ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ (άρθρα 59-75)

 

Άρθρο 59
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος Κεφαλαίου χρησιμοποιούνται οι εξής ορισμοί:
1. Άδεια Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (Άδεια Έρευνας ΥΑΠ): Η άδεια που χορηγείται για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, ιδίως μελετών βυθού, ανεμολογικών, γεωτεχνικών, γεωφυσικών, κυματολογικών, περιβαλλοντικών και λοιπών μελετών που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εντός μιας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ).
2. Επενδυτής ΥΑΠ: Ο κάτοχος Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που λαμβάνει το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εντός συγκεκριμένης Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ.
3. Έργο Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων: Το έργο που αποτελείται από ένα Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ), μετά των αναγκαίων συνοδών έργων στον θαλάσσιο, υποθαλάσσιο και χερσαίο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εγκαταστάσεων και έργων διασύνδεσης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
4. Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων: Το πρόγραμμα που εγκρίνεται με την κοινή απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 74, με σκοπό την ανάπτυξη της δραστηριότητας ΥΑΠ.
5. Έργα Διασύνδεσης Επενδυτή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων: Οι υποδομές δικτύων που υλοποιούνται για τη διασύνδεση ενός ΥΑΠ με το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και, μέσω αυτού, με το ΕΣΜΗΕ.
6. Έργα Διασύνδεσης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ: Οι υποδομές δικτύων που υλοποιούνται για τη διασύνδεση μιας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, με το ΕΣΜΗΕ.
7. Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ): Η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας το Δημόσιο δύναται καθορίζει μια ή περισσότερες Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ.
8. Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ: Η θαλάσσια περιοχή εντός Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, στην οποία παραχωρείται από το Δημόσιο το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης Έργων ΥΑΠ.
9. Σημείο Διασύνδεσης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης: Ο υποσταθμός ζεύξης εντός της ΠΟΑΥΑΠ ή κατά το δυνατόν εγγύτερα από τεχνοοικονομική άποψη προς αυτήν, η οποία αποτελεί το σημείο σύνδεσης ενός Έργου ΥΑΠ με το ΕΣΜΗΕ.
10. Τέλος Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων: Το Τέλος που καταβάλλει εφάπαξ ο αιτών την έκδοση Άδειας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών, στον Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
11. Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ): Η συστοιχία ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο, είτε αυτές εδράζονται σταθερά στον βυθό, είτε επιπλέουν όντας συνδεδεμένες με τον βυθό με κινητά μέσα.
12. Φορέας ΥΑΠ: Ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου των δικαιωμάτων που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του παρόντος.

Άρθρο 60
Αρμοδιότητες του Ελληνικού Δημοσίου ως προς τα δικαιώματα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και διαχείριση αυτών
1. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έρευνα, την αναζήτηση και τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Έργων ΥΑΠ, εντός των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ.
3. Οι κατά τις παρ. 1 και 2 αρμοδιότητες του Ελληνικού Δημοσίου ασκούνται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων των παρ. 1 και 2 ανατίθεται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) του άρθρου 145 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), που ορίζεται ως Φορέας ΥΑΠ. Για τον σκοπό αυτό η ΕΔΕΥ Α.Ε. μετονομάζεται σε «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.», προσαρμόζοντας αντίστοιχα και το καταστατικό της. Για τις σχέσεις και συναλλαγές της με την αλλοδαπή η Εταιρία χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company», και τον διακριτικό τίτλο «HEREMA». Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται η επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» ή «ΕΔΕΥ Α.Ε.» νοείται η επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.» ή «ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.», αντιστοίχως.»

Άρθρο 61
Σχεδιασμός Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της δραστηριότητας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) τελούνται σύμφωνα με:
(α) τον ενεργειακό σχεδιασμό και τους στόχους της χώρας, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, Β’ 4893/2019),
(β) τον ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας,
(γ) τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον χερσαίο χώρο, του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), του άρθρου 13Α του ν. 4269/2014 (Α’ 142), της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο και τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια του ν. 4546/2018 (Α’ 101), καθώς και τις διεθνείς πρακτικές και τα πορίσματα της έκθεσης αξιολόγησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4447/2016 (Α’ 241),
(δ) τις απαιτήσεις της εθνικής ασφάλειας,
(ε) άλλα κριτήρια, όπως η ύπαρξη μνημείων και ναυαγίων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων κρίσιμων υποδομών, θαλάσσιων πεδίων που υπόκεινται σε περιορισμούς, διαδρόμων ναυσιπλοΐας, καθώς και κριτήρια που αφορούν σε παραγωγικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.
2. Ο Φορέας ΥΑΠ μεριμνά για την εκπόνηση τεχνικής μελέτης και στη βάση αυτής, σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, βάσει των κριτηρίων και δεσμεύσεων της παρ. 1.
3. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ θέτει τους βασικούς άξονες σε εθνικό επίπεδο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, χωροθέτηση, εγκατάσταση και εκμετάλλευση ΥΑΠ, καθώς και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους εγκατεστημένης ισχύος για Έργα ΥΑΠ. Παράλληλα, περιέχει τις περιοχές που μπορούν να υποδεχτούν Έργα ΥΑΠ ως εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και προβαίνει σε εκτίμηση της ισχύος Έργων ΥΑΠ που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές. Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ υποβάλλεται από τον Φορέα ΥΑΠ στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ υπόκειται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Ο Φορέας ΥΑΠ μεριμνά για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτιμώνται ιδίως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των εν γένει οικοσυστημάτων, με έμφαση στη βιωσιμότητα της θαλάσσιας χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας, καθώς και του πολιτιστικού και κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, η εθνική ασφάλεια, η κατά προτεραιότητα ενεργειακή εξασφάλιση των νησιών και η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών. Ο Φορέας ΥΑΠ υποβάλλει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ακολούθως διαβιβάζει την εισήγησή της επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
5. Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ της παρ. 2, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της παρ. 4, την οποία διαβιβάζει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άρθρο 62
Προσδιορισμός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και καθορισμός Περιοχών Εγκατάστασης αυτών
1. Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) εκπονεί τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Με τις μελέτες αυτές καθορίζονται επίσης οι όροι ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ σε κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ και τις ειδικές συνθήκες κάθε ΠΟΑΥΑΠ, ενώ εκτιμάται η ελάχιστη και μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτήν. Με την τεχνική μελέτη των ΠΟΑΥΑΠ προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.
2. Επί των σχεδίων των τεχνικών μελετών της παρ. 1 ζητείται γνώμη της Επιτροπής Συντονισμού Ανάπτυξης Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ της παρ. 1 του άρθρου 68, η οποία χορηγείται εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη διατύπωση του σχετικού αιτήματος, μετά την πάροδο της οποίας, σε περίπτωση που δεν διατυπωθεί γνώμη, θεωρείται ότι η ανωτέρω Επιτροπή δεν έχει αντιρρήσεις επί αυτών.
3. Η τεχνική μελέτη κάθε Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ υποβάλλεται από τον Φορέα ΥΑΠ στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Η κάθε τεχνική μελέτη υποβάλλεται, με μέριμνα του Φορέα ΥΑΠ, σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης μέσω Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία, μεταξύ άλλων, αξιολογούνται οι επιπτώσεις της ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εντός αυτής. Ο Φορέας ΥΑΠ υποβάλλει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
5. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης διαβιβάζει την εισήγησή της επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον προσδιορισμό εκάστου ΠΟΑΥΑΠ στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί της τεχνικής μελέτης της παρ. 1, λαμβάνοντας υπόψη και διαβιβάζοντας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της παρ. 4.
6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.ΘΑ), οριοθετείται μια ή περισσότερες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και ορίζονται οι όροι ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ σε αυτές. Με το προεδρικό διάταγμα του πρώτου εδαφίου εγκρίνονται επίσης οι κατευθύνσεις, οι όροι και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία πρέπει να τηρούνται κατά την ανάπτυξη των ΥΑΠ, σύμφωνα με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
7. Με το προεδρικό διάταγμα οριοθέτησης εκάστης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ δύνανται να καθορίζονται η εκτίμηση της μέγιστης και ελάχιστης ισχύος των έργων ΥΑΠ που οριοθετούνται σε καθεμία εξ αυτών.

Άρθρο 63
Αιτήσεις για χορήγηση Άδειας ‘Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης αυτών
1. Η διενέργεια έρευνας και η εκπόνηση τεχνικών μελετών και μετρήσεων που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) σε κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί Άδεια Έρευνας ΥΑΠ, μετά από σχετική αίτηση στον Φορέα ΥΑΠ κατά τις διατάξεις του παρόντος.
2. Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ του άρθρου 62, ορίζονται η ημέρα έναρξης και η χρονική διάρκεια της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση Αδειών Έρευνας ΥΑΠ εντός των οριοθετημένων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Κάθε χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει διάρκεια δύο (2) μήνες. Νέοι περίοδοι υποβολής αιτήσεων, δύναται να εκκινούν μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών, από το τέλος του ως άνω διμήνου.
3. Ο κάθε ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ σε περισσότερες από μια ΠΟΑΥΑΠ. Ο Φορέας ΥΑΠ αξιολογεί τις αιτήσεις και εκδίδει Άδειες Έρευνας ΥΑΠ για όλους τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τα κριτήρια του παρόντος.
4. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για έκδοση Άδειας Ερευνών ΥΑΠ έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε:
α) κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
β) τρίτες χώρες που έχουν συνάψει πολυμερείς ή διμερείς διεθνείς συμφωνίες με την Ε.Ε. στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπουν το αμοιβαίο άνοιγμα της αγοράς και στο μέτρο που η υπό έκδοση Άδεια εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των συμφωνιών αυτών.
5. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα που τηρεί ο Φορέας ΥΑΠ.
Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ προσδιορίζονται τα κριτήρια επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας των αιτούντων, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι Επενδυτές ΥΑΠ είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που διαθέτουν τα απαιτούμενα εχέγγυα τεχνικής και οικονομικής επάρκειας για την ανάπτυξη έργων καινοτόμων τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα ΥΑΠ. Τα κριτήρια δύνανται να διαφοροποιούνται για κάθε τεχνολογία ΥΑΠ (τεχνολογία σταθερής έδρασης ή πλωτά).
Ως προς την επαγγελματική και τεχνική ικανότητα, απαιτείται κατ’ ελάχιστον:
α) Αποδεδειγμένη ή δάνεια εμπειρία κατά τα τελευταία δέκα (10) έτη στην ανάπτυξη και λειτουργία Έργων ΥΑΠ, εκ των οποίων ενός κατ’ ελάχιστον Έργου ΥΑΠ ισχύος εκατό (100) MW, και
β) αποδεδειγμένη ή δάνεια εμπειρία λειτουργίας και συντήρησης έργων ΥΑΠ ισχύος μεγαλύτερης των είκοσι πέντε (25) MW.
Ως προς τη χρηματοοικονομική και οικονομική επάρκεια, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον:
α) Ετήσιος κύκλος εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου ή των μετόχων αυτού, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο αθροιστικός κύκλος εργασιών, που υποβάλει την αίτηση για χορήγηση Άδειας Ερευνών ΥΑΠ μεγαλύτερος των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (2.000.000.000 €) (μέσος όρος τριών τελευταίων ετών), και
β) αναλογία ιδίων προς δανειακών κεφαλαίων μεγαλύτερή του είκοσι τοις εκατό (20%), και
γ) υποβολή της εγγυητικής επιστολής του άρθρου 65.
6. Οι οικονομικοί φορείς που υποβάλλουν αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ πληρούν επίσης τα κριτήρια επιλογής και ποιοτικής αξιολόγησης του άρθρου 39 του ν. 4413/2016 (Α’ 148), τα οποία αποδεικνύουν με τα αποδεικτικά μέσα του άρθρου 40 του ίδιου νόμου.
7. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και η εκδοθείσα άδεια καταχωρείται στο Μητρώο Αδειών Έρευνας ΥΑΠ, υπό την προϋπόθεση ότι σωρευτικά:
α) Είναι τυπικά πλήρης σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ της παρ. 5.
β) συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ Τέλους Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών που ανέρχεται σε ποσό δέκα χιλίων ευρώ (10,000 €),
γ) ο αιτών δεν έχει λυθεί, πτωχεύσει, τεθεί σε (ειδική) εκκαθάριση, αναγκαστική και ειδική διαχείριση, παύση πληρωμών, συνδιαλλαγή-εξυγίανση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω,
δ) αναφέρονται οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ στις οποίες ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την έρευνα και διενέργεια τεχνικών μελετών και μετρήσεων για τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΥΑΠ,
ε) οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου,
στ) υποβάλλονται στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού, ή των συνεργαζομένων με αυτόν εταιρειών, να υλοποιήσουν το έργο ΥΑΠ με βάση την τεχνική τους επάρκεια και τη δυνατότητα εξασφάλισης από τον αιτούντα της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ιδίως ίδια κεφάλαια και τραπεζική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ της παρ. 5, και
ζ) συνοδεύεται από την εγγυητική επιστολή του άρθρου 65.
8. Εφόσον η αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ υποβάλλεται παραδεκτώς κατά τα ανωτέρω, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα ΥΑΠ, εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της περιόδου υποβολής αιτήσεων. Ο Φορέας ΥΑΠ δύναται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, να ζητά διευκρινήσεις ή συμπληρωματικά έγγραφα, επί των ήδη υποβληθέντων εντός τακτής προθεσμίας, άλλως η αίτηση θεωρείται πλήρης. Η μη προσκόμισή τους από τον αιτούντα εντός της τεθείσας προθεσμίας καθιστά την αίτηση απαράδεκτη.
9. Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ εξειδικεύονται τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο αιτών, καθώς και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 64
Έκδοση Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Η Άδεια Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι σωρευτικά:
α) δεν τίθενται θέματα σχετικά με: αα) την εθνική ασφάλεια, αβ) τη δημόσια υγεία και ασφάλεια,
β) ικανοποιούνται τα κριτήρια των παρ. 5 έως 7 του άρθρου 63.
2. Η Άδεια Ερευνών ΥΑΠ εκδίδεται ή απορρίπτεται από το Φορέα ΥΑΠ εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
3. Σε περίπτωση απόρριψης από τον Φορέα ΥΑΠ της αίτησης για χορήγηση Άδειας Ερευνών ΥΑΠ, ο Φορέας ΥΑΠ εκδίδει σχετική πράξη που αποστέλλεται στον αιτούντα, η οποία δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του Φορέα ΥΑΠ.
4. Κατά της απόφασης χορήγησης ή άρνησης χορήγησης, παύσης ισχύος ή ανάκλησης Άδειας Ερευνών ΥΑΠ χωρεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Φορέα ΥΑΠ, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίηση της απόφασης του Φορέα ΥΑΠ. Η απόφαση που εκδίδεται επί της ενδικοφανούς προσφυγής προσβάλλεται με αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Επί της αίτησης ακύρωσης χωρεί έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
5. Η Άδεια Έρευνας ΥΑΠ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα ΥΑΠ και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
α) το όνομα/την επωνυμία του αιτούντος,
β) τη γεωπληροφοριακή απεικόνιση και τις συντεταγμένες οριοθέτησης των ΠΟΑΥΑΠ στις οποίες ο αιτών επιθυμεί τη διενέργεια ερευνών για τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΥΑΠ,
γ) τη διάρκεια ισχύος της Άδειας Ερευνών ΥΑΠ,
δ) τους γενικούς όρους διενέργειας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ορίζονται με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ,
ε) τυχόν ειδικούς όρους που επιβάλλονται με το προεδρικό διάταγμα καθορισμού Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) ή με την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ.
6. Ο Φορέας ΥΑΠ τηρεί Μητρώο Αδειών Έρευνας ΥΑΠ στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία των Αδειών Ερευνών ΥΑΠ και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πρόσβαση στο Μητρώο Αδειών Έρευνας ΥΑΠ.
7. Η Άδεια Έρευνας ΥΑΠ δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τον κάτοχό της.
8. Η Άδεια Έρευνας ΥΑΠ παύει αυτοδικαίως να ισχύει μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την ημερομηνία έκδοσής της ή μετά από σχετικό αίτημα του κατόχου αυτής ή μετά από απόφαση ακύρωσης αυτής εφόσον, μετά από σχετικό έλεγχο του Φορέα ΥΑΠ, δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια του άρθρου 63 ή οι όροι της Άδειας Έρευνας ΥΑΠ.
9. Η εγκατάσταση ενός έργου ΥΑΠ επιτρέπεται αποκλειστικά στους κατόχους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) Άδειας Έρευνας ΥΑΠ για την ΠΟΑΥΑΠ που αφορά η Άδεια αυτή.

Άρθρο 65
Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Για τη χορήγηση Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), απαιτείται η προσκόμιση Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ.
2. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ αποτελεί στοιχείο τυπικής πληρότητας της αίτησης χορήγησης Άδειας Έρευνας ΥΑΠ και συνυποβάλλεται με αυτή.
3. Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ ορίζεται σε δέκα χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (10,000 €/MW) βάσει της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που δύναται να εγκατασταθούν σε κάθε ΠΟΑΥΑΠ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 62.
4. Το συνολικό ποσό της απαιτούμενης Εγγυητικής Επιστολής δύναται να καλύπτεται από περισσότερες Εγγυητικές Επιστολές.
5. Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ δύναται να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ, επιστρέφεται στις κάτωθι περιπτώσεις:
α) κατόπιν αιτήματος του κατόχου της Άδειας Έρευνας ΥΑΠ. Στην περίπτωση αυτή παύει αυτοδικαίως να ισχύει η Άδεια Έρευνας ΥΑΠ,
β) με τη λήξη ή ακύρωση της Άδειας Έρευνας ΥΑΠ,
γ) με την υποβολή αίτησης για έκδοση Βεβαίωσης Ειδικού Έργου από τον κάτοχο της Άδειας, σύμφωνα με τον παρόντα.
7. Εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος ο Φορέας ΥΑΠ, με απόφασή του, καθορίζει το υπόδειγμα της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ και δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διάρκεια, την υποβολή, την ανανέωση και την επιστροφή της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ.

Άρθρο 66
Ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής επενδυτή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), εντός δύο (2) ετών από τη λήξη του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Άδειας Έρευνών ΥΑΠ, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ κάθε Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ).
2. Εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 74, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκηρύσσει ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 74 για τις οποίες έχει εκδοθεί Άδεια Έρευνας ΥΑΠ.
3. Δικαιούμενοι συμμετοχής σε κάθε διακριτή διαγωνιστική διαδικασία είναι οι κάτοχοι Άδειας Έρευνας ΥΑΠ για τη συγκεκριμένη ΠΟΑΥΑΠ. Ο κάθε συμμετέχων υποβάλλει διακριτές προσφορές για κάθε Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ που βρίσκεται εντός της ΠΟΑΥΑΠ που έχει λάβει Άδεια Έρευνας ΥΑΠ και για την οποία επιθυμεί την εγκατάσταση Έργου ΥΑΠ.
4. Για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, κριτήριο επιλογής για την επιλογή του Επενδυτή ΥΑΠ είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς σε ευρώ ανά μεγαβατώρα για την αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας από το Έργο ΥΑΠ που αναπτύσσεται εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ. Ο συμμετέχων που επιλέγεται από την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για συγκεκριμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Έργου ΥΑΠ εντός της Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ (Επενδυτής ΥΑΠ).
5. Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, προκηρύσσεται με απόφαση της ΡΑΕ, στην οποία καθορίζονται:
α) τα κριτήρια συμμετοχής και αξιολόγησης,
β) στοιχεία για τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές για τη συμμετοχή στην ανταγωνιστική διαδικασία και την κατασκευή και ενεργοποίηση της σύνδεσης των Έργων ΥΑΠ από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμετείχε σε αυτή,
γ) ρήτρες που επιβάλλονται σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υλοποίησης των έργων,
δ) ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας,
ε) αντίγραφο της εγγυητικής επιστολής για την έκδοση της Άδειας Έρευνας του άρθρου 65,
Για τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και την κατακύρωση των αποτελεσμάτων τους αρμόδια είναι η ΡΑΕ.
6. Αν ο συμμετέχων στην ανταγωνιστική διαδικασία της παρ. 3 δεν τηρεί τους όρους συμμετοχής, των αποφάσεων της παρ. 5 του παρόντος και της παρ. 5 του άρθρου 74, οι εγγυητικές επιστολές που λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή, την κατασκευή και ενεργοποίηση της σύνδεσης (θέση σε κανονική ή δοκιμαστική λειτουργία) των σταθμών που επελέγησαν από την ανταγωνιστική διαδικασία, καταπίπτουν υπέρ του Υπολογαριασμού Ενισχύσεων του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179).
7. Η ΡΑΕ, με απόφασή της, μπορεί να διαθέτει ποσοστό του τέλους συμμετοχής στον Ειδικό Λογαριασμό του άρθρου 143 του ν. 4001/2011.
8. Μέχρι κάλυψης της συνολικής δημοπρατηθείσας ισχύος, η ΡΑΕ, με την ολοκλήρωση κάθε ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, εκδίδει και αναρτά στην ιστοσελίδα της, πίνακα αποτελεσμάτων για κάθε Περιοχή ΥΑΠ, τον επιλεγέντα για την υλοποίηση του Έργου ΥΑΠ σε κάθε Περιοχή ΥΑΠ, ανακοινώνοντας τον συμμετέχοντα με τη χαμηλότερη και την υψηλότερη προσφορά.
9. Τα Έργα ΥΑΠ που εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης, συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ), σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149), η οποία διέπεται από την Τιμή Αναφοράς (ΤΑ) που προέκυψε από την αντίστοιχη προσφορά που υπέβαλαν στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας για την Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ που επελέγησαν. Η ΣΕΔΠ ισχύει για είκοσι (20) έτη.
10. Για τις περιπτώσεις κατόχων Έργων ΥΑΠ οι οποίοι λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση, υπό τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης ή ενίσχυση άλλης ισοδύναμης μορφής που ανάγεται σε όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα έσοδα της Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση Διαφορικής Προσαύξησης απομειώνονται κατά το ποσό που υπολογίζεται με βάση Συντελεστή Απομείωσης του Κεφαλαίου, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016.
11. Για τα Έργα ΥΑΠ, τα οποία συνάπτουν ΣΕΔΠ, η Ειδική Τιμή Αγοράς τεχνολογίας ΑΠΕ της περ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4414/2016 υπολογίζεται με βάση την ανηγμένη μηνιαία μεσοσταθμική αξία ηλεκτρικής ενέργειας της τεχνολογίας αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4414/2016.

Άρθρο 67
Αδειοδοτική Ωρίμανση Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Ο Επενδυτής Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) υποβάλλει στον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) – Α΄ Φάση, της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), αίτηση για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4685/2020 και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού. Με απόφαση του Φορέα Αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ – Α΄ Φάση, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης του πρώτου εδαφίου, χορηγείται στον Επενδυτή ΥΑΠ Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι ίσο χρόνο.
2. Η Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων εκδίδεται για έργο με ισχύ εντός των εκτιμώμενων ανώτατων και κατώτατων ορίων που έχουν οριστεί με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 62. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μετά από αίτηση του Επενδυτή ΥΑΠ τα σχετικά όρια δύνανται να μεταβληθούν, κατά μέγιστη απόκλιση δέκα τοις εκατό (10%), από τις ακραίες τιμές τους για λόγους τεχνολογικής εξέλιξης, περιβαλλοντικών ή αδειοδοτικών περιορισμών και άλλων αντικειμενικών περιστάσεων.
3. Οι Επενδυτές ΥΑΠ που λαμβάνουν Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων υποχρεούνται να λάβουν όλες τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, στον ν. 4685/2020 και ειδικότερα στο άρθρο 12 αυτού, στο γενικότερο νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
4. Ο κάθε Επενδυτής ΥΑΠ θέτει το Έργο ΥΑΠ σε λειτουργία το αργότερο εντός έξι (6) ετών από την ημερομηνία διενέργειας της ανταγωνιστικής διαδικασίας στην οποία επελέγη. Σε κάθε άλλη περίπτωση όλες οι σχετικές άδειες και εγκρίσεις ακυρώνονται αυτοδικαίως.

Άρθρο 68
Θέματα σύνδεσης με το Σύστημα – Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Συνιστάται Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), αποστολή της οποίας είναι η υποστήριξη του Φορέα ΥΑΠ και η διευκόλυνση της συνεργασίας του με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη των ΥΑΠ και ειδικότερα για:
α) τον προσδιορισμό της μέγιστης δυνατότητας απορρόφησης αιολικής ισχύος από κάθε θαλάσσια περιοχή που περιγράφεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ,
β) τον προσδιορισμό ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος και ενδεικτικού κόστους της διασύνδεσης των περιοχών αυτών με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ),
γ) τον προσδιορισμό διασυνδετικών λύσεων για την ισχύ των ΥΑΠ, κατά τον τεχνικά και οικονομικά βέλτιστο τρόπο,
δ) την επίτευξη συνεργειών με τα δίκτυα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων για τη διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών,
ε) την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα και την απορρόφηση της παραγωγής των τοπικά εγκατεστημένων σταθμών,
στ) τη διερεύνηση της συμβατότητας με τις τεχνικές δυνατότητες των υποδομών του ηπειρωτικού συστήματος και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους,
ζ) τη διερεύνηση της συμβατότητας και συνέργειας με μεγάλης κλίμακας διασυνδετικά έργα, όπως οι διασυνοριακές διασυνδέσεις,
η) την εκτίμηση της αναγκαίας δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο του ΕΣΜΗΕ, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντα και η ανάπτυξη και λειτουργία των Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, Β’ 4893/2019).
2. Η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων ΥΑΠ αποτελείται από:
α) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
β) έναν (1) εκπρόσωπο της ΡΑΕ,
γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ),
δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Φορέα ΥΑΠ,
ε) μέχρι τρεις (3) ειδικούς εμπειρογνώμονες,
καθώς και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.
3. Η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων ΥΑΠ δύναται να διατυπώνει προτάσεις και εισηγήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε αρμόδιο φορέα για τον βέλτιστο τρόπο ανάπτυξης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, για την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, κατά τον τεχνικά και οικονομικά βέλτιστο τρόπο, σύμφωνα με την παρ. 1.
4. Οι φορείς της παρ. 2, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στην Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, δύνανται να απευθύνουν ερωτήματα στην Επιτροπή της παρ. 1 για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της, κοινοποιώντας τα παράλληλα και στους λοιπούς φορείς της παρ. 2. Η Επιτροπή απαντά στο ερώτημα εντός ενός (1) μήνα από την παραλαβή του και η απάντησή της συνεκτιμάται απ’ όλους τους φορείς της παρ. 2.
5. Ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Ο ΑΔΜΗΕ, αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων ΥΑΠ, εφόσον αυτή έχει διατυπωθεί, εκπονεί μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΕ τις αναγκαίες τροποποιήσεις του ισχύοντος Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, καθώς και εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών.
6. Η ΡΑΕ, με απόφασή της, εγκρίνει το τροποποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Το κόστος κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ). Με απόφαση της ΡΑΕ εξειδικεύονται οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας.
7. Η ΡΑΕ παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των Έργων Διασύνδεσης ΠΟΑΥΑΠ και λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της υλοποίησής τους βάσει των άρθρων 108 και 108Α του ν. 4001/2011 (Α’ 179). Περαιτέρω, η ΡΑΕ δύναται να επιβάλλει πρόστιμο σε περίπτωση απόκλισης από το χρονοδιάγραμμα. Με απόφαση της ΡΑΕ εξειδικεύονται οι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας.
8. Μετά από αίτημα του Φορέα ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων ΥΑΠ, εφόσον έχει διατυπωθεί, εκδίδει εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 6 του άρθρου 62, απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της εκτιμώμενης ισχύος Έργων ΥΑΠ που αντιστοιχεί στις Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ κάθε ΠΟΑΥΑΠ που εγκρίθηκε με το οικείο προεδρικό διάταγμα. Η απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου παραμένει σε ισχύ μέχρι να αποσταλεί δήλωση από τον Φορέα ΥΑΠ στον ΑΔΜΗΕ ότι η συγκεκριμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ δεν είναι πλέον δεκτική ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, οπότε και ο δεσμευθείς ηλεκτρικός χώρος αποδεσμεύεται.
9. Για κάθε Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ ο επιτυχών στη διαγωνιστική διαδικασία του άρθρου 66 υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, η οποία συνοδεύεται από μελέτη διασύνδεσης του Έργου ΥΑΠ με το ΕΣΜΗΕ (Έργα Διασύνδεσης Επενδυτή ΥΑΠ) και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
10. Έκαστος Επενδυτής ΥΑΠ επιβαρύνεται με το κόστος της κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης, όπως προσδιορίζεται στην οριστική προσφορά σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΑΔΜΗΕ.
11. Εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης για την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ εκδίδει κατά προτεραιότητα οριστική προσφορά σύνδεσης του Έργου ΥΑΠ, την οποία ο Επενδυτής ΥΑΠ αποδέχεται εντός δύο (2) μηνών, καταθέτοντας τη σχετική εγγυητική επιστολή όρων σύνδεσης.
12. Η οριστική προσφορά σύνδεσης παραμένει σε ισχύ, μέχρι την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, οπότε και επιστρέφεται στον Επενδυτή ΥΑΠ η εγγυητική επιστολή της παρ. 11.
13. Μετά την έκδοση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης του Έργου ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ και ο Επενδυτής ΥΑΠ υπογράφουν Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία εξειδικεύονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.

Άρθρο 69
Ειδικό Τέλος Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 25α του ν. 3468/2006 (Α’ 129) το οποίο δεν εφαρμόζεται στα Έργα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Έργου ΥΑΠ, έως το τέλος της λειτουργίας του, κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Έργο ΥΑΠ επιβαρύνεται με Ειδικό Τέλος ΥΑΠ που αντιστοιχεί σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%), επί των προ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας εσόδων, από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο δεν είναι μικρότερο από δύο ευρώ (2€) ανά παραγόμενη MWh.
2. Το Ειδικό Τέλος ΥΑΠ διατίθεται από τον φορέα που αποζημιώνει τον κάτοχο του Έργου ΥΑΠ απευθείας σε διακριτό λογαριασμό που τηρεί ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης.

Άρθρο 70
Διατάξεις για την ενίσχυση των Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων – Αναστολή νέων αιτήσεων για Έργα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
1. Για τις περιπτώσεις κατόχων Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) του άρθρου 66 οι οποίοι λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση, υπό τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης ή ενίσχυση άλλης ισοδύναμης μορφής που ανάγεται σε όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα έσοδα της Λειτουργικής Ενίσχυσης στη βάση Διαφορικής Προσαύξησης, απομειώνονται κατά το ποσό που υπολογίζεται βάσει του Συντελεστή Απομείωσης Κεφαλαίου, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149).
2. Για τα Έργα ΥΑΠ, για τα οποία συνάπτεται Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης, η Ειδική Τιμή Αγοράς τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπολογίζεται με βάση την ανηγμένη μηνιαία μεσοσταθμική αξία ηλεκτρικής ενέργειας της τεχνολογίας αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4414/2016.
3. Αναστέλλεται η υποβολή νέων αιτήσεων για τη χορήγηση Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων για Έργα ΥΑΠ, εκτός και εάν έχουν επιλεγεί με τη διαγωνιστική διαδικασία του άρθρου 66.
Το άρθρο 11Α του ν. 4685/2020 (Α’ 92), περί Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγής δεν εφαρμόζεται στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Άρθρο 71
Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 4Α ν. 4447/2016
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 4Α του ν. 4447/2016 (Α΄241) τροποποιείται ως προς τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.) με την προσθήκη της φράσης «Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ)» και η παρ.3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Κύρια αρμοδιότητα του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. είναι η, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, παροχή γνώμης σε περίπτωση αντικρουόμενων ή ασαφών διατάξεων μεταξύ χωροταξικών πλαισίων ή σχετικά με τη συμβατότητα χωρικών πλαισίων ή σχεδίων όλων των κατηγοριών και επιπέδων προς τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό ή παράλειψης ή έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων ή ερμηνειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή επί οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικού με χωροταξικά θέματα, τα οποία παραπέμπονται προς γνωμοδότηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Το ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. γνωμοδοτεί, επίσης, για την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), για τον χαρακτηρισμό θαλάσσιων περιοχών, με τον αντίστοιχο πυθμένα, ως καταδυτικών πάρκων και για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.), Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (Σ.Τ.Κ.). Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η γνωμοδότηση παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός, άλλως, η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας δεν εμποδίζει την πρόοδο των διαδικασιών. Το ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις του όργανα και φορείς του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με τα αντικείμενα, επί των οποίων παρέχει γνώμη.».

Άρθρο 72
Παραχώρηση χρήσης ακινήτων του Δημοσίου
Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η παραχώρηση στον Παραχωρησιούχο της χρήσης ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο προς εξυπηρέτηση των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης Έργου Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η παραχώρηση γίνεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έρευνα ή η εκμετάλλευση. Οι παραχωρήσεις του παρόντος ενεργούνται κατά παρέκκλιση και των διατάξεων που διέπουν τις δικαιοπραξίες περί ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές και χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αυτές διαδικασίας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Άρθρο 73
Παραχώρηση άνευ οικονομικού ανταλλάγματος – Προσθήκη παρ. 11Α στο άρθρο 13Α ν. 2971/2001
Μετά την παρ. 11 του άρθρου 13Α του ν. 2971/2001 (Α’ 285), περί παραχώρησης απλής χρήσης του αιγιαλού, προστίθεται νέα παρ. 11α, ως εξής:
«11α. Με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία κοινοποιείται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιτρέπεται η παραχώρηση άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου θάλασσας, για την εγκατάσταση μετεωρολογικών ιστών πακτωμένων στον πυθμένα ή πλωτών εξεδρών για την εγκατάσταση μετεωρολογικών ιστών με σκοπό την καταγραφή και μέτρηση των κλιματολογικών συνθηκών και ιδίως του αιολικού δυναμικού, για όσο χρόνο διαρκεί η χρήση. Ο φάκελος της αίτησης για την παραχώρηση που υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο περιλαμβάνει απλή τεχνική περιγραφή των προς εγκατάσταση εξοπλισμών, των γεωμετρικών του χαρακτηριστικών και διαστάσεων, του τρόπου θεμελίωσης ή αγκύρωσης και του τρόπου ενεργειακής τροφοδοσίας και επικοινωνίας. Για την εφαρμογή της παρούσας δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας των παρ. 6 έως 10 του άρθρου 14.».

Άρθρο 74
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού εγκρίνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 61.
2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης εκάστης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ), σύμφωνα με το άρθρο 62, και μετά τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης της παρ. 1 του άρθρου 66, δύνανται να καθορίζονται μια ή περισσότερες επιμέρους Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός οριοθετημένων ΠΟΑΥΑΠ, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ΠΟΑΥΑΠ.
3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), τροποποιείται ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), καθώς και Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (εφεξής Κανονισμός), ώστε να καταλαμβάνονται και τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, τα οποία κατατάσσονται στα Ειδικά Έργα, όπως ορίζονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού.
4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης του άρθρου 66 ορίζεται η κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός των ΠΟΑΥΑΠ, και η μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μία από αυτές.
5. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ, καθορίζονται, για την εφαρμογή του άρθρου 66:
α) το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των ανταγωνιστικών διαδικασιών,
β) το ελάχιστο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών,
γ) το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού, καθώς και λοιποί κανόνες για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων,
δ) η ανώτατη ή/και η κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, οι οποίες υπολογίζονται για ορισμένο εσωτερικό βαθμό απόδοσης, ως προς το σύνολο της επένδυσης για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών,
ε) ο χρονικός ορίζοντας θέσης σε λειτουργία των έργων των επιλεγέντων Έργων ΥΑΠ,
στ) το τέλος συμμετοχής υπέρ της ΡΑΕ που καταβάλλουν οι συμμετέχοντες,
ζ) τα όρια ισχύος Έργων ΥΑΠ ή Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ κατακύρωσης στους συμμετέχοντες,
η) κάθε άλλο ειδικό ζήτημα.
Επίσης, με την απόφαση αυτή δύναται να καθορίζονται:
α) ο τρόπος διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών και το μοντέλο της δημοπρασίας, κ
β) οι Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, για τις οποίες η επιλογή των αναδόχων υλοποίησης των έργων ΥΑΠ γίνεται βάσει της χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης,
γ) οι Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, για τις οποίες η επιλογή των αναδόχων υλοποίησης των έργων ΥΑΠ γίνεται στη βάση της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς για την εγκατάσταση Έργων ΥΑΠ, που συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός κάθε ΠΟΑΥΑΠ, και
δ) η μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μια από αυτές.
6. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος ορίζονται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 68, τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού, Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων ΥΑΠ και οι αναπληρωτές τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο αναπληρωτής του και ανατίθενται τα καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η θητεία των μελών της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, οι κανόνες λειτουργίας της, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
7. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται ο τρόπος και το ποσοστό κατανομής των εσόδων του ειδικού διακριτού λογαριασμού που τηρεί ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης, κατά την παρ. 2 του άρθρου 69:
α) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού που είναι παρακείμενοι των Έργων ΥΑΠ,
β) στους κατοίκους των ΟΤΑ αυτών, κατ’ αναλογία των τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών τους, όπως έχουν δηλωθεί στον οικείο ΟΤΑ Α’ βαθμού,
γ) στους επαγγελματίες αλιείας με έδρα τους ΟΤΑ που είναι παρακείμενοι των Έργων ΥΑΠ,
δ) για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»,
ε) για την ενίσχυση του έργου του Φορέα ΥΑΠ.
Με την ίδια απόφαση δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω οι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και να αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά κατανομής των εσόδων του λογαριασμού της παρ. 2 του άρθρου 69.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών προβλέπεται, για την εφαρμογή του άρθρου 72, η παραχώρηση στον Παραχωρησιούχο της χρήσης ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, προς εξυπηρέτηση των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης Έργου ΥΑΠ, με αντάλλαγμα που καθορίζεται μετά από γνώμη επιτροπής που αποτελείται από Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρο και εισήγηση των προϊσταμένων των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται το αντάλλαγμα της χρήσης και καθορίζονται όλα τα αναγκαία ζητήματα για τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής του πρώτου εδαφίου.

Άρθρο 75
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι εξής διατάξεις, περί θαλάσσιων αιολικών πάρκων:
α) τo άρθρο 6Α του ν. 3468/2006 (Α’ 129),
β) η παρ. 17 του άρθρου 15 του ν. 3851/2010 (Α’ 85), και
γ) η περ. δ της παρ. 8 του άρθρου 11Α του ν. 4685/2020.

  • 17 Ιουλίου 2022, 22:28 | Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

    Η ΕΛΛΕΤ θεωρεί επιτακτικό τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση των Υπεράκτιων Αιολικών Ανεμογεννητριών. Τρείς είναι οι λόγοι.
    Πρώτον, η υποχρέωση της Ελλάδος να έχει εκπονήσει πλαίσιο για τη θαλάσσια χωροταξία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ 2014/89.
    Δεύτερον, η ανάγκη εξασφάλισης των διακριτών αναγκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας, εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών και προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, όπως επίσης των μεταναστευτικών περασμάτων των αποδημητικών πουλιών.
    Τρίτον, η επιτακτική πρόκληση επίτευξης των εθνικών ενεργειακών στόχων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ειδικών διεθνώς ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ΑΠΕ κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι στις υπεράκτιες, όπως ήδη συνέβη σε εντυπωσιακό βαθμό στη Βόρειο Θάλασσα.
    Μάλιστα κάποιες χώρες εκείνης της περιοχής δεν χωροθετούν πλέον πουθενά χερσαίες ανεμογεννήτριες, εφόσον παγίως προτιμώνται οι θαλάσσιες, ενώ περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη καλύπτεται από υπεράκτιες με στόχο το 30% έως το 2030. Οι ενστάσεις κατά του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους χερσαίων ανεμογεννητριών είναι φυσιολογικά πολύ μικρότερες όταν πρόκειται για υπεράκτιες.
    Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να εξελιχθεί ως μία από τις σημαντικές πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μέχρι το 2040. Εφόσον λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης πρόκειται πλέον κυρίως για πλωτές ανεμογεννήτριες ή υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι καταρχάς κατάλληλη για τα ελληνικά ύδατα και μπορεί να μετατρέψει τμήμα των ελληνικών θαλασσών σε κέντρο παραγωγής, ίσως δε και εξαγωγής καθαρής ενέργειας. Βέβαια μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοηθεί από την επέκταση των εθνικών και χωρικών υδάτων από 6 σε 12 νμ προς νότο, όπως ήδη έγινε προς δυσμάς και ευελπίστως θα γίνει επίσης στο μέλλον από διακανονισμό των εθνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο με τρόπο που να δημιουργήσει ευρύτερους χώρους για την εγκατάστασή τους.
    Λόγω της προηγμένης τεχνολογίας των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, η ανάπτυξη τους μπορεί επίσης να ενισχύσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία και την τοπική απασχόληση, με την ανάπτυξη υποδομών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας (λιμάνια, ναυπηγεία, βιομηχανία καλωδίων). Αντίθετα, ένα από τα μειονεκτήματα των χερσαίων ανεμογεννητριών προς το παρόν αποτελεί το σχετικά χαμηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
    Η αξιοποίηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις μεγάλες πιέσεις που ήδη δέχονται νησιωτικές και ορεινές περιοχές, σημαντικές για την ελληνική φύση και τον πολιτισμό, από τις βιομηχανικής έκτασης χερσαίες χωροθετήσεις αιολικών πάρκων.
    Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν διαφορές όσον αφορά επιμέρους χωροθετήσεις, εφόσον οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, μαζί με τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή τους με το εθνικό δίκτυο, ασφαλώς μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις σε θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα. Ο τρόπος όμως να ελαχιστοποιηθούν οι διαφορές αυτές είναι η έγκαιρη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σταδιακής διαμόρφωσης της αναγκαίας συναντίληψης για τις περιοχές όπου ενδείκνυται να χωροθετηθούν θαλάσσιες ανεμογεννήτριες κατά τις επόμενες δεκαετίες. Μια τέτοια επιλογή της Διοίκησης θα αποτελούσε μία εποικοδομητική αλλαγή της αυταρχικής και αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς που επέδειξε κατά την τελευταία δεκαετία στην περίπτωση της προστασίας των –υποτίθεταιπροστατευόμενων περιοχών.

  • 17 Ιουλίου 2022, 21:10 | Kostas P

    Διαφωνώ με την συγκεκριμένη ΑΠΕ που έχει πολύ κοντινή ημερομηνία λήξεως.
    Διαβάστε την έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που θέτει σοβαρά θέματα όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αιολικών.
    Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του καθηγητή κ.Τερζόπουλου που εξηγεί τους λόγους ΓΙΑΤΙ στην Ελλάδα πρέπει να κάναμε μονάδες παραγωγής ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ.
    Όπως κάνει η Γαλλία τα τελευταία χρόνια με εντατικούς ρυθμούς προσπαθώντας να ξεπεράσει την πρωτοπόρο Γερμανία. Εκφράζοντας το παράπονο ότι στη χώρα μας οι μονάδες #ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ βρίσκονται στο μηδέν.

