Άρθρο 28: Εξουσιοδοτικές Διατάξεις

1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες των παραγόντων οι οποίοι συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των ΚΔΕΠΑΠ.
α. Ειδικότερα καθορίζονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες, κ.ά. που αφορούν :
– τον κύριο του έργου
– τον μελετητή κατά τομέα εργασιών
– τον επιβλέποντα κατά τομέα εργασιών
– το γενικό εργολάβο του έργου
– τον κατ’ είδος εργασίας υπεργολάβο, τεχνικό και τεχνίτη
– τους παραγωγούς δομικών υλών, υλικών και ειδών
– τους προμηθευτές δομικών υλών, υλικών και ειδών.

β. Με το ίδιο Π.Δ/γμα μπορεί να ορίζονται κατά περίπτωση τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες βάσει των οποίων οι ανάδοχοι (εργολαβικές εταιρίες, εργολάβοι, υπεργολάβοι, παραγωγοί και προμηθευτές), εντάσσονται στο αντίστοιχο μητρώο δια του οποίου πιστοποιείται η πληρότητα, ποιότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, υλών, υλικών και ειδών. Επίσης ορίζονται τα όργανα και οι διαδικασίες σύνταξης των μητρώων εργολάβων, υπεργολάβων, παραγωγών και προμηθευτών και καθορίζεται ο τρόπος επιμερισμού των ευθυνών των παραπάνω προσώπων, το είδος των κυρώσεων και τα κριτήρια και τα όργανα επιβολής αυτών, με βάση το φάκελο ασφαλείας και υγείας του εργοταξίου.
2. Με έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού, είναι δυνατόν να ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται ρητά στον παρόντα νόμο, καθώς και άλλα που αποσκοπούν στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των συμπεριλαμβανομένων τεχνικών προδιαγραφών των ΚΔΕΠΑΠ, όπως απλοποίηση διαδικασιών ελέγχων και εγκρίσεων, αύξηση της παρεχόμενης ασφάλειας, βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας παραμονής σ’ αυτά, προσδιορισμός τακτής προθεσμίας το αργότερο 45 ημερών για την έκδοση Απόφασης από το ΑΟΕΕ για θέματα αρμοδιότητάς του.
3. Με έκδοση σχετικών κατά περίπτωση Κ.Υ.Α. Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Α.Α.Υ.Μ.Δ., Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μακεδονίας – Θράκης επιβάλλεται η υλοποίηση ΚΔΕΠΑΠ από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 16 του παρόντος νόμου, εάν τούτο κριθεί απαραίτητο.
4. Με έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρυθμίζονται όλα τα θέματα, που σχετίζονται με τη σύγκληση της συνέλευσης των ιδιοκτητών, την πρόσκληση των μελών, τη λήψη και γνωστοποίηση των αποφάσεων, τον τρόπο καθορισμού του συνολικού αριθμού των ψήφων και της κατανομής τους στους ιδιοκτήτες, η οποία γίνεται με βάση το εμβαδόν της ιδιοκτησίας και το ποσοστό συμμετοχής σε αυτή σε σχέση με το ολικό εμβαδόν του οικοδομικού τετραγώνου, άρθρο 10 παρ. 8 ν. 4067/2012 (Α’ 79).
5. Με έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η επιβολή και το είδος των κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών και γενικώς μη τήρησης από τους υπεύθυνους (ανάδοχοι, ιδιοκτήτες) των υποχρεώσεων που απορρέουν από εκδοθείσα οικοδομική άδεια, για την κατασκευή ΚΔΕΠΑΠ, καθώς και για τις υποχρεώσεις συντήρησης αυτών και μέριμνας για την απόκτηση και εγκατάσταση του απαραίτητου λειτουργικού εξοπλισμού.
6. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και μετά από γνώμη της Ε.Κ.Δ.Ε. επιλύεται κάθε ερμηνευτικό ζήτημα που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και από κάθε διάταξη της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας, λόγω διαφορετικών ερμηνειών των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου καθώς και των περιφερειακών υπηρεσιών.
7. Με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίνονται α) Τεχνικές Προδιαγραφές, Οδηγίες μετά από γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.), με τις οποίες τροποποιούνται ή και καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και το περιεχόμενο Ειδικών Κανονισμών, Οδηγιών και Προτύπων και β) κάθε αναγκαία μελέτη που σχετίζεται συνολικά ή επιμεριστικά με το θεματολογικό αντικείμενο του παρόντος νόμου.