Άρθρο 9 Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

Για την  άσκηση της θήρας των θηρεύσιμων ειδών της ορνιθοπανίδας, εντός των ΖΕΠ, εκτός των σχετικών προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα της υπ. αριθ. 87578/703/6.3.2007 ΚΥΑ (Β’ 581/23.4.2007), καθορίζονται επιπλέον οι ακόλουθες απαιτήσεις:

1.    Η θήρα των θηρεύσιμων ειδών, επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα που αρχίζει την 20 Αυγούστου και τελειώνει την 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους.

2.    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή/και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι τυχόν κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης της θήρας δεν εμποδίζει την πλήρη προστασία των ειδών χαρακτηρισμού που ενδέχεται να επηρεάζει η ανωτέρω κλιμάκωση. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου η οποία εγγυάται την πλήρη προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποιήσεως. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία όλων των πτηνών ενός είδους και όχι μόνο σε προστασία ενός ορισμένου ποσοστού τους.

3.    Για τα υδρόβια και παρυδάτια θηρεύσιμα είδη η κυνηγετική περίοδος λήγει οπωσδήποτε στις 31 Ιανουαρίου.

4.    Από  την  έναρξη  ισχύος  της παρούσας  απόφασης  και  ειδικότερα  από  την περίοδο θήρας 2011-2012 και εντεύθεν απαγορεύεται:

α) η θήρα του είδους ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons) στα ενδιαιτήματα του είδους νανόχηνα (Anser erythopus), δηλαδή στις ΖΕΠ των υγροτόπων Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης, Δέλτα Νέστου, Λίμνης Ισμαρίδας, Λίμνης Βιστονίδας – Πόρτο Λάγος και Δέλτα Έβρου για περίοδο τριών (3) ετών.

β) η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο τριών (3) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους.

(γ) η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά.

(δ) η χωροθέτηση εντός ΖΕΠ περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκυλιών καθώς και η διεξαγωγή  πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.

5.    Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δύναται, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, να λαμβάνει πρόσθετες περιοριστικές της θήρας ρυθμίσεις εντός ΖΕΠ, σε περίπτωση δυσμενών ή ακραίων καιρικών συνθηκών ή πυρκαγιάς.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 15:43 | markidis nikos

    Με λυπη μου διαπιστωνω για ακομα μια φορα την αντισυνταγματικοτητα και αντικοινωνικοτητα των νομων που προσπαθουν να θεσπισουν κυβερνησεις «δημοκρατικων» κομματων και δεν αναφερομαι στην Κουβα που ακομα περιμενουν εκλογες μετα την απελευθερωση τους απο την τοτε δικτατορια. Ευτυχως ομως εδω την κοιτιδα της δημοκρατιας υπαρχει (ακομα) ο θεσμος των εκλογων και οπως μας διαμηνυσε προσφατα ο πρωθυπουργος εκβιαζοντας μας με την διακαναλικη, με ενα στοχευμενο αποτελεσμα στις αυτοδιοικητικες επιταχυνουμε και το χρονο τελεσης των κοινοβουλευτικων. Αν λοιπον,αυτη τη φορα, κρατησει το λογο του (που δεν το πιστευω εκτος αν εκανε μεταμοσχευση… ΑΡΧΙΔΙΩΝ)τοτε μ’ενα σμπαρο δυο τρυγωνια. Εχουμε και λεμε 240.000 θυμωμενοι κυνηγοι συν 10.000 επιχειρηματιες και εργαζομενοι στον τομεα επι 4 ενηλικα μελη της οικογενειας του καθενος…παμε γι’αλλα!!! Μια και λοιπον εχει ηδη κοπει το παρον μηνυμα απο τη λογοκρισια ΤΖΕΦΡΥΥΥΥ… φευγοντας ΜΗΝ παρεις ο,τι θες… απαλλαξε μας μονο απο τα ανικανα μελη της κυβερνησης σου

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 13:22 | Petros

    13,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ Ευρώ δίνουν κάθε χρόνο οι κυνηγοί στο ΥΠΕΚΑ για βελτίωση και προστασία των βιοτόπων και των θηραμάτων.
    Φαντάζομαι τα ξοδέψατε για να καταρτίσετε αυτό το σχέδιο νόμου…..
    Νομίζετε ότι θα μείνετε ατιμώρητοι….

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 13:59 | ΠΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Διαφωνώ πλήρως με το άρθρο 9 διότι είναι αδύνατον να εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις και επιπλέον υπάρχει πάντα απο πλευρά του υπεκα μια αντίθεση και μια κόντρα με το κυνήγι ακατανόητη. Η ομοσπονδία δαπανεί πολλα χρήματα για μελέτες που δεν λαμβάνονται τελικά υπόψιν…Για πιο λόγο;Αρα λοιπόν μάλλον εγώ και η οικογένεια μου δέν θα ψηφίσω στις περιφέρειες το κόμμα της εξουσίας και θα κάνω μάλλον το ίδιο και στις βουλευτικές.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 13:14 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

    ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΑΠΌ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΜΚΟ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΘΗΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΚΟ (ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ-ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!)
    ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ (ΑΛΕΠΟΥ,ΚΑΡΑΚΑΞΑ,ΚΛΠ)ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 12:41 | Περικλης Χριστοπουλος

    διαφωνώ στην κατάργηση του κυνηγίου…..σαν απάντηση μου σας παραθέτω τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια:Είναι φυσικό εμείς οι γηγενείς των ορέων να νιώθουμε τη φύση κομμάτι που βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής μας. Είναι απολύτως φυσικό να γνωρίζουμε και να αγαπούμε το κυνήγι από τα χρόνια που αποτελούσε από τη μία μέσο βιοπορισμού και από την άλλη τρόπο συνάντησης με τα βουνά, …τα δάση και τα ποτάμια του τόπου μας. Τα χρόνια μπορεί να έχουν αλλάξει, όμως το κυνήγι εξακολουθεί να παραμένει, και έτσι θα συνεχίσει να είναι, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 11:10 | αποστολος

    Ας σταματησουμε ποια να χτυπουμε το κυνηγι ασκοπα χωρις πραγματικα στοιχεια στοιχεια τα οποια σαν κυνηγοι τα μαζευουμε καθε χρονο μεσα απο το προγραμα αρτεμης στοιχεια τα οποια οι δηθεν οικολογοι και φυσηπλατρες τα μαζευουνε μονο στην φαντασια τους .αφηστε τις ζωνες προστασιας και ολες τις καινουριες απαγορευσης, και ασχοληθειτε σοβαρα με την θυροφυλαξη , καντε υπερβολικα αυστηρα τα προστημα για τους λαθροθυρες ,την παρανομη κοπη δεντρον, και τους καταπατητες που ειμεστε ενα μεγαλο αγκαθι για αυτους που οι ποιο πολλοι ειναι δηθεν ( οικολογοι ).Εμεις την φυση θελουμε να την βιωσουμε και οχι να την αποστειροσουμε.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 11:15 | Χασιλίδης Παύλος

    Ενδιαφέρουσα μαζική «επίθεση» σε ένα αρθρο του νομοσχεδίου που προσπαθεί να βάλει κάποιους ελάχιστους-στοιχειώδεις κανόνες σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της ελληνικής υπαιθρου (ΖΕΠ).
    Επειδή εργάζομαι ώς δασολόγος σε περιφερειακό Δασαρχείο οι πρακτικές αυτές δεν μού είναι καθόλου άγνωστες.
    Ομαδικός «τσαμπουκάς» με το παραμικρό, συνεχής επίκληση της ψήφου (που όλοι ξέρουμε ότι έχει αποτέλεσμα), βαρύγδουποι τίτλοι, επιστημονική γνώση από «μαιμού» επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από τα λεφτά των κυνηγών-αλήθεια με τι κριτήρια αναθετει η ΚΣΕ τις μελέτες?,( μελέτες που παραουσιάζονται σε δασολογικά συνέδρια του τύπου: ρωτήσαμε χίλιους κυνηγούς και μόνο ένας ζήτησε να περιοριστεί το κυνήγι, ή πήραμε ένα τζιπάκι οδηγήσαμε δέκα χιλιόμετρα στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής και βρήκαμε δέκα λαγούς – τρείς παραπάνω από την προηγούμενη φορά- άρα έχουμε τριάντα τοις εκατό αύξηση του λαγου στην Κ. Μακεδονία.)

    Επιπλέον βάζουμε την μαζικότητα
    «Είμαστε 230.000» και γουστάρουμε να πυροβολάμε ότι κινείται οποτε θέλουμε. Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα.
    Και οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι περισσότεροι από τους κυνηγους, γιατί δεν βάζουμε την ΕΛΠΑ να κόβει τις κλήσεις και να καταργήσουμε την «τροχαία». Θα μας βγεί φτηνότερα. Αυτό κάναμε με την Θήρα- καταργήσαμε την Δασική Υπηρεσία, ή καλύτερα την κάναμε σφραγίδα για
    να ¨»ντύνουμε» τις αποφάσεις της Κ.Σ.Ε. Μπορούμε να αναθέσουμε και την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στους καταπατητές.

    «Είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε από πτηνα, και διαχείριση άγριας πανίδας γιατί είμαστε κάθε μέρα στο υπαιθρο».(Δηλαδή γιατί τα πυροβολάμε κάθε μέρα.Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια).

    Τι να πρωτοπεί κανείς. Εδώ που έφτασε χώρα μας, μετά από δεκαετίες χάραξης της πολιτικής προστασίας της φύσης από κυνηγούς και τις οργανώσεις τους, (μέχρι πρόσφατα θηραματική την λέγαμε-και εξακολουθει να είναι στην πράξη-), είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα αντέξει η φιλότιμη προσπάθεια της Υπουργού.
    Π. Χασιλίδης

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 11:55 | dimitris.d

    Η κατασταση που εχουμε περιελθει μια και προερχομαι απο επαγγελματικο χωρο σχετικο με το κυνηγι δεν επιτρεπει καμμια απαγορευση ημερων η τοπων.Λυστε πρωτα τα σοβαρα προληματα που μαστιζουν τον τοπο.Αναρχη δομηση(βιλαρες στα δαση) Μολυνση(ασωπος-κορωπι-ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΜΕΤΑΛΑ).
    Αφου βρειτε λυση για αυτα και εκατονταδες αλλα σοβαρα προβληματα που σκοτωνουν ανθρωπους ασχοληθειτε και με τους κυνηγους που καπου καπου σκοτωνουν καποια πουλακια αφου πρωτα εχουν απελευθερωσει στην φυση πολλαπλασια πουλια σε αριθμο.
    Οικολογουντες αφηστε μας επιτελους να ζησουμε τις οικογενειες μας με χρηματα που κερδιζουμε απο τα επαγελματα μας και οχι σαν μερικους απο εσας με δωρεες και επιδοτησεις.
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΚΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ.
    ΚΑΝΤΕ ΕΡΓΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΤΡΙΝΑ.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 10:36 | papadopoylos kostantinos

    ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΑΦΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕΝΑ ΤΟ ΛΕΤΕΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΧΕΤΕ ΚΑΝΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΕΡΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΙΓΑΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΤΙΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΙΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΦΤΙΚΟ ΣΕ ΟΠΙΟΝ ΔΗΛΟΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΘΑ ΔΙΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 10:06 | Σ. Κωτούλας

    Υπουργέ, με την παρούσα διαβούλευση πάλι προσπαθείται να θέσετε στο περιθώριο τη μεγάλη οικογένεια των φυσιολατρών, πυροφρουρών, ασκούντων την κυνηγετική δραστηριότητα Ελλήνων και να λαμβάνεται υπ΄όψιν σας μόνο τις προτάσεις των ψευτοοικολόγων του καναπέ.Ποιοί εμπλουτίζουν με ιδίους πόρους την πανίδα της πατρίδας μας?, πότε αναδείχθηκαν τέτοιες προσπάθειες?,δεν πρόκειται να προτείνω και εγώ τίποτα διότι ότι έχετε χαράξει να πράξτε θα το κάνετε.Προφανώς όμως γνωρίζετε τον αριθμό των εκδιδομένων αδειών θήρας, υπολογίστε πολαπλασιαστικά πόσοι είναι αυτοί που τους αγνοείτε. Η πρότασή μου στη διαβούλευση της 7/11/2010 και των επερχομένων (όποτε) βουλευτικών εκλογών θα είναι το μύνημα που θα λάβετε.
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Στον Πρωθυπουργό, και όλο το ΠαΣοΚ

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 10:57 | papadopoylos kostantinos

    εισαστε απαραδεκτοι μια χουφτα ανθροποι να κανουν κουμαντο στο υπουργιοσασ εψιθισαμε πασοκ και μασ βαλατε οικολογουσ να κανουν κουμαντο στιν τσεπιμασ και στινεπικρατια οι μισοι απο αφτουσ δεν εχουν πιασι τουφεκι στα χερια τουσ ποτε ολι η Τριτεα εινε κυνηγοι κ παπανδρεου ποτε ξανα η ελεφσισασ στο καλατζι δεν θα εινε οποσ παλιαδεν φοβασε για τιν καρεκλα αλα ΝΑ ΞΕΡΙΣ ΦΩΝΙ ΛΑΟΥ ΟΡΓΙ ΘΕΟΥ αν πιστεβετε ολοι εσεισ σε θεο
    ΞΕΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΑΛΑ Ι ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΝ ΤΡΙΤΕΑΘΑ ΕΙΝΕ ΒΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 10:24 | papadopoylos kostantinos

    εισαστε απαραδεκτοι μια χουφτα ανθροποι να κανουν κουμαντο στο υπουργιοσασ εψιθισαμε πασοκ και μασ βαλατε οικολογουσ να κανουν κουμαντο στιν τσεπιμασ και στινεπικρατια οι μισοι απο αφτουσ δεν εχουν πιασι τουφεκι στα χερια τουσ ποτε ολι η Τριτεα εινε κυνηγοι κ παπανδρεου ποτε ξανα η ελεφσισασ στο καλατζι δεν θα εινε οποσ παλιαδεν φοβασε για τιν καρεκλα αλα ΝΑ ΞΕΡΙΣ ΦΩΝΙ ΛΑΟΥ ΟΡΓΙ ΘΕΟΥ αν πιστεβετε ολοι εσεισ σε θεο

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 10:06 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ,ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΥΠΟΥΡΓΟΙ (ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ),ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ Η ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΟΠΟ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΖΗΤΙΑΝΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΙΑΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΤΕ (ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ) ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.
    ΟΛΗ Η Ε.Ε. ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΚΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «ΤΗΣ ΑΛΟΓΟΜΥΓΑΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΤΡΑΧΟΝΟΠΛΑΓΙΑΣ» ΜΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ,ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΦΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ.
    ΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ «ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΥΦΕΚΙΟΦΟΡΟΥΣ» ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 150Ε Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΞΟΔΕΨΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ CENT,ΟΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΜΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠΕΚΑ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ 150Ε Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ.ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 180.000 ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ.ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ «ΚΡΙΣΗ» ΑΠΟ 10 ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.
    ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΧΡΗΜΑ,ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΣΤΗΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ,ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΗΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 180.000 Η 230.000 ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ».
    ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΑ ΝΕΑ «πρασινη Τινα» ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

    ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
    Σ.Π.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 09:03 | Καραπιπερης Χρηστος

    Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
    Είναι φυσικό εμείς οι γηγενείς των ορέων να νιώθουμε τη φύση κομμάτι που βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής μας. Είναι απολύτως φυσικό να γνωρίζουμε και να αγαπούμε το κυνήγι από τα χρόνια που αποτελούσε από τη μία μέσο βιοπορισμού και από την άλλη τρόπο συνάντησης με τα βουνά, …τα δάση και τα ποτάμια του τόπου μας. Τα χρόνια μπορεί να έχουν αλλάξει, όμως το κυνήγι εξακολουθεί να παραμένει, και έτσι θα συνεχίσει να είναι, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 09:21 | ΞΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Οι αποφασεις πρεπει να βασιζονται σε επιστημονικές μελέτες και οχι σε συναισθήματα και προσωπικά γουστα… Οι κυνηγοι έχουν αποδείξει άπειρες φορές την οικολογική ευαισθησία τους και μην ξεχνάτε ότι είναι οι άγρυπνοι και άμισθοι φρουροί της πατρίδας.!!!
    θα επιθυμούσαμε στις διατάξεις σας να συμπεριλάβετε και κίνητρα για τον έλεγχο και την διαχείρηση των αρπακτικών και επιβλαβών. Στη γειτονιά μου που είναι κομμάτι της πόλης, πιο πολλες είναι οι καρακάξες από τις δεκοχτούρες και αν δεν το γνωρίζεται κατασρέφουν τις φωλιές όλων των άλλων…
    Εύχομαι καλή φώτιση. !!!

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 03:07 | ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Γιατί άραγε ανησυχώ οτι προχωρωντας το κράτος απο απαγόρευση σε απαγόρευση θέλει να περιορίσει το κυνήγι και να το κάνει ενα «σπόρ» των λίγων προνομιούχων που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για να κυνηγούν σε ιδιωτικές εκτάσεις-ρεζέρβες και «πάρκα κυνηγίου». Γιατί υποψιάζομαι οτι άλλα είναι τα συμφέροντα που ζητούν περιορισμό η και καταργηση του ελευθερου κυνηγιου και εμπορευματοποίηση του? Αν θέλουν σωστή διαχείριση της πανίδας της χώρας μας αυτό θα πρέπει να γίνεται με ερευνες απο ανεξάρτητους επιστήμονες και όχι διορισμένους απο τις «περίεργες» ΜΚΟ που επιβαρύνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προυπολογισμό για αμφίβολης σημασίας και χρησιμότητας δραστηριότητες που μόνο υποψίες προκαλούν. Τα αποτελέσματα των μελετών αδέσμευτων επιστημόνων θα τα επεξεργάζονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (ΥΠΕΚΑ, ΚΣΕ, και φυσικά εκπρόσωποι μεγάλων και αξιόπιστων οικολογικών οργανώσεων και όχι των σκανδαλωδώς καρατικοδίαιτων ΜΚΟ).
    Για μιά ακόμη φορά ας δούμε πως λειτουργούν σε ευνομούμενα κράτη του κόσμου οπου οι εκει κυνηγετικές ομοσπονδίες συνομιλούν σε σοβαρή επιστημονική βάση με τις οικολογικές οργανώσεις, μακρυά απο ιδεοληψίες και ακτιβιστικους φανατισμούς και φροντίζουν απο κοινού για την σωστή διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας. Οσο αυτή η κυβέρνηση που αρχικά έδωσε τόσες προσδοκίες στο λαό επιτρέπει να την «καπελώνουν» διάφορες ΜΚΟ με αμφίβολη δραστηριότητα και ύποπτα συμφέροντα, ζημιώνοντας την τσέπη του φορολογούμενου και επιβάλλοντας μόνο απαγορευσεις τότε θα πάψει σύντομα να είναι κυβέρνηση. Οι κυνηγοί στην χώρα μας ξεπερνούν τις 200.000 άτομα και αν υπολογίσουμε και τις οικογένειες τους, το πολυπληθέστερο κοινωνικό τους περιβάλλον αλλα φυσικά και τις χιλιάδες των ανθρώπων που εργαζονται η λειτουργούν επιχειρήσεις που εξαρτώνται απο το κυνηγι, είτε αυτες αφορουν εμποριο και βιοτεχνία, είτε εστίαση και φιλοξενία (εστιατόρια,ξενοδοχεία,πανσιόν κλπ) τότε μιλάμε για πολλές εκατονταδες χιλιάδες κόσμος που σχετίζεται αμεσα η εμμεσα με την δραστηριότητα αυτή και πολλοι ζούν και επιβιώνουν μεσω αυτής. Ολοι αυτοι οι ανθρωποι προσφέρουν πανω απο δυο δισεκατομμύρια ευρω οικονομική δραστηριότητα στην παρακμάζουσα ελληνική οικονομια. Οι ΜΚΟ αλήθεια τί προσφερουν πέρα απο το να…απομυζούν ανάλογα ποσα??? Ολοι θέλουμε ένα συγχρονο νομικό πλαισιο για την θήρα το οποίο θα βασίζεται σε συνεχείς και εγκυρες επιστημονικές μελέτες για την εξασφάλιση της αειφορίας και γενικότερα την σωστή διαχείριση της πανίδας. Η οικολογία είναι καταρχήν μια λαμπρή επιστήμη αλλα είναι και ιδεολογία και αγάπη προς την φύση. Ολα όμως πρεπει να τήρουν και κάποια μέτρα και σταθμά! Αλλο Οικολογία και άλλο Οικοφασισμός!

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 00:24 | Καραπιπερης Χρηστος

    Σε μια εποχή που η «παγκοσμιοποίηση» αντιμετωπίζεται ως απαράβατη θεότητα και οι σχέσεις των ανθρώπων με την παράδοση γίνονται όλο και πιο εύθραυστες, το κυνήγι συνεχίζει με τον τρόπο του να αποτελεί ένα στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας, ένα είδος «δεσμού» με την καταγωγή μας. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότερες κοινωνίες βιώνουν μια μετάβαση, η οποία μεθοδευμένα ή όχι παίρνει το χαρακτήρα ρήξης με το παρελθόν και τα προηγούμενα μοντέλα πολιτισμού. Όμως, η αλλοίωση του σύγχρονου μεταβιομηχανικού κόσμου από το φυσικό περιβάλλον και τις αξίες που κάποτε χαρακτήριζαν τη ζωή της υπαίθρου, οδηγεί κάπου πολύ μακρύτερα κάπου πολύ πιο επικίνδυνα.

    Σε ένα σημείο πέρα από το οποίο ο άνθρωπος αναγκάζεται να συνεχίσει το σεργιάνι του στον κόσμο, έχοντας απολέσει την ταυτότητά του και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που αρχικά τον καθόριζαν… Κι όμως…. Σε αυτήν την κόχη της Ευρώπης, οι άνθρωποι της υπαίθρου παρήγαγαν διαχρονικά τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τις πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες αυτής της πατρίδας, την ίδια τη σκέψη των ανθρώπων της. Και σε αυτήν, ίσως, τη ζώσα μνήμη να οφείλεται ότι, το κυνήγι είναι βαθιά ριζωμένο στη ζωή και στο θυμικό αυτού του τόπου
    Θα συνεχισουμε να πηγαινουμε κοντρα σε ολους αυτους που θελουνε την φυση αποστειρωμενο μουσειο,σε μια γυαλα & τον ανθρωπο να την κοιταει απο εξω,απο μακρια & αμετοχος…Θα συνεχισουμε να πηγαινουμε κοντρα σε αυτους που αρεσκονται να βλεπουν το δεντρο & να χανουνε το δασος……Ολα αυτα βεβαια εσας μπορει να σας φαινονται ψιλα γραμματα κ.Μπιρμπιλη (ακομα κ οι επερχομενες εκλογες) κ να μην σας ενδιαφερει το λεγομενο πολιτικο κοστος μιας κ ΔΕΝ σας ΤΙΜΗΣΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…..ΙΣΩΣ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΦΕΡΕΣΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ κ να «ΞΕΧΝΑΤΕ» οτι που κ που θα επρεπε να συμπεριφερεστε σαν υπουργος ΟΛΩΝ των ελληνων,λαμβανοντας υπ οψιν σας τα θελω κ τα βιωματα ολων των κοινωνικων ομαδων,ανεξαρτητως των δικων σας προσωπικων πεποιθησεων κ των δηθεν «πρασινων» φιλων σας…….Ωστοσω να ειστε απολυτως σιγουρη πως ολα αυτα ενδιαφερουνε τον κ.Παπανδρεου !!!!!!

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 00:38 | Καραπιπερης Χρηστος

    Κυρια Μπιρμπιλη θα σας ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ με την ψηφο μας.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 23:46 | Τάσος Σπαντιδέας

    Απ’ότι κατάλαβα δεν τίθεται θέμα ΠΛΗΡΟΥΣ απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλες τις ΖΕΠ, αλλά κατά περίπτωση. Ακούγεται λογικό να εξεταστεί κάθε περιοχή ξεχωριστά και αν χρειάζεται να τίθονται περιορισμοί. Κατά τα άλλα, δε μου κάνει εντύπωση αυτή η μανία των κυνηγών να θέτουν εαυτούς στη πλευρά του «θηράματος» που προσπαθεί απεγνωσμένα να σωθεί. Ίσως προτιμούν να είναι πάντα οι «θύτες» που έχουν το πάνω χέρι με τη δύναμη των όπλων τους….

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 23:22 | Στέφανος Μαλλές

    Κυρία Μπιρμπίλη
    Να αφήσετε κατά μέρος τους θεατρινισμούς περί ανοιχτής διαβούλευσης και ανοιχτής διακυβέρνησης. Είστε πλέον κατάδηλος ως προς τους σκοπούς σας και δεν πείθετε κανέναν. Δεν κρατάτε πλέον ούτε τα προσχήματα. Δυστυχώς αδυνατείτε και πάλι να αρθείτε στο ύψος που επιβάλλεται να είναι ένας υπουργός. Δηλώσατε πρόσφατα ότι δεν είστε πολιτικός. Υπηρετείτε όμως μια πολιτική κυβέρνηση και για αυτό το λόγο πληρώνεστε και όχι ΜΚΟ.
    Σας το είχα επισημάνει και στη ανοιχτή διαβούλευση-παρωδία για τον Υμηττό, ότι πρέπει να γίνεται υπουργός όλων των πολιτών. Δεν είστε πλέον ακτιβίστρια. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου αδυνατεί να αντιληφθεί το πρόδηλο, ότι πολιτικά του κοστίζετε αρνητικά. Όχι μόνον διότι οι κυνηγετικές οργανώσεις εξαιτίας των άτυχων και γεμάτων εμπάθεια πρωτοβουλιών σας καλούν πλέον για την καταψήφιση των κυβερνητικών συνδυασμών αλλά γιατί δημιουργείτε και μια φιλοσοφία βαθειάς περιφρόνησης και εμπαιγμού μεγάλης μερίδας πολιτών στο χειρισμό θεμάτων για δήθεν διαβούλευση των οποίων όμως την κατάληξη έχετε αποφασίσει.
    Η προσωπική σας αντιπάθεια δεν πρέπει να μετουσιώνεται σε πολιτική. Σχόλια δεν θα υποβάλω γιατί είναι άνευ ουσίας στο ‘’θέατρο’’ που στήνετε. Το μήνυμα όμως θα σας το στείλουμε σύντομα κατά χιλιάδες και θα το αντιληφθείτε. Το θέμα είναι αν θα το αντιληφθεί και ο κ. Πρωθυπουργός.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 23:59 | Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΄΄ Ειδικές Ρυθμίσεις για τη θήρα ΄΄

    2. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή/και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι τυχόν κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης της θήρας δεν εμποδίζει την πλήρη προστασία των ειδών χαρακτηρισμού που ενδέχεται να επηρεάζει η ανωτέρω κλιμάκωση. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου η οποία εγγυάται την πλήρη προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποιήσεως. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία όλων των πτηνών ενός είδους και όχι μόνο σε προστασία ενός ορισμένου ποσοστού τους.
    Απάντηση:
    Ο υπουργός πρέπει να λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση που απειλούνται τα θηρεύσιμα είδη όταν και όποτε οι συνθήκες το επιβάλουν ( καιρός, μεταναστευτικό ρεύμα, ποσότητα θηρεύσιμων ειδών). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά στοιχεία από φορείς που συνεργάζονται με τους κυνηγετικούς συλλόγους και την ΚΣΕ όπως, το πρόγραμμα Άρτεμις από την επιστημονική Ομάδα προγράμματος ΄΄ Άρτεμις ΄΄, από μελέτες με γεωγραφικό ευρωπαϊκό χαρακτήρα ώστε να ξέρουμε την ακριβή ποσότητα των θηρεύσιμων ειδών που έρχονται από την Ευρώπη. Εδώ διερωτώμαι γιατί το υπουργείο δεν έχει ιδρύσει μια παρόμοια επιστημονική ομάδα όπου θα καταγράφει τον πληθυσμό των ειδών, το πρόβλημα και την λύση του;!!
    Επιθυμώ σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση αν κριθεί αναγκαία, να παρθεί μετά από διάλογο με το ανώτατο όργανο των κυνηγών την ΚΣΕ.
    Η κάθε ειδική ρύθμιση θα πρέπει να αναρτιέται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ με τις σχετικές μελέτες ώστε η ειδική ρύθμιση να προσδίδει διαφάνεια και πειθώ!!
    Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μοναδικοί άνθρωποι που βλέπουν τις μετακινήσεις, τις τάσεις αυξομείωσης του πληθυσμού των θηρεύσιμων ειδών, τις συνήθειες αυτών αλλά και πότε έρχονται στην Ελλάδα είναι οι κυνηγοί και μόνο.

    4. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και ειδικότερα από την περίοδο θήρας 2011-2012 και εντεύθεν απαγορεύεται:

    β) η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο τριών (3) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους.
    Απάντηση:
    α. Η ποσοστιαία κατανομή των κυνηγετικών εξορμήσεων στις κυνηγετικούς περιόδους 1995 έως 2009 για το κυνήγι της πετροπέρδικας ήταν μόλις 4,5 % σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ‘’Άρτεμις’’. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κυνήγι της πετροπέρδικας είναι δύσκολο και λίγοι κυνηγοί το εξασκούν . Απαιτεί δε πολύ καλή φυσική κατάσταση διότι το θήραμα αυτό συναντιέται σε κακοτράχαλα εδάφη με πέτρες. Η ΚΣΕ έλαβε υπόψη τις μελέτες του ‘’ Άρτεμις ΄΄ και συνέστησε στο υπουργείο την μετατόπιση της κυνηγετικής περιόδου από 15/9 με 30/11 σε 1/10 με 15/12 ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός της από το 2007 και έπειτα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού μέσα στα 3 χρόνια είδαμε αύξηση του πληθυσμού κατά 13%. Έτσι φαίνεται περίεργο πως προέκυψε η ρύθμιση αυτή. Επίσης αξιοπρόσεχτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη από ΜΚΟ όπου να τεκμηριώνει την απαγόρευση της πετροπέρδικας για 3 χρόνια.

    (γ) η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά.
    Απάντηση:
    Συμφωνώ ότι η οποιαδήποτε εγκατάσταση από επεξεργασμένα υλικά είναι ενάντια σε αυτό που αποκαλώ εγώ ‘’Ελεύθερο κυνήγι’’.

    (δ) η χωροθέτηση εντός ΖΕΠ περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκυλιών καθώς και η διεξαγωγή πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.
    Απάντηση:
    Η προστασία και η ασφάλεια των ΖΕΠ γίνονται από ανθρώπους που εκγυμνάζουν σκύλους και λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, διότι μόνο αυτοί είναι εκεί. Η απαγόρευση αυτή θα φέρει την απογύμνωση του προστατευτικού μανδύα που υπάρχει και έτσι ανενόχλητα κάποιοι επιτήδειοι θα δράσουν.

    Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει γνώση την αντίδραση των κυνηγών με χιλιάδες αποδέκτες ώστε να γίνει σαφές, ότι το μήνυμα το εκλάβαμε και πρέπει να πράξουμε τα ανάλογα. Πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι η ασφάλεια της γης στο βουνό, στον κάμπο, στην χαράδρα πραγματοποιείται από ανθρώπους που πατάνε αυτήν την γη…..και αυτοί είναι μόνο οι κυνηγοί….με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Εμείς το πρωί συναντάμε την Ανατολή εμείς το απόγευμα ατενίζουμε την Δύση. Η αγανάκτηση μας είναι ολοφάνερη και λυσσαλέα διότι αμφιβάλλω αν τα κέντρα εξουσίας έχουν δει ποτέ ασπρομέτωπη χήνα, ή πετροπέρδικα.
    Η απαγόρευση όπως σιγά σιγά πάει να φέρει το υπουργείο εξολοκλήρου στο κυνήγι, θα σημαίνει και άλλο ένα πλήγμα σε μια μεγάλη μάζα του Ελληνικού πληθυσμού. Το κυνήγι για εμάς δεν είναι χόμπι αλλά μια δραστηριότητα με πολλαπλούς στόχους και σκοπούς.
    1. Επιδρά πάνω στην ψυχολογία μας με θετική κατάληξη, αφού η φύση είναι κατασταλτικός παράγοντας στο στρες και την ρουτίνα της πόλης.
    2. Τουλάχιστον το 1/3 του μήνα είμαστε κοντά στην φύση.
    3.Το κυνήγι επιδρά θετικά στην οικονομία της χώρας με ετήσιο απολογισμό τουλάχιστον 29.000.000 ευρώ στον κουμπαρά του προϋπολογισμού σε έναν μήνα τον Αύγουστο.
    4. Απασχολούνται περίπου 220 μόνιμα θηροφύλακες και 120 εποχιακοί.
    5. Ο ετήσιος τζίρος από τα παρελκόμενα στο κυνήγι ανέρχονται περίπου 2.000.000.000 ευρώ κάθε χρόνο.
    6. Εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες υπαλλήλους συντηρούνται από τους κυνηγούς.