  • 17 Ιουλίου 2022, 19:18 | ΕΤΜΕ

    Η εταιρεία ΕΤΜΕ ως συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που συστήθηκε τον Αύγουστο του 2020, θα ήθελε να καταθέσει τα παρακάτω σχόλια επί του Σχεδίου Νόμου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας.» και ειδικότερα για τα άρθρα 59 – 75 βάσει των όσων έχουν καταγραφεί στις εργασίες της εν λόγω Ομάδας.
    Το κατατεθέν σχέδιο νόμου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας να αναπτύξει αυτή την μορφή ενέργειας η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χώρα, την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα και την αλυσίδα αξίας των ελληνικών εταιρειών, Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων και κατ’ επέκταση την Εθνική Οικονομία. Η επιτυχία του Νόμου θα κριθεί από το βαθμό συμμετοχής των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, από την προσφερόμενη τιμή και από την ανάπτυξη εξωστρεφών ελληνικών εταιρειών. Η βέλτιστη εφαρμογή του Νόμου και η ανάπτυξη των υπεράκτιων στην Ελλάδα απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση δύο σημαντικών κινδύνων, ενώ επίσης μπορεί να ενισχυθεί η εφαρμογή του με στοχευμένες τροποποιήσεις.
    Αναγνωρίζονται δύο βασικοί Κίνδυνοι με το παρόν Σχέδιο Νόμου και προτείνονται αντίστοιχα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου:
    α) Η μη εξασφάλιση αποκλειστικού δικαιώματος έρευνας επί των ΠΟΑΥΑΠ ή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τις εταιρείες οι οποίες θα διεξαγάγουν τις έρευνες διότι δεν πρόκειται να επενδύσουν τα απαιτούμενα ποσά για την έρευνα ενός δυνητικού πάρκου το οποίο μπορεί να διεκδικηθεί από άλλον ανταγωνιστή, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στο σχεδιασμό και στο κόστος του πάρκου. Το πρόσθετο αυτό ρίσκο θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να μην λάβουν μέρος στο διαγωνισμό είτε να μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή, ήτοι στην τιμή της κιλοβατώρας όλοι μαζί οι διαγωνιζόμενοι το πρόσθετο αυτό ρίσκο και την αβεβαιότητα. Ως μέτρο αντιστάθμισης του ρίσκου αυτού, προτείνεται να δοθεί αποκλειστικό δικαίωμα στους επενδυτές μετά από ανταγωνιστική διαδικασία και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να εκτελέσει η ΕΔΕΥΕΠ όσο μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων είναι εφικτό και να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους επιτυχόντες της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο.
    β) το Δημόσιο αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για την υλοποίηση του όλου πλάνου με σημαντικές αβεβαιότητες ως προς το χρονοδιάγραμμα ιδιαίτερα μέχρι την ψήφιση του ΠΔ άρθρου 62 αλλά και τις λοιπές ενέργειες μέχρι την υλοποίηση των έργων. Προτείνεται να προστεθεί νέο άρθρο στο σχέδιο νόμου ή να προβλεφθεί αντίστοιχο άρθρο σε άλλο Νόμο, που να ενισχύει και να διευκολύνει την ΕΔΕΥΕΠ η οποία πολύ ορθώς έχει αναλάβει από πλευράς του Δημοσίου σημαντικό μέρος του εγχειρήματος και χρειάζεται ευελιξία στις διαδικασίες της ώστε να επιτύχει το έργο της αλλά και να ενεργήσει ως υπηρεσία μίας στάσης.

    Πέραν των αναφερθέντων, προς την κατεύθυνση βελτίωσης του Σχεδίου Νόμου παρουσιάζονται παρακάτω πρόσθετα σημεία που έχουν σχολιαστεί στην Ομάδα και αφορούν το Σχέδιο Νόμου και την εφαρμογή του, τα οποία είναι: i) η ρητή αναφορά στο πλαίσιο σχεδιασμού ανάπτυξης των ΥΑΠ στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας οπότε και προτείνεται η προσθήκη στο άρθρο 61, παράγραφος 1, νέου εδαφίου στ) ως εξής: « την ενίσχυση της Οικονομίας, με έμφαση στην οικονομικότερη απόδοση των έργων στην κοινωνία, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην τεχνολογία και καινοτομία, στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του θαλασσίου περιβάλλοντος», ii) η πολυδιάσπαση των νομικών προβλέψεων σε πολλά και διαφορετικά σημεία άλλων νόμων και διατάξεων, κάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί με κατάλληλο νομικό τρόπο στο παρόν νομοθέτημα ώστε να είναι συγκεντρωτικό, iii) η συσχέτιση με το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να μην έρθουν σε αντίθεση όταν ολοκληρωθεί, iv) η απαίτηση πολλών πράξεων και ενεργειών της Διοίκησης θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις με συνεπακόλουθο την αδυναμία εκμετάλλευσης της ευνοϊκής επί του παρόντος χρονικής συγκυρίας για ανάπτυξη και εξαγωγή τεχνολογίας, προϊόντων και υπηρεσιών στις πλωτές τεχνολογίες, οπότε και προτείνεται σύμπτυξη σταδίων εάν αυτό είναι νομικά εφικτό, v) η προσθήκη προβλέψεων για τις αιτήσεις ή/και αδειοδοτήσεις του νόμου 3851/2010 ώστε να συμμετάσχουν και οι υφιστάμενες αιτήσεις και αδειοδοτήσεις στην παραγωγή ενέργειας, vi) η προσθήκη προβλέψεων στο νόμο για επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας επεκτάσεων λιμενικών εγκαταστάσεων για την αύξηση των δυνατοτήτων υποστήριξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από τις λιμενικές εγκαταστάσεις, vii) η απαίτηση για αύξηση των κριτηρίων συμμετοχής και συσχέτισής τους με μεγαλύτερους κύκλους εργασιών και μεγαλύτερες εγγυητικές επιστολές, Viii) η αναγκαιότητα χρονισμού των ενεργειών του ΑΔΜΗΕ με αυτές των Επενδυτών και ύπαρξης αποζημείωσης προς τους Επενδυτές εάν ο ΑΔΜΗΕ δεν ολοκληρώσει εγκαίρως τις εργασίες του.

  • 17 Ιουλίου 2022, 04:18 | Τζωρτζης

    Διαφωνώ, οχι στο θάνατο του φυσικού τοπίου,το κατεπείγον της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο φαίνεται να αφορά στις αλλαγές που επιχειρεί να κάνει στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, δύο χρόνια μετά από τον καθορισμό τους από το νόμο Χατζηδάκη του 2020. Κι αυτό για να εξαναγκαστούν τα γραφεία μελετών που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των περιοχών Natura, να συμπεριλάβουν στις μελέτες τους διάφορα «αναπτυξιακά» έργα, κυρίως ενεργειακά αλλά και άλλα (τουριστικά), καθώς και υποδομές (νέους δρόμους), ως επιτρεπόμενες χρήσεις στις ζώνες προστασίας, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο νόμο Χατζηδάκη. Κατεπείγουσα «ανάγκη» είναι επίσης να προκαθοριστεί με νόμο η προοπτική επιβάρυνσης των περιοχών Natura με τέτοια έργα για να τα συμπεριλάβει και η μελέτη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ!
    Διακηρύσσει έμπρακτα και πανηγυρικά την περιφρόνησή του για το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το Σύνταγμα, την ενωσιακή νομοθεσία και το Κράτος Δικαίου.

    Να μπει ένα τέλος τώρα σε όλο αυτό!

  • 15 Ιουλίου 2022, 23:48 | ARCHIRODON GROUP N.V.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σε συνέχεια των ήδη υποβληθεισών παρατηρήσεών μας επί του Κεφαλαίου Η΄ του υπό διαβούλευση Ν/Σ και στο πλαίσιο της παράτασης της δημόσιας διαβούλευσης επισημαίνουμε περαιτέρω τα εξής:

    1. Το υπό διαβούλευση Ν/Σ παραλείπει να καθορίσει καίριας σημασίας ζητήματα, όπως ποιες θα είναι οι Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, καθώς και ποια θα είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς και τα όρια ισχύος ανά Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ ή Έργο ΥΑΠ. Ειδικά για τον καθορισμό των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ και τα σχετικά όρια ισχύος που δύνανται να εγκατασταθούν εντός αυτών, όπως και για την εκτίμηση της μέγιστης και ελάχιστης ισχύος των Έργων ΥΑΠ εντός των ΠΟΑΥΑΠ, τα άρθρα 62 παρ. 7 και 74 παρ. 5 του Ν/Σ προβλέπουν ευρεία νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση των ζητημάτων μέσω Προεδρικού Διατάγματος και Υπουργικής Απόφασης, χωρίς να θέτουν επαρκώς τα κριτήρια και τα άκρα όριά της.

    2. Παρατηρείται η εμπλοκή περισσότερων φορέων στις σχετικές διαδικασίες: διεξαγωγή διαδικασίας έκδοσης Άδειας Έρευνας ΥΑΠ από τον Φορέα ΥΑΠ (άρθρο 64 Ν/Σ), διεξαγωγή ανταγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ από τη ΡΑΕ (άρθρο 66 Ν/Σ), διεξαγωγή διαδικασίας έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων από τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) – Α΄ Φάση, της παρ. 11 του άρθρου 10 Ν. 4685/2020, όπως αυτός εκάστοτε καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συγκέντρωση του συνόλου των διαδικασιών σε έναν φορέα, π.χ. τον Φορέα ΥΑΠ, θα συνέβαλλε στην απλοποίηση και την επιτάχυνσή τους προς αποφυγή περιττών γραφειοκρατικών εμπλοκών και της υπέρμετρης αύξησης του κόστους συναλλαγής των επενδυτών.

    3. Η διάταξη του άρθρου 63 παρ. 3 του υπό διαβούλευση Ν/Σ προβλέπει τη δυνατότητα κάθε ενδιαφερομένου «να υποβάλει αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ σε περισσότερες από μια ΠΟΑΥΑΠ». Δεν διευκρινίζεται αν ο κάτοχος της Άδειας Έρευνας ΥΑΠ θα έχει αποκλειστικό δικαίωμα σε ορισμένη ΠΟΑΥΑΠ ή Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ πριν από την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 66 του Ν/Σ. Επισημαίνεται ότι η παράλειψη πρόβλεψης αποκλειστικότητας του κατόχου Άδειας Έρευνας ΥΑΠ επί ορισμένης ΠΟΑΥΑΠ ή Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα και αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος και το επενδυτικό ρίσκο των επενδυτών, ενώ προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση και των φυσικών πόρων. Ως εκ τούτου, προτείνεται να προβλεφθεί ρητώς η αποκλειστικότητα του κατόχου Άδειας Έρευνας ΥΑΠ επί ορισμένης ΠΟΑΥΑΠ ή Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ.

    4. Ως προς το άρθρο 66 παρ. 4 του Ν/Σ, προτείνεται για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης να απαιτείται η συνδρομή περαιτέρω κριτηρίων, πλέον της χαμηλότερης τιμής ανά μεγαβατώρα, όπως π.χ. κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, περιβαλλοντικά κριτήρια και επενδυτικά κριτήρια. Επίσης, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των εν λόγω κριτηρίων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αν πρόκειται για ΥΑΠ σταθερής έδρασης ή πλωτά ΥΑΠ καθώς και αν πρόκειται για Έργο ΥΑΠ διασυνδεδεμένο με το ΕΣΜΗΕ ή όχι.

    5. Το άρθρο 59 παρ. 3 του Ν/Σ ορίζει το Έργο ΥΑΠ ως «Το έργο που αποτελείται από ένα Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ), μετά των αναγκαίων συνοδών έργων στον θαλάσσιο, υποθαλάσσιο και χερσαίο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εγκαταστάσεων και έργων διασύνδεσης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)». Η εν λόγω ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη την περίπτωση Έργων ΥΑΠ που δεν συνδέονται με το ΕΣΜΗΕ στο πλαίσιο ιδιωτικών διμερών συμφωνιών αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs), όπου η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται μέσω απευθείας γραμμής (π.χ. από το Έργο ΥΑΠ απευθείας σε εγκατάσταση παραγωγής πράσινου υδρογόνου). Ως εκ τούτου, προτείνεται η αναδιατύπωση του ως άνω ορισμού με την προσθήκη «εφόσον πρόκειται για Έργο ΥΑΠ διασυνδεδεμένο με το ΕΣΜΗΕ». Επιπλέον, απαιτείται η προσθήκη πρόβλεψης ότι Έργα ΥΑΠ μη διασυνδεδεμένα με το ΕΣΜΗΕ εξαιρούνται από την ανταγωνιστική διαδικασία του άρθρου 66 του Ν/Σ, με παράλληλη πρόβλεψη ειδικής διαδικασίας αδειοδότησής τους, καθώς και η εξαίρεσή τους από τη διαδικασία του άρθρου 68 παρ. 9-13 του Ν/Σ περί έκδοσης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

    Με εκτίμηση,
    Για την εταιρεία ARCHIRODON GROUP N.V.
    Δικηγορική Εταιρεία ΜΕΤΑΞΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  • 15 Ιουλίου 2022, 18:30 | Θ.Δ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

    Άρθρο 61
    Σχεδιασμός Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

    Ενώ ορίζεται ότι ο σχεδιασμός ανάπτυξης των ΥΑΠ «τελείται» σύμφωνα με :
    (γ) τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας,συμπεριλαμβανομενων …. τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια του ν. 4546/2018 (Α’ 101)… δεν ορίζεται αν έπεται αυτών. Αν δηλαδή πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα ΘΧΠ ώστε να χωροθετηθούν οι περιοχές ΥΑΠ. Σε περίπτωση σχεδιασμού ανάπτυξης ΥΑΠ και ορισμού περιοχών ΥΑΠ προ της κατάρτισης των ΘΧΠ αυτό θα δημιουργήσει ενδεχόμενες συγκρούσεις με άλλες δραστηριότητες καθώς δεν θα λάβει υπόψη του ολοκληρωμένα το χωρικό σχεδιασμό.

  • 15 Ιουλίου 2022, 18:15 | Θ.Δ.

    Άρθρο 62
    Προσδιορισμός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και καθορισμός Περιοχών Εγκατάστασης αυτών

    Άρθρο 66
    Ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής επενδυτή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

    Δεν γίνεται σαφές ότι Φορέας Ανάπτυξης ΥΑΠ πρέπει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση του Άαρχους που κυρώθηκε από την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2005 με το ν. 3422/2005 (ΦΕΚ Α΄303). Η διαδικασία επιλογής των περιοχών αυτών επηρεάζει ποικίλες δραστηριότητες εντός τους θαλάσσιου χώρου καθώς και στον παράκτιο και ο Φορέας Ανάπτυξης ΥΑΠ επόμένως οφείλει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ ώστε οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι να μπορέσουν τοποθετηθούν επ’ αυτών και όχι επί συγκεκριμένων κάθε φορά έργων αδειοδότησης.

  • 15 Ιουλίου 2022, 17:05 | ΚΦ

    θα πρέπει στο άρθρο 63 παρ. 5 η απαιτούμενη εμπειρία να ειναι τουλάχιστον 250MW. Τόσο για την αναπτυξη και λειτουργία όσο και για την συντήρηση. Αν και το 2ο, η συντήρηση, ειναι εντελώς άσχετη με το θέμα της ανάπτηξης τέτοιου έργου και δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται ως αποδειξη εμπειρίας/ικανότητας! Αν πραγματικά θέλουμε να γίνουν έργα και όχι να παραχθούν χαρτάκια/άδειες που θα αλλάζουν χέρια, πρέπει να τεθούν σοβαρές προϋποθέσεις και περιορισμοί για τους εμπλεκόμενους.

  • 15 Ιουλίου 2022, 17:49 | ENVITEC A.E.

    Αγαπητές Κυρίες / Αγαπητοί Κύριοι,

    Σε συνέχεια προηγούμενου σχολιασμού μας επί της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και ειδικότερα του κεφαλαίου [Η] που αφορά σε Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ), με την ευκαιρία και της παράτασης που χορηγήθηκε για την υποβολή σχολίων, παραθέτουμε ακολούθως ένα ενδεικτικό (αισιόδοξο) σενάριο χρονοδιαγράμματος υλοποίησης ενός ΥΑΠ:

    ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ROADMAP) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΩΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    • A.1 (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ-Τεχνική Μελέτη) 3
    • A.2 (ΕΠΑ ΥΑΠ-Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) 3
    • A.3 (Διαδικασίες Ελέγχου-ΚΥΑ) 3

    • B.1 (ΠΟΑΥΑΠ – Τεχνικές Μελέτες) 2
    • B.2 (ΠΟΑΥΑΠ – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) 2
    • B3 (ΠΟΑΥΑΠ – Διαδικασίες Ελέγχου, Προεδρικό διάταγμα) 2

    • Ανακοίνωση Ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων 2
    • Χρόνος από Ανακοίνωση έως Ημερομηνία Έναρξης Υποβολής 0
    • Περίοδος υποβολής Αιτήσεων Άδειας Ερευνών 2
    • Ανακοίνωση των Επιτυχόντων 1

    • Περίοδος Ερευνών 24
    • Δημόσια Διαβούλευση 2
    • Ανακοίνωση των Προδιαγραφών των Πάρκων-Υπουργική Απόφαση 2

    • Ανακοίνωση ΡΑΕ για Αρχή των Ανταγωνιστικών Διαδικασιών 4
    • Διάρκεια Ανταγωνιστικών Διαδικασιών 2

    • Αδειοδοτική ωρίμανση από πλευράς επενδυτή* 18
    • Συμβάσεις, Κατασκευαστική περίοδος, δοκιμαστική λειτουργία 36

    ΣΥΝΟΛΟ 108 μήνες ή 9 έτη

    (*) Λαμβάνει υπόψη:
    έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων, γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών (ΥΠΑ, ΓΕΕΘΑ, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Τουρισμού, Διευθύνσεις Δασών για χερσαία έργα, Υπηρεσία για την Δημόσια Περιουσία, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες για την Αλιεία, Υπηρεσίες για τις θαλάσσιες μεταφορές του Υπουργείου Ναυτιλίας, ΟΤΑ), ΜΠΕ, έγκριση επέμβασης, άδεια εγκατάστασης, πρωτόκολλο εγκατάστασης, πιστοποιητικό τύπου και μετρήσεων ανεμογεννητριών και βάσης στήριξης (bed or floating), όροι σύνδεσης και σύμβαση σύνδεσης με ΑΔΜΗΕ, σύμβαση πώλησης (PPA), άδεια λειτουργίας.

    Αθροίζοντας τους παραπάνω χρόνους, θα πρέπει η Δημόσια Διοίκηση να γνωρίζει ότι η συντομότερη αισιόδοξη πρόβλεψη προθεσμίας υλοποίησης του πρώτου ΥΑΠ είναι σε 108 μήνες (9 χρόνια) ή συνεπώς πιο ρεαλιστικά, μετά από 10 έτη.
    Άρα με ψήφιση νομοσχεδίου τον 7ο/2022 το πρώτο ΥΑΠ θα βρίσκεται σε λειτουργία κατά το 2032.

    Με εκτίμηση,
    ENVITEC A.E.

  • 14 Ιουλίου 2022, 23:32 | Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων»

    Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων» διαφωνεί με το παρόν νομοσχέδιο συνολικά και στέκεται στο πλευρό των πολυάριθμων περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν τοποθετηθεί ήδη στη διαβούλευση, απέναντι στην σοβαρότατη περιβαλλοντική υποβάθμιση που αυτό θα επιφέρει σε περίπτωση που γίνει νόμος του κράτους.

    Όπως έχει εκφραστεί ήδη σε ένα πολύ μεγάλο πλήθος σχολίων, το νομοσχέδιο απειλεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura και θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για την βιοποικιλότητα.

    Το νέο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

    – Εισάγει και επιβαρύνει όλες τις ζώνες προστασίας των προστατευόμενων περιοχών #Natura2000 με χρήσεις που δεν συνάδουν με το χαρακτήρα τους, όπως έγερση τουριστικών καταλυμάτων, κατασκευή δρόμων, εγκατάσταση #ΑΠΕ αλλά και εξορυκτικές δραστηριότητες κά.

    – Εισάγει εκ νέου ρυθμίσεις για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ολοκλήρωσή τους, παρότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για την έλλειψη μέτρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της.

    – Επιτρέπει οι ιδιώτες ελεγκτές μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) να πληρώνονται απευθείας από τον ιδιώτη που ελέγχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ούτως άλλως μικρή αξιοπιστία του συγκεκριμένου θεσμού.

    – Διατηρεί την προνομιακή μεταχείριση των στρατηγικών επενδύσεων σε ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

    Αναλυτικότερα επιχειρείται:

    – Η ακόμα εντονότερη αλλοίωση του διεθνώς αποδεκτού θεσμού των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών (κατηγορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειας). Συγκεκριμένα, επιτρέπει εντός των ορίων τους ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με κάθε έννοια αυστηρής προστασίας, όπως η κατασκευή πλατειών και «γραμμικών υποδομών μεταφορών» (δηλαδή δρόμων), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η ερασιτεχνική αλιεία και η βόσκηση, κλπ.

    – Η εξ αρχής επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το έτσι κι αλλιώς προβληματικό ισχύον καθεστώς. Χαρακτηριστικά, στις ζώνες προστασίας της φύσης (δεύτερη σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της “απόλυτης” προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

    – Η περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη αναξιόπιστου θεσμού των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, δημιουργώντας έτσι μια υπαλληλική σχέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία ακυρώνει την ανεξαρτησία που πρέπει (σύμφωνα και με τη νομοθεσία της ΕΕ) να περιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών.

