Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,

Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

εφόσον:

ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων κτιρίων,  ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.  Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:

α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη – εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

3.    Οι πληρούντες τα προσόντα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και χορήγησης των αντίστοιχων αδειών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος, ως εξής:

3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.

3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | Α.B.

    Θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο για το θέμα της ‘5ετους αποδεδειγμένης επαγγελματικής ή/και επιστημονικής εμπειρίας σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων’.

    Η επιλογή του 5 είναι κάπως αυθαίρετη, πως αλήθεια γίνεται; Θεωρείται απλά ένα εύλογο διάστημα; Η επιστημονική εμπειρία πως ορίζεται και γιατί εξισώνεται η θεωρητική με την πρακτική ή επαγγελματική κατάρτιση;

    Η εμπειρία σε ένα από τα παραπάνω δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ασχοληθεί με όλα τα ενεργειακά θέματα της πιστοποίησης, ακόμα και αν δεν έχει γνώση σε πολλά από τα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα όμως αποκλείονται όλοι οι νέοι μηχανικοί, ή και παλαιότεροι σε άλλο αντικείμενο, που έχουν τις δυνατότητες να ασχοληθούν και να απασχοληθούν σε ένα νέο τομέα. Για ποιό λόγο; Ειναι ανεπαρκείς οι σπουδές τους ή η εμπειρία τους; Για παράδειγμα ένας μηχανολόγος χ που έχει ασχοληθεί και σε άλλους τομείς δεν είναι ικανός για επιθεωρήσεις ενώ ένας y που έχει κάνει για 5 χρονια μελέτες πυρόσβεσης σε μελετητικό γραφείο είναι; Οι γνώσεις κάποιου δεν ορίζονται από το που έχει δουλέψει αλλά φαίνονται όταν έρθει η ώρα να εξεταστεί και να πιστοποιηθεί.

    Θα μπορούσε πολύ απλά να απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα για την εκπαίδευση και πιστοποίηση κάποιων. Εκτός αν θεωρείτε ότι αυτή η πιστοποίηση θα είναι τυπική. Αλλωστε, αν υιοθετηθεί η διαδικασία που υπάρχει και σε αρκετές ευρωπαικές χώρες για σύγκριση με κτίριο/α αναφοράς (ως προς το είδος, εξοπλισμό, σχεδίαση, απώλειες κλπ) δε νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολο όσο πιθανόν να φαίνεται η να παρουσιάζεται. Δυστυχώς όμως φαίνεται η προοπτικη αυτή του ενεργειακού επιθεωρητή να απευθύνεται σε συγκεκριμένους (και δε μιλάω για το διαχωρισμό ΤΕΙ/ΑΕΙ). Θα ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο αλλά όπως και πολλοί μηχανικοί δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το αν αφορά εμένα και αν θα έχω την ευκαιρεία. Το κάθε νομοσχέδιο πρέπει να είναι αναπτυξιακό και όχι υπαρξιακό.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 16:40 | Κουμαντάκης Νεκτάριος

    Για άλλη μια φορά αποκλείονται οι νέοι μηχανικοί κάτω πενταετίας. Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι το κράτος που επενδύει στους νέους.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 14:06 | κχ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    Το Υπουργείο Παιδείας νομοθετηθεί για τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό σε αντίστοιχα ΤΕΙ. Επιπλέον νομοθετεί και για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών που έχουν τελείωσει στην Ελλάδα κάποιο κολλέγιο.
    Και μάλιστα νομοθετηθεί με την αρχή της ισοτίμησης των επαγγελματικών δικαιώματων με τα αντίστοιχα δικαιώματα των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνίων. Παράλληλα δε έχει βγάλει σε ιδιωτική διαβούλευση (ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ) και όχι στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας κάποια απαράδεκτα σχέδια ΠΔ επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΤΕΙ που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που δίνονται σε όσους σπουδάσανε σε Κολλέγια εδώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με βάση τα όσα προβλέπει το ΠΔ της σχετικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Από την άλλη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συναφών επαγγελμάτων βγάζει σε διαβούλευση το ΠΔ για τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών με ξεκάθαρο στόχο να βγάλει από την αγορά τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και μόνο, εφαρμόζοντας τη λογική των επαγγελματικών δικαιωματων που επικρατούσε στη δεκαετία του 1950. Εκεί έχουν μείνει οι άνθρωποι. Για τους συντάκτες αυτού του απαράδεκτου ΠΔ οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι λαθρομετανάστες στη χώρα τους. Έτσι μας αντιμετωπίσουν. Αποτέλεσμα. Πιο εύκολα ένας Σομαλός θα πάρει ιθαγένεια στην Ελλάδα παρά ένας Έλληνας πτυχιούχος ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα. Για αυτό και προτείνω αφού αυτό το κράτος, αυτή η Κυβέρνηση μας αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες να δώσουμε πίσω την ελληνική ιθαγένεια και να ζητήσουμε ιθαγένεια από τη Σομαλία. Τότε ίσως μας ακούσει η κ. Μπιρμπίλη, ίσως μας ακούσει η κ. Διαμαντοπούλου ίσως τελικά η σημερινή λαοπρόβλητη κυβέρνηση δείξει την ευαισθησία της όπως άλλωστε τη δείχνει σε πάσης φύσεως μετανάστες στη χώρα μας.

    Και επειδή η πλάκα έχει και τα όρια της τα ερωτήματα είναι συγκεκριμμένα.

    1) Ο απόφοιτος του Κολλεγίου που καλύπτετε από την οδηγία περί επαγγελματικών διακιωμάτων στο ΠΔ των ενεργειακών επιθεωρητών θα μένει στα 1000m2 ή θα έχει τα άπειρα όπως όλοι οι φωστήρες των ελληνικών πολυτεχνείων;

    2) Ο απόφοιτος σχολών του εξωτερικού ισότιμων με τα ελληνικά ΤΕΙ θα μένει στα 1000m2 ή θα έχει και αυτός τα άπειρα όπως άλλωστε αυτά θα απορρέουν από το ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;

    3) Ο απόφοιτος των ΤΕΙ που το πτυχίο του έχει ισοτιμηθεί με τα αντίστοιχα πτυχία των σχολών του εξωτερικού θα έχει τα ίδια με αυτούς δικαιώματα ή επειδή είναι λαθρομετανάστης στη χώρα θα είναι μειωμένα όπως μας λέει τώρα το ΠΔ.

    4) Στο συντάκτη του ΠΔ τι κυρώσεις θα του επιβληθούν που έκανε ένα ΠΔ το οποίο δεν λαμβάνει υπ΄ όψη ούτε τη φύση των ΤΕΙ (Ανώτατα – βασικό πτυχίο κ.λ.π) ούτε τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης ούτε καν το γεγονός ότι οι γνώσεις που απαιτούνται είναι βασικές γνώσεις σπουδών που παρέχουν τα ΤΕΙ.

    5) Και τέλος μπορούμε να μάθουμε τον συντάκτη (όνομα και σπουδές) αυτού του ΠΔ που ορίζει ότι μέχρι 1000m2 μπορείς ενώ 1.001m2 δεν μπορείς ώστε να δούμε ποιον Αϊστάιν κρύβει αυτή η χώρα;

    Σοβαρευτήτε πριν είναι αργά.

    Ή θα δώσετε στους Έλληνες πτυχιούχους των ΤΕΙ ότι έχουν και οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους που σπουδάσανε στο εξωτερικό στα αντίστοιχα ιδρύματα ή στην ελλάδα στα κόλλεγια ή θα φύγετε νύχτα.
    Μεταξύ μας το δεύτερο το θεωρώ πιο πιθανό.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:22 | Βλάχος Αλέξανδρος

    Καταρχάς εύχομαι «καλή επιτυχία» στην πορεία του νέου κανονισμού με γνώμονα το γενικότερο καλό και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και συμμερίζομαι πως ένας νόμος αναπόφευκτα είτε δεν θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, είτε θα παρουσιάζει παντός είδους αδυναμίες οι οποίες είναι επιθυμητό να εξαλειφθούν εν τω καιρώ. Όμως υπάρχει ένα μείζονος σημασίας μελανό σημείο το οποίο αφορά την ποιότητα, την αξιοπιστία και την χρησιμότητα των ενεργειακών επιθεωρήσεων.

    Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, οποιοσδήποτε απόφοιτος πολυτεχνικών σχολών κρίνεται εν δυνάμει ικανός να συντάξει μια ενεργειακή μελέτη ή επιθεώρηση, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών του. Π.χ ένας ναυπηγός, ένας χημικός μηχανικός ή ένας τοπογράφος ο οποίος ενδέχεται να μην έχει διδαχθεί ποτέ του σχετικό μάθημα, κρίνεται «καλοδεχούμενος» την ώρα που εκατοντάδες φυσικοί, χημικοί , περιβαλλοντολόγοι και απόφοιτοι ΤΕΙ αποκλείονται από την διαδικασία ακυρώνοντας εν μέρει το πρόγραμμα σπουδών τους σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.
    Από την προσωπική μου εμπειρία ως απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ παραθέτω πως τουλάχιστον στο προαναφερθέν τμήμα στις μέρες μας λαμβάνει χώρα η διδασκαλία μαθημάτων όπως ‘‘Ηπιες μορφές ενέργειας’’, ‘‘Φυσική Περιβάλλοντος’’, ‘‘ Μέθοδοι και όργανα περιβαλλοντικών μετρήσεων , ‘‘Φυσική Δομημένου Περιβάλλοντος’’, ‘‘Εφαρμοσμένος ενεργειακός σχεδιασμός και ανάλυση’’.
    Δεν είναι παράλογο το γεγονός ένας φυσικός ή ακόμα χειρότερα ένας απόφοιτος του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ (που είναι επακριβώς το αντικείμενο σπουδών του), και ο οποίος έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό πάνω στην Φυσική Κτηρίων και την Εξοικονόμηση Ενέργειας να αποκλείεται από κάτι που του αρέσει και πάνω στο οποίο έχει πραγματικά ειδικευθεί;

    Επιπροσθέτως στο σύγχρονο και άκρως απαιτητικό επαγγελματικό και επιστημονικό περιβάλλον του 21ου αιώνα, αφενός απαιτείται η συνεργασία και η συνέργεια πολλών κλάδων, αφετέρου ούτε ένας μηχανολόγος μόνος του, ούτε ένας αρχιτέκτονας άλλα και ούτε ένας φυσικός κατέχει όλο το γνωσιακό υπόβαθρο ώστε να χαίρει επιστημονικού αλάθητου και εργασιακού μονοπωλίου.
    Είναι προφανές πως δεν είναι όλοι ίσοι και όμοιοι σε θέματα γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά δεν μπορείς να αποκλείεις όλους τους υπόλοιπους απλά επειδή δεν είναι μηχανικοί…
    Δεν θα ήταν ότι σοφότερο να κλείνουν επαγγελματικές πόρτες σε ανθρώπους οι οποίοι αξίζουν και επιθυμούν να προσφέρουν…

    Εν κατακλείδι, κρίνεται σκόπιμη η ύπαρξη ενός δίκαιου και αξιοκρατικού «κυβερνητικού» ελεγκτικού μηχανισμού που θα εξετάζει ενδελεχώς και θα πιστοποιεί ποιός κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις μέσω τίτλων σπουδών και εργασιακής εμπειρίας, συνεπώς ποιος είναι σε θέση να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής ανεξαρτήτως όμως βασικού πτυχίου ή πανεπιστημιακού ιδρύματος φοίτησης.

    Βλάχος Αλέξανδρος
    Φυσικός, MSc Φυσική Περιβάλλοντος

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 08:17 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

    ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΒΕΒΑΙΩΣ Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΞ ΙΣΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟ (ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΓΩ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ Α ΚΑΙ Β ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ (ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΤΑΞΗ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΗΖΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΚΤΙΜΩ ΘΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (Π.Χ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED, ΗΛΙΑΚΗ ΨΥΞΗ ΜΕ ΨΥΚΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΛΠ.) ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΣΗΘ ΚΛΠ)ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
    ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 01:24 | Παναγιώτης

    Εγώ ως «παναγιώτης» (αν θυμάμαι καλά) Ελπίζω με όλη αυτήν την κατακραυγή, από πτυχιούχους μηχανικούς και άλλους απόφοιτους ΑΕΙ να καταλάβατε πως πρέπει να αλλάξει εντελώς το συγκεκριμένο άρθρο και να μην γίνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές ένα ακόμα club του ΤΕΕ. Όπως είναι το άρθρο αυτό:

    1. Εξασφαλίζει την αδικία εις βάρος των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ αφού τους αξιολογεί το ΤΕΕ, του οποίου ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ σε συνέντευξη του στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τους Μηχανικούς ΤΕ ως επικίνδυνους και ότι έχουν πτυχία «μαϊμού».
    2. Αντίκειται στην νομοθεσία περί ανώτατης εκπαίδευσης που αναφέρει ρητά πως η τεχνολογική και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης άρα δεν έχουν ιεραρχική σχέση μεταξύ τους.
    3. Χωρίς κανένα μα κανένα επιστημονικό κριτήριο ορίζει τους Μηχανικούς ΤΕ να έχουν δικαίωμα να επιθεωρούν κτίρια μέχρι 1.000m². Όπως είπε και ένας συνάδελφος πριν, είναι δυνατόν κάποιος μέχρι τα 1.000m² να γνωρίζει άριστα να επιθεωρεί αλλά στο 1.001m² ξεχνάει τα πάντα; Μόνο η συντεχνιακή λογική μπορεί να δημιουργήσει τέτοιος διαχωρισμούς και όχι φυσικά επιστημονικοί λόγοι.
    4. Αγνοεί την ευρωπαϊκή βούληση περί ανοικτών επαγγελμάτων, ευνοώντας μια συγκεκριμένη «ελιτ» όπου ακόμα και άσχετο αντικείμενο να έχουν σπουδάσει, θα μπορούν να επιθεωρούν τα πάντα, ενώ άτομα που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, που έχουν μεταπτυχιακά κτλ αλλά δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη «ελίτ» θα συναντήσουν συνέχεια εμπόδια στο να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα.
    5. Σε υποτιθέμενες συνθήκες ελεύθερης αγοράς δημιουργεί ένα μονοπώλιο. Δεν έχουμε ακόμα διδαχθεί πως τα μονοπώλια τελικά μόνο υποβάθμιση του αντικειμένου φέρνουν; Δείτε τι γίνετε με τις άδειες, σφραγίδες υπό ενοικίαση, «φασόν» σχέδια κτλ Πως το ΤΕΕ που ευθύνεται για τα παραπάνω μπορεί να εγγυηθεί πως με τους ενεργειακούς επιθεωρητές δε θα δημιουργηθούν ανάλογες καταστάσεις;

    Παράλληλα δημιουργούνται και πολλά ερωτηματικά. Είναι αυτή η βούληση της κυβέρνησης; Πως είναι δυνατόν το ΤΕΕ να αξιολογεί μέλη του και μη και να είναι δίκαιο; Έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής στο παρελθόν για τα πιστέψει κανείς μήπως; Περιμένουμε πολλά από τη νέα κυβέρνηση, κυρίως να διορθωθούν οι χρονίζουσες αδικίες. Με τη σημερινή του μορφή το άρθρο αυτό κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 22:54 | Ειρήνη Νταβλούρου

    Αγαπητή κα Καραβασίλη,

    Από όλα τα άρθρα του ΚΕΝΑΚ και του Π.Δ. το συγκεκριμένο για τα προσόντα των επιθεωρητών έχει τα περισσότερα σχόλια. Αυτό εξαρχής σαν γεγονός θα πρέπει να μας/σας προβληματίζει.
    Διάβασα έναν μεγάλο αριθμό αυτών και αυτό που αποκόμισα είναι…λύπη και απογοήτευση να βλέπω μηχανικούς (ΑΕΙ και ΤΕΙ) να αλληλοκατηγορούνται σε βαθμό μίσους, αντιπάθειας, υπεροψίας κλπ. Φαίνεται ότι το κατεστημένο κάνει καλά την δουλειά του επί δεκαετίες.

