Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:52 | Ελένη Τ.

    Πως μπορεί κάποιος να διατείνεται πως το σχολείο στοχεύει στο να διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, συνειδητοποιημένους πολίτες και να προάγει τον πολιτισμό, όταν από το ωρολόγιο πρόγραμμα εκτός από την πληροφορική, απουσιάζουν τα καλλιτεχνικά, η μουσική και η θεατρολογία και περιορίζονται στο ελάχιστο οι αθλητικές δραστηριότητες; Δεν γνωρίζουν όσοι διαμορφώνουν τα σχολικά προγράμματα, ο,τι για να μπορέσουν τα παιδια να αφομοιώσουν την προσφερόμενη γνώση, πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές στο πρόγραμμα και να τους δίνεται η δυνατότητα να εξελίξουν τα αισθητικά τους κριτήρια και τις κιναισθητικές τους δεξιότητες;
    Χωρίς την ελευθερία της τέχνης δεν υπάρχει δημιουργικότητα και πρωτοτυπία, παρά μόνο ρομποτάκια προγραμματισμένα να στρίβουν μία βίδα! Εκτός φυσικά κι αν αυτό είναι το ζητούμενο!

  • Προτείνω να εισαχθεί το μάθημα της Αστρονομίας και Διαστημικής στη Β΄ Λυκείου, επί μία ώρα την εβδομάδα ή τουλάχιστον να εισαχθεί ως μάθημα επιλογής, επί μία ώρα την εβδομάδα και πάλι, για τους εξής λόγους:
    1. Η Αστρονομία και η Διαστημική έχουν αλματώδη πρόοδο και αποτελούν το «καθημερινό έδεσμα» όλων των ανθρώπων μη εξαιρουμένων των μαθητών.
    2. Η επιστήμη αυτή του ουρανού ασκεί παιδαγωγική επίδραση και διευκολύνει την ομαλή διάπλαση του χαρακτήρα των μαθητών.
    3. Ο δοξασμένος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε την αστρονομία ως ένα από τα 4 κύρια μαθήματα, που αποτελούσαν την τετρακτύ.
    4. Από το 1964 έως το 1967, με την έναρξη της διαστημικής εποχής, διδασκόταν επί δύο ώρες την εβδομάδα, επειδή οι ιθύνοντες είχαν καταλάβει την επιστημονική αξία του.
    5. Σήμερα ανθεί η αστρονομία στην κοινωνία των πολιτών, αφού έχουν ιδρυθεί μέσα σε λίγο χρόνο 25 αστρονομικοί σύλλογοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
    6. Εδώ και 17 χρόνια διοργανώνεται με επιτυχία ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Α-στρονομίας και Διαστημικής, που συγκεντρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες μαθητές.
    7. Οι μαθητές του ως άνω διαγωνισμού εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας στη NASA και στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας, αποσπώντας τα περισσότερα μετάλλια από άλλες διοργανώσεις.
    8. Εφέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας (Βόλος) η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, με 37 χώρες, 185 μαθητές Λυκείου και 82 συνοδούς καθηγητές με άριστη επιτυχία. Από τους 10 Έλληνες μαθητές οι 9 ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας κατακτώντας 1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 επαίνους.
    9. Κατά καιρούς η πολιτεία (πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Παιδείας) κάλεσαν στην Αθήνα και τίμησαν τους μαθητές που διακρίθηκαν σε NASA, ESA και Ολυμπιάδες.
    10. Εκτός από τα Πλανητάρια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και τα κρατικά αστεροσκοπεία καθώς και τα ιδιωτικά τοιαύτα, που αποτελούν το βάθρο του μαθήματος.
    11. Από 20ετίας και πλέον κυκλοφορεί το αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», παράλληλα με τα περιοδικά της ΕΜΕ και της ΕΕΦ, που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο των μαθητών.
    12. Το μάθημα της αστρονομίας έχει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους μαθητές, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργούνται ακόμη και δύο τμήματα επιλογής.
    13. Η αστρονομία παρέχει τη δυνατότητα διαθεματικών – διεπιστημονικών δράσεων με τα άλλα θετικά μαθήματα, αφού παρέχει πολλές και πολλαπλές χρήσεις της στείρας θεωρίας αυτών.
    14. Παρέχει ευκαιρίες για δράσεις εκτός σχολείου, όπως είναι οι αστροβραδιές στο ύπαιθρο, που δίνουν μια άλλη ουράνια εικόνα της καθημερινότητας του σπιτιού και του σχολείου.
    15. Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών των άλλων ειδικοτήτων, ακόμη και θεωρη-τικών μαθημάτων, για κοινά προγράμματα και δράσεις σχολικές και εξωσχολικές.
    Κ. Μαυρομμάτης

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:40 | Γιάννης Κ.

    Στον 21ο αιώνα που ζούμε, βγάζουμε την Πληροφορική από το Λύκειο, καταδικάζουμε τα παιδιά μας στη στατική γνώση, στην αναπαραγωγή και στην παπαγαλία. Επιστρέφουμε 30 χρόνια πίσω. Είναι λυπηρό.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:34 | Σοφία Φ.

    Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για το μάθημα της Πληροφορικής που βγαίνει εκτός Λυκείου. Είναι ένα μάθημα απαραίτητο για όλους τους μαθητές που θέλουν να εισαχθούν σε σχολές του Πολυτεχνείου. Άλλωστε όποιος γνωρίζει, καταλαβαίνει πόσο πολύ βοηθά τους μαθητές στη σκέψη και στη κρίση τους.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:29 | Γονέας

    Το θέμα δεν είναι αν θα βγεί η πληροφορική η θα προστεθεί η χημεία, το θέμα είναι οτι ο κάθε «περαστικός’ υπουργός ( αυτός είναι ο 4ος η 5ος σε 4 χρόνια)αποφασίζει και διατάζει «αλλαγές’ στο λύκειο.
    Αυτός πρωτοτύπησε.Οι αλλαγές που θα κάνει είναι τόσο υπεροχες που θα αρχίσουν «άμεσα’ δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
    Θρησκευτικά 2 ώρες αυτό τα λέει όλα για την ποιότητα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος.
    Τ α εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν καταντήσει σαν τα φορολογικά νομοσχέδια , αλλάζουν με κάθε επίσκεψη της Τρόικας.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:25 | Θέμης Αντωνόπουλος

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας..

    Σπουδάζω Πληροφορική στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχοντας μπει από τεχνολογική κατεύθυνση μου είναι πολύ πιο εύκολη η λογική του προγραμματισμού λόγω του μαθήματος ΑΕΠΠ που έκανα. Συγκεκριμένα, απέκτησα τη λογική που θέλει ο προγραμματισμός και βλέπω συμφοιτητές μου από θετική σχολή να κάνουν αρκετοί φροντιστήριο, γιατί δεν μπορούν να μπουν στο νόημα. Νομίζω ότι κακώς κάποιοι προς δικό τους όφελος απαξιώνουν το ΑΕΠΠ και μάλιστα κάνουν τραγικό λάθος που θεωρούν ότι δεν έχει άμεση σχέση με τα μαθήματα των πανεπιστημίων. Μάλιστα οι καθηγητές μας έμμεσα και άμεσα επιθυμούν την κατοχή της λογικής του προγραμματισμού από τα χρόνια του λυκείου.

    ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:11 | Γκαγκανάτσιου Μαρία

    Στο 2013 και εμείς ακόμα ασχολούμαστε για το αν θα πρέπει να υπάρχει μάθημα αλγοριθμικής σκέψης στα Λύκεια; Βάλτε την Πληροφορική στο Λύκειο, είναι επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας!

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:10 | ΦΥΣΙΚΟΣ, ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ MSc

    Η Φυσική της Α λυκείου με τη δομή που έχει σήμερα αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι για τις βάσεις που πρέπει να κατέχει ένας υποψήφιος των Πανελληνίων.
    2 ώρες την εβδομάδα είναι πολύ λίγο για να μπορέσει ένας μαθητής χωρίς τη βοήθεια φροντιστηρίων να διδαχθεί την ογκώδη ύλη.
    3 ώρες φυσική στην Α λυκείου είναι απαραίτητες.

    Δεν είναι δυνατόν Φυσικός με μεταπτυχιακό να έχει δεύτερη ανάθεση τη Φυσική! Ο κλάδος των Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων είναι η μόνη
    ειδικότητα στην εκπαίδευση με κατοχή μεταπτυχιακού σε 100%.
    Η αξιοκρατία και διαφάνεια δεν εφαρμόζονται όταν ένας Φυσικός δεν έχει Α ανάθεση τη Φυσική…..

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:06 | Φώτης Πολύζος

    Προτείνω επιλογή μεταξύ Χημείας και Πληροφορικής ανάλογα με τις σχολές επιλογής του υποψηφίου.
    Κατά τα άλλα, η φιλοσοφία πρέπει να καταργηθεί όπως και η τόσο μεγάλη στροφή σε μαθήματα Πολιτικού Δικαίου (παλιά 4η Δέσμη) όπου ενισχύεται η τακτική της αποστήθισης.

  • 15 Αυγούστου 2013, 11:02 | Αγγελική

    Παγκόσμια πρωτοτυπία: Δεν υπάρχει μάθημα αλγοριθμικής σκέψης τουλάχιστον για υποψήφιους φοιτητές Πληροφορικής.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:54 | ΜΑΡΘΑ

    η διδακτέα ύλη μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά τη γνώμη μου δεν αξιολογείται ποσοστικά αλλά ποιοτικά. Η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων σε επίπεδο διδασκαλίας της γλώσσας ίσως είναι το ζητούμενο. Δε θα μάθει περισσότερα ο μαθητής αν διδαχτεί περισσότερα κείμενα λογοτεχνίας ή περισσότερα κεφάλαια ιστορίας. Ο μαθητής θα μάθει πολλά, αν μάθει να αξιολογεί τα λίγα. Οι καθηγητές πληροφορικής μπορούν να είναι συνδιδάσκοντες με καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:51 | ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ. ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΧΑΡΤΙ ΓΝΩΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η ΑΡΧΑΙΩΝ. ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ECDL. ΑΝ ΡΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΤΟ MS OFFICE Π.Χ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ.ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.

    ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ Η/Υ. ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ (6η ή 7η) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ) ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Π.Χ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ.

    ΤΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:45 | Γιάννης

    Τελικά αυτή η «Δημόσια διαβούλευση»εξελίχθη σε «κυτίο παραπόνων» των συναδέλφων της πληροφορικής οι οποίοι απ ότι φαίνεται διεκδικούν τα πάντα και παντού…..και προφανώς αφού φωνάζουν περισσότερο θα ικανοποιηθούν εις βάρος άλλων φυσικά……εκεί φτάσαμε δυστυχώς!!!!

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:22 | ΜΑΡΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΛΥΚΕΙΟ ΔΕΣΜΩΝ)
    ΝΑΙ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων,
    ΝΑΙ στην καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και
    ΝΑΙ στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:17 | Πέιος Γεώργιος

    Απουσία του Μαθήματος της Πληροφορικής από το Λύκειο είναι απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική και οπισθοδρομική πράξη. Η τραγική ειρωνεία είναι τα προσωνύμια όπως Νέο Λύκειο, Ψηφιακό Σχολείο , Σύγχρονο Σχολείο και άλλα παρεμφερή (και συγχρόνως βελούδινα για τα αυτιά των ψηφοφόρων) που ψελλίζουν οι υπεύθυνοι που πετάνε την Πληροφορική από το Γενικό Λύκειο. Από τους γονείς που ενημερώθηκαν, οι μεν δεν μπορούν να το πιστέψουν, οι υπόλοιποι φρίκαραν, γιατί πραγματικά ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο. Πρώτο μου μέλημα είναι οι μαθητές και οι γονείς τους, τους οποίους ενημερώνουμε καθημερινά για τις τραγελαφικές προτάσεις του υπουργείου που αφορούν το Νέο Λύκειο. Ο κόσμος ενημερώνεται για το προδιαγραφόμενο μέλλον των παιδιών του στο Ελληνικό Σχολείο.
    Η Πληροφορική είτε το θέλετε είτε όχι αποτελεί τον πνεύμονα της σύγχρονής εκπαίδευσης και της πραγματικής ανάπτυξης. Η Πληροφορική είναι επιστήμη ισάξια με τη χημεία, τη φυσική, τα μαθηματικά απλώς είναι νεότερη σε σχέση με τις προηγούμενες με αποτέλεσμα πολλές φορές, να αντιμετωπίζεται σαν κάτι τεχνοφοβικά άγνωστο και ιδιαίτερα από τις μεγαλύτερες ηλικίες εκπαιδευτικών – συμβούλων που δυστυχώς είναι υπεύθυνοι για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα.
    Η Πληροφορική θα πρέπει να είναι παρούσα στο Γενικό Λύκειο με:
    Μάθημα 2ώρες στην Α
    Μάθημα 2ώρες Γενικής Παιδείας στη Β
    Μάθημα 6ώρες Κατεύθυνσης στη Γ
    Τίποτα Λιγότερο!!!
    Σας Ευχαριστώ
    Πέιος Γεώργιος
    ΠΕ20

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:13 | Γ.Ψ.

    Πρώτη γενική παρατήρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω το «κόλλημα» όλων των υπουργών παιδείας με τα θρησκευτικά. Είναι τόσο μεγάλη η εκλογική σας πελατεία που δεν μπορείτε να την απογοητεύσετε; Είναι τόσο ισχυρό το συγκεκριμένο λόμπυ και σας έχει δεμένους χειροπόδαρα; 2 ώρες; όσες η φυσική, οι υπολογιστές ή άλλα σπουδαία μαθήματα; Εάν δεν μπορείτε να καταργήσετε εντελώς το μάθημα στο λύκειο, κάντε το τουλάχιστον μία ώρα.
    Δεύτερη γενική παρατήρηση. Θεωρώ την εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας στο λύκειο τη σπουδαιότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 30 ετών. Εξασφαλίστε τουλάχιστον ότι θα διδάσκεται σωστά και προς όφελος των μαθητών και όχι όπως γίνεται πρόχειρα ως τώρα σε πάρα πολλά σχολεία, λόγω έλλειψης υποδομών ή διάθεσης από τους διδάσκοντες.
    Τρίτη παρατήρηση. Καταργήστε τα αρχαία. Ας γίνει η διδασκαλία τους τους από μετάφραση. Είναι σωστό να γνωρίσουν τα παιδιά την αρχαία ελληνική παιδεία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μάθουν και άλλη μια ξένη γλώσσα, γιατί επι της ουσίας ξένη γλώσσα είναι για αυτούς τα αρχαία. Αφήστε τη διδασκαλία τους από το πρωτότυπο μόνο σαν επιλογή για αυτούς που πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με τα αρχαία ελληνικά.
    Τέταρτη παρατήρηση. Οι ώρες των μαθηματικών είναι υπερβολικές. Η ύλη είναι αχανής. Τα παιδιά μαθαίνουν στο λύκειο πράγματα που η πλειονότητα δεν πρόκειται να δει ποτέ ξανά στη ζωή της. Δεν έχει νόημα αυτή η υπερπροσφορά γνώσεων. Δεν οφελεί κανέναν. Μειώστε τις ώρες, απλοποιείστε την ύλη και στη θέση των ωρών αυτών εντάξτε ενδεχομένως και άλλα μαθήματα κοινωνικού, πολιτιστικού ή τεχνολογικού ενδιαφέροντος.
    Πέμπτη παρατήρηση. Απο το πρόγραμμα της τρίτης λυκείου λείπει τελείως η φαντασία. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι το λύκειο είναι απλά και μόνο ο προθάλαμος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Εννοείται φυσικά ότι αυτό το πρόγραμμα σπουδών το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ενισχύσει τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα και να κληθούν για άλλη μια φορά οι γονείς στο όνομα της δωρεάν παιδείας να δώσουν μια μικρή περιουσία ώστε να μπορούν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εξειδίκευση που θέλετε να τα εντάξετε.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:10 | ΚΩΣΤΑΣ

    Είναι αδιανόητο στο νέο Λύκειο να μην υπάρχει μάθημα Προγραμματισμού. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει χώρος για μαθήματα υπολογιστών στο νέο Λύκειο.

    Εμείς εδώ προτείνω:
    Μάθημα 2ώρες στην Α
    Μάθημα 2ώρες Γενικής Παιδείας στη Β
    Μάθημα 6ώρες Κατεύθυνσης στη Γ

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:03 | ΚΩΣΤΑΣ

    Υποστηρίζω την ύπαρξη της πληροφορικής στο Λύκειο
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
    Υποστηρίζω τα εξής
    Μάθημα 2ώρες στην Α
    Μάθημα 2ώρες Γενικής Παιδείας στη Β
    Μάθημα 6ώρες Κατεύθυνσης στη Γ

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:56 | Κρητικός Σωκράτης

    Η αφαίρεση του μαθηματος της Πληροφορικής από την Β’ και Γ΄Λυκείου είναι μια πρόταση του Υπουργείου που κανείς δεν περίμενε.Δεν την περιμενε γιατί είναι αδιανόητο για τον οποιονδήποτε σε μια ψηφιακή εποχή να μην υπάρχει αντίστοιχη ψηφιακή μόρφωση στα παιδιά μας. Ανήκουμε στην Ευρώπη και δεν κοιτάμε πέρα από την μύτη μας να δούμε τι κάνουν στα άλλα προηγμένα κράτη με το μάθημα της Πληροφορικής. Πετάμε σε αχρηστία τα εργαστήρια Πληροφορικής που δημιουργήθηκαν ακόμα και με χρήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Σχολικών Επιτροπών για να λειτουρήσουν και να αναβαθμιστούν όπως έπρεπε. Χρήματα που δίνονταν γιατί γονείς και διευθυντές καταλαβαίναν την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της ψηφιακής μόρφωσης των παιδιών τους.Γυρνάμε στο ’80 με τις δέσμες, να περνάν τα παιδιά σε τμήματα ΘΕΤΙΚΩΝ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ επιστημών ανέτοιμα, ανίδεα και με μόνα εφόδια την Φυσική, Χημεία;Είναι δυνατόν να γυρνάμε πίσω αντί να προχωράμε μπροστά;;Έχετε δει τι φτιάχνουν τα παιδιά του Λυκείου σε Φεστιβαλ, Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας; Ρομποτικές διαταξεις,παιχνίδια,blog,ιστοσελίδες, βιντεο με ψηφιακή επεξεργασία, προγράμματα,έντυπα, εφημερίδες,ασχολούνται με computer art.Ξεφευγουν και δημιουργουν ακόμα και σε χρονιές που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαιδευση

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:54 | Ιορδάνης

    Πρέπει να διδάσκεται η αγοριθμική σκέψη (ένα μάθημα Πληροφορικής όχι μάθημα απόκτησης δεξιοτήτων)Σε κάθε άλλη πεπιπτωση «νέο» λύκειο δεν υπάρχει .Απαράδεκτη η υποβάθμιση της Πληροφορικής στο Λύκειο το 2013.
    Ας το ξανασκεφτούν οι ειδικοί γιατί ένα λάθος σημερινό θα βασανίζει χρόνια πολλά του μαθητές μας. είναι και αυτές για όσους θα τους λένε «σας τα είχαμε πει» ότι κάποιοι επόμενοι θα καταργήσουν αυτά που οι παρόντες σχεδιάζουν με λίγες μέρες διαβούλευσης.

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πρέπει νέο Λύκειο να υπάρχει μάθημα Προγραμματισμού – Χρήσης υπολογιστών και Internet(μάθηματα επιλογής στη Β,Γ Λυκείου)
    Στο γενικό λύκειο υπάρχουν μαθήματα κατεύθυνση (και αυξημένης βαρύτητας – μαθήματα εξουσίας) στα οποία ο μαθητής προσέχει συμμετέχει αξιολογείται μετρά η βαθμολογία για την εισαγωγή . Υπάρχουν μαθήματα Γενικής παιδειας με βαρύτητα στο βαθμό απόλυσης – εισγωγής σε τριτοβάθμια και τέλος μαθήματα επίλογής όπως Η-Υ και Γυμναστικής με βαθμολογία που δεν διμορφώνει ούτε απόλυση ούτε εισαγωγή σε ανώτατη σχολή. Ποτέ δεν με πείραξε να θεωρούν το μάθημα μου (της επιλογής) «ώρα του παιδιού» αφού μέσα από το παιχνίδι των παδιών – μαθητών στο σχολικό εργαστήριο δίδασκα κοινωνικά δίκτυα ,ασφάλεια διαδικτύου, επίκοινωνία , πολυμέσα κτλ. Γιατί θα πρέπει ο μαθητής μετά από ένα πιεστικό 5ωρο και πριν να πάει στο σπίτι -φροντιστήρια να μην χαλαρώσει λίγο και να μήν το δωθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και λίγο έναν υπολογιστή αφού τον δικό του ειδικά οι μαθητές της 3η Λυκείου τον έχουν κλειδωμένο (στο πατάρι).
    Είμαι υπέρ των μαθημάτων επιλογής όπως είναι στο ΓΕΛ . Παράλληλα το μάθημα της ανάπτυξης αλγορίθμων θα πρέπει να διδάσκεται και να εξετάζεται στη Β και Γ Λυκείου . Στη Γ Λυκείου να μελετηθεί και να εισαχθεί το κεφάλαιο της πολυπλοκότητα των αλγορίθμων.

  • 15 Αυγούστου 2013, 09:14 | Γεωργία Ψαρρέα

    Πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού που σχετίζονται με Τεχνολογικές Επιστήμες απαιτούν από του υποψήφιους μαθητές την βαθμολογία τους στο Λύκειο στα μαθήματα της Πληροφορικής. Προφανώς για αυτούς είναι αδιανόητο Λύκειο χωρίς Πληροφορική.
    Δώστε στους μαθητές την επιλογή να αποφασίσουν μεταξύ της χημείας και της Πληροφορικής. Μην αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς.

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:41 | Τζιάτζιος Δημήτριος

    Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μάθημα Προγραμματισμού-Πληροφορικής στο Λύκειο. Διδάσκεται στις περισσότερες Σχολές Θετικών Επιστημών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ελπίζω να διορθωθεί στο τελικό σχέδιο.

  • Είναι θετικό η διδασκαλία της Βιολογίας στο Λύκειο θα γίνεται 2 ώρες /εβδομάδα. Παλιότερα, με την 1 ώρα/εβδομάδα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ, μόνο αποσπασματική πληροφόρηση.
    Η αφαίρεσή της Βιολογίας από την Γ λυκείου, έστω και με το μονοωρο που είχε, θα στερήσει από τους 18άρηδες μαθητές, που είναι σχεδόν ενήλικες, γνώσεις βασικές για την παραπέρα ζωή τους, όπως θέματα υγείας (ασθένιες, εμβόλια, AIDS κλπ) αλλά και γνώσεις για το περιβάλλον (οικολογία και ρύπανση) που δνε προσφέρονται πουθενά αλλού στο Λύκειεο. Οι νέοι θα παραμείνουν στο σκοτάδι των δεισιδεμονιών και προκαταλήψεων που κληρονομησαν από τους γονείς τους και οφείλονται στην ΑΜΑΘΕΙΑ.
    Γίνεται να είναι υποχρεωτική η βιολογία μόνο στις «Επιστήμες Υγείας»;
    Στη Γεωπονική, στις σχολές Φυσικοθεραπείας, Διατροφολογίας, Ιχθυοκαλλιεργειών, Φυτικής & Ζωικής παραγωγής, Μοριακής Βιολογίας κλπ. δεν είναι απαραίτητη η Βιολογία αλλά τα Μαθηματικά;

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:14 | Παπουτσής Δημητρης

    Eπαναφορά του μαθήματος της Τεχνολογίας ως δίωρο μάθημα του προγράμματος της Α τάξης. Χρειαζομαστε ανθρωπους που μπορουν και να κανουν τα πραγματα να δουλευουν και οχι μονο θεωρετικα καταρτιζμενους.

  • 15 Αυγούστου 2013, 05:58 | Α Κ

    Πληροφορική: Πώς μπορεί στο Νέο Λύκειο να μην υπάρχει το μάθημα της Πληροφορικής;

    Η πληροφορική δεν είναι μόνο χρήση υπολογιστών όπως διδάσκεται στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό.

    Ο προγραμματισμός, τα πολυμέσα, η βάσεις δεδομένων, το διαδίκτυο είναι αντικείμενα τα οποία θα είναι χρήσιμα στη μεγάλη μάζα των μαθητών όχι μόνο στην ακαδημαική τους ζωή αλλά και στην καθημερινότητά τους.

  • 15 Αυγούστου 2013, 04:22 | teqinonenteqiroptalbakingz

    Οξύμωρο το ότι σχολιάσουμε για αυτό μέσω υπολογιστη.

  • 15 Αυγούστου 2013, 02:42 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    Πολλά δάκρυα από τους καθηγητές Πληροφορικής, ότι η Πληροφορική χάνεται από το Ελληνικό Σχολείο, ενώ υπάρχει σε όλα τα Σχολεία των σύγχρονων Κρατών όλου του Κόσμου.
    Όμως η Πληροφορική υπάρχει στην Ελλάδα στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στην Α Λυκείου και μάλιστα οι ώρες της Πληροφορικής αυξάνονται.
    Δεν μπορούν να μυήσουν αυτά τα παιδιά και να τα κάνουν να αγαπήσουν την Πληροφορική, που θα συναντήσουν σίγουρα αργότερα στο Πανεπιστήμιο και θα μάθουν Γλώσσες Προγραμματισμού όταν θα είναι σε μια πιο ώριμη ηλικία;
    Μήπως τα δάκρυα είναι μόνο για τα χαμένα φροντιστήρια του μαθήματος Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ Λυκείου;

  • 15 Αυγούστου 2013, 01:47 | Θανάσης Πολύζος

    Ειδικές παρατηρήσεις για τη Βιολογία:

    1. θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η αναβάθμισή της που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου να διδάσκεται δηλ., ως δίωρο μάθημα στη Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς επιτέλους καταργείται το αντιπαιδαγωγικό μονόωρο (!!!!),

    2. για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου παρέχεται μόνο σ’ αυτούς που θα επιλέξουν το λεγόμενο πεδίο «Επιστήμες Υγείας» γεγονός που στερεί από όλους όσοι δεν το διδάσκονται [μαθητές Γ’ Γενικού Λυκείου άλλων Ομάδων Προσανατολισμού και μαθητές όλων των τάξεων των Τεχνικών Λυκείων (για να μην ξεχνιόμαστε!!)] την απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων (τουλάχιστον αυτών που δεν θα περιλαμβάνονται στο διδακτέο αντικείμενο της Α’ και Β’ Γενικού Λυκείου), και ειδικά τώρα βρισκόμενοι σε μια ηλικία που παγιώνονται στάσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με το σεβασμό της ετερότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθέτηση επιλογών που σχετίζονται με τη δημόσια και την ατομική υγεία, την αποφυγή πρόωρων εγκυμοσυνών, την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, την ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, κ.α. Επίσης λόγω του περιορισμού που προκύπτει από τον χαρακτηρισμό του πεδίου ως «Επιστήμες Υγείας», οι μαθητές στερούνται τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες σχολές (ευρύτερο πλαίσιο επιλογών στο μηχανογραφικό)

    Με βάση τα παραπάνω παρατηρήσεις και καθώς συμφωνώ με συναδέλφους που διατύπωσαν αντίστοιχες απόψεις και προτείνω λοιπόν και εγώ τα ακόλουθα:

    1) το επιστημονικό πεδίο Επιστήμες Υγείας να μετονομαστεί σε «Επιστήμες Ζωής, Υγείας και Περιβάλλοντος» και να συμπεριλάβει όλες τις σχολές και τμήματα που έχουν σαφές βιολογικό υπόβαθρο, όπως προκύπτει από το αντικείμενο και τα προγράμματα σπουδών τους, δηλ. εκτός από τα ιατροβιολογικά -βιοιατρικά τμήματα (ιατρική, οδοντιατρική, βιολογία, μοριακή βιολογία, βιοχημεία), τη φαρμακευτική, την κτηνιατρική και τη νοσηλευτική και άλλες σχολές Επιστημών Ζωής όπως τη γεωπονία, τη δασοπονία, τα τμήματα περιβάλλοντος τα νεοπαγή τμήματα (π.χ. μοριακής βιολογίας) και αντίστοιχα τμήματα στα Τ.Ε.Ι. (ζωικής παραγωγής, φυτικής παραγωγής, ιχθυοκαλλιέργειας, επιστημών θάλασσας κλπ.), καθώς πρόκειται για

    2) να διδάσκεται η Βιολογία και στο Τεχνολογικό Λύκειο ως μάθημα Γενικής παιδείας, κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται και είναι το λιγότερο απαράδεκτο. Όπως πολύ σωστά το έθεσε συνάδελφος : «Οι μαθητές αυτών των λυκείων δεν δικαιούνται γνώσεων για το σώμα τους, την υγεία τους, το περιβάλλον κλπ. όπως τα υπόλοιπα ελληνόπουλα;»

    3) οι μαθητές τουλάχιστον της Ομάδας των Θετικών Σπουδών να διδάσκονται υποχρεωτικά και τα τέσσερα μαθήματα (Φ-Χ-Β-Μ) ώστε να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές των σχολών (όπως στην σημερινή θετική κατεύθυνση) στο τέλος της Γ Λυκείου και όχι λιγότερες επιλογές

    4) στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου να γίνει πρόβλεψη και για τις Φυσικές Επιστήμες (Φ-Χ-Β)

    Γενικές Παρατηρήσεις για το Σχέδιο Νόμου

    1.Είναι θετικό ότι διατηρείται στην Α’ και Β’ Λυκείου, ο χαρακτήρας του Λυκείου ως σχολείου που παρέχει γενική παιδεία και έχει καταργηθεί η αντιπαιδαγωγική (και ότι άλλο αντι- θέλετε) έννοια του μονόωρου μαθήματος (με εξαίρεση την Φυσική Αγωγή στην Β’).

    2. Όμως για τα αρνητικά, αντιγράφω από το Σχέδιο Νόμου και σχολιάζω (σε πολλά σημεία μάλιστα οι παρατηρήσεις αρκετών συναδέλφων με βρίσκουν σύμφωνο):

    [2. Σκοποί του Γενικού Λυκείου είναι ιδίως :
    α) Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών],
    και όμως στην Γ’ Λυκείου με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό,
    • κυριαρχούν τα μαθήματα προσανατολισμού σε υπερβολικό βαθμό,
    • παρέχονται ελάχιστα μαθήματα γενικής παιδείας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε ένα μάθημα Θετικών Επιστημών στα μαθήματα αυτά και δεν δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και σε άλλα κρίσιμα για τους ίδιους αντικείμενα.
    • επίσης οι υποψήφιοι δεν έχουν την δυνατότητα επιλογής σχολής από άλλο επιστημονικό πεδίο σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν.
    • αυτός ο απόλυτος βαθμός εξειδίκευσης θα αποβεί σε βάρος των μαθητών όταν μάλιστα δεν υπάρχει μέριμνα σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού από νωρίς.
    Κατά την άποψη μου το Γενικό Λύκειο δεν οφείλει να δίνει εξειδίκευση (τόσο νωρίς) αλλά να …συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών.

    [β) Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.]
    και όμως :
    • το σύστημα γίνεται εξετασιοκεντρικότερο από ποτέ και μάλιστα στις τελικές εξετάσεις με ένα σύστημα 4 μαθημάτων που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και έχει ξεπεραστεί προ πολλού,
    • η απουσία μαθημάτων επιλογής στη Β και Γ λυκείου αποτελεί εμφανής αδυναμία του
    • μαθήματα όπως η μουσική, τα εικαστικά, η αστρονομία, το σχέδιο, κτλ απουσιάζουν παντελώς.
    • και η προαγωγή της κριτικής σκέψης-δημιουργικότητας-πρωτοβουλίας-κτλ παραπέμπεται ίσως μόνο στην ερευνητική εργασία (project) το οποίο όμως υποβαθμίζεται «μετά βαΐων και κλάδων» (κατάργηση από τη Β λυκείου και ατολμία για συνέχισή της στη Γ Λυκείου, όπως αρχικά προβλεπόταν)

    [στ) Η διασφάλιση της ισορροπίας στη σχολική ζωή ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή,]
    και όμως :
    • οι κεντρικά καθοδηγούμενες (ουσιαστικά) εξετάσεις σε κάθε τάξη με το βαθμό κάθε τάξης να μετρά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια θα έχει αναμφίβολα το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο στα χαρτιά. Ελεύθερος χρόνος; Last year…
    • Το νέο πρόγραμμα με τις απίστευτα πολλές ώρες στα εξεταζόμενα μαθήματα (αλήθεια με τα ίδια βιβλία;;) στην Γ Λυκείου θα στρέψει ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια. Με αυτό τον τρόπο δεν αποσυνδέεται καθόλου το Λύκειο από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και χάνει την έννοια του σχολείου Γενικής Παιδείας και μετατρέπεται σε ένα απέραντο φροντιστήριο.
    • Το χρονοδιάγραμμα διδασκαλίας θα γίνει ασφυκτικότερο από ποτέ, καθώς, επειδή θα κληρώνονται (από ποιον; πότε; πως;) θέματα από Τράπεζα Θεμάτων, θα πρέπει υποθέτω όλοι να έχουμε βγάλει την ίδια ύλη ανεξαρτήτως απώλειας διδασκόμενων ωρών λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων / δυσκολιών.
    • Η δε βαθμοθηρία και η αντίστοιχη πίεση τους καθηγητές (από μαθητές και κυρίως από γονείς) θα αναδειχθεί στο μεγαλείο της…

    [θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών]
    και όμως η πληροφορική υποβαθμισμένη αν όχι ουσιαστικά καταργημένη…

    [ι) Η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.]
    αυτός όμως δεν θα έπρεπε να είναι στόχος του γενικού λυκείου τελικά…

    Τέλος θέλω και εγώ να επισημάνω ότι δεν πρέπει να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου παρ’όλη την πίκρα/ανασφάλεια/στεναχώρια που μπορεί να μας κατέχει. Όλα τα επιστημονικά αντικείμενα έχουν την δική τους αξία και το να μειώνουμε την αξία άλλων μαθημάτων με σκοπό να σώσουμε ή να αυξήσουμε την παρουσία του δικό μας δεν εξυπηρετεί αλλά και δεν τιμά τελικά κανέναν μας…

    Εύχομαι και ελπίζω και εγώ αυτή η δημόσια διαβούλευση να μην γίνεται για τα «μάτια του κόσμου».

  • 15 Αυγούστου 2013, 01:24 | ΘΠ

    Έχουν ακουστεί στη διαβούλευση απαράδεκτα πράγματα από καθηγητές ή όχι εναντίον της Πληροφορικής στο Λύκειο. Είναι λυπηρό πώς μερικοί καθηγητές φιλόλογοι, φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί αλλά και άλλοι άνθρωποι δείχνουν τέτοια στάση σαν όλα τα στραβά στην υπόθεση Ελληνική Παιδεία να ήταν η Πληροφορική.
    Α) Μιλάνε για συντεχνία Πληροφορικής. Μα με 2 ώρες την εβδομάδα έγιναν τόσο ισχυροί οι ΠΕ 19, ενώ οι ΠΕ 02,03,04 κλπ με παρουσία πολλών ωρών στο Λύκειο από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους ήταν κάτι φοβισμένα παλικάρια μπροστά στους ΠΕ 19;
    Β) Κάποιοι λένε ότι δεν γίνονταν μάθημα στην Πληροφορική στο Λύκειο. Ένας λόγος μπορεί να ήταν ότι ως μη μετρούμενο στο μέσο όρο της τάξης δεν υπήρχε κίνητρο από τους μαθητές. Μα γίνονταν και μάθημα άριστο σε όλα τα άλλα μαθήματα; Δηλαδή αν υπάρχουν κακοί καθηγητές Πληροφορικής δεν υπάρχει ούτε ένας κακός καθηγητής άλλης ειδικότητας; Όλοι άριστοι; Και ποιος ήταν υπεύθυνος να κάνει έλεγχο αν γίνονται σωστά τα μαθήματα στις τάξεις; Ο Διευθυντής του Σχολείου και ο σύλλογος. Γιατί λοιπόν δεν αντιδρούσαν ώστε να γίνεται μάθημα σωστό όπου δεν γίνονταν; Μήπως μάλιστα πολλοί καθηγητές που τώρα κατηγορούν την Πληροφορική σαν «μπάχαλο» του σχολείου έλεγαν οι ίδιοι στα παιδιά «πάρτε Πληροφορική που είναι επιλεγόμενο και δεν θα κουραζόσαστε και πείτε και στον καθηγητή να σας αφήσει να λύσετε και καμιά άσκηση για το μάθημά μου στη δική του ώρα»
    Γ) Κάποιοι μιλάνε για ιδιαίτερα μαθήματα με ιδιαίτερη ευκολία. Η Πληροφορική αν είχε κάποιος μαθητής ανάγκη από βοήθεια αυτό ήταν στη Γ Λυκείου για ένα χρόνο. Για ρωτήστε τους γονείς που τα παιδιά τους πετυχαίνουν στις σχολές που πληρώνουν για μαθήματα στις άλλες ειδικότητες (φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς κλπ) αν όχι από το Δημοτικό από την Α’ Γυμνασίου σίγουρα.!! Και το όλο πρόβλημα είναι αν κάνει μάθημα Πληροφορικής στη Γ Λυκείου ένα παιδί! Έλεος!
    Δ) Ενώ όλοι οι καθηγητές πληροφορικής αναφέρουν σεμνά και ήρεμα την ανάγκη συνύπαρξης της Πληροφορικής με τις άλλες επιστήμες στο Λύκειο, κάποιο Ναπολέοντες των άλλων κλάδων άρχισαν «Η θέση της Πληροφορικής είναι στο Τεχνικό Λύκειο!» (αυτοί μάλλον νομίζουν ότι ο υπολογιστής ανοίγει με μίζα και χρειάζεσαι και ένα σετ εργαλεία συνεργείου για να ανοίξεις έναν Η/Υ). Άλλος αναφέρει «επιτέλους να φύγει η Πληροφορική από το Λύκειο!- δεν χρειάζεται εκεί», αυτοί μάλλον δεν έχουν ιδέα τι προσφέρει η Πληροφορική και η αλγοριθμική σκέψη σε έναν έφηβο. Είναι λάτρεις της αρχαίας κλασσικής Παιδείας (μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία, γλώσσα) αλλά παραβλέπουν ότι από τότε οι πρόγονοί μας με τα μέσα που είχαν πάλευαν να κατασκευάσουν υπολογιστικές μηχανές και εξέφραζαν τις λύσεις των προβλημάτων με αλγοριθμική σκέψη. Και φυσικά ξεχνούν σε ποιο αιώνα είμαστε.
    Πιστεύω 2 ώρες την εβδομάδα υποχρεωτικό μάθημα πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου έχει να δώσει πολλά σε όλα τα παιδιά. Φυσικά με τα κατάλληλα εγχειρίδια και την ύλη από πλευράς πολιτείας. Τώρα αν επικρατήσει ο «εξοστρακισμός» της Πληροφορικής από το Λύκειο, όπως δια βοής πολλοί ζητούν (ο καθένας για δικό του λόγο) λυπάμαι για τον τρόπο που σκέφτονται μερικοί αλλά και τα χαμένα χρόνια όταν μετά από κάποιο διάστημα θα ανακαλύψουν οι κατέχοντες ότι πρέπει να υπάρχει πληροφορική στο Λύκειο μαζί με τα άλλα μαθήματα.

  • 15 Αυγούστου 2013, 00:45 | Σωκράτης

    Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητο οι μαθητές που θα μπουν στο Πανεπιστήμιο σε σχολές θετικών επιστημών να γνωρίζουν προγραμματισμό . Επομένως το μάθημα της ΑΕΠΠ ΠΡΕΠΕΙ να εξετάζεται πανελλαδικά στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών έστω και κατ’ επιλογήν , δηλαδή να διαλέγουν οι μαθητές ανλαμεσα σε ΑΕΠΠ και Χημεία !!!! Νομίζω ότι αυτό ειναι το πιο δίκαιο και το πιο σωστό παιδαγωγικά !!!

  • 15 Αυγούστου 2013, 00:22 | Σ.Ανδριοπουλος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Η υποβάθμιση της πληροφορικής που επιχειρεί να περάσει το ΥΠΕΠΘ σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθαρά πράξη ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    Ίσως μερικοί σύμβουλοι του κυρίου Υπουργού να νομίζουν ότι η επανάσταση στην εκπαίδευση εν έτη 2013 θα είναι η επιστροφή σε ένα πρότυπο εκπαίδευσης της δεκαετίας του 50!! Ούτε όμως και αυτό ισχύει αφού για παράδειγμα εκπαραθυρώθηκε από τα λύκεια ενσυνείδητα εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος όγκος της Γεωμετρίας (πράγμα και αυτό απαράδεκτο.

    Με λύπη βλέπουμε απόψεις κάποιων «συναδέλφων» που με μια μεγάλη άνεση εκφράζουν ΑΝΩΝΥΜΑ αδυσώπητη χαιρεκακία σε αυτή την τιμωρία των «πληροφορικών» από το ΥΠΕΠΘ και βρήκαν την ευκαιρία να προτείνουν την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο κεντρικό σκληρό πυρήνα μαθημάτων (μαθηματικά , φυσική κλπ )

    Πραγματικά όμως χαρούμενοι μπορεί να είναι μόνο φροντιστές και επίορκοι «εκπαιδευτικοί» που κάνουν φουλ παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα και με τις νέες αλλαγές στο λύκειο ωφελούνται τα μάλα…

    Η υποβάθμιση όμως της πληροφορικής είναι αδιανόητη για τον κάθε λογικά σκεπτόμενο επιστήμονα πέρα από τις οποιοσδήποτε διαφωνίες του για τον τρόπο διδασκαλίας της.

    Ο κύριος Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει ότι η πληροφορική και ειδικά ο προγραμματισμός είναι βασικός μοχλός έρευνας σε όλο το φάσμα των θετικών επιστημών ;

    Ασφαλώς και το γνωρίζει. Ασφαλώς και γνωρίζει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το ταλέντο πολλών μαθητών σε αυτή και ειδικά στον προγραμματισμό.

    Αυτό που οφείλει να κάνει το ΥΠΕΠΘ άμεσα είναι να εντάξει ξανά την πληροφορική στο βασικό κορμό των μαθημάτων του λυκείου με κεντρικό μάθημα την θεωρία των αλγορίθμων που είναι το θεμέλιο για τις τεχνολογικές επιστήμες.

    Αν ο κύριος στόχος του ΥΠΕΠΘ είναι η δημιουργία και η μετάταξη πλεοναζόντων καθηγητών πληροφορικής (σε συνδυασμό με την μείωση των ωρών πληροφορικής στο Γυμνάσιο) σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης ή του δημοσίου τότε πρόκειται για τεράστιο χτύπημα στην εκπαίδευση και θα βρει αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω προς τους διαχειριστές του opengov ότι είναι πραγματικά προκλητικό και λυπηρό να δημοσιεύονται κακόβουλα σχόλια ΑΝΩΝΥΜΩΝ υπερασπιστών της κυβέρνησης και των δήθεν «μεγάλων» αλλαγών του ΥΠΕΠΘ για το λύκειο που όχι μόνο δεν υπονομεύουν τον ανοιχτό διάλογο αλλά δείχνουν και την ένδεια των επιχειρημάτων τους

  • 15 Αυγούστου 2013, 00:01 | Φωτεινή Τσιαβαλιά

    Με ποιά λογική καταργείτε την Πληροφορική από το Λύκειο; Έτσι θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη; Ποια θέση θα έχουν οι νέοι της χώρας μας μπροστά στην ψηφιακή εξέλιξη και την τεχνογνωσία των Ευρωπαϊκών χωρών; Η Πληροφορική στο Λύκειο ειδικότερα το κομμάτι της αλγοριθμικής είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο σκαλοπάτι μετάβασης των μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και ακόμη περισσότερο στα τμήματα Πληροφορικής των Πανεπιστημίων της Χώρας μας και αδυνατώ ειλικρινά να καταλάβω αυτήν την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να καταργεί ένα τόσο σημαντικό Μάθημα και συνάμα καθοριστικό για το Μέλλον Αυτής της Χώρας!

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:25 | Margarita Kyriakoudi

    Οι συνάδελφοι Φυσικοί που μιλούν για διατήρηση της Βιολογίας ως μονόωρο μάθημα, μάλλον δεν έχουν ζήσει τη φρίκη των μονόωρων μαθημάτων, όπου όχι μόνο δεν βγαίνει η ύλη αλλά ούτε τα παιδιά δεν προλαβαίνεις να μάθεις μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Ιδίως αν είναι 30 σε κάθε τμήμα!!! Η Φυσική είναι όντως δύσκολο μάθημα. Ισως η κατανομή στις Φυσικές Επιστήμες θα έπρεπε να ήταν Φυσική 3 ώρες, Χημεία 2 ώρες και Βιολογία 2 ώρες τουλάχιστον για την Α’ και Β’ Λυκείου.

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:14 | Margarita Kyriakoudi

    Καλησπέρα. Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ04.04, Βιολόγος.
    Θεωρώ ότι το ζητούμενο στο σχολείο είναι να έχουμε εγγράμματους πολίτες. Όχι αναλφάβητους. Και επειδή αναλφάβητος δεν είναι πια μονάχα όποιος δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση, θα ήθελα να θέσω τα εξής -ρητορικά ίσως- ερωτήματα:
    1ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν ξέρει να γράφει και να συντάσσει ένα κείμενο με ορθογραφία και επιχειρήματα; (ΟΧΙ, το σχολείο χρειάζεται και θα χρειάζεται πάντα γλωσσικά μαθήματα)
    2ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν ξέρει τι είναι τα χημικά στοιχεία και η ατομική ενέργεια; (ΟΧΙ, χρειαζόμαστε περισσότερη και ποιοτικότερη χημεία και στο λύκειο)
    3ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν γνωρίζει στοιχειωδώς πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα ή ότι μια ίωση δεν περνά με αντιβιοτικά; (ΟΧΙ, χρειαζόμαστε περισσότερη βιολογία σε όλες τις τάξεις, πλην ίσως της Γ’ τάξης με 8(?) ώρες)
    4ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν μιλάει ούτε γράφει σωστά αγγλικά και μια ακόμα δεύτερη γλώσσα; (ΟΧΙ, χρειαζόμαστε διδασκαλία ξένων γλωσσών πιο εντατικά)
    5ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν κατανοεί τη σημασία και τον λόγο χρήσης της ζώνης ασφαλείας (βλ. αδράνεια) ή δεν μπορεί να εξηγήσει απλά φυσικά φαινόμενα; (ΟΧΙ, η φυσική είναι σημαντικότατη, αλλά όχι με τον παρόντα τρόπο διδασκαλίας ούτε παραγκωνίζοντας άλλα μαθήματα για χάρη της)
    6ον) Είναι εγγράμματος πολίτης κάποιος που δεν μπορεί να χειριστεί και να καταλάβει τη βάση λειτουργίας των Η/Υ; (ΟΧΙ, χρειαζόμαστε περισσότερη και ποιοτικότερη πληροφορική)
    Αυτά εν ολίγοις θεωρώ μαθήματα που συμβάλλουν στο να καταστεί ένας μαθητής ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για ένα ποιοτικό σχολείο κάθε βαθμίδας, πολυ δε περισσότερο του Λυκείου που είναι η πύλη εξόδου ενός μαθητή στην ευρύτερη κοινωνία.
    Και έρχομαι στη Φυσικη Αγωγή. Θα έπρεπε να είναι 2ωρη ή 3ωρη σε κάθε τάξη. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας επιφέρουν μεταξύ άλλων παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα και ψυχικά προβλήματα ακόμα και για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για μαθητές που ανυπομονούν να εκτονώσουν κάπου την ενέργειά τους. Ας είναι στον αθλητισμό και την άσκηση.
    Μουσική-Καλλιτεχνικά. Όταν διδάσκονται από καθηγητές με μεράκι μόνο οφέλη προσφέρουν: ανάπυξη αισθητικής, ψυχική ανάταση, κατανόηση κουλτούρας διαφόρων λαών, ανάδειξη ταλέντων, ψυχαγωγία (=αγωγή της ψυχής) κ.λπ. Σημαντικότατες πτυχές για μια υγιή προσωπικότητα!
    Και τέλος, θα πρέπει να δίνεται στο μαθητή η δυνατότητα επιλογής και άλλων μαθημάτων, όπως επιπλέον γλώσσες, σχέδιο, αστρονομία, ειδικά θέματα φυσικής/χημείας/βιολογίας/ιστορίας, ψυχολογία κ.ά. και στις 3 τάξεις του Λυκείου, ώστε να εμβαθύνει σε θέματα της αρεσκείας του.

    Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από το Λύκειο και αυτό δεν γίνεται με αυτό το σχέδιο, όπως δεν έγινε και με τα προηγούμενα. Προτείνω κάθε μαθητής να δίνει εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή του απολύτου ενδιαφέροντός του, μετά από ένα προπαρασκευαστικό έτος ΜΕΤΑ την αποφοίτηση από το Λύκειο. Μείωση πτυχίων χωρίς ενδιαφέρον από τους φοιτούντες γιατί «εκεί τους έκατσε να περάσουν», μείωση πτυχίων χωρίς σύνδεση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και μείωση της παραπαιδείας που υποδαυλίζει τον ουσιαστικό χαρακτήρα του σχολείου από παροχή παιδείας (=χρήσιμες γνώσεις & κοινωνική παιδεία) σε ανταγωνιστή του φροντιστηρίου!

    Κλείνω με μια παράκλιση προς όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κάθε προσανατολισμού: ΜΗΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΕΤΕ! ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (αν υπάρχει ακόμα…), ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:12 | Κατερίνα Διακίδη

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αυξάνονται οι ώρες της βιολογίας κατά μία ώρα ώστε το μάθημα να είναι δίωρο έτσι ώστε να μπορεί να διαδαχθεί αξιοπρεπώς η βιολογία και τα παιδιά να μπορέσουν να κατανόησουν αλλά και να εμβαθύνουν στην επιστήμη της βιολογίας που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζώης μας. Το μέχρι τώρα ωρολόγιο πρόγραμμα με τη μία διδακτική ώρα ήταν αποσπασματικό και δεν επέτρεπε σοτυς μαθητές να εμβαθύνουν στο βαθμό που έπρεπε στην επιστήμη της βιολογίας. Είναι λοιπόν η ώρα η βιολογία να αποκτήσει μια ισότιμη θέση με τη φυσική και τη χημεία και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπως συμβαίνει και στα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί ενεργοί πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν σε επίπεδο τουλάχιστον γενικής παιδείας σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,ζητήματα αγωγής υγείας, βασικών λειτουργιών και ασθενειών που σχετίζονται με τον ανθρώπινο οργανισμό, τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της επάναστασης στο χώρο της βιολογίας-βιοτεχνολογίας-γενετικής μηχανικής-γονιδιωματικής- με εφαρμογές στην ιατρική, γεωργία, κτηνοτροφία, φαρμακευτική, περιβάλλον κπλ. Ζητήματα περιβαλλοντικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογία αναδυκνύονται και εγείρουν το ενδιαφέρον και ευαισθητοποιούν τους έφηβους και αυριανούς ενεργούς πολίτες. Πολύ θετική είναι πιστεύω και αλλαγή στη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ όπου το μάθημα γίνεται οκτώ ώρες δεδομένου ότι οι μαθητές θα εμπλακούν πιο εμπεριστατωμένα και περιεκτικά αλλά και στοχευμένα στη βιολογία στο βαθμό που η βιολογία αποτελεί τη βάση για πολλές σχολές. Αυτό που δεν θεωρώ ότι δεν είναι καλό, είναι ότι στο επιστημονικό πεδίο των θετικών σχολών οι μαθητές θα παίρνουν μαθηματικά αντί βιολογίας δεδομένου ότι η βιολογία είναι βασική για αρκετά τμήματα των θετικών σχολών, των σχολών περιβάλλοντος, διατροφής, γεωπονικής κλπ. Θεωρώ θετική την αναβάθμιση του μαθήματος της βιολογίας αλλά να μην περιορίζεται μόνο στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας. Επιτέλους ας δούμε όλοι πιο πέρα από μας και ας δούμε ισότιμα τις επιστήμες και τι τελικά επιζητούμε έναν αυριανό πολίτη με σφαιρική αντίληψη των σύγχρονων εξελίξεων ή θα μείνουμε αγγιστρωμένοι στην ικανοποίηση των συντεχνιακών κάθε φορά συγκυριών. Στην εποχή μας ζούμε την επανάσταση στη Βιολογία και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να την ενσωματώσουμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να της δώσουμε τη θέση που της αναλογεί.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:51 | Κρανιωτάκη Κατερίνα

    Αξιότιμοι κύριοι ,διαβάζοντας το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με λύπη διαπίστωσα την μείωση των ωρών της Φυσικής αγωγής στην Β´Λυκείου ενώ κανείς θα περίμενε την αύξηση αυτών στηριζόμενος σε όλες τις παγκόσμιες έρευνες που αναφέρουν τουλάχιστον τρεις ώρες άθληση προκειμένου να αποκτήσει ο έφηβος τα ανάλογα καρδιοαναπνευστικά αποτελέσματα.
    Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας των νέων ,μας καθιστούν όλους υπεύθυνους και συνένοχους.Τί κάνει για αυτό η πατρίδα μας ;Ποιά είναι τα μέτρα για την πρόληψη την αντιμετώπισή της;Πώς οι νέοι μας θα αποκτήσουν συνήθειες δια βίου άθλησης;Μειώνοντας τις ώρες της Φυσικής αγωγής και ωθώντας τους στην καθιστική ζωή;
    Έχοντας ήδη δουλέψει πέντε χρόνια σε Λύκειο γνωρίζω πολύ καλά την χαρά και τον πόθο με τον οποίο ερχόταν οι μαθητές μου στο μάθημα .Γιατί γυμναστική δεν είναι μόνο άσκηση είναι και εκτόνωση από το βαρύ και απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου είναι διασκέδαση είναι ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης της αυτοεκτίμησης ,του σεβασμού στον αντίπαλο, είναι αποδοχή της νίκης και της ήττας ,είναι συνεργασία και ισορροπία σώματος και πνεύματος.Στην Ελλάδα των συνεχώς αυξανόμενων ψυχοσωματικών νοσημάτων γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Φυσική Αγωγή είναι επιτακτική ανάγκη.
    Θεωρώ ότι η μείωση των ωρών της Φυσικής Αγωγής θα συμβάλει στην υποβάθμιση της δυνατότητας μιας ολόπλευρης αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης του σώματος του πνεύματος και της ψυχής των παιδιών.
    Σας παρακαλώ λοιπόν να επαναπροσδιορίσετε το πρόγραμμα σπουδών λαμβάνοντας υπόψειν σας τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι η ψυχική σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών μας ,στηρίζεται στις αποφάσεις σας.
    Με εκτίμηση
    Κρανιωτάκη Κατερίνα ΠΕ 11

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:41 | Δέσποινα Α.

    Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς να ελαττώνονται οι ώρες Πληροφορικής στο Λύκειο σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Προτείνω, οι Εφαρμογές Πληροφορικής να είναι υποχρεωτικό μάθημα στην Α΄Λυκείου, αφού εκτός των άλλων μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ερευνητικών εργασιών. Στην Β΄ Λυκείου να υπάρχει ως υποχρεωτικό μάθημα το Πολυμέσα – Δίκτυα και σε Ομάδα Προσανατολισμού κάποιο προπαρασκευαστικό μάθημα για την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) της Γ’ Λυκείου. Στην Γ Λυκείου θα πρέπει οπωσδήποτε να διδάσκεται για 4-6 ώρες το ΑΕΠΠ, ίσως σε μια νέα Ομάδα Προσανατολισμού.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:28 | apelpismenos

    Γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις Τέχνες? Ούτε πρόβλεψη για ομάδα προσανατολισμού υπάρχει, ούτε καν μέριμνα για ενσωμάτωση σε κάποια άλλη ομάδα προσανατολισμού… Δεν υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές οι Τέχνες? Εάν ούτε αποτελούν ανεξάρτητο πεδίο σπουδών, ούτε υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές τότε πού υπάγονται? Δεν αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η εκπαίδευση στις Τέχνες με βάση το Σύνταγμα? Και συνεπώς, η αποσιώπησή τους από το νομοσχέδιο είναι συνταγματική? Και για ποίο λόγο υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο για διδασκαλία των άλλων ειδικών μαθημάτων (γραμμικό σχέδιο κλπ) αλλά όχι των ειδικών μαθημάτων μουσικής? Ποια η διαφορά στην «ειδικότητα» των μαθημάτων αυτών? Υποθέτω(εάν εφοδιαστώ με τη μέγιστη καλή προαίρεση)ότι εννοείτε ότι τα μαθήματα αυτά προσφέρονται στα μουσικά σχολεία. Πέραν του γεγονότος ότι ουδέποτε το ΥΠΔΒΜΘ μπήκε στον κόπο να ορίσει ύλη για τα μαθήματα αυτά (εμπίπτει αυτό στην υποχρέωση περί διαφάνειας?), εμμέσως υπονοείται ότι ΜΟΝΟ εάν κάποιος σπουδάζει σε Μουσικό Σχολείο ή ιδιωτικά μπορεί να εισαχθεί σε Μουσικό Πανεπιστημιακό Τμήμα. Τότε γιατί δεν το λέτε ευθέως? Γιατί κοροϊδεύουμε τα παιδιά μας?

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:04 | Αρης Τσουμής

    Μήπως θα ήταν χρήσιμο να είναι και η πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών; Απ’ότι βλέπω, μόνο στην Α λυκείου, κι αυτό σαν επιλογή. Χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της διδακτέας ύλής, ότι μάθει κάποιος σε αυτό το τομέα, θα του είναι χρήσιμο στο μέλλον.

  • 14 Αυγούστου 2013, 21:56 | Σάββας

    Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την διδασκαλία της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης!
    Αρκετά πια με τις άπειρες ώρες Φυσικής, Χημείας & Μαθηματικών.
    Δεν μπορεί η επιλογή των ωρών διδασκαλίας να γίνεται με βάση πόσους θέλουμε να διορίσουμε ή τώρα με βάση πόσους θέλουμε να βγάλουμε σε διαθεσιμότητα, έλεος!

  • 14 Αυγούστου 2013, 21:12 | Βασιλική Παπαϊωάννου

    Αξιότιμοι κύριοι,

    ως εκπαιδευτικός με διδακτική εμπειρία σε 3 εκπαιδευτικά συστήματα κρατών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως γονέας, βρίσκω το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου για το Νέο Λύκειο ικανοποιητικό σε γενικές γραμμές. Προβλήματα εντοπίζω στα εξής σημεία του άρθρου:

    1ο πρόβλημα: Μη ικανοποιητικός αριθμός ωρών για Φυσική Αγωγή.
    Θα πρότεινα μείωση των ωρών του μαθήματος «Πολιτειακή Παιδεία» της Α’ τάξης από τρεις (3) ώρες σε δύο (2) ώρες και μη εισαγωγή του νέου μαθήματος «Φιλοσοφία» στη Β’ τάξη, με ταυτόχρονη απόδοση αυτών των ωρών στη Φυσική Αγωγή, ώστε οι έφηβοι μαθητές να γυμνάζονται 3 ώρες την εβδομάδα κατά τις δυο πρώτες τάξεις του λυκείου.

    2ο πρόβλημα: Απαλειφή του μαθήματος ΑΕΠΠ στη Γ’τάξη.
    Θα πρότεινα οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολές Πληροφορικής να διδάσκονται ΑΕΠΠ αντί Χημείας, όπως ακριβώς οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε τμήματα Παιδαγωγικών θα διδάσκονται «Αρχές Φυσικών Επιστημών» αντί «Οικονομίας & Διοίκησης». Κατανοώ ότι δε θα υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές Πληροφορικής στα λύκεια, αλλά αυτό διορθώνεται με τη διάθεση εκπαιδευτικού από κοντινό γυμνάσιο ή με την πρόσληψη εκπαιδευτικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Προσοχή χρειάζεται στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των εκπαιδευτικών, καθώς με το ισχύον νομικό καθεστώς μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές Πληροφορικής απλοί σεμιναριούχοι, το οποίο αποβαίνει αρνητικά στην ποιότητα του μαθήματος.

    3ο πρόβλημα: Δυνατότητα διδασκαλίας της Βιολογίας μόνο στους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολές Υγείας (υποθέτω ανάλογες των σχολών του μηχανογραφικού της 2ης δέσμης πριν 20 χρόνια: ιατρική, φαρμακευτική, βιολογικό, κλπ).
    Θα πρότεινα να διδασκονται Βιολογία οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε οποιαδήποτε σχολή εφαρμοσμένης βιολογικής επιστήμης (Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, Δασοπονίας κλπ) και να μετονομάσετε το πεδίο σε σχολές «Ζωής και Φύσης». Από το προγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολών αλλά και από τη διεθνή πρακτική, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι φοιτητές τους σπουδάζουν ευρέως τα αντικείμενα της βιολογικής επιστήμης, ενώ διδάσκονται ελάχιστα τα μαθηματικά, οπότε δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό να διδάσκονται στη Γ’ τάξη μόνο τα μαθηματικά για την είσοδό τους σε μια σχολή όπου θα χρησιμοποιούν τη βιολογική επιστήμη κατά κόρον.

    Ζούμε στον 21ο αιώνα, που έχει ονομαστεί και αιώνας της Πληροφορικής και της Βιολογίας, συνεπώς το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαμορφωθεί βάσει των σύγχρονων επιταγών, ώστε να εκπαιδεύει συνειδητοποιημένους και παραγωγικούς πολίτες και όχι να εξυπηρετεί συμφέροντα «ισχυρών» καθηγητικών ομάδων.

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:43 | Δημήτριος

    Σε μια κοινωνία όπου η Πληροφορική και οι συνιστώσες της παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της (λειτουργικό,πνευματικό,εκπαιδευτικό,τεχνολογικό τομέα),ας μήν ξεχνάμε ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το μοναδικό μάθημα που υπάρχει σε όλες τις σχολές ανεξαρτήτου κατεύθυνσης ,εδώ στην Ελλάδα του 2013 προσπαθούμε να το απαξιώσουμε. Η αφαίρεση της Πληροφορικής από το Λύκειο ( όπου εκεί γίνεται το πραγματικό »ψήσιμο » των μαθητών, η εκβάθυνση σε πολλά θέματα πληροφορικής ) νομίζω ότι θα έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα τα οποία θα φανούν άμεσα σε πολυ λιγο καιρό. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ώρες της πληροφορικής στο Λύκειο θα πρεπει όχι μόνον να μείνουν έτσι όπως είναι αλλά και να αυξηθούν σε ποιο εξειδικευμένα θέματα.
    σας ευχαριστώ

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:36 | Δημήτρης Δ.

    Είμαι σίγουρος ότι οι καθηγητές των ΤΕΙ, Πολυτεχνείων και γενικότερα τεχνολογικών σχολών θα ΄χαρούν΄ πάρα πολύ που θα διδάξουν σε μαθητές που θα έχουν κάνει τόσες ώρες αρχαία, θρησκευτικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, κοινωνικές/πολιτικές επιστήμες, ιστορία, και ούτε μια ώρα πληροφορικής.
    Τι άλλο να πω; Οπισθοδρόμηση 30 ετών…

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:12 | Jim

    ΘΑ ΑΝΑΘΕΡΘΩ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΕΤΙΚΩΝ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.(ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ Δ ΔΕΣΜΗ.ΑΠΟ ΤΟ 1983-1999 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ , ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 1 ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ- 1983 ΕΩΣ 1993 Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ 1994-1999 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ). ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ, ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΤΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Η ΧΗΜΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ) ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. ΔΗΛΑΔΗ –
    ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤ.
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 8 ΩΡΕΣ(ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ)
    ΦΥΣΙΚΗ 6 ΩΡΕΣ (ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ)
    ΧΗΜΕΙΑ 4 ΩΡΕΣ (ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ) ΑΝΤΙ ΓΙΑ 6 ΩΡΕΣ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡ/ΚΟ ΠΕΡ. 2 ΩΡΕΣ (ΜΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ)- ΟΙ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΕΤΙΚΩΝ /ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΘΕΩΡΩ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ, ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ! ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΡΚΕΙ Η 2ΩΡΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΘΕΩΡΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ! (ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ) . ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ . ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ . ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ( ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ) Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ(ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑ) ΣΤΗ Β Η ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1 Η 2 ΩΡΕΣ).ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ! ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:09 | Πάνος Β.

    Σαν μαθητής μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν τόσα αδιάφορα μαθήματα και να μην υπάρχει η Πληροφορική.
    Δηλαδή εγώ που θέλω σχολή Πληροφορικής Θα κριθώ αν είμαι καλός στη Χημεία και όχι στην ΑΕΠΠ;
    Και αν θέλω περισσότερα από ένα πεδία όπως μπορούσα με το παλιό σύστημα τι κάνω;

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:57 | Γιώργος

    Πιστεύω πως το μάθημα της πληροφορικής θα πρέπει να παραμείνει στο λύκειο γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή που κυριαρχεί η μηχανή και η γνώση Η/Υ θεωρώ πως είναι απαραίτητη … και είναι βασικό καθήκον της εκπαίδευσης να το παρέχει

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ Μ.

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ..
    ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΣΤΟΥΣ »ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΝ ΟΧΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ.
    ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ,ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ 17 ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ..
    ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;;
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΑ ΤΟ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ,ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ..
    Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΤΗΤΩΝ
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:21 | Γονέας

    Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν για τους μαθητές που τώρα θα πάνε στη Γ’ Γυμνασίου και όχι σε αυτούς της Α’ Λυκείου!

    Φέτος οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σε όλα τα σχολεία της χώρας ενημερώθηκαν από τους καθηγητές που είχαν αναλάβει το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και από τους Υπεύθυνους των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) για το σύστημα του Γενικού και του Τεχνικού Λυκείου που υπάρχει και έκαναν τις επιλογές τους με βάση αυτό.

    Τώρα καλείτε τους μαθητές αυτούς να βρεθούν σε λίγες μέρες σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον και σε συνθήκες που ούτε οι ίδιοι γνωρίζετε (εκτός και αν ο διάλογος είναι προσχηματικός).

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:15 | IΓιάννης Στερπης

    Επιτέλους η χημεία επανέρχεται στα μαθήματα λυκειου μπήκα στο χημικό μετά απο εξετάσεις της τεχνολογικής κατεύθυνσης και μου πήρε 1 χρόνο να κάλυψω τις ελλείψεις γνώσεις στο Λύκειο. Η πληροφορική έτσι όπως διδάσκεται ειναι άχρηστη στο πανεπιστήμιο σε όλες τις σχολές. Οσο για τους πληροφορικους έτσι κι αλλιώς δίδασκαν μια γλώσσα που είχε στηθεί μόνο για τις εξετάσεις ρήχες γνώσεις καθολα άχρηστες . Το νέο σύστημα ειναι πολύ καλό προχωρειστε.