Άρθρο 18: Ειδικές Απαιτήσεις για κάθε τύπο Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

1. Η χωρητικότητα κάθε ΚΔΕΠΑ πρέπει να επαρκεί για να προστατέψει ένα προκαθορισμένο αριθμό ατόμων (Θ), τα οποία να μπορούν να παραμείνουν εντός και να επιβιώσουν για ένα σχετικά εύλογο και επαρκές από άποψη παρεχόμενης ασφάλειας χρονικό διάστημα.
2. Η χωρητικότητα καθορίζεται ως συνάρτηση του αριθμού (α) των ατόμων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κτιριακή κατασκευή την ώρα αιχμής του πληθυσμού του (βλέπε παρ. 8 άρθρ. 2 του παρόντος νόμου), για την οποία περαιτέρω λεπτομέρειες ανά χρήση γης ορίζονται από την Κ.Υ.Α. των Τεχνικών Προδιαγραφών του κτιριοδομικού κανονισμού των ΚΔΕΠΑ, που συνοδεύει τον παρόντα νόμο.
3. α. Εντός των ΚΔΕΠΑ θα απαιτηθεί επίσης και επιπλέον προστιθέμενος
χώρος σ’ εκείνο που αντιστοιχεί στις παρεχόμενες θέσεις (Θ), ο οποίος εξαρτάται από το μέγεθος έκαστης ΚΔΕΠΑ και τον σκοπό κατά χρήση αυτής. Χώροι υγιεινής, περιποίησης βρεφών και ΑμεΑ, κουζίνας, πρώτων βοηθειών, αποθήκευσης τροφίμων, αριθμός κρεβατιών, καθισμάτων, τραπεζιών, αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, χώρων για συσκευές τροφοδοσίας καθαρού αέρα και αφύγρανσης, πυροφωλιές και άλλες συσκευές παρεμφερούς χρησιμότητας που καταλαμβάνουν επιφάνειες και χρήζουν πρόβλεψης ατά μελέτη της ΚΔΕΠΑ, με βάση συγκεκριμένες Οδηγίες.
β. Όμορα της περίκλειστης επιφάνειας ΚΔΕΠΑΠ, χωροθετείται άλλη περίκλειστη επιφάνεια με αυτόνομη πρόσβαση και ασφαλή εσωτερικά χωρίσματα, προκειμένου να φιλοξενήσει εγκαταστάσεις ων οποίων η ασφάλεια λειτουργίας επιτυγχάνεται με την τήρηση αυστηρών προτύπων, που ελαχιστοποιούν την περίπτωση αστοχίας των συστημάτων για κίνδυνο από πλημμρισμό, έκλυσης υγρού ή αέριου καυσίμου, έκρηξης, ηλεκτροπληξίας, ηλεκτρικής εκκένωσης ή άλλου πιθανού.
Οι φιλοξενούμενες εγκαταστάσεις αφορούν ιδίως ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα διαχείρισης πόσιμου ύδατος με υδατοδεξαμενές, υποστήριξης ενεργειακού σχεδιασμού Α.Π.Ε./Σ.Η.Θ.Υ.Α. (μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας υψηλής Αποδοτικότητας), δεξαμενές ασφαλείας για ελεγμένη ποσότητα υγρών ή/και αέριων καυσίμων, αντλιοστάσια, ηλεκτρογεννήτριες, δίκτυα παροχών.
Οι ως άνω περίκλειστοι χώροι ακολουθούν την υψομετρική στάθμη της Κλασικής και Συνήθους θέσης των ΚΔΕΠΑΠ (§ 1α και 1γ άρθρου 12 του παρόντος νόμου) και βρίσκονται εν επαφή με αυτούς, ενώ το σύνολο σχεδόν του εμβαδού της οροφής τους καταλαμβάνει τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου της υπερκείμενης κατασκευής των ΚΔΕΠΑΠ.
Η αντοχή της οροφής τους είναι αντίστοιχη εκείνης των ΚΔΕΠΑΠ, ενώ ειδικά σχεδιασμένα ανοίγματα άνω και πλευρικά αυτής επιτρέπουν την ευχερή εκτόνωση οιασδήποτε εσωτερικής πίεσης είναι δυνατόν να ασκηθεί δεδομένου του σχεδιασμού των εσωτερικών χωρισμάτων με βάση και τα ακολουθητέα πρότυπα ασφάλειας.
Αντικειμενικό σκοπός του προστατευόμενου χώρου των ως άνω εγκαταστάσεων είναι η εξυπηρέτηση της υπερκείμενης κατασκευής της ΚΔΕΠΑΠ, ενώ είναι δυνατή η ανεξάρτητη χωροθέτηση του σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 10 του ν. 4067/2012. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν επίσης και τις ανάγκες αυτής της ίδιας της ΚΔΕΠΑΠ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.