας.Μέτρο αναχρονιστικό και αυτό να υποθέσω; γι’ αυτό και δεν εφαρμόζεται;
Υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας
Η ανάθεση καθηκόντων ιατρού εργασίας είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία για όλες τις επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούν 50 και άνω εργαζόμενους. Το όριο των 50 εργαζομένων αφορά το συνολικό αριθμό εργαζομένων της επιχείρησης ή του φορέα και όχι τον αριθμό εργαζομένων ανά εγκατάσταση ή υποκατάστημα. Δηλαδή αν μια επιχείρηση/φορέας απασχολεί πανελλαδικά 50 και άνω εργαζόμενους σε διάφορες εγκαταστάσεις ή υποκαταστήματα και στο καθένα ή σε κάποια απ’ αυτά απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους, η υποχρέωση ανάθεσης καθηκόντων ιατρού εργασίας ισχύει για το σύνολο των εγκαταστάσεων ή υποκαταστημάτων.
Ο ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη και στους εργαζομένους είτε γραπτά είτε προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Οι γραπτές υποδείξεις καταχωρούνται από τον ιατρό εργασίας σε ειδικό βιβλίο. Ο εργοδότης λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ’ αυτό το βιβλίο.
Ειδικότερα ο ιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα:
safety15Σχεδιασμού, προγραμματισμού, τροποποίησης της λειτουργικής διαδικασίας, κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Λήψης μέτρων προστασίας, κατά την εισαγωγή και χρήση υλών και προμήθειας μέσων εξοπλισμού.
Φυσιολογίας και ψυχολογίας της εργασίας, εργονομίας και υγιεινής της εργασίας, διευθέτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος της εργασίας και οργάνωσης της λειτουργικής διαδικασίας.
Οργάνωσης υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών.
Αρχικής τοποθέτησης και αλλαγής θέσης εργασίας για λόγους υγείας, προσωρινά ή μόνιμα, καθώς και ένταξης ή επανένταξης μειονεκτούντων ατόμων στην παραγωγική διαδικασία, ακόμη και σε υπόδειξη αναμόρφωσης της θέσης εργασίας.
Ο ιατρός εργασίας δεν επιτρέπεται να απασχολείται για την επαλήθευση του δικαιολογημένου ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου.
Ο ιατρός εργασίας επίσης προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του. Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά.
Όλα τα στοιχεία των ιατρικών ελέγχων και πιθανών εξετάσεων καταγράφονται από τον ιατρό στην ατομική καρτέλα του κάθε εργαζομένου. Οι καρτέλες είναι απόρρητες, παραμένουν κλειδωμένες σε ασφαλή χώρο στην επιχείρηση και μπορούν να είναι στην διάθεση των αρμοδίων αρχών μόνο παρουσία του ιατρού, διότι είναι το μόνο πρόσωπο που έχει την αποκλειστική πρόσβαση σ’ αυτές.
Επιπλέον ο ιατρός εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη. Το περιεχόμενο της βεβαίωσης πρέπει να εξασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο και μπορεί να ελεγχθεί από τους υγειονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, για την κατοχύρωση του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο ιατρός εργασίας έχει υποχρέωση να τηρεί το ιατρικό και επιχειρησιακό απόρρητο.
Οι παραπάνω υπηρεσίες, παρέχονται στα πλαίσια των επισκέψεων του ιατρού εργασίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης η/και φορέα σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέψεων που υποβάλλεται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης ορίζεται από τη νομοθεσία ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων.
Η μια ημέρα για κάθε δυο μήνες και η μία ώρα την ημερα λιγότερης εργασίας είναι ακριβώς αυτό που έστω και θεωρητικά είχε άμεση ανάγκη ο δημόσιος τομέας? Αναρωτιέμαι καθώς είμαι πτυχιούχος με 2 μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και 3 ξένες γλώσσες και σήμερα όπως και πολλές ημέρες κατά τα τελευταία χρόνια έχω χάσει άπειρο χρόνο να ψάχνω για να βρώ φακέλους, να φωτωτυπώ έγγραφα από αυτούς προκειμένου να εξυπηρετήσω ανοργάνωτες για να μην πώ πλήρως αποδιοργανωμένες καταστάσεις καθως επίσεις και για να καταχωρώ απλώς αποφάσεις στον υπολογιστή……
Πόσος ωφέλιμος χρόνος έχει χαθεί για το δημόσιο που χρησιμοποιεί ατομα σαν εμένα κατα αυτόν τον τρόπό …Παρακαλώ πρώτα να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα και μετά να κόψετε τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων…
ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 29ης Μαΐου 1990
σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισμό με
οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέμπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1
της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ)
ΜΕΡΟΣ II
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Άρθρο 3
Ανάλυση των θέσεων εργασίας
1. Οι εργοδότες υποχρεούνται να προβαίνουν σε ανάλυση των
θέσεων εργασίας με σκοπό την αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας
και υγείας που παρουσιάζουν για τους εργαζομένους των, ιδίως όσον
αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την όραση, τα σωματικά προ-
βλήματα και την πνευματική καταπόνηση.
2. Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για
τη θεραπεία των κινδύνων που διαπιστώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο,
βάσει της αξιολόγησης της παραγράφου 1, λαμβάνοντας υπόψη τις
σωρευτικές ιδιότητες ή/και το συνδυασμό των διαπιστουμένων κινδύ-
νων.
Άρθρο 4
Θέσεις εργασίας που τίθενται σε λειτουργία για πρώτη φορά
Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε οι
θέσεις εργασίας που τίθενται σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά τις
31 Δεκεμβρίου 1992 να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του
παραρτήματος.
Άρθρο 5
Θέσεις εργασίας που ήδη λειτουργούν
Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε οι
θέσεις εργασίας που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία μέχρι και τις
31 Δεκεμβρίου 1992 να προσαρμοστούν προκειμένου να πληρούν τις
ελάχιστες προδιαγραφές του παραρτήματος το αργότερο τέσσερα έτη
μετά την ημερομηνία αυτή.
Άρθρο 6
Ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, στους
εργαζόμενους πρέπει επίσης να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με ό,τι
αφορά την υγεία και την ασφάλεια στη θέση εργασίας τους, ιδίως δε
πληροφορίες για τα εφαρμοστέα στις θέσεις εργασίας μέτρα που λαμ-
βάνονται δυνάμει του άρθρου 3 και δυνάμει των άρθρων 7 και 9.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποι τους ενημερώνο-
νται για όλα τα μέτρα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία που
λαμβάνονται κατ’ εφαρμογήν της παρούσας οδηγίας.
2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, σε
κάθε εργαζόμενο πρέπει επίσης να παρέχεται εκπαίδευση για τον τρόπο
1990L0270 —EL — 27.06.2007 — 001.001— 4▼B
χρήσης πριν από την έναρξη αυτού του είδους εργασίας και κάθε φορά
που η οργάνωση της θέσεως εργασίας τροποποιείται ουσιαστικά.
Άρθρο 7
Διεξαγωγή της καθημερινής εργασίας
Ο εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζο-
μένου κατά τρόπον ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνη να διακόπτε-
ται περιοδικά με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας που θα περιο-
ρίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη.
Άρθρο 8
Διαβουλεύσεις και συμμετοχή των εργαζομένων
Η διαβούλευση με τους εργαζομένους ή/και τους εκπροσώπους τους και
η συμμετοχή αυτών γίνονται σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας
89/391/ΕΟΚ στα πλαίσια των ζητημάτων που καλύπτει η παρούσα
οδηγία, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματος της.
Άρθρο 9
Προστασία των ματιών και της όρασης των εργαζομένων
1. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται να υποβάλλονται σε κατάλληλη εξέ-
ταση των ματιών και της όρασης που διενεργείται από άτομο που έχει
τα αναγκαία προσόντα:
— πριν αρχίσουν την εργασία σε οθόνη οπτικής απεικόνισης,
— κατά κανονικά χρονικά διαστήματα μετέπειτα και
— στην περίπτωση που αισθάνονται ενοχλήσεις στην όραση που μπο-
ρεί να οφείλονται στην εργασία σε οθόνη οπτικής απεικόνισης.
2. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να περνούν από οφθαλμολο-
γική εξέταση εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης της παραγράφου 1 το
καθιστούν αναγκαίο.
3. Στον εργαζόμενο πρέπει να παρέχονται ειδικά γυαλιά ανάλογα με
την εκάστοτε εργασία, εφόσον τα αποτελέσματα των εξετάσεων της
παραγράφου 1 ή 2 το καθιστούν αναγκαίο και εφόσον δεν μπορούν
να χρησιμοποιηθούν κοινά γυαλιά.
4. Τα κατ’ εφαρμογήν του παρόντος άρθρου λαμβανόμενα μέτρα δεν
πρέπει σε καμιά περίπτωση να συνεπάγονται πρόσθετη οικονομική επι-
βάρυνση για τους εργαζομένους.
5. Η προστασία των ματιών και της όρασης των εργαζομένων μπορεί
να αποτελεί μέρος ενός εθνικού συστήματος υγείας
Μάλιστα! Ο κ. Υπουργός θέλει να καταργήσει τις «αναχρονιστικές» διατάξεις… Και πρώτη και καλύτερη η μηχανογραφική άδεια. Μάλιστα!
Ιδού μερικές που δεν αγγίζει:
1. «Προσωπική διαφορά» στο μισθολόγιο. Αφορά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, μηχανικούς και λοιπές συντεχνίες. Έκαστος λαμβάνει από 350 ευρώ/μήνα και πάνω, σε σχέση με τους συναδέλφους του σε άλλες υπηρεσίες (δώρα από τις προγενέστερες συντεχνιακές διευθετήσεις).
2. Επίσης στο Οικονομικών, νεοπροσλαμβανόμενοι (εντός του 2013) θεωρούνται ότι προσελήφθησαν όταν επέτυχαν στο ΑΣΕΠ (προ κρίσης δηλαδή) ως προς την μισθολογική τους μεταχείριση!!! Τί κι αν τότε δεν ήταν καν υπάλληλοι? Το χρήμα στα παιδιά της συντεχνίας να πέφτει..
3. Επίσης στο Οικονομικών, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων με μόνη απόφαση Υπουργού!!
και τί κάνει?
1. Παίρνει πίσω και αυτά που έλεγε περί ΑΣΕΠ για την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη σε όλους τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου εργασίας η προϋπηρεσία θα μετρά ως και 85 μόρια σε σύνολο 155!!
2. Δεν εφαρμόζει την γραπτή εξέταση για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων (σε νόμο από το 2010, ισχύει και στη μισή Ευρώπη, αλλά δε βαριέσαι).
3. Δεν εφαρμόζει ΚΑΝ σύστημα επιλογής προϊσταμένων: η δουλειά πάει με αναπληρώσεις και απευθείας ορισμούς (αλήθεια, καμιά γαλαζοπράσινη συνέντευξη δεν θα θεσπίσετε λίγο να «ξεκολλήσει» το σύστημα?).
Μην σας κουράζω άλλο.
Αλλά, παρακαλώ, μην μας κουράζετε και εσείς ότι τάχα διορθώνετε στρεβλώσεις.
Μάλλον όμως, το πελατειακό κράτος δεν αποτελεί για εσάς … στρέβλωση!
Η εφαρμογή του σχετικού Νόμου πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλο τον Δημόσιο Τομέα όχι μόνο Υπουργεία ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α και Β ΒΑΘΜΟΥ αλλα και ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ του Δημοσίου έτσι ώστε να υπάρχει ένας Δημόσιος Τομέας( οχι στενός και ευρύτερος) δίοτι πλέον υπάρχει ένα μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλων των υπηρεσίων και των φορέων έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες υπαλλήλων αφού πλέον είναι όλοι κρατικοί λειτουργοί.
Παρακαλώ να το λάβέτε σοβαρά υπόψιν σας έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση του προσωπικού του δημοσίου τομέα.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΘΔ
Δρ ΓεώργιE Γιαννιτσιώτη,εαν καταργηθεί, η μηχανογραφική άδεια, το δημόσιο γλιτώνει 9 εκατομμύρια εκτυπωμένες σελίδες (750.000 ΔΥ Χ 6 ΑΙΤΗΣΕΙΣ Χ 2 ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ), και εαν κανεις την πράξη, τι μελάνι αντιστοιχεί σε ευρώ, αυτό θά είναι περίπου 270.000 ευρώ, σε περίπτωση που όλες οι υπηρεσίες έχουν laser printers.Δεδομένου, τώρα, ότι, κάθε τόνος χαρτιού αντιστοιχεί σε 17 δέντρα, από την κατάργηση των μηχανογραφικών αδειών , γλιτώνουμε το κόψιμο των δέντρων ,αρά και την καταστροφή πολλών δασών, και επίσης γλιτώνουμε και άλλες 54 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν στα 9 εκ. σελίδες. Σε παρακαλώ επειδή είσαι διδακτωρ, εαν κάνω λάθος να με διορθώσεις
Προτείνεται να εφαρμοστεί μια ώρα την ημέρα νωρίτερα για τους υπαλλήλους που έχουν αλληλογραφία και σύνταξη εγγράφων και δεν διαθέτουν γραφεία γραμματείας, για τη σύνταξη των εγγράφων. Συνήθως στο γραφείο στο οποίο εργάζομαι όλα τα έγγραφα γράφονται και διεκπαιρεώνονται από πτυχιούχους με μεταπτυχιακά. Δεν έχουμε καθόλου διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να χάνεται πολύς χρόνος ιδιαίτερα από τους συναδέλφους που δεν μπορούν να γράψουν γρήγορα τα έγγραφά τους.
Στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως είναι γνωστό τα κείμενα γράφονται από τους γραμματείς και τα διορθώνουν οι δικηγόροι.
Συνεπώς ο χρόνος θα πρέπει να δίνεται όχι καταχρηστικά αλλά στους υπαλλήλους που δεν έχουν γραμματεία ή ανά ημέρα το μήνα ή μιά ώρα ημερησίως.