Άρθρο 02: Ορισμοί

1. «Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.)», είναι οι περίκλειστοι ειδικά εξοπλισμένοι χώροι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, με τις αναγκαίες προσβάσεις, που παρέχουν προστασία και ασφάλεια σε ανθρώπους, πράγματα και εξοπλισμούς ειδικού σκοπού (πολιτικά κλιμάκια, ειδικό εξοπλισμό) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (παρ. 8 του παρόντος άρθρου).
Στον παρόντα νόμο η διαφοροποίηση μεταξύ Κατασκευών Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων (Κ.Δ.Ε.Π.Α.), Κατασκευών Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Πραγμάτων (Κ.Δ.Ε.Π.Π.) και Κατασκευών Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ειδικού Σκοπού (Κ.Δ.Ε.Π.Ε.Σ.), γίνεται όπου αυτό είναι διευκρινιστικά απαιτητό.
α. «Κατασκευή Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων (Κ.Δ.Ε.Π.Α.)», είναι ο χώρος, που παρέχει προστασία και ασφάλεια για εύλογο (επαρκές) χρονικό διάστημα παραμονής και εξυπηρέτησης ανθρώπων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (παρ. 7 του παρόντος άρθρου).
β. «Κατασκευή Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Πραγμάτων (Κ.Δ.Ε.Π.Π.)», είναι ο χώρος, ο οποίος παρέχει προστασία και εξασφαλίζει από καταστροφή, φθορά και κλοπή πράγματα και αγαθά αναντικατάστατα και ανεκτίμητης αξίας από ιστορικής, πολιτιστικής, αρχαιολογικής, επιστημονικής, οικονομικής, τεχνολογικής, διατροφικής ή και άλλα παρεμφερούς χαρακτήρος.
ΚΔΕΠΠ μπορούν να υλοποιήσουν επίσης ιδιωτικοί φορείς και ιδιώτες με άδεια που εκδίδει η οικεία πολεοδομική αρχή με την εξαίρεση της παρ. 3 του άρθρου 27 παρόντος νόμου.
γ. «Κατασκευή Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ειδικού Σκοπού (Κ.Δ.Ε.Π.Ε.Σ.)», είναι ο χώρος, που παρέχει προστασία σε ειδικές εγκαταστάσεις, ειδικού εξοπλισμού, υλικών, καθώς και πολιτικά κλιμάκια κρατικών και αυτοδιοικητικών οντοτήτων που διασφαλίζουν τη διατήρηση και συνέχεια της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού της χώρας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, απαιτούν δε χωρική διασπορά και εξασφαλίζουν συχνά προστασία σε Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική, Πυρηνική (Χ.Β.Ρ.Π.) προσβολή.
Οι ΚΔΕΠΕΣ αφορούν κατά κύριο λόγο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. α. Στις ΚΔΕΠΕΣ δεν επιτρέπεται η πολλαπλότητα χρήσεων, ενώ δεν
νοούνται ως πολλαπλές χρήσεις οι αναφερόμενες στις § 3α και 3β του άρθρ. 18 του παρόντος νόμου.
Πολλαπλότητα χρήσεων μπορεί να επιτραπεί υπό προϋποθέσεις για τις ΚΔΕΠΠ, εφόσον ο φορέας στον οποίο ανήκουν αποδώσει χρήσεις απολύτως παρεμφερείς και σύνοδες με την κύρια χρήση της υπερκείμενης κτιριακής κατασκευής και χαρακτήρα αμιγώς κοινωνικό και μη κερδοσκοπικό και δεν εκτιμά ότι η χωροθέτηση αυτής χρήζει ιδιαίτερης εμπιστευτικότητας.
β. Ως «πολλαπλές χρήσεις» νοούνται ιδίως ο σταθμός Ι.Χ. οχημάτων, ο χώρος συνάθροισης κοινωνικών εκδηλώσεων, εκθετήρια, γυμναστήρια κυρίως επίτοιχων και μεταφερόμενων οργάνων γυμναστικής και χορού, ενώ επιτρέπεται η υλοποίηση μόνο μέχρι δύο (2) εξ αυτών σε κάθε ΚΔΕΠΑΠ, ανάλογα με το μέγεθος της κτιριακής κατασκευής και του πληθυσμού αιχμής (α) αυτού. Το εμβαδόν των χρήσεων αυτών όπως και εκείνα που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της παρ. 2.β του παρόντος άρθρου, δεν προσμετρώνται στο Σ.Δ. των υπερκείμενων κτιριακών κατασκευών.
3. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές (Τ.Π.) σύμφωνα με τις οποίες υλοποιούνται, επισκευάζονται, ενισχύονται, εξοπλίζονται και συντηρούνται οι ΚΔΕΠΑΠ, διακρίνονται στις παρακάτω ενότητες :
α. Τ.Π. Χωροταξικού – Πολεοδομικού σχεδιασμού
β. Τ.Π. Κτιριολογικού – Οικοδομικού σχεδιασμού
γ. Τ.Π. Δομοστατικού (ή Δομητικού) σχεδιασμού
δ. Τ.Π. Ηλεκτρομηχανολογικού σχεδιασμού
4. Οι ορισμοί των τεχνικών στοιχείων και τμημάτων των ΚΔΕΠΑΠ, των Οδηγιών Πυροπροστασίας, ενέργειας και Ραδιοβιοχημικής προστασίας καθώς και των γεωλογικών – γεωτεχνικών προτύπων αντοχής των θεμελιώσεων που περιέχονται στις τεχνικές προδιαγραφές (Τ.Π.), Οδηγίες και Πρότυπα των ενοτήτων που συνοδεύουν τον παρόντα νόμο.
