Άρθρο 20: Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. σε υπόγειους ορόφους κάτωθεν της επιφάνειας του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου νέων ιδιωτικών κτισμάτων

1. Για μερική εκμετάλλευση ΚΔΕΠΑΠ του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου ενός δομήσιμου οικοπέδου ή γηπέδου, στις υπό έκδοση οικοδομικές άδειες κτιριακών κατασκευών, επιτρέπεται η λειτουργία πολλαπλών χρήσεων σε τμήματα των υπογείων ορόφων και κατ’ επέκταση των προβλεπόμενων υπόγειων ορόφων κάτωθεν της κτιριακής κατασκευής στον υποχρεωτικώς ακάλυπτο χώρο, με σύμφωνη γνώμη του ΑΟΕΕ, πρωτίστως για να καταστούν χώροι προστασίας ανθρώπων (ιδιοκτήτες, ένοικοι ή και χρήστες κτιριακών κατασκευών) και πραγμάτων σε περιπτώσεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά και για να ικανοποιήσουν λειτουργικές ανάγκες καθημερινότητας.
2. α. Επιτρέπονται οι κατασκευές υπόγειων ορόφων σε ιδιωτικές απλές
κτιριακές κατασκευές, συνεκτικά κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη εμβαδού κατά όροφο ίσου με το εμβαδόν της επιφάνειας του περιγράμματος κάλυψης του κτίσματος, προσαυξημένου κατά ποσοστό που ορίζεται στις παρ. 3, 4β και 5 του παρόντος άρθρου, με σύμφωνη γνώμη και θεώρηση της οικοδομικής άδειας από το ΑΟΕΕ.
β. Οι ως άνω ιδιωτικές κτιριακές κατασκευές χαρακτηρίζονται ως δημοσίου ενδιαφέροντος, αφού αποβλέπουν στην εξασφάλιση προστασίας ανθρώπων και πραγμάτων από αιφνίδια καταστροφικά συμβάντα, ενώ παράλληλα εξυπηρετούν πολλαπλές χρήσεις σε περιόδους ομαλότητας.
Στις χρήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται αποθηκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων της κτιριακής κατασκευής, χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων καθώς και χώροι των § 3α και 3β του άρθρ. 18 του παρόντος νόμου.
γ. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατασκευάζονται διακριτά από τις άλλες χρήσεις με τρόπο που να μην δημιουργούν ακατάλληλο ή επικίνδυνο περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές εξυπηρετούν τόσο τις υπερκείμενες κτιριακές κατασκευές όσο και τους χώρους των ΚΔΕΠΑΠ, χωρίς το εμβαδόν των χώρων κάλυψης τους να προσμετράται σε εκείνο των ΚΔΕΠΑΠ (§ 2α του άρθρου 2 και § 3β του άρθρου 18 του παρόντος νόμου).
3. α. Για οικόπεδα ή γήπεδα με Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ. – άμεσο ή
έμμεσο) 1,5 και άνω επιτρέπεται η επέκταση υπογείων ορόφων (προκειμένου να ικανοποιηθούν συνολικώς ή μερικώς οι χρήσεις του προηγούμενου άρθρου με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της υπερκείμενης κτιριακής κατασκευής. Υποχρεωτικοί εν τούτοις είναι οι λειτουργικοί χώροι των ΚΔΕΠΑΠ (§ 3α του άρθρου 18 και § 2α του άρθρου 2 του παρόντος νόμου), σε ποσοστό μέχρι 2/3, επί του εμβαδού του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου ή εμβαδού ίσου με το καθοριζόμενο από το περίγραμμα του διαγράμματος κάλυψης της κτιριακής κατασκευής.
Εκ των δύο παραπάνω δυνατοτήτων επιλέγεται εκείνη η οποία εμφανίζει το μικρότερο εμβαδόν επιφάνειας επέκτασης επί του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου.
β. Στην περίπτωση οικοπέδων μικρού εμβαδού με υψηλό Σ.Δ. και σημαντική επιφάνεια κάλυψης της κτιριακής κατασκευής, εφόσον τα 2/3 του εμβαδού του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου υπολείπονται του 50% του εμβαδού που ορίζεται από το περίγραμμα κάλυψης της κτιριακής κατασκευής, επιτρέπεται η επέκταση υπογείων ορόφων αυτής για υλοποίηση ΚΔΕΠΑ στο σύνολο του εμβαδού του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου.
4. α. Για οικόπεδα ή γήπεδα με άμεσο ή έμμεσο Σ.Δ. από 1,0 έως 1,5 η
υλοποίηση υπόγειας ΚΔΕΠΑ συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικώς τους λειτουργικούς χώρους της παρ. 3 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου, χωρίς την υποχρέωση υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των χρήσεων της παρ. 2β του παρόντος άρθρου.
β. Ειδικότερα για την περίπτωση της παρ. 4α, όταν υπάρχει υποχρέωση υλοποίησης υπόγειων χώρων στάθμευσης με βάση τα Π.Δ/τα 350/1996 και 111/2004, ανάγκη υλοποίησης μέρους των Η/Μ, υδραυλικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και αποθηκευτικών χώρων των οποίων το απαιτούμενο συνολικό εμβαδόν συμπεριλαμβανομένου του εμβαδού της ΚΔΕΠΑ με τους λειτουργικούς χώρους της παρ. 3 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου, είναι μεγαλύτερο του εμβαδού του περιγράμματος κάλυψης της κτιριακής κατασκευής, επιτρέπεται η επέκταση των υπόγειων χώρων και εκτός του περιγράμματος αυτού και μέχρι εμβαδού που ορίζεται από την παρ. 3α ή 3β του παρόντος άρθρου, μετά τη σύμφωνη γνώμη και θεώρηση της οικοδομικής άδειας από το ΑΟΕΕ.
γ. Οι διαστάσεις της ΚΔΕΠΑ αντιστοιχούν σε κτιριακή κατασκευή που έχει εξαντλήσει τον Σ.Δ. ή μέρος μόνο αυτού.
δ. Στη δεύτερη περίπτωση κατά την οποία η αδειοδοτούμενη κτιριακή κατασκευή υπολείπεται της εξάντλησης του Σ.Δ., δηλώνεται υπεύθυνα από τον επισπεύδοντα την έκδοση της οικοδομικής άδειας στην αρμόδια πολεοδομική αρχή, η προεξάρχουσα χρήση που θα χαρακτηρίζει την αντιστοιχούσα επιφάνεια στον υπολειπόμενο προς υλοποίηση Σ.Δ.
5. Για οικόπεδα ή γήπεδα με άμεσο ή έμμεσο Σ.Δ. από 0,2 έως 0,9 εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της παρ. 4α, β, γ και δ του παρόντος άρθρου.
6. Ως συνολικό εμβαδόν των ΚΔΕΠΑ, υπολογίζεται το άθροισμα 1) του εμβαδού του χώρου υποδοχής και παραμονής ανθρώπων και 2) του εμβαδού του χώρου κατάληψης από τις υποχρεωτικές εγκαταστάσεις των λειτουργικών απαιτήσεων αυτών.
Ο τρόπος εκτέλεσης των παραπάνω μαθηματικών υπολογισμών (μοντέλο) της παρούσης παραγράφου πραγματοποιείται από τον μελετητή του έργου και καταδεικνύεται στον πίνακα, για τον οποίο λεπτομέρειες θα αναφερθούν στις Τεχνικές Προδιαγραφές (Τ.Π.) για τον κτιριοδομικό κανονισμό των ΚΔΕΠΑΠ.
7. Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (παρ. 3, 4 και 5) πρέπει να προβλέπονται δύο προσβάσεις (είσοδοι – έξοδοι) για τις ΚΔΕΠΑ, εκ των οποίων η μία διαμορφώνεται εσωτερικά της κτιριακής κατασκευής και η άλλη εξωτερικά αυτής επί του ακαλύπτου χώρου ή σε κοινόχρηστο χώρο και κατά το δυνατόν σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη του Η/2 από το περίγραμμα της κτιριακής κατασκευής, όπου Η το ύψος αυτής με εξάντληση του Σ.Δ.
Όπου χρειαστεί υπόγειος διάδρομος περιορισμένου σχετικά μήκους για την υλοποίηση της δεύτερης εισόδου – εξόδου, οι καθαρές διαστάσεις της διατομής του, κυμαίνονται από 1,00 έως 2,00 μ. πλάτος και ύψος 2,00 μ. αναλόγως του αριθμού των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετήσουν.
8. Στις περιπτώσεις νομίμων παρεκκλίσεων κυρίως ως προς την κάλυψη αλλά και ως προς το Σ.Δ. σε σχέση με τους ισχύοντες όρους δόμησης, η άδεια δόμησης εκδίδεται από την οικεία πολεοδομική αρχή και θεωρείται από το ΑΟΕΕ. Σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης και προσφυγής των ενδιαφερομένων στην ΕΚΔΕ εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 9 β του άρθρου 8 του παρόντος νόμου. Εξαίρεση εν προκειμένω ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης γίνεται για τις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 27 του παρόντος νόμου.
9. Η χωρητικότητα των υπόγειων ορόφων που κατασκευάζονται κάτω από το περίγραμμα κάλυψης του απλού κτιρίου ή του συνεκτικού κτιριακού συγκροτήματος ή του κτιριακού κελύφους προσαυξημένου κατά το αναλογούν με βάση την παρ. 3 του παρόντος άρθρου, ποσοστό του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου αυτού, πρέπει να ικανοποιεί και τις ανάγκες των λοιπών χρήσεων και απαραίτητων εγκαταστάσεων, το εμβαδόν κατάληψης των οποίων προστίθεται στο εμβαδόν των παρεχόμενων θέσεων (Θ) για κάθε ΚΔΕΠΑ που προκύπτει από τον πίνακα παραμέτρων υπολογισμού του (α) των Τ.Π. συγκεκριμένου μαθηματικού υπολογισμού (§ 6 του παρόντος άρθρου).
10. Η οροφή του 1ου υπογείου ορόφου επί του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου δεν μπορεί να υπερβαίνει, σε κανένα σημείο της τελικής διαμορφωμένης στάθμης του εδάφους, το 1,40 μ. εκ των οποίων 0,40 μ. αφορούν υποχρεωτική διαμόρφωση (φυτεύσεις σε φερτό χώμα), ενώ επιτρέπονται οι κατασκευές που ορίζει η παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
11. Εξαίρεση της υποχρέωσης υλοποίησης ΚΔΕΠΑΠ ή τμήματος αυτού σε νέα συνεκτικά κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη, είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις αδύνατου πραγματοποιήσεως, όπως η ύπαρξη μεγάλου βραχώδους υποστρώματος, υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, αρχαιολογικών ευρημάτων, απαίτηση ειδικής θεμελίωσης (κοιτόστρωση, πασσαλώσεις).
Την εξακρίβωση αυτών διενεργεί αρμόδια επιτροπή πραγματογνωμοσύνης από υπαλλήλους της αρμόδιας Περιφέρειας και ειδικούς κατά περίπτωση συμβούλους (Πολ/κό Μηχανικό, Δομοστατικό, Αρχιτέκτονα, Ηλεκτρ/γο Μηχανικό, Μηχανολόγο Μηχανικό, Υδραυλικό, Τεχνικό Γεωλόγο).
12. Οι κλίμακες κινδύνου μπορεί να τοποθετούνται μέσα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου και σε απόσταση τουλάχιστον 1,00 μ. από τα όρια του οικοπέδου εφόσον δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση.