Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:

« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»

3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»

9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»

20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

  • 2 Απριλίου 2016, 21:34 | ΠΑ

    Λαμβάνοντας υπόψιν το κύρος και το έργο που επιτελείται στις παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι πρεορχόμενοι αξκοι που αποφοιτούν από αυτές θα πρέπει να χρήζουν ανάλογης μεταχείρησης. Συγκεκριμένα:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»
    Με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «που προέρχονται από ΑΣΕΙ», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών). Η προσθήκη αυτή, εντελώς αδικαιολόγητα, υποβαθμίζει την αξία, το κύρος και την ουσία των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και των αντίστοιχων Σχολών. Όπως οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), θα πρέπει και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους.

    Προτεινόμενη Αποκατάσταση:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 21:41 | ΠΑ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    Επιπρόσθετα λαμβάνοντας υπόψιν το κύρος και το έργο που επιτελείται στις παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), οι πρεορχόμενοι αξκοι που αποφοιτούν από αυτές θα πρέπει να χρήζουν ανάλογης μεταχείρησης. Συγκεκριμένα:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»
    Με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «που προέρχονται από ΑΣΕΙ», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών). Η προσθήκη αυτή, εντελώς αδικαιολόγητα, υποβαθμίζει την αξία, το κύρος και την ουσία των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και των αντίστοιχων Σχολών. Όπως οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), θα πρέπει και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους.

    Προτεινόμενη Αποκατάσταση:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

  • 2 Απριλίου 2016, 21:11 | ΣΚΑΡΝΑΒΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 21:29 | ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 21:31 | κωνσταντινος

    Καλησπερα σας Εγω τουλαχιστον θα διαφοροποιηθω απο τους υπολοιπους αποφευγοντας μακροσκελη αρθρα με παραγραφους η υποπαραγραφους η διαταγματα – νομοθετηματα – επεξηγησεις – προτασεις .
    1ον Ενα πολυνομοσχεδιο του ΥΕΘΑ τιθεται προς διαβουλευση προφανως αυτοι οι οποιοι θα διαβασουν (ισως) τις παρατηρησεις των ενδιαφερομενων θα ελεγε-θα διαπιστωναν με εκπληξη οτι τελικα οι ενοπλες δυναμεις ειναι ενα παζλ απο καστες!!! ΝΑΙ κυριοι ΚΑΣΤΕΣ !!ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΕΣ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΟΤΟΥ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΕΣ – ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΧΟΛΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ- ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.-ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΞ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ -ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΑΝ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ!!!!! ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕ ΔΙΕΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ!!!! ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΕ ΔΙΕΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ!!!!!! ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΞ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ!!!!!(ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ? (ΔΥΣΝΟΗΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑ!!!) ΠΡΟΦΑΝΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ 7 ΕΤΩΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ ΤΩΝ 23 ΕΤΩΝ!!!!!!! Η ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΝΑΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΓΑΓΟΣ 22 ΕΤΩΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΥΠΟΛΟΓΑΓΟ 35 ΕΤΩΝ!!.ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ.ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ!!ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ! ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΝΕ ΧΑΡΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ!!! ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΛΟΧΙΑΣ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΛΟΧΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ!!! ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΜΑΧΙΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ Η ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ . ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ(ΓΡΑΠΤΩΝ- ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ- ΠΤΥΧΙΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ(ΕΜΘ)ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΙΩΝΗΣΕΙΣ !!!

  • 2 Απριλίου 2016, 21:51 | Αναστάσιος Ξύγκης

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 20:19 | ΡΟΣΤΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 20:26 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ

    Κατά την ψήφιση το νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-14

  • 2 Απριλίου 2016, 19:09 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

  • 2 Απριλίου 2016, 19:35 | ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

  • 2 Απριλίου 2016, 19:26 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

  • 2 Απριλίου 2016, 19:12 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

  • 2 Απριλίου 2016, 19:55 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    Απάντηση προς ΑΚΑ.

    Ως απόφοιτος ΑΣΣΥ της ΠΑ επέτρεψε μου να παραθέσω τις δικές μου παρατηρήσεις επί των παρατηρήσεών σου.

    1. Έως το 2010 που ψηφίστηκε ο ν3883 ειδικά στην ΠΑ για την οποία μπορώ να μιλήσω, η αρχαιότητα των αξιωματικών πλην Ιπταμένων είχε ως εξής:
    α. οι εξ ΑΣΣΕΙ αρχαιότεροι των εξ ΑΣΣΥ και των ανακαταταγέντων μόνο της ιδίας χρονιάς κτήσεως του βαθμού του αξκου και
    β. οι εξ ΑΣΣΥ αρχαιότεροι των ανακαταταγέντων μόνο του ίδιου έτους κατάταξης.

    2. Αυτό ανατράπηκε με το ν3883/10 σύμφωνα με τον οποίο οι ανακαταταγέντες έγιναν νεότεροι στον ίδιο βαθμό από τους εξ ΑΣΣΕΙ και τους εξ ΑΣΣΥ -ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ- και οι εξ ΑΣΣΥ νεότεροι στον ίδιο βαθμό από τους εξ ΑΣΣΕΙ.

    3. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο πάει να ανατραπεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ η αρχαιότητα εις βάρος των εξ ΑΣΣΥ έναντι των ανακαταταγέντων, χωρίς καν να υπάρξει μέριμνα για τους εισακτέους έστω της ίδιας χρονιάς, αλλά να διατηρηθεί η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι όλων. Βλέπεις κάποιο αίσθημα δικαίου σε αυτό; Εάν γυρνούσαμε στο προηγούμενο καθεστώς άπαντες (ΑΣΣΕΙ- ΑΣΣΥ- Ανακαταταγέντες) θα γινόταν αποδεκτή η προωθούμενη ρύθμιση αλλά τώρα; Που βλέπεις να επαναφέρεται η status quo ante; Μόνο οι εξ ΑΣΣΥ είναι το πρόβλημα και δεν μας ενδιαφέρει εάν στον ίδιο βαθμό οι εξ ΑΣΣΕΙ είναι αρχαιότεροι;
    Η προωθούμενη προς διαμόρφωση κατάσταση μάλιστα, γίνεται τη στιγμή της υποτιθέμενης αναβάθμισης των ΑΣΣΥ και δεν είναι κατανοητή. Υπενθυμίζω ότι οι αξκοι εξ ΑΣΣΥ εισαγωγής το 1992 και μετά είναι από πανελλαδικές εξετάσεις. Μην σκεφτείς να αναφέρεις ότι οι παλαιότεροι δεν είναι από πανελλαδικές γιατί ταυτόχρονα θα πρέπει να σκεφτείς πως πέρασαν όλοι οι ανώτατοι αξκοι που υπάρχουν σήμερα και τους οποίους φυσικά τους σεβόμαστε και τους υπακούουμε .

    4. Αναφέρεις: «Διαφαίνεται ότι όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι προσχηματικοί. Δεν εμπεριέχεται σε αυτούς ίχνος νόμιμου και ηθικού κινήτρου, αλλά ιδιοτέλεια.»
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΑΝ ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΕΤΩΝ.
    Συμπάθα με, δεν σε γνωρίζω και έχω καλούς φίλους και συνεργάτες πολλούς Αξκους από ανακατάταξη, αλλά το δίκαιο είναι δίκαιο. Προσωπικά δεν έχω απαιτήσεις έναντι ανώτερης προέλευσης αξκων (ΑΣΣΕΙ) αλλά ταυτόχρονα δεν μου αρέσει να βάλλεται η προέλευσή μου μονομερώς και αδίκως.

  • 2 Απριλίου 2016, 19:41 | Ευάγγελος Κοντόπουλος

    H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

    «ΕΜΘ και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν μονιμοποιηθεί και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Αξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους σύμφωνα με το Π.Δγμα 50/2001,»καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημόσιου τομέα», προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Υ.Γ.
    ΜΕ αυτή την προσθήκη λαμβάνεται υπόψη ο τίτλος ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και επιπλέον, το προσωπικό αντιμετωπίζεται ισότιμα,ανεξαρτήτου προέλευσης, εφόσον διαθέτει ομώνυμο τίτλο ή αντίστοιχης ειδικότητας πτυχίο σύμφωνα με τους δημοσιευμένους πίνακες, στους οποίους αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ειδικότητες (τίτλοι σπουδών, κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις) που παρέχει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας κατά βαθμίδα εκπ/σης- wwww.gspa.gr στην ενότητα Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα στα θέματα Οργάνωσης-Νέο Προσοντολόγιο. Οι προερχόμενοι εκ ΑΣΣΥ Υπξκοί κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπ/σης εντάσσονται στο θεσμό των Αξκών, το ίδιο πρέπει να ισχύει για τους Υπξκούς ΕΜΘ και Υπξκούς ΕΠΟΠ, σύμφωνα με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4/παρ.1, «εφαρμόζοντας ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες», δηλαδή που κατέχουν τον ίδιο τίτλο σπουδών.

  • 2 Απριλίου 2016, 18:39 | Μ.Λ. 10η ΣΜΥΝ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 18:01 | Νικολαος Τσινιδελος

    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 17:32 | χρηστος μαραγκακης

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)

  • 2 Απριλίου 2016, 17:14 | Ιωάννης

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 16:47 | Ένας ΕΜΘ

    Για ακόμα μια φορά, η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ΕΜΘ. Η απόφαση για την αναβάθμιση των πτυχιούχων ΕΜΘ συναντά τις συντηρητικές δομές διοίκησης. Η υπακοή σε πεπατημένες, στατικές νόρμες, δεν προωθεί τις επιβεβλημένες ρηξικέλευθες αλλαγές. Η τάση για αναθεώρηση άρθρων, προσκρούει σε αστερίσκους,στερεότυπα και αγκυλώσεις και δεν είναι σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις εξελίξεις του ευρύτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και του δημοσίου τομέα.
    Το άρθρο έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε και πάλι να αποκλειστούν πτυχιούχοι ΕΜΘ από τη διαδικασία των μετατάξεων. Οι ένοπλές δυνάμεις είναι βαθμοί και οι βαθμοί, μέχρι σήμερα, δεν συνδέονται με την εκπαίδευση που διαφεύγει των σχολών, της ιεραρχίας και των δομών τους. Το αξιακό σύστημα κόντρα στον καιρό, δεν είναι ανοιχτό και δεν θέλει να δεχτεί, ότι κάποιος «ταπεινής» προέλευσης και με χαμηλότερο διοικητικό βαθμό, δύναται να προαχθεί επειδή μόχθησε σε εκπαιδευτικές δομές έξω από τις σχολές των ενόπλων δυνάμεων. Λες και οι γνώσεις αυτές είναι στεγανές στο μυαλό του ΕΜΘ και όχι σε καθημερινή και αμφίδρομη επικοινωνία με την υπηρεσία ή πολύ περισσότερο, λες και δεν βρίσκουν πολλαπλές εφαρμογές σε αυτή. Ο ΕΜΘ που έθεσε τον εαυτό του μπροστά στην πρόκληση της απόκτησης ενός πτυχίου ΑΕΙ, μέσα σε ένα σωρό οικονομικές,επαγγελματικές, οικογενειακές, ηλικιακές αντιξοότητες, αλλά και μέσα από μια σειρά διευκολύνσεων από την υπηρεσία του, κατάφερε να κερδίσει τις προσωπικές του μάχες. Σε επαγγελματικό επίπεδο, προσδοκά, έστω και στα πίσω-πίσω της σταδιοδρομίας του, να αποτινάξει τη ρετσινιά του «λίγου» και αμόρφωτου, να επιβραβευτεί η θετική του διαφοροποίηση και εξέλιξη. Η υπηρεσία οφείλει να δει τους κόπους του και να τον αντιμετωπίσει με τον τρόπο που του αξίζει. Ο ΕΜΘ σε προσωπικό επίπεδο έκανε την υπέρβαση. Αυτό που απομένει από τον νομοθέτη, είναι να κερδίσει τη δική του μάχη κόντρα στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ώστε να προβεί σε μια θαρραλέα αντιμετώπιση του ζητήματος όλων των πτυχιούχων ΕΜΘ και όχι να συντηρήσει την αέναη ματαίωση των προσδοκιών τους.

  • 2 Απριλίου 2016, 10:53 | Χαρά

    Σε ότι αφορά την αντικατάσταση – τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:
    1)Προφανώς ο νομοθέτης με αυτό το άρθρο επιθυμεί να προβλέψει την κάλυψη τυχόν κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων των Ε.Δ., από πτυχιούχους στην ειδικότητά τους Ε.Μ.Θ. και ΕΠ.ΟΠ. .
    2) Είναι αλήθεια πως παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ., να υπάρχουν (ή θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον) κενά οργανικών θέσεων Μονίμων Υπαξιωματικών και κατωτέρων Αξιωματικών, (π.χ. στην ειδικότητα του μουσικού). Αυτό προέκυψε διότι ο θεσμός των Ε.Μ.Θ. και μετέπειτα των ΕΠ.ΟΠ. αντικατέστησε τον θεσμό των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 με τον οποίο καλύπτονταν οι θέσεις αυτές μέχρι πριν λίγα χρόνια.
    3) Οι παραγωγικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι μέχρι σήμερα διετούς φοίτησης και δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους τους να φτάσουν μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου. Υπάρχουν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ από το κράτος σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές – π.χ. Ι.Ε.Κ., Ωδεία, κτλ ) που, μπορεί μεν να μην είναι χαρακτηρισμένες ως Ανώτατης Εκπαίδευσης, απαιτούν όμως πολυετή φοίτηση –πολύ πάνω των δύο ετών- για την απόκτηση ενός τίτλου Σπουδών και οι απόφοιτοί τους εξασφαλίζουν λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. (Σημειώνεται εδώ πως για την απόκτηση ενός Διπλώματος μουσικού οργάνου από Ωδείο απαιτούνται το λιγότερο εννέα έτη σπουδών).
    Γιατί λοιπόν να μην ενταχθούν και οι Ε.Μ.Θ. & ΕΠ.ΟΠ. απόφοιτοι αυτών των σχολών στην ευνοϊκή ρύθμιση που προωθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, τη στιγμή που μάλιστα οι περισσότεροι σπούδασαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους, με δικά τους έξοδα, χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο την υπηρεσία τους και κυρίως οι γνώσεις – δεξιότητες που απέκτησαν επέβησαν προς όφελος της υπηρεσίας;
    Γιατί να μην επιβραβευθεί με μια ευνοϊκή, και γι’ αυτούς, ρύθμιση ο κόπος και οι σπουδές τόσων ετών;;;
    Προτείνω λοιπόν την εξής τροποποίηση:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ή πτυχίο – δίπλωμα άλλης ανεγνωρισμένης από το κράτος σχολής (Ι.Ε.Κ., Ωδεία κ.α.) μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 2 Απριλίου 2016, 10:01 | ΑΚΑ

    Ζητώ συγνώμη.

    Επιτρέψτε μου να διορθώσω την παράγραφο 1 του προηγούμενου σχολίου ως εξής:

    »Από το 1974 μέχρι και το 2010 όλοι οι νόμοι που όριζαν την αρχαιότητα μεταξύ ομοιοβάθμων Αξιωματικών δεν εντόπιζαν διαφορές μεταξύ αυτών που προέρχονταν από μονιμοποίηση εθελοντών και αυτών που είχαν φοιτήσει στη ΣΤΥΑ και στη ΣΥΔ.»

  • 2 Απριλίου 2016, 10:37 | ΑΚΑ

    Κυρίες, κύριοι,

    Είναι η τρίτη φορά που αισθάνομαι την ανάγκη να συμμετάσχω στη συνεχιζόμενη διαβούλευση, καθόσον το Άρθρο 18 βάλλεται ανοίκεια. Επί της ουσίας, επιτρέψτε μου να παραθέσω ορισμένες νέες παρατηρήσεις:

    1. Από το 1974 μέχρι και το 2011 όλοι οι νόμοι που όριζαν την αρχαιότητα μεταξύ ομοιοβάθμων Αξιωματικών δεν εντόπιζαν διαφορές μεταξύ αυτών που προέρχονταν από μονιμοποίηση εθελοντών και αυτών που είχαν φοιτήσει στη ΣΤΥΑ και στη ΣΥΔ.

    2. Από το 2010 μέχρι και σήμερα το θέμα ρυθμίζεται από τον καινοφανή 3883, που προκρίνει τους προερχόμενους από σχολές έναντι των ομοιοβάθμων τους.

    3. Άρα, το επίμαχο άρθρο όχι μόνο δεν ανατρέπει την τάξη, αλλά αντιθέτως την επαναφέρει στην status quo ante.

    4. Διαφαίνεται ότι όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι προσχηματικοί. Δεν εμπεριέχεται σε αυτούς ίχνος νόμιμου και ηθικού κινήτρου, αλλά ιδιοτέλεια.

    5. Σας διαβεβαιώνω εκ θέσεως ότι, το κύρος των ΑΣΣΥ δεν κινδυνεύει από τους Αξκούς που δεν προέρχονται από αυτές (στη φράση εμπεριέχεται υπαινιγμός).

    7. Συμφωνώ απόλυτα ότι, το σημαντικότερο θέμα του νομοσχεδίου είναι η αναγκαιότητα εναρμόνισης του 3883 με τον 3865, απλά και μόνο με την τροποποίηση της ημερομηνίας του Άρθρου 91 από 31/12/12 σε 31/12/14.

    Σας ευχαριστώ και πάλι

    Με εκτίμηση

    ΥΓ για πρακτική χρήση: Το εδάφιο ‘’Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ’’ είναι ορθό και επαναφέρει την τάξη.

    ΥΓ2. Το παρόν αποτελεί τροποποίηση προηγούμενου σχολίου,που δεν αναρτήθηκε.

  • 2 Απριλίου 2016, 08:53 | Πέτρος

    Κύριοι, εχουν καταγραφεί οι προτάσεις σας…Η επανάληψη του ίδιου αιτήματος copy-paste από όλους όσους τους ενδιαφέρει δεν έχει νόημα. Η μαζικότητα του θέματος σας είναι εμφανής. Αφήστε χώρο να αναδειχθούν και άλλα θέματα. Ευχαριστώ και καλή σας επιτυχία

  • 2 Απριλίου 2016, 01:08 | ΚΑΓΚΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 40 ΣΕΙΡΑ ΣΤΥΑ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 1 Απριλίου 2016, 23:29 | Σωτήρης

    Με το νόμο 3883/2010 τα απαιτούμενα χρόνια προς μετάταξη των Υπξκων σε επετηρίδα Αξκων μειώθηκαν από 11 σε 5 ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ως είναι γνωστό τα χρόνια παραμονής ανά βαθμό.
    Το αποτέλεσμα για τους νέους μεταταγμένους δεν αλλάζει,γιατί αυτές οι αυξομειώσεις δεν αλλάζουν τη δυνατότητα πλήρους εξέλιξης Αντίθετα δεν υπάρχει πρόνοια για όσους μεταταχτήκαν πριν την εφαρμογή του νόμου 3883/2010 (με τη συμπλήρωση 11 αντί 5 ετών ). Παρότι το πτυχίο είχε αποκτηθεί πολύ νωρίτερα χρονικά, με την αύξηση των ετών ανά βαθμό, ΧΑΝΕΤΑΙ το δικαίωμα της εξέλιξης στην επετηρίδα που έχουν ήδη ενταχθεί. Eπίσης το προεδρικό διάταγμα του 2005 απαιτούσε προσόντα σε βαθμό εξαίρετο, 10 δηλαδή, για τα 10 τελευταία χρόνια κάτι το οποίο ήταν φύση αδύνατο να συμβεί. Προάξιμος βαθμός προσόντων είναι το 8 και 9. Για συναδέλφους που μετατάχθηκαν πριν το 2005 η αδικία είχε αποκατασταθεί καθώς αποκαταστάθηκαν διοικητικά με αναδρομική ισχύ από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους. Στην ουσία οι μόνοι οι οποίοι έχουν αδικηθεί είναι συνάδελφοι που κρινόταν με το προεδρικό διάταγμα του 2005 δηλ μεταξύ 2005-2010. Είναι θέμα ηθικής τάξεως και η επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης θα άρει την αδικία και θα εφαρμόσει την Συνταγματική Ισότητα της Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου, των Αρχών της Χρηστής Διοίκησης, της Αμεροληψίας και των Συνταγματικών Επιταγών της Ίσης Μεταχείρισης και της Αναλογικότητας εφόσον μιλάμε για διαφορετική εξέλιξη αξιωματικών της ίδιας κατηγορίας!!!ΠΡΟΤΑΣΗ
    Προσθήκη στο άρθρο 9 του 3883/2010
    « Οι ρυθμίσεις του άρθρου 9 του νόμου 3883/2010 να έχουν αναδρομική ισχύ για όσους κρίνοταν με βάση το προεδρικό διατάγμα 46/2005» ούτως ώστε η αναδρομική αυτή βαθμολογική προαγωγή να επαναφέρει το αίσθημα δικαίου και ισονομίας ανάμεσα σε παλιούς και νέους μεταταγμένους και να δώσει το δικαίωμα της ίσης εξέλιξης σε προσωπικό της ίδιας κατηγορίας συμφωνα με τις αρχες της Συνταγματικής Ισότητας της Νομιμότητας, του Κράτους Δικαίου, των Αρχών της Χρηστής Διοίκησης, της Αμεροληψίας και των Συνταγματικών Επιταγών της Ίσης Μεταχείρισης και της Αναλογικότητας.

  • 1 Απριλίου 2016, 22:11 | Κων/νος Ρήγας

    Το χρονικό πλαίσιο έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη.
    Ως εκ τούτου:
    α. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ (εισαχθέντες το 1989) καθυστερούν στην εξέλιξη τους κατά ένα έτος από τους συνάδελφους της ίδιας προέλευσης. Όταν υπό το πλαίσιο εφαρμογής του ν.3883/10, Αξιωματικοί ίδιας προέλευσης, με ίδια προσόντα, στα ίδια χρόνια υπηρεσίας φέρουν διαφορετικό βαθμό, εγείρεται πέραν του αισθήματος δικαίου, θέμα γενικής συνταγματικής αρχής της ισότητας.
    β. Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10).
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).

  • 1 Απριλίου 2016, 22:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο : —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).• Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.• Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.—> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/A).

  • 1 Απριλίου 2016, 22:02 | Αντωνίου Αναστάσιος

    Παρακαλώ πολύ,να αρθεί μια υφιστάμενη από πενταετίας αδικία σχετικά με τα προβλήματα στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών εξ ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις Ε.Δ. τα έτη 1988 & 1989, λόγω του μη εναρμονισμού των μεταβατικών διατάξεων των Νόμων Ν.3865/2010 και Ν.3883/2010.
    :ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Ανωτέρω αδικία αποκαθίσταται με την εξής τροπολογία:
    ⇒ ⇒ «Ειδικά για τους Αξκους Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι 31-12-14 συμπληρώνουν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 και των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ219/Α ́)».
    ή ⇒ «…Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ). Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)…..»

  • 1 Απριλίου 2016, 18:58 | χρηστος

    Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. • Ευχαριστω .

  • 1 Απριλίου 2016, 17:20 | Μπογράκος Νικόλαος

    Mε το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Αναλυτικά αναφέρω ως ακολούθως :

    —> ΘΕΜΑ 1ον

    Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και εθελοντών Αξκών

    Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξιωματικοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξιωματικούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’, άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξιωματικοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξιωματικούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!!

    Έτσι υποβαθμίζονται οι εξ ΑΣΣΥ Αξιωματικοί προερχόμενοι, έναντι των εθελοντών.

    Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με το προς διαβούλευση νόμο η αρχαιότητα των Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΕΙ έναντι των Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των εθελοντών έναντι των εξ ΑΣΣΥ.

    Γεννούνται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα :

    1)ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΣΣΥ;

    2)ΠΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΣΧΟΛΗΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ;;;;

    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με εθελοντές άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξιωματικοί λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:

    ‘’ Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.

    —> ΘΕΜΑ 2ον

    Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)

    Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι εθελοντές (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας τη δική τους επετηρίδα.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σμηναγοί με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επισμηναγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξιωματικοί της 40ης για να τους <> δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας!!!!!!

    Αυτό ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω στο αναπτυσσόμενο 3ο θέμα.

    —> ΘΕΜΑ 3ον

    Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (πχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).

    Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία.
    Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς.

    Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπεται από την εγκύκλιο εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των.

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματικά μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:

    « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους.
    Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

    Ελπίζω επιτέλους ότι μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε !!!

  • 1 Απριλίου 2016, 15:20 | ΝΙΚΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο : —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977). • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα: Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται: Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.» Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα. • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω. —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)» Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ

  • 1 Απριλίου 2016, 15:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

    ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3883/2010 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ.ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ.ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ 3883/2010,ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ Ε.Δ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΩΝ..ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ,ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3978/06/2011,ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΩΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ Ν.3978/2011 ΠΡΩΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ Ν.Δ 445/74,ΠΑΡ.3,ΑΡΘΡΟ 41 ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΥΠΑΞΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΝΤΟΥΣΑΝ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΠ ΑΔΡΑΓΘΙΑΣ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 06/2011 ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΥΠΑΞΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΟΥΝ ΕΩΣ ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΥΣ,ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ 2011, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟ,ΕΦΟΣΟΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ,ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο 3978/2011.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ Ν.Δ 3978/2011,ΑΡΘΡΟ 110,ΠΑΡ 7,ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 1 Απριλίου 2016, 14:32 | Νικόδημος Παράκατης

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :

    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).

    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!

    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:

    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.

    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.

    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 1 Απριλίου 2016, 13:20 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΗ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ Ε.Μ.Θ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ

  • 1 Απριλίου 2016, 11:42 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΧΘΕΝΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΔ 46/2005
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.3883/2010.
    ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ….
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ???

  • 1 Απριλίου 2016, 08:18 | Γεωργιος Τ

    Για τους παρακάτω λόγους:
    1ον) ο νεότερος ΕΜΘ που υπάρχει αυτήν την στιγμή στις ένοπλες δυνάμεις έχει τουλάχιστον 16 έτη υπηρεσίας. (οπότε δεν έχει νόημα το ,τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας)
    2ον)Αυτοί που έχουν πτυχίο ΑΕΙ (πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) είναι πολλοί λίγοι.
    3ον) Οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι πολύ λίγες και για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν περιλαμβάνουν τις ειδικότητες αυτών που έχουν πτυχίο.
    4ον) Εναρμόνιση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
    Προτείνω την παρακάτω τροποποίηση για τους ΕΜΘ:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν οποιοδήποτε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την ειδικότητα που φέρουν, μετατάσσονται αυτοδίκαια στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους και τον βαθμό που φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 (εκτός του 12 1.α.) του παρόντος νόμου.»

  • 1 Απριλίου 2016, 07:59 | ΠΙΠΙΚΑΚΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Ιδιαίτερα δε, θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 31 Μαρτίου 2016, 23:02 | manolis

    Καλησπέρα σας.

    Πολλοί συνάδελφοι ΕΜΘ ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών)- αποφοίτων σχολών Μ.ΥΠαξιωματικών – οι οποίοι σωστά μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών. Την ίδια στιγμή πολίτες προσλαμβάνονται με διαγωνισμό και ονομάζονται Αξιωματικοί με μια μικρή ολιγόμηνη εκπαίδευση, ενώ δεν αξιοποιούνται ανάλογα οι έχοντες σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία στο αντικείμενο- χώρο, συνάδελφοι ΕΜΘ.
    γιατί αυτή η αδικία;

    Πρόσφατα εκδηλώθηκε πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ρυθμίσει οριστικά και το πρόβλημα της ιεραρχικής εξέλιξης των ΕΜΘ με δίκαιο τρόπο, έχοντας ως σημείο αναφοράς την εξέλιξη των υπολοίπων υπαξιωματικών, που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές και κατά το πρότυπο της ανάλογης εξέλιξης με τις γυναίκες συναδέλφους ΕΜΘ, ωστόσο, δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων που «πάγωσαν» προσωρινά το θέμα.
    Αν αναλογιστούμε ότι οι ανωτέρω ΕΜΘ απο το έτος 2015, με τη συμπλήρωση 25ετούς συντάξιμης υπηρεσίας, αποχωρουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πιστεύουμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου που σαφέστατα οι ΕΜΘ απώλεσαν με την πάροδο του χρόνου.
    Είναι γνωστό ότι ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένος με σειρά δικαιωμάτων και προνομίων που αυτός οριοθετεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, στις οποίες πρέπει ο υπόψη εργαζόμενος να παραμείνει προσηλωμένος και αφοσιωμένος και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βασικό και οιωνεί κριτήριο χαρακτηρισμού επιπέδου, ικανοτήτων, σκέψης, απόδοσης κλπ.”
    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουμε τις ακόλουθες τροποποιήσεις σε σχετικά νομοθετήματα:
    α. «Στο β εδάφιο του άρθρου 2 του Ν. 3883/2010 προστίθεται περίπτωση (6) ως εξής : «(6) Οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές μακράς θητείας των νόμων 1848/1989 (ΦΕΚ 112Α’/8-5-1989) και 1513/1985 (ΦΕΚ 12 Α’/8-2-1985)»
    β. «Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Ν.3883/2010 (Α΄167) απαλείφεται η τελεία και συμπληρώνεται ως εξής: «, για τη βαθμολογική τους, δε, εξέλιξη ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 1,2,3,4 και 9 του άρθρου 13 του Ν. 3257/2004 (Α’143).

    Η αρχή της ισότητας που καθιερώνεται με τη συνταγματική αυτή διάταξη δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει με ενιαίο ή διαφορετικό τρόπο τις διάφορες πραγματικές ή προσωπικές καταστάσεις ή σχέσεις, ενόψει των κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών ή άλλων συνθηκών που υπάρχουν και με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, που τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρύθμισης, για την οποία πρόκειται κάθε φορά. Ο νομοθέτης, όμως, κατά την επιλογή των διαφόρων τρόπων ρύθμισης, πρέπει να κινείται μέσα στα όρια που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας και αποκλείουν τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με βάση συμπτωματικά [τυχαία] ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια. Δεν αποκλείεται, επομένως, η διαφορετική ρύθμιση περιπτώσεων που τελούν κάτω από διαφορετικές ή ειδικές συνθήκες, καθώς και η θέσπιση εξαιρέσεων που δικαιολογούνται από ειδικούς λόγους γενικότερου ή υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος [ΣτΕ 3587/1997, 2281, 1519/1995 κ.ά.].
    Η άνω όμως βασική Συνταγματική αρχή, παραβιάζεται βάναυσα εις βάρος της κατηγορίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που υπηρετούν ως υπαξκοί (άνδρες και γυναίκες) σε όλα τα επίπεδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τυγχάνοντες καταφανούς δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης.

    Σας ευχαριστώ για το βήμα

  • 31 Μαρτίου 2016, 21:56 | Νίκος

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) να υπάρξει προσθήκη η οποία να αναφέρει ότι μπορούν όλοι οι ΕΜΘ-ΕΠΟΠ να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις και να μπορούν να μεταταγούν, εφόσον έχουν πτυχίο, σε όλους τους κλάδους των ΕΔ, ασχέτως του κλάδου που υπηρετούν.

  • 31 Μαρτίου 2016, 20:33 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ. ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.
    β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΕΙ/ΑΣΣΥ .δ.Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.

  • 31 Μαρτίου 2016, 20:03 | Γιώργος

    Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), άρθρο 18, παράγραφος 18.γ του παρόντος νόμου, εκτιμώ ότι η τροποποίηση στο θέμα της αρχαιότητας μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και εθελοντών κινείται στο σωστό δρόμο καθότι αποκαθιστά την αδικία που είχε επιφέρει ο ισχύον νόμος,καθώς στελέχη προερχόμενα από εθελοντές με πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και εμπειρίας, καθίστανται νεότεροι νεοπροαχθέντων στελεχών προερχόμενων από ΑΣΣΥ. Επισημαίνω ότι σημαντικό θέμα αποτελεί η εναρμόνιση του 3865/2010 με τον 3883/2010.

  • 31 Μαρτίου 2016, 19:58 | Γιώργος

    Ο νόμος 2439/96, καθόριζε σωστά το θέμα της αρχαιότητας μεταξύ στελεχών που προέρχονται από ΑΣΣΥ και τους εθελοντές. Ωστόσο, ήρθε ο 3883/10, να το ανατρέψει και μέσα σε μία νύχτα, στελέχη νεοπροαχθέντα, να γίνονται αρχαιότεροι από στελέχη με 2,3 ή και 4 χρόνια στο βαθμό, κάτι εντελώς παράλογο. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επανέρθει ο 2439/96.
    Όσον αφορά τις επετηρίδες, προτείνω να κάνουμε μία επετηρίδα για τους εθελοντές που είχαν ως ελάχιστο κριτήριο το απολυτήριο Λυκείου, μία για τους προερχόμενους από σχολές υπαξιωματικών πριν την ένταξή τους στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων όπου κριτήριο ήταν να είσαι απόφοιτος Α΄Λυκείου και μία για τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ.Πιστεύω ότι έτσι θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και θα αποκατασταθεί το κύρος των ΑΣΣΥ.
    Ωστόσο, για να μιλήσουμε σοβαρά, το σημαντικότερο θέμα είναι η εναρμόνιση του 3883/2010 με τον 3865/2010, που πραγματικά έχει προκαλέσει προβλήματα. Αυτό μπορεί να γίνει απλά με την τροποποίηση της ημερομηνίας στο Ν 3883/10, άρθρο 91, παρ. 2, από 31/12/12 σε 31/12/14.
    Ευχαριστώ

  • 31 Μαρτίου 2016, 19:20 | Αποστόλης Κ.

    Αγαπητέ κύριε Δημήτρη της 30 Μαρτίου 2016, 21:47 , σας ευχαριστώ για το feedback , καθόσον μου δίνετε η δυνατότητα να αποδείξω …………..το αυταπόδεικτο ατόπημα του σκεπτικού σας.

    Για την διευκόλυνση της συνέχειας της συζήτησή μας απέναντι στους αναγνώστες παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έδωσε ο Κύριος Δημήτρης σε μένα στις 30 Μαρτίου 2016, 21:47 :

    ΄΄κ. Αποστόλη Κ λυπάμαι αλλά αγνοείται (ή κάνετε οτι αγνοείται)βασικές εννοιες και γεγονότα :

    α) Οι σχολές Υπξκων των Ε.Δ ονομάσθηκαν Ανωτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών πριν απο λίγο χρονικό διάστημα. Μέχρι το ετος 1989 (εάν θυμάμαι καλά το ετος ) απαραίτητη προυπόθεση για εισαγωγή σε σχολή Υπξκών ήταν να εισαι απόφοιτος Α Λυκείου σε αντίθεση με τους μονιμοποιηθέντες εκείνων των χρόνων που απαραίτητη προυπόθεση ηταν απόφοιτος (και οχι τελειόφυτος)Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή αναγνωρισμένου πτυχίου απο το ΥΠΕΠΘ (αναλόγως ειδικότητας) Μέσης Τεχνικής Σχολής.

    β) Ακόμα και οι σχολές Αξκών (ΣΣΕ,ΣΙ),πολλά χρόνια πρίν,ΔΕΝ θεωρούνταν Ανώτατες ΠΛΗΝ της ΣΝΔ οπου θεωρούνταν Ανώτατη απο ιδρύσεως της και ηταν εξαρχής 4 ετούς φοιτήσεως.
    Νομίζω λοιπόν οτι ο ισχυρισμός μου ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ αλλά μάλλον ειναι και επαρκώς ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΣ.

    Υ.Γ Να διευκρινίσω οτι δεν υπάρχει δάθεση αντιπαράθεσης αλλά ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων΄΄.

    Προκειμένου λοιπόν να στηρίξετε το επιχείρημά σας πως πρέπει πλέον οι εθελοντές ΑΞΚΟΙ όταν είναι ομοιόβαθμοι με τους ΑΞΚΟΥΣ από ΑΣΣΥ, να είναι αρχαιότεροι εφόσον έχουν προαχθεί προγενέστερα, αναφέρετε ότι,ο γράφων αυτή την ανάρτηση << ΑΓΝΟΕΙ (Η ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΑΓΝΟΕΙ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΞΚΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΑΝ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

    ΄΄Κρατείστε σας παρακαλώ πολύ την φράση :΄΄ πριν από λίγο χρονικό διάστημα΄΄ και αυτό διότι από το 1992 που εντάχθηκαν οι Σχολές Υπαξιωματικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις έως και τώρα που γράφεται αυτή η ανάρτηση έχουν παρέλθει 24 συναπτά έτη τα οποία για τον Κύριο Δημήτρη αποτελούν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ .

    Βέβαια είναι δικαίωμά σας να θεωρείται κάτι τέτοιο, αφού ο χρόνος ως μέγεθος αφενός μεν έχει υποκειμενική υπόσταση υπό το πρίσμα της μεταβολής του , αφετέρου δε έχει αντικειμενική και κοινώς αποδεκτή μονάδα μέτρησης ,το ΕΤΟΣ.

    Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία σας γράφετε στο (β) σκέλος της απάντησή σας ότι:
    <>.

    ΄΄Κρατείστε σας παρακαλώ πολύ την φράση :΄΄ πολλά χρόνια πριν ΄΄ και αυτό διότι από το 1982 που εντάχθηκαν οι Σχολές Αξιωματικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις έως και τώρα που γράφεται αυτή η ανάρτηση έχουν παρέλθει 34 συναπτά έτη τα οποία για τον Κύριο Δημήτρη αποτελούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Προσέξτε λοιπόν Κύριε Δημήτρη σε τι ατόπημα ΄΄πέφτετε΄΄ για να ισχυροποιήσετε………………. τον ισχυρισμό σας.

    Όταν αναφέρεστε στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), τα 24 έτη που είναι ενταγμένες στο Σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων αποτελούν για σας πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού το χαρακτηρίζετε στην απάντησή σας΄΄ πριν από λίγο χρονικό διάστημα΄΄.

    Όταν αναφέρεστε στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ), τα 34 έτη που είναι ενταγμένες στο Σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων αποτελούν για σας πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το χαρακτηρίζετε στην απάντησή σας ΄΄ πολλά χρόνια πριν΄΄.

    Εν κατακλείδι , οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ) μπήκαν στο Σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων κατά 10 έτη νωρίτερα από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), όμως , για τον Κύριο Δημήτρη τα 24 έτη για τις ΑΣΣΥ στο Σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων σημαίνει ότι μπήκαν πριν λίγο χρονικό διάστημα , ενώ τα 34 για τα ΑΣΕΙ στο Σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων σημαίνει ότι μπήκαν πολλά χρόνια πριν.

    Η διαφορά αγαπητέ Κύριε Δημήτρη είναι αυτή που αποτυπώθηκε στην προηγούμενή μου ανάρτηση η οποία και είναι βέβαια ανεξάρτητη από τον χρόνο ως μέγεθος όπως και αν ο καθένας μας τον έχει στο κεφάλι του:

    Οι απόφοιτοι από ΑΣΣΥ έχουν προέλευση Ανώτερης Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών.

    Οι εθελοντές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ανώτερης Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών.

  • 31 Μαρτίου 2016, 18:01 | ΑΚΑ

    Κυρίες, κύριοι,

    Λυπάμαι για την αντιπαράθεση μεταξύ των Αξιωματικών της ΠΑ που προέρχονται από μονιμοποιηθέντες εθελοντές και των συναδέλφων τους που προέρχονται από τη ΣΤΥΑ και τη ΣΥΔ. Επ’ αυτού επιτρέψτε μου 4 σύντομες παρατηρήσεις:

    1. Κυριολεκτικά μιλώντας, σήμερα δεν υπάρχουν Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ. θα υπάρξουν στο μέλλον (τότε οι εθελοντές θα είναι συνταξιούχοι, δεδομένου ότι οι τελευταίοι εισήλθαν το 1989). Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα εξισώνουν τον εαυτό τους οι Αξκοί που προέρχονται από σχολές Υπξκών διετούς φοίτησης, όπου εισήλθαν με ιδιότυπες εξετάσεις (όχι πανελλήνιες, ούτε ΑΣΕΠ)με αυτούς που θα υπάρξουν στο μέλλον από σχολές Υπξκών τριετούς φοίτησης, όπου εισήλθαν με πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν δεν κάνω λάθος στην Ευαγγελική παραπομπή…»τα καλά και συμφέροντα των ψυχών ημών». Αντιπαρέρχομαι.

    2. Ελάχιστοι από τους σημερινούς Αξκούς της ΠΑ που προέρχονται από σχολές Υπξκών (Υπσγοί και αρχαιότεροι) διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς δε διαθέτουν ούτε καν απολυτήριο Λυκείου (λογικό αφού δεν απαιτούνταν για την εισαγωγή τους στις Σχολές). Όμως κανένας ομοιόβαθμός τους προερχόμενος από μονιμοποίηση (κατάταξη μέχρι και το 1989) δεν υπάρχει που να μη διαθέτει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου. Εξάλλου αυτό ήταν το πνεύμα των νόμων με τους οποίους κατατάσσονταν. Αυτός ήταν ο λόγος της εξίσωσης (η ένταξη πίσω από τη Σειρά του έτους μονιμοποίησης, κλπ). Τα ουσιαστικά προσόντα κατά την κατάταξη. Και μη με παρεξηγήσετε. Ο μέντοράς μου στην ΠΑ, που είναι ακόμα εν ενεργεία και χαίρει του σεβασμού όλων, είναι Σγός απόφοιτος Α’ Λυκείου. Απλά ας το δεχτούμε ως μία πραγματικότητα, γιατί είναι πραγματικότητα (αποφεύγω να φέρω αρνητικά παραδείγματα, αν και υπάρχουν πάρα πολά).

    3. Μέχρι και τον Ν.3883, κανένας νόμος δεν προέβλεπε διάκριση στην αρχαιότητα μεταξύ των δύο αυτών »ειδών» Αξκών στην ΠΑ. Αντιθέτως, οι Νόμοι με τους οποίους κατετάγησαν προέβλεπαν κοινή εξέλιξη μετά τη νομιμοποίησή τους (δηλαδή ήδη από το βαθμό του Εσμία). Στο πλαίσιο αυτό, ως μία εξισορρόπηση για τα 2 έτη της σχολής λογίζονταν ένα έτος στο βαθμό του Υσμία και ένα επιπλέον έτος στο βαθμό του Εσμία, οπότε και ορκίζονταν μόνιμοι (πόσοι άραγε από εμάς που συμμετέχουμε στη συζήτηση έχουμε διαβάσει προσεκτικά αυτό το πρακτικό μονιμοποίησης;).

    4. Τα βαρύγδουπα περί σεβασμού στα ιδεώδη και στο έθνος, κλπ που επικαλούνται κάποιο συνάδελφοι δεν έχουν καμία θέση σε μία »τεχνική» συζήτηση. Αδιαμφισβήτητα, το κυοφορούμενο νομοσχέδιο περιέχει σημεία που επιφέρουν τριβές. Δεν είναι αυτός λόγος να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι η προέλευσή τους τους καθιστά θεματοφύλακες των εθνικών αξιών. Σε αντίθεση με ποιους άραγε; Δεν μπαίνω στον πειρασμό να κάνω μία τόσο αντιπαραγωγική, αν όχι επικίνδυνη, συζήτηση.

    Συγχωρείστε μου το φορτισμένο ύφος

    Ευχαριστώ για το Βήμα

    Με εκτίμηση

    Έλληνας εν ενεργεία Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας

    ΥΓ. Ας παραμείνει ως έχει η παράγραφος:»Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»

  • 31 Μαρτίου 2016, 17:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

    Α. ΠΡΟΤΑΣΗ:
    4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
    2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
    Β’ ΠΡΟΤΑΣΗ:
    18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

    «Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ. ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.
    β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

    γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

    δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

  • 31 Μαρτίου 2016, 16:16 | Νικόλαος Ζάννης 41η ΣΤΥΑ

    Θέμα 1ο: Αρχαιότητα μεταξύ Αποφοίτων ΑΣΣΥ και Εθελοντών

    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»

    Σχόλιο: Όπως οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους δλδ Αξκών εξ ΑΣΣΥ, Εθελοντών(και είναι απολύτως ορθό αυτό) επιβάλλεται και οι Αξκοί προερχόμενοι εξ ΑΣΣΥ(ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ) να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους. Έτσι αποδίδετε ο ελάχιστος σεβασμός στο κύρος, στην αξία και στην εν γένει προσφορά των στελεχών αυτών αλλά κυρίως στην ιστορία και την προσφορά των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών(ΑΣΣΥ) στο Έθνος.

    Εισήγηση: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

    Θέμα 2ο: Αποκατάσταση της αδικίας που επέφερε η διάταξη του Άρθρου 91 στους εισακτέους στις ΑΣΣΥ κατά τα έτη 1988-1989 (40η – 41η ΣΤΥΑ).

    Σχόλιο: Η μη εναρμόνιση μεταβατικών διατάξεων των Νόμων Ν.3865/2010 (Ασφαλιστικός νόμος) και του Ν.3883/2010(περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης) έχει δημιουργήσει σοβαρή δυσλειτουργία δλδ δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών (εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ 1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων όσο και επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.
    Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο -δτγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των.

    Παράδειγμα: Κατά το 35ο έτος υπηρεσίας τους οι κάτωθι σειρές ΣΤΥΑ θα φέρουν τους εξής βαθμούς:

    α. Τα στελέχη των σειρών έως την 39η ΣΤΥΑ: βαθμό Ασμχου ή Σμχοι εν αποστρατεία.
    β. … της 40η ΣΤΥΑ(εισαχθείς το 1988): βαθμό Επγού .
    γ. … της 41η ΣΤΥΑ(εισαχθείς το 1989) βαθμό Σγού.

    Η αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι κυρίως ηθικής και όχι οικονομικής φύσης !!!

    Εισήγηση: Προκειμένου να επέλθει ομαλότητα και αίσθημα δικαίου ως το Σύνταγμα ορίζει, εισηγούμε τον πλήρη εναρμονισμό των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:

    « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

    Καλό απόγευμα και ευχαριστώ που μέσω αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας μου δόθηκε επωνύμως η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου τις οποίες τις έχω καταθέσει και εγγράφως πριν τρία (3) έτη στην υπηρεσία μου !

  • 31 Μαρτίου 2016, 15:00 | maria

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ

    ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΔΙΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.

    Έτσι παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί σε μόλις 3 μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται οι συνάδελφοι ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με ένα πολίτη.

    Ωστόσο δεν τελειώνει εδώ η διαφορετική και άνιση – άδικη αντιμετώπιση έναντι των λοιπών συναδέλφων μας. Ειδικότερα σύμφωνα με το Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις») Άρθρο 9, ορίζεται ότι:

    Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ονομασία τους ως Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών με ειδικότητα Αξιωματικού, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3, κατά τις ισχύουσες διατάξεις προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12.
    ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητά τους προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12. Άρθρο 12, ορίζεται ότι:

    Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ που διαφορετικό της ειδικότητά τους αλλά συναφές της ειδικότητας της προς κάλυψη θέσης…

    Με απόφαση του Ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου, που εκδίδεται μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, καθορίζονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες οι θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται και δημοσιεύονται με μέριμνα του οικείου ΓΕ. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως οι θέσεις, οι ειδικότητες, τα προσόντα των μετατασσομένων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου.

    • Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής: α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης.

    •Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν …. β. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ , Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και μόνο για τις αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που ήδη κατέχουν ….».

    •Δικαίωμα υποβολής μετάταξης έχουν …. β. Εθελοντές Μακράς Θητείας που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής».

    Προκύπτει λοιπόν “ότι, για ακόμη μία φορά οι Έλληνες στρατιωτικοί θεσμού ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας), οι οποίοι πολλάκις στο παρελθόν έτυχαν διαφορετικής και άνισης – άδικης αντιμετωπίσεως έναντι των λοιπών συναδέλφων, διαφοροποιούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εύλογη αιτία, αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) και τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Αξιωματικών. Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως
    προφανώς, εκ παραδρομής, ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ που προσιδιάζει στην ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης”

    Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ΕΜΘ της ΠΑ γιατί δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο οι κατέχοντες συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες ουδόλως υφίστανται για τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαφέστατα καθορίζεται ότι: «… Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, Εθελοντών – Εθελοντριών Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ ….», αποκλείοντας τους ΕΜΘ άλλων ειδικοτήτων που τυγχάνει να κατέχουν τα ζητούμενα πτυχία για τις προς κάλυψη θέσεις, σε αντίθεση με τους Μονίμους Υπαξιωματικούς για το οποίους καθορίσθηκε, ότι: «… Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: α. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, αποφοίτων ΑΣΣΥ, μόνιμοι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, …», χωρίς κανέναν περιορισμό κατοχής ειδικότητας….

    Κ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ Πληθώρα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εθελοντές και τις εθελόντριες Μακράς Θητείας, το πλέον όμως σοβαρό, το οποίο αγγίζει άμεσα την ηθική υπόστασή τους ως εργαζομένων, κοινωνικών ατόμων και νοητικών όντων, είναι το ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟ, το οποίο άλλωστε ελάχιστα συναρτάται με υλική ικανοποίησή τους.
    Το Προεδρικό Διάταγμα 21/1991 που ρυθμίζει την ιεραρχική εξέλιξή τους μέχρι τον βαθμό του ανθστού στα 35 χρόνια υπηρεσίας, κατ’ εξαίρεση από άλλες κατηγορίες υπαξκών εξελισσόμενων μέχρι τον βαθμό του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη, καίτοι εισήλθαν με το ίδιο τυπικό προσόν με αυτούς (Απολυτήριο Λυκείου), καίτοι ζουν και εργάζονται κάτω από τις ίδιες πραγματικές και νομικές συνθήκες και έχουν το ίδιο μισθολογικό πλαίσιο με αυτούς, αποτελεί γέννημα αρτηριοσκληρωτικών εγκεφάλων, οι διατάξεις του οποίου υποτιμούν την ηθική και λογική υπόστασή τους και καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια τους, καθιστώντας το βαθμολογικό καρκίνωμα που φωλιάζει στην ψυχή τους και παραλύει κάθε προσπάθεια αποδόσεως, αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, υπηρεσιακής συνειδήσεως και αγάπης για το επάγγελμα.

    Επιτακτική τυγχάνει η αναβάθμιση του θεσμού των Εθελοντών – Εθελοντριών Μακράς Θητείας και η αναγνώριση της κατηγορίας τους ως γνήσιων τέκνων του στρατεύματος, μέσα στα πλαίσια της Συνταγματικής επιταγής για ίση μεταχείρισης, με ιεραρχική εξέλιξη αντίστοιχη των Εθελοντριών και των ανακαταταγμένων και Εθελοντών υπαξκών.

    Το αίτημά τους ερείδεται στα ακόλουθα συγκριτικά στοιχεία:
    α. Εθελοντές που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του 445/74, μετά τη μονιμοποίησή τους, εντάχθηκαν στην επετηρίδα μονίμων υπαξιωματικών μετά τους υπηρετούντες και εξελίχθηκαν όπως οι ομοιόβαθμοί τους σύμφωνα με το Ν.Δ. 445/74 (άρθρο 5 παρ. 9), φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη.
    β. Ενώ ήταν σε ισχύ ο θεσμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας και ο θεσμός των ΕΠΟΠ, με τις συνδυασμένες διατάξεις του Ν.1848/89 (άρθρο 13 παρ. 4-5), του Π.Δ. 21/4-2-1991, καθώς και του Ν.Δ. 445/1974, προσλήφθηκαν υπαξιωματικοί (έτη 1985-2007), οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην κατηγορία των ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ και είχαν βαθμολογική εξέλιξη μέχρι του βαθμού Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη ή και περαιτέρω με τα ίδια προσόντα ή και λιγότερα ανά περίπτωση από την Β’ Λυκείου.
    γ. Τα έτη 1979,1980, 1981 και 1982 κατετάγησαν, σταδιακά, στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γυναίκες στρατιωτικοί κατά τις διατάξεις του Ν. 705/1977 «Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων».
    Στο άρθρο 7 παρ. 1 καθορίζετο ότι οι Εθελόντριες εξελίσσονται βαθμολογικά όπως και οι άνδρες των αυτών κατηγοριών. Η επαγγελματική εξέλιξη των ανδρών Εθελοντών Υπαξιωματικών και συνεπώς και των γυναικών, ρυθμίζετο με το αρθρο 47 του ΝΔ 445/74, στο οποίο αναφέρεται ότι εξελίσσονται μέχρι του βαθμού του Αρχισμηνία.
    Προκειμένου ακολούθως να μην παραμείνουν με καταληκτικό βαθμό και μισθολογική εξομοίωση σε Αρχιλοχία, Αρχικελευστή, Αρχισμηνία, έγινε σχετική ρύθμιση και με την παρ. 5 άρθρου 13 του Ν.1848/89 εντάχθηκαν και αυτές κατ’ αναλογία στην παρ. 4 του ιδίου άρθρου όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 4 άρθρου 7 του Νόμου 2913/2001 μαζί με τους ΕΜΘ, ώστε να μπορούν και εκείνες να προάγονται στο καταληκτικό βαθμό του Ανθυπασπιστή.
    Περαιτέρω με το άρθρο 13 του Νόμου 3257/2004, οι Εθελόντριες μονιμοποιούμενες εξελίσσονται ήδη όπως οι άνδρες εθελοντές ομοιόβαθμοί τους μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη (παρ. 3(β) (δ) άρθρου 23 Ν.3883/2010.
    Συμπερασματικά και αναλογικά με την εξέλιξη των εθελοντριών λεκτέα τα ακόλουθα:
    – Εφόσον οι εθελόντριες του Νόμου 705/77 μη μονιμοποιούμενες.
    α. Ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.Δ.445/74 όπως και για τους άνδρες εθελοντές οπλίτες. (προαγωγή μέχρι Αρχισμηνίες)
    β. Βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 21/91 θεωρούνται ΕΜΘ, μάλιστα δε στο άρθρο 2 του ιδίου διατάγματος γίνεται σαφής αναφορά καθορισμού των βαθμών τους από κοινού με τους ΕΜΘ ως μια κατηγορία.
    – Εφόσον αργότερα οι εθελόντριες μονιμοποιούμενες.
    Εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 9 άρθρου 46 του Ν.Δ/τος 445/74 στην ιεραρχική εξέλιξη των μονίμων υπαξιωματικών, δηλαδή μονιμοποιούμενες εντάσσονται στο αριστερό της σειράς των μονίμων υπαξιωματικών των οποίων την βαθμολογική εξέλιξη ακολουθούν, συνακόλουθα και οι ΕΜΘ που προέρχονται από ΟΠΥ – ΕΠΥ, μονιμοποιηθέντες ήδη (μετά από πολλά χρόνια) θα πρέπει αναλογικά να διέπονται από τις διατάξεις περί μονιμοποιουμένων εθελοντών του ΝΔ 445/74 καθότι ισχύουν και γι’ αυτούς όλες οι διατάξεις περί μονίμων υπαξιωματικών σύμφωνα με την παρ. 2 άρθ. 1 του Π.Δ. 44/2003.
    Επισημαίνεται σχετικά ότι με το Π.Δ. 44/2003 δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη ιεραρχικής εξέλιξής τους, καθότι πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν.
    Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνάδελφοί τους εθελόντριες που είναι και αυτές εθελόντριες Μακράς Θητείας (άρθρο 1 Π.Δ. 21/91), μετά τη μονιμοποίησή τους απολαμβάνουν τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαξκών παραγωγικών σχολών, καίτοι στις εγκυκλίους πρόσληψής τους προβλέπετο και υπέγραφαν ότι θα διέποντο από τις διατάξεις των ανδρών εθελοντών και βαθμολογικά θα έφθαναν μέχρι Αρχιλοχίες, Αρχικελευστές, Αρχισμηνίες (άρθρο 47 Ν.Δ.445/74).

    Ευχαριστουμε…Εύχομαστε τα καλύτερα για όλους, αναμένοντας τη θετική ανταπόκριση στα αιτήματά ΌΛΩΝ μας

  • 31 Μαρτίου 2016, 15:33 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ εισαχθέντες τα έτη 1988-89 έχουν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγωγής(εγκυκλίου -κατατακτηρίων εξετάσεων) και εκπαίδευσης(κανονισμού σχολής και έτη φοίτησης) με τους αρχαιοτέρους αυτών Αξιωματικούς προερχόμενους από την ίδια Σχολή κ’ παρόλα αυτά ακολουθούν άλλη ιεραρχική εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα: Οι εισαχθέντες μέχρι και το 1987 ακολουθούν τον ν.2439/1996(ΦΕΚ 219/Α’) περί προαγωγών και εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89 σύμφωνα με τον ν.3883/10 έχουν διαφορετική εξέλιξη(έτη παραμονής στους βαθμούς)και καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ εισαχθέντες τα έτη 1988-89 έχουν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγωγής(εγκυκλίου -κατατακτηρίων εξετάσεων) και εκπαίδευσης(κανονισμού σχολής και έτη φοίτησης) με τους αρχαιοτέρους αυτών Αξιωματικούς προερχόμενους από την ίδια Σχολή κ’ παρόλα αυτά ακολουθούν άλλη ιεραρχική εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα: Οι εiισαχθέντες μέχρι και το 1987 ακολουθούν τον ν.2439/1996(ΦΕΚ 219/Α’) περί προαγωγών και εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89 σύμφωνα με τον ν.3883/10 έχουν διαφορετική εξέλιξη(έτη παραμονής στους βαθμούς)και καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη. Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία μεταξύ ομοίων. Παρόλα αυτά ούτε εφαρμογή του ν.3883/10(αρθρο91) γίνεται καθώς αυτός προβλέπει την προαγωγή αποφοίτων ΑΣΣΥ σε Αξιωματικούς στα 19 έτη υπηρεσίας ενώ οι παραπάνω 3 τάξεις προήχθησαν στα 20 έτη. Αποτέλεσμα δε αυτής της ανομίας που υφίσταται ήδη 6 χρόνια είναι πώς οι δύο αυτές τάξεις δεν θα προαχθούν ποτέ στο καταληκτικό βαθμο του Ταγματάρχη όπως ο νόμος προβλέπει καθώς δεν θα αρκούν πλέον τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας τους. Είναι σαφές λοιπόν πως υπάρχει μια μεγάλη αδικία-ανομία προς τις δύο αυτές τάξεις και με την παρούσα τροποποίηση θεμάτων ιεραρχίας πρέπει να εξαλειφθεί. Προτείνεται λοιπόν η εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).

  • 31 Μαρτίου 2016, 14:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κατά την ψήφιση το νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-12 σε 31-12-14 όσοι συμπληρώνουν 25έτη πραγματικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8(δ) ,αρθ.3 του Ν.2439/96.

  • 31 Μαρτίου 2016, 14:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κατά την ψήφιση το νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του νόμου 3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-12 σε 31-12-14 όσοι συμπληρώνουν 25έτη πραγματικής υπηρεσίας υπάγονται σε διατάξεις του Ν.2439/96.