Άρθρο 9 Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

Για την  άσκηση της θήρας των θηρεύσιμων ειδών της ορνιθοπανίδας, εντός των ΖΕΠ, εκτός των σχετικών προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα της υπ. αριθ. 87578/703/6.3.2007 ΚΥΑ (Β’ 581/23.4.2007), καθορίζονται επιπλέον οι ακόλουθες απαιτήσεις:

1.    Η θήρα των θηρεύσιμων ειδών, επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα που αρχίζει την 20 Αυγούστου και τελειώνει την 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους.

2.    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή/και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι τυχόν κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης της θήρας δεν εμποδίζει την πλήρη προστασία των ειδών χαρακτηρισμού που ενδέχεται να επηρεάζει η ανωτέρω κλιμάκωση. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου η οποία εγγυάται την πλήρη προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποιήσεως. Η μέθοδος αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην προστασία όλων των πτηνών ενός είδους και όχι μόνο σε προστασία ενός ορισμένου ποσοστού τους.

3.    Για τα υδρόβια και παρυδάτια θηρεύσιμα είδη η κυνηγετική περίοδος λήγει οπωσδήποτε στις 31 Ιανουαρίου.

4.    Από  την  έναρξη  ισχύος  της παρούσας  απόφασης  και  ειδικότερα  από  την περίοδο θήρας 2011-2012 και εντεύθεν απαγορεύεται:

α) η θήρα του είδους ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons) στα ενδιαιτήματα του είδους νανόχηνα (Anser erythopus), δηλαδή στις ΖΕΠ των υγροτόπων Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης, Δέλτα Νέστου, Λίμνης Ισμαρίδας, Λίμνης Βιστονίδας – Πόρτο Λάγος και Δέλτα Έβρου για περίοδο τριών (3) ετών.

β) η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο τριών (3) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους.

(γ) η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά.

(δ) η χωροθέτηση εντός ΖΕΠ περιοχών εκγύμνασης κυνηγετικών σκυλιών καθώς και η διεξαγωγή  πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.

5.    Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δύναται, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, να λαμβάνει πρόσθετες περιοριστικές της θήρας ρυθμίσεις εντός ΖΕΠ, σε περίπτωση δυσμενών ή ακραίων καιρικών συνθηκών ή πυρκαγιάς.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 21:45 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

    Με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία έρχεστε να καλύψετε ένα κενό το οποίο υπάρχει μόνο στο μυαλό των «συμβουλατόρων» της πράσινης ανάπτυξης και τίποτα περαιτέρω. Επικίνδυνα ζώα (λύκοι κ.α.) αφέθησαν τα τελευταία χρόνια στις ορεινές περιοχές προκαλώντας μόνο ζημίες και δημιουργώντας απόγνωση αφενός και μείωση του αριθμού των γηγενών άγριων θηραμάτων αφετέρου.
    Μην αυξάνετε τις ΖΕΠ αλλά αυξήστε τα ΔΑΣΗ!
    Μην απαγορεύσετε το κυνήγι της πετροπέρδικας αλλά μειώστε τις μέρες την εβδομάδα που επιτρέπετε το κυνήγι αυτής.
    Μην έχετε παιδιά (τους οικολόγους) και αποπαίδια (τους κυνηγούς) , αλλά ένα πιο οικουμενικό… σώμα συμβούλων !!!
    Θ.Μ.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 21:41 | κωνσταντινα κ.

    κυρια υπουργε… ανηκω σε μια κυνηγετικη οικογενεια.απο μικρη θυμαμαι την ανυπομονησια στο προσωπο του πατερα μου,των θειων μου για την εναρξη της κυνηγετικης περιοδου και τωρα του αρραβωνιαστικου μου.οπως αποδειχτηκε και απο προσφατη μελετη οπου υπαρχει πρασινο-δασος,αλσος κτλ.-υπαρχει ζωη.οπου εχουν καει δαση η ζωη ειναι περιορισμενη.οποτε θα ηταν προτιμοτερο και λογικοτερο να προτιμησετε την δημιουργια ενος σχεδιου για την προστασια των δασων και την αμεση ανταποκριση σε περιπτωση αναγκης-πυρκαγια-πολυ πιο γρηγορα απο σημερα.το περιβαλλον και τη βιοποικιλλοτητα δεν τα βλαπτει το κυνηγι,τα βλαπτει η απουσια δασων και η απουσια των βιοτοπων οπου μπορει να τραφει,να αναπαραχθει και να παραμεινει η πανιδα,ειτε η ενδημικη,ειτε η αποδημητικη.κατ’επεκταση διαφωνω με το αρθρο 9.μη πολεματε το κυνηγι,συμμαχιστε μαζι του για την προστασια της πανιδας στην χωρα μας.αυτο θελουν και οι κυνηγοι.ευχαριστω πολυ.

  • Αφου τελειωνει η διαβουλευση σημερα, θα ηταν σκοπιμο
    ΠΡΙΝ εκδωσετε την αποφαση σας, και αφου μελετησετε
    τα μηνυματα που σταλθηκαν, να μας πειτε τα συμπερασματα σας…!

    Ακομη, καλο θα ηταν μιας και εχουμε Δημοκρατια, να μας πειτε
    τα σχεδια (3ετη..) για την πετροπερδικα και τις μελετες που σας
    οδηγησαν στην οποια αποφαση σας…

    Υπαρχει και ο «κοινος νους», που ευτυχως δεν μπορει να τον αλλαξει
    κανενας στους Ελληνες…!!!
    Ακολουθηστε τον και μιληστε ΚΑΙ με τους κυνηγους…, ανθρωποι
    ειμαστε και εμεις αυτης της χωρας…!!

    Ζωη
    Εκτος
    Πολης…

    Αυτο θα ταιριαζε καλυτερα πιστευω…!! Γιατι ΟΛΗ η φυση χριζει της ιδιας προστασιας… ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 21:40 | Γιάννης Καρασμαiλης

    Μετα λύπης άλλη μια φορά βλέπω ότι οι κυβερνώντες (και όχι μόνο!!!) αποφασίζουν και διατάσσουν δίχως να υπολογίσουν τις όποιες -τεκμηριωμένες- απόψεις-αντιδράσεις των ευθέως θιγόμενων κοινωνικών ομάδων… Και άλλη μια φορά προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες…
    Μας απαγορεύεται αδικαιολόγητα εντός ΖΕΠ τη θήρα της πετροπέρδικας, της ασπρομέτωπης χήνας και ποιός ξέρει πόσα ακόμη θηρεύσιμα είδη θα προστεθούν, χωρίς να μπείτε στον κόπο να λάβετε υπ’όψιν τις οποιες μελέτες καταμετρήσεις έχουν γίνει από πλευράς τον κυνηγετικών οργανώσεων. Μα ποιοι είναι οι κυνηγοί επιτέλους; Σίγουρα πάντως δεν είναι αυτοί που θέλουν να εξοντώσουν και να αφανίσουν τα θηράματα από προσώπου γης, γιατί αυτός είναι και ο λόγος υπάρξής των! Και αν δεν φρόντιζαν να διαιωνίσουν το θήραμα, απ λά δεν θα υπήρχε λόγος άσκησης της θήρας… Αλλά και το άλλο: Που είδατε στην Ελλάδα υπερυψωμένες εξέδρες για θήρα πτηνών;;; Αν είναι δυνατον… Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε κράτη του εξωτερικού για λόγους ασφαλείας στο κυνήγι μεγάλων τριχωτων…!
    Μας μιλάτε για επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν και μόνο ΜΚΟ και μάλιστε «οικολογίζουσες»! Μα ποιοί είναι αυτοί; Έχουν κάποιο πτυχίο σχετικό με την οικολογία; Έχουν κάποια άμεση επαφή με τη φύση, εκτός των πάρκων της γειτονιάς τους; Οι Ελληνική ύπαιθρος μαστίζετε από την εγκατάλειψη κι εσείς μας μιλάτε για «πάρκα»! Μα ποιοί θα ελέγχουν και θα φροντίζουν τα πάρκα; Οι (ανύπαρκτοι) δασοφύλακες, οι ΜΚΟ; Ή μήπως να σας ‘δανείσουμε’ μερικούς Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες;;;
    Σε όλη την Ελληνική επικράτεια οι επιθέσεις λύκων είναι καθημερινό φαινόμενο, όπου και να πάει κανείς συναντά πλέον λύκους ή κουφάρια οικόσιτων και όχι μόνο ζώων, και οι ΜΚΟ μας λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμη μερικές δεκάδες απ’αυτούς…! Μα πού είναι αυτές οι ΜΚΟ; Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Ελληνική ύπαιθρο ή δεν τους συμφέρει να τα δουν;
    Το βλέπεται σωστό να σας κλειδώνουν έξω από το σπίτι σας, να το γκρεμίζουν ή και να το πυρπολούν; Κάπως έτσι αισθανόμαστε όταν μας απαγορεύεται το κυνήγι, όταν τα αυθαίρετα μας απαγκωνίζουν από μία περιοχή και όταν οι εμπρηστές καίνε τα Ελλήνικά δαση…
    Κάπως έτσι αισθανόμαστε και τώρα που μας μιλάτε για ΖΕΠ και επιτροπές από ΜΚΟ οι οποίες θα νομοθετούν!!! ΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;; Είναι εκλεγμένοι αιρετοί και τους δίνετε αυτή των εξουσία;;; Απ’όσο γνωρίζω το κάθε σωματείο (ΜΚΟ) έχει εγγεγραμένα 1000-1500 μέλη κι έχουν δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας τα 7…!!!
    Κι έπειτα Εσείς τους βάζετε να νομοθετήσουν για εμάς, χωρίς -έστω τυπικά- να συμπεριλάβετε στις όποιες επιτροπές σας τους (αιρετούς) εκπροσώπους των άμεσα θιγόμενων Ελλήνων κυνηγών (Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος)!
    Πραγματικά εύχομαι να καταλάβετε και να κατανοήσετε την αδικία κατά των Ελλήνων κυνηγών…

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 20:46 | Αλέξανδρος

    (συνεχεια προηγουμενου μηνυματος)

    συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με αυτες.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 20:54 | Αλέξανδρος

    Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει καταφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλοιώσει την έννοια της διαβούλευσης, διαδικασια με την οποία «σέρνει» για ακομη μια φορα στην ουσία Έλληνες πολίτες σε συνεχείς στείρες αντιπαραθέσεις σε καιρό που η ενότητα αποτελεί μάλλον επιτακτική ανάγκη για τη χωρά μας.

    Η ανάρτηση για διαβούλευση αποφάσεων δεν έχει κανενα νοημα αν αυτες δε συνοδεύονται από κάποια έστω στοιχειώδη τεκμηρίωση η οποία θα έπρεπε να αποτελει την ουσία και τη βάση της διαβούλευσης…

    Στην προκειμένη περίπτωση καταγράφεται πλήρης αδιαφάνεια (η οποια επιβεβαιωνεται απο το οτι δεν εχουν αναρτηθει εδω):
    1. στις διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης για την κατάρτιση του καταλόγου με τις ζεπ στην Ελλάδα
    2. Στις διαδικασίες θεσμικής αξιολόγησης της συγκεκριμένης μελέτης απο πλευρας υπεκα πριν την αποστολή του παραπάνω καταλόγου στην Ε.Ε,
    3. Στις διαδικασίες υιοθέτησης από πλευράς ΕΕ του συγκεκριμένου καταλόγου.

    Αφού λοιπόν αυθαίρετα το ΥΠΕΚΑ υιοθέτησε τον κατάλογο με τις ΖΕΠ της ορνιθολογικης και τον έστειλε ως είχε στην Ε.Ε., έρχεται τώρα η ίδια οργάνωση να μοιράσει και τις σχετικές απαγορεύσεις στην τεράστια αυτή Ελληνική δημόσια έκταση που συνθέτουν οι ΖΕΠ που πρότεινε χωρίς αυτές βεβαίως να συνοδεύονται από κάποια επιστημονική τεκμηρίωση.

