Άρθρο 07: Διάρθρωση Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου

1. Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα :
α. τον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και
β. την «Τάξη Μαθητείας».

2. Στον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου.

3. Στη «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ Τάξης. Η «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ. Η «Τάξη Μαθητείας» έχει διάρκεια ενός (1) έτους και περιλαμβάνει Μαθητεία, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης. Την ευθύνη τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτή έχει αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση και λειτουργία της «Τάξης Μαθητείας».

4. Μαθητές άνω των είκοσι (20) ετών εγγράφονται σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:21 | Γιωργος Ιεραπετρα

    Χωρίς να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί η κυβέρνηση βάζει ηλικιακούς περιορισμούς στη φοίτηση στα Ημερήσια και Εσπερινά Επαλ μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε που θα οδηγήσει ένα τέτοιο μέτρο.
    1. άτομα που είναι πάνω των 20 ετών και φοιτούν ή θέλουν να φοιτήσουν σε επαλ και στην πόλη τους δεν υπάρχει εσπερινό Επαλ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από το δικαίωμα να αποκτήσουν απολυτήριο δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης.
    2. άτομα που είναι 15-20 ετών και λόγω του ότι εργάζονται επισήμως ή βοηθούν τους γονείς τους ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ απο το δικαίωμα να αποκτήσουν απολυτήριο δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να περιμένουν να γίνουν 20+ και αν υπάρχει στην πόλη Εσπερινό Επαλ να φοιτήσουν σε αυτό.
    3.Αντιθέτως θα υπάρχει μεγάλη ευκολία στην πρόσβαση στα ΙΕΚ και μάλιστα αμέσως μετά το Γυμνάσιο κάτι όμως που δεν οδηγεί σε απολυτήριο λυκείου.

    Με βάση τα παραπάνω εύκολα συμπεράσματα θεωρώ ότι υπάρχει θέμα συνταγματικοτητας του νόμου που προωθείται όσον αφορά τον ηλικιακό περιορισμό στην φοίτηση στα Ημερήσια και Εσπερινά Επαλ γιατί με τους περιορισμούς που θέτει ουσιαστικά αποκλείει κάποιους από το αγαθό της εκπαίδευσης που θεωρητικά σύμφωνα με το σύνταγμα παρέχεται σε όλους τους πολίτες δωρεάν .
    Πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην πρόσβαση των ατόμων ανεξαρτήτου ηλικίας στα Ημερήσια και Εσπερινά Επαλ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:54 | Αργύρης

    Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, χωρίς να τίθεται το θέμα της ηλικίας, (άνω των 20 ετών).

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:47 | maria m

    Γιατί αποκλείεται σε ενα εργαζόμενο άτομο κάτω των 20 που δε μπορεί να φοιτήσει σε ημερήσιο σχολείο το δικαίωμα εγγραφής σε εσπερινό ΕΠΑΛ? Γιατί του στερείται το δικαίωμα φοίτησης σε δημόσιο σχολείο και άρα το δικαίωμα στη μόρφωση?

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:46 | Γιάννης Φάκας

    1.Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών να ενταχθεί στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (αυτό μπορει’να τεκμηριωθεί από τα προγράμματα σπουδών τμημάτων πληροφροικής)

    2.Προσθήκη ενός μαθήματος που να αφορά την Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών (πχ Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών) , στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, μιας και οι ΤΠΕ / Εφαρμογές ΠΛηροφορικής / Εκμάθηση χρήσης ΗΥ, δεν δίνουν σαφή εικόνα στους μαθητές όσον αφορά στην επιστήμη της Πληροφορικής. Το μάθημα αυτά θα είναι ότι ακριβώς είναι το μάθημα «Αρχές Μηχανολογίας» για τους μηχανολόγους…

    3.Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:25 | ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Τυπικής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΣΕΚ ν. Ηρακλείου βρεθήκαμε και συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Από την συζήτηση αυτή καταλήξαμε στις κάτωθι προτάσεις-θέσεις μας, τις οποίες καταθέτουμε και στη δημόσια διαβούλευση.
    1. Ζητάμε την άμεση και πλήρη επαναφορά στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.

    2. Αν αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί άμεσα, πρέπει να ληφθεί, από το ΥΠΑΙΘ, η απαραίτητη μέριμνα για τη λειτουργία σε μεταβατικό στάδιο και των τμημάτων της Β’ ΕΠΑ.Λ και Α’ ΕΠΑ.Σ στις συγκεκριμένες ειδικότητες (Πέρα της λειτουργίας των τμημάτων της Γ’ ΕΠΑ.Λ και Β’ ΕΠΑ.Σ για την οποία έχει δεσμευτεί ο Υπουργός). Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες επέλεξαν, στις εγγραφές του Ιουνίου, να σπουδάσουν, το σχολικό έτος 2013-14, στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι μαθητές –τριες να οδηγούνται, τον Σεπτέμβρη, σε μια βίαιη αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

    3. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας όσο αφορά την εύρυθμη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων Σεπτεμβρίου για τους μετεξεταστέους μαθητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και τη μετέπειτα λειτουργία των μεταβατικών τάξεων στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν με ωρομισθίους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων ωρών να διεξαχθούν εξετάσεις και πολύ περισσότερο να καλυφθούν τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα των μεταβατικών τάξεων. Για παράδειγμα δεν μπορεί για ένα εξάωρο εργαστηριακό μάθημα, τις πρώτες τέσσερις ώρες να κάνει την άσκηση ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός και τις υπολειπόμενες δύο ώρες να την συνεχίζει ένας άλλος εκπαιδευτικός.

    Σε σχέση με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη τυπική Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση καταθέτουμε τις εξής προτάσεις-παρατηρήσεις:
    1. Στην Α΄ τάξη όλων των ΕΠΑ.Λ πρέπει να δύναται να λειτουργήσουν όλες οι ομάδες προσανατολισμού που ορίζει το νομοσχέδιο όπως ακριβώς συνέβαινε και ως σήμερα με τον Τεχνολογικό κύκλο και τον κύκλο Υπηρεσιών. Η χωροταξική διασπορά των Επαγγελματικών Λυκείων είναι μικρή σε σχέση με τα σχολεία της γενικής και πρέπει τουλάχιστον για την Α’ τάξη να αποφευχθεί η δαπανηρή μεταφορά των μαθητών σε ΕΠΑ.Λ εκτός της περιοχής κατοικίας τους. Εξάλλου οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων για τη λειτουργία των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρές και όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να καλυφθεί με διαθέσεις εκπαιδευτικών των όμορων σχολείων ή από τυχόν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.

    2. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για τις Επαγγελματικές σχολές. Θεωρούμε ότι πρέπει οι ΕΠΑ.Σ να μετατραπούν σε Επαγγελματικά λύκεια όπως ακριβώς προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο νόμου επί Υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου.

    3. Για το ωράριο των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και τη γραμματειακή υποστήριξη των εν λόγω σχολείων ζητάμε, για λόγους ισονομίας και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας, να ισχύσει το ίδιο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ. Δηλαδή, πλήρης απαλλαγή των Διευθυντών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, το ωράριο για τους Υποδιευθυντές να είναι τα 2/3 του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου και τέλος να προβλέπεται τμήμα γραμματείας στα ΕΠΑ.Λ όπως προβλέπεται στα ΙΕΚ. Τα παραπάνω ισχύουν στα ΙΕΚ ανεξαρτήτως μαθητικού δυναμικού. Άλλωστε στο 1566/1985 προβλέπεται για τα ΕΠΑ.Λ μέχρι 300 μαθητές ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη και δύο για πάνω από 500 μαθητές. Παρόλο που όλα αυτά προβλέπονται με νόμο πότε δεν εφαρμόστηκαν καθολικά για τα σχολεία μας.

    4. Διαβάζοντας τις διατάξεις που θα διέπουν τη λειτουργία των μετα-γυμνασιακών και μετα-λυκειακών ΙΕΚ με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές τις τυπικής εκπαίδευσης θα λειτουργούν και εκεί. Με βάση την επιχειρηματολογία του Υπουργού Παιδείας,, ότι λειτουργούσαν ίδιες ειδικότητες σε ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΙΕΚ και ότι αυτό «μπέρδευε» τους μαθητές, ζητάμε την κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών από τα ΙΕΚ και την παροχή τους μόνο από την τυπική εκπαίδευση. Άλλωστε τα ίδια επίπεδα προσόντων λαμβάνουν οι μαθητές ακολουθώντας τις διαδρομές της τυπικής εκπαίδευσης.

    5. Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» δεν αναφέρεται τίποτα για τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης των ΕΠΑ.Λ. Θεωρούμε επιβεβλημένο, το ΥΠΑΙΘ, να διευκρινίσει και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

    6. Επίσης δεν γίνεται πουθενά λόγος για το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων αν και αυτά αναφέρονται σε διάφορα σημεία του ν/σ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι για τη λειτουργία των ΣΕΚ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ν.1566/1985). Δηλαδή ότι τα ΣΕΚ εξακολουθούν να είναι δομές της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η στελέχωση αυτών γίνεται με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των Επαγγελματικών λυκείων.

    7. Στο ν/σ επίσης δεν αναφέρεται ο τομέας «Εφαρμοσμένων τεχνών – Καλλιτεχνικών σπουδών» με ειδικότητες που καλύπτονται διδακτικά από τους κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ08 Ζωγράφοι και ΠΕ1828 Συντηρητών Έργων Τέχνης, οι οποίοι δεν έχουν καταργηθεί. Μέχρι τη δημοσίευση του ν/σ, ο συγκεκριμένος τομέας υπήρχε στο non paper του Υπουργείου και σε διάφορα δημοσιεύματα του Έντυπου και Ηλεκτρονικού τύπου, τι συνέβη τελικά και έμεινε εκτός; Ζητάμε τη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα στην τυπική εκπαίδευση που θα καλυφθεί διδακτικά από το υπάρχον προσωπικό. Διαφορετικά, το Υπουργείο συνεχίζει την έμμεση κατάργηση οργανικών θέσεων και πέρα των μνημονιακών δεσμεύσεων του.

    8. Στο άρθρο 5 και συγκεκριμένα στο σημείο 2, αναφέρεται ότι «Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη στερεί από εργαζόμενους μαθητές, κάτω των 20 ετών, τη δυνατότητα φοίτησης στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση. Ως γνωστόν το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο απευθύνεται σε εργαζόμενους μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας, σε μαθητές με κάρτα ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ. και σε αυτούς που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε Ημερήσιο σχολείο. Αν το Υπουργείο επιθυμεί να φοιτούν στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ μόνο ενήλικες μαθητές, η ηλικία ενηλικίωσης είναι τα 18 και όχι τα 20.

    Το κείμενο υπογράφεται από τους κάτωθι Δ/ντες ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΣΕΚ ν. Ηρακλείου:

    1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΟΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ου ΕΠΑ.Λ
    2. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 2ου ΕΠΑ.Λ
    3. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 3ου ΕΠΑ.Λ
    4. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ
    5. ΛΟΥΙΖΑ ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 5ου ΕΠΑ.Λ
    6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 6ου ΕΠΑ.Λ
    7. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 1ης ΕΠΑ.Σ
    8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΑΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ου ΣΕΚ
    9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 2ου ΣΕΚ
    10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΑ.Λ ΜΟΙΡΩΝ
    11. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΑ.Σ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:35 | ΗΛΙΑΣ Κ.

    Θεωρώ λάθος την θέσπιση του ορίου ηλικίας άνω των είκοσι ετών για εγγραφή μαθητών στα εσπερινά επαγγελματικά λύκεια. Υπάρχουν μαθητές μικρότερης ηλικίας που εργάζονται και δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και δεν θα πρέπει να τους αποκλειστεί η δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση παράλληλα με την εργασία τους.

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:43 | ΜΑΚΗΣ

    Μέγα σφάλμα η ηλικία των 20 ετών η εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:57 | ELENI

    Λόγω οικονομικής κρίσης πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και αναγκάζονται να εργαστούν από τα 15 χρόνια τους.Τα εσπερινά επαλ αποτελούν τη μόνη τους δυνατότητα για απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 17:30 | Αναστάσιος Βισβάρδης

    Η συμμετοχή μου στη «διαβούλευση» δεν επιθυμώ να θεωρηθεί ως παροχή άλλοθι σε αποφάσεις που θα παρθούν για το εργασιακό μας μέλλον. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση όταν αποφασίστηκε η κατάργηση ειδικοτήτων και η διαθεσιμότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για την αύξηση των διδακτικών ωρών ούτε για την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη , τα οποία οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές ή ωρομίσθιους. Δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση όταν αποφασίσθηκε η μετάταξη χιλιάδων συναδέλφων μας. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση όταν έντεχνα καλλιεργήθηκε η διχόνοια μεταξύ μας και η κατηγοριοποίηση μας ανάλογα με τα προσόντα μας , τις εξετάσεις μας κ.τ.λ. για να αποφύγουμε τη διαθεσιμότητα.
    Όλα αυτά και πολλά άλλα που ο καθένας μας μπορεί να προσθέσει το λιγότερο που μπορούν να με κάνουν να σκεφτώ είναι ότι, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι όποιες παρατηρήσεις κάνουμε, τίποτα δεν αποκλείει την περίπτωση της λήψης μεταγενέστερων αποφάσεων που θα αναιρούν ότι τυχόν ψηφισθεί κατόπιν της οποιαδήποτε «διαβούλευσης».
    Επιγραμματικά οι παρατηρήσεις μου θα επικεντρωθούν κυρίως στην ειδικότητα μου, όσο αυτή υφίσταται την εκπαίδευση.
    Προτείνω τη διαφοροποίηση του τομέα ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών τομέων, έναν ηλεκτρονικής και έναν ηλεκτρολογίας.
    Προτείνω τη δημιουργία ειδικότητας τεχνικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων οχημάτων καθώς και ειδικότητας σχετικής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σχολιάζοντας γενικότερα, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον απορίας άξιο το σκεπτικό του αποκλεισμού, από τα εσπερινά, των μαθητών που εργάζονται αλλά είναι μικρότεροι από 20 ετών.

    Επίσης εμένα προσωπικά μου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά σχετικά
    • με το μέλλον των ΕΠΑΣ και του εκπαιδευτικού τους προσωπικού
    • με τα ΣΕΚ και τις ΣΕΚ
    • με τη σχέση εργασίας του προσωπικού στα ΙΕΚ
    • με τη λειτουργία εργαστηρίων τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης την οποία φαίνεται να καθορίζει φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης.

    Βισβάρδης Αναστάσιος
    Εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ 1704

  • 15 Αυγούστου 2013, 16:46 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Απαράδεκτο να μη μπορούν να εγγράφονται σε εσπερινά ΕΠΑΛ μαθητές κάτω τον 20 ετών. Πάρα πολλά παιδιά κυρίως σε αγροτικές περιοχές βοηθούν τους γονείς τους στο χωράφι και το απόγευμα πηγαίνουν σχολείο.

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:49 | Αλέξιος Λ.

    Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:16 | ΑΡΓΥΡΩ

    •Γνωρίζουν άραγε οι εισηγητές που καθορίζουν την ηλικία εισαγωγής στα εσπερινά ΕΠΑΛ στα 20 χρόνια, πόσοι νέοι ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να εργαστούν για να ζήσουν από τα 16,17,18,19 χρόνια τους. Γνωρίζουν ότι κάνουν οποιαδήποτε δουλεία για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν( τα αυτονόητα για τα δικά τους παιδιά, φαγητό, στέγη, δεν μιλάμε για Η/Υ, είδος πολυτελείας για αυτούς).
    • Αναρωτήθηκαν ποια είναι η αίτια της μεγάλης σχολικής διαρροής…
    •Αντί να διευκολύνουν τους εργαζόμενους νέους, να τελειώσουν το σχολείο ταυτόχρονα με τον αγώνα επιβίωσή τους, λένε να μείνουν εκτός σχολείου με το να θέτουν όριο ηλικίας για να φοιτήσουν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.
    •Αναβαθμίζουμε την παιδεία ή θέλουμε να μείνουν αμόρφωτοι, αναλφάβητοι, χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:53 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Γνωρίζουν άραγε αυτοί που έβαλαν όριο ηλικίας τα 20 έτη, ότι υπάρχουμε και εμείς οι μικροί βιοπαλαιστές που στα 17, πηγαίνουμε στην δουλειά στις 7 το πρωί σχολνάμε στις 5μμ και προσπαθούμε περπατώντας μέσα στην βροχή και μια ώρα κάθε βράδυ για να τελειώσουμεένα εσπερινό ΕΠΑΛ με την ελπίδα ότι τα 300 ευρώ θα γίνουν 500.Πως με αυτά τα προσόντα θα πάμε σε ιδιωτικά σχολεία,σχολές…Ένα Λύκειο θέλουμε να τελειώσουμε…Η αλλαγή έπρεπε να γίνει στα όρια ηλικίας ή στο να δοθούν χρήματα για περισσότερα εργαστήρια και καλύτερη υποδομή στα σχολεία μας… Εκτός εάν ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ είναι να κλείσετε τα Νυκτερινά Λύκεια και ΕΠΑΛ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:37 | ΑΡΓΥΡΩ

    • Γνωρίζουν άραγε οι εισηγητές που καθορίζουν την ηλικία εισαγωγής στα εσπερινά ΕΠΑΛ στα 20 χρόνια, πόσοι νέοι ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να εργαστούν για να ζήσουν από τα 16,17,18,19 χρόνια τους. Γνωρίζουν ότι κάνουν οποιαδήποτε δουλεία για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν
    ( τα αυτονόητα για τα δικά τους παιδιά, φαγητό, στέγη, δεν μιλάμε για Η/Υ, είδος πολυτελείας για αυτούς).
    • Αναρωτήθηκαν ποια είναι η αίτια της μεγάλης σχολικής διαρροής…
    • Αντί να διευκολύνουν τους εργαζόμενους νέους, να τελειώσουν το σχολείο ταυτόχρονα με τον αγώνα τους για επιβίωση, λένε να μείνουν εκτός σχολείου με το να θέτουν όριο ηλικίας για να φοιτήσουν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ τα 20.
    • Αναβαθμίζουν την παιδεία ή θέλουν να μείνουν οι νέοι μας αμόρφωτοι, αναλφάβητοι, χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:14 | Τότης Σωτήρης Διευθυντής 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας

    Ένας μαθητής στο 15 έτος της ηλικίας του μένει ορφανός και από τους δύο γονείς του και αναγκάζεται να εργαστεί με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ημερήσιο Σχολείο.
    Γιατί του απαγορεύουμε την εγγραφή σε εσπερινό Σχολείο;

    Θα πρέπει αυτός ο μαθητής να περιμένει 5 χρόνια μέχρι να γίνει 20 ετών για να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του.

    Μήπως τα 20 έτη αναφέρονται στους αποφοίτους των ημερησίων Σχολείων που έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη της ηλικίας τους.

    Διευκρίνιση: μήπως ισχύει το παλιό Προεδρικό Διάταγμα για τις ηλικίες των μαθητών σχετικά με τα εσπερινά Σχολεία;

    Είναι ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο.

    Τι θα γίνει με τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου;

    Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής, στα εσπερινά ΕΠΑΛ μαθητών με κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
    Πως αυτοί οι μαθητές θα συμπληρώσουν το απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν το πτυχίο 4Α.

    Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:47 | Εύη B.

    Απαράδεκτο το όριο των 20 ετών για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. Πολλά παιδιά αναγκάζονται λόγω της κρίσης να βοηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, π.χ. είτε κρατώντας τα μικρότερα αδέρφια τους, είτε κάνοντας άλλες δουλειές και ειδικά όταν τα παιδιά είναι από την επαρχία τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν έχουν να διανύσουν και μεγάλες αποστάσεις για να πάνε σχολείο. Καλό θα ήταν να δινόταν σε όλους όσους επιθυμούν η ευκαιρία να πάνε στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ και όχι μόνο στα πρωινά.

  • 14 Αυγούστου 2013, 18:14 | fotini

    καλησπέρα,θα συμφωνήσω με τα όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ. Εργάζομαι σε ΕΠΑΛ στην επαρχία και δεν υπάρχει ούτε ΙΕΚ ούτε σχολή του ΟΑΕΔ. Τα άτομα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα της «Δια βίου μάθησης»;Από την άλλη μεριά όταν ανάμεσα σε έφηβους υπάρχει άτομο μεγαλύτερης ηλικίας υπάρχει θετικότερο κλίμα προς τη μάθηση και τον σεβασμό μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.Τα βιβλία πότε θα αλλάξουν;Μόνο το πρόγραμμα σπουδών και η ονομασία αλλάζουν περίπου κάθε 3-5 χρόνια;Με τις αναθέσεις μαθημάτων τί θα γίνει;Πότε θα ανακοινωθούν;Σωστή η προαγωγή ή απόλυση με το 10. Έπρεπε να γίνει.

  • 14 Αυγούστου 2013, 15:48 | ΚΑΡΑΤΣΟΣ ΤΑΣΟΣ

    ΤΑ ΕΠΑΛ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 2-ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΥΚΕΙΑ.
    ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ Κ.Λ.Π., ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ.
    ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΠΗΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

  • 14 Αυγούστου 2013, 13:30 | ΘΕΜΗΣ

    Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.

  • 14 Αυγούστου 2013, 07:36 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!

  • 14 Αυγούστου 2013, 00:43 | Γιάννης

    Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, επανέρχομαι λέγοντας ότι η άποψη όσων συνέταξαν την παράγραφο για την εγγραφή «μαθητών» πάνω από 20 ετών σε εσπερινά ΕΠΑΛ, με βρίσκει σύμφωνο με την εξής εκδοχή:
    Οι απόφοιτοι Γυμνασίου μπορούν να εγγραφούν σε ημερήσια ή εσπερινά ΕΠΑΛ, αν όμως έχουν ξεπεράσει τα 20 έτη μπορούν να πάνε μόνο σε εσπερινό ΕΠΑΛ. Εξάλλου στα εσπερινά σχολεία είναι αποδεκτό μεγάλη διαφορά στις ηλικίες των μαθητών ενώ δημιουργει πολλά προβλήματα σε ημερήσιο σχολείο. Στο εσπερινό πάει ανεξάρτητα της ηλικίας με μοναδικό όρο να εργάζεται.
    Ίσως θα πρέπει για τις εγγραφές στα εσπερινά σχολεία να επανεξεταστεί ο όρος να εργάζονται οι μαθητές. Με τόση ανεργία που θα βρουν εργασία;
    Οι «πλασματικοί» μαθητές είναι αυτοί που ενώ είναι απόφοιτοι, μπορούν να ξαναγράφονται σε Β τάξη άλλου τομέα ή Γ άλλης ειδικότητας προκειμένου ίσως να δημιουργούνται τμήματα σε ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, χωρίς να έχουν κανονική φοίτηση.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:46 | Νικηταράς

    […Απλά όποιος είναι άνω των 20 και θέλει να γραφτεί σε ΕΠΑΛ, θα πάει υποχρεωτικά σε εσπερινό. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ…]

    Απεναντίας …ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ!!! και αυτό γιατί:
    Υπάρχουν μαθητές άνω των 23 ετών (άνεργοι), απόφοιτοι ΓΕΛ, που δεν πέρασαν σε ΑΕΙ η ΤΕΙ, και σε αυτή την ηλικία παίρνουν την απόφαση, ότι πρέπει να πάρουν ένα πτυχίο, να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα, γιατί να τους πάτε ειτε το θέλουν, είτε όχι, υποχρεωτικά στο Εσπερινό;
    Αφήστε το ελεύθερο.

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:42 | ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατί άραγε το υπουργείο παιδείας θέτει όρια ηλικίας για εγγραφή στα εσπερινά ΕΠΑΛ?????? Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του!!! Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψιν τους πως με οσο περισσότερους τρόπους ζορίζουν την κοινωνία τόσο πιο γρήγορα θα την εξωθήσουν σε ακρότητες

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:23 | Ελένη Σαράντη

    Αλήθεια, γνωρίζουν οι εισηγητές που καθορίζουν την ηλικία εισαγωγής στα εσπερινά ΕΠΑΛ τα 20 χρόνια, γνωρίζουν πόσοι νέοι ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να εργαστούν για να ζήσουν και σαφώς δεν ειναι μόνο 20 ετών αλλά πάνω απο 17?? Τι θα γίνουν ολοι αυτοί νέοι? Οσα βγάζουν θα τα δώσουν στα ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά προκειμένου να σπουδάσουν μια ειδικότητα ή θα καλύψουν τις βασικές ανάγκες, στεγης και φαγητου?? Γνωρίζουν οι «αρμόδιοι» πόσοι μαθητές διέκοψαν τη φοιτησή τους στα εσπερινα ΕΠΑΛ διότι δεν ειχαν χρήματα οχι για βενζίνα αλλά ουτε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς?? Αυτούς θα αφήσετε χωρίς δικαίωμα στην εκπαίδευση μέχρι να γίνουν 20 ετών??????????????????

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:55 | Bασίλης

    Aπαράδεκτη η απόφαση για τα εσπερινά για τις εγγραφές άνω των 20 ετών….μήπως η απόφαση πάρθηκε σκόπιμα για να οδηγούνται αυτά τα παιδιά στα ιεκ ?

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:59 | Ιγνάτιος Κοκκινίδης

    Απαράδεκτο το όριο των 20 ετών για να εγγραφεί κάποιος σε Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πρέπει να καταργηθείο το όριο ηλικίας για τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Υπάρχουν μαθητές από 17 έως 19 ετών που εργάζονται και θέλουν να έρθουν στα Εσπερινά λύκεια. Αλλωστε 18 χρονών τα παιδιά ψηφίζουν. Πρέπει το άρθρο (7) να διορθωθεί στο σημείο αυτό πάραυτα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:31 | Sisamaki Eirini

    Αν ένας μαθητής που εργάζεται, τελειώσει το εσπερινό Γυμνάσιο και επιθυμεί να συνεχίσει στο εσπερινό ΕΠΑΛ αλλά είναι 16 ετών, δε θα έχει δικαίωμα να γραφτεί στο εσπερινο ΕΠΑΛ μέχρι να κλείσει τα 20?
    Ή ο περιορισμός είναι μόνο για να αποκλείσει όσους είναι πάνω από 20 , από το ημερήσιο ΕΠΑΛ? Δε διευκρινίζεται από τη διατύπωση.

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:42 | Ιωαννίδης βασίλης

    Το σωστό είναι να μην υπάρχει όριο ηλικίας, διότι:
    α) Τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. πρέπει να έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν εργαζόμενους (και μόνο).
    β) Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. υπάρχουν πολύ λίγα και κυρίως σε πρωτεύουσες νομών (πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος 50 ή 100 χιλιόμετρα ημερησίως; Και το βράδυ πώς θα επιστρέφει στην έδρα του; Με ταξί;)

    Ας αντιγράψετε την παράγραφο του νόμου 3475 (οργάνωση & λειτουργία της δευτ. επαγγ. εκπ/σης), όπου απλά αναφέρει ότι «στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές.» (κάτι που είναι πανεύκολο να πιστοποιηθεί).

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:14 | Πετρος

    Εφόσον οι αποφοιτοι της Α Γενικου λυκείου πάνε στην Β ΕΠΑΛ θα πρέπει στην Α ΕΠΑΛ να μην διδάσκονται ειδικά μαθηματα προσανατολισμου.Τι ειδους κινητικότητα είναι αυτή.Επίσης θα πρέπει οι μαθητές που επέλεξαν Α ΕΠΑΛ να μπορούν να πάνε στην Β γενικού λυκείου μιας και οι ειδικότητες που αρχικά επέλεξαν δεν υποστηρίζονται πλέον.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:26 | Χρήστος

    Όταν ο εργάσιμος βίος αρχίζει από τα 15 πως είναι δυνατόν να αποκλείουμε τα παιδιά που δουλεύουν (τι δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε) από την παρακολούθηση των μαθημάτων του νυχτερινού Σχολείου.
    Και ας πούμε ότι έτσι πρέπει να γίνει, τότε τι γίνεται με τα νυχτερινά Γυμνάσια;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:57 | ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το θέμα της ηλικίας εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ περιορίζει την πρόσβαση των μαθητών στην Τεχνική εκπαίδευση (άρθρο 7 παρ.4). Για παράδειγμα ένας απόφοιτος Γ.Λ. που δεν κατάφερε να μπει στα ΤΕΙ, ΑΕΙ και θέλει να σπουδάσει π.χ. Τεχνικός Οχημάτων (σχολή που δεν υπάρχει στα ΙΕΚ) τι διέξοδο έχει; Είναι υποχρεωμένος από την Ανάβρα, Πτελεό, Αγ. Θεοδώρους Μαγνησίας αντί να έρθει στο ημερήσιο ΕΠΑΛ στον Αλμυρό Μαγνησίας, να νοικιάσει σπίτι στο Βόλο ή στη Λαμία για να παρακολουθήσει εσπερινό ΕΠΑΛ. Δεν έχει λογική αυτός ο περιορισμός στην εποχή της κρίσης. Και αν κάποιος μαθητής άνω των 20 χρόνων εργάζεται σε νυχτερινή δουλειά τι θα κάνει;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:53 | NIKOS

    Αλλάξτε επειγόντως το βιβλίο Φυσικής της Γ τάξης ΕΠΑΛ . Πρώτον είναι από το παλιό ΤΕΕ . Δεύτερον κάνει απλή επανάληψη της Β΄ τάξης . Και τέλος δεν υπάρχει ποιο άχρηστο και κακογραμμένο βιβλίο σε όλη την εκπαίδευση!!!!! ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ!!!!!

  • Α) Κακώς μπήκε το όριο ηλικίας των 20 ετών για την εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Υπάρχουν μαθητές 17, 18 και 19 ετών οι οποίοι εργάζονται. Μπορούμε να στερήσουμε σε αυτούς τους μαθητές το δικαίωμα φοίτησης στο Δημόσιο Σχολείο;

    Β) Πρέπει στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο να συνεχίσει η ισχύς του νόμου 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-05-2010) για τα ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με τον οποίο:

    Στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται:
    i) οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή τίτλου ισότιμου προς αυτό.
    ii) οι κάτοχοι πτυχίου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.), Επαγγελματικού Λυκείου (Ε.ΠΑΛ.), Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.), Α’ κύκλου Τ.Ε.Ε. και Β’ Κύκλου Τ.Ε.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν ειδικότητα άλλου Τομέα από αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

    Στη Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται:
    i) Οι κάτοχοι πτυχίου Α΄ Κύκλου Τ.Ε.Ε., αντίστοιχης ειδικότητας.
    ii) Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ Κύκλου Τ.Ε.Ε., άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα.
    iii) Οι κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Λ. άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα.
    iv) Οι κάτοιχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ. άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:28 | Τούσκα Αικατερίνη

    Το όριο των 20 ετών για περιοχές που υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ, σε επαρχιακές πόλεις που δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ σε ολόκληρο νομό (π.χ. Αιτωλοακαρνανίας-μεγάλος νομός σε έκταση και δύσκολη πρόσβαση) τι γίνεται; Μπορούμε να αποκλείσουμε τη δυνατότητα μάθησης σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και μετά τα 20 (λόγω ωριμότητας) αποφασίζουν να συνεχίσουν, τους στέλνουμε υποχρεωτικά σε άλλου τύπου σχολείο ή και πουθενά (αποκλεισμός οριστικός από την μάθηση-εκπ/ση;)
    Οι μετακινήσεις από άλλο τύπο σχολείου θα πρέπει να έχει αντίστοιχη παρακολούθηση μαθημάτων, ώστε να μην υπάρχουν «κενά» μάθησης.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:34 | Σπύρος Σπηλιόπουλος

    Προς κ. Γιάννη (12 Αυγούστου 2013, 21:54): Βλέπετε πουθενά να αναγράφεται η λέξη «υποχρεωτικά»; Εγώ δεν τη βλέπω. Κι ας πούμε πως ισχύει αυτό που λέτε, ίσως ξέρετε κάτι παραπάνω. Με όσους είναι κάτω των 20 ετών και θέλουν να γραφτούν σε εσπερινό ΕΠΑΛ, τι γίνεται; Θα μπορούν να γραφτούν ή όχι; Κι αυτό ποιος θα το κρίνει τελικά; Η πρόταση αυτή είναι επίτηδες γραμμένη με τέτοιο τρόπο, που τελικά να χρήζει ερμηνείας, να βγαίνουν εγκύκλιοι επί εγκυκλίων κι όλα αυτά παίζοντας με την αγωνία τόσων παιδιών που θα βρεθούν εκτεθειμένα. Για τον πλασματικό αριθμό μαθητών, υπάρχει άλλος τρόπος να καταπολεμηθεί, με κάποιο ηλεκτρονικό απουσιολόγιο π.χ. Δεν μπορούμε να θεωρούμε εκ των προτέρων «πλασματικό μαθητή» όποιον είναι κάτω των 20 ετών και γράφεται σε εσπερινό ΕΠΑΛ!

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:20 | Α.Φ

    Το οριο ηλικιας προφανως μπηκε για να μην γραφονται οι ιδιοι και οι ιδιοι σε ολες τις ειδικοτητες του ΕΠΑΛ, δεν νομιζω οτι επιρεαζει το εσπερινο επαλ ,απλα διευκρινιζει οτι οσοι ειναι πανω απο 20ετων και ερχονται για δευτερη τριτη ειδικοτητα στα επαλ θα πηγαινουν υποχρεωτικα στα εσπερινα επαλ.
    Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα για τους μαθητές των επαλ που φοιτούν κανονικα.Δεν ειναι εύκολο να έχεις στην ιδία τάξη μια 16 χρονη μαθήτρια με ένα 25 χρονο μαθητη,νομιζω πως όλοι όσοι το έχουμε ζήσει καταλαβαίνουμε ότι δημιουργεί παρα πολλά προβλήματα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 09:16 | Σκορδουλης Αδαμάντιος

    Στα εσπερινό ΕΠΑΛ πρεπει να φοιτούν οι εργαζόμενοι και όσοι για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε ημερήσιο.το όριο των 20 είναι για να μην μπορούν να εγγραφούν οι απόφοιτοι ΓΕΛ και να στέλνονται στο διάστημα 18-20 πελατεία στην αδιαβαθμητη κατάρτιση των ΙΕΚ.Εαν θελεται να εγγράφονται ενήλικες το όριο είναι τα 18.Οπως και να είναι πρέπει να παραμείνει το ισχύον καθεστώς.Εκτος και εάν ο πραγματικός σκοπός είναι να τα καταργησεται.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:47 | Θανάσης

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση του ορίου ηλικίας τόσο στα ημερήσια όσο και στα εσπερινά λύκεια. Στα εσπερινά να πηγαίνουν μόνο οι μαθητές που εργάζονται τις πρωϊνές ώρες.
    Επίσης πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα των αποφοίτων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ άλλης ειδικότητας να εγγράφονται στην Β’ τάξη, καθώς πλέον δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες του ΕΠΑΛ στα ΙΕΚ, τα απευθύνονται στους αποφοίτους λυκείου.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:48 | Αστέρης

    Επανέρχομαι για να συνεχίσω την άποψη για το όριο ηλικίας.

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ. Όποιος είναι μικρότερος ΔΕΝ αποκλείεται από το να γραφτεί σε εσπερινό Λύκειο. Απλά όποιος είναι άνω των 20 και θέλει να γραφτεί σε ΕΠΑΛ, θα πάει υποχρεωτικά σε εσπερινό. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ.

    Με τη διευκρίνιση όμως ότι πρέπει :

    – Να δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν το ΓΕΛ να μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια ειδικότητα από την Β’ ΕΠΑΛ και

    – Όποιος μαθητής σταματάει τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ σε οποιαδήποτε τάξη και θέλει να τις ολοκληρώσει, τότε αν είναι πάνω από 20 ετών, να συνεχίζει τις σπουδές του σε εσπερινό ΕΠΑΛ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:16 | Αστέρης

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από το ένα Λύκειο στο άλλο:

    – Από την Α΄ ΓΕΛ μπορούν να πάνε στην Β΄ΕΠΑΛ σε όποια ειδικότητα θέλουν. Γιατί όσοι μαθητές τελειώνουν την Α΄ΕΠΑΛ δεν μπορούν να επιλέξουν άλλη ειδικότητα για την Β’ ΕΠΑΛ και πρέπει να ακολουθήσουν ειδικότητα που εντάσσεται στην ομάδα προσανατολισμού που παρακολούθησαν στην Α’ ΕΠΑΛ; Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση.

    – Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν το ΓΕΛ να μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια ειδικότητα από την Β’ ΕΠΑΛ;

    – Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν την Α’ ΕΠΑΛ να εγγράφονται στην Β’ ΓΕΛ;

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από ΣΕΚ στο ΕΠΑΛ:

    – Γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα μεταξύ αυτών των δύο;

    Επίσης :

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των ΕΠΑΛ;

    – θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή τα παλιά ΣΕΚ;

    – Δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα στις νέες ΣΕΚ και να ονομαστούν ΣΕΕ (σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης) ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των νέων ΣΕΚ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ;

    – Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι ο Διευθυντής κάθε ΣΕΚ κσι ΙΕΚ θα ορίζει υπεύθυνο τομέα και υπεύθυνο εργαστηρίου. Δηλαδή κάθε μονάδα θα έχει τους δικούς της υπευθύνους; Είναι εφικτό να λειτουργήσει κάτι τέτοιο (αφού όπως γνωρίζουμε, οι περισσότερες μονάδες συστεγάζονται);

    – Στα συγκροτήματα ποιος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας των εργαστηρίων (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ ή το νέο ΣΕΚ); Σαφώς λοιπόν, πρέπει να παραμείνουν τα ΣΕΚ που υπάρχουν και να δοθεί άλλο όνομα στις νέες ΣΕΚ όπως παραπάνω (ΣΕΕ, σχολή επγγελματικής εκπαίδευσης).

    Τέλος,
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ. Όποιος είναι μικρότερος ΔΕΝ αποκλείεται από το να γραφτεί σε εσπερινό Λύκειο. Απλά όποιος είναι 20 και πάνω και θέλει να γραφτεί σε ΕΠΑΛ, θα πάει υποχρεωτικά σε εσπερινό. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 21:48 | vicky

    Είμαι 18 χρονών και εργάζομαι σε καθημερινή βάση έως τις 5μ.μ. Είχα σκοπό να εγγραφώ στο Εσπερινό ΕΠΑΛ το Σεπτέμβριο, ώστε να πάρω το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θα με βοηθήσει στην καλύτερη κατάρτισή μου και μετέπειτα πορεία στην εργασία μου. Με το νέο σχέδιο νόμου που μόλις διάβασα, ουσιαστικά μου δένουν τα χέρια για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα. Τι θα πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση? Να περιμένω άλλα 2 χρόνια, με την ελπίδα ότι δεν θα έχει αλλάξει πάλι κάτι ως τότε προς το χειρότερο? Ή θα πρέπει να εγγραφώ σε μία ιδιωτική σχολή, με τον κίνδυνο να μην τα βγάζω πέρα στα έξοδά μου? Η οικογένεια μου δεν μπορεί να με βοηθήσει περαιτέρω. Για μένα, το σωστό είναι να καταργηθεί το όριο ηλικίας που μπαίνει για τις εγγραφές στα εσπερινά ΕΠΑΛ. Με τέτοιες πρακτικές και αλλαγές στην Παιδεία, η ανεργία και η μετανάστευση των νέων θα είναι το μόνο αποτέλεσμα..

  • 12 Αυγούστου 2013, 21:32 | Μαδυτινός Ευστράτιος

    Η δυνατότητα της φοίτησης στο ΕΠΑΛ μόνο για απόκτηση πτυχίου από αποφοίτους Γενικού Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΤΕΛ κλπ που ισχύει μέχρι τώρα και δίνει επαγγελματικές διεξόδους σε ενδιαφερομένους για ειδικότητες που υπάρχουν μόνο στα ΕΠΑΛ (όπως διατυπώνεται και στο πρόσφατο 145 -14/6/2013, ΠΔ) γιατί δεν υπάρχει στο παρόν άρθρο του νέου νομοσχεδίου; Ας ελπίσουμε ότι η παράλειψη είναι εκ παραδρομής και στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου θα υπάρχει πρόβλεψη και για αυτή την κατηγορία μαθητών.

  • 12 Αυγούστου 2013, 21:12 | Γιάννης

    Δεν καταλάβατε, οι πάνω από 20 ετών εγγράφονται υποχρεωτικά σε εσπερινό ΕΠΑΛ. Μάλλον το μπάχαλο που γινόταν με κάθε απόφοιτο να εγγράφεται κάθε 2 χρόνια σε Β ΕΠΑΛ και να παίρνει διαφορετικό πτυχίο θέλει να προλάβει το ΥΠΑΙΘ ώστε να δημιουργούνται τμήματα με πλασματικό ίσως αριθμό μαθητών. Επειδή πολλά προβλήματα παρουσιάζονται από την επαναλαμβανόμενη «φοίτηση» καλώς μπαίνει φραγμός.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:32 | Σπύρος Σπηλιόπουλος

    Εντελώς λαθεμένη και εκτός πραγματικότητας η πρόθεσή σας για εγγραφή μαθητών άνω των 20 ετών στα εσπερινά ΕΠΑΛ. Υπάρχουν χιλιάδες έφηβοι που για λόγους επιβίωσης αναγκάζονται να εργαστούν τις πρωινές ώρες. Γιατί τους στερείτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να συνεχίσουν το σχολείο τους τις απογευματινές ώρες και τους οδηγείτε σε αναγκαστική απραξία μέχρι να κλείσουν τα 20; Πρέπει να διορθωθεί αυτό το σημείο!

    Εξάλλου, ο καθένας έχει δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία, όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αναφέρει ρητά:

    παρ. 1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. (…)

    παρ. 4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. (…)

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:53 | Ιωάννης Γ.

    Με ποιο σκεπτικό μπαίνει όριο ηλικίας 20 ετών στις εγγραφές των ΕΠΑΛ; 1. Σε ποιο Επαγγελματικό Λύκειο θα μπορεί να κάνει εγγραφή μαθητής ο οποίος έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, εργάζεται ή πρέπει να εργαστεί ή θα εργαστεί σε πρωινή βάρδια και είναι κατω των 20 ετών; 2. Σε ποιο Επαγγελματικό Λύκειο θα μπορεί να κάνει εγγραφή μαθητής ο οποίος έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, εργάζεται ή πρέπει να εργαστεί ή θα εργαστεί σε βραδυνή βάρδια και είναι άνω των 20 ετών;

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:14 | george

    Πρέπει να καταργηθείο το όριο ηλικίας για τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Υπάρχουν μαθητές 17-18-19 χρονών που εργάζονται και θέλουν να έρθουν στα Εσπερινά λύκεια. Αλλωστε 18 χρονών τα παιδιά ψηφίζουν και δεν μπορούν να επιλέξουν λύκειο ??

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:25 | zz

    Με τις ΕΠΑΣ τι γινεται? Εγγραφουν νεους μαθητες τον Σεπτεμβριο? Οι ΕΠΑΣ που μειναν με 2 μονο ειδικοτητες ή και καμμια συνεχιζουν να λειτουργούν.

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:15 | Αναστασάκης Μάνος

    Γιατί όριο ηλικίας για τα εσπερινά;;;;; Οι κάτω των 20 δηλαδή τι θα κάνουν;;;;; Θα εργάζονται και απλά θα περιμένουν να γίνουν 20 ετών για γραφτούν σε Εσπερινο ΕΠΑΛ;;;;; ΠΟΙΌΣ ΤΟ ΣΚΕΠΦΤΗΚΕ;;; Σε τι βασίστηκε;; Πως το τεκμηριώνει;

  • 12 Αυγούστου 2013, 13:54 | ΑΛΕΞΗΣ

    Απαράδεκτο το όριο ηλικίας των 20 ετών , προς τα κάτω στα ημερήσια ΕΠΑΛ και προς τα επάνω για τα Επερινά ΕΠΑΛ. Δεν υπάρχει δικαιολογία βάσιμη στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτό που πρεσβεύει το Υπουργείο «δια βίου μάθησης». Στέλνουν εμφανώς τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  • 12 Αυγούστου 2013, 13:24 | ΑΛΕΞΗΣ

    Γιατί βάλατε όριο ηλικίας τουλάχιστον 20 ετών για την εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Οι εργαζόμενοι (νόμιμα) μαθητές των 16-17-18 ετών αποτρέπονται από εσάς να σπουδάσουν. Όταν θα φθάσουν στην ηλικία των 20 πλέον η ζωή (και το νομοσχέδιο έμμεσα) θα τους έχουν ήδη αποτρέψει. ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ.