Άρθρο 06: Όροι και προϋποθέσεις για εγκατάσταση μικρών Ανεμογεννητριών

1. Η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών που συνδέονται στο δίκτυο γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών που καταρτίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 50 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις, που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο διανομής.
2. Κατά την κατάρτιση του προγράμματος, λαμβάνονται ιδίως υπόψη η δυνατότητα απορρόφησης και η ασφάλεια της λειτουργίας των δικτύων καθώς και θέματα ασφαλούς λειτουργίας των ανεμογεννητριών.
3. Για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικό σταθμό μικρών ανεμογεννητριών μπορεί να προβλέπεται ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον ίδιο χώρο στον οποίο αναπτύσσεται ο σταθμός. Με την ίδια απόφαση, καθορίζεται, κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων που αφορούν στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών, η αδειοδοτική διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνεται και o τρόπος της υποβολής των σχετικών αιτήσεων, η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας και η τυχόν διαφοροποίησή της σε σχέση με αυτή που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.3468/2006, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την ισχύ του σταθμού και τη γειτνίασή του με το δίκτυο, το περιεχόμενο των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ως άνω Ειδικού Προγράμματος.
4. Ο αρμόδιος Διαχειριστής απορρίπτει αιτήματα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, εάν διαπιστώσει ότι καταστρατηγούνται οι διατάξεις για την εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή την υπαγωγή σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή την αντιστοίχιση σε κατηγορία τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας.
5. Δεν ικανοποιούνται περισσότερα από δύο (2) αιτήματα για προσφορά σύνδεσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ανά φορείς στη μετοχική ή εταιρική σύνθεση των οποίων συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης δεν ικανοποιούνται αιτήματα για σταθμούς σε απομακρυσμένες από τα δίκτυα διανομής θέσεις, για τη σύνδεση των οποίων απαιτείται, σε ευθεία απόσταση, ανάπτυξη νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των χιλίων μέτρων (1.000 m).
6. Η περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«δ) αιολικές εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση των πενήντα (50) kW».

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 16:15 | Δημητρης Μηττας

    Κυριε υπουργε,
    Οπως ολοι γνωριζουμε ο ορος μικρα αιολικα αναφερθηκε πρωτη φορα στον νομο περι Α.Π.Ε του 2006, συγκεκριμενοποιηθηκε και καλυπτε τις Α/Γ εως 100 kw (με επιδοτηση στην τιμη της kwh για τις Α/Γ ισχυος εως 50 kw) στον νομο για την επισπευση των διαδικασιων αδειοδοτησης των Α.Π.Ε. του 2010, για να φθασουμε στο τελος του 2012, να μην εχει εγκατασταθει ουτε μια Α/Γ, η δε ισχυς αυτων να περιοριζεται εως τα 50 kw.
    Ολα αυτα κυριε υπουργε δειχνουν ξεκαθαρα αυτο που λεει ο λαος μας οτι οποιος δεν θελει να παει στον μυλο πεντε μερες κοσκινιζει.
    Και δεν θελετε να πατε στον μυλο κυριε υπουργε γιατι υπηρετητε συγκεκριμενη πολιτικη αναπτυξης των Α.Π.Ε, ολη η διαθεσιμη ισχυς προικα σε 10-15 οικονομικους μεγαλοπαραγοντες και ξενες εταιριες μια καιεισαστε χουβαρνταδες στην τιμη ανα kwh στα μεγαλα αιολικα.
    Δειτε τι εννοω στον παρακατω πινακα των τιμων ανα KWH (FIT) Αγγλια.

    Wind ≤100kW 21.00 p/kwh

    Wind >100 – 500kW 17.50p/kwh

    Wind >500kW – 1.5MW 9.50p/kwh

    Wind >1.5MW – 5MW 4.48p/kwh

    Στον παραπανω πινακα βλεπουμε οτι ενθαρυνονται οι μικροεπενδυτες εως και 1.5 MW και οτι εμεις ειμαστε παρα μα παρα πολυ χουβαρνταδες με τους μεγαλοεπενδυτες. Με αυτο τον τροπο η αιολικη ενεργεια εγινε κτημα ολιγων και επιπροσθετα οι παχυλες τιμες που απολαμβανουν παιρνουν κατευθειαν την αγουσα για τις ξενες τραπεζες, οι δε τοπικες κοινωνιες βλεπουν τους μεγαλοεπενδυτες σαν νεους κατακτητες μια και η αιολικη ενεργεια ειναι κατι περαν των δυνατοτητων τους, και επιπροσθετα βλεπουν την αξια των περιουσιων τους να μειωνεται με την διελευση των γραμμων Υ.Τ.
    Και ερχομαστε στο σχεδιασμο του υπουργειου για τις χαντρες που δεινει για ανταλλαγμα στις τοπικες κοινωνιες τις οποιες και ονομαζει μικρα αιολικα.
    Το σημαντικοτερο εμποδιο στην αναπτυξη πολυ λιγων κερδοφορων, γιατι οι ποιο πολλες θα ειναι οικονομικη καταστροφη για αυτους που θα τολμησουν, κρυβεται στο «εαν υπαρχει διαθεσιμοτητα ισχυος». Που σε απλα ελληνικα σημαινει οτι οι περιοχες με καλο αιολικο δυναμικο εχουν ηδη χαρακτηριστει κορεσμενες και ο διαχειριστης θα δηλωνει αδυναμια συνδεσης. Στην νοτια Ευβοια για παραδειγμα λειτουργουν περιπου 210 MW και το δυκτιο ειναι κορεσμενο. Ας συνδεθουν 10-15 MW μικρων αιολικων που αντιστοιχουν σε 200-300 μικρες Α/Γ και σε περιπτωση υπερφωρτησης ο διαχειρηστης να αποβαλλει Α/Γ απο τα μεγαλα αιολικα. Ετσι γινεται στην Δανια π.χ
    Το θεμα με τον περιορισμο αδειων δεν υφισταται γιατι υπαρχουν τροποι να καταστρατηγηθει.

    Προταση μου ειναι» Τολμηστε κυριε υπουργενα επεκτεινετε τα μικρα αιολικα εως τα 500 kw με τιμες μειουμενες κλιμακωτα να φθανουν τα 13-14 λεπτα και διευκολυνετε επενδυσεις (στην αδειοδοτηση και προσβαση στα δικτυα) ισχυος 1.5-2 MW ετσι ωστε και οι τοπικες κοινωνιες να αποδεχθουν την αιολικη ενεργεια και πραγματικη αναπτυξη να εχουμε μια και τα εσοδα αυτων των μικρων εταιριων θα ανακυκλωνονται στην ελληνικη οικονομια. Ποιος θα πληρωσει το επιπλεον κοστος?? Μειωστε ενα λεπτο την τιμη της KWH στα μεγαλα αιολικα και θα μεινει και περισευμα.
    Δεν περιμενω να εισακουστω, τουλαχιστον να δημοσιευθει..

    Δημητρης Μηττας
    Ηλεκτρολογος Μηχανικος

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 14:47 | MiniWind Ε.Π.Ε.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Παραθέτω τα σχόλια μας σχετικά με παρών άρθρο.

    Καταρχήν, το σύνολο του άρθρου κρίνεται απαράδεκτο καθώς σε συνδυασμό με την παράγραφο 4 του άρθρου 19 του παρόντος ν/σ καθιστά αναδρομικώς δεσμευτικούς τους περιορισμούς που ορίζονται, δηλαδή καταστρατηγεί την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη έναντι των νόμων του κράτους αφού τροποποιεί αναδρομικά το καθεστώς αξιολόγησης των ήδη υποβληθέντων αιτημάτων.

    Παράγραφοι 1 έως και 3
    ———————-
    Προτείνουμε την απόσυρση των συγκεκριμένων παραγράφων αφού σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη του «ειδικού προγράμματος ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών» ουσιαστικά σταματάει συνολικά την ανάπτυξη, αδειοδότηση και εγκατάσταση των μικρών ανεμογεννητριών.

    Παράγραφος 5

    Με δεδομένη την έλλειψη κάποιας αιτιολογικής έκθεσης δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτεί η πρόθεση του νομοθέτη όσο αφορά τους συγκεκριμένους περιορισμούς.

    Είναι απορίας άξιο όμως, με ποια αιτιολογία δε θα ικανοποιηθεί το αίτημα ενός πολίτη ο οποίος θα θέλει να εγκαταστήσει τρεις ανεμογεννήτριες 1kW , ενώ θα ικανοποιηθεί το αίτημα ενός πολίτη που θα θέλει να εγκαταστήσει δύο ανεμογεννήτριες 50kW.

    Υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εξηγήσεις όσον αφορά τους συγκεκριμένους περιορισμούς:

    α) Ο νομοθέτης αγνοεί βασικές αρχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ευρωπαϊκής ένωσης

    β) Ο νομοθέτης δεν συμφωνεί με τις βασικές αρχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ευρωπαϊκής ένωσης.

    Με εκτίμηση,
    για την MiniWind ltd.
    Γενικός Διευθυντής
    Ηρακλής Μαθιόπουλος

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 14:16 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών αναμένεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και η καθυστέρηση δημοσίευσής του δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες στην υλοποίηση των έργων στα οποία έχουν ήδη χορηγηθεί Προσφορές Σύνδεσης. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ένα χρονικό όριο για την δημοσίευση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών και να διευκρινιστεί αν θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, τόσο σε θέματα χωροταξικά όσο και τιμολόγησης καθώς υπάρχουν κάποιες Προσφορές Σύνδεσης που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και είναι αδιανόητο να αλλάξουν οι όροι της επένδυσης κατά την διάρκεια υλοποίησής της. Εμείς προτείνουμε να εξαιρεθούν από το επικείμενο Ειδικό Πρόγραμμα οι σταθμοί μικρών Ανεμογεννητριών στους οποίους έχουν ήδη χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 14:45 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΤΣΕΝΗ

    Να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους αδειών της παραγράφου 1δ του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (άδειες εξαίρεσης) για μικρές Ανεμογεννήτριες στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο με ισχύ μικρότερη ή ίση των 40kW, να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης της ισχύος σε 50kW όπως θα επιτρέπεται για τις Άδειες που θα υποβάλλονται στο εξής σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου χωρίς διάκριση μεταξύ διασυνδεδεμένου και μη διασυνδεδεμένου δικτύου.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 14:44 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΤΣΕΝΗ

    Να αυξηθεί ο περιορισμός των δύο αιτημάτων ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ανά φορείς στην μετοχική ή εταιρική σύνδεση των οποίων συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ποσοστό άνω του 50% σε 5 αιτήματα λόγω έλλειψης σχετικής προειδοποίησης και αποδοχής εκατοντάδων αιτήσεων Προσφορών Σύνδεσης μικρών Ανεμογεννητριών από τον αρμόδιο Διαχειριστή που συνεπάγεται την δαπάνη σημαντικών χρηματικών ποσών για την μέχρι τώρα αδειοδοτική διαδικασία των ως άνω αιτήσεων.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 11:52 | ΕΛΕΤΑΕΝ

    Η αναστολή της αδειοδότησης των μικρών Α/Γ και η επιδιωκόμενη αλλαγή της τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας, είναι μια πολιτική επιλογή που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της επένδυσης στην αιολική ενέργεια οι μικροεπενδυτές και τα μεσαία εισοδήματα. Προφανώς αυτή η επιλογή είναι άδικη και αντίθετη στην προσπάθεια οικονομικής ανάτασης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
    Αυτό όμως που προκαλεί και πάλι εντύπωση είναι η υποκρισία της μεταβατικής διάταξης σύμφωνα με την οποία μπορεί να προχωρήσει μόνο η αδειοδότηση όσων μικρών Α/Γ διαθέτουν προσφορά σύνδεσης. Τέτοια όμως έργα ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

    Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 650 αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο μικρής Α/Γ που να αδειοδοτήθηκε και να προχώρησε σε εγκατάσταση και λειτουργία. Η αρνητική αυτή κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην εκτέλεση των υποχρεώσεών του.

    Απαιτείται:
    1) ο Διαχειριστής να εξετάσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τα τεχνικά κριτήρια που ο ίδιος, ως αρμόδιος, θέτει,
    2) μέχρι την θεσμοθέτηση του Ειδικού Προγράμματος να μην ’’παγώσουν’’ τα επενδυτικά σχέδια που ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, σχέδια δηλαδή για τα οποία έχουν ήδη γίνει αιτήσεις προσφοράς σύνδεσης ή και έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών.

    Δυστυχώς και στην περίπτωση των μικρών Α/Γ επιβεβαιώνεται το εθνικό ρητό «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε»: Στην Ελλάδα οι μικρές ανεμογεννήτριες απολαμβάνουν με βάση το ν. 3851/2010 την χαμηλότερη επιδοτούμενη τιμή σε σχέση με τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα ενίσχυσης. Στην περίπτωση όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών ο απαιτούμενος χρόνος για την εγκατάσταση της πρώτης μικρής ανεμογεννήτριας μετά την θεσμοθέτηση του πλαισίου εφαρμογής τους δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση τους έξι μήνες.

    Όσον αφορά την αλλαγή του ορίου εξαίρεσης από την υποχρέωση χορήγησης άδειας παραγωγής, δεν τολμούμε να ρωτήσουμε σε ποια τεχνική μελέτη στηρίχθηκε αυτή η επιλογή διότι είμαστε βέβαιοι ότι όπως αυθαίρετα έχουν καθορισθεί όλα τα όρια, εξίσου αυθαίρετα προτείνεται και η συγκεκριμένη μείωση.

  • 13 Δεκεμβρίου 2012, 17:56 | ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ Γ.

    Κε Υπουργέ,

    Ξεκινώντας από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του συγκεκριμένου άρθρου , είναι προφανές ότι η μείωση της ταρίφας των 0,25/KWh (απο τις χαμηλότερες στο ευρωπαϊκό χώρο ) σε συνδυασμό με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς επι του τζίρου καθιστά την επένδυση στις μικρές ανεμογεννήτριες από μη ελκυστική έως μη βιώσιμη δεδομένου ότι :

    α) έχουν σχετικά μικρό συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου και
    β) συγκριτικά υψηλό επιτόκιο χρηματοδότησης λόγω του υψηλού κόστος κεφαλαίου .

    Με απλά λόγια , το συγκεκριμένο αρθρο αντι να εξελίσει και να βελτιώνει το προγραμμα των μικρών ανεμογεννητριων προς όφελος όλων ,ουσιαστικά το εξαφανίζει .

    Μιλώντας πιο συγκεκριμένα σας παραθέτω τις ακόλουθες προτάσεις μου προς αξιολόγηση :

    1.Σταθεροποίηση της τιμή πωλησης στo ήδη συγκριτικά χαμηλό επίπεδο των 0.25 /KWh
    2.Θέσπιση ξεκάθαρου χωροταξικού περιβαλλοντικού και πολεοδομικού πλαισιου που θα ορίζει συγκεκριμένα τις απαιτήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και θα μειώνει αισθητά το χρονο αδιεοδότησης που ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος του προγράμματος .
    3.Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς χρηματοδότησης και φοροαπαλαλλαγής και σε έργα ΜΑΓ με προυπολογισμό χαμηλότερο των 200.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα
    4.Αμεση επέκταση του προγράματος και στα μη διασυνδεδεμένα νησία
    5.Καθορισμός ζώνων α ‘ προταιρεότητας
    6. Να ασκηθεί πίεση στον αρμόδιο διαχειριστή και να εφαρμοστεί ο Ν. 3851/2010 που ψήφισε η βουλή εδώ και 2,5 χρόνια και έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των μικρών ανεμογεννητριών
    7. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ‘παγώσουν’ όλα τα επενδυτικά σχέδια που ήδη βρίσκονται σε επίπεδο αρχικής υλοποίησης, σχέδια δηλαδή για τα οποία έχουν ήδη γίνει αιτήσεις όρων σύνδεσης, εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, αιτήματα και εντάξεις μερικής επιδότησής τους από τον αναπτυξιακό, κ.α

    Κύριε Υπουργέ,

    Βοηθήστε έστω την ύστατη αυτή στιγμή, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας και με τόσα οικονομικά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας, να γίνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αυτή την χώρα. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας και πιστεύω και η κυβέρνηση σας.

    Σας ευχαριστώ,

  • 12 Δεκεμβρίου 2012, 23:23 | Τάκης Γιαννουλόπουλος

    Αν πραγματικά το ΥΠΕΚΑ θέλει να υπάρχει διείσδυση μικρών ανεμογεννητριών προτείνεται:
    1) Να εκδοθεί το ειδικό πρόγραμμα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πχ δύο μηνών και όχι αόριστα ως τοποθετείται
    2) Όσον αφορά την διαμόρφωση της ταρίφας αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι εγκαταστάσεις διαρκώς αυξάνονται.
    3)Ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον ίδιο χώρο στον οποίο αναπτύσσεται ο σταθμός, αν καταλαβαίνω σωστά οδηγεί σε απώλεια εσόδων τον παραγωγό αφού η τιμή που πληρώνεται είναι υψηλότερη από αυτή που πληρώνει για ιδιοκαταναλώσεις. Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να αφαιρεθεί, αφού περιορίζει περαιτέρω τα έσοδα του παραγωγού.
    4)Σχετικά με την μη ικανοποίηση περισσοτέρων από δύο (2) αιτημάτων για προσφορά σύνδεσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ανά φορείς στη μετοχική ή εταιρική σύνθεση των οποίων συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ποσοστό άνω του 50%, αποτελεί πρωτοτυπία που δεν εφαρμόζεται σε άλλες επενδύσεις ΑΠΕ και που τελικά δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετεί. Η πρόταση είναι να καταργηθεί.
    Η γενική εντύπωση πάντως που λαμβάνω από το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι πρόκειται για προχειροδουλειά που σκοπό έχει να παρατείνει επ’ αόριστον την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.
    Αυτό δεν είναι ανάπτυξη.

  • 12 Δεκεμβρίου 2012, 18:46 | ΜΑΡΙΟΣ Κ.

    Ντροπή και αίσχος για την απαράδεκτη στάση του ΥΠΕΚΑ και των στελεχών του απέναντι στον επενδυτικό κόσμο και μοναδικό πλέον άξονα ανάπτυξης της ταλαίπωρης χώρας μας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο αδιάφορα εκτελούν την υγιή επιχειρηματικότητα και στηρίζουν τα συμφέροντα που τους τοποθέτησαν στις θέσεις αυτές.
    Οι ΑΠΕ δεν είναι άλλη μια μόδα για να παίξουμε όπως πχ Ολυμπιακοί αγώνες ούτε δημόσια έργα για να πάρουμε ψήφους πριν τις εκλογές, είναι επιτακτική ανάγκη για να υπάρχει αξιοπρεπή ζώη στο μέλλον, για να υπάρχει καθαρό περιβάλλον για να υπάρχει οξυγόνο για τις επόμενε γενιές, για να υπάρχει καθαρή και αποδοτική δουλειά για εκατοντάδες οικογενειάρχες και επιστήμονες.
    Η κοινότητα των ΑΠΕ αποτελείται χρόνια τώρα από σημαντικό επιστημονικό και επενδυτικό δυναμικό της χώρας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι στηρίζουν τον χώρο με προσωπικές θυσίες και πολλά ιδιωτικά χρήματα. Τέτοιου είδους Σ/Ν απλά ντροπιάζουν την χώρα και τους άξιους ανθρώπους της, καθώς και καταδικάζουν για πάντα τις επόμενες γενιές στην φτώχεια και την κακομοιριά.
    Το Σ/Ν πρέπει απλά να αποσυρθεί ολόκληρο, το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ να αντικατασταθεί όλο από σοβαρούς ανθρώπους και επιτέλους να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι χιλιάδες νόμοι που είδη έχουν ψηφιστεί από τον Ελληνικό κοινοβούλιο.
    Η ανικανότητα πρέπει να αντικατασταθεί με πράξη ευνοϊκή προς την ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και όχι να κρύβετε πίσω από γελοία και απαράδεκτα Σ/Ν.

