Άρθρο 26: Παρεκκλίσεις από τις κείμενες διατάξεις πολεοδομικού και δομικού περιεχομένου

1. Μετά από γνωμοδότηση του Α.Ο.Ε.Ε. και απόφαση του Περιφερειάρχη, η υλοποίηση ΚΔΕΠΑΠ ή τμημάτων αυτού (ιδίως έξοδος κινδύνου), επιτρέπεται και έξω από το νόμιμο περίγραμμα των κτιριακών κατασκευών (ακάλυπτο χώρο, προκήπιο, εγγύς ευρισκόμενος δημόσιος ή κοινόχρηστος ακάλυπτος χώρος), αρκεί η άνω στάθμη της επιφάνειάς του να μην εξέχει περισσότερο από 1,40 μ. από τη φυσική ή τεχνητή επιφάνεια του περιβάλλοντος χώρου εκ των οποίων 0,40 μ. αφορούν φυτεύσεις σε φερτό φυτευτικό χώμα.
2. Επιτρέπονται οι ΚΔΕΠΑΠ σε υπαίθριους χώρους (κοινόχρηστους, κοινωφελείς ή μη), ή κάτω από αυτούς με απόφαση του Περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση του Α.Ο.Ε.Ε. Εάν οι ΚΔΕΠΑΠ έχουν επίγεια τμήματα σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, τα τμήματα αυτά πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις της περιοχής και υπόκεινται στους ελέγχους αρμοδιότητας των επιτροπών πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού ελέγχου (οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής).
3. Τμήματα ή στοιχεία των ΚΔΕΠΑΠ (έξοδοι κινδύνου, είσοδοι σε άλλες κτιριακές κατασκευές προστασίας) Δημόσιων Φορέων (Υπουργεία, Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενα Ν.Π.Ι.Δ., Δήμοι), υλοποιούνται κάτωθεν των κτιριακών κατασκευών τους, καθώς και σε εγγύς ευρισκόμενους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού (ιδίως πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες) σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 150 μέτρων από το περίγραμμα της ΚΔΕΠΑΠ ή της κάλυψης της υπερκείμενης κτιριακής κατασκευής ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του Α.Ο.Ε.Ε.
4. Το ΑΟΕΕ συμφωνεί με την παρέκκλιση αυτή, όταν συντρέχουν όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις :
α. Η προτεινόμενη λύση είναι η μοναδική ασφαλής και κατάλληλη για την ΚΔΕΠΑΠ που εξυπηρετεί.
β. Δεν δημιουργείται σοβαρή όχληση στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου.
γ. Δεν προκαλούνται ανυπέρβλητες τεχνικές ή λειτουργικές δυσκολίες στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δίκτυα των οποίων πιθανόν να απαιτηθεί να μεταφερθούν έστω και αν οι δαπάνες για τη μεταφορά καλύπτονται από τον κατασκευαστή.
5. Οι ΚΔΕΠΑΠ και όλες οι απαραίτητες σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κατασκευές, δεν προσμετρώνται στους συντελεστές δόμησης, όγκου και κάλυψης του οικοπέδου έστω και αν οι χώροι αυτοί έχουν και άλλη βοηθητική χρήση σε περίοδο ομαλότητας, υπό την προϋπόθεση να έχει εγκριθεί και θεωρηθεί η μελέτη τους και να έχει ελεγχθεί η κατασκευή τους, μετά την αποπεράτωσή τους από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
6. Σε περίπτωση προσφυγής πολιτών στο Α.Ο.Ε.Ε. κατά αποφάσεων του Περιφερειάρχη που αφορούν στις ως άνω παρ. 2, 3 και 4 και εφόσον η γνωμοδότηση του Α.Ο.Ε.Ε. δεν μεταβάλλεται, τότε ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 8.β του άρθρου 8 και της παρ. 1 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.