    – Να διακωμωδηθεί η έννοια της δημόσιας διαβούλευσης, απαιτώντας από τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Μάλιστα, το υπουργείο στην πορεία μείωσε την προθεσμία για κατάθεση σχολίων κατά μισή μέρα, εμπαίζοντας ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς και καταστρατηγώντας το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Το νομοσχέδιο προεξοφλεί, επίσης, το περιεχόμενο των προεδρικών διαταγμάτων που η Ελλάδα σκανδαλωδώς καθυστερεί εδώ και 10 χρόνια να εκδώσει για την προστασία των περιοχών Natura 2000, προβλέποντας αποσπασματικές διαδικασίες για τη συνέχιση υφιστάμενων και την υλοποίηση νέων έργων και δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από τις προβλέψεις των προεδρικών διαταγμάτων και τις οικολογικές ανάγκες οικοτόπων και ειδών. Αυτό παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης, η οποία δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και επιβάλλει τη θέσπιση των κατάλληλων μέτρων ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων ειδών. Η αλλαγή της νομοθεσίας θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση των ήδη απαράδεκτα καθυστερημένων ΕΠΜ που είναι απαραίτητες για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

    Μόλις πριν μερικούς μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας «πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας». To νομοσχέδιο αυτό κάνει ακριβώς το αντίθετο. Από την ψήφιση του νόμου 4685/2020 και μετά, η χώρα ζει μια πρωτοφανή και συνεχή πορεία αποψίλωσης της νομοθεσίας προστασίας των πυρήνων βιοποικιλότητας, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις αδικαιολόγητες και χρόνιες παραβιάσεις της οδηγίας για τις περιοχές Natura 2000.

    Η κυβέρνηση και το αρμόδιο για τη φύση υπουργείο θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της ευθύνης που έχουν για αποτελεσματική θωράκιση της χώρας από την κλιματική και οικολογική κρίση.

    Πέραν όλων αυτών, θεωρούμε ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ειδικά σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες (υπεράκτιες ή όχι) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες καταπατώντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Στην Τήνο καταλάβαμε από πρώτο χέρι την αναγκαστική επιβολή του κυβερνητικού σχεδίου για την καταστροφή του νησιού μας. Όταν μια ολόκληρη κοινωνία ζητούσε με τον πιο θεσμικό τρόπο, μέσα από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ομόφωνα ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών και με κινητοποιήσεις, την διακοπή όλων των αδειών έως ώτου συνταχθεί το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ με την δεσμευτική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, η πολιτεία απαντούσε με δυνάμεις καταστολής, με ξύλο, με συλλήψεις και με δικαστήρια.

    Ζητάμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο:

    – να αποσύρει το παρόν νομοσχέδιο

    – να ξεκινήσει πραγματική διαβούλευση με δεσμευτική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

    – να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα

    – να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000

    – να προστατέψει το περιβάλλον και τους πολίτες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  • 14 Ιουλίου 2022, 17:52 | Cenergy Holdings

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, η εταιρία μας καταθέτει παρακάτω τα σχόλια της σχετικά με την ελκυστικότητα του πλαισίου, τις Εκτιμώμενες επιπτώσεις της στην ενίσχυση την τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εν δυνάμει προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιφέρει στην Ελληνική οικονομία

    1. Κύρια σημεία
    Το προτεινόμενο μοντέλο δεν προβλέπει αποκλειστικότητα στις Περιοχές Εγκατάστασης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, πριν ολοκληρωθεί διαγωνισμός και συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), κάτι που προβλέπεται να συμβεί το νωρίτερο στα τέλη του 2026 / αρχές 2027.
    Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία μελετών, αδειοδοτήσεων και άλλων εξόδων, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση προσφοράς για τον διαγωνισμό.
    Αυτό, θα πρέπει να το κάνουν για πάνω από ένα σημεία ενδιαφέροντος αν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάθεσης, πολλαπλασιάζοντας το ήδη υψηλό κόστος.
    Μέχρι και αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία διαβεβαίωση για πάνω από 5 έτη, ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανάπτυξη κάποιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα , ώστε να αποσβέσουν όλο αυτό το κόστος.
    Μετά από συζητήσεις με ειδικούς του κλάδου και από την εμπειρία μας στον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε, η αβεβαιότητά αυτή και το οικονομικό ρίσκο έχουν σαν αποτέλεσμα κατά κανόνα είτε την μη συμμετοχή, είτε την αυξημένη τιμή προσφοράς για την εξισορρόπηση του ρίσκου

    Η αβεβαιότητα επίσης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή προετοιμασία προ κατάθεσης προσφοράς η οποία μόνο στην περίπτωση ανάθεσης μεταφράζεται σε πραγματικές μελέτες και προετοιμασία. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη αξία προσφοράς για την αντιμετώπιση του ρίσκου που συνεπάγεται η απουσία των μελετών και φυσικά την επιπλέον καθυστέρηση κατά περίπου 3 χρόνια μετά την ανάθεση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του πάρκου θα πρέπει να υπολογίζεται το 2032 το νωρίτερο.

    Είναι πια σαφές στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ότι η ανάπτυξη θαλασσιών αιολικών πάρκων για να είναι εφικτή και να γίνει με ανταγωνιστικούς όρους, απαιτεί τοπική εφοδιαστική αλυσίδα και κατάλληλα διαμορφωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις.
    Η δυναμικότητα της Ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτή την στιγμή, δύναται να καλύψει μόλις το 10-15% των ανακοινωμένων στόχων, ενώ βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη η τεχνολογία πλωτών θεμελίων που θα είναι τεχνολογικά ώριμη και βιομηχανικά ανταγωνιστική στα επόμενα 2-3 χρόνια.
    Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται στην Βόρεια Ευρώπη για να καλύψουν το κενό αυτό, ενώ στην περιοχή της Μεσογείου δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αντίστοιχες προθέσεις, αλλά είναι θέμα χρόνου να γίνει και αυτό.

    2. Επιπτώσεις
    Η εκτίμηση μας είναι ότι τα παραπάνω θα τοποθετήσουν την Ελλάδα σαν χώρα χαμηλού ενδιαφέροντος και υψηλού ρίσκου για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, την στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν και αυξάνουν συνεχώς τους στόχους τους.
    Οι εταιρίες που θα αναπτύξουν θαλάσσια αιολικά πάρκα θα βρουν πολύ πιο ελκυστικές αγορές με πολλαπλάσιο δυναμικό από αυτό της Ελλάδας και είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν εκεί τους πόρους τους. Πιστεύουμε, ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πρωτοπόρους του κλάδου στον ελλαδικό χώρο και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

    Όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι εταιρείες που τοποθετούνται νωρίς στην αρχική φάση της ανάπτυξης τεχνολογίας, όπως αυτή των πλωτών αιολικών πάρκων, αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα και δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά που αναμένεται να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Οι επενδύσεις που ακολουθούν αυτή την τεχνολογική ανάπτυξη απαιτούν 2-3 χρόνια να υλοποιηθούν και να ωριμάσουν ώστε να υποστηρίξουν τα σχέδια της κάθε χώρας καθώς και των γύρω χωρών (στην δικής μας περίπτωση της Μεσογείου). Επίσης η έγκαιρη τοποθέτηση στην νέα αυτή αγορά βάζει φραγμούς εισόδου στις εταιρίες που θα καθυστερήσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις με αποτέλεσμα, αν δεν είσαι από τους πρώτους ουσιαστικά να χάνεις την επιχειρηματική ευκαιρία.

    Η τεχνολογία θαλάσσιων αιολικών πάρκων και ειδικά πλωτών, που θα προσελκύσει τοπική βιομηχανική παραγωγή, μπορεί να προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στην χώρα στα επίπεδα του 15-30% της αξίας ανάλογα την έκταση της δραστηριότητας και δεν θα περιοριστεί στην ανάπτυξη μόνο υποστηρικτικών υπηρεσιών. Ο λόγος είναι ότι, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή μεταλλικών κατασκευών πολύ μεγάλων διαστάσεων και βάρους, υψηλής εξειδίκευσης και εντάσεως εργασίας.

    3. Συμπερασματικά
    Οι καθυστερήσεις που εκτιμούμε ότι θα προκύψουν από το προτεινόμενο μοντέλο στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην σύναψη συμφωνιών με ελληνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τοπική βιομηχανική παραγωγή.
    Σαν λύση στο πρόβλημα αυτό, θα μπορούσε να προκριθεί ένα μοντέλο που θα προέβλεπε το διαχωρισμό των περιοχών εγκατάστασης κατά αποκλειστικότητα στους υποψηφίους επενδυτές, ώστε να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα στους επενδυτές να ωριμάσουν τα έργα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές θα μπορέσουν να συνάψουν τις κατάλληλες συνεργασίες για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, παράλληλα με την ωρίμανση των έργων και την διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνών στο θαλάσσιο χώρο. Παρόμοια μοντέλα έχουν υιοθετηθεί και στην αγορά του Η. Β. πού είναι και η μεγαλύτερη αγορά θαλάσσιων αιολικών παγκοσμίως.

    Μάλιστα η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες μεγάλες επενδύσεις για να προχωρήσουν σε υλοποίηση την σωστή χρονική στιγμή, απαιτούν μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις παραγωγικής δυναμικότητας εκ μέρους των τελικών χρηστών, για να μειώσουν το οικονομικό ρίσκο των νέων επενδύσεων.
    Στα πλαίσια αυτά χώρες όπως η Σκωτία και το Η.Β. στοχεύον σε υψηλή προστιθέμενη αξία 50-60% με την προσέλκυση επενδύσεων.
    https://www.crownestatescotland.com/news/scotwind-developers-set-out-multi-billion-pound-supply-chain-commitments
    https://guidetoanoffshorewindfarm.com/uk-content

    Η τεχνολογία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και ειδικά των πλωτών, έχει βιομηχανικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις που ταιριάζουν απόλυτα στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή και εμπειρία, ενώ μπορούν να προσφέρουν υψηλή τεχνογνωσία στις εταιρίες που θα συμμετέχουν στην συν-ανάπτυξη των παραγωγικών διαδικασιών, υπο βιομηχανική κλίμακα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αποτελεί μια από τις λίγες καινοτόμες τεχνολογίες για την ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης, που μπορούν ρεαλιστικά να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν σημαντικά το ΑΕΠ και την απασχόληση.
    Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

  • 14 Ιουλίου 2022, 14:55 | Αντώνης Βελεγράκης

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει διαφορα προβληματα πολλα από τα οποία έχοθν ήδη καταγραφεί από άλλους.
    Εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ στο ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει σημασία στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε άλλες σημαντικότατες χρήσεις του θαλάσσιου χώρου. Φαίνεται ότι παρέχεται ‘blank cheque’ στην ανάπτυξη αιολικών παρκων στην αβαθή υφαλοκρηπίδα, που θα αδρανοποιήσουν το θαλάσσιο πυθμενα όχι μόνον στην περιοχή θεμελίωσης των πάρκων αλλά και σε περιοχές από τις οποίες θα περάσουν τα απαραίτητα καλώδια για την μεταφορά ενέργειας.
    Πέρα από τις άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (Βιοποικιλότητα, πιθανές αλλαγές στη θαλάσσια κυκλοφορία κλπ) που έργα αυτής της κλίμακας μπορεί να έχουν, οι οποίες θέλω να ελπίζω ότι θα αξιολογηθούν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Αξιολόγηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων SEA Directive 2001/42/EΚ και EIA Directive 2014/52/EΕ (με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες σύμφωνα με την Οδηγία 2003/4/EΚ), υπάρχουν και σημαντικότατα θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές. Ησυχία
    Ο παραλιακός τουρισμός (Sea-Sand-Sun) είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και αποτελεί αδιαφιλονίκητο συστατικό του Ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και στρατηγική προτεραιότητα διαδοχικών κυβερνήσεων. Η φέρουσα ικανότητα για τουρισμό και η αισθητική των Ελληνικών παραλιών και ιδιαίτερα των νησιωτικών παραλιών στα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες για την Ελληνική τουριστική ανάπτυξη και οικονομία. Οι ελληνικές παραλίες όμως, και ιδιαίτερα οι νησιωτικές, βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη διάβρωση η οποία προβλέπεται να αυξάνεται με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς στα επόμενα χρόνια λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της μέσης θαλάσσιας στάθμης και αλλαγές στα χαρακτηριστικά των ακραίων θυελλωδών φαινομένων. Πρόσφατες έρευνες προβλέπουν ότι το 2050 ακόμα και κάτω από το πλέον συντηρητικό σενάριο (RCP4.5, 0.15 m αύξηση της μέσης θαλάσσιας στάθμης), μέχρι 39 % και 9 % των ελληνικών νησιωτικών παραλιών του Αιγαίου Πελάγους θα χάσουν το 50 % και 100 % του μέγιστου σημερινού πλατους τους, αντίστοιχα (https://doi.org/10.5194/nhess-17-449-2017). Φυσικά οι προβλέψεις είναι πολύ χειρότερες για τα χειρότερα κλιματικά σενάρια.
    Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό των παράκτιων και θαλάσσιων χρήσεων. Η αποκατάσταση των παραλιών και της φέρουσας ικανότητας τους απαιτούν αναπληρώσεις με άμμο, που για λόγους τόσον αισθητικής όσο και τεχνικο-οικονομικής θα πρέπει να βρεθεί στην θάλασσα (θαλάσσια αδρανή/marine aggregates). Οι ποσότητες είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, η διατήρηση της σημερινής φέρουσας ικανότητας των 30 παραλιών της Σαντορίνης θα απαιτήσει μέχρι το 2050 μεταξύ 1.4 και 2.6 εκατομμύρια m3 υλικού αναπλήρωσης.
    Οι τεράστιοι όγκοι θαλάσσιων αδρανών που απαιτούνται, σε συνδυασμό με την σχετική έλλειψη οικονομικά βιώσιμων αποθέσων (http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2211464514000396), ειδικά στις Ελληνικές Θάλασσες, βρίσκονατι πίσω από την συμμετοχή σε περίοπτη θέση στις θαλάσσιες χρήσεις που θα πρέπει χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σύμφωνα με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ για το Θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδισμό. Δυστυχώς, όπως φαίνεται από το προτεινόμενο νομοσχέδιο οι χρήση αυτή δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη αν και πρόκειται για σημαντικότατη συγκρουόμενη χρήση με την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Αν το θέμα αυτό δεν μελετηθεί σοβαρά θα φτάσουμε να έχουμε μεγάλη και άχρηστη δυνατότητα ηλεκτροδότησης σε νησιά άδεια από τουρίστες.

    Αντώνης Βελεγράκης, Καθηγητής
    Τμημα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  • Seawind Ocean Technology comments to the public consultation

    Introduction – Seawind company profile and description of our proposed project for Greece:

    Seawind Ocean Technology is a technology development company and Original Equipment Manufacturer (OEM) founded in 2014, producing the new generation of floating fully-integrated wind turbines. The company is legally registered in the Netherlands. In essence, we are a truly European company with more than 11 nationalities in a team of 50 employees.
    For more information, please visit our web http://www.seawindtechnology.com

    In Europe, we are active in France, Italy, Greece, Portugal and the UK. In the rest of the world, we are present in the USA, Japan, Malaysia and the Philippines. In the said countries we are currently marketing our two floating wind turbine units, Seawind 6 (6,2 MW) and Seawind 12 (12,2 MW). Both are two-bladed wind turbines with a teetering hinge on a semi-submersible concrete floating foundation. We provide the full integrated floating wind turbine system installed at sea which can be deployed in deep and ultra-deep waters (from 60+ meters up to 3,000 meters) accessing abundant, high-speed, low intermittent wind resources. We own our IP, have 28 patents and 12 are pending. The leading certification society Den Norske Veritas (DNV) has qualified our technology for the certification process in 2019.

    Seawind’s vision can be summarised in these words: we are dedicated to deep decarbonisation by redefining the global offshore wind energy industry and to generate clean, affordable and reliable energy at large scale. We also believe that local communities and economies must directly benefit from locally-based projects so in our business plan we prioritise local content favouring a local construction and assembly approach. We are convinced that while electrification is a one-way street for cleaner energy and eventually net zero emissions, at the same time there are important activities (e.g. maritime and airborne transportation, heat for thermal industrial and services purposes etc.) where electric power cannot replace fossil fuels. A different type of energy will be needed there.
    In this context, while Seawind is gearing up for the large-scale demonstration of our floating wind turbine technology for power generation in the beginning of 2024, we are also working for the development of our larger floating wind turbine Seawind 16 (16 MW) in parallel with the offshore production of green hydrogen using wind power generated by the said model as feedstock for electrolysis of purified sea water. This is what we want to do in Greece, specifically in the island of Crete.
    For the island of Crete Seawind is putting forward a proposal for a 300 MW floating offshore wind park that will produce electricity to be utilised solely for the production of green hydrogen (project ICARUS). We foresee delivery of this project by the end of the present decade.

    We have consulted with relevant stakeholders in the island and believe that the island’s energy needs will be better served by green hydrogen rather than by continuing the use of diesel and LPG. We also monitor ongoing developments internationally whereupon the green electrification of oil and gas assets used for offshore exploration is becoming a reality (e.g. the United Kingdom and Norway). Given the expected major exploration activity in the western part of Crete, Seawind’s proposed business plan will also deliver lower emissions related to offshore oil and gas exploration, thereby increasing the longevity of the said assets and accordingly prolonging further into time the economic benefits associated with their exploration for Greece’s economy.

    As a company we have both very strong environmental instincts and we wish to have no negative impacts on local economies and societies. Therefore, ICARUS will be located beyond a 30 km radius from the nearest shore in the island, to avoid any impact on tourism and small-scale fishing. Because our produced electricity will be completely utilised for green hydrogen production, we do not intend to be interconnected to the power transmission network. Rather we will connect our wind park with a dedicated private HV cable to the hydrogen production unit.

    General comments about the Framework for Offshore Wind in Greece:

    We welcome the proposed Framework. We support its objectives and the overall design of the process leading to licensing while at the same time paying appropriate attention to environmental issues. We consider the role of the HHRM as key to this effort; they are experts in this area and have the right people to ensure delivery and business-like conduct. We also fully support the role of the RAE in this Framework, also due to the high-quality personnel, but it should be also pointed out that RAE needs further staffing support.

    Our comments seek to build onto to the proposed Framework. We do not seek to change it, but rather complement it. We believe that the present proposed Framework for Offshore Wind can be further improved by including our option: using electricity from offshore wind parks for hydrogen generation and not connecting the power generated to the national electricity network. In fact, green hydrogen production is expected to be a key storage option for floating wind. In this sense, what we are proposing will render the proposed Framework more innovative and forward-looking. See detailed comments below.

    We would also underline the fact that the offshore wind market is dynamic where the floating wind segment in particular is very promising, but very young too. This position paper from the European Wind Power Association, WindEurope, on floating offshore wind provides detailed information about the leading role of Europe in this area, but also the fact that it is only since 2017 that floating wind operations have started and that we are still at a relatively early stage: ‘Floating Offshore Wind Energy A Policy Blueprint For Europe’ (windeurope.org) https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/policy/position-papers/Floating-offshore-wind-energy-a-policy-blueprint-for-Europe.pdf#:~:text=Floating%20offshore%20wind%20%28FOW%29%20is%20a%20fast-maturing%20technology,needed%20to%20make%20it%20a%20European%20success%20story

    In this sense, we see the proposed prerequisite of 10 years’ operation of a floating wind technology for the acquisition of a license as unrealistic and wrong. We would rather propose that for floating wind specific operations this criterion is replaced by technology certification by a world-recognised certification society to demonstrate that the said floating wind technology is reliable (by given proof of concept and the corresponding Technology Readiness Level).

    This argument also stands for the requirement-prerequisite of operation of at least 100 MWs and the associated business turnover. For floating wind, globally there are less than 100 MWs of capacity at present, hence this value too is not correct.

    Conversely, the situation is different for fixed-base offshore wind turbines where there is a longer history of development and the corresponding market size. The above preconditions make sense for the fixed-base market applicants. Fixed-base offshore turbines will represent, nevertheless, a much smaller share in the Greek offshore wind market. In this sense, both the 10-year, the 100 MW and the turnover provisions are discriminatory and prohibiting younger, innovative and potentially more competitive parties from entering the developing floating offshore wind market in Greece. This is not levelling the playing field and we strongly insist that the three provisions will be removed for the floating offshore wind market segment that corresponds to the Framework. In sum, different criteria will need to apply for fixed-base and for floating wind, reflecting the status of development of each technology and market, which are globally recognized as quite different in terms of technology and the associated business models.

    In conclusion to our introductory comments, Seawind welcomes the opportunity to further explain our points to the Greek authorities. We are convinced that the Greek offshore wind market can deliver affordable, abundant and sustainable energy for Greece and for the SE Med region as a whole. We believe that our proposed project ICARUS can elevate the potential benefits associated with offshore wind generation by bringing green hydrogen into this equation. In this context, we strongly support that the proposed Framework is appropriately forward-looking and supportive of innovation by levelling the playing field among fixed-base wind turbine and floating wind operators and allowing sufficient space for those projects that will not have electricity as the final product.
    Please find our specific comments as per article below:

    Article 59: Definitions
    Para 3. Associated activities to an offshore wind park:
    As presented in the previous section we do not see the need to define an offshore wind farm as necessarily connected to the electricity network. In this sense, and in Seawind’s case specifically, any costs associated with the transmission of the power generated will be covered by our company and will concern transporting the generated electricity from point A (wind farm) to point B (hydrogen production unit). The Framework should also consider this arrangement and accordingly remove associated licensing and planning studies and fees related to interconnection with the Greek power transmission network. The above points also apply with reference to the provisions of Art. 68 ‘System interconnection’.

    ****

    Article 61: Planning of Offshore Wind Parks
    Para 4. Environmental Impact Assessment:
    We fully support the prioritisation of low environmental impact associated with the installation and operation of wind turbines at sea. Seawind’s floating wind turbines have been designed with this in mind; we have selected materials that positively interact with marine ecosystems, namely concrete, instead of steel for our floating foundation (our turbine’s platform) and we choose to go to the deeper seas to avoid any impacts on migratory birds.

    ****

    Article 63: Arrangements for acquisition of a ‘survey license’
    Para 5. Applications and criteria for eligibility: professional and technical capabilities
    Seawind disagrees with the establishment of the same criterion for two different in terms of maturity and size technologies, namely fixed-base and floating offshore wind. The 10-year operation experience criterion is completely impossible for any floating wind operator and so is the 100 MW operation criterion as well.
    The above point also applies to what concerns the revenues criterion. For companies, such as Seawind, dedicated to floating wind turbines only, the turnover value in the draft Framework is prohibitive and discriminatory. It favours fixed-base offshore wind turbine companies that will nevertheless be called to develop primarily floating wind farms in Greece. This needs to be corrected in the proposed Framework to ensure that those that possess the right technology for the Greek offshore wind market (almost totally to be floating) can enter the market and deliver cost-efficiently, technically correctly and with innovation in mind.

    ****

    Art. 66. Competitive process for the selection of an Offshore Wind Park Investor
    Seawind is of the opinion that the Framework should include the option that in certain offshore locations already reserved for other economic activities private agreements can be concluded outside the defined competitive procedure, since the rights to these locations are with private parties. In this context, the exploitation of these locations should not be subject to the RAE competitive bidding process. In this logic, projects located in these areas will neither seek connection to the national transmission network and nor seek to benefit from the guaranteed price for the produced electricity.
    As is already the case for use of sea area in Italy and in Portugal, a fee to the Greek State of reasonable cost can be applied for the duration of the specific project. –

  • 13 Ιουλίου 2022, 21:24 | Konstantinos Kotsos

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

  • 13 Ιουλίου 2022, 17:32 | Καραγιαννης Πέτρος

    Άρθρο 12
    Επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Φύση 2000»
    1. Με την επιφύλαξη της παρ. 5 του παρόντος, στις περιοχές που καθορίζονται ως Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της φύσης της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α’160), επιτρέπονται οι εξής ειδικές κατηγορίες χρήσεων του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4685/2020 (Α’ 92):
    (1) Κατοικία για προσωπικό ασφαλείας και εργαζομένους μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας και της βέλτιστης διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου.
    (11) Επιστημονική έρευνα για την προστατευόμενη περιοχή.
    (26.12) Γραμμικές υποδομές μεταφορών, ιδίως οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, μονοπάτια και θαλάσσιοι διάδρομοι.
    (33) Εγκαταστάσεις ύδρευσης, εξαιρουμένης της αφαλάτωσης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων, με τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις συναφείς εγκαταστάσεις, υπέργειων ή υπόγειων.
    (50) Έργα πρόληψης ή αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων ή εδαφών.
    (51) Έργα προστασίας από διάβρωση, κατολισθήσεις και στήριξη εδαφών.
    (53) Έργα που αφορούν την αποκατάσταση και βελτίωση των υδατοαποθεμάτων.
    Η ελεύθερη βόσκηση και η ερασιτεχνική αλιεία δύνανται να απαγορεύονται εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες.

    ΣΧΟΛΙΑ
    Στο αρθρο 12 φαίνεται ότι επιτρεπονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, (όχι όμως και παραγωγής το οποίο ενδεχομένως να αφορά τη ΔΕΗ αλλά όχι τον ΑΔΜΗΕ) καθώς και κατοικίες για εργαζομενους & προσωπικό. Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι 2 ΚΥΤ (Λαρισας, Μελίτης) , 21 υποσταθμοί (Υλικη, Αμφιλοχία, Ιωάννινα Ι & ΙΙ, κλπ) και 7 τερματικές διατάξεις που ανηκουν εξολοκληρου ή με ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ βρισκονται ΕΝΤΟΣ περιοχών NATURA.

    Άρθρο 27
    Διόρθωση προδήλων σφαλμάτων δασικού χάρτη – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 20 ν. 3889/2010
    Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), περί περιπτώσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών, αντικαθίσταται, στο τελευταίο εδάφιο επικαιροποιούνται τα αρμόδια διοικητικά όργανα, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
    «1. Μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων.

    ΣΧΟΛΙΑ
    Στο αρθρο 27, το οποίο και μας αφορά καθοτι αναφέρεται στις διοικητικές πράξεις προ της 11.6.75 οι οποίες καλυπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας, είναι επιτρεπτό, ακόμα και μετά την μερική ή ολική κύρωση του δασικού χαρτη, να αναμορφωθεί ο δασικός χάρτης με απόφαση του ΓΓ Δασών. Ως εκ τούτου, φαίνεται, ότι παρόλο που ο ΑΔΜΗΕ δεν εχει υποβαλλει αντιρρησεις για εδαφοτεμαχια πυλώνων που βρισκονται εντός δασικών εκτάσεων , μπορεί εν συνεχεία να καταθεσει αίτημα αναμορφωσης του δασικού χαρτη ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που υπάρχουν απαλλοτριώσεις γραμμών (ή ακόμα και υποσταθμών προ της 11.6.75. Το πρόβλημα είναι ότι, από τους -συμφωνα με εκτιμήσεις μας- 10.000 πυλώνες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, είναι εξαιρετικά δυσκολο κατά την παρούσα στιγμή να εντοπίσουμε, πόσοι & ποιοι από αυτούς έχουν απαλλοτριωθεί προ της συγκεκριμενης ημερομηνίας. Το θετικό σημείο είναι ότι δεν φαίνεται να υπαρχει καποια συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή αιτήματος αναμόρφωσης, συνεπώς μπορούμε οποτεδήποτε στο άμεσο μέλλον να αιτηθούμε αναμόρφωσης του ΔΧ.

    Άρθρο 55
    Χωροταξικά ζητήματα στον Δήμο Αχαρνών
    Στο υπ’ αρ. Γ.32395/31.6.1987 (Δ’ 717) π.δ. προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
    «Άρθρο 4Α
    Χρήσεις γης Δήμου Αχαρνών
    Κατ’ εξαίρεση των προηγούμενων άρθρων, η χρήση γης τμήματος του Ο.Τ. 104 του Εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αχαρνών, όπως φαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα με στοιχεία κορυφών (Β, A, 104/2, 104/3, 104/4, B), χαρακτηρίζεται ως χρήση γης για Διοίκηση, σύμφωνα με την περ. 7 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.».

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΤΟ ΟΤ 104 απεχει βρισκεται 100μ δυτικά του ΚΥΤ Αχαρνών, και δεν επηρεάζει τον ΑΔΜΗΕ

    Άρθρο 17
    Καταργούμενες διατάξεις
    1. Η παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 1650/1986 (Α’ 160), περί οργάνωσης μέτρων προστασίας της βιοποικιλότητας, ανά ζώνες, καταργείται.
    2. Καταργούνται οι κάτωθι ειδικές κατηγορίες χρήσεων του π.δ. 59/2018, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4685/2020 (Α’ 92):
    ………
    5. Τα άρθρα 14α, 14β, 14γ και 14δ του π.δ. 59/2018, περί προστατευτικών ζωνών, όπως προστέθηκαν με την παρ. 18 του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, καταργούνται.

    ΣΧΟΛΙΑ
    Καταργούνται τα άρθρα τα οποία απέτρεπαν ενέργειες ΑΔΜΗΕ.

  • 13 Ιουλίου 2022, 16:06 | spyridon

    οχι αλλο αιολικα παρκα σε προστατευμενα μερη κ φτανει πια σε οτι κορυφη βουνο κ δασος εχουμε καταστρεψει τα παντα

  • 13 Ιουλίου 2022, 14:10 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

  • 13 Ιουλίου 2022, 12:28 | Γιάνης Γκούμας

    Δεν προβλέπεται γενικό χωροταξικό. Οι έρευνες για το πού υπάρχει αιολικό δυναμικό, ηλιακό δυναμικό κλπ, υπάρχουν ήδη.
    Αποκλείονται σκόπιμα Ενεργειακές Κοινότητες.
    Δίνεται παραθυράκι στους «επενδυτές» να αλιώσουν το χωροταξικό (αν ποτέ γίνει αυτό).

    Προτείνονται:
    – κατάργηση όλου του νόμου και σχετικής φιλοσοφίας νομοσχεδίων
    – επικαιροποίηση και επέκταση εθνικού γενικού χωροταξικού που να περιλαμβάνει και τις θάλασσες και εξορθολογισμός χρήσεων γης
    – ίδρυση ΔΙΑΣΚΕΠ (https://mera25.gr/diaskep/) με αρμοδιότητα τα θέματα της ενέργειας και της προστασίας του φυσικού και ανρθωπογενούς περιβάλλοντος

  • 13 Ιουλίου 2022, 10:20 | Σοφία Παπιδά

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.

  • 13 Ιουλίου 2022, 07:07 | Anestis Markopoulos

    Παρατηρούμε ότι πέρα από το ότι οι μέρες από την αρχή ήταν ελάχιστες για ένα τέτοιο Σχέδιο Νόμου, με Σαββατοκύριακο ενδιάμεσα, μειώνεται και εκ των υστέρων και η ώρα της 13/7/2022 από τις 20.00 το βράδυ σε 08.00 το πρωί, δηλαδή, μία ημέρα λιγότερη. Ο χρόνος για σωστή μελέτη και σχόλια ελάχιστος και για ελληνικές εταιρείες και για εταιρείες από το εξωτερικό που πρέπει να βρουν κάποιον να το μεταφράσει, να τους γίνει εξήγηση, να πάρουν αποφάσεις από Διοικητικά Συμβούλια, να γράψουν κείμενο και να το ανεβάσουν.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο λιγότερο από μια βδομάδα, για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο. Ζητούμε σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο όλα τα θέματα.

    Ουσιαστικά προσβάλλονται όλες οι σοβαρές εταιρείες έτσι και οι ελληνικές και οι ξένες μεγάλες εταιρείες. Τους φιμώνεται εμμέσως όλους με το να μην προλάβουν να ενεργήσουν και να καταθέσουν την γνώμη τους.

    Μήπως γιατί δεν υπήρχε η βούληση να ακουστούν οι γνώμες, και να προωθηθούν συγκεκριμένες λογικές και πολιτικές μόνο;

    Στο Σχέδιο διαβάζουμε όσα γράφονται και βλέπουμε ότι απουσιάζουν «εκκωφαντικά» όσα ακόμα δεν γράφονται και περιμένουμε να τα διαβάσουμε….

    Βασική απορία είναι ποιός αδαής έχει σκεφτεί, έχει προτείνει και έχουν αποδεχτεί οι υπόλοιποι να μην υπάρχει διαδικασία για αποκλειστικότητα στα πεδία ερευνών για την ανάπτυξη έργων ΥΑΠ. Καταδεικνύει ότι υπάρχει πραγματική άγνοια για το τι συζητιέται.
    Προφανώς δεν έχουν κατανοήσει οι κύριοι που εισηγούνται τέτοιες ανοησίες τι θα πει Υπεράκτιο Αιολικό Έργο, και νομίζουν ότι θα μελετηθεί κάποιο φωτοβολταϊκό ή αιολικό στην ξηρά. Δεν υπάρχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Όπως για τους Υδρογονάνθρακές έδωσαν αποκλειστικότητα για να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ, στην ίδια λογική είναι και τα Υπεράκτια Αιολικά Έργα. Ρωτήστε ανθρώπους που γνωρίζουν ή ακούστε ανθρώπους που γνωρίζουν. Μην κάνετε του κεφαλιού σας και σας ενδιαφέρει και βλέπετε να εξυπηρετήσετε μόνο συγκεκριμένες εταιρείες για προσωπικό όφελος που λένε ότι έχουν Άδεια παραγωγής στην Βόρεια Ελλάδα και Βόρεια ύδατα, ενώ έχουν απλά ένα άδειο κουφάρι και έναν αέρα κοπανιστό… και με αυτόν τον αέρα κοπανιστό πάνε να δικαιολογήσουν το μεγάλο ρουσφέτι και το μεγάλο πάρτι για την Πάρτι τους και Μόνο

    Προφανώς με το αντίστοιχο αντάλλαγμα……

    Βοάνε τα «καφενεία» για το παιχνίδι που πάει να στηθεί στα θαλάσσια ύδατα της Βόρειας Ελλάδας.

    Προμοτάρετε συγκεκριμένα συμφέροντα για το καλώδιο διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ενώ θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, πχ με διαγωνισμό και να έρθει ο καλύτερος, ο φθηνότερος προς όφελος όλων. Αλλά αυτό δεν είναι προς όφελος συγκεκριμένων όμως.
    Το ίδιο και για το LNG στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσε με την ίδια διαδικασία, αλλά αυτό πάλι είναι προς όφελος συγκεκριμένων όμως. To ίδιο και για το έργο της αντλησιοταμίευσης το οποίο επίσης δεν εντάχθηκε στο σύνολο των έργων αποθήκευσης σε μία ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά έγινε αγώνας για να δοθεί και δόθηκε ταριφα σε συγκεκριμένη εταιρεία.

    Τώρα όμως μήπως πάει να ξεχειλώσει η όλη κατάσταση και να υπερβεί για άλλη μία φορά τα «εσκεμμένα» και πάτε από το παράθυρο να δώσετε σε συγκεκριμένη εταιρεία και σε Γαμπρούς, Κουμπάρους και Συγγενείς ειδικά προνόμια και να εξαργυρώσετε ταξίματα και με το αζημίωτο;

    Είναι εξοργιστικό το λιγότερο θα λέγαμε το σχόλιο της ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε., 12 Ιουλίου 2022, 10:21 – (Εταιρεία Κοπελούζου).

    Έχουν ίσως συνηθίσει ότι στην χώρα που λέγετε Ελλάδα όλα γίνονται σε κλειστές πόρτες και είναι ανήκουστα αυτά που διαβάζουμε. Για να υπάρχει αυτό το θάρρος και θράσος να γράφουν τα συγκεκριμένα δείχνει και τους ανύπαρκτους φραγμούς που υπάρχουν.

    Από που και ως που να αποτελούν «a priori Περιοχές Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων»; Με μελέτες ανύπαρκτες που έχουν κάνει από το γραφείο τους επειδή κάποτε έκαναν αίτηση χωρίς να μελετήσουν τίποτα, επειδή χάραξαν μία περιοχή στον χάρτη; Ανήκουστο.

    Πόσο ατομικισμός υπάρχει με το να ζητάς με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο «με επιτρεπτή αύξηση της εγκατεστημένης ή μέγιστης ισχύος παραγωγούς του σταθμού ποσοστού έως 75% της αδειοδοτημένης». Που το έχουν δει αυτό; Μήπως νιώθουν ότι τους παίρνει και τα γράφουν; Γιατί όλες οι άδειες να μπορούν μέχρι 10% και μόνο αυτοί να έχουν πάνω από 10% και μέχρι το ανήκουστο 75%; Τι απαράδεκτα είναι αυτά που γράφονται και από εταιρείες που θέλουν να λέγονται σοβαρές;

    Πόσο ληστρικό μπορεί να είναι όταν ζητάνε «επέκταση των ορίων του/των πολυγώνου/ων εγκατάστασης, σε απόσταση έως 5 χλμ από το αδειοδοτημένο/α πολύγωνα, όπως αυτό/α ισχύει/ουν, και με το ποσοστό αύξησης του συνολικού εμβαδού των πολυγώνων, συνεπεία της εν λόγω επέκτασης, να μην υπερβαίνει το 70%»;

    Μήπως να μην συμμετέχει άλλη εταιρεία καλύτερα, αλλά μόνο οι συγκεκριμένες εταιρείες; Μήπως θα ήταν καλύτερα έτσι; ‘Ενας Θεός ξέρει τι παίζονται και τι παιχνίδια γίνονται.

    Αυτό που ζητάνε είναι όπως λέμε «εις υγείαν των κορόιδων». Με τον αέρα κάνουν κεφάλαιο και υπεραξίες με τις πλάτες συγκεκριμένων….

    Το θράσος φτάνει να ζητάνε να αδειοδοτούν μόνοι τους και να έχουν μοναδικό τρόπο αδειοδότησης, και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχουν και τιμή χωρίς διαγωνισμό. Όταν υπάρχουν GW έργων με διαγωνιστικες διαδικασίες στην Ευρώπη και έργα που αναποτύσουνται και κατασκευάζονται εδώ και πάνω πραγματικά από 25 Χρόνια. Που νιώθουν ότι ζουν;

    Πόσο κορόιδα νιώθουν ότι είμαστε όλοι υπόλοιποι…;

    Και, ζητάνε τα κριτήρια των συμμετεχόντων να είναι τέτοια που να φτάνουν στα «πόδια» τους, όχι περισσότερο, γιατί δεν μπορούν πολύ απλά. Μα δεν έχουν ιδέα τι θα πει Offshore Αιολικό έργο……..αλλά είναι σε μία χώρα που βρίσκουν και τα κάνουν…… Δυστυχώς για όσους ασχολούνται με τον κλάδο αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα…….Πραγματική ντροπή.

    Για αυτό και φεύγομαι όλοι εμείς από την Ελλάδα και να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα γιατί στην χώρα που γενηθήκαμε μοιρίζει ακόμα πολύ…

    Αν βγει φωτογραφική διάταξη για συγκεκριμένη εταιρεία και για Κουμπάρους, Γαμπρούς κτλ, θα κατακλειστούν τα ΜΜΕ για το στημένο παιχνίδι που παίζεται για συγκεκριμένα Τζάκια …… και δεν θα μείνουμε άπραγοι όλοι εμείς, να καθόμαστε να κοιτάμε το τι κάνετε και το πάρτι που στήνετε για συγκεκριμένους μόνο….

    Νροπή.

  • 13 Ιουλίου 2022, 07:48 | BlueFloat Energy

    This submission is made following the release of the draft legislation issued by the Ministry of Environment and Energy «Provisions for the simplification of environmental licensing, environmental checks and environmental protection, urgent forest, spatial and building provisions, establishing a framework for the development of offshore wind farms, addressing energy crisis and cyclical economy issues» («the Draft Law»). BlueFloat Energy is pleased to provide feedback to the articles of the Draft Law related to offshore wind and welcomes ongoing dialogue between the Ministry and industry participants.

    About BlueFloat Energy
    BlueFloat Energy is developing offshore wind projects in various regions of the world, where it can implement its vision: to accelerate global deployment of offshore wind as a key enabler for the energy transition and economic growth. Founded by renewable energy professionals, BlueFloat Energy brings together remarkable team expertise in the design, development, financing, construction and execution of offshore wind projects. BlueFloat Energy is supported by 547 Energy, the Quantum Energy Partners’ platform dedicated to clean energy investments. 547 Energy aims to partner with innovative companies who drive the growth of the green energy economy. Quantum Energy Partners is one of the world’s leading dedicated energy investment funds, with a portfolio of over $ 17 billion of assets under management since its inception in 1998. http://www.bluefloat.com

    We have extensive experience in this sector, and we are currently developing projects in more than eight different markets, including the UK, France, Italy, Spain, Colombia, Taiwan, Australia and New Zealand.

    We are keen on supporting policy makers in shaping the regulatory framework for floating offshore wind and providing thought leadership in the wind industry through unique perspective and strategic thinking.

    Our Submission

    Having reviewed the relevant articles of the Draft Law (an informal translation into English of the draft document, which was published by the Ministry of Environment and Energy on the 6th of July in Greek) and based on our experience in the development of offshore wind projects in various markets, we would like to share some initial comments that we deem important at this stage. We appreciate that the Draft Law is intended to provide a general framework for offshore wind deployment in Greece and as such will need to be subsequently detailed and substantiated through secondary regulation.

    General comments

    BlueFloat Energy appreciates the efforts of the Ministry of Environment and Energy in terms of seeking to set up a fit- for-purpose regulatory framework for the development of an offshore wind industry in Greece.
    According to the Draft Law, to be able to develop and execute an offshore wind farm a developer would have to obtain a number of licenses and certificates, as well as participate in and win a competitive bidding process organized by the OWF Operator. Whilst we appreciate the importance of intermediate milestones, we believe that a clear and detailed licensing process with a realistic timeline are of utmost importance for the development of the offshore wind projects. Indeed, based on our experience in other markets, a successful offshore wind regulatory framework is designed in a way that is accessible and transparent for all relevant stakeholders and developers.
    To ensure an effective competition in the market and a timely delivery of the best offshore wind projects, it is important to clearly define all the relevant steps of the development process, while adopting an open, pragmatic and flexible approach to the pre-qualification criteria.
    Please find below detailed comments to the specific articles and paragraphs of the Draft Law aligned with these general considerations.

    Article 63 – Applications for the granting of an Offshore Wind Farm Research License

    Article 63 defines the use of the OWF Research License and the pre-qualification criteria that a developer must meet to obtain the license and proceed with its developing activities.

    According to paragraph 1 and 3, the OWF Research Licence will allow developer to conduct research and conduct the technical studies and measurements necessary for the planning, development, installation and operation of OWFs in each OWFODA. Moreover, a developer will be able to apply for a OWF Research License in more than one OWFODA. In this case, we believe it would be helpful to clarify if the OWF Research License will allow the developer to carry out its research and studies covering the whole OWFODA or a specific site within the greater area of OWFODA. In any case, it will be important to specify the process in the case two or more developers apply for the same OWFODA since this is not clear from the current draft.

    In other markets, developers apply for a seabed lease or maritime concession for a clearly defined polygon within a wider area designated by the government for offshore wind development. In fact, in some jurisdictions, policy makers set a limit to the surface that could be made available to a developer for a wind farm development to avoid speculation and ensure effective competition.

    According to the Draft Law, in order to apply for an OWF Research License, each developer will have to demonstrate that it meets a set of prequalification criteria (technical and financial criteria) as described in paragraphs 5 and 7. In general, we agree on the need of objective criteria that will give confidence to the government that the projects can actually be delivered within the relevant timeframe.

    We believe that the prequalification process should be more flexible so as to take into consideration the variety of specific circumstances and to enable the participation of new players, which are actively developing offshore wind around the world. By establishing a set of very restrictive criteria catered only to the established incumbent players, policy makers limit the competition and undermine the possibility of reaching their decarbonization targets, by preventing nimble and agile players with unique expertise and investment acumen from participating in the process and contributing towards timely delivery of the projects.
    Similar logic would apply to the scoring of applications, which should enable these new players to demonstrate their technical expertise and their ability to deliver through a process based more on a “beauty contest” concept as opposed to price-only criteria.

    Technical criteria

    Looking in particular at paragraph 5, to guarantee fair competition in the market, we propose the following alternatives to the technical criteria currently included in the draft.

    A first option would be to enable bidders to prequalify based on the number of projects that have been awarded in public tenders for offshore wind power in an OECD country in the last 3 years and for more than 1 GW of capacity. This criterion could be demonstrated through success in competitive processes based on rigorous criteria linked to the merits of the projects and the capabilities/expertise of the proponent (“beauty contest”), as is the case, for example, of the recent Scotwind contest.

    Alternatively, for floating wind projects bidders could prequalify by demonstrating their experience in floating offshore wind projects, with installed power of at least 25 MW connected to the grid, which at the date of delivery of the offer are in operation, or under construction or under development. Bearing in mind that very few floating offshore wind farms are currently in operations or under execution compliance with these technical criteria may be accredited via the individual experience of the team members (ie experienced gained by the employees of the bidder during their previous employment) or via corporate experience of the bidder, including the references of the affiliated companies.

    Bidders could also demonstrate their technical capabilities by including track record in other renewable energy projects (onshore wind, fixed offshore wind, floating offshore wind, wave, photovoltaic, solar thermal, biomass, mini-hydraulic, biogas, geothermal, waste recovery), with an installed aggregate capacity of more than 200 MW, which is in operation at the delivery date, or which has been built or developed in recent years.

    Bidders should also be able to bring in Supplementary Experience Providers to fill in specific gaps in terms of capabilities and experience (similar to what was envisaged in the Scotwind process). These Supplementary Experience Providers could be partners in the project but not necessarily equity investors. If we understand correctly this is already envisaged in the Draft Law by making reference to “borrowed experience.”

    Financial criteria

    The economic and financial criteria (paragraph 7) should include the economic and financial requirements that prove the solvency and seriousness of the offer, and the presentation of adequate guarantees for the presentation of the offer and its subsequent award.

    These criteria must guarantee the availability of the necessary financial resources to be able to undertake the development of the projects, or the demonstrable financial experience to have the necessary capital to undertake the construction of the project.

    According to our experience in other markets, developers that can demonstrate access to $1B of capital (either equity or debt) should be able to prequalify for the tenders. The use of this broader criterion (compared to the current threshold for the turnover) minimizes the risk of market dominance and restriction of competition, and allows access to the bidding process to new players with technical experience and with the financial support of private capital funds, with extensive experience in attracting capital and debt, and with a structure of financial statements different from the traditional agents of the electricity market.

    There are a number of examples from other markets, where offshore wind tenders are being carried out, that apply financial criteria for prequalification in line with the one outlined above, and that are not limited to the thresholds based strictly on billing or EBITDA of the bidders or affiliated companies. Using turnover or EBIDTA as the sole criterion and the only way to demonstrate financial capability, in our opinion, does not guarantee that the capital will be available to fund the projects, for example if the companies have high leverage or restrictions in the investment policy, and it discriminates against companies with financing structures and access to capital, which is different from the traditional utility model, such as investment funds and private capital.

    Article 66 – Competitive bidding process for selecting an investor for Offshore Wind Farms

    We would recommend that the competitive bidding process is not based solely on price but takes into account other criteria, including socio-economic aspects, such as a credible and robust local supply chain development plan, early engagement and transparency with the local stakeholders, integration of innovation elements into the project concept.

    It would be beneficial to have a more detailed and clear explanation of the What does Feed-in Premium Operating Aid means and how it will look like in practice. We understand that in a certain way, this operating aid is conceived to be similar to a two-way CfD but it is not really very clear from reading the document. We would also appreciate having further details regarding this remuneration scheme (e.g., indexation, negative prices, max price, etc.).

    We hope these comments are useful to you. We remain at your disposal in case of need.

  • 13 Ιουλίου 2022, 06:42 | SIMPLY BLUE GROUP

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα,

    Θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι σχόλια και παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων διατάξεων του υπό διαβούλευση Ν/Σ:

    Άρθρο 63, παρ. 5:
    ● Θα πρέπει να θεσπίζονται ξεχωριστά κριτήρια ανά τεχνολογία ΥΑΠ δεδομένης της τεχνικής διαφοροποίησης των επιμέρους τεχνολογιών ΥΑΠ.
    ● Συγκεκριμένα για την τεχνολογία πλωτών ΥΑΠ, η απαιτούμενη εμπειρία θα πρέπει να αφορά στη συγκεκριμένη κατά περίπτωση τεχνολογία συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.
    ● Σχετικά με το κριτήριο της αποδεδειγμένης εμπειρίας λειτουργίας και συντήρησης έργων ΥΑΠ, κρίνεται σκόπιμο να διαφοροποιηθεί η φάση της κατασκευής από τη φάση της λειτουργίας των έργων ΥΑΠ, άλλως επέρχεται περιορισμός των αιτούντων.
    ● Το κριτήριο της οικονομικής επάρκειας του αιτούντος των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ είναι απολύτως περιοριστικό. Θα έπρεπε να αποδεικνύεται από το ύψος της επένδυσης της τεχνολογίας ΥΑΠ. Προτείνεται το κριτήριο της χρηματοοικονομικής επάρκειας να ισούται με το συνολικό τελικό προϋπολογισμό για έκαστο έργο ΥΑΠ.
    Άρθρο 63, παρ. 8:
    ● Κρίνεται απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι οι εταιρείες ανάπτυξης και οι επενδυτές δεν διεξάγουν τις έρευνες στις ίδιες περιοχές, το οποίο είναι μη αποτελεσματικό, καθώς δημιουργεί υπέρμετρη δαπάνη οικονομικών και φυσικών πόρων.
    Άρθρο 64, παρ. 7:
    ● Προτείνεται η άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης της Άδειας Έρευνας ΥΠΑ, άλλως –κατ’ ελάχιστον– η ρητή πρόβλεψη της δυνατότητας μεταβίβασης – εκχώρησής της από τον κάτοχο αυτής σε έτερο νομικό πρόσωπο, στο κεφάλαιο του οποίου θα μετέχει ο αρχικός δικαιούχος σε ποσοστό 100% καθώς και η μεταβίβαση μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 Ν. 4308/2014, υπό την προϋπόθεση ότι ο αποκτών θα πληροί τα λοιπά κριτήρια του Ν/Σ.
    Άρθρο 66, παρ. 4:
    ● Προτείνεται για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης να απαιτείται η συνδρομή περαιτέρω κριτηρίων, πλέον της χαμηλότερης τιμής ανά μεγαβατώρα, όπως π.χ. κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, περιβαλλοντικά κριτήρια και επενδυτικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης και της εκτίμησης της ανάλυσης των κινδύνων και του αντίκτυπου των συνεπειών στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης Έργου ΥΑΠ.

    Με εκτίμηση,
    Για την εταιρεία Simply Blue Group
    Δικηγορική Εταιρεία ΜΕΤΑΞΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  • 13 Ιουλίου 2022, 06:01 | The Green Tank

    Σημειώνουμε ως σημαντική εξέλιξη ότι τίθεται σε διαβούλευση στο παρόν σχέδιο νόμου το Κεφάλαιο Η – Πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Για την πλήρη αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χωρίς να επαναληφθούν λάθη και προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην εγκατάσταση χερσαίων αιολικών πάρκων, θα πρέπει το παρόν πλαίσιο να συμπληρωθεί με την έγκαιρη εκπόνηση και έγκριση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου, που έχει προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  • 13 Ιουλίου 2022, 00:24 | DF GROUP

    Προτεινόμενη διάταξη για ενίσχυση της καινοτομίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των Υπερβατικών Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα

    Θαλάσσιος χώρος δοκιμών καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    Οριοθετείται θαλάσσιος χώρος ή θαλάσσιοι χώροι δοκιμών καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως Αιολικής Ενέργειας, Κυματικής Ενέργειας ή και κάθε άλλης μορφής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η οποία δύναται να αξιοποιηθεί σε θαλάσσιο χώρο.

    Τα έργα που αναπτύσσονται εντός του θαλάσσιου χώρου δοκιμών εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης της Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού και από το Εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης.
    Η αίτηση υποβάλλεται εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων στον Φορέας Αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Α’ Φάση.
    Η αίτηση συνοδεύεται επιπλέον από:
    α) Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού,
    β) Τεχνική επάρκεια του αιτούντος για την υλοποίηση του εξεταζόμενου καινοτόμου έργου,
    γ) Η οικονομική επάρκεια του αιτούντος και η δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, (ίδια κεφάλαια, τραπεζική χρηματοδότηση κ.α.),
    κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας καινοτόμων έργων θαλάσσιου χώρου δοκιμών.
    Η αίτηση συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης του εφάπαξ τέλους του άρθρου 16, του ν. 4685/2020.
    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός δύο μηνών από την εφαρμογή του παρόντος, μετά από γνώμη του Φορέα Αδειοδότησης, εγκρίνεται ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας καινοτόμων έργων θαλάσσιου χώρου δοκιμών.

    Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς κατά τα ανωτέρω, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία αιτήσεων. Ο Φορέας δύναται εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της αίτησης να ζητά διευκρινήσεις ή συμπληρωματικά έγγραφα επί των ήδη υποβληθέντων εντός τακτής προθεσμίας, άλλως η αίτηση θεωρείται πλήρης. Η μη προσκόμισή τους από τον αιτούντα εντός της τεθείσας προθεσμίας καθιστά την αίτηση απαράδεκτη και απορρίπτεται.

    Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση της περίληψης, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αντίρρηση ενώπιον του Φορέα Αδειοδότησης σε σχέση με αίτηση που υποβλήθηκε. Οι αντιρρήσεις συνοδεύονται από έγγραφα και στοιχεία που είναι αναγκαία για την τεκμηρίωσή τους.

    Αντιρρήσεις που υποβάλλονται εκπροθέσμως ή από πρόσωπα που δεν έχουν έννομο συμφέρον ή δεν συνοδεύονται από στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους, απορρίπτονται ως απαράδεκτες και η σχετική πράξη γνωστοποιείται στον αιτούντα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.
    Ο Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί κατά της αίτησής του. Ο αιτών δύναται να υποβάλει τις απόψεις του επί των αντιρρήσεων αυτών εντός προθεσμίας που τάσσεται από τον Φορέα Αδειοδότησης, η οποία δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών.

    Σε περίπτωση διαδικασίας ελέγχου αντιρρήσεων κατά τα ανωτέρω, συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει το προτεινόμενο έργο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

    Η Βεβαίωση εκδίδεται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το εν λόγω έργο, άλλως εντός τριάντα (30) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων.
    Η Βεβαίωση εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.

    Η Βεβαίωση φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού 2014/910/ΕΕ, όπως ισχύει.

    Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οριοθετούνται οι θαλάσσιοι χώροι δοκιμών καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων τα καινοτόμα έργα εντός των θαλάσσιων χώρων δοκιμών απαλλάσσονται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    Οι αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, που αφορούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που αναπτύσσονται εντός του θαλάσσιου χώρου δοκιμών, εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων.

    Ο αρμόδιος διαχειριστής του δικτύου εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα την σύνδεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που αναπτύσσονται εντός του θαλάσσιου χώρου δοκιμών.

    Τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του Ν.4864/2021.

    Δοκιμές καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορούν να εφαρμόζονται και σε άλλους χώρους, χωρίς όμως να ισχύουν τα προαναφερόμενα ευεργετήματα του παρόντος άρθρου.

  • 13 Ιουλίου 2022, 00:43 | ARCHIRODON GROUP N.V.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Εν σχέσει με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Η΄ του υπό διαβούλευση Ν/Σ θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
    1. Παρέχεται ευρύτατη νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση θεμελιωδών ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη των ΥΑΠ, η οποία οριοθετείται μόνον κατά τρόπο γενικό στο άρθρο 61 παρ. 1 του Ν/Σ.
    2. Η χορήγηση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ δεν παρέχει εξασφάλιση χορήγησης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης Έργου ΥΑΠ, δημιουργώντας υπέρμετρη αύξηση του επενδυτικού ρίσκου.
    3. Απουσιάζει η αναγκαία διάκριση μεταξύ των δύο τεχνολογιών ΥΑΠ (σταθερής έδρασης και πλωτά), ενώ οι κρίσιμες διατάξεις είναι προσανατολισμένες μόνον προς τα ΥΑΠ σταθερής έδρασης.
    4. Απουσιάζει η ρύθμιση του καθεστώτος των υφιστάμενων αδειών και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν υπό τις προϊσχύσασες διατάξεις. Τυχόν ρύθμιση δεν θα πρέπει να θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους νεοεισερχόμενους επενδυτές.
    5. Ως προς το άρθρο 63 παρ. 5 του Ν/Σ:
    – Σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας των αιτούντων Άδεια Έρευνας ΥΑΠ: α) προτείνεται η διαφοροποίηση των κριτηρίων ανά τεχνολογία ΥΑΠ, β) προτείνεται η απάλειψη της σωρευτικής συνδρομής της εμπειρίας τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη λειτουργία έργων, γ) το όριο των 100 MW δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί πλωτών ΥΑΠ, καθόσον η τεχνολογία των εγκατεστημένων μέχρι σήμερα πλωτών ΥΑΠ δεν υπερβαίνει τα 85-90 MW, δ) προτείνεται η απαιτούμενη 10ετία για την απόδειξη της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας να πληρούται έως την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου (και όχι ήδη από το στάδιο της αίτησης χορήγησης Άδειας Έρευνας ΥΑΠ).
    – Σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας των αιτούντων Άδεια Έρευνας ΥΑΠ: α) το ύψος του απαιτούμενου ετήσιου κύκλου εργασιών περιορίζει υπέρμετρα τα πρόσωπα που δύνανται να συμμετάσχουν στη διαδικασία χορήγησης, παρεμποδίζοντας τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, β) προτείνεται ο καθορισμός του ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών κατ’ αναλογία προς τη συνολική ισχύ ή τον προϋπολογισμό του έργου, με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ.
    6. Ως προς το άρθρο 64 παρ. 7 του Ν/Σ, προτείνεται η άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης της Άδειας Έρευνας ΥΠΑ, άλλως –κατ’ ελάχιστον– η ρητή πρόβλεψη της δυνατότητας μεταβίβασης – εκχώρησής της από τον κάτοχο αυτής σε έτερο νομικό πρόσωπο, στο κεφάλαιο του οποίου θα μετέχει ο αρχικός δικαιούχος σε ποσοστό 100% καθώς και η μεταβίβαση μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 Ν. 4308/2014, υπό την προϋπόθεση ότι ο αποκτών θα πληροί τα λοιπά κριτήρια του Ν/Σ.
    7. Ως προς το άρθρο 66 παρ. 4 του Ν/Σ, προτείνεται για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης να απαιτείται η συνδρομή περαιτέρω κριτηρίων, πλέον της χαμηλότερης τιμής ανά μεγαβατώρα, όπως π.χ. κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, περιβαλλοντικά κριτήρια και επενδυτικά κριτήρια.
    Με εκτίμηση,
    Για την εταιρεία ARCHIRODON GROUP N.V.
    Δικηγορική Εταιρεία ΜΕΤΑΞΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  • 12 Ιουλίου 2022, 23:10 | ΣΕΠΟΧ

    Το νέο νομοσχέδιο
    «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας»,
    αποτελείται από 11 επιμέρους κεφάλαια και 97 άρθρα, καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων προτείνοντας είτε τροποποιήσεις, είτε νέες διατάξεις χωροταξικής, πολεοδομικής, περιβαλλοντικής, δασικής ,ενεργειακής πολιτικής.
    Ο ΣΕΠΟΧ θεωρεί πως πρόκειται για την επιτομή της κακής νομοθέτησης και πολυνομίας καθώς περιορίζει τη σημασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (κεφάλαιο B). Προτείνει ( κεφάλαιο Γ) «υπό προϋποθέσεις»: εξορύξεις μέσα σε ζώνες προστασίας της Φύσης, οδούς , τουριστικές δραστηριότητες, αλιεία, βόσκηση, ΑΠΕ μέσα σε ζώνες προστασίας του δικτύου NATURA,μέσα σε δάση, σε παραγωγική γεωργική γη ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών και πρακτικά χωρίς εγγυήσεις της προστασίας τους.
    Επιπλέον, πέραν κάθε λογικής ολοκληρωμένου σχεδιασμού το νομοσχέδιο προτείνει (κεφάλαιο Η) το Πλαίσιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει θεσμοθετηθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Χαρακτηριστική αντίφαση είναι ότι το άρθρο 61 Σχεδιασμός Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων προϋποθέτει μεταξύ άλλων, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ!
    Η κακή πρακτική, που πρόσφατα εφαρμόστηκε με το νόμο 4951/2022 Για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνεχίζεται τώρα με το Κεφάλαιο Η του προτεινομένου νομοσχεδίου.
    Πάγια θέση του ΣΕΠΟΧ αποτελεί η αναγνώριση ότι κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από διαδικασίες ουσιαστικής και επαρκούς δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου μέσα από τον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας,
    Διαπιστώνοντας το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό περιθώριο που προβλέφθηκε για τη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης, ο ΣΕΠΟΧ ζητά να παραταθεί κατά δυο εβδομάδες η διαβούλευση ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για ουσιώδη και συστηματική επεξεργασία των προτεινόμενων ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.

  • 12 Ιουλίου 2022, 23:46 | Μαρία Πορτελάνου

    «Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

  • 12 Ιουλίου 2022, 23:24 | Maria N.

    Aρ. 68 παρ. 5.

    Ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ), αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα;;; Οι υποδομές δικτύων που υλοποιούνται για τη διασύνδεση μιας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ με το ΕΣΜΗΕ, είναι κρίσιμο δεδομένο για τους ενδιαφερόμενους καθώς και η εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών. Προτείνεται έστω ένας χρονικός περιορισμός σε συνάρτηση με την εξέλιξη των διαγωνισμών.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:54 | WWF Ελλάς

    Το κεφάλαιο Η΄ προωθεί ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αναγνωρίζουμε προφανώς την ανάγκη για άμεση ανάπτυξη ΑΠΕ που θα διασφαλίσει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε συμμόρφωση με τις διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας μας, ωστόσο η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών θα πρέπει να γίνει σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τόσο την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της χώρας όσο και την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Ελλείψει επαρκούς χρόνου για την αξιολόγηση όλων των διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄, λόγω του πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος της διαβούλευσης και της συνθετότητας των ζητημάτων, τα σχόλιά μας εστιάζουν στα εξής κύρια προβληματικά στοιχεία του Κεφαλαίου Η΄:

    1) Διαχείριση από την ΕΔΕΥ: Για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων υιοθετείται και εφαρμόζεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων με ανάθεση στην ΕΔΕΥ της διαχείρισης των αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου για την έρευνα, την αναζήτηση και τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ. Η ΕΔΕΥ (που μετονομάζεται σε ΕΔΕΥΕΠ) αναλαμβάνει σημαντικές αρμοδιότητες και την υλοποίηση πολλών ενεργειών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, όπως την ευθύνη για την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των ΠΟΑΥΑΠ και τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας επιλογής επενδυτή ΥΑΠ. Η επιλογή, όμως, της διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ΕΔΕΥ, μία ανώνυμη εταιρεία που τελεί μεν υπό την εποπτεία του Κράτους (άρθρο 145 ν. 4001/2011 και άρθρο πρώτο π.δ. 14/2012), αλλά λειτουργεί υπό καθεστώς αδιαφάνειας και της οποίας το αντικείμενο διαφέρει ουσιωδώς από την ανάπτυξη ΑΠΕ, εγείρει τουλάχιστον ερωτηματικά. Σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας που η επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η κυβέρνηση επιλέγει να εισαγάγει μία νέα εξαιρετική διαδικασία, δίχως να παρέχει ουδεμία αιτιολογία ούτε στο κείμενο του νομοσχεδίου, ούτε και στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης. Η εμπειρία που προκύπτει από την δραστηριοποίηση της εταιρίας αυτής στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναδεικνύει σαφώς ότι η ΕΔΕΥ δεν αποτελεί τον κατάλληλο φορέα για τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη ενός ανανεώσιμου πόρου και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο ρόλος αυτός θα πρέπει να αναληφθεί κεντρικά από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.

    2) Ελλείψεις κρίσιμων στοιχείων στη διαδικασία για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων: Πρωταρχικό στοιχείο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη ΑΠΕ, και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, αποτελεί η χαρτογράφηση του συνολικού αιολικού δυναμικού της χώρας ανά θαλάσσια περιοχή. Όπως έχουμε προτείνει στην πρότασή μας για την ανάπτυξη ΑΠΕ την οποία έχουμε υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδα ecodialogues (https://www.wwf.gr/ta_nea_mas/?uNewsID=6963966), πρώτο στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να είναι η απογραφή της διαθέσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας δηλαδή ουσιαστικά του ανανεώσιμου δυναμικού στο σύνολο της θαλάσσιας επικράτειας της χώρας. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική γιατί λαμβάνει υπόψη ότι το ανανεώσιμο δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μέσω μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία εξελίσσεται στον χρόνο και ότι ορισμένες περιοχές δεν είναι, για διάφορους λόγους, διαθέσιμες ακόμα και αν έχουν πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό. Η καταγραφή αυτή θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τον καθορισμό στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας βάσει της προηγηθείσας χαρτογράφησης. Το κρίσιμο στάδιο αυτό φαίνεται να ελλείπει από το προτεινόμενο πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών. Ελλείψει της καταγραφής αυτής, ο καθορισμός των ΠΟΑΥΕ θα είναι αποσπασματικός χωρίς να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό που θα διασφαλίσει την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μέγιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού όσο και τις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου χώρου.

    3) Μη συμμόρφωση / ασυμβατότητα με την οδηγία 2014/89/ΕΕ για τον ΘΧΣ: Η χωροθέτηση της εγκατάστασης έργων υπεράκτιων αιολικών γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του προσδιορισμού και της οριοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (άρθρο 62 του νομοσχεδίου) τα οποία εγκρίνονται και θεσμοθετούνται με προεδρικό διάταγμα. Η ad hoc αποσπασματική χωροθέτηση μιας δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μέσω αυτών των νομικά δεσμευτικών εργαλείων αντίκειται στον σκοπό και τις προβλέψεις της οδηγίας 2014/89/ΕΕ για τον ΘΧΣ. Αντικείμενο του ΘΧΣ είναι η ανάλυση και οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων (άρθρο 3 παρ. 2 της οδηγίας) με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών, τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων (άρθρο 1 της οδηγίας). Ειδικότερα, η θέσπιση ΠΟΑΥΑΠ εκτός της διαδικασίας διαμόρφωσης και θέσπισης του ΘΧΣ θα δημιουργήσει ένα προδιαγεγραμμένο καθεστώς και μια πολυδιάσπαση του θαλάσσιου χώρου καταστρατηγώντας τον κύριο σκοπό του ΘΧΣ που είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και ενοποιημένης διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου που λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες και χρήσεις και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ ξηράς-θάλασσας (άρθρο 4 παρ. 5 οδηγίας). Οι προβλεπόμενες διαδικασίες αντίκεινται σαφώς σε αυτές τις διατάξεις της οδηγίας και στις υποχρεώσεις της χώρας για τη διαμόρφωση του ΘΧΣ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της από την οδηγία για τον ΘΧΣ καθότι δεν έχει θεσπίσει θαλάσσια χωροταξικά σχέδια εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (Μάρτιος 2021) όπως απαιτεί η οδηγία (άρθρο 4 και 15 (3)). Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τον ΘΧΣ.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέσπιση ΠΟΑΥΑΠ είναι προβληματική καθώς δεν γίνεται σαφές πώς το νέο αυτό εργαλείο αλλά και η προτεινόμενη διαδικασία εντάσσονται στο σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:10 | ΚΕΔΕ

    Άρθρο 82:
    Στην Επιτροπή Επιμερισμού επιβάλλεται να μπει και εκπρόσωπος απο την ΚΕΔΕ.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:06 | ΚΕΔΕ

    Άρθρο 72:
    Εφόσον τα ακίνητα αποτελούν ιδιοκτησία ΟΤΑ Α’ βαθμού ο παραχωρησιούχος επιβάλλεται να παράσχει αντισταθμικά τα οποία αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ του ΟΤΑ Α’ βαθμού και τον Παραχωρησιούχο.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:56 | ΚΕΔΕ

    Άρθρο 60:
    Σε καθε περίπτωση για τον προσδιορισμό των περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ Α’ βαθμού που είναι παρακείμενοι των έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:47 | EDF Renewables Hellas

    Στο πλαίσιο της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης θα θέλαμε καταρχάς να τονίσουμε τον ιδιαίτερα περιορισμένο χρόνο (μόλις 6,5 ημέρες) που δόθηκε στους συμμετέχοντες προκειμένου να υποβάλλουν τα σχόλια/ προτάσεις τους. Έχοντας, λοιπόν, κατά νου, ότι μία τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκούς διάρκειας δημόσια διαβούλευση (τουλάχιστον 15 ημερών), καταθέτουμε τα κάτωθι, γενικού περιεχομένου, σχόλια:
    • Το παρόν σχέδιο νόμου προκείμενου να εφαρμοστεί απαιτεί την έκδοση δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα 7 Υπουργικών Αποφάσεων και ενός Προεδρικού Διατάγματος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που διαχρονικά συνοδεύουν την έκδοση τέτοιων αποφάσεων και ειδικά Προεδρικών Διαταγμάτων, δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν και πότε θα επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αναφορικά με την ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ).
    • Δεν καθορίζεται, ούτε καν, ενδεικτικός στόχος (εν είδει κατωφλίου) σε σχέση με την επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύ ΥΑΠ.
    • Τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στο παρόν σχέδιο νόμου δεν είναι συνεκτικά και σαφή και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους επενδυτές, ως ενδεικτικά.
    • Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία (ούτε καν χρονικό ορόσημο) αναφορικά με την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ και τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Επί της ουσίας, δεν προσδιορίζεται – ούτε καν ενδεικτικά – πότε οι ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες ανάπτυξης YAΠ.
    • Δεν υπάρχει καμία πρόνοια αναφορικά με την αντιμετώπιση τόσο των υφιστάμενων αδειών παραγωγής για ΥΑΠ που έχουν, ήδη, εκδοθεί από τη ΡΑΕ, όσο και των εκκρεμών αιτημάτων.
    • Τα προτεινόμενα κριτήρια επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας των αιτούντων (YAΠ ισχύος 100MW σε ανάπτυξη και λειτουργία και ΥΑΠ ισχύος 25MW σε λειτουργία και συντήρηση) για τη χορήγηση Άδειας ‘Έρευνας ΥΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν ώστε: α) να είναι συμβατά με την απαίτηση για ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από δύο δισεκατομμύρια € και β) να διασφαλιστεί ότι θα προσελκυστούν ισχυροί επενδυτές που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν και να λειτουργήσουν τέτοια πολύπλοκα έργα όπως είναι τα ΥΑΠ.

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:54 | ΚΕΔΕΚ

    Αρθρο 18: Προτείνεται η αξιοποίηση των πόρων απο το Πράσινο Ταμείο να γίνεται κατα προτεραιότητα στους ΟΤΑ Α βαθμού

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:36 | TOTAL ENERGIES RENEWABLES

    Αγαπητές κυρίες / Αγαπητοί κύριοι,

    Υποβάλλουμε κάτωθι τα σχόλιά μας επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου.

    Άρθρο 61
    Σχεδιασμός Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
    […]
    4. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ υπόκειται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Ο Φορέας ΥΑΠ μεριμνά για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτιμώνται ιδίως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των εν γένει οικοσυστημάτων, με έμφαση στη βιωσιμότητα της θαλάσσιας χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας, καθώς και του πολιτιστικού και κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, η εθνική ασφάλεια, η κατά προτεραιότητα ενεργειακή εξασφάλιση των νησιών και η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών. Ο Φορέας ΥΑΠ υποβάλλει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ακολούθως διαβιβάζει την εισήγησή της επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος..

    Σχόλιο: Να διασφαλιστεί ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα περιλαμβάνει και λεπτομερές Πλάνο Διαχείρισης Ομάδων Συμφερόντων (Stakeholder Management Plan) με ειδικότερες αναφορές με γεωγραφικά ή άλλα κριτήρια λ.χ. περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, περιοχές ειδικής προστασίας κλπ. Προτείνεται επίσης να προβλεφθεί πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ θα θέτει ειδικούς στόχους για την ανάπτυξη έργων ΥΑΠ έως το 2030, 2040 και 2050.

    *************
    Άρθρο 62
    Προσδιορισμός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και καθορισμός Περιοχών Εγκατάστασης αυτών
    1. Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) εκπονεί τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Με τις μελέτες αυτές καθορίζονται επίσης οι όροι ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ σε κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ και τις ειδικές συνθήκες κάθε ΠΟΑΥΑΠ, ενώ εκτιμάται η ελάχιστη και μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτήν. Με την τεχνική μελέτη των ΠΟΑΥΑΠ προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.

    Σχόλιο: Προτείνεται να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα εκπόνησης των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.

    *************

    Άρθρο 63
    Αιτήσεις για χορήγηση Άδειας ‘Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης αυτών
    […]
    5. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα που τηρεί ο Φορέας ΥΑΠ.
    Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ προσδιορίζονται τα κριτήρια επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας των αιτούντων, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι Επενδυτές ΥΑΠ είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που διαθέτουν τα απαιτούμενα εχέγγυα τεχνικής και οικονομικής επάρκειας για την ανάπτυξη έργων καινοτόμων τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα ΥΑΠ. Τα κριτήρια δύνανται να διαφοροποιούνται για κάθε τεχνολογία ΥΑΠ (τεχνολογία σταθερής έδρασης ή πλωτά).

    […]

    Ως προς την επαγγελματική και τεχνική ικανότητα, απαιτείται κατ’ ελάχιστον:
    α) Αποδεδειγμένη ή δάνεια εμπειρία κατά τα τελευταία δέκα (10) έτη στην ανάπτυξη και λειτουργία Έργων ΥΑΠ, εκ των οποίων ενός κατ’ ελάχιστον Έργου ΥΑΠ ισχύος εκατό (100) MW, και

    Σχόλιο: Είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί εάν τα εν λόγω κριτήρια επαγγελματικής και τεχνικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας μπορούν να πληρούνται και σε επίπεδο κοινοπραξίας ή αν κάθε εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία θα πρέπει να τα πληροί ξεχωριστά. Εάν ισχύει το τελευταίο, τότε φαίνεται πως τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Αναφερόμαστε ειδικότερα στην κατ’ ελάχιστον 10ετή εμπειρία στη λειτουργία έργων ΥΑΠ, κριτήριο το οποίο ελάχιστοι φορείς πληρούν διεθνώς.

    *************

    Άρθρο 64
    Έκδοση Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

    […]
    7. Η Άδεια Έρευνας ΥΑΠ δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τον κάτοχό της.

    Σχόλιο: Προτείνεται να διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του κατόχου της Άδειας Έρευνας ΥΠΑ, συγχώνευσης του με άλλο νομικό πρόσωπο ή μετατροπής του σε άλλη εταιρική μορφή, ο κάτοχος θα υποχρεούται σε γνωστοποίηση της μεταβολής στο Φορέα ΥΑΠ εντός δεκαπέντε ημερών από την επέλευσή της. Στην περίπτωση αυτή, ο Φορέας ΥΠΑ θα εξετάζει εκ νέου την πλήρωση των κριτηρίων του άρθρου 63 και, εφόσον απαιτείται, θα εκδίδει την Άδεια Έρευνας ΥΠΑ αναγράφοντας την νέα επωνυμία του κατόχου.

    *************

    Άρθρο 66
    Ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής επενδυτή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
    Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), εντός δύο (2) ετών από τη λήξη του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Άδειας Έρευνών ΥΑΠ, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ κάθε Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ).
    Σχόλιο: Από το λεκτικό του νόμου προκύπτει πως ο κάτοχος της Άδειας Έρευνας ΥΠΑ δεν έχει καμία δυνατότητα τροποποίησης των ορίων των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ. Προτείνεται να παρασχεθεί ένας βαθμός ευελιξίας στον κάτοχο να τροποποιεί τα όρια των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ μέχρι την έναρξη των εργασιών κατασκευής.
    Επιπροσθέτως, προς διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού, προτείνεται η μη διενέργεια κοινών ανταγωνιστικών διαδικασιών με συμμετοχή αμφοτέρων των τεχνολογιών ΥΑΠ (σταθερής έδρασης και πλωτών), αντιθέτων να τεθεί σε προτεραιότητα η ανάπτυξη αιολικών πάρκων με χρήση τεχνολογίας σταθερής έδρασης.

    […]

    4. Για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, κριτήριο επιλογής για την επιλογή του Επενδυτή ΥΑΠ είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς σε ευρώ ανά μεγαβατώρα για την αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας από το Έργο ΥΑΠ που αναπτύσσεται εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ. Ο συμμετέχων που επιλέγεται από την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για συγκεκριμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Έργου ΥΑΠ εντός της Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ (Επενδυτής ΥΑΠ).

    Σχόλιο: Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ζητείται από τον κύριο του έργου να υπολογίσει την τιμή προσφοράς που θα υποβάλλει στα πλαίσια της ανταγωνιστικής διαδικασίας σε πολύ πρώιμο στάδιο της αδειοδοτικής προόδου του έργου που εν τέλει θα κληθεί να πραγματοποιήσει, και σε κάθε περίπτωση πριν τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης η οποία θα περιλαμβάνει εκτίμηση του κόστους των έργων διασύνδεσης. Επί τη βάσει των ανωτέρω, θα πρέπει να διασφαλισθεί πως ο κύριος του έργου θα έχει στη διάθεσή του επαρκείς πληροφορίες για τον υπολογισμό του CAPEX του έργου πριν το στάδιο υποβολής προσφορών.
    Επιπροθέτως, προτείνεται να τεθούν ποιοτικά κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή ΥΑΠ σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός συμμετέχοντες υποβάλλουν την ελάχιστη τιμή προσφοράς.

    *************

    Άρθρο 67
    Αδειοδοτική Ωρίμανση Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

    […]

    2. Η Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων εκδίδεται για έργο με ισχύ εντός των εκτιμώμενων ανώτατων και κατώτατων ορίων που έχουν οριστεί με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 62. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μετά από αίτηση του Επενδυτή ΥΑΠ τα σχετικά όρια δύνανται να μεταβληθούν, κατά μέγιστη απόκλιση δέκα τοις εκατό (10%), από τις ακραίες τιμές τους για λόγους τεχνολογικής εξέλιξης, περιβαλλοντικών ή αδειοδοτικών περιορισμών και άλλων αντικειμενικών περιστάσεων.

    Σχόλιο: Ενδεχομένως η μέγιστη απόκλιση δέκα τοις εκατό (10%) να μην είναι αρκετή.

    3. Οι Επενδυτές ΥΑΠ που λαμβάνουν Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων υποχρεούνται να λάβουν όλες τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, στον ν. 4685/2020 και ειδικότερα στο άρθρο 12 αυτού, στο γενικότερο νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

    Σχόλιο: Προτείνεται να τεθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το περιεχόμενο του φακέλου της αίτησης για την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας του εκάστοτε έργου ΥΑΠ και να ορισθεί το ελάχιστο περιεχόμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα ΥΑΠ.

    […]

    4. Ο κάθε Επενδυτής ΥΑΠ θέτει το Έργο ΥΑΠ σε λειτουργία το αργότερο εντός έξι (6) ετών από την ημερομηνία διενέργειας της ανταγωνιστικής διαδικασίας στην οποία επελέγη. Σε κάθε άλλη περίπτωση όλες οι σχετικές άδειες και εγκρίσεις ακυρώνονται αυτοδικαίως.

    Σχόλιο: Η προθεσμία έξι (6) ετών για την ηλέκτριση του έργου από τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας είναι ανεπαρκής, ιδίως για έργα με ισχύ που υπερβαίνει τα 300 MW καθώς και στην περίπτωση εγκατάστασης πλωτών ανεμογεννητριών (floating wind parks).

    *************

    Άρθρο 74
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις

    […]

    4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης του άρθρου 66 ορίζεται η κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός των ΠΟΑΥΑΠ, και η μέγιστη ισχύς Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μία από αυτές.

    Σχόλιο: Προτείνεται να προβλεφθεί πως η μέγιστη ισχύς των Έργων ΥΑΠ που μπορεί να εγκατασταθεί σε ορισμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ δύναται να τροποποιηθεί δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 68, εναλλακτικά να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ευελιξία, με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος και του δικτύου και την αναμενόμενη αύξηση / μεταβολή της στο μέλλον.

    Με εκτίμηση,
    Total Energies Renewables

  • 12 Ιουλίου 2022, 22:52 | ΚΕΔΕ

    Προτείνεται στο τέλος του άρθρου 11 να προστεθεί η εξης παράγραφος:
    «Οι ΟΤΑ Α’ βαθμού δεν υπόκεινται σε περιορισμούς χρήσεων γης στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, Ζώνες Προστασίας της Φύσης, Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων κ Ειδών, Ζώνες βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων) υπό την προϋπόθεση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και «δέουσας» εκτίμησης των επιπτώσεων για τα προστατευταία αντικείμενα της προστατευόμενης περιοχής»

  • 12 Ιουλίου 2022, 21:19 | Βύρωνας Λεοντάρης

    1. Στο άρθρο 64 παρ. 4 προβλέπονται 3 στάδια για την εξέταση ενστάσεων (Φορέας ΥΠΑ-Εφετείο-ΣτΕ). Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όποια διαφορά γεννηθεί μπορεί να επιλυθεί απευθείας από το ΣτΕ. Έτσι, γλιτώνουμε χρόνο. Άραγε δεν έχουν μάθει τίποτα από έργα που μείναν παγωμένα για χρόνια λόγω δικαστικών (βλ. Επέκταση Μετρό, Καζίνο Ελληνικού, Νέες Ταυτότητες κλπ).

    2. Στο άρθρο 66 παρ. 5 α) ορίζεται ότι η ΡΑΕ θα θεσπίσει εκ νέου κριτήρια αξιολόγησης. Εκ νέου γιατί αντίστοιχα κριτήρια θα έχουν οριστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρ. 63 από τον Φορέα ΥΑΠ. Δεν νομίζω ότι είναι σύμφωνο με την αρχή της διαφάνειας να ορίζεις κριτήρια όταν γνωρίζεις ποιοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό. Μπορείς να αποκλείσεις «φωτογραφικά’ τους μη insiders.

  • 12 Ιουλίου 2022, 21:17 | ΕΛΕΤΑΕΝ

    Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν και αφορούν την ανάπτυξη των ΥΑΠ περιορίζονται αποκλειστικά στις διατάξεις που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση κείμενο και εκλαμβάνουν ως δεδομένη την αρχιτεκτονική του μοντέλου που επέλεξε η Κυβέρνηση.
    Με βάση την ανωτέρω διευκρίνιση, σημειώνουμε τα εξής:

    1) Το σχέδιο νόμου αναθέτει στο Δημόσιο πολλές εξουσίες και εργασίες που είναι ασαφές πότε θα έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να επιτραπεί σε ιδιωτικούς φορείς να ξεκινήσουν εργασίες ανάπτυξης. Για παράδειγμα προβλέπεται το Εθνικό Πρόγραμμα να εγκριθεί με ΚΥΑ έπειτα από ΣΜΠΕ, εν συνέχεια προβλέπονται διαδοχικές ΣΜΠΕ και ΠΔ για κάθε ΠΟΑΥΑΠ και τέλος η οριοθέτηση των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ προβλέπεται να γίνεται με Υπουργικές Αποφάσεις.

    Δεδομένων των διαχρονικών αναποτελεσματικοτήτων του κράτους και των περιορισμένων δημοσίων πόρων, η επιλογή να ανατεθεί τόσο αυξημένος ρόλος στο Δημόσιο εμπεριέχει ρίσκο για το πότε θα επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και εάν αυτό θα είναι το βέλτιστο. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αρχιτεκτονικής που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον η θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος και όλων των ΠΟΑΥΑΠ να γίνει με ένα ΠΔ μετά από μια ενιαία ΣΜΠΕ, οι δε περιοχές ανάπτυξης να είναι σημαντικά ευρείες ώστε να αφήνουν περιθώρια διορθώσεων και τροποποιήσεων στους ιδιωτικούς φορείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης των έργων.

    2) Τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα. Παραδειγματικά:

    α) Για τους λόγους που παρατέθηκαν στο σημείο 1 ανωτέρω, δεν προσδιορίζεται πότε οι ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες ανάπτυξης.

    β) Η πρόνοια του σχεδίου νόμου ότι ο διαγωνισμός της ΡΑΕ που θα γίνει εντός 2 ετών από τις πρώτες άδειες, δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει κατά τη πρόσκληση για αιτήσεις για άδειες έρευνας και προσκόμιση των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών από τους ιδιωτικούς φορείς, να έχουν προσδιοριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού της ΡΑΕ και οι βασικοί όροι της προκήρυξης.

    γ) Η απαίτηση να έχει ολοκληρωθεί το ΥΑΠ εντός 6 ετών από το διαγωνισμό είναι μη ρεαλιστική, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και χωρίς να θεραπευθούν οι γνωστές πολυετείς αναποτελεσματικότητες του κράτους. Ως απόδειξη αυτού απλά αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χερσαίων αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς της ΡΑΕ δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί εξαιτίας των απίθανων προβλημάτων της γραφειοκρατίας στη χώρα μας. Στην περίπτωση δε των ΥΑΠ, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα ξεκινήσει μετά τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού που έπεται του διαγωνισμού της ΡΑΕ. Η καθυστέρηση αυτή δεν θεραπεύεται επειδή θα έχει προηγηθεί το ΠΔ.
    Ούτως ή άλλως, στο σημείο ε) της παρ. 5 του άρ. 74 φαίνεται ότι ο χρονικός ορίζοντας θέσης σε λειτουργία των έργων των επιλεγέντων Έργων ΥΑΠ, θα καθοριστεί αργότερα με Υπουργική Απόφαση.

    3) Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από τον ΑΔΜΗΕ για κάθε ΠΟΑΥΑΠ προβλέπεται να γίνεται μετά το οικείο ΠΔ. Επειδή όμως, όπως ήδη λέχθηκε, είναι ασαφές πότε θα συμβεί αυτό, είναι εξίσου ασαφές πότε θα γίνει η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου και αβέβαιο αν θα υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος όταν ολοκληρωθούν τα ΠΔ.

    4) Κατά την κατανόησή μας, οι διατάξεις περί παραχώρησης χρήσης ακινήτων του Δημοσίου (άρ. 72):

    α) αφορούν την παραχώρηση στον Επενδυτή ΥΑΠ που έχει επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού της ΡΑΕ (και όχι στον «Παραχωρησιούχο») ακινήτων του Δημοσίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα τμήματα της θάλασσας, του πυθμένα κλπ. που απαιτούνται για το ΥΑΠ,

    β) η παραχώρηση αυτή γίνεται χωρίς αντάλλαγμα αφού ο Επενδυτής έχει επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού και

    γ) η διάρκεια της παραχώρησης ταυτίζεται με τη διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης Παραγωγής και τυχόν παρατάσεών της (ήτοι 25 έτη με δικαίωμα ανανέωσης άλλων 25 ετών).

    Όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν πιο ρητά στη διάταξη του άρ. 72

    5) Χρειάζεται αποσαφήνιση ή και ομογενοποίηση σε πρόνοιες του σχεδίου. Ενδεικτικά:

    – Δεν είναι απολύτως σαφές πώς γίνεται η οριοθέτηση του κάθε συγκεκριμένου ΥΑΠ εντός μιας ΠΟΑΥΑΠ. Κατά το σχέδιο νόμου, το κάθε ΠΔ δύναται να περιέχει Περιοχές Εγκατάστασης (62.1), οι οποίες όμως θα οριστικοποιηθούν με Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση (66.1). Αυτό οδηγεί στο ενδεχόμενο η ΥΑ να πρέπει να ορίσει άλλες Περιοχές Εγκατάστασης από αυτές που μπορεί να περιέχει το οικείο ΠΔ. Εν συνεχεία, κατά την κατανόησή μας ο Επενδυτής ΥΑΠ που επιλέγεται μέσω του διαγωνισμού της ΡΑΕ, επιλέγεται για μια συγκεκριμένη ισχύ σε μια Περιοχή Εγκατάστασης. Όμως, κατά το σχέδιο η Βεβαίωση Παραγωγού εκδίδεται για έργο με ισχύ εντός των εκτιμώμενων ανώτατων και κατώτατων ορίων που έχουν οριστεί με το ΠΔ (67.1). Υπονοείται δηλαδή ότι το έργο που αιτείται ο Επενδυτής ΥΑΠ για Βεβαίωση Παραγωγού δεν είναι αυτό το οποίο δήλωσε στο διαγωνισμό.

    – Δεν είναι απολύτως σαφές ποιο είναι το αντικείμενο της διαβούλευσης της παρ. 1 του άρ. 66 για την ΥΑ προσδιορισμού των Περιοχών Εγκατάστασης. Κατανοούμε ότι επιδιώκεται να υπάρξει μια ανατροφοδότηση προς το ΥΠΕΝ των πληροφοριών και γνώσεων που έχουν συλλεγεί από τις μελέτες και έρευνες των ιδιωτικών φορέων. Αν η κατανόησή μας είναι ορθή, αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να αφεθεί στους ιδιωτικούς φορείς η ελευθερία να σχεδιάσουν οι ίδιοι τα πολύγωνα ενδιαφέροντός τους.

    – Τα κριτήρια για τη χορήγηση Άδειας Έρευνας δεν είναι συνεπή μεταξύ τους (100MW ανάπτυξη και λειτουργία vs 25MW λειτουργία και συντήρηση vs κύκλου εργασιών 2 δις. Ευρώ), ενώ δεν είναι σαφής η διαφοροποίηση των όρων «ανάπτυξη και λειτουργία» και «λειτουργία και συντήρηση».

    – Είναι αντίθετη και ασύνδετη με το υπόλοιπο σχέδιο νόμου η δεύτερη περίπτωση γ) της παρ. 5 του άρ. 74 σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνεται επιλογή των αναδόχων υλοποίησης των έργων ΥΑΠ στη βάση της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς για την εγκατάσταση Έργων ΥΑΠ, που συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση εγκατάστασης ΥΑΠ.

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κ.Σκρέκα

    ζητάμε τη διόρθωση του παρόντος νομοσχεδίου σχετικά με το πλαίσιο ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων εφόσον υπάρχει το καινοτόμο έργο «Πλωτά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας από τη Θάλασσα» -«Sea-Nrg Systems» με το υπ’ αριθμό 1009766 Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.

    Ως έτοιμο προϊόν και με βάσει τη Νέα Κοινοτική Οδηγία ΕΕ που ορίζει την υιοθέτηση «Καθαρής Ενέργειας για όλους» για επενδύσεις και χρήση νέων καθαρών τεχνολογιών ΑΠΕ, πως λοιπόν περνάτε στο νομοσχέδιο το πλαίσιο ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και δε περνάτε τα «Πλωτά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας από τη Θάλασσα» -«Sea-Nrg Systems», αν και είστε ενήμερος τόσο εσείς όσο και οι παράγοντες του Υπουργείου σας.

    Με εκτίμηση,

    Solutions of Economy

  • 12 Ιουλίου 2022, 19:37 | ENVITEC A.E.

    Αγαπητές Κυρίες/ Αγαπητοί Κύριοι,

    Με χαρά ενημερωθήκαμε για την επικείμενη διαβούλευση και ιδιαιτέρως για την έναρξη εισαγωγής και συγκεκριμένων διατάξεων στο νομικό πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, στις οποίες και θα επικεντρωθούμε.

    Επί των προτεινόμενων διατάξεων του Κεφαλαίου Η (άρθρα 59-75), έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

    Άρθρο 62: Ο χρόνος έκδοσης του σχετικού Π.Δ. της παρ. 7 είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για τον χρονικό προγραμματισμό των υποψηφίων αδειούχων Έρευνας ΥΑΠ, καθόσον αυτό θα προσδιορίζει τις ΠΟΑ-ΥΑΠ, και συνεπώς προτείνεται να εισαχθεί ένας εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης έως την έκδοση του.
    Περαιτέρω, ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η εκτίμηση μέγιστης και ελάχιστης ισχύος εν δυνάμει Έργων ΥΑΠ εκάστης ΠΟΑ-ΥΑΠ, καθόσον καθορίζει και το ύψος της ΕΕ του αρ. 65, όπως αναφέρεται και στην παρ. 5 του αρ. 63. Συνεπώς προτείνουμε είτε να διαγραφεί η φραση «δύνανται να» με τη λέξη «θα» στη παρ. 7 του αρ. 62, είτε να αναφερθεί ρητώς ότι η απόφαση του Φορέα ΥΑΠ του άρθρου 63, παρ. 2, θα προσδιορίζει και την εν λόγω μέγιστη ισχύ εκάστης ΠΟΑ-ΥΑΠ.

    Άρθρο 62, παρ.2: Στην εν λόγω παράγραφο αναγράφετε με άλλο τίτλο η σχετική Επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 68, ως «Επιτροπή Συντονισμού Ανάπτυξης Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ», ενώ στην παρ. 1 του άρθρου 68 αναφέρεται ως «Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ)».

    Άρθρο 63, παρ.7, περ (στ): Κατά το στάδιο έκδοσης της Άδειας Ερευνών ΥΑΠ και προ της διεξαγωγής μετρήσεων και ερευνών δεν υφίστανται μορφοποιημένα/συγκεκριμένα Έργα ΥΑΠ ώστε να εκτιμάται και να προτείνεται κάποιος προϋπολογισμός, συνεπώς η αναφερόμενη «δυνατότητα εξασφάλισης από τον αιτούντα της απαιτούμενης χρηματοδότησης … τραπεζική χρηματοδότηση» για Έργο ΥΑΠ (στο οποίο αναφέρεται η παράγραφος αυτή) δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί/ τεκμηριωθεί με έγγραφα, ιδίως πρόθεσης τραπεζικής χρηματοδότησης. Θεωρούμε ότι αρκούν τα εχέγγυα που δίνονται βάσει της παρ. 5 του ιδίου άρθρου και η παράγραφος θα πρέπει να αναδιατυπωθεί.
    Προτείνεται ακολούθως αναδιατύπωση:
    «στ) υποβάλλονται στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού, ή των συνεργαζόμενων με αυτόν εταιρειών, να υλοποιήσουν εν γένει έργο ΥΑΠ με βάση την τεχνική και οικονομική τους επάρκεια, σύμφωνα και με την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ της παρ. 5»

    Άρθρο 63, παρ.8: Δεδομένου ότι υποψήφιοι για την έκδοση άδειας Ερευνών ΥΑΠ θα είναι και φορείς από το εξωτερικό, συνεπώς είναι πολύ πιθανό σχετικά ζητηθέντα έγγραφα διευκρινήσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων να απαιτούν έγκυρες μεταφράσεις στα Ελληνικά και επικυρώσεις από υπηρεσίες στο εσωτερικό και εξωτερικό, προτείνεται να εισαχθεί ελάχιστη «τακτή» προθεσμία απάντησης του υποψήφιου προς τον Φορέα ΥΑΠ, δέκα (10) εργάσιμων ημέρων.

    Άρθρο 64, παρ.1, περ.(α): Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 62, παρ.1, για τις τεχνικές μελέτες του Φορέα ΥΑΠ, οι οποίες σύμφωνα με τις λοιπές παραγράφους του αρ. 62 θα καταλήγουν σε σχετικό ΠΔ καθορισμού των ΠΟΑ-ΥΑΠ, ο Φορέας ΥΑΠ οφείλει να έχει λάβει υπόψη του το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ του άρθρο 61, το οποίο εγκρίνεται και με την ΚΥΑ της παρ.1 του αρ. 74, και στο οποίο έχουν ήδη ληφθεί υπόψη θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας και ασφάλειας, τα αναφερθέντα της περίπτωσης (1.α) δεν δύναται να αποτελούν προϋποθέσεις που θα εξετάζονται εκ νέου προ της χορήγησης των Αδειών Έρευνας ΥΑΠ. Συνεπώς, η περ. 1(α) θα ήταν ορθό να διαγραφεί.

    Άρθρο 64, παρ.2: Δεδομένων των διαδικασιών και των χρονικών περιθωρίων που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 63, προτείνεται η έκδοση της Άδειας Ερευνών ΥΑΠ να εκδίδεται εντός «τριάντα (30) ημερών» από την πληρότητα της αίτησης και όχι από την υποβολή της.

    Άρθρο 74, παρ.1: Θα πρέπει να αναφερθεί ο κατ’ εκτίμηση χρόνος για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ μετά την έκδοση του νόμου, καθόσον με αυτή εγκρίνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ μαζί με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να ληφθεί εγκαίρως υπόψη στο προς εκπόνηση χρονοδιάγραμμα των υποψήφιων επενδυτών.

    Άρθρο 74, παρ.2 και 4: Δεν διακρίνουμε τι περισσότερο και διακριτά δύναται να προσφέρει η Υπουργική Απόφαση της παρ. 2, από εκείνη της παρ. 4., καθόσον και οι δύο εκδίδονται μετά την δημόσια διαβούλευση της παρ. 1 του άρθρου 66. Το αντικείμενο, δε, της διάταξης της παρ. 2 του αρ. 74, ως αυτόνομη ΥΑ, φαίνεται να είναι πλεονασμός, λαμβάνοντας υπόψη τη διάταξη της παρ. 4. Συνεπώς προτείνεται η διαγραφή της παρ. 2 και η εισαγωγή του αντικειμένου της στην ΥΑ της παρ. 4.

    Με Εκτίμηση
    ENVITEC A.E.

  • 12 Ιουλίου 2022, 18:47 | Νίκος Κασίμης

    Κε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαφωνώ ριζικά με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Η χώρα της θάλασσας, του ήλιου και της φυσικής ομορφιάς δίνεται βορά στο κάθε «είδους» ιδιωτικό κέρδος! Η διαβούλευση αυτή είναι πέρα ως πέρα, προσχηματική. Στον ελάχιστο χρόνο της μιας βδομάδας, είναι προδήλως αδύνατον να διερευνηθεί και να σχολιαστεί νομοσχέδιο 95 άρθρων! Η ένδειξη από μέρους σας, αλλά και από την κυβέρνηση, καλών προθέσεων και συνεργατικής πολιτικής, απαιτούν σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται επαρκής χρόνος για δημόσιο διάλογο (κατ’ ελάχιστον έξι μηνών), προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και δίκαια οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας, όσο αυτό είναι εφικτό.

  • 12 Ιουλίου 2022, 18:24 | νικος

    «Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

  • 12 Ιουλίου 2022, 18:54 | μαρία

    «Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

  • 12 Ιουλίου 2022, 18:49 | Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

    Η ΕΔΕΥ Α.Ε. μετονομάζεται σε «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.» (HEREMA), προσαρμόζοντας αντίστοιχα και το καταστατικό της, για να αναλάβει την διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και διαχείριση αυτών.

    Η αλλαγή του ονόματος δεν αρκεί για να αναλάβει η νέα πλέον ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε. αυτό το φορτίο και προτείνεται να χρησιμοποιήσει Τεχνικό Σύμβουλο, γιατί είναι μια νέα και δύσκολη περιοχή, ώστε να μην γίνουν λάθη και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συμβάλλει να γίνουν τα αναγκαία και σωστά βήματα (μεταφορά know-how) ώστε να αρχίσουν οι αδειοδοτήσεις και οι εφαρμογές.

    Στα Άρθρα 62 και 66, υπάρχει αναφορά στον Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ). Επειδή δημιουργείται σύγχυση, προτείνεται η αντικατάστασή του από την ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.

    Άρθρο 68, τελικά ποιος πληρώνει? Στην παρ. 6 αναφέρεται: «… Το κόστος κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ)» και παρακάτω στην παρ. 10 αναφέρεται «Έκαστος Επενδυτής ΥΑΠ επιβαρύνεται με το κόστος της κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης, όπως προσδιορίζεται στην οριστική προσφορά σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΑΔΜΗΕ».

    Άρθρα 59 έως 75
    Πραγματοποιείται η συνολική ρύθμιση των προϋποθέσεων ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, των οποίων η σύνδεση θα γίνεται στο ΕΣΜΗΕ.
    Σύμφωνα με το άρθρο 66:

    i. Η ΡΑΕ προκηρύσσει ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης των Περιοχών Εγκατάστασης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).
    ii. Οι εγγυητικές επιστολές, που λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή, την κατασκευή και ενεργοποίηση της σύνδεσης των σταθμών που επελέγησαν από την ανταγωνιστική διαδικασία, καταπίπτουν υπέρ του Υπολογαριασμού Ενισχύσεων του ΕΛΑΠΕ του ΔΣ.
    iii. Η ΡΑΕ με απόφασή της μπορεί να διαθέτει ποσοστό του τέλους συμμετοχής στον ΕΛΑΠΕ.

  • 12 Ιουλίου 2022, 17:10 | Γκελη κατσιωτη

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

    Η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Δίνετε μόνο μια βδομάδα για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας

  • 12 Ιουλίου 2022, 16:53 | Βασίλης Ζερβάκης

    Πιστεύω ότι λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της Μεσογείου σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της, θα πρέπει να απαγορευτεί η ανέγερση υπερακτίων ανεμογεννητριών πακτωμένων στον πυθμένα σε περιοχές μικρού βάθους, και να προκριθούν περιοχές μεγάλου βάθος σε συνδυασμό με πλωτές ανεμογεννήτριες. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται και τα αλιευτικά πεδία, και οι περιοχές ωοτοκίας και ανάπτυξης των νυμφών των ιχθύων, και γενικότερα οι ρηχές περιοχές αυξημένης βιολογικής παραγωγικότητας της θάλασσας.
    Οι υφαλοκρηπίδες, οριζόμενες σαν περιοχές μικρού βάθους γύρω από τις ακτές, στις οποίες ο θαλάσσιος πυθμένας βρίσκεται εντός του φωτιζόμενου από τον ήλιο εύρους βαθών της θαλάσσιας στήλης, είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο οι πλουσιότερες περιοχές της θάλασσας, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αφθονία αλλά και ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Εκτός αυτού, σε αυτή την περιοχή συγκεντρώνεται και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (αλιεία, θαλάσσιος τουρισμός κλπ). Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (και ιδαίτερα το πλάτος) της υφαλοκρηπίδας της Μεσογείου είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι του Ανοιχτού Ωκεανού. Έτσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Υφαλοκρηπίδα στην πλευρά του Ατλαντικού και ιδιαίτερα της Βόρειας Θάλασσας είναι πολύ εκτεταμμένη, (με την ισοβαθή των 50 μέτρων να απέχει από την ακτή γύρω στα 50 χιλιόμετρα στο Βισκαϊκό κόλπο και 150 χλμ στη Βόρεια Θάλασσα, το αντίθετο συμβαίνει με τη Μεσόγειο, όπου οι ρηχότερες των 50 μέτρων περιοχές είναι πολύ περιορισμένες και απέχουν πολύ λίγο από την ακτή. Έτσι, ενώ η Βόρεια Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να θυσιάζει κάποια μέρη της υφαλοκρηπίδας της για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, πιστεύουμε ότι οι Μεσογειακές ωχώρες δε
    Επειδή αυτές οι περιοχές αποτελούν θερμοκοιτίδες θαλάσσιας ζωής αλλά και ανθρώπινης δραστηριότητας (π.χ. χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων), πολύ συχνά δε είναι κηρυγμένες προστατευόμενες περιοχές, πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να προστατεύσει αυτές τις περιοχές από την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δεδομένου μάλιστα ότι πλέον είναι δυνατή τεχνικά, αλλά πιθανώς και εξίσου οικονομική και περιβαλλοντικά προτιμότερη η εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών μόνιμα αγκυρωμένων σε βαθιά νερά (σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων).
    Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βαθύτερες περιοχές των ελληνικών θαλασσών όχι μόνο θα αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στις λίγες περιοχές μικρού βάθους, αλλά και θα ενισχύσει την αλιεία γύρω από αυτές τις περιοχές, καθώς είναι κοινή γνώση των ανθρώπων της θάλασσας ότι γύρω από βαθιά αγκυροβόλια τείνουν να συσσωρεύονται πελαγικοί θαλάσσιοι οργανισμοί, ενώ έχει καταγραφεί επιστημονικά ότι γύρω από τέτοιες εγκαταστάσεις εντείνεται η κατακόρυφη ανάπτυξη, ενισχύοντας τη θαλάσσια παραγωγικότητα.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,

    Βασίλης Ζερβάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φυσικός Ωκεανογράφος

  • 12 Ιουλίου 2022, 15:44 | Σταύρος Μαυρουδέας

    Διαφωνώ με την «Παραχώρηση άνευ οικονομικού ανταλλάγματος». Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει αντάλλαγμα, το οποίο να είναι ανάλογο της έκτασης, της θέσης (π.χ. τουριστικό μέρος), την επισκεψιμότητα από τους πολίτες/κοινό.

  • 12 Ιουλίου 2022, 10:21 | ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.

    Άρθρο 63:
    Ένας κύκλος εργασιών της τάξης των δύο δις ευρώ λογικά αναφέρεται σε εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει έργα Αιολικής ενέργειας (χερσαία και θαλάσσια) της τάξης των GW, ενώ το άρθρο κάνει λόγο την ίδια ώρα για εμπειρία λειτουργίας σε 25 MW onshore και 100 MW offshore (πραγματικά πολύ μικρά μεγέθη για μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 2 δις). Συνεπώς θεωρούμε ότι ο εν λόγω απαιτούμενος κύκλος εργασιών θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά.

    ————
    Προτείνουμε την προσθήκη ειδικού άρθρου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με Άδειες Παραγωγής με το οποίο να εφαρμοστούν τα κάτωθι:
    • Τα πολύγωνα των αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων (όπως αυτά δύνανται να διαμορφωθούν με σχετικό αίτημα επέκτασης το οποίο θα υποβάλλεται εντός τασσόμενης προθεσμία και με τους όρους που ακολουθούν) να αποτελούν a priori Περιοχές Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
    • Οι κάτοχοι των Αδειών Παραγωγής θαλασσιων αιολικών πάρκων να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα Τροποποίησης των Αδειών τους και για τα κάτωθι:
    -αλλαγή του αριθμού, του τύπου των ανεμογεννητριών ή/και της διαμέτρου της φτερωτής των ανεμογεννητριών με επιτρεπτή αύξηση της εγκατεστημένης ή μέγιστης ισχύος παραγωγούς του σταθμού ποσοστού έως 75% της αδειοδοτημένης
    -επέκταση των ορίων του/των πολυγώνου/ων εγκατάστασης, σε απόσταση έως 5 χλμ από το αδειοδοτημένο/α πολύγωνα, όπως αυτό/α ισχύει/ουν, και με το ποσοστό αύξησης του συνολικού εμβαδού των πολυγώνων, συνεπεία της εν λόγω επέκτασης, να μην υπερβαίνει το 70%
    • Η περαιτέρω αδειοδότηση των εν λόγω έργων να εξελίσσεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο Ν. 3468/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αδειοδοτική διαδικασία (αντίστοιχη των χερσαίων ΑΣΠΗΕ).
    • Να προβλέπεται διαδικασία ατομικής κοινοποίησης για την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των εν λόγω έργων και για συνολική ισχύ ΥΑΠ 1000 MW (σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι εκδοθείσες άδειες και οι εκκρεμείς αιτήσεις αδειών θαλάσσιων αιολικών πάρκων)
    • Για τα εν λόγω, να τίθενται σε εφαρμογή οι προθεσμίες του Ν. 4685/2020, περί υποβολής ΜΠΕ και αιτήματος έκδοσης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, από την θέση σε ισχύ του νέου Νόμου και οι προθεσμίες να αρχίζουν να μετρούν από την ημερομηνία αυτή.
    • Να επιτρέπεται η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης των κατόχων των εν λόγω έργων σε αντιστοιχία με τα προβλεπόμενα στον υφιστάμενο Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

  • 12 Ιουλίου 2022, 07:47 | Basilis

    Bravo

  • 9 Ιουλίου 2022, 19:53 | Κ Π Ψ

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα Αιολικά πάρκα να δημιουργηθούν και η εγκατάστασή τους να είναι σε παραδοσιακά αλιευτικά πεδια. Τα αλιευτικά πεδια στην Ελλάδα κυρίως για τη Μέση Αλιεία είναι ήδη πολύ περιορισμένα και δεν γίνεται να μειωθούν κι άλλο. Η μελέτη για την εγκατάστασή τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικη όσον αφορά αυτό το κομμάτι της επαγγελματικης δραστηριότητας. Ακόμη και στην περίπτωση που θα τοποθετηθουν ή η ολη εγκατάστασή τους απαγορεύσει την αλιεία θα πρέπει στην αποζημίωση να υπάρξει πρόβλεψη για όλους τους επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή και όχι μόνο στους διαμένοντες βάση ΟΤΑ. Αυτό αποδεικνύεται πολύ ευκολα βάση συστηματος παρακολούθησης του ΥΝΑΝΠ. Δεν έχει καμία λογική εάν χαθούν παραδοσιακά αλιευτικά πεδία και δεν αποζημιωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον παραγωγικό κλάδο της Μέσης Αλιείας δεν έχουν μείνει και πολλοί στη Χώρα μας. Οι οποίοι συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ενα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. Σίγουρα χρειαζόμαστε την ανάπτυξη αλλά όχι σε συνδυασμό με την καταστροφή άλλων κλάδων.