  • 12 Δεκεμβρίου 2012, 13:48 | Γεώργιος Χανιώτης

    Θέλω να εστιάσω στα δύο πιο καίρια κατά την γνώμη μου θέματα που αποτρέπουν την επένδυση για εγκατάσταση μικρής ανεμογεννήτριας 50kw.

    1) η οριοθέτηση των 1000 μέτρων από δίκτυο μέσης τάσης, είναι ελάχιστη και αποκλείει θέσεις σε ποσοστό άνω του 60% θέσεις με αιολικό δυναμικό. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να γίνει κατ’ ελάχιστον 1500μ.

    2) η εγγυητική επιστολή είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να αποκλείει τον μικρό επενδυτή, θεωρώ πλέον άδικο και εξόχως άνισο για τον μικρό επενδυτή. Πρότασή μου είναι η εγγυητική επιστολή να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ή να γίνει 60.000 ευρώ και να μπορεί ο επενδυτής να χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για την επένδυση.

    Καταθέτω τις απόψεις μου χωρίς φόβο και πάθος, ελπίζοντας να συνεισφέρω σε ένα δικαιότερο και πιο εφαρμόσιμο νόμο.
    Ευχαριστώ

  • 12 Δεκεμβρίου 2012, 10:23 | Θάνος Μ.

    Κύριοι,

    Εν συντομία, πιστεύω πως οι πρώτες τρεις παράγραφοι του εν λόγω άρθρου πρέπει να αποσυρθούν εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση του ειδικού προγράμματος, μιας και δεν προσθέτουν κάτι εποικοδομητικό. Αντιθέτως απλά βάζουν σε περαιτέρω αναμονή την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών στην χώρα μας.

    Αν για κάποιο λόγο κρίνετε απαραίτητη την παραμονή αυτών των άρθρων στο νόμο, τότε τουλάχιστον επιτρέψτε την πλήρη αδειοδότηση με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία και τη σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων αγοραπωλησίας για τουλάχιστον όλες εκείνες τις επενδύσεις που έχουν ήδη είτε αιτηθεί όρων σύνδεσης, είτε αιτηθεί περιβαλλοντικών όρων ή αιτηθεί την ένταξη σε κάποιο κρατικό / ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης.

    Αιτιολογικό σημείωμα

    Αρχικά, είναι πολύ θετικό που από ότι φαίνεται προτίθεστε να παράγετε νομοθετικό έργο που θα επιτρέπει πλέον και στους πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να τοποθετήσουν πολύ μικρές α/γ εντός του αστικού ιστού, μιας και με την υπάρχουσα νομοθεσία κάτι τέτοιο πρακτικά δεν είναι εφικτό. Προς αυτό αναμένω το πρόγραμμα, και ευελπιστώ να βγει σε διαβούλευση έτσι ώστε να δεχθεί εποικοδομητική κριτική και προτάσεις βελτίωσης και από τους συμπολίτες μας.

    Αλλά πρέπει εμφατικά να τονιστεί ότι οι μικρές α/γ μπορούν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο αυτή την στιγμή να τοποθετηθούν εκτός κατοικημένων περιοχών, έστω και με κάποιους ενδεχομένως υπερβολικούς περιορισμούς. Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, βλέπε αρκετές εντός Ευρώπης, στις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά, γίνεται ήδη ανάπτυξη του σχετικού τομέα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εγκαταστάσεων. Αυτές οι χώρες, και κυρίως χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, δεν φημίζονται για το ότι δεν προσέχουν την ασφάλεια ή το περιβάλλον. Θα έλεγα κάθε άλλο· είναι δυστυχώς πολλά χρόνια μπροστά μας σε αυτά τα θέματα και πολύ πιο ευαισθητοποιημένες σε επίπεδο πολιτείας αλλά και πολιτών. Σε αυτές τις χώρες λοιπόν σας πληροφορώ, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εφάμιλλο, και σε αρκετά σημεία λιγότερο περιοριστικό από το δικό μας. Άρα για μένα δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε την ανάπτυξη του κλάδου με τους υπάρχοντες περιορισμούς, πριν καλά καλά αρχίσει, εξαιτίας έλλειψης ειδικού νομοθετικού πλαισίου.

    Φαντάζομαι να μην θέλετε να σταματήσετε την ανάπτυξη των μικρών α/γ γιατί σας ανησυχεί το θέμα του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς. Κάτι τέτοιο δεν στέκει λογικά μιας και ακόμα και 2 – 3 MW* το χρόνο να αρχίσουν να εγκαθίστανται, η συμβολή της παραγωγής των μικρών α/γ στο έλλειμμα είναι αμελητέο μπροστά στα εκατοντάδες των MW φωτοβολταϊκών με σχεδόν διπλάσιες τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας που είναι ήδη εγκατεστημένα και ακόμα εγκαθίστανται, των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας, κ.α. Κάτι τέτοιο θα ήταν απροκάλυπτα σκανδαλώδες. Προσωπικά πιστεύω ότι αν κανείς εξετάσει την μακροπρόθεσμη επίδραση της εγκατάστασης μικρών α/γ στο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, θα διαπιστώσει ότι είναι στην πραγματικότητα θετική. Με την εγκατάσταση μικρών α/γ ο κόσμος αρχίζει να εξοικειώνεται με τις α/γ, και βλέπει ότι δεν είναι δα κάτι τόσο άσχημο ή τρομακτικό. Αν λοιπόν αυτό μετριάσει την αντίθεση των συνανθρώπων μας στην ανάπτυξη μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, της πλέον ανταγωνιστικής από θέμα κόστους τεχνολογίας ΑΠΕ, το έλλειμμα του λειτουργού θα αρχίσει να μειώνεται.

    Αν παρόλα αυτά έχετε κάποιους λόγους για τους οποίους κρίνετε απαραίτητη την παραμονή αυτών των άρθρων στο νόμο, τότε τουλάχιστον επιτρέψτε την πλήρη αδειοδότηση με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία και τη σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων αγοραπωλησίας για τουλάχιστον όλες εκείνες τις επενδύσεις που έχουν ήδη είτε αιτηθεί όρων σύνδεσης, είτε αιτηθεί περιβαλλοντικών όρων ή αιτηθεί την ένταξη σε κάποιο κρατικό / ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης. Νομίζω είναι το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε για να εξαλείψετε σε μεγάλο βαθμό (αν και όχι εξολοκλήρου) την αδικία που φαίνεται να θέλετε να διαπράξετε, σε βάρος όσων πίστεψαν σε αυτό το κράτος και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οι τότε κυβερνώντες πριν 2.5 χρόνια ψήφισαν έναν νόμο που παρότρυνε κάποιους συμπολίτες μας να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρών α/γ, όπως και εταιριών παροχής υπηρεσιών και εξοπλισμού σχετιζόμενες με τις μικρές ανεμογεννήτριες. Τώρα οι σημερινοί κυβερνώντες φαίνεται ότι θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς τους συμπολίτες μας, αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα το γιατί. Και εδώ να υπογραμμίσω ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας δεν ήταν καιροσκόποι ή τυχοδιώκτες, που αποσκοπούσαν στο »εύκολο κέρδος» ή σε κάποιο »ενεργειακό Ελντοράντο». Είναι άνθρωποι που θέλησαν να επενδύσουν σε μία απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον επένδυση που θα τους έδινε από ανεκτές έως οριακά καλές αποδόσεις για το ρίσκο που ήταν διατεθειμένοι να πάρουν. Να σημειώσω ότι αυτό δεν είναι μόνο προσωπική άποψη αλλά φαίνεται ξεκάθαρα και σε σχετική μελέτη που πρόσφατα έκανε η ΡΑΕ (ή το υπουργείο; συγχωρέστε με αλλά δεν θυμάμαι ποιος και ούτε μπορώ να βρω την μελέτη στις σχετικές ιστοσελίδες) όπου γίνεται σύγκριση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για τις επενδύσεις σε διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ.

    Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους μας να μετατρέψουμε το κράτος μας, έστω και μετά από σχεδόν διακόσια χρόνια από την ίδρυση του, σε ένα κράτος δικαίου και όχι ένα κράτος της επιβράβευσης της ανομίας. Αυτή η ανάγκη είναι πάνω και πέρα από κάθε άλλη ανάγκη/σκοπό που μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να έχει.

    * παραθέτω έναν σύνδεσμο που δείχνει τα MW μικρών α/γ που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες πιο ώριμες αγορές και με μεγαλύτερο, σε κάποιες περιπτώσεις και αφορολόγητο, Feed-in-Tariff, για να μην νομίσει κανείς ότι το 2-3 MW που αναφέρω παραπάνω είναι πλασματικά μικρό: http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/11/italian-small-wind-growing-with-feed-in-tariffs?cmpid=WindNL-Thursday-November29-2012 .

  • 11 Δεκεμβρίου 2012, 11:01 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Β

    Κύριε Υπουργέ αν λάβετε υπόψην σας όλα αυτά που γράφονται στην διαβούλευση και δεν πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, τότε θα μπορέσετε να βγάλετε ένα συμπέρασμα, διαμορφώνοντας το τελικό σχέδιο δίνοντας κατευθύνσεις για την πραγματικά ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών,και θα πρέπει να σας προβληματίζουν απόψεις συμβούλων σας εντός και εκτός ΔΕΗ οι οποίοι ουσιαστικά σας εισηγούνται τις έξυπνες ιδέες όπως αυτή των δύο αιτήσεων ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που όπως αναφέρει και κάποιος άλος φίλος λες και δεν μπορεί κάποιος να κάνει 100 ή 200 διαφορετικές εταιρείες, αγνοώντας το τί έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι δύο χρόνια τώρα για να μεζέψουν γνωμοδοτήσεις από αρχαιολογίες,δασαρχεία πολεοδομίες,ΥΠΑ, και να έχουν τον κάθε πικραμένο να τους ζητάει ότι του κατεβει απο το κεφάλι.
    Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί ένας επενδυτής να καταθέσει 50-100-200 αιτήσεις, σαφώς και καταθέτει γιατί υπάρχει κάποιο ενδιαφέρων σχετικά με την τιμή, διαφορετικά κάντετην 0,8 να μήν κατατεθεί καμία .
    Αν θέλεται να διασφαλίσετε το εμπόριο των αδειών πάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί και θα πρέπει να το κάνετε ώστε να καθέτουν όσοι πραγματικά θέλουν να κατασκευάσουν

  • 11 Δεκεμβρίου 2012, 11:58 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Β

    Κύριε Υπουργέ αν λάβετε υπόψην σας όλα αυτά που γράφονται στην διαβούλευση και δεν πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, τότε θα μπορέσετε να βγάλετε ένα συμπέρασμα, διαμορφώνοντας το τελικό σχέδιο δίνοντας κατευθύνσεις για την πραγματικά ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών,και θα πρέπει να σας προβληματίζουν απόψεις συμβούλων σας εντός και εκτός ΔΕΗ οι οποίοι ουσιαστικά σας εισηγούνται τις έξυπνες ιδέες όπως αυτή των δύο αιτήσεων ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που όπως αναφέρει και κάποιος άλος φίλος λες και δεν μπορεί κάποιος να κάνει 100 ή 200 διαφορετικές εταιρείες, αγνοώντας το τί έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι δύο χρόνια τώρα για να μεζέψουν γνωμοδοτήσεις από αρχαιολογίες,δασαρχεία πολεοδομίες,ΥΠΑ, και να έχουν τον κάθε πικραμένο να τους ζητάει ότι του κατεύει απο το κεφάλι.
    Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί ένας επενδυτής να καταθέσει 50-100-200 αιτήσεις, σαφώς και καταθέτει γιατί υπάρχει κάποιο ενδιαφέρων σχετικά με την τιμή, διαφορετικά κάντετην 0,8 να μήν κατατεθεί καμία .
    Αν θέλεται να διασφαλίσετε το εμπόριο των αδειών πάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί και θα πρέπει να το κάνετε ώστε να καθέτουν όσοι πραγματικά θέλουν να κατασκευάσουν

  • 11 Δεκεμβρίου 2012, 10:17 | Δημητρης Β

    Σε απάντηση στον κ. Δεμο,
    η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι εξαιρετικά σοβαρή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει βήμα για άστοχα και εκδικητικά σχόλια.
    Είναι τρομερό λάθος να συγκρίνεται μια ΑΓ 50Kwp με ένα οικιακό ΦΒ καθώς αποκλείεται βάση και του πολεοδομικού κώδικα να μπει σε σπίτι η σε κατοικημένη περιοχή! ας αφήσουμε λοιπόν τα σχόλια σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν γνώση του αντικείμενου και να μην αναλύουμε οικονομικά μεγέθη τα οποία είναι και άστοχα!
    Και 2 σημαντικές παρατηρήσεις :
    1. Η εγκατάσταση μιας μικρής ΑΓ δεν είναι εύκολη υπόθεση θέλει τρομερή ειδίκευση και δεν μπορεί να αναληφθεί από μια οικογένεια όπως περιγράφεται. Η θέση εγκατάστασης δεν μπορεί να είναι η κάθε στέγη μιας οικίας κ. Δεμο όπως φαντάζεστε γιατί το ελάχιστο για μια βιώσιμη επένδυση είναι 5-6m/S αέρα δλδ 20-28χλ/ωρα αρά δεν ξέρω και πολλά σπίτια μέσα σε οικισμούς να είναι σε αετοφωλιές. Η εγκατασταση και λειτουργια ΑΓ απο φυση της δημιουργει μακροπροθεμσες θεσεις εργασιας λογο συντηρησης καθως και ενισχυση του κατασκευαστικου κλαδου. Επισης μια επένδυση τέτοιου ύψους μάλλον ελάχιστες οικογένειες στην Ελλάδα μπορούν να την καλύψουν και ας έχουν και 15 αδέρφια! Βεβαια σας ευχομαι ολοψυχα να ανηκαιτε σε αυτη την ομαδα και να μπορειτε να ανατπεξελθετε σε τετοια οικονομικα μεγεθη. Ολοι οι αλλοι μπορουνε να παλεψουν με τις τραπεζεσ και τα τεραστια επιτοκια.
    2. To ειδικο προγραμμα στεγων επιτρεπει μια εγκατασταση ανα στεγη και οχι ανα φυσικο προσωπο αν καποιος εχει ενα σπιτι στη οδο Δημοκρατιας 3 και ενα στην οδο Δημοκρατιας 60 μπορει να εγκαταστησει και στα 2.

    κ. Υπουργε ολα τα παραπανω και τα σχολια του αξιοτιμου κ . Δεμου μάλλον προέρχονται από την σύγχυση που προκλήθηκε από τον τρόπο που βγήκε η ρύθμιση. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να χωριστούν οι μικρές ΑΓ σε 2 η 3 κλίμακες ανά Kwp ώστε να καταλάβει ο κόσμος πως οικιακές μορεώνα είναι μέχρι 20ΚWp.

    Επίσης για να υπάρχει ορθή κατανομή κάτι που με βρίσκει σύμφωνο και με την βασική ιδέα του κ. Δεμου και πρέπει να υπάρχει διασπορά των κατάλληλων προς εγκατάσταση θέσεων. Να οριστουν 2 ΑΓ ανα φυσικο η νομικο προσωπο για αποσταση 1000μ σε ευθεια γραμμη.

    Φιλικά,

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 19:42 | maria

    Σύμφωνα με το άρθρο 6 πιστεύω πως άν κάποιος είχε τη δυνατότητα να βγάλει παραπάνω απο δύο άδειες είτε σε περίπτωση που έχει δική του γη είτε αν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιες εκτάσεις γης. Επίσης μία πρόταση είναι να προσφέρει ο κάθε δήμος ή κοινότητα κάποιο ποσοστό γης σε άτομα που το έχουν ανάγκη έτσι ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που τον έχουν ανάγκη. Ας σκεφτούμε και λίγο τα άτομα που θέλουν να προσφέρουν αλλα δεν έχουν την δυνατότητα

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 14:37 | ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,

    α.Έχοντας υποστεί το παράλογο και ψυχοφθόρο γαϊτανάκι των πάσης φύσεως εγκρίσεων (3 αρχαιολογίες που απορρίπτουν οτιδήποτε έχει οπτική επαφή ανεξαρτήτου απόστασης-κλίμακας εγκατάστασης-σπουδαιότητας/μεγέθους ‘μνημείου’, δασαρχεία, επιτροπές για γη υψηλής παραγωγικότητας, υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, υπηρεσία στρατού, ΕΟΤ, σπηλαιολογικός έλεγχος!!!, κυκλοφοριακή σύνδεση ακόμα και σε αγροτικό δρόμο…), ασάφειες σε χρήσεις γης, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε όρους δόμησης και οτιδήποτε ευφάνταστο εμπόδιο μπορεί να εμπνευστεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος κατά την ‘κρίση’ του, χωρίς να υφίσταται φυσικά οποιαδήποτε συνέπεια, προτείνω να κάνετε κάτι που είναι δεδομένο στο εξωτερικό, αλλά σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την ‘ανεπτυγμένη’ χώρα μας:
    Στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών (αλλά και για κάθε ΑΠΕ) να υπάρχει συγκεκριμένη χωροθέτηση με χάρτες εγκεκριμένους από όλους τους ανωτέρω φορείς, με σοβαρά κι επιστημονικά όρια για την πυκνότητα των εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση των δικτύων της ΔΕΗ και το κυριότερο το αιολικό δυναμικό, ώστε να υλοποιηθούν οι πιο αποδοτικές εγκαταστάσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
    β.Διαφωνώ πλήρως με το όριο των 2 Α/Γ ανά φυσικό πρόσωπο/εταιρεία, αλλά η έκφρασή σας για ποσοστό μικρότερο του 50% σε εταιρεία δεν με εμποδίζει σε τίποτα να ιδρύσω μαζί με 2 άλλους 100 εταιρείες, όπου να έχω προσωπικά ποσοστό έως το 49% και κατ’επέκταση το 49% από 200 Α/Γ

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 12:32 | Γ. ΔΕΜΟΣ

    1) Ο περιορισμός σε 2 άδειες ανα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να γίνει 1 άδεια, όπως ισχύει για τα Φ/Β στις στέγες. Το σκεπτικό είναι ότι,
    αν μία τριμελής-τετραμελής οικογένεια έχει την οικονομική δυνατότητα για εγκατάσταση 6-8 μικρών ανεμογεννητριών, (κόστους 1-1,4 εκατ.€) τότε συμφέρει τον ίδιο, (δεδομένου ότι ή ίδια ενέργεια κοστίζει 3-4 φορές ακριβότερα σε σύγκριση με παραγωγή απο μεγάλη ανεμογεννήτρια) και πρώτιστα την Εθνική οικονομία να εγκαταστήσει μεγάλη ανεμογεννήτρια, (δεδομένου ότι ή ίδια ενέργεια ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ 3 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ από την αντίστοιχη μεγάλης ανεμογεννήτριας). Άρα η αντίθετη άποψη ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΔΕΙΩΝ, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και (προκλητικά) στις εκδοθείσες άδειες Φ/Β…
    2) Να αρθούν οι αγκυλώσεις που καθιστούσαν το σχετικό Νόμο του 2010 ανενεργό, με λεπτομερή περιγραφή των υποχρεώσεων της ΔΕΗ, (με συγκεκριμένες προθεσμίες), και των πολεοδομιών.
    3) Να μειωθούν, στο απολύτως αναγκαίο, οι χρόνοι υλοποίησης των εγκρινομένων επενδύσεων, ώστε να επιταχυνθούν οι υλοποιήσεις τους.

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 11:28 | panagiota Kalogera

    Κ. υπουργέ ,
    Ο περιορισμός και η μεταβατική διάταξη με τους όρους σύνδεσης δείχνει την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται 700 επενδύτες.
    1. δεν υπάρχει πλην ενός όροι σύνδεσης άρα αν δεν θέλετε να σας κατηγορήσουμε εσάς και τον διαχειριστη για μεροληψία και φωτογραφική διάταξη σας καλούμε να αναφερθείτε σε οσους έχουν καταθεση ΑΠ. Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες αιτήσεις με παλαιότερο αριθμό πρωτοκόλλου από αυτή που έχει όρους σύνδεσης.
    2. Ο περιορισμός 2 αιτημάτων ανά φυσικό η νομικό πρόσωπο δείχνει το πόσο μη καταρτισμένοι είναι οι άνθρωποι στο υπουργείο επί του θέματος.

    Και βέβαια μετά από αυτά τα μέτρα σας δίνουμε όλο το χρόνο να μελετήσετε την περίφημη υπουργική απόφαση που μνημονεύεται στο άρθρο 6.
    Με τιμή

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 11:23 | Δημητρης Β

    κ. Υπουργέ,
    ο περιορισμός των αιτημάτων πραγματικά είναι τουλάχιστον ανήκουστος και μας θυμίζει πρακτικές άλλων καθεστώτων που η αρχή της ελευθερίας δεν ήταν ακριβώς προτεραιότητα τους.
    Από την άλλη κατανοώ την λογική σας απλά μάλλον οι ειδικοί του επιτελείου σας τα γράφουν με τοση προχειρότητα που σας εκθέτουν καθώς σε γενικές γραμμές η πρόθεση σας είναι σωστή.
    Με βάση λοιπών την αποκρυπτογράφηση αυτού του περιορισμού θα έπρεπε να μπει κάποιο ελάχιστο απόστασης σε ευθεία γραμμή του έναν αιτήματος από το δεύτερο του ιδίου φυσικού η νομικού πρόσωπου με περιορισμό 3 αιτημάτων όντως αυτής της ακτίνας.
    Έτσι και δεν θα έχουμε την μονοπώληση μιας κορυφογραμμής με κάλο αιολικό δυναμικό από μια εταιρεία που πιστεύω ήταν τελικά αυτό που θέλετε να καταφέρεται. Αν βεβαία κινήστε στο σωστό πλαίσιο γιατί κάποιος κακοήθης θα μπορούσε να πει πως θέλετε να κλείσετε αυτόν τον κλάδο ώστε οι μεγάλες εταίρες να έχουν περισσότερες θέσεις με κάλο αιολικό δυναμικό να κτίσουν όταν θα ξεμπλοκάρουν τα κεφάλαια από τις τράπεζες αφήνοντας απέξω μικρούς επενδυτές.
    Και για όνομα του θεου αφαιρέστε αυτή την μεταβατική διάταξη που αναφέρει τους όρους σύνδεσης και βαλτέ το πρωτόκολλο κατάθεσης. Άλλωστε περισσότερους θα αφορούσε αν γράφετε όσοι κέρδισαν το τζοκερ γιατί η ΔΕΗ εδω και 2 χρόνια έχει εκδώσει το απίθανο νούμερο της μονάδας!!!!
    Σωστά προβλέπεται πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους αυτούς που 2 χρόνια τώρα ξόδεψαν χρόνο και χρήμα αλλά με την απαίτηση των όρων μάλλον δείχνεται πως μας κοροϊδεύει το επίσημο κράτος καθώς κάνει επιλέξιμο μόνο έναν αρά η φωτογραφικό είναι η βλακώδες!!!!
    Με τιμή

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 10:49 | Καρρας Ανδρεας

    κ. Υπουργέ,
    αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο συνταγματικό κόλλημα για τον περιορισμό των 2 φυσικών η νομικών προσώπων ανά αίτημα. Πως θα έβλεπε άραγε η ΕΕ έναν τέτοιο νόμο?
    Απορώ πως βγάλατε σε δημόσια διαβούλευση κάτι που καταστρατηγεί την ελευθερία βάζοντας ι ουσιαστικά το κράτος δερβέναγα σε κάτι που δεν του ανήκει.
    Επίσης υπάρχει και το μη δίκαιο καθώς είναι η μόνη ΑΠΕ που θα ισχύσει τέτοιο πράγμα. Αν είναι έτσι βαλτέ το ίδιο περιορισμό κα στα μεγάλα αιολικά και στα ΦΒ και αργότερα και στις εταιρείες !Με μια εταιρεία ανά φυσικό πρόσωπο!! Όλα τα παραπάνω είναι μετρά ανάπτυξης!!!!
    Τέτοιος περιορισμός δεν μπήκε ούτε στα οικιακά ΦΒ!!
    Αν αδυνατείτε να κοντρολάρατε την αγορά ( δηλαδή ο διαχειριστής) με τους συνταγματικούς κανόνες δεν είναι λύση να βγάζεται σε δημόσια διαβούλευση πρότασης που είναι κόντρα σε ντιρεκτίβες της ΕΕ και βασικές εμπορικές αρχές!
    Τελειώνοντας θα πρότεινα να ελέγχατε καλυτέρα τους συμβούλους σας οι όποιοι σας εξέθεσαν για μια ακόμη φορά παίζοντας το παιχνίδι του διαχειριστή.
    Με τιμή

  • 10 Δεκεμβρίου 2012, 00:29 | ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    κ.Υπουργέ,
    με το Άρθρο 6 παραγραφος 5
    [Όροι και προϋποθέσεις για εγκατάσταση μικρών Ανεμογεννητριών

    <>]
    απαγορεύετε την ικανοποίηση άνω των 2 αιτηματων προσφορας
    σύνδεσης χωρίς 1)να προσδιορίζετε αν ο περιορισμός είναι ετήσιος ΄ισόβιος
    2)αφαιρείτε την δυνατότητα αξιοποίησης ευρεσιτεχνιών(καινοτομίες) ή επενδυσης κεφαλαίων απο ένα άτομο ή νομικό πρόσωπο π.χ μία εταιρία που δια θετει τα κεφάλαια και την ευρεσιτεχνία την υποχρεώνετε να μοιραστεί την περιουσία της με άλλους.
    επειδή δεν μπορώ να κατανοήσω τον περιορισμό παρακαλώ να λάβετε υπόψιν την παρατήρηση μου και προβλεπτεί με προυποθέσεις η άρση αυτής της απαγόρευσης.

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 22:50 | ΑΣΤΗΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αυτά τα μικρά αιολικά πάρκα όπως και τα μεγάλα θα πρέπει να μην είναι κοντά σε κατοικησεμες περιοχές ,γιατί πρώτον έχουν θόρυβο και αλιώνουν το φυσικό τοπίο ,με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολλά προβλήματα στους κατοίκους.Αλλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν την συνένεση των κατοίκων.Επι πλέον υπάρχουν τόσα μέρη που μπορεί να
    χωροθετηθούν που είναι μακρυα απο κατοικήσιμες περιοχες και δεν πρέπει πάντα να κοιτάμε τις εταιρείες εγκατάστασης άλλα κυρίως τους κατοίκους της περιοχής ,γιατί αυτοί μένουν εκει και θέλουν την ζωή τους όπως είναι.

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 17:52 | ΤΣΙΡΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

    Δεν είστε τελικά άξιοι να αξιοποιήσετε καμία ευκαιρία για επενδύσεις .
    Κρίμα τόση γραφειοκρατία γιατί άραγε.

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 11:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟΔΩΣΗΣ ,ΑΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΙΣΤΟΥ ΠΟΛΗΣ,ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε., ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΔΟΚΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΑΡΜΟΝΙΑ ,ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΤΛ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΑΡΑΔΕΔΕΓΜΕΝΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ.ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΣ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.ΠΑΡΑΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ,ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ.ΤΟ ΠΡΟΣΔΩΚΟΜΕΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ Η ΔΕΗ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΠΡΟΣ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ.ΟΣΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ ,ΟΥΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΥΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ,ΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2012, 16:48 | Θωμάς Βοϊβώτας

    Προτάσεις:
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω για την παράγραφο 5 (περί των 2 αδειών), για να πάψει επιτέλους το «σύστημα» των «πρώην-φωτοβολταϊκών-εταιρειών» να παίζει το παιχνίδι των κατατμήσεων όποιου λόφου είδε μπροστά του, και να ζήτά από τη ΔΕΗ 10 και 20 άδειες ανά εταιρεία, με μόνο σκοπό την πώληση στο 100πλάσιο της αξίας τους. Όχι στο μονοπώλιο παρακαλώ, για να φτάσει η ΔΕΗ και στον αριθμό πρωτοκόλου των απλών πραγματικών επενδυτών. Αν κάποιοι κύριοι θέλουν 10άδειες Χ 50kw, μπορούν να ζητήσουν 1 άδεια των 500kw, θα βρουν στο εμπόριο τέτοιες Ανεμογεννήτριες…
    2. Να ανεβεί η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών.
    3. Συγκεκριμενοποίηση πλαισίου (χωροταξικού, πολεοδομικού, περιβαλλοντικού, ασφαλείας κτλ), με παράλληλη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και καταβολή ρήτρας καθυστέρησης από τη ΔΕΗ.
    4. Ένταξη στο καθεστώς χρηματοδότησης και όχι μόνο φοροαπαλλαγής και μικρών Α/Γ που κοστίζουν κάτω από 200.000ευρώ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2012, 13:52 | Στάθης Ανδρεόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,

    Από ποια άλλη χώρα του κόσμου πήρατε την έμπνευση για αυτούς τους περιορισμούς; Από όσο γνωρίζω σε καμία δημοκρατική χώρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

    Μήπως είχατε κάποια επίσημη επίσκεψη των τελευταίο καιρό στην Βόρεια Κορέα;

    Με εκτίμηση,
    Στάθης Ανδρεόπουλος

  • 7 Δεκεμβρίου 2012, 13:01 | Ανδρέας Σαμουηλίδης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Καλά κάνετε και θέλετε να βγάλετε ένα ειδικό πρόγραμμα μικρών ανεμογεννητριών, γιατί αν και για τις μικρές που εγκαθίστανται εκτός οικισμών το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, για τις πολύ μικρές που μπαίνουν στα σπίτια δε υπάρχει.

    Όμως μέχρι να βγει το πρόγραμμα, θα πρέπει να αδειοδοτούνται πλήρως και να εγκαθιστούν όλες οι μικρές Α/Γ που ήδη έχουν καταθέσει αίτημα για όρους ή φάκελο για περιβαλλοντικά, ή αναπτυξιακό, μιας και οι άνθρωποι αυτοί τεκμηριωμένα έχουν πάρει έναυσμα από τον 3851/2010 και έχουν αρχίσει να υλοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο.

    Κύριε υπουργέ, είναι δηλαδή τόσο κακό ένας ΕΛΛΗΝΑΣ πολίτης να θέλει να κάνει μια επένδυση; Γιατί οδηγείτε σε χρεωκοπία και στην ανεργία τους συμπολίτες σας; Και δεν μιλάμε για τα φωτοβολταϊκά που έχουν 30 και βάλε % IRR, αλλά για Α/Γ που στην καλή περίπτωση έχουν 10-15%.

    Ελπίζω πραγματικά σε μία δίκαιη και εύστοχη αλλαγή πλεύσης από το Υπουργείο.

    Με εκτίμηση,
    Ανδρέας Σαμουηλίδης

  • 6 Δεκεμβρίου 2012, 23:09 | ΒΑΣΙΛΗΣ Β.

    Κε Υπουργέ,σε ποιά άλλη κατηγορία ΑΠΕ,υπάρχει τέτοιος περιορισμός,μέχρι δύο αιτήματα ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο?Σε έναν διαρκώς αναπτυσόμενο κλάδο,που αποσκοπεί ο περιορισμός αυτός?Ετσι θα προσελκύσει η χώρα,επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη?Δώστε κίνητρα,θέστε προδιαγραφές ειδικά σε θέματα ασφαλούς λειτουργίας στον κλάδο αυτό και καλύψτε,ουσιαστικά,το κενό νόμου που υπάρχει σε ότι αφορά την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών,μέσα σε αστικό ιστό.

  • Το σύνολο των ρυθμίσεων του Άρθρου 6, όπως αυτά καθίστανται με το Άρθρο 19 του παρόντος αναδρομικώς δεσμευτικά για τα αιτήματα εξασφάλισης προσφορών σύνδεσης που έχουν ήδη υποβληθεί προ της θέσης σε ισχύ του υπό διαβούλευση νόμου, και σύμφωνα με το διαμορφωμένο ήδη από το 2010 κανονιστικό πλαίσιο (Ν.3851), κρίνονται απαράδεκτες. Βλ. κατωτέρω σχολιασμό αναδρομικότητας ισχύος στο Άρθρο 19.
    Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στην προαναγγελία που περιλαμβάνεται στο εδάφιο 3 του παρόντος άρθρου, ότι «Με την ίδια απόφαση, καθορίζεται, κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων που αφορούν στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών (…) η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας και η τυχόν διαφοροποίησή της σε σχέση με αυτή που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.3468/2006.». Θα πρέπει αναγκαστικά να θεωρήσουμε ότι η νέα προς καθορισμό τιμή θα είναι μεγαλύτερη της καθοριζομένης στο άρθρο 13 του Ν.3468/2006, προς επιβεβαίωση του ίδιου του τίτλου του προς κατάρτιση «Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Μικρών Ανεμογεννητριών», και προς επίρρωση των εξαγγελιών και δεσμεύσεων για ώθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ… Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση πρόθεσης ταπείνωσης της εγγυημένης τιμής για τις μικρές α/γ με την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος, η ρύθμιση κρίνεται απαράδεκτη, άκαιρη, αβάσιμη, μη σκόπιμη, αντίθετη με τους σκοπούς και τον ίδιο τον τίτλο του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης, και ως εκ τούτου δέουσα απόσυρσης.

  • 6 Δεκεμβρίου 2012, 12:20 | Γεράσιμος Χαλιώτης

    Πρέπει να ελαττωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εγκατασταση ανεμογεννητριών και αλλών μορφων ΑΠΕ, διότι η πρόοδος των ΑΠΕ καθηστερεί σημαντικά.
    ‘Εχω παραδείγματα εγκαταστάσεων οικιακών φωτοβολταικών που η έγκρισή και η σύνδεση τους στο δικτυο της ΔΕΗ , καθυστερούσε πάνω από ενα εξαμηνο !!!!!

    Πρέπει επίσης να ενθαρυνθεί η παραγωγή των ΑΠΕ στην Ελλάδα για να γίνει οικονομικά συμφερότερη η εγκατάσταση τέτοιων συστημλατων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2012, 12:46 | Πέτρος Π

    Κύριε Υπουργέ,

    Σε περίπτωση που σας διαφεύγει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από την ψήφιση του 3851 το 2010 είναι 0kW!! Kάθε σκεπτόμενη ηγεσία αν έβλεπε αυτά τα αποτελέσματα θα έψαχνε λύσεις ώστε να διευκολύνει τις επενδύσεις και να υλοποιηθούν επιτέλους κάποια επενδυτικά σχέδια. Αντ’ αυτού έσεις βάζετε νέους όρους και προϋποθέσεις και παγώνετε την αγορά μέχρι να βγεί το Ειδικό Πρόγραμμα για τις μικρές Ανεμογεννήτριες.

    Είναι το ίδιο πρόγραμμα που το ΥΠΕΚΑ έχει πεί ότι θα βγεί εδώ και 1 χρόνο και ακόμα το περιμένουμε. Επιλέγετε έτσι να θολώσετε τα νερά και να αφήσετε στη μοίρα τους εκατοντάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήμα για να ετοιμάσουν τις άδειες και τα επιχειρηματικά σχέδια ενώ ταυτόχρονα διαρέετε ότι θα μειώσετε και τις ταρίφες.

    Κατά την άποψή μου κινείστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να ενημερώσετε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια, Δασαρχεία, Πολεοδομίες) σχετικά με τις μικρές ανεμογεννήτριες και να τους θέσετε αυστηρά χρονικά πλαίσια για την λήψη των αποφάσεων. Επίσης θα έπρεπε να βγεί μια απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις τις οποίες ακούμε από το Φεβρουάριο αλλά ακόμα να τις δούμε.

    Οι επενδύσεις στην Αιολική Ενέργεια είναι δύσκολες εξ ορισμού και χρειάζονται πολύ μελέτη μέχρι να βρεθούν οι κατάληλες θέσεις που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνοοικονομικά κριτήρια. Συνεπώς εσείς πρέπει να βοηθήσετε τους επενδυτές κάνοντας απλά το αυτονόητο που είναι η σωστή και γρήγορη λειτουργία του κράτους χωρίς να μας βάζετε συνεχώς τρικλοποδιές.

    Τέλος θα ήθελα να σας δώσω μερικά παραδείγματα για να δείτε κάπως τα μεγέθη. Αν υλοποιούνταν το 20% των αιτήσεων σήμερα, πράγμα αισιόδοξο, τότε θα είχαμε το ασύλληπτο νούμερο των 6MW εγκατεστημένο στη χώρα. Για τις 600 αιτήσεις το νούμερο είναι 30MW, όσο δηλαδή ένα μεσσαίου μεγέθους αιολικό και παρόλα αυτά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να δώσει όρους για κάτι τόσο αμελητέο στο σύστημά του.

    Η ταρίφα που έχουμε στη χώρα μας (0.25€/kWh) είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρω M.Βρετανία : 0.29€/kWh, Iταλία: 0.268€/kWh, Ισραήλ: 0.32€/kWh και οι οποίες είναι και αφορολόγητες. Παρόλα αυτά εσείς θέλετε να μειώσετε την ταρίφα όταν ακόμα και στα φωτοβολταϊκά που έγινε τόσο μεγάλη μείωση η τιμή είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα (ισχύς 0.225€/kWh) με τα μικρά αιολικά. Η διαφορά αυτή είναι αμελητέα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα αιολικά μπαίνουν σε κορυφές λόφων με απομακρυσμένα δίκτυα και κακής ποιότητας δρόμους ενώ τα φωτοβολταϊκά απλώνονται σε πεδιάδες και σε ευκολοπροσβάσιμα σημεία.

    Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    1.Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί ως προς τα νομικά και φυσικά πρόσωπα ή έστω να υπάρξει μια μεγαλύτερη ελευθερία για τους επενδυτές.
    2.Να δωθεί προτεραιότητα για τα πρώτα 2 MW ώστε να δεί ο κόσμος τα οφέλη των μικρών ανεμογεννητριών και να ελέξει ο Διαχειριστής τη συμπεριφορά τους στο Σύστημα.
    3.Να μην γίνει καμμία μείωση στις ταρίφες ή αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που να δυσκολεύει αυτές τις επενδύσεις.

