Άρθρο 68

 1. Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδων ευρώ τιμωρείται όποιος με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου.
 2. Κάθε πρόσωπο, το οποίο, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος είτε του ιδίου είτε τρίτου επιλαμβάνεται έστω και με την παρουσία ιατρού της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές είτε με αλληλογραφία, τοιχοκόλληση αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεις θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική και τιμωρείται με τις ποινές της παρ. 1.
 3. Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν γι’ αυτή χρησιμοποιούνται μέσα χειρουργικά ή μηχανήματα τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διαγνώσεως ή εφαρμογή θεραπείας.
 4. Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σε φοιτητές της ιατρικής που ενεργούν ως βοηθοί ιατρού και υπό την διεύθυνση αυτού ή τους έχει ανατεθεί από τον ιατρό να παρακολουθούν τους ασθενείς του ούτε σε νοσηλευτές ή μαίες, εφόσον περιορίζονται στα κατά νόμον καθοριζόμενα σε αυτούς καθήκοντα και στις εντολές του θεράποντος ιατρού.
 5. Με φυλάκιση μέχρι έξι (6) εβδομάδων και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδων ευρώ τιμωρείται εκείνος, ο οποίος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν βεβαίωση ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή και σε συνταξιοδότηση.
 • τίτλος άρθρου;

 • 8 Αυγούστου 2017, 21:26 | Κωνσταντίνος Βέρρος

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡ. 3:

  Εδω ίσως είναι μια καλή εύκαιρία να αναφερθούν οι αντικρουόμενες εγκύκλιοι του υπ. Υγείας που αφορούσαν το θέμα του χειρισμού των μηχανημάτων laser από τους Δερματολόγους και τους Πλαστικούς Χειρουργούς.

  Να θυμίσω ότι η πρώτη εγκύκλιος απαγόρευε (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ) την χρήση των μηχανημάτων από αισθητικούς ενώ μεταγενέστερη το επέτρεπε.

  Ας ξεκαθαριστεί επιτέλους αυτό. Δικαιούται άλλος πλήν των ανωτέρω ιατρικών ειδικοτήτων να χρησιμοποιεί laser για αισθητικούς λόγους;

 • 8 Αυγούστου 2017, 13:09 | Αποστολιδης Ιωάννης

  παράγραφος 3:

  Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν γι’ αυτή χρησιμοποιούνται μέσα χειρουργικά ή μηχανήματα τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διαγνώσεως ή εφαρμογή θεραπείας.

  Δηλαδή για αισθητικές πράξεις (π.χ αποτρίχωση με laser, πεντικιουρ, μανικιούρ κ.λ.π) που χρησιμοποιούνται μηχάνηματα για απλές «θεραπείες» θα θεωρούνται Θεραπευτικές Επεμβάσεις και θα πρέπει να τις κάνει ιατρός; Είναι η ιατρική επιστήμη η αισθητική τέχνη; Είναι οι γιατροί καλύτεροι χειριστές αισθητικών αλλά και γενικά σύνθετων μηχανημάτων και τεχνολογιών.

  Δεν θα μπορούσε απλός να επιβάλετε η απλή συνεργασία με γιατρούς, αισθητικών και γενικά κέντρων διάγνωσης και θεραπείας όταν γι’ αυτές χρησιμοποιούνται μηχανήματα για επεμβατικές θεραπείες(θεραπεία για συγκεκριμένο σύμπτωμα που ο γιατρός έβγαλε διάγνωση);

  Δηλαδή να χρειάζεται γνωμάτευση ιατρού και πλήρες ιστορικό για την σωστή θεραπεία και άμεση υποστήριξη μετά την θεραπεία σε περιπτώσεις επεμβάσεων υψηλού κινδύνου και με απλή υποστήριξη σε περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου.

  Και ποιός θα κρίνει την σωστή κατάσταση των μηχανημάτων; Για την σωστή κατάσταση και λειτουργία των μηχανημάτων δεν θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος ανά έτος και ανά αριθμού πελατών με βιβλίο συντήρησης-επισκευών κλπ;

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».