    Ερώτηση προς το υπουργείο: Πάνω σε ποια ή ποιες μελέτες στηρίχτηκε η σύνταξη του άρθρου 9 τόσο για την ασπρομέτωπη χήνα όσο και για την πετροπέρδικα;
    Η διαφάνεια της νομοθετικής εξουσίας πάντα μα πάντα πρέπει να συμβαδίζει και με ακλόνητα στοιχεία. Δεν στοιχίζει τίποτα στο ΥΠΕΚΑ να αναρτήσει ένα link με τις μελέτες που υπάρχουν και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην σύνταξη αυτού του άρθρου. Αν δεν υπάρχει link εύλογα γεννιέται το ερώτημα της διαπλοκής και των συμφερόντων, ή μήπως κάνω λάθος;

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 20:52 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.ΟΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΚΦΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕΣΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 7/11 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ.ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ,ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΟ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 19:40 | γιαννης

    Καλησπέρα,
    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,θα τα πουμε στην καλπη και τοτε θα τραβατε τα μαλιασας εχετε βαλη το κυνηγη στοχο παντα να το καταργησετε δεν εισαστε εσης κηβερνηση χουντα εισαστε

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 18:41 | Βαγγέλης Κανιάστας

    Προς τους κυνηγούς

    Το αρθρο αυτο όπως και όλο το νομοσχεδιο παρα τις κάποιες ελλείψεις του βρίσκεται προς την σωστή κατευθυνση.

    Αφου δεν μπορείτε από μόνοι σας να σταματήσετε τους λαθροθήρες δεν πρέπει να εκφέρετε γνώμη.Δεν είστε οι μόνοι γνώστες, (αν είστε κιόλας) της Ελληνικής φύσης. Ορισμένοι απο σας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα είδη μεταξύ τους. Και χτυπάνε ότι ναναι. Σπανια είδη βρισκονται συχνά πυροβολημένα (Ορτυκομάνες, ψαραετοί, νανόχηνες και άλλα πολλά)!!! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

    Επίσης πρέπει να ξέρετε οτι οι σχετικές ΜΚΟ δε παίρνουν δεκάρα τσακιστη από το Ελληνικό κράτος. Είναι οι μόνες που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Ελληνικής φύσης και το κάνουν βασισμένοι σε επιστημονικά κριτήρια και μελέτες. Και όχι ετσι απλα όπως το κάνουν πολλοί κυνηγητικοί σύλλογοι που αμολάνε ότι ναναι και πετανε σπόρους ταχα μου για να βοηθησουν τα πουλιά και να καλύψουν με το τρόπο αυτο τα εγκλήματα τους σε βάρος της επιβαρυμένης ελληνικής φύσης.

    Γελασα με το σχόλιο κάποιου ότι πρέπει να μειώσουμε τις αλεπούδες για να σώσουμε την πετροπέρδικα. Θα σας πω μόνο ότι όπου «μειώσαμε» τις αλεπούδες αυξήθηκαν οι αρουραίοι. Διαβάστε λίγο οικολογία.

    Πρεπει να μαθετε να δεχεστε περιορισμούς στο …»χόμπυ» ή στον …»τρόπο ζωής» σας οπως έχει πεί κάποιος, συμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης.
    Είμαστε πολλοί περισσότεροι από 230.000 ατομα αυτοι που θελουμε περιορισμούς στο κυνηγι. Γιαυτο μην απειλείται με την ψηφο σας. Κοιταξε να χαίρεστε αλλιώς τη φύση γιατί αν συνεχισετε ετσι δεν θα μείνει να χαίρεστε τίποτα….

    Ευχαριστώ

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 16:16 | ΓΚΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΦΩΝΑΣΚΕΙΤΕ.
    ΟΙ 230.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 83% ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.
    ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ? ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ?
    ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΩΝ »ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙΡΩΝ» ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΜΕ ΛΟΓΗΣ ΛΟΓΗΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ.
    ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΟΞΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑ. ΑΛΛΑ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ……. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΜΕ ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΚΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΠΕΤΡΟΠΕΡΔΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ.
    ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΘΗΡΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΑ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ »ΒΑΠΤΙΜΕΝΟΥΣ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
    ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΑΝΤΑΩ ΚΟΠΑΔΙΑ ΣΕ ΟΡΗ ΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ? Ή Ο »ΔΗΘΕΝ» ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ?

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 15:20 | Κώστας Κυνούσης

    Αντί για γόνιμες προτάσεις, κρωξίματα κοράκων όπως πάντα από τους κυνηγούς….Μετά να μη κλαίνε γιατί είναι αποκλεισμένοι από παντού. Η κοινωνία τους γύρισε τη πλάτη, ήρθε και η ώρα της πολιτείας.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 15:54 | Γ.ΜΙΣ.

    Αιδως , υπαρχουν και προσχηματα.
    Η κυνηγετικη δραση ΔΕΝ αντιστρατευεται την προστασια του περιβαλλοντος , αληθεια αυταποδεικτη σε καθε γωνια του πλανητη , οταν βεβαια γινεται με κανονες.Το καθεστως της θηρας στη χωρα μας εχει τοσους κανονες που καθε επιπλεον απαγορευση ειναι casus belli στην κυνηγετικη οικογενεια.
    Ξυπνηστε ΑΡΜΟΔΙΟΙ πριν να ειναι αργα.Οι συμβουλοι σας μονο τις τσεπες τους μετρανε , ευαισθησια απο τα γραφεια και για φουσκωμα των τραπεζικων λογ/μων δεν ειναι αποδεκτη.
    Θα θερισετε αγρια θυελλα , ξυπνατε ΤΩΡΑ.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 15:43 | παναγιωτης χριστοπουλος

    κανενας απο εσας και απο αυτους που κατιγορουν το κυνηγι και τους κυνηγους δεν ξερουν την εσθιση που νιοθουν οσοι ασχολουντε με το κυνηγι της ανατολης του ιλιου μεσα στην φυση….. κανενας απο εσας δεν το εχει νιοσει!!!!! το νομοσχεδιο που εχετε στην διαβουλεψη ειναι αβασιμο και ατεκμιριοτο επιστιμονικα!!!!!! απετο να καταργιθει και να κοιταξετε την ουσια στην προστασια των δασων αν πραγματικα σας ενδιαφερει. το κυνηγι δεν βλαπτει το περιβαλον ειναι και σιμβατο με της επιταγες και της οδιγιες της Ε.Ε!

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 14:09 | ΚΑΡΑΓΕΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Μαλλον δεν σας βολευε το σχολιο που αναρτησα στις 25/10 και το διαγραψατε,και στην θεση του βαλατε το σχολιο καποιου αντικυνηγου.Απο εκει φαινεται η Δημοκρατια σας Επαναλαμβανω λοιπον.Εμεις Κυρια Μπιρπιλη θα κυνηγαμε εστω και αν χρειαστει να προσφυγουμε στην Ευρωπη (γιατι εδω ειναι Μπανανια )με δικα μας εξοδα ,γιατι το κυνηγι ευτυχως για μας, και δυστυχως για σας ειναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ κατοχυρωμενο δικαωμα .Τωρα οσον αφορα την διαβουλευση σας …..Εμεις οι 300000 κυνηγοι και οι οικογενειες μας θα σας δωσουμε την απαντηση που σας αξιζει στις 7 του Νοεμβρη

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 14:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

    Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή όλων στις αποφάσεις, να ακούς και την απόψη των άλλων, να μπορείς να αφουγκράζεσαι και να κρίνεις πέρα από τις δικές σου προσωπικές πεποιθήσεις, δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά διώκεται το κυνήγι ως το υπαίτιο όλων των κακών που πλήτουν τη φύση, κλιματική αλλάγή, εγκατάλειψη της υπαίθρου, μονοκαλλιέργειες,χάραξη δασικών δρόμων,φυτοφάρμακα, εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου ζωής, όχι! δεν ευθύνονται για τίποτα, όχι! το κυνήγι φταίει, ο αποδιοπομπαίος τράγος. Για άλλη μια φορά άτομα που δεν ζουν κοντά στη φύση αποφασίζουν γι’ αυτή και ο τρόπος που προσπαθούν να περάσουν τις απόψεις τους, μ’ αυτό το σχέδιο νόμου είναι απαράδεκτος,ειδικά οι ΜΚΟ που βρήκαν επιτέλους τον τρόπο και το υπουργείο να περάσουν τα θέλω τους, πέρα από επιστημονικές έρευνες και μελέτες.
    Έτσι λοιπόν θεωρώ το άρθρο 9 του επίμαχου νομοσχεδίου επιεικώς απαράδεκτο.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 12:01 | Πασιάς Παντελής

    Οι διατάξεις του κυνηγιού είναι περίπλοκες και δύσκολο να εφαρμοστούν. Προτείνω να επιτρέπεται το κυνήγι όλων των ζώων (εκτός από τα υποτίθεται προστατευόμενα) με χρήση τόξου ή έστω βαλίστρας ανεξαρτήτως εποχής, χωρίς χρήση σκύλων. Εκεί θα φανεί ποιός κυνηγός είναι «μάγκας».

    Επίσης κλείσιμο με μπάρες όλων των δασικών δρόμων και να επιτρέπεται η πρόσβαση με οχήματα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. Δασική υπηρεσία, συντήρηση δρόμων…). Είναι καιρός οι κυνηγοί να αρχίσουν να περπατάνε και λιγάκι.

    Τέλος θα ήθελα να παροτρύνω στους υπευθύνους τους Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην υποκύπτουν στις πιέσεις των κυνηγών. Μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες, να είναι οργανωμένοι και να «στηρίζουν» τον τζίρο του κυνηγιού, όμως από την άλλη υπάρχουν χιλιάδες, για να μη πω εκατομύρια Έλληνες που είναι αντίθετοι με το κυνήγι όπως αυτό διεξάγεται στον τόπο μας.

