Άρθρο 12 – Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2017, 10:27 | E. Χρυσοπολίτη

    Προτείνεται να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά στη διάθεση των υγρών αποβλήτων του αντιδραστήρα αναερόβιας χώνευσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βιοαερίου από ζωϊκά υποπροϊόντα, τα οποία οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών επιδιώκουν να διαθέτουν ανεξέλεγκτα ως υγρό λίπασμα αν και οι συγκεντρώσεις αζώτου, φωσφόρου, καλίου είναι πολύ υψηλές.

  • 12 Αυγούστου 2017, 23:13 | Τουτουντζίδου Μαριάνθη

    Θα ήθελα να αναφερθώ στη ρίψη αποβλήτων από κάθε λογής πλεούμενα μεγάλα και μικρά τα οποία καταφθάνουν στις παραλίες μας όλο και πιο συχνά όσο θεωρούν οι κάτοχοί τους ότι κανείς δεν τους ελέγχει και καμιά συνέπεια δεν προκύπτει απ’ τις πράξεις τους.
    Καταρχήν αναφέρομαι ως αυτόπτης μάρτυρας για την περιοχή της Χαλκιδικής και μάλιστα σε παραλίες μακριά από τον Θερμαϊκό.Είναι λοιπόν από λυπητό ως εξοργιστικό το φαινόμενο να επισκέπτεσαι πεντακάθαρες παρααλίες και ύστερα από λίγο να βλέπεις έκπληπτος να πλησιάζουν προς τις ακτές εκτεταμμένες ζώνες λυμάτων μαζί με σκουπίδια και να απομακρύνεις άρον άρον κυρίως τα μικρά παιδιά για να τα προστατέψεις .Αισθάνεσαι ως πολίτης ή και τουρίστας απροστάτευτος μπροστά στο γνωστό ωχαδελφισμό του κάθε ασυνείδητου που βλάπτει την υγεία μας,το περιβάλλον,την ομορφιά του τόπου μας, τον τουρισμό.Κοντά σ αυτά είναι και η παραβίαση του ατομικού δικαιώματος να χαίρεσαι τις θάλασσες καθαρές χωρίς να σου στερεί κανείς αυτό το δικαίωμα αλλά και η υποχρέωση της πολιτείας να σου το εξασφαλίζει και μάλλον μόνο αυτή μπορεί…
    Προτείνω λοιπόν καταρχήν να υπάρξουν τα μέσα να μαζεύονται τα απόβλητα είτε σε πλοία γι αυτή τη δουλειά ή σε κάθε λιμάνι μεγάλο ή μικρό να υπάρχει επίσης τρόπος να διοχετεύονται τα απόβλητα των πλεούμενων.
    Να κοινοποιείται σε όλους που χρησιμοποιούν πλωτά μέσα η υποχρέωση να προστατεύουν τις θάλασσες με αναφορά και στα μέσα που διαθέτει η πολιτεία αλλά και στις ποινές για τους παραβάτες.
    Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και να υπάρξει κέντρο για άμεση ειδοποίηση από κάθε πολίτη σε περίπτωση ρίψης το οποίο όμως να το γνωρίζει όποιος επισκέπτεται τις θάλασσές μας.
    Κάτι τέτοιο είναι εφικτό εφόσον το «έγκλημα» συνήθως διενεργείται μπροστά στα μάτια μας…
    Επίσης να υποχρεωθούν να βοηθήσουν οι τοπικοί άρχοντες με κάθε μέσο και στο επίπεδο της ενημέρωσης και των ιδιοκτητών σκαφών και των επισκεπτών και κατοίκων αλλά και παρέχοντας τα μέσα για τη ρίψη και επεξεργασία των λογής λυμάτων…
    Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο όσο και το θράσος αυτών που ξέρουν ότι κανείς δεν τους σταματά…

    Με την ελπίδα ότι κάποιος θα ακούσει επιτέλους

    Τουτουντζίδου Μαριάνθη