Άρθρο 30 Καταληκτικός βαθμός αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων Στρατιωτικών Ιερέων και – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 3883/2010

Η υποπερ. 2 της περ. δ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄167), ως προς τον καταληκτικό βαθμό των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων και του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων τροποποιείται και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού και Νοσηλευτικής.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Ιατρούς Υγειονομικού.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Νοσηλευτικής και Έρευνας – Πληροφορικής.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού και Οικονομικών Επιθεωρητών.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικούς Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
(6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στην ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.»

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:52 | Α.Κ.

    Κύριε Υπουργέ και Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Διαβάζοντας τα σχόλια της διαβούλευσης γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια αδικία στους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη και των τριών κλάδων, σύσσωμα και μια φωνή βροντοφωνάζουν την τιμωρία που υφίστανται , οι τεκμηριώσεις που αναγράφηκαν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ότι είναι η στιγμή να αρθούν τα λάθη του παρελθόντος , για αυτό παρακαλείσθε έστω και την τελευταία στιγμή όπως προβείτε :
    α. Στην κατάργηση tτων υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Στην τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».

    Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια στο νομοθετικό σας έργο.

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:43 | Παναγιώτης Γκίώνης

    Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

    Προτείνεται να τροποποιηθεί το άρθρο 30 του παρόντος νομοσχεδίου ως εξής:
    Η υποπαράγραφος α.(2) του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) να τροποποιηθεί ως εξής:
    « (2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
    (α) Αντιστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ (τοποθετούμενοι ως Διοικητές ΑΣΔΥΣ, Διοικητές ΣΕΘΑ).
    (β) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
    (γ) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Νοσηλευτικής, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού.».

    Πέρα της αιτιολόγησης της παραπάνω πρότασης για λόγους «αδικίων», «παροχής κινήτρων» κλπ η ανάβάθμιση των Αξκών Σωμάτων, θα πρέπει να συνδεθεί με αυτή καθ αυτή την αναβάθμιση της Διοικητικής Μέριμνας ως βασικού πυλώνα Μαχητικής Ισχύος. ΄

    Σε μια εποχή όπου η ανθεκτικότητα («resiliency») αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη αναγκαιότητα αποδοτικής («efficient») και αποτελσματικής («effective») υποστήριξης, η ΔΜ οφείλει να αναβαθμιστεί και αυτό δεν μπορεί, ούτε να οραματιστεί, ούτε να σχεδιαστεί, ούτε να υλοποιηθεί, χωρίς την πρότερη αναβάθμιση των ίδιων των Αξκών των Σωμάτων.
    Το θέμα είναι καθαρά τεχνοκρατικό – εξειδίκευσης – γνώσεων – εμπειρίας.

    Οι Αξκοί των Σωμάτων «επιχειρούν» καθημερινά προκειμένου οι ΕΕΔ να είναι έτοιμοπόλεμες και μάλλον υποβαθμίζονται με το σκεπτικό ότι δεν θα «επιχειρήσουν» στη διάρκεια του αγώνα, κάτι που προφανώς δεν θα ισχύσει.

    Παρακαλούμε να τολμήστε να αλλάξετε την οργανωσιακή μας κουλτούρα.

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα κάτωθι:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας. Με εκτίμηση

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:59 | Γιώργος Κ.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα κάτωθι:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας. Με εκτίμηση

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:02 | Κώστας Π.

    Καλησπέρα σας, σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ μικρότερο καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στο προηγούμενο καθεστώς.
    Επιπλέον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 23 έτη και για τα 17 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται να καταργηθούν οι υποπαράγραφοι β’ και γ’ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του νόμου 2439/1996 και η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του νόμου 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:14 | Χρήστος Τ.

    Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
    παρακαλούμε πολύ για άλλη μία φορά, για την επίλυση του θέματος της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ (αυτούς που προέρχονται από τους Υπαξιωματικούς) δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς και με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Αξιωματικών γενικότερα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο, για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα παρακάτω :
    α. Την κατάργηση της υποπαραγράφου β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.
    Επίσης συμβάλει στο αίσθημα τόνωσης της αποκατάστασης της αδικίας και στο αίσθημα της ισονομίας.

  • 3 Μαρτίου 2022, 21:35 | Λάμπρος Κασαββέτης

    Ο 3865 ορίζει 40 όρια για πλήρη συντάξιμη υπηρεσία και ο 3883 ορίζει δυνατότητα ΕΟΘ μόνο για την συμπλήρωση 35. Θα ασκηθούν προσφυγές και θα γίνουν δημοσιεύματα, το θέμα είναι σοβαρό.

  • Αξιότιμε κ Υπουργέ,

    Ασπαζόμενοι πλήρως το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης που
    αναφέρει «ότι η όποια τροποποίηση του νόμου οφείλει να παρέχει
    δυνατότητες μέσα από τις οποίες θα βελτιώνεται το ισχύον θεσμικό
    πλαίσιο που αφορά τα ζητήματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών. Με
    αυτόν τον τρόπο οι όποιες τροποποιήσεις καθιστούν περισσότερο
    λειτουργικές και αποτελεσματικές τις τροποποιούμενες διατάξεις, και θα
    επιλύουν παράλληλα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή της
    νομοθεσίας και διορθώνοντας νομοθετικές αστοχίες» στα πλαίσια της
    διαβούλευσης της παραγράφου γ(2) του άρθρου 23 του Ν.3883/10,
    επαναφέρουμε εκ νέου την θέση του Επιστημονικού Συλλόγου
    Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), η οποία σας είχε γνωστοποιηθεί και στο
    παρελθόν με αντίστοιχη επιστολή σχετικά με το εν λόγω Θέμα.

    Συγκεκριμένα προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου γ(2)
    του άρθρου 23 ως ακολούθως:

    «(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς ως Γενικούς
    Επιθεωρητές ΠΑ ή σε θέση που είναι δυνατόν να ορισθεί με απόφαση του
    ΣΑΓΕ και εφόσον προβλέπεται από τους Πίνακες Οργάνωσης — Υλικού
    (ΠΟΥ)»

    Με την τροποποίηση που εισηγούμαστε χωρίς να αλλάζει ή να
    επιβάλλεται οποιαδήποτε αλλαγή στο στράτευμα, ο Νόμος γίνεται πιο
    ελαστικός παρέχοντας περισσότερα εργαλεία στους εκάστοτε αρχηγούς,
    όσο αφορά την διοίκηση των ΕΔ και παράλληλα οδηγεί σε εδραίωση του
    αισθήματος δικαίου και ισονομίας μεταξύ των μηχανικών του Πολεμικού
    Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Δίνεται δε η δυνατότητα στην
    ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να μπορεί να διαχειριστεί με βέλτιστο
    τρόπο το έμψυχο δυναμικό της ανάλογα με τις προβλέψεις που η ίδια
    επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω νομοθετική βελτίωση ΔΕΝ
    ΕΠΙΦΕΡΕΙ οποιοδήποτε κόστος ή δαπάνη για τον κρατικό
    προϋπολογισμό και γενικότερα.

    Η σκοπιμότητα αυτής της τροποποίησης είναι να αρθεί η
    μοναδικότητα της θέσης που δύναται να στελεχώνεται από τον Απτχο (Μ)
    η οποία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την προαγωγή στον βαθμό
    αυτό και μια ενδεχόμενη κατάργηση της θέσης στερεί τη δυνατότητα
    προαγωγής. Επίσης δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης του Απτχου (Μ) και
    σε άλλη θέση κατά τη κρίση της Ηγεσίας των ΕΔ κατ αντιστοιχία με το ΠΝ.

    Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:52 | C.A.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ,

    Η διαβούλευση του Ν.Σ. πλησιάζει στο τέλος της. Καλείστε να λύσετε την ατολμία των προκατόχων σας, σε πολλά σταδιοδρομικά ζητήματα του προσωπικού σας. Προσωπικό που είναι πάντα παρών όποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί. Με μια πρόχειρη ανάγνωση γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιες κατηγορίες στελεχών σας χρήζουν την άμεση νομοθετική σας παρέμβαση. Ελπίζω οι συνεργάτες σας, να σας μεταφέρουν σωστά τις αδικίες του παρελθόντος και να τις αποκαταστήσετε.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:48 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:40 | ΝΙΚΟΣ ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:14 | Αναστάσιος83

    Σύμφωνα με τον ν. 3883/2010 (Άρθρο 23) καθορίζονται οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών. Προκειμένου να υπάρχει επιβράβευση και ουσιαστική σταδιοδρομική εξέλιξη στους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ που έχουν πλέον του ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, προτείνεται ως καταληκτικός βαθμός ο βαθμός του Ταξιάρχου. Έτσι, προτείνεται να προστεθεί υποπερίπτωση 3 αμέσως μετά την περίπτωση 2 ως εξής:
    3. «Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και πτυχιούχους πέραν του ενός ΑΕΙ ή κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.»

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:58 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:00 | Έλλη Κάλας

    Οι στρατιωτικοί οι οποίοι μεταπίπτουν σε ειδικές καταστάσεις όπως Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατιωτικών Επίτροπων έχουν διαφορετική σταδιοδρομική εξέλιξη σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Συγκεκριμένα οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) παραμένουν στον ίδιο καταληκτικό βαθμό επί 17 έτη, στην 40ετή υπηρεσία τους, δηλαδή σχεδόν τον μισό υπηρεσιακό τους βίο.
    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημανθεί πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη, δηλαδή 4 βαθμούς διαφορά στο σύνολο των 10 βαθμών από τους συμμαθητές τους. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε άλλον κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στο προηγούμενο καθεστώς. Για παράδειγμα ένας προιστάμενος στον βαθμό του Ανθχου με 23 έτη υπηρεσίας και με βοηθό Αρχικελευστή με 11 έτη υπηρεσίας, ο οποίος σύμφωνα με τις κείμενες στρατιωτικές διατάξεις σέβεται και υπακούει τις διαταγές του ανωτέρου του, θα τον ξεπεράσει σε βαθμό και θα γίνει προισταμενός του, κατάσταση την οποία ήδη γνωρίζει ο βοηθός του ότι θα συμβεί στο μέλλον.
    Επιπλέον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 23 έτη και για τα 17 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Συναφώς ανωτέρω, προτείνεται να καταργηθούν οι υποπαράγραφοι β’ και γ’ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του νόμου 2439/1996 και η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 του νόμου 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Ευχαριστώ.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:04 | ΘΩΜΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:44 | Έφη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:58 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:40 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΟΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:45 | ΝΙΚΗΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ».

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επιτροπών. Σύμφωνα με τον ν.3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιποι Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρισμός στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον ν.705/1977 Εθελοντών-Εθελοντριών δεν εμπίπτουν στον ν.3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξιωματικοί προέλευσης ΑΣΣΥ που ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν την σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς Αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών, μόνο επειδή έπονται συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Πλέον έχει γίνει πλήρης εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) οι οποίοι έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης στους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις δεν γίνεται διαχωρισμός με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη.
    Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς απόφοιτους ΑΣΣΥ θα φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό στα 28 έτη και για 12 ακόμη έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Να τονιστεί δε, η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών (ν.4472/2017) όπου δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση γιατί βασιζόταν σε μισθολογικές προαγωγές και όχι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» (ν.3865/2010 και ν.4387/2016) θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο.
    Προτείνεται λοιπόν στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτωση ε’ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων. Εγείρονται θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξιωματικού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παραγ.1, άρθρο 4) και κατ’ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχαιρένουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες».
    Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Αν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει , θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:18 | ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 20:37 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 19:20 | Ν.Αρισταρχου

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ,
    επιληφθείτε και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ την ΑΔΙΚΙΑ! Να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και η τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, ώστε να υπάρξει και εναρμόνιση με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Οκτ.2021 ) ότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας των άλλων κατηγοριών.

  • 3 Μαρτίου 2022, 16:51 | ΜΗΤΣΑΚΟΣ Ν.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 3 Μαρτίου 2022, 16:07 | Μ.Ν.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 3 Μαρτίου 2022, 16:33 | Ν.Μ.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Για τη Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων προκειμένου οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να έχουν καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη, διότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ως οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό και δεν εξελίσσονται όπως οι Αξιωματικοί των άλλων κατηγοριών προτείνω τα παρακάτω:
    α. Η υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 καταργείται.
    β. Η παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    γ. Η παρ. 5 του άρθρου 91 του Ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «5. Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 23 εφαρμόζεται για τα στελέχη που μεταπίπτουν στις ειδικές καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτήν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξαιρουμένων των στελεχών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των στελεχών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996».

  • 3 Μαρτίου 2022, 16:24 | Χ.Τ.

    Από την μελέτη του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου, διαπιστώνεται ότι εδώ και μια δεκαετία δεν έχουν υιοθετηθεί οι εισηγήσεις που υποβάλλει το ΓΕΑ σχετικά με τον καταληκτικό βαθμό των Αξκών του Σώματος Έρευνας Πληροφορικής.
    Κατά συνέπεια εξακολουθούν να υπολείπονται τόσο των αντίστοιχων Αξκων Έρευνας – Πληροφορικής του ΣΞ, όσο και των Αξκων Ειδικοτήτων της ΠΑ που αποφοιτούν από την ίδια σχολή (ΣΙ).
    Για την απαλοιφή της παραπάνω διάκρισης προτείνεται:
    1. H τροποποίηση του άρθρου 23 (καταληκτικοί βαθμοί) με προσθήκη στην παρ. γ(3) των Αξκών Έρευνας πληροφορικής και αφαίρεσή τους από την παρ. γ(4) ως εξής:
    «…..(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων και Έρευνας – Πληροφορικής.
    (4) …..διαγράφεται η φράση «Έρευνας Πληροφορικής»
    2. H τροποποίηση της παρ. 1(δ) του άρθρου 32 ως εξής:
    «δ. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τους Υποστράτηγους Σωμάτων του ΣΞ Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και Έρευνας Πληροφορικής Υποστρατήγους, Υποναυάρχους ή Υποπτεράρχους της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Αεράμυνας, Εφοδιαστές, Διοικητικούς, Μετεωρολόγους και Έρευνας Πληροφορικής»

  • 3 Μαρτίου 2022, 14:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ Α.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ,
    Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα οριστικής αποκατάστασης της υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Συγκεκριμένα η τροποποίηση του άρθρου 30 του νομοσχεδίου μπορεί να διορθώσει τις ουσιώδεις διαφορές στη σταδιοδρομία των Αξιωματικών Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης (ΤΧ, ΕΜ, ΥΠ) – Μηχανικών ανά κλάδο των ΕΔ που είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ). Ειδικότερα ενώ στο ΠΝ και στην ΠΑ, ο καταληκτικός βαθμός των Αξιωματικών Μηχανικών προέλευσης ΑΣΕΙ των 2 Κλάδων είναι αυτός του Αντιναυάρχου και Αντιπτεράρχου αντίστοιχα, στο Στρατό Ξηράς εξακολουθεί η εν λόγω «ανισότητα» με καταληκτικό βαθμό αυτό του Υποστρατήγου. Είναι επομένως αναγκαία η τροποποίηση της υποπαράγραφος α.(2) του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) ως εξής:
    « (2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
    (α) Αντιστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ (τοποθετούμενοι ως Διοικητές ΑΣΔΥΣ).
    (β) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
    (γ) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Νοσηλευτικής, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού.».
    Αιτιολογική έκθεση για την Πρόταση: Oι Αξιωματικοί Σωμάτων Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, προέλευσης ΣΣΕ, οι οποίοι τελειώνουν την ίδια Παραγωγική Σχολή (ΣΣΕ) με τους Αξιωματικούς Όπλων του Στρατού Ξηράς αποφοιτούν υποχρεωτικά για την προαγωγή τους από τις ίδιες σχολές (Σχολεία Σώματος, ΣΠΣΞ,ΑΔΙΣΠΟ,ΣΕΘΑ), υπηρετούν σε Μονάδες Εκστρατείας, Συγκροτήματα, Σχηματισμούς, Επιτελεία, όπως και οι Αξιωματικοί Όπλων, καθόλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, πολλοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Αντιστράτηγου εν ενεργεία, για πλήρωση της θέσης του Διοικητού ΑΣΔΥΣ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Σχηματισμούς Διοικητικής Μέριμνας του ΣΞ. Με τον τρόπο αυτό δεν υφίσταται Αξιωματικός Σώματος στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει με τους άλλους δύο Κλάδους των ΕΔ, με αποτέλεσμα τα θέματα υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας να μην μπορούν να εκφρασθούν από Αξιωματικό με τις σχετικές γνώσεις. Αποτελεί έτσι μοναδικό φαινόμενο στους στρατούς του ΝΑΤΟ στα θέματα Διοικητικής Μέριμνας να είναι επικεφαλής Αξιωματικός Όπλου. Το παρόν νομοσχέδιο είναι η ευκαιρία για τη διόρθωση ενός σοβαρού προβλήματος που θα έχει άμεσα θετικές επιπτώσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο και θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους Αξιωματικούς των ανωτέρω «Σωμάτων Υποστήριξης Μάχης»
    Με σεβασμό

  • 3 Μαρτίου 2022, 14:01 | Χρήστος Α.

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Θα σας επαναφέρω το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων απο ΑΣΣΥ (υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς, υπηρεσίας εδάφους) στους οποίους και ανήκω.
    Στις κατηγορίες αυτές μεταφέρονται οι Αξιωματικοί οι οποίοι χωρίς να έχουν υπαιτιότητα παρουσιάζουν βλάβες ή νοσήματα, συνεπεία τραυματισμού ή παθήσεως και για τη σωματική τους ικανότητα κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί για την στρατιωτική υπηρεσία και εκτελούν επιτελικά καθήκοντα – υπηρεσίες γραφείου.
    Με την εφαρμογή της νομοθεσίας από το έτος 1996 (Ν.2349) ΜΟΝΟ για τους Αξιωματικούς Υ.Ξ. από ΑΣΣΥ του ΠΝ και από το 2010 (Ν.3883) για όλους τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων από ΑΣΣΥ, δεν μας απονέμονται έως 4 βαθμοί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλής κατάστασης ανισότητας προσθέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα και αδικίες στις μισθολογικές μας αποδοχές λόγω της καθήλωσης των μισθών μας σε χαμηλά επίπεδα, αφού τα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνάρτηση του καταληκτικού τους βαθμού. Έτσι «τιμωρούμαστε» βαθμολογικά και μισθολογικά, με μικρότερο βαθμό και λιγότερο μισθό, έναντι όμοιων κατηγοριών στρατιωτικών οι οποίοι δεν έχουν καμία επίπτωση στην βαθμολογική τους εξέλιξη όπως οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων που ανήκουν στην κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ. 445/74, οι μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του Ν.705/77, οι αντίστοιχοι Αξιωματικοί υπηρεσίας γραφείου των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού), και οι αντίστοιχοι Μόνιμοι Υπάλληλοι του ευρύτερου Δημοσίου κ.α. Έτσι είμαστε οι μοναδικοί που έχουν υποστεί διακριτή διοικητική βαθμολογική και μισθολογική κρίση και μεταχείριση αφού δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα έναντι όλων των άλλων όμοιων κατηγοριών στρατιωτικού μονίμου προσωπικού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Δημοσίου τομέα.
    Συναφώς για να επιλυθούν οριστικά αυτές οι αδικίες προτείνω τα κάτωθι:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η επίλυση των προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικών συμβάλει στην βελτίωση τόσο της οικογενειακής καθημερινότητας, όσο και της παραγωγικότητάς τους εντός της Υπηρεσίας.

    Με εκτίμηση

  • 3 Μαρτίου 2022, 13:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.

    Κύριε Υφυπουργέ, με τις κάτωθι τροποποιήσεις:
    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Εξαλείφεται η άνιση μεταχείριση των Αξιωματικών ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας άλλων κατηγοριών.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 3 Μαρτίου 2022, 13:04 | Θανάσης Κ.

    Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας ,
    κάνοντας τις κάτωθι τροποποιήσεις:

    α. Την κατάργηση της υποπαρ. β΄ και γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996.
    β. Την τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 ως εξής:
    «ε. Οι καταληκτικοί βαθμοί για τους Αξκούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ είναι: Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους».
    Υλοποιείται ταυτόχρονα και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το οποίο πρόσφατα (Οκτ.21) αποφάσισε ότι οι προσφεύγοντες Αξιωματικοί ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων υφίστανται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διότι είναι οι μόνοι που παραμένουν στάσιμοι στον βαθμό του Υπολοχαγού και δεν εξελίσσονται όπως οι αξιωματικοί Ελαφράς Υπηρεσίας των άλλων κατηγοριών.

  • 3 Μαρτίου 2022, 13:40 | Γ.Λ.

    Διορθώστε μια τεράστια ηθική και βαθμολογική αδικία. Δεν κοστίζει τίποτα σε επίπεδο προϋπολογισμού. Όλοι πασχίζουν για ένα πτυχίο ΑΕΙ και αυτούς που το έχουν, τους απαξιώνετε και τους βάζετε στο ίδιο καλάθι με τους ΕΜΘ απόφοιτους Γυμνασίου ή Λυκείου. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Τα πτυχία ΑΕΙ ωφελούν όλους τους στρατιωτικούς και όχι μόνο τους ΑΣΣΥ. Για την αποκατάσταση των Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις, ώστε να αποδοθεί στους δικαιούχους ένας επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός:

    1. Η υποπ. 6 της παρ. α του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 7. Προστίθεται υποπ. 6 στην παρ. α ως εξής:
    «(6) Λοχαγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.».

    2. Η υποπ. 8 της παρ. β του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. β ως εξής:
    «(8) Υποπλοίαρχος για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

    3. Η υποπ. 8 της παρ. γ του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. γ ως εξής:
    «(8) Σμηναγός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

  • 3 Μαρτίου 2022, 13:09 | Ευάγγελος Κοντόπουλος

    Με το άρθρο 4 του ν. 4609/2019 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω ο αποστρατευτικός βαθμός των ΕΜΘ και ορίστηκε αυτός του Υπολοχαγού και των αντίστοιχων χωρίς ο Νομοθέτης να προβεί σε διάκριση πτυχιούχων – μη πτυχιούχων ΑΕΙ Αξιωματικών και δεν ευεργέτησε με έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό τους Αξιωματικούς προελεύσεως ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ, όπως έπραξε αντίστοιχα για τους Αξκούς προέλευσης ΑΣΣΥ.
    Για την αποκατάσταση των ανωτέρω προτείνω τα παρακάτω ώστε να αποδοθεί ένας
    επιπλέον αποστρατευτικός βαθμός στους Αξιωματικούς προελεύσεως ΕΜΘ
    πτυχιούχους ΑΕΙ:
    Την Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 3883/2010 ως εξής:
    1. Η υποπ. 6 της παρ. α του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αναριθμείται
    σε 7. Προστίθεται υποπ. 6 στην παρ. α ως εξής:
    «(6) Λοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ.».
    2. Η υποπ. 8 αναριθμούνται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. β ως
    εξής:
    «(8) Υποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»
    3. Η υποπ. 8 αναριθμούνται σε 9. Προστίθεται υποπ. 8 στην παρ. γ ως
    εξής:
    «(8) Σμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας πτυχιούχους ΑΕΙ»

    Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι Μόνιμοι Αξιωματικοί προελεύσεως Ε.Μ.Θ. πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., αναμφισβήτητα με το μορφωτικό τους επίπεδο ενισχύουν σε πλείστες θέσεις τις Ένοπλες Δυνάμεις (μεγιστοποιώντας το δίχως άλλο τα οφέλη για αυτές), είναι ηθικά θεμιτό, στα πλαίσια της επιβράβευσης και ενθάρρυνσης της αριστείας, να υπάρξει πρόβλεψη τίμησης τους με την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντίστοιχων όπως έχει συμβεί με τους αξκούς εξ εθελοντών/ριών και τους αξκούς εκ ΑΣΣΥ, αντιμετωπίζοντας με δίκαιο και ισότιμο τρόπο το εν λόγω προσωπικό προέλευσης ΕΜΘ.

    Με εκτίμηση.

  • 3 Μαρτίου 2022, 12:15 | ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΗΣ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 12:21 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς. Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:08 | ΜΙΧΑΗΛ Κ.

    Καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς. Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:23 | ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΛΑΚΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:15 | ΤΑΣΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:43 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:22 | ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:46 | ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό Ταξιάρχου και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό Συνταγματάρχη και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ και Υπηρεσίας Εδάφους ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ». Αιτιολόγηση επί της προτεινόμενης κατάργησης της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23
    α. Εγείρει θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών του κράτους τα οποία τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης ενός Αξκού με την κατάσταση της υγείας του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνεται ίσος έναντι των συμπολιτών του, ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος ή κατάστασης υγείας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας το οποίο αναφέρει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παράγ. 1, άρθρο 4) και κατ΄ εκπλήρωση της επιταγής αυτής του Συντάγματος ο νόμος 4488/2017 (γνωστός ως αντιρατσιστικός), στο άρθρο 59 αναγράφει ότι: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ στο άρθρο 4 αναγράφει ότι: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες». Έτσι λοιπόν ενώ στη λοιπή κοινωνία οι πολίτες πάσχοντες από κάποιο νόσημα τυγχάνουν ίσων ευκαιριών ή αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκεί που παρατηρούνται αδικίες, αυτές να αίρονται, στο Στρατό δια νόμου ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ.
    β. Επειδή αυτή η άνιση και άδικη μεταχείριση εισήχθη χωρίς αιτιολογική έκθεση και θέλοντας να κατανοήσω το σκεπτικό του νομοθέτη που ίσως την εισήγαγε για να μην πλήττεται το αξιόμαχο του Στρατού, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν το θεραπεύει (αν υπάρχει βέβαια θέμα τέτοιο) αλλά απεναντίας το εντείνει διότι:
    1. Στελέχη Ε.Υ ή Υ.Γ ή Υ.Ξ να διακατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι των συναδέλφων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή τους, γνωρίζοντας ότι όσο και αν προσφέρουν τελικώς οι ομοιόβαθμοί τους κάποια στιγμή θα τους περάσουν και το χειρότερο ότι νεότεροί τους βαθμολογικά θα γίνουν ανώτεροι χωρίς υπαιτιότητα δική τους.
    2. Εκτός από ηθικά, πλήττονται και οικονομικά καθώς με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους καθόσον με το νέο μισθολόγιο, η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε άμεσα με την βαθμολογική. Σημειώνεται ότι, επί το δυσμενέστερο έναντι των συναδέλφων τους θα είναι και η απονομή της σύνταξης, εφάπαξ, επίδομα τέκνων. Μάλιστα η οικονομική επίπτωση που υφίστανται θα πρέπει να υπολογιστεί ως το διπλάσιο αν αναλογιστούμε και τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υφίστανται έναντι ενός υγιούς ατόμου ως συνέπεια της πάθησής τους.
    3. Στερείται κάθε λογικής βάσης η απαγόρευση της βαθμολογικής εξέλιξης σε έναν Αξκό που έτυχε να νοσήσει διότι σε έναν σύγχρονο στρατό, όπως είναι ο ελληνικός, όσο σημαντικός είναι ο Αξκός στο πεδίο της μάχης ή στο πολεμικό πλοίο άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Αξκός σε θέσεις επιτελικές ή υποστηρίξεως μάχης στα μετόπισθεν. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες και μπορούν να καλυφθούν άνετα και από Αξκούς ειδικής κατάστασης.
    4. Αξκοί υγιείς, όσον αφορά την υγεία τους, θα είναι πλέον πέραν του δέοντος επιφυλακτικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους διότι γνωρίζουν πλέον ότι εάν νοσήσουν θα «τιμωρηθούν» μένοντας βαθμολογικά στάσιμοι από κάποια έτη υπηρεσίας και πάνω με ό,τι αυτό συνεπάγεται ηθικά και οικονομικά.
    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κατάργηση της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 23 του ν.3883 είναι επιβεβλημένη διότι σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα από όλους τους πολίτες. Εάν γνωρίζουμε ότι κάποιος πολίτης μπορεί και θέλει να προσφέρει, θα πρέπει να του δίνουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες να αξιοποιεί τις δυνατότητές του κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς περιορισμούς.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:38 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π.

    Καλώ τον κύριο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν κατώτερους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς. Οι στρατιωτικοί μεταπίπτουν σε Υπηρεσία Γραφείου, Ελαφρά Υπηρεσία, Υπηρεσία Ξηράς και Υπηρεσία Εδάφους μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας μετά από γνωματεύσεις των Ανωτάτων Στρατ. Επίτροπων. Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις ς υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ. Να επισημάνουμε πως οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Τέτοιος διαχωρίσιμος στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών εξαιτίας λόγων υγείας δεν υφίσταται σε κανένα κλάδο ή τομέα του δημοσίου. Συμπεριλαμβανόμενων όλων των δημοσιών υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Οι Αξιωματικοί που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996 έχοντας μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης και οι (Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια,των παρπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης (εξ ΑΣΣΥ) και ανήκουν στην ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με κατά πολύ διαφορετικό καταληκτικό βαθμό, καθώς και αξιωματικοί νεότεροι ή ακόμα και κατώτεροι άλλων να καθίστανται αρχαιότεροι ή και ανώτεροι αυτών μόνον επειδή έπονται στην συγκυριακά στο προηγούμενο καθεστώς. Πλεον έγινε πλήρη εξίσωση με τους Αξιωματικούς Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ) όπου έχουν κοινό καταληκτικό βαθμό με τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Επίσης, πλέον στους Αξ/κους ΕΜΘ που βρίσκονται στις ειδικές καταστάσεις , δεν γίνεται διαχωρίσιμός με του υπόλοιπους Αξ/κους ΕΜΘ ως προς την εξέλιξη. Σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 ,ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα καταλήγουν στον καταληκτικό στα 28 έτη και για τα 12 έτη θα παραμένουν στάσιμοι. Μάλιστα από τα 32 έτη και μέχρι τα 40 έτη δεν θα καμία οικονομική αύξηση. Πρέπει να τονιστεί η σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 δεν έγινε πρόβλεψη για τα ανωτέρω στελέχη. Στο προηγούμενο μισθολόγιο δεν υπήρχε αυτή η διάκριση για βασίζονταν σε μισθολογικές προαγωγές και οι σε διοικητικές προαγωγές. Τέλος με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016) , θα δίνονται συντάξεις κύριας και επικουρικής σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, η αδικία θα συνεχιστεί και στον συντάξιμο βίο. Συνεπώς, προτείνεται στο νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιου του ΥΠΕΘΑ να καταργηθεί η περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 και να μην υπάρχει αυτή η διαφορετική και ρατσιστική αντιμετώπιση των στελεχών ειδικών καταστάσεων.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:50 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Κύριοι της Κυβέρνησης,

    Παρακαλώ όπως εξετάσετε την αλλαγή του υφιστάμενου Νόμου 3883/2010 εφ’ όσον έχω εισαχθεί με πανελλήνιες εξετάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση (1992 ΣΤΥΑ )
    και απαιτεί έξτρα προσόντα για να γίνω Σμήναρχος.(πτυχίο ΑΕΙ ).

    Ο Κύριος Υπουργός υποσχέθηκε εντός της Βουλής των Ελλήνων ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα των ΑΣΣΥ 91 και 92 με άρση των αδικιών του Νόμου.

    Προτείνω τροποποίηση του αρθρου 23 ως εξής:Άρθρο 30 Καταληκτικός βαθμός αξιωματικών των Κοινών Σωμάτων Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων Στρατιωτικών Ιερέων και – Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 3883/2010
    Η υποπερ. 2 της περ. δ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄167), ως προς τον καταληκτικό βαθμό των αξιωματικών του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων και του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων τροποποιείται και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
    «Άρθρο 23
    Καταληκτικοί βαθμοί
    Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
    α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
    (1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων.
    (2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
    (α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας-Πληροφορικής.
    (β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού και Νοσηλευτικής.
    (γ)Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
    (3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
    (α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.
    (β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ .
    (γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.(4) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
    (5) Υπολοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
    β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
    (1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς.
    (2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)).
    (3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Ιατρούς Υγειονομικού.
    (4) α.Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής.
    β.Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
    (5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ .(6) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
    (7) Ανθυποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.
    γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
    (1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς.
    (2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ).
    (3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.
    (4) α. Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Νοσηλευτικής και Έρευνας – Πληροφορικής.
    β. Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
    (5) Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.(6) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
    (7) Υποσμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
    δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
    (1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού και Οικονομικών Επιθεωρητών.
    (2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
    (3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.
    (4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικούς Στρατολογικού.
    ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
    (1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.
    (2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
    (α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
    (β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ).
    (γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ).
    (δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
    (3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
    (α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
    (β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
    (γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
    (4) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (5) Υπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.
    (6) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στην ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη – γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.»

    Σας ευχαριστώ για το διαδικτυακό βήμα

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:01 | ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΕΠΟΝΑΚΗΣ

    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:34 | ΣΟΦΙΑ ΔΑΝΕΖΗ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:41 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,
    Σύμφωνα, με τον ν. 3883/2010 στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτ. ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ (προερχόμενοι εκ Υπαξιωματικών) έχουν ως καταληκτικό βαθμό εκείνο του Λοχαγού για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και του Υπολοχαγού για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι οι λοιποί Αξ/κοι ίδιας προέλευσης φτάνουν στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Η ανωτέρω διαφοροποίηση στη σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών για λόγους υγείας δεν υφίσταται σε κανένα άλλο κλάδο ή τομέα του δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των Αξ/κων (στελεχών) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
    Υπάρχει αμετάκλητη ανάγκη κατάργησης της περίπτωσης ε., του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που αφορά στους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, για να μην προκαλείται διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση μεταξύ στελεχών των ΕΔ, η οποία δημιουργεί περιπτώσεις διάκρισης και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Eλλήνων πολιτών.
    Επιπλέον, υφίσταται ακόμα μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών ΕΔ που αφορά σε Αξιωματικούς που διέπονται από το σταδιοδρομικό καθεστώς του ν.2439/1996, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο σταδιοδρομικό ορίζοντα εξέλιξης, καθώς και οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από τον Ν. 705/1977 Εθελοντών-Εθελοντρίων δεν εμπίπτουν στον ν. 3883/2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν περιορισμό στον καταληκτικό βαθμό. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, να ολοκληρώνουν τη σταδιοδρομία τους με πολύ υποδεέστερο καταληκτικό βαθμό.
    Μαζί με αυτά, προκαλείται καταστρατήγηση της βαθμολογικής ιεραρχίας από το γεγονός ότι οι Αξ/κοι προέλευσης ΑΣΣΥ, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, «προσπερνιούνται» βαθμολογικά από νεότερους Αξ/κους, όχι λόγω κρίσεως των σταδιοδρομικών τους προσόντων και ικανοτήτων, αλλά με κριτήριο την υπαγωγή τους ως ειδική κατηγορία για κάποιο ζήτημα υγείας. Ομοίως, δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη οι Αξ/κοι ΕΜΘ που εντάσσονται στις ειδικές καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους Αξ/κους ΕΜΘ.
    Επίσης, ο ορισθέντας ως καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, εξισώνει αυτούς με τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), λόγω ότι τους επιβάλει κοινό καταληκτικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί με διαφορετικό επίπεδο σπουδών. Το γεγονός αυτό επιφέρει καταστρατήγηση της αναγνώρισης του πτυχίου ΑΣΣΥ και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στον δημόσιο τομέα.
    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010, ν.4387/2016, ν.4670/2020) όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Οι Αξ/κοι ειδικών καταστάσεων που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, θα παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό τους στα 28 έτη υπηρεσίας τους και θα παραμένουν βαθμολογικά στάσιμοι για τα επόμενα 12 έτη, μέχρι τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών ετών τους.
    Τέλος, από τα 32 έτη σταδιοδρομίας τους και μέχρι τα 40 έτη συμπλήρωση της υπηρεσίας τους δεν θα υπάρχει καμία οικονομική αύξηση. Τονίζεται η εν λόγω σοβαρή παράλειψη του νομοθέτη στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών ν.4472/2017 για τα ανωτέρω στελέχη, γεγονός που δεν υπήρχε στη προγενέστερη νομοθεσία. Επιπλέον, με το «Νέο Ασφαλιστικό» ( ν.3865/2010 και ν.4387/2016), ο καθορισμός των συντάξεων κύριας και επικουρικής καθορίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Συνεπώς, θα δημιουργείται και στον συντάξιμο βίο μία κατάφορη παραβίαση έναντι των συναδέλφων τους που είχαν καταταγεί στην ίδια παραγωγική Σχολή και έχουν προσφέρει τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    Για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.

  • 3 Μαρτίου 2022, 11:43 | ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων, για αυτό προτείνεται η κατάργηση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του Ν.2439/1996 και τροποποίηση της παρ. ε΄ του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 διότι δύναται και είναι αναγκαίο οι προελεύσεως ΑΣΕΙ να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους και οι προελεύσεως ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και αντίστοιχοι για τους Αξκούς Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ξηράς και Υπηρεσίας Εδάφους.Ειδικοτερα όταν οι Αξιωματικοί Ειδικών Καταστάσεων προελεύσεως ΕΜΘ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων και προελεύσεως ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ λαμβάνουν τον μέγιστο καταληκτικό βαθμο που προβλεπεται αυτό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων,χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια στην σταδιοδρομία τους.