Άρθρο 27: Κ.Δ.Ε.Π.Α., Κ.Δ.Ε.Π.Π. και Κ.Δ.Ε.Π.Ε.Σ. που χρήζουν Ειδικού Ελέγχου

1. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων ή εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΚΔΕΠΑΠ και ΚΔΕΠΕΣ με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που τις συνοδεύουν.
Στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται επίσης υπόψη η παρ. 2 του άρθρου 16 καθώς και το άρθρο 22 του ν. 3978/2011 (Α’ 137).
2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά περίπτωση Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης για την εκτέλεση έργων ή εγκαταστάσεων στους χώρους των πολιτικών αεροδρομίων και των πολιτικών λιμένων (Ζώνες λιμένων, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου που υπόκεινται στην αρμοδιότητα των Φ.Δ.Χ.Ε.Λ.), συμπεριλαμβανομένων των ΚΔΕΠΑ, ΚΔΕΠΠ και ΚΔΕΠΕΣ, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που τις συνοδεύουν.
Οι φορείς διοίκησης των ανωτέρω βασικών υποδομών της Χώρας, υποχρεούνται να εντάσσουν τις ΚΔΕΠΑΠ στα αναπτυξιακά προγράμματα και τις γενικές μελέτες σχεδιασμού και διαχείρισης.
3. Για την υλοποίηση ΚΔΕΠΑ, ΚΔΕΠΠ μεγάλων κτιριακών κελυφών άνω των 500 τ.μ. ενιαίας επιφάνειας κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου, που χρήζουν ειδικού ελέγχου ως προς τους όρους δόμησης και κτιριακών κατασκευών επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., καθώς και για ΚΔΕΠΕΣ η έγκριση δόμησης και η άδειας δόμησης εκδίδεται από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού ή του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ως άνω Υπουργείου.
Για τις κατασκευές αυτές η γνωμοδότηση επί των Αρχιτεκτονικών μελετών εκδίδεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.), κατόπιν παραπομπής του θέματος από τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. ή τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.