Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:53 | Καθηγητές του Τομέα Δομικών Έργων του ΕΠΑΛ Βροντάδου – Χίος

    Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα των κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο

    Για τον «εκσυγχρονισμό» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιχειρήθηκε το ψαλίδισμα αν όχι η εξαφάνιση του τομέα των κατασκευών (Πολιτικού Μηχανικού), που αποτέλεσε επί σειρά ετών το βασικό τομέα για την ανάπτυξη από σύστασης του ελληνικού κράτους με την δημιουργία του δομικού σχολείου στην Αίγινα το 1828.Με στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, και χωρίς την ανάπτυξη οποίας είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, η πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων που λείπουν εντελώς, η τοπογραφική καταγραφή με ακρίβεια και η σύνταξη του κτηματολογίου της χώρας και τόσα άλλα που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και των κατασκευών. Τα τελευταία χρόνια τα επαγγέλματα τις οικοδομής έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών που παρέχεται από τους τεχνικούς λογω της έλλειψης πιστοποίησης των επαγγελμάτων από την πολιτεία. Κρίσιμη για αυτό είναι η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και η παραγωγή μεσαίων και ικανών στελεχών που εμποδίστηκε για χρόνια. Με μεγάλη ανακούφιση είδαμε τις ειδικότητες Περιβάλλοντος στην Εκπαίδευση
    Οι ειδικότητες όμως του Τομέα Περιβάλλοντος προσανατολίζονται περισσότερο στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κυρίως με χρήση της τεχνολογίας. Ο τομέας δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» (ΚΑΠΕ). Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα όπως σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).

    Προτείνουμε στο Τομεα Δομικων Εργων επιπλέον την εισαγωγή των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών .
    Α.α) Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων β) Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων γ)Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών δ)Τεχνικός έργων υποδομής

    Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ να προστεθεί η ειδικότητα
    Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων

    Επίσης στην Α Τάξη προτείνουμε και θεωρούμε αναγκαία την εισαγωγή στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών, του Μαθήματος

    «Αρχές σχεδιασμού και Υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»

    Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:27 | Ντακουλας Μιχαήλ

    Δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα η διαβούλευση ή είναι προειλημμένη η απόφαση της κατάργησης των ειδικοτήτων του τομέα υγείας και πρόνοιας κάτω από το βάρος μνημονιακών δεσμεύσεων.Παρ’ όλα αυτά έχω την υποχρέωση να τονίσω τα εξής:
    1.Με την κατάργηση του τομέα Υγείας και πρόνοιας θα επιτευχθεί η συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
    2.Ο κοριτσίστικος μαθητικός πληθυσμός δεν θα έχει την δυνατότητα της επιλογής ειδικότητας της αρεσκειάς του(αρχή των ίσων ευκαιριών)
    3.Εκπαιδευτικοί με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και με προσόντα θα οδηγηθούν στην ανεργία ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ..
    4.Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, π.χ., είναι ευδιάκριτα και διαφέρουν σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τει.
    5.Η δέσμευση της κυβέρνηση για απολύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ανθρωποθύσίες αλλά θα πρέπει να προέλθει μέσα από ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    6. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα λογικό επιχείρημα που να συνηγορεί στην κατάργηση των ειδικοτήτων του τομέα υγείας και πρόνοιας,ειδικοτήτων απαραίτητων για μια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ!!!
    ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΟΥΚ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ!!!

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:20 | Αργυρός Μανώλης

    Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών : ανήκει στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών περιέχει ελάχιστα στοιχεία ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, όπως αυτό φαίνεται στα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και τμήμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Επομένως θα πρέπει να διορθωθεί αυτό το λάθος και να προστεθεί στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και όχι στον τομέα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:13 | Τζουραμάνης Αθανάσιος

    Μένω έκπληκτος από το γεγονός ότι ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών λείπει από το «νέο» ΕΠΑΛ.
    Σε μιά χώρα με τόσο έντονη καλλιτεχνική παράδοση, αναρωτιέμαι: Ποιά είναι η θέση του καλλιτέχνη και των σπουδών του στην ελληνική κοινωνία; Τι κάνει το κράτος, που υποτίθεται ότι πασχίζει για τα «κοινά οφέλη» γι’ αυτό;
    Η απάντηση δόθηκε με το νέο Επαγγελματικό Λύκειο & την απουσία του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών!
    Αυτοί που θα αποφοιτήσουν από το ΕΠΑΛ από ένα Τομέα που δεν τους εκφράζει, θα χρειασθεί να πάνε στο ΙΕΚ (Δημόσιο ή Ιδιωτικό)ή στις ΣΕΚ, για να παρακολουθήσουν μιά ειδικότητα παίρνοντας πτυχίο της άτυπης εκπ/σης (χωρίς ιδιαίτερο θεωρητικό υπόβαθρο).
    Η δε δικαιολογία ότι ανάλογες σπουδές παρέχονται σε αρκετές βαθμίδες εκπ/σης το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο αποδεικνύει την άνιση μεταχείρηση των ειδικοτήτων …

  • 16 Αυγούστου 2013, 09:01 | ΕΙΡΗΝΗ

    Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου για την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου σχετικά με αυτά.
    Καταρχάς, ποιες είναι εν τέλει οι καινούργιες ειδικότητες που προτείνει το υπουργείο παιδείας;
    Ποιες είναι αυτές οι ειδικότητες που υπήρχαν έως σήμερα στα ΕΠΑΛ και δεν υπάρχουν σε ΙΕΚ, ΟΑΕΔ , ΤΕΙ και ΑΕΙ; Κατά συνέπεια, σε ποια βάση στηρίζονται τα αναφερθέντα από τον υπουργό παιδείας ότι δεν θα έπρεπε να λειτουργούν στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο οι ειδικότητες του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας των ΕΠΑΛ, τις οποίες και κατάργησε για αυτό το λόγο. Επίσης, η δήλωσή του ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δε φαίνεται να ισχύει σε τομείς όπως της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής ή της μηχανολογίας που υπάρχουν σε πληθώρα σε πολλές βαθμίδες στην εκπαίδευση.

    Όσον αφορά το νέο Τεχνολογικό Λύκειο, αναρωτιέμαι σε ποιους τελικά μαθητές απευθύνεται αυτό; Το νέο Τεχνολογικό Λύκειο αποτελεί μια ρατσιστική πράξη έναντι του γυναικείου φύλου, αφού οι περισσότερες ομάδες προσανατολισμού απευθύνονται στον αντρικό μαθητικό πληθυσμό.
    Για να υπάρξει μια ισορροπία του μαθητικού πληθυσμού ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια και να δοθεί έτσι η ευκαιρία και στα τελευταία να μπορούν να φοιτήσουν στο Τεχνολογικό Λύκειο και να έχουν και τη δυνατότητα εισαγωγής στα ΤΕΙ, θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα ομάδα προσανατολισμού όπως: Κοινωνικοεκπαιδευτικών
    Τομέας Παιδαγωγών
    Ειδικότητες
    Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας
    Παιδαγωγός ειδικός ανάπτυξης και διάπλασης βρεφών-προνηπίων.

    .–

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:57 | Ράπτης Γεωργιος

    Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας γιατί λείπει τελείως από το επαγγελματικό λύκειο; υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που πρέπει ντε και καλά να εξαφανιστεί;; και οι μαθητές-τριες του κυρίως ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ να κάνουν και περισσότερα χρόνια να αποκτήσουν το δίπλωμα (3 έτη στο γενικό και 2 & 1/2 στο ΙΕΚ) και να μην έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;; Για κοιτάξτε λίγο τα προηγούμενα χρόνια και τις επιτυχίες των παιδιών αυτών στα ΤΕΙ & ΑΕΙ. Για κοιτάξτε λίγο και ποιοι έχουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;
    Δεν έχετε επιχειρήματα και το ξέρετε, γιαυτό και κάνατε οριζόντιες καταργήσεις.
    Ο τομέας υγείας ασχολείται με τον ΑΝΘΡΩΠΟ και την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ. ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ; μην στερείται την κοινωνία ολόκληρη από τέτοιους επαγγελματίες που για να κατευθυνθούν εκεί το έχουν κάνει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!!!
    ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΣΩ,( ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΘΕΛΕΤΕ), ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΝΕΙΣ . ΙΣΑ ΙΣΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ . ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟ .

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:49 | ΠΚ

    Ο Τομέας Υγείας – Πρόνοιας δεν πρέπει να καταργηθεί διότι πάνω από το 50% των μαθητών των ΕΠΑΛ που βρίσκονται στην Β΄Λυκείου εχουν δηλώσει προτίμηση για τον τομέα, δηλαδή πρόκειται για φορέα με μεγάλη ζήτηση εξαιτίας της μεγάλης απορροφιτικότητας που διασφαλίζει στους αποφοίτους στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το 60% των βρεφονηπιοκόμων απορροφούνται στους παιδικούς σταθμούς. Αυτά τα παιδιά που θα εργαστούν αν καταργηθεί ο τομέας? Οι παιδικοί σταθμοί πώς θα λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο και τη στιγμή που δεν γίνονται νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού σ΄αυτούς? Μήπως δεν θέλουμε πλέον βρεφονηπιακούς σταθμούς? Οι χιλιάδες οικογένειες που χρειάζονται τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα αφήσουν τα παιδιά τους? Μήπως μιλάμε για κατάργηση της συγκεκριμένης παροχής από το κράτος προς τον πολίτη – εργαζόμενο που σήμερα πλήττεται από την οικονομική κρίση σε πολλαπλά επίπεδα?

  • 16 Αυγούστου 2013, 07:57 | Αργύρης Ράμναλης – Μαθηματικός

    Στο ΕΠΑΛ Ηράκλειας Σερρών υπάρχουν οι ειδικότητες Υγείας-Πρόνοιας, Πληροφορικής και Οικονομίας-Διοίκησης.

    Το 61% των μαθητών της Β’ Λυκείου του έτους 2012-2013 παρακολουθούν μαθήματα του τομέα Υγείας-Πρόνοιας.

    Περισσότεροι από το 50% των μαθητών του τομέα Υγείας-Πρόνοιας μετά το τέλος της Γ’ Λυκείου απασχολούνται σε εργασίες σχετικές με τις σπουδές τους.

    από στατιστική έρευνα του ΕΠΑΛ Ηράκλειας

  • 16 Αυγούστου 2013, 02:19 | ΦΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕ18 (ΠΣΕΝΔΕ)

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ

    ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΑΙΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:07 | ΚΩΣΤΑΣ

    1. Μετονομασία του Τομέα ‘‘Δομικών έργων’’ και αύξηση των ειδικοτήτων του

    Αντί
    Τομέας Δομικών Έργων
    1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

    Προτείνεται.

    Τομέας Έργων Πολιτικού Μηχανικού

    1. Τεχνικός Κατασκευής και συντήρησης Τεχνικών Έργων
    2. Τεχνικός Σχεδίασης Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Τοπογραφίας

    Στόχος των ανωτέρω είναι η εκπαίδευση τεχνικών οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α. ) και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα για κάθε φύσεως αντικείμενο.
    Ειδικά ως σεισμογενής χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής).
    Στον τομέα αυτόν οι μαθητές θα εκπαιδεύονται σε σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), μαθήματα οργάνωσης εργοταξίου, κόστος κατασκευών, οικοδομική, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, περιβαλλοντικά θέματα και σχεδιασμό, ώστε να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί (ε σε κάθε είδους έργα πολιτικού μηχανικού.

    2. Ένταξη μαθημάτων αντικειμένου μας

    Α) Το νέο σχέδιο νόμου καταργεί τα μαθήματα επιλογής, τα οποία πρέπει να επανέλθουν:
    Α Τάξη γενικού λυκείου 1) Τεχνικό σχέδιο (πολλοί μαθητές θα μεταγραφούν στα ΕΠΑΛ )
    Β’ τάξη γενικού λυκείου: 1) το γραμμικό σχέδιο και
    2) το ελεύθερο σχέδιο
    Γ’ τάξη γενικού λυκείου:
    2) το αρχιτεκτονικό σχέδιο και
    3) το ελεύθερο σχέδιο.

    Β) Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών η δομή που προτείνει το Υπουργείο είναι η ακόλουθη, ξεχνώντας μάθημα για τον τομέα των Δομικών Έργων:
    1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες)
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
    4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
    5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)

    Προτείνω:

    1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες)
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. Τεχνολογία Δομικών Έργων (2 ώρες)
    4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
    5. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
    6. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (1 ώρα)

    Γ) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα.

  • 16 Αυγούστου 2013, 01:02 | κοσμας

    δ) Τεχνικό Σχέδιο (απαιτείται η ύπαρξή του ως μάθημα επιλογής της Α τάξης γενικού λυκείου διότι το Τεχνικό Σχέδιο αποτελεί μια διεθνή γλώσσα της τεχνολογίας. Επίσης χρειάζεται για αυτούς που θα συνεχίσουν στη Β τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.

  • 16 Αυγούστου 2013, 00:44 | ΚΩΣΤΑΣ

    1. Μετονομασία του Τομέα ‘‘Δομικών έργων’’ και αύξηση των ειδικοτήτων του

    Αντί
    Τομέας Δομικών Έργων
    1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

    Προτείνεται.

    Τομέας Έργων Πολιτικού Μηχανικού

    1. Τεχνικός Κατασκευής και συντήρησης Τεχνικών Έργων
    2. Τεχνικός Σχεδίασης Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Τοπογραφίας

    Στόχος των ανωτέρω είναι η εκπαίδευση τεχνικών (εργοδηγών) οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α. ) και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα για κάθε φύσεως αντικείμενο.
    Ειδικά ως σεισμογενής χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής).
    Στον τομέα αυτόν οι μαθητές θα εκπαιδεύονται σε σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), μαθήματα οργάνωσης εργοταξίου, κόστος κατασκευών, οικοδομική, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, περιβαλλοντικά θέματα και σχεδιασμό, ώστε να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί (ε σε κάθε είδους έργα πολιτικού μηχανικού.

    2. Ένταξη μαθημάτων αντικειμένου μας

    Α) Το νέο σχέδιο νόμου καταργεί τα μαθήματα επιλογής, τα οποία πρέπει να επανέλθουν:
    Α Τάξη γενικού λυκείου 1) Τεχνικό σχέδιο (πολλοί μαθητές θα μεταγραφούν στα ΕΠΑΛ )
    Β’ τάξη γενικού λυκείου: 1) το γραμμικό σχέδιο και
    2) το ελεύθερο σχέδιο
    Γ’ τάξη γενικού λυκείου:
    2) το αρχιτεκτονικό σχέδιο και
    3) το ελεύθερο σχέδιο.

    Β) Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών η δομή που προτείνει το Υπουργείο είναι η ακόλουθη, ξεχνώντας μάθημα για τον τομέα των Δομικών Έργων:
    1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες)
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
    4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
    5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)

    Προτείνω:

    1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες)
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. Τεχνολογία Δομικών Έργων (2 ώρες)
    4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
    5. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
    6. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (1 ώρα)

    Γ) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα.

  • 15 Αυγούστου 2013, 23:19 | Βασιλικη Κίτσιου

    Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα από την τεχνικη εκπαιδευση. Να μην οδηγηθει κανενας εκπαιδευτικός στην απόλυση…Σκεφτείτε τις χιλιάδες οικογένειες που καταδικάζονται με αυτήν την απόφαση. Οικογένειες εκαπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, αλλά και οικογένειες παιδιών που ονειρεύονται να ακολουθήσουν τις ειδικότητες αυτές και στερούνται πια αυτή τη δυνατότητα…

  • 15 Αυγούστου 2013, 23:05 | Θ.Π.

    Αγαπητοί κύριοι,
    Στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο Βασικό Επιμορφωτικό Υλικό – Τόμος Γ΄ «Αξιοποίηση των Τεχνών στην Εκπαίδευση» αναφέρεται τα εξής:

    Η ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    1. Η ιδιαιτερότητα των εικαστικών τεχνών

    Στην θεωρία και πράξη της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα, ο όρος εικαστικές τέχνες µπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έννοια ομπρέλα. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές µορφές και τεχνικές, παραδοσιακές και νεότερες, τις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, αλλά και έργα που πραγματοποιούνται µε τη χρήση νέων τεχνολογιών ή εστιάζουν στη διαμόρφωση χώρων. Επιπλέον, αναφέρεται στις ποικίλες εικόνες και προϊόντα της σύγχρονης τοπικής και παγκόσμιας οπτικής παραγωγής και επικοινωνίας, που λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και των µέσων µαζικής επικοινωνίας, κατακλύζουν και διαμορφώνουν την καθημερινότητα µας και συνθέτουν το σημερινό οπτικά προσδιορισμένο πολιτισµό µας (visual culture) (Freedman, 2003).

    3. Οι εικαστικές τέχνες στην εκπαιδευτική διαδικασία

    Είναι αναµφισβήτητο ότι οι εικαστικές τέχνες συνδέονται µε την καθηµερινή ζωή των παιδιών και αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι του οπτικού πολιτισµού στον οποίο µετέχουν. «Η εικαστική αγωγή συνεισφέρει πολλαπλά σε ακαδηµαϊκό και προσωπικό επίπεδο και η παροχή της καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους δεν πρέπει να αντιµετωπίζεται ως επιλογή αλλά ως υποχρέωση».
    Οι εικαστικές τέχνες προσφέρουν πολύτιµες οπτικές, απτικές και εν γένει αισθητικές εµπειρίες. Τα παιδιά µαθαίνουν να διακρίνουν και κατά συνέπεια να απολαµβάνουν οπτικές ποιότητες και λεπτές διαφορές στα εικαστικά έργα και στις εικόνες που συναντούν στο φυσικό και αστικό περιβάλλον τους. Η προφανής αγάπη που έχουν στην εικαστική δραστηριότητα προέρχεται από την εσωτερική ικανοποίηση που τους προσφέρει η συμμετοχή τους σε αυτήν. Όπως οι επαγγελματίες καλλιτέχνες, έτσι και οι μαθητές δραστηριοποιούνται εικαστικά περισσότερο για την ποιότητα της εµπειρίας και πολύ λιγότερο για εξωγενείς απολαβές (Eisner, 2002).
    Οι εικαστικές τέχνες αξιοποιούν και διευρύνουν τη φαντασία, την εφευρετικότητα και τη δηµιουργικότητα των µαθητών. Σε αντίθεση µε τη συµβατική σχολική διαδικασία, όπου τείνουµε να δίνουµε έµφαση στην πραγµατιστική αντίληψη του κόσµου, στην ορθότητα και τη γραµµικότητα της γνώσης, η εικαστική εκπαίδευση µαθαίνει στα παιδιά να αντιλαµβάνονται αυτό που υπάρχει γύρω τους, αλλά να ενδιαφέρονται περισσότερο γι’ αυτό που µπορεί να προκύψει (Eisner, 2002). Συνδυάζουν και αξιοποιούν εµπειρίες, γνώσεις, µέσα, εργαλεία και τεχνικές δεξιότητες για να πραγµατώσουν αυτό που έχουν φανταστεί, να δώσουν µορφή τις ιδέες τους.
    Οι εικαστικές τέχνες συµβάλουν στη διεύρυνση της αντίληψης των παιδιών και στην απόκτηση νέων γνώσεων.
    Παρόλο που η εικαστική εργασία θεωρείται κατά βάση µοναχική και ατοµική, µπορεί εύκολα να λάβει συλλογική-συνεργατική µορφή. Ένα οµαδικό κολλάζ, η έκθεση των µαθητικών έργων, αλλά και η από κοινού επίσκεψη σε µια πινακοθήκη, µαθαίνουν στα παιδιά να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται και τους προσφέρουν τη χαρά του συλλογικού επιτεύγµατος. Επιπλέον, η εικαστική αγωγή ενθαρρύνει το άνοιγµα του σχολείου στον κόσµο µε επισκέψεις καλλιτεχνών στην τάξη ή το αντίστροφο και συµπράξεις µε τους µαθητές. Τα παιδιά συναντούν και συνυπάρχουν δηµιουργικά µε επαγγελµατίες καλλιτέχνες και σχεδιαστές και εξοικειώνονται µε εναλλακτικά επαγγελµατικά µοντέλα.
    H συµµετοχή των παιδιών σε ποιοτικά προγράµµατα εικαστικής αγωγής τα βοηθά να γνωρίσουν µε συστηµατικό τρόπο τα δοµικά στοιχεία, τους κώδικες και τις τεράστιες εκφραστικές-επικοινωνιακές δυνατότητες της οπτικής γλώσσας. Γίνονται έτσι σταδιακά ικανοί χειριστές του οπτικού λόγου. Αυτή η σύνθετη ικανότητα, που ορίζεται ως οπτικός εγγραµατισµός (visual literacy), έχει δύο εκφράσεις. Τα παιδιά (α) επικοινωνούν µε άνεση µέσα από τη δηµιουργία εικαστικών και οπτικών µορφών και (β) γίνονται ενεργοί και κριτικοί αναγνώστες εικόνων. Ο οπτικός εγγραµατισµός αποκτά ιδιαίτερη σηµασία στα πλαίσια του σύγχρονου πολιτισµού που η επικοινωνία έχει αυξανόµενα οπτικό χαρακτήρα. Επιτρέπει στους µαθητές να αξιολογούν και να χρησιµοποιούν επιλεκτικά τον τεράστιο όγκο των οπτικών πληροφοριών που δέχονται καθηµερινά. Μαθαίνουν να αντιλαµβάνονται και να ερµηνεύουν έννοιες και νοήµατα πέρα από το προφανές και να προσεγγίζουν τις προθέσεις και τις σκοπιµότητες των παραγωγών των εικόνων που µελετούν.

    Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό καλούνται να αξιοποιήσουν τις τέχνες στην εκπαίδευση, ως εκπαιδευτικό εργαλείο της διδασκαλίας τους.

    Σε ένα σχολείο όπου οι μαθητές στο Γενικό Λύκειο δεν διδάσκονται ούτε ένα μάθημα για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στο Επαγγελματικό λύκειο δεν υπάρχει ο Τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και δυνατότητες.

    Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να μου εξηγήσει ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την Καλλιτεχνική Παιδεία;
    Θ.Π
    Μ.Α. Εκπαιδευτική Ηγεσία & Πολιτική

  • 15 Αυγούστου 2013, 22:48 | Δανάη Ακριβοπούλου

    Πράγματι φαντάζει πολύ φιλόδοξο το νέο αυτό νομοσχέδιο,με τόσες υπέροχες ειδικότητες που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Ωστόσο αν κάποιος προσπαθήσει να το κατανοήσει καλύτερα θα αναρωτηθεί εύλογα πώς είναι δυνατόν ειδικότητες με πολύ μεγάλη προσέλευση μαθητών όπως π.χ η Νοσηλευτική να αποκλείονται από τα ΣΕΚ ή όπως η Αισθητική να κατακερματίζονται.Μια άλλη απορία…αφού υπήρχαν αυτές οι ειδικότητες κατά νου ,για ποιον λόγο ακριβώς ,βγήκαμε σε διαθεσιμότητα ,εμείς οι καθηγητές των ΕΠΑΣ, όταν και τα τμήματά μας είχαν μεγάλη ζήτηση αποδεδειγμένα και καλύπταμε μία ουσιαστική ανάγκη για εκπαίδευση ,ιδιαίτερα των κοριτσιών που αναζητούσαν μία διέξοδο επαγγελματική.Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μου δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της ιδιωτικής εκπαίδευσης,ώστε να λειτουργούν σε ¨νόμιμα¨ πλαίσια με εναρμονισμένο λεκτικό ειδικοτήτων,να χαίρονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ που επιτέλους οι ειδικότητες ¨φιλέτα¨ θα είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία τους ,να υπερκοστολογούν τα δίδακτρα και να προσλαμβάνουν εκπαιδευτές ,αμφιβόλων προσόντων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 22:24 | ΜΑΡΙΑ ΣΙΜΙΤΖΗ

    https://www.facebook.com/pages/%CE%93-%CE%9D%CE%9F%CE%A3-1%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9B-%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-%CE%92%CE%9F%CE%97%CE%98%CE%A9%CE%9D-%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%A9%CE%9D/189272654428631?ref=hl
    Μπείτε παρακαλώ στον παραπάνω ιστοχώρο για να δειτε την δουλειά των παιδιών της Νοσηλευτικής στο ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!
    Αυτά τα παιδιά είχαν όνειρα, όχι μόνο να σπουδάσουν νοσηλευτική και να πάρουν το πτυχίο του ΕΠΑΛ, αλλά και να μεταδώσουν τη γνώση τους σε συμμαθητές τους, σε παιδιά του δημοτικού, αλλά και στον καθένα. Τα παιδιά αυτά είχαν όνειρο να εισαχθούν στην τριτοβάμια εκπαίδευση και όχι να περιμένουν το πότε θα δημιουργηθεί ειδικότητα νοσηλευτικής στο ΙΕΚ ρεθύμνου για να πάρουν μια βεβαίωση φοίτησης. Τα παιδιά αυτά με έκαναν περήφανη και είχαν το θάρρος να βγαίνουν κάθε χρόνο εκτός του χώρου του σχολείου και να δείχνουν στους συμπολίτες μας, τι έμαθαν μέσα στο εργαστήριο και στην τάξη. Μην τους αφαιρείται το όνειρο, δεν το αξίζουν.
    Ούτε εμεις το αξίζουμε γιατί είμασταν τυπικοί, εργατικοί και αγαπούσαμε τη δουλειά μας.
    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ πρέπει να υπάρχει και πάλι στο νέο Τεχνικό Λύκειο!!!

  • 15 Αυγούστου 2013, 22:14 | Διονύσιος Μαρκόπουλος

    Κατα την άποψή μου η κατάργηση των ειδικοτήτων των Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα νέα ΕΠΑΛ είναι μια βεβιασμένη και λανθασμένη κίνηση.
    Δεν μπορεί από το σημερινό ΕΠΑΛ να απουσιάζει ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, την στιγμή που το αντικείμενο αυτό βρίσκεται στην αποκορύφωσή του παγκοσμίως στην σημερινή εποχή.
    Με το σχεδιαζόμενο σύστημα οι μαθητές που έχουν καλλιτεχνικές δεξιότητες παραπέμπονται να φοιτήσουν στα Δημόσια & Ιδιωτικά ΙΕΚ, πληρώνοντας για τις σπουδές τους από την μία (αφου και στα δύο προβλέπονται δίδακτρα), με παράταση του χρόνου σπουδών τους, αλλά και να βγούν σε μια αγορά εργασίας κρατώντας στα χέρια τους απλά ένα Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης χωρίς στην ουσία αναγνώριση από την αγορά και χωρίς καμμία επαγγελματική κατοχύρωση.
    Προτείνω την δημιουργία τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών μέσα στο νέο ΕΠΑΛ με όλες τις ειδικότητες (Γραφιστική, Διακόσμιση, Συντήρηση Έργων Τέχνης, Φωτογραφία κλπ).
    Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί η δημιουργικότητα όλων αυτών των παιδιών με καλλιτεχνικές δεξιότητες προς το συμφέρον και της πατρίδας μας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 22:10 | Δημήτρης Χαλάτσης

    Τελικά, διαβάζοντας το ν.4172/2013, τα προγράμματα των Ι.Ε.Κ. και την οργάνωση του νέου ΕΠΑ.Λ. δε κατάλαβα γιατί καταργήθηκε ο Τομέας Υγείας. Τα προγράμματα των Ι.Ε.Κ. προσφέρουν ένα υποσύνολο γνώσεων. Ειδικά το «αντίστοιχο» των βοηθών Φαρμακείου με τίτλο «Τεχνικός Φαρμάκων Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων» το εντάσσει στον Τομέα Χημικής Βιομηχανίας(!). Είναι κατανοητό ότι τα πάντα είναι θέμα κόστους, αλλά υπάρχει και ο όρος «value for money» που δυστυχώς με αυτές τις επιλογές είναι μικρός. Τελικά για την ανάπτυξη και την έξοδο απ’ τη κρίση θέλουμε εξειδικευμένο υψηλής κατάρτησης δυναμικό ή απλά φθηνό; Ξεπεράστε τις «αγκυλώσεις» του παρελθόντος και κάντε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος που χρειάζεται η χώρα. Με τέτοιες επιλογές πάμε μάλλον προς τα πίσω…

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:28 | ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ

    Ο τομέας Δομικών Έργων θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» (ΚΑΠΕ).
    Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα
    μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό
    περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας,
    πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα όπως σύνταξης περιβαλλοντικών
    μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου,
    βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής
    και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών.

    Προτείνω την εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου
    ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την
    επιπλέον εισαγωγή στo νέο Επαγγελματικό Λύκειο των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.
    • Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
    • Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
    • Τεχνικός έργων υποδομής
    θα πρέπει ο τομέας να ενισχυθεί με περισσότερες ειδικότητες και να σταματήσει το ψαλίδισμα του τομέα (βλέπε μόνο μία ειδικότητα-κ.λ.π).Ενας τομέας που αποτέλεσε και θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξή της χώρας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:13 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΑΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ) ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:54 | ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απαράδεκτη απόφαση για την κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από τα ΕΠΑΛ. Ο εν λόγω τομέας ήταν από τους πρώτους στις προτιμήσεις των μαθητών και είχε πολλή καλή επαγγελματική αποκατάσταση.
    Επιπλέον παρείχε σημαντικές γνώσεις σε θέματα όπως οι πρώτες βοήθειες,η σεξουαλική αγωγή και η υγιεινή ,μαθήματα απαραίτητα για τη ζωή, που δυστυχώς λείπουν από το Ελληνικό σχολείο.
    Σε μια χώρα που έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα,στις αμβλώσεις και στην έξαρση σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών όπως το AIDS και οι ηπατίτιδες, είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας να παρέχει σταθερή και μόνιμη αγωγή υγείας στους νέους,σε όλες τις τάξεις του λυκείου.
    Οι εκπαιδευτικοί του τομέα υγείας, που τόσο άδικα εκδιώχθηκαν από τα σχολεία, εκτός από διδάσκοντες, αποτελούσαν παράλληλα και πολύτιμους συμβούλους για διάφορα θέματα υγείας που απασχολούσαν τους μαθητές.Δεν ήταν λίγες οι φορές που η παρέμβαση και η στήριξη που παρείχαν στους μαθητές τους ήταν σωτήρια.
    Πρόταση:
    1.Επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και των εκπαιδευτικών του στα ΕΠΑΛ.
    2.Εισαγωγή του μαθήματος της αγωγής υγείας-πρόληψης στο βασικό κορμό μαθημάτων σε όλες τις τάξεις Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

    ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ , ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ , Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ( ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ Κ.Α ) ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΄΄ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΠΙΑ ΄΄ = ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ . ΛΕΙΠΕΙ ΟΜΩΣ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΄΄ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΄΄ , ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ-ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ .

  • 15 Αυγούστου 2013, 19:37 | Παύλος

    Ο Τομέα Υγείας στα ΕΠΑΛ αποτελεί τον πιο δυναμικό τους Τομέα. Οι μαθητές που τον ακολουθούν συνήθως είναι οι καλύτεροι σε επιδόσεις μεταξύ όλων στα ΕΠΑΛ. Οι απόφοιτοι του Τομέα Υγείας συνήθως βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση σε εργασία σχεδτική με αυτό που σπούδασαν. ‘Εχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι αρκετά υψηλού επιπέδου. Στα ΕΠΑΛ απευθύνονται κυρίως οι μαθητές με χαμηλα εισοδήματα κ επομένως η κατάργηση του Τομέα θα τους στερήση αυτή την δυνατότητα.Επιπλέον το διδακτικό προσωπικό του Τομέα είναι εξαιρετικά έμπειρο καταρτισμένο με παιδαγωγικη επάρκεια και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές του. Επομένως είναι αναγκαίο ο Τομέας Υγείας να συνεχίσει το έργο του

  • 15 Αυγούστου 2013, 19:27 | dimitra

    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΛΙΑΔΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΗΣΩΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΙ ΣΕ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 3 ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 18:30 | Σέββου Βασιλική

    Γιατί κατάργηση του τομέα Υγείας Πρόνοιας;

    – Ακούσαμε οτι υπάρχει επικάλυψη ειδικοτήτων, αφού παρόμοιες συναντούμε στα Δημόσια ΙΕΚ και στα ΤΕΙ άρα είναι περιττή η ύπαρξή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    – Ότι δεν έχουν αντίκρυσμα στην ελληνική κοινωνία.

    – Ακούσαμε, επίσης, οτι οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται γιατί πλήττονται
    συντεχνιακά τους δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμφέροντά τους έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μαθητών.

    Η πραγματικότητα δείχνει ότι επικάλυψη παρατηρείται και σε άλλες ειδικότητες που όμως παραμένουν στα ΕΠΑΛ ,ενω ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας διαγράφηκε εν μια νυκτί. Επειδή το θέμα μας όμως δεν είναι γιατί εμείς κι όχι οι άλλοι, σπεύδω να πω ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι διαφορετικές γιαυτό και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χαρακτηρίζονται βοηθοί.

    Αν, μάλιστα, ερευνήσει κανείς την αγορά εργασίας θα διαπιστώσει οτι πιο εύκολα προσλαμβάνονται οι βοηθοί από τους πτυχιούχους ΤΕΙ {για λόγους οικονομίας υποθέτω} είτε ο εργοδότης είναι ιδιώτης είτε ο Δήμος {στους παιδικούς σταθμούς, τουλάχιστον,που γνωρίζω}.

    Όσο για τα Δημόσια ΙΕΚ να θυμίσω ότι αυτά:
    1. Δεν είναι δωρεάν άρα οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για να φοιτήσουν τα παιδιά τους.

    2. Παρέχουν κατάρτιση και όχι εκπαίδευση όπως στα ΕΠΑΛ με ότι αυτό σημαίνει.

    3. Απευθύνονται σε αποφοίτους Λυκείου και δεν ξέρω πόσοι απ΄τους μαθητές που ενδιαφέρονται για τις ειδικότητες Υγείας Πρόνοιας θα καταφέρουν να συνεχίσουν στο Γενικό Λύκειο ή μοιραία θα συνωστίζονται στις άλλες ειδικότητες προκειμένου να τελειώσουν το σχολείο.
    Η άλλη επιλογή που έχουν είναι να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ ,όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα ,δεδομένου ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ είναι
    στην πλειοψηφία τους παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.
    Ή απλώς να εγκαταλείψουν το σχολείο!

    4. Τα Δημόσια ΙΕΚ δεν κάλυπταν τις ανάγκες ζήτησης αρκετών ειδικοτήτων γιαυτό πολλοί απόφοιτοι Γενικού Λυκείου αντι να περιμένουν πότε θα γίνουν δεκτοί {κάποιες ειδικότητες επίσης δεν υπήρχαν στην περιοχή τους} επέστρεφαν στη Β΄τάξη των ΕΠΑΛ προκειμένου να φοιτήσουν στην ειδικότητα που τους ενδιέφερε.
    Φαντασθείτε τι θα γίνει τώρα με την κατάργηση του τομέα, δεδομένου
    ότι ήταν ο πολυπληθέστερος στα περισσότερα σχολεία και πρώτος στην προτίμηση μεταξύ των κοριτσιών.

    Εάν, παρ΄ολα, αυτά υπάρχει η πρόθεση, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, να ιδρυθούν κι άλλα Δημόσια ΙΕΚ είτε μεταλυκειακά είτε μεταγυμνασιακά τότε γιατί οι εκπαιδευτικοί τεχνικής εκπαίδευσης διώχθηκαν κακήν κακώς από το Υπουργείο Παιδείας;

    Ποιός ωφελείται τελικά απ΄αυτή την κατάργηση;

    – Οι μαθητές όχι με δεδομένη τη ζήτηση

    – Ο κρατικός προυπολογισμός όχι αφου ,λέγεται, ότι θα ιδρυθύν
    κι άλλα ΙΕΚ για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

    – Οι καθηγητές όχι αφού απολύονται.

    Τότε ποιός;

    Δικαιούμαι να σκεφτώ ότι η <>, αν δεν έγινε στο πόδι, δεν μπορεί παρά να είναι ύποπτη.

    Σέββου Βασιλική ΠΕ 18.33, ΠΕ 02 {σε διαθεσιμότητα}

  • 15 Αυγούστου 2013, 18:16 | Γ.ΜΗΧΑΙΛΙΔΟΥ, Γ.ΤΟΤΟΥ, Α.ΦΑΡΟΣ

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Σκέψεις και προτάσεις για την ίδρυση Τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φροντίδας στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο
    Μέσα στο περιβάλλον των ραγδαίων αλλαγών στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση επιχειρούμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια να στηθεί ο νέος θεσμός του Τεχνολογικού Λυκείου σε στέρεα πόδια. Μετά την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας το κενό που δημιουργείτε στην ΤΕΕ είναι δυσαναπλήρωτο, καθώς οι επιλογές των κοριτσιών περιορίζονται στο ελάχιστο. Στην ανάγκη αυτή προστίθενται και οι καινοτόμες προσεγγίσεις που απαιτείται να υπάρχουν τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα νέα μαθήματα . Στόχος μας είναι η κατάθεση σκέψεων και προτάσεων που θα διευρύνουν τη βάση του διαλόγου, ευελπιστώντας πως θα βοηθήσουν στη βελτίωση του επιπέδου της σχολικής δραστηριότητας προς όφελος του μαθητή από τη μία, αλλά και της ορθολογικής κατανομής όλων των πόρων του σχολείου(εργαστηριακός εξοπλισμός), προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του προς την κοινότητα και της σύνδεσης του με τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητα μαθητή/κοινότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι σημαντικός, αλλά το κυριότερο δημιουργικός.
    Ειδικότερα και σε ότι μας αφορά προτείνουμε την ίδρυση του Τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φροντίδας, ενώ στη B και Γ Λυκείου στηριζόμενοι στις ειδικότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία,Φιλανδία : επισυναπτόμενος πίνακας υπουργείου Παιδείας), πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λείπει από τον Τομέα η ειδικότητα της Εφαρμοσμένης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Παροχής Φροντίδας ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα που θα έχει σχέση με την παροχή – φροντίδας. Η συγκεκριμένη ειδικότητα περιλαμβάνει την πρόληψη, την παροχή πρώτων βοηθειών, τη βοήθεια στο σπίτι (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία) και τη συμμετοχή καταρτισμένων μαθητών στη συλλογή εργαστηριακών δειγμάτων των προαναφερόμενων κατηγοριών και στην έρευνα δεδομένων(βιολογικός καθαρισμός, υγειονομικές υπηρεσίες).
    Πρόκειται για μια ειδικότητα που αποτελεί και το συνδετικό κρίκο με το μάθημα της Αγωγής Υγείας το οποίο διδάσκεται εδώ και δύο χρόνια στα ΕΠΑ.Λ., στα πλαίσια του μεταβατικού σταδίου για το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο κι αφορά :

     Τους σκοπούς της Αγωγής Υγείας
     Την παροχή Αγωγής Υγείας
     Τη διαμόρφωση ορθών στάσεων απέναντι στην Πρόληψη, Θεραπεία και Αποκατάσταση εκτός Νοσοκομείου
     Την υιοθέτηση θετικής συμπεριφοράς Υγείας
     Τη διαμόρφωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών για άμεση συμμετοχή του πληθυσμού (σωστή αποκομιδή σκουπιδιών, βιολογικός καθαρισμός,) και εργαστηριακός έλεγχος νερού, ανθρώπινων και ζωικών δειγμάτων καθώς και τη συλλογή δεδομένων δειγμάτων για έρευνα.

    Επιπλέον, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση σχετική με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για την αναγκαιότητα της σύνδεσης των ειδικοτήτων του Νέου Τεχνολογικού Λυκείου με την αγορά εργασίας και τη μαθητεία, αναφέρουμε ότι η προτεινόμενη ειδικότητα δίνει τη δυνατότητα στους εν δυνάμει μαθητές της να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε όλες τις επιχειρήσεις στις κατά τόπους Περιφέρειες, που ενέχουν πιθανούς βλαπτικούς κινδύνους στους χώρους εργασίας

    ΖΗΤΑΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις . Να μπουν ξανά οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στο Τεχνικό Λύκειο και να επιστρέψουν οι καθηγητές στις θέσεις τους.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
    Είναι αποκατάσταση του ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ , τόσο στην δική μας συνείδηση όσο και στην συνείδηση των πολιτών που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την αδικία που έχει διαπραχθεί για τους ίδιους και το μέλλον των παιδιών του

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΟΙ ΥΠΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

    • ΤΟΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ : ΠΕ1807:ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    • ΦΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ :ΠΕ 1810: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
    • ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ :ΠΕ1810 :ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

  • 15 Αυγούστου 2013, 17:26 | Σωτηρία Ελευθεριάδου

    Απαραίτητη η επαναφορά του τομέα υγείας-πρόνοιας. Ενός τομέα με μεγάλη ζήτηση, παροχή απαραίτητων για την καθημερινότητα γνώσεων και πολλές επαγγελματικές διεξόδους.Είναι κρίμα να αναγκάζονται οι μαθητές να προσφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση για την απόκτηση ενός πτυχίου που μέχρι πρότινος μπορούσαν να έχουν δωρεάν. Είναι άδικο να οδηγούμαστε ξαφνικά και απρόβλεπτα στη διαθεσιμότητα -απόλυση

  • 15 Αυγούστου 2013, 16:41 | Βαγγέλης

    Η επίθεση της αστικής τάξης ενάντια στους εργαζόμενους καλά κρατεί… Το υπουργείο της κατ’ ευφημισμόν παιδείας, αφού παρέδωσε στους ιδιώτες ένα μεγάλο μέρος από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και συγκεκριμένα από τον τομέα υγείας και πρόνοιας, προχωρεί στη δημιουργία του νέου τεχνολογικού λυκείου που, όπως και το νέο λύκειο, είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου.
    Η θυσία των χιλιάδων εκπαιδευτικών δεν αρκεί για τους σχεδιαστές των σχολείων της αγοράς. Θυσιάζονται και χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα τα κορίτσια εκείνα που, μην έχοντας άλλη επαγγελματική διέξοδο, αποτελούσαν τον κύριο πληθυσμό της υγείας και πρόνοιας. Αναρωτιέμαι: το υπουργείο μας, περιμένει ότι αυτά τα κορίτσια θα σταλούν από τους γονείς τους στα ιδιωτικά κέντρα για να εκπαιδευτούν, τη στιγμή που ήδη οι οικογένειες τους στενάζουν υπό το βάρος της βάρβαρης πολιτικής τους; Εκτός κι αυτό είναι ελάσσονος σημασίας ή και χωρίς καν σημασία; Αιδώς Αργείοι!

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:59 | Αλέξης Σ

    Με βάση την εμπειρία μου τόσο ως ελεύθερος επαγγελματίας στις οικιακές και βιομηχανικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τους αυτοματισμούς όσο και ως ενεργός εκπαιδευτικός του ηλεκτρολογικού αλλά και του ηλεκτρονικού τομέα της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προτείνω την παρακάτω αλλαγή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

    Α) Στο Άρθρο 8 το ΥΠΑΙΘ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου τομέα με την ονομασία
    «Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού» που περιλαμβάνει τις τέσσερεις; (4;) ειδικότητες:

    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
    3. Τεχνικός Αυτοματισμού
    4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

    Θεωρώ ότι η ειδικότητα 3. Τεχνικός Αυτοματισμού δεν μπορεί να υπάρξει ως αυτόνομη ειδικότητα διότι:
    a. Για την εκμάθηση των αυτοματισμών προαπαιτείται η άριστη γνώση της “ηλεκτρολογίας”
    b. Το αντικείμενο εργασίας της είναι περιορισμένο και το αντικείμενο διδασκαλίας της (πρόγραμμα σπουδών) δεν επαρκεί για να καλύψει τα τρία έτη σπουδών στο ΕΠΑΛ με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα και κατά συνέπεια τόσο το αντικείμενο εργασίας όσο και το αντικείμενο διδασκαλίας θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα και διακριτά μεταξύ τους στις διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, Πολυτεχνείο).
    c. Η λειτουργία της ως αυτόνομης ξεχωριστής ειδικότητας είναι δαπανηρή διότι απαιτεί επιπλέον διδακτικό προσωπικό, αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας και επιπλέον εργαστηριακούς χώρους.

    Προτείνω λοιπόν, οι παραπάνω ειδικότητες 2 και 3 να συγχωνευθούν και να λειτουργούν ως μία (όπως άλλωστε γινόταν μέχρι σήμερα) με την νέα ονομασία:
    2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων & Συστημάτων Αυτοματισμού

    Κατά συνέπεια η νέα ονομασία του τομέα θα πρέπει να είναι πλέον:
    «Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής»

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:43 | ΝΙΚΗΤΑΣ Β.

    ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ. ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ, ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΕΠΕΙΔΗ, ΛΟΙΠΟΝ, ΔΙΑΠΡΑΤΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΤΕ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ: ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ!!!

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:38 | Διονύσης Χ.

    Δεν κατανοώ γιατί άνοιξε συζήτηση για το πού εντάσσεται η ειδικότητα «Τεχνικός Η/Υ». Ο απόφοιτος τομέα Πληροφορικής μπορεί να βλέπει τη μηχανή ως μαύρο κουτί;
    Σαφώς και απαιτούνται πλήρεις τεχνικές γνώσεις που άλλωστε συχνά είναι προαπαιτούμενες σε ορισμένες μορφές προγραμματισμού. Αλλά και κατά την υποστήριξη των εφαρμογών, το 50% των προς επίλυση προβλημάτων αφορούν hardware. Software και hardware είναι αλληλένδετες συνιστώσες ενός υπολογ. συστήματος. Επιβάλλεται ο απόφοιτος Πληροφορικής να έχει πλήρη εικόνα και εμπειρία και για τα δυο, και μόνο αυτός μπορεί να σταθεί στην αγορά εργασίας ως Τεχνικός Η/Υ.
    Το επιχείρημα οτι ο Τομέας Πληροφορικής έχει θεωρητικό χαρακτήρα δε συνάδει με τη φυσιογνωμία του ΕΠΑΛ. Απλά είναι αυτό που ανέκαθεν επικαλούνται οι ηλεκτρονικοί για να προσελκύσουν τους μαθητές που προτιμούσαν Πληροφορική.
    Αντίθετα, καλώς διαχωρίστηκε το αντικείμενο των Δικτύων και αντιστοιχεί πλέον στον τομέα Ηλεκτρονικής-Ηλεκτρολογίας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:24 | Ευγενία Τ.

    Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να παραμείνει στο Επαγγελματικό Λύκειο γιατί:
    α) Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ένας από τους σκοπούς του Επαγγελματικού Λυκείου είναι η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Πως εξασφαλίζεται μια τέτοια δυνατότητα στους μαθητές που θα ήθελαν να επιλέξουν τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος Τομέας στα ΕΠΑΛ;
    β) Ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ήταν ότι αυτός υπάρχει σε πολλά επίπεδα σπουδών, δηλ. Τ.Ε.Ι.και Α.Ε.Ι. Στα ΕΠΑΛ υπάρχουν ειδικότητες που υπάρχουν και στα Τ.Ε.Ι. και στα Α.Ε.Ι. π.χ. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Τομέας Δομικών Έργων κ.α. Με ποιο κριτήριο καθορίζεται να παραμείνουν αυτοί οι τομείς στα ΕΠΑΛ και να καταργηθεί ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας τη στιγμή μάλιστα που στο συγκεκριμένο Τομέα φοιτά το 23% των μαθητών του ΕΠΑΛ. Γεγονός που αποδεικνύει τη ζήτηση και την ανάγκη ύπαρξής του.
    γ) Το 80% των μαθητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας είναι κορίτσια. Αυτός ο πληθυσμός μαθητών δεν μπορεί να επιλέξει άλλους τομείς των ΕΠΑΛ που αφορούν επαγγέλματα τα οποία ως επί το πλείστον αναφέρονται σε άντρες. Με τον αποκλεισμό του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ουσιαστικά αποκλείονται κορίτσια μαθήτριες από την λυκειακή εκπαίδευση και τους στερείται η ευκαιρία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πόσο ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών είναι αυτή;
    δ) Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ΙΕΚ γιατί τα ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση και όχι γενική παιδεία υψηλού επιπέδου όπως τα ΕΠΑΛ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:03 | Γιαννης Π.

    Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να παραμείνει στα Επαγγελματικά Λύκεια γιατί:

    1. Αφορά το 23% του μαθητικού δυναμικού αυτών των σχολείων, χωρίς πλεονάσματα καθηγητών.
    2. Αντικειμενικά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας , στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .
    3. Επίκεντρο των σπουδών του Τομέα Υγείας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματά του κάτι που απαιτεί συνολική παιδεία και όχι κατάρτιση (ΙΕΚ).
    4. Χωρίς τον συγκεκριμένο Τομέα, με ρατσιστικό τρόπο, αποκλείονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κορίτσια, που στην μεγαλύτερη τους πλειοψηφία επέλεγαν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
    5. Καταλήγουν σε αχρηστία εξοπλισμένα εργαστήρια που με κόπο και προσωπικό μεράκι οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί. Εξοπλισμός χιλιάδων ευρώ από το υστέρημα ελλήνων φορολογουμένων, θα μείνει ανενεργός και τελικά άχρηστος.
    6. Η τύχη και των υπολοίπων τομέων είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένη, μιας και η έλλειψη μαθητικού δυναμικού θα οδηγήσει και αυτούς τους τομείς σε σταδιακή συρρίκνωση και τελικά στην καθολική απαξίωση και κατάργηση των ίδιων των ΕΠΑΛ.
    7. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς Τομείς και Ειδικότητες του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Ποιος ο λόγος να μην υπάρχει και στην Ελλάδα;
    8. Το επίπεδο μιας χώρας καθορίζεται από την ποιότητα της προσφερόμενης Υγείας και Παιδείας. Υποβαθμίζοντας τις σπουδές στην Υγεία, υποβαθμίζονται και οι προσφερόμενες υπηρεσίας σε αυτήν.
    9. Στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αναγνωρίζονταν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα από τους αποφοίτους των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Άρα δεν τίθεται θέμα επικάλυψης του ενός πτυχίου από το άλλο.
    10. Η επιλογή του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ήταν και ΕΙΝΑΙ συνειδητή επιλογή των μαθητών-τριων στα ΕΠΑΛ. Ποιος νομιμοποιείται να καταστρατηγήσει το δικαίωμα αυτό της επιλογής για τον οποιονδήποτε έλληνα πολίτη;

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:43 | Κώστας Κ.

    Επειδή άλλο εκπάιδευση και άλλο κατάρτιση θα πρέπει άμεσα να συμπεριληφθεί στο νέο τύπο ΕΠΑΛ ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας ή όπως αλλιώς θέλετε να λέγεται ώστε να καλύψει την υψηλή ζήτηση εκ μέρους των μαθητών που επιθυμούν να ακολουθήσουν τις υπηρεσίες υγείας, φροντίδας και κοινωνικής μέριμνας. Ούτε επικάλυψη αντικειμένων υπάρχει με τα ΤΕΙ ούτε ασάφεια ως προς την επαγγελματική προοπτική. Με την ίδια λογική έπρεπε παντελώς να απουσιάζουν τομείς όπως αυτός της πληροφορικής που έχει δεκάδες τμήματα και υποεξειδικεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να παράγει αποφοίτους ανα την Ελλάδα. Εξάλλου στη σύγχρονη εποχή όπου επιβάλλεται η ισότητα των ευκαιριών ας υπάρχει ένα ΕΠΑΛ που θα διατηρήσει επιπλέον ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας και η ζήτηση των μαθητών αλλά και οι απαιτήσεις σε ανάγκες ας οδηγήσει στο να επαναπροσδιοριστεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, να κλείσουν ή να επαναλειτουργήσουν τμήματα κλπ. Στα ΤΕΙ δε πρέπει να τονίσω πως είναι ξεκάθαρο το γνωστικό προβάδισμα αποφοίτων του τομέα υγείας των ΕΠΑΛ σε σύγκριση με εισαγώμενους από το ΓΕΛ.

    Επίσης ενιαίος τύπος ΕΠΑΛ για όλους τους τομείς υπό τον πλήρη έλεγχο του ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία τα οποία ΔΕΝ θα λειτουργούν σχολές αντίστοιχες με αμφιβόλου ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικούς και τρόπους διδασκαλίας 9πχ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ κλπ) και έταρτο έτος εξειδίκευσης στα ΙΕΚ.

    Το νέο ΕΠΑΛ μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προοπτικής μόνο εφόσον: 1. απελευθερωθεί από δεσμά του παρελθόντος (κατακερματισμός σχολών σε υπουργεία και αυποχρηματοδότηση), 2. αποκτήσει ενιαία μορφή και εποπτεία (ΕΠΑΛ υπό το ΥΠΑΙΘ), 3. γίνει το φυτώριο για εξειδικευμένους και πανέτοιμους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και μελλοντικούς επιστήμονες σε ΑΕΙ – ΤΕΙ με γνώσεις ως προς τη διεκδίκηση του επαγγέλματος βασισμένες σε γνώσεις επί του αντικειμένου και κατάλληλη καλλιέργεια γενικής παιδείας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 14:15 | Ευγενία Τ.

    Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να παραμείνει στο Επαγγελματικό Λύκειο γιατί:
    α) Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ένας από τους σκοπούς του Επαγγελματικού Λυκείου είναι η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Πως εξασφαλίζεται μια τέτοια δυνατότητα στους μαθητές που θα ήθελαν να επιλέξουν τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος Τομέας στα ΕΠΑΛ;
    β) Ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ήταν ότι αυτός υπάρχει σε πολλά επίπεδα σπουδών, δηλ. Τ.Ε.Ι.και Α.Ε.Ι. Στα ΕΠΑΛ υπάρχουν ειδικότητες που υπάρχουν και στα Τ.Ε.Ι. και στα Α.Ε.Ι. π.χ. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Τομέας Δομικών Έργων κ.α. Με ποιο κριτήριο καθορίζεται να παραμείνουν αυτοί οι τομείς στα ΕΠΑΛ και να καταργηθεί ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας τη στιγμή μάλιστα που στο συγκεκριμένο Τομέα φοιτά το 23% των μαθητών του ΕΠΑΛ. Γεγονός που αποδεικνύει τη ζήτηση και την ανάγκη ύπαρξής του.
    γ) Το 80% των μαθητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας είναι κορίτσια. Αυτός ο πληθυσμός μαθητών δεν μπορεί να επιλέξει άλλους τομείς των ΕΠΑΛ που αφορούν επαγγέλματα τα οποία ως επί το πλείστον αναφέρονται σε άντρες. Με τον αποκλεισμό του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ουσιαστικά αποκλείονται κορίτσια μαθήτριες από την λυκειακή εκπαίδευση και τους στερείται η ευκαιρία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πόσο ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών είναι αυτή;
    δ) Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ΙΕΚ γιατί τα ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση και όχι γενική παιδεία υψηλού επιπέδου όπως τα ΕΠΑΛ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:44 | Καζαλτ. Νίκος

    Η κατάργηση του τομέα υγείας και προνειας (ΕΠ.ΑΛ) συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδικοτήτων ειναι έγκλημα !
    ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ !!!

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:32 | Περικλής

    Ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ή Κοινωνικής Φροντίδας με ίδιες ή επαναδιατυπωμένες ειδικότητες που στο 4ο ετος μαθητείας θα παρέχουν εξειδικεύσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα: Βοηθός νοσηλευτή με εξειδίκευση τη γηριατρική φροντίδα ηλικιωμένων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:54 | Παναγιώτης

    Απαραιτήτως Ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας στο νέο ΕΠΑΛ για τους εξής λόγους:
    1. Μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων σε νευραλγικούς τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν διαπιστωμένη μεγάλη ζήτηση.
    2. Υπάρχει δεξαμενή ικανού εκπαιδευτικού προσωπικού που δεν επιτρέπεται να απουσιάζει από το νέο τύπο ΕΠΑΛ.
    3. Αποκλεισμός μαθητών/τριών από την εισαγωγή σε ΤΕΙ μέσω του ΕΠΑΛ, με πρότερες διαπιστωμένες επιτυχίες μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
    4. Έρευνες όπως του ΣΕΒ και άλλων επιστημόνων διαπιστώνουν τις μεγάλες ανάγκες σε ειδικότητες του τομέα υγείας στην αγορά εργασίας.
    5. Σύμφωνα με τη πρόταση για το νέο ΕΠΑΛ με ΣΕΚ και ΙΕΚ διαπιστώνεται μεγαλύτερη σύγχυση στις ειδικότητες που επαναλαμβάνονται με διάφορους τύπους περισσότερο από αυτές του τομέα υγείας, πράγμαπου χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για τη κατάργησή του.
    6. Εξισσορόπηση της αδικίας της οριζόντιας διαθεσιμότητας 2122 εκπαιδευτικών χωρίς κριτήρια και του πανικού που προκλήθηκε σε μαθητές που καλούνται να ξεχάσουν το προγραματισμό τους και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους με 4-5 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς κατά περίπτωση.

    Οι αλλαγές σε μια σύγχρονη κοινωνιά πρέπει να προτείνονται, να τίθενται προς συζήτηση, να τεκμηριώνονται και να αποφασίζονται δημοκρατικά εν τέλει. Κάτι τέτοιο δε συνέβη στη περίπτωση αυτή καθώς αναίτια και με σαθρούς ισχυρισμούς καταργήθηκαν οι ειδικότητες του τομέα υγείας και συμπιέστηκαν μόνο τα ΙΕΚ καθώς είναι ανύπαρκτες σε ΣΕΚ και ΕΠΑΛ.
    Όταν υπάρχουν αγνές προθέσεις και θετική μη ισοπεδωτική στάση κάθε απόφαση που οδηγεί στο λάθος μπορεί να πάρει τη σωστή πορεία και να οδηγήσει στα μέγιστα αποτελέσματα.

    Συμπέρασμα: Ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο νέο ΕΠΑΛ λοιπόν.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:40 | ΦΥΣΙΚΟΣ, ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ MSc

    (Α)
    Στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού πρέπει να προστεθούν:

    1) Τεχνικός ιατρικών οργάνων
    2) Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
    3) Τεχνικός Α.Π.Ε

    σαφώς και σωστά πρέπει να ανήκει στον παραπάνω τομέα η ειδικότητα
    τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών

    (Β)
    Το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
    πρέπει να διδάσκεται ίσες ώρες σε όλους τους σχετικούς τομείς
    με ανάθεση σε όλες τις ειδικότητες της τεχνολογίας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:01 | Μαρία Παπαφώτη – ΠΕ.18.11 (Ειδικότητα Μαιευτικής)

    Η «αβασάνιστη» κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ενέγειρε προβληματισμούς και έθεσε άδικα σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς, αλλά και 20.000 μαθητές που αντικρίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους. Επικαλείσθε λόγους-άλογους για να πείσετε την κοινωνία για την κατάργηση του συγκεκριμένου τομέα.Δυστυχώς, δε μπορεί να πεισθεί κανείς…Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσατε αντικατοπτρίζουν, κάλλιστα, όλες τις παρεχόμενες ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου και του Νέου Τεχνολογικού. Με ποια λογική, λοιπόν, καταργείται ειδικότητες που προσέλκυαν το μεγαλύτερο και καλύτερο «φιλέτο» τους σώματος των μαθητών, και δη του γυναικείου πληθυσμού; Έχετε σκεφθεί, κυρίως για την παραμεθώριο και δύσπροσιτη ζώνη, τί θα απογίνουν τα παιδιά που επιθυμούν και έχουν όνειρο ζωής να ασχοληθούν με κάποιο επάγγελμα υγείας; Υπάρχουν Ι.Ε.Κ, σε κάθε μέρος της Ελλάδος ή γεμάτα βαλάντια για να στείλει κάθε γονέας το παιδί του σε μια πόλη, όταν ευκολότατα στο σπίτι του αποκτούσε μια ειδικότητα που του εξασφάλιζε και την είσοδο στο δημόσιο;Αυτά τα παιδιά στελέχωναν και «συντηρήσουν» την ύπαρξη των σχολείων, κυριότερα στις δυσπρόσιτες περιοχές. Σήμερα, εργάζονται σε καίριες θέσεις και προσφέρουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες τους στο συνάνθρωπο. Αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα, θέλετε να αποστερήσετε από χιλιάδες παιδιά που θέλουν να το ακολουθήσουν. Έχετε την ευκαιρία να διορθώσετε την κατάφορη αδικία απέναντι πρώτα στους μαθητές και τους γονείς τους και έπειτα απέναντι σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, που τόσα χρόνια δώσαμε ακόμη και τη ζωή μας για την εκπαίδευση. Για αυτούς και πολλους λόγους, τους περισσότερους από τους οποίους γνωρίζετε καλά, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ !!!!!!!ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ…

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:50 | Αλέξιος Λ.

    Θα πρέπει ο τομέας των ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, από τους πιο βασικούς τομείς των Τεχνολογικών Εφαρμογών, να εμπλουτιστεί με περισσότερες ειδικότητες. όπως και οι υπόλοιποι τομείς. Για παράδειγμα:

    1) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (ή ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

    2) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ή ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Επίσης, για την προτεινόμενη ειδικότητα στο σχέδιο Νόμου πιο σωστός θα ήταν ο όρος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, για λόγους εναρμόνισης προς τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:25 | Παπουτσής Δημητρης

    Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων στο επαλ και τομεας ηλεκτρολογων. πολλη βασικη ειδικοτητα εφοσον εκατομμυρια αυτοκινητα υψηλης τεχνολογιας κυκλοφορουν και απαιτουν υποστηριξη

  • 15 Αυγούστου 2013, 02:04 | Άννα Δημητρίου

    Η ανακοίνωση για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
    Από το Υπουργείο Παιδείας, δημιούργησε μεγάλο πλήγμα, αναστάτωση και αβεβαιότητες σε εκπαιδευτικους
    Και μαθητές. Το γεγονός να γίνουν κάποιες αλλαγές για την σωστή συγκρότηση των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας είναι κατανοητό. Μα το γεγονός να αποφανθει η κατάργηση ενός από τους σημαντικοτερους τομείς, αυτού του Υγείας και Πρόνοιας στα Επαγγελματικα Λύκεια θεωρείται μέγα σφάλμα.
    Πώς μπορεί να στερηθεί από την κοινωνία η σύντομη εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρωπιστικων επαγγελμάτων (Βοηθών νοσηλευτών, βρεφοκομων, ιατρικών & βιολογικών εργαστηρίων) των νέων ενδιαφερομενων μαθητών… ; Πώς μπορεί μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση να απολυθουν τόσοι εκπαιδευτικοι… ;
    Είναι πραγματικά κρίμα γιατί το τίμημα αυτής της απόφασης θα πληρωθεί από όλους αυτούς τους ανθρώπους και το πλήγμα θα αποβεί Συνολικό…
    Σας θερμοπαρακαλουμε όλοι ομαδικά να το επαναξετασετε!
    Είμαι μαθήτρια ΕΠΑΛ στο τρίτο έτος και θα ειδικευτω στην βρεφοκομια. Έχω πολλά όνειρα κι αγάπη γι αυτό που θέλω να κάνω. Ας μη μου στερηθεί με αυτήν την μετατροπή..Ούτε σε εμένα μα ούτε και σε τόσους νέους….
    Ευχαριστώ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 01:15 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Πρέπει να ενταχθεί στα ΕΠΑΛ ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητες των οποίων τα προγράμματα σπουδών να είναι προσαρμοσμένα στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
    Ο τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, όλα αυτά τα χρόνια, πανελλαδικά, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μέσα από έντυπα, συμμετοχές και βραβεύσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σε θέματα Πολιτισμού και Τεχνών.
    Σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει παιδεία χωρίς τέχνη, ούτε τέχνη χωρίς παιδεία.
    Καταργείται η μόνη διέξοδος για μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες.
    Οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από τις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών και τις υψηλές βάσεις εισαγωγής (οι βάσεις εισαγωγής για όλα τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ κατατάσσουν τις σχολές αυτές στην πρώτη πεντάδα ζήτησης.
    Με την κατάργησή του από τα ΕΠΑΛ οι μαθητές πλέον δεν θα έχουν την ευκαιρία να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τις αντίστοιχες σχολές (αφού δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμμία από τις υπάρχουσες ομάδες προσανατολισμού). Συνεπώς οι μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν τα ΕΠΑΛ δεν θα έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης.

  • 15 Αυγούστου 2013, 01:14 | Περικλής

    Διατήρηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας ή μετονομασία του σε Κοινωνικής Πρόνοιας και επαναπροσδιορισμός εν γένει των ειδικοτήτων του.
    Αξιολόγηση του προσωπικού που είναι σε διαθεσιμότητα ώστε να στελεχωθεί ο τομέας με ικανό προσωπικό.

  • 15 Αυγούστου 2013, 00:31 | Δήμητρα

    Με την κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από το νέο Επαγγελματικό Λύκειο παραβιάζεται η αρχή της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών, διότι:
    1. αποκλείονται χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές από την ταυτόχρονη απόκτηση απολυτηρίου και πτυχίου στις ειδικότητες του τομέα, όταν σε άλλους συμμαθητές τους, επειδή επέλεξαν κάποια από τις υπόλοιπες ειδικότητες, δίνεται αυτή τη δυνατότητα.
    2. για τους μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια ειδικότητα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η απόκτηση πτυχίου ίδιου επιπέδου, 4, απαιτεί φοίτηση ενός επιπλέον χρόνου.
    3. μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, 204 ΕΠΑΛ, που λειτουργούσαν και σε μικρές και απομακρυσμένες κωμοπόλεις, πρόσφεραν τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Με βάση το σχέδιο νόμου για το Λύκειο και τα ΕΠΑΛ οι ειδικότητες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας θα προσφέρονται από τα ΙΕΚ. Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 80 ΙΕΚ, στην πλειοψηφία τους στις πρωτεύουσες των νομών. Ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που σε όλα τα ΙΕΚ προσφέρονταν οι συγκεκριμένες ειδικότητες, λόγω του ότι ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση, οι μαθητές των ΙΕΚ δε δικαιούνται δωρεάν μεταφορά, όπως ισχύει με τους μαθητές της τυπικής εκπαίδευσης που διαμένουν εκτός της έδρας του σχολείου. Σε συνδυασμό δε και με τις, μεγάλες σε πολλές περιπτώσεις, αποστάσεις που θα πρέπει να διανύουν καθημερινά οι ειδικότητες αυτές είναι απαγορευμένες για όσους κατοικούν εκτός των εδρών των ΙΕΚ.
    Τέλος όσοι έχουν ασχοληθεί με τα ΙΕΚ γνωρίζουν ότι οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν επιλέγονται για τη συγκεκριμένη χρονιά και μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο.

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:31 | ΑΡΓΥΡΩ

    Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των Μαθημάτων ανά ειδικότητα…Θέλουν να μας βάλουν να ανοίξουμε πόλεμο μεταξύ των ειδικοτήτων. Να γίνει σαφής καθορισμός αναθέσεων μαθημάτων και όχι στις κοινές και δεύτερες αναθέσεις.

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:02 | Αναστάσιος Ακτύπης

    Πιστεύω ότι από τη δευτεροβάθμια τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση (ή από σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια) πρέπει να περνούν όλοι όσοι πρόκειται να μπουν στην αγορά εργασίας (είτε σερβίρουν σε ένα μπαρ, είτε κατασκευάζουν ένα φράχτη ή κόβουν κιμά σε ένα κρεοπολείο). Εκτός από την εξειδίκευση θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να γνωρίζουν κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, τρόπους για να είναι πιο αποδοτικοί-αποτελεσματικοί στη δουλειά τους, κανόνες συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο κλπ κλπ…
    Επίσης πως ο τομέας υγείας δεν πρέπει να λείπει από αυτή τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αφενός γιατί προσφέρει γνώσεις που είναι χρήσιμες στην διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, αφετέρου γιατί μπορεί να καλύψει «κενά» στο σύστημα υγείας (π.χ. συνοδός-νοσοκόμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή παθήσεις χρόνιες, εσωτερικός νοσοκόμος ή φυσικοθεραπευτής κλπ)
    Επίσης ειδικότητες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα ή ακόμη και καλωπιστικό καλό θα ήταν να υπάρχουν κι αυτές (από το πως μπορείς να διορθώσεις ένα παπούτσι ως το πως θα περιποιηθείς την κόμη ενός … παππού με άνοια).
    Επίσης κατ’εμέ η εκπαίδευση (είτε είναι πρωτοβάθμια, είτε δευτεροβάθμια, είτε τριτοβάθμια) πρέπει να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου παιδείας, το οποίο θα συνεργάζεται και με τα κατα περίπτωση υπουργεία.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:16 | Σάββας

    Ας θεωρήσουμε ότι οι τομείς και οι ειδικότητες είναι γενικά καλές.
    Πότε θα βγουν τα προγράμματα σπουδών, οι αναθέσεις και κυρίως τα καινούρια βιβλία; …ή μήπως δεν…

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:59 | ΓΑΓΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αθήνα, 14.8.2013

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορά το σχέδιο νόμου για την:
    «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

    Κε Υπουργέ,

    Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
    Στο άρθρο 8 του σχετικού σχεδίου Νόμου το οποίο αναφέρεται στις Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες διαπιστώνουμε ότι στον Τομέα της Πληροφορικής έχει ενταχθεί ως ειδικότητα ο Τεχνικός Η/Υ.

    Θεωρούμε ότι η ενλόγω ειδικότητα θα πρέπει:
     είτε να ενταχθεί αυτόνομα στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού,
     είτε να ενσωματωθεί στην ειδικότητα του Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του ίδιου Τομέα (Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού).

    Αυτό διότι:
    1ον:
    Ο τομέας της Πληροφορικής με τον Τομέα της Ηλεκτρονικής αν και παρουσιάζουν επικαλύψεις, διαφέρουν βασικά στο ότι ο μεν πρώτος είναι κατά βάση θεωρητικός, επειδή θεωρείται ότι επιστημονικά προσανατολίζεται περισσότερο στις βασικές έννοιες σχεδίασης και ανάλυσης αλγορίθμων και προγραμματισμού υπολογιστών, ο δε δεύτερος είναι περισσότερο πρακτικός, επειδή ακριβώς προσανατολίζεται κυρίως στη μελέτη, σχεδίαση, εγκατάσταση και συντήρηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και δικτύων Η/Υ, καθώς επίσης και στον ποιοτικό έλεγχο και στην τεχνική τεκμηρίωση της εγκατάστασης.

    2ον:
    Επειδή στο άρθρο 6 του ίδιου σχεδίου Νόμου αναφέρεται ρητά ότι:
    Σκοπός του Επαγγελματικού Λυκείου είναι:
    δ) η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας,
    ε) η ενδυνάμωση της δυνατότητας παρακολούθησης των εργασιακών εξελίξεων, καθώς και της δυνατότητας πρόσληψης και αφομοίωσης των νέων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης,

    πιστεύουμε ότι ένας μαθητής που ανήκει στον Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι αδύνατον στα πλαίσια του τριετούς κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., να κατανοήσει αλλά και να αφομοιώσει γνώσεις που αντιστοιχούν στην ουσία και στους δύο προαναφερθέντες τομείς.

    3ον:
    Ομως ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ. έχει τη δυνατότητα, εάν εισαχθεί σε ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, (βλέπετε τον Πίνακα επαγγελμάτων – επιπέδων εκπαίδευσης που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο) και φοιτώντας σε Τμήμα το οποίο παρουσιάζει διακλαδικό χαρακτήρα και εστιάζει στην τομή της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, (όπως π.χ. είναι το Τμήμα των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά ή το Τμήμα των Μηχανικών Πληροφορικής στο ομοσπονδιακό Αττικό ΤΕΙ της Αθήνας), να συνθέσει ως φοιτητής τους δύο αυτούς τομείς.

    Θεωρούμε ότι ο μαθητής, ανάλογα φυσικά με τα ενδιαφέροντά του και τις ιδιαίτερες κλίσεις του, ακολουθώντας:
    • είτε τον τομέα Πληροφορικής,
    (σε επίπεδο: ή Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής ή Τεχνικού Λογισμικού),
    • είτε τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού,
    (σε επίπεδο: ή Τεχνικού Η/Υ ή Τεχνικού Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων ή Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών)
    έχει αποκτήσει επαρκώς τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 6 του σχεδίου Νόμου για το Επαγγελματικό Λύκειο.
    Επομένως ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ., εισαγόμενος σε ΤΕΙ, είναι πλέον σε θέση να ενοποιήσει τους δύο τομείς και να βγει στην αγορά εργασίας διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων.
    Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι είναι πρόωρη και θα αποδειχθεί, από πλευράς παιδαγωγικής, αναποτελεσματική η παροχή γνώσεων τέτοιου όγκου και έκτασης, όπως φαίνεται ότι έχει σχεδιασθεί για τον Τομέα της Πληροφορικής στον οποίο έχει συμπεριληφθεί η ειδικότητα του τεχνικού Η/Υ.

    4ον:
    Ο εργαστηριακός εξοπλισμός που σήμερα ανήκει στον Τoμέα των Ηλεκτρονικών των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) είναι ακριβώς αυτός που απαιτείται για την απρόσκοπτη αλλά και ουσιαστική εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων που αφορούν τις ειδικότητες:
    • του Τεχνικού των Η/Υ,
    • του Τεχνικού των Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων,
    • του Τεχνικού των Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.

    Ενδεικτικά σαν αναφέρουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα εργαστήρια του Τομέα των Ηλεκτρονικών διαθέτουν:
    • Οργανα μέτρησης, καταγραφής και επεξεργασίας σημάτων.
    • Πειραματικές Μονάδες που συνδέονται σε Ηλετρονικούς Υπολογιστές για καθοδηγούμενα πειράματα και μετρήσεις σε ευρύτατο φάσμα εφαρμογών των Ηλεκτρονικών, όπως είναι οι Τηλεπικοινωνίες, οι Αυτοματισμοί, τα Ψηφιακά κυκλώματα κ.λ.π. με προσαρμοσμένο Λογισμικό.
    • Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές οι οποίοι διαθέτουν:
    1. Κατάλληλο λογισμικό σχεδίασης Vector CAD, Front Designer κ.α.
    2. Κατάλληλο λογισμικό ανάλυσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, διατάξεων και πλακετών (Simulink, Multisim ECD, κ.α.).
    3. Λογισμικό προγραμματισμού, (Visual Basic της Microsoft).
    4. Λογισμικό προγραμματισμού αυτοματοποιημένου εικονικού περιβάλλοντος εργαστηρίου (Labview, κ.α.) με αντίστοιχες συσκευές διασύνδεσης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με το φυσικό περιβάλλον, όπως αισθητήρες ταχύτητας, φωτεινότητας, αρτηριακής πίεσης, σεισμών, στροφών κινητήρων, κάμψης κ.α.
    • Συσκευές καταγραφής, επεξεργασίας και ανάλυσης σημάτων ή γεγονότων, με διασύνδεση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (DATAQ, κ.α.).
    • Λογισμικό εκμάθησης, εξομοίωσης και ανάλυσης δικτύων.
    • Υλικό εγκατάστασης ελέγχου και πιστοποίησης δικτύων με δομημένη καλωδίωση, με κάρτες Η/Υ, πρίζες, racks, καλώδια, οπτικές ίνες, (Metrel: επαγγελματικό μετρητικό όργανο ελέγχου και πιστοποίησης φυσικού δικτύου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών).

    Αλλες επισημάνσεις είναι οι ακόλουθες:
    Α.
    Στον τομέα της Μηχανολογίας έχει συμπεριληφθεί ως 6η ειδικότητα, αυτή του Τεχνικού Ιατρικών οργάνων. Θεωρούμε ότι και αυτή η ειδικότητα θα πρέπει να ενταχθεί στον Τομέα της Ηλεκτρονικής, επειδή ακριβώς εάν εστιάσετε στα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν εκδοθεί και ισχύουν για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ΙΕΚ που καλύπτουν αυτή την κατεύθυνση θα παρατηρήσετε ότι:
    «Οι ηλεκτρονικοί των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών ως έργο έχουν:
    Την εκπόνηση μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή, συναρμολόγηση, συντήρηση, εγκατάσταση, των χειρισμών, του ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως συσκευής και συστημάτων των τομέων: τηλεπικοινωνιών, οπτικοακουστικών, ραδιοτηλεόρασης, προστασίας και πυρασφάλειας, οργάνων μέτρησης και ηλεκτρονικών ισχύος καθώς επίσης αυτόματου ελέγχου, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ιατρικών Οργάνων σε συνεργασία με τεχνικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Τα παραπάνω δικαιώματα ασκούνται είτε τα συστήματα, αυτά είναι αμιγή ηλεκτρονικά είτε μικτά με ηλεκτρολογική, μηχανολογικά ως προς το ηλεκτρονικό μέρος αυτών».

    (Η παραπάνω πρόταση αναφέρεται στο Π.Δ. 346, ΦΕΚ 158 / 14.6.1989 που αφορά τον Καθορισμό Επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων Τεχνολόγων Μηχανικών του τμήματος Ηλεκτρονικών των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων).

    Β.
    Θεωρούμε επίσης ότι η ειδικότητα του Τεχνικού Αυτοματισμού εμπεριέχει ένα σημαντικό φάσμα τεχνικών γνώσεων οι οποίες άπτονται καθαρά του Τομέα των Ηλεκτρονικών, όπως π.χ. “Οι αυτοματισμοί στα έξυπνα κτίρια”. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι καθηγητές Ηλεκτρονικών του κλάδου ΠΕ17.04, οι οποίοι σημειωτέον είναι και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές από τον διεθνώς πιστοποιημένο Οργανισμό ενεργειακής διαχείρισης έξυπνων, αποδοτικών και πράσινων κτιρίων της ΚΟΝΝΕΧ Βρυξελλών, (βλέπετε την ιστοσελίδα: http://www.knx.org) κ.κ. Γάγγας Αλέξανδρος (Α.Μ. KNX:10394) και Πελαδαρινός Νικόλαος (Α.Μ. KNX:10397), συμμετείχαν ως Εισηγητές στα σεμινάρια που έγιναν για εκπαιδευτικούς Ηλεκτρολόγους στις 8 Απριλίου 2008 και στις 21 και 28 Ιανουαρίου 2013 με θέμα: “Εξυπνα κτίρια – Τεχνολογία ΚΝΧ”. Τα ενλόγω σεμινάρια οργανώθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους των Ηλεκτρολόγων κ.κ. Πάγκαλο και Λαγουδάκο αντίστοιχα.

    Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι θα πρέπει από πλευράς Υπουργείου να επανεξεταστεί από την αρχή το θέμα του Τομέα της Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, συνεκτιμώντας και συνεξετάζοντας παράλληλα, εάν θα είναι σκόπιμο για την ορθή ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και της αποφυγής επικαλύψεων την περίπτωση να αυτονομηθεί πλήρως ο ευρύτατος Τομέας των Ηλεκτρονικών, έχοντας ως ειδικότητες τις εξής:
    1. Του Τεχνικού Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Αυτοματισμών.
    2. Του τεχνικού Ιατρικών οργάνων και συσκευών.
    3. Του Τεχνικού Η/Υ.
    4. Του Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.
    (Σημείωση: Οι δύο πρώτες ειδικότητες μπορούν να ενσωματωθούν σε μία, καθώς επίσης και οι δύο τελευταίες ειδικότητες μπορούν να ενσωματωθούν σε μία).

    Με εκτίμηση,
    Οι καθηγητές Ηλεκτρονικών (κλάδου ΠΕ17.04) του 2ου ΕΠΑΛ Αχαρνών:
    Γάγγας Αλέξανδρος (Υπεύθυνος του Τομέα Ηλεκτρονικών του 1ου Σ.Ε.Κ. Αχαρνών).
    Θεοχάρης Ειρηναίος.
    Πελαδαρινός Νικόλαος.