Άρθρο 24: Μέτρα, Κίνητρα και Ενισχύσεις

1. Επενδυτικά έργα δημοσίου ενδιαφέροντος κοινωφελούς χαρακτήρα κοινωνικής και τεχνικής υποδομής όπως οι ΚΔΕΠΑΠ υλοποιούνται μέσω :
α) δημόσιας χρηματοδότησης
β) ιδιωτικής χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης
γ) συνεργασίας ή σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτών (σύμβαση παραχώρησης, μίσθωσης).
2. Με αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών, παρέχονται μέτρα – κίνητρα – ενισχύσεις οικονομικού, φορολογικού, δανειοληπτικού ή δομικού και πολεοδομικού περιεχομένου για την υλοποίηση έργων κοινωνικής και τεχνικής υποδομής τύπου ΚΔΕΠΑΠ, από ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α.
3. Μέτρα – Κίνητρα – Ενισχύσεις για ΚΔΕΠΑΠ υλοποιούμενες από εποπτευόμενα του δημοσίου πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α. :
α. Διαδικασία εξασφάλισης αντισταθμιστικών ωφελειών που θα σχετίζονται με την υλοποίηση ΚΔΕΠΑΠ, όταν πρόκειται να προκηρυχθούν αξιόλογα ανταποδοτικά ή μη δημόσια έργα, κατά την έννοια των § 2.β και 5 των άρθρων 6 κ΄ 8, αντίστοιχα του παρόντος νόμου.
β. Επιδότηση για υλοποίηση έργου ΚΔΕΠΑΠ από το «Πράσινο Ταμείο» σε θέματα δράσεων, που σχετίζονται με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (π.χ. δημόσια parking), από πόρους Κοινοτικών Προγραμμάτων («ΘΗΣΕΑΣ», «ΑΚΣΙΑ – ΑΞΟΝΑΣ 2»), από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. που θ’ αφορά σχετικές χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον για το στενό ή/και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, από επιχορηγήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για απαλλοτριώσεις δομημένων ή ελεύθερων χώρων που εκτελούνται από τις Περιφέρειες ή τους Δήμους, προκειμένου να υλοποιήσουν ΚΔΕΠΑΠ σ’ αυτούς, καθώς και σε κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους.
γ. Επιδότηση επιτοκίου ειδικών τραπεζικών δανείων για Ο.Τ.Α., προκειμένου να προωθήσουν την εφαρμογή εγκαταστάσεων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης ύδατος με υδατοδεξαμενές με την κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων σε τμήματα υπογείων ορόφων ΚΔΕΠΑΠ, κάτω από κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους, διακριτά ή σε συνδυασμό με την § 3β του παρόντος άρθρου.
δ. Επέκταση των υπόγειων χώρων πέραν της επιφάνειας κάλυψης μεγάλων δημοσίων κτισμάτων (συνεκτικά κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη), στους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους τους.
ε. Εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπογείου ΚΔΕΠΑΠ σε κοινόχρηστο ή κοινωφελή χώρο, με χρήση σταθμού οχημάτων Ι.Χ. ή άλλης χρήσεως, υπό την προϋπόθεση δυνατότητας εκκένωσής του εντός 12 ωρών εάν αυτό απαιτηθεί.
στ. Απαλλαγή κατά 30% του αναλογούντος Φ.Π.Α. της δομοστατικής κατασκευής των υπόγειων ορόφων των ΚΔΕΠΑΠ, προς όφελος του φορέα υλοποίησης.
4. Μέτρα – Κίνητρα – Ενισχύσεις για ΚΔΕΠΑΠ υλοποιούμενες από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες:
α. Απαλλαγή κατά 20% από δημοτικά τέλη του ιδιοκτήτη/ών όλων των ακινήτων της/των συγκεκριμένης/ων κτιριακής/ές κατασκευής/ές, για περίοδο 5 ετών από την περάτωση του έργου.
β. Αντιπαροχή θέσεων επιπλέον χώρων στάθμευσης μέχρι 30% των αναλογούντων με βάση τη χωρητικότητα αιχμής (α) του υπογείου ΚΔΕΠΑΠ (σ’ αυτούς υπολογίζονται και οι θέσεις που προκύπτουν ως αντιστάθμισμα στη χρήση διόδων προσπέλασης μέσω pilotis ή υφιστάμενων υπόγειων), στο φορέα κατασκευής του έργου, με δικαίωμα αγοράς ή ενοικίου των πρωτίστως από τους ιδιοκτήτες της/των συγκεκριμένης/-ων κτιριακής/ών κατασκευής/-ών.
γ. Στις ρυθμίσεις της παρ. 4β του παρόντος άρθρου εντάσσονται επίσης και οι ρυθμίσεις των παρ. 3δ και 3στ του παρόντος άρθρου επίσης, αλλά σε ποσοστό απαλλαγής 20% του αναλογούντος Φ.Π.Α. της δομοστατικής κατασκευής των ΚΔΕΠΑΠ.
5. Για τις παραμεθόριες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομοί συνορεύοντες με γειτονικές χώρες), της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, των Νήσων του Αιγαίου και της Κρήτης θεσπίζονται επιπλέον ειδικά κίνητρα εκτός εκείνων των παρ. 3α, 3β, 3γ, 3δ, 3ε, 3στ, 4α και 4 β του παρόντος άρθρου, καθώς και η εφαρμογή της παρ. 2α του άρθρου 15 του ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.), με επιπλέον μέριμνα για πρόβλεψη τακτικών επιχορηγήσεων από ειδικούς κωδικούς για τις παραμεθόριες Περιφέρειες, οι οποίες θα κατανέμονται στις οικείες παραμεθόριες Περιφερειακές Ενότητες, με βάση τον Ε.Χ.Χ.Ε., για να προωθηθούν στη συνέχεια στους παραμεθόριους Δήμους.
Το σύνολο των ως άνω επιχορηγήσεων θα διαμορφώνεται με βάση τις διατάξεις των παρ. β1 και β6 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου.
6. Οι υπόγειες κατασκευές με χρήση ΚΔΕΠΑΠ δεν προσμετρώνται στο Σ.Δ. των υπερκείμενων κτιριακών κατασκευών, είτε αυτές υλοποιούνται από εποπτευόμενα Ν.Π.Ι.Δ., Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., είτε από Ν.Π.Ι.Δ. και ιδιώτες.
Τα ανωτέρω εξειδικεύονται ως προς τις διαδικασίες , τους τομείς (δημόσιος, ιδιωτικός) και τις κατηγορίες κτιριακών κατασκευών, με κατά περίπτωση έκδοση σχετικών Κ.Υ.Α.

  • 21 Μαΐου 2014, 11:58 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΕΓΚΛΗ

    Μεγάλοι δημόσιοι σταθμοί Ι.Χ. οχημάτων, σταθμοί Μετρό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), υπόγειοι και επίγειοι χώροι μεγάλων εμπορικών κέντρων, σιδη/κοί σταθμοί και μεγάλοι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, αναξιοποίητοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, σχολάζουσες αστικές περιοχές (π.χ. υποβαθμισμένες βιομηχανικές, κλπ.) , όλες οι ανωτέρω με μετασκευές, ενισχύσεις κελυφών και λοιπών υποδομών, συστήνουν ένα ενδιαφέρον και πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα με βασικό καμβά (πλέγμα αστικών κοινοχρήστων ΚΔΕΠΑΠ) που θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντική προστασία σεπληθυσμιακές ομάδες μεγάλων ελληνικών πόλεων.Η μελέτη της ως άνω αστικής χωροταξικής κατανομής χώρων προστασίας (πλέγμα ΚΔΕΠΑΠ), θα πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική για τους δήμους ( πιθανή αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ), ενώ η υλοποίησή τους θα προϋποθέτει προηγηθέντα έλεγχο και έέγκριση από το ΑΟΕΕ σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

  • 6 Μαΐου 2014, 18:43 | ΤΑΚΗΣ ΑΡΚΟΥΛΗΣ

    Η ΣΔΙΤ στα συγκεκριμένα έργα μάλλον είναι δύσκολη ,γιατί δεν φαίνεται άμεση οικονομική ανταμοιβή ,λόγω της φύσης των έργων, για τον ιδιώτη επενδυτή. Μόνο με ανταποδοτικά μέτρα θα υπάρξει ενδεχομένως ανταπόκριση.