    Η συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τη συγκεκριμένη οργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την (χωρίς καμία επιστημονική αξιολόγηση) υιοθέτηση του καταλόγου των προτεινόμενων «Ζωνών Ειδικής Προστασίας» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην ιστοσελίδα της οποίας διαβάζουμε:

    «…Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες για το δίκτυο των ελληνικών Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 66 νέες περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει τη σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου….»
    «…Η προσθήκη των νέων αυτών περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου Natura 2000 κατά 6,2 %, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει σήμερα το 27,3% της ελληνικής επικράτειας…»
    «…Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας από την Ορνιθολογική και την Birdlife International. …»

    Στην περίπτωση όμως της έκδοσης της Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα, το Υπουργείο δεν υιοθέτησε στο ακέραιο της προτάσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης με αποτέλεσμα να διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της σχετικό δελτίο τύπου αντίθετου ύφους και ήθους από το παραπάνω:

    «…Το νέο Υπουργείο επιλέγει να ακολουθήσει παλιές πολιτικάντικες μεθόδους, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Παρά την κατάθεση προτάσεων της Ορνιθολογικής για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, μετά την έκκληση του ίδιου του Υφυπουργού κ. Μωραϊτη, δεν έγινε η παραμικρή αλλαγή. Εφόσον λοιπόν η ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί προτεραιότητα για το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένουμε ότι η λύση για το κυνήγι στην Ελλάδα θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας…»

    Από τα παραπάνω γίνεται προφανές το γεγονός πως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χειρίζεται την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με «το καρότο και το μαστίγιο» και εκφράζει συγχαρητήρια εκεί που υιοθετούνται και απειλές εκεί που δεν υιοθετούνται οι μη επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις της.

    Γίνεται επίσης προφανές πως όπως και στο παρελθόν με το ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι και τώρα με το ΥΠΕΚΑ, τα αρμοδια υπουργεία υποκύπτουν στις απειλές των ΜΚΟ με διαφορές παροχές όπως η άνευ αξιολόγησης υιοθέτηση και θεσμοθέτηση των μη επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων τους οι οποίες μάλιστα πλήττουν διαφορές δραστηριότητες Ελλήνων πολιτών.

    Αποτελεί κατ επέκταση το λιγότερο πολιτική, ηθική αλλά και επιστημονική έκπτωση η συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τη συγκεκριμένη οργάνωση και η συμμετοχή της Ορνιθολογικης σε νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες.

    Πόσο μάλλον όταν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα κονδύλια που έχει απορροφήσει η ορνιθολογική και το wwf (που την υποστηρίζει από απόσταση για τους δικούς του «λόγους» χωρίς να έχει κανένα στοιχείο στη διάθεση του) και τα αποτελέσματα που είχαν τα προγράμματα που έχουν εκπονήσει στην Ελληνική φύση για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το έργο και τη δράση τους καθώς και την ορθότητα στη διαχείριση Εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Εκτιμώ πως η έμμονη των ΜΚΟ για χωρίς τεκμηρίωση περιορισμούς της θήρας και η άνευ όρων υιοθέτηση τους από το υπεκα, δημιουργούν αναίτια φανατισμό και πόλωση που αποτυπώνονται έντονα στα σχόλια της διαβούλευσης. δεν ειναι τυχαιο αλλωστε

    Αποτέλεσμα της παραπάνω φαιδρής κατάστασης (με τη σφραγίδα της Υπουργού που έχει κανει το ιδιαιτερα σημαντικο λαθος να τοποθετείται συστηματικά υπερ των μεν και εναντιον των δε συμβαλλοντας έτσι τα μεγιστα χωρις λογο και αντιθετα στις υποχρεωσεις της) είναι ο αποσυντονισμός των θεσμικών και μη, παραγωγικών δυνάμεων του τόπου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας που δεν αντέχει άλλες στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ φορέων και υπηρεσιών που εξαντλούν την περιβαλλοντική ρητορική τους από γραφεία σε μεγαλουπόλεις και κεφαλαιοποιούν προς ίδιο όφελος την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική φύση.

    Με βάση τα παραπάνω ζητώ την άμεση απόσυρση του συγκριμένου σχεδίου ΚΥΑ.

    Στο βαθμό που οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ δεν ελέγχονται ουτε σε οικονομικο ουτε σε επιστημονικο επιπεδο για τα πεπραγμενα τους θα διατηρειται η αδιαφανεια στη συ

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 20:25 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΥΔΑΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΗ! ΣΤΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Η ΜΠΕΚΑΤΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕς ΠΟΥ ΦΩΛΕΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΦΩΛΕΟΠΟΙΕΙ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΜΑΙΟ!

  • Θεωρούμε απαραίτητη την ενιαία ημερομηνία λήξης της κυνηγετικής περιόδου, με βάση και τη σχετική νομολογία του ΔΕΚ (που απαγορεύει την ατεκμηρίωτη κλιμακωτή ημερομηνία λήξης του κυνηγιού) στις 31 Ιανουαρίου για όλα τα είδη.
    Για την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), κατά τη διάρκεια της τριετούς απαγόρευσης (αλλά και μετά από αυτήν) στις ΖΕΠ , θα πρέπει να παρθούν ορισμένα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένης μείωσης του πληθυσμού της: Απαιτείται μείωση της διάρκειας θήρας του είδους σε όλη την Ελλάδα (και της επιτρεπόμενης κάρπωσης), καθώς και μέτρα διαφύλαξης των ενδιαιτημάτων του είδους αυτού λόγω της ανόδου του δασοορίου στις ορεινές περιοχές (ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής).
    Επίσης, θα πρέπει να απαγορεύεται τελείως (και όχι μόνο για τρία χρόνια) το κυνήγι κάθε είδους αγριόχηνας και ιδιαιτέρως της ασπρομετοπόχηνας, λόγω της ομοιότητά της και άρα της πιθανής σύγχυσης με τη νανόχηνα, που αποτελεί σπάνιο είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα πρόσφατα περιστατικά λαθροθηρίας νανόχηνας.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 19:26 | Σωτηριος Δημητροπουλος

    Κυρια υπουργε εχετε πατησει ποτε σε χωμα;

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 19:04 | Τ. Πέππας

    Ορέα!
    δ(ιαβ)ουλευτήκαμε και για τις ΖΕΠ, έχει και το ΥΠΕΚΑ τη συμμετοχή που ήθελε, μας ανακοίνωσαν και οι ΜΚΟ τις ντιρεκτίβες τους – πάντα σύμφωνα με τας γραφάς -, διαμαρτυρύθηκαν έντονα και οι κυνηγετικές οργανώσεις μας.
    Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε.

    Άντε νάρθει κι η Κυριακή να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

    Καλά κρασά πάντα με κυνηγετικούς χαιρετισμούς!

    Τ.Π.

    Αναφέρετε το Σχόλιο

    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 15:26 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

    Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τα μέχρι πρότινος αρμόδια Υπουργεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και τα συμφέροντα που αναπτύσσονται εις βάρος της Ελληνικής φύσης, αποτελούν τη βασική αιτία για το φαινόμενο της ελλιπούς και αποσπασματικής (σε επίπεδο εγκατάλειψης) προστασίας της Ελληνικής φύσης.

    Άμεση συνέπεια της παραπάνω πραγματικότητας αποτελεί η ανάδειξη διάφορων Οργανώσεων σε θεματοφύλακες της Ελληνικής φύσης και ρυθμιστές (σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση του ΥΠΕΚΑ) στις διαδικασίες θέσπισης του πλαισίου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

    Η συμμετοχή των περιβαλλοντικών ΜΚΟ αλλά και όλων των σχετικών φορέων στο επίπεδο της ενημέρωσης και της πληροφόρησης των αρμόδιων Υπηρεσιών δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αναγκαία με δεδομένη την έλλειψη περιβαλλοντικών δεδομένων που καταγράφεται στις τελευταίες.
    Σε ότι αφορά όμως στη θέσπιση νόμων και διατάξεων που ενδέχεται να έχουν περιοριστικό χαρακτήρα για διάφορες δραστηριότητες (επαγγελματικές – ελευθέρου χρόνου) που αναπτύσσονται στην Ελληνική φύση, η υιοθέτηση των όποιων προτάσεων προκύπτουν από τους παραπάνω μη θεσμοθετημένους φορείς από το αρμόδιο Υπουργείο δε μπορεί παρά να προϋποθέτει τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων – άμεσα σχετικών φορέων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανές αντιδράσεις.

    Κατ’ επέκταση οι προτάσεις των περιβαλλοντικών ΜΚΟ θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση και αξιοπιστία, την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, τη δυνατότητα εφαρμογής και τις επιδράσεις που ενδεχομένως θα έχουν στις τοπικές κοινωνίες και τους διάφορους χρήστες καθώς και ως προς τις πιθανές αντιδράσεις των τελευταίων, πριν ενσωματωθούν σε κάποιο Νόμο ή Υπουργική Απόφαση.
    Σε ότι αφορά στη θήρα, καταγράφεται συστηματική προκατάληψη των περιβαλλοντικών ΜΚΟ που συμμετέχουν πλέον σε αμιγώς κυβερνητικές διαδικασίες όπως η θέσπιση Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, η οποία όμως δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Ζώων που εκδόθηκε πρόσφατα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Υπουργό κ. Μπιρμπίλη ως «βασικό εργαλείο που θα αποτελέσει τη βάση για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας» πλην όμως στερείται στοιχειώδους επιστημονικής τεκμηρίωσης στην πλειοψηφία των αναφορών που περιλαμβάνει τουλάχιστον στη θεματική ενότητα για τα πτηνά από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει πρωτογενή δεδομένα και παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στη βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

    Με δεδομένη την εγκατάλειψη σε βαθμό καταστροφής που καταγράφεται σε πολλές από τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας όπως η λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης (μια λίμνη… χωρίς νερό πια), αλλά και την αδυναμία ουσιαστικής φύλαξης και εφαρμογής διαχειριστικών δράσεων λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων στις αρμόδιες Υπηρεσίες, η εφαρμογή των όσων προβλέπονται από το συγκεκριμένο σχέδιο ΚΥΑ για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο την (τραγική σε μερικές περιπτώσεις) πραγματικότητα στην προστασία των πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους.

    Θεωρούνται επομένως καθαρά επικοινωνιακές και ανέξοδες οι αναφορές για έργα βελτίωσης και αποκατάστασης των φυσικών ενδιαιτημάτων που καταγράφονται στο παραπάνω σχέδιο ΚΥΑ, πόσο μάλλον όταν στην πράξη το ΥΠΕΚΑ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δεν έχει επιδείξει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τους πόρους ούτε το προσωπικό για να προβεί σε ουσιαστική προστασία και διαχείριση στην πράξη ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα.

    Η ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα της άγριας πανίδας της χώρας, προϋποθέτει κατά τη γνώμη μας:
    1. Την εξασφάλιση πόρων για την έναρξη συστηματικής και διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης των διαφόρων ειδών και των ενδιαιτημάτων τους από φορείς και ιδιώτες με αποδεδειγμένη την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση
    2. Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παραπάνω καταγραφής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη σύνταξη επικαιροποιημένων καταλόγων με τα είδη προτεραιότητας ανά κατηγορία.
    3. Τη συσχέτιση των παραπάνω αποτελεσμάτων με την υφιστάμενη κατάσταση στο επίπεδο της προστασίας και διαχείρισης και την αναθεώρηση του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών με κατάργηση όσων δεν πληρούν πλέον τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας τους και τη θέσπιση νέων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο έτσι ώστε να καθίσταται ρεαλιστική και λιγότερο δαπανηρή η λήψη και εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων
    4. Τον επιστημονικά τεκμηριωμένο προσδιορισμό των απειλών που υφίστανται τα είδη προτεραιότητας και τα φυσικά τους ενδιαιτήματα.
    5. Τον επιστημονικά τεκμηριωμένο προσδιορισμό των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της επίδρασης των παραπάνω απειλών
    6. Το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους διάφορους χρήστες που ενδέχεται να επηρεαστούν από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για τα αντισταθμιστικά οφέλη όπου αυτά κριθούν απαραίτητα
    7. Την εξασφάλιση πόρων για την εφαρμογή και την παρακολούθηση – επόπτευση της αποτελεσματικότητας των διαχειριστικών μέτρων.
    8. Την αξιοποίηση σε επίπεδο συνεργασίας όλων των φορέων που σχετίζονται ή επηρεάζονται άμεσα από τα διαχειριστικά μέτρα για τη μέγιστη δυνατή επιτυχία της εφαρμογής τους.

    Στο βαθμό που το συγκεκριμένο σχέδιο ΚΥΑ δεν εξασφαλίζει έστω και μία από τις παραπάνω προτάσεις εκτιμούμε πως δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στην εισαγωγή του και κατ’ επέκταση προτείνουμε την πλήρη απόσυρσή του.

  • Άρθρο 9- Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

    1. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα που πρέπει να ρυθμίζεται σε επίπεδο όλης της ελληνικής επικράτειας και όχι μεμωνομένα στις ΖΕΠ. Ειδικές ρυθμίσεις για τις ΖΕΠ θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και τις απειλές των ειδών χαρακτηρισμού, και όχι των θηρεύσιμων ειδών. Η θέση της Ορνιθολογικής παραμένει σαφής: η λήξη της κυνηγετικής περιόδου θα πρέπει να οριστεί η 31 Ιανουαρίου για όλα τα είδη πουλιών. Η θέση αυτή στηρίζεται στην μοναδική μελέτη του ΥΠΑΑΤ η οποία προτείνει την ημερομηνία αυτή για τα υδρόβια είδη (Σ. Καζαντζίδης, Μ. Νοΐδου, 2008, «Προσδιορισμός της φαινολογίας μετανάστευσης των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών»», ΥΠΑΑΤ-ΕΘΙΑΓΕ- Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Θεσσαλονίκη), ενώ δεν υπάρχει ακόμη μελέτη που να αποδεικνύει την μη σύγχυση και όχληση των υπολοίπων ειδών πουλιών εάν διατηρηθούν οι υφιστάμενες κλιμακωτές ημερομηνίες λήξης. Επίσης, το ΔΕΚ έχει αποφανθεί σαφώς για το συγκεκριμένο ζήτημα με απόφασή του , η οποία απαγορεύει στα κράτη μέλη να καθορίζουν ημερομηνίες λήξεως της θήρας κυμαινόμενες ανάλογα με τα είδη πτηνών, εκτός εάν έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη (Επιτροπή/Γαλλία, όπ.αν., σκ.43 και Association pour la protection des animaux sauvages κ.λπ., όπ.αν., σκ.22: Η κυνηγετική περίοδος πρέπει να ορίζεται με τρόπο τέτοιο ώστε να «εγγυάται την πλήρη προστασία των αφορούμενων ειδών» (Επιτροπή/Γαλλία). Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ότι «[…] η οδηγία δεν παρέχει στις εθνικές αρχές την εξουσία να καθορίζουν ημερομηνίες λήξεως της θήρας κυμαινόμενες ανάλογα με τα είδη πτηνών, εκτός της περιπτώσεως κατά την οποία το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μπορεί να προσκομίσει στοιχεία στηριζόμενα σε επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα» (Association pour la protection […])). Ως εκ τούτου, κρίνεται αποσπασματική η παράγραφος 3 του παρόντος άρθρου που αφορά στην λήξη της κυνηγετικής περιόδου για τα υδρόβια στις 31 Ιανουαρίου, γιατί η ρύθμιση αυτή θα έπρεπε να είχε περιληφθεί στην ΚΥΑ ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τα Πουλιά.

    Πρόταση: Η λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να αφορά όλη την ελληνική επικράτεια.

    2. Για την ειδική προστασία των ΖΕΠ κρίνονται θετικές οι προτεινόμενες απαγορεύσεις θήρας για τα είδη ασπρομέτωπη χήνα και πετροπέρδικα. Παρόλα αυτά, η απαγόρευση για την ασπρομέτωπη χήνα είναι αναγκαία, λόγω σύγχυσης με την παγκοσμίως απειλούμενη Νανόχηνα, και έτσι η απαγόρευση πρέπει να είναι ολική και όχι μόνο 3ετής, όπως άλλωστε προτείνει και το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για την Νανόχηνα (βλ. Jones, T., Martin, K., Barov, B., Nagy, S. (Compilers). 2008. International Single Species Action Plan for the Conservation of the Western Palearctic Population of the Lesser White-fronted Goose Anser erythropus. AEWA Technical Series No.36. Bonn, Germany). Επίσης, η καλημάνα τεκμηριωμένα θα επωφεληθεί από ανάλογη προσωρινή απαγόρευση με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Διαχείρισης (βλ. European Union Management Plan for Lapwing Vanellus vanellus (2008-2010), Technical Report-2009-033). Είναι ατεκμηρίωτο το κριτήριο με το οποίο η καλημάνα δεν περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ, ειδικά όταν το Υπουργείο σας έχει την απαραίτητη σχετική τεκμηρίωση.

    Πρόταση: Στην παράγραφο 4 του άρθρου θα πρέπει να αφαιρεθεί η περίοδος τριών (3) ετών για την απαγόρευση της θήρας της ασπρομέτωπης χήνας, και η απαγόρευση να γίνει διαρκής. Προτείνεται επίσης να προστεθούν τα εξής εδάφια:
    «-η θήρα του είδους καλημάνα (Vanellus vanellus) για περίοδο τριών (3) ετών».

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 15:45 | Τ. Πέππας

    @4 Νοεμβρίου 2010, 12:40 | Σάββας Καζαντζίδης (Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών) & 3 Νοεμβρίου 2010, 16:24 | WWF Ελλάς

    Επειδή οι προτάσεις σας είθισται να είναι «σύμφωνα με τας γραφάς» σας παραπέμπτω στις περιόδους θήρας κρατών της Ε.Ε.
    http://www.peppas.eu/content/view/186/42/lang,el/#allesxores

    Αν το επιθυμείτε και το αντέχετε μπορώ να σας παραπέμψω και σε χώρες εκτός ΕΕ.

    @4 Νοεμβρίου 2010, 12:40 | Σάββας Καζαντζίδης (Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών)

    Κύριε Καζαντίδη μπορείτε εσείς μήπως να λύσετε την απορία του Ευρωπαίου αναγνώστη και παρατηρητή πτηνών του birdforum, ο οποίος ρωτά πως είναι δυνατόν είδος το οποίο απαρτίζει σμήνος 750 ατόμων να συμπεριλαμβάνεται σε αναφορά ως σπάνιο από την Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος;
    http://www.peppas.eu/content/view/203/42/lang,el/

    Επίσης «σύμφωνα με τας γραφάς» αγαπητέ;

    Με κυνηγετικούς χαιρετισμούς,

    Τ.Π.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 13:25 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Οι γνωστοί άγνωστοι χτύπησαν ξανά με μία ρυθμιστική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, και με τις γνωστές απειλές του τύπου «θα σε εξαφανίσουμε» .. Κα Υπουργέ μη σκέφτεστε μόνο σύφωνα με τους υποστηρικτές του κυνηγιού, αλλά σύμφωνα και με τους μη υποστηρικτές..Είμαστε και εμείς αρκετές χιλιάδες…Ίσως μια δημοσκόπηση να βοηθούσε…Υποστηρίζουμε τη κατάργηση του κυνηγιού…

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 12:40 | Σάββας Καζαντζίδης (Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών)

    Άρθρο 9. παρ 1.
    H κυνηγετική περίοδος σε όλες τις ΖΕΠ να είναι από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αυτό προκύπτει από το ότι ο Φεβρουάριος είναι σαφέστατα μήνας μετανάστευσης πολλών θηρευσίμων ειδών καθώς και από τη νομολογία του ΔΕΚ (αποφάσεις C-435/92 και C-38/99) που δεν επιτρέπει την κλιμακωτή λήξη της θήρας ανά είδος αν δεν έχουν τηρηθεί κάποιοι όροι και προϋποθέσεις (βλ. Οδηγό για τη Θήρα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2008). Έχει εξ άλλου αποδειχθεί με πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα οτι οι κλιμακωτές ημερομηνίες ΔΕΝ τηρούνται στην πράξη και ότι οι κυνηγοί δεν κάνουν διάκριση των ειδών που θηρεύουν. Αυτή η περίοδος άλλωστε ισχύει στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών.

    Επιπλέον, προτείνουμε να απαγορευθεί η θήρα σε όλους τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ). Εντός περιόδου 3 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσης, οι υγρότοποι Ραμσαρ να θεσμοθετηθούν ως ΚΑΖ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (όπως προκύπτει και από νομολογία του ΣτΕ, απόφαση 1342/92).

    Παρ. 4. Είναι πολύ σωστή η εισήγηση της απαγόρευσης του κυνηγιού της Ασπρομέτωπης χήνας μιας και έχει διαπιστωθεί ότι θηρεύονται Νανόχηνες (που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος) μεταξύ αυτών. Προτείνουμε η απαγόρευση να είναι συνεχής ή να προηγηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού η οποία και θα εισηγηθεί την περαιτέρω απαγόρευση ή κατάργηση του μέτρου.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 12:50 | Βίκυ

    κα Μπιρμπίλη,
    πώς θα σας φαινόταν αν ξαφνικά έβγαινε μια κυβέρνηση και έθετε υπό διωγμό τους οικολόγους και τις οργανώσεις τους χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τα επιχειρήματά τους; Άλλωστε ποιός θηρεύει χελώνες, φώκιες, αρκούδες και λύκους στην Ελλάδα; Και για να προλάβω τυχόν «έξυπνη» απάντηση μιλάω για θήρα και όχι για προστασία περιουσίας από επιδρομή αγριου ζώου. Η φύση δεν χρειάζεται εσάς και τις οργανώσεις που στηρίζετε για να προστατευθεί. Και από ποιούς να προστατευθεί, από τους κυνηγούς; Ή μήπως από τα αυθαίρετα κτίσματα που μόνο όσοι βγαίνουν στη φύση- οι κυνηγοί δηλαδή- ανακαλύπτουν;

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 11:54 | Ελένη Μακρυγιάννη

    Κυρία Υπουργέ,
    θα ήθελα να επισημάνω πως η άσκηση της θήρας έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ασύμβατη δραστηριότητα στους υγροτόπους Ramsar (Απόφαση 1342/1992)!!. Πιστεύω λοιπόν και προτείνω στο Άρθρο 9 να προστεθεί ο όρος της απαγόρευσης της θήρας στις ΖΕΠ οι οποίες είναι ταυτόχρονα και υγρότοποι χαρακτηρισμένοι Διεθνούς Σημασίας (Υγρότοποι Ramsar).

    Δεν μπορεί μία περιοχή να ονομάζεται Προστατευόμενη και ταυτόχρονα να ασκείται η θήρα. Η θήρα μπορεί να ασκείται και είναι μια επιτρεπόμενη φυσικά δραστηριότητα, αλλά υπάρχει γι’ αυτή η υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια. Ποιος ο λόγος να ονομάζεται μία περιοχή Προστατευόμενη, εάν εκεί τα πουλιά δεν έχουν καταφύγιο και προστασία;

    Η φύση ανήκει σε όλους του Έλληνες ή μη πολίτες και εκατομύρια από αυτούς θέλουν απλά και μόνο να υπάρχει και να την χαίρονται (χωρίς να αποκομίζουν κάποια οικονομικά ή άλλα οφέλη). Από την εμπειρία μου βλέπω και ξέρω πως είναι πολύ αρνητική εικόνα σε μία Προστατευόμενη Περιοχή να ασκείται η δραστηριότητα της θήρας, η οποία είναι ανασταλτική στο δικαίωμα που έχουμε όλοι να χαιρόμαστε τη φύση τουλάχιστον στις Προστατευόμενες Περιοχές.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 03:37 | Νικόλας Αρμούτης

    @ Βαγγέλης Κανιάστας 27 Οκτωβρίου 2010, 18:41
    Χαίρομε φίλε μου που σε έκανα και γέλασες, είναι καλό να δίνεις χαρά στον συνάνθρωπο.
    Θα ήθελα όμως να σου επισημάνω ότι δεν μίλησα για μείωση του πληθυσμού των αλεπούδων, αλλά για έλεγχο του πληθυσμού τους, ίσως στην οικολογία όπως αφήνεις να εννοηθεί ότι έχεις διαβάσει να διαχωρίζονται αυτοί οι όροι. Σε πληροφορώ λοιπόν ότι η αλεπού, στερούμενη φυσικών εχθρών και επικουρούμενη από τους τεράστιους σκουπιδότοπους έχει φτάσει σε υπερπληθυσμό και μια βόλτα στο επαρχιακό δίκτυο, τις ώρες που η αλεπού κινείται και κυνηγάει θα σε πείση.
    Επίσης δεν ξέρω σε πιο βιβλίο οικολογίας διάβασες ότι υπάρχει υπερπληθυσμός αρουραίων στα βουνά, μιας και η πετροπέρδικα εκεί ζει ξέρεις …

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 02:58 | Νικόλας Αρμούτης

    @ Χασιλίδης Παύλος 28 Οκτωβρίου 2010, 11:15
    Κύριε Χασιλίδη ενδιαφέροντα τα όσα καταθέσατε, καθώς και η προσπάθεια συκοφάντησης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αλλά μια και είστε υπάλληλος Δασαρχείου, λύστε μου μια απορία: Πως γίνετε στα 21 χρόνια που κυνηγάω να μην έχω δεχτεί ούτε μία φορά έλεγχο από το Δασαρχείο, αλλά από την κυνηγετική θηροφυλακή να ελέγχομαι τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο;
    Θα ήταν χρήσιμο να παραθέτατε στοιχεία από την υπηρεσία σας σχετικά με το πόσες μηνύσεις έχουν κατατεθεί από τα Δασαρχεία και πόσες από τους θηροφύλακες, έτσι για την ιστορία. Πιστέψτε με, αν τα δασαρχεία έκαναν καλά τη δουλειά τους δεν θα χρειαζόταν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη η κυνηγοί και να πληρώνουν θηροφύλακες. Ελπίζω το Δασαρχείο στο οποίο εργάζεστε να έχει καύσιμα, γιατί το Δασαρχείο της περιοχής μου δεν περιπολεί μιας και δεν έχει καύσιμα να κινήσει τα οχήματά του.

  • 3 Νοεμβρίου 2010, 19:21 | ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    kontos psalmos aliloyia tin kiriaki tha exi ekloges kai tha labete to minima sas gia ayta poy kanete gia to kinigi ftani pia oi koroidia apoloys sas to mono poy sas niazi einai na ta pernete kai na klinete perioxes gia na min kinigame stamatisate tis bitzotrates kai etoimazete kai alla kolpa gia to kinigi alla den tha sas perasi tha mas brite mprosta sas me nomoys tis E.E. min fobaste exi kai ekloges stin K.S.E. ekei na deite ti tha pathoyn oi kirioi poy mas ekprosopoyn

  • 3 Νοεμβρίου 2010, 17:58 | Γιώργος Αποστολόπουλος

    Κυρίες και κύριοι του ΥΠΕΚΑ,
    Χωρίς κανένα πρόσχημα, χωρίς νομιμότητα, χωρίς επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά μελέτες και αιτιολογήσεις, αδιαφορώντας για τη θέληση του κόσμου και τις παραδόσεις του λαού μας, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια τις δημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες, προχωρείτε στην από καιρό σχεδιασμένη από τις αντικυνηγετικές Μ.Κ.Ο. και τους μεγαλοεπιχειρηματίες σπόνσορές τους ολομέτωπη και απροκάλυπτη πλέον επίθεση ενάντια στο κυνήγι και τους κυνηγούς.
    Αρχικά χαρακτηρίσατε ως Ζ.Ε.Π. όλα τα κυνηγοτόπια της χώρας, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, χωρίς να έχετε τέτοια υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. μόνο και μόνο επειδή το θέλανε οι χρυσοεπιχορηγούμενοι, ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ, ψευτοσωτήρες του περιβάλλοντος των θολών και παγκοσμίως (πλην Ελλάδος) πλέον αμφισβητούμενων και πολλές φορές νομικά ελεγχόμενων Μ.Κ.Ο.
    Τώρα προχωρείτε σε απαγόρευση του κυνηγιού μέσα στις ζώνες αυτές. Δε μας ξεγελάτε, ξέρουμε πως δεν πρόκειται περί μικροαπαγορεύσεων. Δεν κόβετε μόνο το Φλεβάρη στα υδρόβια. Δεν απαγορεύετε μόνο τη χήνα και την πέρδικα. Κόβετε το κυνήγι. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου, αντικυνηγετικού σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το κυνήγι θα αποφασίζουν (και θα πληρώνονται γι’ αυτό) επαγγελματίες αντικυνηγοί. Στη λήψη των αποφάσεων δεν θα έχουν λόγο οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους. Δεν φαντάζομαι να είναι κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει πως οι επιτροπές που θ’ αποφασίζουν περί του κυνηγιού θα διαχειριστούν σωστά και με δημοκρατικό τρόπο την εξουσία που τους δίνεται. Θα απαγορεύουν ότι τους καπνίσει, όταν τους καπνίσει. Θα βλέπουν χιόνι στην Πάρνηθα και θ’ απαγορεύουν το κυνήγι στην Ορεστιάδα.
    Μιλάτε για εναρμόνιση της Ελληνικής προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ποια εναρμόνιση; οι Έλληνες κυνηγοί έχουμε τη μικρότερη κυνηγετική περίοδο, τα λιγότερα επιτρεπόμενα προς θήρευση είδη, τις μικρότερες επιτρεπόμενες καρπώσεις, τους λιγότερους νόμιμους τρόπους, μέσα και τόπους θήρευσης, τις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς σε σχέση με τους πολίτες – κυνηγούς οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής χώρας. Τι εναρμόνιση είναι αυτή που μας παίρνει απ’ αυτούς που έχουν τα λιγότερα αντί να δίνει;
    Τι είναι οι Μ.Κ.Ο; με ποιο δικαίωμα νομοθετούν; Ποιος ελέγχει την επιστημονική τους επάρκεια και προ πάντων την αντικειμενικότητά τους; ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να μας διαφεντεύουν; Ποιος τους έβαλε να μοιράσουν το άχυρο των δικών μας γαϊδουριών, όταν δεν είχαν ποτέ ούτε γάιδαρο ούτε άχυρο δικό τους ; Αν κάποιος απ’ αυτούς τους κυρίους ζήσει δυό βδομάδες σ’ ένα ξερονήσι, «μελετώντας» τις κουτσουλιές των γλάρων, βαφτίζεται «ακτιβιστής» και βραβεύεται για την «προσφορά» του, ενώ η «μελέτη» του χρησιμοποιείται για να διώξει απ’ τον τόπο τους μόνιμους κατοίκους του, που έζησαν μια ζωή εκεί χωρίς ποτέ κανείς να τους βραβεύσει…
    (Αλήθεια, το βραβείο goldman που απονέμεται στους ήρωες αυτούς της «οικολογίας», έχει κάποια σχέση με την goldman sachs ή πρόκειται περί απλής συνωνυμίας;)
    Ποιοι είναι αυτοί που έχουν κάνει αφύσικο το φυσικό, στο όνομα κάποιας ανύπαρκτης επιστήμης; Γιατί όταν τα στοιχεία και τα ευρήματα των ψευτοερευνών τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το λάθος αποτέλεσμα, ονομάζεται «υποκειμενισμός του παρατηρητή» (observer bias) και όχι απάτη; Είναι αλάθητοι ή είναι υπεράνω νόμου;
    Όλη η δράση τους στηρίζεται στην αντιγραφή, συρραφή και παρουσίαση, σαν δικών τους, αποσπασμάτων από ξένες ή παλιότερες μελέτες, που είχαν εκπονηθεί από αληθινούς μελετητές, που έφαγαν τη ζωή τους στα ψαροκάλυβα του Έβρου και τους καταυλισμούς των κτηνοτρόφων στις βουνοκορφές του Πηλίου, χωρίς ποτέ να ηρωοποιηθούν. Οι σημερινοί δήθεν μελετητές εκπονούν μελέτες από το γραφείο τους, χωρίς ποτέ να έχουν επισκεφτεί το χώρο… Μελέτη πεδίου από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά… Η επιστήμη του copy – paste! Και το ΥΠΕΚΑ τα κάνει νόμους τα καραγκιοζιλίκια αυτά.
    Μια βιομηχανία μελετών, που μας κοστίζει εκατομμύρια και με την καινούργια ΚΥΑ θα κοστίζει ακόμα περισσότερα. Χρήματα με τα οποία αν τα διαχειρίζονταν τα δασαρχεία, σε συνεργασία με τους ντόπιους, τους γνώστες – χρήστες της γης, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τους ψαράδες, θα μπορούσαν να δώσουν άμεσες λύσεις σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Γιατί το πρόβλημα των πουλιών στη χώρα μας δεν είναι το κυνήγι. Είναι η έλλειψη ενδιαιτημάτων. Δεν έχουν που να τραφούν, που να κρυφτούν, που να φωλιάσουν τα πουλιά. Γιατί τα δάση μας γίνανε χωράφια. Γιατί τα χωράφια έφτασαν μέχρι τις κορφές των βουνών. Γιατί τα ρέματα μπαζώθηκαν και γίνανε βίλες. Δεν χρειάζονται μελέτες. Ρωτήστε ένα γεροκυνηγό στο καφενείο κάποιου επαρχιακού χωριού, να σας πει γιατί λιγοστεύουν τα θηράματα. Να σας πει πως πριν 50 χρόνια, οι πέρδικες έβοσκαν στις αυλές των σπιτιών, γιατί δίπλα στις αυλές ξεκίναγε ο λόγγος. Αλλά ποιόν και γιατί να ακούσετε; Εσείς έχετε τους φωστήρες των ΜΚΟ να σας πουν για την Ελληνική φύση. Αυτούς που φύγανε στα 18 τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και γυρίσανε στα 30 να σώσουν τη φύση, που την τελευταία φορά που την είδαν από κοντά, ήταν σε κάποια πρωτομαγιά των μαθητικών τους χρόνων…
    Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που, χωρίς να τους έχει εκλέξει κανείς, χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς, πολλοί απ’ αυτούς, επικυρωμένους τίτλους σπουδών, χωρίς έλεγχο, χωρίς πραγματικές γνώσεις της Ελληνικής υπαίθρου και του λαού της, βρέθηκαν στα τραπέζια των υπουργείων από όπου απουσιάζουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών;
    Τι έχουν πραγματικά προσφέρει ,όλοι αυτοί, στη φύση εκτός από μελέτες αμελέτητες και θεωρίες ανεφάρμοστες;

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 16, για την εναρμόνιση άσκησης της αλιείας στις Ζ.Ε.Π. αναφέρεται πως:
    «Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ), εντός τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης και με βάση τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης των ειδών χαρακτηρισμού, μεριμνούν για τον καθορισμό εποχικών και χωρικών περιορισμών στην αλιεία, με στόχο τη διατήρηση των ειδών χαρακτηρισμού των θαλάσσιων και παράκτιων ΖΕΠ.»
    Δηλαδή, σε ότι αφορά το ψάρεμα, το υπουργείο συνεργάζεται με άλλο υπουργείο, με δημόσιες υπηρεσίες και με βάση τα εθνικά σχέδια διαχείρισης θα παρθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για περιορισμούς… Μετά από τέσσερα χρόνια…
    Γιατί σε ότι αφορά το κυνήγι οι περιορισμοί επιβάλλονται άμεσα και το υπουργείο συνεργάζεται μόνο με τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ Μ.Κ.Ο; Που πήγε η πολυδιακυρηγμένη ισονομία και ισοπολιτεία;

    Γιατί δεν εκπροσωπούνται οι κυνηγοί, στην λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν άμεσα; Γιατί σε καμιά από τις επιτροπές δεν υπάρχει η Κ.Σ.Ε.; Δεν μας πέφτει λόγος;
    Στα τραπέζια του ΥΠΕΚΑ υπάρχει χώρος για την «mom», που απ’ όσο ξέρω σώζει τη φώκια (μη θηρεύσιμο είδος), υπάρχει χώρος για την «ΑΡΧΕΛΩΝ» που απ’ όσο ξέρω σώζει τις χελώνες (μη θηρεύσιμο είδος), υπάρχει χώρος για τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» και την «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» που απ’ όσο ξέρω σώζουν τον λύκο και την αρκούδα (μη θηρεύσιμα είδη), αλλά δεν υπάρχει χώρος για τον δεύτερο (μετά τη Γ.Σ.Ε.Ε.) φορέα εκπροσώπησης πολιτών της χώρας, την Κυνηγετική συνομοσπονδία Ελλάδας δηλαδή, που εξ ορισμού είναι άμεσα εμπλεκόμενη αφού εκπροσωπεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους;
    Είμαστε 250.000 πολίτες που βγάζουμε άδεια κάθε χρόνο. Είναι άλλοι τόσοι που δεν βγάζουν είτε γιατί σπουδάζουν ή επειδή υπηρετούν τη θητεία τους, είναι υπερήλικες, άνεργοι, εργαζόμενοι των 400 ή των 700 ευρώ που η άθλια οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να εξασκήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.
    Μαζί με τις οικογένειές μας είμαστε πάνω από 1.500.000 άνθρωποι. Πολίτες μιας χώρας που κυβερνιέται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά μας έταζε διεύρυνση της δημοκρατίας, ανοιχτή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τίμια διαβούλευση, ισότητα έναντι του κράτους. Και ξαφνικά, έχουν όλοι λόγο για πράγματα και καταστάσεις που αφορούν εμάς… εκτός από μας! Θα τολμούσε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά με το εργατικό δίκαιο, χωρίς στο τραπέζι να κάθονται εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των εργατών; Φυσικά όχι. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με την συνομοσπονδία των κυνηγών; Αν αυτό το θεωρείτε δημοκρατία, αν αυτό το θεωρείτε δίκαιη αντιμετώπιση του πολίτη, τότε κάποιος πρέπει να σας εξηγήσει τι σημαίνει δημοκρατία
    Η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε εχθρός του κυνηγιού και των κυνηγών, γιατί τα φερσίματα αυτά μόνο με τη λέξη «έχθρα» περιγράφονται. Φαίνεται πως ο πρόεδρός της, ο πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων», χαράζει την πορεία του με βάση τις απαιτήσεις της κυρίας Μπιρμπίλη, αντί να χαράζει εκείνος την πολιτική και να δείχνει τον δρόμο στην υπουργό ΠΕΚΑ.
    Δεν θα σταματήσει εδώ το θέμα. Δεν τελειώνουν εδώ οι απαγορεύσεις. Από πολύ έγκυρη επιστημονική πηγή, γνωρίζω πως έρχονται και άλλα Εθνικά πάρκα από πίσω και άλλοι δρυμοί. Και όλα αυτά συνεπάγονται απαγορεύσεις.
    Έρχεται απαγόρευση του τρυγονιού και του ορτυκιού. Το ζητάνε κάποιοι Ευρωπαίοι «σωτήρες». Έχει μειωθεί, λέει, ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο. Η αρμόδια υπουργός θα εφαρμόσει με μεγάλη χαρά τέτοιες απαγορεύσεις κι εμείς, μάλλον όσοι από μας μπορούν, θα πηγαίνουμε για κυνήγι στη Βουλγαρία, τα Σκόπια ή τις εγχώριες, επιχειρηματικές ρεζέρβες, που θα φυτρώσουνε σε χρόνο μηδέν, μόλις πάψει να υπάρχει στη χώρα η παραμικρή πιθανότητα να κυνηγήσει κάποιος ελεύθερα.
    Όσοι δεν έχουμε την οικονομική άνεση, ή θα πάψουμε να κυνηγάμε ή θα κυνηγάμε παράνομα. Δεν θα γίνουμε λαθροθήρες, η λαθροθηρία είναι μια κοινωνική αρρώστια, ο λαθροθήρας είναι ένα άτομο, εκ πεποιθήσεως εκτός νόμου, όπως ο ληστής ο διαρρήκτης, ο φονιάς. Εμείς δεν είμαστε έτσι. Αλλά οι χαμηλού οικονομικού επιπέδου κυνηγοί θα γίνουμε μη νόμιμοι, από ανάγκη, όπως παλιά. Το κυνήγι θα ξαναγίνει το σπορ των αρχόντων, όπως ήταν πριν τρείς αιώνες. Ωραίος σοσιαλισμός!
    Δεν είμαι υπερβολικός, όπως δεν ήμουν και πριν από δυόμισι μήνες, τότε που όλοι πανηγύριζαν για την νέα ρυθμιστική. Είχα γράψει τότε, πως δεν θα κρατήσουν για πολύ οι χαρές μας, πως το κυνήγι βρίσκεται υπό διωγμό. Μου είπανε πως τσάμπα τρομάζω τον κόσμο. Μόλις 80 μέρες αργότερα, δυστυχώς για όλους μας, αποδείχτηκε πως είχαν άδικο.

    Δεν νοιάζεται για μας αυτή η κυβέρνηση. Και όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατεβάζετε την συγκεκριμένη ΚΥΑ δέκα μέρες πριν τις εκλογές, δεν νοιαζόσαστε και για την ψήφο μας. Δεν θα σας τη δώσουμε λοιπόν. Έτσι κι αλλιώς, η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε ή απλά ψηφίσαμε πολλοί από μας. Οι τρόποι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν κάποιοι από τους υπουργούς της, μόνο σοσιαλιστικοί δεν είναι και μόνο σε κυβέρνηση που προέρχεται από λαϊκό κίνημα δεν παραπέμπουν. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα». Έτσι είχε πει τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήρθε σήμερα ο γιός του και το μετέτρεψε σε μια αδιάλλακτη, απολυταρχική διακυβέρνηση, που κυβερνά με διορισμένους υπουργούς, μια προσωπική παρέα του ιδίου, που αποφασίζει και διατάσσει, χωρίς καμιά πραγματική διαβούλευση, χωρίς διάλογο, χωρίς να επιτρέπει τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων για όσα τους αφορούν, των περίφημων κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν..
    Δεν κάνω πολιτική, δεν αντιπολιτεύομαι. Όποιος κι αν ήταν πρωθυπουργός, όποιο κόμμα κι αν ήταν στην κυβέρνηση, τα ίδια θα’ λεγα αν δεχόμουν την επίθεση που δέχομαι σήμερα σαν κυνηγός – πολίτης.
    Δεν μας πήρατε υπ’ όψη σας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Δεν μας μετρήσατε σωστά. Προσδοκείτε περισσότερους ψήφους από τις ΜΚΟ και τους ψευτοοικολόγους φίλους τους. Γι’ αυτό κατεβάσατε προεκλογικά αυτόν το νόμο. Για να πάρετε ψήφους από κει. Εμείς –και σ’ αυτό φταίνε κι οι οργανώσεις μας- παραμένουμε αόρατοι, ανύπαρκτοι, πεταμένοι, φιμωμένοι.
    Φτάνει πια. Θα πρέπει να καταλάβετε πως κυνηγοί δεν είναι μόνο οι γραβατωμένοι τύποι των βορείων προαστίων, με τα τεράστια τζίπ και τα σκυλιά των εκατομμυρίων που μπορούν να κυνηγούν στο εξωτερικό και τις ρεζέρβες.
    Θα πρέπει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και οι επικεφαλής των κυνηγετικών οργανώσεων, να καταλάβουν πως οι Έλληνες κυνηγοί είναι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι και οι οικογένειές τους, που δεν μπορεί κανείς να τους γράφει στ’ απαυτά του.
    Και θα φροντίσουμε να το μάθουν όλοι. Θα επικοινωνήσουμε με όσους δεν ξέρουν ή τους βολεύει να κάνουν πως τάχαμου δεν ξέρουν. Θα τους αφαιρέσουμε τη δικαιολογία της άγνοιας, θα τους φέρουμε μπροστά στις ευθύνες τους.
    Θα πούμε στον κ. Νίκο Σηφουνάκη που είναι αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και στους κυρίους Θάνο Μωραΐτη και Γιάννη Μανιάτη που είναι υφυπουργοί στο ίδιο υπουργείο, ότι δεν είναι καλά κρυμμένοι πίσω από την εξωκοινοβουλευτική και ύποπτα διορισμένη υπουργό τους. Θα τους πούμε πως τους βλέπουμε, πως δεν τρώμε το παραμύθι με τον καλό και τον κακό, πως θα θυμόμαστε ποιοι, καταστρατηγώντας κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα, παίζουν με τη ζωή μας.
    Να πούμε στον κύριο Γιάννη Ραγκούση, στον κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στον κύριο Κώστα Σκανδαλίδη, που συνυπογράφουν την συγκεκριμένη ΚΥΑ, πως πρέπει να προσέξουν καλά πριν βάλουν την υπογραφή τους. Πως πρέπει να μελετήσουν καλά τη νομιμότητα της απόφασης και προπάντων της διαδικασίας καθώς και να ελέγξουν την τιμιότητα, την ακεραιότητα και την αμεροληψία των «επιστημόνων» που την εισηγούνται και την επάρκεια των «μελετών» που την υποστηρίζουν. Θα τους θυμίσουμε την σοσιαλιστική τους καταγωγή. Θα τους δείξουμε πως η κυρία Μπιρμπίλη κάνει νόμο τις προτάσεις αναρμόδιων, φανατικών, μισαλλόδοξων και άσχετων «συμβούλων», με μεθόδους και τρόπους απολυταρχικούς, που βιάζουν την δημοκρατία και καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών, στηρίζοντας επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Θα τους δώσουμε να καταλάβουν πως κυβέρνηση και μπίζνες δεν πάνε μαζί, πως αργά ή γρήγορα κάποιοι θα απολογηθούν γι’ αυτά τα τερτίπια.
    Θα ενημερώσουμε άμεσα και με λεπτομέρεια τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για τον αναχρονιστικό και απολυταρχικό τρόπο με τον οποίο το ΥΠΕΚΑ κατασκευάζει και θεσπίζει νόμους, θα ζητήσουμε τη βοήθεια του συνηγόρου του πολίτη, θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ και αν χρειαστεί στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δεν είμαστε εύκολοι και δεν θα είμαστε εύκολοι. Θα αμυνθούμε με όλους τους τρόπους ενάντια στην αναίτια και ύπουλη επίθεση που δεχόμαστε.
    Η ψευτοδιαβούλευση για τις ΖΕΠ, τελειώνει αύριο. Για άλλη μια φορά χάθηκαν μηνύματα στη διαδρομή. Για άλλη μια φορά φιμώνετε την αντίθετη άποψη
    Θα τα βρείτε όμως μπροστά σας σύντομα. Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού που σπουδάσατε, δεν ήξεραν ή ξέχασαν να σας πουν πως ο λαός της Ελλάδας δεν γυψώνεται, δεν αντέχει για πολύ στην καταπίεση.
    Κι αν θέλετε η λαϊκή εξέγερση που έρχεται και το ξέρετε, να ξεκινήσει από τους κυνηγούς της χώρας, τόσο το καλύτερο για μας. Θα είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία…
    Γιώργος Αποστολόπουλος
    Φέρες Έβρου

  • 3 Νοεμβρίου 2010, 16:24 | WWF Ελλάς

    ΑΡΘΡΟ 9 – Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα
    Το WWF Ελλάς παρατηρεί ότι οι διατάξεις περί θήρας του εθνικού [μεταξύ άλλων, 7 ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103/2010] και του κοινοτικού δικαίου [7§4 οδηγίας 2009/147] δεν εφαρμόζονται μόνο εντός των ΖΕΠ. Η ερμηνεία επιβεβαιώνεται και από τον σχετικό ερμηνευτικό οδηγό, που τονίζει ότι η νομοθεσία για την θήρα εφαρμόζεται στην περιοχή εξάπλωσης των θηρεύσιμων ειδών [Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, Φεβρουάριος 2008]. Αυτό είναι εύλογο, διότι ο κίνδυνος της παρενόχλησης και της σύγχυσης θηρεύσιμων και μη ειδών δεν υπάρχει μόνο εντός των ΖΕΠ. Προτείνεται, συνεπώς, η διαγραφή της φράσης «εντός των ΖΕΠ» από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 9, έτσι ώστε το κυνήγι των παρυδάτιων να λήγει στις 31 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια.

  • 2 Νοεμβρίου 2010, 18:17 | λευτ παπου

    Το αντιδημοκρατικο νομοσχεδιο στο μεγαλιο του

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 22:53 | E.K.

    Μεταρυθμίστε τον τρόπο κτήσης άδειας κυνηγού.
    Θεσπίστε σοβάρή εκπαίδευση και εξετάσεις.
    Δείτε πόσους κυνηγούς αντέχει η Ελλάδα και κατανείμεται αυτές ανα περιοχή.Φιξάρεται τον αριθμό και αν το ενδιαφέρον είναι παραπάνω για οποινδήποτε νέο να περιμένει να ελευθερωθεί άδεια.
    Στην Ελλάδα ουσιαστικά οποιος Θέλει παίρνει όπλο κυνηγού και εξολοθρεύει τα πάντα.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 21:18 | E.K.

    ολική απαγόρευση του κυνηγιού στις ΖΕΠ.
    Ορισμός ζωνών περιορισμένων που θα επιτρέπεται το κυνήγι ,για τους μήνες που επιτρέπεται,σε όλη την επικράτεια.
    Δεν υπάρχει ευσυνηδισεία ουτέ είναι δυνατόν να ελεφχθεί ποιός κυνηγάει τι?
    Ας δόσουμε την δυνατότητα στα ελληνόπουλα να θαυμάζουν τα άγρια ζώα στην φύση και όχι μόνον όταν ταξιδεύουμε στην υπόλοιπη ευρώπη.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 19:22 | θωμας

    ΘΕΜΑ: ΥΠΕΚΑ – Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός Μέτρων Ειδικής Προστασίας, Διατήρησης και Αποκατάστασης των Ειδών και των Ενδιαιτημάτων/ Οικοτόπων της Άγριας Ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)»

    Κατά τη Δημόσια διαβούλευση που αναρτήθηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=1226 θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω ιδιαιτέρως θορυβηθεί από τη μη δημοσίευση σχολίων που έχω υποβάλλει.
    Συγκεκριμένα, πρώτα σχολίασα το άρθρο 17, στο οποίο το σχόλιο μου ήταν :
    «Αδυνατώ, ως Έλλην πολίτης να καταλάβω για πιο λόγο κρίνετε αναγκαία η συμμετοχή μέλους ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ σε μια κυβερνητική επιτροπή.
    Μήπως τελικά το Ελληνικό κράτος δεν διαθέτει στο δυναμικό του αντίστοιχους επιστήμονες και η μόνη λύση είναι η συνδρομή σε «επιστημονικό» προσωπικό από ΜΚΟ?
    Περίεργο επίσης μου φαίνεται ότι αυτή η ομάδα θα γνωμοδοτεί και θα υποβάλει στοιχεία σε μια επιτροπή (Επιτροπή Φύση 2000) στη σύνθεση της οποίας υπάρχουν ήδη τέσσερα (4) μέλη ΜΚΟ.
    Με δεδομένο ότι στο Δ.Σ. του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα τοποθετήθηκε επίσης μέλος ΜΚΟ, έρχομαι να σας ρωτήσω ευθέως αν τελικά είναι τόσο απαραίτητη η παρουσία όλων αυτών στη διακυβέρνηση της χώρας ή τελικά αποτελεί καθαρά προσωπική προτίμηση – συμπάθεια της Υπουργού ΠΕΚΑ και γιατί τελικά εγώ ως πολίτης να δέχομαι να κυβερνούμε στην τελική από άτομα τα οποία δεν έχω επιλέξει να με κυβερνούν?»
    Το παραπάνω σχόλιο το έχω αποστείλει τρεις (3) φορές έως τώρα (πρώτη φορά στις 25/10 και δεύτερη στις 26/10 και τρίτη στις 28 Οκτωβρίου 2010), και ενώ (κατά τη γνώμη μου) πληρεί τους όρους της διαβούλευσης μιας και εκφράζει την αντίθεσή μου χωρίς να είναι προσβλητικό ή υβριστικό, ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί.
    Κατόπιν σχολίασα το άρθρο 9 (στις 25/10) και το σχόλιό μου εμφανίστηκε κανονικά, ενώ στη συνέχεια σχολίασα το άρθρο 1 γράφοντας:
    «Θα θεωρούσα καλό και σαφώς πιο διαφωτιστικό, πριν διαβουλευτούμε να γνωρίζουμε το κόστος και την ανταπόδοση αυτών των οποίων καλούμαστε να κρίνουμε. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς το κόστος θα πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας, άλλωστε όλοι πληρώνουμε τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.
    Σε μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η διαχείριση μιας ΖΕΠ ανά 5αετία θα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.480.086 € ή αλλιώς το κόστος θα είναι 628,5 εκ/μύρια την 5 ετία ή 125 εκ/μύρια € το χρόνο μόνο από ΖΕΠ & ΤΚΣ. (Στοιχεία από http://ksofaltsa.wordpress.com/2010/07/08/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/ )
    Επίσης βρήκα άρθρα που υποστηρίζουν ότι οι γνωστοί συνεργάτες σας (ΜΚΟ) έχουν μέχρι τώρα χειριστεί δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) εκατομμυρίων ευρώ χωρίς διαφανή τρόπο και αποτελέσματα.
    Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω δύο άρθρα:
    1. http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=5133
    2. http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=4875 »
    μόνο που ούτε και αυτό δεν δημοσιεύτηκε ακόμα (?) παρά το γεγονός ότι παραθέτω τα αντίστοιχα links που υποστηρίζουν τα λεγόμενά μου.
    Παράλληλα, σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, αλλά και μέσω του διαδικτυακού τόπου Κυνήγι – Ψάρεμα.gr (http://www.kinigi-psarema.gr/vb) στον οποίο μετέχω ως moderator, μαθαίνω ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετοί άλλοι πολίτες, μετείχαν δηλαδή στη διαβούλευση, αλλά μέχρι τώρα ακόμα δεν είδαν τα σχόλιά τους δημοσιευμένα.
    Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι σκόπιμα αποκρύπτονται σχόλια, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως αντιδημοκρατικό.
    Πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα τα σχόλιά μας δημοσιευμένα, νομίζω ότι το οφείλουμε στη Δημοκρατία μας.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 16:09 | Κυριάκος Μάγγουρας

    Γιατί ανησυχούν οι κυνηγοί? άλλωστε δεν τους εκπροσωπεί ο πολιτικός τους φορέας δηλαδή το χιλιοδοξασμένο Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών? τι απέγιναν άραγε οι υποψήφιοι του?

    Προχωρήστε κυρία Υπουργέ και μην πολυασχολείστε με ψευτοαπειλές. Και αν 230.000 σας καταψηφίσουν, όπως γράφουν (αν και όλοι ξέρουμε ότι τα πολιτικά τους κριτήρια ήταν πάντα ισχυρότερα των κυνηγετικών), θα σας στηρίζουμε όλοι εμείς, τα πολλά εκατομμύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων.

    Η Φύση ανήκει σε όλους μας και όχι σε αυτούς που καμώνονται ότι την αγαπάνε και την προστατεύουν, αφαιρώντας της παράλληλα ματωμένα κομμάτια.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 16:42 | Σοφοκλής Κοσκινάς

    Kυρία Μπιρμπίλη
    Αν κοιτάξετε σε όλη την Ελλάδα (εκτός γραφείου σας) θα αντιληφθείτε ότι εκατομμύρια ανθρώπων σε καθημερινή βάση βιώνουν τη φύση. Είναι σίγουρο ότι μέσα σε αυτούς δεν θα βρείτε του αυτοχριζόμενους σωτήρες της φύσης που έχετε δίπλα σας και το μόνο που περιμένουν από εσάς είναι το πότε θα υπογράψετε την παράδοση και τον έλεγχο της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και της διαχείρισης εν λευκώ της ελληνικής υπαίθρου, σε αυτούς.
    Είναι σίγουρο ότι δεν περιμέναμε εσάς για να φροντίσουμε και να διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο τη θηραματοπανίδα αυτής της χώρας. Το ότι σήμερα η χλωρίδα και πανίδα αυτού του τόπου σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε καλή κατάσταση δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται σε κάποιους ανθρώπους που νοιάστηκαν και θα εξακολουθούν να νοιάζονται γι αυτήν, παρά τα όσα προβλήματα ανά καιρούς έχουν παρατηρηθεί.
    Καλά θα κάνετε πριν τις όποιες αποφάσεις πάρετε, να βγείτε λίγο έξω από το γραφείο σας και να κάνετε μια βόλτα εκεί που υπάρχει φύση.
    Αν μιλήσετε με τους ανθρώπους που έχουν καθημερινή επαφή με αυτή, να είστε σίγουρη ότι θα κατανοήσετε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και όχι αυτά που σας μεταφέρουν εκείνοι που διαχειρήστηκαν χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών δήθεν για το περιβάλλον, εκατομμύρια ευρώ, που τελικά εξαϋλώθηκαν στη διαδρομή πριν φτάσουν να γίνουν απτά έργα για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση της άγριας ζωής.
    Η προστασία της φύσης δεν είναι «μπίζνα» που μπορεί να σχεδιαστεί ή να αποδώσει εξ αποστάσεως.
    Οι γενικευμένες απαγορεύσεις (με οποιοδήποτε πρόσχημα) ποτέ δεν έδωσαν λύσεις σε καμία κοινωνία.
    Οι οικολογικές σας ανησυχίες και οι απόψεις που έχετε για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σίγουρο ότι είναι και οι σωστότερες.
    Μην επιχειρείται να καλυφθείτε πίσω από την διαβούλευση για να μας επιβάλλετε τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις σας.
    Είχατε κοινωνική συναίνεση στις αποφάσεις που τελικά προωθήσατε μετά τη διαβούλευση για τον ΥΜΗΤΤΟ ή ακόμα χειρότερα για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ;
    Γνωρίζετε ότι ζούμε σε χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα. Ως πολίτης έχω το δικαίωμα να συμμετέχω στις διαδικασίες και την υποχρέωση να σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας.
    Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε τη δημοκρατία;
    Το ζητούμενο δεν είναι να «φέρετε» όσα περισσότερα νομοσχέδια μπορείτε προς ψήφιση, ή να δημοσιεύσετε κάποιες ΚΥΑ στο ΦΕΚ, για να δικαιώσετε την επιλογή του Πρωθυπουργού.
    Το ζητούμενο είναι, αυτά που θα αφήσετε πίσω σας φεύγοντας, να μη δημιουργούν χειρότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα στη φύση και στους πολίτες αυτού του τόπου.
    Για τη συγκεκριμένη διαβούλευση, που έγινε και αυτή «στο γόνατο» (χωρίς να δώσετε τη δυνατότητα σε εμάς να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση για το τι ακριβώς επιχειρείται να νομοθετήσετε) θα σας έλεγα ότι ήδη διαφαίνεται πως μελλοντικά θα προκύψουν σωρεία προσφυγών στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και αυτό, γιατί αυτά που επιχειρείτε να επιβάλλετε προκύπτουν από ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις, είναι μέτρα αντιδημοκρατικά και αποδεικνύουν… εμμονές.

    Ως ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ προτάσεις επί της συγκεκριμένης διαβούλευσης, λάβετε υπόψη αυτές που έχει ήδη καταθέσει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 14:06 | ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    Από τη μεχρι τωρα ερευνα που εχω κανει δεν εχει βρεθεί διάταξη, που να απαγορεύει τη θηρα, ακριβως πανω στο εθνικό ή και επαρχιακό δίκτυο και γενικά διπλα στο δρομο. Εαν πραγματι ειναι ετσι παρακαλώ να συμπεριλάβετε διάταξη σχετική, ωστε να ισχυει μια απαγόρευση για ζωνη ικανού πλάτους, για λόγους ασφάλειας, όπως προβλέπεται και για μεμονωμένες κατοικίες κλπ.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 14:40 | Τ. Πέππας

    @28 Οκτωβρίου 2010, 11:15 | Χασιλίδης Παύλος

    Κατανοητή η προθυμία σας κύριε Χασιλίδη να κολακεύσετε τους πολιτικούς προϊσταμένους σας.

    Αλλά για το γεγονός ότι στην ΕΚΠ του Κόζιακα έχουν απομείνει 4 (τέσσερεις) θηροφύλακες για να φυλάξουν 450.000 στρέματα δε νομίζω πως φταίνε οι κυνηγοί. Ούτε για το γεγονός πως αυτοί οι 4 δεν έχουν καύσιμα. Όπως δεν έχουν καύσιμα οι φύλακες του φορέα στο Βίκο-Αώο.

    Όσο για τις μελέτες που απαξιώνετε μάλλον είναι απλοϊκό να βαπτίζετε άχρηστες τις μελέτες απλά και μόνο λόγω του συντάκτη τους.

    Αυτό που χρειαζόμαστε σαν Έλληνες είναι να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην πατρίδα μας, είτε αυτή είναι υπέρ της κυνηγετικής δραστηριότητας, είτε όχι. Αυτό τονίζουν οι κυνηγοί στις διαβουλεύσεις τοτ ΥΠΕΚΑ ζητώντας τις μελέτες που αιτιολογούν τις απαγορεύσεις. Άλλωστε οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι αυτοί που συνήθως προτείνουν απαγορεύσεις για την προστασία του θηραματικού πλούτου.

    Κλείνοντας τονίζω πως θα μας πείθατε πολύ πιο εύκολα για την αγάπη της Δασικής Υπηρεσίας προς το περιβάλλον, αν είχατε κάνει κινητοποιήσεις για το γεγονός πως δεν έχετε πόρους να κάνετε τη δουλειά σας τόσα χρόνια.

    Εύχομαι καλή επιτυχία με την προαγωγή σας,

    Με κυνηγετικούς χαιρετισμούς,

    Τ.Π.

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 13:35 | Τσίτος Σπύρος

    Άλλη μία «καλοστημένη» διαβούλευση εναντίον του κυνηγίου και καλά «μαγειρεμένη» από μία διορισμένη Υπουργό(θυμίζω ότι δεν είναι εκλεγμένη από το ελληνικό λαό, αλλά διορισμένη από την σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και το επιτελείο(ΜΚΟ) της.
    Στην διαβούλευση για τον Υμηττό όλοι μας είδαμε ότι επικράτησε το «αποφασίζουμε και διατάζουμε», αφού η πλειοψηφία των σχολιαστών άλλα πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ άλλα αποφάσισε.Έτσι λοιπόν και εγώ θα εκφράσω την άποψή μου στις εκλογές της 07/11/2010.
    Το κυνήγι δεν έιναι χόμπι,έιναι τρόπος ζωής!!!!

  • Απαντηση στο μηνυμα του
    29 Οκτωβρίου 2010, 00:06 | Κώστας Π.
    «…29 Οκτωβρίου 2010, 00:06 | Κώστας Π….»

    Τωρα αν εγω πω αδεσποτο αυτον και ολο του το συναφι θα το περασετε στη διαβουλευση??
    Δεν ντρεπεστε λιγο?
    Περνατε οτι αντικυνηγετικο μηνυμα σας ερχετε, ας ειναι προσβλητικο…!

    Με τετοιες θεσεις ειναι να μην περασει το νομοσχεδιο??
    Ολοκληρη επιστημονικη και τεκμηριωμενη αναλυση εκανε ο κωστακης…!!

  • 1 Νοεμβρίου 2010, 11:18 | Σπύρος Κωνσταντέλλος

    Τι συμβαίνει αγαπητοί διαχειριστές και το σχόλιο που σας έστειλα στις 27-10-2010 ακόμη δεν το αναρτήσατε; Μήπως η κα Υπουργός ενοχλήθηκε; Λοιπόν σας το ξαναστέλνω και ελπίζω να το αναρτήσετε, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου.

    27 Οκτωβρίου 2010, 11:03 | Σπύρος Κωνσταντέλλος
    • Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Φρονώ πλέον ότι οποιαδήποτε παράθεση επιχειρημάτων σχετικά με το κυνήγι θα ήταν άνευ σημασίας για σας και για μένα χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Άλλωστε τι να πούμε σε κάποιον που, ευθέως εξ’ αρχής, δηλώνει ότι είναι κατά του κυνηγίου; Θα σας πω μόνον ότι το κυνήγι υφίσταται από καταβολής κόσμου και θα συνεχίσει να υπάρχει στους αιώνες των αιώνων διότι είναι ανεξίτηλα καταγεγραμμένο στο DNA των ανθρώπων, ενώ εσείς, όπως μέσα σε μια νύχτα φυτρώσατε, έτσι και μέσα σε μια νύχτα θα εξαφανιστείτε.
    Εν κατακλείδι να ευχηθώ ο αξιότιμος Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει την απειλή του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για να απαλλαγούμε από σας επιτέλους, γιατί το ‘’μαύρισμα’’ που θα φάει το κόμμα σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι άνευ προηγουμένου.
    Σπύρος Κωνσταντέλλος
    Βιολόγος
    Φανατικός κυνηγός και φυσιολάτρης και ορκισμένος εχθρός σας.
    Αναφέρετε το Σχόλιο
    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 31 Οκτωβρίου 2010, 23:39 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

    Είναι απίστευτα αυτά που θέλετε να εφαρμόσετε.
    Απλώς επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά πως οι Μ.Κ.Ο. θέλουν να εξασφαλίσουν τον πακτωλό των προγραμμάτων από το δημόσιο,γίνεται σαφές ότι οι συντάκτες της Κ.Υ.Α. υιοθετούν καθαρά αντικυνηγετικές θέσεις, συναισθηματικού περιεχομένου, που εκφράζουν προσωπικές προτιμήσεις και συμφέροντα των Μ.Κ.Ο.
    Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωης, με κοινή προσπάθεια η οποία θα στηρίζεται σε ειδικές μελέτες που θα προέρχονται από επίσημους κρατικούς φορείς και με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων θα μπορέσουμε να την βελτιώσουμε, εν μέσο αυτής της οικονομικής κρίσης που περνάμε κανείς μας δεν αντέχει να βλέπει και άλλη σπατάλη δημοσίου χρήματος.

    Μετά τιμής
    Νικόλαος Μ Καλογρίδης.

  • 31 Οκτωβρίου 2010, 21:47 | Νικόλας Αρμούτης

    @ ΙΩΑΝΝΑ – 27 Οκτωβρίου 2010, 11:10
    Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής και συγκεκριμένα τον πρώτο «Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.» θα ήθελα να σου επισημάνω ότι εδώ δεν διαβουλευόμαστε για την κατάργηση του κυνηγιού γενικότερα, αν μπεις στον κόπο και διαβάσεις το άρθρο 9 που σχολίασες, θα καταλάβεις.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 23:25 | Βαγγέλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Πιστευω πλέον ότι οποιαδήποτε παράθεση επιχειρημάτων σχετικά με τη συγκεκριμενη διαβουλευση θα ήταν άνευ σημασίας για σας και χάσιμο πολύτιμου χρόνου για μένα.
    Αυτο καταλαβαμε, ολοι οσοι λαβαμε μερος στην διαβουλευση του Υμηττου. Άλλωστε τι να πούμε σε κάποιον που, ευθέως εξ’ αρχής, δηλώνει ότι είναι κατά του κυνηγίου;
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ!
    Ως κυνηγος όμως Θα εκφράσω την άποψή μου στις εκλογές της 7/11.
    Βαγγέλης
    ΦύσηΤv/www.fisi.tv

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 15:58 | Καραγελανης Παναγιωτης

    Αποφασισα να στειλω το σχολιο μου για τριτη(!) φορα αφου τις προηγουμενες φορες δεν το αναρτησατε ποιος ξερει γιατι(?),και να σας πω οτι δεν θ’ασχοληθω με την ανουσια κατα τ’αλλα διαβουλευση σας ,αφου στερηται επιστημονικης μελετης ,και ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι σε ενα υπουργειο που τα προσωπικα (αντικυνηγετικα) παθη ειναι υπερ ανω λογικης ,και επιστημονικης τεκμηριωσης ,παυει να υπαρχειτο κριτηριο της Δημοκρατιας. Αλλωστε η προσφατη διαβουλευση σας για τον Υμητο ,εδειξε οτι την γνωμη των πολλων (προυποθεση της Δημοκρατιας ) την «γραψατε» στα παλαιοτερα των υποδηματων σας.Και πραγματικα αναρωτιεμαι ,ποιο το νοημα της διαβουλευσης? Θελω επισης να σας υπενθιμησω οτι,ευτυχως για μας (και δυστυχως για σας ) το κυνηγι ειναι συνταγματικα κατοχυρωμενο δικαωμα του Ελληνα πολιτη και προσπαθωντας ατεκμηριωτα επιστημονονικα ,απο προσωπικο αντικυνηγετικο μενος,να περιορισετε το ελευθερο κυνηγι,το μονο που θα καταφερετε ειναι να μας κανετε να χασουμε την οποια κυνηγετικη παιδεια (και μιλω προσωπικα).Γιατι το κυνηγι ειναι ιδεα ,ειναι ελευθερια, ειναι τροπος ζωης που καποιοι αντικυνηγοι (οχι οικολογοι) σαν και σας δεν θα καταλαβουν ποτε. Τελος να σας πω οτι την αποψη μας και τις προτασεις μας για την «δημοκρατικη» διαβουλευση σας θα σας τις στειλουμε εμεις οι 230000 κυνηγοι και οι οικογενειες των σε φακκελακι μεσω της καλπης (ευτυχως υπαρχει ακομα!!!!!)στις 7 του Νοεμβρη….και οποτε αλλωτε χρειαστει.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 14:19 | Γρηγόρης Γρηγοριάδης

    Κάθε χρόνο μας περιορίζετε με τα θηράματα, τις ημερομηνίες και τις περιοχές που μας επιτρέπετε να κυνηγάμε, τελικά το μόνο που καταφέρνετε είναι να μας απομακρύνετε από το κόμμα σας και να σας κατακρίνουμε με ακόμα χειρότερα επιχειρήματα που μας δίνετε καθημερινά.
    Εάν θέλετε να λεγόμαστε Ευρώπη σε ΌΛΑ και όχι μόνο σε αυτά που συμφέρουν «κάποιους-κάποιους» τότε για να προστατέψετε την πανίδα, να επιτρέψετε και την Ιερακοθηρία (πάντα με νόμιμα γεράκια αγορασμένα από εκτροφεία, με χαρτιά και δαχτυλίδια και όχι παρμένα από φωλιές) στην Ελλάδα που στην Ευρώπη έχει σημειωθεί (με επίσημα έγγραφα και έρευνες) μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και ο λόγος είναι γιατί πολλοί κυνηγοί άφησαν τα όπλα για να ασχοληθούν στο κυνήγι με τα Γεράκια, με αποτέλεσμα αντί για 10 ορτύκια που θα χτυπούσε κάποιος με το όπλο, με το γεράκι θα πάρει το πολύ 2 ορτύκια (γιατί ένα γεράκι δεν μπορεί να κυνηγήσει πάνω από 2 φορές σε μία μέρα) και θα φύγει πλήρες ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα… Με αποτέλεσμα και το κυνήγι μας να γίνεται και τα θηράματα να υπέρ πολλαπλασιαστούν!!!
    Επίσης να ισχύουν όλοι οι νόμοι που ισχύουν και στο κυνήγι μας με όπλο, όπως επίσης να διώκεται ποινικά αν κάποιος βρεθεί να έχει στην κατοχή του παράνομο γεράκι όπως το ίδιο ισχύει και για το παράνομο όπλο.

    Σκεφτείτε το σοβαρά σας παρακαλώ και θα δείτε ότι σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι τυχαίο που επικροτούν την Ιερακοθηρία και την στηρίζουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τους, γιατί εκτός όλων των άλλων ανοίγονται και εμπορικοί δρόμοι μεταξύ εμάς και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 12:31 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Αυτές οι διαβουλεύσεις γιατί γίνονται? αλήθεια λαμβάνετε η γνώμη του απλού πολίτη? γιατί δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στην προηγούμενη διαβούλευση για τον υμηττό…την άποψη μου θα την καταθέσω σε λίγες Κυριακές στίς κάλπες….Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 12:34 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Δεν το γνωρίζετε πως η οδηγία βάσει της οποίας μας λέτε πως προσπαθείτε να εναρμονίσετε την νομοθεσία μας αναφέρει ρητά πως η διεξαγωγή της θήρας είναι ΣΥΜΒΑΤΗ διαδικασία την προστασία των πτηνών;;;;Βάσει ποιας επιστημονικής έρευνας απαγορεύετε το κυνήγι των υδροβίων μετά την 31 Ιανουαρίου;;;; Βάσει ποιων στοιχείων; Εάν η πρόταση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες μελέτες τότε είναι αντισυνταγματική.για το α)
    Η πρότασή σας για απαγόρευση της θήρας της ασπρομέτωπης χήνας κρίνεται επιοικώς ως απαράδεκτη!!!! Με την ίδια λογική θα πρέπει να απαγορευτεί στα βουνά το κυνήγι της τσίχλας επειδή μοιάζει με την χιονότσιχλα! Η πρόταση είναι γελοία και δεν λαμβάνει ειδικές συνθήκες βάσει τον οποίων πριν 3-4 χρόνια απαιτήθηκε να δωθεί περαιτέρω άδεια για την θήρευση των χηνών που προξένησαν μεγάλες ζημιές στην γεωργία λόγω υπερπληθυσμού. Δεν λαμβάνετε υπόψιν σας τις διεθνείς μετρήσεις για τις χήνες που μιλούνε για διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού πληθυσμού τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας της αυξημένης καλλιέργειας σιτηρών, με αποτέλεσμα στην Ρωσία να αναγκάζονται να τις εξοντώνουν με δηλητηριασμένα δολώματα επειδή σε χώρες του νότου βάζουν αυστηρούς περιορισμούς στην θήρα της χήνας!Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία επικαλούνται συνεχώς μέλη διαφόρων κρατικοδίαιτων ζωολατρικών οργανώσεων και ορίζει πως δεν μπορούν να υπάρχουν περιορισμοί γεωγραφικοί και χρονικοί κατά την θήρα. Βάσει αυτής της απόφασης οι γεωγραφικοί περιορισμοί που θέτετε κάνουν τις προτάσεις σας παράνομες.για το β)
    Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για περιορισμό της θήρας της πετροπέρδικας για 3 χρόνια! Με ποιες μελέτες φτάνετε σε αυτό το συμπέρασμα;;; Με ποια στοιχεία ορίζετε 3 χρόνια και όχι 1 ή 15 ;;; Οι αυθαίρετες συναισθηματικές εικασίες είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ και αντισυνταγματικές.για το γ)
    Αυτό ποιος σας το είπε να το προτείνετε;;; Η πρότασή σας είναι τραγική! Κατ’αρχάς τέτοια μέθοδος δεν ακολουθείται από τους Έλληνες κυνηγούς (μόνο μερικοί Ιταλοί το κάνουν για το κυνήγι των μικροπουλιών) αλλά και έτσι να μην ήταν δεν ξέρετε πως τέτοιες κατασκευές απαγορεύονται από τον πολεοδομικό νόμο;;; Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δασικές εκτάσεις… Η πρόταση είναι άχρηστη αφού έτσι μπορεί κάποιος να φτιάξει υπερηψωμένη σκοπιά (καλή ιδέα!) από μη επεξεργασμένα δομικά υλικά (π.χ. κορμούς δέντρων) και να στήνει εκεί καρτέρι…. Ανούσια πρόταση (ούτε η ΚΣΕ να την είχε κάνει…)για το δ)
    μάλλον είστε εκτός πραγματικότητας, η έννοια της Ζώνης εκγύμνασης σκύλων έχει εκλείψει εδώ και χρόνια αφού είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεις σε κάποιον να πάει βόλτα τον σκύλο του στο βουνό, ακόμη και άν είναι ΖΕΠ. Δημοκρατία έχουμε, όχι οικοφασισμό.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 12:02 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Σχεδόν το ένα στα δύο είδη θηλαστικού στην Ευρώπη κινδυνεύει με εξαφάνιση και η απειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα πουλιά, ακόμα και ορισμένα ψάρια.

    Αυτή τη δραματική απώλεια βιοποικιλότητας καταγράφει σε έκθεση της η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Esther de Lange.

    Η έκθεση συζητήθηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, εν όψει της διεθνούς συνέλευσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, το έτος της οποίας εορτάζεται παγκοσμίως φέτος.

    Οι αριθμοί τρομάζουν: στην ΕΕ σήμερα, το 42% των θηλαστικών, το 43% των πουλιών, το 52% των ψαριών στις λίμνες και τα ποτάμια, το ένα στα τρία αμφίβια αλλά ακόμα και σχεδόν τα μισά είδη ερπετών και πεταλούδας απειλούνται.

    Παγκοσμίως δε, η εξαφάνιση των ειδών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, προχωρώντας με ρυθμό μέχρι και 1000πλάσιο του φυσιολογικού και εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα έχει δεκαπλασιασθεί και πάλι μέχρι το 2050.

    Όμως αυτά τα εφιαλτικά στοιχεία παραμένουν σχεδόν άγνωστα στον κόσμο και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μόνο το 38% των Ευρωπαίων γνωρίζουν τι σημαίνει «βιοποικιλότητα», ενώ το 28% έχουν ακούσει τη λέξη αλλά αγνοούν το νόημά της και μόλις το 17% θεωρούν ότι το θέμα τους αφορά.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι να ενημερωθεί ο πολίτης: να υπάρξει πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για αυτή την απαρατήρητη καταστροφή.

    Το δεύτερο είναι φυσικά να δραστηριοποιηθούν περισσότερο τα υπάρχοντα εργαλεία της Ένωσης.

    Είναι εργαλεία όπως το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και οι οδηγίες για τους βιοτόπους και τα πουλιά, καθώς και πρόγραμμα LIFE (Financial Instrument for the Environment) που είναι το κύριο όργανο χρηματοδότησης δράσεων για την προστασία των ειδών.

    Στην έκθεση, η κ. de Lange θεωρεί ότι πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, για παράδειγμα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική καθώς και από την πολιτική συνοχής και το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 09:44 | Δημήτρης Χριστοδουλάκης

    Το ΥΠΕΚΑ, έχει αλλοτριώσει εντελώς την έννοια της διαβούλευσης.

    Μας παρουσιάζει ένα σχέδιο νόμου στο οποίο προτείνει απαγορεύσεις θήρας χωρίς να τις στηρίζει πουθενά. Σε καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, σε κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Την ίδια ώρα γνωρίζει η υπουργός ότι επιστήμονες στη Μακεδονία, εδώ και χρόνια σπάνε τα πόδια τους σε καθημερινή βάση συλλέγοντας στοιχεία για την πετροπέρδικα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών των επιστημόνων δεν έχουν καμία σημασία για την υπουργό και τη περίεργη παρέα της γιατί ίσως δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις της ίδιας οι οποίες φαίνεται είναι ιερές.

    Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση δια στόματος Μπιρμπίλη, να ξεφτιλίσει για άλλη μία φορά τη δημοκρατία. Λέει για παράδειγμα το νέο σχέδιο νόμου:
    «…Απαγορεύεται η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού για περίοδο τριών ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους…»

    Δηλαδή, μας λέει ότι αν και δεν γνωρίζει εάν υπάρχει πρόβλημα με την πετροπέρδικα, προτείνει την απαγόρευση θήρας της για τρία χρόνια μέχρι να χρηματοδοτηθούν κάποιες ΜΚΟ για να καταρτίσουν ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης» του συγκεκριμένου είδους…».

    Και ρωτώ εγώ ο αφελής:

    Αν για τη πετροπέρδικα που δεν γνωρίζετε εάν τελικά αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω θήρας, προτείνατε την απαγόρευση της θήρας για τρία χρόνια μέχρι να βρείτε τι θα κάνετε, τότε αντίστοιχα για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι προβληματικός, τί σκέφτεστε να κάνετε;

    θα προτείνατε την παύση εργασιών της βουλής για τρία χρόνια μέχρι να καταρτιστεί ειδικό «Σχέδιο Διαχείρισης της πολιτικής κρίσης»;

    Πάτε κύριοι και μπολιάζετε σιγά – σιγά το λαό με φασιστικές ιδέες τις οποίες ύπουλα περνάτε στο υποσυνείδητό του.

    Λέτε στον κόσμο ότι ξέρω ότι το κυνήγι δε σου αρέσει ως δραστηριότητα για τους δικούς σου λόγους, τότε εγώ σου ζητώ να με στηρίξεις στην ατεκμηρίωτη απαγόρευσή του και θα κερδίσουμε από αυτό και οι δύο.

    Κάνετε συνενόχους σας αθώους ανθρώπους που μπορεί να μην αγαπάνε το κυνήγι και μέσα στην αφέλειά τους δέχονται να σας σιγοντάρουν στην προετοιμασία ενός νέου τύπου εναλλακτικής δημοκρατίας. Μίας δημοκρατίας που αξία δεν έχει η λογική, και η τεκμηριωμένη πραγματικότητα αλλά η γνώμη του ισχυρού…

    Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν οι φίλοι που σήμερα αισθάνονται ισχυροί συντάσσοντας τις δυνάμεις τους δίπλα στον ισχυρό, ότι ίσως με την ίδια ευκολία, αύριο θα βρεθούν ανίσχυροι απέναντι στον ίδιο άρχοντα και τα νέα τσιράκια του.

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 00:06 | Κώστας Π.

    Επιτέλους, ας καταργηθεί το κυνήγι.

    Δεν υπάρχει χειρότερο χόμπι. Οι κυνηγοί, κοιλαράδες και αδέσποτοι όλοι τους, πάνε με τα τζιπ και σκοτώνουν ότι κυκλοφορεί στο βουνό.

    Για ποιούς φυσιολάτρες μιλάμε? Για τους δολοφόνους των ζώων?

    ντροπή τους που μιλάνε, ντροπή τους που έχουνε σύλλογο.

    σύλλογος δολοφόνων έπρεπε να λέγεται.

    κώστας Π.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 22:52 | Θανάσης

    Δεν λαμβάνεται υπόψη αυτά που γράφουμε γιατί να γράψουμε.Δε ξεχνάμε τι έγινε για τον Υμητό.Το 85% υπέρ των κυνηγών και εσείς περάσατε το δικό σας.Δώρο άδωρο. Και κάτι άλλο ,όλοι μου οι συγγενείς ζουν στα χωριά τους και ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία αγαπούν το περιβάλλον δραστηροποιούνται σε αυτό και τα παιδιά τους θα ζήσουν σε αυτό.Δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις γνώσεις να γράψουν στη δημόσια διαβούλευση.Πως θα λάβετε γνώμη αυτά τα τόσο σοβαρά που πιστεύουν;

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 19:10 | Χάρης Μπήκας

    Δυστυχώς για μία ακόμα φορά τα σχόλια περνάνε απο λογοκρισία!!!!
    όπως και το δικό μου πού ΔΕΝ θα δημοσιευτεί ((η κάνω λάθος??))
    Είναι όμως κοροιδία να ζητάτε την γνώμη τού κόσμου και να μήν δημοσιέυετε τις γνώμες των κυνηγών!!!!!
    και αυτοί ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!
    και έχουν ΜΝΗΜΗ!!!!

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 19:28 | litsa

    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΕΙΛΗΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ(ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΣΟΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ)ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΜΗΓΙΟΥ; ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ,,ΑΣ ΒΡΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ, ΑΣ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ…ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΚΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ,,,,,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 19:07 | Λευτέρης Σταύρακας

    Για την απαγόρευση της Πετροπέρδικας μια μικρή ένσταση: Γιατί να απαγορευτεί για τρία χρόνια σε ΖΕΠ που είναι είδος χαρακτηρισμού, άρα διαθέτει ένα πληθυσμό που πληρεί κάποια κριτήρια και όχι σε ΖΕΠ στις οποίες ναι μεν υπάρχει πληθυσμός αλλά μικρότερος και, εφόσον γίνει μελέτη η οποία θα αναδεικνύει τις αιτίες μείωσής του, να συζητηθεί η απαγόρευση του κυνηγιού ή όποιες άλλες διαχειριστικές πρακτικές;
    Η Νανόχηνα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία, καθώς ο αναπαραγόμενος πληθυσμός της Ευρώπης είναι λιγότερος από 50 ζευγάρια, άρα κάθε σκοτωμένο πουλί (επίτηδες ή κατά λάθος, λίγη σημασία έχει) από κυνηγό, είναι σημαντικό πλήγμα. Μη ξεχνάμε ότι έχουν δαπανηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκατομμύρια ευρώ για τη προστασία της, και η Ελλάδα έχει το (ατυχές) προνόμιο να φιλοξενεί μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού το χειμώνα.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 17:15 | Βικοπουλος Στελιος

    ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ .ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΥΣ ΜΙΑΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ.ΑΛΛΟΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ELLADA ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ. Ε ΤΟΤΕ ΡΩΤΗΣΤΕ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΧΕΤΟΣ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΕΝΕΙ ΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ

    ΜΕ ΤΙΜΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 17:03 | Στέφανος Μαλλές

    Κύριοι,
    Χθες υπέβαλα σχόλιο το οποίο τηρούσε τους όρους συμμετοχής αλλά έλεγε και την πραγματικότητα όπως αυτή πρέπει να λέγεται. Δυστυχώς κύριοι το λογοκρίνατε και σήμερα το έχετε αφαιρέσει. Εύγε στη δημοκρατικότητά σας και την δημόσια διαβούλευση που ευαγγελίζεστε. θα αποστείλω σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό καταγγέλοντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσθε τους πολίτες με συνημμένο φυσικά το σχόλιο.

  • 28 Οκτωβρίου 2010, 16:51 | ΤΟΥΜΠΑΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Κυρία Υπουργέ καταρχήν όπως προανήφεραν οι αξιότιμοι συνάδελφοι μου »κυνηγοί» όλα αυτά που θέλετε πέρι απαγορεύσεως της ασπρομετωπόχηνας,πέρι απαγόρευσης των υδροβίων στις 31 Ιανουαρίου και πέρι απαγόρευσης της πετροπέρδικας όλα αυτά βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες (εάν υπάρχουν πληροφορίες) κανένα έγκυρο στοιχείο από επιστήμονες για να πατήσετε επάνω σε αυτά.
    Έιμαστε 230.000 »νόμιμοι΄΄ κυνηγοί σε αυτήν την χώρα οι οποίοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το κάνουμε κυρίως αφηλοκερδός.Πληρώνουμε κάθε χρονιά,απο άδειες,βενζίνες,εξοπλισμούς,διαμονές κ.τ.λ. που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ντόπιο πληθυσμό και στο κράτος μόνο και μόνο για το χόμπι μας!Μέτα απο όλο αυτό το κυνηγητό των τελευταίων ετών πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και εμείς (έστω και μέσα από τις κάλπες).Να έιστε σίγουροι πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.Φανταστείτε τις συνέπειες εάν απέχουμε απο εκλογές,απο κυνηγετικές εξόδους,απο εισφορές σε βενζίνες?(Αυτά είναι τα βασικά,υπάρχουν πολλά ακόμη…)
    Το θέμα μας είναι να έχουμε και εμείς κάποιο ρόλο σε όλο αυτό το κομάτι που μας αναλογεί αφού είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και το πιο σημαντικό οι μοναδικοί που αφιερώνουμε ώρες επάνω στα βουνά…και όχι μόνο!Κανείς απο τους »δήθεν οικολόγους» δεν υπάρχει έξω στην φύση που όπως λένε τόσο πολύ αγαπάνε!(άραγε την αγαπάνε ή τα λένε απλώς γιατί δεν έχουν με κάτι να ασχοληθούν πιο σημαντικό για αυτούς?Βέβαια η φύση κρύβει κινδύνους,όπως καιρικές συνθήκες!Ίσως γι’αυτό να μην βγαίνουν απο τα κλουβιά τους να κάνουν κάτι πραγματικά ουσιώδες.)
    Τέλος κ.Υπουργέ δεν είμαστε η αιτία που υπάρχουν απηλούμενα είδη ή που απηλούντε.Όλοι οι κυνηγοί είμαστε ηπέρ της αύξησης των πληθυσμών των θηραμάτων και πρόθυμοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά (πάντα σε λογικά πλαίσια και προπάντων μετά απο συζήτηση).

    Με τιμή ένας απλός κυνηγός της βορείου ελλάδος.