5. «Πληθυσμός κτιριακής κατασκευής», ορόφου ή χώρου ή δομικού έργου είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στην κτιριακή κατασκευή ή στον όροφο ή στο χώρο ή στο δομικό έργο.
6. «Ώρα αιχμής πληθυσμού» κτιριακής κατασκευής, ορόφου ή χώρου ή δομικού έργου, είναι η ώρα κατά την οποία υπάρχει ή μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων σ’ αυτό και προσδιορίζεται από τις Τεχνικές Προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού των ΚΔΕΠΑ, με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης, όπως καταστατικό της κτιριακής κατασκευής εάν υπάρχει (απαγορεύσεις χρήσεων), μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας για εμπορικά κέντρα, και μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα διαμονής ή συνάθροισης ανθρώπων, διεθνείς προδιαγραφές με βάση το επίπεδο εξυπηρέτησης κτιριακών κατασκευών L.O.S. (Level Of Service), ή άλλες ειδικές διατάξεις και καταγραφές χρήσεων γης.
7. «Ο πληθυσμός κτιριακής κατασκευής σε ώρα αιχμής» ορόφου ή χώρου ή δομικού έργου συμβολίζεται με (α).
8. «Παρεχόμενες θέσεις (Θ)» μιας δεδομένης ΚΔΕΠΑ είναι ο αριθμός των ατόμων τους οποίους προορίζεται να φιλοξενήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εύλογο χρονικό διάστημα υπό συνθήκες ανεκτικότητας, ο οποίος προσδιορίζεται μαθηματικά στις τεχνικές προδιαγραφές (Τ.Π.), Οδηγίες του κτιριοδομικού κανονισμού των ΚΔΕΠΑ και αφορά συνάρτηση του (α) με το μέγεθος και το σκοπό χρήσης της δεδομένης ΚΔΕΠΑ (άρθρ. 15 § 2α και 2β και άρθρ. 20 § 6 του παρόντος νόμου.)
Δεν επιτρέπεται η αναλογία των παρεχόμενων θέσεων (Θ) πληθυσμού ώρας αιχμής προς καθαρό εμβαδόν επιφάνειας ΚΔΕΠΑ να υπερβαίνει 3 άτομα / 4 τ.μ. (0,75 άτομο / τ.μ.).
9. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον παρόντα νόμο νοείται κάθε αιφνίδια ή εξελισσόμενη ή προβλέψιμη κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη προληπτικής δράση προς αντιμετώπιση εξωτερικών επιθετικών επιβουλών (πολέμου, πολεμικού επεισοδίου), τρομοκρατικών και κακόβουλων ενεργειών (πυρκαγιές, προσβολή βασικών υποδομών, διασπορά Ραδιοβιοχημικών κατάλοιπων και ουσιών), καθώς και κάθε μορφής μεγάλη καταστροφή που οφείλεται σε ακραία και υπερακραία καταστροφικά φυσικά και καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, όπως μεγάλοι σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα με σύνοδα γεωδυναμικά φαινόμενα (καθιζήσεις, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις, τσουνάμι, αστικές πυρκαγιές), μεγάλες πλημμύρες και έντονες χιονοπτώσεις με σύνοδα γεωτεχνικά φαινόμενα (καθιζήσεις, κατολισθήσεις, καθώς και χιονοστιβάδες). Καύσωνες με ισχυρούς ανέμους που ευνοούν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, έντονες χαλαζοπτώσεις και παγετοί, ισχυρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι, καθώς και τεχνολογικά ατυχήματα όπως εκρήξεις από διαρροές αέριων καυσίμων σε αστικό δίκτυο διανομής δεξαμενών βυτιοφόρων ή μεγάλων δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές ή από μεταφορά και αποθήκευση εκρηκτικών η διασπορά επικίνδυνων χημικών ουσιών και αναθυμιάσεων από ατυχήματα σε βιομηχανικής ζώνης ή μεμονωμένα εργοστάσια.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή και απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό ή ανεπανόρθωτων επιπτώσεων στο περιβάλλον, με συνέπεια τη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας ή τμημάτων αυτής, καθορίζει τον δείκτη τρωτότητας θωράκισης – Vulnerability μιας συγκεκριμένης περιοχής (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος).
10. «Μεγάλη καταστροφή», κάθε κατάσταση, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε πρόσωπα στο περιβάλλον ή σε περιουσίες και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έκκληση για εξωτερική βοήθεια.
11. «Αντίδραση» ή «Απόκριση», κάθε δράση που αναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια μεγάλων καταστροφών για την αντιμετώπιση των άμεσων δυσμενών συνεπειών τους.
12. «Πρόληψη», κάθε δράση που αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων ή στη μέριμνα πρόβλεψης των επιβλαβών συνεπειών για πληθυσμιακές ομάδες, το περιβάλλον ή τις περιουσίες, που προκύπτουν από καταστροφές.