ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Εγκρίνουμε:

1. Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, και τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που προβλέπονται σ’ αυτή για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδεχόμενα θα προκύψουν από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου.

2. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, το κείμενο του οποίου ακολουθεί:

  • 19 Μαΐου 2011, 19:24 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Πραγματικα δεν καταλαβαινω πως μολυνει μια μοναδα ι/κ κ πώς ολες οι περιοχες της χωρας ειναι τουριστικα θερετρα.Η περιοχη του Θεολογου κ της Λαρυμνας,απο ποτε αποτελουν τουριστικα θερετρα?Το εργοστασιο της ΛΑΡΚΟ,δεν σας ενοχλει εκει? Εαν οι ι/κ μολυναν οπως λετε,οι πρωτοι που θα ειχαν προβλημα,δεν θα ηταν οι ιδιοι?Δεν θα ηταν ανιχνευσιμη αυτη η μολυνση στα προιοντα τους?Τα οποια εξαγοντα σε ολοκληρη την Ευρωπη,οπου οπως και να το κανουμε,εχουν αυστηρους ελεγχτικους μηχανισμους και ολο και κατι θα ειχαν βρει τοσα χρονια…λεω εγω τωρα με το φτωχο μου το μυαλο…Και μιλαμε για το πρωτο εξαγωγιμο προιον αυτης της χωρας.Οσο για τους επαγγελματιες του Τολου Αργολιδας,οι ι/κ σας φταινε η οι εξωφρενικες τιμες που χρεωνατε τους παντες τοσα χρονια θεωροντας τους κουτοφραγκους???

  • 19 Μαΐου 2011, 18:07 | Ντόμαλης Κώστας

    Η διαβούλευση δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να εκφράσουμε την γνώμη μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα της χωροθέτησης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτός ο διάλογος είναι δημόσιος υπό την αιγίδα του αρμόδιου υπουργείου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην βελτίωση του προτεινόμενου σχεδίου που θα ψηφιστεί και θα αποτελέσει νόμο του ελληνικού κράτους.
    Νομίζω ότι ανώνυμες απόψεις, στείρες αντιπαραθέσεις χωρίς επιχειρήματα, παραπομπές σε αναφορές εφημερίδων ή ηλεκτρονικών μέσων χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση και καλέσματα και ψηφίσματα δήμων και φορέων δεν προσφέρουν το παραμικρό στον στόχο της διαβούλευσης. Και για να προλάβω αυτούς που θα μιλήσουν για δημοκρατία θα θυμίσω ότι κάθε μεμονωμένη ψήφος/άποψη μετρά ως μια στα 10 περίπου εκατομμύρια οπότε 50 ή 100 ή 500 ψήφοι δεν λένε από μόνοι τους τίποτε. Μάλιστα, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη συγκυρία που περνάμε, το εθνικό συμφέρον υπερτερεί σε σχέση με οποιοδήποτε τοπικό. Τα επιχειρήματα είναι αυτά που ενισχύουν ή όχι ένα σχόλιο και όχι τα ψηφίσματα. Επίσης θεωρώ άκαιρα (εκτός από τα ανώνυμα) και όλα τα σχόλια που δεν είναι γραμμένα στην μοναδική έως σήμερα επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους ενώ όσα είναι γραμμένα σε Greeklish νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ατυχή αφού ο σχολιαστής δεν έκανε ούτε τον κόπο να αλλάξει γλώσσα στο pc του για χάρη μας!
    Δυστυχώς βλέπω επίσης ότι από τους πολύ δραστήριους κατά τα άλλα πολεμίους των ιχθυοτροφείων δεν έχει γίνει καμιά πρόταση για βελτίωση του σχεδίου. Είναι εντυπωσιακό ότι εκτός από παλιό σχετικό δικό μου σχόλιο δεν υπάρχει καμιά πρόταση για την μέτρηση και τον έλεγχο των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η λειτουργία των μονάδων στο περιβάλλον! Μόνο καταδικάζουμε χωρίς να δεχόμαστε αντίλογο άλλα και χωρίς να στηρίζουμε αυτήν την αρνητική στάση μας καν σε σοβαρά επιχειρήματα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Να σημειώσω εδώ μια «μικρή» λεπτομέρεια. Η σχέση της έννοιας ρύπανσης με αυτήν της έννοιας μόλυνσης είναι αντίστοιχη αυτής της Λοζάνης με την Κοζάνη! Τόσο ενημερωμένοι είναι οι πολέμιοι των ιχθυοτροφείων!
    Έχω την άποψη ότι ο καθένας για καθαρά προσωπικούς λόγους συμφέροντος ή παρασυρόμενος από τρίτους απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο χωρίς καν να το έχει διαβάσει, χωρίς καν να έχει καταλάβει τι είναι αυτά που γράφει και χωρίς να έχει καμιά διάθεση ουσιαστικά παραγωγικού διαλόγου. Να δώσω μερικά ακόμη παραδείγματα. Αρνητικές ψήφοι σε ένα παιδί που απλά είπε την γνώμη του. Αρνητικές ψήφοι στο καλησπέρα που έγραψα χθες! Βλέπετε το όνομα του σχολιαστή και ψηφίζεται αρνητικά ότι και να γράφει ε? Μπράβο σας! Και μην πουν κάποιοι ότι θεωρήσατε το σχόλιο μου ειρωνικό ή αρνητικό γιατί αυτό δείχνει ότι είσαστε κακόπιστοι κύριοι και με τέτοιο «κουσούρι» τι διάλογο μπορείτε να κάνετε? Όχι κύριοι δεν συνωμοτούμε όλοι εναντίον σας! Άσε που το σχόλιο «μια ωραία πεταλούδα» του κυρίου K. Maga που σίγουρα μπορεί να εκθλιφθεί ευκολότερα ως ειρωνικό το έχετε υπερψηφίσει!
    Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα ιχθυοτροφεία στον κόλπο (του Αργοστολίου προφανώς γιατί ορισμένοι το ξέχασαν να το αναφέρουν).
    Η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς είναι μια από τις πρώτες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας που αναπτυχτήκαν στην χώρα μας και αποτέλεσε μεγάλο σχολείο τόσο για τους ιχθυολόγους όσο και για τις αντίστοιχες υπηρεσίες του κράτους. Όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Πατρίδα μας. Έχοντας προσωπική εμπειρία από την εταιρική κουλτούρα της συγκεκριμένης εταιρείας, μιας και είχα την τύχη να εργαστώ σε αυτήν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι βασική προτεραιότητα της. Αυτό αλώστε είναι γνωστό σε κάθε μόνιμο κάτοικο της περιοχής. Μια επίσκεψη στην περιοχή και μια επαφή με τους εργαζόμενους άλλα και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής εύκολα μπορεί να αποδείξει αυτό που λέω.
    Θα ήθελα να υπενθυμίσω και μερικά σχόλια που αναφέρουν ότι στον κλειστό κόλπο του Αργοστολίου πέφτουν τα λύματα μεγάλου κομματιού του πληθυσμού του Νησιού και πολλά από αυτά χωρίς καμιά προηγούμενη επεξεργασία!
    Αυτά συνεπώς που αναφέρετε στα σχόλια σας ότι καταστράφηκαν οι παραλίες και η ευρύτερη περιοχή δεν ισχύουν γιατί τότε θα είχαν καταστραφεί πρώτα τα ιχθυοτροφεία. Αν υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφεί ο κόλπος αυτό θα οφείλεται στα αστικά λύματα και στο συνδυασμό με την ραγδαία τουριστική/οικιστική ανάπτυξη άλλα και την αγροτική δραστικότητα. Αντί να πολεμάμε τα τοπικά ιχθυοτροφεία θα ήταν καλύτερο για όλους μας και για το περιβάλλον να λύσουμε το θέμα με τα λύματα. Οι παλιοί θα θυμούνται επίσης το τι γινόταν με τους δυναμίτες σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές πριν φτιαχτούν τα ιχθυοτροφεία υποθέτω.

  • 19 Μαΐου 2011, 18:02 | OINOUSSES – Virginia

    OXI ΠΟΑΥ Οινουσσες Βρονταδο-Καρδαμυλα

    Common name – Bream, gilthead
    Scientific name – Sparus auratus

    Farmed
    Production method Open net pens
    Production country Mediterranean, F, E, I, GRE, TUR

    Summary
    In Greece, fish farming has emerged as one of the fastest growing industries and now accounts for around 50% of the European Union’s production of sea bass and sea bream. Bream farmed in open net pens causes some environmental concerns.
    These concerns include:
    pollution from both nutrients and organic matters that lead to environmental changes;
    escaped farmed fish;
    disease transfer between farmed and wild species;
    widespread use of chemicals and,
    some remaining concerns surrounding enforcement and regulatory controls.
    Bream are carnivorous fish that REQUIRE MORE FISH IN THEIR DIET THAN THEY ACTUALLY PRODUCE, leading to a NET LOSS of marine proteins and oils.
    The fish used to make their feed cannot be assured to be sourced from a sustainable supply.
    Biology
    Gilthead bream can grow to a length of 70cm and live for as long as 11 years. It is a sedentary species found in depths of up to 150m. Spawning occurs between November and December.
    Production Information
    Farming in open net pens allows for interaction with the surrounding environment and, as such, has to be managed in such a way as to minimise negative environmental and ecological impacts.

    Negative impacts such as:
    escapes;
    nutrient and organic pollution;
    impact on local wildlife and
    disease and parasite transfer are all issues of concern in this type of production system

  • 19 Μαΐου 2011, 17:29 | ΤΖΕΝΗ ΜΟΥΖΑ

    Είναι πραγματικά τεράστια η ευθύνη των αρμόδιων φορέων για την πολύχρονη ολιγωρία τους γύρω από το σημαντικό θέμα της ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας, όπως, επίσης, τεράστια είναι και η ευθύνη του καθενός μας για την αυτομόρφωση, την κριτική ικανότητα και την αυτοενημέρωσή του γύρω από θέματα που απασχολούν άμεσα εκατοντάδες ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο αυτό. Αυτά σε συνδυασμό δημιουργούν μια πλήρη σύγχυση και αποπροσανατολισμό στη συνείδηση του πολίτη που επιχειρεί να παρακολουθήσει τη Δημόσια αυτή Διαβούλευση. Και γιατί λέω σύγχυση και αποπροσανατολισμό;
    Δεν ανταποκρίνονται στη λογική – πώς να το κάνουμε – ιλαροτραγικές ανησυχίες περί κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς του Πόρου, όταν μια βόλτα με το google earth στο νησί του Πόρου αποκαλύπτει περίτρανα και ιδίοις όμασι την τοποθεσία των ιχθυοκαλλιεργειών και άρα την επικινδυνότητά τους για το περιβάλλον και την ομορφιά του τόπου. Δεν υποτιμάται μόνο η δική μας νοημοσύνη αλλά και των ιδίων οι οποίοι τόσο δραματικά ανησυχούν για τη χλωρίδα και την πανίδα του υδάτινου οικοσυστήματος. Αυτή η φαιδρή συνεχής αναφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη δραστηριότητα των καλλιεργειών, που άλλοτε είναι ΒΑΣΙΜΑ και άλλοτε ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΒΑΣΙΜΑ, δημιουργούν στους πολίτες και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία την αίσθηση ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα.
    Αντιθέτως, μία επαφή με αρμόδιους της επιστημονικής κοινότητας ή και πιο εύκολα μια επαφή με τα pdf έγγραφα του διπλανού banner με την ονομασία Σχετικό Υλικό, καθιστά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΌΤΙ Η ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    Αυτή, όμως, η κινδυνολογία από στόματα είτε αδαή είτε κακοπροαίρετα είτε οφθαλμοφανώς ύπουλα και ιδιοτελώς ομιλούντα ίσως μετριάζονταν αν υπήρχε ολοκληρωμένο εδώ και καιρό σχέδιο από την πολιτεία για την Υδατοκαλλιέργεια . Δε θα ήταν ως συνήθως ουραγός των εξελίξεων, ανίκανη να τις κατευθύνει, εκθέτοντας έτσι ανεπανόρθωτα αυτόν τον κλάδο που με σωστό θεσμικό πλαίσιο, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει σε όλη τη χώρα.
    Ως νέος, λοιπόν, σκεπτόμενος λέω ΝΑΙ στο Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. με την ελπίδα ότι, όσο μεγάλος σε έκταση σελίδων ήταν ο σχεδιασμός και η πληροφόρηση γύρω από αυτόν, άλλο τόσο μεγάλη να είναι και η ευθύνη και η σοβαρότητα με την οποία θα εκτελεστεί το σχέδιο.

  • 19 Μαΐου 2011, 17:31 | OINOUSSES – Virginia

    Potential drug (oxytetracycline and oxolinic acid) pollution from Mediterranean sparid fish farms

    a Laboratory of Fish Nutrition and Pathology, National Centre for Marine Research, Aghios Kosmas 16610, Ellinikon, Attiki, Greece

    b Environmental Monitoring Unit, Brunel University, ETC Building, Uxbridge, Middlesex UB8 3PH, UK
    Received 12 March 2004;
    Revised 18 May 2004;
    accepted 25 May 2004.
    Available online 8 July 2004.