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 11:10 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ;’Η ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ;
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ..ΑΣ ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ..ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ…

  • 27 Οκτωβρίου 2010, 10:03 | Γιώργος Περπέρογλου

    Αλήθεια, όλοι αυτοί που φωνάζουν ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν τη φύση και τα ψηλά βουνά, αισθάνονται περήφανοι για τη κατάντια της; Και δε μιλάω για τις πέρδικες της Πίνδου (με τη γνωστή μελέτη-καραμέλα του σταθερού πληθυσμού της), αλλά για τις υπόλοιπες περιοχές και ιδιαίτερα τη Πελοπόννησο. Στη δε Εύβοια, επειδή μένω σε περιοχή με Πετροπέρδικες και εγκατελλειμένες καλλιέργειες, πιστέψτε με ΔΕΝ είναι αυτή η βασική αιτία μείωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνο στα σημεία που δεν φτάνει τζιπ (και βαριούνται οι φυσιολάτρες κυνηγοί να περπατήσουν) υπάρχει ακόμα καλός πληθυσμός.
    Κάποιοι ανέφεραν τις απελευθερώσεις σαν διαχειριστικό μέτρο. Αλήθεια, γιατί τόσα χρόνια απελευθέρωναν μόνο Τσούκαρ και όχι Πετροπέρδικες; Ποιός είναι υπεύθυνος για το ότι στα Κύθηρα πια υπάρχουν μόνο υβρίδια και όχι καθαρόαιμες Πετροπέρδικες; Φυσικά και τα Δασαρχεία έχουν τεράστια ευθύνη σε αυτό το θέμα, αλλά οι κυνηγοί πραγματικά δε μπορούν να μιλούν για υπεύθυνη διαχείριση των θηραμάτων.
    Για την Ασπρομέτωπη τί να πώ; Αν συγκρίνουν τη Χιονότσιχλα που απλά είναι σπάνια στην Ελλάδα αλλά κοινή στην Ευρώπη με τη Νανόχηνα που ο ευρωπαικός πληθυσμός της είναι ελάχιστος και απειλείται με εξαφάνιση, σημαίνει ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν (ή δε θέλουν να καταλάβουν) τα στοιχειώδη περί προστασίας.

  • 26 Οκτωβρίου 2010, 18:43 | Γιώργος Φάκος

    Πολύ λογικά ακούγονται όλα αυτά και μακάρι να υλοποιηθούν….Πάντα τέτοια εύχομαι.

  • 26 Οκτωβρίου 2010, 18:59 | Κωσταντίνος Λαζαρίδης

    Τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μακάρι το τελικό Σχέδιο Νόμου να παραμείνει έτσι και να μην αλλάξει κάτι προς το χειρότερο. Μπράβο!

  • 26 Οκτωβρίου 2010, 11:22 | BAΡΝΑΒΑ ΜΑΙΡΗ

    Πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχει κάποια αξία το να απαντήσω ή το να πω την γνώμη μου για κάτι το οποίο αυτής εξαρχής στοχεύει προς μια κατεύθυνση την απαγόρευση του κυνηγίου και λόγο του ότι δεν μπορεί να κοπεί με την μια πάμε σιγά σιγά σε διάφορες απαγορεύσεις .
    Αλήθεια αυτές όλες οι ΜΚΟ που σας απαρτίζουν αγαπούν περισσότερο από όλους εμάς όχι μόνο τους κυνηγούς αλλά όλους τους Έλληνες την χλωρίδα και την πανίδα αυτού του τόπου.
    Απ’ ότι φαίνετε εσείς πιστεύεται πως ναι. Εγώ δεν θα πω ότι θα σας απαντήσω μέσα από την ψήφο μου στις 7/11/10 αλλά θα πρότεινα σε όλους εμάς τους κυνηγούς να σκεφτούμε σοβαρά μήπως ήρθε η ώρα να απέχουμε από την αγαπημένη μας ενασχόληση για να δείτε τα ταμεία να χάνουν ένα σημαντικό εισόδημα από το οποίο πληρώνεται τις ΜΚΟ, οι οποίες αποφασίζουν για σας εξυπηρετώντας τα ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΩΝ;
    Δεν είμαι παράλογη σε αυτά που λέω αλλά θα πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να τηρείται τους νόμους και τις αποφάσεις και να απαλειφθούνε όλες οι αναίτιες, ατεκμηρίωτες περικοπές της υφιστάμενης νόμιμης θηρευτικής δραστηριότητας, η οποία κατ’ επανάληψη έχει κριθεί από το Δ.Ε.Κ. και την Ε.Ε. ως πλήρως εναρμονισμένη με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, με την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Σχεδίου.
    Το κακό είναι ότι προχωράτε σε κάτι χωρίς να έχει γίνει βάση του νόμου « πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι η άσκηση της θήρας στις συγκεκριμένες Ζ.Ε.Π., ή τμήματα αυτών, έχει σημαντική αρνητική επίδραση σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς ίδρυσής τους.»
    Με τιμή
    Βαρνάβα Μαίρη

  • 26 Οκτωβρίου 2010, 11:23 | gpeppas

    .
    Είναι απίστευτο αυτό που εφαρμόζετε , όπως διαβουλεύσεις που δεν λαμβάνονται υπ όψη οι προτάσεις των συμμετεχόντων πολιτών .
    Ολα γίνονται για το θεαθήναι , αφού εσείς ήδη έχετε πάρει εκ των προτέρων τις αποφάσεις σας , είναι δημοκρατικό αυτό !
    Επιμένετε με τον ένα η τον άλλο τρόπο , σ αβάσιμες απαγορεύσεις , χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση από κανένα επίσημο φορέα εκτός από συγκεκριμένες ΜΚΟ ,που προτείνουν αυτά που προτείνουν ,δηλαδή απαγορεύσεις και αποστείρωση της υπαίθρου, η οποία όμως απαγόρευση δεν αφορά τις ίδιες τις ΜΚΟ , αλλά όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς , οι ίδιες όμως ΜΚΟ, έχουν ήδη αναλάβει δουλειά …
    Πρέπει να δημιουργήσουν φορείς που θα διαχειριστούν τα κρατικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτές τις περιοχές και βέβαια να παρουσιάσουν δικές τους μελέτες , που θα αιτιολογούν τις απαγορεύσεις και την αποστείρωση .
    Και όλα αυτά με αβάσιμα δικά τους στοιχεία χωρίς να επαληθεύονται από κανένα φορέα, κρατικό η μεγάλης και αποδεχτής επιστημονικής εμβέλειας όπως έγραψα και πιο πάνω..
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ
    Και να γίνει μία προσπάθεια από επίσημους κρατικούς φορείς , με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων να ετοιμάσουν μελέτες, που παράλληλα με την ετήσια ρυθμιστική και αναλόγως τις ανάγκες της κάθε περιοχής να προτείνουν πρόσθετα μέτρα η ρυθμίσεις γι αυτές τις περιοχές και για την θήρα στις ΖΕΠ αν χρειάζεται.
    Εσείς όμως επιμένετε σ αντιδημοκρατικούς τρόπους, η δικιά μας απάντηση λοιπόν θα είναι δημοκρατική και θα δοθεί στις κάλπες .

  • 26 Οκτωβρίου 2010, 00:36 | Νικόλας Αρμούτης

    Αναίτια και αβάσιμα προσπαθείτε, καθαρά λόγω προσωπικών προτιμήσεων της Υπουργού ΠΕΚΑ να επιβάλλετε απαγορεύσεις στη θήρα κόντρα σε οποιαδήποτε λογική και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, ορμώμενοι μόνο από καθαρά ψευτοσυναισθηματικά κριτήρια.
    Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, η θήρα είναι μια απολύτως συμβατή με τη φύση δραστηριότητα και δεν απαγορεύεται εντός των ΖΕΠ.
    Επίσης με βάση την διεθνή πρακτική και νομοθεσία η θήρα της ασπρομέτωπης χήνας δεν απαγορεύεται, αλλά αντίθετα επιβάλλετε σε ορισμένα κράτη λόγω υπερπληθυσμού του είδους.
    Ο ορθότερος τρόπος για την αύξηση του πληθυσμού της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των φυσικών αρπάγων και ιδιαίτερα της αλεπούς, η σπορά ορεινών εγκαταλελειμμένων χωραφιών, η εξασφάλιση τροφής όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξασφάλιση νερού κατά τους θερινούς μήνες. Η παραπάνω πρακτική έχει εφαρμοστεί από τις κυνηγετικές οργανώσεις και έχει αποδώσει, αν σας λείπει η τεχνογνωσία απευθυνθείτε σε αυτές.
    Εγκαταστάσεις για άσκηση θήρας δεν υπάρχουν και δεν συνηθίζονται στο Ελληνικό παραδοσιακό ελεύθερο κυνήγι, ίσως οι παραστάσεις που έχετε να αφορούν ρεζέρβες του εξωτερικού, αλλά εδώ νομοθετείτε για την Ελληνική ύπαιθρο, όχι για την Ιταλική.
    Όσο για τους περιορισμούς στην διεξαγωγή αγώνων και εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, πραγματικά δεν έχω κάτι που να είναι κόσμιο να αναφέρω, οπότε και σιωπώ …

  • 25 Οκτωβρίου 2010, 19:51 | kinigi-psarema.gr/

    (αφού έιδαμε ότι λάβατε σοβαρά υπόψιν σας την διαβούλευση για τον Ύμητο, χαρηκάμε που θα ρωτάτε και παλι την γνώμη μας για ότι έχετε ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ για εμάς…)

    «Σε ένα σύστημα, η μονάδα που έχει στη διάθεσή της τις περισσότερες αποκρίσεις στα σήματα του περιβάλλοντος, ελέγχει το σύστημα.
    Ο πρώτος νόμος της Κυβερνητικής»
    ……………………………………………………

    Άρθρο 9 Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

    Παρ.2 : «με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή/και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου.»
    Ερώτηση : Αφού παίρνετε συνεχώς μέτρα και απαγορεύσεις, γιατί περιμένετε ότι θα χρειαστεί μείωση της κυνηγετικής περιόδου? Κάπου δεν κολλάνε αυτά μεταξύ τους… Μήπως οι συνεχείς απαγορεύσεις δεν είναι αυτό που χρειάζεται?
    Μήπως πρέπει να ρωτήσετε και κανέναν κυνηγό για το κυνήγι…??
    (-ας δεχτούμε ότι οι ΜΚΟ και λοιποί συνεργάτες, έχουν αγαθές(?) προθέσεις…,-
    ξέρω όμως ότι όταν χαλάσει ή βρύση στο σπίτι μου τον υδραυλικό θα καλέσω και όχι τον μηχανικό για να την φτιάξει… γιατί ο μηχανικός το μόνο που θα μου πεί είναι να κλείσω την βάνα! Και νερό δεν θα έχω και θα μου κοστίσει πολύ περισσότερο…)

    παρ.2 : « Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου η οποία εγγυάται την πλήρη προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποιήσεως. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία όλων των πτηνών ενός είδους και όχι μόνο σε προστασία ενός ορισμένου ποσοστού τους. »

    Ερώτηση : Αφού η μέθοδος (ποια είναι …??) «εγγυάται» όπως λέτε, τα υπόλοιπα που γράφετε μετά ποιο νόημα έχουν…?? Δηλαδή μπορεί να «εγγυάται» την προστασία, άλλα να αποσκοπεί αλλου…???????????
    ………………………………………………………………………………………………………………………………

    παρ.3 : «Για τα υδρόβια και παρυδάτια θηρεύσιμα είδη η κυνηγετική περίοδος λήγει οπωσδήποτε στις 31 Ιανουαρίου.»

    Ερώτηση : Πιστεύουμε πως το «οπωσδήποτε», αφορά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που μεταναστεύουν τα ΙΔΙΑ θηρεύσιμα αυτά είδη… Γιατί η αναπαραγωγή και φωλεοποιησή τους γίνεται σε ελάχιστο ποσοστό στη χώρα μας , που λογικά λόγω της κλιματικής αλλαγής (άνοδος θερμοκρασίας) που μας λέτε, δεν θα υφίσταται πλέον, αφού τα περισσότερα από αυτά τα είδη θα προτιμήσουν τις πιο ψυχρές χώρες για τις αναφερόμενες ανάγκες τους, σωστά…?
    …………………………………………………………………………………………….

    Παρ.4β : «η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο τριών (3) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους.»

    Ερώτηση : Οι ειδικοί της καρέκλας ΘΑΑΑΑ φτιάξουν το «Σχέδιο Διαχείρισης»…??
    Τι χρειάζεται για να καταλάβει κανείς, ότι η απαγόρευση σε μια περιοχή θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη πίεση στις γειτονικές περιοχές…??? Ειδικά σε ένα είδος που και απελευθερώσεις μπορούν να γίνουν και σωστή καταπολέμιση του αριθμού των επιβλαβών…
    Μιλάτε και αποφασίζετε για την πέρδικα, αλλά γιατί τόσα χρόνια ούτε εμείς, ούτε κανένας άλλος κυνηγός δεν βρήκαμε κανέναν άλλο πάνω στα βουνά, εκτός από άλλους κυνηγούς, θηροφύλακες και τους γνωστούς τσοπάνους??
    Μελέτες επι χάρτου κάνετε και τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια…!!!
    Τα μόνα έργα που έχουν γίνει είναι από την Κυνηγετικές οργανώσεις και από μεμονωμένους κυνηγούς.
    Οι δικοί σας μελετάνε όμως και βγάζουν αποφάσεις για αυτά που εμείς βιώνουμε…
    (Λογικότατο να μην ζητάνε την άποψη και τις μελέτες των κυνηγετικών οργανώσεων)
    …………………………………………………………………………………………………………………

    Παρ.4δ : «η χωροθέτηση εντός ΖΕΠ περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκυλιών καθώς και η διεξαγωγή πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.»

    Ερώτηση : Είναι τόσο κακό να βρίσκονται κοντά στην φύση άνθρωποι που αποδεδειγμένα νοιάζονται για αυτήν.?? Που θα μπορούν να καταγγείλουν ΑΜΕΣΑ την όποια παρανομία διαπιστώσουν στις αρμόδιες αρχές? (μάλλον…)
    Και αν πάμε μια βόλτα το σκυλι μας στο βουνο και αυτο φερμαρει (ακινησια στην μυρωδια θηραματος…), πληρωνουμε προστιμο??
    ………………………………………………………………………………………
    ………………………………………………………………………………………

    Όσον αφορά τον έλεγχο των διατάξεων του νομοσχεδίου αυτού μία παρατήρηση και μόνο :

    Με την οικονομική κρίση που υπάρχει –και που όσο πάει γίνεται και χειρότερη-, τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα και στον δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές τις χώρας μας φέτος να μην υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για την κίνηση των οχημάτων των Δασαρχείων.
    (αναφορές από τους ίδιους, όχι υποθετικά λόγια…)
    Με τι περιμένετε να κινηθούν στα βουνά οι δασικοί υπάλληλοι?
    Και μην ξεχνάμε ότι οι δασικοί αυτοί εργάζονται ως τις 15:00 και όχι Σαββατοκύριακα.
    Πιστεύεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα?? Αν ναι, ανοίξτε το κλιματιστικό…, έρχεται κρυο…!!!
    (παρεπιπτόντως οι θηροφύλακες ούτε κρυώνουν, ούτε ψάχνουν καύσιμα…, έχουν απ’όλα γιατί οι ίδιοι οι κυνηγοί πληρώνουμε κάθε χρόνο για να υπάρχει έλεγχος στουν νόμους περι θήρας…)

    ………………………………………………………………………………………
    ………………………………………………………………………………………

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ : 1ον. : Μην απαξιώνετε τόσο πολύ κυνηγετική οικογένεια και την νοημοσύνη μας.
    Θα καθήσουμε πολλοί κυνηγοί αυτές τις μέρες να διαβάζουμε τα νέα, τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο και ότι άλλο μπορούμε για να ενημερωθούμε… αλλά εδώ κολλάει αυτό που έλεγαν οι παλιοί… :

    «ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΛΥΚΟ. ΤΟΝ ΝΤΟΡΟ ΤΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ…???»

    (δεν αρκούν οι Ελληνικοί ποιμενικοί να προφυλάξουν τα κοπάδια από τους λύκους πλέον, γιατί λόγω της αλματώδους αύξησης των ζαρκαδιών -και όχι μόνο-, τα τελευταία χρόνια, οι λύκοι κυνηγούν πλέον σε αγέλες και τα οικόσιτα ζώα… , έτσι ακούσαμε από τσοπάνηδες φέτος…!, άλλα τι ξέρουν αυτοί ? Αφού δεν φοράνε γραβάτα στη δουλειά…ουστ! Άσχετοι.. τσοπαναραίοι!!!)

    «Όταν είσαι σίγουρος πως έχεις δίκιο, δεν χρειάζεται να συζητάς
    μ’ αυτούς που έχουν άδικο.»

    2ον : Διαβάστε πάλι την 1η πρόταση, αν την είχατε καταλάβει δεν θα συνεχίζατε….!!!

    Ευχαριστούμε και εμείς για τον χώρο που καταλάβαμε στην πολύτιμη σελίδα σας… Μόνο που δεν είδαμε πουθενά τους λόγους όλων αυτών των απαγορεύσεων… Μελέτες έχετε? Οι κυνηγοί έχουν…!!!
    ………………………………………………………………………………………
    αν πραγματικά θέλατε τις απόψεις μας, σε όλες αυτές τις επιτροπές της φύσης
    (αλήθεια οι συμμετέχοντες στις επιτροπές αυτές πληρώνονται ή το κάνουν από την αγάπη τους για την φύση…?),
    θα είχατε βάλει και κάποιον δικό μου εκπρόσωπο, ώστε να μην σπαταλάμε εκατέρωθεν την ώρα μας με ανούσιες συζητήσεις για πράγματα που ήδη έχουν αποφασιστεί… είναι βαρετό… αφήστε που έρχονται και εκλογές και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι θα ψηφίσουμε και πως θα προλάβουμε να γυρίσουμε από τα βουνά και τα λαγκάδια για να ψηφίσουμε…

  • 25 Οκτωβρίου 2010, 17:32 | Δημήτρης Κωστής

    Αλήθεια Κυρία Υπουργέ, ποιος ο λόγος των διαβουλεύσεων του Υπουργείου σας; Υποτίθεται ότι μία διαβούλευση γίνεται για να λάβετε γνώση των <>, των <> και των <> των πολιτών όλης τη χώρας μας, για να αποφασίσετε ορθότερα. Τουλάχιστον νομίζω ότι αυτή ΗΤΑΝ η αρχική ιδέα των διαβουλεύσεων που ο Πρωθυπουργός μας διατυμπάνιζε στην προεκλογική εκστρατεία του.
    Για να σας υπενθυμίσω τα αποτελέσματα της προηγούμενης διαβούλευσής σας, αυτής για τον Υμηττό από τα 2194 μηνύματα τότε τα 1898 αφορούσαν το κυνήγι εκ των οποίων τα 1603 υποστήριζαν τη συνέχιση της θηρευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ μόλις τα 295 προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν την απαγόρευση θήρας στον Υμηττό. Η θέση σας όπως και αυτή του Οργανισμού Αθήνας, παρέμειναν οι ίδιες, καθώς πληροφορηθήκαμε πως αποστείλατε τα εν λόγω σχέδιο για έλεγχο συνταγματικής νομιμότητας στο ΣτΕ, εμμένοντας στην άποψή σας για την απαγόρευση θήρας στον Υμηττό, αγνοώντας όλους εμάς τους 230,000 Έλληνες πολίτες, τους οποίους εσείς με τη στάση σας, μας θεωρείται κατώτερους. Τότε μάλιστα μας είχατε δώσει 30 μέρες, ενώ τώρα 7!!!! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιος ο λόγος που για ακόμα μία φορά, έχετε αναρτήσει μια ακόμα δημόσια διαβούλευση;
    Κυρία Υπουργέ μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναφέρετε σε απαγόρευση θήρας μέσα στις ΖΕΠ, όπως και κανένας <> επιστήμονας. Εσείς με την εν λόγω Κ.Υ.Α. δε θέλετε να εξορίσετε μόνο το κυνήγι από τις ΖΕΠ, αλλά και τις βόλτες όλων των πολιτών με τους τετράποδους συντρόφους τους μέσα σε αυτές. Αλήθεια με ποια μελέτη θέλετε να απαγορέψετε το κυνήγι της Ορεινή Πέρδικας στις 3 ΖΕΠ που κάποια ΜκΟ ή καλύτερα ιδιώτες στελέχη της, την όρισαν ως είδος χαρακτηρισμού; Αλήθεια με ποια μελέτη απαγορεύεται τα υδρόβια στις 31 Ιανουαρίου σε κάποιες ΖΕΠ όταν οι πίνακες ORNIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας επιτρέπουν κάποια από αυτά να τα θηρεύουμε μέχρι της 10 Φλεβάρη;
    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου σας, έχετε αναρτήσει τις μελέτες για 69 καινούριες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως ΖΕΠ. Σε ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν προτείνουν οι μελετητές (επαναλαμβάνομαι κάποιας ΜκΟ) να συνεχίσει να υφίσταται θήρα. Το κυνήγι είναι οχλούσα δραστηριότητα διαβάζουμε στη μία, το κυνήγι λόγω σύγχυσης του τάδε αμπελοτσωνιού πρέπει να απαγορευτεί στην άλλη και σε αυτές που δεν υπάρχει αιτία, οι μελετητές προτείνουν την αύξηση των ορίων των υφιστάμενων Καταφυγίων Άγριας Ζωής ή αν δεν υπάρχουν τη δημιουργία νέων και τούμπαλιν. Έλεος, αυτή τη φορά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
    Και το καλύτερο το κρατάω για το τέλος, αλήθεια Κυρία Υπουργέ μας, αν υποθέσουμε ότι το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ υπογράφεται, πως νομίζεται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί; Γνωρίζετε ή έχετε στο συρτάρι σας τα σαφή όρια των ΖΕΠ; Υπάρχουν κάπου καταγεγραμμένα τα όρια τους, τα οποία θα είναι και συνάμα κατανοητά για τον κάθε Έλληνα πολίτη; Μήπως θα δώσετε συντεταγμένες και θα θελήσετε ο κάθε παππούς στα χωρία της χώρας μας, να γνωρίζει τι είναι οι συντεταγμένες ή μήπως θα τοποθετήσετε πινακίδες στα όρια των 202 αυτών περιοχών, στο 25% περίπου του εδάφους της χώρας μας; Όταν ένας Νόμος ή μια ΚΥΑ ή μία ΥΑ ή ότι άλλο τέλος πάντων νομοθετεί επιτέλους σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να εξετάζει και αν μπορεί να εφαρμοστεί ή μήπως έχετε σκοπό εν μέσω οικονομικής κρίσης να δαπανήσετε και χρήματα για τη στελέχωση και λειτουργία των Δημόσιων Δασοφυλάκων της Χώρας μας; Ευχαριστώ για το Βήμα που μου δίνετε για να εκφράσω της απόψεις μου, που εκ των προτέρων γνωρίζω πως είναι για τυπικούς και μόνο λόγους.

  • 25 Οκτωβρίου 2010, 17:50 | Λουκάς Σταυριανέας

    Συγχαρητήρια, μη «μασάτε» από τη κατακραυγή των κυνηγών…Είναι χαρακτηριστικό τους να φωνασκούν και να χρησιμοποιούν το τσαμπουκά των πολλών για να περάσουν το δικό τους, στηριζόμενοι στα ψέματα. Ακόμα και στον αριθμό των κυνηγών με άδεια, υπερβάλλουν γράφοντας 230.000 (ο επίσημος αριθμός από τα στοιχεία του Δασαρχείου είναι 180.000). Και φυσικά, αντί να οδύρονται για την Ασπρομέτωπη, ας πουν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι μέσα στο πανικό έχουν σκοτωθεί και Νανόχηνες και Κοκκινόχηνες (και αυτές σπάνιες και απειλούμενες) από κυνηγούς. Για τη Πετροπέρδικα, όποιος έχει πάει στα βουνά της Πελοποννήσου και της Εύβοιας ξέρει πολύ καλά αν υπάρχουν πολλές και τίς πταίει για τη μείωσή τους…..Ας αφήσουν τα ποιητικά περί λαλιάς πέρδικας και….Ξέρουμε πολύ καλά πόσο ποιητικά τις καθαρίζουν…..

  • ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
    ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
    ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
    Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755
    http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

    Ακόμη μια Απόφαση για να καταργηθεί το κυνήγι στην Ελλάδα

    Εκ μέρους των 230.000 κυνηγών της χώρας μας, θέλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι με αφορμή και πρόσχημα την έκδοση νέας Κ.Υ.Α., που αφορά τον καθορισμό των μέτρων ειδικής προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, οι συντάκτες της επιχειρούν, κατά τρόπο απροκάλυπτο και χωρίς κανένα λόγο που να εκπορεύεται από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των σχετικών Οδηγιών, να αλλάξουν την υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι, με πληθώρα αυθαίρετων και αδικαιολόγητων περικοπών και περιορισμών. Περικοπές και περιορισμοί σχετικά με τις ΖΕΠ που δεν συναντιόνται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοώντας το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τις θέσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την ανάγκη της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και το τεράστιο έργο (με πράξεις και όχι με λόγια) των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη φύση και το περιβάλλον!
    Επομένως, γίνεται σαφές ότι, οι συντάκτες της Κ.Υ.Α. υιοθετούν καθαρά αντικυνηγετικές θέσεις συναισθηματικού περιεχομένου, που εκφράζουν προσωπικές προτιμήσεις και συμφέροντα των Μ.Κ.Ο. Γι’ αυτό χωρίς επιχειρήματα, απορρίπτουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αφού σκοπός τους δεν είναι να προβούν σε μία ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και της θηρευτικής δραστηριότητας αλλά, απλά, να καταργήσουν το κυνήγι στη χώρα μας, με διάφορες προφάσεις και αφορμές.
    Ποιος έδωσε σ’ όλους αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν τον πακτωλό των προγραμμάτων από το δημόσιο, την εντολή να υποκαθιστούν την Πολιτεία; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που πλανάται σε όλους τους πολίτες – κυνηγούς! Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο, ή πως θα ρυθμίσει τη ζωή του, είναι ανεπίτρεπτο κάποιες Μ.Κ.Ο. από προσωπική καθαρά επιθυμία ή συμφέροντα να σκορπούν αβεβαιότητα και αγανάκτηση σε 230.000 πολίτες.
    Ποιος έχει το δικαίωμα σ’ αυτήν ακριβώς την εξαιρετικά δύσκολη, έως τραγική, οικονομική συγκυρία να στερεί από την πραγματική οικονομία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα για να ικανοποιήσει προσωπικές επιθυμίες; Είναι ένα εύλογο ερώτημα.
    Συγκεκριμένα, η Κ.Υ.Α. χαρακτηρίζεται από:
    α) τη νομική σύγχυση με υφιστάμενες, καταργούμενες, τροποποιούμενες διατάξεις με αλληλοκαλύψεις και αντιφάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν πρόκειται για εργασία που αφορά την σύνταξη σχεδίου Κ.Υ.Α., αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια μεταμόρφωσης έκθεσης ιδεών σε νομικό κείμενο. Η σύνταξη αυτής της Έκθεσης φαίνεται να στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετές χιλιάδες ευρώ
    β) το στήσιμο μιας ακόμα βιομηχανίας μελετών, και μάλιστα ορνιθολογικών, που φαντάστηκαν κάποιοι (άρθρο 4, 5 και Παράρτημα ΙΙ «Προδιαγραφές και Περιεχόμενο Ορνιθολογικών Μελετών»)
    γ) τη δημιουργία μιας ακόμη περιττής Επιτροπής με την ονομασία Ο.Ε.Ζ.Ε.Π., που φωτογραφίζει την συμμετοχή συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. που θα την υποστηρίζει και με ειδικούς επιστήμονες!! (άρθρο 17)
    δ) τη θέσπιση χρονοβόρων, ατελέσφορων διαδικασιών άγνωστου χρονικού ορίζοντα, δημιουργώντας δεσμεύσεις προς την Ε.Ε., που επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα καταδίκη της χώρας. Υπογραμμίζουμε ότι οι καταδίκες της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις Ζ.Ε.Π. οφείλονται κυρίως στο ότι η χώρα μας, αποδεχόμενη τέτοιες υποδείξεις, δεσμεύθηκε στο παρελθόν με υποσχέσεις που ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν!!
    Η επανάληψη αυτού του σφάλματος ενισχύει ακόμη περισσότερο το ερώτημα που διατρέχει όλους: Γιατί το κράτος έχει παραδοθεί στις επιδιώξεις των Μ.Κ.Ο.;

    Πρόταση:
    Να απαλειφθούνε όλες οι αναίτιες, ατεκμηρίωτες περικοπές της υφιστάμενης νόμιμης θηρευτικής δραστηριότητας, η οποία κατ’ επανάληψη έχει κριθεί από το Δ.Ε.Κ. και την Ε.Ε. ως πλήρως εναρμονισμένη με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, με την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Σχεδίου ως εξής:
    «Με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α., είναι δυνατόν να λαμβάνονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη θήρα, με την προϋπόθεση ότι η απόφαση αυτή βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι η άσκηση της θήρας στις συγκεκριμένες Ζ.Ε.Π., ή τμήματα αυτών, έχει σημαντική αρνητική επίδραση σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς ίδρυσής τους.»
    Με την πρόταση αυτή εξαλείφονται οι αναίτιες και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας για τα υδρόβια, για την ασπρομέτωπη χήνα, για την πετροπέρδικα, για την εκγύμναση σκύλων, για την θήρα από υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κ.α.. Όλες οι παραπάνω απαγορεύσεις δεν συνοδεύονται από επιστημονική μελέτη που να καταδεικνύει τη σημαντική αρνητική επίδρασή τους σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς ίδρυσης της κάθε Ζ.Ε.Π., όπως σαφέστατα ορίζει η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ στην παράγραφο 4 του άρθρου 4. Απλώς επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την απόφαση της Πολιτείας να καταργήσει την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας!
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

  • 25 Οκτωβρίου 2010, 10:59 | Κωνσταντίνος Σαρδης

    Δεν το γνωρίζετε πως η οδηγία βάσει της οποίας μας λέτε πως προσπαθείτε να εναρμονίσετε την νομοθεσία μας αναφέρει ρητά πως η διεξαγωγή της θήρας είναι ΣΥΜΒΑΤΗ διαδικασία την προστασία των πτηνών;;;;

    Βάσει ποιας επιστημονικής έρευνας απαγορεύετε το κυνήγι των υδροβίων μετά την 31 Ιανουαρίου;;;; Βάσει ποιων στοιχείων; Εάν η πρόταση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες μελέτες τότε είναι αντισυνταγματική.

    για το α)
    Η πρότασή σας για απαγόρευση της θήρας της ασπρομέτωπης χήνας κρίνεται επιοικώς ως απαράδεκτη!!!! Με την ίδια λογική θα πρέπει να απαγορευτεί στα βουνά το κυνήγι της τσίχλας επειδή μοιάζει με την χιονότσιχλα! Η πρόταση είναι γελοία και δεν λαμβάνει ειδικές συνθήκες βάσει τον οποίων πριν 3-4 χρόνια απαιτήθηκε να δωθεί περαιτέρω άδεια για την θήρευση των χηνών που προξένησαν μεγάλες ζημιές στην γεωργία λόγω υπερπληθυσμού.

    Δεν λαμβάνετε υπόψιν σας τις διεθνείς μετρήσεις για τις χήνες που μιλούνε για διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού πληθυσμού τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας της αυξημένης καλλιέργειας σιτηρών, με αποτέλεσμα στην Ρωσία να αναγκάζονται να τις εξοντώνουν με δηλητηριασμένα δολώματα επειδή σε χώρες του νότου βάζουν αυστηρούς περιορισμούς στην θήρα της χήνας!

    Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία επικαλούνται συνεχώς μέλη διαφόρων κρατικοδίαιτων ζωολατρικών οργανώσεων και ορίζει πως δεν μπορούν να υπάρχουν περιορισμοί γεωγραφικοί και χρονικοί κατά την θήρα. Βάσει αυτής της απόφασης οι γεωγραφικοί περιορισμοί που θέτετε κάνουν τις προτάσεις σας παράνομες.

    για το β)
    Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για περιορισμό της θήρας της πετροπέρδικας για 3 χρόνια! Με ποιες μελέτες φτάνετε σε αυτό το συμπέρασμα;;; Με ποια στοιχεία ορίζετε 3 χρόνια και όχι 1 ή 15 ;;; Οι αυθαίρετες συναισθηματικές εικασίες είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ και αντισυνταγματικές.

    για το γ)
    Αυτό ποιος σας το είπε να το προτείνετε;;; Η πρότασή σας είναι τραγική! Κατ’αρχάς τέτοια μέθοδος δεν ακολουθείται από τους Έλληνες κυνηγούς (μόνο μερικοί Ιταλοί το κάνουν για το κυνήγι των μικροπουλιών) αλλά και έτσι να μην ήταν δεν ξέρετε πως τέτοιες κατασκευές απαγορεύονται από τον πολεοδομικό νόμο;;; Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δασικές εκτάσεις… Η πρόταση είναι άχρηστη αφού έτσι μπορεί κάποιος να φτιάξει υπερηψωμένη σκοπιά (καλή ιδέα!) από μη επεξεργασμένα δομικά υλικά (π.χ. κορμούς δέντρων) και να στήνει εκεί καρτέρι…. Ανούσια πρόταση (ούτε η ΚΣΕ να την είχε κάνει…)

    για το δ)
    μάλλον είστε εκτός πραγματικότητας, η έννοια της Ζώνης εκγύμνασης σκύλων έχει εκλείψει εδώ και χρόνια αφού είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεις σε κάποιον να πάει βόλτα τον σκύλο του στο βουνό, ακόμη και άν είναι ΖΕΠ. Δημοκρατία έχουμε, όχι οικοφασισμό.

    Σας ενημερώνω πως εάν καταθέσετε έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο θα κινηθώ εναντίον με προσφυγή στο ΣτΕ.

  • 25 Οκτωβρίου 2010, 07:26 | Τ. Πέππας

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας μέσω αυτής της δημόσιας διαβούλευσης. Αναδρομικά ευχαριστούμε επίσης για τη διαβούλευση του Υμηττού.

    Ως κυνηγοί όμως θα μας επιτέψετε να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή οδό. Θα εκφράσουμε την άποψή μας στις εκλογές της 7/11.

    Με τιμή και κυνηγετικούς χαιρετισμούς,

    Τ. Πέππας

  • Επιμένετε στις ατεκμηρίωτες και αβάσιμες απαγορεύσεις συνεχώς, έχοντας «παραδώσει» ολοκληρωτικά την όποια μελετητική εργασία για την λήψη παρόμοιων αποφάσεων στις γνωστές ΜΚΟ. Οι ενέργειές σας αυτές είναι σίγουρο οτι στο μέλλον θα αποβούν επιζήμιες και για την φύση, αλλά και για το πολιτικό προσωπικό του ΠΕΚΑ.
    Ποια μελέτη και από ποιούς υποδεικνύει κινδύνους για την πέρδικα και αναφέρεστε σε τρίχρονη απαγόρευση;
    Ποια μελέτη δείχνει οτι η διενέργεια αγώνων κυνηγετικών σκυλιών, είναι εν δυνάμει «οχλούσα» και την απαγορεύετε; Η εποχή που διενεργούτνται οι αγώνες αν δεν συμπίπτει με την αναπαταγωγική περίοδο τι θα ενοχλούσε;
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ και να αντικατασταθεί από ένα λιγόλογο και επιστημονικά άξιο κείμενο. Θα μπορούσε να λέει:

    «Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δύναται, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία θα στηρίζεται σε ειδικές μελέτες που θα προέρχονται από ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, να λαμβάνει πρόσθετες εκτός της ετήσιας ρυθμιστικής περιοριστικές της θήρας ρυθμίσεις εντός ΖΕΠ».

  • 22 Οκτωβρίου 2010, 22:39 | Ντζούφας Αλέξανδρος

    Mε το να διώχνετε τους Έλληνες κυνηγούς απο την φύση, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε εξαγριωμένους πολίτες . Το κακό ειναι κα Υπουργέ, ότι το κόμμα σας χάνει καθημερινά δημοτικότητα χάρις τα αντικυνηγητικά σας αισθήματα.
    Άραγε έχετε ακούσει ποτέ λαλιά απο πέρδικα ή φτερούγισμα αγριόπαπιας? Μάλλον όχι, άλλη μία απόφαση παρμένη απο την ασφάλεια του καναπέ σας.

    Οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά, ακόμα πιο κοντά όμως οι δημοτικές. Η φωνή μας θα ακουστεί. Και θα είναι βροντερή.

  • 22 Οκτωβρίου 2010, 21:22 | χαλαρης θεοφανης

    Αυτές οι διαβουλεύσεις γιατί γίνονται? αλήθεια λαμβάνετε η γνώμη του απλού πολίτη? γιατί δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στην προηγούμενη διαβούλευση για τον υμηττό…

    την άποψη μου θα την καταθέσω σε λίγες Κυριακές στίς κάλπες….

    Ευχαριστώ

  • 22 Οκτωβρίου 2010, 20:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
    Εχεται αποφασισει εκ των προτερων να μας οδηγησεται «καπου»!Και επειδη ΔΕΝ μας ικανοποιει ο «προορισμος»που εχεται (προ)αποφασισει να μας στειλεται ,θα αντιδρασουμε οπως πρεπει σε μια «δημοκρατικη»κοινωνια(ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΔΗΜΟΣ +ΚΡΑΤΟΣ =ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,οπου ΚΡΑΤΟΣ= ΔΥΝΑΜΗ)
    Ραντεβου στις καλπες !
    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ Ως ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ

  • 22 Οκτωβρίου 2010, 19:43 | ΖΕΥΓΩΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Καλησπέρα,
    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    Δεν θα σας γράψω τις απόψεις μου για το Νομοσχέδιο που καταθέτετε ούτε και για τις ρυθμίσεις θήρας που έχετε στο σχετικό άρθρο.

    Επειδή το ονοματεπώνυμο μου είναι αληθινό, επειδή πιθανολογώ ότι μπορείτε να μάθετε τα στοιχεία μου άμεσα, ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ και τις ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ θα τις στείλω στον κο. Πρωθυπουργό μέσα από την κάλπη τις 7/11, και από την κάλπη των επόμενων Βουλευτικών εκλογών όποτε και αν γίνουν (αν και όπως μαθαίνω τα σενάρια λένε … τώρα, γρήγορα, κ.λ.π)

    Με τιμή

    Ν. Ζευγώλης

  • ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
    ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
    ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
    Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755
    http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

    Ακόμη μια Απόφαση για να καταργηθεί το κυνήγι στην Ελλάδα

    Εκ μέρους των 230.000 κυνηγών της χώρας μας, θέλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι με αφορμή και πρόσχημα την έκδοση νέας Κ.Υ.Α., που αφορά τον καθορισμό των μέτρων ειδικής προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, οι συντάκτες της επιχειρούν, κατά τρόπο απροκάλυπτο και χωρίς κανένα λόγο που να εκπορεύεται από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των σχετικών Οδηγιών, να αλλάξουν την υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι, με πληθώρα αυθαίρετων και αδικαιολόγητων περικοπών και περιορισμών. Περικοπές και περιορισμοί σχετικά με τις ΖΕΠ που δεν συναντιόνται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοώντας το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τις θέσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την ανάγκη της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και το τεράστιο έργο (με πράξεις και όχι με λόγια) των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη φύση και το περιβάλλον!
    Επομένως, γίνεται σαφές ότι, οι συντάκτες της Κ.Υ.Α. υιοθετούν καθαρά αντικυνηγετικές θέσεις συναισθηματικού περιεχομένου, που εκφράζουν προσωπικές προτιμήσεις και συμφέροντα των Μ.Κ.Ο. Γι’ αυτό χωρίς επιχειρήματα, απορρίπτουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αφού σκοπός τους δεν είναι να προβούν σε μία ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και της θηρευτικής δραστηριότητας αλλά, απλά, να καταργήσουν το κυνήγι στη χώρα μας, με διάφορες προφάσεις και αφορμές.
    Ποιος έδωσε σ’ όλους αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν τον πακτωλό των προγραμμάτων από το δημόσιο, την εντολή να υποκαθιστούν την Πολιτεία; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που πλανάται σε όλους τους πολίτες – κυνηγούς! Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο, ή πως θα ρυθμίσει τη ζωή του, είναι ανεπίτρεπτο κάποιες Μ.Κ.Ο. από προσωπική καθαρά επιθυμία ή συμφέροντα να σκορπούν αβεβαιότητα και αγανάκτηση σε 230.000 πολίτες.
    Ποιος έχει το δικαίωμα σ’ αυτήν ακριβώς την εξαιρετικά δύσκολη, έως τραγική, οικονομική συγκυρία να στερεί από την πραγματική οικονομία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα για να ικανοποιήσει προσωπικές επιθυμίες; Είναι ένα εύλογο ερώτημα.
    Συγκεκριμένα, η Κ.Υ.Α. χαρακτηρίζεται από:
    α) τη νομική σύγχυση με υφιστάμενες, καταργούμενες, τροποποιούμενες διατάξεις με αλληλοκαλύψεις και αντιφάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν πρόκειται για εργασία που αφορά την σύνταξη σχεδίου Κ.Υ.Α., αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια μεταμόρφωσης έκθεσης ιδεών σε νομικό κείμενο. Η σύνταξη αυτής της Έκθεσης φαίνεται να στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετές χιλιάδες ευρώ
    β) το στήσιμο μιας ακόμα βιομηχανίας μελετών, και μάλιστα ορνιθολογικών, που φαντάστηκαν κάποιοι (άρθρο 4, 5 και Παράρτημα ΙΙ «Προδιαγραφές και Περιεχόμενο Ορνιθολογικών Μελετών»)
    γ) τη δημιουργία μιας ακόμη περιττής Επιτροπής με την ονομασία Ο.Ε.Ζ.Ε.Π., που φωτογραφίζει την συμμετοχή συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. που θα την υποστηρίζει και με ειδικούς επιστήμονες!! (άρθρο 17)
    δ) τη θέσπιση χρονοβόρων, ατελέσφορων διαδικασιών άγνωστου χρονικού ορίζοντα, δημιουργώντας δεσμεύσεις προς την Ε.Ε., που επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα καταδίκη της χώρας. Υπογραμμίζουμε ότι οι καταδίκες της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις Ζ.Ε.Π. οφείλονται κυρίως στο ότι η χώρα μας, αποδεχόμενη τέτοιες υποδείξεις, δεσμεύθηκε στο παρελθόν με υποσχέσεις που ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν!!
    Η επανάληψη αυτού του σφάλματος ενισχύει ακόμη περισσότερο το ερώτημα που διατρέχει όλους: Γιατί το κράτος έχει παραδοθεί στις επιδιώξεις των Μ.Κ.Ο.;

    Πρόταση:
    Να απαλειφθούνε όλες οι αναίτιες, ατεκμηρίωτες περικοπές της υφιστάμενης νόμιμης θηρευτικής δραστηριότητας, η οποία κατ’ επανάληψη έχει κριθεί από το Δ.Ε.Κ. και την Ε.Ε. ως πλήρως εναρμονισμένη με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, με την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Σχεδίου ως εξής:
    «Με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α., είναι δυνατόν να λαμβάνονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη θήρα, με την προϋπόθεση ότι η απόφαση αυτή βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι η άσκηση της θήρας στις συγκεκριμένες Ζ.Ε.Π., ή τμήματα αυτών, έχει σημαντική αρνητική επίδραση σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς ίδρυσής τους.»
    Με την πρόταση αυτή εξαλείφονται οι αναίτιες και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας για τα υδρόβια, για την ασπρομέτωπη χήνα, για την πετροπέρδικα, για την εκγύμναση σκύλων, για την θήρα από υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κ.α.. Όλες οι παραπάνω απαγορεύσεις δεν συνοδεύονται από επιστημονική μελέτη που να καταδεικνύει τη σημαντική αρνητική επίδρασή τους σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς ίδρυσης της κάθε Ζ.Ε.Π., όπως σαφέστατα ορίζει η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ στην παράγραφο 4 του άρθρου 4. Απλώς επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την απόφαση της Πολιτείας να καταργήσει την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας!
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