Άρθρο 49 Προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων γιόγκα (yoga)

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 21:32 | Γιώργος Τουλουμάκος

    Η γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα ανάπτυξης του ατόμου που βασίζεται στη καλλιέργεια της αυτογνωσίας και στην ανάπτυξη νοητικής και σωματικής ευεξίας.

    Το σώμα αντιμετωπίζεται με φροντίδα και σεβασμό με σκοπό τη βελτίωση της υγείας. Οι τεχνικές διαχείρισης της αναπνοής αναπτύχθηκαν με βάση την έννοια ότι αναπνοή είναι η πηγή της ζωής. Οι πρακτικές νοητικής συγκέντρωσης αποβλέπουν στη συναισθηματική και πνευματική εξισορρόπηση. Η καλλιέργεια όλων των παραπάνω αποβλέπει στη συνολική αρμονία του ατόμου.

    Η γιόγκα δεν επικαλύπτει άλλες δραστηριότητες, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον ξεχωριστό εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε ένα σύστημα σωματικών ασκήσεων (υπάρχουν οι σχολές γυμναστικής και τα γυμναστήρια για αυτό), είναι πολύ πιο σύνθετη δραστηριότητα και πρέπει να ασκείται στους κατάλληλους προς τούτο χώρους (studio yoga).

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 19:06 | Γιούλια Πάνκοβα

    Η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα που βοηθά στον άνθρωπο να έχει ισορροπία, αρμονία και έλεγχο της ζωής του, και όχι μόνο.
    Οι πρακτικές γιόγκα στοχεύουν στην ηρεμία του μυαλού του ασκούμενου, στην ανάπτυξη συναισθημάτων όπως συμπόνια για τους άλλους, σεβασμό για το σώμα και τη φύση, αγάπη και σεβασμό άνευ όρων. Σε μια κοινωνία όπου πολλοί θα ασχολούνται με γιόγκα, δεν θα υπάρχει βία, δυσαρέσκεια και ανεξέλεγκτη εκκεντρική συμπεριφορά. Είναι η γιόγκα που βοηθά στην εναρμόνιση της ζωής ενός ατόμου και, όπως τα κύματα από μια πέτρα που ρίχνεται στο νερό, μεταφέρει μέσω ενός ατόμου μια κατάσταση ηρεμίας, αρμονίας και ευτυχίας στους άλλους.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 19:41 | Αννίτα

    Η γιόγκα είναι μια φιλοσοφία ζωής, μια επιστήμη που στηρίζεται σε αρχαίες παραδόσεις. Ενσωματώνει πρακτικές που συνδυάζουν την ανάπτυξη του σώματος, του νου και της ψυχής. Με έχει βοηθήσει σε περιόδους πόνου, άγχους και άλλων δυσκολιών. Ο διαλογιστικός τρόπος όλων των πρακτικών με βοηθά να εμβαθύνω και να γνωρίζω τον εαυτό μου.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:43 | Μαρία Δράνια

    Η γιόγκα έχει γίνει πολύ δημοφιλής στις δυτικές χώρες και σε όλο τον κόσμο και ενας απο τους λόγους είναι ότι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μπερδεμένες και αντικρουόμενες καταστάσεις ενώ ζούμε με φυσιολογικό τρόπο.
    Η γιόγκα έχει πλέον καθιερωθεί ως επιστήμη που προάγει την υγεία, την ειρήνη, την ηρεμία, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και κατανόηση, και μας διδάσκει πώς να προσαρμοζόμαστε με τη ζωή έτσι ώστε να είμαστε ελεύθεροι από τις αρνητικές επιρροές του περιβάλλοντός μας. Αυτός είναι ο λόγος που η γιόγκα γίνεται πλέον αποδεκτή σε όλο τον κόσμο, όχι ως πνευματικό ή φιλοσοφικό αντικείμενο, αλλά ως επιστήμη της ζωής.

    Ο εισηγητης της γιόγκα λαμβάνει εκτος απο την εκπαίδευση που αφορά στην γνώση της λειτουργίας του σώματος και ειδική εκπαίδευση που είναι βιωματική, πάνω στην διαχείρηση των συναισθημάτων του,την ανάπτυξη της διάκρισης ,την διαχείρηση της φυσικής ,συναισθηματικής και νοητικής ενέργειας του,την καλλιέργεια ποιοτήτων όπως η θετικότητα,η αλήθεια κλπ. προκειμένου ό ίδιος να βιώσει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας ωστε να μπορέσει να καθοδηγήσει εκτός απο σωματικές και πρακτικές συγκεντρωσης και διαλογισμού και άλλες ανώτερες πρακτικές της γιόγκα.

    Ο κλάδος Χάθα γιόγκα που προβάλεται σημερα ως σωματική ασκηση-χάθα γιόγκα-είναι τελειως διαφορετικός απο τα συατηματα της γυμναστικής, γινεται με διαφορετική προσέγγιση απο αυτή που γίνεται στο γυμναστήριο, καθώς περιλαμβάνει πρακτικές διαχείρησης και εξαγνισμού του φυσικού και ενεργειακού επιπέδου .
    Μέσω σωματικών στάσεων-ασανας- και άλλων πρακτικών γίνεται η συνειδητοποίηση της σχέσης σώμα-ενέργεια-νούς που είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να αναπτύξει ο ασκούμενος την επίγνωση των δυνατοτήτων του και να τις καλλιεργήσει προκειμένου να περάσει σε επόμενα στάδια και πρακτικές γιόγκα διαχείρησης του νού και πρακτικές διαλογισμού

    Η επιστήμη της γιόγκα ξεκινά με τον κλάδο Χάθα γιόγκα και ολοκληρώνεται μεσω των υπόλοιπων κλάδων(Ράτζα,Μπάκτι,Κουνταλίνι,Γκυάνα κλπ) με την ένωση ανάμεσα στην κατώτερη και ανώτερη συνειδητότητα του ανθρώπου.Είναι μια επιστήμη μέσω της οποίας ξεδιπλώνονται τα διάφορα στρώματα επίγνωσης που ο άνθρωπος έχει κληρονομήσει απο τους αρχαίους προγόνους του.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:29 | Κολυβάς Δημήτρης

    H γιόγκα στοχεύει μέσα απο πρακτικές που ξεκινούν απο το φυσικό σώμα, στην ανάπτυξη της πνευματικής υπόστασης του ανθρώπου. Μέσα απο αυτή την διαδικασία διδάσκονται και οι τρόποι διαχείρησης του νού και της ενέργειας.
    Οι πρακτικές του σώματος αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της ύλης της γιόγκα ,γίνονται με διαφορετική προσέγγιση από αυτή της γυμναστικής και αποσκοπούν στην σταθερότητα και ακινησία
    του σώματος και την καθαρότητα του ενεργειακού πεδίου.

    Είναι φανερό ‘οτι η διδασκαλία,η εμπειρία και τελικά η εφαρμογή αυτής ως τρόπος ζωής δεν μπορεί επουδενί να καλυφθεί σε σχολές ΤΕΦΑΑ η σχολές που ασχολούνται με την σωματική άσκηση και ευεξία μόνο.

    Δ.Κολυβάς

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:56 | Έφη Παππά

    Η γιόγκα είναι μια φιλοσοφία ζωής. Παρέχει πρακτικές με στόχο την αυτογνωσία και την ανάπτυξη του ατόμου. Από τις πρακτικές αυτές λιγότερο από το 1% είναι σωματικές στάσεις και τεχνικές αναπνοής, οι οποίες πάλι δεν είναι γυμναστική γιατί ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:45 | Ευάγγελος Κ.

    Η γιόγκα αποτελεί ένα φιλοσοφικό σύστημα και έναν ολιστικό τρόπο ζωής. Η γιόγκα μετά εργαλεία που μας παρέχει οδηγεί σε σωματική, συναισθηματική και νοητική εξισορρόπηση οδηγώντας μας σε αρμονία. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις αξίες και τις αρχές της γιόγκα στην καθημερινότητα τους. Τελικός σκοπός είναι η σύνδεση με την εσώτερη ύπαρξη, με το αγνό Είμαι. Το να υποβιβαστεί η γιόγκα σε ένα σύστημα σωματικής άσκησης απέχει πολύ από την αλήθεια της όπως αυτή μεταφέρεται χιλιάδες χρόνια τώρα από τους δασκάλους πολύ πριν αυτή ενταχθεί στα γυμναστήρια.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:21 | Χριστινα

    Σε καμια αλλη χωρα του κοσμου δεν εχουν οι γυμναστες αποκλειστικά δικαιώματα στη διδασκαλία της Γιογκα.Αυτο εγινε στην Ελλαδα απο λαθος εξ αρχής γιατι δε ξερανε που να τη καταταξουν και προσπαθησαν να ακολουθησουν το Αγγλικη νομοθεσια, η οποια ομως αναγνωριζει τα πτυχία των σχολων και συλλογών γιογκα αλλα και τη προστατευει ως φιλοσοφικο συστημα.
    Εδω οχι μονο πηραν τη Γιογκα και την εκαναν
    σωματική ασκηση αγνοωντας πλήρως τη φιλοσοφική της διασταση αλλα απειλούν και κλείνουν αναγνωρισμενες σχολες,κανοντας την Ελλάδα τριτοκοσμικη στα ματια του υπολοιπου κοσμου.
    2021, αν ειναι δυνατον!!

    Ναι να προχωρήσει το νομοσχέδιο,Επιτέλους.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 18:54 | Μαρία Παπαδημητρίου

    ΑΡΘΡΟ 49
    1.Το άρθρο πρέπει ν αποσυρθεί!! Ανοίγει μια πίσω πόρτα και επίσημα πλέον σε κάθε μη επιστήμονα της κίνησης να δημιουργήσει ένα χώρο με ελάχιστες προυποθέσεις σε σχέση με αυτές της δημιουργίας γυμναστηρίων και να διδάσκει εκεί «γιόγκα» εδριαώνοντας μάλιστα υποκειμενική έννοια στον όρο, χωρίς η πολιτεία να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ποιές θα είναι πραγματικά οι υπηρεσίες αυτών των κέντρων.Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος διασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών;Γιατί παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τα γυμναστήρια με αυξημένο κινδυνο για μη ασφαλή άσκηση σε αυτά τα κέντρα;

    2.Έχει σκεφτεί η ΓΓΑ εάν στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα δεν θα παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών.

    3.Ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 17:09 | Βιολέτα Ζιάγκα

    Η γιόγκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ ως σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ουνέσκο ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η γιόγκα ΔΕΝ είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο ΟΛΙΣΤΙΚΟ φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, οι δε προϋποθέσεις των χώρων είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων.
Στην κλασική γιόγκα ΔΕΝ υπάρχουν όργανα εκγύμνασης, και χώροι από 30 τ.μ. και πάνω. Σε αντίθεση με τα γυμναστήρια οι χώροι γιόγκα είναι λιτοί, ήσυχοι (μη θορυβώδεις από άλλες γυμναστικές και λοιπές δράσεις), αυτοτελείς, χωρίς ντους και όργανα γυμναστικής και προετοιμάζουν ΑΡΤΙΟΤΕΡΑ και κατ’ ΟΥΣΙΑΝ τού προορισμού τους τον εκάστοτε μαθητή για εσωτερική/νοητική ενάσκηση (έλεγχο τού σώματος, αναπνοές, χαλάρωση, συγκέντρωση, διαλογισμός κ.α.), χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς περισπασμούς και αποσπάσεις, που ΔΕΝ υφίστανται στους χώρους γύμνασης/άθλησης. ΔΕΝ χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου γιατί δεν χρειάζονται μίνιμουμ 100 τ.μ. εγκατάσταση, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 17:57 | Linika

    Εξ ιδιας αντιληψεως ως μαθήτρια γιογκα έχοντας βιώσει τη συγκεκριμένη πρακτική σε χώρο γυμναστηριου οπως επισης και σε στούντιο γιογκα, εχω να πω τα εξης:
    Στο γυμναστήριο δεν ζεις τη γιόγκα διότι ο χώρος είναι εξ αρχης διαμορφωμένος για αλλα ειδη προπονησης. Δεν αναφέρω τους εκπαιδευτες ή μη, διοτι αυτοί είναι αναλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο καθενας.
    Στο στούντιο γιογκα την άσκηση μου την ζω σε άλλο επίπεδο ως προς το χώρο αφενός που είναι κατάλληλα διαμορφωμενος γι αυτό το σκοπό και ως προς την πρακτική αφετέρου που το μονο που διδασκει η δασκάλα μου είναι γιόγκα.
    Σαν φιλοσοφία κ τρόπος ζωης η γιογκα πρέπει να διδασκεται στον χώρο της.
    Τα γυμναστηρια είναι πολυχωροι.
    Μπαίνει οποιος θελει οπότε θελει στα ομαδικα μαθήματα οποιουδήποτε επιπεδου ειτε αρχάριοι ειτε προχωρημενοι.
    Στα γυμναστηρια δεν πρέπει να διδασκεται ούτε η γιογκα ουτε οτιδήποτε δεν κατέχουν π.χ. χορος.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 14:23 | Καρυάτη Κατερίνα

    Από την εμπειρία μου σαν ασκούμενη και σαν εισηγήτρια για πολλά χρόνια της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα θα ήθελα να επισημάνω ότι η γιόγκα και οι πρακτικές- άσανες που χρησιμοποιεί δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του γυμναστηρίου. Η γιόγκα είναι η επιστήμη που προάγει την ισορροπία, την αρμονία, την αυτογνωσία, τον έλεγχο της ζωής, την ευτυχία, και καθιστά τον νου μας συγκεντρωμένο και ήρεμο. Οι άσανες- στάσεις που χρησιμοποιεί είναι για να απελευθερώσουν σταδιακά και μεθοδικά την μπλοκαρισμένη ενέργεια από το σώμα και να επιφέρουν ισορροπία στην αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος και του εγκεφάλου. Ο συνδυασμός της κίνησης με την αναπνοή κρατούν τον ασκούμενο στο παρών και διευρύνουν την επίγνωση. Αυτό από μόνο του καθιστά τις άσανα ακίνδυνες χωρίς καμία καταπόνηση για το σώμα. Έτσι συμφωνώ ότι τα διαλογιστικά κέντρα γιόγκα καθώς και οι εισηγητές πρέπει να ενταχθούν σε μια ξεχωριστή κατηγορία λειτουργίας, από αυτή των γυμναστηρίων, καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων να συμμετέχουν σε συνεδρίες γιόγκα χαλάρωσης και διαλογισμού την σημερινή εποχή έχουν αυξηθεί και θα αυξάνονται.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 11:16 | Konstantinos K.

    Αυτό το νομοσχέδιο απλά δεν πρέπει να ψηφιστεί. Πέρα του ότι θα είναι ένα πολύ άσχημο οικονομικό τέλος για μικρές επιχειρήσεις, σε πολλούς ανθρώπους που ήδη αθλούνται σε τέτοια μικρά αθλητικά κέντρα-στούντιο θα τους στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Και αυτό γιατί; Για να πάνε όλοι στις μεγάλες επιχειρήσεις των γυμναστηρίων; Και να κλείσουν οι μικρές εγκαταστάσεις; Μόνο και μόνο από αυτή τη άποψη (συν πολλές άλλες όπως πχ ψυχολογικές, υγείας κλπ.), οι αρμόδιοι πρέπει να πράξουν ανάλογα και να συμμεριστούν όλες τις οπτικές γωνίες του εν λόγο θέματος(οποιουδήποτε αθλητικού κέντρου που διδάσκει γιόγκα και οποιουδήποτε αθλούμενου που ασκεί τη γιόγκα), πριν παρθεί κάποια απόφαση.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 10:02 | ΓΙΩΤΑ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 09:59 | Τσακιρης Νεκταριος

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 09:15 | Ανθη Καφαλη

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 09:04 | Τσακιρης Νεκταριος

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας.

  • Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Πιλάτες θα κάνουν; Αερόβια άσκηση θα κάνουν; Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;

    Θα πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται παρόμοιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Ειδάλλως, το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 22:30 | Θάλεια

    Η γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα ανάπτυξης του ατόμου. Έχει αρχαίο φιλοσοφικό και θεωρητικό υπόβαθρο, και στηρίζεται από σοβαρό επιστημονικό έργο. Η γιόγκα διδάσκεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, σε σχολεία, φυλακές, κέντρα ευγηρίας, και κέντρα αποκατάστασης. Προτείνεται ως συμπληρωματική δραστηριότητα ευεξίας απο ιατρούς, εργοθεραπευτές, και φυσιοθεραπευτές.
    Δεν επικαλύπτει ούτε απειλεί την εργασία κανενός, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον ξεχωριστό εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής, εαν κάποιος το επιλέξει.
    Αυτό μπορεί να είναι σωματικές στάσεις και κινήσεις, τεχνικές αναπνοής, τεχνικές χαλάρωσης, τεχνικές συγκέντρωσης, τεχνικές διαλογισμού και επίγνωσης, γιογκικα τραγούδια, τεχνικές αυτογνωσίας και διαχείρισης του νου, ανάλυση και συζήτηση πάνω σε γιογκικα κείμενα, κ.α.
    Προφανώς ένας γυμναστής και ένα γυμναστήριο προσφέρουν εξίσου σημαντικές αλλά διαφορετικές δραστηριότητες. Το ίδιο π.χ. και ο φυσιοθεραπευτής.
    Πιστεύω ότι όλα χρειάζονται. Και όλα χρειάζονται να λειτουργούν νόμιμα, και να ελέγχονται και να στηρίζονται από τους αντίστοιχους ειδικούς συλλόγους και αρμόδιους.
    Τέλος, πιστεύω ότι στο 2021 πια ο κάθε Ελληνας πολίτης θα πρέπει να έχει την ελευθερία να επιλέξει αν θέλει να πάει σε γυμναστήριο ή/και να πάει σε κέντρο γιόγκα.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία του εποικοδομητικού διαλόγου.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 22:30 | Μαρίνα Τσακίρη

    Απαράδεκτο! Να αποσυρθεί αμέσως αυτό το ντροπιαστικό νομοσχέδιο!!