    Abstract

    The potential for input of two common antibacterial agents in Mediterranean fish farms, oxytetracycline (OTC) and oxolinic acid (OA), was estimated from measurements of these drugs in the faecal excretions of two important farmed sparids, gilthead sea bream, Sparus aurata and sharpsnout sea bream Diplodus puntazzo. Oxolinic acid was found to be well absorbed by gilthead sea bream (92%) and sharpsnout sea bream (88%) while the absorption of OTC was found to be considerably lower in both species (27 and 40%, respectively). These data were integrated with production records for sparids, drug dosage regimes and treatment frequency information to calculate potential annual drug release to the aquatic environment from Greek fish farms. These calculations suggest potentially significant quantities of unmetabolised OTC can be passed unabsorbed through the body of treated sparids and excreted via the faeces into the local marine environment. The situation with OA was much less pronounced. It was estimated that potentially more than 1900 kg of OTC and more than 50 kg of OA may be released via faecal excretion into the environment by sparid farms per year. Further drug may also be released via uneaten medicated feed, leached drugs and other routes of fish elimination (renal excretion, branchial secretions). Drug pollution of the marine environment in the vicinity of fish farms can have adverse ecological effects, including development of resistant bacterial populations and exposure with potential drug accumulation in aquatic fauna and flora.

  • 19 Μαΐου 2011, 17:51 | OINOUSSES – Virginia

    OXI KI’ALLES IXTHIOKALLIERGIES !!

    More news from NorthEast Chios ..
    «We are concerned to hear that permission has been granted to extend the fishfarm… at Gaidouropounta near Kardamyla. Already a large producer of seabass and other species (230 tonnes of fish per year) there must be questions as to the nutrient POLLUTION that these installations add to the sea…»

  • 19 Μαΐου 2011, 17:15 | OINOUSSES – Virginia

    Nireus’ Sales Were Up By 15 Per Cent in 2009
    GREECE – Nireus Aquaculture, among the leading producers of sea bream and sea bass worldwide, reports fish sales up 15 per cent by volume in its annual report for 2009.

    Highlights for 2009

    Fish sales volume was up +15.2 per cent. Nireus achieved a strong growth in fish sales. Fish sales amounted to €118.8 million (up 11.5 per cent) and 27,700 tons (up 15.2 per cent).

    Overall group sales in 2009 amounted to €163.5 million, posting a slight decrease of 3.7 per cent versus the same period last year. Due to the long production cycle of farmed fish – lasting 15 to 24 months –

    There was a negative impact on performance from soft pricing and increased production cost due to large fish sizes. Fish prices remained low in 2009 due to the oversupply that occurred in the sector.

    A major goal for next year(2010)

    Maaging Direcot of Nireus, commented:

    «In a challenging year, Nireus achieved a strong increase in fish sales..
    efforts will continue in 2010 through an additional growth in fish sales..
    Our priority is to continue to successfully implement our business plan..
    we have noted a significant improvement in fish sales, both in value and volume.

  • 19 Μαΐου 2011, 17:05 | Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών & Οικοπεδούχων Σκορπονερίου

    ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 1 Σκοπός και περιεχόμενο]

    Σε ότι αφορά τις παραμεθόριες περιοχές ή απομακρυσμένα νησιά/βραχονησίδες που θα αποτελούν και αξιοποίησή τους και στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν εκατοντάδες, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Και πάλι όμως εφόσον υπήρχε αντικειμενική παρακολούθηση για το θαλάσσιο περιβάλλον από Πανεπιστήμια, ΕΛΚΕΘΕ κλπ (όχι από ιδιώτες μελετητές που θα αντιπροσωπεύουν τους ιχθυοκαλλιεργητές και τα συμφέροντα αυτών).

    Οι τωρινές μελέτες αφορούν την τακτοποίηση προγενέστερων χωροθετήσεων και ανεξέλεγκτων μονάδων που εδώ και 20 χρόνια λειτουργούν χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο επιπτώσεων για το περιβάλλον.

    Όσον αφορά τους εργαζομένους, οι μόνοι που μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις ανεξέλεγκτες συνθήκες και χωρίς ιατρική παρακολούθηση, είναι οι αλλοδαποί και άρα δεν βοηθά στην καθιέρωση νέων θέσεων εργασίας.

    ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 2 Στόχοι του Ειδικού Πλαισίου] και [Άρθρο 3 Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί]

    Και στις δύο περιπτώσεις οι προτάσεις των δήθεν ενδιαφερομένων ιδιωτών αφορούν την εξυπηρέτηση των ιχθυοκαλλιεργητών και μόνο και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αντικειμενικές.

    ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα – Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας]

    Για το «fallowing» σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, αυτό που εφαρμόζεται είναι ανά μία πενταετία να εγκαταλείπεται η θέση της μονάδος και η απομάκρυνσή της να είναι τουλάχιστον 10 μίλια και όχι δεξία-αριστερά της υπάρχουσας, με την μέθοδο των 100 στρεμμάτων που σας προτείνουνε, η οποία είναι καταστροφική για τους κλειστούς κόλπους.

    Για να επανέλθει ο χώρος στην πρότερα κατάσταση χρειάζεται διπλάσιο χρόνο από την διάρκεια της εγκατάστασης.

    Στον κοινόχρηστο αιγιαλό δεν μπορεί να υπάρχει καμία εγκατάσταση (ο αιγιαλός ανήκει ελεύθερα σε όλους). Άλλωστε αφορά την κοινή χρήση εκ του Συντάγματος.

    Σε ότι αφορά τις βασικές κατασκευές και επεμβάσεις, δεν είναι δυνατόν να νομοθετείται κατ’ εξαίρεση η χρήση αυθαιρέτων σε δημόσια γη και να καταστρατηγείται ο νόμος περί αιγιαλού και παραλίας. Αν θέλετε νομιμότητα, ας ενταχθούν πρώτα στο σχέδιο πόλεως.

    ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 5 Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης Υδατοκαλλιεργειών]

    Σε ότι αφορά την χωροθέτηση εντός ΠΑΥ/ΠΟΑΥ/ΠΑΣΜ ή μεμονωμένων χωροθετήσεων, δεν είναι δυνατόν να ισχύουν εφόσον με το παρόν θέλετε την εφαρμογή της ΠΟΑΥ.

    Δεν μπορεί να συνυπάρχει τουριστική ανάπτυξη, κατοικίες και ιχθυοκαλλιέργειες και προφανώς η προτεινόμενη απόσταση των 1000 μέτρων δεν επαρκεί.

    Η επιλογή των χώρων και ο καθορισμός τους έγινε για την νομιμοποίηση των υπαρχόντων μονάδων και δεν είναι αντικειμενική.

    Για τα χαρακτηριστικά του χωροταξικού χαρακτήρα υπάρχει η παρουσία ασύμβατων χρήσεων και η ύπαρξη οικισμών. Με το πλαίσιο αυτό δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για του οικισμούς αυτούς, αλλά μόνο πως θα εξυπηρετηθούν οι ιχθυοκαλλιεργητές.

    Στις περιοχές όπου επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός των μονάδων (αποκλειστικά και μόνο σε ΠΟΑΥ) κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος της ποιότητας των νερών από εξειδικευμένους φορείς και θα πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνες μελέτες σε τριμηνιαία βάση. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν έχει γίνει έλεγχος από ιδρύσεως των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι σχετικές αδειοδοτήσεις είχαν τους όρους που έθετε η ελληνική νομοθεσία και η ΕΕ αλλά δεν τηρήθηκαν ποτέ. Όποια βελτίωση και αν υπάρχει μέχρι σήμερα, ήταν αποκλειστικά και μόνο από ιδιώτες θιγόμενους που κατήγγειλαν την αυθαιρεσία. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ολική λύση ΠΟΑΥ χωρίς γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιχθυοκαλλιεργητών και μόνο. Με βάση το Σύνταγμα. Ας τους δρομολογήσετε, μετεγκαταστήσετε, αδειοδοτήσετε σε περιοχές μακριά από κατοικίες ή τουριστικά καταλύματα και πάντοτε με περιβαλλοντικό έλεγχο.

    ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Αρθρο 6 Κατευθύνσεις για το καθεστώς και τους όρους χωροθέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας]

    Δεν μπορεί να λειτουργούν χωρίς δικό τους αποκλειστικό χώρο διέλευσης. Δεν μπορεί να παραμένει/αδειοδοτείται/εκσυγχρονίζεται σε περιοχή όμορη εντός κλειστού όρμου, χωρίς καμία μέριμνα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Μετά από βάσιμες καταγγελίες θα πρέπει να υπάρχει κλείσιμο ή μετεγκατάσταση της μονάδος.

    Σε περίπτωση εγκατάλειψης μονάδος ή παύσης λειτουργίας θα πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει την επαναφορά του χώρου στην πρότερα κατάσταση. Σημειώστε συγκεκριμένο παράδειγμα μονάδος εντός του όρμου Σκορπονερίου που σταμάτησε την λειτουργία της με απόφαση του ΣτΕ από το 1996, με εγκαταστάσεις που κρίθηκαν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες και μέχρι σήμερα παραμένουν και έχουν μετατραπεί σε κατοικία αλλοδαπών.

    Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα πρέπει να απομακρύνονται και να αποκαθίσταται ο χώρος με μέσα που διαθέτει το κράτος και όχι με αναμονή και αδιαφορία του ιδιώτη. Αλλιώς, πριν την αδειοδότηση και ανάλογα με τα έργα της μονάδος, να απαιτείται εγγυητική που με την κατάπτωση να ικανοποιείται η απαίτηση.

    Η διαχείριση των απορριμμάτων να προβλέπει την τήρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Άρθρο 5 και 6) μιας και οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα απορρίμματα τους είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

    AΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 7 Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας]

    Τα όρια των 1000 μέτρων που προβλέπονται και ειδικά για κλειστούς όρμους ή κόλπους είναι αδιανόητα και η ρύπανση δεδομένη. Η εγκατάσταση ΠΟΑΥ θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 μίλια από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.

    Η χωροθέτηση νέων ή παλαιών μονάδων θα πρέπει να μην προβλέπει ανανέωση ή παραμονή των, σε περιοχές που το ίδιο το κράτος έχει εντάξει στο σχέδιο πόλεως ή είναι όμορες για τουριστικές εγκαταστάσεις ή εξοχικές κατοικίες. Όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει το λάθος να διορθώνεται με την μετεγκατάσταση.

    Το μήκος των διχτυών-κλοβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του βάθους της θάλασσας στο σημείο αυτό, το οποίο θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 μέτρα.

    Η αδειοδότηση μιας μονάδος να μην γίνεται πριν ελεγχτεί (από ΕΛΚΕΘΕ) εάν η περιοχή ανήκει στις κατηγορίες Natura ή Ποσειδονία.

    Φυσικά σε όποια ΠΟΑΥ-ΠΑΥ-ΠΑΣΜ να υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να εγκαθίσταται σε περιοχή που έχει ελέγχθει από αναγνωρισμένο φορέα και να φέρει την ευθύνη παρακολουθήσεως και καλής λειτουργίας έναντι μελλοντικών περιβαλλοντολογικών βλαβών.

    AΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 9 Λοιπές Κατευθύνσεις]

    Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι νόμοι περί αιγιαλού και παραλίας και όχι να τροποποιηθούν υπέρ των ιχθυοκαλλιεργητών. Ο αιγιαλός και η παραλία είναι ελεύθερη βάση νόμου χωρίς διάκριση.

    Το θεσμικό καθεστώς των επαναμισθώσεων να γίνεται μόνον εφόσον πληροί της απαιτούμενες προϋποθέσεις και δεν έχει καταγγελίες ή πρόστιμα εναντίων του για παραβιάσεις της αδειοδότησης.

    Να γίνεται μόνο και αποκλειστικά εντός ΠΟΑΥ και να μην έχουν σύγκρουση χρήσεων και να αποτρέπονται όπου ήδη υπάρχουν.

    ΥΓ: Σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, είναι εξαιρετική η μελέτη του Γεωργίου Κάρλου.

    ΥΓ: Ο Δήμος Ανθηδώνας, την 30/08/2010 και την 78/10 ομόφωνη απόφασή του ΔΣ, γνωμοδότησε τα εξής: 1. Να απομακρυνθεί και να μεταφερθεί άμεσα η ανωτέρω ιχθυοκαλλιέργεια, εκτός του όρμου Σκορπονερίου. 2. Να αποκλεισθεί ο όρμος Σκορπονερίου από οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών.

  • 19 Μαΐου 2011, 16:15 | OINOUSSES – Virginia

    TELEGRAPH 19 MAY 2011

    Pollution from fish farms ‘as bad as sewage’
    By Charles Clover, Environment Editor 12:00AM BST 19 Sep 2000

    FISH farms discharge more nutrient pollution than Scotland’s human population, according to a report published yesterday.

    The nitrogen and phosphorus discharged from Scotland’s 350 marine salmon farms, whose salmon are fed on fish meal pellets, pose a risk to fish, mammals, shellfish and other wildlife in what were until recently pristine waters, says the report commissioned by the World Wide Fund for Nature.

    The report by Malcolm MacGarvin, an independent ecologist, uses new criteria used by Ospar, the intergovernmental body for the North East Atlantic, to calculate the extent of pollution. This year, salmon farms will produce 7,500 tons of nitrogen, equivalent to the annual sewage from 3.2 million people, and 1,240 tons of phosphorus, comparable to sewage from 9.4 million people. The ecological result is effectively greater than the sewage produced by Scotland’s 5.1 million humans.

    Nutrients stimulate plant growth and contribute to toxic algal blooms, thought to be a factor in amnesic shellfish poisoning, a disease which led to the widespread closure of scallop farms this summer. Algal blooms may be toxic to wild fish larvae and marine mammals, such as porpoises and seals, according to the report. It also kills caged salmon on salmon farms.

    Excessive nutrients have contributed to the decline of eel grass beds, a habitat which has declined by more than 80 per cent, and is home to unusual species such as the pipefish, says the report. It follows a report for the Scottish Executive by Aberdeen Marine Laboratory, which said it had yet to prove that nutrients from fish farms were responsible for toxic algal blooms. These could occur naturally.
    Related Articles

    Dr MacGarvin said: «The evidence available shows that you can’t simply dismiss the impact of nutrient pollution from fish farming. To dismiss it out of hand is to ignore the science.»

    Sea lice from fish farms are blamed by many scientists, including the chief scientist of the Scottish Environment Protection Agency, for contributing to the disastrous decline of sea trout and salmon stocks off the west coast of Scotland.

  • 19 Μαΐου 2011, 15:17 | Δέσποινα ΛΑΓΚΑΔΑ ΧΙΟΣ

    Πιστεύω ότι μέσα απο τα σχόλια της ανοικτής διαβούλευσης οι αρμόδιοι θα ακούσουν τις κραυγές αγωνίας των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι νοιάζονται για τον τόπο τους και το θαλλάσιο περιβάλλον, και δεν θα σταθούν στα επιχειρήματα του κ. Ντόμαλη και άλλων που
    ισχυρίζονται ότι κατέχουν το θέμα επιστημονικά.
    Ενα θα τους πω: «Εδώ το πράγμα μιλάει μόνο του, εμείς που το ζούμε γνωρίζουμε καλύτερα, μην προσπαθούν να βγάλουν το μαύρο άσπρο, γιατί θα πούμε πως ότι λένε είναι κατευθυνόμενα και έχουν ίδια συμφέροντα.»
    Οχι άλλη αύξηση δυναμικότητας των Ι/Κ αρκετά έχουμε υποστεί από την ρύπανση στην περιοχή μας. Να απομακρυνθούν επιτέλους οι Ι/Κ άπό κατοικημένες περιοχές.

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ Π.Ο.Α.Υ ΣΤΗΝ Β.Α ΧΙΟ.

  • 19 Μαΐου 2011, 15:04 | Μαρίνα Σ

    Εσείς που μιλάτε συέχεια και κατηγορείτε ότι τα νερά της Κεφαλονιάς είναι μολυσμένα δεν καταλαβαίνετε ότι κάνετε κακό στο τουρισμό.Κάντε και καμμιά δουλειά γιατί τουλάχιστον αυτοί με τα Ιχθυοτροφεία κάνουν

  • 19 Μαΐου 2011, 15:39 | XZ

    GIA PION TOURISMO MILAME KURIOI!!!!!! POSES XILIADES OIKOGENEIES ZOUN APO TON TOURISMO????.PESTE MOU KURIOI SE POIES THALASSES THA FERETE TOUS TOURISTES??? .POIO KATHAROTERO NISI??, OPOS DIAFIMIZETE???.O OMORFOTEROS KOLPOS TOU ARGOSTOLIOU EXEI KATANTISI (FUKOUSIMA) S O S KOLPOS ARGOSTOLIOU

  • 19 Μαΐου 2011, 14:29 | Γεώργιος Μπόκας

    Αγαπητοί Συμπατριώτες

    Θεωρούμε και ηθική υποχρέωσή μας, ενόψει του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών να εκφράσουμε λίγες σκέψεις και ζητάμε την προσοχή σας ή και την κατανόησή σας.

    Η πατρίδα μας είναι μια πολύ πλούσια και προικισμένη χώρα από το δημιουργό μας τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Και είναι πλούσια αφού εκτός των άλλων :
    1. Έχει μεγάλη επιφάνεια. Ποιος αλήθεια προσμέτρησε το ανάγλυφο αυτής της χώρας σε επιφάνεια; ή μήπως οι πλαγιές έχουν μικρότερη παραγωγική δυνατότητα από τις ψυχρές περιοχές της Β. Ευρώπης. Ας αναλογιστούμε 10 στρέμματα στην Κορινθία ,για παράδειγμα ,με πόση έκταση στην Βόρεια Γερμανία αντιστοιχούν. ‘Η τι μπορεί να παράξουν εδώ τα 10 στρέμματα και τι τα 500 στρέμματα εκεί , μήπως τελικά είμαστε γεωγραφικά αλλά και θερμοδυναμικά μια μεγάλη χώρα ,χωρίς να συνυπολογίζεται η πολιτιστική και πνευματική μερίδα . Μήπως εν τέλει είμαστε η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη ; Μήπως οι κατά κεφαλήν φυσικοί πόροι είναι πολλοί περισσότεροι από ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης ;
    Αλοίμονό μας όμως, μην ξεχνάμε ότι ήμασταν και η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλή παραγωγή σκουπιδιών και με μεγάλη ,μέχρι πρόσφατα ,διαφορά από την δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα .

    2. Προσθέτοντας στην επιφάνεια της στεριάς την επιφάνεια του Aιγαίου και των άλλων κλειστών θαλασσών ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλος «κήπος» θαλάσσιος και στεριανός είναι η χώρα μας .

    3. Όταν μάλιστα είναι γνωστό πως και περιβαλλοντικά προηγμένες χώρες όπως η Νορβηγία που μέσα από αντίξοες συνθήκες όπως για παράδειγμα θερμοκρασίες και κάτω των -40 (ορισμένες περιόδους ) υποστηρίζουν σθεναρά την υδατοκαλλιέργεια η οποία αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της εθνικής τους οικονομίας πώς να μην υποστηρίζουμε ότι οι ελληνικές θάλασσες (με μέση θερμοκρασία +20 με 15 εκατ. χιλιόμετρα ακτές με άπειρη φωτοφάνεια + διαθέσιμα βάθη =φωτοσύνθεση ) μπορούν να θρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη μας μέσα από μια ελεγχόμενη αειφόρο και συμβατή με τα στοιχεία της φύσης υδατοκαλλιέργεια .

    Βέβαια μην ξεχνάμε ότι τα «προϊόντα» της υδατοκαλλιέργειας δεν είναι μόνο τα ψάρια αλλά και τα όστρακα καθώς και τα μάκρο και μικροφύκη και άπειροι μίκρο και μάκρο οργανισμοί (παράγουν μάλιστα το 60% του οξυγόνου του πλανήτη ) που ζουν αρμονικότατα μεταξύ τους, στα δε περιβάλλοντα των ιχθυομονάδων έχουν πολλαπλάσια παρουσία από ότι στην υπόλοιπη θάλασσα.

    Η άγνοια όμως και η μοχθηρία, αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις (ευτυχώς όχι όλες ) τα δάκρυα για το περιβάλλον είναι θυμός για την « κατσίκα του γείτονα » ,τέτοιες εποχές είναι και πολυτέλεια. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι η νέα γενιά η οποία είναι το στέρεο μέρος της πατρίδας θα απαντήσει άδολα και κατάλληλα όχι μόνο σε αυτή την θετική πρόκληση αλλά και σε όλους τους άλλους πυλώνες του πλούτου αυτής της χώρας που είναι η γλώσσα της ο πολιτισμός της αλλά και η ορθοδοξία .

    Ευχαριστούμε το Θεό για τα τάλαντα που χάρισε στην Πατρίδα μας και τα οποία οι νέοι μας θα τα πολλαπλασιάσουν και δε θα τα παραχώσουν όπως έκανε η γενιά η δική μας δηλαδή των μεγάλων και φέραμε την πατρίδα στην σημερινή της θέση.

    Όχι στο καφενείο όχι στην καλοπέραση όχι στις περιττές απολαύσεις όχι πρώτοι στα σκουπίδια όχι στην άγνοια όχι στη μοχθηρία. Ναι στην παραγωγή ναι στην γνώση ναι στην αφθονία ναι στις υδατοκαλλιέργειες

    Τέλος ευχαριστούμε αυτούς που στέκονται σκόπιμα εχθρικά απέναντί μας γιατί μας δείχνουν το δρόμο που δεν πρέπει να ακολουθήσουμε, ευχαριστούμε 2 φορές αυτούς που από άγνοια στέκονται απέναντί μας, γιατί μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και τέλος ευχαριστούμε 3 φορές αυτούς που μας συμπαρίστανται (ευτυχώς στον τόπο μας είναι η μεγάλη πλειοψηφία ) στο δρόμο που ακολουθούμε δηλαδή στο δρόμο της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ λέξη άγνωστη δυστυχώς για πολλούς αρμόδιους και μη, παρότι είναι η μόνη ΔΙΕΞΟΔΟΣ αλλά και το ΜΕΛΛΟΝ της χώρας .

    Γιώργος Μπόκας

    Γεωπόνος-Ιχθυοκαλλιεργητής

  • We believe the northeastern coastline of Chios and neighbouring areas in Oinousses already have such a large number of fishfarms that creating more would have profoundly negative environmental impacts.
    We have consulted with marine biologists from ARCHIPELAGOS (based in Ikaria) who have also expressed grave concerns about increasing the number of fishfarms in these waters.

    Also negatively affected would be the potential development of tourism in these areas.

    We call upon the licensing authorities to review their decision to grant permission for further fishfarms in these areas.

    Anna Stamatiou, Chairman, CHIOS NATURE
    http://www.chiosnature.org
    Search for Chios Nature on FACEBOOK

  • 19 Μαΐου 2011, 12:21 | NIKOS KATOSTARHS

    Ας απομακρυνθουν τα ιχθυοτροφεια τα οποια εχουν επιφερει τη μολυνση των νερων του κολπου. Ειναι πολυ ασχημο στο βωμο του χρηματος να θυσιαζονται φυσικες ομορφιες (οπως η ομορφη και »πρωην» καθαρη παραλια του Σωτηρα!!)

  • 19 Μαΐου 2011, 11:28 | Αντώνης

    Να απομακρυνθούν τα ιχθυοτροφεία από τον Κόλπου του Αργοστολίου!

  • 19 Μαΐου 2011, 10:16 | Αντώνης

    Να απομακρυνθούν τα ιχθυοτροφεία από τον κόλπο του Αργοστολίου! Υπάρχει πιο κατάληλος χώρος για αυτή τη δραστηριότητα εκτός του κόλπου σε ανοιχτά νερά που ανανεώνονται!

  • 19 Μαΐου 2011, 10:10 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Γραφει ο κ. Κωνσταντινος Κουκάρας ως ένα από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

    –Η ραγδαία ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, που θα πρέπει να στηρίζεται σε χρήσιμα και αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν την αλληλεξάρτηση του κλάδου με το φυσικό και ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αειφορική διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Οι αρχές στις οποίες βασίζεται αυτή η προσέγγιση είναι:
    – Η ανάπτυξη και η διαχείριση της Υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις λειτουργίες του οικοσυστήματος και να μην συμβάλει σε απειλές για την αειφόρο διαχείρισή του.
    – Η ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Μ’ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.
    Συμπληρωματικά, επισημαίνω τα εξής:
    1)Η Ομάδα Εργασίας συνέταξε τη ΣΜΠΕ, με βάση τη διαθέσιμη Μελέτη Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, που δεν αναδεικνύονται και δεν αναφέρονται διαμαρτυρίες και προβλήματα από αστοχίες χωροθέτησης.——

    Ρωτάμε τον κ. Νίκο Αναγνοπουλο διευθυνοντα συμβουλο της APC ο οποιος συνεταξε τη Μελέτη Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και περιμένουμε απάντηση:

    Για ποιο λόγο δεν ανεδειξε και δεν ανεφερε στη Μελέτη τις διαμαρτυρίες και τα προβλήματα απο αστοχίες χωροθετησης όπως γράφει ο κ. Κουκάρας αντιθετα τα αποσιώπησε;

    http://theologos-env.blogspot.com

  • 19 Μαΐου 2011, 02:33 | Elizabeth Economy Spetsersi

    Bring back the beauty of the bays of Kefallonia. Please get rid of the fish farms!

  • 19 Μαΐου 2011, 02:33 | Angelo Spetseris

    Please get rid of the fish farms in the bays of Kefallonia. It is so sad to lose some of the beaches to polluted water. Also, what a crime to sell fresh fish that are stuck in a pool of their own waste. Don’t let power hungry businessmen take over our beautiful island!

  • 18 Μαΐου 2011, 23:19 | Γερασιμος Στρατης

    Το ονομα μου ειναι γερασιμος στρατης μενω κεφαλονια τα τελευταια 25 χρονια.Ο πατερας μου καταγεται απο το χωριο κοντογουρατα θηναιας.Θυμαμαι το εαυτο μου παιδακι να ψαρευω στην παραλια του σωτηρα, καθομουν στην πλωρη μια μικρης βαρκας που ειχαμε τοτε και θαυμαζα αυτα που εβλεπα!Το κρυσταλινο νερο και τα καθε λογης ψαρια,μπαφες(κεφαλοι)τσερουλες, γοπες, σηκιους, σπαρους ,μυλοκοπια, σαλπες κτλ.Σπανια γυριζαμε σπιτι με αδεια χερια!Τωρα με τα ιχθυοτροφεια η απολυτη απαξιωση! Συχαινεσαι να πιασεις την αγκυρα αφου μια πρασινη γλυτσα υπαρχει μονιμα στον καποτε ολοκαθαρο βυθο.Αυτη ειναι η πρασινη αναπτυξη;μαλλον πρασινη γλυτσα θα ελεγα, αλλα για να σοβαρευτουμε κανεις δεν ειπε να χασει ο κοσμος την δουλεια του,αν και οτι ζουνε 100 οικογενειες απο τα ιχθυοτροφεια φανταζει λιγο δυσκολο!δεν τα χαριζουν τα λεφτα τοσο ευκολα!ας βρεθει λοιπον μια λυση! Δεν αντεχει ο κολπος αργοστολιου αλλη επιβαρυνση ,τα νερα δεν αναναιωνονται, κατι πρεπει να γινει , εχουνε αρχισει να μολυνονται και οι ποιο κοσμοπολιτικες παραλιες και θα εχει αντικτυπο και στον τουρισμο ,και ας κοφευουν οι κυριοι υπευθυνοι και ας φανταζουν αυτα που λεμε αστεια μπροστα στα χρηματα που κερδιζουν ορισμενοι!!!

  • 18 Μαΐου 2011, 22:53 | Spiros Zisimatos

    H epistimoniki kai, fisika ANTIMIMENIKI meleti, gia tin katalilotita enos horou gia kapio idos ekmetalefsis prepei na proigite opiasdipote drastiriotitas.
    Stin periptosi tou kolpou Argostoliou h drastiriotita ton ixhiotrofion gia 30 sinehi xronia ginete horis kamia proteri meleti kai fisika xoris adia oriothetisis.
    To pos ginete afto ,einai efkolo kaneis na to katalavei an parakolouthisi tous agones topikon sylogon kai idioton ta teleftea 20 xronia.
    Eftase pleon o xronos gia na alaxei afto to tromero kathestos.
    Ta epihirimata oti tha yparxei apolia theseon ergasias kai apoleies exagogon katareoun me mia apli analisi.
    MalloN TO ANTITHETO THA PROKIPSEI.

    SOS GIA TON KOLPO ARGOSTOLIOU

  • 18 Μαΐου 2011, 21:06 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ OINOYΣΣΕΣ

    «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ.ΝΤΟΜΑΛΗ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»ΚΑΙ «ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»

    ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    2011-05-17 23:07

    Σε πλήρη ταύτιση με τους επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργητές εμφανίστηκε η Δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, αθετώντας τα όσα δεσμεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στους ψαράδες για την άρνηση δημιουργίας ΠΟΑΥ στην περιοχή μας.

    Μέχρι και «σκονάκια» που του είχαν δώσει οι ιχθυοκαλλιεργητές χρησιμοποίησε προκειμένου να απαντήσει στη Λαϊκή Συσπείρωση, θέτοντας ζητήματα που δεν είχαν μπει στη συζήτηση.

    Επί της ουσίας το επιχειρηματικό κεφάλαιο ΝΗΡΕΑΣ, ΦΟΡΚΥΣ, ΑΡΓΩ, μαζί με τα πρόθυμα στελέχη του να το υπηρετούν παίζοντας το ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας, χρησιμοποιώντας τον πόνο, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες των εργατών στις επιχειρήσεις του, προσπάθησε,, εκβιάζοντας, να φέρει σε σύγκρουση τους εργάτες με τους ψαράδες και τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

    Με ψέματα του τύπου, «κλείνουν οι επιχειρήσεις, χάνετε τις δουλειές σας» αποπροσανατόλισαν από το κύριο , που είναι η δημιουργία Περιοχής υδατοκαλλιεργειών, ΠΟΑΥ, ζήτημα που το ΠΑΣΟΚ διά του υπουργού του Σηφουνάκη και του Σ/Ν που έχει καταθέσει για διαβούλευση , το απλώνει σε όλη την Ελλάδα, αλώνοντας κάθε σπιθαμή θάλασσας.

    Δεν αρκέστηκαν όμως μέχρι εδώ! Με τραμπουκισμούς, ύβρεις και αισχρές συκοφαντίες προσπάθησαν να εκφοβίσουν και τα στελέχη της παράταξης και τους παρευρισκόμενους ψαράδες.

    Άσχετα αν οι προβοκάτσιες τους έπεσαν στο κενό, εν τούτοις δώσανε τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να κωλυσιεργήσει, ώστε στο τέλος να φύγουν οι ψαράδες και οι εκπρόσωποι των μαζικών οργανώσεων που αντιδρούν στην ΠΟΑΥ, όπως ο σύλλογος οικολογίας της Λαγκάδας.

    Στόχος τους να παίξουν μαζί με τους ιχθυοκαλλιεργητές επιχειρηματίες το στημένο παιχνίδι, ώστε να μην παρθεί αρνητική απόφαση για το Σ/Ν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δίνει όλα τα θαλάσσια φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο του χώρου , με στόχο το γρήγορο κέρδος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, τους ψαράδες ή την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων , που δουλεύουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν την πάγια θέση της ότι ψαράδες και εργάτες των ιχθυοκαλλιεργειών, γενικά οι εργαζόμενοι του νησιού, έχουν κοινά συμφέροντα, πόνους , καημούς και οράματα.

    Έχουν κοινό αντίπαλο την εργοδοσία που τους εκμεταλλεύεται για ένα κομμάτι ψωμί, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών και του κεφαλαίου, την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης Λιτότητας που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους, την πολιτική του μνημονίου και της ΕΕ, που συνθλίβει τη ζωή τους.

    Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με τη σειρά του τη θέση του:

    Λέει ΟΧΙ στις ΠΟΑΥ, που δεσμεύουν τεράστιο θαλάσσιο χώρο, τον ιδιωτικοποιούν υπέρ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα, αυξάνουν το τονάζ των εκτρεφόμενων αλιευμάτων, αυξάνουν τους ρύπους στο περιβάλλον και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα αλιευτικά πεδία διώχνοντας τους ψαράδες από το φυσικό τους χώρο. Εκεί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα , γεγονός που θα το πληρώσει ακριβά η ανατολική Χίος και οι οικισμοί Καρδαμύλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, το φαινόμενο δε είναι πανελλαδικό, αφού υλοποιεί την κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία τσαλαπατά τους μικρούς ψαράδες, προς όφελος των μεγάλων αλιευτικών στόλων και των επιχειρηματιών υδατοκαλλιεργητών τύπου ΝΗΡΕΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ κλπ, ώστε το φτηνό ψάρι για το λαό να είναι όνειρο θερινής νυκτός και η διατροφή του λαού να εξαρτάται από τους αναφερόμενους δύο επιχειρηματικούς πόλους.

    Το ΚΚΕ και κατ’ επέκταση τα στελέχη και οι σύμμαχοί του στη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούν ότι άλλο είναι η ανάγκη χωροθέτησης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί, για τις οποίες δε βάζουμε θέμα να κλείσουν, όπως προβοκατόρικα λένε στους εργάτες τους οι επιχειρηματίες και άλλο η ΠΟΑΥ, ασχέτως αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα πάει πακέτο σε συνεννόηση με το ιχθυοκαλλιεργητικό κεφάλαιο, για να εκβιάσει καταστάσεις.

    Θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες μονάδες έχουν δημιουργήσει κορεσμό και είναι ένας ακόμα λόγος που επιχειρηματολογούμε κατά των ΠΟΑΥ, οι ελεγκτικές αρχές δεν τηρούν τους απαραίτητους ελέγχους και δεν τηρούνται ακόμα και τα προβλεπόμενα από τους αστικούς νόμους.

    Ζητάμε επομένως την αυστηρή τήρηση των νόμων και των ελέγχων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τη μη παραμονή στον ίδιο χώρο μιας μονάδας πάνω από 10 χρόνια ,ώστε να υπάρχει ο χρόνος αποκατάστασης του βυθού και να προλαβαίνει η θάλασσα η ίδια να αναπαράγει την φθορά που προκαλεί η ιχθυοκαλλιέργεια. Δεν λέμε επομένως να καταργηθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά να διασφαλίζουν το περιβάλλον και τους εργαζόμενους, να τηρούνται οι περιβαλλοντολογικές ρήτρες και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών τους .

    Πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχτεί η παράκτια αλιεία, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες, αντί να βρίσκονται υπό διωγμό. Πρέπει οι μικροί ψαράδες να συμμαχήσουν με τους εργάτες και τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται, ώστε και να υπάρχουν θαλάσσια πεδία για όλους και η θάλασσα να μην μολύνεται και η φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος να παραμένει σταθερή.

    Τέλος θεωρούμε ότι η λύση για τα προβλήματα των ψαράδων, των εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες, η λύση για τα προβλήματα όλου του λαού δε βρίσκεται στη συνέχιση του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος που ζει με τις σάρκες μας, στη συνέχιση της λογικής το μέγιστο και γρήγορο κέρδος των επιχειρηματιών πάνω απ’ όλα!

    Η λύση βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία με την κοινωνικοποίηση όλων των βασικών μέσων παραγωγής, με το πέρασμα των επιχειρήσεων των αφεντικών στα χέρια των εργατών, που θα οργανώνουν τη ζωή τους με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών.

    Σ’ αυτή την κοινωνία δεν υπάρχουν έχθρες μεταξύ ψαράδων , εργατών , υπαλλήλων ή άλλων στρωμάτων του λαού.

    Αντιθέτως η λαϊκή οικονομία εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη όλων, των τομέων της οικονομίας και κυρίως ο πλούτος που παράγεται επιστρέφει στους δουλευτάδες του.

  • 18 Μαΐου 2011, 20:11 | ΒΕΝΗ ΜΑΡΙΝΗ

    TA ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ!ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙς ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ,ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕς,ΚΑΘΑΡΕΣ.ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ.Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΗ.

  • 18 Μαΐου 2011, 20:53 | Dionisis Vasilatos

    The environmental impacts of marine fish farming are well understood. Scientifically, the answer to whether or not there should be fish farming within the closed, unique, and fragile ecosystem of the limno-thalassa is clear… there should NOT be fish farms in the bay of Argostoli.

    For once, Kefalonites at home and abroad would be proud to see the government take action against short-term business interests and in favor of long-term collective Kefalonian interests (συλλογικο συμφερον) that are supported by logic, science and long-term sustainability (περιβαλλοντικη και τουριστικη βιωσιμοτητα).

    Let’s do the right thing… the self-evident. No more fish farms in the bay of Argostoli!

    Here are the key facts, from the extensive article of Wikipedia which includes scientific citations.

    //
    Mariculture is a specialized branch of aquaculture involving the cultivation of marine organisms for food and other products in the open ocean, an enclosed section of the ocean, or in tanks, ponds or raceways which are filled with seawater.

    Commonly identified environmental impacts from marine farms are:
    1-Wastes from cage cultures;
    2-Farm escapees and invasives;
    3-Genetic pollution and disease and parasite transfer;
    4-Habitat modification.

    Full article
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mariculture

    Environmental impact
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mariculture#Environmental_Effects

    Illustrative environmental impact
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Risks_aquaculture_550.jpg

  • 18 Μαΐου 2011, 19:50 | Συλλογος Οικιστών και οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας η Νέα Αλαία

    ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
    ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
    Γεν.Γραμματέας
    Τηλεφ 210-8705263
    Φ. 900/22/1209
    Σ. 393

    ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ
    http://www.opengov.gr/minenv

    ΚΟΙΝ: ΟΣΜΑΕΣ/Γεν.Γραμματέας
    Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος
    Αγ.Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας
    Σύλλογο Οικιστών & Οικοπεδούχων
    ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας Νέα Αλαία

    Αθήνα 17 Μαίου 2011

    ΘΕΜΑ: Διάφορα (Οικισμός Μαλεσίνας Χωροθέτηση Υδατοκαλλιεργειών)

    Στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες στον Οπούντιο Κόλπο(Αταλάντης-Θεολόγου-Λιβανατων) το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω

    -Ο Συνεταιρισμός μας έχει αναπτύξει έναν πρότυπο παραθεριστικό οικισμό στην περιοχή της Μαλεσίνας. Μια περιοχή ιδιαίτερα φυσικής ομορφιάς λόγω της αξίας του χερσαίου αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντός της.

    -Εκτιμάται ότι η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών τόσο μεγάλων δυνατοτήτων (3045 τον. ψαριών) είναι ασύμβατη σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από παρόμοιες χρήσεις (ήδη λειτουργούν 5 μονάδες) ,είναι κλειστός θαλάσσιος κόλπος ,έχει ποιοτική τουριστική και παραθεριστική ανάπτυξη και θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον της.

    Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το όλο θέμα λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει τόσο στο ανθρωπογενές (τουρισμός,οικιστική και παραθεριστική χρήση, μείωση αξιας ακινήτων, απασχοληση κ.λ.π.) όσο και στο φυσικό περιβαλλον (παραλίες,ποιοτητα νερών ,υπάρχουσες περιοχές ιδιαιτερου κάλλους , υγροβιότοποι κ.λ.π.) της περιοχής .

