Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:19 | Χασαλεύρη Έλενα ΠΕ18.26/ΠΕ08

    Αν δεχτούμε την άποψη ότι πάνω στα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού καθρεφτίζονται, έστω και αμυδρά, οι συμβάσεις, οι συνθήκες και τα περιβάλλοντα εντός των οποίων αυτά δημιουργήθηκαν, τότε θα κατανοήσουμε τις σχέσεις μέσω των οποίων διαμορφώνεται αφενός το ίδιο το πολιτιστικό έργο και αφετέρου οι εκδηλώσεις για την υποδοχή του. Μέσα από τον γενικότερο εξοστρακισμό των τεχνών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκύπτουν, δυστυχώς, συμπεράσματα αρνητικής υποδοχής τόσο της πολιτιστικής τους προσφοράς, όσο και της παιδαγωγικής τους αξίας και δεν θα μπορούσαμε παρά να αναρωτηθούμε για τις συμβάσεις και τις συνθήκες που οδηγούν στην κατάργηση κάθε ίχνους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στον νέο τύπο Ενιαίου και Τεχνολογικού Λυκείου.
    Προσωπικά, καταγράφω κάποιες ανησυχίες-υποθέσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

    1. Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. κρίνει την παρουσία των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμοσμένων Τεχνών ως περιττό αντικείμενο σπουδής στη βαθμίδα του Λυκείου, στοχεύοντας στην αποθάρρυνση της επιλογής από τους μαθητές-υποψηφίους αντίστοιχων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; (Ας σημειωθεί ότι για την εισαγωγή των μαθητών στις εν λόγω σχολές απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, τα οποία ουδέποτε θα έχουν διδαχθεί)

    2. Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. κρίνει την παρουσία των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμοσμένων Τεχνών ως περιττό αντικείμενο σπουδής στη βαθμίδα του Λυκείου, καθώς θεωρεί ότι οι τέχνες αποτελούν δεξιότητες οι οποίες δεν αφορούν στην πλειοψηφία των μαθητών;

    3. Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. κρίνει ότι στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο δεν είναι δόκιμο να εντάσσονται ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την απόκτηση απολυτηρίου, καθώς εθνική οικονομική στενότητα σημαίνει έκπτωση στον πολιτισμό;

    Κύριοι, η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υπόθεση τόσο παλαιά, όσο και η ηλικία του ελληνικού κράτους. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αναγκαιότητά της στα πρώτα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, στην Ελλάδα που μόλις συγκροτούσε την εθνική της ταυτότητα, εν συγκρίσει με την απουσία της από τα αναλυτικά προγράμματα της Ελλάδας του σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, που εξακολουθεί να αγωνιά για την εθνική της ταυτότητα (Ας σημειωθεί ότι ακόμη και στην πρώτη σχολή Ευελπίδων ήταν απαραίτητο το μάθημα της ιχνογραφίας).

    Κύριοι, η τέχνη είναι η πρωταρχική βιωματική εξερεύνηση του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαχωρίζεται από κάθε γνωστικό πεδίο, αλλά να συνυφαίνεται και να συνεπικουρεί ως πολύτιμο παιδευτικό αγαθό σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Όλοι διαθέτουμε την εμπειρία να αποδεχτούμε ότι τα έργα τέχνης που μας γοητεύουν είναι ικανά, με χιούμορ ή με σοβαρότητα, να λειτουργούν ως πλάγια αλλά αναγκαία μέσα για να κατανοήσουμε την κατάστασή μας. Μπορεί μάλιστα να μας καθοδηγήσουν στην εξεύρεση μιας γνησιότερης, αδέκαστης, ευφυέστερης κατανόησης του εαυτού και του κόσμου εν γένει. Ας μην συγχέεται λοιπόν η καλλιτεχνική παιδεία με την καλλιέργεια δεξιοτήτων μόνο, αλλά ας αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για την καλλιέργεια μη λεκτικών γλωσσικών ικανοτήτων έκφρασης και πρόσληψης της γνώσης και ως βιωματική εμπειρία μάθησης, ερμηνείας και επεξεργασίας, η οποία δύναται να συνομιλεί με κάθε γνωστικό πεδίο του αναλυτικού προγράμματος.

    Κύριοι, το αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν βασίζεται μόνο στην ανάπτυξη σχεδιαστικών δεξιοτήτων. Απευθύνεται σε μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να εργαστούν σε επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα με τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μήπως η κατάργηση του τομέα θα έπρεπε να αντικατασταθεί με ενισχυμένη υποστήριξή του, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση κάθε δυναμικής σχέσης εκπαίδευσης-πολιτισμού, ως επένδυση ουσίας η οποία υπερβαίνει διαχρονικά κάθε πρόσκαιρη ρύθμιση περι-ουσίας;

    Κύριοι των αποφάσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ., εμείς οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών επιλέξαμε τον χώρο της εκπαίδευσης για να μεταλαμπαδεύσουμε με ενθουσιασμό την τεχνογνωσία μας, έχοντας στο βραχύβιο πέρασμα της θητείας μας το όραμα να συνεισφέρουμε τα βέλτιστα στην διαφύλαξη και εξέλιξη των αγαθών του πολιτισμού από τις επόμενες γενεές. Σήμερα που η χώρα μας αποζητά περισσότερο από ποτέ την αξιοποίηση των αποθεμάτων πλούτου που ονομάζονται πολιτισμός, πώς εκφράζονται και πώς αποδεικνύονται τα δικά σας οράματα για τις επόμενες γενεές αυτού του τόπου;

    Προτείνω:
    Α) Την ενίσχυση των Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο
    Β) Την ενίσχυση μαθημάτων Εικαστικής Παιδείας στο Ενιαίο Λύκειο

    Έλενα Χασαλεύρη ΠΕ18.26/ΠΕ08, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:19 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

    Νομίζω πως δεν χρειάζεται να επαναλάβω την αναγκαιότητα να εισαχθεί και ο τομέας Υγείας Πρόνοιας στο νέο τεχνολογικό Λύκειο, προκειμένου όλοι οι μαθητές να έχουν σχολείο, απολυτήριο Λυκείου, δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση.

    Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω, ως επί χρόνια συνάδελφος των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου τομέα, ότι πρόκειται για εκείνους τους συναδέλφους (γιατροί, νοσηλευτές, οδοντοτεχνίτες, φαρμακοποιοί κ.λ.π)που διοργανώνουν την ετήσια αιμοδοσία στο σχολείο μας, συμμετέχουν σε προγράμματα αγωγής-υγείας (π.χ.έφηβοι και εξαρτησιογόνες ουσίες),έχοντας γνώσεις και εμπειρίες πολύτιμες και στους οποίους απευθυνόμαστε για μικροτραυματισμούς και προβλήματα υγείας όλων των μαθητών του σχολείου.

