Άρθρο 5

Μεθοδολογία υπολογισμού του εθνικού ενδεικτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας

1. Για τον υπολογισμό του εθνικού ενδεικτικού στόχου ορίζεται μέση ετήσια τελική ενεργειακή κατανάλωση αναφοράς, η οποία προκύπτει από το μέσο όρο της ετήσιας εγχώριας τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά την πενταετία 2001-2005 και αφορά τους καταναλωτές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου. Η μέση ετήσια τελική ενεργειακή κατανάλωση αναφοράς ισούται με το ποσό ενέργειας που διανεμήθηκε ή πωλήθηκε στους τελικούς καταναλωτές την ανωτέρω πενταετία, χωρίς προσαρμογή για βαθμοημέρες, διαρθρωτικές αλλαγές ή μεταβολές παραγωγής.

2. Ο εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας εκφράζει την προκύπτουσα απόλυτη ποσότητα ενέργειας προς εξοικονόμηση σε GWh, υπολογίζεται άπαξ και παραμένει σταθερός ως το τέλος του 2016. Ειδικότερα, ο  εθνικός ενδεικτικός αυτός στόχος θα είναι το αποτέλεσμα της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται σωρευτικά κατά τη χρονική περίοδο που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, μέσω της προσφοράς ενεργειακών υπηρεσιών και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

3. Για τον υπολογισμό της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη χρονική περίοδο που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, μπορεί να λαμβάνεται υπόψη  η εξοικονόμηση ενέργειας που έχει προκύψει κατά την περίοδο ενός συγκεκριμένου έτους μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η οποία είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που έχουν ληφθεί σε προηγούμενο έτος, τουλάχιστον όμως μετά το έτος 1991, και η οποία παρουσιάζει διάρκεια. Τα μέτρα τεχνολογικής φύσεως θα πρέπει είτε να επικαιροποιούνται με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις, είτε να προσαρμόζονται μετά από συγκριτική αξιολόγηση  με αντίστοιχα τεχνολογικά μέτρα.

4. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι επαληθεύσιμη και μετρήσιμη ή εναλλακτικά υπολογίζεται βάσει εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο άρθρο.

(Το άρθρο 5 αντιστοιχεί στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας).

  • 2. Ο εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας εκφράζει την προκύπτουσα απόλυτη ποσότητα ενέργειας προς εξοικονόμηση σε GWh, υπολογίζεται άπαξ και παραμένει σταθερός ως το τέλος του 2016. Ειδικότερα, ο εθνικός ενδεικτικός αυτός στόχος θα είναι το αποτέλεσμα της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται σωρευτικά κατά τη χρονική περίοδο που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, μέσω της προσφοράς ενεργειακών υπηρεσιών και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

    Η σωρευτικά ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένας γενικός ενδεικτικός δείκτης. Ουσιαστικότερα αποτελέσματα για στοχευμένη ενεργειακή πολιτική (αυτό είναι το ζητούμενο) θα έπρεπε πλην του προαναφερόμενου δείκτη, να υφίστανται και ενεργειακοί δείκτες εξοικονόμησης ενέργειας ανά κατηγορία (κτηρία, μεταφορές, κλπ)