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 22:15 | ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας.
    Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών;
    Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται;
    Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 20:28 | Ιωαννίδου Δήμητρα

    Η γιόγκα αποτελεί ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας με στόχο τον έλεγχο των διακυμάνσεων του νου και την απαλλαγή των ανθρώπων από το πόνο. Δεν δημιουργήθηκε ως ένα σύστημα για να γυμνάσει απλά το σώμα. Οι μεγάλοι δάσκαλοι και σοφοί που καθοδηγούν τους μαθητές τους στο μονοπάτι της γιόγκα εδώ και εκατοντάδες χρόνια δεν ήταν και δεν είναι γυμναστές. Η γιόγκα ως σύστημα δεν είναι γυμναστική και δεν θα έπρεπε να διδάσκεται από γυμναστές, αλλά από σωστά καταρτισμένους δασκάλους που έχουν βαθιά προσωπική εμπειρία του συστήματος. Το άρθρο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 19:36 | Βαγγέλης Κ

    Η γιόγκα ΔΕΝ είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο ΟΛΙΣΤΙΚΟ φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, οι δε προϋποθέσεις των χώρων είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων που έχουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πλειάδα άλλων δράσεων κι απαιτήσεων χώρου, που όλα αυτά κατά βάση ΔΕΝ συμπορεύονται αγαστά με τον βαθύτερο σκοπό και τις πραγματικές ανάγκες, τις αρχές και τα αιτούμενα της γιόγκα.
    Στην κλασική γιόγκα ΔΕΝ υπάρχουν όργανα εκγύμνασης, και επαρκούν από χώροι από 30 τ.μ. και πάνω. Σε αντίθεση με τα γυμναστήρια οι χώροι γιόγκα είναι λιτοί, ήσυχοι (μη θορυβώδεις από άλλες γυμναστικές και λοιπές δράσεις), χωρίς ντους και όργανα γυμναστικής και προετοιμάζουν ΑΡΤΙΟΤΕΡΑ και κατ’ ΟΥΣΙΑΝ τού προορισμού τους τον εκάστοτε μαθητή για εσωτερική/νοητική ενάσκηση (έλεγχο τού σώματος, αναπνοές, χαλάρωση, συγκέντρωση, διαλογισμός κ.α.), χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς περισπασμούς και αποσπάσεις, που ΔΕΝ υφίστανται στους χώρους γύμνασης/άθλησης. ΔΕΝ χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου γιατί δεν χρειάζονται μίνιμουμ 100 τ.μ. εγκατάσταση, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ.
    Οι δάσκαλοι γιόγκα καθώς και οι ιδιοκτήτες κέντρων γιόγκα έχουν κατά βάση τουλάχιστον 500 ώρες εκπαίδευσης που ξεπερνάει κατά πολύ το μάθημα γιόγκα που έχει κάνει ένα μέρος των γυμναστών και που βέβαια είναι κλάσμα της μίνιμουμ εκπαίδευσης των 200 ωρών που έχουν οι 6000 δάσκαλοι γιόγκα.
    Πολλοί δε δάσκαλοι γιόγκα στην Ελλάδα ανήκουν σε διεθνείς αναγνωρισμένες ενώσεις δασκάλων γιόγκα έχουν υπηρετήσει συστηματικά την παραδοσιακή εκπαίδευση και εφαρμογή της γιόγκα και επίσης έχουν πιστοποιήσει επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, γυμναστές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες κ.α.) στην γνώση και ενάσκησή της. Τέλος, έχουν ενσωματώσει και διαρκώς εντάσσουν κάθε νεότερη επιστημονική και λοιπή γνώση που συνεχώς βεβαιεί/επικυρώνει και επεκτείνει την παραδοσιακή της αξία και εφαρμογή της (εξωτερική και εσωτερική), τις πάμπολλες δυνατότητες (γνωστές και άγνωστες) και τα επωφελή αποτελέσματα στην υγεία, στην ευεξία και στην αυτοκαλλιέργεια/αυτογνωσία κάθε σοβαρά ενασχολούμενου ανά τον κόσμο.
    Είναι συνεπώς οξύμωρο οποιαδήποτε άλλη πλευρά να θέλει να διακρατήσει μονοπωλιακά τη γνώση της γιόγκα, ειδικά εκεί που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει το μέγιστο της ουσίας τού προορισμού της, που εν πολλοίς τελικά φαίνεται να φαλκιδεύεται σε ένα ελάχιστο κομμάτι της, το πιο εξωτερικό της, αποκομμένο από το ΟΛΟΝ της Γιόγκα, που έντεχνα προσπαθούν να οικιοποιηθουν και να στοχοποιησουν για τις διατάσεις που μπορεί να υπάρχουν και τις ασκήσεις όπου αντίστοιχα θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε και στις σχολές χορού να μπαίνουν απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ διότι κάνουν άσκηση
    Η Γιόγκα τελικά, ως παγκόσμια κληρονομιά, ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας και μπορεί να αξιοποιηθεί ή διδαχθεί από ΚΑΘΕ άνθρωπο, ειδικευμένο σε μία επιστήμη ή όχι, αρκεί να λάβει μία συνεπή, συστηματική και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ εκπαίδευση.
    Η διδασκαλία της συνέβαινε και συμβαίνει κυρίαρχα από τους παραδοσιακούς, ορθά εκπαιδευμένους κι αφοσιωμένους δασκάλους της που παραδίδουν την Επιστήμη της Γιόγκα μέσα από Γενεολογικη Παράδοση Διδασκάλων-Γκουρού.
    Αυτή την ιδιαιτερότητα της Γιόγκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ με 178 ψήφους συμπεριλαμβανομένης της η χώρα μας την Ελλάδα ως σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας της ανθρωπότητας.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 19:32 | Δουζένη Μαρισελ

    Η γιογκα δεν είναι άσκηση. Είναι σύστημα φιλοσοφίας και ευεξίας. Οι δάσκαλοι γιογκα της Ελλάδας όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα να έχουν χώρο που να διδάσκουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν γυμναστική. Αυτό δεν υπάρχει λόγος να επηρεάσει τα γυμναστήρια, αφού θα μπορούν να συνεχίζουν να διδάσκουν ούτως η άλλως.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 18:57 | Κρυσταλλία Ιωαννίδου

    Ναι συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Η γιόγκα δεν είναι άσκηση. Είναι είναι αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας που οδηγεί στην σωματική και νοητική υγεία.
    Η βασική διδασκαλία της γιόγκα περιλαμβάνει τις άσανας, την πραναγιάμα , τον διαλογισμό καθώς και τεχνικές καθαρισμού και φιλοσοφίας.
    Οι άσανας , οι στάσεις σώματος στις οποίες ασκούμαστε , δεν είναι μόνο μηχανικές κινήσεις.
    Χρειάζεται κάποιος που ασκείται σε αυτές να έχει επίγνωση. Και αυτή η επίγνωση όταν εμβαθύνεται , οδηγεί στο λεπτό επίπεδο της ενέργειας και εν συνεχεία στα διάφορα επίπεδα του νου.
    Επίσης η πραναγιάμα, οι πρακτικές αναπνοής, έχει αναγνωριστεί ότι ενεργοποιεί την πρανική ενέργεια μέσω της αναπνοής. Η εναρμόνιση της πρανικής ενέργειας του σώματος βοηθάει στην εναρμόνιση και αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχολογικών διαταραχών.
    Τέλος οι πρακτικές διαλογισμού , απομακρύνουν την νοητική ένταση και βοηθούν στον έλεγχο και μετασχηματισμό του νου.
    Οι πρακτικές της γιόγκα, διευρύνουν την επίγνωση μας μέσω της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης περιοχών του εγκεφάλου έτσι ώστε να γίνουμε περισσότερο συνειδητοί, πιο ήρεμοι και να έχουμε μια βαθύτερη αίσθηση εσωτερικής ειρήνης.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 17:27 | Ιωάννα Γιογκαβιλάς

    Η Γιόγκα είναι μια πανάρχαια φιλοσοφία και επιστήμη με ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης.
    Χρησιμοποιώντας σταθερές και άνετες στάσεις (άσανα), τεχνικές διαχείρισης της αναπνοής (πραναγιάμα), βαθιάς χαλάρωσης (γιόγκα νίντρα) και πρακτικές διαλογισμού, στοχεύει στην εξισορρόπηση των ενεργειών του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Ο ασκούμενος απαλλάσσεται από εντάσεις και άγχη, ηρεμεί το νου του και αποκτά διαύγεια σκέψης και ικανότητα συγκέντρωσης.
    Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται σταδιακά στην αυτογνωσία, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλα τα επίπεδα και στη διεύρυνση της συνειδητότητάς του.
    Δεν βρίσκω κανένα κοινό σημείο ανάμεσα στη Γυμναστική και τη Γιόγκα και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η σύγχυση υπάρχει μόνο στη χώρα μας, ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου η Γιόγκα αποτελεί έναν αυτόνομο κλάδο, που εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις κτλ, αξιοποιώντας όλα τα ευεργετήματά της για την υγεία, την ηρεμία του νου και την αρμονία σώματος, νου και δράσης.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 17:27 | ΣΙΜΟΡΕΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

    Η Yoga δεν ειναι επιστήμη όπως έχει αναφερθεί, αλλά φιλοσοφία. Πέρασε από την Ανατολή στους Δυτικούς πολιτισμούς οι οποίοι αξιοποίησαν κυρίως το κομμάτι της σωματικής άσκησης που εμπεριέχεται σε αυτήν.. Επίσης το Pilates ειναι μία μέθοδος άσκησης!!! Είναι άτοπο να αναγνωρίζονται ειδικά studios τα οποια λειτουργούν από άτομα χωρις πτυχίο αθλητικων επιστημών που έκαναν κάποια σεμινάρια και αυτοπροσδιοριζονται ωε ειδικοι. Ατοπο και το εν λόγω άρθρο.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 16:20 | Νικόλαος Ε,

    Η yoga δεν είναι είδος γυμναστικής, ώστε να διδάσκεται απο γυμναστές σε γυμναστήρια. Αυτό είναι παραχάραξη, στο βωμό του κέρδους. Η yoga είναι μια πανάρχαια κουλτούρα και τρόπος ζωής, που σε διδάσκει πως να εξελιχθείς, απο το στάδιο του να γίνεις απλά καλύτερος στη καθημερινότητα, μέχρι και το να φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή να γίνεις Φωτισμένος. Αυτό σίγουρα δε μπορεί να διδαχθεί στα γυμναστήρια που καλλιεργούν το φαίνεσθαι την αυταρέσκεια και την αυτοπροβολή.. Στη πραγματικότητα η yoga διδάσκει ακριβώς το αντίθετο.
    Αλλά ούτε και μπορεί η yoga να διδαχθεί απο ενα απλό άνθρωπο που τελείωσε ενα yoga training course.. Απο τα πιο δύσκολα πράγματα στη yoga, είναι να βρεί κανείς το κατάλληλο δάσκαλο. Στην Ινδία η πανάρχαια συγκέντρωση του Kumbh Mela που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, εξυπηρετούσε αυτό το ακοπό.
    Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν ψάχνει κανείς στα γυμναστήρια για δάσκαλο της yoga.
    Με τη λογική της συγκέντρωσης της yoga κάτω απο τη σκεπή των γυμναστηρίων, και άλλες αρχαίες παραδόσεις όπως πολεμικές τέχνες σαν το tai chi , το kung fu, κλπ θα έπρεπε να διδάσκονται στα γυμναστήρια.
    Νομίζω πως είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια να καπηλευτούν οι γυμναστές την εμπορικότητα που δείχνει να έχει η yoga, σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για ολη την ανθρωπότητα, που ψάχνει ενα δρόμο εφαρμόσιμης πνευματικότητας/
    Αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα τη παραχάραξη της yoga , αφού στα μάτια του κόσμου μετά απο λιγο καιρό δε θα έχει διαφορά απο τη γυμναστική, δεδομένου πως οι γυμναστές δεν εχουν ιδεά απο yoga, οπότε τι να διδάξει κάποιος απο κάτι που δεν ξέρει?..
    Ας αφήσουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, και οι εισηγητές της yoga – τουλάχιστον αυτοί που ακολουθούν μια απο τις ζωντανές Ινδικές παραδόσεις, να συνεχίσουν να διαδίδουν αυτή τον πανέμορφο πολιτισμό που αποτελεί ίσως και τη μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας μέσα σε αυτή την αθλιότητα της βίας και της αποξένωσης που βιώνουμε.

    Νικος Ε.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 12:10 | Αγγελική

    Η γιόγκα είναι τρόπος ζωής, είναι ενα μονοπάτι αυτογνωσίας (φιλοσοφικό σύστημα) κι όχι ένα προϊόν κερδοσκοπίας. Αφορά στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην ανάπτυξη της συνειδητότητάς του.

    Περιλαμβάνει τις σωματικές στάσεις, τη διαχείριση της αναπνοής και τη νοητική συγκέντρωση. Αφορά το σώμα, το νου και το πνεύμα.
    Οι άσανας δεν είναι αερόμπικ ή γυμναστικές ασκήσεις. Συνδυάζονται με την αναπνοή παρατηρώντας το σώμα που σταδιακά ‘χτίζεται’, χρησιμοποιούμε την αναπνοή και το νου μαζί. Έτσι δεν είναι σπασμωδικές οι κινήσεις, είναι ελεγχόμενες.
    Με το διαλογισμό μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το νου μας προκειμένου να ζούμε μια πιο χαρούμενη, αρμονική και γεμάτη θετικότητα ζωή. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

    Χρειάζεται να διδάσκεται από δασκάλους αφοσιωμένους, σε χώρο αποκλειστικά για γιόγκα.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 09:52 | Εύα

    Η yoga είναι ένα σύστημα που απαιτεί πολλά χρόνια προσωπικής πρακτικής και σπουδής πάνω στη φιλοσοφία της, δεν έχει καμία σχέση ως σύστημα με τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις ενός προγράμματος φυσικής άσκησης και θα πρέπει κάποια στιγμή και στη χώρα μας να σταματήσει αυτή η σύγκριση. Λίγα χρόνια πριν καθηγητές των ΤΕΦΑΑ δεν θέλανε να ενταχθεί η yoga ως μάθημα στην Γυμναστική Ακαδημία γιατί αναγνώριζαν τον διαχωρισμό και ότι δεν έχει καμία θέση εκεί. Η yoga δεν υπήρχε στη Γυμναστική Ακαδημία και παρόλαυτα έπρεπε να έχεις άδεια γυμναστηρίου και πτυχίο γυμναστή για να διδάξεις yoga(;). Η yoga αναγνωρίζεται παγκοσμίως πλέον ως ένα σύστημα πνευματικής εξέλιξης και θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ο διαχωρισμός από την σωματική άσκηση την οποία υπηρετούν οι γυμναστές.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 08:41 | Ηλίας Κατσιάμπας

    Η γιόγκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ ως σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ουνέσκο ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
    Η γιόγκα ΔΕΝ είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο ΟΛΙΣΤΙΚΟ φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, οι δε προϋποθέσεις των χώρων είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων που έχουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πλειάδα άλλων δράσεων κι απαιτήσεων χώρου, που όλα αυτά κατά βάση ΔΕΝ συμπορεύονται αγαστά με τον βαθύτερο σκοπό και τις πραγματικές ανάγκες, τις αρχές και τα αιτούμενα της γιόγκα.
    Στην κλασική γιόγκα ΔΕΝ υπάρχουν όργανα εκγύμνασης, και χώροι από 30 τ.μ. και πάνω. Σε αντίθεση με τα γυμναστήρια οι χώροι γιόγκα είναι λιτοί, ήσυχοι (μη θορυβώδεις από άλλες γυμναστικές και λοιπές δράσεις), αυτοτελείς, χωρίς ντους και όργανα γυμναστικής και προετοιμάζουν ΑΡΤΙΟΤΕΡΑ και κατ’ ΟΥΣΙΑΝ τού προορισμού τους τον εκάστοτε μαθητή για εσωτερική/νοητική ενάσκηση (έλεγχο τού σώματος, αναπνοές, χαλάρωση, συγκέντρωση, διαλογισμός κ.α.), χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς περισπασμούς και αποσπάσεις, που ΔΕΝ υφίστανται στους χώρους γύμνασης/άθλησης. ΔΕΝ χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου γιατί δεν χρειάζονται μίνιμουμ 100 τ.μ. εγκατάσταση, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ.
    Οι δάσκαλοι γιόγκα καθώς και οι ιδιοκτήτες κέντρων γιόγκα έχουν κατά βάση τουλάχιστον 500 ώρες εκπαίδευσης που ξεπερνάει κατά πολύ το μάθημα γιόγκα που έχει κάνει ένα μέρος των γυμναστών και που βέβαια είναι κλάσμα της μίνιμουμ εκπαίδευσης των 200 ωρών που έχουν οι 6000 δάσκαλοι γιόγκα.
    Πολλοί δε δάσκαλοι γιόγκα στην Ελλάδα ανήκουν σε διεθνείς αναγνωρισμένες ενώσεις δασκάλων γιόγκα, είναι πολλαπλά πιστοποιημένοι εγχώρια και διεθνώς κι έχουν από πολλές δεκαετίες θητεύσει στις αρχικές πηγές της και παράλληλα υπηρετήσει συστηματικά την παραδοσιακή εκπαίδευση και εφαρμογή της γιόγκα και επίσης πιστοποιήσει επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, γυμναστές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες κ.α.) στην γνώση και ενάσκησή της. Τέλος, έχουν ενσωματώσει και διαρκώς εντάσσουν κάθε νεότερη επιστημονική και λοιπή γνώση που συνεχώς βεβαιεί/επικυρώνει και επεκτείνει την παραδοσιακή της αξία και εφαρμογή της (εξωτερική και εσωτερική), τις πάμπολλες δυνατότητες (γνωστές και άγνωστες) και τα επωφελή αποτελέσματα στην υγεία, στην ευεξία και στην αυτοκαλλιέργεια/αυτογνωσία κάθε σοβαρά ενασχολούμενου ανά τον κόσμο.
    Είναι συνεπώς οξύμωρο οποιαδήποτε άλλη πλευρά να θέλει να διακρατήσει μονοπωλιακά τη γνώση της γιόγκα, ειδικά εκεί που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει το μέγιστο της ουσίας τού προορισμού της, που εν πολλοίς τελικά φαίνεται να φαλκιδεύεται σε ένα ελάχιστο κομμάτι της, το πιο εξωτερικό της, αποκομμένο από το ΟΛΟΝ της Γιόγκα, που έντεχνα μεγενθύνεται, και πού κι αυτό είναι ΔΙΑΦΟΡΟ της κλασικής γυμναστικής και σε χώρους ουσιαστικά ΑΣΥΜΒΑΤΟΥΣ με τις πραγματικές ανάγκες και επιταγές της γιόγκα.
    Η Γιόγκα τελικά, ως παγκόσμια κληρονομιά, ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας και μπορεί να αξιοποιηθεί ή διδαχθεί από ΚΑΘΕ άνθρωπο, ειδικευμένο σε μία επιστήμη ή όχι, αρκεί να λάβει μία συνεπή, συστηματική και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ εκπαίδευση στα δικά της αληθή και ΠΛΗΡΗ πρότυπα, που έχουν τεθεί ήδη διεθνώς, ακόμα και για τις ανάγκες μιας βασικής επαγγελματικής επάρκειας. Οτιδήποτε άλλο είναι ανεπαρκές, μεροληπτικό, αποκομμένο από τον κύριο κορμό της γιόγκα και εν τέλει προβληματικό.
    Η διδασκαλία της συνέβαινε και συμβαίνει κυρίαρχα από τους παραδοσιακούς, ορθά εκπαιδευμένους κι αφοσιωμένους δασκάλους της, ανεξάρτητα τυχούσας άλλης επαγγελματικής ιδιότητας.
    Οποιαδήποτε λοιπόν επιχειρούμενη/ετσιθελική αποκλειστικότητα μιας οποιασδήποτε μερίδας του δικαιώματος αυτού, εκτός από αυθαίρετη και ασύμβατη με την διεθνή πραγματικότητα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους σκοπούς της γιόγκα και τους αφοσιωμένους γνώστες δασκάλους της, δημιουργεί στεγανά και κατάτμηση της ενιαίας γνώσης της γιόγκα και διαχωρισμό της ενότητας που πρεσβεύει η Γιόγκα κι ακόμα περισσότερο ενέχει τον κίνδυνο της μείωσης της ίδιας της ποιότητας και της ουσίας (ενιαίας γνώσης) της γιόγκα.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 21:20 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 20:52 | Elizabeth Ford-500H Yoga

    Υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές σε κάθε κλάδο για την διασφάλιση της τήρησης της σωστής λειτουργίας, το αν κάποιος τηρεί τα μέτρα είναι άλλο θέμα. Κατά την άποψή μου πρέπει μια επιτροπή με αποδεδιγμενες γνώσεις και εμπειρία πάνω στην γιογκα να δημιουργήσει ενα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει τα προσόντα αυτών που θα διδάσκουν την γιογκα και την φιλοσοφία της (εδώ στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι το Αμερικάνικο ινστιτούτο και να υποβαθμιζουμε τις γνώσεις ανθρώπων που έχουμε εδώ). Κάποιος ο οποίος έχει εξειδικευτεί στην γιογκα και έχει τα προσόντα να την διδάξει με ασφάλεια, σεβασμό, χωρίς βιασύνη θα έπρεπε να μπορεί χωρίς τις αυστηρές, ακριβές και απαιτητικές προϋποθέσεις ενός γυμναστηρίου. Θα δοθεί η ευκαιρία επίσης να αδειοδοτηθουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια και να στηριχθουν οι μικρές επιχειρήσεις. Επίσης το ποσοστό ατόμων που ασκείται είναι μικρό και συνεχώς αυξανόμενο επιτρέποντας στον κάθε κλάδο να έχει τους πελάτες του. Η γιογκα είναι η ένωση της ατομικής συνείδησης με την συμπαντικη. Αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθηματος και της ψυχής. Ας μην την περιοριζουμε στα στενά πλαίσια ενος γυμναστηρίου.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 20:05 | Αθανάσιος Μπαξεβάνος

    Αν ανατρέξει κανείς στα αρχαία κείμενα σχετικά με την γιόγκα θα διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την γυμναστική.
    Υπάρχουν πολλές πρακτικές στην γιόγκα και ένα μικρό ποσοστό αυτών είναι σωματικές στάσεις.
    Οι στάσεις αυτές έχουν επίδραση στο ενεργειακό σώμα του ασκούμενου. Το ενεργειακό σώμα επιδρά με την σειρά του στο νοητικό σώμα, στον νου.
    Αυτό μας διευκολύνει στον διαλογισμό δηλαδή.
    Αυτός είναι ο λόγος που σωματικές στάσεις εφαρμόζονται από ένα γιόγκι που δεν έχει καμία σχέση με την γυμναστική.
    Το ίδιο ισχύει και για της άσκησης που μέσα από την αναπνοή αλλάζουμε την κατάσταση του ενεργειακού μας σώματος και συνεπώς την νοητική κατάσταση.
    Όπως ένας παπαγάλος που μιλάει αλλά δεν έχει καμία αντίληψη του νοήματος αυτών των ήχων έτσι και κάποιος γυμναστής (χωρίς εκπαίδευση στην γιόγκα) μπορεί να κάνει γιόγκα νομίζοντας ότι αφορά το σώμα. Αγνοώντας το πραγματικό νόημα και στόχο των πρακτικών.
    Κάποιες πρακτικές γιόγκα είναι η απαγγελία μάντρα. Όμως θεωρείται φυσικό ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μουσικός ούτε να έχει άδεια ωδείου για να κάνει αυτές τις πρακτικές.
    Σε κάποιες πρακτικές αρκεί να είναι κάποιος ξαπλωμενος και να ακολουθεί οδηγίες μεταφοράς της επίγνωσης και οραματισμού.
    Σε καποιες πρακτικές είσαι καθιστός και κάνεις νοητικές ασκήσεις διαλογισμό.
    Σε κάποιες πρακτικές πρέπει να κοίτα κάποιος σταθερά ένα αντικείμενο. Ποια η σχέση με την γυμναστική;
    Κάποιες πρακτικές αφορούν την καλλιέργεια ποιότητων. Ενα παράδειγμα μιας από τις από ποιότητες είναι η μη βία που γνωστή είναι και από τον Γκάντι. Αυτή την πρακτική την κάνει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή στην καθημερινή τού ζωή. Αλλά για να την διδαχτεί θα πρέπει να πάει σε γυμναστήριο;
    Η έξωση της γιογκα με την γυμναστική μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον που δεν έχει ιδέα τι είναι η γιόγκα και επιδιώκει την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος»γιόγκα».
    Αρκεί να διαβάσει κάποιος τα αρχαία κείμενα που αφορούν την γιόγκα για να το καταλάβει.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 19:39 | ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Α) Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.
    Β)Έχει σκεφτεί η ΓΓΑ εάν στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα δεν θα παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών.
    Γ) Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 17:40 | Γεώργιος Θεοδωρίδης

    Γιόγκα σημαίνει «ενότητα» και σε ένα πρακτικό επίπεδο αποτελεί την μέθοδο για την επίτευξη της εξισορρόπησης και εναρμόνισης του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω των τεχνικών της άσανα (ήπιες τοποθετήσεις του σώματος σε συγκεκριμένες στάσεις) της πραναγιάμα (ήπιες αναπνευστικές πρακτικές) και των πρακτικών χαλάρωσης και διαλογισμού. 
    Οι άσανες δεν είναι γυμναστικές ασκήσεις και δεν πρέπει να συγχέονται με τις γυμναστικές ασκήσεις. Οι άσανες είναι τεχνικές που τοποθετούν το σώμα σε στάσεις που καλλιεργούν την επίγνωση τη χαλάρωση και την συγκέντρωση. 
    Υπάρχουν αρκετές και πολύ σημαντικές διαφορές στον τρόπο που ο άσανες και οι γυμναστική επηρεάζουν τις σωματικές λειτουργίες:
    Όταν εκτελούνται οι άσανες, η αναπνοή και ο μεταβολισμός επιβραδύνονται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Αντίθετα, όταν εκτελούνται  γυμναστικές ασκήσεις, η αναπνοή και ο μεταβολισμός επιταχύνονται και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. **
    Φαίνεται πως ο νομοθέτης του άρθρου 49 έχει διακρίνει την διαφορά ανάμεσα στην πρακτική της γιόγκα και τη γυμναστική άσκηση. Η γιόγκα στηρίζεται σε ήπιες πρακτικές που επιφέρουν άμεση χαλάρωση και ευεξία, ενώ η γυμναστική σε έντονες πρακτικές που περνούν πρώτα από την έντονη σωματική δράση για να φτάσουν στην κατάσταση ευεξίας. Το πνεύμα του άρθρου 49 δείχνει ότι ο νομοθέτης γνωρίζει ότι η γιόγκα είναι ένα σύστημα ασφαλές (λόγω της ηπιότητας των πρακτικών) για τον ασκούμενο. Δείχνει να γνωρίζει ότι η μία τάξη γιόγκα έχει λιγότερες απαιτήσεις σε χώρο από μια τάξη γυμναστικής. Τέλος δείχνει να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πιστοποιημένων από διεθνείς οργανισμούς εκπαιδευτών γιόγκα, και ότι οι εισηγητές αυτοί επιθυμούν να έχουν έναν τρόπο να ασκήσουν νόμιμα τη δραστηριότητά τους, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα της γιόγκα, αποδίδοντας ταυτόχρονα φορολογικά έσοδα στο κράτος στις δύσκολες εποχές που περνάμε. 
    Δεν μπορώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις των αδερφών γυμναστών, οι οποίοι φαίνονται δυστυχώς να μην γνωρίζουν τις διαφορές γυμναστικής/γιόγκα  και έτσι στερούμενοι επιχειρημάτων καταλήγουν να αντιδρούν στο ορθό αυτό άρθρο 49, κάνοντας απλά αντιγραφή και επικόλληση του ίδιου, χωρίς ουσιαστικών επιχειρημάτων κειμένου. Οι αίθουσες γυμναστηρίων σίγουρα δεν κινδυνεύουν από τα στούντιο γιόγκα. Γυμναστική και γιόγκα είναι 2 αλληλοσυμπληρούμενα και απαραίτητα συστήματα για την ευεξία. Δεν βλέπω κανένα ρίσκο στα γυμναστήρια γιατί οι εισηγητές γιόγκα δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν και γυμναστική. 
    Υποστηρίζω το άρθρο 49 και χαιρετίζω τον νομοθέτη που κατάφερε να διακρίνει τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες των εισηγητών γιόγκα και των μαθητών τους. 
    ** Τα κείμενα σχετικά με το τι είναι Γιόγκα και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις άσανες και τις γυμναστικές ασκήσεις βασίστηκαν στην Ελληνική έκδοση του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγράμματος «Asana Pranayama Mudra Bandha» 2008 Fourth Revised Edition, Yoga Pubications Trust https://www.goodreads.com/book/show/784289.Asana_Pranayama_Mudra_Bandha?from_search=true&from_srp=true&qid=hWziYpThh1&rank=1

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 17:48 | ΒΑΣΙΑ

    Το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί. Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga);Αν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 15:16 | ΑΝΝΑ ΔΕΛΗΧΡΗΣΤΟΥ

    Η Γιόγκα είναι η τέχνη και η επιστήμη του σωστού τρόπου ζωής. Είναι ολοστική μέθοδος, γιατί δουλεύει πάνω σε όλες τισ πλευρές του ατόμου: τη σωματική, τη ζωτική, τη νοητική, τη συναισθηματική και την πνευματική με σκοπό να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του.
    Ο σκοπός των γιογκικών πρακτικών είναι να αναπτύξουν την επιγνωση του ατόμου, με αποτέλεσμα να ερθει σε απαφή με το βαθύτερο Εαυτό του.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 12:58 | Σοφία

    Η γιόγκα είναι έμα πανάρχαιο σύστημα ολιστικής προσέγγισης που χαρίζει υγεία κι ευεξία. Μέσω αναπνευστικών ασκήσεων βελτιώνει την αναπνοή και αποβάλλει το στρες. Επιπροσθέτως μέσω τον ακίνητων στάσεων( άσανες) που είναι χαμηλής επικινδυνότητας σωματικές στάσεις επιτυγχάνεται καλύτερη συγκέντρωση κάτι το οποίο βοηθά στην αποβολή περιττών εντάσεων. Όλο αυτό ουδεμία σχέση έχει με τα προιόντα γυμναστικής που πραγματοποιούνται στα γυμναστήρια και έχουν κατα βάση δυναμικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 11:26 | Ιωάννης Δημητρίου

    Η γιογκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ σαν σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και σε σε όλην την Ευρώπη διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Η γιογκα δεν είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο σύστημα αυτογνωσίας, εναρμόνισης, σώματος, νου ψυχής και οι προϋποθέσεις των χωρων είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων. Δεν υπάρχουν όργανα εκγύμνασης. Οι κτηριακες ανάγκες της Γιόγκα χρειάζονται χώρους από 30 Τ.Μ. και πάνω, ήσυχους, δίχως απαραίτητα ντους. Δεν πρέπει να χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου, ουτε μινιμουμ 100 τμ, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΦΑ.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 11:28 | Στέρρου Φωτεινή

    Ποιος θα μας διασφαλίσει ,ότι δεν θα λειτουργούν χώροι μόνο θρησκευτικής λατρείας- διαλογισμού /Λατρεία προς τον Βούδα και δεν θα μετατραπεί ο χορός αυτός,σε χώρο Ασκησης;;
    Τα τελευταία χρόνια μέσω του όρου Γιόγκα ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ – ΡΥΘΜΙΚΗΣ και βασικής ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ!!!!!
    Το ασκησιολογιο και η μεθοδολογία,διδάσκεται,έναν ολόκληρο χρόνο,στα ΤΕΦΑΑ,με ώρες πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων!
    Διδασκόμαστε στοιχεία Ανατομοας,Εργοφυσιολογίας,Φυσιοθεραπείας,Διδακτικήςκλπ όλων των αθλημάτων!
    Και ακολουθείται ,μια χρόνια ,εξειδίκευσης -Ειδικοτητα αυτών των αθλημάτων!
    Αθλήματα,ιδιαίτερης τεχνικής και βαθμού δυσκολίας!
    Πως επιτρέπετε,τόσα χρόνια ,η άνομη διδασκαλία τους,από ανίδεους – επικίνδυνους ανθρώπους,που στον βωμό του κέρδους,με 10 σεμινάρια,σε Σχολές -Γυμναστήρια τους πιστοποιούν ως Γιόγκα instructor?
    Με ποια επιστημονική Επάρκεια ,διδάσκουν Τον Γενικό Πληθυσμό;
    Ξέρετε τι ολέθρια αποτελέσματα έχει στην σωματική υγεία του κόσμου ,μια λάθος κίνηση;
    Με ποια γνώση όλοι αυτοί διαχωρίζουν ποιος και γιατί πρέπει να κάνει γιόγκα ακροβατική;
    Παραποίηση Επαγγελματος Βιώνουμε Αγαπητοί,μου 20 χρόνια!!!
    Τα ΤΕΦΑΑ 4 χρόνια παρέχουν γνώση πρακτική και θεωρητική για όλα τα Αθλήματα και για κάθε είδος Ασκησης!
    Εκτός από ΚΦΑ ,παίρνουμε Πτυχίο ως Επιστήμονες της Ασκησης!!
    Ενημερωθείτε γιατί έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα κύριοι ……

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 10:23 | Παπαδοπούλου Σπυριδούλα

    Η γιογκα τωρα περιορίζεται σε χώρους γυμναστηρίου. Το σημαντικό είναι ο δάσκαλος που εκτελεί το μαθημα και όχι αν ο χώρος είναι γυμναστήριο, στούντιο, σχολή χορού, ή νοικιασμένος ειδικά χώρος.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 10:22 | Ιωάννης Δημητρίου

    Υπερ της ανάπτυξης και της ένταξης της γιογκα σε αναγνωρισμένα από το κράτος πλαίσια.
    Οι τρόποι άσκησης της γιογκα είναι πολλοί όμως αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η διαφορά της από τον αθλητισμό δεδομένου του ότι προέρχεται και στηρίζεται σε παραδοσιακές αξίες.
    Οπότε η ρύθμιση πρέπει να είναι σαν κάτι ξεχωριστό. Το ίδιο έγινε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για Παραδοσιακά Συστήματα θεραπείας στο ICD11 με την εισαγωγή του κεφαλαίου «Traditional Medicine».
    Οι σύλλογοι της γιογκα ως γνώστες του αντικειμένου πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του χώρου και να εποπτεύονται από το κράτος. Οι σύλλογοι με του κώδικες ασφαλούς πρακτικής μπορούν να συμμετέχουν στον ρόλο του επόπτη των δασκάλων και των σχολών για να μην υπάρχουν ανησυχίες ως προς την ασφαλή πρακτική και τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται σε μια σχολή.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 08:58 | Αγγελική Αντωνοπούλου

    Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα με πανάρχαιες ρίζες αποτελούμενο αφενός από ένα σύνολο θεωρητικών αρχών που αναπτύσσουν και εμπεδώνουν μια συνολική στάση απέναντι στη ζωή, και αφετέρου από ένα σύνολο πρακτικών και μεθόδων ελέγχου και διαχείρισης σωματικών και διανοητικών λειτουργιών που προάγουν τη συνολική ευεξία και ποιότητα ζωής του ανθρώπου και την εσωτερική του επίγνωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, η γιόγκα:
    – δεν αποσκοπεί στην εκγύμναση του σώματος όπως τα καθιερωμένα είδη σωματικής εκγύμνασης,
    – δεν αποτελεί άθλημα ή είδος αθλητικής δραστηριότητας καθώς:

    – δεν χρησιμοποιεί τα μέσα “της επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού” (δηλ. δεν εμπίπτει στα όσα αναφέρονται στο άρθρο2, π.δ. 219/2006 (A’ 221)) για την επίτευξη των σκοπών της, και

    – δεν παρέχει υπηρεσίες “ελεύθερης γυμναστικής, αεροβικής γυμναστικής, αερόβιας προπόνησης με χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων, … υπηρεσίες σάουνα, υδρομασάζ, μασάζ, σολάριουμ και ατμόλουτρου» (δηλ. δεν εμπίπτει στα όσα αναφέρονται στο άρθρο 3 π.δ. 219/2006 (A’ 221))

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 08:48 | Zanial

    Αυτό είναι ένα καλό νομοσχέδιο.
    Η γιόγκα ανήκει στις σχολές κ τους Δασκάλους Γιόγκα κ όχι στα γυμναστήρια.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 02:10 | Αριάδνη Μ.

    Κύριοι καταλαβαίνεται πόσο ορθολογιστές είμαστε οι Έλληνες, πόσα γνωρίζουμε από την ιστορία μας, τη φιλοσοφία μας, τον πολιστισμό μας, την ιστόρία και την οικονομία, την πολιτική.
    Ναι, να γίνουν ξεχωριστοί χώροι για τη γιόγκα, ακόμα και μέσα στα ίδια τα γυμναστήρια, αν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Ενημερωθείτε από την αρχιτέκτονες για τη σχέση υγείας και περιβάλλοντος.
    Πρέπει πρώτα να ορίσετε τη γιόγκα για να πείτε αν πρέπει να συντάσεται μαζί με τη γυμναστική ή όχι.
    1. Η γιόγκα -με διοργανώτρια αμερικανική εταίρεια πιστοποίησης προσόντων- έχει και πρωτάθλημα.
    2. Είναι αρχέγονο σύστημα, ναι. -Που στοχεύει στην απελευθέρωση από τον κύκλο των μετενσαρκώσεων (δόγμα=θρησκεία).
    3. Είναι «ολιστικό» «σύστημα», ναι. -Υπό την παραπάνω έννοια.
    -Δεν σε αφήνει να παρεκλίνεις σε κανέναν τομέα της ζωής σου (ολισμός, βλπ. ολιστικά καθεστώτα=απολυταρχία), η οποία πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στο παραπάνω «τέλος» (δηλαδή:σκοπό). Και εξού και σύστημα (έχει αρχή, μέση, τέλος).
    4. Παραδοσιακά (στην Ινδία υπάρχει ακόμη αυτός ο τρόπος ζωής, σε ένα περιθωριακό, μικρό μέρος του πληθυσμού) δεν αποσκοπεί στην υγεία, με καμία έννοια ούτε τη δυτική, ούτε καν την ανατολική.
    5. Το Υπουργείο σε ένα κρατίδιο της Ινδίας έγινε αφού αναγνωρίστηκε η μεγάλη χρηματική απολαβή που φέρει η αναγνώριση της, η οποία δεν έγινε από την Ινδία με χαρά εξ’αρχής.
    6. Σημειωτέον, μόνο το 1% του πληθυσμού της Ινδίας κάνει γιόγκα στη θέση της συμβατικής ιατρικής, ή όποιο άλλο «παραδοσιακό» είδος συμπληρωματικής ιατρικής έχει αγκαλιάσει η Ινδία ως δικό της.
    7. Επίσης, το ίδιο το υπουργείο διατυμπανίζει την έλλειψη σε καλά καταρτισμενο προσωπικό στη γιόγκα κ.ά.
    8. Διαβάζω φιλοσοφικό σύστημα (άντε να δώσετε λίγο ζωή στα τμήματα φιλοσοφίας και στους αποφοίτους της χώρας).
    9. Εάν όμως ο οποιοσδήποτε διδάσκει γιόγκα που έχει μέσα κίνηση, πρέπει να υπάρξει κατάρτιση του προγράμματος από έναν εξειδικευμένο -σε προγράμματα κλειστού χώρου ή/και αναχυψής (καταλαβαίνουμε τη διαφορά με το διασκεδάνυμι έτσι;) και ανάλογα με τις ανάγκες της συγκεκριμένης πελατείας, και/ή ειδικό της αποκαταστάσης.
    10. Ναι, καλά θα ήταν να μην κάνει γιόγκα ο προπονητής βόλει.
    11. Τραυματισμοί μπορούν να υπάρξουν σε κάθε είδος άσκησης και εκρεμμούν πολλές σοβαρές καταγγελίες στο εξωτερικό. Και όχι μόνο για τραυματισμούς, αλλά συχνά για σεξουαλική κακοποίηση δασκάλου σε μαθητή.
    12. Παίρνουν τα στούντιο γιόγκα ιστορικό υγείας (πώς να το αξιολογήσουν); Δίνουν οδηγίες ασφαλείας, συνυπογράφουν συναίνεση γνώσης κινδύνων;
    13. Επιπρόσθετα λένε σε κάθε μάθημα ότι ο σκοπός είναι η ένωση με το θείο προκειμένου την απαλλαγή από το κάρμα;
    14. Αν ναι, βεβαίως έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν τη θρησκεία τους (όχι θεολογία-δεκτό), αν θέλετε να βάλετε υπεύθυνο βάλτε έναν θρησκειολόγο (αλλά πού να τον βρούμε στην Ελλάδα (είναι κι αυτό);!
    15. Αρχαία επιστήμη: δεν υπάρχει αυτό. Ό, τι επιστήμη βρίσκουμε μέσω της αρχαιολογίας είναι κατακερματισμένη καταρχάς: Η γιόγκα έφτασε αλώβητη τόσα χρόνια μετά; Ξέρουμε καθόλου παγκόσμια ιστορία;
    16. Επίσης, ό,τι θελήσαμε ως δυτικός λαός να αναστηλώσουμε ως επιστήμη, πέρασε μέσα από τη φιλοσοφία (την παρατημένη). Ρωτήστε για την αξιακή σημασία του άρθρου τους ηθικούς φιλοσόφους.
    17. Τον τουρισμό μας, όντως τον έχουν κατακλύσει σφετεριστές των εδαφών μας και της χύμα νομοθετικής κατάστασης, αλλά θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αριστοτέλη, εάν αφήσουμε τη γιόγκα να μας εμπλουτίσει τον πολιστισμό.
    18. Βέβαια και πρέπει να κάνετε κάτι με το 13% ανεργίας και βέβαια οι εκπαιδευτές δεν είναι αγράμματοι (ντροπή!). Είναι απόφοιτοι άλλων τμημάτων που αντιμετώπισαν την ανεργία ως προς το αντικείμενο τους.
    19. Ενισχύστε τα πανεπίστήμια (το να χέρι νίβει τα άλλο)
    20. Τέχνη η γιόγκα. Τέχνη! Κάθε πρακτική επιστήμη, γίνεται τέχνη όταν ο δάσκαλος γίνεται «μάστερ», «μάστορας», τεχνίτης. Η τέχνη του χορού ειναι θεσμοθετημένη προ Όθωνος επίσης. Η γιόγκα γιατί χαίρει τόσο ειδικής μεταχείρισης. Οι άλλες τέχνες είναι θεσμοθετημένες, αλλά εξαθλιωμένες βέβαια.
    21. Ανύψωση της «συνειδητότητας». Δεν υπάρχει συνείδηση χωρίς το παρόν ή χωρίς το σώμα. Γυρνάμε στην μετενσάρκωση. Συνειδητότητα είναι το σύνολο των αντιλαμβανομένων πραγμάτων (ύλη) που αφορουν το άτομο. Μόνο σε περίπτωση που πιστεύεις στην μετενσάρκωση έχει νόημα η ανύψωση της συνειδητότητας σου (πιστεύεις θα την πάρεις μαζί σου στην επόμενη ζωή χωρίς το σώμα).
    22. Αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης. Γνωρίζουμε από το 1930 ότι αυτό το προκαλεί το LSD, η μαριχουάνα, και άλλα φυσικά βότανα. Έαν το προκαλεί η γιόγκα πρέπει να μελετηθεί από άλλες ειδικότητες (πόσο μάλλον να διδάσκεται).
    23. Άσκηση: Ο καλά προπονημένος έχει τα οφέλη που αναφέρθηκαν κάπου για τη γιόγκα. Ισορροπία συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού, ισορροπημένος, υγιής, μυϊκός τόνος, ισορροπία ορμονών (κατά τα ανθρώπινα μέτρα).
    24. Η επιστήμη φυσικής αγωγής σήμερα (από πάντα μάλλον) διδάσκει και αναπνοές. Οι αναπνοές της γιόγκα-γιόγκα σκοπό έχουν, ένα σώμα άφαγο, σκληραγωγημένο, να το κάψουν (Οξυγόνο, οξείδωση: αυτά μόνο ένας επιστήμονας των επιστημών υγείας μπορεί να τα εξηγήσει) με σκοπό την εξαγνισμό του εαυτού (κατά την Βεδική-ινδουιστική παράδοσιακή έννοια) την απαλλαγή από το σώμα, όχι την υγεία.
    25. Η υγεία άρχισε να μπαίνει ως παράγοντας στη γιόγκα μόνο από τη στιγμή που η μία επιστήμη άρχισε να γνωρίζει και να εκτιμά τα αντικέιμενα της άλλης.
    25. Τέλος, η Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού συμπεριλαμβάνει στα αντικείμενα της πολλές τεχνικές της γιόγκα των οποίων μπορεί να αποδέιξει επιστημονικά τη χρησιμότητα, να επαναμελετήσει, να εδραιώσει κανόνες.
    26. Αλλού είναι το πρόβλημα: ότι οι παλιότεροι απόφοιτοι της δεν μένουν στην αγκαλιά της ενημερωμένης επιστημονικής γνώσης.
    27. Και ότι η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί συχνότερα διεπιστημονικά συμπόσια.
    Ερ1: Ποια γιόγκα από τις παραπάνω νομοθετείται κύριοι;
    Ερ2: Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι άσκηση;
    Ερ3: Για την ανεργία αυτό είναι το σχέδιο λοιπόν;

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 00:26 | Μιχάλης Ευαγγελίδης

    Το επιχείρημα των γυμναστών που λέει «όποια δραστηριότητα περιλαμβάνει κίνηση, αναπνοή και διατάσεις» αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της επαγγελματικής τους ιδιότητας είναι παράλογο. Ο άνθρωπος εχει φτιαχτεί από τον Δημιουργό να αναπνέει και να κινείτε. Είναι μια φυσική διεργασία του ανθρώπου. Δεν μπορεί να μονοπωληθεί από ένα επάγγελμα. Για παράδειγμα, «κίνηση, αναπνοή, διάταση» εφαρμόζουν και άλλα επαγγέλματα που είναι νομοθετικά ρυθμισμένα, όπως οι φυσιοθεραπευτές στα φυσικοθεραπευτήρια, οι Αθλίατροι στα ιατρεία για την θεραπεία και αποκατάσταση ασθενών. Τα γυμναστήρια και οι γυμναστές, όμως δεν είναι φυσιοθεραπευτές ή Ιατροί, ούτε θεραπευτήρια. Οι Σχολές Χορού, επίσης, είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενα και εφαρμόζουν «κίνηση, αναπνοή και διατάσεις» δεν είναι όμως γυμναστήρια και ούτε απασχολούν γυμναστές για την λειτουργία τους. Έτσι και τα κέντρα γιόγκα είναι ασφαλής χώροι όπου ο άνθρωπος μπορεί να εκπαιδευτή σε ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας, που εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου. ΔΕΝ είναι γυμναστική και πρέπει να διαχωριστεί σαφέστατα από αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα και να αυτονομηθεί.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 21:47 | Μηλιάτης Μιλτιάδης

    Άρθρο 49

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 21:23 | Έφη Μαλέκα

    Η γιόγκα αποτελεί μια πρακτική φιλοσοφία που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου και απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του, σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό, ψυχικό.
    Η άσκηση των πρακτικών της γιόγκα στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της επίγνωσης, δηλαδή της ικανότητας του ανθρώπου να παρατηρεί αυτό που συμβαίνει μέσα του χωρίς να ταυτίζεται.
    Η επίγνωση βοηθάει τον άνθρωπο να γίνει πιο συνειδητός στη ζωή του και έτσι τον κάνει πιο ικανό να διαχειρίζεται τις δυσκολίες, φέρνει χαρά, ηρεμία, δημιουργικότητα και περισσότερη ικανοποίηση.
    Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη γιόγκα ως ένα σύνολο σωματικών στάσεων και μερικών τεχνικών αναπνοής, στην πραγματικότητα όμως αυτά αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της γιόγκα.
    Για να διδαχθεί κάποιος τη γιόγκα σε βάθος χρειάζεται να βρει κάποιο Δάσκαλο που μπορεί να τον καθοδηγήσει ενώ για να γίνει κάποιος εισηγητής γιόγκα χρειάζεται δέσμευση και μακροχρόνια εφαρμογή των πρακτικών της γιόγκα πρώτα στον εαυτό του.
    Κάνοντας μια έρευνα σε παραδοσιακά συστήματα γιόγκα αλλά και στην πλούσια διεθνή βιβλιογραφία κατανοεί κανείς ότι γιόγκα και γυμναστική δεν σχετίζονται.
    Ας προσπαθήσουν λοιπόν γυμναστές από τη μια και εισηγητές γιόγκα από την άλλη να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν στον τομέα τους και όλα θα πάνε καλά.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 20:10 | Δήμητρα Σ.

    Η επιστήμη της Γιόγκα έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και το αντικείμενό της αφορά την ολιστική υγεία καθώς και την πνευματική εξύψωση του ανθρώπου.Αναφέρεται σε κάθε πλευρά της ζωής.Στη Γιόγκα χρησιμοποιούνται τεχνικές για την εξισορρόπηση όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού, του πεπτικού, του νευρικού και του ορμονικού ώστε να μπορεί ο ασκούμενος να επιτύχει την τέλεια κατάσταση στο σώμα και τον νού με την βελτίωση της αντίληψης της αυτοσυγκέντρωσης κλπ
    Επίσης χρησιμοποιούνται επι πλέον τεχνικές αποτοξίνωσης του οργανισμού που αποσκοπούν στην ευεξία και την οργανική ισορροπία διότι απο αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστό ότι «Νούς υγιής εν σώματι Υγιεί»