Άρθρο 11

Ρύθμιση τιμολογίων και άλλες υποχρεώσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας

  1. Στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος νόμου, κατά την έγκριση των τιμολογίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο ν.2773/1999 (ΦΕΚ Α’ 286) και στο ν.3428/2005 (ΦΕΚ Α’ 313) αντιστοίχως, καταργούνται τα στοιχεία των τιμολογίων αυτών που λειτουργούν ως κίνητρα για την άσκοπη αύξηση της διακινούμενης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να επιβάλλονται στους κατόχους αδειών του ν.2773/1999 και στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ν.3428/2005 αντιστοίχως, υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που αφορούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα, κατά τη διαδικασία του άρθρου 28 του ν.3426/2005 (ΦΕΚ Α’ 309) και του άρθρου 34 του ν.3428/2005.

Κατ’ εξαίρεση των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, διατηρούνται τα στοιχεία των τιμολογίων που εξυπηρετούν κοινωνικό σκοπό, εφόσον οι δυσμενείς επιπτώσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής λόγω των στοιχείων αυτών είναι οι απολύτως αναγκαίες και δεν είναι δυσανάλογες προς τον κοινωνικό σκοπό. (Το άρθρο 11 αντιστοιχεί στο άρθρο 10 της Οδηγίας).

  • Ας αφαιρεθούν επιτέλους τα τέλη για την ΕΡΤ από τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετά χρόνια δεν πληρώνουμε την παθογένεια της και την κακοδιαχείριση σε αυτή; Είναι μια καλή ευκαιρία μέσω του Άρθρου αυτού να καταργηθεί ένα τέλος το οποίο κανείς Έλληνας δεν πληρώνει με ευχαρίστηση, και ας αφήσουμε την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση να παλέψει με τους κοινούς για όλους κανόνες της αγοράς.

    Μετα τιμής,

    Τσιλιγκερίδης Ευκλείδης
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 10 Μαρτίου 2010, 23:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Έχω χτίσει ένα σπίτι στο οποίο αποφάσισα να εγκαταστήσω γεωθερμική αντλία ψύξης – θέρμανσης και ανέλαβα ένα υψηλό κόστος αποβλέποντας σε μια μακροχρόνια απόσβεση (που δεν θα γίνει ποτέ έτσι όπως πάμε) και προσπαθώντας να συμβάλω στη μείωση εκπομπής ρίπων για τα επόμενα χρόνια.
    Η χρήση μιας εγκατάστασης μειώνει έως και 60% την ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανση και την ψύξη κατοικιών σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους (καυστήρας πετρελαίου ή φυσικού αερίου σώματα panel, κλιματιστικά κτλ)
    Η λειτουργία μιας γεωθερμικής αντλίας σε μια μονοκατοικία 150-170 m2 απαιτεί την εγκατάσταση τριφασικής παροχής ρεύματος και την κατανάλωση περίπου 5000-6000 kw/h το χρόνο. Η κατανάλωση αυτή προστίθεται στην κατανάλωση της οικίας . Η ΔΕΗ δεν διαχωρίζει το είδος και την προέλευση της κατανάλωσης και εφαρμόζοντας το κλιμακωτό τιμολόγιο υπολογίζει σχεδόν το σύνολο των kw/h της αντλίας με το μέγιστο αντίτιμο 0,18971 €/kWh +ΦΠΑ , τιμωρώντας τον χρήστη ως υπερκαταναλωτή ενέργειας με μειωμένη οικολογική συνείδηση. Δεν φτάνει αυτό αλλά ανακοινώθηκε η επιπλέον επιβάρυνση ανά Mwh κατά πέντε ευρώ σαν μια επιπλέον εκδίκηση στα «ενεργοβόρα» σπίτια μας. Ταυτόχρονα εξαιρέθηκε από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης , το πετρέλαιο θέρμανσης.
    Η απόφαση μου να εγκαταστήσω μια τέτοια διάταξη στο σπίτι που έχτισα πάρθηκε με την διάθεση ενός νέου ενεργού ανθρώπου ευαισθητοποιημένου σε θέματα περιβάλλοντος που θέλει να σηματοδοτήσει με τον τρόπο του την είσοδο μας σε μια νέα εποχή που μας θέλει πρωτοπόρους στο να ξεπλύνουμε σε όλα τα επίπεδα τις ζημιές που έγιναν από τις προηγούμενες γενιές . Κάθε καινοτομία μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολλών και να γίνει κυρίαρχη , αμφισβητείται , χλευάζεται ακόμη και διώκεται . Στην πορεία λοιπόν προς την πραγματική πράσινη ανάπτυξη και όχι αυτή των φυλλαδίων δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε μόνοι .
    Περιμένουμε από το οργανωμένο κράτος και από την παρούσα κυβέρνηση άμεση και ισχυρή παρουσία στα θέματα στήριξης των πρωτοβουλιών για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
    Πρέπει λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο να σταματήσει άμεσα η εκδικητική χρέωση της ΔΕΗ απέναντι στους χρήστες της γεωθερμίας και να ισχύσει μειωμένο τιμολόγιο όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ακολουθήσουν και άλλοι που θα εγκαταστήσουν παρόμοιες εγκαταστάσεις .
    Με τιμή
    Κωνσταντίνος Χριστοδούλου

  • 9 Μαρτίου 2010, 11:40 | Altern8

    Φαίνεται ότι στο παρόν μεταφράζεται αυτούσιο το αντίστοιχο άρθρο της Οδηγίας.

    Ποία είναι «τα στοιχεία των τιμολογίων αυτών που λειτουργούν ως κίνητρα για την άσκοπη αύξηση της διακινούμενης ενέργειας» για την Ελληνική πραγματικότητα ?