    Θα παραθέσω και εγώ κάποιες σκέψεις/απόψεις σχετικά με όσα διάβασα:
    1. Κανείς Μηχανικός Τ.Ε. δεν πιστεύει ότι οι γνώσεις που προσφέρονται στο Πολυτεχνείο είναι ίσες με αυτές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ( δυστυχώς). Αυτό δεν συμβαίνει γιατί φταίνε οι φοιτητές (ή τουλάχιστον δεν ξεκίνησε έτσι) αλλά γιατί το ίδιο το κράτος τα υποτίμησε επι δεκαετίες (έλλειψη υποδομών και χρημάτων, έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ).

    2. Είναι θλιβερό τόσοι νέοι άνθρωποι να αφιερώνουν 4 χρόνια από την ζωή τους για να σπουδάσουν, να ξοδεύουν χρήματα οι οικογένειες τους και να ξέρουν a priori ότι στο τέλος δεν θα τους αναγνωρίζει το ίδιο το κράτος τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό σπουδάζουν με σκοπό να πάρουν ένα πτυχίο και όχι να μάθουν πραγματικά.

    3. Είναι τραγικό να πρέπει να φύγεις από την χώρα σου για να πιστέψεις ότι είσαι μηχανικός. Είναι αρκετοί οι Μηχανικοί Τ.Ε. που όταν βγήκαν έξω από το κατεστημένο της χώρας αυτής και τους αντιμετώπισαν σαν πραγματικούς μηχανικούς με ευθύνες, υποχρεώσεις (και αξία) είτε για εργασία ή μετεκπαίδευση, ανταπεξήλθαν μια χαρά. Πως γίνεται η Ευρώπη να τους αναγνωρίζει αλλά η ίδια η χώρα τους όχι?

    4. Είναι σημαντικό σε ένα δημοκρατικό κράτος να δίνονται ευκαιρίες σε όλους. Ακόμα και στους Μηχανικούς Τ.Ε. ή απλά Τεχνολόγους όπως κάποια «συνάδερφοι» μηχανικοί του Πολυτεχνείου προτιμούν να τους αποκαλούν. Από εκεί και πέρα όποιος πραγματικά αξίζει θα ξεχωρίσει στον τομέα του. Επομένως, οι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου δεν έχουν τίποτα πραγματικά να φοβούνται με τα εφόδια που έχουν. Άρα προς τι όλη αυτή η κόντρα?

    5. Είναι δίκαιο κατά την άποψη σας να μπαίνουν περιορισμοί για όλους εκτός από τους απόφοιτους του Πολυτεχνείου? Και εάν δεν μας απασχολεί το δίκαιο, πιστεύετε ότι ένας Μεταλλειολόγος Μηχανικός ή Ναυπηγός ή Τοπογράφος ή Χημικός Μηχανικός ξέρει να επιθεωρήσει ένα κτίριο τριτογενή τομέα (έστω και μετά από τα σεμινάρια του ΤΕΕ) καλύτερα από έναν Ενεργειακό Μηχανικό Τ.Ε. ή Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο Τ.Ε. (και με μεταπτυχιακές σπουδές)? Μήπως να υπάρχουν περιορισμοί και κριτήρια για όλους??

    6. Δεν είναι ειρωνικό να καλείτε να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει το ΤΕΕ τους τεχνολόγους μηχανικούς του οποίους πολεμά και υποτιμά? Γιατί η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεν είναι η επιλογή?

    Είναι προφανής η έκταση του προβλήματος και ελπίζω να μην αποφύγετε (και εσείς) να το αντιμετωπίσετε όπως συμβαίνει τόσα χρόνια με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για να μην έρθουν σε κόντρα με το ΤΕΕ ή το ΚΑΠΕ.
    Οι γενναίες αποφάσεις έχουν πάντα κάποιο τίμημα. Ελπίζω να αποτελέσετε την έκπληξη. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ποιος θέλει να προοδεύσει η χώρα του και ποιος όχι.

    Με εκτίμηση
    Νταβλούρου Ειρήνη

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | Π.Σοφίας

    Κα Υπουργέ,

    Διαβάζοντας το σχέδιο του Π.Δ και τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί, διαπιστώνω οτι σε αυτή τη χώρα πρυτανεύει ο παραλογισμός. Για μια ακόμη φορά οι Διπλ. Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί εμπαίζονται από το ίδιο το κράτος, το οποίο παραχωρεί επαγγελματικά δικαιώματα σέ ειδικότητες Διπλ. Μηχανικών και ΜΗ οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της ενεργειακής επιθεώρησης, συνεχίζοντας τις φαιδρότητες Βασιλικών Διαταγμάτων του 1950.
    ΜΟΝΟ οι δύο παραπάνω ειδικότητες του συνόλου των Πολυτεχνεικών Σχολών μπορούν υπεύθυνα να κάνουν ενεργειακή επιθεώρηση σε κτίρια, λέβητες-εγκατ.θέρμανσης και εγκαταστάσεις κλιματισμού και να προτείνουν λύσεις, όσο τυποποιημένη και αν καταλήξει να είναι η διαδικασία αυτή.
    Θα πρέπει επιτέλους να νομοθετηθεί πλαίσιο ετσι ώστε κάθε ειδικότητα Διπλ. Μηχανικού να έχει ΜΟΝΟ τα επαγγελματικά δικαιώματα που της αναλογούν βάση του προγράμματος σπουδών της και σε καμία περίπτωση δεν νοείται πτυχιούχοι των ΤΕΙ να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με απόφοιτους των Πολυτεχνίων.
    Θεωρώ οτι το όριο των πέντε χρόνων εμπειρίας είναι υπερβολικό και κρατάει εσκεμμένα μακριά τους νέους Μηχανικούς που προσπαθούν να εισέλθουν στη ελεύθερη αγορά. Οι γνώσεις δε που έχουν ως απόφοιτοι, τους καθιστούν ικανούς για ενεργ.επιθεωρητές με μια εμπειρία 1-2 χρόνων να είναι αρκετή.
    Τέλος θα ήθελα να αναφέρω οτι εν έτη 2010 δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή μελέτης θέρμανσης και ηλεκτρολογικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας (απαιτούνται όλες οι Η/Μ μελέτες για κτίρια μεγαλύτερα των 3 ορόφων κατα κανόνα) αλλά κατα ενα περίεργο τρόπο θα αποτελούν μαζί με την μελέτη θερμομόνωσης τα βασικότερα στοιχεία που θα αξιολογούνται στην ενεργειακή επιθεώρηση νεόδμητων. Σωστός ο απογραφικός χαρακτήρας της ενεργειακής επιθεώρησης αλλά και η πραγματική πρόληψη μέσω των μελετών είναι σημαντική, έχοντας πάντα σε ισχύ το ασυμβίβαστο μεταξύ μελετητή και ενεργειακού επιθεωρητή.

    Με τιμή

    Παναγιώτης Σοφίας
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ, MSc in Op.Mng

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 14:07 | Θωμάς Βαζάκας

    Η παράγραφος 2α που αναφέρεται στους ενεργειακούς επιθεωρητές που ειναι ηδη πιστοποιημένοι σε χώρες αναφέρει οτι αυτοί θα πρεπει να παρακολουθήσουν τα σεμιναρια και μετά να δώσουν εξετάσεις. Το να ζητάς από καποιον που εργαζεται στο εξωτερικο να παρατήσει την δουλειά του για ενα συμαντικο χρονικό διαστημα για να παρακολουθήσει ατέλειωτες ωρες σεμιναριων σε ενα αντικείμενο που αποδεδειγμενα το γνωριζει ειναι απαραδεκτο και ουσιαστικα αποκλείει πολλους Ελληνες που θελουν να γυρίσουν στον τοπο τους.
    Ο νόμος αυτος βασιζεται στην European Performance Building Directive η οποία εκπονήθηκε από την ΕΕ και εφαρμόζεται σε ολα τα κρατη μελη, με ελαχιστες παραλλαγες. Αρα προφανώς ενεργειακοί επιθεωρητες πιστοποιμενοι σε χωρες της ΕΕ εχουν τις απαραιτητες γνώσεις. Ειναι αστειο αν καποιος εχει ηδη εκδωσει 500 ενεργειακα πιστοποιητικα να πρεπει να διδαχθει απο καποιον που εχει μηδενικη εμπειρια πως να εκδωσει ενεργειακα πιστοποιητικα.
    Κατανοώ οτι καθε χωρα εχει τις ιδιαιτερότητες της, οποτε εχει μια λογικη οι ενεργειακοι επιθεωρητες απο την ΕΕ να δωσουν εξετασεις, αλλα το να πρεπει να παρακολουθησουν αμετρητες ωρες σεμιναριων μονο και μονο για να πληρωσουν λεφτα στο ΤΕΕ ειναι απαραδεκτο.
    Μια απο τις βασικοτερες αρχες της ΕΕ ειναι η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ. Προφανως η υποχρεωση να παρακολουθησεις σεμιναρια και να δωσεις εξετασεις αντιβαινει σε αυτη τηε θεμελιωδη αρχη.
    Eυχαριστω
    Θωμάς Βαζάκας

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 14:34 | κχ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    Το Υπουργείο Παιδείας νομοθετηθεί για τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό σε αντίστοιχα ΤΕΙ. Επιπλέον νομοθετεί και για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών που έχουν τελείωσει στην Ελλάδα κάποιο κολλέγιο.
    Και μάλιστα νομοθετηθεί με την αρχή της ισοτίμησης των επαγγελματικών δικαιώματων με τα αντίστοιχα δικαιώματα των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνίων. Παράλληλα δε έχει βγάλει σε ιδιωτική διαβούλευση (ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ) και όχι στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας κάποια απαράδεκτα σχέδια ΠΔ επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΤΕΙ που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που δίνονται σε όσους σπουδάσανε σε Κολλέγια εδώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με βάση τα όσα προβλέπει το ΠΔ της σχετικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Από την άλλη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συναφών επαγγελμάτων βγάζει σε διαβούλευση το ΠΔ για τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών με ξεκάθαρο στόχο να βγάλει από την αγορά τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και μόνο, εφαρμόζοντας τη λογική των επαγγελματικών δικαιωματων που επικρατούσε στη δεκαετία του 1950. Εκεί έχουν μείνει οι άνθρωποι. Για τους συντάκτες αυτού του απαράδεκτου ΠΔ οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι λαθρομετανάστες στη χώρα τους. Έτσι μας αντιμετωπίσουν. Αποτέλεσμα. Πιο εύκολα ένας Σομαλός θα πάρει ιθαγένεια στην Ελλάδα παρά ένας Έλληνας πτυχιούχος ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα. Για αυτό και προτείνω αφού αυτό το κράτος, αυτή η Κυβέρνηση μας αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες να δώσουμε πίσω την ελληνική ιθαγένεια και να ζητήσουμε ιθαγένεια από τη Σομαλία. Τότε ίσως μας ακούσει η κ. Μπιρμπίλη, ίσως μας ακούσει η κ. Διαμαντοπούλου ίσως τελικά η σημερινή λαοπρόβλητη κυβέρνηση δείξει την ευαισθησία της όπως άλλωστε τη δείχνει σε πάσης φύσεως μετανάστες στη χώρα μας.

    Και επειδή η πλάκα έχει και τα όρια της τα ερωτήματα είναι συγκεκριμμένα.

    1) Ο απόφοιτος του Κολλεγίου που καλύπτετε από την οδηγία περί επαγγελματικών διακιωμάτων στο ΠΔ των ενεργειακών επιθεωρητών θα μένει στα 1000m2 ή θα έχει τα άπειρα όπως όλοι οι φωστήρες των ελληνικών πολυτεχνείων;

    2) Ο απόφοιτος σχολών του εξωτερικού ισότιμων με τα ελληνικά ΤΕΙ θα μένει στα 1000m2 ή θα έχει και αυτός τα άπειρα όπως άλλωστε αυτά θα απορρέουν από το ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;

    3) Ο απόφοιτος των ΤΕΙ που το πτυχίο του έχει ισοτιμηθεί με τα αντίστοιχα πτυχία των σχολών του εξωτερικού θα έχει τα ίδια με αυτούς δικαιώματα ή επειδή είναι λαθρομετανάστης στη χώρα θα είναι μειωμένα όπως μας λέει τώρα το ΠΔ.

    4) Στο συντάκτη του ΠΔ τι κυρώσεις θα του επιβληθούν που έκανε ένα ΠΔ το οποίο δεν λαμβάνει υπ΄ όψη ούτε τη φύση των ΤΕΙ (Ανώτατα – βασικό πτυχίο κ.λ.π) ούτε τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης ούτε καν το γεγονός ότι οι γνώσεις που απαιτούνται είναι βασικές γνώσεις σπουδών που παρέχουν τα ΤΕΙ.

    5) Και τέλος μπορούμε να μάθουμε τον συντάκτη (όνομα και σπουδές) αυτού του ΠΔ που ορίζει ότι μέχρι 1000m2 μπορείς ενώ 1.001m2 δεν μπορείς ώστε να δούμε ποιον Αϊστάιν κρύβει αυτή η χώρα;

    Σοβαρευτήτε πριν είναι αργά.

    Ή θα δώσετε στους Έλληνες πτυχιούχους των ΤΕΙ ότι έχουν και οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους που σπουδάσανε στο εξωτερικό στα αντίστοιχα ιδρύματα ή στην ελλάδα στα κόλλεγια ή θα φύγετε νύχτα.
    Μεταξύ μας το δεύτερο το θεωρώ πιο πιθανό.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | Θεοδοσης Αναγνωστοπουλος

    Παρακαλω για διευκρινήσεις για το τι γινεται αν η εταιρεια που ειχαμε εργαστει ΔΕΝ υφισταται πλεον. Υπαρχει η δυνατοτητα να αποδειχθει απο τις καταστασεις του ΟΑΕΔ ή απο τα ενσημα ?

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 10:36 | Nikos Legakis

    Πως γίνεται μόνο το (ΤΕΕ) να κάνει τα σεμινάρια και να πιστοποιήσει τόσους χιλιάδες μηχανικούς που απαιτούνται για την άμεση διεξαγωγή των επιθεωρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
    Ακατόρθωτο.
    Χωρίς υποδομή και χωρίς εκπαιδευτικούς, μόνο του το ΤΕΕ, δεν είναι εφικτό να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει άμεσα τόσους μηχανικούς.

    Μα είναι δυνατόν??????? οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΤΕΕ?????????????
    Εκείνοι είναι που θα πρέπει να μας δήξουν πως γίνονται οι επιθεωρήσεις.

    Nikos I. Legakis
    MSc Technology & Innovation Mgm
    MSc Advanced Mech. Engineering
    BEng Mech. Eng

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 10:35 | ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ A.

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ :
    «1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ:…..»

    και στα δικαιολογητικά να προστεθεί :
    ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με το κείμενο :
    «Δεν τελώ υπό υπαλληλική σχέση οιασδήποτε μορφής : δηλ. είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.
    Δεν είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως προσδιορίζεται με την παρ. 15 του αρ 4 του Ν. 2229/94 με τον οποίο προστίθεται στο άρθρο 17 του Ν.1418/84 η παρ. 13 και στον οποίο περιλαμβάνονται και αυτοί των κοινωφελών οργανισμών, τραπεζών του δημόσιου τομέα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και γενικά επιχειρήσεων, που ελέγχονται από το Δημόσιο.»

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 09:30 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθώ. Ευχαριστώ πολύ.

    Θεωρώ πολύ αυστηρό και απόλυτο τον περιορισμό που έχετε βάλει της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας για να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής.

    Πολλόι νέοι έχουμε ασχοληθεί σε βάθος με θέματα κτηριακών ενεργειακών μελετών και ενεργειακών επιθεωρήσεων. Έχουμε δουλέψει με κατάλληλα λογισμικά ενεργειακών μελετών και κατάλληλα όργανα (θερμοκάμερα,αναλυτή καυσαερίων κλπ).

    Μην ξεχνάμε ότι με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έληξε τον Ιουλιο του 2009 και αφορούσε τα δημοτικά κτήρια ( περιελάμβανε ενεργειακή επιθεώρηση των δημοτικών κτηρίων και υλοποίηση ενεργειακής μελέτης για να προταθούν παρεμβάσεις στο κτήριο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας) ασχολήθηκαν πολλοί νέοι και απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία μέσα από αυτό.

    Η εμπειρία, λοιπόν, θα πρέπει να κρίνεται με ουσιαστικό τρόπο και όχι με έτη. Και αυτό γιατί το αντικείμενο είναι συγκεκριμένο και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να επιτρέπεται και στους νέους μηχανικούς να καταρτιστούν και να δίνουν εξετάσεις και αν αποτύχουν ας απορριφθούν.

    Είναι κρίμα να στερούμε στους νέους επαγγελματικές ευκαιρίες.
    Άλλωστε οι ευκαιρίες σήμερα, στην εποχή της κρίσης σπανίζουν….

    Ευχαριστώ πολύ

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 09:43 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθώ. Ευχαριστώ πολύ.

    Θεωρώ πολύ αυστηρό και απόλυτο τον περιορισμό που έχετε βάλει της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας για να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής.

    Πολλόι νέοι έχουμε ασχοληθεί σε βάθος με θέματα κτηριακών ενεργειακών μελετών και ενεργειακών επιθεωρήσεων. Έχουμε δουλέψει με κατάλληλα λογισμικά ενεργειακών μελετών και κατάλληλα όργανα (θερμοκάμερα,αναλυτή καυσαερίων κλπ).

    Μην ξεχνάμε ότι με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έληξε τον Ιουλιο του 2009 και αφορούσε τα δημοτικά κτήρια ( περιελάμβανε ενεργειακή επιθεώρηση των δημοτικών κτηρίων και υλοποίηση ενεργειακής μελέτης για να προταθούν παρεμβάσεις στο κτήριο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας) ασχολήθηκαν πολλοί νέοι και απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία μέσα από αυτό.

    Η εμπειρία, λοιπόν, θα πρέπει να κρίνεται με ουσιαστικό τρόπο και όχι με έτη. Και αυτό γιατί το αντικείμενο είναι συγκεκριμένο και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να επιτρέπεται και στους νέους μηχανικούς να καταρτιστούν και να δίνουν εξετάσεις και αν αποτύχουν ας απορριφθούν.

    Είναι κρίμα να στερούμε στους νέους επαγγελματικές ευκαιρίες.
    Άλλωστε οι ευκαιρίες σήμερα, στην εποχή της κρίσης σπανίζουν….

    Ευχαριστώ πολύ

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 04:48 | eNerGy

    Φυσικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική περιβάλλοντος & ΑΠΕ, διδακτορικό στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων…αναρωτιέται:
    ..γιατί αυτός ο αποκλεισμός;..πως καταργείται το δικαίωμα της ισοτιμίας στην εργασία;..με τι κριτήρια ένα νομοσχέδιο δένει τα χέρια σε ανθρώπους με επαγγελαμτική εμπειρία & εξειδικευμένες γνώσεις..το υπερπροσόν είναι η εγγραφή στο ΤΕΕ; ..τουλάχιστον απαράδεκτο & εντελώς απογοητευτικό!
    Λυπάμαι διπλά όταν σκέφτομαι ότι το βασικό πτυχίο της Υπουργού Περιβάλλοντος είναι από το τμήμα Φυσικής!

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | Μηχ

    Κύριε Π.Κ,
    αναφέρατε πως δεν κατέχουν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ σημαντικά δικαιώματα των αντίστοιχων πολυτεχνικών σχολών. Μάλλον δεν είστε καλά ενημερωμένος. Γνωρίζετε αλήθεια πόσες Η/Μ μελέτες κατατίθονται απο πτυχιούχους ΤΕΙ ετησίως? Αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα? Είναι παράνομοι?
    Δυστυχώς όχι…Το θεωρείτε όμως δίκαιο αυτό?
    Ανωτατοποίηση δεν έγινε μόνο στις τεχνολογικές σχολές αλλά και στις υπόλοιπες. Γιατί μόνο εσείς όμως ζητάτε αντίστοιχα δικαιώματα?
    Γιατί κάποιος μπήκε στο Πολυτεχνείο με 18 κ κάποιος σε ένα ΤΕΙ με 11?
    Γιατί ο ένας σπούδασε 5 έτη κ ο άλλος 3,5?
    Μπορείτε αλήθεια να απαντήσετε σε όλα αυτά τα γιατί?Γιατί ο ένας διάβαζε τόμους βιβλία κ ο άλλος σαφώς λιγότερη ύλη? Δεν πιστεύω να το αμφισβητείτε και αυτό…
    Για να έχουν τα ίδια δικαιώματα?
    Τί έχετε να απαντήσετε στους συναδέλφους σας που μπήκαν στη διαδικασία των κατατακτήριων εξετάσεων προκειμένου να γίνουν Διπλωματούχοι Μηχανικοί? Οτι πέταξαν 4 χρόνια απο τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο?
    Είστε σοβαροί? Αν όλα αυτά τα λέτε προκειμένου να διεκδικήσετε κάτι παραπάνω είναι θεμιτή η προσπάθεια σας. Αν όμως τα πιστεύετε τότε είστε απλά επικίνδυνοι κ αγνοείτε τη στοιχειώση ιεραρχία που υπάρχει σε όλα τα τεχνικά έργα.
    Όσον αφορά για το αν είστε Μηχανικοί ή όχι, είναι δικαίωμα σας να δηλώνεται και γιατρός αν θέλετε. Άλλωστε όπως έχουν αναφέρει πολλοί γράφοντες εδώ, σε αυτή τη χώρα ότι δηλώσεις είσαι. Όπως και να έχει όμως για να υποχρεούστε να αναφέρετε αυτό το Τ.Ε πάντα, κάποιος λόγος θα υπάρχει..

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 22:27 | Κώστας

    Γεια σας.

    Είμαι νέος διπλωματούχος μηχανικός και όπως γράφει και μια έρευνα του ΤΕΕ η ανεργία χτυπάει έμενα κ όχι τους παλιούς μεγαλο-μηχανικούς. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η 5-ετης προϋπηρεσία, βάλτε κ τους νέους μηχανικούς στο πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος σωστής εφαρμογής του μέτρου και μείωση της ανεργίας στους νέους , που πλήττονται κατά κύριο λόγο.

    Υ.Γ. Προς τους πτυχιούχους ΤΕΙ…Είμαστε οι γιατροί είστε οι νοσηλευτές.
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | Ηλίας Ρίζος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Σχετικά με τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, που αναφέρονται στο άρθρο 6 του παρόντος , έχω να παρατηρήσω και να προτείνω τα εξής:

    1. Η ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου και γενικότερα η ενεργειακή του συμπεριφορά , είναι θέματα τα οποία άπτονται στις αρμοδιότητες του Μηχανολόγου Μηχ/κου πρωτίστως, του Ηλεκτρολόγου μηχ/κου και του Αρχιτέκτονα μηχ/κου. Βάση των προγραμμάτων σπουδών και την ειδίκευση του κάθε μηχ/κου , θα διαπιστώσετε ότι οι 3 παραπάνω ειδικότητες εμπλέκονται άμεσα στον ενεργειακό σχεδιασμό και συμπεριφορά ενός κτιρίου όπως αυτός περιγράφεται από τον ΚΕΝΑΚ. Βάση όμως των επαγγελματικών δικαιωμάτων που ισχύουν στη χώρα μας , η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά , αφού και οι Τοπογράφοι μηχ/κοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής όπως και άλλες ειδικότητες μηχανικού του Πολυτεχνείου. Η ερώτηση λοιπόν που σας θέτω ευθέως είναι αν πραγματικά θέλετε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα σχέδιο ενεργειακής επιθεώρησης και καταγραφής των κτιρίων που θα συντελέσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αλλαγή νοοτροπίας του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας μας ή απλά θέλετε να εφαρμόσετε ένα μέτρο παρόμοιο με την μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών, όπου οι μελέτες εκπονούνται και κατατίθενται με την μέθοδο του «Copy-paste» και τα αποτελέσματα αυτής βιώνουμε καθημερινά , ειδικά οι κάτοικοι της Αττικής. Αν λοιπόν προωθήσετε το μετρό με την συγκεκριμένη μορφή , τότε προσωπικά δεν θέλω να συμμετέχω – ακόμη και αν μπορούσα σύμφωνα με τα προσόντα που απαιτεί το παρόν- σε μια ακόμη από τις άπειρες γραφειοκρατικές και ανούσιες διαδικασίες της χώρας μας. Ας κάνουν την δουλειά αυτή οι «Διπλωματούχοι γκουρού μηχανικοί» και το ΤΕΕ όπως αυτοί ξέρουν μέχρι τώρα και μας έχουν αποδείξει με την τεράστια συνεισφορά τους στην υποδομή και οικοδόμηση της Ελλάδας. Ας επιθεωρήσουν λοιπόν τα εκτρώματα που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει – γυάλινα κτίρια στην Αθήνα, υπερδιαστασιολογημένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, παντελώς αμόνωτα κτίρια κτλ- και ας αφήσουν σε εμάς το ρόλο του παρατηρητή. Την ίδια απογοήτευση πιστεύω ότι νιώθουν και οι νέοι απόφοιτοι μηχανικοί πολυτεχνικών σχολών , που το παρόν τους απαγορεύει να συμμετέχουν, μιας και απαιτείται 5ετή εμπειρία για ένα πρωτόγνωρο για πολλούς αντικείμενο μελέτης και έρευνας. Με τον νόμο αυτό , βάζετε ταφόπλακα στις φιλοδοξίες και όνειρα χιλιάδων νέων μηχανικών, οι σπουδές των οποίων δικαιωματικά συμβαδίζουν με τις τεχνολογίες και μέτρα όπου ο ΚΕΝΑΚ προτάσσει , ιδιαίτερα σε μια δύσκολη εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την χώρα μας. Εκμεταλλευτείτε επιτέλους το νέο εργατικό δυναμικό της χώρας μας που διψά να προσφέρει .
    2. Δυστυχώς , με αφορμή την διαβούλευση για τον συγκεκριμένο νόμο, διατυπώνονται απόψεις και σχόλια τα οποία είναι άκρως υποτιμητικά για τους απόφοιτους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρα μας .Με τον νόμο αυτό , υποβαθμίζεται ο ρόλος τους για ακόμα μια φορά και απαξιώνεται το έργο καθηγητών και επιστημόνων που διδάσκουν στα Α.Τ.ΕΙ. . Τα προγράμματα σπουδών και οι εργαστηριακές ώρες που περιέχουν , μας προσδίδουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική γνώση του αντικειμένου μας. Η αναγνώριση μας στον ιδιωτικό τομέα , που εκφράζεται τόσο από την ζήτηση όσο και από την προσφορά μας , είναι δείγμα των βαθύτερων γνώσεων που αποκτούμε. Είναι άδικο λοιπόν , με πλάγιο τρόπο να μας αφήνετε έξω από ένα μεγάλο κομμάτι του επαγγελματικού μας αντικειμένου, το οποίο πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε ή και εξασκηθήκαμε στα πλαίσια συναφών με το θέμα μαθημάτων. Η κατηγοριοποίηση σε Α’ και Β’ τάξης επιθεωρητές δεν έχει κανένα νόημα και επιστημονική υπόσταση , μιας και τα χαρακτηριστικά και ενεργειακά μεγέθη που εξετάζουμε δεν είναι πολλές φορές ανάλογα μόνο της επιφάνειας του χώρου.
    3. Όσο αφορά το θέμα των σεμιναρίων, θεωρώ απαραίτητη την εκπαίδευση και εξέταση όλων των υποψηφίων ενεργειακών επιθεωρητών που δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία ή άδεια από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το αντικείμενο και ο τρόπος μελέτης είναι πρωτόγνωρος για όλους. Η επιτυχία τέτοιου είδους εγχειρήματος πρέπει να βασίζεται στην σωστή εκπαίδευση και αξιολόγηση όλων των υποψήφιων επιθεωρητών. Όμως , ο η υποχρεωτική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ και μόνο, δείχνει την πρόθεσή σας να μας αποκλείσετε από την διαδικασία ενεργειακής αξιολόγησης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τεράστια λίστα αναμονής που συναντούν μόνο οι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, όταν εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής αλλά και από την δυνατότητα που δίνεται στον μεγαλύτερο πολέμιο των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων να μας εξετάσει σε ένα αντικείμενο την αναγκαιότητα του οποίου ο ίδιος φορέας δημιούργησε με την ελαστικότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα.

    Κα Υπουργέ,

    Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα όλων των πολιτών από τον κο Παπανδρέου για συμμετοχή στην πράσινη Ανάπτυξη. Με τον νόμο όμως αυτό, αφενός αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος ενεργών μηχανικών και πολιτών να συμμετάσχουν και αφετέρου ανοίγεται ένα νέο μέτωπο στον επί ετών «πόλεμο» διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών, συνέπεια του οποίου θα είναι η επιπλέον χρονική καθυστέρηση και υποβάθμιση ενός τόσου σημαντικού , για την εξοικονόμηση ενέργειας , μέτρου.

    Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

    Με εκτίμηση,

    Ηλίας Ρίζος
    Μηχ/γος Μηχ/κος ΤΕ

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ,ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 20:07 | Γιώργος Σ.

    Κύριοι υποστηρικτές της συντεχνίας του ΤΕΕ

    Συνεχίζετε να παραπληροφορείτε και να αποπροσανατολίζετε τον κόσμο με ψέματα και επιφανειακές αναλύσεις. Για πιά διαφορά ετών μιλάτε ? Κάθε χρόνο εγγράφετε στα μητρώα του ΤΕΕ εκατοντάδες αποφοίτους εξωτερικού 3ετούς φοίτησης (+ 1 χρόνο master) που γράψανε ΜΗΔΕΝ στις πανελλήνιες. Έχετε εγγεγραμμένα περισσότερα από 25-30.000 μέλη αποφοίτους από Αγγλία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ. Αφήστε πια την προπαγάνδα και τα ψέματα. 30.000 διπλωματούχοι έχουν πτυχία 3ετούς-4ετους φοίτησης (Bachelor). Σας ενοχλούν όμως μονάχα οι απόφοιτο των ΤΕΙ. Δεν κοιτάτε τα χάλια σας που δεν έχετε να επιδείξετε ούτε ένα σοβαρό ερευνητικό έργο, ούτε μια καινοτομία.

    Αρκετά με τα ψέματα και τη λάσπη που ρίχνεται χρόνια τώρα σε βάρος των ΤΕΙ. Να εξηγήσετε ποιοί υπέγραψαν τη Ricomex, ποιοί στα Τέμπη και ποιοί σχεδίασαν τις σημερινές μεγαλουπόλεις στις οποίες ζούμε. Χρησιμοποιείτε καταχρηστικά δικαιώματα του 1930 και δεν θέλετε με τίποτα αυτά να επικαιροποιηθούν γιατί δεν σας βολεύει. Κανένα ενδιαφέρον δεν δείξατε ποτέ για την παιδεία. Κρατάτε σε επαγγελματική ομηρία έναν ολόκληρο θεσμό. Τα ΤΕΙ της χώρας μας. Ενδιαφέρεστε μόνο για την πίτα των δημοσίων έργων και την προάσπιση των συντεχνιακών σας συμφερόντων. Αδιαφορείτε για τα χιλιάδες Ελληνόπουλα που σπουδάσανε στα Ελληνικά τριτοβάθμια Ιδρύματα, τα συκοφαντείτε και τα απαξιώνετε. Ζείτε στην εποχή της Χούντας και των Βασιλικών Διαταγμάτων και απειλείτε οποιονδήποτε προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς που έχετε επιβάλει.

    Αρκετά πια σας ανέχτηκε η κοινωνία. Ξεφτιλίσατε και το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού ο οποίος αντί να προσπαθεί να αποδείξει με την αξία του έξω στην αγορά πόσο καλός είναι κοιτάζει πως θα απαξιώσει τον συνάδελφό του απο τα ΤΕΙ. Τέτοια είναι η κουλτούρα σας, γιαυτό όλοι σας αποκαλούν συντεχνία.

    Ζούμε στο έτος 2010. Στο έτος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κουβέντα δεν βγάζετε για τα κολέγια και ας γνωρίζετε ότι το Π.Δ. για τα επ. δικαιώματά τους είναι έτοιμο. Τα βάζετε μόνο με τα ΤΕΙ. Γιατί αυτά φοβάστε και γιατί παρά την επαγγελματική ομηρία και τον πόλεμο που τους κάνετε έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά.

    ΑΡΚΕΤΗ ΛΑΣΠΗ ΡΙΞΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 20:58 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Κ

    Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει δικαιώματα να έχουν και οι εξής:
    Α) πτυχιούχοι ΙΕΚ διότι έχουν σπουδές όσα και τα παλαιά ΚΑΤΕΕ + του ότι έχουν και πιστοποίηση επίσης ως ένδειξη αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους από εδώ και στο εξής πρέπει και αυτοί να αποκαλούνται ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Τ.Ε.
    Β) αφού γίνει η παραπάνω αναγνώριση ο τίτλος του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Δ.Ε. πρέπει να απονεμηθεί και στους αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ ,ΤΕΕ κ.α. μιας και αυτοί ανήκουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενο τουλάχιστον επί τριετίας.
    Γ) κατόπιν κάποια δικαιώματα επιθεώρησης θα πρέπει να αποκτήσουν και οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ μιας και αυτοί χρόνια τώρα φέρουν τον τίτλο.
    Δ) κατόπιν όποιος απόφοιτος δημοτικού ασκεί το επάγγελμα του εμπειροτέχνη πάνω από 10 έτη πρέπει η πολιτεία να του απονέμει τον τίτλο του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Υ.Ε.

    Μόνο έτσι θα επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη αφού όλοι θα είναι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ !!!!

    Κατόπιν τα αντίστοιχα πρέπει να γίνουν και σε άλλα επαγγέλματα φέροντας αντίστοιχα τίτλους :
    Γιατρός ΤΕ, Δικηγόρος ΤΕ, Αξιωματικός ΤΕ, Πιλότος ΤΕ ,Πρύτανης ΤΕ κ.α.

    Ας σοβαρευτούμε επιτέλους, ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος επαγγελματικός κλάδος δεν έχει ανεχθεί τον σφετερισμό του τίτλου του με αρκτικόλεξα.

    Έχουμε καταντήσει να προσπαθούμε να αιτιολογήσουμε τα αυτονόητα : ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να είναι κλιμακούμενα αντίστοιχα των σπουδών του καθενός!!!!!!

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | Παναγιώτης

    Ελπίζω με όλη αυτήν την κατακραυγή, από πτυχιούχους μηχανικούς και άλλους απόφοιτους ΑΕΙ να καταλάβατε πως πρέπει να αλλάξει εντελώς το συγκεκριμένο άρθρο και να μην γίνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές ένα ακόμα club του ΤΕΕ. Όπως είναι το άρθρο αυτό:

    1. Εξασφαλίζει την αδικία εις βάρος των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ αφού τους αξιολογεί το ΤΕΕ, του οποίου ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ σε συνέντευξη του στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τους Μηχανικούς ΤΕ ως επικίνδυνους και ότι έχουν πτυχία «μαϊμού».

    2. Αντίκειται στην νομοθεσία περί ανώτατης εκπαίδευσης που αναφέρει ρητά πως η τεχνολογική και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης άρα δεν έχουν ιεραρχική σχέση μεταξύ τους.

    3. Χωρίς κανένα μα κανένα επιστημονικό κριτήριο ορίζει τους Μηχανικούς ΤΕ να έχουν δικαίωμα να επιθεωρούν κτίρια μέχρι 1.000m². Όπως είπε και ένας συνάδελφος πριν, είναι δυνατόν κάποιος μέχρι τα 1.000m² να γνωρίζει άριστα να επιθεωρεί αλλά στο 1.001m² ξεχνάει τα πάντα; Μόνο η συντεχνιακή λογική μπορεί να δημιουργήσει τέτοιος διαχωρισμούς και όχι φυσικά επιστημονικοί λόγοι.

    4. Αγνοεί την ευρωπαϊκή βούληση περί ανοικτών επαγγελμάτων, ευνοώντας μια συγκεκριμένη «ελιτ» όπου ακόμα και άσχετο αντικείμενο να έχουν σπουδάσει, θα μπορούν να επιθεωρούν τα πάντα, ενώ άτομα που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, που έχουν μεταπτυχιακά κτλ αλλά δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη «ελίτ» θα συναντήσουν συνέχεια εμπόδια στο να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα

    5. Σε υποτιθέμενες συνθήκες ελεύθερης αγοράς δημιουργεί ένα μονοπώλιο. Δεν έχουμε ακόμα διδαχθεί πως τα μονοπώλια τελικά μόνο υποβάθμιση του αντικειμένου φέρνουν; Δείτε τι γίνετε με τις άδειες, σφραγίδες υπό ενοικίαση, «φασόν» σχέδια κτλ Πως το ΤΕΕ που ευθύνεται για τα παραπάνω μπορεί να εγγυηθεί πως με τους ενεργειακούς επιθεωρητές δε θα δημιουργηθούν ανάλογες καταστάσεις;

    Παράλληλα δημιουργούνται και πολλά ερωτηματικά. Είναι αυτή η βούληση της κυβέρνησης; Πως είναι δυνατόν το ΤΕΕ να αξιολογεί μέλη του και μη και να είναι δίκαιο; Έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής στο παρελθόν για τα πιστέψει κανείς μήπως;

    Περιμένουμε πολλά από τη νέα κυβέρνηση, κυρίως να διορθωθούν οι χρονίζουσες αδικίες. Με τη σημερινή του μορφή το άρθρο αυτό κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 18:15 | aggelos

    ean kai tora den brethi lisi na balete louketo sta tei

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 16:59 | mixalis

    Προτείνω να εξαιρεθούν από το δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών τουλάχιστον οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή εάν εγγραφούν να ανήκουν σε άλλη κατηγορία και να μη μπορούν να ασκήσουν έργο σαν ιδιώτες. Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή δουλεία και εισόδημα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι μηχανικοί οι οποίοι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και για όλους αυτούς είναι μια ευκαιρία να δουλέψουν. Εάν εγγραφούν κανονικά θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.
    ΄Οσο για τα διαφορετικά δικαιώματα μεταξύ των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, νομίζω ότι είναι λογικό να υπάρχει, λόγω της διαφοράς των ετών σπουδών. Σε αντίθετη περίπτωση πιστεύω πως το ΤΕΕ θα προσβάλει το νόμο και αυτό θα έχει άσχημα αποτελέσματα για όλους μας.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΕΙ

    ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΕΕ

    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ . –

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 14:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΕΙ.

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

    ΤΕΛΟΣ.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | Vs

    Κα υπουργός, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω:

    Εισήγηση Προέδρου ΤΕΙ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ – ανακοινώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2010

    ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

    http://www.teipat.gr
    http://www.teipat.gr/plirofories/doc/anakoin2010/na180110.doc

    «Προτάσεις και Σκέψεις επί των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Πτυχιούχων ΤΕΙ και άλλες περιπτώσεις
    Καθ. Δρ. Σωκράτης Ν. Καπλάνης
    Πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας
    Επίτ. Διδάκτωρ Παν/μίου Brasov και Pitesti Ρουμανίας
    πρ. μέλος των ad hoc επιτροπών της Ε.Ε. για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και της Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης

    Υπό την ιδιότητά μου, ως μέλος της επιτροπής Πρυτάνεων & Προέδρων Τ.Ε.Ι. για την κατάθεση θέσεων, όσον αφορά στα Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., παρουσιάζω μία γενική επισκόπηση του σύνθετου προβλήματος που αφορά δεκάδες χιλιάδες Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. και Παν/μίων της αλλοδαπής.

    Εισαγωγή

    1.Το πρόβλημα της έκδοσης πολλών Π.Δ. που αφορούν στα Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων ΤΕΙ εκκρεμεί, ως γνωστόν, από το 1984.
    Κοινή είναι η εντύπωση, που εκφράζεται και ως πίεση, ότι πρέπει να δοθεί, επί τέλους, λύση με πολιτική ευθύνη, ευαισθησία και δικαιοσύνη.
    Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα και για στα αυτονόητα δεν έχουν δοθεί λύσεις, ενώ οι άλλες κοινωνίες της Ευρώπης και όχι μόνον, έχουν δώσει λύση στα ίδια προβλήματα, εδώ και δεκαετίες.

    2.Στο πεδίο αυτό έχει αναπτυχθεί, μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων ή ομάδων μια μεγάλη διαμάχη με άσκηση πιέσεων εκατέρωθεν.
    Μια προσέγγιση στην επίλυση του πολύπλοκου, ως θα καταδειχθεί προβλήματος, απαιτεί να υιοθετηθούν από όλες τις πλευρές αντικειμενικοί κανόνες, διεθνώς αποδεκτές αρχές και λύσεις, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αξιοκρατία, καθαρή αντίληψη της επικρατούσας κατάστασης, ρεαλισμός και αποφυγή μαξιμαλιστικών τάσεων ή αποκλεισμών.

    Πρόταση Ι
    3.Ειδικότερα, προτείνεται να ληφθούν υπ`όψιν :

    1. Η αρχή της Ισονομίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ όσων κατέχουν Πτυχίο ΑΕΙ που έχει απονεμηθεί από ανεγνωρισμένη Αρχή.

    2. Η ελεύθερη μετακίνηση Πτυχιούχων-Επαγγελματιών που επιθυμούν να ασκήσουν επαγγελματικές δραστηριότητες, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε υπό μορφή εξηρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτως εάν το επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο.
    Σημείωση. Ο Κώδικας διατύπωσης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων να είναι χρηστικός για όλα τα επαγγέλματα/ειδικότητες.

    3. Η Ποιότητα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων κατά αντικείμενο θεμελιώνεται από το περιεχόμενο και το επίπεδο του Προγράμματος Σπουδών, καθώς και από τις Μεταπτυχιακές Σπουδές/Τίτλους και Πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες σε ορίζοντα Δια Βίου Μάθησης, (βλ Ε.Ε.Κ. C111/1 6.5.2008 περί Σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών προσόντων για τη Δια Βίου Μάθηση)

    4. Η Ευρωπαϊκή Πρακτική και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς και των αρχών της Κινητικότητας και των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, τα ζητήματα της Αναγνώρισης, Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής, έχουν αντιμετωπισθεί και ρυθμισθεί αποτελεσματικά και Δημοκρατικά.
    Σημείωση: Πρέπει να απεμπλακούμε από τη Λερναία Ύδρα των διαφόρων τύπων Αναγνωρίσεων και να δώσουμε γενική λύση στους χιλιάδες που αγωνιούν.

    5. Η πολιτική της ίσης αντιμετώπισης ή των ίσων ευκαιριών μεταξύ Πτυχιούχων ΤΕΙ σε σχέση με όσους είναι ή θα είναι στο μέλλον Πτυχιούχοι με αντίστοιχες σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού, έχοντας κάνει μέρος ή το σύνολο των σπουδών τους σε αυτά.

    6. Η νομική βάση της Απόφασης C-274/05 του Δ.Ε.Κ.

    7. Οι Οδηγίες 89/48/ΕΟΚ, 92/51/ΕΟΚ, 2005/36/Ε.Ε. Οι Ευρωπαϊκοί αυτοί νόμοι εντέλλονται μέτρα και διαδικασίες για αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που είναι δεσμευτικές για τα κ.μ. Ωστόσο, η

    Ελληνική Διοίκηση υστερεί ή διάκειται αρνητικά, που αποβαίνει σε βάρος χιλιάδων ενδιαφερομένων.

    8. Η διαβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων σύμφωνα με την Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, που αφορά στη θέσπιση του Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων για τη Δια Βίου Μάθηση.
    Είναι μια νέα πολιτική που ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη που επικρατούσε στη χώρα μας, ως προς τα Επαγγελματικά Δικαιώματα. Η Σύσταση αυτή ζητεί διαφοροποίηση στο ύψος / βάθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με το Πτυχίο, τον Μεταπτυχιακό Τίτλο ή το Διδακτορικό Δίπλωμα, ενώ το εύρος και η ποικιλία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων εδράζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

    9. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία κατά υποδεέστερο τρόπο σε σχέση με τους Πτυχιούχους που παρηκολούθησαν σπουδές σε ΚΕΣ ( Προγράμματα Δικαιοχρήσεως), και οι οποίοι έχουν λάβει Πτυχίο από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Τα αρμόδια όργανα του Υπ. Παιδείας οφείλουν να πράξουν ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουν την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, βλ ΔΟΑΤΑΠ, ΣΑΕΙΤΤΕ, Π.Δ. 165/2000, http://www.srpq.gr

    10. Τα ΤΕΙ με το ν.2916/2001 και το ν. 3549/07 αποτελούν σκέλος της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας. Επομένως, οι Πτυχιούχοι τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ανάλογα ή αντίστοιχα με τους Πτυχιούχους ή Διπλωματούχους των Πανεπιστημίων τηρουμένων των Ακαδημαϊκών αναλογιών, της εξέλιξης, της επαγγελματικής ωριμότητας και πληρότητας για αντιμετώπιση των απαιτήσεων των έργων για Ασφάλεια, Ποιότητα και Ανταγωνιστικότητα.