    Πρόκειται για τους συναδέλφους (βρεφονηπιοκομίας ΠΕ και ΔΕ), που γνωρίζοντας ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου σε
    βάθος, οι συμβουλές τους και η γνώμη τους για προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών στην τάξη και παραβατικής συμπεριφοράς είναι πολύτιμες. Μπορούμε εξάλλου να βασιστούμε σ΄αυτούς για θέματα εικαστικά λόγω της σχετικής εκπαίδευσής τους (π.χ θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά,ζωγραφική κ.λ.π)και της ευαισθητοποίησής τους.

    Ο κατάλογος με τα όσα προσφέρουν στο σχολείο, επιπλέον από το μάθημά τους στις τάξεις τους, είναι μακρύς και ό,τι αναφέρω ενδεικτικά στις παρενθέσεις αφορά σε δεκάδες δράσεις πρωτοβουλίες και δουλειά με τα παιδιά.
    Στα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης κ. Υπουργέ, που υπηρετώ με μεγάλη χαρά εδώ και δέκα χρόνια, όπως και αν αυτά ονομάζονται, όλες οι ειδικότητες είναι πολύτιμες. Η κατάργηση ορισμένων συνιστά ακρωτηριασμό της σχολικής κοινότητας, γιατί εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως ομάδα και δεν μπορεί να λείψει κανείς. Ούτε ένας!

    Παπαγιάννη Ειρήνη
    ΠΕ09 Οικονομολόγος

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:17 | ΠΑΣΑΤΕΕ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΔΕ

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων Τεχνολόγων Εργαστηριακών Εκπαιδευτικών ΤΕΔΕ – ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε. λέει όχι σε οποιαδήποτε μορφή απόλυσης μόνιμου εκπαιδευτικού ΤΕΔΕ και σε οποιαδήποτε κατάργηση ειδικοτήτων. Η απόφαση που πήρε το υπουργείο παιδείας να καταργήσει τους ΔΕ σε μια νύχτα, να καταργήσει ειδικότητες από το νέο τεχνολογικό λύκειο, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην συσπείρωση και στον κοινό αγώνα. Η απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανακοινώσει με non paper τις αλλαγές, να το ψηφίσει και να κλειδώσει όποιες αλλαγές θέλει αυτό, μας βρίσκει αντίθετους χωρίς να προηγηθεί έστω μια τυπική αλλά ουσιαστική αναφορά για τα σχέδια του. Πιστεύουμε ότι ο ξαφνικός θάνατος που έζησαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί τον τελευταίο καιρό είναι το μεγαλύτερο λάθος σας και ένας εφιάλτης που θα το ζήσουν πολλές ακόμα ειδικότητες. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές που εργαζόμαστε στην δημόσια δωρεάν παιδεία επί 15 τουλάχιστον χρόνια, να συσπειρωθούμε ώστε να μην περάσει αυτό το τεμαχισμένο σχέδιο του υπουργείου παιδείας. Τεμαχισμός ειδικοτήτων – τεμαχισμός εκπαιδευτικών – τεμαχισμός θεσμών και ρόλων. Ο ΠΑΣΑΤΕΕ θα είναι δίπλα σας όποτε αυτό του ζητηθεί ώστε να συζητήσει τα προβλήματα του νέου σχεδίου – του νέου σχολείου.
    • Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
    • Δεν είμαστε Καθηγητές Γυμνασίου
    • Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 είναι Απόφοιτοι Γενικού ή Πολυκλαδικού Λυκείου
    • Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 έχουν παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ
    • Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 υπάρχουν βάσει νόμων του Υπουργείου Παιδείας – Ν.1566/85
    • Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί διοριστήκαν σύμφωνα με τους δικούς σας πάντα νόμους
    • Υπάρχουν ΤΕ01 – ΔΕ01 Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί από την σχολική χρονιά 2009-2010 που κατέχουν την τρίμηνη παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ βάσει του νόμου 3687/2010, ως προσόν διορισμού που ανήκουν στους πίνακες του 30μηνου και 24μηνου και περίμεναν διορισμό βάση των οργανικών κενών
    • Υπάρχουν ΔΕ01 εκπαιδευτικοί που βάση νόμου «έπρεπε» να παραβρίσκονται στα εργαστήρια, όπως στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ και σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα που διδάσκονται ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ εσείς τους καταργείτε από το Νέο Σχολείο.
    • Υπάρχουν ΤΕ01 και ΔΕ01 που αποδεδειγμένα έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 (τριών) ετών στον ιδιωτικό τομέα (100% οι ΔΕ01 και πάνω από το 70% οι ΤΕ01), αφού είναι υποχρεωτικό προσόν διορισμού η τρίχρονη επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον για τους ΔΕ01.

    Γιατί Κύριοι, μας ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΥΣ μόνο για τα ιδιωτικά ΙΕΚ; Εκεί δηλαδή είμαστε εκπαιδευτικοί, ενώ στην Δημόσια Δωρεάν Τεχνική Εκπαίδευση όχι;

    Θα είμαστε σύμμαχοι για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αρκεί να μην υπάρξει:

    • Καμία Κατάργηση Ειδικότητας ανεξαρτήτου κλάδου και
    • Καμία Απόλυση Μόνιμου Συναδέλφου.

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ –
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    Αναλογιστείτε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, ότι εκτός των μονίμων εκπαιδευτικών, υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που περιμένουν να εργαστούν ώστε να ζήσουν την οικογένεια τους, σε τόσο δύσκολες μέρες λόγω οικονομικής κρίσης.

    Η Εκπαιδευτική μας Ταυτότητα,
    δεν γράφει υπάλληλος διοικητικής θέσης – δεν γράφει υπέρογκους μισθούς, αλλά μεράκι γι΄ αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια –
    Εκπαίδευση Εργαστηριακών Μαθημάτων.

    Το προσωρινό Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε.
    ΑΔΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
    ΝΤΟΜΠΡΟΒΙΤΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    ΟΡΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    ΠΑΣΑΛΟΥΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    ΣΦΗΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ01-ΤΕ01
    e-mail: pasatee2013@gmail.com
    Μάγειρας Στέργιος
    e-mail: mageirasstergios123@yahoo.gr

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:17 | ΖΕΤΑ ΠΕ1807

    ΤΟ ΕΠΑΛ ΗΤΑΝ ΤΟ » ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΜΕ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΩΝΑΝ .ΜΑΖΕΥΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ , ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΜΑΖΕΥΑΝ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ , ΑΓΚΑΛΙΑΖΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ,ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΖΩΕΣ .Σ’ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΑ TA ΠΑΙΔΙΑ .ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ 240 ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΝΗΚΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΙΤΟΥΝ?ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΗΣΟΥΝ?ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΣΤΑΤΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    θεωρώ πως θα πρεπει να υπαρχει ειδικοτητα τεχνικου ανανεωσιμων καιηπιων μορφων ενεργειας,καθως επισης ειδικοτητα πανω σε ανελκυστηρες και ηλεκτροπνευματικα/ηλεκτρουδραυλικα συστηματα στον τομεα ηλεκτρολογων.
    Επισης το αυτοματισμου να γινει αυτοματισμων καιβιομηχανικων εγκαταστάσεων.
    Στον τομεα ηλεκτρονικων τεχνικος επισκευης Η/Υ και οχι στην πληροφορική μιας και γνωσεις επισκευης ηλεκτρονικων κυκλωματων εχουν οι ηλεκτρονικοι.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:58 | Κατερίνα Πλ.

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα
    Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι
    Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια
    τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει
    τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές
    Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:54 | ΠΑΡΗΣ Τ.

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:53 | Σταύρος

    Ειμαι καθηγητής ΠΕ20 και πιστεύω οτι ο τομέας Υγείας Πρόνοιας είναι βασικός τομέας του τεχνολογικού λυκείου και δεν πρέπει να καταργηθεί. Είναι τομέας με μεγάλη ζήτηση (περίπου το 20-25% των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. όπου υπηρετώ επιλέγουν ειδικότητες Νοσηλευτικής και Νηπιοβρεφοκομίας) και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:26 | Sailing

    Θα πρέπει να υπάρξει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νέου τεχνολογικού λυκείου, αρχίζοντας από τους μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν στην Α` Λυκείου το σχ.ετος 2013-2014. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ,δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους μαθητές/τριες που ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ και τους ζητείται να ξεχάσουν το στόχο τους ,το όνειρό τους.
    Ο Τομέας Υγείας πρέπει να επανέλθει στην Δ/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση όπως ισχύει άλλωστε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:16 | αλεξανδρα καραγιαννη

    Η καταργηση του τομεα υγειας προνοιας στα επαλ ειναι μια εγκληματικη πραξη που αποκεφαλιζει την τεχνικη εκπαιδευση και αφηνει μετεωρους χιλιαδες μαθητες που τοσα χρονια εβρισκαν διεξοδο απο τον τομεα αυτο στη γνωση και την σιγουρη επαγγελματικη αποκατασταση.εστω και αυτη την ιστατη στιγμη οφειλει το υπουργειο παιδειας να αναθεωρησει και να σκεφτει σοβαρα να ενταξει τον τοσο δυνατο τομεα στο νεο τεχνολογικο λυκειο.ο πολυ σοβαρος λογος που πρεπει να παραμεινουν ειδικοτητες οπως η νοσηλευτικη,η βρεφοκομια και αλλες των παραιατρικων επαγγελματων ειναι γιατι εδωσαν στα παιδια των φτωχων και αγροτικων οικογενειων της επαρχιας το δικαιωμα στη μαθηση και κυριως στην επαγγελματικη αποκατασταση ,για να μπορουν να ζουν με αξιοπρεπεια.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:13 | Δ. Γραμματικός

    Δεν πρέπει να καταργηθεί ο τομέας υγείας και πρόνοιας γιατί
    1. οι μαθητές αμέσως βρίσκουν εργασία (ακόμη και σήμερα παρόλα όσα έχετε καταφέρει στη χώρα)
    2. τα τμήματα αυτά έχουν την περισσότερη ζήτηση απο τους μαθητές και τους την στερείτε.(ερευνείστε αριθμούς τμημάτων και μαθητών)
    3. οι καθηγητές έχουν διοριστεί χωρίς ρουσφέτι.
    4. οι μόνοι που μπήκαν με πλάγιο τρόπο είναι κάποιοι πολύτεκνοι με νόμο της Κουτσίκου και οι οποίοι παραμένουν όπως και όλοι οι άλλοι που μπήκαν στο δημόσιο γλύφοντας και σέρνοντας……

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:12 | Ηλιάνα

    Η κατάργηση του μεγαλύτερου Τομέα (Υγείας) αποτελεί πλήγμα για την επαγγελματική εκπαίδευση!
    Δεν υπάρχει επιχείρημα που να στηρίζει αυτή την απόφαση. Αποκλείονται πάρα πολλά παιδιά που είχαν και απευθείας καλές – για τα δεδομένα, προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα χωρίς προετοιμασία φροντιστηρίου στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών.
    Είναι τεράστιο λάθος και πρέπει να αλλάξει!
    Ποιους πήρατε υπ’ όψιν σας και ποιους ρωτήσατε και με ποιούς συζητήσατε για να πάρετε αυτή την απόφαση;

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:08 | ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο τομέας των δομικών/κατασκευών είναι θεμελιώδους σημασίας για τις υποδομές και την ανάπτυξη της χώρας μας σε πολλά επίπεδα.
    Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση πρώτου επιπέδου, στα πλαίσια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Επαγγελματικού Λυκείου, των μεσαίων στελεχών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού.
    Στο παρόν σχέδιο νόμου ο τομέας των Δομικών είναι συρρικνωμένος.
    Γι’ αυτό προτείνω:
    Α) Την ουσιαστική διεύρυνση του τομέα με τις παρακάτω ειδικότητες (μαζί με την ήδη υπάρχουσα στο σχέδιο νόμου):
    – Τεχνικός Έργων Υποδομής
    – Τεχνικός Κτιριακών Έργων
    Θεωρώ ότι οι ειδικότητες πρέπει να μην είναι πολλές, να καλύπτουν τους βασικούς τομείς του κλάδου και να είναι διακριτές μεταξύ τους.
    Β) την εισαγωγή μαθήματος, στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, με όνομα :
    «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
    Γ) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:04 | Ιφιγένεια

