ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Εγκρίνουμε:

1. Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, και τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που προβλέπονται σ’ αυτή για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδεχόμενα θα προκύψουν από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου.

2. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, το κείμενο του οποίου ακολουθεί:

  • 23 Μαΐου 2011, 21:37 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

    ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ
    ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ
    ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

  • 23 Μαΐου 2011, 21:54 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΕΨΕΙΣ-ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

    1.ΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ?
    2.ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ?
    3.ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΣΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ?
    4.ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕΡΕΣ?
    5.ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΑΥΞΑΝΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ?
    6.ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΑΝΩΜΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ,ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΘΟΥΝ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?
    7.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΔΗ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΟΣΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ ΑΠΟ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ?
    8.ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.

  • 23 Μαΐου 2011, 20:13 | ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΓΟΝΤΑ – ΠΟΡΤΟ ΛΑΦΙΑ . Πρόεδρος Κωσταντίνος Κυρούσης

    ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΓΟΝΤΑ – ΠΟΡΤΟ ΛΑΦΙΑ

    Στη Νότια Εύβοια μόλις 10 ν.μ. απο την Αττική υπάρχει μία ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και παρθένα από άποψη τουριστικής εκμετάλλευσης φυσική θαλάσσια λίμνη που ορίζεται από το σύμπλεγμα των ένδεκα (11) νήσων των Πεταλλιών, τη πόλη του Μαρμαρίου και τους οικισμούς Φυγιά, Αγία Ειρήνη, Πόρτο Λάφια(Ελαφολίμανο) και Νημποριό.
    Κάποια πολιτισμένα κράτη, αν είχαν τη τύχη να κατέχουν αυτού του είδους τη κληρονομιά, προφανώς θα την αξιοποιούσαν τουριστικά και κάποια άλλα αν δεν την είχαν, θα τη δημιουργούσαν, πράγμα που ήδη έχει γίνει ακόμη και με 50 βαθμούς Κελσίου στο Ντουμπάι, Εμιράτα, Κατάρ, και με τον κίνδυνο να τους τα πάρει το κύμα.
    Στην Ελλάδα μας το 2003, το κράτος αποφάσισε με λανθασμένα στοιχεία και μελέτες,να μετατρέψει αυτή τη περιοχή σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας, με δυνατότητα παραγωγής 5.000 τόνων ψαριών ετησίως, ακυρώνοντας όλες τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης αυτής της ιδιαιτερου κάλλους περιοχής αλλά και γενικά της περιοχής που είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, που ήδη εξυπηρετεί εσωτερικό και ναυτικής μορφής τουρισμό, με τα χιλιάδες σκάφη της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο,που επισκέπτονται τη περιοχή σχεδόν όλο το χρόνο λόγω του ήπιου κλίματος,αλλά και τις Ναυταθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και αφορούν όχι μόνο εμάς αλλα και όλους τους Ναυταθλητικους Συλλόγους Ευβοιας και Αττικής.
    Η εγκαταλελειμμένη αναπτυξιακά από το κράτος Νότια Εύβοια δέχεται τώρα και αυτό το χτύπημα, που προφανώς θα παρακμάσει κι άλλο τη τοπική οικονομία και θα ενισχύσει τη τσέπη ορισμένων επιχειρηματιών, με πολύ λίγο κρατικό κέρδος. Στο Π.Ο.Α.Υ. θα εργαστούν λίγοι οικονομικοί μετανάστες με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο, ανασφάλιστοι, αφήνοντας τους νέους που οραματίζονταν τη τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους, να αγναντεύουν τα κλουβιά στην άλλοτε όμορφη αυτή περιοχή.
    Τα κράτος πρέπει να καταλάβει ότι το Εθνικό προϊόν είναι ο τουρισμός, και να προσπαθήσει να επιβιώσει μέσω αυτού από αυτή τη κρίση και όχι να το υποβαθμίσει.Ζώνες κατάλληλες για Π.Ο.Α.Υ. υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, που δεν θα επηρεάσουν αρνητικά άλλου είδους αναπτυξιακές δραστηριότητες.Με νέα επικαιροποιημένα δεδομένα αναζητήστε τις ιδανικές λύσεις.
    Στο δε χάρτη της τελικής φάσης Δ’ του 2004 έχει συμπεριληφθεί στο κεντρικότερο σημείο του Π.Ο.Α.Υ. ο οικισμός Πόρτο Λάφια(Ελαφολίμανο) σαν δασική περιοχή, ενώ στον τελικό χάρτη το 2011, σαν περιοχή με οικιστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη έχει λανθασμένα στοιχεία που προφανώς επηρέασαν τους αποδέκτες που τις ενέκριναν.
    Το Πόρτο Λάφια(Ελαφολίμανο) είναι ενταγμένο στο Πολεοδομικό Σχέδιο από το 1969/ΦΕΚ 215 και ΦΕΚ 676/91,αποτελείται απο 950 στρεμματικές ιδιοκτησίες και 120 κατοικίες.
    Για την τοπική κοινωνία δεν είναι καθόλου απορίας άξιο πώς έγιναν λάθη ή παραλείψεις στη μελέτη. Ξέρει πολύ καλά ο τόπος το μεγαλύτερο συγκριτικό του πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από τη μία ώρα απόσταση που μας χωρίζει από την Αττική,
    γεγονός που ευνοεί τις εταιρείες στο να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά και τα κόστη προώθησης των προϊόντων τους, σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας.
    Η περιοχή είναι “μια ανάσα” απ’την Αττική Οδό και το “Ελ. Βενιζέλος” γι’αυτό και οι κάτοικοι δεν αναρωτιούνται για τους λόγους που η μελέτη έχει λανθασμένα στοιχεία και δεν λαμβάνει υπόψη της τη συνήθη φορά των ανέμων για ένα έργο που γίνεται στη θάλασσα και, αν μη τι άλλο,το πρώτο που θα έπρεπε να ελεγχθεί σε μια περιβαλλοντική μελέτη είναι η συμπεριφορά των επικρατούντων ανέμων.Η δημιουργία ΠΟΑΥ στην βόρεια πλευρά των ακτών του Δήμου μας από τη μεριά του Αιγαίου θα είχε οικονομικοκοινωνικά οφέλη για την περιοχή μας όπως αναφέρεται και προτείνεται και στην σχετική γνωμοδότηση του Δήμου αλλά αυτό δεν συμφέρει οικονομικά τις εταιρείες.
    Στην περιβαλλοντική μελέτη, οι μελετητές ξέχασαν ότι οι επικρατούντες άνεμοι είναι οι βόρειοι, που θα φέρνουν όλα τα οργανικά κατάλοιπα των ιχθυοκαλλιεργειών μέσα στον κόλπο του Πόρτο Λάφια, στην παραλία Φυγιά, στο Κοκκίνι (οικισμός γιατρών),
    αλλά και μέσα στον όρμο του Μαρμαρίου.
    Και δεν είναι μόνο τα κατάλοιπα, αλλά και τα ηθελημένα ή από ατυχήματα σκουπίδια που προκαλεί η συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση, όπως σακούλες τροφών,σπασμένα τμήματα κλουβιών, ξύλα από παλέτες κ.ά, τα οποία ήδη έχουν καταστρέψει μια από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, αυτή της Τριανταφυλλένιας.
    Αν υλοποιηθεί το προβλεπόμενο σχέδιο,είναι βέβαιο ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη καταστροφή και όλες οι υπόλοιπες πανέμορφες παραλίες της περιοχής.

  • 23 Μαΐου 2011, 20:12 | ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

    Παρακολουθώ από πολύ καιρό εσάς από την Αμερική, Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού επιλέγεται να ζήσετε, να κόπτεστε για τη Κεφαλονιά και τα Ιχθυοτροφεία της, ζητώντας να τα κλείσουν γιατί σας χαλούν τις διακοπές σας.
    Σας συμβουλεύω να προσέξετε γιατί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αν Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ αποφασίσει να μιλήσει θα «κουφαθείτε»
    ΝΑΙ στη πρόοδο.
    ΝΑΙ στις επενδύσεις στο νησί μας που σέβονται το περιβάλλον.
    ΝΑΙ στις ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.
    ΝΑΙ στο νόμο που βάζει τάξη για να υπάρξει ανάπτυξη.

    ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

  • 23 Μαΐου 2011, 19:23 | ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ

    Ο ΚΟΛΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ

    Τριάντα ολόκληρα χρόνια, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη θάλασσα μας.
    Κανείς ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να το αποδείξει, και πιστεύω πλέον ότι και κανένας δεν θα μπορέσει να το κάνει ποτέ.
    ΟΧΙ γιατί δεν θέλει απλά γιατί δεν μπορεί.
    Και δεν μπορεί διότι υπάρχουν μελέτες και εμφανείς αποδείξεις που αποδεικνύουν το αντίθετο.
    Αναρωτιέμαι……πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να πειστούν όλοι για αυτό?
    Πόσα χρόνια πρέπει ακόμη να περιμένουμε σαν κοινωνία για να βάλουμε τους κανόνες λειτουργίας για την σωστή παραγωγή ενός τόσο πολύτιμου για την υγεία μας προϊόντος όπως αυτή του ψαριού?
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ
    Θαρρώ πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει πλέον οργανωμένα η πραγματική ανάπτυξη αυτής της τεράστιας για τον τόπο οικονομικής δραστηριότητας.
    Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ
    Η Κεφαλονιά το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα φιλοξενεί πλέον αρκετές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με πρωτοπόρα τα ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.
    Μια οικονομική δραστηριότητα που παρόμοια δεν υπήρξε ποτέ στην Κεφαλονιά, αφού εδώ και 30 – 40 χρόνια η Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή στο ΛΗΞΟΥΡΙ ήταν ο μοναδικός αιμοδότης ανάπτυξης (αυτά για όσους θυμούνται εδώ και 30-40 χρόνια) .
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ που μας θέλουν όλους in στις κοσμοπολίτικες παραλίες των 7 & 9 ευρώ και ας κολυμπήσουμε στο κόλπο και ας χαρούμε τα καθαρά νερά του.
    Αφήστε τις δικαιολογίες για τη ρύπανση των ιχθυοτροφείων.
    45 χρόνια κολυμπώ και 45 χρόνια ψαρεύω σ αυτό το κόλπο.
    Τον βλέπω κάθε μέρα από το σπίτι μου και όχι από την Αμερική, τις Βρυξέλες ή την Αυστραλία.
    ΑΛΗΘΕΙΑ με ποια μελέτη θα μου αποδείξετε ότι δε βλέπω σωστά????
    Με ποια μελέτη θα μου αποδείξετε ότι δεν έχω πάθει τίποτα στην υγεία μου μέχρι σήμερα??? Ή με ποια μελέτη θα μου αποδείξετε ότι εσείς ή κάποιοι άλλοι ζείτε καλυτέρα από εμένα, που είμαι όλη μέρα εγώ και τα παιδιά μου μέσα σ αυτό το κόλπο???
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΠΟ, ολα αυτά περί ρύπανσης τα θεωρώ αστειότητες που μπορούν να εκφραστούν μόνο από ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ και ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΥΣ πολίτες που αγνοούν τη ρύπανση της θάλασσας από τους σωλήνες που εκβάλουν στη παραλία από τους βόθρους παρακείμενων κτισμάτων.
    Σήμερα από αυτόν το καθαρό κόλπο ζουν εκατοντάδες οικογένειες, μαγαζιά, ψαράδες, βενζινάδικα, σουπερμάρκετ, δημόσιο, φέρνοντας μέσα στη Κεφαλονιά από το εξωτερικό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μια κοινωνία που οι μέχρι σήμερα πολιτικές έχουν ερημώσει τα πάντα!!!!
    Τέλος δεν θα ήθελα να ξαναδώ το κόλπο όπως ήταν εδώ και 30 χρόνια, με την ανεξέλεγκτη χρήση καταστροφικών μεθόδων αλίευσης – ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ – που χρησιμοποιούσαν κάποιοι σαν αυτούς που σήμερα μιλούν για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ιχθυοκαλλιέργεια.

  • 23 Μαΐου 2011, 18:18 | Έρη

    Να φύγουν τα ιχθυοτροφεία μέσα από τον κόλπο του Αργοστολίου! Να μετακινηθούν εκτός κόλπου!

  • 23 Μαΐου 2011, 18:03 | Γιώργος

    Νομίζω ότι τελικά προσπαθώντας να δούμε το δέντρο χάνουμε το δάσος.
    Σ αυτόν τόν τόπο ελάχιστα παραγωγικά κομμάτια έχουν απομείνει. Ελάχιστες είναι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, κια συνεχώς συρρικώνονουνται . Είναι δυνατόν να έχουμε μία πηγή ανάπτυξης τους ΑΕΠ μας κιαν ακαταφερόμαστε κατά της . Θα μπορύσα να καταννοήσω τις επιφυλάξεις για το περιβαλλοντικό κόστος των υδατοκαλλιεργειών , αλλά παράλληλα θεωρώ απαραίτητο την διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά κια του ΑΕΠ μας , κια κυρίως των εξαγωγών μας . Κια σε αυτόν το τομέα η Πατρίδα μας λόγω κια της μορφολογίας της μπορεί να έχιε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα . Ε λοιπόν πρέπει όχι μόνο να το διατηρήσουμε , αλλά κια να το αυξήσουμε . Αναπτύσσοντας τις υδατοκαλλιέργιες μπορύμε να έχουμε θέσεις εργασίας , ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία , εξαγωγή , ανάπτυξη του ΑΕΠ , έργο στς μεταφορές , κίνηση στα πλοία για να συντηρηθούν , αν οι μονάδες έιναι σε νησιά κοκ.
    Επίσης , έοχυμε καλό κια οικονομικό ψάρι , που σε εναντία περίπτωση θα ήταν ακριβό και αμφιβόλου ποιότητας . Τώρα το κοινονικοιοικονομικό κόσοτς από την λειτουργία τνω μονάδων αυτών θα πρέπει να το διασφαλίσουμε , όπως προτείνει το νομοσχέδιο δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο , έτσι ώστε να μειωθούν οι όποιε περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία τους , οι οποίες δεν έινια δα και τόσο επαχθείς.

  • 23 Μαΐου 2011, 18:37 | Συλλογος Γονεων και Κηδεμονων Γυμνασίου και Λυκείου Μαλεσινας

    ΠΡΟΣ: ΥΠΕΚΑ και http://opengov.gr/minenv για τη Δημοσια Διαβουλευση
    22 Μαίου 2011
    Θέμα: «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.

    Το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ

    1)Ενέκρινε το ψήφισμα διαφωνίας του Δήμου Λοκρών για το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.

    2)Αυτή η πρόταση όπως έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΚΑ υπαγορεύει την υποβάθμιση της πρώτης παραλιακής ζώνης μετά την Αθήνα, που τα βασικά της χαρακτηριστικά παραβλέπονται, όπως το ότι από το 2003 ο ΕΟΤ έχει χαρακτηρίσει αυτή τη ζώνη τουριστική με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης .
    Επίσης υπάρχουν υγρότοποι στη Λιμνοθαλασσα της Αταλάντης(Ποτοκι και Βουρλιας) που είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο « NATURA 2000» και προβλέπεται η τουριστική αξιοποίηση τους στον τομεα του Οικολογικού Περιβαλλοντικού Τουρισμού.
    (Υπουργειο Τουριστικής Αναπτυξης-Μελέτη Τουριστικης Αναπτυξης Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας 2002-2006 Β Φαση σελ.34 -43)

    3)Ως Συλλογος Γονεων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Μαλεσινας δεν θα δεχθούμε την πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής που προβλέπει η ΠΟΑΥ Αταλάντης-Μαλεσίνας-Λάρυμνας και θα αντικρούσουμε με καθε νομιμο μέσον όλες τις πράξεις που θα υπαγορεύουν επέκταση των υπαρχόντων μονάδων αλλά και εγκατάσταση νέων αφού είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον,καθώς αυτό θα συνεπάγεται επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού με αποτελεσμα η θαλάσσια περιοχή του Κολπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατων να καταστει απαγορευτική για τα θαλάσσια σπορ

    Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ να αποσυρθεί αυτή η προταση απο τη διαδικασία διαβούλευσης γιατι δεν προκειται να συμφωνήσουμε σε τετελεσμένα που υποθηκεύουν το μελλον του τοπου και των παιδιών μας