    Πρόταση ΙΙ
    Όλα αυτά συνηγορούν στο να μελετηθεί Γενικός Κώδικας για το πως θα αντιμετωπισθούν ουσιαστικά όλες οι επί μέρους εκκρεμότητες για την Επαγγελματική και Ακαδημαϊκή Αναγνώριση.

    4. Οι ενδιαφερόμενοι, μέρος του Επιστημονικού και Τεχνικού κόσμου της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα, διακρίνονται σε ομάδες,

    Α. Πτυχιούχοι ΤΕΙ και Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων.

    Β. Πτυχιούχοι ΤΕΙ με μέρος των Σπουδών τους σε ΑΕΙ της αλλοδαπής και Μ.Δ.Σ.

    Γ. Πτυχιούχοι ΤΕΙ με Μ.Δ.Σ. και Διδακτορικό Δίπλωμα, σε αντιδιαστολή με Διπλωματούχους Πανεπιστημίων , με ή χωρίς Μ.Δ.Σ. και Διδακτορικό Δίπλωμα, που θέλουν να εργασθούν στην Ελλάδα στα πλαίσα τόσο της νομοθεσίας της χώρας μας, όσο και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου . Η τελευταία ομάδα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη κατά τα τελευταία χρόνια, με προβλήματα στην αναγνώριση.
    Όλες αυτές οι ομάδες ζητούν λύση που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία, την αντικειμενική κρίση και την εξελισσιμότητα και ωρίμανση του Πτυχιούχου/Διπλωματούχου επαγγελματία.
    Στόχος. Να μην αναγκάζεται ο κάθε ενδιαφερόμενος να καταφεύγει σε Δικαστήρια και να ταλαιπωρείται χωρίς να απολαμβάνει αυτών που του αναλογούν και τα διακαιούται.

    5. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση των Πτυχιούχων ΤΕΙ, πολλοί των οποίων έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακό Τίτλο ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα, χωρίς ωστόσο να έχουν τύχει της επαγγελματικής αναγνώρισης αλλά και της αναγνώρισης των Τίτλων τους, ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί από την πολιτεία με την αναγνώριση των Τίτλων χωρίς προκαταλήψεις και με βάση τις γενικές αρχές εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
    Στη χώρα μας μόνον οι Πτυχιούχοι/Διπλωματούχοι των Πανεπιστημίων χαίρουν αυτών των προνομίων, αφού τόσον οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ, όσο και το Επιστημονικό τους προσωπικό, θεωρούνται ex ante Β` Κατηγορίας, καθώς η Κυβέρνηση δεν τους αναθέτει αρμοδιότητες επιτελών, σε αντίθεση με τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
    Στη χώρα μας δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι πολιτική εφαρμόζεται στο εν λόγω θέμα, ενώ ο κάθε φορέας καλυπτόμενος από την επικρατούσα πολυνομία μπορεί να προβάλει αντιρρήσεις αναγνώρισης με το απλό σκεπτικό διασφάλισης των προνομίων –δικαιωμάτων των μελών του, με βάση παλαιές νομοθεσίες, βλ Απόφαση ΣτΕ 1329 133/03, που ακυρώνει απόφαση του ΤΕΕ να μην αγγράψει στα Μητρώα των μελών του Πτυχιούχους Σχολών Κοινοτικών χωρών.

    Πρόταση ΙΙΙ.
    Σύμφωνα με τα ανωτέρω θα πρέπει τα δύο σώματα ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΙΤΤΕ με αρμοδιότητες αντίστοιχα την Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Αναγνώριση Πτυχίων, που έχουν απονεμηθεί από χώρες της αλλοδαπής, να ανασυγκροτηθούν , ίσως δε και να ενταχθούν υπό ένα

    ενιαίο φορέα, καθώς έχει επέλθει χάος ως προς τις αναγνωρίσεις και χιλιάδες είναι οι αιτούντες και οι διαμαρτυρόμενοι.

    Σχόλια:
    Η επαγελματική αναγνώριση στην Ελλάδα ή αλλοιώς η περιγραφή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων Πτυχιούχων ΑΕΙ είναι άλλες φορές συνδεδεμένη με την Ακαδημαϊκή αναγνώριση (ΔΟΑΤΑΠ) και σε άλλες με την αναγνώριση μέσω ΣΑΕΙΤΤΕ,(ακριβώς όταν το επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο. Εάν αυτό δεν είναι, οι ενδιαφερόμενοι είναι κρεμμάμενοι).

    6. Ίδια προβλήματα με την Επαγγελματική αναγνώριση των Πτυχιούχων Μηχανικών αντιμετωπίζουν και οι Πτυχιούχοι των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας, ιδίως των Τμ. Λογιστικής, καθώς δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Ορκωτού Λογιστή, αν και προβλέπεται από την νομοθεσία, επειδή δεν γίνονται μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
    Ακόμη, οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας, Οπτικής –Οπτομετρίας, αλλά και Λογοθεραπείας καθώς άλλες ομάδες Πτυχιούχων Πανεπιστημίων, μέσω Υπ. Αποφάσεων ή Π.Δ. που εκδίδονται εμβόλιμα, τους μειώνουν ή αφαιρούν Επαγγελματικά Δικαιώματα.

    Η πρόσφατη επέμβαση εις βάρος των Πτυχιούχων ΤΕΙ με το σχέδιο Π.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές δίνει το στίγμα της πολιτικής που ακολουθείται.
    Μόνον, όταν ιδρυθεί ένα Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Ινστιτούτο ανά ειδικότητα, θα πάψει η Διοίκηση να επεμβαίνει τεχνητά σε θέματα που δεν είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα της, αφού το Υπ Παιδείας εγγυάται μόνον τα της Ποιότητας της παρεχόμενης από τα ΑΕΙ – και όχι μόνον- Εκπαίδευσης.

    7. Ωσόσο, μπορεί ένας Πτυχιούχος να μην εντάσσεται σε νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα με βάση το Πτυχίο του που έλαβε από ΑΕΙ της αλλοδαπής. Εάν με το Πτυχίο αυτό θα ήθελε να εργασθεί ως Δημόσιος Υπάλληλος πχ Καθηγητής στη Μ.Ε. τότε του απομένει μόνον η Ακαδημαϊκή αναγνώριση η οποία μπορεί ακόμα να μην τον δικαιώσει και να τον εντάξει στο 1ο έτος ενός ΑΕΙ ! Ποιά ισονομία και ποιες Αρχές διέπουν τη ζωή των νέων ιδίως όταν δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά ό,τι η Πολιτεία τους αφήνει να κάνουν, δηλ να γίνονται βορρά στο Κεφάλαιο.

    Η Οδηγία 2005/36 δεν καλύπτει τον μεγάλο αυτό κλάδο των αιτούντων με αποτέλεσμα χιλιάδες αιτήσεις να εκκρεμούν και οι ενδιαφερόμενοι να ευρίσκονται σε απόγνωση.

    Συμπέρασμα.
    Ολο αυτό το πλήθος των περιπτώσεων για Αναγνώριση Πτυχίων και συνεπώς και για Επαγγελματική αναγνώριση δείχνει ότι το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίσθηκε από την Πολιτεία με την πρέπουσα ευθύνη. Αφέθηκαν οι διάφορες ομάδες να πιέζουν για λύσεις που αυτές οι ίδιες προσδιόριζαν με βάση τα μικρο-συμφέροντα της συντεχνίας τους.
    Έφθασε η χώρα να είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη γιατί δεν εντάσσει στο νομοθετικό της πλαίσιο τους Ευρωπαϊκούς νόμους.

    8. Ακριβώς με το ίδιο πνεύμα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα της Επαγγελματικής αναγνώρισης των Πτυχιούχων ΤΕΙ.

    Χιλιάδες μάλιστα από αυτούς είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακών Τίτλων και Διδακτορικών Διπλωμάτων με πολύ περισσότερες και ανώτερες γνώσεις και εμπειρίες από απλούς Πτυχιούχους ή Διπλωματούχους Πανεπιστημίων.
    Αντιμετωπίζονται όλοι αυτοί ως Β` κατηγορίας επιστήμονες όπως το ίδιο συμβαίνει και με το Επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο οι Ελληνικές αρχές το έχουν παραμερίσει, ως εάν άχρηστο, αν και πολλοί από τους επιστήμονες αυτούς κοσμούν επιτροπές στο εξωτερικό.

    9. Στο χρονίζον πρόβλημα με τους Πτυχιούχους ΤΕΙ αλλά και με όλους τους Πτυχιούχους που καταθέτουν στοιχεία προσόντων που τους απενεμήθησαν από αναγνωρισμένες αρχές ενός κ.μ της Ε.Ε.
    δεν μένει τίποτε άλλο παρα με βάσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, την Οδηγία 2005/36, τις αρχές της Διακήρυξης της Bologna που ουσιαστικά θέτει την έννοια του ενός χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, να πορευθούμε χωρίς να ταλαιπωρούμε τους νέους, λόγω των αδυναμιών μας.

    Πρόταση IV
    Τα Π.Δ. θα πρέπει να δίνουν γενικά τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότας πχ μελέτες, επιβλέψεις, κατασκευές κλπ, ενώ το μέγεθος του αντικειμένου εργασιών θα ορίζονται από κοινού για όλους τους Πτυχιούχους-Διπλωματούχους, κατά την έναρξη της Επαγγελματικής δραστηριότητας, η δε εξέλιξη είναι ευθύνη του Επαγελματικού φορέα ή Επιμελητηρίου, υπό ενιαίους κανόνες.

    Εννοείται προφανώς ότι Πτυχιούχοι ΑΕΙ μιας ειδικότητας εγγράφονται στο ίδιο Επιμελητήριο το οποίο θα διασφαλίζει την Ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών/έργων που τα μέλη του παρέχουν, περιγράφει το επάγγελμα, αλλά και θα φέρει την ευθύνη για τα μέλη του.

    Πρόταση V
    Θα ήταν μια πραγματική καινοτομία επ`ευκαιρεία της έκδοσης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους ΤΕΙ, να καταβληθεί προσπάθεια να ζητηθούν αλλαγές στο Καταστατικό πχ του ΤΕΕ ώστε να εγγράφονται ως μέλη του και οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ, 1329 1333/03, που αφορά τους Πτυχιούχους από ΑΕΙ της αλλοδαπής με 4-ετείς σπουδές.

    10. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να μελετηθούν για να αντιμετωπισθεί συνολικά το πρόβλημα υπέρ του Κοινωνικού συνόλου, με βάση την Ευρωπαϊκή Πρακτική και τις Οδηγίες, όσον αφορά στην οργάνωση των Σπουδών, την Αναγνώριση και το Επάγγελμα, όπως ακριβώς έπραξαν άλλα κ.μ. πχ Ιρλανδία, Πορτογαλλία, Νορβηγία , Βέλγιο, Ολλανδία , Βρετανία, με τις αλαγές που επιχείρησαν στο Εκπαιδευτικό τους κυρίως σύστημα, (μετά την Bologna).

    Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταλήξει η υπόθεση αυτή σε μια αρένα αντιπαραθέσεων και καταγγελιών, όπου το κύριο ζητούμενο θα ειναι η Ακαδημαϊκή πληρότητα των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν Τμήματα με 1-3 μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ και απονέμουν Πτυχία, τα οποία όταν πρόκειται για Πανεπιστήμια οι Πτυχιούχοι έχουν την ιδια αξία στη βάση του Πτυχίου με αυτούς που είναι Πτυχιούχοι των καταξιωμένων Πανεπιστημίων. Για το Πτυχίο ΤΕΙ δεν συζητούμε αφού δεν τυγχάνει ακόμα της Επαγγελματικής κατά το Κοινοτικό Κεκτημένο Αναγνώρισης.
    Η αδυναμία των Ελληνικών Κυβερνήσεων να στελεχώνουν τα ΑΕΙ πριν αυτά λειτουργήσουν και δώσουν Πτυχιούχους κατοπτρίζεται στην επαγγελματική αξιωσύνη των Πτυχιούχων τους. Εάν δεν υπάρχει διαφορά τότε γιατί να υπάρχει και μεταξύ Πτυχιούχων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων ?

    Η αντιπαράθεση αυτή ίσως να επεκταθεί και στην εργαστηριακή εκπαίδευση, εκεί όπου φοιτητής ασκείται σε θέματα εφαρμογής και οπου τα ΤΕΙ λόγω και της προϊστορίας τους αναθέτουν την εργαστηριακή άσκηση σε μέλη με Μ.Δ.Σ. ή και Δ.Δ. ακόμα, ενώ στα Πανεπιστήμια το έργο αυτό το έχουν αναλάβει οι Μεταπτυχιακοί υπότροφοι.

    Πρόταση VΙ
    Φθάνουμε λοιπόν στο σημείο της νοικοκυροσύνης της τακτοποίησης ή κανονικοποίησης της Εκπαίδευσης και της σοβαρότητας που πρέπει να διακατέχεται.
    Η αξιολόγηση των ΑΕΙ, συνεχής ως προς την διασφάλιση της Ποιότητας των παρεχομένων σπουδών αλλά και της αξιολόγησης προς Ακαδημαϊκή
    Πιστοποίηση προβάλλουν ως διεργασίες οι οποίες είναι ανάγκη να ξεκινήσουν οργανωμένα άμεσα.

    Στόχος
    να συμβάλλουμε για να πάψει η ταλαιπωρία όχι μόνον των χιλιάδων Πτυχιούχων ΤΕΙ, και αυτών με σπουδές που αποδεικνύονται με Πτυχίο από το εξωτερικό, αλλά και αυτής της φήμης του Εκπαιδευτικού μας συστήματος το οποίο θα πρέπει να φθάσει σε υψηλό επίπεδο επιδόσεων ώστε να διακρίνεται παγκοσμίως και να μην αποθέτουμε τα όνειρά μας στις ατομικές διακρίσεις των Ελλήνων Πτυχιούχων.

    Πρόταση VΙ
    Σύστημα Αξιών και Χρηματοδότησης, Απαγγύλωση των ΑΕΙ από την γραφειοκρατία και εφαρμογή Λογο-απολογιστικής πολιτικής, Αξιολόγηση και οργάνωση της Ανώτατης εκπαίδευσης και των Επαγελματικών φορέων σε ενιαία δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να αντιμετωπισθεί η ανατροπή της από παράγοντες που βλέπουν τα πάντα υπό το πρίσμα της οικονομικής απολαβής, αυτά είναι τα πεδία που προτείνω να ασχοληθούμε.

    11. Οι σπουδές στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τους νόμους 2916/01 και 3549/07, ανήκουν στην Ανώτατη Εκαπίδευση της χώρας μας και έχουν διάρκεια 4 ετών.
    Η προσφυγή του ΤΕΕ στο ΣτΕ κατά του ν.2916/01 που ενέτασσε τα ΤΕΙ στη χωρία των ΑΕΙ της χώρας ακυρώθηκε. Στη συνέχεια με το ν.3549/07
    η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ διατυπώθηκε και κατά Συνταγματικό τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθεί στο εξής πρόβλημα.
    Η περιγραφή των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων όπως προκύπτει στα σχέδια των Π. Δ. που ψηφίστηκαν στο ΣΑΤΕ είναι σύμφωνη με την Απόφαση του ΣτΕ, 678/2005, η οποία ακύρωσε το Π.Δ. 318/94, περί των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Τμημάτων Δομικών Εργων, Έργων Υποδομής κλπ, στη βάση του ότι τα Επαγγελματικά Δικαιώματα δεν περιεγράφοντο αναλυτικά, ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν ταυτίζονται με τα αντίστοιχα των Διπλ. Μηχανικών.

    Τα νέα σχέδια όπως έχουν διατυπωθεί ικανοποιούν την απαίτηση του ΣτΕ, ενώ επί πλέον ικανοποιούν και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

    12. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις Οδηγίες 89/48, 52/91 και 2005/36 δεν υφίστανται διαφορές στα Επαγγελματικά Δικαιώματα μεταξύ Πτυχιούχων με σπουδές 3, 4 ή 5 ετών.
    Μεταξύ των ανωτέρω υφίσταται πράγματι Ακαδημαϊκή διαφορά η οποία προβάλλεται στο γεγονός ότι ο Διπλωματούχος , με διάρκεια Σπουδών 5 έτη, έχει δικαίωμα να προχωρήσει για Διδακτορική Διατριβή, ενώ ο Πτυχιούχος ΤΕΙ θα πρέπει να αποκτήσει πρώτα Μ.Δ.Σ. και στη συνέχεια να προχωρήσει, ( βλ και Διακήρυξη της Bologna περί διάρθρωσης σπουδών).

    Η διαφορά αυτή θα κατοπτρίζεται και στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, όπου ο Πτυχιούχος ΤΕΙ με σπουδές 4 ετών θα τοποθετείται στο 6ο επίπεδο , ενώ ο Διπλωματούχος στο 7ο και ο με Διδακτορικό στο 8ο .

    Πρόταση VΙΙ
    α. Τα ΚΕΚ και ΙΕΚ με μια αναδιάρθρωση της μετα-Λυκειακής Εκπαίδευσης στη χώρα θα δίδουν στους πτυχιούχους τους δικαίωμα ένταξης στο 3ο και 4ο επίπεδο, ενώ στο 5ο θα εντάσσονται κατ`αρχήν όσοι είναι Πτυχιούχοι 3-χρονων σπουδών.

    β.Επειδή στο θέμα αυτό υπάρχει ήδη ένα μεγάλο πλήθος περιπτώσεων Πτυχίων, Διπλωμάτων, Μεταπτυχιακών Τίτλων, Διδακτορικών, αλλά και Πιστοποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων, το ζήτημα θα μας απασχολήσει αρκετά ώστε να καταλήξουμε σε πλαίσιο αρχών Πιστοποίησης και Διατύπωσης των Επαγγελματικών Διακιωμάτων μαζί με την Επαγγελματική εξέλιξη των Πτυχιούχων που θα παρουσιάζουν ένα πλούσιο πορτφόλιο προσόντων από Ελλάδα και το εξωτερικό.

    γ.Το 2ο σενάριο επίλυσης του προβλήματος είναι η αναδιάταξη των Πτυχιούχων ανά Επιμελητήριο/Ειδικότητα στο οποίο θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ως μέλη του. Ο καθορισμός των αναλυτικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και η εξέλιξη στο επάγγελμα είναι ευθύνη του Επαγγελματικού Ινστιτούτου ή «Επιμελητηρίου», βλ. Irish Engineers, μελέτη της FEANI με θέμα «post-Bologna reform in Higher Education».

    δ. Πράγματι, τα Επαγγελματικά Δικαιώματα θα πρέπει να συναρτώνται κατ`αρχήν με τις ακαδημαϊκές γνώσεις, ( πρώτο Πτυχίο), για την είσοδο στο επάγγελμα, ενώ στη συνέχεια με την Πιστοποίηση των Γνώσεων, (βλ. Τυπική Κατάρτιση ΙΔΒΕ, κλπ) Δεξιοτήτων, εμπειριών μέσω και της Δια Βίου Μάθησης (βλ. αρμοδιότητες ΕΣΥΠ, ν.2327.95), με λήψη Μ.Δ.Σ. Διδακτορικού Διπλώματος, αλλά και Πιστοποιητικών Κατάρτισης, θα γίνεται η εξέλιξη του μέλους στο επάγγελμα.

    ε. Εν κατακλείδι, όλα αυτά θα πρέπει να Πιστοποιούνται και να επικυρώνονται από φορέα, όπως πχ για τους Μηχανικούς, ένα διηυρημένο ΤΕΕ.

    στ. Το ερώτημα εάν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε Επαγγελματικά Δικαιώματα αντίστοιχα και ανάλογα με το Πρόγραμμα Σπουδών και τα έτη εκπαίδευσης η απάντηση είναι,

    Ναι, ως προς την συνάρτηση Σπουδών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων,
    Οχι, απολύτως, ως προς τα χρόνια σπουδών, αφού τούτο είναι αντίθετο προς τις Αρχές των Οδηγιών και ιδίως της 2005/36.

    ζ. Βέβαια, δεν είναι ξένο κατά τις συζητήσεις το θέμα ότι τα Επαγγελματικά Δικαιώματα έχουν άμεση σχέση με την Ακαδημαϊκή πληρότητα των Τμημάτων των Παν /μίων και ΤΕΙ.
    Μάλιστα η μια πλευρά προκαλεί την άλλη για το Επιστημονικό Προσωπικό που διαθέτει.
    Θεωρούμε ότι συζητήσεις αυτού του τύπου δρουν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και των Πτυχιούχων/Διπλωματούχων και Επαγγελματιών.
    Στόχος όλων μας είναι πως με ένα πλαίσιο Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση θα βελτιώνουμε συνεχώς την επίδοση και απόδοση των ΑΕΙ της χώρας. «»
    ΄
    Παραπομπή από την εισήγηση του Προέδρου του ΤΕΙ Πάτρας.
    Τα σχόλια νομίζω περισσεύουν !!!!

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 11:16 | αναγνωστης μακινης

    Μπορειτε κυρια Γεωμέλου Δέσποινα να αναφερετε πως ακριβως απαξιωνεται το πτυχιο σας εφοσον εξεταστειτε απο το ΤΕΕ.

    πειτε μου σας παρακαλω.διοτι εγω εχω χασει πλεον καθε ελπιδα υγειους συζητησης και αντιληψης των λεγομενων σας.(οχι εσας προσωπικα)

    Ποιος ακριβως και πως απαξιωσε τις σπουδες σας;
    Ποιος ακριβως και πως απαξιωσε τους καθηγητες σας;

    Αυτα που λετε εχουν χασει καθε ειδος σοβαροτητας και μετα λυπης μου επιβεβαιωνω οτι ΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ οτι εχετε δικιο!

    Δεν ειναι κουβεντες αυτες που λεει καποιος που απλα επιζητει «κατι καλυτερο» με το λεγομενο «πες πες» κατι θα κερδισω

    ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΙ ΟΛΑΣ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

    Το κρατος η κοινωνια σε βαθυ τελμα..εχει χαθει οποιαδηποτε αξια οποιοσδηποτε θεσμος αμφισβητειται και δυστυχως αυτο που λεγαμε εδω και καιρο το βλεπουμε μπροστα μας «¨ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2010 Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΙΝΑΙ.»-

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 11:38 | αναγνωστης μακινης

    Οπως πολυ σωστα ανεφερε ο κ.Αλκιβιαδης ειναι «θλιβερο που φτασαμε σε σημειο εμεις οι διπλωματουχοι μηχανικοι να απολογουμαστε για τα ΚΑΠΟΙΑ επιπλεον δικαιωματα μας».

    Πραγματικα στην χωρα αυτη εχει χαθει καθε μετρο, εχει καταργηθει καθε αξιοκρατικος θεσμος, ο καθενας μπορει να ειναι «οτι δηλωσει».

    Ωραια κυριοι αποφοιτοι των ΤΕΙ θελετε να γινει επισημος φορεας εξετασεων για το πιστοποιητικο το ΕΕΤΕΜ ας γινει.
    Με την ιδια λογικη εγω ΑΠΑΙΤΩ πλεον απο το κρατος η πιστοποιηση ,μην πω το πτυχιο των γιατρων να δινεται ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ εξεταστουν απο τον συλλογο νοσηλευτων!

    Κυριοι του ΤΕΕ ντιλαμβανεστε σε τι βαθμο εχετε οδηγησει τον κλαδο με την νωθροτητα που αντιμετωπισατε την ψηφοθηρικη πολιτικη του κρατους με την ανωτατοποιηση (ο θεος να την κανει…) των ΤΕΙ;;

    Κυριοι του πολιτικου χωρου αντιλαμβανεστε σε τι τελμα εχετε οδηγησει τον κλαδο της μηχανολογιας τον μονο ουσιαστικα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ κλαδο της χωρας;;

    Επιτρεψατε να δωθουν επαγγελματικα δικαιωματα σε ατομα που περαν των ελαχιστων γνωσεων που εχουν στον επιστημονικο χωρο της μηχανολογιας (κι αυτο μπορει να γινει αμεσα αντιληπτο …με μια τυπικη εξεταση σε βασικες γνωσεις της μηχανολογιας οταν αποφοιτουν απο τα ΤΕΙ) εχουν και φτασει στο σημειο να ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και θεωρουν ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ σε καποιο νομο!

    ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΡΟ.ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

    Φυσικα αυτοι που την πληρωνουν ειναι οι 110.000 μηχανικοι που βλεπουν να ερχεται μια ..εξισωση που μονο ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙ πριν μερικα χρονια.

    Κυριοι του ΤΕΕ.η ευθυνη δυστυχως βαραινει εσας πιο πολυ απο ολους. το θεμα με τους επιθεωρητες το θεωρω (και ειναι..)ασημαντο μπροστα στα τοσα που βλεπουμε οτι εχουν δημιουργηθει.Η νωχελικοτητα και η νωθροτητα που επιδυκνειεται οδηγει τα μελη σας ΣΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΑΣ.

    Κινηθειτε.Δωστε ενα τερμα στην απιθανη αυτη και τραγελαφικη»επανασταση των φτωχων και κατατρεγμενων ΤΕΙτζηδων που αδικηθηκαν τοσο καταφωρα απο το συστημα και την κοινωνια»

    Οι διπλωματουχοι μηχανικοι που με κοπους και θυσιες πηραν τα διπλωματα τους ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 20:18 | Π.Κ.

    Κύριοι

    Σας παρουσιάζω παρακάτω τα ψέματα και την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιούν μερικοί σε βάρος των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ. Σχολιάζω αμέσως και με επιχειρήματα το μύνημα από Αλκιβιαδης – — 18 Ιανουαρίου 2010 @ 14:50

    Ο εν λόγω κύριος ή είναι παντελώς άσχετος και θα έπρεπε πριν γράψει τις ανοησίες του να έχει ενημερωθεί, ή είναι ακόμα ένας συκοφάντης του ΤΕΕ που εκτελεί την υπηρεσία του.

    Και εξηγώ αμέσως κύριοι :

    Γράφει ο εν λόγω κύριος σε κάποιο σημείο :
    » Της περίφημης Α Δέσμης, όπου οι πτυχιούχοι ΤΕΙ είχαν σημαντικό μέρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αντίστοιχων Πολυτεχνειακών σχολών.»
    Ουδέποτε οι πτυχιούχοι ΤΕΙ είχα σημαντικό μέρος επαγγελματικών δικαιωμάτων των πολυτεχνικών σχολών. ΟΥΔΕΠΟΤΕ. Θα έπρεπε να γνωρίζετe κύριε Αλκιβιάδη ότι βάση του Ν. 1404/83 και δυνάμει του άρθρου 25, παρ. γ, θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα με Π.Δ. (σαν αυτό) το αργότερο 6 μήνες από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών, πράγμα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε. Άρα ψεύδεσται ασυστόλως διότι τα Π.Δ. όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός Νόμος για τα ΤΕΙ ουδέποτε εκδόθηκαν. Αν είχαν εκδοθεί δεν θα υπήρχε λόγος να εκδοθεί το παρόν σχέδιο Π.Δ. Προφανώς αναφέρεστε ψευδώς και εκ του πονηρού σε άλλες κατηργημένες εδώ και δεκαετίες σχολές.

    Τα χειρότερα ψέματα όμως συνεχίζονται εδώ κύριοι. Γράφει ψευδώς και με θράσος ο κύριος Αλκιβιάδης ότι :
    «Χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον όρο Μηχανικοί Τ.Ε καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στο πτυχίο τους κάτι τέτοιο. Ας καταλάβουν πως είναι τεχνολόγοι Ηλεκτρολόγοι και όχι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Ας καταλάβουν πως είναι τεχνολόγοι Μηχανολόγοι και όχι Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Και κυρίως ας το καταλάβουν και οι αρμόδιοι του υπουργείου, γιατί αυτό το άνοιγμα που έκαναν προς τους αποφοίτους ΤΕΙ φαίνεται πως τους άνοιξε ήδη επικίνδυνα την όρεξη.»

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ κύριε Αλκιβιάδη. Είστε δημόσιος ψευτης και συκοφάντης. Σας απαντώ λοιπόν αμέσως. Το πτυχίο ΤΕΙ που χορηγεί η πολιτεία γράφει : «απονέμεται στον ……. ο τίτλος του ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Υ Τεχνολογικής Εκπαίδευσης». Ξαναδιαβάστε να το καταλάβετε καλύτερα. Σας θυμίζω επίσης, επειδή είστε άσχετος, ότι δυνάμει του Π.Δ. 388/89 ΦΕΚ 169 Α’ ξεκαθαρίζεται απόλυτα (εδώ και 20 χρόνια) ότι το πτυχίο ΤΕΙ είναι πτυχίο τεχνολόγου ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, πτυχίο ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ δηλαδή. Σας θυμίζω ακόμα ότι με την ΔΟΑ/Φ01.7/18009/16-8-96 ορίζεται με ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ότι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ εντάσσονται στην κατηγορία ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (κατ αντιστοιχία της ΠΕ Μηχανικών) γεγονός που υποδηλώνει με απόλυτη σαφήνει ότι οι πτυχιούχοι των εν λόγω τμημάτων είναι μηχανικοί αναγνωρισμένοι ως τέτοιοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Κατόπιν των ανωτέρω τα οποία σας απέδειξα με στοιχεία και Νόμους δύο τινά συμβαίνουν : ή είστε παντελώς άσχετος και ανενημέρωτος με το θέμα ή είστε απλά ακόμα ένα προβοκάτορας συκοφάντης του ΤΕΕ που περιφέρεται και λέει ψέματα και ανακρίβειες, συνήθης και γνωστή τακτική που ακολουθείτε χρόνια τώρα.

    Οι εκλεκτοί αναγνώστες ας κρίνουν την αισχρή παραπληροφόρηση που επιχειρήσατε να κάνετε και ας επιβεβαιώσουν την Νομοθεσία κα τις αποφάσεις που παρέθεσα.

    Αρκετά ψέματα, συκοφαντίες και λάσπη έχετε εκτοξεύσει κατά των ΤΕΙ τόσα χρόνια.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 17:38 | AΘΑΝΑΣΙΑ ΡΑΠΤΗ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ !!!
    ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ !!!
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΕ!!!
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΤΕ ΝΕΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΘΟΥΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΕΙ!!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 16:12 | Pariah7

    Να διαφωτίσω τους κύριους διπλωματούχους υπερ επιστήμονες και τους ανενημέρωτους(για να μην υποθέσω κάτι άλλο!) υπουργούς ότι:
    Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ , δηλαδή ανώτατα Τριτοβάθμια Ιδρύματα ,με 4 χρόνια σπουδών. (ν.2916/2001 και ν.3549/2007)
    Οι απόφοιτοι μηχανικοί των ΤΕΙ είναι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και όχι τεχνολόγοι , όποιος δεν γνωρίζει τι γράφει το πτυχίο των μηχανικών ΤΕΙ καλύτερα να μην μιλάει.
    Σε όλη την Ευρώπη εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις οι μηχανικοί σπουδάζουν 4 χρόνια , όπως και στα ΤΕΙ.
    Κατά το σύνταγμα ανώτερες σχολές νοούνται όσες έχουν διάρκεια σπουδών έως 3 έτη, άρα και συνταγματικά τα ΤΕΙ είναι ανώτατα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ίδιου επιπέδου σπουδές με διαφορετικά κριτήρια.
    Τα μαθήματα των ΤΕΙ έχουν σχεδόν ίδια θεωρητικά μαθήματα με τα πολυτεχνεία και πολλά περισσότερα εργαστηριακά. Μεταφράζοντας στα ελληνικά για όσους δεν καταλαβαίνουν Μηχανικός χωρίς εργαστηριακή επάρκεια δεν νοείται!!! Αν θέλατε κύριοι διπλωματούχοι να γίνετε φυσικοί ή μαθηματικοί μπορούσατε να πάτε στις αντίστοιχες σχολές. Αλλά δυστυχώς και αυτούς ακόμα έχετε καταφέρει με το ΤΕΕ να καπελώσετε. Όπως πολύ καλά τόνισε κάποιος κύριος σε προηγούμενο σχόλιο , οι μηχανικοί δεν είναι επιστήμονες ( με την στενή έννοια του όρου πάντα.) Κάποιοι όμως θέλουν να τα κάνουν όλα σ αυτό τον τόπο.
    Οι μηχανικοί από τα ΤΕΙ έχουν περισσότερες ειδικότητες σχετικές με τα ενεργειακά , βλέπετε σχολή Ενεργειακών μηχανικών. Κύριοι υπουργοί καλό είναι να διαβάσετε τα προγράμματα σπουδών που έχουν όλες οι ειδικότητες σε ΤΕΙ, Πολυτεχνεία, Πανεπιστήμια και να απονείμετε τα δικαιώματα των επιθεωρητών ανάλογα. Δεν νοείται εν έτη 2010 σε όλο τον κόσμο οι μηχανικοί των ΤΕΙ να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι και στην ίδια τους την χώρα ως λαθρομετανάστες.
    Επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στο ρόλο που έχει ως σήμερα το ΤΕΕ δηλαδή να συγκυβερνάει 80 χρόνια αυτό τον τόπο. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν τα ΤΕΙ , έχετε ένα παραπάνω χρέος να τα αντιμετωπίσετε δίκαια και ισότιμα ως προς τα υπόλοιπα ΑΕΙ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο ΤΕΙ Αθήνας είχε δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις συντεχνιακές ομάδες που υπάρχουν στο ΤΕΕ. Περιμένουμε με αγωνία!
    Προσέξτε καλά αυτή την φορά γιατί δεν έχουμε άλλη υπομονή , τα ψέματα τελείωσαν θα μας βρείτε όλους μπροστά σας… Πάρτε αμέσως πίσω αυτό το έκτρωμα που το ονομάσατε προσχέδιο ΠΔ και ξεκινήστε νέο στο οποίο θα υπάρχει ως ισότιμος συνομιλητής των υπολοίπων φορέων και η ΕΕΤΕΜ ,ο επίσημος φορέας των μηχανικών ΤΕΙ.
    ΟΧΙ άλλο ΤΕΕ…
    Για περισσότερο διάλογο και ενημέρωση μπορείτε να επισκεφτείτε το πανελλήνιο διαδικτυακό forum των Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης http://www.engineertech.gr
    ο administrator του forum.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:58 | Γεωμέλου Δέσποινα

    ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε., ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ (ΤΟ Τ.Ε.Ε.)…
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Τ.Ε. ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ Α.Τ.Ε.Ι. ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. & ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ & ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ; ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ; ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ & ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ…Ε Λ Ε Ο Σ …

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:39 | Ε.Π.

    Στην παρ.1.ii) πρέπει να αποσαφηνισθεί η εμπειρία σε «θέματα σχεδιασμού κτιρίων». Αφορά μόνο μελετητική εμπειρία ή και κατασκευαστική;
    Θα έπρεπε να αναφέρονται και τα δύο για να μην υπάρξουν παρερμηνείες.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Αλκιβιαδης

    Είναι θλιβερό το οτι μας δόθηκε η δυνατότητα δημοσίου διαλόγου και παράθεσης προτάσεων για τον ΚΕΝΑΚ και εμείς αναλωνόμασε σε εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες ξεκίνησαν απο ένα πρωτοφανές μένος και μια αδικαιολόγητη επίθεση των πτυχιούχων τεχνολόγων, προς τους Μηχανικούς.
    Σε όλες τις δέσμες στις πανελλήνιες εξετάσεις υπήρχαν ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε όλες τις δέσμες οι απόφοιτοι ΑΕΙ (γιατροί,φαρμακοποιοί,δικηγόροι) είχαν πλήρη δικαιώματα ενώ οι αντίστοιχοι των ΤΕΙ (νοσηλευτές, βιβλιοθηκονόμοι, επισκέπτες υγείας) όχι. Σε όλες πλην μίας. Της περίφημης Α Δέσμης, όπου οι πτυχιούχοι ΤΕΙ είχαν σημαντικό μέρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αντίστοιχων Πολυτεχνειακών σχολών.
    Έχουμε λοιπόν σήμερα ένα σχέδιο το οποίο δίνει στους τεχνολόγους πλήρη δικαιώματα κατόπιν 5ετίας και σημαντικά δικαιώματα μέχρι την ολοκλήρωση της.
    Και καλούμαστε εμείς οι διπλωματούχοι Μηχανικοί να απολογηθούμε γιατί έχουμε κάποια (ντροπή μας!!) επιπλέον δικαιώματα. Χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον όρο Μηχανικοί Τ.Ε καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στο πτυχίο τους κάτι τέτοιο. Ας καταλάβουν πως είναι τεχνολόγοι Ηλεκτρολόγοι και όχι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Ας καταλάβουν πως είναι τεχνολόγοι Μηχανολόγοι και όχι Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Και κυρίως ας το καταλάβουν και οι αρμόδιοι του υπουργείου, γιατί αυτό το άνοιγμα που έκαναν προς τους αποφοίτους ΤΕΙ φαίνεται πως τους άνοιξε ήδη επικίνδυνα την όρεξη.
    Απαξιώνουν ένα ανώτατο ίδρυμα όπως το ΕΜΠ, παγκοσμίως καταξιωμένο γιατί αυτό λένε φταίει που δεν έχουν δικαιώματα. Μιλάνε για πολίτες δύο ταχυτήτων. Ας κάνουμε λοιπόν Ενεργειακούς επιθεωρητές και τους αποφοίτους Δ.Ε για να μην παραπονούνται και αυτοί…
    Καταφέρονται εναντίον σχολών όπως Μεταλειολόγων και Τοπογράφων μηχανικών..Πραγματικά μένω άφωνος.
    Τι παραλογισμός θα ήταν να γίνουν Ενεργειακοί Επιθεωρητές απόφοιτοι ΑΤΕΙ και απόφοιτοι ΑΕΙ να μην μπορούσαν. Θα μιλούσαμε για πλήρη απαξίωση και αναρχία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα!
    Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε απο τους φίλους των ΤΕΙ..απλώς πρέπει να καταλάβουν πως έχουμε κουραστεί καθημερινά να τους βλέπουμε να παίρνουν δουλειές συναδέλφων μας Μηχανικών λόγω χαμηλότερων μισθολογικών απολαβών. Ας καταλάβουν πως το αστείο παρατράβηξε και πως πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
    Ας αρκεστεί ο καθένας σε αυτά που του αναλογούν και ας μην απαξιώνει αυτά που δεν κατάφερε να φτάσει.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:05 | ΦΡΑΝΚ ΚΑΛΛΙΣ

    Είμαι και εγώ ένας «Προκρούστης» – Μηχανικός, με διττή μάλιστα οντότητα !!! Εχω ταυτόχρονα υπάρξει σπουδαστής των ΤΕΙ (ως ΚΑΤΕΕ, και μάλιστα ως ανεξάρτητος συνδικαλιστής στην ομάδα επαφής με το ΥΠ.Π.&Θ. για την Ανωτατοποίηση τους την περίοδο 1980-1982) και απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. (1982-1987)!!! Ακόμη όμως περισσότερο έχω εμπνευστεί από ΑΛ. ΤΟΜΠΑΖΗ – R.PIANO – R. ROGERS κ.αλ. από τα φοιτητικά μου χρόνια, και έτσι συνειδητά έχω ακολουθήσει τους δρόμους του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού – των εφαρμογών Α.Π.Ε. στα κτίρια – των Παθητικών & Ενεργητικών Συστημάτων Ενεργειακής Εκμετάλλευσης ήδη απο το 1991 !!! Αποτέλεσμα μετά από 19 χρόνια συνεπούς ατομικής επαγγελματικής διαδρομής σε νησί του Αιγαίου, με συνειδητή παρουσία σε κάθε σχετικό Συνέδριο – Ημερίδα – Έκθεση, να έχω καταλήξει άνεργος και οικονομικά-κοινωνικά απαξιωμένος !!! Δεν μου φταίνε όμως ούτε οι συνάδελφοι ούτε οι φορείς τους – ένθεν (Τ.Ε.Ε.) και ένθεν (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) – που οι τραγικές προοπτικές στην απασχόληση των δεκάδων χιλιάδων Μηχανικών και Τεχνολ. Μηχανικών μας έχουν καταντήσει σε αυτή την απαξίωση και το ακόμη πιό δραματικό «αλληλοφάγωμα» !!! Τα λάθη τα έχουν κάνει οι πολιτικοί ταγοί – οι Κυβερνήσεις και τα Αναπτυξιακά τους Προγράμματα που βασίζονται στον συγκεντρωτισμό, τις επιλεγμένες συναλλαγές και την διόγκωση των αλληλοεξαρτήσεων μεταξύ των επιλογών των πολιτών και των επαγγελματιών !!! Ελεύθερες επιλογές και τήρηση των κανόνων ελεύθερου ανατγωνισμού αλλά και προστασίας των ατομικών και συλλογικλων δικαιωμάτων είναι αυτά που μας λείπουν και ουδέποτε εδραιώνονται ορθολογικά !!! Καιρός λοιπόν για παραδοχές και αποδοχές – συνύπαρξη των σοβαρών επαγγελματιών- Μηχανικών και εξάπλωση του αντικείμενου εργασίας τους – να γίνει η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ μιά «χιονοστιβάδα» που να σαρώσει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και επιτέλους να αφορά τον καθένα ξεχωριστά από τους πολίτες της. Αν χρειαστεί και ολόκληρο το ΕΣΠΑ και ακόμη άλλο ένα και περισσότερα, ας παρθούν οι σχετικές αποφάσεις, τόσα εκατομμύρια Έλληνες πρέπει να νιώσουν ότι κάποιος τους υπολογίζει και σέβεται τις απώλειες τους – οικονομικές και άλλες, και όχι μόνο μετράει πόσα ακόμη αντέχει να τους απομυζήσει !!!

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 14:44 | Παναγιώτης

    Πιο σημαντικό από την απόσυσρση του Π.Δ. που είναι απαράδεκτο καθώς αποκλείει εν έτη 2010 τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ και συναφείς ειδικότητες, είναι να καθαρίσει η χώρα από τα καρκινώματα.

    Αυτό είναι πιο σημαντικό απ όλα. Διότι ακόμα και αυτό το απαράδεκτο Π.Δ. είναι αποτέλεσμα ενός καρκινώματος που επί 30 χρόνια κρατά σε επαγγελματική και κοινωνική ομηρία και απαξίωση τα ΤΕΙ της χώρας μας.
    Αν η πολιτεία δεν απαλλαγεί άμεσα από μερικούς σκοταδιστές που συχνάζουν κάπου στην οδό Λέκκα θα δούμε και άλλα τέτοια εκτρώματα και συνεχώς θα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία «πολεμικής» σύγκρουσης προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

    Πτυχιούχοι ΤΕΙ, Φυσικοί, Γεωλόγοι, επιστήμονες της πληροφορικής (ΕΠΥ) και χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες έχουν υποστεί περιορισμούς και αποκλεισμούς εξ αιτίας τους, και δεν μιλώ μόνο για τα ενεργειακά. Αυτά είναι ένα μέρος του δράματος. Επιτέλους, βάλτε μια τάξη : ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ. Αυτό το Π.Δ. είναι δικό της δημιούργημα και πρέπει να αποσυρθεί αμέσως. Δεν βλέπετε πόσος κόσμος διαμαρτύρετε ? Δεν βλέπετε ότι έχουμε φτάσει στο 2010 και χιλιάδες πτυχιούχοι μηχανικοί των δικών μας ελληνικών ΤΕΙ παραμένουν σε ομηρία ? Εκατοντάδες επιστήμονες γεωλόγοι υπόκυνται σε περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Διαβάστε ακόμα τις ανακοινώσεις της ΕΠΥ για τους επιστήμονες πληροφορικής. Τι να σας πρωτοθυμήσουμε. Επιτέλους ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και δείτε την παργματικότητα και το ρόλο του καθενός.

    Κύριοι υπουργοί, πιο σημαντικό λοιπόν από την απόσυρση αυτου του απαράδεκτου Π.Δ. είναι ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ μπας και γλυτώσει η χώρα και ο τεχνικός κόσμος.

  • Διαφωνώ με την πιστοποίηση. Για την σωστή διεξαγωγή της επιθεώρησης, αρκεί το έντυπο που θα συμπληρώνουμε και το Διπλωμα/Πτυχίο που έχει ο καθένας μας.. Όσο για την κατάταξη με βάση τον τίτλο σπουδών, την θεωρώ πλεονάζουσα μιας και σε λίγο καιρό όλοι θα υπογράφουν για όλα για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν επαρκούν αριθμητικά όλοι οι μηχανικοί για τη φουρτούνα που θα δημιουργηθεί.Και όπως είναι σε όλους μας γνωστό, οι βιαστικές δουλειές είναι το καλύτερο εισητήριο για τα δικαστήρια…
    Τώρα ως προς τη φιλοσοφία του μέτρου, θεωρώ πως είναι κοινωνικά δικαιότερη, η υποχρεωτική εφαρμογή του ΜΟΝΟ στις νεόδμητες οικοδομές και να αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.Αλλιώς ο πολίτης μένει με την αίσθηση μιας δύναμης «ενεργειακής» επιβολής η οποία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.(ενοικιασεις που δεν θα φαίνονται πουθενα κ.λ.π)

    Θοδωρής Κουτουβάλας
    Διπλ.Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | Ευαγγελία

    Δυστυχώς θα μετατραπεί αυτή η διαβούλευση σε «ρινγκ» και δεν θα ήταν σωστό. Ωστόσο έχω να πω τα εξής:

    Όλοι θα ήταν σε θέση να κάνουν τις δουλειές όλων αν από τα 18 τους χρόνια «μαθήτευαν» δίπλα σε έναν καλό μηχανικό, δικηγόρο, γιατρό, δάσκαλο. Δουλειά και διάβασμα θα χρειαζόταν. Αυτό βέβαια δεν θα διαφοροποιούσε κανέναν από κανέναν. Δεν θα χρειαζόταν έτσι ούτε η κατάλληλη κατάρτιση ούτε τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι..Οι μηχανικοί είναι μηχανικοί και οι τεχνολόγοι τεχνολόγοι. Άξιοι και οι μεν και οι δε..αλλά οι πρώτοι έχουν «κουραστεί» και λίγο παραπάνω βρε παιδιά..όπως και να το κάνουμε..άλλο ΤΕΙ άλλο ΑΕΙ. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και αυτός ο διαχωρισμός. Είμαστε που είμαστε αδικημένοι οι μηχανικοί που δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από τους τεχνολόγους σε κάποια βασικά ακόμα θέματα, θέλουν πάλι οι ΤΕ να διεκδικήσουν δικαίωμα ΚΑΙ εδώ..Ρε παιδιά..ποια η διαφορά μας μετά; Εμείς γιατί να διαβάζουμε από τα «γεννοφάσκια» μας για να μπούμε στο Πολυτεχνείο και εσείς με τις λίγες προσπάθειες να θέλετε να διεκδικήσετε τα ίδια πράγματα; Λίγο λογική δεν υπάρχει; Δεν σας αρκεί ό,τι έχετε; Επιθεωρητές κτιρίων = ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ! ούτε ΤΕ, ούτε φυσικοί, ούτε τίποτε άλλο. Γιατί να πρέπει όλοι να μπαίνουν σε όλων τα «λιμάνια»;

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | Καρατώλος Νικόλαος

    Κα Υπουργέ,

    Είμαι είκοσι εννέα ετών, απόφοιτος του τμήματος «Ενεργειακή Τεχνολογία» κατέχοντας την άδεια Μηχανολόγου Μηχανικού Τ.Ε. και διανύω τον 14ο μήνα ανεργίας. Από την στιγμή που επήλθε σε γνώση μου προ 3 χρόνων, η ψήφιση της οδηγίας για την ενεργειακή επιθεώρηση στην Ε.Ε. και η υποχρεωτική για την χώρα μας θεσπισή της μέχρι το 2010 προσπάθησα να συγκεντρώσω πληροφορίες σχετικά με την οδηγία. Κανένας δεν μπορούσε να μου δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες παρά μόνο συγκεχυμένες και κάποιες φορές διαισθητικές σκέψεις. Σήμερα βλέπω το προσχέδιο νόμου και ευτυχώς που βρίσκομαι σε σεχετικά νεαρή ηλικία και χαίρω καλής υγείας…
    Προχωρώ αμέσως στις ενστάσεις μου.
    1. Ποιο είναι το ΤΕΕ (εκτός από ένα επιμeλητήριο)που χρήζεται υπεύθυνο για θέσπιση εκπαιδευτικού προγράμματος και σχετικών εξετάσεων για την έκδοση της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή;
    Γνωρίζετε ότι το σχετικό σεμινάριο του ΤΕΕ κοστίζει περί τα 1000 ευρώ;
    2. Τόσα χρόνια σπουδών και γνώσεων δεν έχουν καμία αξία μπροστά σε ένα σεμηνάριο 50-100 ωρών του ΤΕΕ;
    3. Γιατί το τμήμα «Ενεργειακή Τεχνολογία» (που προφανώς και είναι από άποψη προγράμματος σπουδών σχετικότατο με την ενεργειακή επιθεώρηση), αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ, έρχονται σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα;
    4. Ένας αρχιτέκτων ή ένας τοπογράφος μηχανικός γνωρίζει σχετικά με την λειτουργεία ενός εναλλάκτη θερμότητας τον οποiό θα κληθεί να επιθεωρήσει; Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με το αντικείμενο;
    5. Θέλετε να παρέχετε εργασία σε νέους μας λέτε. Γιατί απαιτείται 5 χρόνια αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία για την εγγραφή στα μητρώα; Με τέτοια ανεργία που θα βρούμε τέτοια εμπειρία εμείς οι νέοι; Μήπως λοιπόν η ενεργειακή επιθεώρηση είναι ένα κι ένα για τους ήδη προκομένους μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ;

    Είναι κάποιες από τις ενστάσεις μου και δεν θα παραθέσω άλλες. Είμαι σίγουρος πως δεν θα διαβατεί ποτέ απο καποιον υπεύθυνο παρά μόνο από κάποιους συναδέλφους μου που θα πέσει το ΄ματι τους πάνω στο κείμενο αυτό.

    Καλή επιτυχία στο έργο σας!

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:53 | Παύλος

    Δεν συμφωνώ αγαπητέ Νίκο!Καλό είναι να φαίνονται όλα τα σχόλια, ό,τι χαρακτηρισμούς και αν περιέχουν και απο εκεί και πέρα κ καθένας κρίνει.Δεν είναι τυχαίο οτι τα μοναδικά μηνύματα τέτοιου περιεχομένου προέρχονται απο (ΠΑΝ)ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ μηχανικούς!(Παρεπιπτώντως…προσωπική μου άποψη είναι οτι οι μηχανικοί δεν είναι επιστήμονες,και ας θεωρούν τους εαυτούς τους τέτοιους.Τεχνοκράτες ίσως αλλά όχι επιστήμονες με την παραδοσιακή έννοια του όρου).

    Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω ειναι το εξής.Υποθέτω οτι είμαι 15-17 ετών και αγωνιώ για το τι θα κάνω στην ζωή μου.Τι θα σπουδάσω,τι επαγγελματικό προσανατολισμό θα ακολουθήσω και φυσικά ας μην κρυβόμαστε ποια θα είναι η οικονομική μου αποκατάσταση.Κατα την διάρκεια λοιπόν αυτών των αναζητήσεων πέφτω πάνω σε τέτοια νομοσχέδια,απόψεις, διαλόγους κλπ.Η απόφαση πλέον είναι εύκολη!Σαφώς και θα στραφώ σε πολυτεχνικές σπουδές,θα θελήσω να γίνω κάποιου είδους μηχανικός(το τι δεν εχει ιδιαίτερη σημασία…μηχανικός να γίνω και θα βολευτώ,φροντίζει το ΤΕΕ για μένα, όταν βέβαια περάσουν 5 χρονια που θα έχω πάρει το πτυχίο μου).Τι καταφέρνουνμε με αυτόν τον τρόπο?Θα γεμίσουμε την χωρα μηχανικούς(όπως κάναμε παλαιότερα και κάνουμε ακόμα με τους γιατρούς και τους δικηγόρους)και θα απαξιώσουμε όλες τις άλλες ειδικότητες είτε προέρχονται απο ΤΕΙ είτε απο ΑΕΙ…Στην συνέχεια για να καλύψουμε τις αυξηνένες ανάγκες των πολυτεχνείων θα συνεχίσουμε να αναθέτουμε σε αυτά όλα τα ερευνητικά κονδύλια και θα απαξιώσουμε κάθε διαφορετική εκπαίδευση άλλου ιδρύματος.Κλείστε τα απο τώρα τα ρημάδια…τουλάχιστον να μην ξοδεύουν εκεί χρόνο, κόπο και χρήματα νέοι άνθρωποι με όνειρα,φιλοδοξίες και κυρίως αγάπη για την επιστήμη τους!!!

    ΥΓ: Κάποτε λέγανε «Πας μη Έλλην, Βάρβαρος».Τώρα ας λέμε «Πας μη Μηχανικός,Αμόρφωτος (ή και παραλλαγές..άχρηστος,αχρείαστος,ανεπρόκοπος κλπ)!

  • ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΛΕΒΗΤΩΝ/ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ!!

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΛΑΘΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΧ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΝΑΣΗΣ ΜΕ ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ!!!

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2006/32/ΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ (ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΄Η ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ).

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | Νίκος

    Και ένα σχόλιο για τo moderation. Υποτίθεται ότι κάποιοι ελέγχουν τα σχόλια πριν δημοσιευθούν; Διότι ο συνάδελφος με το όνομα (?) «Αναγνώστης Μακίνης» (?)αναφέρεται με βαρύτατους, προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τους Μηχανικούς των ΤΕΙ. Δηλαδή κάποιος έλεγξε και δημοσίευσε το συγκεκριμένο μήνυμα? Το οποίο μάλιστα δεν έχει να κάνει με το θέμα. Βλέπω να μετατρέπουμε τη διαβούλευση σε «ρινγκ» μεταξύ Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών ΠΕ. Αν και μάλλον τα κουνούπια δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στα λιοντάρια (εκτός και αν φέρουν ελονοσία)…

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Είμαι μηχανικός τ.ε. και εργολήπτης δημοσίων έργων με δυο μεταπτυχιακά.

    Διαπιστώνω:
    Εμπαιγμό από αυτούς που έκαναν τα ΤΕΙ ανώτατα.
    Διαπλοκή, συντεχνία και πελατειακή σχέση του ΤΕΕ εωσφόρος των μηχανικών τ.ε.
    Φόβο των μηχανικών π.ε. ότι θα χάσουν την δουλεία τους. Γιατί άραγε;

    Ως πότε αυτή η χωρά θα γ…..ει τα παιδία της….!

    Ντρέπομαι που ζω και εργάζομαι σε μια τέτοια Χώρα.

    Επιτέλους λήγει δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:19 | sanctuary

    Καλό θα ήταν σαν πρώτο μέτρο να δώσετε σε ορισμένα μέλη ΤΕΕ αγωγή για ψυχωσικές συμπεριφορές,μεγαλομανία κλπ. Αλίμονο στην την κοινωνία μας αν η συμπεριφορά τους και η απόψεις τους αποτελούν αποτέλεσμα λογικού συμπερασμού .Οποιος τέλειωσε ΕΜΠ η Πολυτεχνική σχολή Ελληνικού Πανεπιστημίου είναι Αστήρ Φωστήρ και οι άλλοι άνθρωποι απλά συμπληρώματα του μεγαλείου τους. Κε Αναγνώστη Μακινη ακους? Υπομηχανικούς *ονοματοδοσία κατ’ εντολή ΤΕΕ, βρίσκεις μόνο σε παλιά ελληνική ταινία πλέον. Το απαρτχαιντ τελείωσε εκτος του μικρού χωριού που συντηρεί το ΤΕΕ και σύντομα θα του πέσει ο Ουρανός στο κεφάλι μα τον Τουτάτη!Δείτε τι λένε όσοι δραστηριοποιούνται στην Εσπερία…Αλλά που να ξέρουν αυτοί …οι Κουτόφραγκοι.Προτείνω αναλογιστική μελέτη: Τι έχει προσφέρει το ΤΕΕ στην ελληνική κοινωνία και τι στα μέλη του-προσθέστε και το κατα κεφαλήν κόστος της εκπαίδευσης σε ελληνικό Πολυτεχνείο σε σύγκριση με τα άλλα Ιδρύματα, 4 φορές πάνω αν δεν απατώμαι.Την απαξίωση σας , σας την επιστρέφει και σε μεγάλες δόσεις ή ίδια η κοινωνία πλέον. Αλλάξτε! Το καθεστώς των τεχνικών επαγγελμάτων που ευαγγελίζεται και θέλει να διατηρήσει το ΤΕΕ είναι αυτό που έχει στείλει τη χώρα στο διαολο.Τι είναι τεχνολογία στην Ελλάδα? Ο παντοτινός κ…μπετάτζας εργολάβος *κατά την καθομιλουμένη μήπως ?Αυτό θέλουν κάποιοι γιατί εξυπηρετεί την διαπλοκή τη διαφθορά και την αδιαφάνεια.
    Υ.Γ.1 Πολλοί, μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι φτύνουν αίμα για να κάνουν κάτι στη ζωή τους και όχι μόνο τα μέλη ΤΕΕ.
    Υ.Γ.2 Ειμαστε η μόνη χώρα που έχουμε ανωτατη και όχι ανωτερη *higher education» εκπαίδευση,που οι αρχιτέκτονες πρέπει να ονομάζονται και μηχανικοί αλλιώς το ΤΕΕ θα τους είχε για σχεδιαστές,όπου ο πολιτικος μηχανικος υπογράφει και αρχιτεκτονικά εξου και το εκτρωματικό ελληνικό αστικό και οχι μονο τοπίο αλλά και ηλεκτρολογικά μηχανολογικά ενεργειακα βιομηχανικά αμα λάχει έτσι να χουμε, Ο μηχανικος Η/Υ μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά κλπ κλπ.Αν ο καθένας έχει την γνώση με γεια του και χαρά του. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται με εξετάσεις της πλάκας στο ΤΕΕ «μεταξύ συναδέλφων» στα 23 εως 25 σου χρονια.Φτιάξτε σοβαρά επιμελητήρια και όχι ενωσεις μάσα-μπουκα. Και την επιστήμη αφήστε την στους επιστήμονες.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:20 | Νίκος

    Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό, ότι θα πάει κόντρα σε κατεστημένα και στενά συμφέροντα συντεχνιών.
    Ακόμα μια φορά με έμμεσο τρόπο αποκλείονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ αφού η ΕΕΤΕΜ ο επιστημονικός φορέας των Πτυχιούχων Μηχανικών αποκλείεται από την όλη διαδικασία, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα ελέγχου αλλά και προστασίας των δικαιωμάτων των μελών του. Αντίθετα οι Μηχανικοί των ΤΕΙ θα αξιολογούνται από το ΤΕΕ, τον φορέα που με τόσο απροκάλυπτο τρόπο πολεμά την εξέλιξη των Μηχανικών ΤΕ.
    Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω με τις απόψεις που εκφράζει το ΤΕΕ. Καλύτερα να κλείσουν οι Σχολές Μηχανικών των ΤΕΙ διότι το επίπεδο σπουδών, οι προσπάθειες που καταβάλονται για την απόκτηση του πτυχίου, οι γνώσεις που αποκτώνται και επομένως και οι προσδοκίες που δημιουργούνται δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί των ΤΕΙ όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Απαξίωση, απαξίωση, απαξίωση…
    Λυπάμαι για τα χρόνια που επένδυσα σε σπουδές αλλά και σε απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Ήταν η μεγαλύτερη και η χειρότερη επένδυση της ζωής μου.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 10:48 | Kostas An

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ε. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ «Α.Ε.Ι.».
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Β ΤΑΞΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (Π.Χ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ)Ή ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Π.Χ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ) ΕΧΟΥΝ. ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ» ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΕΞΕΤΑΣΕΙ».
    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ???
    ΠΡΙΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΤΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΤΙΡΙΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΒΑΛΕΡ ΤΩΝ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ, ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ 1 ΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ Η ΕΕΤΕΜ ΗΛΘΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΑ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ???)

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 08:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΜΟΝΟ ΜΕΛΗ ΤΕΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

    Κανενας άλλος δεν έχει το επίπεδο

    Τλεία και παυλα……

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 08:33 | sotiriadis dimos

    «ΕΠΙΘΕΩΡΩΝ» δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος ο οποίος έχει λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα από αυτόν ο οποίος έχει μελετήσει ή επιβλέψει το κτίριο. Ή πιο απλά:
    Πως είναι δυνατόν να επιθεωρήσει κάποιος ένα κτίριο για το οποίο δεν έχει διαίωμα να μελετήσει, να κατασκευάσει ή να επιβλέψει;;;
    Άρα για να μην προκύψουν νομοθετικές ασυμβατότητες πρέπει «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΩΝ» να είναι ο έχων τα μέγιστα επαγγελματικά δικαιώματα ήτοι: Μηχανικός και μόνο.
    ευχαριστώ