    Κύριε Υπουργέ, στη σημερινή κατάσταση οι άνθρωποι που επιλέγουν να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και όχι σαν απατεώνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να κάνουν επενδύσεις την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου έχει στείλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να μας τιμωρήσετε για αυτό.
    Τέλος θα ήθελα να δείτε και λίγο μακροπρόθεσμα καθώς η εισαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την κατασκευή και στην πατρίδα μας μικρών ανεμογεννητριών πράγμα που θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 12:01 | Δημηρόπουλος Σ.

    1. Η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών που συνδέονται στο δίκτυο γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών που καταρτίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 50 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις, που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο διανομής.
    Σε συνέχεια της παραγράφου 1 του άρθρου 6 δε μπορώ να αντιληφθώ πως θα αναπτυχθούν οι μικρές ανεμογεννήτριες σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αφού θεωρούνται βιομηχανία χαμηλής όχλησης και πρέπει να απέχουν κάποια ελάχιστη απόσταση από οικισμούς. Εκτός αν κάνω λάθος και πρέπει να βελτιωθεί η διατύπωση ως εξής: » …. και κτιριακές εγκαταστάσεις εντός ΒΙ.ΠΕ. …..».

    Σε κάθε περίπτωση ας μην επαναληφθούν οι παλινωδίες του νομικού πλαισίου των Φ/Β.

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 10:20 | ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ

    Κε Υπουργέ σε ποιό κράτος έχετε δεί παρόμοια τραγελαφικά πράγματα όπως αυτά,πώς θέλετε να εμπιστευτεί ο πόλίτης το κράτος και να σεβαστει τους νόμους όταν καταστρατηγούνται οι νόμοι από το ίδιο.
    Υπάρχει ένα νομοθετικό καθεστώς αυτή τη στιγμή βάσει του οποίου έχουν κατατεθεί αιτήσεις για όρους σύνδεσης επι δύο χρόνια η υπηρεσία της οποίας ουσιαστικά προίσταστε, παράνομα δεν εκδίδει όρους σύνδεσης και ούτε απαντά στα αιτήματα αντιθέτως εξακολουθεί να δέχεται αιτήματα και έρχεστε σήμερα με το σχέδιο νόμου αυτό να μας πείτε ότι είναι για την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών,ρίχνοντας μάλιστα στάχτη στα μάτια όλων αυτών που έχουν καταθέσει αιτήσεις γράφοντας στις μεταβατικές διατάξεις ότι συνεχίζεται η διαδικασία με την υφιστάμενη νομοθεσία όσων έχου πάρει όρους σύνδεσης λές και δεν ξέρετε ότι μόνο για μία εταιρεία έχουν εκδωθεί όροι.
    Τα ίδια κάνατε και με τα φωτοβολταικά άφήνατε τους επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις κα ξαφνικά τα παγώσατε.Είναι αλήθεια ότι στην παράγραφο 5 του αρ. 6 βάζοντας όρο για δύο αιτήσεις ανα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορώ να καταλάβω απο ποιούς και πως θα γίνει ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών μήπως από αγρότες η αγρ. συνετερισμούς .Σας πληροφορώ ότι δεν πρόκειτε να στηθεί ούτε μία μικρή ανεμογεννήτρια,εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος.

    Κε Υπουργέ στο αρ. 3 παρ.4 του ν.3851/2010 αναφέρει ότι ο αρμόδιος διαχειριστής με απόφασή του χορηγεί μέσα σε τέσσερεις μήνες προσφορά σύνδεσης που ζητήθηκε και οι οποία καθίστατε δεσμευτική με την ΕΠΟ ή αν δεν απαιτείται, την βεβαίωση απαλλαγής απο ΕΠΟ.Γιατί λοιπόν όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις εδώ και δύο χρόνια και περιμένουν θα πρέπει να ενταχθούν στο νομοθετικό καθεστώς του παρόντως σχεδίου νόμου.

    Κύριε Υπουργέ θεωρώ ότι δεν θέλετε να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις και καλό είναι στο σχέδιο νόμου ή να αναφερθεί ή να γίνει τροποποίηση ώστε αυτοί που έχουν καταθέσει αιτήσεις να αδειοδοτηθούν με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς βάζοντας αν θέλετε όρους και ελέγχους πραγματικούς και ουσιαστικούς με δεδομένο ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη ο τομέας αυτός των ΑΠΕ αναπτύσετε συνεχώς διότι μπορεί να είναι διάσπαρτος κοντά σε χώρους κατανάλωσης όπως π.χ. σε χωριά οικισμούς .
    Επίσης αν θέλετε την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών μήν βάζετε των όρω των δύο αιτήσεων ανα φυσικό ή νομικό πρόσωπο

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 10:50 | ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ

    Κε Υπουργέ σε ποιό κράτος έχετε δεί παρόμοια τραγελαφικά πράγματα όπως αυτά,πώς θέλετε να εμπιστευτεί ο πόλίτης το κράτος και να σεβαστει τους νόμους όταν καταστρατηγούνται οι νόμοι από το ίδιο.
    Υπάρχει ένα νομοθετικό καθεστώς αυτή τη στιγμή βάσει του οποίου έχουν κατατεθεί αιτήσεις για όρους σύνδεσης επι δύο χρόνια η υπηρεσία της οποίας ουσιαστικά προίσταστε, παράνομα δεν εκδίδει όρους σύνδεσης και ούτε απαντά στα αιτήματα αντιθέτως εξακολουθεί να δέχεται αιτήματα και έρχεστε σήμερα με το σχέδιο νόμου αυτό να μας πείτε ότι είναι για την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών,ρίχνοντας μάλιστα στάχτη στα μάτια όλων αυτών που έχουν καταθέσει αιτήσεις γράφοντας στις μεταβατικές διατάξεις ότι συνεχίζεται η διαδικασία με την υφιστάμενη νομοθεσία όσων έχου πάρει όρους σύνδεσης λές και δεν ξέρετε ότι μόνο για μία εταιρεία έχουν εκδωθεί όροι.
    Τα ίδια κάνατε και με τα φωτοβολταικά άφήνατε τους επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις κα ξαφνικά τα παγώσατε.Είναι γεγονός ότι στην παράγραφο 5 του αρ. 6 βάζοντας όρο για δύο αιτήσεις ανα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορώ να καταλάβω απο ποιούς και πως θα γίνει ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών μήπως από αγρότες η αγρ. συνετερισμούς .Σας πληροφορώ ότι δεν πρόκειτε να στιθεί ούτε μία μικρή ανεμογεννήτρια,εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος.

    Κε Υπουργέ στο αρ. 3 παρ.4 του ν.3851/2010 αναφέρει ότι ο αρμόδιος διαχειριστής με απόφασή του χορηγή μέσα σε τέσσερεις μήνες προσφορά σύνδεσης που ζητήθηκε και οι οποία καθίστατε δεσμευτική με την ΕΠΟ ή αν δεν απαιτείται, την βεβαίωση απαλλαγής απο ΕΠΟ.Γιατί λοιπόν όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις εδώ και δύο χρόνια και περιμένουν θα πρέπει να ενταχθούν στο νομοθετικό καθεστώς του παρόντως σχεδίου νόμου.

    Κύριε Υπουργέ θεωρώ ότι δεν θέλετε να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις και καλό είναι στο σχέδιο νόμου ή να αναφερθεί ή να γίνει τροποποίηση ώστε αυτοί που έχουν καταθέσει αιτήσεις να αδειοδοτηθούν με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς βάζοντας αν θέλετε όρους και ελέγχους πραγματικούς και ουσιαστικούς με δεδομένο ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη ο τομέας αυτός των ΑΠΕ αναπτύσετε συνεχώς διότι μπορεί να είναι διάσπαρτος κοντά σε χώρους κατανάλωσης όπως π.χ. σε χωριά οικισμούς .
    Επίσης αν θέλετε την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών μήν βάζετε των όρω των δύο αιτήσεων ανα φυσικό ή νομικό πρόσωπο

  • 5 Δεκεμβρίου 2012, 09:21 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡ

    Στο σχέδιο νόμου στην παράγραφο 2 αναφέρεται οτι η κατάρτηση του προγράμματος λαμβάνει υπόψη την δυνατότητα απορρόφησης και ασφάλειας δικτύων καθώς και θέματα ασφαλούς λειτουργείας των ανεμογεννητριών, κάτι που στην πορεια του νομοσχεδίου δεν διαπιστώνετε, αντίθετα διαπιστώνετε προσπάθεια εμπόδισης της ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου,και όσον αφορά τους περιορισμούς για τους όρους δόμησης και τις αποστάσεις από τα όρια των οικισμών η μικρές ανεμογεννήτριες θεωρούνται χαμηλής όχλησης ΚΥΑ 3137 (ΦΕΚ 1048 Β 4-4-2012) συνεπώς δεν μπορούν να ισχύσουν τα άρθρα 1, 4 7 του προεδρικού διατάγματος του 85 σχετικά με τις αποστάσεις ασφαλείας από οικισμούς
    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αγώνας και τα έξοδα που έχουν γίνει απο ενδιαφερόμενους να ασχολιθούν με τον τομέα αυτό και έχουν καταθέσει αιτήσεις για όρους σύνδεσης εδώ και δύο χρόνια και που κατεπιταγή του νόμου 3851/2010 η ΔΕΗ σήμερα ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να είχε εκδώσει όρους σύνδεσης, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να νομοθετείτε.
    Επίσης Κε Υπουργε έχετε υπόψησας πόσες αιτήσεις για όρους σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες έχουν εκδωθεί μέχρι σήμερα και στο αρ 19 παρ. 4 αναγράφετε (συνεχίζεται η αδειοδότηση σταθμών μικρών ανεμογεννητριών για τους οποίους μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εδοθεί όροι σύνδεσης)μόνο μία , με ποιά κρητίρια λοιπόν δώθηκε η άδεια στην συγκεκριμένη εταρεία με δεδωμένο ότι είχαν κατατεθεί και προγενέστερα αιτήσεις από άλες εταιρείες για τον συγκεκριμένω κλάδο και ουσιαστικά τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων.

    Η αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πρίν την ψήφηση του νόμου θα πρέπει να εξετασθούν με προτερεότητα και με βάση διατάξεις που ισχύουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 22:24 | Δήμος

    Σωστή λογική όμως λάθος εφαρμογή οι επενδυτές δεν φταίνε αν δεν υπήρχε σωστό νομικό πλαίσιο κατάθεσης υπήρχε πλαίσιο και σε αυτό στήριξαν την επένδυση.
    Ο επενδυτής δεν μπορεί να ειναι ούτε στον πνεύμα ούτε στην ψυχή του νομοθέτη και αν δεν μπορεί να νομοθέτει σωστά δουλειά των επενδυτών ειναι να επενδύουν και όχι να διαβάζουν μυαλά νομοθετων.
    Προτείνω
    Την ορθή και ομαλή μετάβαση με το να μην ενταχθούν στο νομο όσες εταιρείες έχουν πρωτόκολλο κατάθεσης στη ΔΕΗ. Αρκετά τράβηξαν 2,5 χρόνια περιμένοντας να γινει κάτι με την αίτηση τους.αληθεια σε ποια ύπηρεσια περιμένεις 2 χρόνια για απάντηση σε αίτημα; Αυτο ειναι κάτι που το υπουργείο πρέπει να δει σοβαρά στα πλαίσια της ανάπτυξης !!!!!
    Επίσης για την έκδοση των όρων προτείνω να απαίτητε η έγκριση ΕΠΟ και η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας.
    Θέσπιση κόστους εξέτασης φακέλου και κατάθεση του λογαριασμού στο λαγηε.
    Κατάθεση εγγυητικής με την προσφορά όρων σύνδεσης με ισχύ μέχρι την σύνδεση του έργου .

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 21:40 | Ρενα meng in res

    Για μια ακόμη φορά το κράτος αφήνει επενδυτές να επενδύσουν βασιζόμενοι σε ένα νομό του κράτους που αλλάζει αναδρομικά!! Πως να υπάρχουν ξένοι επενδυτές με τέτοια ασάφεια; Τι φταίνε όλοι αυτοί που για 3 χρόνια ξοδεύουν χρήματα καταθέτουν αιτήσεις νομότυπα και τώρα βρίσκονται εκτός προδιαγραφών νομού?
    Βέβαια υπάρχει η πρόταση να μην ενταχθούν όσοι έχουν όρους σύνδεσης.. Δηλαδή ένας !!!!!γιατι ο διαχειριστής αρνούνταν να απαντήσει στα αιτήματα για προσφορά όρων εδώ και 2 χρόνια!!
    Μήπως θα αποζημιωθούν οι επενδυτές για τα έξοδα η μήπως θα έρθει το υπουργείο σε επαφή με τους προμηθευτές να τους εξηγήσει την έλλειψη σοβαρότητας;
    Προτείνω
    Σε εναν τομεα που εχει την χαμηλότερη fit σε όλη την Ευρώπη να παραμείνει έτσι!! Όσοι έχουν ξοδέψει χρήμα χρόνο εδώ και 2 χρόνια να προχωρήσει η αξιολόγηση των αιτημάτων τους με τον ισχύων νομο!και να μην υπάρχει η κοροϊδία των όρων αλλά απο τον ημερομηνία πρωτοκόλλου!!!
    Επίσης ας μας προστατέψει και μια φορά το υπουργείο και ας θεση κάποιο χρονικό όριο για να έκδοση όρους σύνδεσης ο διαχειριστής με ρήτρες καθυστέρησης!!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 21:35 | capital &energy experts IKE

    Πρώτα από όλα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων για μικρούς αιολικούς σταθμούς από την ΔΔΔ όπως συμβαίνει και με την βιομάζα αλλά όπως συνέβαινε και με τα φωτοβολταϊκά

    Θεωρώ ως σημαντικότερη παρατήρηση επί του νομοσχεδίου το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να βγει η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις αποστάσεις ασφαλείας από οικισμούς και νομίμως υφιστάμενες οικίες. Ειδική μνεία για αυτήν την υπουργική απόφαση γίνεται στο άρθρο 15 του παρόντος νομοσχεδίου. Σε καμία περίπτωση η απόσταση ασφαλείας από οικισμούς και σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 100 μέτρα. Από μόνος του ο νομοθέτης παραδέχεται ότι από 20 έως 700 kw οι ανεμογεννήτριες θεωρούνται βιομηχανία χαμηλής όχλησης {13727/724/24.7.2003 (ΦΕΚ Β’
    1087/5.8.2003) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Δ6/Φ1/
    οικ.19500/4.11.2004 (ΦΕΚ Β’ 1671/11.11.2004)}
    συνεπώς δεν μπορούν να ισχύσουν τα άρθρα 1, 4 7 του προεδρικού διατάγματος του 85 σχετικά με τις αποστάσεις ασφαλείας από οικισμούς γιατί αυτό μιλάει για βιομηχανίες μέσης και υψηλής όχλησης. Ακόμη πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πολεοδομική διάσταση του θέματος αν δηλαδή οι μικρές ανεμογεννήτριες 50 kw
    χρειάζεται να βγάζουν μόνο έγκριση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας που είναι και το σωστότερο λόγω της κατασκευαστικής τους φύσης , ελαχίστη ποσότητα μπετόν απαιτείται για την θεμελίωση τους.Να καθοριστούν οι αποστάσεις από αιγιαλό , παραλιακή ζώνη και αρχαιολογικούς χώρους (οπτική όχληση). Θα ήταν καλό να ακυρωθεί ή να μειωθεί η εγγυητική επιστολή που ζητάει η ΔΔΔ γιατί είναι ένα επιπρόσθετο βάρος πέραν του κόστους των όρων σύνδεσης. Θα μπορούσε για παράδειγμα η εγγυητική επιστολή να ισούται με το 5 % ή το 10% του κόστους σύνδεσης

    Με Τιμή

    οι εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για μικρούς αιολικούς σταθμούς

    capital &energy experts IKE
    ventus& solar IKE

    καναριας χρηστος Μ.ΙΚΕ

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 20:23 | ΠΑΠΑΦΩΤΗΣ ΑΚΗΣ

    Νομίζω ότι στο σχέδιο νόμου όσον αφορά τις μικρές ανεμογεννήτριες σε ένα μέρος είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι θα πρέπει να μπούνε κάποιοι όροι προκειμένου να μπορούν να υλοποιηθούν έργα του κλάδου αυτού. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχοντας δεί ενδιαφέρων στο συγκεκριμένο κλάδο, εδώ και δύο χρόνια περίπου έχουν καταθέσει αιτήσεις για όρους σύνδεσης τους οποίους σύμφωνα με το ν. 3851 η ΔΕΗ παράνομα δεν έχει εκδώσει, ανταυτού δεχόταν αιτήσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλα έξοδα από τους ενδιαφερόμενους, για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετρήσεις αιολικού δυναμικού κ.λ.π. Θεωρώ ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να παραβλέψει την παραπάνω παρατήρηση

    Η πρόταση μου είναι ότι όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί πριν την εφαρμογή του παρόντος θα πρέπει να εξετασθούν με τις διατάξεις που ισχύουν.

    Επίσης θεωρώ ότι το όριο των δύο αιτημάτων για όρους σύνδεσης ανά φυσικό η νομικό πρόσωπο δεν είναι στην κατεύθυνση τις ανάπτυξης του κλάδου των μικρών ανεμογεννητριών δεδομένου ότι δεν πρόκειται να κατασκευασθούν τέτοια έργα από αγρότες ή κτηνοτρόφους ή άλλους φορείς.

  • 4 Δεκεμβρίου 2012, 13:46 | Βαργιανίτης Μάριος

    Σχετικά με την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών. Με το παρών Σ.Ν. το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών,πρόκειται γίνει ειδικό πρόγραμμα εξαφάνισης μικρών ανεμογενητριών.
    Αντί να συμπεριλάβετε κίνητρα, προδιαγραφές και θέματα ασφαλούς λειτουργίας στο συγκεκριμένο κλάδο ΑΠΕ, βάζετε ταφόπλακα, λες και πρόκειται να εγκατασταθούν από άλους φορείς (εκτός από επενδυτές ) περισότερες από 10 σε όλη την χώρα.
    Δεν παραδειγματίζεστε από χώρες όπως Αγγλία Αμερική Γερμανία Ιταλία κλπ στις οποίες ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αυξητικές τάσεις και επιτέλους γίνετε ξεκάθαροι για να ξέρει ο κόσμος τι να κάνει ή απαγορέψτε γενικά τις μικρές ανεμογεννήτριες ή βάλτε κάποιους σοβαρούς όρους όρους ώστε να μπορεί οκάθε επενδυτής να κάνει την επιλογή του.Ανοίξατε την αδειοδοτική διαδικασία με αποτέλεσμα να έχει καταθέσει ο κόσμος αιτήσεις και έρχεσται τώρα με το Σ.Ν. αυτό να βάλετε τέλος στις μικρές ανεμογεννήτριες.

    Πρόταση μου σχετικά με την εγκατάσταση μιρών ανεμογεννητριών είναι

    2 αιτήματα ανα φυικό ή νομικό πρόσωπο ανά κτηματική περιφέρεια κάθε Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας ή 10 αιτήματα ανά Δήμο και μήν έχετε την εντύπωση ότι είναι πολά διότι δεν υπάρχουν μέρη με κατάλληλο αιολικό δυναμικό σε κάθε Δήμο ή Δημοτική κοινότητα.

    Αιτήσεις που έιναι ήδη κατατεθημένες να εξετσθουν με βάση της διατάξεις που ισχύουν δεδομένου ότι για μία μόνο ανεμογεννήτρια έχουν δοθεί όροι σύνδεσης .