    Η Πρόεδρος
    Μπαφούτσου Μαρία

  • 23 Μαΐου 2011, 17:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΚΑΡΛΟΣ

    Μερικά σχόλια για το κείμενο του Αλ. Κονίδη , 20.05.2011, 23:19 .
    Όλα τα επιχειρήματα του Αλέξιου Κονίδη (Α.Κ.) είναι αστεία και απαράδεκτα, επειδή στερούνται της οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηριώσεως. Ο Α.Κ. δεν απαντά σε καμμία από τις σοβαρότατες καταγγελίες μου, που τον αφορούν προσωπικά, γιατί αυτός είναι ο συντάκτης όχι μόνον του απαράδεκτου Μαϊμού-Πρότυπου για την ρύπανση από τις ιχθυοκαλλιέργειες, που δέχεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και της εξ ίσου απαράδεκτης μελέτης Μαϊμού του ΕΛΚΕΘΕ.
    Ο Α.Κ. αντί να πάρει μία πρός μία τις καταγγελίες μου και να απαντήσει σε κάθε μια με τεκμηριωμένα σαφή και πλήρη στοιχεία, που να καλύπτουν σφαιρικά το θέμα, προτιμά μέσα σε μία πληθώρα και για μπούγιο ασχέτων φλυαριών να πεί κάποια αστεία επιχειρήματα!! Απλώς για να πεί κάτι, που μπορεί να φανεί σαν σωστή δικαιολογία και πείσει τους πολλούς μέσου επιπέδου αναγνώστες του και ασχέτως άν θα καγχάσουν οι λίγοι που γνωρίζουν καλά το θέμα.
    Η δήλωση μου ότι το φορτίο BOD μιάς ετήσιας παραγωγής 1.500 τόνων ψαριών είναι το ίδιο με το φορτίο BOD των ετήσιων λυμάτων 71.650 ατόμων εξόργισε και τον Α.Κ., όπως και πολλούς άλλους ιχθυολόγους, που έστειλαν σχόλια στο Opengov και θέλουν να αποφύγουν κάθε συζήτηση, που θα αποκαλύψει το μέγεθος της πραγματικής ρυπάνσεως, που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία. Πρίν από αρκετά χρόνια ο Καθηγητής Ν. Μάργαρης είχε γράψει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ότι ρύπανση από τα ιχθυοτροφεία υπάρχει μόνο στην νοσηρή φαντασία των οικολόγων!!
    Πρώτο αστείο επιχείρημα του Α.Κ.. Ο Α.Κ. προσπαθεί να αντικρούσει αυτήν την δήλωση μου με το αστείο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτή η δήλωση, αφού 20 κιλά ψάρια δεν μπορούν να παράγουν ρυπαντικό φορτίο όσο ένας άνθρωπος 75 κιλών !!! Ο Α.Κ. συνεχίζει χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά μου …σε άλλο σχόλιο του ιδίου (δηλαδή του Γ. Κάρλου) έχουμε 1.360 τόνους ψαριών να ισοδυναμούν με 78.000 ανθρώπους, δηλαδή 18 κιλά ψάρια να ισοδυναμούν με ένα άνθρωπο 75 κιλών !!
    Ο Α.Κ. θέλει επικαλούμενος αυτήν την διαφορά των…. 2 κιλών ψαριών ανά άνθρωπο να με παρουσιάσει σαν αναξιόπιστο, όταν εγώ για να υπολογίσω την σχέση (ετήσια παραγωγή ψαριών/ ετήσια λύματα ατόμων) υπολογίζω και συγκρίνω τα φορτία BOD που απορρίπτονται και στις δύο περιπτώσεις, όπως περιγράφω στις επόμενες σελίδες και δεν επιστρατεύω ανόητα επιχειρήματα με κιλά ψαριών ανα άνθρωπο, που δεν έχουν απολύτως καμμία επιστημονική τεκμηρίωση !!
    Πράγματι εγώ αναφέρω δύο σχέσεις 1.500/71.650 και 1.360/78.000, που αφορούν δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις, πράγμα που εκμηδενίζει κάθε αξιοπιστία απο τα επιχειρήματα του Α.Κ. !!
    Η πρώτη περίπτωση 1.500/71.650 βασίζεται σε στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος ΕΡΑ για περισσότερα αγαπητέ αναγνώστη διαβάστε παρακάτω.
    Η δεύτερη περίπτωση 1.360/78.000 βασίζεται σε στοιχεία που ελήφθησαν από την εργασία Αλέξιου Κονίδη – Κ. Αναστασοπούλου- Γ.Φώτη, 1993..( Conides et al 1993), που το ΥΠΕΧΩΔΕ την είχε δεχθεί και δέχεται και σήμερα σαν Πρότυπο για την ρύπανση από τα ιχθυοτροφεία, αφού προηγουμένως εγώ διώρθωσα τα απαράδεκτα λάθη αυτής της απαράδεκτης εργασίας, όπως αναλυτικά περιγράφω στις επόμενες σελίδες. Περιμένω την απάντηση του Α.Κ. Η διορθωμένη από μένα εργασία των Conides et al 1993 έχει υποβληθεί σε όλους τους αρμοδίους, που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν!!.
    Δεύτερο αστείο επιχείρημα του Α.Κ. Έγώ έχω καταγγείλει ότι η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ για τον κόλπο Αργοστολίου,(Conides et al 2006) στην οποία έκθεση ο Α.Κ. ήταν ο κύριος συντάκτης είναι Μελέτη-Μαϊμού, επειδή στην μελέτη το φορτίο Φωσφόρου των αποβλήτων είναι μειωμένο κατά 20 φορές επειδή οι συντάκτες της απεδέχθησαν ότι η μόνη πηγή Φωσφόρου είναι ο Φωσφόρος που περιέχεται στις χαμένες τροφές!!!. Ο Α.Κ. προσπαθεί να αγνοήσει αυτή την πολύ σοβαρή κατηγορία μου λέγοντας …Οι εκτιμήσεις αυτές για χιλιάδες τόνους αζωτούχων και φωσφορικών ενώσεων στα απόβλητα των ιχθυοτροφείων είναι καλές μόνον όταν σχεδιάζουμε ένα ιχθυοτροφείο…μετά ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε είναι να πάμε επί τόπου και να κάνουμε αναλύσεις… Αστείες δικαιολογίες!! Είναι σαν να λέει ..Γράφτε ότι θέλετε στις Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων!!… Μετά θα κάνουμε αναλύσεις!!!….
    Γιατί ο Α.Κ. προτιμά την σιωπή? Τί θέλει να μας πεί? Μήπως ότι τα ψάρια απορροφούν όλον τον Φωσφόρο που περιέχεται στις ιχθυοτροφές, που τρώνε, όταν στη διεθνή Βιβλιογραφία το ποσοστό αυτί κυμαίνεται μεταξύ 17% ξαι 19% ? Είναι σοβαρά πράγματα αυτά?
    Ερωτώ τον Α.Κ. Άν μετά από χρόνια κάποιος επιχειρήσει να μελετήσει το φαινόμενο του Ευτροφισμού στον κόλπο Αργοστολίου, ποιά φορτία Φωσφόρου θα λάβει υπ’ όψιν του ?
    Μήπως αυτά τα υποβαθμισμένα κατά 20 φορές λόγω της ανωτέρω κουτοπόνηρης παραδοχής της μελέτης Μαϊμού του ΕΛΚΕΘΕ ?
    Μιά και ο λόγος την ξανάφερε την Μελέτη Μαϊμού του ΕΛΚΕΘΕ ας προσθέσω και τα ακόλουθα λάθη αυτής της μελέτης : (α) Υπελόγησαν λάθος τον όγκο του θαλασσινού νερού που μπαίνει κάθε μέρα λόγω παλίρροιας. Ενώ κάποιος μαθητής δημοτικού αν ήξερε το πόσο ανεβαίνει η θάλασσα, π.χ. 0,3 μέτρα θα πολλαπλασίαζε την εκταση του κόλπουσε τετραγωνικά μέτρα επί 0,3 μέτρα για να βρεί τον όγκο του νερού που μπαίνει στον κόλπο με μία παλίρροια, στην Μελέτη Μαϊμου του ΕΛΚΕΘΕ εφάρμοσαν ένα άσχετο τύπο και υπελόγισαν έναν όγκο νερού κατά 157 φορές μεγαλύτερο του πραγματικού!!! , έναν όγκο νερού που άν έμπαινε στο κόλπο θα ανέβαζε σε κάθε παλίρροια την στάθμη του κόλπου κατά 47 μέτρα!! Μπράβο παιδιά!! (β) Έκαναν και λάθος στο νερό που περιέχει ο κόλπος Αργοστολίου, το υπελόγισαν κατά 1000 φορές μεγαλύτερο!!!!.
    Το τραγικό για την χώρα μας είναι ότι μέχρι τώρα και το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και το σημερινό ΥΠΕΚΑ εξακολουθούν να έχουν αυτήν την εξωφρενικά απαράδεκτη εργασία σαν πρότυπο της ρυπάνσεως από τις ιχθυοκαλλιέργειες και ότι δεν έχουν απορρίψει και την μελέτη Μαϊμού του ΕΛΚΕΘΕ!!
    Τί σημαίνει φορτίο BOD. Το φορτίο BOD (Biological Oxygen Demand) των αποβλήτων σημαίνει το φορτίο διαλελυμένου στο νερό Οξυγόνου, που θα απαιτήσει το απόβλητο από τον αποδέκτη του για να αποικοδομηθεί με βιολογικές διαδικασίες. Το φορτίο BOD είναι η βασικώτερη μέτρηση για να δοθεί το μέγεθος της οργανικής ρυπάνσεως του αποδέκτη από το απόβλητο, που απορρίπτεται σε αυτόν και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται πάντα να αναφέρεται. Όταν γράφει κάποιος ότι το φορτίο BOD ενός αποβλήτου Α είναι το ίδιο με το φορτίο BOD του αποβλήτου Β, αυτό δεν σημαίνει ότι το Α και το Β είναι τα ίδια, αλλά ότι και το απόβλητο Α και το απόβλητο Β απαιτούν το ιδιο φορτίο Οξυγόνου από τον αποδέκτη στο οποίον απορρίπτονται. Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (USEPA) κατατάσσει το φορτίο BOD στους βασικούς ρυπαντές που περιέχονται και στα απόβλητα των Υδατοκαλλιεργειών.
    Το ημερήσιο φορτίο BOD των λυμάτων ενός ατόμου εξαρτάται από το επίπεδο της διαβιώσεως του και κυμαίνεται ημερησίως από 60 γραμμάρια BOD έως 100 γραμμάρια BOD, ας δεχθούμε 80 γραμμάρια BOD ή 28,80 κιλά BOD ετησίως.
    Πόσο είναι το ετήσιο φορτίο BOD της ετήσιας παραγωγής 1000 κιλών ψαριών?
    Σε πάρα πολλές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ) για την αδειοδότηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί κάποιος να διαβάσει την φράση … Το φορτίο BOD της μονάδος ανέρχεται σε 2,1 mg BOD ανά Λίτρο ….., σύμφωνα με την εργασία των Αλέξιου Κονίδη-Κ.Αναστασοπούλου- Γ.Φώτη του 1993..( Conides et al 1993) και τίποτε άλλο!!!
    Οι λέξεις <> είναι το κόκκινο πανί για τους υποστηρικτές των ιχθυοτροφείων και πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται στα κρατικά έγγραφα!! Την εργασία αυτή (Conides et al 1993) την είχε δεχθεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και εξακολουθεί να την δέχεται και σήμερα το ΥΠΕΚΑ, σαν Πρότυπο για το φορτίο BOD των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας μολονότι έχει τόσα πολλά λάθη, λάθη που δεν θα έκανε ούτε μαθητής με γνώσεις Χημείας Β’ Λυκείου. Χώρια, που για να παρουσιάσουν μηδαμινό το φορτίο BOD και ίσο με 2,1 mg BOD ανά Λίτρο το κατανέμουν σε όλο τον όγκο της στήλης του νερού κάτω απο τους κλωβούς, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου BOD θα έχει κατακαθίσει στον πυθμένα με την μορφή μιας δύσοσμης λάσπης!!
    Η εργασία αυτή έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να εκφράζει το φορτίο BOD της μονάδος σε mg BOD/Liter, ενώ σε όλον τον κόσμο το εκφράζουν σε κιλά BOD ημερησίως ή σε κιλά BOD ανά τόνο παραγομένου προϊόντος!!
    Μία άλλη πρωτοτυπία αυτής της εργασίας είναι ότι σύμφωνα με αυτήν την εργασία όσο και να αυξάνεται η δυναμικότητα της μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας με την προσθήκη και άλλων κλωβών το φορτίο BOD των αποβλήτων της μονάδος δεν θα υπερβεί τα μερικά χιλιοστόγραμμα BOD ανά Λίτρο θαλασσίου νερού, επειδή μπορεί να αυξάνεται το φορτίο BOD της μονάδος, αλλά αυξάνεται και ο όγκος του νερού κάτω από τους κλωβούς!!!. Με άλλα λόγια, ο αναγνώστης θα μένει πάντα με την εντύπωση ότι είναι τελείως ασήμαντο το φορτίο BOD και της νέας μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας!!!
    Σε αυτήν την εργασία οι Conides et al 1993 προσπαθούν να διατυπώσουν με τελείως θεωρητική προσέγγιση ένα χημικό τύπο μιάς υποθετικής ενώσεως, η οποία ένωσις να αντιπροσωπεύει το σύνολο των ενώσεων που περιέχονται στα απόβλητα της μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας και πράγματι κατέληξαν και έδωσαν αυτό τον χημικό τύπο C12H12O5N10 και μάλιστα με σκοπό να υπολογίσουν το φορτίο BOD της ενώσεως διετύπωσαν και την εξίσωση της Οξειδώσεως αυτής της ενώσεως.!!
    Επίσης είχαν υπολογίσει ότι ….Ένα γραμμάριο τροφής, που δίδεται στα ψάρια προκαλεί την απόρριψη στην θάλασσα 0,3077 γραμμαρίων αποβλήτων, που έχουν τον ακόλουθο χημικό τύπο C12H12O5N10 !! τα οποία απόβλητα μπορεί να οξειδωθούν σύμφωνα με την ακόλουθη εξίσωση :
    C12H12O5N10 + 25 Ο2 = 12 CO2 + 10 HNO3 + H2O
    Σε αυτήν την εργασία οι Conides et al 1993 εφαρμόζουν τα πορίσματα τους στην περίπτωση μιάς Μονάδος Ιχθυοακαλλιέργειας, που έχει στούς κλωβούς της 100 τόνους τσιπούρες, που η κάθε μιά τους έχει το βάρος των 400 γραμμαρίων , που είναι το μέγεθος που ζητά η αγορά. Σε αυτήν την μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας παρέχονται δύο τόνοι ιχθυοτροφών ημερησίως.
    Μέχρι εδώ όλα τέλεια και μπράβο τους μέχρι εδώ!!!
    Στην συνέχεια η εργασία εξελίσσεται με ένα τρόπο, που δεν θα επέλεγε ποτέ ένα μαθητής Β’ Λυκείου αν θα ήθελε να προαχθεί!! Για να υπολογίσουν το φορτίο BOD των αποβλήτων της ιχθυοκαλλιέργειας δεν ακόλουθούν το σωστό τρόπο, που εγώ περιγράφω στις επόμενες παραγράφους, αλλά με ένα εντελώς παρανοϊκό σκεπτικό επιστρατεύουν την …..συγκέντρωση των Αιωρουμένων Στερεών (Α.Σ.) κάτω από τους κλωβούς, την οποία συγκέντρωση των Α.Σ. την έχουν μετρήσει να κυμαίνεται από 1,8 έως 2,5 mg/l ( Σημείωση ΓΕΚ : Το τί αξιοπιστία μπορεί να έχει μία μέτρηση ΑΣ από ένα δείγμα ενός λίτρου από ένα χώρο 36.300.000 λίτρων, αυτό είναι κάτι ποου μόνο ο Κονίδης ξέρει!!!), τα οποία Α.Σ. τα υπολογίζουν σαν ίσα με το 1,8% των ιχθυοτροφών και αυτό το πολλαπλασιάζουν με 2,13 και συγχρόνως το διαιρούν με τον όγκο του θαλασσινού νερού κάτω από τους κλωβούς της μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας, που περιγράφουν και που έχει 100 τόνους τσιπούρες των 400 γραμμαρίων στους κλωβούς της, δηλαδή με 36.300 κυβικά μέτρα, για να βρούν τελικά ένα φορτίο BOD των αποβλήτων της ιχθυοκαλλιέργειας ίσο με 2,1 χιλιοστόγραμμα BOD ανά λίτρο θαλασσινού νερού!!
    Το τραγικό για την χώρα μας είναι ότι μέχρι τώρα και το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και το σημερινό ΥΠΕΚΑ εξακολουθούν να έχουν αυτήν την εξωφρενικά απαράδεκτη εργασία σαν πρότυπο της ρυπάνσεως από τις ιχθυοκαλλιέργειες!!
    Ποιος είναι η σωστή επίλυση της εργασίας των Conides et al 1993.
    Προηγουμένως θα ήθελα να αποκαλύψω το φορτίο BOD της μονάδος, που στην εργασία των Conides et al 1993 το αποκρύπτουν, αλλά υπολογίζεται άν πολλαπλασιάσουμε το 2,1 mg BOD/liter ή 2,1 gr BOD/m3 με το όγκο του νερού, δηλαδή 36.300m3, οπότε προκύπτουν 76,73 κιλά BOD που απορρίπτονται στην θάλασσα ημερησίως, όταν σύμφωνα με την εργασία των Conides et al 1993 χορηγούνται 2000 κιλά ιχθυοτροφής στούς 100 τόνους τσιπούρων ημερησίως.
    Στην εργασία των Conides et al 1993, όπως αναφέρεται σε προηγούμενη παράγραφο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι …. Ένα γραμμάριο τροφής, που δίδεται στα ψάρια προκαλεί την απόρριψη στην θάλασσα 0,3077 γραμμαρίων αποβλήτων, που έχουν τον ακόλουθο χημικό τύπο C12H12O5N10…
    .Άν τώρα εφαρμόσουμε την εξίσωση οξειδώσεως αυτού του αποβλήτου, τότε η ανωτέρω φράση συμπληρώνεται από μένα ως εξής :
    …. Ένα γραμμάριο τροφής, που δίδεται στα ψάρια, προκαλεί την απόρριψη στην θάλασσα 0,3077 γραμμαρίων αποβλήτων, που απαιτούν 0,655 γραμμάρια Οξυγόνου για να οξειδωθούν ή έχουν φορτίο BOD ίσον με 0,655 gr BOD !!
    Συνεπώς εύκολα προκύπτει ότι από την χορήγηση 2000 κιλών ιχθυοτροφών στους 100 τόνους τσιπούρες 400 γραμμαρίων της εργασίας των Conides et al 1993 θα προκύψουν 615,4 κιλά απόβλητα, τα οποία θα απαιτήσουν ένα φορτίο Οξυγόνου της τάξεως των 1.311 Kg Οξυγόνου ή θα έχουν ένα φορτίο BOD ίσον με 1.311 Kg BOD ημερησίως !!
    Αλήθεια πως είναι δυνατόν στην ίδια εργασία να προκύπτουν για το ίδιο φορτίο αποβλήτων δύο τόσα διαφορετικά φορτία BOD, ενα φορτίο 76,73 κιλά BOD ημερησίως και ένα φορτίο 1.311 Kg BOD ημερησίως, που το ένα να ισοδυναμεί με το φορτίο των ημερήσιων λυμάτων 960 ατόμων και το άλλο 17.000 ατόμων !!!
    Από την εργασία των Conides et al 1993 προκύπτει δηλαδή ότι η χορήγηση ενός τόνου ιχθυοτροφών στα ψάρια έχει αποτέλεσμα την δημιουργία αποβλήτων με ένα φορτίο 655 κιλών BOD, οπότε άν κάνουμε την έστω αυθαίρετη παραδοχή, ότι αυτή η αναλογία παραμένει σταθερή καθ’ όλη την διάρκεια της ιχθυοπαραγωγής και ανεξαρτήτως του μέσου όρου της ηλικίας των ψαριών, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι για μιά ετήσια παραγωγή 1.360 τόνων ψαριών, θα απαιτηθούν 2,5Χ1.360 = 3.400 τόνοι ιχθυοτροφών και θα απορριφθούν συνολικά απόβλητα με ένα ετήσιο φορτίο BOD ίσον με 3.400×0,655=2.227 τόνους BOD ή 2.227.000 κιλά BOD ετησίως, που ισοδυναμεί με το ετήσιο φορτίο BOD των λυμάτων πόλεως 77.327 κατοίκων!! ( 80 γραμμάρια BOD ανά άτομο ημερησίως)
    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την U.S.EPA (Hochheimer 2002) μία ετήσια παραγωγή 1.360 τόνων σολωμού ετησίως δημιουργεί ετήσιο φορτίο 1.810 τόνων BOD, που είναι ισοδύναμο με το φορτίο BOD πόλεως 65.000 κατοίκων!! ( 77,3 γρ BOD ανά άτομο ημερησίως).
    Σε μία μελέτη του Γ.Ε.Κάρλου για τον υπολογισμό του φορτίου BOD των αποβλήτων μιά μονάδος ιχθυοτροφείου, ένα υπολογισμό βασισμένο στα φορτία Άνθρακα, Αμμωνιακού Αζώτου ανά τόνο παραγομένων ψαριών, που αναφέρει η αξιόπιστη διεθνής Βιβλιογραφία προέκυψε ότι για μία παραγωγή 1.360 τόνων ψαριών ετησίως το φορτίο BOD των αποβλήτων της μονάδος είναι ισοδύναμο με το ετήσιο φορτίο BOD των λυμάτων 65.775 ανθρώπων!!
    Εκ των ανωτέρω συμπεραίνεται ότι η συσχέτιση του φορτίου BOD μιας ετήσιας παραγωγής 1.500 τόνων ψαριών με το ετήσιο φορτίο BOD των λυμάτων 71.650 ατόμων έχει μία πολλή σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση και δεν έχει καμμία απολύτως σημασία άν αυτή η σχέση είναι 1.500/71.650 ή 1.500/65.000 ή 1.500/80.000, σημασία έχει ότι αποδεικνύει την τάξη μεγέθους της ρυπάνσεως, που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία.
    Κυρία Μπιρμπίλη, καταλαβαίνω ότι λόγω της οικονομικής κρίσεως στην οποία μας οδήγησε ή ληστρική εκμετάλλευση της χώρας από το πολιτικό σύστημα της τελευταίας 35ετίας ίσως πρέπει να κάνουμε και κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα προστασίας Περιβάλλοντος, αλλά το να προσπαθούν μερικοί να παρουσιάζουν και να καταγράφουν την ρύπανση σαν να είναι αμελητέα πάει πολύ !!

  • 23 Μαΐου 2011, 17:50 | Χ.Π, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

    Ναι στις πανέμορφες θάλασσές μας, ναι και στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς! Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, το ένα δεν ανταγωνίζεται το άλλο, και τα δυο μαζί δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την ευκαιρία να ζούμε, να εργαζόμαστε και να απολαμβάνουμε ποιότητα ζωής χειμώνα καλοκαίρι, στον τόπο μας!

  • 23 Μαΐου 2011, 17:48 | Γ.Κ

    Όταν μια επιχείρηση καταφέρνει να παραμένει υγιής μια περίοδο εθνικής οικονομικής κρίσης, το σύνδρομο του νεοέλληνα θα του υπαγορεύσει να πολεμήσει αυτή την επιχείρηση με ανακρίβειες και ψέματα.

  • 23 Μαΐου 2011, 17:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς είναι υπόδειγμα σοβαρής εταιρίας που αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες, και το ότι το καταφέρνουν αυτό με ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό, θα έπρεπε-το ελάχιστο- να μας τιμά σαν Κεφαλλονίτες.

  • 23 Μαΐου 2011, 17:38 | Dimitri

    Eimai Kefalonitis stin katagogi alla edo k polla xronia eimai monimos katoikos Parisiou. Eimai idiaitera yperifanos otan vlepo se megali alisida super market apo tin opoia promitheyomai ilika gia to estiatorio moy ta psaria poy exoyn paraxthei ston topo moy. Einai panta ekseretikis poiotitas kai nomizo oti apoteloyn kai mia poli kali diafimisi gia to nisi mas afou o kosmos vlepei kai dierotatai gia to poiotiko proinon poy paragetai ekei. Kata synepeia mallon kalo nomizo oti kanoyn oi ixthiokalliergeies ston toyrismo para kako kai den tha prepei i topiki koinonia na tis vlepei antagonistika

  • Κυρία Υπουργέ,

    Επαναλαμβάνω το βασικότερο ερώτημα αναφορικά με την –υφιστάμενη και μελλοντική- ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην χώρα μας: Πόση είναι η συνολική πραγματική ετήσια παραγωγή του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, σε πόσες μονάδες αντιστοιχεί και πόσο είναι το άθροισμα της επιτρεπόμενης παραγωγής των ίδιων μονάδων; Ποια είναι η επιτρεπόμενη και ποια η πραγματική παραγωγή ανά περιοχή και ανά εταιρία;
    Δεν δίδεται καμία απάντηση. Να υποθέσουμε ότι αν κοινοποιούνταν αυτά τα στοιχεία θα κατέρρεαν όλα τα επιχειρήματα περί νόμιμης και περιβαλλοντικά αβλαβούς λειτουργίας του κλάδου;

    Ιωάννης Δημητριάδης.
    επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου

  • 23 Μαΐου 2011, 16:21 | gv

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
    Κόρινθος 19-05-2011
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων τη Δευτέρα 16/05/2011 με αρκετά και σοβαρά θέματα τόσο στην ημερήσια διάταξη , όσο και εκτός ημερήσιας διάταξης, παρουσία πλήθους κόσμου, φορέων, συλλόγων και τοπικών συμβουλίων.

    Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και με τη ψήφο των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων Κόρφου, Σοφικού και Κατακαλίου αντιδρά στην προτεινόμενη από το σχέδιο του εθνικού χωροταξικού θεσμοθέτηση όλης της ζώνης του Σαρωνικού κόλπου , που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορινθίων, για εγκατάσταση και λειτουργία ιχθυοτροφείων. Πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην ήδη υπερκορεσμένη αυτή περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας ο Δήμος Κορινθίων θα ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για τη προστασία των συμφερόντων των κατοίκων , των παραθεριστών και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής
    .

  • 23 Μαΐου 2011, 16:27 | Στάθης

    Μια φορά κι έναν καιρό έκαιγαν τις μάγισσες. Τώρα ρίχνουν πυρά στις ιχθυοκαλλιέργειες… Ποτέ δεν θα μάθει ο άνθρωπος;

  • 23 Μαΐου 2011, 16:25 | Καραμάνου Ι.

