Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1. Ο παρών νόμος εφαρμόζεται:

α) στους παρόχους ενεργειακών υπηρεσιών και άλλων μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, στους διανομείς ενέργειας, στους διαχειριστές δικτύων διανομής και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας,

β) στους τελικούς καταναλωτές,

γ) στις ένοπλες δυνάμεις, ιδίως στις κτιριακές υποδομές και στα οχήματα μεταφοράς του πολιτικού προσωπικού τους, στο μέτρο που η εφαρμογή του παρόντος νόμου δεν αντίκειται στη φύση και στον κύριο στόχο των δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων. Από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου εξαιρούνται τα υλικά που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς.

2. Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου, στην έννοια του τελικού καταναλωτή δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμ. Η.Π.54409/2632/27-12-2004 περί του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ “σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου” του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2003 και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Β’ 1931), όπως ισχύει.

3. Από την εφαρμογή των άρθρων 8 και 14 του παρόντος νόμου, εξαιρούνται οι διανομείς ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας της περ.ιθ) του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.

(Το άρθρο 2 αντιστοιχεί στο άρθρο 2 της Οδηγίας)

  • 9 Μαρτίου 2010, 10:26 | Μπυρος Θεόδωρος

    Πιστεύω ένα μεγάλο κομμάτι κτιρίων δημοσίου συμφέροντος είναι αυτά της εκπαίδευσης (Δημοτικά,Γυμνάσια,Λύκεια,Πανεπιστήμια). Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ειδική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια και παραγωγής ενέργειας πχ. από φωτοβολταϊκά . Το όφελος είναι πολλαπλό 1)Μείωση κατανάλωσης ενέργειας 2) Έσοδα στα σχολεία και έτσι δυνατότητες δράσης τους 3) Ανάπτυξη σωστής ενεργειακής συνείδησης στους νέους

  • 9 Μαρτίου 2010, 09:27 | thanos

    Νομίζω ότι ο τομέας των ενόπλων δυνάμεων αντοπίζεται πολύ σωστα.
    Η ενεργειακή μελέτη όλων των παραμέτρων θα έδινε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
    Η παρουσία μεγάλων οχημάτων μέσα στις πόλεις με μεταφορά μερικών καρβελιών ψωμιού και ένα στρατιώτη είναι ενδυκτικό της κατάστασης.