    Υπτγος Αλκιβιάδης Καράκωστας
    Πρόεδρος ΔΣ/ΟΣΜΑΕΣ

    Ανχης(ΜΧ) Καλαντζής Κων/νος
    Γ.Γραμματέας

  • 18 Μαΐου 2011, 18:47 | Andreas Vasilatos

    Some have criticized that the individuals opposed to the fish farms are not experts and have no proof of the pollution. For one, you can see it. Secondly, all you need is access to a computer to see what has happened in environments where fish farms have been permitted to exist for prolonged periods of time. See http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110407092034.htm The fact that fecal matter, antibiotics, sea lice, disease, bacterial growth that strips the ecosystem of oxygen, etc., will spread in a plume in the bay is undeniable – the only issue is the extent of the impact it will have on tourism and the environment. The proponents of the measure, however, have failed to explain the added cost of maintaining the fish farm further out at sea, or at an alternate location. At a minimum, the legislation proposed is premature since the study of the added expense has not been made (or not been released to the public for debate), and so a reasonable conversation regarding a compromise between the two position cannot be had.

  • 18 Μαΐου 2011, 17:55 | Ντόμαλης Κώστας

    Καλησπέρα Πατριώτες !

  • 18 Μαΐου 2011, 17:23 | Evie Mavidis

    There should be no fishfarms allowed anymore in the closed bay of Argostoli, Kefalonia! Get the fish-farms out to open water where they can operate without harming the bay’s ecosystem. The bay is not deep enough to NOT be harmed by the food and supplies dumped in to sustain the fish grown there. They are contaminating the water, aquatic life and vegetation. A law needs to be passed to force fish-farmers to operate more responsibly.

    For a country that depends so much on tourism, it is appalling how irresponsible the government is in preserving the natural beauty and ecosystems that people from all over the world come to see.

  • 18 Μαΐου 2011, 17:25 | Αγγελος Ζησιματος

    There should be no fishfarms allowed anymore in the closed bay of Argostoli, Kefalonia! The bay is not deep enough and is being harmed by the food and supplies dumped in to sustain the fish grown there. Get the fish-farms out to open water where they can operate without harming the bay’s ecosystem!!! For a country that depends so much on tourism, I find it surprising how irresponsible we are in preserving the natural beauty and ecosystems that people from all over the world come to see.

  • 18 Μαΐου 2011, 16:47 | Άρτεμις Λυκούδη

    Πολλοί μιλούν για στενοκεφαλιά των κατοίκων…… ότι χωρίς λόγο μας ενοχλούν τα ιχθυοτροφεία που αποφέρουν κέρδη και προσφέρουν δουλειές και που εν πάση περιπτώσει προμηθεύουν την αγορά ψάρια υγιεινά…… Όμως ακόμη και εάν δεχτούμε ότι τα ψάρια των ιχθυοτροφείων είναι υγιεινά, ότι τα ιχθυοτροφεία είναι ανθούσες επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίες ….Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που χρόνια τώρα οι κάτοικοι των γύρω χωριών του ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ βλέπουν και βιώνουν???
    Ότι οι κάποτε κρυστάλλινες παραλίες έχουν θολά νερά , οι πέτρες έχουν γλίτσα, ότι πια κανείς δεν πηγαίνει για μπάνιο στις παραλίες του χωριού του, ότι οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν ψαρεύουν πια μέσα στον κόλπο και μιλούν για έναν «νεκρό» βυθό.…..Ο κόλπος έχει αρχίσει να μετατρέπεται από ένα μοναδικό οικοσύστημα με πίνες, κοπάδια ψαριών, λιβάδια ποσειδωνίας, σε ένα οικοσύστημα που συνεχώς γίνεται πτωχότερο. Ποίος κύριοι μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι καταλυτικό παράγοντα σε αυτό που βλέπω τόσα χρόνια έχουν παίξει τα ιχθυοτροφεία???
    Οι διεθνείς μελέτες προβλέπουν συγκεκριμένα βάθη για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Στην μελέτη χωροθέτησης ζωνών υδατοκαλλιέργειας Ιονίων νήσων ΠΟΑΥ Ιονίων β΄Φάση, που εκπονήθηκε απο το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ σε συνεργασία με τη Lamans (η οποία σημειωτέον είναι τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς Α.Ε) τον Αύγουστο του 2006, προσδιορίζεται βάθος θάλασσας για την τοποθέτηση κλωβών, όχι μικρότερο από 40 μέτρα (βλ. σελ 15 και 125 της ανωτέρω μελέτης),το δε βάθος των 40 μέτρων περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος MedVeg. Πώς γίνεται λοιπόν να επιχειρείται η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων σε έναν από τους πιο κλειστούς και αβαθείς κόλπους της Ελλάδας, τον κόλπο του Αργοστολίου, με μέσο όρο βάθους 18 μέτρα. Που βασίζεται αυτή η αυθαίρετη χωροθέτηση?
    Γιατί δε γίνεται η χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων εκτός του τόσου επιιβαρυμένου κόλπου??? Πως γίνεται μέσα σε έναν κόλπο που σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ παρουσιάζει ευτροφισμό, να προβλέπεται επιπλέον αύξηση της παραγωγικότητας τη στιγμή που η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα βάθη του κόλπου και η κυκλοφορία των υδάτων και η δυναμικότητα των υφισταμένων μονάδων δεν επιτρέπει την αύξηση δυναμικότητας.(σελ.128)???
    Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη όταν σε τόσο μικρό βάθος χωροθετούνται ιχθυοτροφεία, τη στιγμή που μπορούν να λειτουργήσουν κι εκτός του κόλπου???
    Κανείς δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων…. Μακάρι η εταιρεία να ευημερεί και να απασχολεί πολλούς εργαζόμενους….όμως είναι απαράδεκτο αυτό να γίνεται στο βωμό του κέρδους εις βάρος του περιβάλλοντος… τι στιγμή μάλιστα που υπάρχει εναλλακτική λύση.
    ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

  • 18 Μαΐου 2011, 11:27 | Αντωνία Σαραμετίδη

    Αναμφισβήτητα, ζούμε σε μία χώρα η οποία αντικειμενικά έχει από τις πιο ωραίες παραλίες και θάλασσες. Γιατί να καταστρέφεται αυτή η απαράμιλλη ομορφιά χρόνια τώρα?
    Οι ιθύνοντες, έχουν αναλάβει την «πράσινη ανάπτυξη».Πως είναι δυνατόν να μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη όταν στο βωμό συμφερόντων δέχονται ανεξέλεγκτους ρύπους να υποβαθμίζουν απεριόριστα την ποιότητα των θαλασσών μας.
    Είμαι 19 χρονών και έχω καταγωγή από την Κεφαλονιά, συγκεκριμένα από τα Κοντογουράτα Θηνιάς. Από τότε που πήγαινα δημοτικό, μιλάμε δηλαδή για πάνω από 10 χρόνια, θυμάμαι να γίνεται συζήτηση για τα ιχθυοτροφεία στον κόλπο Αργοστολίου.Αυτή η συζήτηση γινόταν στην παραλία μας, στον Σωτήρα, που έσφιζε τότε από ζωή, όλη η Θηνιά πήγαινε για μπάνιο εκεί…Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει…η θάλασσά μας δεν είναι κατάλληλη για μπάνιο λόγω την κακής ποιότητας του νερού, η οποία αποτελεί συνέπεια των ιχθυοτροφείων που βρίσκονται λίγο πιο πέρα.Γιατί θα πρέπει να συνεχίζεται χρόνια και χρόνια αυτή η κατάσταση?Γιατί οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις επιπτώσεις αυτής της «επιχείρησης»?Γιατί η πράσινη ανάπτυξη να μην γίνεται με περιβαλλοντικά κριτήρια?
    Η λύση είναι εμφανής, αλλά κανένας δεν την εφαρμόζει σκεφτόμενος το συμφέρον των λίγων και όχι το κοινωνικό καλό.Αν μεταφερθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας ΕΚΤΟΣ του κόλπου Αργοστολίου όπου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους και να υπάρξουν και περισσότερες θέσεις εργασίας, τότε θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του κόλπου!

  • 18 Μαΐου 2011, 11:22 | ΜΑΡΙΑ

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ !!!

    ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!!!

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ!!!!

  • 18 Μαΐου 2011, 10:06 | ΜΑΡΙΑ

    ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ!!!

  • 18 Μαΐου 2011, 09:39 | ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

    Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του περίφημου ελληνικού αλληλοφαγώματος, το οποίο διακρίνει την ιστορία μας ως έθνους.
    Εύγε, ΄Ελλην που κατοικείς στο εξωτερικό και επισκέπτεσαι το νησί σου για λίγους μήνες κάθε χρόνο, που ασχολείσαι με ευγενείς κλάδους και κρατάς από μεγάλο τζάκι εφοπλιστικό, ορθώς απαξιείς τέτοιες χαμερπείς για το μεγαλείο σου δραστηριότητες, αυτές των «ιχθυοτρόφων» και κομπάζεις για τις ξωφλημένες, χρεωκοπημένες επιχειρήσεις της υδατοκαλλιέργειας…
    Εύγε και σεις του συλλόγου οικιστών και οικοπεδούχων για την απροκάλυπτη έκφραση του σκοπού που υπηρετείτε, της διατήρησης των κεκτημένων σας. Εσείς μπήκατε σε τόσο κόπο και βάσανα να κτίσετε νόμιμα ή αυθαίρετα, εντός ή εκτός του δάσους (άντε να βρει κανείς πότε ήταν δάσος) και να’ ρθουν τώρα οι καταραμένοι και βρωμεροί ιχθυοτρόφοι να σας χαλάσουν την ηρεμία σας;
    Εύγε ΄Ελληνες του περιβαλλοντικού συλλόγου της Φθιώτιδας που πείσατε τους δήμους σας να πουν όχι στην υδατοκαλλιέργεια και αυτοί με τη σειρά τους έπεισαν την Περιφέρεια να πει και αυτή όχι.. Προς Θεού, φωνή λαού οργή θεού, ποιος αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πει όχι στις αντιδράσεις σας;
    Εύγε και στους φορείς του κλάδου που φρόντισαν έγκαιρα να εξασφαλίσουν την λειτουργία των μεγάλων μονάδων και να προσαρμόσουν «τα κριτήρια» κατά το δοκούν, αφήνοντας απέξω τις μικρές μονάδες βορρά στα μεγάλα συμφέροντα, σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο… Πού είναι η πρόνοια και οι παρατηρήσεις σας για τις επαπειλούμενες αθρόες μετεγκαταστάσεις των μικρών μονάδων;
    Κύριε Υπουργέ,
    Στον «εμφύλιο» πόλεμο που έχει ανοίξει και βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, η νεοσύστατη αστική εταιρία μας βλέπει μια μικρή απεικόνιση του φαινομένου που λέγεται «πόλεμος συμφερόντων». Είναι γνωστό ότι στην πατρίδα μας τα μεγάλα οικονομικά συμφέρονται βρίσκουν συχνά ευήκοα ώτα πολιτικών, διοικητικών και «ιδιωτικών υπαλλήλων». Συνήθως, αυτό δεν πράττουν απροκάλυπτα, παρά κρύβονται πίσω από συλλόγους και ομάδες πολιτών, από τις λεγόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες οι ίδιοι χρηματοδοτούν και υποκινούν, προκειμένου να περάσουν τα απολύτως ιδιοτελή συμφέροντά τους. Το πολύπαθο περιβάλλον έχει προσφέρει σαφώς μια άριστη δικαιολογία ως επίκληση ενός υπέρτατου αγαθού που χρήζει προστασίας έναντι συνήθως μικρών επιχειρήσεων, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και άλλων, όπως εν προκειμένω η υδατοκαλλιέργεια, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου μένουν πάντοτε στο απυρόβλητο, έχοντας ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα τεκταινόμενα και έχοντας προετοιμαστεί καταλλήλως διαθέτοντας όλα τα μέσα, ώστε να εμπίπτουν στα εκάστοτε θεσπιζόμενα κριτήρια και προϋποθέσεις (προσαρμοζόμενα κατά το δοκούν).
    Τα αντίπαλα συμφέροντα εδώ είναι κατ’ επίφαση αυτό της υδατοκαλλιέργειας, ως αναπτυξιακής δραστηριότητας με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία και του περιβάλλοντος, αλλά και του τουρισμού. Στην πραγματικότητα, της πρώτης και της οικιστικής ανάπτυξης που προωθείται με δύναμη και αποφασιστικότητα από ισχυρούς οικονομικά και «δικτυωμένους» επιφανείς συμπολίτες μας, που θεωρούν ότι οι παραλίες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας είναι προορισμένες να χρησιμεύουν ως πολυτελείς παράδεισοι των καλοκαιρινών ημερών τους. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα με φραγμένες ιδιωτικές παραλίες, με διακριτικά κρυμμένες στο δάσος βίλες, που κτίστηκαν αυθαίρετα και με καταστροφή δασικών εκτάσεων, χωρίς να ενοχληθούν ποτέ από κανέναν… Οι επιφανείς αυτοί πολίτες των αστικών κέντρων εμποδίζουν συντονισμένα την ανάπτυξη κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή τους, και αυτής ακόμη του τουρισμού, δεν θέλουν μεγάλα ξενοδοχεία με τουρίστες που θα τους ενοχλήσουν στις προσωπικές τους στιγμές. Ποιος ασχολήθηκε ποτέ με τις αυθαιρεσίες και περιβαλλοντικές παρανομίες των ευυπόληπτων αυτών πολιτών; Γιατί η αντίδραση αυτών των ανθρώπων φτάνει στ’ αυτιά σας και όχι άλλων; Γιατί πρέπει στη χώρα μας όλα να σταματούν, όταν πέφτουν στον τοίχο που σηκώνουν αυτοί οι άνθρωποι;
    Φτάσαμε ως χώρα στο σημείο που φτάσαμε, γιατί ο καθένας λέει ό, τι θέλει και αν έχει τρόπο «και μπάρμπα στην Κορώνη» το περνάει κιόλας. ΄Εχετε την πραγματική βούληση να εφαρμόσετε ισονομία; Προγραμματίστε και πραγματοποιήστε άμεσα ελέγχους από ανεξάρτητους φορείς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για όσες μονάδες υπάρχουν αντιδράσεις και κυρίως γι’ αυτές που αφήνετε απέξω!!! ΄Οπου αποδεδειγμένα βρεθεί επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την λειτουργία μονάδος, οφείλετε να πράξετε τα νόμιμα, να προφυλάξετε το περιβάλλον… ΄Οπου όμως δεν βρεθεί τέτοια επιβάρυνση, και ιδίως για τις μονάδες που επί χρόνια νομίμως υφίστανται, τούτο πρέπει να θεωρηθεί ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη της απόλυτης συμβατότητας και ασφαλούς λειτουργίας τους, ως in rem πλήρωση κάθε κριτηρίου. Εναλλακτικά, δώστε τουλάχιστον το δικαίωμα στην κάθε μονάδα, είτε αυτή είναι στόχος αντιδράσεων, είτε έχει μείνει εκτός πλαισίου της απόφασης, με δική της πρωτοβουλία, πριν κληθεί σε μετεγκατάσταση λόγω του ότι δεν πληρεί τα κριτήρια, ή καταδικαστεί σε μη ανάπτυξη, λόγω του ότι δεν περιλαμβάνεται στις χωροθετήσεις σας, να ζητάει τον έλεγχό της επί σκοπώ, όπως παραμείνει στην θέση της και αναπτυχθεί.
    Τούτος είναι ο μόνος δίκαιος τρόπος, αυτός που πρέπει και να αποδεχθούν οι ανιδιοτελείς υπέρμαχοι και πολέμιοι του κλάδου και κάθε παρόμοιου κλάδου.
    Ελέγξτε όμως συντοχρόνως και όλους αυτούς τους καταγγέλοντες οικιστές που θέλουν να αστικοποιήσουν τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταστροφή δασικών εκτάσεων και τον υπερκορεσμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων. Οι ισχυρές πιέσεις σε τέτοιες περιοχές για διαμόρφωση εκτεταμένων ζωνών β΄ κατοικίας έχουν διαπιστωθεί ήδη από προηγούμενα χωροταξικά σχέδια και για συγκεκριμένες περιοχές έχει διαπιστωθεί ότι η περαιτέρω ανάπτυξη β΄ κατοικίας ισοδυναμεί με την καθολική ανάλωση του διαθέσιμου παραγωγικού και περιβαλλοντικού αποθέματος, γι’ αυτό και πρέπει να αποτραπεί.
    Κύριε Υπουργέ, είμαστε σε πλήρη γνώση της αντιστάσεώς σας σε πολύ μεγάλα συμφέροντα. Είμαστε ακόμη σε γνώση της μεγάλης και ειλικρινούς προσπάθειας που καταβάλει μέρος της διοίκησης για την επίτευξη ενός δίκαιου αποτελέσματος. Αυτό περιμένουμε να δούμε.
    «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
    αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας

  • 18 Μαΐου 2011, 09:47 | ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

    Στρατηγικοί στόχοι των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα και η κοινωνική συνοχή καθώς και η οικονομική ανάπτυξη.

    Υπάρχει κανείς που μπορεί να είναι αντίθετος σ’ αυτούς τους στόχους;

    Η Ελλάδα είναι κοντά στη χρεοκοπία όχι γιατί ισχύει το «όλοι μαζί τα φάγαμε» αλλά επειδή η παραγωγική της βάση έπαθε ιστορικών διαστάσεων καταστροφή, τη στιγμή που η κοινωνία κατανάλωνε περισσότερα από οτι παρήγαγε.

    Αυτή η αντίφαση εκδηλώθηκε με το ότι η χώρα μας εξήγαγε για πολλά χρόνια έως και 4 φορές λιγότερα προϊόντα από όσα εισήγαγε.

    Όσες χώρες χρεοκόπησαν ως τώρα, γενικά ανορθώθηκαν, γιατί πήραν μέτρα προκειμένου να δυναμώσουν την παραγωγική τους βάση, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

    Η ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών και κυρίως του κλάδου των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών υπήρξε ραγδαία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει σήμερα ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπό το καθεστώς ενός συνεχώς εντεινόμενου ανταγωνισμού, οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες να αποκτούν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

    Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα δεδομένου ότι η παραγωγή τους εξάγεται σε ποσοστό 70% – 80%, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, ενώ τα προϊόντα τους κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή κι ευρύτερη παγκόσμια αγορά.

    Η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας στηρίζει την τοπική οικονομία προσφέροντας εναλλακτική λύση στην απασχόληση ατόμων τα οποία ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το εισόδημά τους στα πλαίσια της υπερδραστηριότητας.

    Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αλληλεπιδρά άμεσα με τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κοινωνία μας, όπως είναι το περιβάλλον, ο τουρισμός, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, η δημόσια υγεία και η προστασία των καταναλωτών και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντά του και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείρισή του.

    Σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες (π.χ. οικιστική ανάπτυξη) οι επιπτώσεις της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο θαλάσσιο κυρίως περιβάλλον είναι ελεγχόμενες εφόσον η άριστη κατάστασή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μονάδας και την υγεία των καλλιεργουμένων ειδών.

    Η όποια επιβάρυνση στο περιβάλλον καταγράφεται μέχρι σήμερα ως επίπτωση της λειτουργίας της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, δεν έχει καταστεί ικανή να προσβάλει οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Εν αντιθέσει με άλλες δραστηριότητες, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αποδειχτεί καταστρεπτικές για αυτήν.

    Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες είναι η παροχή κατευθύνσεων και κριτηρίων για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του κλάδου στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων προς τούτο υποδομών, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

    Τι προβλέπει λοιπόν το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού;

    Καθορισμό Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ), οι οποίες υποδεικνύουν την καταλληλότητα των περιοχών για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.

    Με ποια κριτήρια;

    α . Περιβαλλοντικού χαρακτήρα

    β .Παρουσίας ανταγωνιστικών και ασύμβατων με τις ιχθυοκαλλιέργειες χρήσεων

    γ . Αναπτυξιακού χαρακτήρα
    Είμαστε αντίθετοι με τα παραπάνω κριτήρια;

    Λειτουργούν μέχρι σήμερα μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια;

    Για ποιο λόγο λοιπόν υπάρχουν τόσες αντιδράσεις;

    Για ποιο λόγο δεν υπάρχει συμμετοχή σε δημιουργικό διάλογο;

    Οι περιοχές αυτές (Π.Α.Υ) κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες:

    Α. Περιοχές ιδιαίτερα ανεπτυγμένες

    Όπου η εγκατάσταση νέων μονάδων και η επέκταση των υφισταμένων επιτρέπεται μετά από έλεγχο της ποιότητας των νερών και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

    Β. Περιοχές με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης

    Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, είτε υπάρχει ανάπτυξη της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, είτε υπάρχει αποσπασματική ανάπτυξη -αναλογικά με τα χαρακτηριστικά τους- με συνέπεια να έχουν περιθώρια ανάπτυξης.

    Γ. Δυσπρόσιτες περιοχές

    Περιοχές με γενικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας.

    Δ. Περιοχές με ιδιαίτερη ευαισθησία

    Περιοχές κατάλληλες για εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ιδιαίτερης οικολογικής ευαισθησίας (π.χ περιοχές «προστασίας της φύσης», “NATURA”), στις οποίες δεν αποκλείεται η λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας με ειδικούς όρους και δεσμεύσεις.

    Ε. Περιοχές Σημειακών Χωροθετήσεων

    Περιοχές δηλαδή με κατάλληλα χαρακτηριστικά, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, αλλά με ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία συγκεντρώσεων οργανωμένων ζωνών.

    Είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι βασικές αντιδράσεις για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας εστιάζονται κυρίως στην κατηγορία Α, όπου ουσιαστικά προβλέπεται η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης;

    Είναι τυχαία η στείρα αντίδραση στην ίδρυση των Π.Ο.Α.Υ στις
    παραπάνω περιοχές;

    Τι προβλέπει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις περιβόητες αυτές Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ);

    Ποιο είναι το περιεχόμενο τους;

    Ποιος είναι ο Κανονισμός λειτουργίας τους;

    Παραθέτω το περίληψη του κείμενου από το Σχέδιο Διαβούλευσης:

    -Μπορεί να έχει οποιαδήποτε νομική μορφή για την υποβολή αίτησης χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΠΟΑΥ

    -Δεν μισθώνει το θαλάσσιο χώρο, ………………

    -……………………..

    -Ασκεί τη διαχείριση ………. και υλοποιεί τους όρους του Π.Δ. έγκρισης της ΠΟΑΥ. Η διαχείριση αφορά σε μέτρα μετεγκατάστασης και λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων, στην παρακολούθηση της ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην εφαρμογή από τον ίδιο και την κάθε μονάδα των όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν κατά τη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ, στην καταγραφή και παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων των παραγόμενων προϊόντων……………..

    -……………………………………………

    -Η συμμετοχή κρατικών φορέων είναι δυνατή, με εποπτικό ρόλο

    Μήπως τελικά η στείρα αντίδραση οφείλεται στο ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού θεσμοθετεί ΚΑΝΟΝΕΣ και ΑΡΧΕΣ;

    Ή μήπως αυτή η αντίδραση στοχεύει στην παρεμπόδιση της θεσμοθέτησης ΚΑΝΟΝΩΝ και ΑΡΧΩΝ σε κάθε φάση της κοινωνικής μας υπόστασης, ως πολίτες – κοινωνία – πολιτεία;

    Η πρόοδος μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται από το βαθμό οργάνωσης που την χαρακτηρίζει, καθώς και από την έγκαιρη επικαιροποίηση των κανόνων και αρχών που τη διέπουν.

    Χρόνιο και πάγιο αίτημα όσων απαρτίζουμε αυτόν τον κλάδο, ήταν πάντοτε η θεσμοθέτηση αρχών και κανόνων της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.

    Με εκτίμηση

    Τσουκαλάς Ιωακείμ

    Στέλεχος Εταιρείας Ιχθυοκαλλιέργειας

  • 18 Μαΐου 2011, 03:16 | TAKIS ZISIMATOS

    kata thn diarkeia tis leitoyrgias ton ixthiotrofeion ston kolpo toy argostolioy exoyn ginei para polles prospathies apo thn pleyra ton katoikon ths perioxhs (kai oxo mono ) gia thn apomakrynsh toys.
    h arnhtikh epibarinsh toy perivalontos meta apo tosa xronia leitourgias einai pleon kati poy fainete me gymno mati.
    gia oloys emas pou megalosame se aytes tis paralies einai pleon apogoreytikes.
    tora loipon einai karos na analavoyn oloi tis eythynes toys.
    prota prota h topikh aytodioikhsh na stamathsei na paizei ton rolo toy PONTIOY PILATOY kai h kybernhsei as nomothethsei epitelous me bash to kalo gia to perivalon kai kata proektash to kalo olon mas kai oxi me bash ta oikonomika symferonta ton isxyron ths perioxhs.

  • 18 Μαΐου 2011, 00:31 | K magas

    Βρε Νανακα μου δεν καταλαβαίνεις ότι εχεις γίνει ρομπα?
    Ασε κανένα σοβαρό να μιλήσει
    Τι μια μας λες για τους καθηγητές που δεν πρέπει να αμφισβητούμε και την άλλη καταθέτεις άποψη σε εφημερίδα νομάρχη ότι η ιχθυοκαλλιεργεια δεν ταιριάζει με τον τουρισμό αμφισβητώντας έναν απο τους λαμπροτερους καθηγητές πανεπιστημίου σχετικούς με το θέμα
    Έλεος Άντε να σε δει κάποιος γιατρός έχεις πρόβλημα δεν το καταλαβαίνεις ?
    Σε παρακαλω σταματά σεβασου τον εαυτό σου

  • 18 Μαΐου 2011, 00:38 | Jerry V

    Having spent all my summers in Kefalonia, the effects of the fish farms in the bay are visible to the naked eye. The water in the bay has lost its translucent glow and unfortunately is beginning to resemble murky sewage. I am curious as to what studies have been conducted by government environmental protection agencies to ensure that the fish farms in the bay have not been polluting the waters that we swim in. Has there been any oversight at all as to what chemicals and substances are being used to operate these fish farms?