    Καθώς φαίνεται, το βασικό επιχείρημα που κυκλοφορεί σε αυτόν τον χώρο, είναι ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες βλάπτουν τον τουρισμό. Έχοντας υπάρξει τουρίστρια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα τολμήσω να πω «μακάρι το βασικό πρόβλημα του τουρισμού να ήταν οι ιχθυοκαλλιέργειες», αλλά δυστυχώς εχθρός του τουρισμού είναι οι ίδιοι οι Έλληνες. Δεν μπορώ να δω πώς μια υποθετικά σατανική βιομηχανία που καταστρέφει δήθεν την ποιότητα του νερού και του βυθού, εξαναγκάζει τον Έλληνα ξενοδόχο να υπερχρεώνει εδώ και χρόνια δωμάτια χαμηλότατων στάνταρντς, να παρέχει κάκιστο και αγενέστατο σέρβις, να προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων μέσα σε ένα καλοκαίρι πουλώντας την χωριάτικη σαλάτα χρυσή, χωρίς καν να σκέφτεται την ευθύνη να κρατήσει τον τουρίστα στην Ελλάδα και όχι να τον διώξει κακήν κακώς για θέρετρα γειτονικών χωρών που ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται ο τουρισμός για να ανθίσει.
    θα έλεγα ότι ο τουρισμός θα πρέπει να μάθει πλέον ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και ότι δεν μας χρωστάει αλλά του χρωστάμε υπηρεσίες αντίστοιχες με την αξία των χρημάτων που καταθέτει στη χώρα μας, και να αφήσουμε τις Ιχθυοκαλλιέργειες να οργανωθούν επιτέλους στους χώρους που τους αντιστοιχούν, να συνεχίσουν τη δουλειά τους με την ίδια επιτυχία που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα!

  • 23 Μαΐου 2011, 15:53 | Γιώργος Φρέντζος / Cinematographer

    Με έκπληξη διαβάζω ότι η ιχθυοκαλλιέργεια στην οποία επί σειρά ετών απασχολούνται συγγενικά μου πρόσωπα ήταν στον αέρα.
    Χαιρετίζω την απόφαση σας να προχωρήσετε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
    Ειδικός σε αυτό το θέμα δεν είμαι αλλά διαβάζοντας το πιστεύω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αφού με τον καθορισμό ζωνών θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου του περιβάλλοντος.

  • 23 Μαΐου 2011, 15:55 | Αθηνά Λ.

    Η κοινωνία της Κεφαλονιάς εδώ και 30 χρόνια απολαμβάνει τα οφέλη της λειτουργίας μιας τόσο μεγάλης και ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ επιχείρησης, όπως είναι τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Αλίμονο να θέλαμε να διώξουμε μια τέτοια κινητήρια δύναμη από το νησί μας και να πέσουμε στην απραγία και αντπαραγωγική πραγματικότητα της υπόλοιπης χώρας εξαιτίας ανυπόστατων κατηγοριών από ανθρώπους που δεν ζουν καν στην Κεφαλονιά!

  • 23 Μαΐου 2011, 15:35 | Apostolis Kefalonia

    Έχετε δίκιο ρυπαίνουν, έχουν γίνει βούρκος τα νερά και βρωμάνε. Τα δελφίνια, οι φώκιες, οι χελώνες και τα άλλα θαλάσσια είδη έχουν τάσεις αυτοκτονίας και μπαίνουν στο κόλπο ή μήπως καταλαβαίνουν ενστικτωδώς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα? Μάλλον εσείς είστε ηλίθιοι και δεν έχετε με τι να ασχοληθείτε και τα έχετε βάλει με τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Στο κάτω κάτω δε θα έπρεπε να ασχολείται κανείς μαζί σας αλλά δυστυχώς έτσι είναι στην Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένοι ηλίθιοι, αργόσχολοι, συκοφάντες και γι’αυτό είμαστε σε αυτά χάλια τα χώρα.

  • 23 Μαΐου 2011, 15:19 | Konstantinos Mp.

    Ευχόμαστε για την θετική ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, έτσι ώστε υγιείς επιχειρήσεις όπως τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, να μπορέσουν να συνεχίσουν το σημαντικότατο έργο που επιτελούν τόσα χρόνια, έργο που προφανώς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι θέλουν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.

  • 23 Μαΐου 2011, 15:51 | ΜΑΚΗΣ, ΛΗΞΟΥΡΙ

    Είμαι κάτοικος Ληξουρίου και είμαι περήφανος που η περιοχή μου φιλοξενεί μια τόσο σπουδαία εταιρία όπως τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.
    Η συγκεκριμένη εταιρία αποδεικνύει εδώ και τριάντα χρόνια, συνεχώς, ότι σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία, πράγμα που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτοί που μιλάνε για αυτήν.

  • 23 Μαΐου 2011, 15:03 | Σπύρος Κεφαλονιά

    Ναι στις υγιείς επιχειρήσεις, ναι στις παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα μας, ναι στο καλό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, ναι στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς!

  • 23 Μαΐου 2011, 15:52 | K magas

    Μια ερώτηση που θα ήθελα όλοι να σκεφτούμε και να απαντήσουμε
    Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία Ι/Κ δεν εξασφάλιζε ανανέωση Και μεταφερωταν πχ στην Τουρκία Σταματώντας στην Ελλάδα κάθε παραγωγική δραστηριότητα θα το γιορταζαμε?
    Ρωτώ απο περιέργεια
    Μπορει κάποιος να αισθανθεί χαρούμενος γιατί δεν θα βλέπει στον ορίζοντα μακριά τα πλωτα κλουβιά απο το μπαλκόνι του και ας βλέπει μερικούς ακόμη ανέργους έτοιμους να του αφήσουν μόνο το μπαλκόνι του ανέπαφο ?
    Εκτός απο τους ανωμαλους που μιας και δεν έχουν την δύναμη και τα κότσια να πανε μπροστά σπρώχνουν τους άλλους πίσω τους υπάρχουν άλλοι που θα Το διασκέδαζαν ?
    Αλλοιώς :
    Να ψωφίσει η κατσικα του γειτωνα ή να πάρουμε λίγο γάλα και εμείς ?

  • Είμαι ένας από τους πολλούς, που τους έχει ταλαιπωρήσει η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες και ταλαιπωρούμαι συνέχεια παρά το γεγονός ότι έχω έγκριση περιβαλλοντικών όρων , μίσθωση έκτασης και άδεια λειτουργείας.
    Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου οι επενδύσεις αναζητούνται με το σταγονόμετρο και η παραγωγή αποτελεί αιμοδοσία για την οικονομία, καθυστερούν μία επένδυση των 15.000.000 €.
    Εντύπωση μου κάνει επίσης, ότι η περιοχή που έχω άδεια μίσθωσης, δεν εμφανίζεται ούτε στα παραρτήματα, ούτε στον χάρτη.
    Το Χωροταξικό Σχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, θα απελευθερώσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα διευκολύνει την εγκατάσταση και λειτουργία χωρίς προβλήματα από τρίτους.
    Ζητώ την ένταξη της περιοχής Νότιας Κρήτης – περιοχή Τυμπακίου, στις Π.Α.Υ. κατηγορίας Ε και στον χάρτη με την εμφάνιση περιοχών Υδατοκαλλιέργειας.

  • 23 Μαΐου 2011, 14:03 | Κολιός Πάνος

    Είμαι Βιολόγος με master στην Ιχθυολογία δουλεύω στην ιχθυοκαλιέργεια τα τελευταία 20 χρόνια και είμαι υπερήφανος γιαυτό.
    Δεν θα μπω στην επιστημονική ανάλυση για το πόσο επιβαρύνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες γιατί αρκετοί συνάδελφοι το έχουν κάνει και πολύ καλά μάλιστα αλλά θα σχολιάσω 3 ΨΈΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ από τα δεκάδες που καταγράφονται στην διαβούλευση.

    1. ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ . Εαν ανήξει κάποιος ένα βιβλίο βιολογίας του Γυμνασίου, θα δεί ότι η μόλυνση γίνεται με παθογόνο μικροοργανισμό (ιό,βακτήριο, παράσιτο κ.λ.π) Δεν υπάρχει καμμιά ασθένεια που να μεταδίδεται από τα ψάρια στον άνθρωπο. Ο σωστός όρος είναι ρύπανση. Σαφώς και η ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Εμείς οι ίδιοι με την αναπνοή μας ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Εισπνέουμε οξυγόνο και εεκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα. Η ρύπανση που προκαλεί η ιχθυοκαλλιέργεια είναι πολύ μικρότερη από άλλες δραστηριότητες πχ κτηνοτροφία, γεωργία και υπάρχουν πάρα πολλές επιστημονικά συγράμματα που το διαβεβαιώνουν.

    2. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. Μήπως να γίνουμε και 30 χρόνια μικρότεροι και να ξαναγράψουμε την ιστορία (οικονομική) της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια;

    3. ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΛΩΒΟΥΣ. Η χωροθέτηση θα κάνει αυτό που λέει η λέξη. Θα χωροθετήσει τις ΉΔΗ υπάρχουσες σήμερα μονάδες σε ζώνες στις οποίες θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια.

    4. ΠΡΩΤΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Το 80% της παραγωγής, εξάγεται σε χώρες (μεταξύ των άλλων και Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες) οι οποίες έχουν υψηλές προδιαγραφές για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Τα προιόντα της ιχθυοκαλλιέργειας υπόκεινται σε αυστηρές αναλύσεις και ποτέ δεν έχει επιστραφεί κάποιο φορτίο ως ακατάλληλο οπως έχει γίνει επανηλειμένως για άλλα τρόφιμα. Βέβαια μερικοί στην Εσπερία ακόμη και στην διαβούλευση αναρρωτούνται εάν το ψάρια είναι υγιεινή τροφή . Η συνολική θαλάσσια επιφάνεια που καλύπτουν όλες οι μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα είναι μικρότερη από αυτή που καταλαμβάνει το ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και η παραγωγή που παράγεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις συνεισφέρει συνάλλαγμα 500 εκ Ευρώ ετησίως. Φαίνεται ότι μερικοί δεν έχουν καταλάβει σε ποιά κατάσταση βρίσκεται η χώρα που ζούμε. Αντί να υποστηρίζουμε και να βοηθήσουμε τους παραγωγικούς κλάδους, λοιδωρούμε και συκοφαντούμε με παιδικά επιχειρήματα ένα από τους πλέον δραστήριους και συναλαγματοφόρους κλάδους. Η λογική του φραπέ μαζεύοντας ήλιο στις παραλίες, παράγωντας αμπελοφιλοσοφίες είδαμε που μας οδήγησε. Συνεχίστε να δικαιώνεται τον ποιητή <>

  • 23 Μαΐου 2011, 14:00 | Γεράσιμος Βασιλάτος

    Είμαι εκπαιδευτικός και πρώην εργαζόμενος στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ (1990-1997) και θέλω και εγώ να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου για την συγκεκριμένη εταιρία και κατά επακόλουθο και για το νησί μου μέσω της διαβούλευσης.
    Οι σκέψεις αυτές απορρέουν από το προφανές ότι η εταιρεία προσφέρει ολοχρονική εργασία -σε ένα νησί – περίπου σε εκατό ανθρώπους, δηλαδή
    -κατοικούν μόνιμα στην Κεφαλονιά και όχι σε ένα ρυπογόνο αστικό περιβάλλον αρκετές οικογένειες
    -πολλοί από τους εργαζόμενους καλλιεργούν την Παλικισιάνικη γη, μία αγροτική γη, που χωρίς αυτούς θα είχε οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση
    -τα παιδιά των εργαζόμενων ζουν στον τόπο τους, δίνοντας σε αυτόν την πολύτιμη ανανέωση σε ανθρώπινο δυναμικό
    -κρατάνε τα σχολεία ανοικτά
    -το στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας αναπτύσσει τεχνογνωσία και την παρέχει στην τοπική κοινωνία οποτε του ζητηθεί τόσο σε θέματα περιβάλλοντος όσο και σε θέματα διοίκησης και οικονομίας
    -η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί μέσα στην εταιρία τόσο από τους μετόχους όσο και από τους εργαζόμενους βασίζεται στην ομαδικότητα, στην συνέργεια και στην αλληλεγγύη, κάτι που έχει έμμεσα αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία
    θα παρακαλούσα οι τοπικές αρχές να μεθοδεύσουν κάποιες διαδικασίες έτσι ώστε άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς σχετικά με την λειτουργία της εταιρίας να ενημερωθούν καλύτερα και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να νικητής να βγεί ο τόπος μας και το κοινό καλό.

  • 23 Μαΐου 2011, 14:55 | Geronikolou Panagiota

    Διαβάσαμε το σύνολο των κειμένων της Κ.Υ.Α. και τους πίνακες – χάρτες για την χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
    Η εταιρία μας διατηρεί από το 1990, μονάδα πάχυνσης Θαλάσσιων Μεσογειακών Ιχθύων σε θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων και δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως, στη θέση Λιμανάκια, Κοινότητας Κυριακίου, Νομού Βοιωτίας.

    Για την λειτουργία της πλωτής μονάδας πάχυνσης έχουν εκδοθεί και ισχύουν ακόμα:

    – Η υπ. Αριθμό 32611/730/27.04.2010 Απόφαση μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης.
    – Η υπ. Αριθμό 580/17-11-1997 Σύμβαση Μίσθωσης για την θαλάσσια έκταση των 10 στρεμμάτων.
    – Η υπ. αριθμό 15628(19012,19434,19304)/14-06-1993 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων και της μονάδας πάχυνσης, όπως τροποποιήθηκε με τις υπ. αριθμό οικ.65507/15-01-1998 και οικ.62589/19-02-1999 Αποφάσεις μόνο ως προς την πλωτή μονάδα πάχυνσης.
    – Η υπ. αριθμό 25515/27-04-1999 τροποποίηση της 13590/23-02-1998 Άδεια Ίδρυση και Λειτουργίας της πλωτής μονάδας πάχυνσης .

    Στο Παράρτημα 1 και ειδικότερα στις ζώνες Π.Α.Υ, τόσο στην ΠΑΥ Β7 – ΠΑΥ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ, όσο και στην ΠΑΥ Β8 – ΠΑΥ ΒΟΥΡΛΙΑ, δεν περιλαμβάνεται η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας μας, με κίνδυνο σε περίπτωση υπογραφής της Κ.Υ.Α. ως έχει, να κινδυνεύει να κλείσει, μετά την μεταβατική περίοδο (αγνώστου διάρκειας).

    Για το λόγο αυτό, να διευρυνθεί η ζώνη ΠΑΥ Β8 – ΠΑΥ ΒΟΥΡΛΙΑ, η οποία είναι και η πλησιέστερη στην μονάδα μας και ώστε να μπορέσει να συμπεριληφθεί αυτή εντός της ΠΑΥ ή σε διαφορετική περίπτωση να προστεθεί στις ΠΑΥ κατηγορίας Ε και ΠΑΥ – ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

  • 23 Μαΐου 2011, 14:54 | Β.Β.

    Νομίζω όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά σημεία . Καταρχήν η ελληνική παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί και για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθούν οι παραγωγικοί κλάδοι . Για να αναπτυχθούν πρέπει κάποιοι να βάλουν χρήματα . Για να βάλουν χρήματα πρέπει κάποιος να τους διαβεβαιώσει ότι θα λειτουργήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον . Αυτό το ασφαλές περιβάλλον το εξασφαλίζουν οι νόμοι , τα σχέδια και οι κανόνες που δημιουργεί η πολιτεία η οποία είναι και υπεύθυνη για την εφαρμογή τους . Το χωροταξικό σχέδιο για την Ιχθυοκαλλιέργεια έχει αυτό το στόχο και πρέπει να γίνει άμεσα . Βλέπω στη διαβούλευση πολύ λόγο να γίνεται για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και διαφωνώ με του επικριτές γιατί επισκέπτομαι συχνά το νησί και έχω σχηματίσει καλή εικόνα για την συγκεκριμένη εταιρεία .

  • 23 Μαΐου 2011, 12:02 | Γ. Μαρούλη

    Παρακολουθώ να δυσφημείτε συνεχώς τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Δε καταλαβαίνετε ότι έτσι δυσφημείτε και το νησί μας!!!!

  • 23 Μαΐου 2011, 12:24 | Chrisa

    Na fygoun ta ihthiotrofia apo ton kolpo tou Argostoliou!

  • 23 Μαΐου 2011, 12:38 | Σ.Σπυράτος

    Δουλεύω στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, τρώω το ψάρι που παράγουμε, και όποτε κάνω κέφι, βουτάω στη θάλασσα. Ό,τι και να λέτε, εγώ νιώθω τυχερός.

  • Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,

    Η εταιρεία μας «Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ», δραστηριοποιείται στο τομέα της κατασκευής κιβωτίων διογκωμένης πολυστερίνης για την συσκευασία των ψαριών της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας, που διακινούνται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά και απασχολεί εβδομήντα (70) άτομα.
    Χαιρετίζουμε την απόφαση σας για τον καθορισμό ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας μέσα από το χωροταξικό σχέδιο, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες για περαιτέρω ανάπτυξη με σημαντικά οφέλη για την Εθνική μας οικονομία.

    Με εκτίμηση,

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΑΚΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

  • 23 Μαΐου 2011, 11:15 | Nafsika

    Αγαπητοί ιχθυοκαλλιεργητές, δεν ζητάμε ο θάνατος σας – η ζωή μας.
    Όμως τα ιχθυοτροφεία δεν έχουν θέση στον Κόλπο του Αργοστολίου! Να μεταφερθούν σε ανοιχτά νερά!

  • 23 Μαΐου 2011, 11:59 | Δ. Μαρκάτος

    Κυρία Υπουργός Κύριε Υφυπουργέ,

    Διαβάζοντας στις εφημερίδες αποσπάσματα μελέτης του F.A.O για την ραγδαία μείωση των αλιευμάτων από την ελεύθερη αλιεία ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ζήτηση, επένδυσα τις οικονομίες μου σε ιχθυοκαλλιεργητικές εταιρείες στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
    Με έκπληξη αργότερα διαπίστωσα ότι όχι μόνο αυτές δεν μπορούσαν να επεκταθούν στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα παρόλο που είχαν όλες τις απαιτούμενες άδειες κινδύνευαν να χαρακτηρισθούν «παράνομες» από το συμβούλιο της επικρατείας.
    Επιτέλους έστω και καθυστερημένα με το νομοσχέδιό σας, διορθώνετε λάθη του παρελθόντος και πιστεύω μετά από αυτό να μπορέσουν να αναπτυχθούν και όχι να είναι υποχρεωμένες να καταφύγουν στην Τουρκία, Αλβανία και Ισπανία όπως ήδη μερικές έχουν κάνει.

    Με εκτίμηση,

    Δ.Μαρκάτος

  • 23 Μαΐου 2011, 11:33 | G.Kountouris

    Ws Ellinas tou exwterikou, noiwthw megali perifaneia pou mporw na pigainw tous pelates mou gia epaggelmatiko geuma se akrivotato estiatorio tis Neas Yorkis kai na lew oti to thespesio lavraki pou efagan eisagetai apo tin Kefalonia.
    Einai panta gia autous mia euxaristi ekplixi pou i Ellada paragei akoma toso kala kai antagwnistika proiontapou despozoun sta piata tis elit

  • 23 Μαΐου 2011, 10:41 | E.A

    Βαρέθηκα να διαβάζω σχόλια του τύπου:» Εμείς δε θέλουμε να κλείσουν τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Προς Θεού! Μόνο να μετακινηθούν έξω από τον Κόλπο Αργοστολίου!» Θαρρείς και είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο!
    Ή δεν είστε σωστά ενημερωμένοι, ή είστε ηθελημένα αφελείς!
    Τι είναι η πάχυνση ψαριών, βαλίτσα να την πάμε όπου θέλουμε?
    Ακόμα και αν γινόταν θεωρητικά μια τέτοιου είδους επένδυση, τα λειτουργικά έξοδα θα ήταν τεράστια για μια μικρομεσαία επιχείρηση σαν αυτή.
    Όταν λοιπόν λέτε αγαπητοί μου: «Να βγουν έξω από τον Κόλπο», ΕΝΝΟΕΙΤΕ «Να κλείσουν»!
    Ε! Δε νομίζω ότι θα είναι τόσο εύκολο!!
    Και για τους αγγλόφωνους: It won’t be so easy!!

  • 23 Μαΐου 2011, 10:42 | Σταύρος Αλεξανδράτος

    Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι ένας από τους λίγους που προσφέρει στην Χώρα καθώς είναι εξαγώγιμο προϊόν (αποτελεί τον τρίτο εξαγωγικό κλάδο της χώρας. H Eλλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες), προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες με την απασχόληση εργατικού και επιστημονικού προσωπικού και με θετικές οικολογικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις καθώς μειώνει την αλιευτική πίεση των θαλασσών.
    Καλό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο που να διέπει την λειτουργία τους και να μειώνει τυχόν αρνητικά σημεία. Μην ξεχνάμε πως κάθε ανθρώπινη ενέργεια έχει και κάποιο αρνητικό, περιβαλλοντικά, στοιχείο.
    Να καταργήσουμε, λοιπόν, την κερδοφόρα ιχθυοκαλλιέργεια, να καταργήσουμε τα λιμάνια και τα πλοία για να κάνουμε τις «βουτιές μας» όπου θέλουμε, μιας και δεν θα έχουμε και τι άλλο να κάνουμε!

  • 23 Μαΐου 2011, 08:56 | Εξωραιστικός Πολιτιστικός Συλλογος Σκάλας Αταλάντης

    ΠΡΟΣ: ΥΠΕΚΑ
    Δημοσια Διαβούλευση http://opengov.gr/minenv
    20 Μαίου 2011
    Θέμα: «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.

    Το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ

    1)Ενέκρινε το ψήφισμα διαφωνίας του Δήμου Λοκρών για το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.

    2)Αυτή η πρόταση όπως έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΚΑ υπαγορεύει την υποβάθμιση της πρώτης παραλιακής ζώνης μετά την Αθήνα, που τα βασικά της χαρακτηριστικά παραβλέπονται, όπως το ότι από το 2003 ο ΕΟΤ έχει χαρακτηρίσει αυτή τη ζώνη τουριστική με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης .
    Επίσης υπάρχουν υγρότοποι στη Λιμνοθαλασσα της Αταλάντης(Ποτοκι και Βουρλιας) που είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο « NATURA 2000» και προβλέπεται η τουριστική αξιοποίηση τους στον τομεα του Οικολογικού Περιβαλλοντικού Τουρισμού.
    (Υπουργειο Τουριστικής Αναπτυξης-Μελέτη Τουριστικης Αναπτυξης Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας 2002-2006 Β Φαση σελ.34 -43)

    3)Ως Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης δεν θα δεχθούμε την πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής που προβλέπει η ΠΟΑΥ Αταλάντης-Μαλεσίνας-Λάρυμνας και θα αντικρούσουμε με καθε νομιμο μέσον όλες τις πράξεις που θα υπαγορεύουν επέκταση των υπαρχόντων μονάδων αλλά και εγκατάσταση νέων αφού είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον,καθώς αυτό θα συνεπάγεται επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού με αποτελεσμα η θαλάσσια περιοχή του Κολπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατων να καταστει απαγορευτική για τα θαλάσσια σπορ

    Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ να αποσυρθεί αυτή η προταση απο τη διαδικασία διαβούλευσης γιατι δεν προκειται να συμφωνήσουμε σε τετελεσμένα που υποθηκεύουν το μελλον του τοπου μας.

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών

    Ανδρέας Ζαίμης

  • 23 Μαΐου 2011, 08:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (Δήμαρχος Πόρου)

    ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ:
    ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Πόρος 18 Μαΐου 2011
    Αρ. Πρωτ: -2448-

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
    Από τα πρακτικά της με αριθμ. 7/2011
    Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

    Αριθμ. Απόφασης 52/2011 ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Λήψη Απόφασης για το υπό διαβούλευση «Ειδικό
    Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου
    Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής
    Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού».

    Στον Πόρο και στο κτίριο της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σήμερα 27 του μηνός Απριλίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00 συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 1925/19-4-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87). Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο δεκαεπτά (17) μελών, βρέθηκαν παρόντα δεκαεπτά (17)μέλη και ονομαστικά:

    ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
    1. Ο Πρόεδρος: Μάγειρας Γκίκας Ο Υ Δ Ε Ι Σ
    2. Ο Αντιπρόεδρος: Δημητριάδης Ιωάννης
    3. Ο Γραμματέας: Δρούγκας Χρήστος
    Μέλη
    4. Μητσιοπούλου Σταματίνα
    5. Ζεντέλης Ευάγγελος
    6. Κουτουζή Ελένη
    7. Μωρόπουλος Δημήτριος
    8. Χατζίνα Άννα
    9. Μάνδηλα-Θανασούρα Μαργαρίτα
    10.Καΐκας Παναγιώτης
    11. Συξέρης Δημήτριος
    12. Παπαδόπουλος Αλέξανδρος
    13. Αλιφέρης Γεώργιος
    14. Καΐκας Γεώργιος
    15. Δόσκαρης Κων/νος
    16. Κοράλλη Παναγιώτα
    17. Πάνου Δημήτριος

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτριος – Ανδρέας Στρατηγός.

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο κ. Γραβάνης Σταύρος, υπάλληλος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο επί 16 χρόνια Δήμαρχος Πόρου, και Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων.

    Στη συνεδρίαση επίσης παραβρέθηκαν πρόεδροι φορέων – συλλόγων καθώς και πλήθος δημοτών.

    Ο Πρόεδρος, εκφώνησε το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Στρατηγό Δημήτριο – Ανδρέα, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα λέγοντας τα παρακάτω:

    Αρχικά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε και έδωσε στη διαβούλευση την ΚΥΑ για την « Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», επεσήμανε ότι σύμφωνα με το Χωροταξικό Σχεδιασμό καταλαμβάνονται τα 2/3 της Καλαυρίας και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος, όπως παρακάτω:

    α. Στις 15 Απριλίου 2011 απεστάλη το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1871 έγγραφό του, προς τους:
    (1) Την Εθνική Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
    (2) Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
    (3) Στο Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού.
    (4) Στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
    (5) Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Δ/νση Αλιείας.
    (6) Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Γραφείο Χωρικού Σχεδιασμού & Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
    (7) Στην Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ.
    (8) Στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό.
    (9) Στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλο.
    (10) Στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Κατσικάρη.
    (11) Στους κ.κ. Βουλευτές Α’ Πειραιά.
    «Αξιότιμοι Κύριοι.
    Με την από 13-4-2011 δημοσίευση του Σχεδίου Νόμου για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στο site http://www.opengov.gr, ο Πόρος συγκαταλέγεται στις περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και μάλιστα σε μία ευρεία έκτασή του που καταλαμβάνει τα 2/3/ της Καλαυρίας.
    Ο Πόρος είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους (απόφαση ΥΠΠΟ 6-6-1980, αρ.ΑΙ/ΦΟ2/20372/867/ΦΕΚ Β΄/23-6-80), ο οικισμός του οποίου έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός (ΠΔ 3-9-1993/ΦΕΚ Δ΄1200/28-9-1993).
    Η οικονομία του νησιού στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, για την ανάπτυξη του οποίου ως Δήμος έχουμε υλοποιήσει έργα υποδομής που προάγουν το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα αυτό και έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας τον θαλάσσιο τουρισμό που αποτελεί μόνιμη πηγή εισοδήματος τουρισμού. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε επιλέξαμε πολιτικές ήπιας ανάπτυξης και επιτύχαμε την υπαγωγή μας στην κατηγορία Β2 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.
    Ο Πόρος αποτελεί το κατεξοχήν προβεβλημένο κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού στη χώρα μας, καθώς στον τόπο μας διεξάγεται επί 10 συνεχή έτη και 12 Συνολικά από την θεσμοθέτησή της η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού «Charter Yacht Show – Poros», η μοναδική Ελληνική Έκθεση.
    Εδώ επίσης – λόγω των υπήνεμων κόλπων και χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία- ανθεί ιδιαίτερα ο Ναυταθλητισμός και λειτουργούν μερικά από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Κέντρα Θαλασσίων Αθλημάτων που συναγωνίζονται επάξια σε υποδομές, επιδόσεις και εκπαιδευτές, ομοειδείς επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης.
    Επιδιώκουμε και αναπτύσσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιου, καταδυτικού, αθλητικού, συνεδριακού, περιπατητικού, πολιτισμικού, γεωτουρισμού, αγροτουρισμού) μέσα από τις οποίες μας δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ο Πόρος καθίσταται ιδανικός προορισμός για ολιγοήμερες και πολυήμερες διακοπές, καθώς είναι προσβάσιμος από στεριά και θάλασσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 ώρα με ταχύπλοο και 2 ώρες με Ι.Χ. και καράβι) και γειτνιάζει με το κλεινόν άστυ και την Πελοπόννησο.
    Εμείς που ζούμε στον τόπο αυτό γνωρίζουμε καλά πως το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών είναι οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας: το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μας και αυτό διαφυλάσσεται μέσα από τα νομοθετήματα της πολιτείας και από τις πολιτικές που επιλέγουμε να εφαρμοστούν στο Δήμο μας.
    Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 24 παρ. 1 &6, αναφέρει ρητά πως «το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον έχει αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, τα αρμόδια όργανα του Κράτους οφείλουν να προβαίνουν σε θετικές ενέργειες, για την αποτελεσματική διαφύλαξη του αγαθού αυτού και, ειδικότερα, να λαμβάνουν τα απαιτούμενα νομοθετικά και διοικητικά, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, παρεμβαίνοντας στον αναγκαίο βαθμό στην οικονομική ή άλλη ατομική ή συλλογική δραστηριότητα. Κατά τη λήψη των ανωτέρω μέτρων, τα όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας οφείλουν να σταθμίζουν και άλλους παράγοντες αναγόμενους στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, η επιδίωξη όμως των σκοπών αυτών και η στάθμιση των προστατευόμενων αντίστοιχων έννομων αγαθών πρέπει να συμπορεύεται με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη.
    Βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας δεν νοείται χωρίς την υπαγωγή μας στις προστατευόμενες περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης, ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επομένως θα πρέπει να εξαιρεθούμε από τις περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση σε ένα μικρό νησί όπως το δικό μας, το οποίο παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον ολόκληρο και όχι ένα μόνο τμήμα του.
    Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι στις θάλασσες του Πόρου υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας τα οποία και αποτελούν προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε ότι έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την θαλάσσια έρευνα που διεξάγει κατά την τελευταία δεκαετία το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
    Το αρχαίο λιμάνι της Καλαυρείας στο Βαγιωνιά, ο Κάβος Βασίλη στο Κοκορέλι με τον Πρωτοελλαδικό Οικισμό και τον διαμετακομιστικό σταθμό, οι ενάλιες αρχαιότητες στο Μόδι, το Ιερό του Ποσειδώνα, το Νεότερο Μνημείο του Ρωσικού Ναυστάθμου, τα νεώτερα μνημεία της ναυτικής μας κληρονομιάς η Ναυτική Βάση του Κ.Ε. Πόρος και ο πέτρινος φάρος της Ντάνας Πόρου, χρήζουν προστασίας και ανάδειξης και όχι απαξίωσης από την πολιτεία που ευνομούμενα οφείλει να αποφασίσει για τη διάσωση και όχι για την αλλοίωση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντός μας.
    Ένα περιβάλλον που στην ολότητά του, η δημοτική αρχή και ο λαός αυτού του τόπου οφείλει να το διαφυλάξει και θα το πράξει με κάθε τίμημα, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο, θέτοντας στο περιθώριο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη επιχειρηματιών που προσβλέπουν στις μέγιστες αποδόσεις εις βάρος της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών μας.
    Ο λαός του Πόρου και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, ενωμένοι, θα προασπίσουμε τον τόπο μας και θα απαιτήσουμε από όσους νομοθετούν να αποκτήσουν μία σφαιρική αντίληψη για τον τόπο μας, τις τουριστικές δυνατότητές του, τον πολιτισμό του, την οικονομία του, το περιβάλλον του, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και να σεβαστούν το δικαίωμά μας να επιλέγουμε εμείς τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.
    Με βαθιά πίστη στην δημοκρατία και με την ευχή η διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες πραγματικά να επιλύσει προβλήματα και να μην είναι μία επίφαση δημοκρατικότητας, αλλά η ουσία της, ζητώ να επανεξεταστεί με αντικειμενικές παραμέτρους κάθε τουριστική περιοχή και ο Πόρος εν προκειμένω: ως τουριστική περιοχή και μάλιστα ως προπύργιο του θαλάσσιου τουρισμού, ως ένα περιβάλλον πολιτισμικό που οφείλει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του χωρίς αλλοιώσεις, ως ένας τόπος αειφόρου ανάπτυξης που οφείλει να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο του που συνίσταται στο δασικό και θαλάσσιο περιβάλλον του.
    Ο Δήμαρχος Πόρου – Δημήτριος-Ανδρέας Στρατηγός».

    β. Στις 18 Απριλίου 2011 εκδόθηκε από τον Δήμο Δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του, το οποίο ανέφερε τα παρακάτω:
    «Ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, μετά την δημοσίευση του Σχεδίου για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», αντέδρασε άμεσα προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο Πόρος για λόγους τουριστικούς, περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς θα πρέπει να εξαιρεθεί από την κατηγορία αυτή και να υπαχθεί στις περιοχές που χρήζουν προστασίας.
    Το Σχέδιο Νόμου έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στο site http:///www.opengov.gr, και σύμφωνα με αυτό ο Πόρος συγκαταλέγεται στην ανώτερη κατηγορία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, καταλαμβάνοντας τα 2/3/ της Καλαυρίας, από το κτήμα Διαμαντόπουλου έως έναντι της νησίδος Μόδι.
    Ο κ. Δήμαρχος άμεσα συγκάλεσε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.
    Κατόπιν αυτής συντάχθηκαν μία σειρά από έγγραφα που απευθύνθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Στα έγγραφά του αυτά ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε πως ο Πόρος το κατεξοχήν προβεβλημένο κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού στη χώρα μας που φιλοξενεί με επιτυχία τη Διεθνή Έκθεση Επαγγελματικών Σκαφών κάθε χρόνο, και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους είναι ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό και σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους και οφείλει να διαφυλάξει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του, το οποίο και αποτελεί άλλωστε το κύριο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι των άλλων προορισμών.
    Με τις ενέργειές του κινητοποίησε τους συνδιοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού ΕΠΕΣΤ και ΕΣΜΕΘ, για τους οποίους ο Πόρος αποτελεί και τον μοναδικό προβεβλημένο τόπο διεθνώς για τον Ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και απευθύνθηκε σε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα του τόπου μας και στον Δήμαρχο Τροιζηνίας Γ. Σαμπάνη, επιδιώκοντας την συνεργασία τους για την από κοινού επίλυση του προβλήματος.
    Οι απαντήσεις από τα υπουργεία, τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς θα αναρτώνται στο site http://www.opengov.gr προκειμένου να αποκτήσει ο Δήμος μία δυναμική παρουσία και να αντιστρέψει την μέχρι σήμερα υποβληθείσα πρόταση του Σχεδίου Νόμου.
    Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Πρόεδρο τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επόμενη Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 και ώρα 13:00 στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή του λαού του Πόρου για λήψη απόφασης.

    γ. Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό προς τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους τοπικούς φορείς – συλλόγους, προκειμένου να εκφράσουν άμεσα και εγγράφως τη γνώμη τους επί του Χωροταξικού Πλαισίου, και διάβασε τα έγγραφα που μας εστάλησαν οι εξής σύλλογοι:
    (1) «Δήμος Πόρου – Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής.
    Προς: Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Πόρου.
    Κοιν: Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Απόφαση Επιτροπής σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.
    Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.
    Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. 1907/18-4-11 εγγράφου σας, με το οποίο ζητείται από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Πόρου, να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου ΚΥΑ για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σας ενημερώνουμε για τα εξής:
    Η Επιτροπή συνεδρίαση σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στις 26-4-2011 και ώρα 14:00 στο κτίριο της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της.
    Στην Επιτροπή κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του θέματος, ιδιώτες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων, καθώς και απλοί πολίτες του Πόρου. Τα μέλη της Επιτροπής αφού άκουσαν προσεκτικά όλους τους ομιλητές τοποθετήθηκαν επί του θέματος και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο για τις ΠΟΑΥ. Κατόπιν αυτού αποφασίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

    1.Η κυρίαρχη πηγή εισοδήματος του Πόρου είναι ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες με αυτόν δραστηριότητες. Κάθε δραστηριότητα ή πράξη ιδιωτών ή αρχών που αντιτίθεται στην τουριστική ανάπτυξη είναι κατακριτέα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
    2.Η ένταξη του Πόρου στην πρώτη κατηγορία (από τις 5 προβλεπόμενες), του σχεδίου της ΚΥΑ που αφορά τις ΠΟΑΥ, εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει την άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή του Πόρου σε βάθος χρόνου, διότι θα δεσμεύει σχεδόν τα 2/3/ της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της νήσου Καλαυρίας και θα αποθαρρύνει κάθε τουριστική, οικιστική & πολιτιστική δραστηριότητα στο νησί μας.
    3.Η Επιτροπή ζητά τη συμμετοχή του Δήμου Πόρου στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και εγκρίνει οποιαδήποτε νόμιμη δράση για την αποτροπή της ένταξης του Πόρου στις ΠΟΑΥ εφόσον αυτή δεν επηρεάζει την ομαλή τουριστική δραστηριότητα στο νησί.
    Συμπερασματικά σας αναφέρουμε κ. Δήμαρχε, πως η απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Πόρου είναι η αποτροπή της ένταξης του Πόρου στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
    Ο Πρόεδρος – Δημήτριος Α. Συξέρης».

    (2) «Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου.
    Προς: Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση ζωνών ιχθυοτροφείων στον Πόρο.
    Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.
    Στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» και αναφορικά με τον καθορισμό της περιοχής μας ως ΠΟΑΥ, μετά από πρόσκλησή σας, διαπιστώσαμε τα εξής:
    Η εσπευσμένη εφαρμογή της ΠΟΑΥ εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολίγων και βλάπτει χιλιάδες κατοίκους, οικιστές και παραθεριστές του νησιού μας καθώς μετατρέπει μεγάλο μέρος της στεριάς και της θάλασσας του νησιού σε ατελείωτο βιομηχανικό πάρκο! Με αυτό τον τρόπο απειλεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του Πόρου, τον τουρισμό.
    Εύλογα αναρωτιόμαστε, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποια μελέτη θα εφαρμοστεί και για ποιούς λόγους, εις βάρος του περιβάλλοντος και υποθηκεύοντας το μέλλον των κατοίκων και των επερχόμενων γενεών;
    Είναι δυνατόν η θέληση της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους ολίγων; Εξ’ άλλου η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη. Καμία επένδυση δε μπορεί να αναπτυχθεί αν βρίσκεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες.
    Επίσης στο συγκεκριμένο σχέδιο ΠΟΑΥ και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται ανακριβώς ότι παράλληλα με τις μονάδες που θα αναπτυχθούν στις ΠΟΑΥ, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης των πάσης φύσεως θαλασσίων σπορ.
    Επισημαίνουμε το αυτονόητο, ότι κανένα θαλάσσιο σπορ επιφανείας ή βυθούν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε επιβαρημένες από την υπερσυγκέντρωση ιχθυοτροφικών μονάδων σε θάλασσες και ακτές.
    Εκτιμούμε ότι οκ αγώνες και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην υλοποιηθεί η μελέτη ΠΟΑΥ Πόρου καθώς η σχεδιαζόμενη εφαρμογή της από την ΚΥΑ παραβιάζει και προσβάλει:
    1.Τη συνταγματικά προστατευόμενη αξία του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών.
    2.Την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των οικολογικών και πολιτιστικών αποθεμάτων (Ν.2742/99 άρθρο 2 παρ. 1).
    Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο εναντίωσης στην εφαρμογή του άνωθεν σχεδίου και ζητούμε από το Δήμο Πόρου και το Δημοτικό Συμβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξαίρεση του Πόρου από τις ΠΟΑΥ.
    Για το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.
    Γιάννης Δόσκαρης – Πρόεδρος – Δημήτρης Συξέρης – Γεν. Γραμματέας».

    (3) «Σύλλογος Πολιτών & Καταναλωτών Πόρου.
    Πόρος 26-4-2011/ Αριθμ. πρωτ. 21
    Προς: Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Αντίδραση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Ιχθυοτροφεία.
    Ο Σύλλογός μας ήδη από το 1999 έχει ταχθεί – ενεργά – ενάντια στην υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία στον τόπο μας. Έχουμε μαζέψει υπογραφές ενάντια στις παρανομίες τους, έχουμε προσφύγει και δικαιωθεί αρκετές φορές σε αρμόδιες υπηρεσίες και δικαστήρια και έχουμε πετύχει νίκες σημαντικές σ’ αυτόν τον αγώνα.
    Όμως τώρα το πρόβλημα επανέρχεται χειρότερο με την Κ.Υ.Α. που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού μας «Περιοχή αποκλειστικής χρήσης ιχθυοκαλλιέργειας».
    Κύριοι, περιθώρια για συζητήσεις δεν υπάρχουν. Δεδομένου λοιπόν:
    1.Ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιο θρασεία επίθεση που έχει δεχθεί το νησί.
    2.Ότι ο Υπουργός που χαρακτήρισε το νησί μας ως περιοχή «μη ανεπτυγμένη τουριστικά, που δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού» είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ιχθυοτροφικής εταιρείας της Χώρας και η γυναίκα του μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιχθυοτρόφων.
    3. Ότι ήδη από 21-10-2009 το μέλος του Δ.Σ. της εταιρεία «ΝΗΡΕΑΣ» κ. Θέος είναι σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και η διαπλοκή ακόμη περισσότερη.
    Είναι φανερό πλέον ότι τα έγγραφα και οι διαμαρτυρίες δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πλέον οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι δυναμικές. Προτείνουμε:
    Α) την κήρυξη ως ανεπιθύμητων προσώπων στο νησί, των πολιτικών και γενικά των συμμετεχόντων σ’ αυτό το έγκλημα.
    Β) τη διοργάνωση συλλαλητηρίων και γενικά δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιχθυοτροφεία.
    Γ) τη δημοσιοποίηση διαμαρτυριών του Δήμου και των κατοίκων με πληρωμένες καταχωρήσεις στα ΜΜΕ.
    Δ) τη συλλογή υπογραφών (από Δήμο και συλλόγους) ενάντια στο συντελούμενο έγκλημα.
    Κύριοι, η θέση μας πρέπει να είναι κοινή και η απόφαση ομόφωνη. Είναι καιρός να καταλάβουν οι διαπλεκόμενοι κάθε μορφής ότι το νησί ενωμένο σαν μία γροθιά μπορεί και θέλει να τους αντιμετωπίσει. Είστε πλέον μπροστά σε μία μεγάλη ευθύνη και μία ακόμη μεγαλύτερη απόφαση. Αντιμετωπίστε τις. Υ.Γ. Και σε αυτούς που θα μιλήσουν για τις «νέες θέσεις εργασίας», έχουμε να τους αντιτάξουμε ότι θέσεις εργασίας έχει και η Κίνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός ευημερεί.

    Ο Πρόεδρος – Καραδόντης Ευάγγελος – Η Γραμματέας – Βογιατζή Όλγα».

    (4) «Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων & Ιδιοκτητών Σκαφών Πόρου – γαλατά.
    Πόρος 19-4-2011/ Αριθμ. Πρωτ 1430.
    Προς: Τον Δήμαρχο Πόρου.
    Κύριε Δήμαρχε,
    Προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς τα μέλη του Συλλόγου μας για τις ΠΟΑΥ θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να αναβάλλετε τη συνεδρίαση της 27ης/4/2011 σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία διότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να ενημερωθούμε διεξοδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα ώστε να είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε και να συμβάλουμε με προτάσεις στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου. Σας ευχαριστούμε.
    Ο Πρόεδρος – Λάζαρος Μούγιος – Ο Γραμματέας – Δημήτρης Βαρκιτζής».

    (5) «Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων & Ιδιοκτητών Σκαφών Πόρου – Γαλατά.
    Πόρος 23-4-2011/Αριθμ. Πρωτ: 1431.
    Προς: τον Δήμαρχο Πόρου.
    Κύριε Δήμαρχε.
    Σε απάντηση της από 18-4-2011 με αριθμ. πρωτ. 1907 πρόσκλησή σας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε να παραμείνουν ως έχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στον τόπο μας και να μην δημιουργηθούν νέες μονάδες.
    Ο Πρόεδρος – Λάζαρος Μούγιος – Ο Γραμματέας – Δημήτρης Βαρκιτζής.
    (Ακολουθεί μία σελίδα με 26 υπογραφές)».

    (6) «Ναυτικός Όμιλος Πόρου – Τροιζηνίας.
    Πόρος 26 Απριλίου 2011/ Αριθμ. Πρωτ: 021.
    Προς: Δήμο Πόρου – Υπόψη κ. Δημάρχου.
    ΘΕΜΑ: Απάντηση σε σχετικό έγγραφό μας για απόψεις μας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
    Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε.
    Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας θα θέλαμε να σας καταθέσουμε και εγγράφως ότι το ΔΣ του Ομίλου μας, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2011 συζήτησε το κείμενο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών. Αφού έλαβε υπόψη του όλα τα δεδομένα σχετικά με τον Πόρο, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να κάνει γνωστή την αντίθεσή του με το παρακάτω κείμενο:
    Ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας (Ν.Ο.Π.Τ.), αντιτίθεται στη δημιουργία κάθε είδους ιχθυοκαλλιέργειας, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι οι δραστηριότητες αυτές όχι μόνο εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά δύνανται να μειώσουν και την ήδη υπάρχουσα. Ειδικότερα για τον Ναυταθλητισμό που βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.
    Καλούμε τον Δήμο Πόρου να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποτρέψει την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου. Για το Διοικητικό Συμβούλιο.
    Ο Πρόεδρος – Δημήτριος-Ανδρέας Στρατηγός -Η Γεν. Γραμμ. – Σοφιάννα Ποζιάδη».

    (7) «Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οικοσυστήματος της Νήσου Πόρου – «Πρωτοβουλία Πόρος».
    Πόρος 27-4-2011- Αριθμ. Πρωτ 13.
    Προς: Δήμο Πόρου – Δήμαρχο κ. Δ. Στρατηγό.
    ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 1907/18-4-2011 επιστολή σας.
    Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογός μας είναι εκείνος που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την απομάκρυνση όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας από τον Πόρο. Η θέση μας είναι γνωστή στο Δήμο και την επαναλαμβάνουμε: «Όχι ιχθυοτροφεία, όχι Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο και δυναμικές ενέργειες για την απομάκρυνσή τους».
    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου – Ιωάννης Δημητριάδης.

    (8) «Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ»
    Πόρος 20 Απριλίου 2011/Αριθμ. Πρωτ: 248.
    Προς: Τον Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Απόψεις του συλλόγου μας για το «Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις Υδατοκαλλιέργειες».
    Κύριοι.
    Μετά τη μελέτη του Εδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, τους πίνακες 1 και 2 και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε να σημειώσουμε τα κάτωθι:
    1.Οι γενικοί στόχοι του Ειδικού Πλαισίου, όπως αυτοί εκφράζονται στο ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Άρθρο είναι θεμιτοί.
    2.Τα προς διαβούλευση στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα καθώς δεν συνοδεύονται από τη ειδική μελέτη για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών ανά περιοχή και θεωρούμε την εν λόγω πρόταση μία άκρως ελλιπή οικονομοτεχνική μελέτη. Παρά ταύτα και λόγω του ότι αναφέρεται στην παράγραφο 12 της ΚΥΑ ότι ελήφθησαν υπ’ όψιν οι μελέτες χωροθέτησης Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) για διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν χρηματοδοτηθεί από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους στα πλαίσια του ΕΠΑΛ 2000-2006 και των ΠΕΠ ανατρέξαμε και εμείς σε αυτήν για την ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος.
    3. Η προτεινόμενη προς δέσμευση περιοχή του νησιού μας για αποκλειστική χρήση υδατοκαλλιεργειών, ακτές και απαιτούμενη θαλάσσια έκταση σε όλο το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα αυτού, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τους γενικούς στόχους του ίδιου του Ειδικού Πλαισίου «ορθολογική διαχείριση του χώρου, προστασία των ευαίσθητων φυσικών πόρων και του τοπίου και περιορισμό των παραγόντων υποβάθμισης του χώρου», όταν ζητείται από ένα μικρό νησί και τουριστικά ανεπτυγμένο όπως το δικό μας, να διαθέσει την μισή έκταση του για μία και μόνον παραγωγική δραστηριότητα, με μόνα κριτήρια την εύκολη σύνδεσή του με τα αστικά κέντρα μέσω του ανεπτυγμένου οδικού δικτύου.
    4. Η επιλογή του νησιού μας για ανάπτυξη ΠΟΑΥ αποδεικνύει, σύμφωνα με τα τιθέντα κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχών υδατοκαλλιέργειας ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Άρθρο 7, ότι αυτό θεωρείται ως μη ανεπτυγμένο τουριστικά αλλά και χωρίς ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού του! Καταδικάζει δηλαδή τον πληθυσμό του νησιού μας, του οποίου το 90% των δραστηριοτήτων και του εισοδήματος στηρίζεται στον τουρισμό, σε οικονομικό μαρασμό. Το επιχείρημα βέβαια της αύξησης της απασχόλησης (κατά 10-15 άτομα) ουδέν έχει να κάνει με τον Πόρο αφού οι πληγέντες θα είναι εκατοντάδες.
    5. Δεν λαμβάνεται ουδόλως υπ’όψη το άρθρο 15 «Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι» του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παρότι ανοικτά της βαγιωνιάς υπάρχει βυθισμένη πολιτεία αλλά και η γύρω περιοχή βρίθει από αρχαιολογικά ευρήματα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του ισθμού «στενό» μαζί με ολόκληρη τη χερσόνησο των Μεθάνων (ΦΕΚ 425/Β/98). Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτηρισμός του νησιού μας ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
    6. Παρά το ότι η περιοχή μας δεν έχει ενταχθεί ακόμα στους καταλόγους του δικτύου NATURA, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των βυθών, είναι γνωστό ότι η φυτική βιοποικιλία των θαλασσών μας είναι αρκετά μεγάλη, και ανάμεσα στα επικρατούντα είδη είναι και η Cystoseira crinitophyla και φύκη του γένους Ulva spp. Επίσης πολλά είναι τα δάση Ποσειδωνίας Posidonia Oceanica (προστατευόμενο είδος) πάνω από τα οποία η χωροθέτηση θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας είτε απαγορεύεται ρητά και οι λειτουργούσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας απομακρύνονται μετά το πέρας της λήξης αδείας τους, είτε γίνεται με τους ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και διέπει τα οικοσυστήματα αυτά.
    7. Μέσα από την προβλεπόμενη περιοχή διέρχονται τα πλοία και τα ταχύπλοα της γραμμής Πειραιάς – Πόρος – Ύδρα – Σπέτσες (δίαυλος ναυσιπλοΐας).
    8. Όλες οι παραλίες του νησιού φιλοξενούν αρόδου σκάφη αναψυχής μεγάλων και μικρών διαστάσεων. Η δημιουργία υδατοκαλλιεργειών θα απαγορεύσει αυτήν την τουριστική δραστηριότητα.
    9. Η παραλία της Βαγιωνιάς (μία από τις ωραιότερες του Πόρου) η οποία έχει αναπτυχθεί τουριστικά, θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της.
    10. Στο νησί μας η αλιευτική δραστηριότητα είναι ενεργή και άρα τα συμφέροντα αλληλοσυγκρουόμενα.
    11. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ανοξίας (χαμηλή ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου)και περιστατικά με το διαλυτό οξυγόνο να πέφτουν και κάτω από 4%, σε ορισμένες περιοχές κατά διαστήματα στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη διότι οδηγεί σε άμεσες θνησιμότητες των ψαριών και έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά από μονάδες του Δ. Σαρωνικού. Η μόλυνση που προκαλείται και ο επηρεασμός από αυτήν, των ανταγωνιστών δράσεων και του περιβάλλοντος, λειτουργούν αρνητικά στην αξιολόγηση.
    12. Η έλλειψη υδάτων που παρουσιάζει η Ανατολική Πελοπόννησος και η λόγω αυτού δυσκολία επαρκούς ύδρευσης του νησιού μας θα φέρει πιθανόν σύντομα στον Δήμο μας σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων προμήθειας νερού (δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης). Η παραχώρηση τέτοιας έκτασης από το νησί μας στην εν λόγω δραστηριότητα υστερεί από το Δήμο μας χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σύνολο της κοινωνίας του Πόρου.
    13. Θα πρέπει να αναφέρουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο βόρειο τμήμα του νησιού μας το οποίο ως επί το πλείστο ανήκει σε ιδιώτες, υπάρχουν καλλιέργειες και ιδιωτικές κατοικίες μόνιμες ή παραθεριστικές και η βιομηχανοποίηση της περιοχής θα επιφέρει σοβαρή μείωση της αξίας των εν λόγω ιδιοκτησιών.
    Οι συνεχείς προσπάθειες καταστροφής του τοπίου, του περιβάλλοντος, των παραγωγικών μας δραστηριοτήτων και της ιστορίας του τόπου μας, με την υποβάθμισή μας σε βιομηχανική περιοχή στο όνομα της ανάπτυξης (δεκάδες ανεμογεννήτριες, πρόταση ένταξής μας στις Π.Ο.Α.Υ.), με σοβαροφανείς μελέτες και με μόνο πραγματικό κριτήριο το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο και το εξ αυτού μειωμένο κόστος πραγματοποίησης των επενδύσεων, προσβάλλει τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος, πραγματοποίησης των επενδύσεων, προσβάλλει τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος, το οποίο υιοθετεί και προτείνει αυτό τον τρόπο «ανάπτυξης».
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε ολοκληρωτικά με την ένταξη του Πόρου στις ΠΟΑΥ και αντ’ αυτού προτείνουμε την ένταξη του νησιού μας στις περιοχές Σημειακών Χωροθετήσεων (κατηγορία Ε), αφού τα χαρακτηριστικά του νησιού μας συνάδουν με την συγκεκριμένη κατηγορία και με τον όρο ότι θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας:
    *Υδρανάπαυση, καλλιέργεια φυκών.
    * Διαχείριση των απορριμμάτων ζωϊκών υπολειμμάτων και αυτών της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με ευθύνη της παραγωγικής μονάδας.
    * Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων από τη ακτή και μεταξύ των ιχθυοκλωβών.
    * Πραγματοποιούμενη παραγωγή σύμφωνα με την δοθείσα άδεια και όχι υπέρβαση αυτής.
    * Χρήση μόνον των προβλεπόμενων φαρμάκων και τροφών και όχι απαγορευμένων και επικίνδυνων για την ουσία ουσιών.
    * Κάλυψη μόνον της εγκριθείσας έκτασης.
    * Τακτική εξέταση των υδάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και
    * Συμμετοχή της Δημοτικής αρχής για την εποπτεία της ορθής λειτουργίας των μονάδων.
    Επίσης προτείνουμε περαιτέρω ανάπτυξη του βορείου τμήματος και όχι μόνο, του νησιού μας με:
    *Την αναστήλωση του Φάρου της Ντάνας και σύμφωνα με την έγκριση της Υπηρεσίας Φάρων του ΓΕΝ αρ. φακέλλου 915.154/2/02 και την αντίστοιχη πρόταση του Π.Ν. και τον παράλληλο εξωραϊσμό της γύρω περιοχής με παγκάκια και καθαρισμό των υπαρχόντων μονοπατιών και τη λειτουργία αναψυκτηρίου.
    *χαρτογράφηση του βυθού της θαλάσσιας έκτασης που μας περιβάλει και συνεργασία με το δίκτυο NATURA για την ένταξή μας στους πίνακες προστατευόμενων περιοχών λόγω της ύπαρξης λιβαδιών Ποσειδωνίας.
    *Ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου σε εφαρμογή του Ν.3409/05 με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, σε παράπλευρη περιοχή της υδατοκαλλιέργειας. Με εκτίμηση.
    Π. Μακρή – Πρόεδρος – Α. Δεκούλου – Γραμματέας».

    (9) «Όμιλος Ναυτικών Αθλημάτων Τροιζηνίας.
    Πόρος 22 Απριλίου 2011/ Αριθμ. Πρωτ 382.
    Προς: Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
    Κύριε Δήμαρχε.
    Μελετώντας προσεκτικά το δημοσιευθέν σχέδιο προς διαβούλευση που αφορά το Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού, εκφράζουμε την αντίθεσή μας όσον αφορά την εφαρμογή του στην περιοχή μας για πολλούς λόγους οι κυριότεροι των οποίων είναι:
    1.Ο Πόρος ανέκαθεν ήταν και θα είναι ένα από τα ωραιότερα τουριστικά νησιά της Ελλάδας και ως εκ τούτου το βιοποριστικό του επίπεδο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό. Εάν λοιπόν εφαρμοστεί αυτό το προς διαβούλευση σχέδιο, οι συνέπειές του θα είναι οδυνηρές για το νησί και τους κατοίκους του.
    2.Ως Αθλητικός Φορέας και ιδιαίτερα ως Ναυταθλητικό Σωματείο με μακροχρόνια πορεία στην κωπηλασία ειδικά, χρησιμοποιούμε όλο τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο για προπόνηση και άλλες δραστηριότητες των αθλητών μας.
    Θα μπορούσαμε επίσης να αναφέρουμε και την θαλάσσια ρύπανση η οποία θα προκληθεί από αυτήν την δραστηριότητα, αλλά αυτό νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο.
    Ανακεφαλαιώνοντας τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως ενεργήσετε τα δέοντα όπως αυτό το προς διαβούλευση σχέδιο δεν εφαρμοστεί. Μετά τιμής για το ΔΣ.
    Καρτσώλης Δημήτριος – Πρόεδρος ΔΣ Καΐκας Ευάγγελος – Γεν. Γραμματέας».

    (10) «Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά.
    Πόρος 20-4-2011/Αρ. Πρωτ: 4
    Προς: Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Εδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
    Εις απάντησιν της από 18 Απριλίου 2011 επιστολής σας με αρθ. Πρωτ. 1907 σας ενημερώνουμε ότι η θέση του συλλόγου μας στο θέμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το αυτονόητο.
    Ήδη επί μία δεκαετία η κοινωνία του τόπου μας υποφέρει για τον γνωστό λόγο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος χάνοντας όλο τον αλλοδαπό μαζικό τουρισμό.
    Τώρα με αυτό το νομοσχέδιο το κράτος έρχεται να μας αποτελειώσει.
    Θα πρέπει όλοι μαζί με μπροστάρη τον Δήμο Πόρου σύσσωμο να αγωνιστούμε ώστε να βγει ο Πόρος από τον πίνακα 2 στον οποίο το νησί μας προτείνεται για δημιουργία ΠΟΑΥ Αττικής.
    Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας να αγωνιστούμε γι’ αυτό.
    Ο Πρόεδρος – Τσούκας Χαράλαμπος Ο Αντ/δρος – Γιαννέτας Αθανάσιος».

    (11) «Α.Ο. Πόρου – Ομάδα Δ’ Εθνικής Κατηγορίας.
    Πόρος 26-4-2011/Αρ. Πρωτ: 5.
    Προς: Δήμαρχο Πόρου κ. Δημήτρη Στρατηγό και το Δημοτικό Συμβούλιο.
    ΘΕΜΑ: Απόψεις μας για το Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών, που αφορούν τον Πόρο.
    Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Σύμβουλοι.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. Πόρου στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του να μελετήσει το ειδικό χωροταξικό έλαβε υπόψη του τα εξής:
    1)Την ανάγκη της χώρας μας για παραγωγή πλούτου.
    2)Την ανάγκη του τόπου μας για ανάπτυξη τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα.
    3)Την ανάγκη για διατήρηση αλλά και για δημιουργία θέσεων εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα.
    4)Την ανάγκη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της θαλάσσιας τουριστικής δραστηριότητας όλο το χρόνο.
    5)Την πρόταση για δημόσια διαβούλευση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες.
    6)Το συμφέρον των μελών του Συλλόγου μας οι οποίοι είναι επαγγελματίες διαφορετικών δραστηριοτήτων (καταστηματάρχες, ψαράδες, άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό κ.λ.π.).
    7)Το συμφέρον του ΑΟ ΠΟΡΟΥ, όπου βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες έχουν ενισχύσει τον Σύλλογό μας τα τελευταία χρόνια με ποσά που υπερβαίνουν τα 200.000€.
    8)Την ανάγκη όλων μας, ο τόπος μας να είναι ενωμένος και να μην υπάρχουν αντιπαλότητες, ώστε να κυριαρχεί κοινωνική γαλήνη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού. Αποφάσισε.
    Η ΠΟΑΥ δεν αφορά μόνο τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως η Ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων (σε εφαρμογή του Ν.3409/05), δραστηριότητα χρήσιμη για το θαλάσσιο τουρισμό καθώς και την δημιουργία τεχνητών υφάλων σε περιοχές που εμφανίζουν μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, πρόταση που θα ενισχύσει τους αλιείες της περιοχής μας (σελ. 64 του προτεινόμενου σχεδίου).
    Με τις απαγορεύσεις και τις προτεραιότητες που δίνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η μόνη περιοχή που προσφέρεται για ΠΟΑΥ είναι έξω από το φάρο, θέση Ακρίτσα μέχρι τη νήσο Μόδι.

  • 23 Μαΐου 2011, 08:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (Δήμαρχος Πόρου)

    Συνέχεια της απόφασης του Δ.Σ. Πόρου 52/2011

    Από την μελέτη του νομοσχεδίου διαπιστώσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο χώρο του λιμανιού του Πόρου (Πώγονας), διότι υπάρχουν ξενοδοχεία, προηγείται ο θαλάσσιος τουρισμός με σκάφη, υπάρχουν τουριστικές θαλάσσιες δραστηριότητες, υπάρχει δίαυλος ναυσιπλοΐας και δεν υπάρχουν αρκετά βάθη (σελ. 56 & 62).
    Συμπερασματικά η χωροθέτηση νέων μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού (σελ.62).
    Στην περιοχή που προαναφέραμε, δηλαδή από τον έξω φάρο (θέση Ακρίστα), μέχρι το Μόδι, υπάρχουν και εκεί απαγορεύσεις για εγκατάσταση ιχθυοκλωβών. Συγκεκριμένα 1000 μέτρα δεξιά και αριστερά από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας λυμάτων, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ιχθυοκαλλιέργεια. Επιπλέον εδώ θα μπορούσαμε να εντάξουμε και το εδάφιο 3 της παραγράφου 4.5.4, σελ. 61 όπου η απαγόρευση ορίζει τα δύο ναυτικά μίλια. Άρα φτάνουμε να περιορίσουμε την δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας από το ύψος που βρίσκεται το «Νερό του Μέξη» μέχρι το ακρωτήριο Αχέρδο. Δηλαδή στον χώρο που βρίσκονται σήμερα. Στο ακρωτήριο Αχέρδο δεν είναι δυνατόν να γίνουν ιχθυοκαλλιέργειες διότι υπάρχει μεγάλος κυματισμός που δημιουργεί προβλήματα στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων. Η επόμενη περιοχή είναι η θέση Μπίστι όπου και σήμερα υπάρχει εγκατεστημένη μονάδα. Από την θέση Μπίστι μέχρι το Μόδι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ιχθυοκαλλιέργεια διότι υπάρχει επίσης υψηλός κυματισμός, μεγάλες κλίσεις εδάφους, αρχαιολογικοί χώροι και γενικά υπάρχουν απαγορεύσεις που συμπεραίνονται από την παραγρ. 4.5.1 Σελ. 56.
    Συμπερασματικά ο μόνος χώρος για εγκατάσταση ιχθυοκλωβών είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν σήμερα οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες απαγορεύοντας την μεταφορά άλλων μονάδων στο χώρο αυτό.
    Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Σύμβουλοι.
    Μία σημαντική πτυχή για την ανάπτυξη του τόπου μας που δίνει η ΠΟΑΥ είναι η δυνατότητα ανάπτυξης τεχνητών υφάλων, και η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων.
    Η πόντιση τεχνητών υφάλων, αφορά δραστηριότητα ανάπτυξης και ενίσχυσης της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας σε περιοχές που εμφανίζουν μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι αλιείς μας και είναι ευκαιρία να ενισχυθούν με αυτό τον τρόπο οι αλιείς του Πόρου.
    Ταυτόχρονα στους χώρους που θα δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι απαγορεύεται η ανάπτυξη μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
    Η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων σε εφαρμογή του Ν.3409/05 αφορά στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού προϊόντος του τουριστικού τομέα. Όπου δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα σε μία ακτίνα 500 μέτρων δεν μπορούν να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις ιχθυοκλωβών. Ο Α.Ο. ΠΟΡΟΥ προτείνει να δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα και τεχνητοί ύφαλοι για ενίσχυση των αλιέων από το μικρό Μπίστι μέχρι τη νήσο Μόδι. Θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να προστατευθούν και να διατηρηθούν τα δάση μας στο βόρειο τμήμα του νησιού (Δάσος από πεύκα και βένιες).
    Προτείνουμε η δέσμευση των 1000 μέτρων εντός του χερσαίου τμήματος του νησιού να μειωθεί στα 100 μέτρα αφού οι κλίσεις του εδάφους και γενικά η μορφολογία του εδάφους, του βόρειου τμήματος, δεν προσφέρονται για δημιουργία ιχθυογεννητικών σταθμών, μονάδων προπάχυνσης, καθώς και συσκευαστηρίων.
    Όσον αφορά τις χερσαίες εγκαταστάσεις των μονάδων προτείνουμε το κάθε κτίριο αποθήκη, οι χώροι προσωπικού να μην είναι μεγαλύτερα (το κάθε ένα) των 150 τ.μ. Μπορεί δηλαδή να φτιαχτεί μία ή περισσότερες αποθήκες των 150 τ.μ. με κεραμοσκεπή ώστε αισθητικά να είναι αποδεκτές από τους περιπατητές του νησιού μας.
    Συνοψίζοντας ο Α.Ο. ΠΟΡΟΥ προτείνει να παραμείνουν οι υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά να μην μεταφερθούν άλλες στο νησί μας διότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Να αξιοποιηθεί η ΠΟΑΥ για την ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και τη δημιουργία τεχνιτών υφάλων προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των αλιέων. Επιπλέον να μειωθεί η ακτίνα για χερσαίες εγκαταστάσεις στα 100 μέτρα, να δημιουργηθούν καλαίσθητες εγκαταστάσεις (πχ αποθήκες) που να συνάδουν αρχιτεκτονικά με το περιβάλλον (πχ σκεπές με χρώμα κεραμιδί και όχι με γαλβανιζέ λαμαρίνες).
    Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του νησιού μας.
    Ο Πρόεδρος – Ε. Τζάκας Ο Γεν. Γραμματέας – Θ. Πίκουλας».

    Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμαρχος κατέθεσε την πρότασή του όπως παρακάτω:
    1.Να εξαιρεθεί ο Πόρος από τις περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, για τους παρακάτω λόγους:
    Τουριστικούς, καθώς ο Πόρος:
    (1)Είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, απόφαση ΥΠΠΟ υπ’ αριθμ. ΑΙ/Φ02/20372/867 (ΦΕΚ 559/Β/23-6-1980), ο οικισμός του οποίου έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός (Π.Δ. 3-9-1993/ΦΕΚ Δ΄1200/28-9-2993).
    (2) Έχει υπαχθεί στην κατηγορία Β2 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, με την οποία προβλέπεται η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ήπια τουριστική ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον.
    (3) Το νησί του Πόρου αποτελεί πάνω από μία δεκαετία μόνιμο τόπο διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού – Charter Yacht Show – Poros, της μοναδικής Ελληνικής Έκθεσης που προάγει τον Θαλάσσιο Τουρισμό.
    (4) Στηρίζει την οικονομία του αποκλειστικά στον τουρισμό και έχει επιτύχει χάρη της ιδανικής γεωγραφικής του θέσης, των μεγάλων έργων υποδομής που προώθησε ο Δήμος διαχρονικά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Συνεδριακού, Πολιτισμικού Τουρισμού και του Ναυταθλητισμού.
    (5) Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πόρου (παράγραφο 6.2β.1 του τεύχους μελέτης σελ. 126), προβλέπεται η μη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας κάθε μορφής, καθώς και ο προγραμματισμός απομάκρυνσης των υφιστάμενων μονάδων, καθώς η ύπαρξή τους έρχεται σε αντίθετη με τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
    Περιβαλλοντικούς, καθώς υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, ο οποίος μαζί με το Μόδι, είναι χαρακτηρισμένα ως Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλους με την απόφαση του ΥΠΠΟ υπ’ αριθμ. Α!/Φ02/20372/867 (ΦΕΚ 559/Β/23-6-1980).
    Αρχαιολογικούς, καθώς στην θαλάσσια περιοχή Μόδι διεξάγονται έρευνες από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχουν ανακαλυφθεί πολλές ενάλιες αρχαιότητες, η Βαγιωνιά ήταν το λιμάνι της Καλαυρείας κατά την Αρχαιότητα και στο Κοκορέλι, περιοχή Κάβος Βασίλη Πρωτοελλαδικός Οικισμός.
    2.Να επικαλεστεί το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 24 παρ. 1 & 6, όπου αναφέρει ρητά πως «το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον έχει αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, τα αρμόδια όργανα του Κράτους οφείλουν να προβαίνουν σε θετικές ενέργειες για την αποτελεσματική διαφύλαξη του αγαθού αυτού και, ειδικότερα να λαμβάνουν τα απαιτούμενα νομοθετικά και διοικητικά, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, παρεμβαίνοντας στον αναγκαίο βαθμό στην οικονομική ή άλλη ατομική ή συλλογική δραστηριότητα. Κατά τη λήψη των ανωτέρω μέτρων, τα όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας οφείλουν να σταθμίζουν και άλλους παράγοντες αναγόμενους στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, η επιδίωξη όμως των σκοπών αυτών και η στάθμιση των προστατευόμενων αντίστοιχων εννόμων αγαθών πρέπει να συμπορεύεται με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη.
    3. Να αναρτηθούν στο δικτυακό ισότοπο της διαβούλευσης τα έγγραφα όλων των φορέων, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπεφρασμένη άποψη και θέση του Δήμου στο εν λόγω νομοσχέδιο, η οποία και αποτελεί πάγια πολιτική του διαχρονικά.
    4. Να συσταθεί Επιτροπή από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων φορέων για συναντήσεις όπου χρειαστεί να παραστούν.
    5. να συνταχθεί σχετικό υπόμνημα.
    Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρώην Δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του σε όσα επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία του λαού του Πόρου στη συνεδρίαση, πρότεινε τη λήψη ομόφωνης απόφασης για το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών και αποχώρησε.

    Τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Επικεφαλής της Παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημητριάδης Ιωάννης, ο οποίος είπε τα παρακάτω, τα οποία κατέθεσε και εγγράφως:
    « Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης δεν είναι να λάβουμε απόφαση αν συμφωνούμε με το υπό θεσμοθέτηση χωροταξικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών και με τη χωροθέτηση ΠΟΑΥ στον Πόρο. Αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου τα έχει κρίνει ήδη από το 2009, όταν μετά από πρόταση της «Πρωτοβουλίας για την προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», έλαβε ομόφωνη Απόφαση (168/2009) να εκφράσει την αντίθεσή του με τα σχέδια αυτά και να την διαβιβάσει στους αρμόδιους φορείς.
    Ούτε είναι θέμα μας σήμερα να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι της υφιστάμενες μονάδες. Και αυτό έχει κριθεί με σειρά προηγούμενων Αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Πόρου επιθυμεί την απομάκρυνση των μονάδων αυτών, εφ’ όσον έχει αποδειχθεί ότι παρανομούν και μολύνουν το περιβάλλον. Μάλιστα με την ίδια υπ’ αριθμ. 168/2009 Απόφαση, το ΔΣ αποφάσισε ο Δήμος Πόρου να προσβάλλει κάθε νέα διοικητική πράξη που θα αφορά στην παραμονή των μονάδων αυτών στον Πόρο.
    Το μοναδικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουμε με δεδομένη την διαφαινόμενη απόφαση της πολιτείας να δημιουργήσει την ΠΟΑΥ στον τόπο μας. Η πολιτεία δεν ζήτησε τη γνώμη μας γι’ αυτή την επιλογή της και όταν της την είπαμε μόνοι μας την αγνόησε. Αν κάνουμε το λάθος να περιοριστούμε στην ίδια αναποτελεσματική – αποδεδειγμένα – στρατηγική είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η ΠΟΑΥ θα γίνει και εμείς θα είμαστε οι υπεύθυνοι για την μη αναστρέψιμη πορεία του νησιού μας προς την βιομηχανοποίηση. Το ίδιο θα ισχύει αν κάνουμε το λάθος να εντάξουμε στην όποια απόφασή μας την προϋπόθεση – «Δούρειο Ίππο» που εκπορεύουν οι ιχθυοτρόφοι για παραμονή των υφιστάμενων μονάδων στον Πόρο. Το χωροταξικό σχέδιο είναι ξεκάθαρο και λέει, χωρίς εξαιρέσεις ότι μονάδες εκτός ΠΟΑΥ θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 6 ν.μ. σε ευθεία γραμμή και επομένως η παραμονή των τριών υφιστάμενων μονάδων, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα, προϋποθέτει εξ’ ορισμού την ύπαρξη ΠΟΑΥ. Καμία εξαίρεση δεν προβλέπεται και όποιος θέτει αυτή την προϋπόθεση ή δεν ξέρει να διαβάζει ένα σχέδιο ΚΥΑ ή προσπαθεί να επιβάλλει με έμμεσο τρόπο τη δημιουργία της ΠΟΑΥ. Τρίτη εξήγηση δεν υπάρχει. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι οι μονάδες του Πόρου δεν θα κλείσουν αν δεν γίνει η ΠΟΑΥ, αλλά θα μετεγκατασταθούν όταν λήξουν οι άδειες τους σε άλλες περιοχές ΠΟΑΥ, όπως π.χ. στα Μέθανα ή την Επίδαυρο. Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και καμία επιχειρηματική προσπάθεια δεν θα καταστραφεί. Απλώς θα φύγουν από τον Πόρο, γιατί δεν έχουν καμία θέση στον Πόρο. Όποιος λοιπόν θέτει ψεύτικα διλήμματα αν θέλουμε να μείνουν οικογένειες στον δρόμο κ.λπ. θα πρέπει να μας απαντήσει ευθέως ποιον εξυπηρετεί μία παραγωγική διαδικασία που κάνει ζημιά στον τουρισμό και στο περιβάλλον του Πόρου και γιατί θα πρέπει να την αφήσουμε να μεταβάλει τον χαρακτήρα του νησιού μας. Θα πρέπει να μας απαντήσει πως η διατύπωση τέτοιων θέσεων και προϋποθέσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και τον λαό του Πόρου.
    Η παράταξή μας έχει ξεκάθαρη θέση και πρόταση αναφορικά με το θέμα της σημερινής συνεδρίασης η οποία συνοψίζεται στις εξής επιμέρους προτάσεις που θέτουμε σε ψηφοφορία:
    1.Ψήφισμα του ΔΣ Πόρου με το οποίο θα διακηρύττουμε στην Πολιτεία, όχι απλώς ότι είμαστε αντίθετοι αλλά ότι αν δεν αλλάξει το σχέδιο της ΚΥΑ και ο Πόρος παραμείνει τελικά στην κατηγορία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ΠΟΑΥ στον Πόρο, χρησιμοποιώντας κάθε δυναμικό μέσο.
    2.Άμεση προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά της ΚΥΑ, σε περίπτωση που υπογραφεί διατηρώντας τον Πόρο σε ΠΟΑΥ.
    3. Παραίτηση όλων των εν ενεργεία και επιλαχόντων Δημοτικών Συμβούλων και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, σε περίπτωση που η ΚΥΑ υπογραφεί διατηρώντας τον Πόρο στις ΠΟΑΥ και υποβολή των παραιτήσεων στους αρμόδιους Υπουργούς.
    4. Ανάθεση σε ειδικό επιστήμονα επί των Χωροταξικών εκπόνησης εργασίας εφαρμογής των υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικού Πλαισίου και Μελέτης ΠΟΑΥ, επάνω στο χάρτη του Πόρου, ώστε να φαίνεται ακριβώς τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να εφαρμοστεί στο νησί σύμφωνα με τις προβλέψεις τους.
    5. Διαβίβαση της ληφθείσας Απόφασης στο σύνολό της σε όλους τους συναρμόδιους φορεία και ειδικότερα στους επτά συναρμόδιους φορείς: 1)ΠΕΚΑ, 2)Τουρισμού – Πολιτισμού, 3) Θαλασσίου Υποθέσεων, 4)Αγροτικής Ανάπτυξης, 5)Οικονομικών, 6) Υποδομών, 7) Ανάπτυξης, στον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και στην Επίτροπο Αλιείας της Ε.Ε. καθώς και στα Μ.Μ.Ε., υπό μορφή Δελτίου Τύπου και πληρωμένη καταχώρησή της στις πέντε Κυριακάτικες Εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.
    6. Ανάρτηση στο site της διαβούλευσης όλης της ληφθείσας Απόφασης.
    7. Αξιοποίηση της συγκυρίας προβολής του Πόρου λόγω της διοργάνωσης του σαλονιού θαλάσσιου τουρισμού με τους εξής κόσμιους και εντός των πλαισίων της υποδειγματικής φιλοξενίας. Τρόπους:
    Α) Συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής για την υποβολή και έκθεση των θέσεών μας στους εκπροσώπους της πολιτείας που θα παραβρεθούν στη διοργάνωση.
    Β) Ανάγνωση της ληφθείσας Απόφασης στο σύνολό της από τον Δήμαρχο Πόρου στην εναρκτήρια ομιλία του.
    Γ) Ανάρτηση πανό στο Ρολόϊ ή τον βράχο του ρολογιού του Πόρου με το σύνθημα «Θέλουμε θαλάσσιο τουρισμό και όχι ιχθυοτροφεία – ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ».
    Δ) Διανομή της ληφθείσας Απόφασης σε όλα τα πληρώματα και τους προσκεκλημένους της διοργάνωσης μαζί με λακωνική επιστολή εκ μέρους του ΔΣ και του Δημάρχου η οποία να λέει: «Αγαπητοί φίλοι, παρακαλούμε συμβάλλετε με όποιο τρόπο μπορείτε στα δίκαια αιτήματά μας. Θέλουμε θαλάσσιο τουρισμό και όχι ιχθυοτροφεία. Το Δ.Σ. Πόρου – Ο Δήμαρχος Πόρου».

    Ο επικεφαλής – Γ. Δημητριάδης».

    Επίσης επισύναψε το παρακάτω Υπόμνημα:
    Λόγοι ακαταλληλότητας του Πόρου για Χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ.
    1.Στον Πόρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, παρά την έλλειψη χωροταξικού σχεδίου στην Περιφέρεια Αττικής, τέσσερις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον δύο ακόμα.
    2.Μέχρι σήμερα κάτοικοι και φορείς του Πόρου έχουμε υποβάλει έξι αιτήσεις ακύρωσης – αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις τελευταίες με τη συμμετοχή του Δήμου, για την μία εκ των οποίων το ΣτΕ εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή αναστολής της προσβληθείσης πράξης, ενώ για τις επόμενες αναμένουμε, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, να γίνουν οι σχετικές δίκες.
    3. Όπως αποδείχθηκε μετά από ενέργειες των κατοίκων, όλες οι παραπάνω μονάδες, όλα τα παραπάνω χρόνια λειτουργούσαν – και εξακολουθούν να το κάνουν – κατά παράβαση ή/και κατά υπέρμετρη υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών τους όρων. Μερικές μάλιστα δεν είχαν καν εν ισχύ Άδειες ή εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
    4. Μετά από μηνυτήρια αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του Πόρου» το φθινόπωρο του 2008, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε σε δίκη που τελικά θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 5-5-2011, όλους τους υπευθύνους όλων των ανωτέρω εταιριών για την παράνομη λειτουργία όλων των μονάδων τους στον Πόρο από το 2005 (και όχι νωρίτερα μόνον επειδή τα ίδια αδικήματα έχουν παραγραφεί). Στο σχετικό κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι των εταιριών φέρονται ως υπαίτιοι πολυετών παραβάσεων, οι οποίες «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή» προκαλώντας «μεταβολή …. που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Οι παραβάσεις αυτές είναι: λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς Άδειες και χωρίς Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, υπέρβαση έως και του 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής, υπέρβαση των πλωτών εγκαταστάσεων έως 283%, παράνομη απόρριψη άρρωστων και νεκρών ψαριών, κ.α. Επίσης, μετά από σχετική αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παραβάσεις που αφορούν σε αυθαίρετες οικοδομικές κατασκευές εντός αιγιαλού, αδικήματα τα οποία εντάχθηκαν στην ίδια ως άνω δίκη, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε πολυετή μαζική χρήση της απαγορευμένης καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στην παραγωγική διαδικασία των ίδιων μονάδων. Υπήρξαν εκτεταμένα ραδιοφωνικά ρεπορτάζ από τον σταθμό ΣΚΑΪ καθώς και δημοσιεύσεις στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για το σοβαρότατο ζήτημα της φορμόλης, αλλά και την εν γένει παράνομη λειτουργία των μονάδων του Πόρου και της ποινικής εμπλοκής των υπευθύνων όλων των εταιριών.
    5. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που διενήργησαν το Μάρτιο του 2009, μετά από καταγγελίες των κατοίκων, διαπίστωσαν «παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων», όπως πενταπλάσια της επιτρεπόμενης παραγωγής «η οποία συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή», λειτουργία χωρίς ΑΕΠΟ, υπεράριθμους κλωβούς, παράνομη απόρριψη νεκρών – αρρώστων ψαριών, σε όλες τις μονάδες του Πόρου και βεβαίωσαν ότι «οι υπεύθυνοι των εταιριών υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και όρους για την προστασία του».
    6. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε απάντηση αιτήματός του Οργανισμού Αθήνας περί της αναθεωρήσεως του πλαισίου χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών στην Αττική ήδη από το έτος 2002 έχει επισημάνει ότι: «…η εν λόγω περιοχή φαίνεται ήδη κορεσμένη, διότι εκεί λειτουργεί μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών. Περαιτέρω εγκατάσταση μονάδων θα αποβεί σε βάρος της άσκησης θαλάσσιας και αλιευτικής δραστηριότητας, της τουριστικής αξιοποίησης και της περαιτέρω ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος» (αριθμ. πρωτ. 2137/1/01/02/17-4-2001).
    7. Ο ΕΟΤ σε απάντηση ερωτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, το έτος 2007 έχει επισημάνει διά του γενικού Γραμματέα του ότι: «η μέχρι σήμερα σημαντική ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο προσεγγίζει οριακά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής παραθεριστικής δραστηριότητας επίπεδα» (αριθμ. πρωτ. 509434/11-4-2001 και 509639/6-6-2007).
    8. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με σειρά αποφάσεών του ήδη από το έτος 2000 (αρ. 254/22-12-2000, 181/8-9-2005, 58/14-4-2008, 91/20-5-2009 και 168/29-9-2009) έχει εκφράσει επανηλειμμένα την απόλυτη αντίθεση του Δήμου σε κάθε νέα άδεια, εγκατάσταση ή επέκταση ιχθυοτροφείων. Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι με την τελευταία από 29-9-2009 Απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες «την πλήρη αντίθεσή του στο υπό έκδοση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην ως άνω ποινική δίκη και να προσβάλει στο εξής ενώπιον του ΣτΕ κάθε νέα διοικητική πράξη που αφορά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο (η Απόφαση αυτή διαβιβάστηκε στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5874/13-10-2009 του Δήμου Πόρου).
    9. Στις 4 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Περιφερειαρχών της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πόρο υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, οι κάτοικοι του Πόρου οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό πλωτό αποκλεισμό του λιμανιού του Πόρου και επέδωσαν στους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς Ψήφισμα, με το οποίο ζήταγαν: «Την εξαίρεση του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις οποίες μας έχει εντάξει η Πολιτεία χωρίς να έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που εδώ γεννήθηκαν, ζούν και επιθυμούν να κληροδοτήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και στις επόμενες γενιές. Την ένταξη του νησιού μας στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, κατηγορία Β2 με προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το κλείσιμο των λειτουργούντων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για την επέκταση ή μετεγκατάσταση παλαιών μονάδων. Την αποκατάσταση – προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος της περιοχής μας, από την οποία εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και η οικονομική ανάπτυξή μας στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Την ελεύθερη πρόσβασή μας σε καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας. Τη συνδρομή όλων των αρμοδίων φορέων για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Την άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Νομαρχία Πειραιά, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Διεύθυνση Αλιείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΙΠΕΧΩ κ.α.) στα αιτήματά μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις». Στο ψήφισμα αυτό επισυνάφθηκε η διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», την οποία πλέον έχουν υπογράψει πάνω από χίλιοι πολίτες.
    10. Δυνάμει της διακήρυξης αυτής, έχουν γίνει σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών και έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
    11. Η περιοχή του Πόρου αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ΑΙ/ΦΟ2/20372/867/6-6-1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ΦΕΚΒ΄/23-6-1980), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πόρου έχουν εντοπιστεί σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες (υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ/4/3210π.ε./10-10-2008 έγγραφο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων), ενώ στο βυθό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του Πόρου υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας, (βλ. μελέτη καθορισμού ΠΟΑΥ στην Περιφέρεια Αττικής) η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
    12. Η τοπική οικονομία του Πόρου βασίζεται κατά κύριο λόγο τον τουρισμό και την αλιεία, οι τομείς οι οποίοι είναι συγκρουόμενοι με αυτόν της υδατοκαλλιέργειας.
    13. Πέρα των παραπάνω η κοινή λογική υπαγορεύει ότι η αυτονόητη συνέπεια της γεωγραφικής θέσης του Πόρου, σε απόσταση μόλις τριάντα μιλίων από το λεκανοπέδιο της Αττικής, που προσδίδει μία βαρύνουσα σημασία σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Πόρος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά σε τέτοια απόσταση, αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο «ζωτικό χώρο» του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας. Εκτός από την αυτοτελή του υπόσταση ως νησί, πρέπει να γίνεται αντιληπτός ως μία από τις παραλίες της πρωτεύουσας και ως μία από τις αναγκαίες διεξόδους στη θάλασσα για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, την οποία η Πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να δεσμεύσει για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Επίσης, η μοναδική γεωμορφολογία του μαζί με την απέναντι ακτή του Πελοποννήσου, συνθέτει ένα απέραντο φυσικό λιμάνι με προστασία από όλους τους καιρούς το οποίο εύλογα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα (οι ετήσιες αφίξεις σκαφών μόνο στην προβλήτα του λιμανιού υπολογίζονται περίπου στις 10.000). Τέλος, με δεδομένη τη μεγάλη πίεση και την άμεση περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται ο Σαρωνικός Κόλπος στη βόρεια πλευρά του από το μητροπολιτικό κέντρο, η χωροθέτηση κάθε επιπλέον επιβαρυντικής δραστηριότητας στα νότια όριά του, είναι τουλάχιστον παράλογη (ακόμα και αν την εξετάσουμε από την – αντίθετη – σκοπιά, αυτή της καθαρότητας των υδάτων υδατοκαλλιέργειας).

    Τον λόγο έλαβε ο Επικεφαλής της Παράταξης της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Πάνου Δημήτριος, ο οποίος είπε τα παρακάτω, τα οποία κατέθεσε και εγγράφως:
    Το σημερινό θέμα, όπως το βλέπουμε εμείς, η παράταξη ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΠΟΡΟΣ, είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ.
    Κύριε Δήμαρχε, δεν καλέσατε την αυτοδιοίκηση του Γαλατά και των Μεθάνων. Γιατί; Εσείς τα ξέρετε όλα και τους σνομπάρετε; Έχουν και αυτοί οι άνθρωποι τη δική τους πείρα για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί τους αγνοείτε; Πήρα τηλέφωνο τον κ. Αθανασίου, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης απέναντι, που ούτε κι αυτός είχε κληθεί.
    Υπάρχει μεγάλο κενό στο χωροταξικό χρήσης της γης και της θάλασσας. Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός Πόρου – Γαλατά έχει μείνει στο ΦΕΚ, φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 720/21-1-91. Η περιοχή πέραν του αιγιαλού και της παραλίας δεν έχει θεσμοθετηθεί. Τώρα κάτι πάει να γίνει!
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    1. Πρέπει να γίνει ιδιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Τροιζηνίας.
    2. Να ισχύσει μισό εισιτήριο για Πειραιά – Πόρο και τανάπαλιν. Να δρομολογηθούν συμβατικά πλοία για τη γραμμή Πόρος – Ύδρα – Σπέτσες – Πόρτο Χέλι. Η παράταξή μας «ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΠΟΡΟΣ» μαζεύει υπογραφές μαζί με άλλους νησιώτες. Δεν είμαστε τσιράκια των εφοπλιστών, όπως μερικοί άλλοι! Δεν δεχόμαστε τα υπέρογκα ναύλα!.
    3. Στελέχωση Κέντρου Υγείας Γαλατά και ΠΙΚΠΑ Πόρου. Πρωτοστατήσαμε στο μάζεμα υπογραφών για τον παιδίατρο. Εμείς τον φέραμε! Πρωτοστατούμε στον αγώνα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στο ΠΙΚΠΑ Πόρου.
    4. Βιολογικός καθαρισμός. Απαιτούμε ανοικτή λαϊκή συγκέντρωση για να μάθουμε όλη την αλήθεια του προβλήματος και όχι τη μισή. Το Νεώριο και το Ασκέλι στενάζουν! Θέλουμε πλήρη διαφάνεια! Δεν είμαστε υπηρέτες των εργολάβων. Έχουμε καθαρά χέρια και απαιτούμε καθαρές λύσεις!
    5. Να χαρακτηριστεί κύρια Δημοτική οδός το τμήμα από το Λιμανάκι της Αγάπης, το Ρώσικο Ναύσταθμο και μέχρι τη Φούσα. Θέλουμε ανάπτυξη της περιοχής και ανάπλαση του Φάρου της Ντάνας!.
    6. Απαιτούμε άμεση κατάργηση του Δασαρχείου και της Αρχαιολογίας. Είναι Υπηρεσίες άχρηστες και αντιαναπτυξιακές. Να ενταχθούν στην Πολεοδομία. Όχι γκρίζες οικοδομικές περιοχές σε Σφαιρία και Καλαυρία!.
    7. Ζητούμε οριστικό ξεκαθάρισμα της χρήσης γης στο νησί μας. Νέο πολεοδομικό σχεδιασμό. Οριστική λύση στο θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Εκκαθάριση του θέματος των ανεμογεννητριών. Ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό.
    8. Άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου, για να μπει τάξη στην περιοχή μας και να λυθούν πάγια χρονίζοντα προβλήματα. Είναι για μας το Α και το Ω!.
    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ – ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία. Ότι είχαν να προσφέρουν το προσφέρανε!
    1.Να χαρακτηριστεί ο Πόρος ως νησί με αμιγή τουριστική ανάπτυξη, όπως συμβαίνει με την Ύδρα και τις Σπέτσες. Να μην ενταχθεί ο Πόρος στην ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
    2. Όχι νέες άδειες ιχθυοτροφείων!
    3. Όχι στην παράταση αδειών στα λειτουργούντα ιχθυοτροφεία.
    4. Άμεση αποχώρηση των υπαρχόντων ιχθυοτροφείων μόλις λήξουν οι άδειές τους.
    5. Να πάνε σε όσους Δήμους τα θέλουν.
    6. Εάν η Κυβέρνηση δεν μας ακούσει, να γίνει εδώ της Κερατέας.
    7. Άμεση κινητοποίηση και λαϊκή συμμετοχή στις δίκες που έχουμε στον Πειραιά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας τώρα το Μάη.
    8. Μαχητική λαϊκή αντίσταση κατά τη διάρκεια της Έκθεσης σκαφών στον Πόρο.
    9. Υπάρχουν χιλιάδες μέρη στην Ελλάδα που μπορούν να γίνουν ιχθυοτροφικές μονάδες. Δεν αντέχει άλλο πια ο Σαρωνικός!
    Αγαπητοί πατριώτες, στη γκαστρωμένη πολιτική συγκυρία που ζούμε, στην αναμενόμενη τερατογένεση του συστήματος της υποτέλειας που κυριαρχεί, στη δύσκολη τούτη στιγμή, που περνάμε, εμείς απαντάμε: ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ μέχρι την τελική νίκη! Ευχαριστώ!.
    Τον λόγο έπειτα έλαβαν, αφού πρώτα γράφτηκαν σε λίστα, και αναφέρθηκαν στο θέμα εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για την προς διαβούλευση ΚΥΑ περί ΠΟΑΥ, κατά σειρά οι κάτωθι:
    1.Αλιφέρης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας.
    2. Συξέρης Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας.
    3. Δέδε Μαρία, Δημοτική Σύμβουλος μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας.
    4. Καΐκας Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας.
    5. Καραδόντης Ευάγγελος, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτών – Καταναλωτών Πόρου.
    6. Κανατσίδου Ελένη, Δημότης και κάτοικος Πόρου.
    7. Χατζηπέρος Παναγιώτης, Εκπρόσωπος κόμματος «Άρμα Πολιτών».
    8. Παπαϊωάννου Λένα, δημότης και κάτοικος Πόρου.
    9. Μπαρμπαντωνάκης Σπυρίδων, κάτοικος Πόρου.
    10.Μούγιος Λάζαρος, Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων.
    11. Γρίβας Δημήτριος, Αντιπρόεδρος Α.Ο. Πόρου (τάχθηκε υπέρ της ΠΟΑΥ).
    12. Τσούκας Χαράλαμπος, Πρόεδρος Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων.
    13. Παπαχρήστου Ιωάννης, Εκπρόσωπος Κ.Κ.Ε. (τοπική).
    14. Δημητριάδης Αλέξης, δημότης και κάτοικος Πόρου.
    15. Κύπριος Σωτήριος, δημότης και κάτοικος Πόρου.
    16. Γέγος Νικόλαος, δημότης και κάτοικος Πόρου.
    17. Διαμαντόπουλος Δημήτριος, κάτοικος Πόρου.
    18. Πάσχος Παναγιώτης, δικηγόρος και κάτοικος Πόρου.

    Ο κ. Πρόεδρος έπειτα ζήτησε από τα μέλη την ψήφιση της πρότασης.
    Ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία με την πρόταση, όπως διαμορφώθηκε από κοινού από τον κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής της μειοψηφίας, τάχθηκαν και τα δεκαεπτά μέλη του Δ.Σ. και ονομαστικά οι κ.κ. 1. Μάγειρας Γκίκας, 2. Δημητριάδης Ιωάννης, 3. Δρούγκας Χρήστος, 4. Μητσιοπούλου Σταματίνα, 5. Ζεντέλης Ευάγγελος, 6. Κουτουζή Ελένη, 7. Μωρόπουλος Δημήτριος, 8. Χατζίνα Άννα, 9. Θανασούρα – Μάνδηλα Μαργαρίτα, 10. Καίκας Παναγιώτης, 11. Συξέρης Δημήτριος, 12. Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, 13. Αλιφέρης Γεώργιος, 14. Καίκας Γεώργιος, 15. Δόσκαρης Κωνσταντίνος, 16. Κοράλλη Παναγιώτα, 17. Πάνου Δημήτριος.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την εισήγηση του κ. Δημάρχου, τις εισηγήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας, των Δ.Σ. και τη διαλογική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς και το λαό του Πόρου.

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

    1.Ψήφισμα του Δ.Σ. Πόρου με το οποίο διακηρύττουμε στην Πολιτεία, όχι απλώς ότι είμαστε αντίθετοι, αλλά ότι αν δεν αλλάξει το σχέδιο της ΚΥΑ και ο Πόρος παραμείνει τελικά στην κατηγορία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.
    2.Τη σύσταση Επιτροπής για την αντιμετώπιση και τους χειρισμούς της υπόθεσης, απαρτιζόμενης από τον κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας κ.κ. Δημητριάδη και Πάνου, και σύνταξη από την Επιτροπή υπομνήματος τεκμηρίωσης του ψηφίσματος για λόγους: Τουριστικούς, Περιβαλλοντικούς, Αρχαιολογικούς, Νομικούς, Αναπτυξιακούς, Κοινωνικούς, Πολιτιστικούς, καθώς και όσους λόγους κρίνει η Επιτροπή ότι πρέπει να επικαλεστεί και να καταγραφούν.
    3. Ανάρτηση στον δικτυακό ιστότοπο της διαβούλευσης της ληφθείσας απόφασης, καθώς και όλων των εγγράφων των Συλλόγων του Πόρου.
    4. Διαβίβαση της ληφθείσας Απόφασης στο σύνολό της σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και ειδικότερα στους επτά (7) συναρμόδιους Υπουργούς: 1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2. Τουρισμού και Πολιτισμού, 3. Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, 4. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 5. Οικονομικών, 6. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, 7. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στον υφυπουργό ΠΕΚΑ, στον κ. Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Δαμανάκη και σε όλα τα Μ.Μ.Ε. υπό μορφή Δελτίου Τύπου και πληρωμένης καταχώρησης στις εφημερίδες με την μεγαλύτερη πανελλήνια κυκλοφορία.
    5. Η συσταθείσα Επιτροπή να προτείνει στην Οικονομική Επιτροπή την ανάθεση σε ειδικό επιστήμονα επί των χωροταξικών της εκπόνησης εργασίας εφαρμογής των υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικού Πλαισίου και Μελέτης ΠΟΑΥ πάνω στο χάρτη του Πόρου, ώστε να παρουσιάζεται ακριβώς τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να εφαρμοστεί στο νησί σύμφωνα με αυτά.
    6. Ενέργειες κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Θαλασσίου Τουρισμού – Charter Yacht Show – Πόρος 2011:
    (α) Αναφορά στην ομιλία του Δημάρχου, κειμένου συνταχθέντος από την Επιτροπή.
    (β) Διανομή σε συνοπτική μορφή της ληφθείσας απόφασης στα σκάφη και στους προσκεκλημένους της Έκθεσης.
    (γ) Ανάρτηση πανό στο χώρο του Ρολογιού (κατόπιν ενεργειών της Επιτροπής).
    7. Σε περίπτωση που δεν εξαιρεθεί ο Πόρος από τις Π.Ο.Α.Υ.:
    (α) Προσφυγή σε όλα τα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και εξουσιοδότηση στην Επιτροπή για τις δέουσες προπαρασκευαστικές ενέργειες από νομικούς συμβούλους των παρατάξεων και το νομικό σύμβουλο του Δήμου.
    (β) Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δ.Σ. θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

    Ο Πρόεδρος Τα μέλη

    Μάγειρας Γκίκας Δημητριάδης Ιωάννης
    Δρούγκας Χρήστος
    Μητσιοπούλου Σταματίνα
    Ζεντέλης Ευάγγελος
    Κουτουζή Ελένη
    Μωρόπουλος Δημήτριος
    Χατζίνα Άννα
    Μάνδηλα-Θανασούρα Μαργαρίτα
    Καΐκας Παναγιώτης
    Συξέρης Δημήτριος
    Παπαδόπουλος Αλέξανδρος
    Αλιφέρης Γεώργιος
    Καΐκας Γεώργιος
    Δόσκαρης Κων/νος
    Κοράλλη Παναγιώτα
    Πάνου Δημήτριος

  • 22 Μαΐου 2011, 22:34 | Γεώργιος Μπόκας

    “ Των οικιών (Ελλάδα) ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”;

    Αιμοδότης μας δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ξένοι (ασπιρίνες) αλλά οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες (όσοι ακόμα μένουν στο χωράφι), οι τυροκόμοι, οι βιοτέχνες και όσοι άλλοι κάθε μέρα «συνωμοτούν» και «πληγώνουν» το περιβάλλον. Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε και για την πνευματική ρύπανση που ενδεχομένως να είναι χειρότερη.

    Να και το καλό της κρίσης, επιτέλους θα σοβαρευτούμε και είναι βέβαιο ότι όσοι με τρόπο και όχι με κόπο μάθαμε να αποκτούμε βιοτικό επίπεδο και αξιώματα, στο μέλλον θα δυσκολευτούμε.

    Παρότι θα ήταν προτιμότερο οι εκατοντάδες καθηγητές και επιστήμονες των ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλων επιστημονικών οργανισμών οι οποίοι καθημερινά ενασχολούνται με τον κλάδο ως εκ τούτου και τον υπηρετούν, να εκθέσουν ευθαρσώς την άποψη τους (το περιμένουμε τις επόμενες ημέρες) αλλά κυρίως τα επιστημονικά στοιχεία.

    Αποπειρώμαι χωρίς οι σπουδές μου δεν είναι ειδικές για το περιβάλλον, να πάρω δάνεια από άρθρα και στοιχεία ειδικών παραθέτοντας κάποια γενικά αλλά εντυπωσιακά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία όπως:
    – ένας πολίτης της Δύσης κατά τη διάρκεια της ζωής του καταναλώνει (ροκανίζει) 8 βοοειδή, 36 πρόβατα, 36 χοίρους και 550 κοτόπουλα.

    – Για να παραχθεί 1 λίτρο γάλα απαιτούνται 990 λίτρα νερό

    – Μια αγελάδα παράγει 100Kg μεθανίου/ετος και 2300Kg CO2/έτος.

    – 1,5 δις αγελάδες του πλανήτη παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας αμμωνίας που είναι υπεύθυνη για την όξινη βροχή.

    – Για να παραχθεί 1 κιλό βοδινό κρέας παράγονται 36,4 Kg CΟ2 ισοδύναμο με μια διαδρομή αυτοκινήτου 250 χλμ περίπου.

    – Για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού απαιτούνται 14 m3 νερού.

    – Για να παραχθεί 1 κιλό ψαριών ελεύθερης ανοικτής θάλασσας απαιτούνται 7 κιλά άλλα ψάρια.

    – Η αναλογία μεταξύ καλλιεργημένων και ελεύθερων ψαριών σε εξάντληση θαλάσσιων πόρων είναι 1/3 περίπου, δηλαδή πρέπει να φάμε 3 καλλιεργημένα ψάρια για να αισθανθούμε την ίδια «περιβαλλοντική ενοχή» όταν τρώμε ένα ελεύθερο. Στο μέλλον προβλέπεται η αναλογία αυτή να φτάσει «ευτυχώς» το 1 προς 5. Γι αυτόν και πολλούς άλλους λόγους οι φίλοι μας οι αλιείς μόνο συνοδοιπόροι και συναγωνιστές μας μπορεί και πρέπει να είναι.

    – Το 18% των αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από την κτηνοτροφία. Το παραθέτουμε όπως και όλα τα παραπάνω χωρίς να ενοχοποιούμε την κτηνοτροφία αλλά για να καταδειχθεί η ευλογία της υδατοκαλλιέργειας, όταν μάλιστα το ψάρι α) δεν καταναλώνει ενέργεια για να εξισορροπήσει την βαρύτητα (άνωση) β) είναι ποικιλόθερμο και δεν σπαταλά υδάτινους πόρους πέραν αυτών που αφορούν την παραγωγή τροφής φυτικής προέλευσης.

    – Οι ανάγκες της κτηνοτροφίας σε νερό είναι 200 φορές περισσότερες από ότι η καλλιέργεια σιτηρών.

    – Σήμερα καταναλώνουμε 2,5 φορές περισσότερο κρέας από την δεκαετία το 70.

    – 400 κιλά κρέας/ έτος/ ευρωπαίο

    – 45 κιλά κρέας/ έτος/ κάτοικο Ουγκάντα

    Παρότι ορισμένα από τα παραπάνω μπορεί να αμφισβητηθούν μερικώς, εν τούτοις καταδείχνουν σε κάθε καλοπροαίρετο ότι το διατροφικό ζήτημα αλλά και η σωτηρία του πλανήτη περνάει κυρίως μέσα από το νερό δηλαδή την υδατοκαλλιέργεια την οποία θα πρέπει στη χώρα μας να την αναπτύξουμε αλλά και να την υποστηρίξουμε με όλες τις επιστημονικές γνώσεις και σωστές διαχειρίσεις ώστε η εμπεριεχόμενη εκ των πραγμάτων αειφόρα δυνατότητα των θαλασσών αλλά και των εσωτερικών υδάτων να αξιοποιείται παράγοντας πολύτιμα διατροφικά και διαιτητικά, γιατί να μην πούμε και φαρμακευτικά τρόφιμα, όπως είναι τα εκλεκτής ποιότητας ψάρια της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας τα οποία προωθούν πολύ σοβαρές αλυσίδες σουπερ μάρκετ σε όλο τον προηγμένο κόσμο αφού πρώτα τα αναλύσουν σχολαστικά.

    Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα ότι η τσιπούρα και το λαβράκι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας έχουν πάρει την έγκριση από την EFSA (European Food Security Authority) η οποία μάλιστα το υποστηρίζει στην Ε.Ε. ως προϊόν ωφέλιμο για τον εγκέφαλο και την καρδιά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες που υποστήριξαν εξαρχής το σχετικό φάκελο και δικαιώθηκαν. Συγχαρητήρια επίσης και στον Σ.Ε.Θ και την ΠΑΝ.Ε.ΜΜ.Ι που στις 7 Ιουνίου οργανώνουν συνάντηση δημοσιοποίησης αυτών των καλών νέων που σε μια περίοδο που η χώρα μας τείνει να γίνει «πατημένο σύκο» κάποιοι λένε «όχι, υπάρχει μέλλον» και αυτό θα το πουν παγκοσμίως διακεκριμένοι επιστήμονες ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Μπορούμε, και να παράξουμε και να εξάγουμε και θέσεις εργασίας να έχουμε και πιλότοι να είμαστε.
    Ευτυχώς που σήμερα αρκετοί συνέλληνες σε πολλούς τομείς επιστημονικούς, πνευματικούς, παραγωγικούς κλπ, στην χώρα και το εξωτερικό όχι μόνο δεν άδουν αλλά προσπαθούν να σβήσουν, και θα το καταφέρουν, τη φωτιά και ο τόπος θα δώσει αυτό που ανήκει στους νέους.
    Φανταστείτε πως θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν η βούληση και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξοδευόταν για την ανάπτυξη της ευρύτερης παραγωγικής δυνατότητας.

  • 22 Μαΐου 2011, 22:52 | Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

    ΣΑΝ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΑΣ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΔΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ Σ’ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ.
    ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ».ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΨΑΡΙΟΥ,ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΨΟΓΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ Σ’ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ,Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΠΑΝΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΤΥΓΝΩΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ,ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ,ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΥΣΕΙ ΧΡΟΝΟΒΩΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΡΩΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΓΕΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΑ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΛΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

  • 22 Μαΐου 2011, 21:44 | βαλάκου

    Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια ρυπογόνα δραστηριότητα ιδίως σε κλειστούς κόλπους και με παραγωγή χιλιάδων τόνων, κάτι που αναφέρεται συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία και δημοσιεύονται στα πιο έγκρυτα επιστημονικά περιοδικά (δείτε τα άρθρα του R.Wu στο Marine Pollution Bulletin, Vol. 31, ,το 1995 η διαταραχή επεκτείνεται μέχρι 1 Km μακριά από τα κλουβιά με προβλήματα που εμφανίζονται πιο σοβαρά στο ίζημα και στα χημικά συστατικά του νερού, οι 0. DELGADO et al. το 1998 στο OCEANOLOGICA ACTA – VOL. 22 παρουσίασε την καταστροφή στη Ποσειδωνία από τις ιχθυοκαλλιέργειες και μάλιστα σε περιοχές που η παραγωγή είναι λίγες εκαντοτάδες τόννοι ψαριών και όχι χιλιάδες όπως εδώ. Πολλές μελέτες δείχνουν πως οι ιχθυοκαλλιέργειες με τα προϊόντα που βιοαποθέτουν μπορεί να επιδρούν αρνητικά στη χημική σύσταση του ιζήματος, την δυναμική των κοινωνιών των θαλάσσιων φανερόγαμων (πχ Ποσειδώνια) , τη βενθική μακροπανίδα (ζώα που ζουν στο βυθό) στη μειοπανίδα, και στα βενθικά βακτήρια (Delgado et al.,1997; Holmer, 1991; Findlay and Watling, 1997; Hargrave et al., 1997; Pergent et al., 1999; Pearson and Black, 2000; La Rosa et al., 2001; Mirto et al., 2002, ). Η επίδραση των υδατοκαλλιεργειών, στο ολιγοτροφικό περιβάλλον της Μεσογείου και σε βάθη 25 m με ταχύτητα ρεύματος 10-12 cm/sec, στον άνθρακα και το άζωτο στην αιωρούμενη ύλη και το ίζημα ανιχθεύτηκε σε μεγάλη απόσταση από τους κλωβούς και διαπιστώθηκε με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων από τους G.Sara et al. Aquaculture 234(2004) 199-213.
    Αλλά η εξουσία αγνοεί και διαπλέκεται. Το Ειδικό πλαίσιο αυτό χωρο-αταξίας, χωρο- καταστροφής και αναρχίας καταργεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, αειφόρας διαχείρισης και νομιμοποιεί την καταστροφή του Δημόσιου αγαθού που είναι η θάλασσα και η παραλία και κάνει εκατοντάδες ακτές και παράκτιες περιοχές αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης και αγοροπωλησίας σε ξένους και ντόπιους κρατικοδίαιτους δήθεν επιχειρηματίες με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίμαχες ακτές του Αιγαίου. Ακόμα βάλλει ενάντια στους νόμους προστασίας αιγιαλού και παραλίας, την δυνατότητα των όμορων ιδιοκτησιών και των παρακείμενων οικοπέδων μιας ιχθυοκαλλιέργειας να αξιοποιηθούν θέτοντας όρους και περιορισμούς στην ιδιοκτησία των άλλων χωρίς να γίνεται απαλλοτρίωση αφού απαγορεύει ανταγωνιστικές χρήσεις .
    Δηλαδή όποιος επιτήδειος μισθώσει τη παραλία και κάνει ιχθυοκαλλιέργεια βάσει του Σχεδίου αυτού επιβάλλει και περιορισμούς σε όσους νόμιμα κατέχουν τα παρακείμενα οικόπεδα και τους αφαιρεί το δικαίωμα να κτίσουν εκεί ότι θέλουν.
    Μυστικό δεν είναι ότι οι ανθρωπογενείς δράσεις και η βιομηχανία απειλούν το περιβάλλον ιδίως το ευαίσθητο ολιγοτροφικό περιβάλλον των κλειστών Ελληνικών κόλπων.
    Μυστικό πλέον δεν είναι ότι το Σχέδιο αυτό ενθαρρύνει το ξεπούλημα του Δημόσιου και του κοινόχρηστου αγαθού (παραλίες, θάλασσα και υγρότοποι) σε περίεργα συμφέροντα ξένα και ντόπια και ιδιώτες με δυνατότητα πλήρους υποβάθμισης τους. Βάζουν τα κλουβιά ανοικτής θαλάσσης που έχουν αγοράσει με λεφτά των επιδοτήσεων όχι έξω στην ανοικτή θάλασσα όπως είναι αυτονόητο και επιβεβλημμένο αλλά στα 50μ από την ακτή εκεί που κολυμπούν τα μικρά παιδιά και σε βάθη ΜΟΛΙΣ 18μ εκεί που πάνε τα βαρκάκια. Τέτοια τεχνογνωσία έχει ο κρατικοδίαιτος αυτός κλάδος και τόσο σπουδαίοι είναι. Όταν στο Βόρειο Ατλαντικό με τα κύματα να ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μ οι κλωβοί του σολωμού είναι στην ανοικτή θάλασσα σε βάθος >50μ και βυθισμένοι, η Δ/νση Υδατοκαλλιεργειών τους βάζει στην κλειστή Μεσόγειο μέσα στους κόλπους εκεί που κολυμπούν οι γριές. Αν αυτό και μόνον δεν δείχνει ανικανότητα και δόλο τότε τι δείχνει?

  • 22 Μαΐου 2011, 21:51 | Βαγγέλης Βολτέρας

    Εργάζομαι στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πολλά χρόνια και θέλω να σας εκφράσω τις απόψεις μου .
    Το χωροταξικό πλαίσιο είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την οργανωμένη ανάπτυξη μιας δραστηριότητας . Είναι δηλαδή ένα σύνολο από κανόνες που θέτουν τα όρια για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας από την αρχή . Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ιχθυοκαλλιέργειας – για την οποία νομίζω έχει γίνει πολύς λόγος – δεν έγινε από την αρχή και υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει τώρα . Έστω και τώρα , έστω με καθυστέρηση , λοιπόν , θα έχει επιτέλους αυτός ο κλάδος ένα πλαίσιο για να ξέρουμε όλοι πού μπορεί να αναπτυχθεί , με ποιες προϋποθέσεις . Θα υπάρχει ένα πλαίσιο όπου θα μας επιτρέπει –αν είναι αναγκαίο – να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να το βελτιώσουμε . Μόνο έτσι θα πάμε ένα βήμα μπροστά .
    Σχετικά με το κόλπο Αργοστολίου υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε . Υπάρχουν μελέτες , εργασίες από πανεπιστήμια και από αναγνωρισμένα εργαστήρια αλλά και τοποθετήσεις από ειδικούς με το αντικείμενο επιστήμονες. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες που ελέγχουν και όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί ο καθένας να τα βρει και να τα διαβάσει . Όλα αυτά τα δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα της Ιχθυοκαλλιέργειας στο κόλπο μπορεί να συνεχίσει.
    Και στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς οφείλουμε να δούμε και κάτι άλλο . Εχουμε μια εταιρεία που προσφέρει όσα ΟΛΟΙ γνωρίζουμε , απασχολεί , δημιουργεί ευκαιρίες , συνεργάζεται , στηρίζει , ερευνά , εκπαιδεύει , πρωτοπορεί , προοδεύει , κερδίζει. Γιατί λοιπόν να πρέπει να φύγει να πάει αλλού , σε μια άλλη θάλασσα, σε έναν άλλο κόλπο, σε ένα άλλο νησί ; Αυτή η εταιρεία είναι κομμάτι της Κεφαλονιάς . Όσο για την αμφισβήτηση που δέχεται , έχει να κάνει κατά την γνώμη μου ότι σήμερα δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τι είναι τελικά πιο αναγκαίο και χρήσιμο . volteras@otenet.gr

  • 22 Μαΐου 2011, 18:05 | NICOS TZIAZAS

    S O S KOLPOS ARGOSTOLIOU KRATISTE TON KOLPON KATHARO GIA TOUS KATOIKOUS TOU NISIOU . OI KATHARES PARALIES KAI TO KATHARO PERIVALO TOUS ANIKOUN.

  • 22 Μαΐου 2011, 12:17 | ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΠΙΕΡΟΣ)

    ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΟΠΩς 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ!!! ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΩΣΤΑ, ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

  • 22 Μαΐου 2011, 12:55 | ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΝΑΝΣΥ

    ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΟΠΩς 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ!!! ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΩΣΤΑ, ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

  • 22 Μαΐου 2011, 12:33 | ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΠΙΕΡΟΣ)

    ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΟΠΩς 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ!!! ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΩΣΤΑ, ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

  • 22 Μαΐου 2011, 12:45 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Προς : ΕΝΩΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
    Κυριοι
    Υπερασπιζομενοι τους πολυετείς αγωνες μας για την Προστασια του Περιβαλλοντος αλλά και τις θεσεις που κατά καιρους λαμβανουμε σας πληροφορουμε για τα εξης:

    1)Επειδη αναφερεστε στο ΓΠΣ του π.Δημου Αταλάντης το οποιο απεδεχθη ως εχει ο νυν Δημος Λοκρών σας παραπέμπουμε στο κεφαλαιο Π2 σελίδες 28-29-30 και 31 όπου θα διαβασετε αναλυτικά τι προβλέπεται για τα Νησια του υγρότοπου Αταλάντης .

    2)Οι εν λόγω υγροτοποι της Λιμνοθαλασσας της Αταλάντης(Ποτοκι και Βουρλιας) είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο « NATURA 2000» και προβλέπεται η τουριστική αξιοποίηση τους στον τομεα του Οικολογικού Περιβαλλοντικού Τουρισμού. Αναζητειστε πληροφορίες στο Υπουργειο Τουριστικής Αναπτυξης-Μελέτη Τουριστικης Αναπτυξης Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας 2002-2006 Β Φαση σελ.34 -43.

    3) Ριξτε επισης και μια ματια εδω http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?siteCode=GR2440001&lng=GR

    4)Το τι προβλέπει το ΓΠΣ της Αταλάντης για τις ιχθυοκαλλιεργειες στον Κόλπο μπορειτε να ενημερωθείτε από το Αρ.Πρωτ. 14-30/10/2008 πρακτικο συνεδριασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΣταλαντης με αρ. 14/289/2008 αποφαση του όπου θα διαβασετε πως αποφασιστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ να περιοριστει ο αριθμος των ιχθυοτροφειων σε αυτά που λειτουργουν σημερα μεχρι τη ληξη των αδειών τους και με στοχο την οριστική απόμακρυνση τους εκφραζοντας την παγια θεση των Δημοτικών Συμβουλίων Αταλάντης για την τουριστική Αναπτυξη της περιοχής μας

    5)Ασφαλώς και οι θεσεις που αναφερετε του π. Δημου Αταλαντης
    —-Η συνύπαρξη του τουρισμού και της εκμετάλλευσης του θαλάσσιου χώρου, αλλά και κάποιας παραλιακής ζώνης, για δραστηριότητες που σχετίζονται με υδατοκαλλιέργειες πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Οι δύο αυτές δραστηριότητες, αν δεν εξεταστούν με την απαραίτητη σοβαρότητα μπορούν να αποδειχθούν αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες. Στην πραγματικότητα όμως μπορούν να συνυπάρχουν, με τον κατάλληλο καταμερισμό του θαλάσσιου και του παράκτιου χώρου ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας και λειτουργίας. (κεφ. Α2 σελ. 28)—-
    είναι σωστες. Αλλωστε αν διαβασετε προσεκτικα και τελικα καταλαβετε ,διοτι μαλλον δεν εχετε καταλαβει, το προσφατο Ψηφισμα του Δημου Λοκρών κατά του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιεργειες εδώ:
    http://www.dimos-lokron.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=539
    θα διαπιστωσετε ότι είναι ένα απολυτα ισορροπημενο κειμενο που προαγει την Αειφορο Αναπτυξη στην περιοχή μας και που συμβαδιζει με τα παραπανω.

    5)Ως εκπροσωποι της Ενωσης δραστηριοποιειστε ο μεν Προεδρος στην περιοχή της Λαρυμνας ο δε Γραμματεας στην περιοχή της Μαλεσίνας στα διοικητικά ορια των δυο πρωην Δημων Μαλεσινας-Οπουντίων γνωριζετε οτι ο Συλλογός μας δε σας έχει ενοχλησει ουτε μια φορα στα 15ετη πορειας του όχι μονον εσας αλλά και καμια εταιρια που δραστηριοποιεται στην περιοχή σας διοτι θα ηταν εκτος των σκοπων του καταστατικού μας συμφωνα με το οποίο ο χωρος δραστηριοποιησής μας είναι το τοξο του Κόλπου Θεολογου-Αταλάντη-Λιβανατων.
    Εκτος αν μας συγχεετε με άλλο Συλλογο οποτε είναι δικο σας το προβλημα.
    Μαλιστα στην προσφατη συνεδριαση της Επιτροπής Περιβαλλοντος της Περιφερειας .Στ.Ελλάδας όπου η μοναδα ιχθυοκαλλιεργειας του Προεδρου σας ζητησε επέκταση, ερωτηθηκαμε από τον Αντιπροεδρο κ. Περικλή Καραισκο αν έχουμε αντιρρηση για την αιτουμενη επέκταση της μοναδας του Προεδρου της Ενωσής σας στη Λάρυμνα και απαντησαμε πως δε μας πεφτει λογος, γεγονος που μπορειτε να το επιβεβαιωσετε από τον κ. Αντιπροεδρο
    Αυτό κυριοι θα επρεπε να εκτιμηθεί από πλευρας σας και όχι να μας επιτιθεστε.

    6)Μια και αναφερεστε σε πολιτικές επιλογές σας παραθετουμε τα παρακατω ψηφισματα και ομοφωνες αποφασεις των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών π.Δημων Μαλεσινας –Αταλάντης-Λιβανατων καθως και βουλευτων κατά της εγκαταστασης ιχθυοτροφειων στον Κολπο αρχης γενομενης από το 1996 και νομιζουμε πως θα συμφωνησετε πως δεν είναι διολου τυχαιο μια ολοκληρη περιοχή ,τοσες χιλιαδες κατοικων,οικιστων και παραθεριστων να επαναστατεί .

    1.Υπόμνημα Διαμαρτυρίας κατά των ιχθυοτροφείων κατοίκων Θεολόγου 6-1996
    2.Επερώτηση βουλευτού Φθιώτιδας Α.Χειμάρα για τα ιχθυοτροφεία Θεολόγου 1996
    3 >> >> >> Δ.Αλαμπάνου >> 1999
    4. >> >> >> Η.Καλλιώρα >> 1999
    5.Εγγραφο Δημάρχου Μαλεσίνας κατά των ιχθυοτροφείων 2002
    6. >> Συντ.Οργ. Συλλόγων Αταλάντης Μαλεσινας κατά του Χωροταξικού 2002
    7. >> Δημάρχου Αταλάντης Λ.Μπρεκουλάκη >> 2002
    8. >> >> Μαλεσίνας Λ.Καραμίντζου >> 2002
    9. >> του Συλλόγου μας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών 2002
    10. Απόφαση Δ.Σ. Μαλεσίνας κατά των ιχθυοτροφείων 2003
    11.Υπόμνημα Δημάρχου Αταλάντης Λ.Μπρεκουλάκη κατά του Χωροταξικού 2003
    12. >> Συλλόγων και Μαζικών Φορέων Δήμου Αταλάντης >> 2003
    13.Εγγραφο Δημάρχου Μαλεσίνας Κ.Δούρου κατά των ιχθυοτροφείων 2003
    14. >> Συλλόγων Αταλαντης >> 2003
    15. Ψήφισμα Συλλόγων Μαλεσίνας-Αταλάντης-Λιβανατών >> 2003
    16.Ψήφισμα Διαδημοτικής Σύσκεψης Αταλάντης κατά του Χωροταξικού 2003
    17.Εγγραφο του Συλλόγου μας για τις ΜΠΕ των ιχθυοτροφείων του Κόλπου 2004
    18 >> Συλλόγου Αταλάντης κατά των ιχθυοτροφείων >> 2004
    19.Απόφαση Δ.Σ. Αταλάντης κατά των ιχθυοτροφείων 2005
    20.Υπόμνημα Συλλόγων-Μαζικών Φορέων Μαλεσίνας κατά του Χωροταξικού 2005
    21.Απόφαση Δ.Σ. Δαφνουσίων(ΛΙβανατών) κατά των ιχθυοτροφείων 2005
    22.Υπόμνημα Φορέωνν και Συλλόγων Αταλάντης >> 2005
    23.Απόφαση Δ.Σ. Αταλάντης >> 2005
    24. >> Δ.Σ. Δαφνουσίων(Λιβανατών) >> 2005
    25Απόφαση Δ.Σ. Μαλεσίνας κατά των ιχθυοτροφείων του Κόλπου 2006
    26. >> Δ.Σ. Αταλάντης >> >> 2008
    27. >> >> >> >> 2008
    28. >> >> >> >> 2008
    29.Εγγραφο του Συλλόγου μας για την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων 2008
    30.Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων Αταλάντης, Μαλεσίνας και Δαφνουσίων τα οποία προβλέπουν την απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφείων από τον Κόλπο.
    31 Ερωτηση για το Ειδικο Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιεργειες βουλευτη ΝΔ κ. Χρηστου Σταικούρα 2010

    7)Αν σας ενοχλει η λέξη ΧΑΒΟΥΖΑ επιτρεψτε μας να ενοχλει εμας περισσοτερο η κατασταση που ζησαμε από τις επιπτώσεις ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος ,την 20ετη οδυνηρή εμπειρία μας από τη ΧΑΒΟΥΖΑ στην οποία είχε μετατραπεί ο κλειστός Κόλπος Θεολόγου –Αταλάντης- Λιβανατών από τη λειτουργία των 11 ιχθυοτροφικών μοναδων και το ότι η περιοχή ανέπνευσε κάπως με την απομάκρυνση των 6 μονάδων.
    Οι επιπτώσεις ήταν πρασινοκίτρινη θολή θάλασσα, επιπλέοντες αφροί, γλοιώδης πρασινοκίτρινος πυθμένας γεμάτος φύκια, μόνιμη εμφάνιση πλαγκτόν, 3-4 μέτρα στρώμα ιζημάτων από τα περιττώματα των ψαριών κάτω από τους ιχθυοκλωβούς και συνεχής ροή αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα. ενω η υπερσυγκέντρωση στην περιοχή των ιδιαίτερα επιβαρυντικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων των ιχθυοτροφείων έχουν αποτέλεσμα να υφίσταται σταδιακά άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής του κλειστού Κόλπου(π.χ. δερματικά εξανθήματα των λουομένων στις πλησιέστερες ακτές). Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προκαλέσουν δερματοπάθειες, κολπίτιδες και άλλες λοιμώξεις στις γυναίκες, ενώ τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν από αλλεργικό άσθμα και στομαχικές διαταραχές εξαιτίας της πολύ υψηλής συγκέντρωσης αμμωνιακών, νιτρικών και άλλων ιόντων του αζώτου.
    Όλα αυτά τα ζησαμε και δεν υπαρχει κατοικος,οικιστης ή παραθεριστης της περιοχής που να μην τα θυμαται.
    Και αν αναρωτασθε ποιοι είναι οι ειδικοί αναζητειστε την Εθνική Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη ΥΠΕΧΩΔΕ και Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. (Αθήνα Μάιος 2002) «Υδατοκαλλιέργειες και Περιβάλλον» από όπου προκύπτει ότι:
    —-Υπάρχει µια συνεχής ανησυχία σχετικά µε την επίδραση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον. Η δραστηριότητα αυτή µπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον τόσο µε τη φυσική παρουσία ποικίλων υποδοµών (συχνά ανταγωνιζόµενων µε άλλες χρήσεις) επιδρώντας στην αισθητική του χώρου όσο και µέσω των αλλαγών, οι οποίες µπορεί να προκληθούν στα φυσικά, χηµικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, εξαιτίας των αιωρούµενων και των διαλυτών µεταβολιτών που απελευθερώνονται. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαµβάνουν διάχυση οργανικής ύλης, θρεπτικών και αντιβιοτικών στο περιβάλλον νερό και στο ίζηµα, επίδραση στην πανίδα του βυθού και στις φυτοπλαγκτονικές κοινωνίες και πιθανές επιπτώσεις σε αποθέµατα άγριων ψαριών, τέτοιες όπως γενετική αλληλεπίδραση και µεταφορά ασθενειών—-

    8) Γραφετε για το αν εχουμε κανει παρεμβαση για τη ρυπανση από αυθαιρεσιες σε παραθεριστικά καταλύματα της περιοχής. Αν εννοειτε παρεμβασεις στην Πολεοδομια Αταλάντης για πολεοδομικες αυθαιρεσιες αυτές δεν αναγονται στους σκοπους του Συλλογου μας.

    9)Καντε μας τη χαρη να μη μας απειλειτε.

    Φιλικά το ΔΣ