Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

  • 18 Αυγούστου 2013, 21:10 | Γαβριήλ Ζώτος

    Σχετικά με τον Τομέα Δομικών Έργων και την ειδικότητα του σχεδιαστή(ή σχεδιάστρια,να μην το ξεχνάμε !)θεωρώ , κάτι που έχω επισημάνει εδω και πολλά χρόνια στους σχολικούς συμβούλους του τομέα μας , πως ο σωστότερος τίτλος για την ειδικότητα θα ήταν <> όπως άλλωστε ισχύει και για τις άλλες τεχνικές ειδικότητες . Η προτεινόμενη ( και υπάρχουσα ) ονομασία δίνει,λανθασμένα κατα τη γνώμη μου, τυην εντύπωση πως όποιος / όποια την επιλέξει θα αχολείται μόνο με την σχεδίαση δομικών έργων ενω η πραγματική ανάγκη των τεχνικών γραφείων(μελετητικών,κατασκευαστικών ή
    ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών) είναι ότι χρειάζονται έναν έμπιστο συνεργάτη τόσο για το γραφείο όσο και για το εργοτάξιο αλλά και για την διεκπαιρέωση εργασιών με διάφορες υπηρεσίες ( π.χ.ΙΚΑ ,
    τράπεζες, δήμους,πολεοδομίες, προμηθευτές δομικών υλικών, εργολάβους κ.α ).

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:59 | Δασκαλος

    Αν διαβασετε θα το πιασετε το νοημα ενωνουν τους ηλεκτρονικους με του ηλεκτρολογους ενω τις καλυτερες ειδικοτητες τις δινουν στην πληροφορικη και στους μηχανολογους. Σε ενα δυο χρονια θα βγουν και θα πουν πως διδασκουν ηλεκτρολογια οι ηλεκτρονικοι και θα απολυθει κοσμακης

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:46 | Δασκαλος

    Η ενωση ηλεκτρονικων ηλεκτρολογω ειναι παγιδα συναδελφοι. Στην ουσια καταργει τον τομεα ηλεκτρονικων τον ενσωματωνει στους ηλεκτρολογους μετονομαζει τον τομεα σε ηλεκτρολγικο σε κανα χρονο απολυει τους ηλεκτρονικους και πουλαει οτι δεν εκλεισε και ειδικοτητα.
    Να βλεπουμε και την φακα πισω απο το τυρακι

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:45 | Αλέξανδρος

    Σας καταθέτω πρόταση σχετικά με τις ομάδες Προσανατολισμού τους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου.
    1.Στην Α΄τάξη να υπάρχουν μαθήματα προσανατολισμού και όχι ομάδες προσανατολισμού. Οι μαθητές ανάλογα με τους τομείς που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα σχετικά με τους τομείς του ΕΠΑΛ στο οποίο θα φοιτήσουν.
    2.Στην Β΄τάξη να έχει την δυνατότητα της εγγραφής σε οποιοδήποτε τομέα του ΕΠΑΛ τους.
    3.Στην Γ΄τάξη να εξειδικεύονται στο αντικείμενο των σπουδών τους επιλέγοντας την αντίστοιχη ειδικότητα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:45 | Γιανναράκη Αικατερίνη

    Ο τομέας των δομικών έργων για να λειτουργήσει ολοκληρωμενα δεν φτάνει να έχει σχεδιαστές αλλα και κατασκευαστές. Γι αυτο το λόγο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με Τεχνικούς κατασκευής και αποκατάστασης κτιρίων και έργων υποδομής.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:43 | Κωνσταντίνα Πίστα

    Ο Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών πρέπει να είναι στον τομέα Πληροφορικής γιατί με αυτόν τον τομέα έχει συνάφεια, γεγονός που μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστωθεί και από τα προγράμματα σπουδών των σχολών Πληροφορικής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:27 | Δενδραμή Φιλομένη

    Όλοι οι τομείς είναι δημιουργημένοι για αγόρια.Εκτός από απειροελάχιστες ειδικότητες που ίσως κατ εξαίρεση του κανόνα θα μπορούσαν να μαθητεύσουν και κορίτσια. Γιατί δημιουργείται μια τέτοια ανισότητα στο λύκειο; Γιατί τα κορίτσια θα πρέπει δηλαδή να πάνε μόνο στο γενικό λύκειο και αν θέλουν να μάθουν μια τέχνη να μην μπορούν να πάρουν απολυτήριο; Είναι μεγάλη αδικία αυτό. Οι ευρωπαϊκές επιτροπές γυναικείων οργανώσεων σας αφήνουν να κάνετε κάτι τέτοιο; Θα είναι νομίζω πρώτη φορά που ευρωπαϊκή χώρα θα ρεζιλευτεί για κάτι τόσο οφθαλμοφανές. Η λύση που σίγουρα θα έλυνε αυτό το πρόβλημα θα ήταν να επαναφέρετε τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας με όλες τις τόσο περιζήτητες ειδικότητες Αισθητικής , φυσιοθεραπείας , βρεφονηπιοκομίας , νοσηλευτικής που έχουν αγαπηθεί τόσο από το γυναικείο μαθητικό πληθυσμό και πλεονεκτούν από τις υπόλοιπες στο οτι μπορούν οι τελοιόφοιτοι να στοχεύσουν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το ίδιο αντικείμενο ανεβάζοντας κατά ένα επίπεδο το βαθμό προσόντων τους.(όπως ισχύει στις περισσότερες πολιτισμένες ευρωπαικές χώρες.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:15 | Αγγελική Αγγελοπούλου

    Αν και εκπαιδευτικός του Γενικού λυκείου θεωρώ απαράδεκτο να καταργούνται τομείς και ειδικότητες έτσι απλά, με μια υπογραφή. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται ύστερα από μελέτη και συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους που γνωρίζουν τις συνθήκες και τις προοπτικές. Καμία κατάργηση τομέα, καμία κατάργηση μαθημάτων και αντικειμένων. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν ορίζοντα μακροπρόθεσμο και όχι απλά για να βγουν τα νούμερα της δόσης…

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:13 | Αθανασία Γ.

    Καμία ειδικότητα που να μπορούν να παρακολουθήσουν γυναίκες δεν υπάρχει στο νέο τεχνικό Λύκειο. Θα πρέπει όλες οι ειδικότητες που έχουν αντίστοιχες σχολές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπουν στο νέο τεχνικό Λύκειο. Όπως αντίστοιχα γίνετε με όλος τις καθαρά αντρικές ειδικότητες.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:10 | Μιχάλης Βαμβακάρης

    Ο τομέας Πληροφορικής θα πρέπει να παραμείνει στο Τεχνολογικό Λύκειο και να ενισχυθεί. Τα μαθήματα Πληροφορικής των Επαγγελματικών Λυκείων ήταν ουσιαστικά, περιεκτικά και στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω αναβάθμιση του Τομέα Πληροφορικής, του επιπέδου παρεχόμενων γνώσεων στους μαθητές, καθώς του ψηφιακού αλφαβητισμού του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:09 | Νικηταράς

    Στο Μηχανολογικό τομέα θα έπρεπε να υπήρχε η ειδικότητα των Ψυκτικών και των Μηχ. Αυτοκινήτου. Τουλάχιστον εδώ στη Καρδίτσα, υπήρχαν διπλά τμήματα σε αυτές τις ειδικότητες. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από τους μαθητές. Αν δεν αλλάξει κάτι με τις ειδικότητες, τα ΕΠΑΛ θα χάσουν μαθητές.
    1. Τι να πούμε στους μαθητές της Β΄και της Α΄τάξης, το Σεπτέμβρη Κε Υπουργέ; Οτι δεν μπορείτε παιδιά να ακολουθήσετε τις ειδικότητες των ψυκτικτών και των Οχημάτων;
    2. Τώρα θα μου πείτε για τους μαθητές των γυμνασίων, εάν έρθουν στα ΕΠΑΛ για εγγραφή στην Α΄τάξη και επιθυμούν αυτές τις ειδικότητες, θα πρέπει να τους διώξουμε και να πάνε για εγγραφή, στη ΣΕΚ, δλδ να διώχνουμε κόσμο και να τον κατευθύνουμε στη ΣΕΚ; Παράλογο μου φαίνεται.

    Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη νέα σας μεταρρύθμιση.
    Διαβούλευση 11 ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν γίνετε και αυτό το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Κι όμως το τολμήσατε. Λάθος. Μόνο που το λάθος εάν δεν τολμήσουμε να το διορθώσουμε, γίνετε σφάλμα.- J.F.K.

    Νικηταράς ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος
    Απόφοιτος Τ.Ε.Λ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:00 | Αθανασια

    Nα μην καταργηθεί ο Τομέας υγείας πρόνοιας, να υπάρχουν οι ειδικότητες στο ΕΠΑΛ το Σεπτέμβριο.
    Οι εν λόγω Τομείς/Ειδικότητες είναι οι δημοφιλέστερες στις προτιμήσεις των μαθητών, με τις περισσότερες επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις των ΕΠΑΛ και γενικώς η παρουσία τους συνεισέφερε στην αναβάθμιση των σχολείων μας.
    Καμία ειδικότητα που να μπορούν να παρακολουθήσουν γυναίκες δεν υπάρχει στο νέο τεχνικό Λύκειο. Θα πρέπει όλες οι ειδικότητες που έχουν αντίστοιχες σχολές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπουν στο νέο τεχνικό Λύκειο. Όπως αντίστοιχα γίνετε με όλος τις καθαρά αντρικές ειδικότητες.

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:56 | Αθανασία

    Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τη λίστα με τα επαγγελματικά επίπεδα και ακόμα δεν έχω καταλάβει τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η κατανομή των ειδικοτήτων σε μεταλυκειακό – μεταγυμνασιακό επίπεδο. Η ομάδα προσανατολισμού υγείας-πρόνοιας έχει μόνο ειδικότητες σε επίπεδο ΙΕΚ. Αντίθετα ο τομέας αισθητικής-κομμωτικής έχει ειδικότητες και στις ΣΕΚ και στα ΙΕΚ, όπως φαίνεται παρακάτω:
    ε) Επιμέρους τομείς & επαγγέλματα (ΣΕΚ):
    1. Τεχνίτης Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ
    2. Τεχνίτης Κομμωτικής τέχνης
    3. Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής

    θ) Επιμέρους τομείς & επαγγέλματα (ΙΕΚ) :
    1. Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ
    2. Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης
    3. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών & Ονυχοπλαστικής

    Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τον τομέα υγείας-πρόνοιας; Γιατί να μην υπάρχει ειδικότητα φυσικοθεραπευτή και στις ΣΕΚ και υπάρχει μόνο στα ΙΕΚ; Γιατί έχετε καταργήσει τον τομέα υγείας –πρόνοιας από το ΕΠΑΛ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα έχει πρόσβαση ένας υποψήφιος στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, το ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στις πανελλήνιες (περίπου 17000 μόρια) τώρα που καταργήσατε ολόκληρο τον τομέα;
    Μπορείτε να μας πείτε τι θα κάνετε με το εκπαιδευτικό προσωπικό της αντίστοιχης ειδικότητας; Θα τους πάτε στα ΙΕΚ σαν ωρομίσθιους; Γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ΙΕΚ λειτουργούν με ωρομίσθιο και όχι μόνιμο προσωπικό. Και μην ξεχνάτε η πλειοψηφία των καθηγητών ΠΕ18.25 (φυσικοθεραπείας-εργοθεραπείας) είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή 2ου τίτλου σπουδών, δηλαδή υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα και όχι αμόρφωτοι όπως συχνά πυκνά μας παρουσιάζουν. Ελπίζω να έχετε καταλάβει την τραγικότητα της κατάστασης και στο διάστημα που απομένει θα διορθώσετε τα κακώς κείμενα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:49 | Γεώργιος Λάμποουρας

    Προτείνω την ύπαρξη της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων λόγω της σημασίας – και της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται- που έχουν τα συστήματα αυτά στα σύγχρονα οχήματα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:50 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    θα μιλήσω για την ειδικότητα της κομμωτικης .Θεωρώ απαράδεκτη την καταργηση της από τις ΕΠΑΣ ΧΩΡΊς ΣΧΈΔΙΟ ΚΑΙ ΕΠΠΙΧΕΙΡΉΜΑΤΑ.Είχε το μεγαλύτερο μαθηματικό δυναμικό και μάλιστα η πλειόνότητα ήταν γυναίκες.Ακόυστηκε απο τον υπουργό ότι η πλειόνόνητα των εκπαιδευτικών ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΨΕΜΑΤΑ Γνωρίζει ο υπουργός οτι οι περισσότεροι ειχαμε δεύτερη ειδικότητα ότι οι περισσότεροι είχαν παιδαγωγική επάρκεια?Και ερωτώ τον κύριο υπουργό ποιος θα διδάξει την κομμωτική ο φιλόλογος ή ο μαθηματικός?Επανάφέρετε την ειδικότητα της κομμωτικής με μόνΙμο προσωπικό .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ΄ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ !

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:37 | ΜARIA K

    ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΚ.
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΠΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:30 | θΩΜΑΗ ΤΣΑΚΠΙΝΗ

    Διαχωρισμός της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών – Δημιουργία Ομάδας Προσανατολισμού “Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας”.

    Θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών σε περισσότερες διακριτές ομάδες, αφού είναι η μοναδική που καλύπτει πέντε διαφορετικούς τομείς που στην ουσία αποτελούν πέντε διακριτές επιστημονικές / διδακτικές περιοχές, και η δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής”.
    Επιπλέον οι μαθητές της Ομάδας αυτής δεν διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα του τομέα τους, όπως συμβαίνει με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Ομάδων, αλλά διδακτικά αντικείμενα που έχουν από ελάχιστη έως καμία σχέση με τον Τομέα που θα επιλέξουν στην Β’ τάξη. Για παράδειγμα οι μαθητές που θα επιλέξουν τον Τομέα Πληροφορικής θα έχουν παρακολουθήσει στην Α τάξη για εννιά διδακτικές ώρες αντικείμενα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Δομικών Έργων.
    Αν κατ’ ανάγκη θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιον τομέα ο Τομέας Πληροφορικής αυτός θα μπορούσε να είναι ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, δημιουργώντας την Ομάδα Προσανατολισμού “Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας”.
    Η συνάφεια των δύο τομέων αποδεικνύεται από τον μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσης της πληροφορικής στις δομές κάθε σύγχρονης επιχείρησης, από την ανάγκη της αγοράς για “υβριδικά” στελέχη με υπόβαθρο πληροφορικής και οικονομίας / διοίκησης, από το e-επιχειρείν που αποτελεί κοινή πρακτική σε πληθώρα επιχειρήσεων, καθώς και από τα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:24 | Κώστας Νικολόπουλος

    Παρακαλώ να διορθώσετε με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους, όσον αφορά την ειδικότητα
    «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού:

    Να μεταφερθεί ως έχει στον Τομέα Πληροφορικής

    ή

    Να μετονομαστεί σε «Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτυακού ΥΛΙΚΟΥ» και να παραμείνει στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:53 | Φ. T.

    O τομέα Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να επιστρέψει στα ΕΠΑΛ.

    Καταργήθηκε αυθαίρετα χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και έρευνα, χωρίς καμιά εισήγηση – πρόταση από κανένα θεσμικό όργανο της πολιτείας.
    Ήταν από τους πρώτους στις προτιμήσεις των μαθητών και είχε πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

    Σχετικά με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσατε ότι υπάρχει επικάλυψη ειδικοτήτων σε ΤΕΙ ΑΕΙ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους τομείς που παραμένουν στο ΕΠΑΛ (π.χ. Οικονομίας και Διοίκησης). Γιατί στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση;
    Επίσης, αν δεν το γνωρίζετε οι υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι διαφορετικές γι αυτό και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χαρακτηρίζονται βοηθοί.

    Στα ΕΠΑΛ απευθύνονται κυρίως οι μαθητές με χαμηλά εισοδήματα και επομένως η κατάργηση του Τομέα θα τους στερήσει αυτή την δυνατότητα. Τα ΙΕΚ έχουν δίδακτρα που δυστυχώς στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθούν από μια μεσαία οικογένεια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να σπουδάζουν αναγκαστικά ένα αντικείμενο που δεν το επιθυμούν από τις εναπομείνασες ειδικότητες ή απλώς να εγκαταλείψουν το σχολείο!

    Επιπλέον παρείχε σημαντικές γνώσεις σε θέματα όπως οι πρώτες βοήθειες, η σεξουαλική αγωγή και η υγιεινή, μαθήματα απαραίτητα για τη ζωή, που δυστυχώς λείπουν από το Ελληνικό σχολείο.

    Το διδακτικό προσωπικό του Τομέα είναι εξαιρετικά έμπειρο καταρτισμένο με παιδαγωγικη επάρκεια, και ευαισθησία απέναντι στους μαθητές του. Οι εκπαιδευτικοί του τομέα υγείας, που τόσο άδικα εκδιώχθηκαν από τα σχολεία, εκτός από διδάσκοντες, αποτελούσαν παράλληλα και πολύτιμους συμβούλους για διάφορα θέματα υγείας που απασχολούσαν τους μαθητές.
    Πρόταση:
    Επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και των εκπαιδευτικών του στα ΕΠΑΛ.
    Γιατί:
    1. Αφορά το 1/4 του μαθητικού δυναμικού αυτών των σχολείων, χωρίς πλεονάσματα καθηγητών.
    2. Αντικειμενικά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .
    3. Επίκεντρο των σπουδών του Τομέα Υγείας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματά του κάτι που απαιτεί συνολική παιδεία και όχι κατάρτιση (ΙΕΚ).
    4. Χωρίς τον συγκεκριμένο Τομέα, με ρατσιστικό τρόπο, αποκλείονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κορίτσια, που στην μεγαλύτερη τους πλειοψηφία επέλεγαν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
    5. Καταλήγουν σε αχρηστία εξοπλισμένα εργαστήρια που με κόπο και προσωπικό μεράκι οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί. Εξοπλισμός χιλιάδων ευρώ από το υστέρημα Ελλήνων φορολογουμένων, θα μείνει ανενεργός και τελικά άχρηστος.

    Είναι κρίμα να αναγκάζονται οι μαθητές να προσφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση για την απόκτηση ενός πτυχίου που μέχρι πρότινος μπορούσαν να έχουν δωρεάν, πρέπει να επανέλθουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους την επερχόμενη σχολική χρονιά, με τους καθηγητές τους στο σχολείο

    Αντίστοιχα επιχειρήματα θεωρώ ότι υπάρχουν και για ΌΛΟΥΣ τους υπόλοιπους κατηργημένους τομείς όπως ο τομέας Γραφιστικής,Αισθητικής οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν στην Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, όπως τα ΕΠΑΛ, με μονίμους καθηγητές.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:41 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ¨
    1. Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τη λειτουργία του σώματος τους και να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αυτό γίνεται σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου.
    2. Η εμπειρία μου μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση μου δείχνει ότι οι μαθητές χρειάζονται προσανατολισμό μέσα από έμπειρους υγιειονομικούς για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μετά από το Λύκειο για τη δυνατότητα απασχόλησης σε τομείς υγείας αιχμής.

    Ευχαριστώ

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:40 | ΣΑΚΚΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών, (Βιοκλιματικές κατασκευές ,Πράσινες κατοικίες) , στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής
    Προτείνω την εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.

    1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων

    2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

    3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών

    4. Τεχνικός έργων υποδομής

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:20 | Αθανασιάδου Μαρία

    Η τοποθέτησή μου αφορά στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
    Δεν καταλαβαίνω τη λογική της ομαδοποίησης – συγχώνευσης πέντε τόσο αξιόλογων όσο και διακριτών τομέων του Επαγγελματικού Λυκείου.
    Το πρόβλημα που εντοπίζω είναι το εξής: Οι μαθητές/τριες καλούνται να επιλέξουν τομέα από την Α΄ Λυκείου. Φανταστείτε λοιπόν πόσο αποτρεπτικό είναι για τον μαθητή (πόσο μάλλον για την μαθήτρια) που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον Τομέα της Πληροφορικής όταν βλέπει στο ωρολόγιο πρόγραμμα μόλις 2 ώρες Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών και 4 ώρες Αρχές Μηχανολογίας!!!!!
    Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αυτόνομες ομάδες προσανατολισμού για κάθε έναν από τους τομείς που εμπεριέχονται στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
    Με τον τρόπο αυτό αφενός διασφαλίζεται η ελεύθερη βούληση των μαθητών/τριών να επιλέξουν τον τομέα που πραγματικά επιθυμούν και αφετέρου τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού είναι απολύτως συναφή με τους αντίστοιχους τομείς.
    Όσον αφορά στις ειδικότητες του Τομέα Πληροφορικής συμφωνώ με την πρόταση που κατέθεσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:05 | Βελησσαρίου Κάλλη

    Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητό από το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών με ποια αιτιολογία έφυγε ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας από το νέο Τεχνικό λύκειο. Γιατί ένας τομέας ουσιαστικός και τόσο απαραίτητος για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των εφήβων εκτοξεύτηκε, κουτσουρεύτηκε και κακοποιήθηκε -συγγνώμη όχι αναβαθμίστηκε -σε κατάρτιση; Βάσει ποιας μελέτης έχει γίνει ένα τέτοιο έγκλημα; Ρωτήσατε τους μαθητές , τους γονείς τους , τους εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα μελετούν αυτό το αντικείμενο ; Ποιοι φωστήρες αποφάσισαν να διαγράψουν τις πατροπαράδοτες κατευθύνσεις που από την αρχαιότητα διατηρεί με νύχια και με δόντια η Ελληνική Παιδεία? Λάθος , κύριοι! Οι εφηβοί και πολύ περισσότερο οι έφηβες- που τις παραγκωνίζετε- πρέπει συστηματικά να μπορούν να έχουν αγωγή ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ!

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:05 | Eirini

    Τα ΕΠΑΛ χρειάζονται τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας!!! Είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη ζήτηση, και τη μικρότερη διαροή! Γιατί περιορίζετε τις επιλογές των μαθητών μας? Έχετε στοιχεία για τις νέες εγγραφές που είχαν γίνει τον Ιούνιο στον Τομέα αυτό?

    Επίσης ο τομέας αυτός που καταργήθηκε ήταν επιλογή κυρίως για γυναίκες, οι οποίες σχεδόν «αποβάλλονται» από τα ΕΠΑΛ … (έχω συναντήσει πολύ μικρά ποσοστά κοριτσιών στις υπόλοιπες ειδικότητες που απομένουν, αν εξαιρέσουμε τον τομέα Οικονομίας και Δοιήκησης).

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:58 | Ρούλα Βασιλοπούλου

    Κύριοι μελετητές του νέου ΕΠΑ.Λ. σας ρωτώ:
    Ήλθατε κάποια στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο με τους μαθητές που
    παρακολουθούν τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών;
    Γνωρίζετε:
    • Τα ενδιαφέροντα & τις ανησυχίες τους;
    • Το οικογενειακό – οικονομικό τους υπόβαθρο & τις προσπάθειες που πολλές φορές καταβάλλουν για να σπουδάσουν το όνειρό τους; ότι ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά που αποφεύγουν να αγοράσουν στο διάλειμμα ένα κουλούρι προκειμένου να μαζέψουν σιγά σιγά χρήματα για να αγοράσουν τα προσωπικά τους σχεδιαστικά όργανα; (γιατί εννοείται ότι τα όργανα του εργαστηρίου δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν στο σπίτι τους ούτε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις).
    • Με τι λαχτάρα σε κοιτούν στα μάτια την ώρα που τους δίνεις τις παραπάνω γνώσεις, στα πλαίσια των σπουδών τους, γιατί μη γελιόμαστε, οι συγκεκριμένες σπουδές αφορούν την όμορφη πλευρά της ζωής που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη όλοι μας;
    • Πόσες εξωδιδακτικές ώρες αφιερώνουν αυτά τα παιδιά για να ομορφύνουν τις αίθουσές τους & τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου τους;
    • Ότι συμμετέχουν πάντα πρώτα & με δική τους πρωτοβουλία στις σχολικές εκδηλώσεις για τη δημιουργία σκηνικών, εντύπων κ.ο.κ.
    • Για τις πολλαπλές συμμετοχές τους σε πολιτιστικά προγράμματα που αναβαθμίζουν το Ελληνικό σχολείο;
    Αλλά πάνω απ’όλα:
    • Τι ταλέντο έχουν τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ,που πρέπει από νωρίς να εμπλουτίζεται με παραπάνω έτη σπουδών στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους, από μικρότερη ηλικία με συνδυαζόμενο θεωρητικό & εργαστηριακό υπόβαθρο;
    Για να είναι οι αυριανοί μελετητές εκείνων των έργων που θα διακριθούν σε διεθνείς εκθέσεις & διαγωνισμούς σχεδιασμού, εκείνων των εντύπων που θα προωθήσουν το προφίλ τη Ελλάδας στο εξωτερικό;
    ΖΗΤΩ:
    Την επανένταξη του ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο ΕΠΑ.Λ. γιατί το αξίζουν τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ!!!

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:39 | ΙΩΑΝΝΑ

    Εκπαιδευτικοί,Γονείς,Μαθητές όλοι μαζί βροντοφωνάζουν:ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ από το νέο Τεχνολ.Λύκειο.
    Οι λόγοι γνωστοί.Αναφέρονται άλλωστε με κάθε λεπτομέρεια.
    ΑΡΑΓΕ εκεί στο υπουργείο σας θα το λάβει κανείς υπ όψη αυτό που θέλει η πλειοψηφία;

    -Χτίζετε ένα νέο είδος τεχνολ. λυκείου μόνο για αγόρια
    -Δεν επιτρέπετε την πρόσβαση στις σχολές επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας των ΤΕΙ από το νέο σας σχολείο
    -Βγάζετε σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς,χωρίς να μεριμνήσετε πραγματικά γι αυτούς,παρά μόνο λέγοντας αερολογίες και αοριστολογίες.

    Άλλωστε εσείς είπατε πως θυσιάσατε 2100 (περίπου) εκπαιδευτικούς για να σωθούν όλοι οι υπόλοιποι.Θα τους αφήσετε έτσι;
    Τους ρωτήσατε αν θέλουν να γίνουν ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ;

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:33 | Μαρία Κολέτα

    Ο τομέας Υγείας κ πρόνοιας δεν πρέπει να καταργηθεί από τα επαλ γιατί προσφέρει μια διέξοδο αξιοπρεπή για τους μαθητές αυτούς, οι οποίοι πιθανόν δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν αργότερα σε κάποιο Ιεκ. Ας μη ξεχνάμε ότι οι σπουδές μετάδευτεροβάθμια δεν είναι δωρεάν!

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ

    Ο τομέας της Πληροφορικής με τον Τομέα της Ηλεκτρονικής αν και παρουσιάζουν επικαλύψεις, διαφέρουν βασικά στο ότι ο μεν πρώτος προσανατολίζεται περισσότερο στις βασικές έννοιες σχεδίασης και ανάλυσης αλγορίθμων και προγραμματισμού υπολογιστών που έχει να κάνει με τα ανώτερα 5 επίπεδα του OSI, ο δε δεύτερος προσανατολίζεται κυρίως στη μελέτη, σχεδίαση, εγκατάσταση και συντήρηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και δικτύων Η/Υ, καθώς επίσης και στον ποιοτικό έλεγχο και στην τεχνική τεκμηρίωση της εγκατάστασης. Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και αποδεκτό από όλους ότι στους Η/Υ το λογισμικό είναι αντικείμενο του κλάδου της Πληροφορικής και το Hardware των Ηλεκτρονικών. Software και hardware είναι αλληλένδετες συνιστώσες ενός υπολογ. συστήματος. Στη σύγχρονη τεχνολογία έχει πια ενοποιηθεί το υλικό και λογισμικό και χρειάζεται ολοκληρωμένη αντίληψη του αντικειμένου. Επιβάλλεται ο απόφοιτος να έχει πλήρη εικόνα και εμπειρία και για τα δυο, και μόνο αυτός μπορεί να σταθεί στην αγορά εργασίας. Θεωρώ ότι θα πρέπει από πλευράς Υπουργείου να επανεξεταστεί από την αρχή το θέμα του Τομέα της Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, της Πληροφορικής συνεκτιμώντας και συνεξετάζοντας παράλληλα, εάν θα είναι σκόπιμο για την ορθή ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και την αποφυγή επικαλύψεων την περίπτωση να δημιουργηθεί ένας ευρύτατος Τομέας των Ηλεκτρονικών – Πληροφορικής, έχοντας ως ειδικότητες τις εξής:
    1. Του Τεχνικού Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Αυτοματισμών.
    2. Του Τεχνικού υπολογιστικών μονάδων
    3. Του Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.
    4. Του Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
    6. Του Τεχνικού Λογισμικού
    7.Του τεχνικού Ιατρικών οργάνων και συσκευών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:25 | nikos

    Είναι λάθος για τον Τομέα Υγείας των ΕΠΑΛ, να μην δικαιολογείται η ύπαρξή του στο νέο Επαγγελματικό λύκειο. Η δικαιολογία του υπουργείου δεν ευσταθεί.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:09 | κικη

    Εμπρος …..πισω!!!Μήπως να αφαιρέσουμε και από τις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου;;Όλος ο κοσμος έχει προσεξει την αδικίας σε βάρος των μαθητριών αλλα κ των καθηγητριών!!!Μέτρησε κανείς πόσες γυναικες βάλατε σε διαθεσιμότητα κ πόσους άντρες;;Σας μπερδευε ο τομέας υγείας πρόνοιας!!!Καλα…η ειδικότητα της αισθητικης ειναι μπερδεμένη χρονια για σας….Και ενω επιλεξατε να την ενταξετε στην βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την βάλατε στα ΣΕΚ;;;Παλι αυτα τα κορίτσια στερούνται δικαίωμα στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ;;Παλι το ίδιο λάθος;;

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:35 | ΠΟΎΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ο κλάδος των κατασκευών είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού όλες οι έρευνες που έχουν γίνει απο διάφορα ινστιτούτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απασχολεί περίπου στ 70 επαγγέλματα για αυτό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης είναι ο κλάδος των κατασκευών (δομικά έργα, συγκοινωνιακά έργα, έργα υποδομής). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε άμεσα (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες) είτε έμμεσα (μεσίτες, προμηθευτές δομικών υλικών), απασχολούνται σε αυτόν επίσης μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται από τις δραστηριότητες του. Βέβαια, τα δυο τελευταία χρόνια μέσα στα γενικότερα πλαίσια τις οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ύφεση όμως παρ΄ όλα αυτά η προοπτικές του είναι πολύ καλές και οι λόγοι είναι πολύ:
    1. Ήδη τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα (Αυτοκινητόδρομοι, βελτιώσεις υποδομών) έχουν ξεκινήσει.
    2. Λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν σε νέα φάση ανάπτυξης, αφού στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα κέντρα διεθνούς εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας.
    Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η θέση του τομέα των Δομικών έργων – Κατασκευών στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη είναι καθοριστική αφού καλείται, λόγω των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, να παίξει σημαντικό παράγοντα για την οικοδομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Όμως όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) κατάλληλα εκπαιδευμένο με γνώσεις και δεξιότητες για να πλαισιώσουν τον τομέα των Δομικών Έργων – Κατασκευών. Ο ρόλος συνεπώς του τομέα των Δομικών Έργων στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο είναι πολύ καθοριστικός και αναλογιζόμενοι όλοιτον σημαντικό παράγοντα που προορίζεται να αποτελέσει γενικότερα ο νέος αυτός τύπος λυκείου, προτείνω για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα τις παρακάτω ειδικότητεςόπως αυτές έχχουν προταθεί και απο την ομάδα του τομέα Πολιτικών Δομικών έργων της ΕΤΕ:
    1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
    2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης
    Κτιρίων
    3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης
    ανθρωπογενών κατασκευών
    4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
    Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
    Επίσης θεωρώ αναγκαία και την εισαγωγή του
    Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών
    της Α΄ τάξης το μάθημα:
    «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
    Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές
    ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία
    διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις
    βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
    Πούλιος Χρήστος
    Εκπαιδευτικός τεχν.Πολιτικός Μηχανικός, MSc

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΡΙΣΗΣ

    Οι κατασκευές των δομικών έργων τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει στο περιθώριο της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευση με αποτέλεσμα την έλλειψη ειδικευμένων τεχνικών εφαρμογής στα εργοτάξια. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχουμε το παράδοξο φαινόμενο για ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, πανάκριβα έργα με μεγάλες απαιτήσεις ασφαλείας, (νοσοκομεία, δικαστήρια, αεροδρόμια, πολυκατοικίες κλπ), να κατασκευάζονται από εντελώς ανειδίκευτους ανθρώπους, συχνά λαθρομετανάστες με μαύρη εργασία, μιας και στους ανειδίκευτους βασιλεύει ο φτηνότερος.
    Είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί ο τομέας των δομικών έργων, πέραν της προτεινόμενης και με ειδικότητες που να περιλαμβάνουν την ενίσχυση – ανακαίνιση κτιρίων, την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων , και οπωσδήποτε την οργάνωση-καθοδήγηση, (εργοδηγοί), εργοταξίου δομικών κατασκευών .
    Οι απόφοιτοι των παραπάνω ειδικοτήτων σε συνδυασμό με την υποσχόμενη νομοθετική εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και την επιτακτική ανάγκη για υποχρέωση ελάχιστης εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα που είναι κρίσιμα για την ζωή ανθρώπων, (κατασκευαστές σκυροδέματος, σιδηρού οπλισμού, εργολάβους εκσκαφών κλπ), θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο και προσοδοφόρο επάγγελμα , με κοινωνική καταξίωση και να ανεβάσουν το επίπεδο της ασφάλειας και της ποιότητας των κατασκευών αντικαθιστώντας θέσεις ανειδίκευτης εργασίας.
    Η δημιουργία των επιπλέον ειδικοτήτων είναι σχετικά ανέξοδη δεδομένης της υφιστάμενης «κοιμώμενης» σήμερα στα λύκεια υποδομής σε εργαστήρια, εξοπλισμό και βιβλία που προέρχεται από τα πρώην Τ.Ε.Ε.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:54 | nikos

    με παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το Επαγγελματικό Λύκειο, η αναφορά στις «Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες», έπρεπε να συνοδεύεται με τα αντίστοιχα επαγγελματικά περιγράμματα-προφίλ. όποια κριτική γίνεται πάνω σε αυτό είναι ελλειπής και εμφανίζεται το υπουργείο από θέση «ισχύος». Για τον λόγο αυτό πρέπει όλη η καταγεγραμένη σκέψη που λείφθηκε υπόψη για την συγγραφή του σχεδίου νόμου, να είναι ανακοινώσιμη.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΟΣ

    O προτεινόμενος τομέας των δομικών έργων περιλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι του αντικειμένου του στην αγορά εργασίας.
    Είναι ανάγκη σήμερα που επιχειρείται ένα άλμα στην ποιότητα κατασκευής των δομικών έργων, (βιοκλιματικός σχεδιασμός, καινοτόμα υλικά, προκατασκευή, κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κλπ), να διευρυνθεί ο τομέας με απαραίτητες στην αγορά ειδικότητες όπως τεχνικός ενίσχυσης – ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, τεχνικός εφαρμογής ενεργειακών τεχνικών σε κτίρια, εργοδηγός εργοταξίου κατασκευών ή άλλες διαφοροποιημένες ίσως ως προς τον τίτλο ειδικότητες αλλά με αυτά τα αντικείμενα.
    Τα αντικείμενα αυτά είναι απαραίτητα στην νέα αγορά εργασίας έχουν μέλλον και δεν απαιτούν δαπάνες μιας και υπάρχει η υποδομή σε εργαστήρια, εξοπλισμό, προσωπικό αλλά και βιβλία από τα Ε.Π.Α.Λ και τα Τ.Ε.Ε.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:21 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ, ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ ΑΣΕΤΕΜ

    Υποστηρίζοντας την πρόταση της Ομάδα εργασίας Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων
    Πολιτικών Μηχανικών (μελών της ΕΤΕ) προτείνω την εισαγωγή,εκτός της ειδικότητας του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,
    στον Τομέα Δομικών Έργων τις εξής ειδικότητες

    1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
    2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
    3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
    4. Τεχνικός έργων υποδομής, καθώς και
    5. Τεχνικός Ασφάλειας εργοταξίων Κτιριακών έργων

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:19 | ΝΙΚΗ

    Χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι άφωνοι!!! Ο τομέας Υγείας Πρόνοιας εξαφανίζεται από τα ΕΠΑΛ!!! Ο λόγος είναι οτι δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ επειδή τα επαγγέλματα του συγκεκριμένου τομέα δεν έχουν επαγγελματική αποκατάσταση. Ποιος όμως μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο, όταν στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν άπειρα κενά βοηθών βρεφονηπιοκόμων -1 βρεφονηπιοκομος απασχολεί 40 παιδιά ηλικίας 3 ετών χωρίς βοηθό!!!Άκουσον!! Άκουσον!- και όταν στα νοσοκομεία υπάρχουν ανάγκες σε βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο; Ποιους καθηγητές θα βρουν οι μαθητές αυτών των ειδικοτήτων στα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο; Μήπως τους ωρομίσθιους; Ποιος εκπαιδευτικός μπορεί να πάει ωρομίσθιος στη Σύρο, στη Κρήτη στη Ρόδο και σε τόσα άλλα μέρη με 200 ευρώ το μήνα; Τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του τομέα Υγείας και Πρόνοιας που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και κόπο συναδέλφων πρέπει τον Σεπτέμβριο να περιμένουν τους περσινούς μαθητές τους και όποιους άλλους επιθυμούν να εγγραφούν φέτος στη β΄τάξη. Και σίγουρα θα είναι πολλοί αυτοί οι μαθητές γιατί πάντα ήταν!!!!Στο νέο τεχνικό λύκειο θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας αν θέλουμε να πιστεύουμε οτι αυτό το κράτος έχει την Υγεία και την πρόνοια των πολιτών της πολύ ψηλά!

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ Σ’ΑΥΤΟΝ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ,
    ΠΟΥ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΠΟΛΛΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠ’ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΩ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
    ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΒΟΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΩΖΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…
    ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΙΣ ΜΑΜΕΣ (ΑΓΡΑΜΜΑΤΕΣ) ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΩΣΑΝ!

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:08 | ΔΓ

    Ο τομέας ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ είναι ο τομέας με τους περισσότερους μαθητές και περισσότερες επιτυχίες μαθητών.Τα στατιστικά στοιχεία που ζητάτε συνέχεια δεν τα συμβουλευτήκατε και ξεκινήσατε με την κατάργηση του τομέα αυτού?
    Πιστεύω πως πρέπει να επανεξετάσετε τις άδικες και σκληρές, και για τους καθηγητές και για τους μαθητές, αποφάσεις σας και να πράξετε το σωστό.Μπορείτε να βάλετε τον ευτό σας στη θέση των απολυμένων καθηγητών και τότε ΙΣΩΣ και να καταλάβετε τις αγωνίες μας και τις σκέψεις μας.ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ . Το ζητάνε μαθητές, γονείς,καθηγητές, όλη η κοινωνία. Οι καθηγητές δεν φταινε για τις λάθος πολιτικές σας.Η Προσχολική Αγωγή και η υγεία του ανθρώπου πρέπει να είναι προτεραιότητα στις όποιες αποφάσεις σας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:04 | Γιάννης Φάκας

    μερικές προτάσεις για το επαγγελματικό λύκειο:
    Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
    (άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής.
    Α’ Λυκείου:
    Α) (άρθρο 8) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει μάθημα στο οποίο οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της που αντιστοιχούν και στις ειδικότητες τις οποίες μπορούν να επιλέξουν, ενώ έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).
    Β) (άρθρο 8) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
    Β’ και Γ’ Λυκείου
    (άρθρο 8) Η αναφορά στο άρθρο 8, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:48 | lina h.

    Καταρχήν βασικό συστατικό της ύπαρξης των εθνών είναι ο Πολιτισμός, ο οποίος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ανθρώπινη εξέλιξη αλλά και απαραίτητος όρος και προυπόθεση αυτής.Οι Εφαρμοσμένες Τέχνες συνιστούν, διαμορφώνουν, προάγουν και εξελίσσουν τον Πολιτισμό.Ας αναλογιστούμε την ιστορική συνέχεια ενός Έθνους και κατ’ επέκτασιν ενός Κράτους χωρίς ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία,χωρίς έργα τέχνης και χωρίς τυπογραφεία ή διακόσμηση. Ας φανταστούμε ένα Έθνος-Κράτος χωρίς όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορικότητά του αλλά και χωρίς την συνέχεια και την εξελικτικότητα που οι Εφαρμοσμένες Τέχνες εξασφαλίζουν και τέλος ας αναλογιστούμε την Παιδεία μας δίχως την ύπαρξη όλων των ανωτέρω…..

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:44 | Θανάσης

    Να μην καταργηθεί ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας.

    Είναι λάΘος η ενοποίηση των τομέων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:26 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.
    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:10 | Σοφία Κανίστρα

    Ο αποκλεισμός του τομέα Υγείας-Πρόνοιας από το Νέο ΕΠΑΛ έγινε χωρίς:
    – τη διερεύνηση των εκπαιδευτικών επιλογών των μαθητών (μεγάλο ποσοστό επιλέγουν το τομέα Υγείας)
    – τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στη Ελλάδα (μεγάλη απορρόφηση σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα)
    – την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

    Στο Νέο ΕΠΑΛ είναι επιβεβλημένη η επανένταξη του τομέα Υγείας/Πρόνοιας γιατί οι μαθητές:
    – αποκτούσαν γνώσεις και κατάρτιση σε σχέση με το παιδί και τον άνθρωπο, που καμιά άλλη ειδικότητα δεν έχει αυτό το «προσανατολισμό»
    – αποκτούσαν γνώσεις για τη ίδιους (σεξουαλική αγωγή, μεταδοτικές ασθένειες, κανόνες υγιεινής, πρώτες βοήθειες, φροντίδα και αγωγή βρέφους, διαπαιδαγώγηση) – πράγμα που δεν συνέβαινε με τους μαθητές γενικής παιδείας
    – είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αξιόλογες σχολές ΤΕΙ (λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, προσχολικής αγωγής, νοσηλευτικής), χωρίς να πληρώνουν ακριβά το τίμημα της παραπαιδείας
    – ήταν κυρίως κορίτσια με έφεση σε αυτές τις ειδικότητες (τώρα, ρατσιστικά αποκλείονται από το «Νέο ΕΠΑΛ»)

    Όλες οι ομάδες προσανατολισμού του Νέου ΕΠΑΛ έχουν αντίστοιχες ειδικότητες στα ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ. Ο τομέας Υγείας/Πρόνοιας δεν ακολουθεί αυτή τη λογική παρότι, επαγγελματικά, έχουν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα από τις άλλες ειδικότητες.

    Ευχαριστούμε.
    Σοφία Κανίστρα ΠΕ18.33 & ΠΕ60
    Δήμητρα Τσέβου ΠΕ18.33 & ΠΕ60
    Βασιλική Φέκκα ΠΕ18.33 & ΠΕ60

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:37 | ΑΘΗΝΑ ΓΟΥΛΑ

    Αλήθεια, πώς μπορεί κάποιος από την εκπαιδευτική κοινότητα, από τον υπουργό μέχρι και τον τελευταίο εκπαιδευτικό, να κοιτάξει τον προσεχή Σεπτέμβρη κατάματα τους μαθητές και τις μαθήτριες που εγγράφηκαν τον περασμένο Ιούνιο στους τομείς υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ και να τους απαντήσει στο ερώτημά τους γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στους τομείς που επέλεξαν, σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουνίου που έκλεισαν τα σχολεία;
    Πώς μπορεί, ποιός, να δώσει ποιές απαντήσεις στους μαθητές που γράφτηκαν στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ. ότι οι ειδικότητες που επέλεξαν καταργήθηκαν;
    Ποιός μπορεί να πείσει, και με ποιο λογικό τρόπο, τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους τομείς και ειδικότητες που επέλεξαν, γιατί έτσι έκρινε η «πολιτεία» το διάστημα που πήγαν για διακοπές φροντίζοντας έτσι ξαφνικά να τους αλλάξει το μέλλον τους το οποίο τους υποσχόταν δυο μήνες νωρίτερα.
    Πότε ξανάγιναν αλλαγές στην εκπαίδευση που ξεκίνησαν από τη Β΄ Λυκείου τη στιγμή που η ίδια η πολιτική ηγεσία διακηρύσσει με κάθε σοβαρότητα, ότι οι όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται αφορούν τους μαθητές της Α΄ Λυκείου της επόμενης σχολικής χρονιάς;
    Που θα οδηγηθούν αυτοί οι 15.000 μαθητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθήτριες, που επέλεξαν συνειδητά τους συγκεκριμένους τομείς;
    Θα πειστούν να αλλάξουν τα εκπαιδευτικά όνειρά τους επιλέγοντας κάτι διαφορετικό εν μέσω των σπουδών τους; Θα στραφούν στο Γενικό Λύκειο και θα μεταθέσουν την πραγματοποίηση των ονείρων τους μετά από 2 έτη μέσω των Ι.Ε.Κ.; Θα στραφούν σε έναν άλλο τομέα – ειδικότητα των ΕΠΑ.Λ. που δεν τους έλκει και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες κλίσεις και δεξιότητες για να επιτύχουν στη ζωή τους; Θα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ,ΜΉΠΩΣ, το σχολείο και θα βρεθούν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος; Ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτών των βίαιων – ανατρεπτικών αλλαγών; Σίγουρα οι μαθητές και οι οικογένειές τους.
    Οι τομείς που καταργήθηκαν βίαια από τα ΕΠΑ.Λ , χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και έρευνα, χωρίς καμιά εισήγηση – πρόταση από κανένα θεσμικό όργανο της πολιτείας, ΠΡΕΠΕΙ να επανέλθουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους την επερχόμενη σχολική χρονιά, με τους καθηγητές τους στο σχολείο και όχι σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη, και τους μαθητές να βρίσκουν το σχολείο όπως το άφησαν ανοικτό και όχι κλειστό από τις απαράδεκτες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, δεν είναι αργά για να διορθωθεί το έγκλημα που επιτελέστηκε και επιτελείται στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αύριο όμως όχι, και θα είστε, σεις, οι κυβερνώντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ της «ΓΝΩΣΗΣ»(κι όχι… της ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ), για πάντα οι μόνοι υπεύθυνοι!!…

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:36 | ΑΘΗΝΑ ΓΟΥΛΑ

    Αλήθεια πώς μπορεί κάποιος από την εκπαιδευτική κοινότητα, από τον υπουργό μέχρι και τον τελευταίο εκπαιδευτικό, να κοιτάξει τον προσεχή Σεπτέμβρη κατάματα τους μαθητές και τις μαθήτριες που «γράφτηκαν» τον περασμένο Ιούνιο στους τομείς υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ και να τους απαντήσει στο ερώτημά τους: γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στους τομείς που επέλεξαν σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουνίου που έκλεισαν τα σχολεία.
    Πώς μπορεί, ποιός, να δώσει ποιές απαντήσεις στους μαθητές που γράφτηκαν στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ. ότι οι ειδικότητες που επέλεξαν καταργήθηκαν;
    Ποιός μπορεί να πείσει και με ποιο λογικό τρόπο τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους τομείς και ειδικότητες που επέλεξαν, γιατί έτσι έκρινε η πολιτεία το διάστημα που πήγαν για διακοπές φροντίζοντας έτσι ξαφνικά να τους αλλάξει το μέλλον τους το οποίο τους υποσχόταν δυο μήνες νωρίτερα.
    Πότε ξανάγιναν αλλαγές στην εκπαίδευση που ξεκίνησαν από τη Β΄ Λυκείου τη στιγμή που η ίδια η πολιτική ηγεσία διακηρύσσει με κάθε σοβαρότητα, ότι οι όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται αφορούν τους μαθητές της Α΄ Λυκείου της επόμενης σχολικής χρονιάς;
    Που θα οδηγηθούν αυτοί οι 10.000 μαθητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά 80% μαθήτριες, που επέλεξαν συνειδητά τους συγκεκριμένους τομείς;
    Θα πειστούν να αλλάξουν τα εκπαιδευτικά όνειρά τους επιλέγοντας κάτι διαφορετικό εν μέσω των σπουδών τους; Θα στραφούν στο Γενικό Λύκειο και θα μεταθέσουν την πραγματοποίηση των ονείρων τους μετά από 2 έτη μέσω των Ι.Ε.Κ.; Θα στραφούν σε έναν άλλο τομέα – ειδικότητα των ΕΠΑ.Λ. που δεν τους έλκει και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες κλίσεις και δεξιότητες για να επιτύχουν στη ζωή τους; Θα εγκαταλείψουν το σχολείο και θα βρεθούν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος; Ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτών των βίαιων – ανατρεπτικών αλλαγών; Σίγουρα οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Οι τομείς που καταργήθηκαν βίαια από τα ΕΠΑ.Λ , χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και έρευνα, χωρίς καμιά εισήγηση – πρόταση από κανένα θεσμικό όργανο της πολιτείας, πρέπει να επανέλθουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους την επερχόμενη σχολική χρονιά, με τους καθηγητές τους στο σχολείο και όχι σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη, και τους μαθητές να βρίσκουν το σχολείο όπως το άφησαν ανοικτό και όχι κλειστό από τις απαράδεκτες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα δεν είναι αργά για να διορθωθεί το έγκλημα που επιτελέστηκε και επιτελείται στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αύριο όμως όχι και θα είστε, σεις για πάντα οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτό…

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:22 | Ξανθόπουλος Ηρακλής

    Είναι τεράστιο λάθος η κατάργηση των τομέων υγείας-πρόνοιας και αισθητικής-κομμωτικής διότι επιλέγονταν από παιδιά χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Αυτή η κατάργηση θα οδηγήσει σε επιπλέον οικονομική αιμορραγία των λαϊκών στρωμάτων και σε αύξηση των κερδών των ιδιωτικών ΙΕΚ.Αυτή είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία που ευαγγελίζεται το Σύνταγμα της Ελλάδος;

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:15 | Αθηνα Τραψιώτη

    Η ανάπτυξη των Δικτύων ΗΥ και του Διαδικτύου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη – εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών. Η ανάπτυξη ειδικού λογισμικού τόσο για τη διαχείριση των δικτύων ΗΥ όσο και για τις εφαρμογές τους (και του διαδικτύου ειδικότερα) υπήρξε καταλυτική για την εξάπλωση των δικτύων ΗΥ σε πάρα πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό το μάθημα των Δικτύων ΗΥ διδάσκεται σε όλα τα σχετικά με την πληροφορική τμήματα ΑΕΙ της χώρας (και του εξωτερικού). Επίσης πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης σε Δίκτυα ΗΥ προσφέρονται από τμήματα πληροφορικής της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
    Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ειδικότητα του Τεχνικού Δικτύου εφόσον αναφέρεται σε Δίκτυα ΗΥ θα πρέπει α) να διαχωριστεί από την ειδικότητα του τεχνικού Τηλεπικοινωνιών, β)να αλλάξει όνομα και να ονομάζεται Τεχνικός Δικτύων ΗΥ» και γ) να προστεθεί στον τομέα Πληροφορικής με τον οποίο έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:54 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Στον τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής-Αυτοματισμού πρέπει να προστεθούν οι ειδικότητες
    1. Τεχνικός Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
    2. Τεχνικός Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:52 | Α.Π

    Ελπίζω κατ΄αρχάς η διαβούλευση να μην έχει προσχηματικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό και το πολιτικό προσωπικό να έχει τη βούληση να αναθεωρήσει και να διορθώσει κάποια σοβαρά λάθη. Το μεγαλύτερο και τραγικότερο λάθος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ήταν η παράλογη κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από τα δημόσια Τεχνικά Λύκεια. Με ποια επιστημονικά κριτήρια και βάση ποιων ερευνητικών αποτελεσμάτων επιλέχθηκε να καταργηθεί ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας σε μια εποχή μάλιστα όπου εξειδικευμένο προσωπικό φροντίδας-Πρόνοιας είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο;Στην πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συστημάτων στις Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία κλπ),ο Τομέας Φροντίδας-Πρόνοιας αποτελεί έναν από τους κομβικούς Τομείς της Επαγγελματικής εκπαίδευσης.Το ίδιο συνέβαινε και στη χώρα μας μέχρι να μπει στο ‘Χειρουργείο’ ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας ήταν ο πιο δημοφιλής εφ΄ όσον απορροφούσε το 1/4 του μαθητικού πληθυσμού της Δ/θμιας Τ.Ε. Αντίθετα,χωρίς να θέλω να θίξω συναδέλφους, παρέμειναν Τομείς όπως ο Δομικών έργων ή ο Ηλεκτρονικός Τομέας με 5-6 μαθητές που με δυσκολία κάθε χρόνο συμπλήρωναν τμήματα και ελάχιστες έως μηδενικές προοπτικές απασχόλησης. Επί πλέον, οι τρεις Τομείς Γεωπονίας και οι δύο Ναυτικοί Τομείς δεν θα μπορούσαν απλώς να γίνουν περισσότερες οι ειδικότητες τους στην ομπρέλα του κάθε ενός Τομέα;Έτσι ίσως θα χωρούσε και ένας Τομέας στην Πρόνοια με δύο-τρεις ειδικότητες..
    Συνοψίζοντας, σε ότι αφορά στην επιλογή κατάργησης του Τομέα Υγ-Πρόνοιας :
    1)καταργείται η αρχική επαγγελματική εκπαίδευση για τους μαθητές του Υγείας και Πρόνοιας και γίνεται κατάρτιση και όποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα συνεχίζουν τις σπουδές. Δεν είναι άδικο σ΄αυτή την οικονομική συγκυρία να αποκλείουμε τα παιδιά των φτωχών τούτης της χώρας κι από τη μόρφωση;
    2) Οι μαθητές/τριες που θέλουν να εισαχθούν στα ΤΕΙ του Τομέα (1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο) θα μπορούν να το κάνουν ΜΟΝΟ μέσα από τα Γενικά Λύκεια, κάτι μη σύννομο με τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των αποφοίτων.
    3)Από το Σχέδιο Νόμου λείπει από παντού (ΕΠΑΛ-ΣΕΚ-ΙΕΚ) η Πρόνοια και η Κοινωνική Φροντίδα ευπαθών ομάδων πληθυσμού.Οι ειδικότητες Φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, Φροντίδα Ηλικιωμένων, δημιουργική απασχόληση παιδιών, στελέχη κατασκηνώσεων κλπ που προϋπήρχαν στα ΙΕΚ καταργήθηκαν κι αυτές.Δεν θα ‘παράγουμε’ ως χώρα εξειδικευμένα και ευαισθητοποιημένα στελέχη Πρόνοιας στον τομέα υπηρεσιών Φροντίδας όπως σ΄όλη την Ευρώπη;Σε μια περίοδο έντονων οικονομικών πιέσεων και προβλημάτων Ψ/Σ υγείας και ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού δεν θα υπάρχουν στελέχη για τις δομές φροντίδας-πρόνοιας ή κατ’ οίκον φροντίδας; Θα κάνουμε ‘εισαγωγή’ αλλοδαπών στις θέσεις Φροντίδας και θα στερήσουμε θέσεις εργασίας από τα παιδιά μας; Ή με άλλα λόγια προτιμάτε να φροντίζουν την μητέρα σας κ.Υπουργέ ξένοι ή εκπαιδευμένα στελέχη Πρόνοιας;
    Περιμέναμε όλοι με αγωνία την αναβάθμιση της Τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα κι αντ΄ αυτού δεχθήκαμε ένα αλύπητο χτύπημα (ελπίζουμε όχι το τελειωτικό)στην καρδιά της Τεχνικής εκπαίδευσης και του καλοκαιριού! Ελπίζουμε να επαναφέρετε τον Τομέα Υγείας-Κοινωνικής φροντίδας γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα για την οριστική κατάργησή του από τη Δημόσια Τ.Ε.και να αξιοποιήσετε το εξαιρετικό εκπαιδευτικό προσωπικό της(εσχάτως σε διαθεσιμότητα)ανάλογα με τις ανάγκες των ειδικοτήτων που θα προβλέπεται να λειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ,ΣΕΚ και ΙΕΚ ως εκπαιδευτικό ή διοικητικό προσωπικό.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:50 | Ρ. Κ.

    Ο Τομέας Υγείας πρέπει να συμπεριληφθεί στο Επαγγελματικό Λύκειο διότι:
    • Τον επιλέγει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητικού δυναμικού, κατά κύριο λόγο κορίτσια, και η επαγγελματική τους αποκατάσταση είναι αρκετά υψηλή. Με την κατάργησή του εν λόγω Τομέα οι μαθητές αυτοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν κάτι άλλο, το οποίο ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ.
    Θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία, η δυνατότητα στον καθένα να κάνει την εκπαιδευτική – επαγγελματική επιλογή της αρεσκείας του.

    • Είπατε ότι καταργείται ο Τομέας Υγείας για να πάει σε μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ., ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί ο χρόνος σπουδών των μαθητών και τα έξοδα των γονιών τους, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων του, συνέχιζε τις σπουδές του στα Ι.Ε.Κ.

    Μόνο σε μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των σπουδών κατά 2 ½ έτη. Είναι δίκαιο αυτό;

    Εξάλλου, τα ΙΕΚ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προσφέρουν κατάρτιση και όχι γενική παιδεία υψηλού επιπέδου -η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τις ειδικότητες του τομέα Υγείας- όπως τα ΕΠΑΛ.

    • Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ένας από τους σκοπούς του Επαγγελματικού Λυκείου είναι η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης μέσω σπουδών σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό στους μαθητές που θέλουν να επιλέξουν τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος Τομέας στα ΕΠΑΛ; Δεν είναι ΑΔΙΚΟ, ΑΝΙΣΟ γι’ αυτούς;

    • Είπατε ότι, δημιουργείται μία σύγχυση, μία στρέβλωση, ένας πληθωρισμός, κακή ποιότητα υπηρεσιών στην αγορά εργασίας, επειδή οι ειδικότητες του εν λόγω Τομέα υφίστανται σε πολλές βαθμίδες εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ι., Α.Ε.Ι…) και ότι αυτό πρέπει να το εξορθολογήσετε, καταργώντας τον από τα ΕΠΑ.Λ.
    Στο νέο νομοσχέδιο όλοι οι τομείς που παραμένουν, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δε θα δημιουργηθεί σύγχυση, στρέβλωση, πληθωρισμός, κακή ποιότητα υπηρεσιών στην αγορά εργασίας;

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
    ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΟΠΩΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.