Άρθρο 03 – Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης

Ι. Ζώνη Α
α) Επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία, αποκατάσταση και διαχείριση των ειδών ή / και οικοτόπων, καθώς και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
β) Επιτρέπεται η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή.
γ) Επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης της ροής υδάτων που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση των λειτουργιών του εδάφους και την ελαχιστοποίηση της απώλειας της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
δ) Επιτρέπεται η χρήση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των νομίμως υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων όπως επίσης και η ανακατασκευή των παλιών ξύλινων προβλητών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
ε) Τα λοιπά έργα και δραστηριότητες εξειδικεύονται βάσει των διατάξεων του σχεδίου διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου, και μέχρι την εκπόνησή του με τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης και των λοιπών αρμοδίων υπηρεσιών, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Ι.1. Ζώνη Α1
Εκτός από τα ισχύοντα στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου, επιτρέπονται:
α) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που θα προβλέπονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την αλιεία σύμφωνα και με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της υπ. αρ. 8353/276/Ε103/2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄415), όπως ισχύουν.
β) Δραστηριότητες στην υδάτινη έκταση της λίμνης (κίνηση σκαφών συγκοινωνίας, υδροπλάνων, αθλητισμού και αναψυχής), όπως και διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου, που έχουν αιτιολογημένη γνώμη από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη από το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του σχεδίου διαχείρισης.
γ) Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, διαχείριση καλαμιώνων, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης.
δ) Η απελευθέρωση γόνου ειδών αυτοχθόνων ιχθύων με στόχο τον εμπλουτισμό ιχθυοαποθεμάτων του υδρολογικού συστήματος της περιοχής σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης.
ε) Η κολύμβηση, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μετά από τις απαιτούμενες από την εθνική νομοθεσία αδειοδοτήσεις.
στ) Η χρήση των νερών του επιφανειακού υδρολογικού συστήματος για ύδρευση- άρδευση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με την προϋπόθεση της διασφάλισης των οικολογικών απαιτήσεων (ποιοτικών και ποσοτικών) του λιμναίου οικοσυστήματος κατόπιν εκπόνησης εξειδικευμένης υδρολογικής μελέτης και αιτιολογημένης γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης.

Ι.2. Ζώνη Α2
Εκτός από τα ισχύοντα στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου, επιτρέπονται:
α) Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, διαχείριση καλαμιώνων, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.

Ι.3. Ζώνη Α3
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων, εκτός των γηπέδων έργων και δραστηριοτήτων διαχείρισης υδάτων και υγρών αποβλήτων, καθώς και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
β) Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:
1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση όπως ισχύει και μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
2. Η μελισσοκομία.
3. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης.
5. Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων.
6. Η άσκηση δασοπονίας (διαχείριση-προστασία-αναβάθμιση και αποκατάσταση) στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 8353/276/Ε103/2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄415). Tα ειδικά δασοτεχνικά έργα του άρ. 16 ν. 998/1979, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης και έως την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
7. Η χρήση της όχθης και παρόχθιας ζώνης για αναψυχή σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου διαχείρισης και μέχρι την εκπόνηση του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ι.4. Ζώνη Α4
α) Στη ζώνη Α41:
Εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο Ι, επιτρέπονται:
1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για τη διεξαγωγή αγωνιστικών εκδηλώσεων τοπικού, εθνικού ή διεθνούς επιπέδου και άλλων δραστηριοτήτων (κίνηση σκαφών συγκοινωνίας, αθλητισμού και αναψυχής) στην υδάτινη έκταση της λίμνης, που έχουν έγκριση από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την αιτιολογημένη γνωμοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του σχεδίου διαχείρισης.
2.Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, διαχείριση καλαμιώνων, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
3.Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και με τηναιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
4.Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

β) Στη ζώνη Α42:
1. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
2.Επιτρέπονται,επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι:
i.Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, διαχείριση καλαμιώνων, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
ii. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας Ζ της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης β, παρ. 1 του άρθρου 56Α του ν.2725/1999, βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και με τηναιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
iii. Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
iv. Η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου (ΠΕ.Π.) με σκοπό την αποκατάσταση και επανασύνδεση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών της λίμνης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχετικό σχέδιο διαχείρισης και τις διατάξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ειδικότερα τα συνοδά έργα εξυπηρέτησης του ΠE.Π., συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροπαραγωγής, θα γίνονται με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω σε υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ι.5 Ζώνη Α5
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
β) Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι:
1. Η δόμηση για την επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών και των νομίμως υφισταμένων έργων για λόγους βιωσιμότητας τους.
2. Οι υποδομές για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
3. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
γ) Η μελισσοκομία.
δ) Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
ε) Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης.
στ) Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων.
η) Η άσκηση δασοπονίας (διαχείριση-προστασία-αναβάθμιση και αποκατάσταση) στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 8353/276/Ε103/2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 415). Tα ειδικά δασοτεχνικά έργα του άρ. 16 ν. 998/1979, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης και έως την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
θ) Η χρήση της όχθης και παρόχθιας ζώνης για αναψυχή σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου διαχείρισης και μέχρι την εκπόνηση του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ι.6. Ζώνη Α6
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
β) Εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο Ι του παρόντος, επιτρέπονται:
1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
2. Η μελισσοκομία.
3. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης όπως: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης.
5. Οι γεωργικές αποθήκες μεγέθους έως 50 τ.μ. και έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης.
6. Θερμοκήπια χαμηλής κάλυψης μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας.

Ι.7. Ζώνη Α7
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων, εκτός των γηπέδων έργων και δραστηριοτήτων διαχείρισης υδάτων και υγρών αποβλήτων.
β) Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερόμενων στην παράγραφο Ι του παρόντος:
1. Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων κατά τη χρονική περίοδο που δεν κατακλύζεται η περιοχή από νερά.
2. Η βόσκηση χωρίς σταβλικές και λοιπές κτηνοτροφικές υποδομές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά τη χρονική περίοδο που δεν κατακλύζεται η περιοχή από νερά.

ΙΙ.1. Ζώνη Β1
Α) Στα χαρακτηρισμένα δάση και δασικές εκτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 998/79 όπως ισχύει:
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
β) Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:
1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων βάσει της κείμενης νομοθεσίας μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
2. Η μελισσοκομία.
3. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
4. Η γεωργική δραστηριότητα και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με διατήρηση και ενίσχυση υφισταμένων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων.
5. Η άσκηση δασοπονίας (διαχείριση-προστασία-αναβάθμιση και αποκατάσταση) στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 8353/276/Ε103/2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 415). Tα ειδικά δασοτεχνικά έργα του άρ. 16 ν. 998/1979, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης και έως την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Η θήρα, εφόσον αυτή προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης βάσει της παρ. ιε του άρθρου 4 του ν. 4519/2018.
7. Οι επεμβάσεις εντός αισθητικών δασών και δασικών εκτάσεων που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται σε αυτές.

Β) Στις κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 41 του ν. 998/79 όπως ισχύουν:
α) Απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάτμηση γηπέδων και η δόμηση μόνιμων εγκαταστάσεων.
β) Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:
1. Οι εγκαταστάσεις – απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής, όπως: βελτίωση μονοπατιών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, στέγαστρα – παρατηρητήρια, πινακίδες πληροφόρησης, υπαίθριοι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η συντήρηση – βελτίωσή τους για την οργάνωση και εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων δράσεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση και μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
2. Η άσκηση δασοπονίας (διαχείριση-προστασία-αναβάθμιση και αποκατάσταση) στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 8353/276/Ε103/2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 415). Tα ειδικά δασοτεχνικά έργα του άρ. 16 ν. 998/1979, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης και έως την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
3. Οι επεμβάσεις εντός αναδασωτέων εκτάσεων που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται από αυτές.

Γ) Στις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 998/79 επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:
α. Η γεωργική δραστηριότητα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης της με διατήρηση και ενίσχυση υφιστάμενων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
β. Οι γεωργικές αποθήκες με συνολική επιφάνεια 100 τ.μ. και μέγιστο ύψος 4,5 μ. , έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης.
γ. Η μελισσοκομία, καθώς και η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
δ. Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ενότητας Ιωαννίνων) της οικείας Περιφέρειας έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
ε. Η θήρα, εφόσον αυτή προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης βάσει της παρ. ιε του άρθρου 4 του ν. 4519/2018.
στ. i. Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα του αγροτουρισμού και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 8353/276/Ε103/2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 415), όπως ισχύει, ii. για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης των επιτρεπόμενων σε αυτή τη ζώνη χρήσεων (εκτός των κτιρίων δημόσιων ή κοινωφελών σκοπών) εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 24.05.1985 (Δ’ 270)π.δ/τος, καθώς και του από 6.10.1978 (Δ’ 538)π.δ/τος όπως ισχύουν. Kατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ79/Α/9.04.2012) όπως ισχύουν.
η. Κτίρια για χρήση κατοικίας με μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων τα120 τ.μ.
θ. Τα δημόσια κτίρια ή οι κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως πάρκα κεραιών, κέντρα εκπομπής – αναμεταδότες τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, ραντάρ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κτίρια εκπαίδευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης αυτών.
ι. Η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκούς σταθμούς της κατηγορίας Β και της υποκατηγορίας Α2 της Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ Β’21) όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471), καθώς και τα απαιτούμενα έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση τους στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων) της οικείας Περιφέρειας,

ΙΙ.2 Ζώνη Β2
Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:

α) Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης αποστραγγιστικών τάφρων: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση, και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, σύμφωνα με τα οριζόμενα της υποπαραγράφου Ι.1.γ. του παρόντος
β) Τα έργα και οι δραστηριότητες καθώς και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης αυτών που επιτρέπονται εντός γης υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται σε αυτές μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων) της οικείας Περιφέρειας.

ΙΙ.3 Ζώνη Β3 που διακρίνεται στις υποζώνες:
1. Β3.1, Β3.2 και Β3.4:
α) Επιτρέπεται η δόμηση μόνο για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των αντλιοστασίων και λοιπών υποδομών διαχείρισης νερού.
β) Επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία, αποκατάσταση και διαχείριση των ειδών ή / και οικοτόπων, καθώς και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
γ) Επιτρέπεται η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή.
δ) Επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης της ροής υδάτων που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση των λειτουργιών του εδάφους και την ελαχιστοποίηση της απώλειας της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
ε) Επιτρέπεται η χρήση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των νομίμως υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων όπως επίσης και η ανακατασκευή των παλιών ξύλινων προβλητών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
στ) Επιτρέπονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης αποστραγγιστικών τάφρων: απομάκρυνση φερτών υλικών, εκβάθυνση, και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν.
ζ) Επιτρέπεται η συντήρηση, εκσυγχρονισμός και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων διαχείρισης υδάτων (γεωτρήσεων, δεξαμενών, ατλιοστασίων) και η ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση των απαιτούμενων συνοδευτικών έργων και δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης αυτών (όπως αγωγών μεταφοράς νερού), μετά από γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης .
2. Β3.3:
α) Επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την παρακολούθηση, προστασία, αποκατάσταση και διαχείριση των ειδών ή / και οικοτόπων, καθώς και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
β) Επιτρέπεται η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή.
γ) Επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης της ροής υδάτων που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση των λειτουργιών του εδάφους και την ελαχιστοποίηση της απώλειας της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
δ) Επιτρέπεται η χρήση ,συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των νομίμως υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων, όπως επίσης και η ανακατασκευή των παλιών ξύλινων προβλητών μετά από την αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
ε) Επιτρέπεται η μελισσοκομία και η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
στ) Επιτρέπεται η γεωργική δραστηριότητα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης της με διατήρηση και ενίσχυση υφιστάμενων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ζ) Επιτρέπονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της τάφρου Λαψίστας: απομάκρυνση φερτών υλικών και λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα,μετά από γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του οικείου Φορέα Διαχείρισης, καθώς και η διάθεση επεξεργασμένων υγρών λυμάτων τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
η) Τα λοιπά έργα και δραστηριότητες εξειδικεύονται βάσει των διατάξεων του σχεδίου διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου.

ΙΙ.4 Ζώνη Β4
Επιτρέπονται, επιπλέον των αναφερομένων στην παράγραφο Ι του παρόντος άρθρου:
α) Η γεωργική δραστηριότητα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης της με διατήρηση και ενίσχυση υφιστάμενων φυτοφρακτών στα όρια των αγροτεμαχίων, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις.
β) Η μελισσοκομία και η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4351/2015 (Α΄ 164). Μέχρι την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, η χρήση ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
γ) Οι γεωργικές αποθήκες με συνολική επιφάνεια 100 τ.μ. και μέγιστο ύψος 4,5 μ. έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης.
δ). Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα του αγροτουρισμού και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 8353/276/Ε103/2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 415), όπως ισχύει.
ε) i) η μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων κτιρίων για χρήση κατοικίας ορίζεται σε 120 τ.μ. και ii) για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης των επιτρεπόμενων σε αυτή τη ζώνη χρήσεων (εκτός των κτιρίων δημοσίων ή κοινωφελών σκοπών), εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 24.05.1985 (Δ’ 270) π.δ/τος, καθώς και του από 6.10.1978 (Δ’ 538) π.δ/τος, όπως ισχύουν.
στ) Οι εργασίες καθαρισμού κι συντήρησης των στραγγιστικών τάφρων και λοιπών εγγειοβελτιωτικών έργων, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων) της οικείας Περιφέρειας και έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του Φορέα Διαχείρισης.
η) Η θήρα, εφόσον προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Έως την έγκρισή του, σύμφωνα με τις κείμενες περί θήρας διατάξεις και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης βάσει της παρ. ιε του άρθρου 4 του ν. 4519/2018.

ΙΙ.5 Ζώνη Β5
Εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο Ι:
α) Στην υποζώνη Β.5.1.
1. Επιτρέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, με ήπια δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις , μετά από ειδική μελέτη η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου ΙΖ. 1α. του άρθρου 3 του από 5.5.1989 π.δ/γματος (Δ΄297) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ30.3.93 (ΦΕΚ Δ’ 389).
Aπαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων. Κατ΄εξαίρεση μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες (εφόσον απαιτούνται) για ίδρυση, λειτουργία και εξυπηρέτηση έργων υποδομών και κοινής ωφέλειας, και των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, εφόσον ο οικείος Φορέα Διαχείρισης βεβαιώσει ότι πληρούν τις διατάξεις της παρ. 3.2.δ του άρθρου 5 του ν. 3937/2011.
β) Στις υποζώνες Β5.2. και Β.5.3.
Aπαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων. Κατ΄εξαίρεση μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες (εφόσον απαιτούνται) για ίδρυση, λειτουργία και εξυπηρέτηση έργων υποδομών και κοινής ωφέλειας, και των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, εφόσον ο οικείος Φορέα Διαχείρισης βεβαιώσει ότι πληρούν τις διατάξεις της παρ. 3.2.δ του άρθρου 5 του ν. 3937/2011.

IΙΙ. Ζώνη Γ
Εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο Ι:
α) Επιτρέπονται, έργα και δραστηριότητες πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, καθώς και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης αυτών εφόσον πρόκειται για:
1. έργα και δραστηριότητες (εκτός των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων), έως της κατηγορίας Β και της υποκατηγορίας Α2 της Υ.Α. 1958/2012 (Β’21) όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471). Κατ΄εξαίρεση επιτρέπονται τα έργα υποδομής και κοινοφελών σκοπών (οδοποιίας, σταθερής τροχιάς, εναέριων μεταφορών συνδυασμός μεταφορών και λοιπά συγκοινωνιακά, αντιπλημμυρικά, εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων, μεταφοράς ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών, επίγεια κέντρα δορυφορικής ζεύξης, πάρκα κεραιών τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας, τηλεφωνικά κέντρα εκπομπής –αναμετάδοσης τηλεόρασης και ραδιοφώνου), οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, έως και υποκατηγορίας 1 της πρώτης κατηγορίας της Υ.Α. 1958/2012 (Β’21) όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471).
2. έργα και δραστηριότητες των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, που απέχουν 300 μ. από το όριο της υποζώνης Α4.2, είναι έως και μεσαίας όχλησης (χαμηλής και μεσαίας) της Κ.Υ.Α. οικ.3137/Φ.15/2012 (Β΄1048) όπως ισχύει, καθώς και της κατηγορίας Β και της υποκατηγορίας Α2 της Υ.Α. 1958/2012 (Β’21) όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471), και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας 2008/1/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης.
Δεν επιτρέπονται :
i. Σφαγεία με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής σφαγίων άνω των 50 τόνων.
ii. Επεξεργασία και μεταποίηση για την παραγωγή προϊόντων διατροφής από:
– ζωική πρώτη ύλη (εκτός του γάλακτος) με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής τελικών προϊόντων άνω των 75 τόνων
– φυτική πρώτη ύλη, ημερήσιας δυναμικότητας παραγωγής τελικών προϊόντων άνω των 300 τόνων (μέση τριμηνιαία τιμή).
iii. Επεξεργασία και μεταποίηση του γάλακτος, όταν η ποσότητα του λαμβανομένου γάλακτος υπερβαίνει τους 200 τόνων ημερησίως (μέση ετήσια τιμή).
iv. Εγκαταστάσεις για την εξάλειψη ή την αξιοποίηση σφαγίων και ζωικών απορριμμάτων με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας ανώτερη των δέκα τόνων.
Επισημαίνεται ότι οι μονάδες της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων που δύναται να επεκταθούν στη ζώνη Γ, πρέπει να πληρούν τις προαναφερόμενες διατάξεις του παρόντος.

στ. Για τα επιτρεπόμενα έργα εντός του τμήματος που δεν εμπίπτει σε διατάξεις κανονιστικών πράξεων καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης [όπως των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.)/ Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.)/ Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.)], εφαρμόζονται [εκτός από τα δημόσια κτίρια ή κτίρια κοινοφελών σκοπών για τα οποία καθορίζεται ο χώρος ανέγερσης και εγκρίνονται όροι και περιορισμοί αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1337/1983, όπως αντικαταστήθηκε με το άρθρο 8 (παρ. 13) του ν. 1512/1985 (Α΄4) όπως ισχύουν], οι όροι και περιορισμοί δόμησης κατά χρήση, των διατάξεων του από 24.05.1985 (Δ΄270) π.δ/τος, καθώς και του από 6.10.1978 π.δ/τος ( Δ΄ 538) όπως ισχύουν.
ζ. Οι επεμβάσεις εντός αισθητικών δασών και δασικών εκτάσεων καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται σε αυτές.
ζ. Τα λοιπά έργα και δραστηριότητες εξειδικεύονται βάσει των διατάξεων του σχεδίου διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου, και μέχρι την εκπόνησή του με τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα και των λοιπών αρμοδίων υπηρεσιών, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

ΙV. Ζώνη Δ
Επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι δεν αντίκεινται στις διατάξεις κανονιστικών πράξεων καθορισμού επιτρεπόμενων χρήσεων γης έργων, δραστηριοτήτων, όρων και περιορισμών δόμησης [όπως των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.)/Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) / Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.)] που διέπουν την περιοχή, όλες οι χρήσεις γης, τα έργα και οι δραστηριότητες πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα που υπάγονται ή όχι στις περιφερειακές κατηγορίες Α και Β της Υ.Α. 1958/2012 (Β’ 21), όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471) και τα απαραίτητα έργα εξυπηρέτησης αυτών εφόσον:
α) Τα έργα και οι δραστηριότητες (εκτός των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων) εντάσσονται στην κατηγορία Β και υποκατηγορία Α2 της Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ Β’21) όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την Υ.Α 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471).
β) Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις είναι έως και μεσαίας όχλησης (χαμηλής και μεσαίας) της Κ.Υ.Α. οικ.3137/Φ.15/2012 (Β’1048/2012) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η λειτουργία της υφιστάμενης ΒΙ.ΠΕ. με βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον για το τμήμα της ζώνης που δεν εμπίπτει σε διατάξεις κανονιστικών πράξεων καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης [όπως των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) / Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) / Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.)], για τους όρους και περιορισμούς δόμησης των επιτρεπόμενων σε αυτή τη ζώνη χρήσεων, έργων και δραστηριοτήτων (εκτός από τα δημόσια κτίρια ή κτίρια κοινωφελών σκοπών), εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 24.05.1985 (Δ’ 270) π.δ/τος, καθώς και του από 6.10.1978 π.δ/τος (Δ’ 297) όπως ισχύουν.

  • 21 Ιανουαρίου 2019, 11:36 | ΠΑΠΠΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Ο φορέας διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας θα έπρεπε να είναι μία υπηρεσία κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη και να αποτελείται μόνο από επιστήμονες που να μετρούν καθημερινά την ποιότητα του νερού, του βυθού και την αυξομείωση της βιοποικιλότητας αι ΟΧΙ μία ακόμη υπηρεσία σε γραφεία με απαγορευτικό και εισπρακτικό χαρακτήρα .
    Όσο αφορά τις ζώνες Β.5.1 και Β.5.3 , απαξιώνετε πλήρως την επιστήμη της ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ απαγορεύοντας τις οικοδομικές άδειες όταν έχετε πλειάδα νόμων που προστατεύουν το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρων (NATURA ,ΑΙΓΙΑΛΟΣ,ΖΟΕ, κλπ)
    Οι δύο αυτές ζώνες αποτελούν πνεύμονα της πόλης και εδώ και πολλά έτη αποκόβουν τον κόσμο από τη λίμνη γεμάτες παράγκες, τσίγκους , μπάζα και πάσης φύσεως σκουπίδια αποτέλεσμα των πολιτικών της απαγόρευσης της δημόσιας διοίκησης.
    Κανείς πεζοπόρος δεν κάνει πεζοπορία δίπλα σε σκουπίδια, κανείς αθλητής δεν κάνει προπόνηση σε μολυσμένο περιβάλλον , καμία ιδιωτική πρωτοβουλία το 2019 δεν θα έκανε επένδυση με σκοπό την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
    Η υποβάθμιση γίνετε όταν στις απαγορεύσεις προσθέτονται και νέες απαγορεύσεις, τρανό παράδειγμα η κατάσταση στις ζώνες Β.5.1. και Β.5.3. τις οποίες προτείνω να επισκεφτείτε για να το διαπιστώσετε .
    Η λίμνη για να επιβιώσει χρειάζεται ενέργειες και όχι απαγορεύσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2019, 10:56 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Β

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β.5.1 ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕ ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΗΠΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

  • 21 Ιανουαρίου 2019, 10:54 | Όνομα Ε.

    Με δεδομένο ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα λάθος το παρόν Π.Δ. πρέπει να είναι το κύριο μέσο για την ανάκαμψη του βιολογικού συστήματος της λίμνης αλλά και να γίνει ένας μοντέρνος τρόπος χρήσης της.

    Σχετικά με το Π.Δ. και τα σχόλια διαπιστώνω ότι κανείς δεν κάνει προσπάθεια βελτίωση της κατάστασης της λίμνης και να το λάβει σοβαρά υπόψιν ως ένα κλειστό υδάτινο σύστημα. Οι παρεμβάσεις των τελευταίων 80 χρόνων έχουν καταστρέψει τον βιολογικό – φυσιολογικό κύκλο συντήρησης της λίμνης. Βασικότερο ρόλο παίξανε τα αναχώματα, η μείωση των φρέσκων νερών στην λίμνη και προπαντός η πλήρης απουσία ακτών (skimming).

    Η λίμνη θα πρέπει με αυτό το Π.Δ. να ανακάμψει… μία από τις λύσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα νερού αλλά και να αυξηθεί ο όγκος νερού είναι η λάσπη – ο πυθμένας / βυθός της λίμνης να βγεί… θα πρέπει να ανατεθεί σε φορέα η δυνατότητα μελέτης – παρακολούθησης και τελικά να βρεί λύση για το πως θα γίνει αυτό. Η λίμνη δεν είχε τέτοιο πυθμένα πριν 60 χρόνια…

    Για τις παραλίμνιες περιοχές που ζητάνε να μπούνε σε νέα σχέδια πόλης καλό είναι να δουλέψει πρώτα δίκτυο λυμάτων και έπειτα να συζητήσουμε για την άνευ όρων ένταξή τους… 1000 φορές να γίνουν δημόσια πάρκα παρά ξενοδοχεία πάνω στις γνωστές επιχωματώσεις.

    Εν συντομία προτείνονται τα εξής:
    Σχετικά με την αλιεία: Το Π.Δ. να απαγορεύει την αλιεία σε ένα μέρος της λίμνης ώστε να σταματήσει τον πλήρη αφανισμό η υπεραλίευση. Προτείνεται η αλιεία να απαγορευτεί στην «μικρή λίμνη» στο οποίο υπάρχουν και αθλητικές δραστηριότητες, λιμάνια και η λειτουργεί η σύνδεση Ιωάννινα – Νησί. Ειδικότερα Απαγόρευση αλιείας ΒοριοΔυτικά της μικρής λίμνης που σχηματίζεται από το Φετιχε τζαμί και το νοτίοτερο άκρο της Νήσου Ιωαννίνων. Σχετικά με την αλιεία θα πρέπει να οριστούν σημεία ως ιχθυόσκαλες όπου φορέας να εποπτεύει αλλά και να απαγορευεί την εμπορία αυγομένων ψαριών.

    Σχετικά με την θήρα – κυνήγι δεδομένου ότι δεν υπάρχει δομή αστυνόμευσης με πλωτά μέσα για την «προστασία» – επέμβαση στο παράνομο κυνήγι αλλά και ότι υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές παράκτια της λίμνης θεωρώ λογικό το Π.Δ. να απαγορεύσει πλήρως την Θήρα επί της λίμνης Α1, Α4.1, Α3, Β5.3, Β5.2, Β5.1, Α4.2, Α6, Α2, Β2, Α5. Παράλληλα απαγόρευση θήρας 50 ή 100μ από οποιοδήποτε δρόμο….

    Το Π.Δ. θα πρέπει να ορίσει φορέα υπεύθυνο για την τακτική μέτρηση – παρατήρηση για την λίμνη αλλά και τις καταβόθρες της λίμνης….. π.χ. Δήμος Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή Περιφέρεια Ηπείρου.

    Εκσυγχρονισμός των υποδομών τα οποία αφορούν την χρήση της λίμνης… σε αρμονία με το οικοσύστημα. Υπάρχει οικισμός επί της Νήσου Ιωαννίνων στο οποίο θα πρέπει να επιτρέπει το Π.Δ. Να γίνει σύνδεση με πεζογέφυρα / υπολίμνιο τούνελ ή παρόμοιο.
    Θα πρέπει το Π.Δ. Να δίνει την δυνατότητα να βελτιώσει τα υπάρχοντα λιμάνια με κυματοθραύστες, ορισμός γλίστρες σκαφών, σημείο επισκευής σκαφών – καρνάγιο (προτείνεται η περιοχή του αμαξοστάσιου του δήμου).

    Παράλληλα το Π.Δ. να επιτρέπει την χρήση πλωτών μέσων επί της λίμνης για επαγγελματικούς σκοπούς π.χ. 24ωρη μεταφορά επιβατών ή ξενάγηση ή ερασιτεχνική αλιεία με βάρκα , υδροπλάνα κτλ

    Για τα πλωτά μέσα εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τους ρύπους και τον θόρυβο ΚΑΙ για τα σκάφη αναψυχής αλλά και για τα τουριστικά σκάφη!

    Το Π.Δ. να επιτρέπει να γίνει παραλίμνια – παράκτια κατασκευή ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμιο με δέσμευση στα υλικά χρήσης και στο φωτισμό.

  • 1) Αναφορικά με την ζώνη Α.2
    Η ζώνη Α2 (Άρθρο 3 παράγραφος Ι.2), όπως σωστά έχει οριστεί στο άρθρο 2 ως «σημαντική για τα προστατευόμενα είδη υγροτοπική περιοχή καλαμιώνων» θα πρέπει να επεκταθεί και στα τμήματα της λίμνης που περιλαμβάνουν τον αντίστοιχο τύπο ενδιαιτήματος. Έτσι, η ζώνη Α2 είναι αναγκαίο να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τους καλαμιώνες κατά μήκος και των ζωνών Α.4.2, Β.5.1, Β.2, Α.5, Α.4.1, Α.3. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία του συγκεκριμένου τύπου ενδιαιτήματος, καθότι αποτελεί περιοχή φωλιάσματος για την απειλούμενη Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), περιοχή φωλιάσματος για το σύνολο των υδρόβιων αναπαραγόμενων ειδών ορνιθοπανίδας της λίμνης, όπως το Σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus), το Νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis), τη Φαλαρίδα (Fulica atra), τη Νερόκοτα (Gallinula chloropus) και την Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos), σημαντικό ενδιαίτημα διατροφής για αρκετά είδη ορνιθοπανίδας με σημαντικότερα, τα απειλούμενα είδη: Ήταυρος (Botaurus stellaris), Ψαθοποταμίδα (Acrocephalus melanopogon), Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), καθώς και ενδιαίτημα κουρνιάσματος για αρκετά είδη ορνιθοπανίδας. Χαρακτηριστικά, στο ενδιαίτημα των καλαμιώνων της λίμνης κουρνιάζει το σύνολο των Ψαρονιών και Καρακαξών του λεκανοπέδιου των Ιωαννίνων.

    2) Αναφορικά με την ζώνη Α.4.1 (Άρθρο 3 παράγραφος Ι.4)

    Θα πρέπει να διαγραφεί η παράγραφος 1 καθώς η δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών για αγωνιστικές εκδηλώσεις και κίνησης σκαφών αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για την ανάταξη του λιμναίου οικοσυστήματος. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα της Παμβώτιδας διότι περιλαμβάνει τις πηγές της λίμνης και τον μεγαλύτερο εκτεταμένο και ενιαίο καλαμιώνα και κρίσιμη περιοχή αναπαραγωγής για τα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη. Στην ετήσια έκθεση του ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / Οκτώβριος 2016 , στην παράγραφο «4.3 Οι σημαντικότερες υποθέσεις υπό εξέταση το 2015 για υπαγωγή τους σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης» ως σημαντικότερη υπόθεση αναφέρεται η Πρόκληση ζημίας στον Υγρότοπο-Καλαμώνα Αμφιθέας της Λίμνης Παμβώτιδας στο νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα «Το Νοέμβριο του 2015, …………., πραγματοποιήθηκε κοινή αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το ΣΥΓΑΠΕΖ στη Λίμνη Παμβώτιδα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε αποκατασταθεί ο υγρότοπος. Τον Μάιο του 2016 ακυρώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου που είχε εκδοθεί από το Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η αποκατάσταση του υγροτόπου ακόμα εκκρεμεί». Συνεπώς η παράγραφος 1 οφείλει να διαγραφεί καθώς αντί να μεριμνά για την αποκατάσταση του υγροτόπου Αμφιθέας προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία των παράνομων μπαζωμάτων και λοιπών κατασκευών!

    Θα πρέπει για την ζώνη Α4.1. να προστεθεί παράγραφος που θα προβλέπει ρητά και θα επιτρέπει έργα με αποκλειστικό στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος καθώς και την επανασύνδεση της λίμνης με τις πηγές της.
    Προτείνουμε την επέκταση της ζώνης Α4.1 ώστε να περιλαμβάνει και την πηγή Σεντενίκου (νυν ζώνη Β.3.4 ) την κύρια πηγή τροφοδοσίας της Λίμνης Παμβώτιδας.

    Θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 3 , ώστε οι επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις-απαραίτητες υποδομές να εξυπηρετούν μόνο τις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της επιστημονικής και μη παρατήρησης της φύσης και της αναψυχής. Η κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην συγκεκριμένη ζώνη.

    3) Αναφορικά με την ζώνη Α.4.2 αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ζώνη Β.5.1 καθώς και αυτή η περιοχή αφορά αποκομμένες από τη Λίμνη παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές λόγω της κατασκευής του αναχώματος.
    Θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 για τη ζώνη Α 4.2 ώστε να ορίζεται ρητά η δημιουργία Υγροτοπικού Περιβαλλοντικού Πάρκου (Υ.ΠΕ.Π.) με σκοπό την αποκατάσταση και επανασύνδεση των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών της λίμνης. Κάθε επιπλέον χρήση στην εν λόγω ζώνη θα πρέπει να συνάδει αποκλειστικά και μόνο με τους σκοπούς του Υγροτοπικού Περιβαλλοντικού Πάρκου. Είναι επιβεβλημένος ο υγροτοπικός χαρακτήρας του Πάρκου, καθώς από μέσα διέρχεται η τάφρος Λαγκάτσας η κύρια τάφρος εισροής υδάτων στην Παμβώτιδα. Ο χαρακτηρισμός του ως Υγροτοπικό Πάρκο διασφαλίζει ότι οι επικίνδυνες ουσίες των νερών θα φιλτράρονται πρώτα στα υγρολίβαδα με φυσικές διεργασίες πριν εισέλθουν στη Λίμνη. Σήμερα αυτό δεν επιτυγχάνεται με αποτέλεσμα όλα τα φερτά, οργανικά κλπ υλικά από το Λεκανοπέδιο να εισέρχονται κατευθείαν στη Λίμνη μολύνοντας τα νερά της. Επιπλέον η επανασύνδεση των υγροτοπικών εκτάσεων με την κύρια έκταση της λίμνης θα αναδημιουργήσει τα πεδία φυσικής αναπαραγωγής ψαριών και πουλιών, σημεία ζωτικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.
    4) Αναφορικά με την ζώνη Α.7 (Άρθρο 3 παράγραφος Ι.7), ενώ σε αυτήν την ζώνη θεωρητικά έχουν ενταχθεί οι εποχικοί υγρότοποι, πρακτικά έχει συμπεριληφθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των εποχικών υγροτόπων. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι εποχικοί υγρότοποι του λεκανοπέδιου. Θα πρέπει να προστεθεί παράγραφος που θα προβλέπει και επιτρέπει έργα με στόχο την αποκατάσταση των εποχικών υγροτόπων, καθότι η τωρινή κατάσταση αρκετών από αυτούς του υγροτόπους είναι υποβαθμισμένη, με ορισμένους να είναι μπαζωμένοι σε μεγάλο ποσοστό της έκτασης τους.
    5) Αναφορικά με την ζώνη Β.2 (Άρθρο 3 παράγραφος ΙΙ.2) θα πρέπει να καταργηθεί και να συμπεριληφθεί στην ζώνη Α.6. Αποτελεί φυσική συνέχεια της ζώνης Α.6, με ίδιο τύπο ενδιαιτημάτων. Ως παρόχθια έκταση με κυρίαρχα τα παρόχθια ενδιαιτήματα αποτελεί σημαντική περιοχή για είδη χλωρίδας και πανίδας.

    6) Αναφορικά με τις ζώνες Β.3.1, Β.3.2, Β.3.4 (Άρθρο 3 παράγραφος ΙΙ.3) θα πρέπει να προστεθεί παράγραφος η οποία θα προβλέπει και θα επιτρέπει έργα με στόχο την μερική αποκατάσταση της λίμνης Λαψίστας. Η επαναδημιουργία τμήματος της λίμνης Λαψίστας και επανασύνδεση με την λίμνη Παμβώτιδα είναι ουσιαστικό μέτρο, ώστε να επιτευχθεί, ως ένα βαθμό, φυσικός καθαρισμός της Παμβώτιδας μέσω των υδάτων που θα απορρέουν στην Λαψίστα, αποσυμφόρηση του ποταμού Καλαμά από το οργανικό φορτίο της λίμνης (το οποίο είναι υπεύθυνο κατά τα τελευταία έτη για την κακή ποιότητα νερού του ποταμού) και βελτίωση του βαθμού διατήρησης ειδών χλωρίδας και πανίδας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων υγροτοπικών ενδιαιτημάτων.
    Για τις ζώνες Β.3.1, Β.3.2, (Άρθρο 3 παράγραφος ΙΙ.3) θα πρέπει να αλλάξει η χαρτογράφηση των περιοχών, ώστε να επικοινωνούν με τη ζώνη Β.3.3, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλουτίζεται η περιοχή με τα νερά της Παμβώτιδας. Ως αναφέρθη παραπάνω η ζώνη Β.3.4 (πηγή Σεντενίκου ) θα πρέπει να επεκταθεί και να ενσωματωθεί στη ζώνη Α.4.1.
    7) Ρητή αναφορά στη μέγιστη στάθμη της Λίμνης Παμβώτιδας η οποία ορίζεται με το ύψος της στάθμης του υπερχειλιστή 469,54.

  • Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
    ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ – Τ.Κ. 105 63
    ΤΗΛ 2103231212 – 2103232616 FAX 2103257593
    http://www.dkose.gr e-mail: info@dkose.gr

    Παρατηρήσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας επί του σχεδίου του Π.Δ. με θέμα «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ΠΕ Ιωαννίνων, ως περιφερειακό πάρκο και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών Δόμησης»:
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας ζητάει στα πλαίσια της διαβούλευσης για το Π.Δ. να αφαιρεθούν οι προβλέψεις για τη θήρα στο Άρθρο 3 σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά η άσκησή της καθίσταται αδύνατη στο σύνολο της έκτασης εφαρμογής του Π.Δ..
    Οι επίμαχες προβλέψεις απαιτούνε για τη διεξαγωγή της θήρας πέρα από το Διαχειριστικό σχέδιο να υπάρχει και η «σύμφωνη» και όχι απλώς «αιτιολογημένη» γνώμη του Φορέα Διαχείρισης της εν λόγω περιοχής. Η ανωτέρω διάταξη είναι πρωτοείσακτη και υπερβαίνει τον σχετικό νόμο με τον οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίες είναι καθαρά γνωμοδοτικές.
    Επιπλέον θεωρούμε ότι η επίμαχη πρόβλεψη αντίκειται και στο Ελληνικό Σύνταγμα.
    Επίσης δεν προκύπτει, σε ότι αφορά την θήρα, να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και παραλήφθηκαν από το ίδιο το ΥΠΕΝ.
    Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο έργο «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ» Τμήμα 2 «Παρακολούθηση Ειδών Ορνιθοπανίδας», Ιωάννινα 2015 στο οποίο μετά από επιστημονική μεθοδολογία προκύπτει ότι η θήρα δεν έχει δυσμενή επίδραση για κανένα είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος σε όλη την έκταση του Π.Δ. και μάλιστα τα προστατευόμενα είδη βρίσκονται σε καλή ή ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης με το υφιστάμενο καθεστώς θήρας. Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται και στα Τεχνικά δελτία δεδομένων των περιοχών του δικτύου Natura όπως αυτά επικαιροποιήθηκαν το 2016.
    Αν οι διατάξεις του Π.Δ. για τη θήρα δεν τροποποιηθούν τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος σε 296 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, πέρα από τα υφιστάμενα 40 τ.χλμ., να απαγορευτεί το κυνήγι χωρίς αιτιολογία και τεκμηρίωση.

  • 21 Ιανουαρίου 2019, 08:57 | Γεωργία Αγγελάκη

    Να μην ισχύει η απόλυτη απαγόρευση δόμησης στην περιοχή Β5.3. Να επιτρέπεται η ήπια εκμετάλλευση υπό προυποθέσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2019, 01:31 | Κώστας Τ.

    1. Σύμφωνα με τον Ν.1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με τους Ν.3937/2011, 4164/2013 και 4585/2018) ισχύει ότι (Άρθρο 21, παρ.1β): «Για το χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως περιφερειακού πάρκου, την οριοθέτηση και τον καθορισμό όρων δόμησης, χρήσεων γης και δραστηριοτήτων μέσα σε αυτήν εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προεδρικό διάταγμα, ύστερα από γνώμη της «Επιτροπής Φύση 2000» και του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με βάση ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική σημασία και τις προστατευτέες αξίες της».
    Δεδομένου ότι στο διατακτικό μέρος του υπό διαβούλευση σχεδίου του Π.Δ. δεν μνημονεύονται οι σχετικές εισηγήσεις αλλά ούτε και κοινοποιείται προς γνώση των ενδιαφερομένων η ως άνω έκθεση τεκμηρίωσης της οικολογικής σημασίας και των προστατευτέων αξιών, είναι καταρχήν δύσκολη, από πλευράς των εμπλεκόμενων μερών, η πλήρης και σε βάθος αντίληψη του σκοπού και του στόχου των προς διαβούλευση ρυθμίσεων που εισάγονται. Σε αυτό άλλωστε έρχεται να προστεθεί και η γενικόλογη και αόριστη αναφορά του σκοπού του Π.Δ., όπως αυτός διατυπώνεται στο σχετικό άρθρο 1.

    2. Ως προς το Άρθρο 3, ειδικότερα για τις Ζώνες Γ και Δ παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Στην παρ. ΙΙΙ (Ζώνη Γ), σημείο α1 αναφέρεται ότι κατ’εξαίρεση επιτρέπονται τα έργα υποδομής κοινοφελών σκοπών…..έως και υποκατηγορίας Α1. Αντίστοιχα, στην παρ.IV (Ζώνη Δ), δεν διατυπώνεται σχετική αναφορά ως προς τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Δεδομένου ότι η Ζώνη Γ χαρακτηρίζεται και ως «Περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών» και περιλαμβάνει μια σειρά από Ζ.Ε.Π., Ε.Ζ.Δ και το δημόσιο δάσος Ιωαννίνων, είναι εντελώς παράδοξο να απουσιάζει αντίστοιχη ρύθμιση και για τη Ζώνη Δ την ώρα που η τελευταία δεν έχει το αντίστοιχο «περιβαλλοντικό» βάρος σε σχέση με το αυτό της ζώνης Γ.

    3. Είναι λάθος να γίνεται αναφορά σε περιβαλλοντικές κατατάξεις έργων σύμφωνα με την Υ.Α. 1958/2012 όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471) δεδομένου ότι ισχύει και πιο πρόσφατη τροποποίηση (ΦΕΚ Β 439/14-2-2018). Δεν είναι δυνατόν ένα σχέδιο Π.Δ. να στηρίζεται επιλεκτικά σε διατάξεις εθνικής νομοθεσίας.

    4. Ενώ για τις ζώνες Α και Β γίνονται κάποιες αναφορές στη θήρα, στις Ζώνες Γ και Δ δεν γίνεται καμία αναφορά με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι απαγορεύονται. Στην αναλυτική διατύπωση πρέπει με σαφήνεια να εξειδικευτεί το συγκεκριμένο θέμα δεδομένου ότι ο Φ.Δ. δεν έχει αρμοδιότητα (Ν.4519/2018) επί εισαγωγής ρυθμίσεων και διαμόρφωσης κανονιστικών πλαισίων στη θήρα. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την έκδοση της ετήσιας Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας.

    5. Μια γενική παρατήρηση-προς ενσωμάτωση στο αναλυτικό κείμενο του Π.Δ. είναι να υιοθετηθεί η εξής λογική ως προς τα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες: Να επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες κατηγοριών Α1 εφόσον βάσει μελέτης του έργου-δραστηριότητας, προβλέπεται η υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και η υιοθέτηση σύγχρονων και τεκμηριωμένα αποδοτικών φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών/τεχνικών/μεθοδολογιών που θα είναι σε συμφωνία με τους σκοπούς και τους στόχους του Π.Δ. Οι προβλέψεις αυτές θα μπορούν να ενσωματωθούν και στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ή και άδεια λειτουργίας), προκειμένου να είναι άμεσα ελεγκτέες και δεσμευτικές. Έτσι θα επιτρέπονται και έργα-δραστηριότητες μεγαλύτερης κατηγορίας, υπό τη προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται τεκμηριωμένης σκοπιμότητας και αποδοτικότητας τεχνικές/πρακτικές/τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας ως αντισταθμιστικά οφέλη.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 21:58 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Αναφορικά με την Υποζώνη Β.5.3: Η περιοχή του Μάτσικα με τη ρύθμιση αυτή καταδικάζεται να μείνει εσαεί ανεκμετάλλευτη και να γίνει στο άμεσο μέλλον σκουπιδότοπος, ενώ θα έπρεπε να είναι το στολίδι της πόλης. Όσοι δεν πρόλαβαν μέχρι σήμερα να εκμεταλλευτούν τις ιδιοκτησίες τους εκεί, περιμένοντας τους αρμόδιους που τους υπόσχονταν ότι θα μπει στο σχέδιο, με την προτεινομενη ρύθμιση του π.δ. ουσιαστικά τις χάνουν, ενώ γύρω γύρω, άλλες ιδιοκτησίες έχουν βγάλει άδειες. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι δίκαιο;
    Πρέπει επιτέλους να διορθωθεί αυτή η αδικία και να γίνει η απαραίτητη μελέτη για να μπορέσει η περιοχή να αναδειχθεί, χωρίς να βλάπτεται η λίμνη και η φύση.
    Κανείς δεν θέλει να τσιμεντοποιηθεί ο Μάτσικας. Η επιβεβλημένη όμως για την πόλη αξιοποίησή του, μπορεί να γίνει από τους ιδιώτες στους οποίους ανήκει, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά αντιθέτως να προστατεύεται και να αναδεικνύεται, χωρίς να ρημάξει. Άλλωστε η πολιτεία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε τα μέσα να φροντίσει για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση και την ανάπτυξη της περιοχής αυτής, χωρίς τη σύμπραξη ιδιωτών.
    Η ρύθμιση λοιπόν που περιέχεται σε αυτό το σχέδιο για την υποζώνη Β.5.3 και που ουσιαστικά απαγορεύει κάθε αξιοποίησή της από τους ιδιοκτήτες της, πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία κατοικιών και μικρών υποδομών αναψυχής και τουρισμού, και να σταματήσει επιτέλους να αποτελεί αυτή η περιοχή το πιο αποκομμένο κομμάτι της πόλης, παρότι είναι μέσα στο κέντρο της πόλης.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 20:06 | Αναστασία Φουσκοκολάκη

    ΣΧΟΛΙΟ για την Υποζώνη Β5.3
    Η Ζώνη Β5, έχει ήδη οικιστική ανάπτυξη, όπως αναφέρεται και στο αρθ.2. Τη στιγμή που η Υποζώνη Β5.3 είναι ήδη δομημένη, το να χαρακτηριστεί ως Περιοχή «Οικοανάπτυξης» είναι ουτοπικό. Το να απαγορευθεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, θα προκαλέσει τόσο έντονη εκμετάλλευση των ήδη υφιστάμενων οικοδομών που θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
    Προτείνεται να γίνει πολεοδομική μελέτη της περιοχής που να οριστούν χρήσεις και περιορισμοί δόμησης κατάλληλοι για την ήπια ανάπτυξη στης περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 19:11 | ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΦΡΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Για το Μάτσικα (Υποζώνη Β.5.3.)
    Είναι εντελώς παράλογο το γεγονός ότι αυτή η περιοχή, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι μέσα στην πόλη, όχι μόνο δεν εντάσσεται ούτε τώρα στο σχέδιο πόλης, αλλά αντίθετα από δω και μπρος απαγορεύεται να κτιστεί οποιοδήποτε κτίριο.
    Αν καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι, βάσει ειδικής μελέτης, καμία υποβάθμιση δεν θα υποστεί το περιβάλλον και η λίμνη, από μικρής κλίμακας κτίσματα και δραστηριότητες, που θα αναδεικνύουν την περιοχή και την πόλη στο σύνολό της. Η περιοχή του Μάτσικα θα πρέπει να αναδειχθεί σέ πόλο έλξης και τουριστικής ανάπτυξης και όχι να εξελιχτεί σε «Ελαιώνα» των Ιωαννίνων. Η πρόβλεψη τού Π.Δ. για το Μάτσικα θα είναι η ταφόπλακα για τούς οικοπεδούχους τής περιοχής.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 18:38 | Νίκος Καξιρής

    Οι συντάκτες προφανώς δεν γνωρίζουν καθόλου την πραγματική κατάσταση της περιοχής Β5.3 (Περιοχή από πλατεία Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμποπουλα). Η περιοχή έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων η οποία αποτελείται στην πλειονότητα της από ατομικές ιδιοκτησίες κι όχι δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις, είναι ήδη ενταγμένη από πολλά χρόνια και περικλείεται από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Δεν πρόκειται για παρθένα, αδόμητη περιοχή ώστε να μπορεί κανείς με ευχολόγια να διαμορφώσει κατά την επιθυμία του την μελλοντική της ταυτότητα. Ολόκληρο το ΚΤΕΛ της πόλης, σπίτια, επιχειρήσεις κάθε είδους (έως και νυκτερινά κέντρα), οι διάφορες κτιριακές αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας κλπ. υφίστανται ήδη νομίμως εντός της περιοχής, το δε φυσικό της όριο με το εντός σχεδίου κομμάτι της πόλης που είναι η οδός Γ. Παπανδρέου αποτελεί έναν από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Είναι αστείο λοιπόν να απαγορεύεται οποιαδήποτε μελλοντική χρήση στην εναπομείνασα ελεύθερη περιοχή στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος τιμωρώντας όσους δεν πρόλαβαν να εκμεταλλευτούν την ιδιοκτησίας τους και στερώντας τους ουσιαστικά χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη κάθε δικαίωμα τους επί της ιδιοκτησίας τους. Αντίθετα την πραγματική προστασία της περιοχής και ταυτόχρονα την υγιή ανάπτυξη προς όφελος όλων της περιοχής ως φυσικής προέκτασης του Μώλου παρέχουν μόνο η ήπια δόμηση , οι περιορισμοί στους όρους δόμησης , οι ελεγχόμενες χρήσεις γης κλπ. και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το διάταγμα. Πλήρη απαγόρευση σημαίνει απλά και μόνο παντελής έλλειψη σχεδίου κι οράματος για το μέλλον και μόνο αδυναμία διαχείρισης κι ελέγχου.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 18:53 | FRAKTOPOULOS fOTIS

    Για την υποζώνη Β.5.3. (Μάτσικας)
    Είναι μια περιοχή για την οποία όλες οι τοπικές αρχές μας διαβεβαίωναν επί δεκαετίες ότι θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, όπως άλλωστε είναι και το απόλυτα φυσιολογικό, αφού ΕΙΝΑΙ πραγματικά ΜΕΣΑ στην πόλη, και ήδη έχει κάποια σπίτια και καταστήματα.
    Είναι εντελώς αδιανόητο το ότι τώρα επιχειρείται να καταστεί ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη ότι ανήκει σε ιδιώτες και όχι στο Δήμο ή στο Κράτος! Αυτοί οι άνθρωποι πώς θα αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους, στις οποίες πια δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα; Εάν όντως το δημόσιο θέλει να αποκτήσει την περιοχή, τότε θα έπρεπε να καταβάλει και το αντίστοιχο κόστος! Επειδή όμως ως γνωστόν χρήματα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο η περιοχή απλώς θα αφεθεί να ρημάξει, αφού ούτε το δημόσιο θα μπορεί να την αναδείξει, αλλά ούτε και οι ιδιοκτήτες της θα έχουν το δικαίωμα να την αξιοποιήσουν στο παραμικρό.
    Ποιον μπορεί τελικά να εξυπηρετήσει μία τέτοια ρύθμιση είναι άξιο απορίας…
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να ισχύσει μίας ήπιας μορφής δόμηση, που να επιτρέπει την κατοικία και την αναψυχή, αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τη λίμνη, την πόλη και το περιβάλλον.
    ———

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 17:03 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΦΡΕΝΗΡΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 15:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ Γ

    Αναφορικά με την υποζώνη Β.5.3:
    Οι συντάκτες του υπό διαβούλευση σχεδίου φαίνεται να αγνοούν αυτό που ο οποιοσδήποτε απλός επισκέπτης (πόσο μάλλον κάτοικος) της πόλης, γνωρίζει: ότι δηλαδή η εν λόγω περιοχή είναι εν τοις πράγμασι στην καρδιά της πόλης. Αντί λοιπόν να δρομολογείται η -παντελώς αναιτιολόγητα καθυστερημένη επί δεκαετίες- ένταξή της στο σχέδιο της πόλης, με το υπό διαβούλευση σχέδιο προτείνεται η απόλυτη απαγόρευση κάθε είδους κτηριακών εγκαταστάσεων και εν γένει αξιοποίησής της! Το γεγονός δε, ότι αναφέρονται ως μοναδική εξαίρεση για την έκδοση αδειών ¨τα έργα υποδομών και κοινής ωφέλειας¨, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ιδιοκτησίες ιδιωτών και όχι δημόσιες, καταδεικνύει ότι τελική πρόθεση είναι ουσιαστικά η απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας, χωρίς μάλιστα την αντίστοιχη αποζημίωση των ιδιοκτητών της.
    Την προστασία της λίμνης και του φυσικού περιβάλλοντος, περισσότερο από όλους την επιθυμούν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Με την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, συμβατών με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της περιοχής, μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα ο σκοπός αυτός. Η αφοριστική απαγόρευση έκδοσης αδειών για ανέγερση κάθε είδους κτιρίου, σε ιδιωτικές εκτάσεις, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Στην περιοχή αυτή έχουν εκδοθεί τα προηγούμενα έτη άδειες και έχουν ανεγερθεί κτίσματα, ενώ περιστοιχίζεται εν όλω από το σχέδιο της πόλης.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της αιτιολογίας, της ισότητας, της αναλογικότητας και της προστασίας της ιδιοκτησίας.

    Εάν δεν αλλάξει, είναι εξ αρχής δεδομένο ότι θα καταπέσει ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων. Συνεπώς, αντί να θεσπιστεί μία ρύθμιση ορθολογική και βιώσιμη, το αποτέλεσμα θα είναι να διαιωνίζεται το πρόβλημα, η κατάσταση στην περιοχή -αντί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί- τελικά να επιδεινωθεί, και οι ιδιοκτήτες να παραμένουν όμηροι για πολλά ακόμη χρόνια.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 15:57 | Πατεράκης Εμμανουήλ

    Ι.1. Ζώνη Α1 εδάφιο γ
    Η Λ.Παμβώτιδα βρίθει μικροάλγεων. Είναι δυνατόν με φιλτράρισμα του νερού να επιτευχθεί από τη μια ο καθαρισμός της λίμνης και από την άλλη η παραγωγή βιοντίζελ. Ίσως θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά το φιλτράρισμα ως εργασία καθαρισμού. Δείτε και εδώ https://www.sciencedirect.com/book/9780444595584/biofuels-from-algae

    Ι.4. Ζώνη Α4.2
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις επιτρεπόμενες κατασκευές ότι η περιοχή ανήκει στη Ζώνη ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας με κωδικό EL05RAK0009

    Ι.5 Ζώνη Α5 εδάφιο β, υποπαράγραφος 1
    Πέρα του Μοναστηριού Ντουραχάνης και πάντα μέσα στα όρια του δεν πρέπει να γίνονται άλλες δομήσεις

    Ι.5 Ζώνη Α5 εδάφιο β, υποπαράγραφος 2
    Πέρα των υφισταμένων υποδομών εστίασης στην Ντραμπάντοβα δεν πρέπει να γίνουν άλλες υποδομές εστίασης.

    Ι.5 Ζώνη Α5 εδάφιο στ
    Δεν υφίσταται γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή και ούτε υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης γεωργικής δραστηριότητας

    Ι.6. Ζώνη Α6
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις επιτρεπόμενες κατασκευές ότι η περιοχή ανήκει στη Ζώνη ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας με κωδικό EL05RAK0009

    Ι.7. Ζώνη Α7
    Η Ζώνη Α7 περιλαμβάνει τους εποχικούς υγροτόπους και τις καταβόθρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποδέκτες υγρών αποβλήτων καθώς συνδέονται με το Υπόγειο Υδατικό Σύστημα Λούρου και τις πηγές Αγίου Γεωργίου που τροφοδοτούν Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα. Μάλλον μπήκε η συγκεκριμένη φράση καθώς η Τάφρος Λαψίστας, ως αποδέκτης υγρών αποβλήτων, καταλήγει στη σήραγγα Κληματιάς όπου παλιά υπήρχε και καταβόθρα. Οι καταβόθρες έτσι και αλλιώς πρέπει να προστατευτούν με ζώνη προστασίας.

    Ι.5 Ζώνη Α7 εδάφιο β
    Όχι γεωργική δραστηριότητα στους εποχικούς υγροτόπους και βέβαια όχι στην περιοχή των καταβοθρών.

    ΙΙ.1. Ζώνη Β1 παρ.Α εδάφιο β υποπαρ.4
    Δεν υπάρχει γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή και ούτε μπορεί να δημιουργηθεί.

    ΙΙ.1. Ζώνη Β1 παρ.Γ εδάφιο η
    Όχι στη δόμηση εκτός οικισμών.

    ΙΙ.1. Ζώνη Β1 παρ.Γ εδάφιο ι
    Μιλάμε για την περιοχή του Μιτσικελίου και το αλσύλλιο του Αυγού. Η ορατή από την πόλη των Ιωαννίνων περιοχή του Μιτσικελίου δεν θα έπρεπε να έχει φωτοβολταϊκούς σταθμούς λόγω της οπτικής όχλησης και των πιθανών επιδράσεων που μπορεί να έχει στις πτήσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει άλλη ζώνη για την πίσω πλευρά του Μιτσικελίου όπου να επιτρέπονται τέτοιες χρήσεις και βέβαια όχι εγκατάσταση φ/β σταθμών στο αλσύλλιο του Αυγού.

    ΙΙ.3 Ζώνη Β3, Β3.3:
    Στη Ζώνη Β3.3. να ενταχθούν η τάφροι Λαγκάτσας, Κατσικά, Καστρίτσας, Βασιλικής και Λογγάδων.

    ΙΙ.4 Ζώνη Β4
    ΓΕΝΙΚΑ
    • Θα πρέπει να προστεθούν και οι ΑΠΕ, ειδικά τα φωτοβολταϊκά
    • Τα όρια των Ζωνών θα πρέπει να επανεξαταστούν ειδικά της Ζώνης Β.4.1 καθώς στον κάμπο μεταξύ του Ασβστοχωρίου και Κόντσικάς δεν επιτρέπονται οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Επίσης η απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων είναι υπερεβολική. Το τμήμα του κάμπου κάτω από την επαρχιακή οδό πρέπει να πάει στην κατηγορία Γ. Πληροφοριακά, ο κάμπος της περιοχής αποτελεί ξεχωριστή λεκάνη από αυτή του λεκανοπεδίου της Παμβώτιδας και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι περίπου στα 250μ.

    ΙΙ.5. Ζώνη Β5.2-Β5.1
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις επιτρεπόμενες κατασκευές ότι η περιοχή ανήκει στη Ζώνη ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας με κωδικό EL05RAK0009

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 12:33 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΩΤΗΣ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Β.5.3 ΜΑΒΙΛΗ ΜΑΤΣΙΚΑ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ Η ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΟ 2019 ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΙ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ. ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΗΠΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 11:51 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΩΤΗΣ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Β.5.3 ΜΑΒΙΛΗ ΜΑΤΣΙΚΑ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ Η ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΟ 2019 ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ .ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΙ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ. ΗΠΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΗΠΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

  • 20 Ιανουαρίου 2019, 08:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

    Το αναφερόμενο Π.Δ. που τέθηκε προς διαβούλευση και πλαισιώθηκε από συγκεκριμένους όρους και κανόνες, που εξειδικεύτηκαν ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με στόχο την βέλτιστη προστασία και διαχείριση της Λίμνης Παμβώτιδας μας κάνει να διερωτόμαστε, εάν η εφαρμογή και υλοποίηση του θα πετύχει τους στόχους του, δηλαδή την βέλτιστη προστασία και διαχείριση της Λίμνη Παμβώτιδας. Εγώ νομίζω ότι δεν θα αποδώσει, τα βέλτιστα. Μια απόδειξη είναι η περιοχή της υποζώνης Β5.3, αντί το Π.Δ. να βάλει ένα τέλος στην πολυετή ομηρία της περιοχής (Μαβίλη – Μάτσικα – Λιμνοπούλα , περιοχή της ΖΟΕ, α και β) και των εκατοντάδων ιδιοκτητών της και να καθιερωθεί μια πολεοδομική μελέτη για την περιοχή με σεβασμό στην ιδιοκτησία, συμβάλει στην οπισθοδρόμηση της, προσπαθώντας να πετύχει το ακατόρθωτο, να την χαρακτηρίσει ως περιοχή «Οικοανάπτυξης». Πρόκειται για περιοχή, με ιδιωτικές εκτάσεις, εμβαδού 450 στρεμμάτων περίπου, στο αδιαμόρφωτο παραλίμνιο μέτωπο της συμπαγούς πόλης που έχει υποστεί μεγάλες οικιστικές επιδράσεις . Η Λεωφόρος Παπανδρέου, ένας δρόμος, τεσσάρων λωρίδων μεγάλης κυκλοφορίας, την διαχωρίζει από το σχέδιο της πόλης μας. Μια περιοχή εκτός σχεδίου, στο κέντρο της πόλης, που οι τριακόσιοι και πλέον ιδιοκτήτες της, ήταν στο έλεος της μικροπολιτικής, της υποσχεσιολογίας, με τις υποτιθέμενες εντάξεις της, στο σχέδιο πόλης μας. Στο σχέδιο του υπό διαβούλευση Π.Δ., θα πρέπει να τροποποιηθούν οι όροι της Β5.3 περιοχής, με την εκπόνηση μιας ειδικής μελέτης για την περιοχή « Μαβίλη – Μάτσικα – Λιμνοπούλα » που θα καθορίζει τους όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη κ.λ.π) ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στην συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο. Μια πρόταση, σύμφωνη και με την πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος, του οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων. ( Β φάσης- Μάιος 2009 )

  • 19 Ιανουαρίου 2019, 23:22 | ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Να γίνει πολεοδόμηση της περιοχής όπου θα επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια για χρήση κατοικίας, για την επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών και των νομίμως υφισταμένων έργων για λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτήτων.

  • Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ – Τ.Κ. 105 63
    ΤΗΛ 2103231212 – 2103232616 FAX 2103257593
    http://www.dkose.gr e-mail: info@dkose.gr

    Παρατηρήσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας επί του σχεδίου του Π.Δ. με θέμα «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ΠΕ Ιωαννίνων, ως περιφερειακό πάρκο και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών Δόμησης»:
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας ζητάει στα πλαίσια της διαβούλευσης για το Π.Δ. να αφαιρεθούν οι προβλέψεις για τη θήρα στο Άρθρο 3 σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά η άσκησή της καθίσταται αδύνατη στο σύνολο της έκτασης εφαρμογής του Π.Δ..
    Οι επίμαχες προβλέψεις απαιτούνε για τη διεξαγωγή της θήρας πέρα από το Διαχειριστικό σχέδιο να υπάρχει και η «σύμφωνη» και όχι απλώς «αιτιολογημένη» γνώμη του Φορέα Διαχείρισης της εν λόγω περιοχής. Η ανωτέρω διάταξη είναι πρωτοείσακτη και υπερβαίνει τον σχετικό νόμο με τον οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίες είναι καθαρά γνωμοδοτικές.
    Επιπλέον θεωρούμε ότι η επίμαχη πρόβλεψη αντίκειται και στο Ελληνικό Σύνταγμα.
    Επίσης δεν προκύπτει, σε ότι αφορά τη θήρα, να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και παραλήφθηκαν από το ίδιο το ΥΠΕΝ.
    Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο έργο «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ» Τμήμα 2 «Παρακολούθηση Ειδών Ορνιθοπανίδας», Ιωάννινα 2015 στο οποίο μετά από επιστημονική μεθοδολογία προκύπτει ότι η θήρα δεν έχει δυσμενή επίδραση για κανένα είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος σε όλη την έκταση του Π.Δ. και μάλιστα τα προστατευόμενα είδη βρίσκονται σε καλή ή ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης με το υφιστάμενο καθεστώς θήρας. Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται και στα Τεχνικά δελτία δεδομένων των περιοχών του δικτύου Natura όπως αυτά επικαιροποιήθηκαν το 2016.
    Αν οι διατάξεις του Π.Δ. για τη θήρα δεν τροποποιηθούν τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος σε 296 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, πέρα από τα υφιστάμενα 40 τ.χλμ., να απαγορευτεί το κυνήγι χωρίς αιτιολογία και τεκμηρίωση.

  • 18 Ιανουαρίου 2019, 14:58 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
    ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
    ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
    Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755
    http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

    Οι παρατηρήσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αναφορικά με τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου ΠΔ με θέμα: «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ΠΕ Ιωαννίνων, ως περιφερειακό πάρκο και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης» συνοψίζονται στα εξής:

    1) Δεν αναφέρεται το προοίμιο του εν λόγω σχεδίου ΠΔ, από το οποίο θα προέκυπτε η εξουσιοδοτική διάταξη αυτού, για να κριθεί κατά πόσον η έκδοσή του κείται εντός των ορίων της ανωτέρω νομοθετικής εξουσιοδότησης και εάν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθετική εξουσιοδότηση διαδικασία.
    Εάν η εξουσιοδοτική διάταξη του εν λόγω σχεδίου ΠΔ είναι η διάταξη του άρθρου 21 παρ. 1 β του Ν. 1650/1986, όπως ισχύει, για την έκδοσή του απαιτείται γνώμη της «Επιτροπής Φύση 2000» και του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει ειδικής έκθεσης που τεκμηριώνει την οικολογική σημασία και τις προστατευτέες αξίες της. Επίσης, με βάση τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 21 του Ν. 1650/1986, όπως ισχύει, για την έκδοση του εν λόγω ΠΔ απαιτείται, πριν από την οριστική διατύπωσή του, η ανακοίνωσή του στους αρμόδιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε περιοχές, στις οποίες λειτουργεί πολιτικό αεροδρόμιο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
    Τα ανωτέρω δεν προκύπτει ότι έχουν τηρηθεί στην προκειμένη περίπτωση. Επισημαίνεται ότι, κύριο στοιχείο της ανωτέρω διαδικασίας είναι πρωτίστως η σύνταξη ειδικής έκθεσης που τεκμηριώνει την οικολογική σημασία και τις προστατευτέες αξίες της περιοχής, δεδομένου ότι από τη μελέτη αυτή θα προκύψει κατά πόσον είναι αναγκαία η απαγόρευση της θήρας ή ο περιορισμός αυτής και οι όροι διενέργειάς της για την προστασία της περιοχής. Χωρίς την εν λόγω επιστημονική έκθεση, οι όποιες ρυθμίσεις του εν λόγω ΠΔ είναι πρόωρες και σχετικές, αφού δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.
    Τα ανωτέρω έχουν κριθεί και με την υπ’ αριθμ. 3595/2007 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ για το ίδιο θέμα στην ίδια περιοχή.

    2) Η πρόβλεψη, στις ρυθμίσεις του εν λόγω ΠΔ, ότι η θήρα ασκείται εντός των περιοχών που αναφέρονται σε αυτό, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 περ. ιε’ του Ν. 4519/2018, στην οποία προβλέπεται ότι, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης είναι: «Η επικουρία των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στον έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για τα δάση, την αλιεία και τη θήρα, καθώς και των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων που ισχύουν για έργα ή δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις περιοχές ευθύνης τους. Για το σκοπό αυτό, οι ΦΔΠΠ εισηγούνται ή αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές, για τις περιοχές ευθύνης τους, τις πράξεις ή παραλείψεις εκείνες οι οποίες συνιστούν παράβαση των όρων και περιορισμών που καθορίζονται από τα προεδρικά διατάγματα τα εκδιδόμενα κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του Ν. 1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύει. Επίσης, οι ΦΔΠΠ μπορεί να θέτουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό που απαιτούνται για την εκτέλεση αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις ή άλλα μέτρα προστασίας της περιοχής». Και τούτο διότι η διάταξη αυτή προβλέπει ότι οι Φορείς Διαχείρισης διατυπώνουν εισήγηση και όχι σύμφωνη γνώμη προς τις αρμόδιες Αρχές, η οποία, ως εκ της δεσμευτικότητάς της προς το αποφασίζον όργανο, δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί από ένα Φορέα που αποτελεί ΝΠΙΔ, κατά το άρθρο 1 του Ν. 4519/2018.
    Τούτο αντίκειται επίσης και στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, δεδομένου ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί κρατική υπόθεση και δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί σε άλλα όργανα, πλην της κεντρικής Διοίκησης, πόσο μάλλον όταν αυτά αποτελούν ΝΠΙΔ, όπως εν προκειμένω. Και τούτο διότι οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται με το εν λόγω σχέδιο ΠΔ, πέραν του γεγονότος ότι αφορούν σημαντικά εκτεταμένη περιοχή, συνιστούν σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση σε αυτήν και δεν επιτρέπεται να ανατίθενται σε άλλα όργανα πέραν της κεντρικής Διοίκησης (ΣτΕ Ολομ. 3661/2005, ΣτΕ 1865/2015, 2054/2014, 1596/2013, 1814/2012, 4495/2009, 3908/2007, κλπ).

    3) Αναφέρεται ΑΟΡΙΣΤΑ στις συγκεκριμένες διατάξεις ότι η θήρα στις περιοχές αυτές επιτρέπεται «έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές», χωρίς να προσδιορίζεται ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές και σε τι συνίστανται οι εν λόγω διαβουλεύσεις.
    Ούτε, για τους ανωτέρω λόγους, είναι επιτρεπτή η πρόβλεψη στο εν λόγω σχέδιο ΠΔ ότι η θήρα επιτρέπεται, εφόσον αυτή προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του περιφερειακού πάρκου. Και τούτο διότι τούτο καταρτίζεται, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 4519/2018, με βάση τα στοιχεία που παρέχει ο Φορέας Διαχείρισης και την αιτιολογημένη γνώμη αυτού που αποτελεί ΝΠΙΔ.

    4) Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία του ΠΔ, πέραν των σημείων που αναφέρονται στην άσκηση θήρας, απαιτείται απλώς η αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης και όχι η σύμφωνη γνώμη αυτού (π.χ. για τη Ζώνη Α3, Ι.3 παρ. 1 και 3, για τη Ζώνη Α4.1, Ι.4 παρ. 3, κλπ).

    5) Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι, η άσκηση της οργανωμένης θήρας δεν παραβιάζει, κατά το ΣτΕ, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, αλλά αποτελεί μορφή διαχείρισης αυτού (ΣτΕ 1047/2001).

    6) Στην Υ.Α. 170195/758/26.11.2018 Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (ΦΕΚ/5351/Β/2018), επισημαίνεται η αναγνώριση του ρόλου της θήρας στα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα και η περαιτέρω βελτιστοποίηση της ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    7) Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι η άσκηση της θήρας στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 είναι απόλυτα νομότυπη και ουσιαστικά ορθή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διότι καμία διάταξη Νόμου, Οδηγίας, Κανονισμού κ.λ.π. δεν επιβάλει την απαγόρευση κυνηγίου στις περιοχές NATURA. Μάλιστα, στην Ελλάδα σε πολλές περιοχές NATURA, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν απαγορεύσεις κυνηγίου ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα BJERREGAARD, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα. M. Vallstrom, καθώς και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κος Σ. Δήμας, στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Ιούνιος 2006) και ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κος P. Murphy, έχουν σαφώς δηλώσει ότι το κυνήγι, μέσα στις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου, δεν θα πρέπει γενικά ή αυτόματα να απαγορευτεί και αποτελεί αποδεκτή δραστηριότητα όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες και οι λοιπές ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτή η θεώρηση ισχύει ισότιμα και για την πλειοψηφία των οικοτόπων για τους οποίους ισχύει το καθεστώς Natura 2000 και έχει εκφρασθεί και από πολλά άλλα όργανα της Επιτροπής, όπως ο Γενικός Διευθυντής για την εφαρμογή του Natura 2000 στην Ε.Ε. κος Jim Currie (έκδ. Natura 2000 Φεβρ.1998, σελ.2). Οι προτεραιότητες που θέτει η Ε.Ε. στην περιβαλλοντική της πολιτική, θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν βασίζονται σε απαγορεύσεις, αλλά στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης βάσει της αρχής της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων, κάτι που αποτελεί και έναν κύριο στόχο της περιβαλλοντικής πολιτικής της. Το κυνήγι, ως συνετή χρήση του θηραματικού πόρου, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία των οικοσυστημάτων, τα οποία κάλλιστα μπορούν να διατηρηθούν και να βελτιωθούν προς όφελος της άγριας ζωής, υπό την αξία που η θήρα τους προσδίδει. Σε αυτό το πνεύμα, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί Πρόγραμμα προώθησης και συνεργασίας μεταξύ των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των Διαχειριστικών Αρχών των περιοχών NATURA με τον τίτλο: «NATURA 2000. Μια ευκαιρία για τη βιοποικιλότητα και το κυνήγι στην Ευρώπη» (NATURA 2000. An opportunity for Biodiversity and Hunting in Europe).
    Το ισχύον νομικό πλαίσιο άσκησης θήρας εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο βαθμό ασφαλείας, όσον αφορά στην προστασία των ειδών. Από στοιχεία της F.A.C.E. και του Εθνικού γραφείου για το κυνήγι και την άγρια ζωή (Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage), προκύπτει πως η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο καθεστώς για το κυνήγι, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εθνική μας νομοθεσία περιέχει διατάξεις σαφώς αυστηρότερες ακόμα και των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων και των Κοινοτικών Οδηγιών.

    Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη οι ως άνω παρατηρήσεις μας και να επέλθουν οι δέουσες αλλαγές στο εν λόγω σχέδιο ΠΔ, όσον αφορά στην άσκηση της θήρας.

  • Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    1. Στις ζώνες Β1.1 (Μητσικέλι), Β1.2 (Δασάκι Αυγό), επιτρέπει το προτεινόμενο σχέδιο τη θήρα ως δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης βάσει της παρ. ιε του άρθρου 4 του ν. 4519/2018». Αφενός λοιπόν δεν ξεκαθαρίζει τι καθεστώς θα ισχύσει μέχρι την σύνταξη και εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου Διαχείρισης (όπως πχ ξεκαθαρίζεται στη ζώνη Β4 παράγραφος η), και αφετέρου αυθαίρετα στηρίζει την άποψη ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΦΔ, μιας και πουθενά δεν αναφέρεται αυτό στην παρ. ιε του άρθρου 4 του ν.4519/2018.
    Η παρ. ιε του άρθρου 4 του ν.4519/2018 αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά για «επικουρία του ΦΔ στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές για την τήρηση της Νομοθεσίας, αλλά και για εισήγηση ή αναφορά στις αρμόδιες αρχές».
    Συνεπώς είναι τρανταχτό λάθος τόσο η διατύπωση, όσο και η ουσία του θέματος, μιας και η θήρα διαχειρίζεται επαρκώς και με σαφήνεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την έκδοση της ετήσιας Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας και την εποπτεία των αρμοδίων δασικών αρχών (Δασαρχεία, Διευθύνσεις Δασών), οι οποίες διαθέτουν και την εμπειρία αλλά και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.
    2. Νέα διατύπωση και διαφορετικός τρόπος διαχείρισης προτείνεται για τη θήρα στις ζώνες Β4.1 (Ασβεστοχώρι) και Β4.2 (Αμπελιά), ενώ πάλι αυθαίρετα επιτάσσεται η σύμφωνη γνώμη του ΦΔ (χωρίς αναφορά εδώ στην παρ. ιε του άρθρου 4 του ν.4519/2018).
    3. Στη ζώνη Γ δεν αναφέρεται σε ξεχωριστή παράγραφο η δραστηριότητα της θήρας, ενώ ίσως περιλαμβάνεται στην παράγραφο η (λανθασμένα γράφετε πάλι ως ζ), η οποία αναφέρει «Τα λοιπά έργα και δραστηριότητες εξειδικεύονται βάσει των διατάξεων του σχεδίου διαχείρισης του Περιφερειακού Πάρκου, και μέχρι την εκπόνησή του με τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα και των λοιπών αρμοδίων υπηρεσιών, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία». Εδώ ορθώς αναφέρεται στην σχετικές διατάξεις της Εθνικής Νομοθεσίας και πάλι λανθασμένα στην σύμφωνη γνώμη του Φορέα.
    4. Στη ζώνη Δ (Κοσμηρά-Επισκοπικό-Αγ. Κυριακή πίσω από Ιόνια Οδό, Ραβένια-Κρυφοβό, Μάζια-Δροσοχώρι & Λαψίστα) που χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας», ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά η δραστηριότητα της θήρας, άμεσα ή έμμεσα, οπότε αυθαίρετα προφανώς την απαγορεύει!!.
    5. Καμία αναφορά για τη θήρα δεν υπάρχει και στις ζώνες Β3.1 (Κρύα), Β3.2 (Λυκόστομο), Β2 (Λογγάδες)

    Η θήρα είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη πρωτογενή δραστηριότητα που διέπεται από του όρους και κανονισμούς του Δασικού Κώδικα, οπότε δεν μπορεί να ρυθμιστεί από ένα πενταετές διαχειριστικό σχέδιο ή πρόγραμμα δράσης που θα εκπονήσει ο Φορέας διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό (Δασολόγους-θηραματολόγους) ούτε τις ανάλογες τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για το κυνήγι.
    Με βάση τα παραπάνω διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απαγορεύσεις και τις προτάσεις του σχεδίου ΠΔ που αφορούν τη θήρα, το οποίο θεωρούμε πρόχειρο και κακογραμμένο, χωρίς τεκμηρίωση και με σαφή πρόθεση να βλάψει τη θήρα και την κυνηγετική οικογένεια. Ζητούμε την διόρθωση όλων των παραπάνω επισημάνσεων και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

  • 18 Ιανουαρίου 2019, 09:05 | theofrastos k.

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο 3 του παρόντος διατάγματος όσον αφορά στην υποζώνη Β5.3, καθώς αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του κεντρικού ιστού της πόλης.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.3
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    Να επιτρέπεται στην περιοχή Β.5.3 (Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα ) , η ήπια δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις , μετά από ειδική μελέτη η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ και Δ του άρθρου 3 του από 5.5.1989 π.δ/γματος (Δ΄297) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ30.3.93 (ΦΕΚ Δ’ 389).

  • 17 Ιανουαρίου 2019, 16:42 | Χριστίνα Μακρή

    Να επανεξεταστούν τα προβλεπόμενα στην Υποζώνη Β5.3 για να μην υιοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση της δόμησης στη ζώνη αυτή, στην οποία ήδη υπάρχουν κατοικίες και εγκαταστάσεις! Να επιτρέπεται η δόμηση έστω υπό όρους ή μετά από πολεοδομική μελέτη, χωροταξικό σχέδιο που θα ορίζει τις επιτρεπομενες χρήσεις και δομήσιμους χώρους.

  • «Να προβλεφθεί για τη ζώνη Α5, όπως προβλέπεται και για άλλες ζώνες, ότι δεν θα επιτρέπεται η έκδοση νέων Αδειών Παραγωγής για νέα έργα ΑΠΕ (όπως σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών δόμησης), δεδομένου ότι η εταιρεία μας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ –ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, αναπτύσσει Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο με την επωνυμία ΜΥΗΕ Παμβώτιδας, ισχύος 11,60 MW με βάση την Άδεια Παραγωγής (ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 364/2013 την 25/07/13) που της έχει χορηγηθεί. Με τον τρόπο αυτό, δεν ανατρέπονται έννομες καταστάσεις που στηρίζονται σε νομίμως υφιστάμενες άδειες, ιδίως στην προκειμένη περίπτωση που πρόκειται για έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εκ του νόμου αποτελούν περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα.»

    Χ:236299.49 Ψ:4395168.41

  • 17 Ιανουαρίου 2019, 08:16 | ΑΓΓΕΛΟΣ Κ.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.3 ΠΡΟΤΕΙΝΩ: Η περιοχή της υποζώνης Β5.3 (Περιοχή από πλατεία Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα) να ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ να ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.1. Πολεοδομική μελέτη , μετά από ειδική μελέτη με ήπια δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις ,η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ. και Δ. του άρθρου 3 του από 5.5.1989 Π.Δ./Δ΄297, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ 30.3.93 /ΦΕΚ Δ’ 389, η παράγραφος Η . (ΖΟΕ με στοιχεία α, β.)

  • “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά!” –
    Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. Αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να αποσυρθεί.
    ►Πρώτον, πρέπει να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της Λίμνης. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να εποπτεύεται από την Περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
    ►Δεύτερον, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο προεδρικού Διατάγματος απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Λίμνης των Ιωαννίνων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις, αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού.
    __________________________________________________
    Το ιστορικό και η αναλυτική πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου
    __________________________________________________
    Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος που δόθηκε σε διαβούλευση, στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, και αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα τον χαρακτηρισμό της Λίμνης Παμβώτιδας ως «Περιφερειακό Πάρκο» και το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης.
    Ο χρόνος διαβούλευσης ορίστηκε για διάστημα ενός μηνός και συγκεκριμένα έως την 21η Ιανουαρίου 2019. Είναι εξαιρετικά σύντομος, μέσα στην περίοδο των εορτών, για ένα τόσο καίριο θέμα που αφορά την περιοχή μας και είναι απαιτούμενο από την τοπική κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια.
    Η διαχείριση της λίμνης από το 2002 και μετά γίνεται από ένα συγκεκριμένο άτομο, με τις γνωστές συνέπειες. Είναι πασιφανές ότι το στολίδι της πόλης μας αλλά και του νομού μας, η Λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων, παραδίδεται σε χειρότερη κατάσταση μετά από σχεδόν 20 χρόνια από αυτή που παρελήφθη. Προφανώς δεν αποδίδει ψηφοθηρικά για να αντιμετωπιστεί δεόντως.
    → Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αναχρονιστικό ΠΔ που θεωρεί την περιοχή της Λίμνης, ως απαγορευτική για ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως αυτές που αφορούν τον τουρισμό και την αναψυχή. Καιρός είναι να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια αστική λίμνη με κύριο χαρακτηριστικό το πλούσιο φυσικό κάλλος, την ιστορία της, τα μνημεία της, αλλά και την πλούσια βιοποικιλότητα της, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν σε τέτοιο σημείο που το ένα να μην είναι επιβαρυντικό για το άλλο.
    → Μήπως ήρθε η ώρα η Λίμνη μας να έχει τη μορφή που έχουν σε όλες τις αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης, με πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες, τουριστικές δράσεις, οικολογικές αναζητήσεις και παρατηρήσεις και ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας;
    ► Για ποιο λόγο να εμποδίζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων προβλητών καθώς και οποιασδήποτε πλωτής πεζογέφυρας, για να εξυπηρετηθούν ποικίλες δράσεις σε αυτήν, από ναυταθλητικές μέχρι πεζοπορίας και παρατήρησης της πλούσιας ορνιθοπανίδας;
    ► Επίσης, στις παραλίμνιες ζώνες θα ήταν πρόσφορο να αναφερθεί η δυνατότητα κατασκευής Ιππικού Ομίλου ή παράπλευρων δράσεων καθώς και η δυνατότητα κατασκευής γηπέδου γκολφ, με τα αντίστοιχα βοηθητικά κτίρια, για την ανάπτυξη και τουρισμού υψηλού επιπέδου, ανάλογα με το φυσικό κάλλος της περιοχής.
    ► Τέλος, γενικότερα σε όλη την παραλίμνια Ζώνη θα πρέπει να γίνει ευδιάκριτη η δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, περιμετρικά της λίμνης, έτσι ώστε η λίμνη να είναι σε επαφή με τους πολίτες και τους τουρίστες και όχι απομονωμένη.
    ► Ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα δημιουργούνται στην περιοχή του Μάτσικα κάτω από την Οδό Γ. Παπανδρέου και στην παραλίμνια περιοχή της Ανατολής μέχρι το ύψος της Γεωργικής Σχολής, η οποία παρόλο που είναι εντός του αστικού τμήματος της πόλης απαγορεύεται η οποιασδήποτε επένδυση, επιστρέφοντας πολλά χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του παραλίμνιου μετώπου της πόλης να είναι αποκομμένα από τους πολίτες της, αλλά και από όλους αυτούς που θέλουν να το επισκεφθούν
    → Καταρχήν θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας που αν και επιτέλους το Π.Δ. για τη λειτουργία και την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, ήρθε σε διαβούλευση και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για τη θεσμοθέτησή του μετά από πολλά χρόνια, η αρμόδια Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να το υποβαθμίσει. Αντί να έρθει μια διαβούλευση με όλους τους φορείς για την εύρεση κατάλληλων προτάσεων για την ορθότερη ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας το πλούσιο οικοσύστημα της, καθιστώντας την περιοχή μας, υψηλής υπεραξίας προϊόν.

  • 15 Ιανουαρίου 2019, 20:37 | Μιχάλης Καραβάς

    Η ζώνη Β5.3 είναι μία ιδιαίτερη περιοχή και η εγγύτητά της στη λίμνη επιβάλλει την αξιοποίησή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να την απολαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος (κάτοικοι και επισκέπτες).Για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: α) μία άρτια περιβαλλοντική και χωροταξική μελέτη και β) να αξιοποιηθεί υπό όρους η δυναμική των ιδιωτών, είτε είναι ιδιοκτήτες είτε ενδιαφερόμενοι που εκτιμούν την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη γειτνίαση με τη λίμνη και θέλουν να επενδύσουν σε αυτή. Η ρύθμιση που απλώς απαγορεύει τη δόμηση στην ζώνη Β5.3 χωρίς εναλλακτική δυνατότητα δεν μπορεί να είναι λύση αντί της μελέτης και της αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού.
    Δυστυχώς φαίνεται ότι η κάθετη απαγόρευση είναι η εύκολη λύση στην οποία καταφεύγει συχνά η διοίκηση διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτών

  • 15 Ιανουαρίου 2019, 19:33 | Χριστίνα Καξιρή

    Δεν είναι κατανοητό ποιο σκοπό εξυπηρετεί η απόλυτη απαγόρευση για τη ζώνη Β5.3.! Δεν λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση καθώς η ζώνη αυτή βρίσκεται ήδη στον αστικό ιστό.Επιβάλλεται να επιτρέπεται και στην περίπτωση της ζώνης Β5.3 η ήπια δόμηση-εκμετάλλευση προς όφελος των ιδιοκτητών και της κοινωνίας των πολιτών των Ιωαννίνων. Να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα -ουσιαστική νομιμότητα της ρύθμισης.

  • 15 Ιανουαρίου 2019, 18:49 | ΚΑΡΑΝΑΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αναχρονιστικός ο σχεδιασμός για την υπο-ζώνη Β5.3. Η ζώνη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής έως την Λιμνοπούλα έπρεπε να είχε μπει στο σχέδιο της πόλεως και αξιοποιηθεί δεόντως προ πολλών ετών. Η ήπια οικοδόμησή της θα έδινε -και ίσως δώσει- συνοχή στον ιστό της πόλης. Αντιθέτως, με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, διαιωνίζεται η κοντόφθαλμη και αντιφατική πολιτική ανάπτυξης της πόλης, συνεχίζοντας λάθη του παρελθόντος και δημιουργώντας, πολεοδομικά, κενά.
    Σχετικά με τα κενά και την σωτηρία του εναπομείναντος οικοσυστήματος της λίμνης, τους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη των Ιωαννίνων και τα σχεδιαζόμενα πάρκα θα είχαν λογική -και ίσως όραμα- εάν και εφόσον σχεδιάζονταν στις παραλίμνιες άκρες της πόλης και στις άκρες δεν ανήκει η περιοχή του Μάτσικα, ούτε η ζώνη κάτω από την Παπανδρέου.

  • Η λίμνη Παμβώτιδα είναι το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για ολόκληρη την Ήπειρο, πολύ δε περισσότερο για τον Δήμο Ιωαννιτών.
    Η σημερινή κατάσταση της λίμνης είναι κακή. Με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα της οικολογικής κλίμακας με κίνδυνο επιβολής προστίμων από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση έως το 2027.
    Οι αιτίες είναι γνωστές. Ελλιπής ανανέωση των υδάτων της, σοβαρότατα προβλήματα στην λεκάνη απορροής, μεγάλο ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στα νερά της λίμνης από αστικά λύματα, γεωργικά κατάλοιπα, κάθε είδους οργανικά απόβλητα και απώλεια σημαντικών υγροτοπικών εκτάσεων.
    Οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της Παμβώτιδας πρέπει να στηρίζονται σε έναν συνδυασμό νομοθετημένων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων, οι οποίες εκτός των άλλων θα βασίζονται και στην εξέλιξη των υδραυλικών χαρακτηριστικών της λίμνης.
    Το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ηπείρου (ΠΧΠΗ) προβλέπει την κατά προτεραιότητα θεσμοθετημένη προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, ως Περιφερειακού Πάρκου. Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά την ακύρωση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδος.
    Η πρωτοβουλία έκδοσης ΠΔ για την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας κρίνεται ως θετική. Η διαμόρφωση ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα θωρακίζει την Προστατευόμενη Περιοχή απέναντι στις πολλαπλές ανθρωπογενείς πιέσεις κρίνεται απολύτως αναγκαία.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο ΠΔ «κινείται» προς την σωστή κατεύθυνση. Βασίζεται στην Ευρωπαϊκή και Εθνική περιβαλλοντική πολιτική «περί ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας στις Προστατευόμενες Περιοχές». Παράλληλα «μεριμνά» για την διασφάλιση των βασικών αγαθών και υπηρεσιών εντός της Προστατευόμενης Περιοχής.
    Παρά ταύτα υπάρχουν αρκετά θέματα που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσοχή και διευκρίνιση. Επίσης μερικά άρθρα είναι πρόχειρα γραμμένα και απαιτούν επαναδιατύπωση, για να αποφευχθούν τα «γκρίζα σημεία» και οι μελλοντικές αμφισβητήσεις του διατάγματος.
    Με βάση όσα προαναφέρθηκαν επισημαίνουμε επί του Σχεδίου ΠΔ, τα εξής:
    1. Απαιτείται επακριβής προσδιορισμός των συντεταγμένων της ζώνης Α2, με δεδομένο ότι η υγροτοπική έκταση επεκτείνεται προς το ΝΔ άκρο.
    2. Στην ζώνη Α4, έχουν ενταχθεί αποκομμένες παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές εξ’ αιτίας κατασκευής αναχωμάτων. Ειδικότερα στην ζώνη Α4.1 προβλέπεται, μονοσήμαντα, ως χρήση η άσκηση αθλητικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Χωρίς να παραβλέπονται οι κοινωνικές -οικονομικές ωφέλειες από τέτοιου είδους δραστηριότητες, το συγκεκριμένο άρθρο παγιώνει μια κατάσταση. Στο ΠΔ πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μελλοντικής αποκατάστασης της υδραυλικής ισορροπίας της λίμνης από τις παρακείμενες πηγές (περιοχή Αμφιθέας), η οποία έχει διαταραχθεί από την δημιουργία του αναχώματος. Σε κάθε περίπτωση οι προβλεπόμενες δραστηριότητες στην εν λόγω ζώνη θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα προβλεπόμενα μέτρα για την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της Παμβώτιδας, από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ, 1η αναθεώρηση 2017) και τα οποία αποτελούν συμμόρφωση της Πολιτείας για την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60.
    3. Στην ζώνη Α7 περιλαμβάνονται εποχικά τέλματα και υγροτοπικά συστήματα, για τα οποία απαιτείται νομοθετική προστασία, στα πλαίσια του ΠΔ, ώστε να μην γίνονται αποδέκτες λυμάτων.
    4. Στις περιοχές Β5.1 (παραλίμνιο μέτωπο), Β5.2 και Β5.3 (Μάτσικας) απαγορεύεται η δόμηση. Μόνο η περιοχή Β5.1 προτείνεται να χαρακτηρισθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο. Για τις περιοχές αυτές θα πρέπει να εφαρμοσθούν, κατά προτεραιότητα, οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου, έτσι όπως έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου . Μέχρι την έγκριση των προβλεπόμενων πολεοδομικών μελετών πρέπει να εφαρμόζονται οι περιορισμοί και οι διατάξεις της ισχύουσας ΖΟΕ.
    5. Για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις εντός των προτεινόμενων ζωνών από το Σχέδιο ΠΔ απαιτείται μια ολοκληρωμένη πρόταση – μέριμνα , ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους. Προαπαιτούμενο είναι ο έλεγχος και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ο λεπτομερής καθορισμός των ορίων επέκτασής και εκσυγχρονισμού τους, σύμφωνα με το είδος κάθε εγκατάστασης, είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας τους .
    6. Απαιτείται πρόβλεψη για την χωροθέτηση των περιοχών εναλλακτικών πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά), με βάση τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου και με προσδιορισμό της ποσοστιαίας κάλυψης στις προτεινόμενες εκτάσεις από αυτές τις εγκαταστάσεις.
    7. Για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΠΔ απαιτείται στις ζώνες τις οποίες προβλέπει να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος της δόμησης και κάθε οικιστικής – περιβαλλοντικής παρέμβασης. Προαπαιτούμενο είναι ο φορέας ο οποίος διενεργεί τους προαναφερόμενους ελέγχους να διατηρεί την πλήρη αυτονομία του από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.
    Η λίμνη είναι το στολίδι της πόλης μας. Η διαχείριση του ευρύτερου χώρου της είναι προϋπόθεση για την σωτηρία της. Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου νομικού πλαισίου προστασίας της είναι απαίτηση όλων των φορέων της πόλης μας. Ένα όμως είναι σίγουρο. Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της λίμνης μας απαιτεί την καθημερινή, ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

  • 14 Ιανουαρίου 2019, 13:36 | ΜΑΡΙΑ Ν.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β.5.3

    Διαφωνώ με το προεδρικό διάταγμα, όσον αφορά στην υποζώνη Β5.3 γιατί οι ιδιοκτήτες στερούνται την περιουσία τους.

    Προτείνω:

    Να επιτρέπεται στην περιοχή Β.5.3 (Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα ), η ήπια
    δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις , μετά από ειδική μελέτη η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους,
    δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄
    ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ και Δ του άρθρου 3 του από
    5.5.1989 π.δ/γματος (Δ΄297) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το
    ΠΔ30.3.93 (ΦΕΚ Δ’ 389).

  • 14 Ιανουαρίου 2019, 13:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ Π.

    ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β.5.3 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ – ΜΑΤΣΙΚΑΣ –
    ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ)

    Δεν συμφωνώ με τα αναφερόμενα για την υποζώνη Β5.3.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    Η περιοχή Β.5.3 (από πλατεία Μαβίλη έως Μάτσικα και ΛΙμποπούλα) δεν πρέπει
    να παγώσει πλήρως με την απαγόρευση της δόμησης και την μη δυνατότητα
    μελλοντικής πολεοδόμησης. Στην περιοχής αυτή να επιτρέπεται η ήπια δόμηση για
    κτίρια για χρήση κατοικίας – τουριστικών εγκαταστάσεων , να επιτρέπεται η
    επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων νομίμως υφισταμένων για
    λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την
    εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των
    ιδιοκτήτων.

  • 13 Ιανουαρίου 2019, 19:27 | ΟΥΡΑΝΙΑ Ν.

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο 3 του παρόντος διατάγματος όσον αφορά στην υποζώνη Β5.3, καθώς αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του κεντρικού ιστού της πόλης.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.3 ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    Να επιτρέπεται στην περιοχή Β.5.3 (Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα ) , η ήπια δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις , μετά από ειδική μελέτη η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ και Δ του άρθρου 3 του από 5.5.1989 π.δ/γματος (Δ΄297) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ30.3.93 (ΦΕΚ Δ’ 389).

  • 13 Ιανουαρίου 2019, 19:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ν.

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.3 ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ:
    Α) σύμφωνα με το άρθρο 2, περί Χαρακτηρισμού και οριοθέτησης περιοχής και ζωνών, η υποζώνη Β5.3 περιλαμβάνει την περιαστική περιοχή με οικιστική ανάπτυξη σε επαφή με τη λίμνη Παμβώτιδα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι λάθος διότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής αυτής δεν είναι σε επαφή με την λίμνη γιατί παρεμβάλλεται ο οικισμός Μάτσικας, μήκους περίπου 500μέτρων και πλάτους περίπου 100μέτρων.
    Β) με το προεδρικό διάταγμα αυτό οι ιδιοκτήτες στερούνται την περιουσία τους.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    Η περιοχή Β.5.3 (από πλατεία Μαβίλη έως Μάτσικα και ΛΙμποπούλα) δεν πρέπει να παγώσει πλήρως με την απαγόρευση της δόμησης και την μη δυνατότητα μελλοντικής πολεοδόμησης. Στην περιοχής αυτή να επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια για χρήση κατοικίας – τουριστικών εγκαταστάσεων , να επιτρέπεται η επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων νομίμως υφισταμένων για λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτήτων.

  • 13 Ιανουαρίου 2019, 19:38 | ΛΕΝΑ Π.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.3 ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    Η περιοχή της υποζώνης Β5.3 (Περιοχή από πλατεία Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα) να ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ να ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β5.1. Πολεοδομική μελέτη , μετά από ειδική μελέτη με ήπια δόμηση, ήπιες εγκαταστάσεις ,η οποία θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ. και Δ. του άρθρου 3 του από 5.5.1989 Π.Δ./Δ΄297, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ 30.3.93 /ΦΕΚ Δ’ 389, η παράγραφος Η . (ΖΟΕ με στοιχεία α, β.)

  • 13 Ιανουαρίου 2019, 19:32 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ν.

    Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό της υποζώνης Β5.3 και την απαγόρευση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

    Προτείνω:
    να γίνει πολεοδόμηση της περιοχής της υποζώνης Β5.3 (Περιοχή πλατεία Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα) , όπου θα επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια, χρήσης κατοικίας – τουριστικών εγκαταστάσεων, η επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιωτικών, δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών, δηλαδή όλων των νομίμως υφισταμένων για λόγους βιωσιμότητάς τους, καθώς και οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτήτων.

  • 13 Ιανουαρίου 2019, 19:34 | ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΣΕΝΟΣ

    ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΖΩΝΗ Β.5.3 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ – ΜΑΤΣΙΚΑΣ – ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ)
    Δεν συμφωνώ με τα αναφερόμενα του άρθρου 3 για την υποζώνη Β5.3 της διαβούλευσης, γιατί:
    Α) σύμφωνα με το άρθρο 2, περί Χαρακτηρισμού και οριοθέτησης περιοχής και ζωνών, η υποζώνη Β5.3 περιλαμβάνει την περιαστική περιοχή με οικιστική ανάπτυξη σε επαφή με τη λίμνη Παμβώτιδα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι λάθος διότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής αυτής δεν είναι σε επαφή με την λίμνη γιατί παρεμβάλλεται ο οικισμός Μάτσικας, μήκους περίπου 500μέτρων και πλάτους περίπου 100μέτρων.
    Β) με το προεδρικό διάταγμα αυτό οι ιδιοκτήτες στερούνται την περιουσία τους.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    Να γίνει πολεοδόμηση της περιοχής Β.5.3 (πλατεία Μαβίλη –Μάτσικας και Λιμνοπούλα) , όπου θα επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια, χρήσης κατοικίας – τουριστικών εγκαταστάσεων, η επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιωτικών, δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών, δηλαδή όλων των νομίμως υφισταμένων για λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτήτων, η οποία αποτελεί ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ.

  • 11 Ιανουαρίου 2019, 12:57 | ΑΓΑΘΗ Μ

    Σε σχέση με την B.5.3 περιοχή είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός της με αυτόν τον τρόπο από το σχέδιο προεδρικού διατάγματος καθότι αποτελεί μία κουκίδα γης στο κέντρο της πόλης με γύρω από αυτήν παντού κατοικίες

  • 11 Ιανουαρίου 2019, 12:39 | ΣΤΑΥΡΟΣ Α

    Η Περιοχή Β.5.3 αποτελεί συνέχεια του πιο κεντρικού σημείου της πόλης και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν έχει ενταχθεί από χρόνια στο σχέδιο πόλης, αντίθετα με άλλες περιοχές γύρω της αλλά και άλλες πολύ πολύ πιο απομακρυσμένες.Απαρτίζεται από ιδιωτικές εκτάσεις που είχαν χρήση αστική πολλά χρόνια πριν.Πλέον έχει καταντήσει σκουπιδότοπος και έτσι θα παραμείνει εσαεί σε μία απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το κάστρο και το πιο ελκυστικό μέρος της πόλης.Αυτό το κομμάτι γης κόβει την πόλη στη μέση καθώς ούτε δρόμος δεν υπάρχει. Καλώς ή κακώς η παμβώτιδα λίμνη είναι μία λίμνη που τουλάχιστον στο δυτικό τμήμα της πάντα περιστοιχιζόταν από κατοικίες. Πρέπει να ενημερωθούμε ποιοι φορείς κατά κύριο λόγο τοπικοί αλλά και κεντρικοί γνωμοδότησαν και με ποιο αιτιολογικό για να προκύψει αυτό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος

  • 11 Ιανουαρίου 2019, 10:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ Δ.

    Νομίζω ότι για την Υποζώνη Β5.3. πρέπει να επιτρέπεται η ήπια δόμηση και οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής σε μικρή κλίμακα

  • 10 Ιανουαρίου 2019, 11:57 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η περιοχή Β.5.3 δηλαδή παγώνει πλήρως; Ας αποζημιώσουν τους κατοίκους και οικοπεδούχους, να κατεδαφίσουν την περιοχή και να γίνει πάρκο.

    Το να υπάρχουν αστικά ακίνητα, μαγαζιά και ημιτελή κτίσματα και να μην επιτρέπονται οι οικοδομικές άδειες, είναι αδιανόητο.

    Την λογική όσοι πρόλαβαν – πρόλαβαν δεν την καταλαβαίνω.

  • 10 Ιανουαρίου 2019, 09:16 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΖΩΝΗΣ Β.5.3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ)?
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ (ΜΑΒΙΛΗ – ΜΑΤΣΙΚΑ – ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ – ΕΑΝΚΙ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΠΑΝΩΝ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ «ΠΡΟΛΑΒΕΙ» ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΧΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ?

  • 10 Ιανουαρίου 2019, 09:57 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΖΩΝΗΣ Β.5.3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ)?
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ (ΜΑΒΙΛΗ – ΜΑΤΣΙΚΑ – ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑ – ΕΑΝΚΙ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΠΑΝΩΝ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ «ΠΡΟΛΑΒΕΙ» ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΧΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

  • ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΜΕΝΩ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΕ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ Η΄ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΛΙΜΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΜΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΜΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑ Ή ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ?. ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ… ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΑΠΟΘΗΚΩΝ, ΜΠΑΡ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ club ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ «ΤΣΙΓΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ» ΑΝΑΡΧΑ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΧΘΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

  • 9 Ιανουαρίου 2019, 12:11 | Δημήτρης Γ.

    Ακολουθήστε το παράδειγμα του Αμβρακικού κι αφήστε τους αποκλεισμούς.Τα αρπακτικά των μ.κ.ο μυρίστηκαν χρήμα.
    Δώστε τη διαχείριση,ενός μεγάλου τμήματος της λίμνης,στους κυνηγούς.

  • 6 Ιανουαρίου 2019, 14:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

    Η αναφορά στην παράγραφο ΙΙ.5 της Ζώνης Β, για την υποπαράγραφο: β) Στις υποζώνες Β5.2. και Β.5.3.
    Aπαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων.
    Κατ΄ εξαίρεση μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες (εφόσον απαιτούνται) για ίδρυση, λειτουργία και εξυπηρέτηση έργων υποδομών και κοινής ωφέλειας, και των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, εφόσον ο οικείος Φορέα Διαχείρισης βεβαιώσει ότι πληρούν τις διατάξεις της παρ. 3.2.δ του άρθρου 5 του ν. 3937/2011.
    Και ειδικά για την περιοχή της υποζώνης Β5.3 (Μαβίλη -Μάτσικας – Λιμνοπούλα – ΕΑΝΚΙ – Αγ. Νικόλαο Κοπάνων) – (Ζ.Ο.Ε. με στοιχεία α, β)
    Βρίσκει αρκετούς ιδιοκτήτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με πολλά ερωτήματα. Καθότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» είναι άστοχος, η περιοχή δεν παρουσιάζει λόγω της θέσης της, την απαιτουμένη οικολογική σπουδαιότητά, που θεωρείται σημαντική, για να ενταθεί στο Περιφερειακό Πάρκο, με απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, ίσως και η μη δυνατότητα μελλοντική πολεοδόμησης της περιοχής, που ζημιώνει τους ιδιοκτήτες της περιοχής οικονομικά και οικιστικά.
    Ένα μεγάλο τμήμα της υποζώνης Β.5.3, η περιοχή από Μαβίλη – Μάτσικας – Λιμνοπούλα έως και ΕΑΝΚΙ (Ζ.Ο.Ε. με στοιχεία α, β) αποτελεί μια χερσαία περιοχή, εκτός σχεδίου πόλης, στην κάρδια της πόλης, που χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη από όλες τις παρελθούσες Δημοτικές, Νομαρχιακές, Περιφερειακές αρχές της πόλης μας, με τους ιδιοκτήτες να διεκδικούν την ένταξη στο σχέδιο της πόλης μας. Και δεν νομίζω ότι, μια νέα επανεξέταση της περιοχής Β.5.3 του υπό διαβούλευση σχεδίου του Π.Δ, με ποιο ευνοϊκότερους όρους, είτε η εξαίρεση της περιοχής από το σχέδιο του Π.Δ, θα ανατρέψει τον σκοπό του προεδρικού διατάγματος και θα διατάραξη την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου, με το φυσικό περιβάλλον, ζημιώνοντας την αποκατάσταση της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: Δεν πρέπει το νέο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, να της δώσει την «χαριστική βολή» στην υποζώνη Β5.3, αλλά μετά από νέα πολεοδομική μελέτη, που θα καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ. και Δ. του άρθρου 3 του από 5.5.1989 Π.Δ./Δ΄297, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ 30.3.93 /ΦΕΚ Δ’ 389, η παράγραφος Η. περιοχή με στοιχείο 4 (παραλίμνια περιοχή βιοτόπου) σε 2β, θα επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια για χρήση κατοικίας, για την επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών και των νομίμως υφισταμένων έργων για λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτήτων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2018, 19:29 | ΠΛΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΌΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΉ Β.5.3 ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ . ΟΣΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΧΑΣΑΝΕ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2018, 23:32 | Ευστράτιος Παπαδημητρίου

    + Μέχρι ποιά απόσταση η λίμνη αλληλεπιδρά με τον υδροφόρο ορίζοντα;
    + Η βιομηχανική άντληση νερών στις περιοχές των ζωνών Α, Β Δ, Δ με σκοπό το κέρδος θα επιτρέπεται; Ο υδροφόρος ορίζοντας θα επηρεάζεται από μια τέτοια χρήση; Διότι, εφόσον απαγορεύονται εργασίες που μολύνονυ τον υδροφόρο ορίζοντα, πώς μπορουν να επιτρέπονται αυτές που τον αδιεάζουν;
    + Επίσης, πρέπει να μπορεί να εξασφαλιστεί η μή μόλυνσή του από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου;

  • 22 Δεκεμβρίου 2018, 19:48 | Νικολαός Χ

    Το αρθρο θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρη την απαγόρευση θήρας στις Περιοχές Α εντός τις λίμνης και τις παράκτιες.

    η περιοχή Α5 σήμερα είναι ορμητήριο θήρας οπότε θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη απαγόρευση.

    Σήμερα η παράνομη Θήρα επί του νησιού Α3 αλλά και με πλωτά μέσα στο Α1 είναι σε υπερβολικό βαθμό. Οι θηρευτές κατα την εποχή που υπάρχουν μεταναστευτικοί πληθυσμοί πουλιών προβαίνουν σε τρομερά νούμερα θηραμάτων.

    Επί του Α3 υπάρχουν άπειρες στάνες παράνομα οικιακά κοτοστάσια στα οποία στο άρθρο δεν απαγορεύει και δεν αναφέρει κυρώσεις.

    Το άρθρο θα πρέπει να μεριμνήσει για ΦΥΣΙΚΟ αλιευτικό καταφύγειο!
    Θα πρέπει να υπάρχει ζώνη Α1.1 μη αλιεύσυμη και αντίθετα Α1.2 να επιτρέπει την αλίευση. Στην λίμνη η ελεύθερη χρήση αλίευσης έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση αρκετών πληθυσμών ψαριών σε είδος και μέγεθος.