  • 18 Μαΐου 2011, 00:31 | GIORGOS MALESINA

    Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τις πραγματικές προθέσεις αυτού του πολέμου που έχει ανοιχτή για τις ιχθυοκαλλιέργειες .
    Ξαφνικά όλοι έγιναν ειδική επάνω στον τομέα τις ιχθυοκαλλιέργειας και στο ΄ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΄ που δημιουργεί στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και παράλληλα απέκτησαν μια αφάνταστη περιβαλλοντική συνείδηση έτσι ξαφνικά .
    Σοβαρευτείτε επιτέλους μην τρελαθούμε τελείως !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Είστε σίγουροι ότι η περίφημη τουριστική σας ανάπτυξη είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στον τόπο μας και πραγματικά να βοηθήσει για το καλό του τόπου μας ?
    Επειδή εσείς γίνατε ειδικοί στον τομέα τις ιχθυοκαλλιέργειας έτσι λοιπόν θα γίνω και εγώ ειδικός στο τομέα του τουρισμού : λοιπόν για να ανεπτύχθη ο τουρισμός χρειάζονται και οι ανάλογες υποδομές για να γίνει αυτό και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι είστε βαθειά νυχτωμένοι αν νομίζετε ότι έτσι απλά θα έρθει κάποιος την σήμερον ημέρα να επενδύσει τα ωραία του λεφτά σε φούμαρα και υποσχέσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ και το ξέρεται πολύ καλά αυτό .
    Και αν κάποια στιγμή γίνουν κάποιες κινήσεις για να γίνει κάποια επένδυση για τουριστική ανάπτυξη πάλι εσείς οι ίδιοι θα βρείτε κάτι να διαφωνήσετε και να δημιουργήσετε ανάλογη κατάσταση με την υπάρχουσα .
    Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια και όχι να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας . Και δεν είπα εγώ ποτέ ότι θέλω το κακό του τόπου μου απεναντίας θέλω ότι το καλύτερο για αυτόν γιατί απλά και εγώ εδώ γεννήθηκα μεγάλωσα και σκοπεύω και να γεράσω , απεναντίας με κάποιους άλλους που είχαν φύγει για πάρα πολλά χρόνια και επέστρεψαν κάποια στιγμή και θυμήθηκαν να σώσουν τον τόπο μας . Μεταξύ κατεργαρέων ας ύπαρξει και λίγη ειλικρίνεια επιτέλους έστω και αργά .

    Με εκτίμηση

  • Ομόφωνο όχι για τις ιχθυοκαλλιέργειες στα Μέθανα
    Προτάσεις για την ανάπτυξη της Χερσονήσου των Μεθάνων διατύπωσαν εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής στη συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο 30 Απριλίου 2011, στις 10:30 π.μ. στο δημοτικό κτίριο του πρώην Δημαρχείου Μεθάνων, με θέμα: «177 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Μεθάνων.
    28 Απριλίου 1834 – 28 Απριλίου 2011», με πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία.
    Το θέμα που κυριάρχησε στην σύσκεψη ήταν το σχέδιο για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών και για το ζήτημα αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα:
    1. Η απόρριψη του σχεδίου που αφορά στην εγκατάσταση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στα Μέθανα, δεδομένου ότι προβλέπει:
    – την επέκταση από 91 στρέμματα ιχθυοκλωβών που διαθέτουν σήμερα οι έξι εταιρείες που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή σε 1.200 στρέμματα.
    – την παραγωγή 2.210 τόνων ιχθύων. Να επισημανθεί ότι στον Πόρο θα επιτρέπεται η παραγωγή μόνο 560 τόνων και στη ξερονήσι Πάτροκλος 800 τόνων!
    – την δημιουργία φορέα διαχείρισης ΠΟΑΥ, ο οποίος θα ενοικιάζει τον θαλάσσιο χώρο και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του θαλάσσιου και του χερσαίου χώρου.
    – επιτρέπει τις απαλλοτριώσεις στους χερσαίους χώρους.
    – την απαγόρευση οποιασδήποτε οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης σε απόσταση 1.000 μέτρων από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
    – την αποδυνάμωση της Λουτρόπολης των Μεθάνων από τον τουριστικό της χαρακτήρα και αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής, η οποία έχει κηρυχθεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
    – τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας στους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, οι οποίοι ζουν αποκλειστικά από την αλιεία.
    – την επέκταση ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων από την Λουτρόπολη μέχρι τον Ισθμό, από την Ψήφτα μέχρι την Αλμύρα και από το Βαθύ μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Κουνουπίτσας, σύμφωνα με τα δύο προτεινόμενα σχέδια.
    – την μετατροπή της Χερσονήσου σε βιομηχανική περιοχή με απρόβλεπτες για το μέλλον επιπτώσεις.
    – την στέρηση από τους κατοίκους και των λουομένων σημαντικών παραλιών και απαγόρευση πρόσβασης στα δύο τρίτα των ακτών της Χερσονήσου.
    Ομόφωνο όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες διατύπωσαν στην συγκέντρωση, το Τοπικό Συμβούλιο Μεγαλοχωρίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γεώργιος Χατζίνας, ο Σύλλογος Αλιέων Μεθάνων, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γιάννης Βρατσάμης, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γεώργιος Μπαμπούσκος, ο Σύλλογος Μεγαλοχωρίου η ΑΡΣΙΝΟΗ, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Δημήτριος Κοντογιάννης, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑΟ ΔΡΥΟΠΗ – ΦΑΒΙΕΡΟΣ, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Αθανάσιος Βλάχος, ο Ναυτικός Όμιλος ΝΗΡΗΙΣ, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Ιωάννης Σκούρτης.
    Σάββας Ν. Αθανασίου

  • 17 Μαΐου 2011, 22:23 | Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών & Οικοπεδούχων Σκορπονερίου

    Κύριοι,

    Με την προτεινόμενη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στη θέση ΓΑΝΤΖΑ του όρμου Σκορπονερίου Βοιωτίας (ΠΟΑΥ Ευβοϊκού, Αταλάντης-Λάρυμνας, ζώνη ΙΙΙ.6), επιδιώκεται η νομιμοποίηση της εδώ και χρόνια λειτουργούσας εντός του όρμου ΠΑΡΑΝΟΜΑ συγκεκριμένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, με πληθώρα από διοικητικές και δικαστικές αρχές διαπιστωμένων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/1986 και της κοινής υπουργικής αποφάσεως 69269/5387/1990, όπως έχουν παγίως ερμηνευθεί από το Σ.τ.Ε., ενόψει των επιταγών του άρθρου 24 του Συντάγματος, η εγκατάσταση μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας, που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές που τυγχάνουν εκ των πραγμάτων πρόσφορες για την ανάπτυξη της δραστηριότητος αυτής (Σ.τ.Ε. 2489/2006). Ειδικά στο περιεχόμενο της υπ’ αριθ. 5774/1996 απόφασης του Σ.τ.Ε., που εκδόθηκε επί αιτήσεώς μας κατά συγκεκριμένης μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας, που λειτουργούσε εντός του κλειστού όρμου Σκορπονερίου, μολονότι ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της, από το 1996 δεν έχει αποκατασταθεί ο χερσαίος και ο θαλάσσιος χώρος με ευθύνη της Ν.Α. Βοιωτίας, διαλαμβάνεται ότι « Η εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στον ελλαδικό χώρο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από την άποψη των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, εάν ληφθεί υπ’ όψη ότι γίνεται στους ευπαθείς παράκτιους χώρους, ενώ θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το μεγάλο μήκος των ακτών της χώρας, στις οποίες προστίθεται και ο μεγάλος αριθμός των ακτών των νησιών. Εν όψει της ιδιαιτερότητας αυτής που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, οι επιχειρήσεις ιχθυοτροφείων μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον πλησίον των ευπαθών οικοσυστημάτων των ακτών, οι οποίες αποτελούν κατά το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό αυτού Ν. 1650/1986 αντικείμενο ιδιαίτερης προστασίας.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη περιοχή του όρμου Σκορπονερίου, η Πολιτεία έχει εντάξει στο σχέδιο πόλεως από το 1975 για τουριστική ανάπτυξη και εξοχικές κατοικίες. Από εμπεριστατωμένη μελέτη εγκεκριμένου φορέα που έχουμε στα χέρια μας, διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η μόλυνση και η ρύπανση που έχει προκληθεί στη θαλάσσια έκταση του όρμου Σκορπονερίου από τη συνεχή διαρροή ιχθυοτροφών, τροφών, ούρων, περιττωμάτων, αντιβιοτικών φαρμάκων και οργανικών αποβλήτων των ψαριών του συγκεκριμένου παράνομου ιχθυοτροφείου. Η συγκεκριμένη μονάδα, παραβιάζοντας και μη τηρώντας καμία από τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία διατάξεις (αδιαφορώντας, ακόμη και για την καταβολή των προστίμων που της έχουν επιβληθεί), έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ποιότητα του νερού και του βυθού της θάλασσας, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του μακρόστενου, μήκους 5 χιλιομέτρων, και πλάτους 2,5 χιλιομέτρων του όρμου Σκορπονερίου, ο οποίος λόγω των διαστάσεων και του σχήματός του παρουσιάζει ιδιαίτερη συμπεριφορά σε σχέση με τον υπόλοιπο Ευβοϊκό, σε ότι αφορά την ικανότητα ανανέωσης των υδάτων του. Σημειώστε ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι κατά 90% βόρειοι με αποτέλεσμα όλες οι ακαθαρσίες από πλύσιμο διχτυών, σκουπίδια, τροφές, φελιζολ κλπ να γεμίζουν την επιφάνεια της θάλασσας και την ακτή μας όπου κολυμπάμε. Ειδικότερα όπως αποδείχθηκε από τις μετρήσεις και τις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν, ο κόλπος παρουσιάζει φαινόμενα ευτροφισμού και τα νερά σε όλη την επιφάνειά του έχουν μολυνθεί. Η μόλυνση έχει προκληθεί εξ αιτίας των προϊόντων μεταβολισμού των ψαριών, των υπολειμμάτων ιχθυοτροφών, υπολειμμάτων αντιβιοτικών και απολυμαντικών μέσων και της διασποράς ασθενειών, που αναπτύσσονται στις υδατοκαλλιέργειες λόγω της μεγάλης πυκνότητάς τους. Άλλη μελέτη αποφαίνεται ότι o όρμος πλέον ανήκει στην βαθμίδα –θαλάσσιου νερού κάτω του μετρίου Μία τρίτη μελέτη αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες των υδατοκαλλιεργειών εντος των κλειστών κόλπων.

    Η παράλειψη, ωστόσο, στάθμισης με την προτεινόμενη ρύθμιση των προκαλουμένων βλαβών στην ευρύτερη παράκτια και θαλάσσια περιοχή, της προστιθεμένης με την λειτουργία του υφιστάμενου ιχθυοτροφείου, καθώς και της συμβατότητας της ύπαρξης ιχθυοτροφείου, τόσο με το κάλλος της περιοχής και τον χαρακτήρα του όρμου ως μιας από τις εναπομείνασες περιοχές κολύμβησης, όσο και με την προϋφιστάμενη θεσμοθετημένη για την περιοχή χρήση της παραθεριστικής κατοικίας και τουρισμού, καθιστά επιβεβλημένη την απάλειψη της συγκεκριμένης περιοχής ΓΑΝΤΖΑ από προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης ιχθυοτροφείου, προς αποφυγή νέου κύκλου αντιδικιών, καθώς και του όρμου Σκορπονεριου με την μετεγκατάσταση των πλωτών εγκαταστάσεων και του ιχθυογενετικού σταθμού του συγκεκριμένου ιχθυοτροφείου, για λογαριασμό του οποίου εκπονούνται μεθοδευμένες μελέτες ιδιωτών τεχνικών συμβούλων οι οποίοι, ενεργούν παράλληλα και ως μελετητές των συναρμοδίων Υπουργείων, Δήμων, Περιφερειαρχών και προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την παράνομη ύπαρξη της συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας στον ευαίσθητο κλειστό όρμο Σκορπονερίου, αδιαφορώντας για την προϋφιστάμενη στην περιοχή χρήση της παραθεριστικής κατοικίας, τη νόμιμη ύπαρξη 3000 οικοπέδων εντός σχεδίου και ήδη 280 εξοχικών κατοικιών, η οποία οδηγείται στον οριστικό αφανισμό, προκειμένου να κερδοσκοπήσει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος κατά την αρχική αδειοδότηση της μονάδας ετύγχανε προϊστάμενος της διεύθυνσης αλιείας της Ν.Α. Βοιωτίας, αρμόδιας για την αδειοδότησή της !!!

    Με βάση όλα τα παραπάνω και ιδίως ενόψει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις οποίες η Διοίκηση άλλωστε έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, επιβάλλεται να απόσχετε από κάθε πράξη χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής του όρμου και Γάντζας του Ευβοϊκού κόλπου η οποία περιλαμβάνει τη θαλάσσια έκτασης του όρμου Σκορπονερίου, ως ζώνης χωροθέτησης ιχθυοτροφείων.

  • 17 Μαΐου 2011, 21:13 | Nafsika

    Τα ιχθυοτροφεία μολύνουν και υποβαθμίζουν τον κόλπο του Αργοστολίου. Η καταστροφή είναι ορατή με γυμνό μάτι εδώ και χρόνια! Ο βυθός των παράκτιων παραλιών έχει γεμίσει γλίτσα και στην επιφάνεια του νερού επιπλέει μια ιριδύζουσα ουσία.

  • 17 Μαΐου 2011, 20:23 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Διαβαζουμε στο σχολιο του κ. Νεοφύτου
    -Ρωτούν κάποιοι μέσα από τις στήλες της διαβούλευσης, αν οι υδατοκαλλιέργειες ανταγωνίζονται τον τουρισμό. Απαντώ κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αρκεί, όμως, να δουλεύουν όλα σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής πρακτικής.-

    Η εμπειρια όμως λέει άλλα.

    Από την εφημερίδα Παρατηρητής Φθιώτιδας:

    –Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ.Περικλής Καραΐσκος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή της Λοκρίδας και αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός του θα καταψηφίσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιεργειες όταν έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ.Θανάση Χειμάρα ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως
    -θα είμαστε αρνητικοί σε όλες τις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν επιθυμούν την εγκατάσταση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Συναντηθήκαμε την προηγούμενη της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον κ. Καραΐσκο και τον εξουσιοδότησα να χειριστεί το θέμα με τον τρόπο αυτό γιατί με την εμπειρία μου, από τη θητεία ως νομάρχης Σάμου αλλά και αργότερα ως νομάρχης Φθιώτιδας, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τουριστική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τη θέση μου αυτή την έχω κάνει γνωστή και στη Λοκρίδα από το 2003 όταν δεσμεύτηκα ενώπιον της γενικής συνέλευσης των κατοίκων στην αίθουσα δημοτικών συμβουλίων Αταλάντης ότι δεν πρόκειται να υπογράψω καμιά νέα άδεια–

    Όπως βλέπετε η εμπειρια έδειξε ότι τουριστική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορούν να συνυπάρξουν

  • 17 Μαΐου 2011, 20:39 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Διαβαζουμε στο σχολιο του κ. Νεοφύτου
    -Ρωτούν κάποιοι μέσα από τις στήλες της διαβούλευσης, αν οι υδατοκαλλιέργειες ανταγωνίζονται τον τουρισμό. Απαντώ κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αρκεί, όμως, να δουλεύουν όλα σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής πρακτικής-

    Η Δ/νδη Χωροταξίας όμως διαφωνεί

    Ελληνικη Δημοκρατία
    Υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ
    Γεν.Δ/νση Περιβαλλοντος
    Δ/νση Χωροταξίας
    Τμημα Β
    Αρ.Πρωτ. 6225/26-11-1997
    Προς: το Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντος
    Θέμα: Απορριψη χωροθέτησης για τη μετεγκατάσταση και επέκταση μοναδας πάχυνσης δυναμικότητας 442 τονων /ετος στη Θέση Μικροβοιβος κοινοτητας Προσκυνά Ν.Φθιώτιδας( περιοχή στον Κόλπο θεολόγου -Αταλάντης)
    ΣΧΕΤ…..
    Απόψεις………
    Συνεκτιμώντας τα παραπανω και ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗς ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ`ΕΞΟΧΉΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ
    ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΘΑ
    ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΑΔΑΣ
    Ο Προισταμενος της Δ/νσης
    α/α
    Χρήστος Ζαμπέλης

    Οπως βλέπετε απο το 1997 το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρούσε ότι οι υδατοκαλλιεργειες είναι δραστηριοτητα ΑΣΥΜΒΑΤΗ με τον Τουρισμό

  • 17 Μαΐου 2011, 19:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Συμφωνώ και εγώ με την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων γιατί δεν πληρούν τις προδιαγραφές και μολύνουν έναν πανέμορφο κόλπο.

  • 17 Μαΐου 2011, 19:36 | Βαγγέλης Δημητρίου

    Ευχαριστώ πολύ τον κ.Κουκάρα μέλος της ομάδας που συνέταξε την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ειδικό σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού για την ευγενική του απάντηση στην επιστολή μου της 13/5/11.
    Επιτρέψτε μου δύο ερωτήσεις:
    α) Μετά από τις απαντήσεις που δόθηκαν με αυτή την επιστολή στις παρατηρήσεις μου θεωρούν οι υπεύθυνοι για την προώθηση της ΚΥΑ που εγκρίνει μεταξύ των άλλων στο πρώτο της άρθρο την «στρατηγική μελέτη» ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή,ως στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποτελεί «ομπρέλα» για τις επιμέρους μελέτες που θα συντάσσονται.Αυτό είναι ξεχωριστή ευθύνη.
    β)Πολύ λίγα κείμενα στις απόψεις που διατυπώθηκαν στο διάλογο αφορούν το συνολικό θέμα και δεν περιορίζονται σε τοπικές ρυθμίσεις και διαφορές ή σε γενικές νουθεσίες.Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα γενικότερα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού της ιχθυοκαλλιέργειας έχει για παράδειγμα το άρθρο του Α. Λάγκη τον οποίο και χαιρετώ από βάθους καρδιάς. Παρακαλώ τους υπεύθυνους να σκεφτούν αν το γεγονός ότι η συζήτηση πήρε αυτό τον χαρακτήρα οφείλετε στο ότι το σχέδιο της ΚΥΑ δεν αποτελεί βάση για συζήτηση γιατί εκτός των άλλων διαφορών λέει πολλά και τίποτα. Αν και αυτό είναι αδιάφορο τότε πολύ φοβάμαι ότι ο χαρακτηρισμός φύλλο συκής που χρησιμοποίησα στην πρώτη μου επιστολή επιβεβαιώνεται.
    Τελειώνω με μία ας την πούμε «προκλητική» παρατήρηση:
    Η οργανωμένη προσπάθεια δια βοής στήριξης μίας ή άλλης άποψης δεν ανατρέπει το γεγονός ότι ορισμένα πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αντικειμενικά. Όσες ψήφους και να πάρει » ο γάιδαρος δεν πετάει ούτε θα πετάξει».

  • Η Ελλάδα την τελευταία 27ετία έχει επιδείξει σημαντικά μεγέθη σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τον εφοδιασμό των αγορών με προϊόντα υδατοκαλλιέργειας κυρίως θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εξισορρόπηση του ελειμματικού ισοζυγίου των θαλασσίων προιόντων.

    Η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία αλλά στηρίχτηκε σε μία σειρά παραγόντων όπως:

    • τις ιδανικές γεωμορφολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες των ελληνικών θαλασσών,
    • την ευρωπαϊκή πολιτική χρηματοδοτικών κινήτρων η οποία κατόρθωσε να προωθήσει τον τομέα με γρήγορους ρυθμούς,
    • την θετική συμβολή στην κάλυψη του εμπορικού ισοζυγίου της Ε.Ε σε εμπορικά προϊόντα.

    Ο συνδυασμός των ανωτέρω έδωσε θετικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική αναζωογόνηση και η δραστηριοποίηση περιοχών της ελληνικής υπαίθρου, ειδικά σε νησιωτικές ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές.

    Επί πλέον προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές, η Ιχθυοκαλλιέργεια έχει εδραιωθεί ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και παρέχει σημαντική στήριξη στην εθνική οικονομία.

    Επισημαίνουμε ότι η τσιπούρα και το λαβράκι εκτρέφονται σε θαλάσσιο περιβάλλον χωρίς ρύπανση ή μόλυνση, για μια περίοδο 18 – 24 μηνών. Ο συνδυασμός της υψηλής ποιότητας του περιβάλλοντος εκτροφής και της συνεχούς διαδικασίας βελτιστοποίησης της παραγωγής διασφαλίζει την ποιότητα και τη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών. Αντίστοιχα, η εφαρμογή μεθόδων ολικής διαχείρισης της ποιότητας και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο σύνολο της αλυσίδας από την παραγωγή έως και την εμπορία, αποτελούν την εγγύηση για την ποιότητα και τη φρεσκότητα των προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται στις αυστηρές περιβαλλοντικές και καταναλωτικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά συνέπεια οποιαδήποτε απαξίωση του κλάδου μέσω εργαλείων (μελέτες) έρευνας που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, μόνον κακό μπορεί να προκαλέσει στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.

    Τα δεδομένα ορισμένων μελετών που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά και δεν βασίζονται σε βιβλιογραφικά δεδομένα, δεν έχουν ανταπόκριση στην πραγματικότητα.

    Οι μελέτες αυτές, που βασίζονται σε μεθόδους μη αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα, περιλαμβάνουν αποτελέσματα μετρήσεων βάσει των οποίων εξάγονται συμπεράσματα που φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά το χαρακτήρα της περιοχής και το επίπεδο της ρύπανσης λόγω της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

    Πάντα σεβόμενοι τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας σαν βάση την επιστήμη και την εμπεριστατωμένη έρευνα, κρίνουμε επισφαλή την διεξαγωγή συμπερασμάτων από μη εμπεριστατωμένες αναφορές σχετικά με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Η χωροταξική ανάπτυξη της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας κυρίως στην παράκτια ζώνη (θαλάσσια και χερσαία), περιοχή κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομία της χώρας, υπό καθεστώς υψηλού ανταγωνισμού λόγω των πολλών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτή, και η εξάρτηση της ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών, σε κάθε περίπτωση, από υδάτινους πόρους με υψηλή ποιότητα, διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητα του τομέα και δημιουργούν την ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων στη χωροθέτησή τους.

    Η θέσπιση του προτεινόμενου ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες σε εθνικό επίπεδο, θα δημιουργήσει το απαιτούμενο σαφές πλαίσιο κατευθύνσεων ανάπτυξής τους για τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσανατολιστούν στις κατάλληλες από χωροταξικής και περιβαλλοντικής άποψης θέσεις, ενώ αναμένεται να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν και οι καταγεγραμμένες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, που ασκούνται ή που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί για τις περιοχές αυτές η αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξή τους.

    Μετά και τα ανωτέρω οι παρατηρήσεις μας για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, συνοψίζονται στα κατωτέρω:

    (1) αποστάσεις μεταξύ Π.Ο.Α.Υ. και Αποστάσεις μεμονωμένων χωροθετήσεων από Π.Ο.Α.Υ. ή Π.Α.Σ.Μ.

    Επισημαίνουμε ότι, από τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ (Π.Ο.Α.Υ.):

    • Θα δημιουργηθούν προβλήματα και δυσκολίες, στην θεσμοθέτηση (Π.Ο.Α.Υ.), σε ομάδα καλλιεργητών ή σε μεμονωμένο φορέα ιχθυοκαλλιέργειας, που διαθέτουν ή διαθέτει πάρκα εκτροφής άνω των 100 στρεμμάτων.

    • Είναι αδύνατη η διοικητική λειτουργία των (Π.Ο.Α.Υ.), αφού πολλές φορές οι διοικητικές έδρες των εταιρειών είναι εγκατεστημένες στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Νομαρχίες) που εδρεύουν και οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, ενώ η έδρα του φορέα διοίκησης της Π.Ο.Α.Υ. θα βρίσκεται σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα.

    • Επί πλέον υπάρχουν περιοχές που γειτνιάζουν, όσον αφορά την απόσταση που ορίζεται στην ΚΥΑ (κάτω των 10 ναυτικών μιλίων), είναι όμως απομονωμένες γεωμορφολογικά και έτσι καθίσταται μη λειτουργική η δημιουργία μιας και μόνον Π.Ο.Α.Υ., εφ’ όσον θα υποχρεούνται οι παραγωγοί να κάνουν ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να ανταποκριθούν στις διοικητικές απαιτήσεις της Π.Ο.Α.Υ.

    • Επίσης σε εκτεταμένες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων, υπάρχουν ομάδες παραγωγών σε συγκεκριμένα επί μέρους τμήματα των περιοχών αυτών, όπου υπάρχουν ήδη παγιωμένες συνεργασίες (κοινές υποδομές, εξοπλισμοί) και θα δημιουργηθούν εμπόδια από την ίδρυση μιας και μόνον Π.Ο.Α.Υ.

    Συμπερασματικά αναφέρεται ότι πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω η περίπτωση δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. ανεξαρτήτως αποστάσεων, λαμβανομένων υπ΄ όψιν της γεωμορφολογίας, του τοπίου κ.λ.π. στην ελληνική επικράτεια, καθώς και της διοικητικής δομής της κάθε περιοχής. Για τον ίδιο ως άνω λόγο, προτείνεται να καταργηθούν γενικότερα οι αναφερόμενες αποστάσεις για Π.Ο.Α.Υ. ή Π.Α.Σ.Μ.

    (2) Μεμονωμένη χωροθέτηση νέων υδατοκαλλιεργητικών μονάδων (σημείο β, Κεφαλαίου Β, άρθρο 5, παράγραφος 1.

    Η μεμονωμένη χωροθέτηση νέων υδατοκαλλιεργητικών μονάδων προτείνεται να είναι δυνατή, εκτός των αναφερομένων στις τρεις παύλες του σημείου β και για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων μονάδων όσον αφορά την δημιουργία μονάδων άλλων θαλάσσιων καλλιεργούμενων ειδών (βάσει της κείμενης νομοθεσίας).

    Με τιμή,
    Για την εταιρεία ΝΑΥΣ ΕΠΕ
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ιωάννα Αργυρού,
    Γενική Διεύθυνση.

  • 17 Μαΐου 2011, 18:56 | Andreas Vasilatos

    It beyond comprehension why a fish farm would be allowed to exist in the bay instead of out at sea. Kefalonia’s economic livelihood is dependent not on fish farms, but on tourism andd it’s ecological pristineness which sets it apart from other islands and tourists destinations. I fail to understand would good could come of having a polluting fishfarm in such close proximity to our beaches instead of out at sea. The only interest it’s serves is saving a company money, which comes at the expense of the greater good. My objection is framed in economic terms, the people of kefalonia should not subsidize the fish farm in this way.

  • 17 Μαΐου 2011, 18:41 | Crystel

    Bohthiste na vgoun ta ixthiotrofia apo ton kolpo argostoliou! Theloume na epistrepsume stis omorfes fusikes paralies tou kolpou argostoliou..!
    Thelw kai gw mia mera na fero ta paidia mu se afthn thn omorfh perioxh opos me efernan kai oi dikoi mu goneis otan imun mikri!