Άρθρο 15: Διαβαθμίσεις προστασίας, τύποι Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Κτιριακές Κατασκευές, Χωρικές Ενότητες και Ελεύθεροι Υπαίθριοι Χώροι

1. Ο συνδυασμός των διαβαθμίσεων των χωρικών ενοτήτων και των ελεύθερων υπαίθριων χώρων του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, με τις αντίστοιχες των κτιριακών κατασκευών του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, δίδει τις κατηγορίες προστασίας : Α1 έως Α6 και Β1 έως Β6.
2. Κατά περίπτωση στις κατηγορίες προστασίας Α1 έως Α6 και Β1έως Β6 αντιστοιχούν και οι παρακάτω κατηγορίες ΚΔΕΠΑΠ.
α. Κατηγορίες συμβατικών ΚΔΕΠΑ ως προς τον αριθμό των παρεχόμενων θέσεων (Θ), για τις οποίες η αντιστοιχούσα επιφάνεια τ.μ./χρήστη, κυμαίνεται μεταξύ 1,4 έως 1,72 :
• Κ1 αντιστοιχεί σε 6 – 60 παρεχόμενες θέσεις (Θ) προστασίας πληθυσμού, για διαμονή διαρκείας πέραν των 24 ωρών
• Κ2 αντιστοιχεί σε 60 – 130 παρεχόμενες θέσεις (Θ) προστασίας πληθυσμού, για διαμονή διαρκείας πέραν των 24 ωρών
• Κ3 αντιστοιχεί σε 130 – 300 παρεχόμενες θέσεις (Θ) προστασίας πληθυσμού, για διαμονή διαρκείας πέραν των 24 ωρών

β. Οι ανωτέρω τρεις κατηγορίες συμβατικών κατά μέγεθος ΚΔΕΠΑ κατηγοριοποιούνται περαιτέρω ως προς το σκοπό χρήσης της παρεχόμενης προστασίας με βάση τον (α) της κτιριακής κατασκευής (υπερκείμενης ή όμορης)
• (ΚΔ) ΚΔΕΠΑ διερχομένων, στις οποίες η παραμονή είναι προσωρινή (από ολιγόωρη έως 24 ώρες). Στην περίπτωση αυτή ανήκουν χαρακτηρισμένα προς τούτο δημόσια και ιδιωτικά γκαράζ καθώς επίσης και όσοι σταθμοί μετρό κρίνεται ότι εξασφαλίζουν επαρκή βαθμό προστασίας πληθυσμού.
• (ΚΕ) ΚΔΕΠΑ Νοσοκομείων, Σχολείων, Γηροκομείων, Ορφανοτροφείων και άλλων ευαγών και παρεμφερών χρήσεων, για τις οποίες η αντιστοιχούσα επιφάνεια (τ.μ./χρήστη ή τρόφιμο) είναι υψηλότερη των κατηγοριών Κ1, Κ2, Κ3 για αντίστοιχα μεγέθη παρεχομένων θέσεων ανά χρήστη από 2 – 3 τ.μ. κατά περίπτωση.
• (ΚΣ) ΚΔΕΠΕΣ ειδικού σκοπού που φιλοξενούν πολιτικά κλιμάκια κρατικών και αυτοδιοικητικών ενοτήτων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού της χώρας καθώς και εξοπλισμό Α΄ βοηθειών και χειρουργείων εκτάκτων αναγκών, ειδικό αντιΧ.Β.Ρ.Π. και αντιπυρικό εξοπλισμό, ειδικά οχήματα και παρεμφερούς χρήσεως υλικά χρήζοντα προστασίας και διασφάλιση της λειτουργίας τους. Η αντιστοιχούσα επιφάνεια προσδιορίζεται κατά περίπτωση με βάση το σχεδιασμό αναγκών, ενώ η χωροθέτησή τους χρήζει ιδιαίτερης εμπιστευτικότητας (Απόρρητο).

γ. Οι κατηγορίες προστασίας πραγμάτων ανεκτίμητης αξίας είναι δύο :
• ΠΠ1, στην οποία φυλάσσονται αντικείμενα, έγγραφα, ιστορικά κειμήλια προστασίας, σημαίες, πίνακες και παρεμφερούς αξίας πράγματα, μικρού σχετικά όγκου και διαστάσεων, τα οποία αρχειοθετούνται δεόντως σε ειδικές συσκευασίες και σε ειδικές κατά περίπτωση θέσεις υπό ειδικές συνθήκες.
• ΠΠ2,στην οποία φυλάσσονται ευμεγέθη αντικείμενα, αγάλματα, ιστορικά έπιπλα, ειδικές προθήκες, μεγάλα ιστορικά αρχεία, σχεδιοθήκες ειδικής προστασίας ιστορικών χαρτών και παρεμφερούς όγκου, διαστάσεων και αξίας πράγματα, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικές προς τούτο συσκευασίες και υπό ειδικές συνθήκες.

Τα μεγέθη των ΠΠ1 και ΠΠ2 ως προς το ύψος και την επιφάνεια τυγχάνουν ειδικής κτιριολογικής μελέτης, ανάλογα με την περίπτωση και την ιδιαιτερότητα φύλαξης που παρέχουν, ενώ τόσο ο σχεδιασμός της προστασίας τους, όσο και η χωροθέτησή τους χρήζουν γενικώς, αλλά όχι απαραιτήτως, ιδιαίτερης εμπιστευτικότητας (Απόρρητο).
Π Ι Ν Α Κ Α Σ Ά Ρ Θ Ρ Ο Υ 15
Συμπληρώνεται διακριτά για κάθε Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. με βάση τη Χωρική κατηγορία που ανήκει, το βαθμό επικινδυνότητας που αυτή αντιπροσωπεύει, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την κατηγορία ανά σκοπό χρήσης που η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. εξυπηρετεί.

            ΚΤ/ΚΕΣ ΚΑΤ/ΕΣ

              ΕΛ.ΥΠ. ΧΩΡΟΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

                         ΒΑΘΜΟΣ                                              .                            ΠΡΟΣΤ.            

    ΥΨΗΛΗΣ

 

    ΒΑΣΙΚΗΣ

 

   ΥΨΗΛΗΣ

 

   ΒΑΣΙΚΗΣ

 

     ΥΨΗΛΗΣ

 

    ΒΑΣΙΚΗΣ

ΧΩΡΙΚΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

            1

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

           2

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

            3

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

           4

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

           5

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

           6

ΥΨΗΛΟΥ

ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Από Α1 έως Α6

 

 

 

 

 

 

ΧΑΜΗΛΟΥ

ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Από Β1 έως Β6

 

 

 

 

 

 

– ΚΤ/ΚΕΣ ΚΑΤ/ΕΣ = ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ : Απλό κτήριο ή συνεκτικό κτιριακό συγκρότημα ή κτιριακό κέλυφος.
– ● = Δυνατότητα ένταξης όλων των κατηγοριών Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. με βάση αντικειμενικά κριτήρια (Α και Β) και υπ’ ευθύνη των ιδιοκτητών (ιδιωτών ή ευρύτερου δημόσιου τομέα).
• Για τις κατηγορίες Κ1, Κ2, Κ3, ΚΔ, ΚΕ, ΚΣ ΠΠ1, ΠΠ2 καθορίζονται 2 τύποι δομοστατικής επάρκειας (αντοχής/προστασίας) : (I) ΥΨΗΛΗ και (II) ΒΑΣΙΚΗ.
• Ο τύπος (I) χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη δομοστατική κατασκευή (οπλισμό, πάχος τοιχίων), καθώς και ενισχυμένη θωράκιση πορτών και λοιπών ανοιγμάτων σε σχέση με τον τύπο (II).
• Βασική προϋθεση και για τους 2 τύπους (I και II) κατασκευών είναι η αντοχή τους στην κατάρρευση των υπερκείμενων ή όμορων κατασκευών, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία καθώς και η αντιΧ.Β.Ρ.Π. προστασία.

  • 21 Μαΐου 2014, 08:18 | Παπαγιαννόπουλος Γιώργος

    Άρθρο 15 παρ.2β
    Τα μεγάλα αεροδρόμια, λιμάνια, σιδ/μικοί σταθμοί και σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων των Μετρό της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι εν δυνάμει χώρο καταφυγής διερχόμενων πληθυσμιακών ομάδων (πολίτες, τουρίστες, κ.λ.π.), αλλά και χώροι ευάλωτοι κυρίως σε τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και σε ακραία (πιθανόν και υπερακραία) φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Ειδικά για τους σταθμούς του Μετρό που εξυπηρετούν εκατομμύρια μετακινούμενους, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υλοποίηση επιπλέον ασφαλών βασικών υποδομών όπως W.C (συμβατικά και για ΑμεΑ), θυρών για την ελεύθερη διέλευση εάν χρειαστεί, δυνατότητα επαρκούς αερισμού του χώρου των αποβαθρών, κ.λ.π.
    Σκεφθείτε π.χ. τον πανικό που θα καταλάβει το πλήθος από μια βιοχημική τρομοκρατική ενέργεια και τα θύματα που θα προκύψουν από τον συνωστισμό στις θύρες , εάν υιοθετηθεί λύση εισόδου-εξόδου τύπου portes à tourniquet όπως πρόσφατα ελέχθει.
    Το ερώτημα που προκύπτει επομένως για τις διοικήσεις των Μετρό της χώρας, είναι εάν οι υπηρεσίες τους που αφορούν στην Πολιτική Σχεδίαση Εκτάτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), έχουν εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης π.χ. για κακόβουλη ενέργεια και υλοποιήσει βασικά έργα ασφαλούς εξυπηρέτησης πολυπληθών ομάδων πληθυσμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.