    Αν η ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ εννοεί τον επαγγελματία στον οποίο θα απευθυνθείς για να σου φτιάξει τον Η/Υ που δυσλειτουργεί τότε ο επαγγελματίας αυτός θα πρέπει να μπορεί 1)να εντοπίζει το πρόβλημα και 2)να το αντιμετωπίζει.
    Ο καθηγητής Πληροφορικής πέρα από τη γνώση της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας του Η/Υ γνωρίζει και τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία – προγράμματα αλλά και τις δυσλειτουργίες των λειτουργικών συστημάτων και των προγραμμάτων και πως αυτές αντιμετωπίζονται.
    Αν υποθέσουμε ότι τις βλάβες σε επίπεδο π.χ. κυκλωμάτων μιας κάρτας είναι πιο προετοιμασμένος να τις αντιμετωπίζει ένας ηλεκτρονικός μήπως να αναρωτηθούμε αν σήμερα στην αγορά βλέπουμε πολλούς τεχνικούς Η/Υ να κάνουν επεμβάσεις σε επίπεδο κάρτας; Να δεχθούμε ότι δεν έχουν όλοι τους τη γνώση. Γνωρίζουμε όμως και ότι δεν συμφέρει οικονομικά να το κάνουν και γι’ αυτό δεν το κάνουν.
    Αν ο καθηγητής Πληροφορικής είναι εξειδικευμένος να αντιμετωπίζει το 75% των δυσλειτουργιών ενός Η/Υ τότε ο καθηγητής Ηλεκτρονικής είναι εξειδικευμένος στο 25%. Σωστά η ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ τοποθετήθηκε στον τομέα της Πληροφορικής. Πρόταση: ας δοθεί στα μαθήματα της ειδικότητας που είναι καθαρά ηλεκτρονικής φύσης( και όχι στα μαθήματα hardware στο οποία είναι ειδικοί οι καθηγητές Πληροφορικής) πρώτη ανάθεση στους ηλεκτρονικούς. Με το ίδιο σκεπτικό στην ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ας δοθούν σε πρώτη ανάθεση τα μαθήματα που έχουν να κάνουν με το λογισμικό των δικτύων Η/Υ ή με προγραμματισμό Η/Υ στους καθηγητές Πληροφορικής. Για το μέγιστο όφελος των μαθητών. Για να μην υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά.
    Ο Η/Υ και τα Δίκτυα Η/Υ είναι τα οικοδομήματα για τα οποία είναι ειδικός και υπεύθυνος ο καθηγητής Πληροφορικής. Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής είναι ειδικός και υπεύθυνος για ένα βασικό μεν αλλά συστατικό στοιχείο των οικοδομημάτων αυτών, τα ηλεκτρονικά μέρη τους. Ο γιατρός χρησιμοποιεί την ακτινογραφία για να κάνει τη διάγνωση, αλλά την εντολή να γίνει η ακτινογραφία, τη διάγνωση και θεραπεία την προτείνει ο ίδιος που έχει και σφαιρική θεώρηση των δεδομένων και όχι ο ακτινοδιαγνώστης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:58 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η κατάργηση των ειδικοτήτων ειναι λάθος διοτι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου πλήτει κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών.Ειδικότερα η ειδικότητα της Αισθητικής παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους της.Ειναι λυπηρό να καταργείται μια ειδικότητα η οποια κατατάσσεται σε ενα απο τα καλύτερα επαγγέλματα στην αγορά εργασίας και εκχωρείται στο βωμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Τι θα απογίνουν τα παιδιά δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών?Θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ή να μείνουν αμόρφωτα μιας και δε θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.Το αποτέλεσμα θα ειναι να ερημώσουν τα νησιά ενω σε διαφορετική περίπτωση η ύπαρξη της ειδικότητας θα τους έδινε ενα κομμάτι ψωμί στον τόπο τους.
    Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της Αισθητικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η ένταξη της στο Επαγγελματικό Λύκειο ως μια γυναικεία διαχρονική ειδικότητα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:57 | ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Β.

    Είναι αίτημα του μεγαλύτερου σώματος της κοινωνίας να επανεντάξετε τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ. Σκεφθείτε τις παραμεθώριες και δυσπρόσιτες περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών ακολουθούσαν αυτές τις ειδικότητες. Οι υπόλοιπες ειδικότητες «φυτοζωούσαν». Με την κατάργηση του συγκεκριμένου Τομέα, καταργείται συγχρόνως εκατοντάδες σχολεία της περιφέρειας. Αλήθεια, το έχετε σκεφθεί αυτό; Τί θα απογίνουν χιλιάδες παιδιά; Σας ενδιαφέρει η σχολικη διαρροή ή ο θάνατος, μαρασμός των νησιών; Αν, ναι κρατήστε τη νεολαία στα νησιά , μόνο δίνοντας τους το δικαίωμα να φοιτησουν στον τόπο τους και να απορροφηθούν στις δομές υγείας του τόπου τους. Κι αυτό συνέβαινε μόνο με την ύπαρξη του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ. Κύριοι, ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ, ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ!!! ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ι.Ε.Κ. Μη στερείτε , λοιπόν, από τα παιδιά μας το μέλλον τους, μην τους στερείτε το δικαίωμα να ονειρεύονται…. ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΤΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:54 | ΔHMΗΤΡΑ

    Τομέας Δομικών Έργων
    1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

    Θα έπρεπε να είναι τεχνικός δομικών έργων-τοπογράφος και δεύτερη ειδικότητα σχεδιαστών. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο τομέας δομικών έργων να έχει μονο μια ειδικότητα. Ας μην ξεχνάμε οτι ο τομέας δεν αφορά μόνο σε νεα κτίρια αλλά και σε επισκευές προσθήκες επεκτάσεις επιμετρήσεις ανακαινίσεις και είναι ο βασικός τομέας προκειμένου να υπάρχουν και οι άλλοι.Εξου και 17.01.Και ακολουθούν οι άλλοι.Τι εργασίεςνα κάνει ο ηλεκτολόςγος ή ο μηχανολόγος όταν δεν υπάρχουν κτίρια (ο τομεας δομικων)????Ηυπαρξη των άλλων τομεων προυποθέτει την υπαρξη των δομικων.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:54 | Παπαδακάκης Νεκτάριος

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.

  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
    Εκτός κύριοι του Υπουργείου (μη εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό ) θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται η γενιά τω 300 ευρώ που οσονούπω έρχεται να έχει την επιλογή για καλλιτεχνικές αναζητήσεις και όνειρα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:40 | Γεωργια

    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ)ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΦΟΙΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ!

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:38 | ΜΑΡΙΑ

    να επανελθει ο τομεας υγειας και προνοιας στα ΕΠΑΛ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:31 | Κατζαγιαννάκη Ηλέρια

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα
    Πληροφορικής. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασικό κλάδο της επιστήμης των Υπολογιστών.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:27 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Θεωρώ ότι η κατάργηση των τομέων Υγείας Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών είναι μεγάλο λάθος και ότι είναι απαραίτητοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών προτιμούν τις ειδικότητες των τομέων αυτών γιατί υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:23 | ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει τα παιδιά μας να έχουν εκτός από καλή μόρφωση και εξειδικευμένη , όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στα Γυμνάσια και Λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά ).
    Στο σχέδιο νόμου ο τομέας Δομικών είναι υποβαθμισμένος και συρρικνωμένος , γι΄αυτό πρέπει να διευρυνθεί με τις παρακάτω ειδικότητες :
    -Τεχνικός Έργων Υποδομής
    -Τεχνικός κτιριακών Έργων
    και άλλες που να καλύπτουν και βασικούς τομείς του Κλάδου.
    Επίσης να παραμείνει το μάθημα στο Γυμνάσιο
    και στο ΕΠΑΛ το μάθημα
    Κ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ ( μητέρα 4 παιδιών )

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:23 | Ελευθερία

    Είναι απαράδεκτη η κατάργηση τομέων από το επαγγελματικό λύκειο οι οποίοι εκχωρούνται ουσιαστικά σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    Σε μία εποχή που όλοι δοκιμάζονται οικονομικά το υπουργείο αποφάσισε να επιβαρύνει περαιτέρω την ελληνική οικογένεια καταργώντας την δωρεάν παιδεία σε βασικούς τομείς ειδίκευσης.

    Δώστε τη δυνατότητα τα παιδιά μας να σπουδάσουν για το μέλλον τους!

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:10 | ΘΑΝ

    Η κατάργηση των τομέων Υγείας Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών είναι πολύ περίεργη και τουλάχιστον ύποπτη, καθώς αποτελεί πρώτη επιλογή από τους μαθητές στον ανταγωνισμό (βλέπε ιδιωτικές σχολές). Επίσης είναι γελοίο να λαμβάνετε υπόψη αποκλειστικά το νούμερο (ποσότητα) καθηγητών που εκδιώκονται, απλά για να βγουν τα νούμερα που ζητάει η τρόικα, χωρίς καμιά αξιολόγηση, στην κυριολεξία στο πόδι.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:02 | Παναγιώτης

    Θεωρώ μεγάλο λάθος την κατάργηση όλων των τομέων από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ… Πόσο μάλλον την απόλυση, τόσων συναδέλφων, στον βωμό μιας δόσης…

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:58 | Πάνος

    Όταν σε ολη την Ευρωπη, η παιδεια που εχει σχεση με τις εφαρμοσμενες τεχνες βελτιωνεται και ειναι ακολουθουσα και συμπορευομενη τοσο των τεχνολογικων εξελιξεων οσο και των καλλιτεχνικων δρωμενων, θα πρεπει εμεις να μειωνουμε δραστηριότητες και να μην δινουμε διεξοδο σε ονερια μαθητων και σπουδαστων ;

    Αν θελουμε σαν λαος να παμε μπροστα και να εχουν οι αυριανες γενιες να δειξουν κατι, θα πρεπει να ανεβασουν οι σημερινες τον πηχυ ψηλα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:54 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η Αισθητική είναι ειδικότητα της Σ.Ε.Υ.Π.(Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας)του ΤΕΙ για το λόγο αυτό, εφόσον κάνετε μια προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας, να συμπεριλάβετε την αισθητική τόσο στα ΙΕΚ και τα ΣΕΚ, αλλά και στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας μαζί με τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας όπου και ανήκει παραμένοντας και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δίνοντας έτσι την δυνατότητα αλλά και μη στερώντας το δικαίωμα στο γυναικείο μαθητικό δυναμικό για συνέχιση των σπουδών του στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:52 | Βασιλεία Νατσιού

    Ο τομέας Δομικών Έργων,που αποτελεί μοναδικό σε πολλές περιπτώσεις τομέα εκπαίδευσης πλήθους τεχνιτών που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα, έχει υποστεί συρρίκνωση σε σημείο εξαφάνισης! Δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικές ανάγκες του τομέα να καλυφθούν από μία μόνο ειδικότητα. Απαιτείται η προσθήκη και άλλων σημαντικότατων ειδικοτήτων-κατευθύνσεων. Προτείνω,όπως παραπάνω και άλλοι προλόγισαν,την δημιουργία των παρακάτω:
    -Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
    -Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων
    -Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
    -Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
    -Τεχνικός έργων υποδομής

    Στην Α’ λυκείου, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών,απαιτείται η προσθήκη προπαρασκευαστικών μαθημάτων συναφών με τον τομέα των Δομικών, όπως σημειώνεται και με τις υπόλοιπες ειδικότητες.Προτείνω την εισαγωγή των μαθημάτων:
    -Αρχές Δομικών Έργων ή
    -Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:50 | Παναγιώτης

    ο Τομεας Εφαρμοσμένων Τεχνών να παραμείνει στο νέο ΕΠΑΛ όπως είναι και σε όλη την Ευρώπη

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:47 | Θανάσης Μιτζιφίρης

    Πιστεύω ότι ο τομέας Υγείας Πρόνοιας είναι απαράδεκτο να απουσιαζει από την επαγγελματική εκπση.
    Επίσης ο τομέας των Δομικών Έργων φαίνεται ότι προστέθηκε τελευταία στιγμή, αφού έχει μόνο μια ειδικότητα και δεν υπαρχει αντίστοιχο μάθημα προσανατολισμού. Πρόκειται για μια κατεξοχήν ειδικότητα των τεχνικών – επαγγελματικών σχολείων που υπήρχε σ’αυτά ανέκαθεν, επόμένως χρήζει περισσότερης μελέτης.
    Μιτζιφίρης Θανάσης, Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, MEd

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:45 | Παναγιώτης

    Θεωρώ ότι η διατήρηση των τομέων Υγείας Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών είναι απαραίτητη διότι είναι απαραίτητοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (όπως υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση στην επαγγελματική εκπαίδευση) και έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι οι απόφοιτοι έχουν και θα έχουν καλή προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ)

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:44 | Παπαζογλου Χρυσα

    -Μόλις χθες 18/8/2113 ο ΣΕΒ, σε φόρουμ για την Εργασία και τις Δεξιότητες του Αύριο, παρουσίασε τα 87 επαγγέλματα με μέλλον.Η νοσηλευτική συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτά! (Ημερησία19/8/2013)

    -Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά τον Ιούνιο 2011 σε μελέτη για τα επαγγέλματα με θετικές και αρνητικές προοπτικές συμπεριλαμβάνει τη νοσηλευτική στην ομάδα με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια!

    -Το Ευρωπαικό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP)σε έκθεσή του αναφέρει πως οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα υπηρεσιών αναμένεται να έχουν αύξηση εως το 2020! (Καθημερινή 15/8/2013)

    Παρ΄όλα αυτά η Νοσηλευτική είναι μια από τις ειδικότητες που καταργούνται από την εκπ/ση και μάλιστα σήμερα που η ανεργία των νέων φτάνει το 60%.
    Για λόγους, λοιπόν, γρήγορης εργασιακής αποκατάστασης των νέων αλλά
    και για μια Επαγγελματική Εκπ/ση πλούσια σε ουσιατικές επιλογές, δημιουργική και συντονισμένη με τη σύγχρονη ζωή θεωρώ αναγκαίο το νέο ΕΠΑΛ να περιέχει καιτην ειδικότητα της Νοσηλευτικής.
    Επίσης ‘μαθήματα’ για την πρόληψη και ενημέρωση για θέματα υγείας
    καλό θα είναι να υπάρχουν στην Α/θμια και Γυμνασιακή εκπ/ση.Αλλιώς το νέο σχολείο δε θα μοιάζει και τόσο ‘νέο’!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:44 | Σταματία Γ.

    Η διατήρηση τόσο του τομέα Υγείας-Πρόνοιας όσο και της Αισθητικής-Κομμωτικής είναι αναγκαία μέσα στο πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου.Το γεγονός αυτό θα συντελέσει στην παροχή ολοκληρωμένης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους μαθητές αλλά κυρίως στις μαθήτριες που θα επιλέξουν ειδικότητες των παραπάνω τομέων.
    Προτείνω επίσης τα αντικείμενα «Πρώτες Βοήθειες» και «Αρχές Προληπτικής Ιατρικής-Αγωγή Υγείας» ,τα οποία διδάσκονταν εως σήμερα στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας των ΕΠΑ.Λ. και στις ΕΠΑ.Σ (και δεν θα υφίστανται πλέον σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου)), να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών όλων των τομέων του Τεχνολογικού Λυκείου καθώς και του Γενικού Λυκείου καθότι θα προσφέρουν ουσιαστικά γνώσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (προληπτική ιατρική) καθώς και γνώσεις άμεσης αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο σχολείο και ειδικότερα στα σχολικά εργαστήρια.

    Με εκτίμηση
    Σταματία Γ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:41 | ΜΑΡΙΑ Μ

    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
    • Συνδέει τα επαγγέλματα του κλάδου με την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και μάλιστα με τους μεγαλύτερους και επιθετικότερους τομείς, ( κατοικία, επαγγελματικός χώρος, τουρισμός, προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στο εσωτερικό και εξωτερικό κτλ) .
    • Την άμεση σύνδεση του κλάδου στον τομέα ευαισθητοποίησης, προβολής, δημοσιοποίησης, με μεγάλο τμήμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).
    • Την έλλειψη άλλων δομών εκπαίδευσης πλέον της σχολής γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας.
    • Το ενδιαφέρον για επαγγελματική αποκατάσταση που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια από μαθητές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:40 | Γκρέστας Βασίλειος

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:37 | Εμμα

    Νομίζω οτι είναι θετικός και ο υπολογισμός του βαθμού των τριών τάξεων με ποσόστοση και η χρήση τράπεζας θεμάτων .Επίσης επιτέλους σαν γονέας βλέπω οτι το υπουργείο αποφάσισε οτι μαθήματα σαν την πληροφορική που διδάσκονται μέσα και έξω απο το δημόσιο σχολείο απο το δημοτικό,καλό είναι να περιοριστούν σε αυτές τις τάξεις.Όσο για τη χημεία, που εγώ πλήρωσα για τα παιδιά μου πανεπιστημιακά φροντιστήρια,καλό είναι να διδαχθεί τελικά στο δημόσιο σχολείο όπως τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχει γίνει

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:34 | ΣΟΦΙΑ ΠΕ 12.03

    Τομέας Δομικών Έργων
    Προτείνω :
    1) Τη μη καταργηση του τομέα Δομικών για όλους τους λόγους που εκθέσανε οι συνάδελφοι
    2) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα και να επανέλθει η Τεχνολογία του Λυκείου.
    3) Το μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου (Β’ Λυκείου) καθώς και του Αρχιτεκτονικού (Γ΄Λυκείου) να μην καταργηθούν απο τα μαθήματα επιλογής του Λυκείου.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:30 | ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (http://www.epe.org.gr/) υποβάλλει στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις προτάσεις της, οι οποίες είναι κοινές προτάσεις των ενώσεων ΕΠΕ, ΕΠΥ και ΠΕΚΑΠ. Οι προτάσεις αφορούν τόσο το Γενικό (άρθρα 1, 2, 3 και 4) όσο και το Τεχνολογικό Λύκειο (άρθρα 5, 6, 7, 8, 9) και γι’ αυτό υποβάλλονται τόσο στο άρθρο 2 όσο και στο άρθρο 8.

    Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο
    http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=541.

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για το σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», επικοινωνούμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, που θεωρούμε ως απολύτως αναγκαίες, για τη διαμόρφωση μίας υψηλού επιπέδου παρεχόμενης Δημόσιας Παιδείας προς όφελος των μαθητών και της χώρας. Σας ενημερώνουμε ότι στις 9/1/2013 είχαμε καταθέσει, σε συνάντηση με τον τότε υφυπουργό παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, κοινό υπόμνημα με τις προτάσεις των επιστημονικών και καθηγητικών ενώσεων ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ και ΠΕΚΑΠ για το νέο Γενικό Λύκειο [http://db.tt/UwZEPphU] και σε παλαιότερες συναντήσεις έχουν κατατεθεί από όλες τις ενώσεις προτάσεις για το Τεχνολογικό Λύκειο.
    Οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει την ιστορική εποχή που διανύουμε ως η “Εποχή της Πληροφορίας” (Information Era), τονίζοντας έτσι ότι η ευελιξία με την οποία ένα Έθνος χειρίζεται και αξιοποιεί την Πληροφορία, αποτελεί κριτήριο για την ίδια του την επιβίωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλήθος προσφάτων θέσεών της, αναφέρεται στην κρισιμότητα της ψηφιακής οικονομίας ως παράγοντα ανάπτυξης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αναβαθμίζεται η παρεχόμενη Πληροφορική Παιδεία για την αναβάθμιση του ίδιου του σχολείου ως βασικού παράγοντα κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής προόδου κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Δυστυχώς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με ένα σωρό παραλείψεων αλλά και λανθασμένων παρεμβάσεων, ενάντια σε κάθε επιστημονική και παιδαγωγική λογική, κινούμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση υποβαθμίζοντας την παρεχόμενη Πληροφορική Παιδεία.
    Ας αποτελέσει λοιπόν, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τις βάσεις για ένα σύγχρονο σχολείο που παρέχει στον μαθητή την απαραίτητη Πληροφορική Παιδεία για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της «Εποχής της Πληροφορίας» ως μελλοντικός Πολίτης, Επιστήμονας και Επαγγελματίας, ως ισότιμος συμμέτοχος στην Κοινωνία της Γνώσης που διαμορφώνεται.
    Ζητάμε λοιπόν, ως απολύτως αναγκαίες αλλαγές, στο υπό διαβούλευση σχέδιο τα εξής:

    Γενικό Λύκειο (Άρθρα 1, 2, 3, 4)
    Α’ Λυκείου:
    (άρθρο 2) Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).
    Β’ Λυκείου
    (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
    Γ’ Λυκείου
    Α) (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Β) (άρθρο 4) Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμεί να σπουδάσει ο μαθητής να μπορεί να επιλέξει, για το που θα εξεταστεί, ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισές περίπου σχολές του μηχανογραφικού ανήκουν σε αυτό το πεδίο, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του σε 2 διακριτά πεδία, Ε.Π.Ε. Θετικών και Ε.Π.Ε. Τεχνολογικών, στο πρώτο από τα οποία θα ήταν εξεταζόμενο η Χημεία και στο δεύτερο η Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο ένας μαθητής που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην εξετάζεται στην Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών (εξαιρώντας ακόμα και όλα τα τμήματα Πληροφορικής) τα μαθήματα Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού παρέχουν απαραίτητες γνώσεις και είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλα μαθήματα, που περιέχονται στο σχέδιο νόμου ως εξεταζόμενα, δεν είναι.
    Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου οι μαθητές είναι σε μία πιο ώριμη μαθησιακά ηλικία, είναι:
    1. Μαθήματα που αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων. Άλλωστε η γνωστική αξία της διδασκαλίας του προγραμματισμού σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευρύτερα αποδεκτή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
    2. Μαθήματα απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης.
    3. Μαθήματα απαραίτητα για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
    Δηλαδή είναι μαθήματα, η παρουσία των οποίων διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
    Επίσης υπενθυμίζουμε την πλήρη αναντιστοιχία της κατάργησης των μαθημάτων Πληροφορικής τόσο με τις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας μας, όσο και με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας όπως αυτές καταγράφηκαν από μελέτη με θέμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που έκανε το ίδιο το Υπουργείο (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf). Στην εν λόγω έρευνα, στο ερώτημα «ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής», η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στην σειρά ως υποχρεωτικό μάθημα.

    Τεχνολογικό Λύκειο (Άρθρα 5, 6, 7, 8, 9)
    Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
    (άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.
    Α’ Λυκείου:
    Α) (άρθρο 9) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
    Β) (άρθρο 9) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
    Β’ και Γ’ Λυκείου
    (άρθρο 9) Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
    Οι ενώσεις μας αναμένουν την ανταπόκρισή σας στα προφανή αιτήματα της εποχής μας και στις ανάγκες της ίδιας της χώρας και της κοινωνίας για την αξιοποίηση της Πληροφορικής Παιδείας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, υψηλού επιπέδου, Δημόσιου Σχολείου. Είμαστε στη διάθεσή σας, για την παροχή επεξηγήσεων καθώς και πλήρους τεκμηρίωσης για όλες τις προτάσεις μας. Αναμένουμε την πρόσκλησή σας για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου επικαιροποιημένου προγράμματος σπουδών για τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά και για το επίσης σημαντικό θέμα των αναθέσεων.

  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ (ΠΡΩΗΝ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της ομάδας εργασίας των Μηχανολόγων της ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε.) που κατέληξε στα ακόλουθα:

    1. Η πρόταση για τομείς & ειδικότητες στους Μηχανολόγους θα απευθύνεται σε μαθητές που θα μπορούν να εργασθούν στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. για αυτό άλλωστε εξοπλίσθηκαν πάρα πολλά Σ.Ε.Κ. από την Ε.Ε.

    2. Ο στόχος της Γενικής Μόρφωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Γυμνασίου προκειμένου τα Γενικά Μαθήματα να εξυπηρετήσουν τους στόχους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανά ειδικότητα καθώς και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    3. Η πρόταση έλαβε υπόψη:
    •τις θεσμοθετημένες ειδικότητες συμβατές σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
    •τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες της χώρας παρότι δεν έχουν διατυπωθεί έως σήμερα από πλευράς πολιτείας, σαφείς αναπτυξιακοί στόχοι
    •το γεγονός της μελλοντικής δυσκολίας ίδρυσης τομέων ειδικοτήτων και ειδικεύσεων
    •θέματα ευρωπαϊκής πιστοποίησης
    •τα ήδη δημοσιευμένα επαγγελματικά δικαιώματα
    •ιδιαιτερότητες όπως στην περίπτωση των Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

    4. Οι ειδικότητες και ειδικεύσεις μπορεί να εμφανίζονται αρκετές στο πλήθος αλλά αυτό οφείλεται στο μεγάλο εύρος εφαρμογής των τομέων του Μηχανολόγου.

    5. Κατά περίπτωση και όπου υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη θα λειτουργούν οι ανάλογοι τομείς, ειδικότητες και ειδικεύσεις.

    6. Τα Τεχνολογικά Μαθήματα και οι ώρες διδασκαλίας των Τεχνολογικών Μαθημάτων να ανταποκρίνονται στα Διεθνή δεδομένα των προηγμένων Τεχνολογικά χωρών.

    7. Η Πρακτική Άσκηση των μαθητών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να επιτελείται και μέσα στο σχολείο.

    8. Να υπάρχει πιστοποίηση και στον πτυχιούχο της Γ΄ Λυκείου.

    9. Το μάθημα του ΣΧΕΔΙΟΥ να διδάσκεται στην Α΄ & Β΄ Λυκείου χωρίς Η/Υ στην Γ΄ Λυκείου να είναι στην διακριτική ευχέρεια του διδάσκοντα αν θα διδαχθεί με Η/Υ και στην Δ΄ τάξη αποκλειστικά με Η/Υ, ενώ θα πρέπει να διδάσκεται στην Α΄ τάξη και από Μηχανολόγο ενώ στην Β΄,Γ΄ & Δ΄ αποκλειστικά από Μηχανολόγο.

    10. Η Θεωρία του κάθε Μηχανολογικού μαθήματος και το Εργαστήριο θα πρέπει να πραγματοποιούνται ξεχωριστά κατά προτίμηση από τον ίδιο διδάσκοντα.

    11. Για την Β΄ τάξη προτείνονται τομείς:
    1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    2. ΚΙΝΗΤΗΡΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

    12. Για την Γ΄ τάξη προτείνονται ειδικότητες:
    1.1. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
    1.2. ΜΕΤΑΛΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
    1.3. ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΟΣ
    1.4. ΨΥΚΤΙΚΟΣ
    2.1. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
    2.2. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
    2.3. ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    13. Για τη Δ΄ τάξη προτείνονται ειδικεύσεις:

    Για τις ειδικότητες ΜΗΧΑΝΙΚΟY ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΜΕΤΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ:
    1. ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΟΣ
    2. ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
    3. ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
    4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
    5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ
    6. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Για τις ειδικότητες ΘΕΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΟΥ & ΨΥΚΤΙΚΟΥ:
    7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & Η.Μ.Ε.
    6. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    7. ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
    8. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Για την ειδικότητα ΜΗΧΑΝΙΚΟY ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ & ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ:
    9. ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
    10. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
    11. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
    12. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
    13. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ
    14 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΡΑΙΝΩΝ
    15. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
    16. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Αθήνα 28-3-2013
    Η ομάδα εργασίας Μηχανολόγων της Ε.Τ.Ε.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:20 | ΠΕΤΡΟΣ

    Το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» έχει μεγαλύτερη σχέση με την πληροφορική από ότι με την ηλεκτρολογία και για αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στον Τομέα Πληροφορικής, όπως σωστά έγινε στο επίπεδο των ΙΕΚ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:15 | Πολύκαρπος Σκ

    Απαράδεκτη η απουσία των τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Γραφικών τεχνών από τα επαγγελματικά λύκεια. Διορθώστε τη λάθος απόφαση την οποία πήρατε μόνο και μόνο για λογιστικούς και όχι παιδαγωγικούς λόγους.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:10 | M.Σταμπούλογλου

    Προσωπικά, μιλώντας και εκ μέρους πολλών μαθητών, συμπεραίνω ότι άν κάποιος μαθητής θέλει να επιτύχει σε σχολές του Τομέα Υγείας π.χ.ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων κ.λ.π. θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνο από Γενικό Λύκειο.Γιατί? Δεν νομίζω με αυτόν τον τρόπο να δίνονται ίσες ευκαιρίες.Θα πρέπει να επανέλθει ο Τομέας Υγείας στα Επαγγελματικά Λύκεια.Αλλωστε αυτό ζητούν και πάρα πολλοί μαθητές που θα έκαναν την επιλογή της φοίτησης σε ΕΠΑΛ Τομέα Υγείας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:01 | Τσούρη Βασιλικη

    Η αντικατάσταση της εκπαίδευσης των ειδικοτήτων των υγείας και πρόνοιας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μορφές κατάρτισης τύπου ΙΕΚ δεν προσφέρει ολοκληρωμένη και σφαιρική μάθηση. Τα ΙΕΚ μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω ειξιδίκευση σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Μαθητές που από επιλογή στρεφονται περισσότερο στις τεχνικές ειδικότητες των υγείας και πρόνοιας αποκλείονται από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την ταυτόχρονη απόκτηση απολυτηρίου λυκείου εκτός και αν ακολουθήσουν το δυσκολο δρόμο του γενικού λυκείου.

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:54 | α

    Η κατάργηση των τομέων Υγείας Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, λανθασμένη. Αφενώς πληθώρα μαθητών θα μείνουν ξεκρέμαστοι καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με την ειδικότητα που ενδιαφέρονται και αφετέρου πολλόι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Εκτός αυτου αξίζει να σημειωθεί οτι για την αναπτυξη μιας χώρας είναι πολύ σημαντική η υπαρξη ειδικοτήτων σε όλους τους τομείς κατι που απ΄ότι φαίνεται στην χώρα μας υποβαθμίζεται διαρκώς. Αίσχος. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε την στέρηση μόρφωσης σε κανέναν τομέα .

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:54 | Λία Χ.

    Είμαι φοιτήτρια Μαιευτικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο τόπος διαμονής μου είναι επαρχιακή πόλη. Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Οι γονείς μου δεν εργάζονται, παρά μόνο περιστασιακά. Οικονομικοί λόγοι με ανάγκασαν να ξενοικιάσω το σπίτι στη Θεσσαλονίκη πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου.

    Η αδερφή μου γράφτηκε τον Ιούνιο στην πρώτη ΕΠΑ.Λ., στο οποίο υπήρχε Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, για να παρακολουθήσει και να πάρει πτυχίο βοηθού Βρεφονηπιοκόμου, επειδή της αρέσει πολύ. Δε θέλει να σπουδάσει στα Τ.Ε.Ι. και δεν επιθυμεί να ακολουθήσει άλλη ειδικότητά. Στο νέο νομοσχέδιο δεν υπάρχει στο ΕΠΑ.Λ. ο τομέας Υγείας. Πού θα πάει; Στα ΙΕΚ; Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να τελειώσει Γενικό Λύκειο ή να πάρει μία άλλη ειδικότητα (που δεν θέλει), στα ΕΠΑ.Λ., δηλαδή, μετά τα 18. Θέλει στα 18 της χρόνια να έχει τελειώσει τις σπουδές και να βοηθήσει την οικογένειά μου.

    Γιατί καταργήθηκε ο τομέας Υγείας;

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:50 | Αγγελική Κοσμάτου

    Η Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, πρέπει να μετονομαστεί σε Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Περιβάλλοντος.
    Το αντικείμενο του Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ο οποίος εμφανίζεται να ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών να μεταφερθεί στην ομάδα αυτή. Η ειδικότητα του Τεχνικού Δασοπονίας και Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος σχετίζεται με τις επιστήμες Γεωπονίας-Δασοπονίας.

    Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος πρέπει να συνεχίσει αυτόνομος και με αυτή την διατύπωση και στο νέο ΕΠΑ.Λύκειο, καθώς οι τρεις όροι που τον αποτελούν εντάσσονται στην αυτή επιστημονική – οικονομική και επαγγελματική ενότητα. Γεωργία, τρόφιμα και φυσικοί πόροι αποτελούν διεθνώς ενιαία και αδιάσπαστη ενότητα (AGRICULTURE, FOOD and NATURAL RESOURCES) που σχετίζεται:
    • με τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα παραγωγής
    • με τις ανάγκες του γενικότερου αγροτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών τροφίμων
    • με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του αγροτικού, περιαστικού και αστικού χώρου.

    Μια διαφορετική εξέλιξη, θα δημιουργήσει αμέσως μείζονα θέματα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των εμπλεκομένων κλάδων, όπως επίσης και προβλήματα λειτουργίας των Σχολών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν γένει της γεωργικής κατάρτισης στην Ελλάδα.

  • Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης δύνανται αναλόγως των συνθηκών να λειτουργούν σχολεία ως Ημερήσια και Νυκτερινά ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ θα διαθέτουν αναλόγως των αναγκών τμήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.) για τους αδύνατους μαθητές.

    Στα νησιά και ειδικά τα παραμεθόρια θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόνοια προκειμένου να λειτουργούν τομείς και ειδικότητες και με μειωμένο αριθμό μαθητών αναλόγως των αναγκών και των συνθηκών.

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:39 | Α. Κία

    Η πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας μας καθώς και η βιοκλιματική αντίληψη για το σχεδιασμό των κτηρίων καθιστούν αναγκαία τη διεύρυνση του τομέα των Δομικών με τις παρακάτω ειδικότητες:

    Τεχνικός αποκατάστασης και αναστήλωσης παραδοσιακών κτιρίων

    Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων