Άρθρο 19: Μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή νέων Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

1. Οι ΚΔΕΠΑΠ σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε σε ομαλές περιόδους να είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμες ή να εξυπηρετούν και άλλες εγκατεστημένες συμβατές χρήσεις. Η συμβατότητα και πολλαπλότητα της χρήσης, κατά τη διάρκεια των ομαλών περιόδων καθορίζονται επακριβώς στην αίτηση και στα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
2. Μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ΚΔΕΠΑΠ, γίνονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, που αφορούν κατά περίπτωση τα δημόσια και ιδιωτικά έργα και με βάση τις απαιτήσεις που περιέχονται στις τεχνικές προδιαγραφές των ΚΔΕΠΑΠ.
3. Η οικοδομική άδεια εκδίδεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί οικοδομικών αδειών, αφού προηγουμένως το αρμόδιο Α.Ο.Ε.Ε., (εντός τακτής προθεσμίας που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 2 του παρόντος νόμου), θεωρήσει την άδεια ως προς την νομιμότητα της τήρησης των διατάξεων περί ΚΔΕΠΑΠ, καθώς και ως προς το τμήμα της κτιριακής κατασκευής και/ή του υπαίθριου χώρου (υποχρεωτικώς ακάλυπτου ή κοινόχρηστου χώρου), σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 27 και την παρ. 1β του άρθρου 28 του παρόντος νόμου.
4. Οι συμβαλλόμενοι για την υλοποίηση των ΚΔΕΠΑΠ ανάδοχοι (Ν.Π.Ι.Δ., άλλοι ιδιωτικοί φορείς ή ιδιώτες) και Υπουργεία, Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενα Ν.Π.Ι.Δ., κατά τη σύνταξη της σύμβασης έργου ΚΔΕΠΑΠ, με έγγραφη αναφορά, υποχρεούνται στην υπόδειξη των καθ’ ύλην αρμόδιων δημόσιων φορέων ή αρχών, από τους οποίους θα λαμβάνονται πληροφορίες για τις υποχρεώσεις του αναδόχου του έργου σχετικά με τη φορολογία, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και των διατάξεων περί προστασίας της απασχόλησης και των συνθηκών εργασίας (κανονισμοί).
Ορισμένες πληροφορίες που αφορούν κυρίως σε ΚΔΕΠΠ και ΚΔΕΠΕΣ, μπορεί να μην δημοσιοποιούνται εφόσον η γνωστοποίησή τους κριθεί από το ΑΟΕΕ ως αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και ιδίως τα συμφέροντα άμυνας ή ασφάλειας της χώρας, και στη συνέχεια προωθηθεί για γνωμοδότηση από την ΕΚΔΕ και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
5. Για κάθε τροποποίηση (ιδίως αλλαγή τύπου, αλλαγή χρήσης κατά τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις) των χώρων που υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, απαιτείται απόφαση Περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου ΑΟΕΕ.