Άρθρο 8

Υποχρεώσεις των διανομέων ενέργειας, διαχειριστών δικτύων διανομής και επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας

1. Οι διανομείς ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας υποχρεούνται να παρέχουν, ανά έτος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  τις απαραίτητες συγκεντρωτικές στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τους τελικούς καταναλωτές τους, προκειμένου να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και να προάγονται και να παρακολουθούνται οι ενεργειακές υπηρεσίες και άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Στα στοιχεία που παρέχουν περιλαμβάνονται πληροφορίες, επίκαιρες ή/και ιστορικές, για την κατανάλωση των τελικών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των χαρακτηριστικών φορτίου, του διαχωρισμού και της γεωγραφικής θέσης των πελατών τους. Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να αναζητεί πρόσθετες πληροφορίες από τους ανωτέρω υπόχρεους, τηρώντας την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών που έρχονται σε γνώση της.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξειδικεύονται τα στοιχεία που οφείλουν να παρέχουν οι ανωτέρω υπόχρεοι, ο χρόνος υποβολής τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Οι διανομείς ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας, αμέσως ή/και εμμέσως, δι’ άλλων παρόχων ενεργειακών υπηρεσιών ή μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, υποχρεούνται να προσφέρουν στους τελικούς καταναλωτές τους σε ανταγωνιστικές τιμές:

α)      ενεργειακές υπηρεσίες και

β)      ενεργειακές επιθεωρήσεις ή/και μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.

3.      Οι διανομείς ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων διανομής και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, υποχρεούνται, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του, να προσκομίσουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75), στην οποία να αναφέρεται η πλήρωση μιας τουλάχιστον από τις προϋποθέσεις εξαίρεσης της περ. ιθ) του άρθρου 3  του παρόντος, με συνημμένα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

4.  Με διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής του Σ.Δ.Ε.Α. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήτοι μέχρι την 30/06/2011, δύναται να συσταθεί Ταμείο για την επιδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για την ανάπτυξη αγοράς παροχής ενεργειακών υπηρεσιών ή/και μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για ορθολογική χρήση και  εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα, αντικείμενο δραστηριότητας του Ταμείου αποτελεί η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η ενίσχυση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων που σκοπεύουν στην εξοικονόμηση, στην ορθολογική χρήση ενέργειας, στον περιορισμό χρήσης ενεργοβόρων παραγωγικών διαδικασιών, στην ανάπτυξη αγοράς παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, το Ταμείο επιδοτεί το ίδιο ή εξασφαλίζει δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, επενδύσεων και προγραμμάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται κυρίως από εισφορές των διανομέων ενέργειας, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας κατά την έννοια του παρόντος νόμου. Το Ταμείο δύναται να συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα.

Με το ως άνω διάταγμα καθορίζεται η διαδικασία σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του Ταμείου, οι πόροι, ο τρόπος και η διαδικασία χρηματοδότησής του, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

5. Στους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1 – 3 του παρόντος άρθρου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 – 30.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία επιβολής του ανωτέρω προστίμου, η υποβολή και εξέταση των ενστάσεων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

(Η παρ.1 αντιστοιχεί στην παρ. 1α του άρθρου 6 της Οδηγίας και η παρ. 2 στις παρ. 2αi και 2αii του άρθρου 6 της Οδηγίας. Η παρ. 4 αντιστοιχεί στην παρ. 2α iii του άρθρου 6 και στο άρθρο 11 της Οδηγίας. Η παρ. 3 αντιστοιχεί στην παρ. 2 του άρθρου 6 της Οδηγίας).

  • 17 Μαρτίου 2010, 19:21 | Ομιλος ΙΤΑ

    Παρ. 4 Παρότι στην Οδηγία 2006/32, άρθρο 11, παρ. 3 γίνεται σαφές ότι αποδέκτες των επιδοτήσεων προγραμμάτων του Ταμείου θα είναι, σε πιστή μετάφραση, οι ΕΕΥ, ανεξάρτητοι ενεργειακοί σύμβουλοι, διανομείς ενέργειας, διαχειριστές δικτύων διανομής, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας και εγκαταστάτες, ενώ διατίθεται η ευχέρεια σε κάθε Μέλος-Κράτος να επιδοτεί και τους τελικούς καταναλωτές. Προτείνουμε το κείμενο να τροποποιηθεί σε «..Το Ταμείο δύναται να συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα. Οι πόροι του Ταμείου θα είναι διαθέσιμοι σε όλους τους παρόχους μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, όπως ΕΕΥ, ανεξάρτητοι ενεργειακοί σύμβουλοι, διανομείς ενέργειας, διαχειριστές δικτύων διανομής, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας και εγκαταστάτες.»

  • Παράγραφος 5. Το ποσό του προστίμου λυπάμαι αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί γελοίο. Σε επιχειρήσεις- κολοσσούς όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, θα κοστίσει πολύ περισσότερο να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση πρόστιμο της τάξης των 30.000€, δεν πρόκειται να τους πείσει να κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ώστε να γίνει εφικτό να καλυφθεί το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων τους με ειδικούς στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.
    Τουλάχιστον αφαιρέστε την παράγραφο 2 από τα πρόστιμα αν δεν θέλετε να αλλάξετε τα πρόστιμα.

    Μετα τιμής,

    Τσιλιγκερίδης Ευκλείδης
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός