Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:

« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»

3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»

9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»

20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

  • 4 Απριλίου 2016, 14:49 | ΡΟΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 14:57 | ΣΙΜΟΣ

    Σε ότι αφορά την αντικατάσταση- τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:
    1) Προφανώς ο νομοθέτης με αυτό το άρθρο επιθυμεί να προβλέψει την κάλυψη τυχόν κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων των Ε.Δ., από πτυχιούχους στην ειδικότητά τους Ε.Μ.Θ. και ΕΠ.ΟΠ. .
    2) Είναι αλήθεια πως παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. (π.χ. στην ειδικότητα του μουσικού), να υπάρχουν (ή θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον) κενά οργανικών θέσεων Μονίμων Υπαξιωματικών και κατωτέρων Αξιωματικών,. Αυτό προέκυψε διότι ο θεσμός των Ε.Μ.Θ. και μετέπειτα των ΕΠ.ΟΠ. αντικατέστησε τον θεσμό των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 με τον οποίο καλύπτονταν οι θέσεις αυτές μέχρι πριν λίγα χρόνια.
    3) Οι παραγωγικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι μέχρι σήμερα διετούς φοίτησης και δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους τους να φτάσουν μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου. Υπάρχουν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ από το κράτος σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές – π.χ. Ι.Ε.Κ., Ωδεία, κτλ ) που, μπορεί μεν να μην είναι χαρακτηρισμένες ως Ανώτατης Εκπαίδευσης, απαιτούν όμως πολυετή φοίτηση –πολύ πάνω των δύο ετών- για την απόκτηση ενός τίτλου Σπουδών και οι απόφοιτοί τους εξασφαλίζουν λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημειώνεται εδώ πως για την απόκτηση ενός Διπλώματος μουσικού οργάνου από Ωδείο απαιτούνται το λιγότερο εννέα έτη σπουδών. Επιπλέον σε άλλους φορείς του Δημοσίου τα πτυχία και τα διπλώματα των αποφοίτων των αναγνωρισμένων από το κράτος Ωδείων έχουν αναγνωρισθεί με νομοθετική ρύθμιση ως Τ.Ε. ή Π.Ε. (ανάλογα αν πρόκειται για πτυχίο ή δίπλωμα μουσικού οργάνου) και δίνουν την δυνατότητα στους κατόχους τους να εργάζονται ως καθηγητές μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως επιστημονικό προσωπικό στους Ο.Τ.Α. (μουσικοί συμφωνικών ορχηστρών, μπαντών, αρχιμουσικοί) κ.α. .
    Γιατί να μην αναγνωρισθούν με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση και από το Υ.ΕΘ.Α. οι τίτλοι Μουσικών και άλλων Σπουδών από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ από το κράτος εκπαιδευτικά ιδρύματα;
    Γιατί λοιπόν να μην ενταχθούν και οι Ε.Μ.Θ. & ΕΠ.ΟΠ. απόφοιτοι αυτών των σχολών στην ευνοϊκή ρύθμιση που προωθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, τη στιγμή που μάλιστα οι περισσότεροι σπούδασαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους, με δικά τους έξοδα, χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο την υπηρεσία τους και κυρίως οι γνώσεις – δεξιότητες που απέκτησαν επέβησαν προς όφελος της υπηρεσίας;
    Γιατί να μην επιβραβευθεί με μια ευνοϊκή, και γι’ αυτούς, ρύθμιση ο κόπος και οι σπουδές τόσων ετών;;;
    Προτείνω λοιπόν την εξής τροποποίηση:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ή πτυχίο – δίπλωμα άλλης αναγνωρισμένης από το κράτος σχολής (Ι.Ε.Κ., Ωδεία κ.α.) μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 4 Απριλίου 2016, 13:25 | Εθελοντής Μακράς Θητείας

    Σχετικά με την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), πρέπει να υπάρξει και κάποια πρόβλεψη για αυτούς τους ΕΜΘ που το πτυχίο τους ή το μεταπτυχιακό τους δεν προσιδιάζει με τις ειδικότητες του κλάδου τους. Με αυτούς τι θα γίνει; Τίποτα; Υπάρχει η πολυτέλεια, να αδιαφορούν οι ένοπλες δυνάμεις για τα στελέχη τους που πιστοποιήθηκαν από οιοδήποτε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα;
    Δεν θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο νομοθέτης και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων;

    Μια πρόταση μπορεί να είναι η εξής:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που φέρουν ή με την ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 4 Απριλίου 2016, 13:00 | Αριστοτέλης Τσάκας Αμπατζής

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 13:21 | ΡΟΣΤΑΝ ΠΑΝ. 10η ΣΕΙΡΑ ΣΜΥΝ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 12:08 | παντελης

    Μετά από 5 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε σε μία νύκτα με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501/Σ.423/16 Σεπτ 2014, ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.Σας ευχαριστώ

  • 4 Απριλίου 2016, 11:37 | ΣΠΥΡΟΣ

    Πάνω στο προηγούμενο σχόλιό μου προσθέτω κι αυτό:
    1) Σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθ 1356, Τεύχος δεύτερο, το πτυχίο αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής (αναγνωρισμένα με ΦΕΚ ωδεία), θεωρείται προσόν για την απόδοση μουσικής ειδίκευσης στους εκπαιδευτικούς μουσικής και γενικής παιδείας των Μουσικών γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
    Οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών (4τους φοιτήσεως με παράδοση εργασίας και πρακτικής εξάσκησης), αποτελούν πτυχία ανωτέρων θεωρητικών, με ειδικότητες μαέστρων μουσικών συνόλων κτλ.
    2) Σύμφωνα με τον αριθμο εγκ 27 τις 31 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται αυτοδίκαιη κατάταξη των Μουσικών των ΟΤΑ, στον κλάδο ΤΕ Μουσικών (αρθρ 26 παράγραφος 8).
    3) Στις Μουσικές των ΕΔ, είναι ορατό το κενό διοικήσεως αφού ο θεσμός των εθελοντών έχει πάψει να ισχύει και οι ΕΜΘ που πλαισιώνουν αυτές τις μονάδες δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
    Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ΕΜΘ πτυχιούχοι που μένουν αχρησιμοποίητοι από την υπηρεσία.

    Προτείνω, από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος αναγνωρίζει την σοβαρότητα των τίλων σπουδών (ανωτέρων θεωρητικών), των αναγνωρισμένων με ΦΕΚ μη Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, να αναγνωριστούν και από το ΥΠΕΘΑ, με αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των ΕΜΘ (Μουσικών) για το καλό της υπηρεσίας.

  • 4 Απριλίου 2016, 11:50 | ΣΠΥΡΟΣ

    Σε ότι αφορά την αντικατάσταση- τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:
    1) Προφανώς ο νομοθέτης με αυτό το άρθρο επιθυμεί να προβλέψει την κάλυψη τυχόν κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων των Ε.Δ., από πτυχιούχους στην ειδικότητά τους Ε.Μ.Θ. και ΕΠ.ΟΠ. .
    2) Είναι αλήθεια πως παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. (π.χ. στην ειδικότητα του μουσικού), να υπάρχουν (ή θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον) κενά οργανικών θέσεων Μονίμων Υπαξιωματικών και κατωτέρων Αξιωματικών,. Αυτό προέκυψε διότι ο θεσμός των Ε.Μ.Θ. και μετέπειτα των ΕΠ.ΟΠ. αντικατέστησε τον θεσμό των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 με τον οποίο καλύπτονταν οι θέσεις αυτές μέχρι πριν λίγα χρόνια.
    3) Οι παραγωγικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι μέχρι σήμερα διετούς φοίτησης και δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους τους να φτάσουν μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου. Υπάρχουν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ από το κράτος σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές – π.χ. Ι.Ε.Κ., Ωδεία, κτλ ) που, μπορεί μεν να μην είναι χαρακτηρισμένες ως Ανώτατης Εκπαίδευσης, απαιτούν όμως πολυετή φοίτηση –πολύ πάνω των δύο ετών- για την απόκτηση ενός τίτλου Σπουδών και οι απόφοιτοί τους εξασφαλίζουν λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημειώνεται εδώ πως για την απόκτηση ενός Διπλώματος μουσικού οργάνου από Ωδείο απαιτούνται το λιγότερο εννέα έτη σπουδών. Επιπλέον σε άλλους φορείς του Δημοσίου τα πτυχία και τα διπλώματα των αποφοίτων των αναγνωρισμένων από το κράτος Ωδείων έχουν αναγνωρισθεί με νομοθετική ρύθμιση ως Τ.Ε. ή Π.Ε. (ανάλογα αν πρόκειται για πτυχίο ή δίπλωμα μουσικού οργάνου) και δίνουν την δυνατότητα στους κατόχους τους να εργάζονται ως καθηγητές μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως επιστημονικό προσωπικό στους Ο.Τ.Α. (μουσικοί συμφωνικών ορχηστρών, μπαντών, αρχιμουσικοί) κ.α. .
    Γιατί να μην αναγνωρισθούν με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση και από το Υ.ΕΘ.Α. οι τίτλοι Μουσικών και άλλων Σπουδών από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ από το κράτος εκπαιδευτικά ιδρύματα;
    Γιατί λοιπόν να μην ενταχθούν και οι Ε.Μ.Θ. & ΕΠ.ΟΠ. απόφοιτοι αυτών των σχολών στην ευνοϊκή ρύθμιση που προωθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, τη στιγμή που μάλιστα οι περισσότεροι σπούδασαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους, με δικά τους έξοδα, χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο την υπηρεσία τους και κυρίως οι γνώσεις – δεξιότητες που απέκτησαν επέβησαν προς όφελος της υπηρεσίας;
    Γιατί να μην επιβραβευθεί με μια ευνοϊκή, και γι’ αυτούς, ρύθμιση ο κόπος και οι σπουδές τόσων ετών;;;
    Προτείνω λοιπόν την εξής τροποποίηση:
    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ή πτυχίο – δίπλωμα άλλης αναγνωρισμένης από το κράτος σχολής (Ι.Ε.Κ., Ωδεία κ.α.) μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 4 Απριλίου 2016, 11:38 | ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 4 Απριλίου 2016, 09:14 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Μετά από 6 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501/Σ.423/16 Σεπτ 2014, ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

    Σας ευχαριστώ
    ΑΝΤΩΝΗΣ

  • 4 Απριλίου 2016, 08:49 | ΚΩΣΤΑΣ

    Μετά από 5 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501/Σ.423/16 Σεπτ 2014, ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

    Σας ευχαριστώ
    ΚΩΣΤΑΣ

  • 4 Απριλίου 2016, 08:32 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Μετά από 5 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501/Σ423/16 Σεπ 2014, ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

    Σας ευχαριστώ
    ΑΝΤΩΝΗΣ

  • 4 Απριλίου 2016, 08:03 | Ιωάννης Κούτρας (πρόεδρος ΕΣΜΑ)

    Κατόπιν της ψήφισης του ν.3883/2010 και εφαρμογής της νέας δομής δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με το ν.3978/2011, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα για περαιτέρω βελτιώσεις σε θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των Αξιωματικών. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα ορισμού της ιεραρχίας μεταξύ των Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΕΙ σε σχέση με αυτούς που δεν προέρχονται από αυτά, των Αξιωματικών Ιπταμένων, Μηχανικών, Αεράμυνας και Αξιωματικών Σωμάτων της ΠΑ, και επακόλουθα ο επανακαθορισμός της ιεραρχίας μεταξύ των Αξιωματικών όλων των λοιπών Κλάδων των ΕΔ.
    Με την προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν.3883/2010 (Α’ 167) επιχειρείται βελτιωτική διατύπωση στον νόμο, κυρίως ό,τι αφορά στην εναρμόνιση της αρχαιότητας μίας επιχειρησιακά κρίσιμης ειδικότητας της ΠΑ (άρθρο 36), ήτοι Αξιωματικών Μηχανικών (Μ) με το καθεστώς που διέπει τις αντίστοιχες ειδικότητες του ΣΞ και του ΠΝ, λαμβάνοντας υπόψη την σαφή διάκριση των Αξιωματικών Ιπταμένων και Μηχανικών της ΠΑ, από τις λοιπές ειδικότητες Σωμάτων της ΠΑ, όπως καθορίζεται σαφώς στην παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.3883/2010, κατ’ αντιστοιχία με την διάκριση μεταξύ των αντιστοίχων ειδικοτήτων και Σωμάτων του ΣΞ και ΠΝ.

    Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 του ν.3883/2010 γίνεται διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων των Κλάδων των ΕΔ, βάσει της οποίας ρυθμίζονται θέματα αρχαιότητας μεταξύ ομοιοβάθμων διαφορετικών ειδικοτήτων, τόσο διακλαδικά όσο και εντός του αυτού Κλάδου. Στην κατηγοριοποίηση αυτή υφίσταται ήδη αναγνώριση και διαχωρισμός των προαναφερθέντων δύο ειδικοτήτων της ΠΑ (Ιπταμένων και Μηχανικών) από τους Αξιωματικούς Σωμάτων της ΠΑ, όπως ισχύει και για τους άλλους δύο Κλάδους των ΕΔ (ΠΝ και ΣΞ). Εντούτοις, για την ΠΑ και μόνο, δεν υφίσταται αντίστοιχη ρύθμιση της αρχαιότητας που ισχύει για τους άλλους Κλάδους για την ειδικότητα Μηχανικών σε σχέση με τους Αξιωματικούς Σωμάτων.

    Επισημαίνεται ότι, αποστολή των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ αποτελεί η σχεδίαση, οργάνωση, λειτουργία, έλεγχος και διοίκηση του συστήματος υποστήριξης των συστημάτων (οπλικών και μη οπλικών) και υποδομών της ΠΑ. Η ανωτέρω ειδικότητα μαζί με αυτή των Ιπταμένων εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και αποφοιτούν από αντίστοιχα ισάριθμα τμήματα του αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος ΑΣΕΙ, δηλαδή της Σχολής Ικάρων.

    Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής των Μηχανικών της ΠΑ (ΣΜΑ) στις πανελλήνιες/πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τις υψηλότερες στην σχετική κατηγορία Σχολών. Ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής διαδικασίας επιλογής, διασφαλίζεται ένα πολύ υψηλό γνωστικό υπόβαθρο στην Κατεύθυνση Μηχανικών του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων. Το επίπεδο των Αξιωματικών Μηχανικών γίνεται ακόμα υψηλότερο κατά την διάρκεια της καριέρας τους, καθώς η πλειονότητα αυτών, πέραν των υπηρεσιακών εκπαιδεύσεων και των σχολείων υποστήριξης οπλικών συστημάτων, αποκτά μεταπτυχιακούς τίτλους εξειδίκευσης ή ακόμα και διδακτορικά διπλώματα, διαπρέποντας και στον ακαδημαϊκό τομέα. Ο συνδυασμός της στρατιωτικής εκπαίδευσης με το υψηλό επίπεδο γνώσεων διασφαλίζει την υψηλή αποτελεσματικότητα στην υποστήριξη – βελτίωση των οπλικών συστημάτων της ΠΑ και των ΕΔ εν γένει, από την Πολεμική Μοίρα Α/Φ και τις Μονάδες ραντάρ – αντιαεροπορικών συστημάτων, στα Εργοστάσια των ΕΔ, καθώς και την ευρεία επιτελική αντίληψη στα Επιτελεία – Διοικήσεις – Διευθύνσεις κλπ.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ισχύουσες διατάξεις του ν.3883/2010, πέραν της αναντιστοιχίας στην ρύθμιση αρχαιότητας ανάμεσα σε ομοιόβαθμους Αξιωματικούς της αυτής ειδικότητας διαφορετικών Κλάδων (π.χ. Μηχανικοί ΠΝ, Μηχανικοί ΣΞ σε σχέση με Μηχανικούς ΠΑ), δημιουργούν δυσχέρεια στην στελέχωση οργανικών θέσεων Διοίκησης. Ειδικά στις διακλαδικές υπηρεσίες – διακλαδικό περιβάλλον, το πρόβλημα συνίσταται σε αδυναμία βέλτιστης αξιοποίησης του προσωπικού εξαιτίας του περιορισμού της αρχαιότητας, ήτοι πρακτική αδυναμία κατάληψης θέσεων Τμηματάρχη ή Διευθυντή από Αξιωματικούς της ειδικότητας Μηχανικού σε διακλαδικό περιβάλλον, ακόμα και όταν αυτές σχετίζονται με αντικείμενα που άπτονται άμεσα με την αποστολή τους. Συγκεκριμένα, για να προΐσταται οργανικής μονάδας (Διεύθυνσης, Τμήματος) ή ακόμα και ομάδας εργασίας ή επιτροπής, Αξιωματικός Μηχανικός της ΠΑ θα πρέπει να είναι ανώτερος σε βαθμό από όλους τους συμμετέχοντες Αξιωματικούς Οπλών ΣΞ, Μαχίμων και Μηχανικών ΠΝ και Ιπταμένων της ΠΑ. Διαμορφώνεται συνεπώς η κατάσταση όπου τα αντικείμενα της Τεχνικής Υποστήριξης της ΠΑ διαχειρίζονται σε επίπεδο θέσεων διοίκησης Αξιωματικοί άλλων Κλάδων ή/και ειδικοτήτων, οι οποίοι συμφώνως των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 περί του χρόνου παραμονής των Αξιωματικών ανά βαθμό. δύναται να έχουν αποφοιτήσει από ΑΣΕΙ έως και έξι (6) έτη μετά την αποφοίτηση των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένας, π.χ., Επισμηναγός Μηχανικός να θεωρείται πάντα νεώτερος από έναν ομοιόβαθμό του Ιπτάμενο, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και 5 έτη νεώτερος του ως προς την Σειρά Σχολής Ικάρων, καταλύοντας έτσι την βασική έννοια της αρχαιότητας βάσει χρόνου υπηρεσίας!

    Συμφώνως των ανωτέρω, σκοπός της τροποποίησης είναι αφενός η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της οργάνωσης και λειτουργίας διακλαδικών σχηματισμών ή υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήτοι Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν.3433/2006, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 108 του ν.3978/2011, και αφετέρου η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των σχηματισμών και οργάνων διοίκησης της ΠΑ, ώστε να αποφεύγονται δυσχέρειες στην στελέχωση θέσεων διοίκησης και υψηλής ευθύνης της ΠΑ, με γνώμονα την βέλτιστη αξιοποίηση του γνωστικού επιπέδου και της εμπειρίας των Αξιωματικών, ιδιαιτέρως σε αντικείμενα περί σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων ή υποστήριξης των σύγχρονων συστημάτων και των ιπτάμενων μέσων των ΕΔ. Τέλος, καθίσταται σαφές ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση της αρχαιότητας, δεν διασαλεύεται η εύρυθμη διενέργεια επιχειρήσεων πρώτης γραμμής, δεδομένου ότι αυτές διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με την συμμετοχή Αξιωματικών Ιπταμένων.

    Είναι προφανές ότι η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ ουδόλως θίγει τα συμφέροντα κανενός ούτε δημιουργεί οικονομικό κόστος για την υπηρεσία, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με την εξάλειψη της ανωτέρω ανισότητας – αδικίας – δυσλειτουργίας.

    Συμπερασματικά, με την προτεινόμενη τροποποίηση:
    • Αποσαφηνίζεται η ιεραρχία των Αξιωματικών του ΣΞ, του ΠΝ και της ΠΑ που προέρχονται από ΑΣΕΙ σε σχέση με αυτούς που δεν προέρχονται από αυτά, με την ορθή επαναδιατύπωση της παραγράφου 14 του άρθρου 36 του ν.3883/2010, ως εξής:
    14. Αξιωματικοί του ΣΞ, του ΠΝ και της ΠΑ που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά.
    • Αποσαφηνίζεται η ιεραρχία των ειδικοτήτων Αξιωματικών της ΠΑ, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του ν.3883/2010, αναγνωρίζοντας την ιεραρχική σχέση μεταξύ των Αξιωματικών Ιπταμένων, Μηχανικών και των Σωμάτων, με την επαναδιατύπωση των παραγράφων 12.α, 13.α, 15 και 20 του άρθρου 36 καθώς και την προσθήκη της νέας παραγράφου 13.ε του άρθρου 36 του ν.3883/2010, σε αντιστοιχία με την παράγραφο 18 του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ως εξής:
    (13) – (18). Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.

    Προσθήκη νέας υποπαραγράφου
    γ. Οι Αξιωματικοί Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    • Αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα ιεραρχίας και οργάνωσης, που έχουν ήδη προκύψει κατόπιν της θέσης σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 91 «Έναρξη Ισχύος» του ν.3883/2010 και δη της έναρξης ισχύος της υποπαραγράφου 13α του άρθρου 36, με ανάλογη επαναδιατύπωση της παραγράφου 4 του άρθρου 91 του ν.3883/2010, ως εξής:

    4. Οι διατάξεις των άρθρων 15 έως 22 και 24 έως 29, του άρθρου 31, της υποπαραγράφου 1.α του άρθρου 32 και του άρθρου 34 εφαρμόζονται από 1.1.2012.

    • Εναρμονίζονται οι προβλέψεις του νόμου με τα ισχύοντα σε όλες τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις.

  • 4 Απριλίου 2016, 07:34 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΡΑΣΑΝΗΣ

    Στο Άρθρο 9, παράγραφος 2 να μην καθορίζεται η στρατιωτική ειδικότητα σε σχέση με τις σπουδές για την μετάταξη Εθελοντών Υπαξιωματικών στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, διότι:
    α. Οι προβλεπόμενες ειδικότητες Μονίμων – Εθελοντών Οπλιτών – σύμφωνα με τον ΣΚ 105-2 – σε πολλά Ο-Σ δεν έχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ.
    β. Οι Διοικητικοί Μόνιμοι Υπαξιωματικοί χρησιμοποιούνται ακριβώς ως τέτοιοι (διοικητικοί). Ένας Εθελοντής Υπαξιωματικός τι πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών πρέπει να διαθέτει για να ενταχθεί στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών ως Διοικητικός; Προφανώς, ακόμα και ο τίτλος Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν μπορεί να τον καλύπτει.
    γ. Στην περίπτωση που ένας Εθελοντής Υπαξιωματικός διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, που όμως δεν προσιδιάζουν σε αντίστοιχη στρατιωτική ειδικότητα, δεν είναι τουλάχιστον άδικο να παραμείνει Εθελοντής Υπαξιωματικός, αντί η Υπηρεσία να τον «εκμεταλλευτεί»;

    Ως εκ τούτου προτείνεται η αλλαγή της παραγράφου 2 του Άρθρου 9 ως κάτωθι:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους ή Διοικητικού – σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών τους δεν προσιδιάζει σε αντίστοιχη στρατιωτική ειδικότητα, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

  • 4 Απριλίου 2016, 00:23 | ΣΙΜΟΣ

    1) Σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθ 1356, Τεύχος δεύτερο, το πτυχίο αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής (αναγνωρισμένα με ΦΕΚ ωδεία), θεωρείται προσόν για την απόδοση μουσικής ειδίκευσης στους εκπαιδευτικούς μουσικής και γενικής παιδείας των Μουσικών γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
    Οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών (4τους φοιτήσεως με παράδοση εργασίας και πρακτικής εξάσκησης), αποτελούν πτυχία ανωτέρων θεωρητικών, με ειδικότητες μαέστρων μουσικών συνόλων κτλ.
    2) Σύμφωνα με τον αριθμο εγκ 27 τις 31 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται αυτοδίκαιη κατάταξη των Μουσικών των ΟΤΑ, στον κλάδο ΤΕ Μουσικών (αρθρ 26 παράγραφος 8).
    3) Στις Μουσικές των ΕΔ, είναι ορατό το κενό διοικήσεως αφού ο θεσμός των εθελοντών έχει πάψει να ισχύει και οι ΕΜΘ που πλαισιώνουν αυτές τις μονάδες δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
    Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ΕΜΘ πτυχιούχοι που μένουν αχρησιμοποίητοι από την υπηρεσία.

    Προτείνω, από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος αναγνωρίζει την σοβαρότητα των τίλων σπουδών (ανωτέρων θεωρητικών), των αναγνωρισμένων με ΦΕΚ μη Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, να αναγνωριστούν και από το ΥΠΕΘΑ, με αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των ΕΜΘ (Μουσικών) για το καλό της υπηρεσίας.

  • 4 Απριλίου 2016, 00:41 | Emmanuel Karavanis

    Προτείνω να αναπροσαρμοσθεί το νομοσχέδιο προβλέποντας τα παρακάτω:
    α) Τα στελέχη που προέρχονται από σχολές Υπαξιωματικών να φτάνουν τον βαθμό του Λοχαγού (καταληκτικός) και να αποστρατεύονται ως Ανώτεροι Αξκοι με το βαθμό του Ταγματάρχη εφόσον ολοκληρώσουν ευδοκίμως. Σε περίπτωση απόκτησης πανεπιστημιακού τίτλου στον τομέα της ειδικότητός τους να έχουν καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (ή ομοίων) και να αποστρατεύονται με το βαθμό του Συνταγματάρχη (ή ομοίων). Σε περίπτωση απόκτησης Διδακτορικού τίτλου να έχουν καταληκτικό βαθμό όμοιο με αυτόν των προερχόμενων από ΑΣΕΙ. Η ενσωμάτωση να γίνεται την χρονιά απόκτησης του τίτλου και να θεωρείται ως νεώτερος όλων των ομοιόβαθμων της συγκεκριμένης χρονιάς.
    β) Τα στελέχη που προέρχονται από μονιμοποίηση /ανακαταταγή και όχι ως απόφοιτοι ΑΣΕΙ ή ΑΣΣΥ να έχουν καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή και να αποστρατεύονται ως Ανθυπολοχαγοί. Σε περίπτωση απόκτησης πανεπιστημιακού τίτλου ή Διδακτορικού στον τομέα της ειδικότητός τους να προάγονται σε ανθυπολοχαγούς και να αποστρατεύονται ως Λοχαγοί.
    Προκειμένου για την ομαλή εξέλιξη των παραπάνω θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον κατηγορίες σε συγκεκριμένους βαθμούς πχ Αρχιλοχίας Α, Β, Γ ή Ανθυπασπιστής Α, Β, Γ κοκ.
    γ) Για την εξέλιξη όλων των Αξκων προερχόμενων απο ΑΣΕΙ από τον βαθμό του Λοχαγού προς τον βαθμό του Ταγματάρχη να προβλέπεται η διενέργεια εξετάσεων σε ύλη γενικής στρατιωτικής φύσεως (20%-25%) και ειδικής φύσεως αναλόγως της ειδικότητος (75%-80%).
    δ)Για την εξέλιξη από τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη προς Συνταγματάρχη να απαιτείται η αποφοίτηση από ΑΔΙΣΠΟ και από τον βαθμό του Συνταγματάρχη προς Ταξίαρχο να απαιτείται η αποφοίτηση από ΣΕΘΑ
    ε) Για την εξέλιξη από τον βαθμό του Ταξιάρχου και πάνω να απαιτείται υποχρεωτικά η απόκτηση ακαδημαικου μεταπτυχιακου ή Διδακτορικου τίτλου (όχι μόνο ΑΔΙΣΠΟ-ΣΕΘΑ)
    Προκειμένου να υλοποιούνται τα παραπάνω θα πρέπει να διευκολύνεται (και να ελέγχεται μέσω αξιολόγησης και εξετάσεων) η φοίτηση σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα όλων των προερχομένων από ΑΣΕΙ αξκωνούτως ώστε από όλα τα στελέχη, τουλάχιστο το 75% να διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο και το 25% τουλάχιστο μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό ( οχι μόνο ΑΔΙΣΠΟ-ΣΕΘΑ)

  • 3 Απριλίου 2016, 22:42 | GEORGE

    H έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη.
    Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10).
    Για να καταστεί σαφέστερη η αδικία που υπόκεινται οι εισαχθέντες τα έτη 1988-89 σας παραθέτω το εξής παράδειγμα:
    Κατά το έτος ψήφισης των νόμων 3883/10 και 3865/10 στην ΠΑ υπήρχαν τρεις τάξεις Ανθυποσμηναγών (η 39η, η 40η και η 41η) προέλευσης ΣΤΥΑ (ΑΣΣΥ).
    Κατά το έτος συμπλήρωσης πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (35/35) οι υπόψη τρεις σειρές θα φέρουν τους κάτωθι βαθμούς:
    α. Η 39η Σμήναρχοι κατά την αποστρατεία τους (Έτος εισαγωγής τους 1987).
    β. Η 40η Επισμηναγοί (Έτος εισαγωγής τους 1988).
    γ. Η 41η Σμηναγοί (Έτος εισαγωγής τους 1989).
    Επειδή η αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι κυρίως ηθικής και όχι οικονομικής φύσης,και επειδή η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, ελπίζουμε ότι η τροποποίηση της ημερομηνίας στην παράγραφο 2 άρθρο 91 του ν.3883/10 σε 31.12.2014 θα τύχει ορθολογικής αντιμετώπισης αυτή τη φορά, μιας και οι εν λόγω Αξιωματικοί έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια έναντι των προγενέστερων Αξιωματικών προερχομένων από την ίδια Παραγωγική Σχολή (ΣΤΥΑ) και με τα ίδια Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

  • 3 Απριλίου 2016, 22:44 | Γ.Κ.

    Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»
    Με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «που προέρχονται από ΑΣΕΙ», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών). Η προσθήκη αυτή, εντελώς αδικαιολόγητα, υποβαθμίζει την αξία, το κύρος και την ουσία των αποφοίτων των ΑΣΣΥ και των αντίστοιχων Σχολών. Όπως οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), θα πρέπει και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ να είναι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους. Προτεινόμενη Αποκατάσταση:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

  • 3 Απριλίου 2016, 21:32 | ΑΛ. ΝΑΛΜΠΑΝΗΣ ΣΜΥΝ (1990)

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 21:28 | ΛΙΑΚΟΣ

    ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΙΒΑΘΜΩΝ

    Προτεινόμενη Αποκατάσταση: «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.»

    Με την αντικατάσταση που προτείνεται και η οποία συνίσταται στη φράση: «που προέρχονται από ΑΣΕΙ», προκαλείται μία κατάφορη αδικία για τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών). Η προσθήκη αυτή, εντελώς αδικαιολόγητα, υποβαθμίζει την αξία, το κύρος και την ουσία των αποφοίτων των Παραγωγικών Σχολών. Όπως ορθώς οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους (προερχομένων από ΑΣΣΥ ή μονιμοποιηθέντων εθελοντών), θα πρέπει αντίστοιχα και οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ, να είναι φύσει και θέσει αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ομοιοβάθμων τους.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΞΚΩΝ ΑΠΟ ΑΣΣΥ (Καταταγέντες 1988-1989-1990)
    Ανάλυση θέματος:Από συνδυαστικές διατάξεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:

    α. Οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 και εντεύθεν, εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, προάγονται στον βαθμό του Υπολοχαγού με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

    β. Ομοίως, οι παλαιότεροι Αξιωματικοί ιδίας προέλευσης, των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υπολοχαγού με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, αδικούνται καταφανώς έναντι όλων των άλλων συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υπολοχαγού στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υπολοχαγού στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας.

    β. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    Πρόταση – Εισήγηση:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 21:37 | ΝΙΚΟΣ ΝΙΑΝΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτεινω για τις μεταταξεις να αναγνωριζονται και να υπολογιζονται και οσοι ειναι κατοχοι Πτυχιου ΠΣΕ ΑΕΙ – ΠΣΕ ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΤΕΙ καθοσον εχει με νομοθετικη πραξη ξεκαθαρισει οτι δεν αποτελουν κατωτερη βαθμιδα εκπαιδευσης γεγονος που γινεται ξεκαθαρο στις προκηρυξεις του ΑΣΕΠ και ειναι επισης αναγνωριζμενα απο το ΔΙΚΑΤΣΑ. Ολες οι παραπανω κατηγοριες πτυχιουχων εχουν επαγγελματικα δικαιωματα εξασφαλισμενα – μπορουν να συμμεταχουν σε διαγωνισμους του Δημοσιου αλλα μονο στο ΥΕΘΑ δεν αναγνωριζονται τα Πτυχια αποκλειομενοι απο διαδικασιες μεταταξεων, αδικία που πρεπει κατα την προσωπικη μου γνωμη να αποκατασταθει.
    Ευχαριστω.

  • 3 Απριλίου 2016, 21:08 | ΕΜΘ

    Όπως οι Υπαξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ, που σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3883/2010, συνδέουν τον καταληκτικό βαθμό τους με το αν έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή όχι, έτσι θα πρέπει και να συνδεθεί ο καταληκτικός βαθμός των Υπαξιωματικών ΕΜΘ που έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι ΕΜΘ που έχουν πτυχίο ΑΕΙ δεν απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο.
    Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το οποίο, ο καταληκτικός βαθμός είναι: «Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ και Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς
    αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.»
    Στη περίπτωση των Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ, ο νομοθέτης βλέπει και αξιολογεί θετικά την κατοχή ενός πτυχίου ΑΕΙ, προβλέποντας την προαγωγή του κατόχου, ενώ στην περίπτωση των ΕΜΘ δεν έχει προβλεφθεί κάτι σχετικό.

  • 3 Απριλίου 2016, 20:46 | Παναγιώτης

    Στο άρθρο 18 παρ.12 να προστεθεί εμβόλιμα τροποποίηση του ιδίου άρθρου (27)παρ.4 ως εξής:
    α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό.

    β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.

    γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.

    Διορθώνεται έτσι μια αδικία για τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ που μετά το 2012 δεν είχαν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προαγωγές πολλών ταχυτήτων για Αξκούς προερχόμενους από την ίδια σχολή.

    Επιπλέον στο ίδιο άρθρο να προστεθεί εμβόλιμη παράγραφος που αφορά το άρθρο 32 παρ.(1β), τροποποίηση, ως εξής:

    «Έχουν συμπληρώσει το χρόνο παραμονής στο βαθμό που απαιτείται για την προαγωγή τους ή το χρόνο διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας…………>>Μετά ως έχει.

  • 3 Απριλίου 2016, 20:28 | ΓΚΑΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ,ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ,ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ,ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΥΝΧΑΝΟΥΝ ΛΟΓΩ, ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ! ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ,ΟΤΟΙ,ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ,ΣΤΟΝ 3883/2010 ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ Ε.Δ. ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΞΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΠΑΞΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
    ΤΟΥ 3883/2010 ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ 3883/2010.ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3978/06/2011.ΣΤΟΝ 3978/2011 ΑΡΘΡΟ 110 ΠΑΡ 7,ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 41/ΤΟΥ Ν.Δ 445/74 ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΥΠΑΓΟΜΕΝΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΥΠΑΞΚΟΙ, ΠΡΟ ΤΟΥ 3978/2011,ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 41/Ν/445/74,ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΠ ΑΝΔΡΑΓΑΘΙΑ,ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΑΞΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΑΓΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΤΑ 2, ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ 1 ΒΑΘΜΟ, ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΟΣ,ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ Ο ΝΟΜΟΣ 3978/2011 ΠΑΡ 7 ΑΡΘΡΟ 110,ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΤΑ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΥΣ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ,ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ Ν.3978/2011,
    ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ Ν 3978 ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ! ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ 2011. ΕΔΩ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ, ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ, ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ 3978/06/2011,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ! ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ,ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΤΗΝ ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΩΝ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΞΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 2439/1996,ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3978/2011 ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΩΛΥΜΑ.ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΘΩΣ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΟ.ΘΕΛΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Ο 3883/2010, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ,ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3978/2011 ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 41 Ν.Δ 445/74 ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 7 ΑΡΘΡΟ 110 ΤΟΥ Ν 3978/2011 ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ.. ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΠΑΞΚΟΙ,ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ Ε.Δ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗ.ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΕΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 3 Απριλίου 2016, 19:28 | ΣΠΥΡΟΣ

    Μετά από 6 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501 Σ423 από 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

    Σας ευχαριστώ
    ΣΠΥΡΟΣ

  • 3 Απριλίου 2016, 19:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε.

    Μετά από 6 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501 Σ423 από 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

    Σας ευχαριστώ
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ε.

  • 3 Απριλίου 2016, 19:28 | ΒΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 3 Απριλίου 2016, 19:33 | ΜΠΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 19:41 | ΛΑΝΗΣ Ε.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 19:57 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 19:52 | καραφυλλακης γιαννης

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 3 Απριλίου 2016, 17:13 | ΣΤΑΘΗΣ

    Στο παρόν άρθρο να εξαλειφθεί η από μακρόν & από την ισχύ του νόμου 3883/10 αδικία που δημιουργήθηκε, εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (εισαχθέντων τα έτη 1988-1989), με εναρμόνιση των νομων 3883/10 και
    3865/2010. Πρόταση: Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`). Με την παρούσα κατάσταση τα εν λόγω στελέχη έχουν χειρότερη σταδιοδρομική εξέλιξη όχι μόνο από προγενέστερες σειρές αποφοίτων ΑΣΣΥ,αλλά και από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄/ 10.6.1974) και του Ν.705/1977, οι οποίοι έχουν γίνει λοχαγοί(και αντίστοιχοι) στα 26 χρόνια υπηρεσίας ενώ οι εισαχθέντες τα έτη 1988-1989 πρέπει να περιμένουν 28 ή 29 έτη ανάλογα. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άδικα για τους απόφοιτους των ΑΣΣΥ από το 1990 και μετά οι οποίοι εισάγονται,με εξαίρεση 2 έτη, με το θέσμο των πανελληνίων εξετάσεων.Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση της αρχαιότητας των Αξκων αποφοίτων ΑΣΣΥ έναντι των εξ εθελοντών που διαφαίνεται ότι επιφέρει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναρωτάται κανείς που είναι τελικά η αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ;

  • 3 Απριλίου 2016, 17:56 | Νικολαος Ματθαιου

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 17:09 | ΕΜΘ

    Το Στρατιωτικό Γραφείο του κυρίου ΥΕΘΑ είχε ζητήσει από τα Γενικά Επιτελεία προτάσεις για την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ. Κατανοώ, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ, ότι τα Γενικά Επιτελεία είχαν πολλές και ποικίλες αντιρρήσεις σχετικά με τη καθολική βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ. Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι αν δεν μπορούν να εξελιχθούν όλοι, ποιοι μπορούν; Επίσης, πόσοι τέλος πάντων είναι οι ΕΜΘ ανά κλάδο που έχουν πτυχίο ΑΕΙ; Και πόσοι είναι στο σύνολο οι ΕΜΘ στις ένοπλες δυνάμεις που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ; Αν λοιπόν για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να προχωρήσει η καθολική βαθμολογική εξέλιξη για όλους τους ΕΜΘ, μήπως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η καθολική βαθμολογική εξέλιξη όλων των πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ; Πιστεύω ότι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
    Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δημόσια διαβούλευση θα αποτελέσει πυξίδα για τις περαιτέρω βελτιώσεις των άρθρων που πρόκειται να τροποποιηθούν και δεν γίνεται για να αποτελέσει εκτονωτική πράξη των σχολιογράφων. Επίσης, κάποιο σχόλιο από τον διαχειριστή, επί των τόσων σχολίων, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο και ενθαρρυντικό για όσους μπαίνουν στη διαδικασία να γράψουν την άποψή τους στη δημόσια διαβούλευση.

  • 3 Απριλίου 2016, 15:12 | Giova

    1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου
    «Υπηρεσιακή εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»
    Προς τη Βουλή των Ελλήνων
    1. Μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τα στελέχη των Ε.Δ. είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί και η σχετική διοικητική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται, με αξιοκρατικά, διαφανή, τυποποιημένα και επαγγελματικά κριτήρια, η υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών (αξιωματικών και υπαξιωματικών) μέχρι τη συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας αλλά φυσικά και μετά από αυτήν, έως τον ανώτατο δυνατό βαθμό.

    Το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω:
    ΚΑΤΑΤΑΞΗ 25ΕΤΙΑ ν.3865/10 ΤΧΗΣ ΑΝΧΗΣ 35ΕΤΙΑ
    1986 2011 26,5 2016 2020 2021
    1987 2012 28 2017 2021 2022
    1988 2013 29,5 2022 2024 2023
    1989 2014 31 2024 2026 2024

    Αξκοι με έτος κατάταξης 1988/89 δεν φτάνουν στον καταληκτικό βαθμό του Αντχη εντός της 35ετίας (40 ετών συντάξιμης). Άρα το αποτέλεσμα είναι ανακόλουθο του επιδιωκόμενου με την αιτιολογική έκθεση του ν.3883/10. Έτσι αυξάνονται εμμέσως τα έτη υποχρεωτικής παραμονής από 35 σε 36 και 38 αντίστοιχα για να προαχθείς στον καταληκτικό βαθμό (αν δεν σε έχουν κρίνει ΕΤΣ με την συμπλήρωση 35ετίας) και επιλύεται με την τροποποίηση στο ν.3883/10 της ημερομηνίας στην παράγραφο 2 του άρθρου 91, από 31-12-2012 σε 31-12-2014. Η παραπάνω τροποποίηση επιλύει και το πρόβλημα των καταταχθέντων το 1989 που υποχρεώθηκαν να παραμείνουν 4 χρόνια στο βαθμό του Ανθλγου ενώ προήχθησαν στα 20 έτη έναντι των 19 ετών όπως όλες οι προηγούμενες σειρές.
    2. Να προστεθεί στην παράγραφο 13 γ του άρθρου 36 του ν.3883/10:
    «και από τους ΑΣΣΥ εφόσον προήχθησαν στον κατεχόμενο βαθμό κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος.»
    ΥΓ. Προσοχή στο Διαίρει και βασίλευε και ο νοών νοείτω.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 3 Απριλίου 2016, 15:04 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010. 2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής: α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1989,1990 κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν. β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014,κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 13:10 | καραφυλλακης γιαννης

    Aναμένετο, στο παρόν άρθρο να εξαλειφθεί η από μακρόν & από την ισχύ του νόμου 3883/10 αδικία που δημιουργήθηκε, εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (εισαχθέντων τα έτη 1988-1989-1990), με εναρμόνιση των νομων 3883/10 και 3865/2010.
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2015 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
    Με την παρούσα κατάσταση τα εν λόγω στελέχη έχουν χειρότερη σταδιοδρομική εξέλιξη όχι μόνο από προγενέστερες σειρές αποφοίτων ΑΣΣΥ,αλλά και από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄/ 10.6.1974) και του ν.705/1977, οι οποίοι έχουν γίνει λοχαγοί(και αντίστοιχοι) στα 26 χρόνια υπηρεσίας ενώ οι εισαχθέντες τα έτη 1988-1989-1990 πρέπει να περιμένουν 28 ή 29 έτη ανάλογα.
    Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άδικα για τους απόφοιτους των ΑΣΣΥ από το 1991 και μετά οι οποίοι εισάγονται,με εξαίρεση 2 έτη, με το θέσμο των πανελληνίων εξετάσεων.Λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση της αρχαιότητας των Αξκων αποφοίτων ΑΣΣΥ έναντι των εξ εθελοντών που διαφαίνεται ότι επιφέρει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναρωτάται κανείς που είναι τελικά η αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ;
    Ευχαριστώ.

  • 3 Απριλίου 2016, 13:51 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

    1. Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 23 ν. 3883 παράγραφος α(2)(α) ως εξής :
    Αντιστράτηγος για τους Αξκούς Τεχνικού, Εφοδιασμού -Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και Ιατρούς Υγειονομικού μόνο ως Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).
    Υποστράτηγος για τους Αξκούς Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας -Πληροφορικής.

    Αιτιολογική Σκέψη : Προκειμένου στο ΑΣΣ να υφίσταται Αντιστράτηγος προερχόμενος από τα Σώματα όπως υπάρχει αντίστοιχα στο ΑΝΣ και ΑΑΣ αντιναύαρχος και αντιπτέραρχος αντίστοιχα για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς. Επιπρόσθετα έτσι αναβαθμίζεται η Διοικητική Μέριμνα και γενικότερα η επιμελητεία των ΕΔ.

    2.Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 36 ν. 3883 παράγραφος 13 ως εξής :
    Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθ−
    μού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχα−
    νικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι
    των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των
    τριών Κλάδων των Ε.Δ. και των Κ.Σ.
    ε. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ είναι αρχαιότεροι
    των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Σωμάτων, που
    ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.

    Αιτιολογική Σκέψη : Προκειμένου να μην υφίσταται η περίπτωση Αξκοί των Όπλων νεώτεροι κατά έξι και επτά έτη αποφοίτησης να είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους των Σωμάτων.

  • 3 Απριλίου 2016, 11:05 | ΑΚΑ

    Ζητώ συγνώμη και διορθώνω την τελευταία εισήγησή μου ως προς το πρώτο της σκέλος, ως εξής:

    ’Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθώς και όσων εισήλθαν στις ΑΣΣΥ από το 1992 και εντεύθεν’’

    Αγαπητές Ιορδάνη, εκτιμώ ότι δεν απαιτείται αιτιολόγηση. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένω στη διάθεσή σου.

    Με εκτίμηση

  • 3 Απριλίου 2016, 11:16 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 10:07 | ΑΚΑ

    Απάντηση προς Ιορδάνη.

    Αγαπητέ χαίρομαι γιατί με την ανάρτησή σου δε δημιουργείς ‘’θόρυβο’’, αλλά ‘’διορθώνεις’’ θετικά το επίπεδο.

    Συμφωνώ μαζί σου 100% και ανασυντάσσω την εισήγησή μου.

    1. Το επίμαχο εδάφιο μα μην παραμείνει ως έχει, αλλά να διαμορφωθεί ως εξής:

    ‘’Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθώς και όσων αποφοίτησαν από ΑΣΣΥ από το 1992 και εντεύθεν’’.

    2. Το αντίστοιχο εδάφιο που ρυθμίζει την αρχαιότητα μεταξύ των προερχόμενων εξ ΑΣΣΕΙ και αυτών που προέρχονται από ΑΣΣΥ να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να αφορά μόνο Αξκούς με την ίδια χρονιά κτήσεως του βαθμού τους.

    Περαιτέρω σημειώνω ότι, δεδομένου ότι η παράγραφος 21 του επίμαχου άρθρου αντικαθιστά την αντίστοιχη παράγραφο 2 του άρθρου 37 του Ν.3883, ορίζοντας ιδιαίτερη επετηρίδα για τους Αξκούς της ΠΑ που προέρχονται από μονιμοποιηθέντες εθελοντές, αποτρέπεται κάθε ενδεχόμενη αλληλεπίδραση σε θέματα προαγωγών.

    Στη διάθεσή σου για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων

    Με εκτίμηση

    ΥΓ (όχι προς τον αγαπητό Ιορδάνη): Τα copy-paste δε διευκολύνουν τη διαβούλευση.

  • 3 Απριλίου 2016, 09:06 | Δημήτρης Φραγκάκης 10η σειρά ΣΜΥΝ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 3 Απριλίου 2016, 08:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 23:35 | Παντελεήμων Θανασιάς

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 23:19 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 23:22 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 2 Απριλίου 2016, 22:01 | Γιώργος Κ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 22:23 | ΦΑΚΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 22:54 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, Ν.3883/2010, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
    γ. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 2 Απριλίου 2016, 22:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Kατά την ψήφιση το νόμου 3883/10 στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, πέρα όλων των άλλων, θα εναρμόνιζε την εξέλιξη των στελεχών με τον ήδη ψηφισθέντα Ν.3865/10 (ΦΕΚ Α΄120/2010) (Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος). Παρόλα αυτά, οι καταταγέντες τα έτη 1988 και 1989, αν και είχαν παραμείνει και με το νέο νόμο στο παλιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, συμπεριλήφθησαν στις νέες διατάξεις του νόμου περί προαγωγών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα 35 έτη υπηρεσίας κανένας από τους εν λόγω καταταχθέντες δεν μπορεί να φτάσει στον προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Ασμ/χου, ενώ παράλληλα εγείρεται και ηθικό θέμα, καθότι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών που εισήλθαν με εξετάσεις έχουν δυσμενέστερη εξέλιξη έναντι των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών που κατετάγησαν τα έτη πριν το 1987. Προτείνεται η τροποποίηση της ημερομηνία του Ν.3883/10 του άρθρο 91 παραγράφου 2, από 31-12-2012 σε 31-12-14