Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:08 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Απαιτείται η επαναφορά του του μαθήματος της Τεχνολογίας ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:02 | Α.Δ.

    Οι φυσικές επιστήμες νομίζω είναι απαραίτητες στην εκπαίδευση ακόμη και για τους μαθητές που δε θα ακολουθήσουν κάποια σχετική επαγγελματική κατεύθυνση.

    — Στην Α’ Λυκείου αν δεν είναι τρίωρο το μάθημα της φυσικής δεν προλαβαίνεις να κάνεις (και να εξοικειωθούν οι μαθητές) με βασικές έννοιες της φυσικής που χρησιμοποιούν για όλες τις μετέπειτα τάξεις.

    — Στην Γ’ Λυκείου θα μπορούσε να υπάρχει ένα μάθημα γενικής παιδείας με εφαρμογές – χρήσιμες για την καθημερινότητα των μαθητών και αυριανών πολιτών, από όλο το φάσμα των φυσικών επιστημών. Να μην έχουν ακούσει ποτέ πχ τι είναι η ραδιενέργεια?

    Σε ότι έχει να κάνει με τις αναθέσεις τώρα, θεωρώ ότι είναι «περίεργο» να υπάρχει ο κλάδος Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων και να μην έχουν Α’ ανάθεση Φυσική!
    Στις ανάθεση της φυσικής γυμνασίου υπάρχει ανάθεση μέχρι και στους μαθηματικούς να κάνουν φυσική…..αλλά δεν υπάρχει α αναθεση στους Φυσικούς Ρ/Η (ΠΕ12.10)!

    Θα έπρεπε να έχουν πρώτη ανάθεση σε όλες τις Φυσικές Γυμνασίου – Λυκείου.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:00 | Δημήτρης Σκυριανόγλου

    Η κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο αποτελεί φοβερό αναχρονισμό και οπισθοδρόμηση για το Ελληνικό Σχολείο. Δε θα αναφερθώ ξανά στα ήδη γνωστά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την αξία της αλγοριθμικής σκέψης, της εκμάθησης του προγραμματισμού, της ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, της λογικής κτλ. Θα αναφερθώ σε κάποια επιπλέον σημεία που νομίζω αξίζει να τονιστούν:

    1. Η πληροφορική είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν εννοώ το εκπαιδευτικό λογισμικό ή την εκπαιδευτική αξία της επιστήμης (αλγοριθμική σκέψη, λογική κτλ) αλλά το πόσο καλά η επιστήμη αυτή ταιριάζει με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους. Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, προωθεί σύγχρονές διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις όπως η ομαδοσυνεργατική μάθηση, ο εποικοδομισμός κ.α. Πραγματικά δύσκολα μπορώ να βρω εκπαιδευτικό αντικείμενο που να ταιριάζει καλύτερα με αυτές τις διδακτικές μεθόδους από την πληροφορική! Επιπλέον στην πληροφορική ο μαθητής έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δοκιμάσει να φτιάξει ο ίδιος τη λύση ενός προβλήματος στον Η/Υ, να τη δει να λειτουργεί στην πράξη, να τη διορθώσει, να την αλλάξει, να τη βελτιώσει και να τη συνδυάσει με λύσεις άλλων προβλημάτων για να επιλύσει ένα πιο σύνθετο πρόβλημα!

    2. Σε μια χώρα με υποβαθμισμένο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η πληροφορική, με μικρή οικονομική επένδυση, είναι αναμφίβολα ένας τομέας που θα συμβάλει ποικιλότροπα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Και το κράτος τι κάνει; Αντί να επενδύσει σε αυτό καταργεί το μάθημα από το Λύκειο ενώ όπου παραμένουν μαθήματα πληροφορικής υποβαθμίζονται σε μαθήματα χρήσης Η/Υ…

    Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα στο Γενικό Λύκειο, θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα πληροφορικής γενικής παιδείας και στις τρεις τάξεις ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί και το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) τουλάχιστον ως εναλλακτική επιλογή με τη Χημεία στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:50 | Μ.Σ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΤΑΝ Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΘΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΣΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ – ΠΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ(!) – ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ, Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΣ, Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΕΤΕ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΔ 50/1996, ΑΡΘ.16)ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ- ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΕΤΗΣ- ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ -ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚ.ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΦΟΥ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΕΚΕΙ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ -ΑΝ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ- ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Το πρόγραμμα σπουδών του Νέου Λυκείου έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την ενίσχυση του κλάδου ΠΕ04 (Φυσική Χημεία Βιολογία) σε βάρος των Μαθηματικών και της Πληροφορικής. Μέχρι σήμερα η αναλογία των ωρών των Μαθηματικών σε σχέση με τη Φυσική και τη Χημεία στη θετική κατεύθυνση ήταν 1:1 ενώ τώρα γίνεται 8:12 ή 2:3. Πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα, τη στιγμή που παγκοσμίως αναγνωρίζεται η σημασία της καλής μαθηματικής κατάρτισης στην αγορά εργασίας (από κολοσσούς Πληροφορικής και Τεχνολογίας μέχρι και το Business Administration).

    Ακόμα πιο πρωτοφανές βέβαια είναι η απομάκρυνση του Μαθήματος της Πληροφορικής (και ιδιαίτερα του Προγραμματισμού) από το Λύκειο και η αντικατάσταση από το μάθημα της Χημείας (6 ώρες παρακαλώ).

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Χημικούς ή με την Χημεία, την οποία θεωρώ μια από τις κορυφαίες επιστήμες, όμως (όπως και να το δει κανείς) η μεγάλη πλειοψηφία των θετικών σχολών (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνία και ΤΕΙ) έχουν μεγαλύτερη συνάφεια αντικειμένου με την Πληροφορική και τον Προγραμματισμό παρά με τη Χημεία (π.χ., Μαθηματικό, Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, τμήματα Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, κ.λ.π. κ.λ.π.). Δεν μπορώ να καταλάβω, επομένως, γιατί πρέπει να αναγκάζουμε το 70% (και πάνω) των μαθητών της Θετικής κατεύθυνσης να εντρυφήσουν σε ένα μάθημα το οποίο δεν θα ξαναδούν ποτέ στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

    Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό γίνεται για να βγάλουμε στη διαθεσιμότητα τους Πληροφορικάριους, ή επειδή υπάρχουν πολλοί ΠΕ04 που πρέπει κάπως να βολευτούν. Δεν μπορεί να γίνεται τόσο πρόχειρα ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που αποζητά την ανάπτυξη και την καινοτομία.

    Πρόταση:
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να προστεθεί επιπλέον μια κατεύθυνση στην Γ΄ Λυκείου, η οποία θα αφορά τις Θετικές και Τεχνολογικές σχολές και να αλλάξουν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων ώστε να τηρηθεί η αναλογία 1:1.

    Κατεύθυνση Επιστημών Υγείας (Ιατρική κ.λ.π.)
    Βιολογία (8 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Χημεία (6 ώρες)

    Θετική – Τεχνολογική Κατεύθυνση (Θετικές Σχολές, Πολυτεχνεία, ΤΕΙ)
    Μαθηματικά (9 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Πληροφορική (5 ώρες)

    Μια τελευταία παρατήρηση: Στην περίπτωση που η Πληροφορική αφαιρεθεί τελικά από το Λύκειο θα έχουμε επιτύχει μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση, η οποία θα είναι πρακτικά αδύνατο να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι προσλήψεις δεν γίνονται και ότι πολλοί επιστήμονες πληροφορικής θα απομακρυνθούν τελικά από τα σχολεία.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:27 | Χριστοφοριδης Γιαννης

    Καλημέρα σε όλους
    Ελπίζω κάποιος να τα διαβάσει όλα αυτά και να τα λαβεi υπόψη του, διορθώνοντας τις προχειρότητες.
    Θέλω να γράψω πολλά αλλά θα σταθώ σε κάποια σημεία του «νέου» προγράμματος σπουδών.
    Πρώτα από όλα, χρόνια τώρα λέγαμε να μην υπάρχουν μαθήματα ζώνης στο λύκειο γιατί είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Ας μου πει λοιπόν κάποιος πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στην Α λυκείου με 3 ζώνες (ξένη γλώσσα, επιλογή και Project) και 35ώρο πρόγραμμα Π.χ. σε ένα λύκειο με 100+ μαθητές για 2 τμήματα εφαρμογών πληροφορικής χρειαζόμαστε (επειδή πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα λόγω 35ώρου) 2 εργαστήρια πληροφορικής και 4 καθηγητές από 2 ώρες έκαστος. Μην πάω σε 3 τμήματα όπου το πρόβλημα διογκώνεται. Άσε που μπορεί και να χρειαστεί εργαστήριο πληροφορικής και για το μάθημα της τεχνολογίας. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα, πόσο δύσκολο είναι αυτό για τα ΠΥΣΔΕ που πρέπει να στείλουν καθηγητές και για αυτόν που βγάζει πρόγραμμα στο σχολείο.
    Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων το ευλογημένο Project με 6-7 τμήματα, καταλήγει τελικά να γίνει από το σπίτι με 4-5 μαθητές από τους 20 και αντιγραφή- επικόλληση (αλήθεια αυτό θέλουμε να τους διδάξουμε) γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές να το στηρίξουν στο σχολείο πχ υπολογιστές και για τα 7 τμήματα(μην ξεχνάμε το ταυτόχρονα λόγω 35ώρου) , βιβλιοθήκη κτλ.
    Λύση είναι τα επιλογής να γίνουν γενικής παιδείας με αντίστοιχη μείωση των μαθημάτων που έχουν πολλές ώρες στο νέο πρόγραμμα. Δεν θα πειράξει κανέναν να κάνουν τα παιδιά λίγο λιγότερα π.χ. αρχαία, άλλωστε τα έχουν διδαχθεί ή θα μπορούσαν να τα διδάσκονται περισσότερες ώρες στο γυμνάσιο.
    Όσο για το Project λύση, θεωρώ εφικτή, είναι το bring-your-Own-device λύση που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να φέρνει ο μαθητής τον δικό του Η/Υ, tablet και μέσω ασύρματης δικτύωσης να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Φυσικά εξυπακούεται ότι ΠΡΕΠΕΙ να επιμορφωθούν και οι αντίστοιχοι καθηγητές πάνω στην λειτουργία και την φύση του μαθήματος Project.
    Επίσης μέσα στην χρόνια το υπουργείο αύξησε το ωράριο διδασκαλίας με την δικαιολογία ότι δεν θα πάρει αναπληρωτές. Μήπως τώρα όμως, με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των βασικών ειδικοτήτων, φιλολόγων μαθηματικών κτλ, θα αναγκαστεί πάλι να πάρει αναπληρωτές από τους αντίστοιχους κλάδους;;;;;;;
    Θα μειωθούν τα ιδιαίτερα είπαν, εγώ βλέπω ότι θα αυξηθούν και μάλιστα θα αρχίζουν από την Α Λυκείου αφού ο βαθμός θα μετράει για την εισαγωγή στις σχολές.
    Το τελευταίο είναι το πιο παράξενο. Πως είναι δυνατόν ένας μαθητής (ας μην ξεχνάμε για αυτόν γίνονται όλα, έτσι;) που θα πάει να σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός, ηλεκτρολόγος- μηχανικός, πληροφορικός, γενικότερα πολυτεχνικές σχολές και τα αντίστοιχα ΤΕΙ(πρώην 2ο-4ο πεδίο) να δίνει μάθημα χημεία;
    Ας δώσουν τουλάχιστον σε αυτά τα παιδιά την επιλογή Χημεία ή Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (ή ακόμα καλύτερα μόνο Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον).
    Το έχουν αναλύσει σε άλλα σχολεία πολλοί συνάδελφοι και πανεπιστημιακοί, ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμπειρία βασικών γνώσεων προγραμματισμού δυσκολεύονται αφάνταστα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών των σχολών αυτών. Άρα η λύση είναι να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί το μοναδικό μάθημα πληροφορικής (Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον) και να τρέχει οριζόντια το πρόγραμμα σπουδών του λυκείου, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
    Κλείνοντας θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να βγαίνουν προγράμματα σπουδών με βάση συντεχνίες και πόσοι-ποιοι καθηγητών πρέπει να βολευτούν και πόσοι-ποιοι να βγουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Ας βρεθεί κάποιος επιτέλους να δει τι έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία (βλέπε προηγούμενα σχόλια με λόγια της κ.Αρβελερ και του S.Hawking), τι χρειάζεται ο μαθητής και να πράξει αντίστοιχα.
    Έστω και τώρα να διορθωθούν τα παραπάνω και να μην γυρίσουμε πίσω σε ένα πρόγραμμα της δεκαετίας του 80.

    Γιάννης Χριστοφορίδης
    Πληροφορικός
    Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ν.Πέλλας

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:27 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

    ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ( ΣΤΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ). ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ !

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:23 | λευτερης δουκέρης

    Η εξαφάνιση της πληροφορικής από το λύκειο είναι εδώ και χρόνια βασικός πολιτικός σχεδιασμός του υπουργείου παιδείας. Απόδειξη τα σχέδια για το νέο λύκειο που κατά καιρούς υποβλήθηκαν από το 2010 και μετά και είχαν την πρωτοποριακή φιλοσοφία να θέλουν να αφανίσουν την πληροφορική από το λύκειο .

    Εκείνη την περίοδο πλήθος βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης ευαισθητοποιημένοι και κατανοώντας το εκπαιδευτικό ατόπημα υπέβαλαν ερωτήσεις στην βουλή προσπαθώντας να αποτρέψουν το ψηφιακό αναλφαβητισμό μιας ολόκληρης γενιάς.

    Τώρα που είναι κυβέρνηση , σκέφτονται και υποστηρίζουν τα ίδια όπως τότε η είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» δηλαδή άλλα λέμε πριν γίνουμε κυβέρνηση και άλλα εφαρμόζουμε μετά

    Όταν λοιπόν Βουλευτές της τωρινής συγκιβέρνησης είχαν πάρει ανοιχτα θέση υπέρ της διδασκαλίας στο λύκειο και γενικά στην Δευτεροβάθμια , χρειάζεται να επιχειραματλογούμε εμείς ή φτάνει να αναφέρθούμε και να διαβάσουμε τις επερωτήσεις τους;

    Ερωτήσεις (και απαντήσεις) στη Βουλή για το επίμαχο θέμα
    Από τις τότε 14 ερωτήσεις, ενεργοί βουλευτές είναι 10.

    1. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ΝΔ
    2. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΝΔ
    3. Λευτέρης Αυγενάκης, ΝΔ
    4. Σπυρίδωνας-Άδωνης Γεωργιάδης, ΝΔ
    5. Θεόδωρος Καράογλου, ΝΔ
    6. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ΝΔ
    7. Φώτης Κουβέλης, ΔΗΜΑΡ
    8. Νίκος Τσούκαλης, ΔΗΜΑΡ
    9. Γρηγόρης Ψαριανός, ΔΗΜΑΡ
    10. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ΝΔ

    Οι υπόλοιποι δεν εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Οι τρεις της ΔΗΜΑΡ είχαν καταθέσει μαζί την ερώτηση.

    Διδασκαλία πληροφορικής στο νέο πρόγραμμα μαθημάτων του Λυκείου (της βουλευτή Ευγενίας Τσούμανη-Σπέντζα, 12-10-2010) – Απάντηση (15-11-2010)

    Σχετικά με το περίγραμμα του οδηγού σπουδών για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου που τιτλοφορείται ‘Νέο Σχολείο’ (του βουλευτή Νίκου Παναγιωτόπουλου, 13-10-2010) – Απάντηση (29-11-2010)

    Ψηφιακή Τάξη (του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, 14-10-2010) – Απάντηση (3-12-2010)

    Πρόθεση κατάργησης του μαθήματος της Πληροφορικής στο Λύκειο (του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, 18-10-2010) – Απάντηση (15-11-2010)

    Νέα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο (των βουλευτών: Σπυρίδωνα-Άδωνη Γεωργιάδη, Αθανάσιου Πλεύρη, 20-10-2010) – Απάντηση (23-11-2010)

    Απαράδεκτη η κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής (του βουλευτή Θεόδωρου Καράογλου, 20-10-2010) – Απάντηση (29-11-2010)

    Απουσία από το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο της διδασκαλίας των νέων τεχνολογιών (του βουλευτή Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, 21-10-2010) – Απάντηση (23-11-2010)

    Ενίσχυση του μαθήματος Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (των βουλευτών: Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη, Γρηγόρη Ψαριανό, 17-11-2010) – Απάντηση (16-12-2010)

    Κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Λύκειο (του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, 22-11-2010) – Απάντηση (17-12-2010)

    Ανάγκη προώθησης του μαθήματος της πληροφορικής στα σχολεία (της βουλευτή Βόζεμπεργκ Ελισσάβετ, 24-11-2010) – Απάντηση (16-12-2010)

    Αναβάθμιση της πληροφορικής στο νέο σχολείο (της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου, 10-1-2011) – Απάντηση (4-2-2011)

    Η Πληροφορική στο Νέο Ψηφιακό Σχολείο (της βουλευτή Άριας Αγάτσα, 4-2-2011) – Απάντηση (15-2-2011)

    Μετάθεση μαθήματος Πληροφορικής και Ιστορίας από υποχρεωτικά σε επιλογής (του βουλευτή Μιχάλη Γιαννάκη, 18-2-2011)

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:22 | Α.Δ.

    Η Πληροφορική είναι η επιστήμη που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη (αντί να απομνημονεύουν). Θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικά και στις 3 τάξεις του Γενικού Λυκείου, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Η κατάργησή της θα ήταν μια αδιανόητη οπισθοδρόμηση. Ειδικά στη Γ Λυκείου θα έπρεπε να είναι μάθημα κατεύθυνσης και να εξετάζονται πανελλαδικά σ´ αυτό όσοι μαθητές θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σε μια απο τις πολλές σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ειναι απαραίτητες οι γνώσεις Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού Η/Υ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:10 | Ιουλία

    Πρέπει να μπουν και βασικά μαθήματα πληροφορικής όπως ο προγραμματισμός δεδομένου ότι είναι απαραίτητα και διδάσκονται στις ανώτατες σχολές
    Επιπλέον ο μαθητής που σκέφτεται να διαλέξει τμήμα Πληροφορικής στις Ανώτατες σχολές μπορεί να αποφασίσει πιο σωστά γνωρίζοντας το αντικείμενο

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:06 | Λεωνίδας Μποντίλας Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Τρικάλων

    Η συνεχής αύξηση της χρήσης των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών θέτει πολύ σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς της οργάνωσης και διαχείρισης της πληροφορίας, της διαμεσολάβησης των ψηφιακών τρόπων μετάδοσης της γνώσης, της οργάνωσης και του καταμερισμού της εργασίας, της επικοινωνίας από απόσταση κτλ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του όγκου των γνώσεων και τη γρήγορη παλαίωσή τους προσδίδει μια ιδιαιτερότητα στο μάθημα της Πληροφορικής και παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσής του με όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα. Προσφέρεται συνεπώς για την κατεξοχήν εφαρμογή διαθεματικών και διεπιστημονικών δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται η ολιστική προσέγγιση της γνώσης και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο σχολικός χρόνος.
    Με το μάθημα της Πληροφορικής οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων που έχουν ως σκοπό την καλλιέργεια δεξιοτήτων μεθοδολογικού χαρακτήρα (επεξεργασία δεδομένων, σχεδιασμός και υλοποίηση αλγορίθμων, μοντελοποίηση λύσεων, προγραμματισμός υπολογιστών, δημιουργικότητα και καινοτομία) και δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου (διερεύνηση, κριτική και αναλυτική σκέψη, συνθετική ικανότητα, ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας).
    Η τόσο σημαντική συμβολή της Πληροφορικής στην ανάπτυξη των μαθητών οδηγεί στην πεποίθηση ότι η διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, η δε αφαίρεση της θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για το μέλλον τους.

  • 18 Αυγούστου 2013, 10:57 | Νάντια

    Η αναβάθμιση της πολιτειακής παιδείας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την παροχή ολοκληρωμένης παιδείας και αγωγής στους μαθητές,αλλά και για την ίδια την κοινωνία που χρειάζεται ενεργούς Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το αντίδοτο σε μία κοινωνική κρίση που οξύνεται μέρα με τη μέρα είναι και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτών.Ζητούμε την πολιτειακή παιδεία ως βασικό μάθημα κορμού σε Γυμνάσιο,Λύκειο,ΕΠΑΛ από τους καθηγητές Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και όχι από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων σε β΄ή γ΄ανάθεση που απλά συμπληρώνουν το ωράριό τους.Ευχαριστώ

  • 18 Αυγούστου 2013, 10:18 | Αθηνα Τραψιώτη

    Οι σκοποί της εκπαίδευσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή. Ωστόσο υπάρχουν (μεταξύ άλλων) κάποιοι γενικώς κοινά αποδεκτοί σκοποί όπως η ανάπτυξη της ευφυΐας και της κριτικής σκέψης των νέων, ο εφοδιασμός τους με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωση, την κοινωνικοποίηση και τη συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Υπό το πρίσμα αυτό η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τον κοινωνικό της περίγυρο και τις εκάστοτε οικονομικοπολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες.
    Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία η Ευρώπη τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας:
    «Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών έχουν καίρια σημασία για πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ενεργός χρήση των ΤΠΕ συχνά βελτιώνει τις ατομικές προοπτικές εργασίας, πληροφόρησης ή κοινωνικών σχέσεων.
    Οι ΤΠΕ βοηθούν στην επίτευξη σημαντικών εξελίξεων στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην υγειονομική περίθαλψη ή στην εκπαίδευση, συμβάλλουν κατά πολύ στην αύξηση της παραγωγικότητας και δημιουργούν πολλές επιχειματικές ευκαιρίες…»
    (βλ. Επιτρ. Ευρωπαικών Κοινοτήτων, Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας)
    Ιδιαίτερα σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, η πληροφορική είναι απαραίτητη για τους μαθητές του Λυκείου ως μάθημα γενικής παιδείας (Α΄ και Β΄ Λυκείου) και ως μάθημα κατεύθυνσης (Γ’ Λυκείου). Με τον τρόπο αυτό α) επιτυγχάνεται ο ψηφιακός αλφαβητισμός των νέων (η Ελλάδα ακόμη υστερεί στην ψηφιακή σύγκλιση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) και β) οι υποψήφιοι για σχολές Πληροφορικής μπορούν καλύτερα να προετοιμαστούν για τα υψηλού επιπέδου προγράμματα των Ελληνικών ΑΕΙ και να αποτελέσουν στο μέλλον έναν ισχυρό παραγωγικό και ανταγωνιστικό πόλο

  • Ελπίζω όσοι σχεδιάζετε το νέο λύκειο να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παρακάτω:

    1) Τις θέσεις για το Νέο Λύκειο τις οποίες παρέδωσαν στον υπ. Παιδείας οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής

    2) Τις θέσεις των επιμορφωτών πληροφορικής β’ επιπέδου σχετικά με το σχέδιο του Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου

    3) Το άρθρο «Η Πληροφορική στο Σχολείο: Ενα μάθημα σε κίνδυνο;» του Βασίλη Δαγδιλέλη πανεπιστημιακού

    4) Το άρθρο που υπογράφουν γνωστοί πανεπιστημιακοί για την Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο

    5) Την έκθεση με τίτλο «Informatics education:
    Europe cannot afford to miss the boat»

  • Στο Γενικό Λύκειο υποστηρίζω την ύπαρξη μαθημάτων Πληροφορικής ως μαθήματα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις καθώς και μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο στα μαθήματα προσανατολισμού, ώστε να οι μαθητές/τριες να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε τμήματα Πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η κατάργηση της επιστήμης της Πληροφορικής στο Λύκειο δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των μαθητών/τριών αφού ένα μεγάλο ποσοστό τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας είναι σχολές Πληροφορικής. Φανταστείτε πρωτοετείς φοιτητές του Μαθηματικού ή του Φυσικού Τμήματος οι οποίοι δε θα είχαν διδαχθεί τα αντίστοιχα μαθήματα, Μαθηματικά και Φυσική!

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 23 ΑΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο του μηχανογραφικού που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 143 ΑΕΙ (Ποσοστό 16%). Υπάρχουν 31 ΤΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 100 ΤΕΙ (Ποσοστό 31%).

    Υπάρχουν 54 σχολές στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 243 σχολών (Ποσοστό 22,2%). Δηλαδή, 1 στις 5 σχολές του μηχανογραφικού των μη ιατρικών σχολών σχετίζεται άμεσα με την Πληροφορική και αρκετές έμμεσα. Οι εισακτέοι αυτών των σχολών δεν θα πρέπει να εξετάζονται οπωσδήποτε σε μαθήματα πληροφορικής πριν εισαχθούν;

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:59 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ως Έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι το μέλλον αυτής της χώρας στηρίζεται στα παιδιά και γενικά στην παιδεία της, αλλά και συγχρόνως ως πατέρας που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του, θα ήθελα να σας εκφράσω τις σκέψεις μου, οι οποίες είναι και σκέψεις μιας μεγάλης μερίδας πολιτών. Συγχαρητήρια που επιτέλους υπάρχει ένας Υπουργός που αναγνωρίζει ως σημαντικό μάθημα την πολιτική παιδεία βάζοντας το μάλιστα και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ζούμε όλοι σε μια κοινωνία με όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα, αλλά και σε μια πατρίδα που γέννησε την δημοκρατία και στην πραγματικότητα ο νέος μας δεν μαθαίνει για την αξία της, για τους πολιτικούς θεσμούς, για το πόσο σημαντικό είναι κάποιος, ανεξαρτήτου ειδικότητας και επιστήμης, να είναι ενεργός πολίτης. Ο νέος μέχρι σήμερα δεν είχε την δυνατότητα να μάθει και να του γίνει βίωμα να αγαπάει την πατρίδα του, να σέβεται την δημοκρατία και να αναγνωρίζει την αξία της, τα δικαιώματα που του παρέχει η πολιτεία, να γνωρίζει τους διεθνείς οργανισμούς, κ.α. Είχαμε όμως την απαίτηση να σέβεται τους θεσμούς του κράτους και να υπακούει στους νόμους. Αποφοιτούν από το σχολείο γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα πάνω στους πολιτικούς θεσμούς διότι τα μαθήματα πολιτικής παιδείας θεωρούνταν δευτερεύουσας σημασίας. Σε πολλές περιπτώσεις διδάσκονταν από εκπαιδευτικούς που δεν γνώριζαν το αντικείμενο αλλά το δίδασκαν ως β΄ ανάθεση,για συμπλήρωση ωραρίου ακόμη και στο λύκειο. Πιστεύοντας ότι πάνω από όλες τις επιστήμες το νέο σχολείο θα πρέπει επιτέλους να εκπαιδεύει ενεργούς πολίτες, θεωρώ επιβεβλημένο τέτοια μαθήματα όπως η πολιτειακή παιδεία να διδάσκονται καθαρά από ειδικούς ανθρώπους όπως οι πολιτικοί επιστήμονες και να μην γίνει πάλι ένα μάθημα για συμπλήρωση ωραρίου από άλλους μη συναφής κλάδους.

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:50 | Βρυσούλη Νικόλ

    Σκέψεις για το Λύκειο
    Δυστυχώς βλέπω έναν σχεδιασμό που κάνει το Λύκειο μη ελκυστικό για τους περισσότερους μαθητές. Λίγα γνωστικά αντικείμενα με πολλές ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα και πολλά γνωστικά αντικείμενα να λείπουν.
    Το Λύκειο θα έπρεπε να διδάσκει Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Τεχνολογία, Οικονομία, Ιστορία (Ελληνική και Ξένη), Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Μουσική, Χορό, Καλλιτεχνικά, Θέατρο, Κοινωνικές Επιστήμες και Πολιτική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Φιλοσοφία, θρησκευτικά, Λογική, Ξένες Γλώσσες, ισότιμα ως προς την αξία τους και σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως.
    Να είναι ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές θα επιλέγουν επί μέρους γνωστικά αντικείμενα με βάση τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους και όχι με το αν θα τα χρειαστούν για την Εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
    Ένα σχολείο που θα είναι ανοιχτό στη κοινωνία. Που οι μαθητές θα χαίρονται να πηγαίνουν σε αυτό και μετά τη λήξη των μαθημάτων για δραστηριότητες, προγράμματα και εκδηλώσεις. Σχολικές Βιβλιοθήκες ανοικτές στο κοινό.
    Να επιλέγουν π.χ. στη μουσική αν το μουσικό όργανο που θα μάθουν είναι το πιάνο ή το τσέλο κλπ , στη Φυσική Αγωγή αν θα κάνουν κολύμβηση, στίβο ή το τζούντο κλπ, στο χορό αν θα είναι μοντέρνος ή κλασσικός κλπ. Να μην είναι τα αντικείμενα αυτά προσιτά μόνο για λίγους.
    Ένα σχολείο στο οποίο δεν θα επαναλαμβάνεις τα γνωστικά αντικείμενα με τα ίδια αναλυτικά προγράμματα ξανά και ξανά.
    ‘Ένα σχολείο στο οποίο το project να συμπεριλαμβάνεται ως μέθοδος διδασκαλίας που είναι, ενταγμένο σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όχι σαν ιδιαίτερο μάθημα. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος αξιολόγησης πολλών γνωστικών αντικειμένων.
    Ένα σχολείο το οποίο δεν θα σε προετοιμάζει για το Πανεπιστήμιο αλλά θα σε προετοιμάζει για τη ζωή παρέχοντας στα παιδιά της χώρας γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες.
    Οι έννοιες του Εθελοντισμού, της Δημοκρατίας, των Κοινωνικής ευθύνης και η Διαπολιτισμική εκπαίδευση να έχουν σημαντική θέση στο Αναλυτικό Πρόγραμμα.
    Η προετοιμασία για το πανεπιστήμιο να γίνεται μετά το λύκειο σε τμήματα προπαρασκευής γι αυτό. Το Πανεπιστήμιο να βάζει κριτήρια εισαγωγής τα οποία να είναι οι βαθμοί σε κύρια γι αυτό μαθήματα σε πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και μόρια από άλλες δεξιότητες των μαθητών όπως ο εθελοντισμός, συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα κ.ά.

    Νικόλ Βρυσούλη
    Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:37 | Γιάννης Γ.

    Αν θέλουμε σαν κράτος να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν οι επόμενες γενιές θα πρέπει να υπάρχει η διδασκαλία της αλγοριθμικής (προγραμματισμού) η οποία δίνει στους διδασκόμενους την κριτική σκέψη την οργάνωση και την δημιουργική επίλυση προβλημάτων.
    Θα έπρεπε να πάμε την διδασκαλία της ΑΕΠΠ ένα βήμα μπροστά και όχι πίσω. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ξεκινάει ο μαθητής στην Β’ Λυκείου με procedural programing και να συνεχίζει στην Γ’ Λυκείου με object oriented programing.

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:09 | Βαγγέλης

    Παρακαλώ όλους και πρώτα από όλους τον κ. Υπουργό να αφιερώσετε 15 λεπτά από το χρόνο σας και να δείτε την εξαιρετική ομιλία του Κεν Ρομπινσον, που περιγράφει πώς μπορούμε να βγούμε από την εκπαιδευτική Κοιλάδα του Θανάτου που αντιμετωπίζουμε και πώς να γαλουχήσουμε τις νεότερες γενιές μέσα σ’ ένα κλίμα δυνατοτήτων.

    http://www.ted.com/talks/ken_robinson_how_to_escape_education_s_death_valley.html

    (επιλέξτε ελληνικούς υπότιλους)

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:02 | Μαρία Μανουρά

    Σύνδεση του μαθήματος των Αγγλικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
    Σύνδεση της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
    Δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας (γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).
    Τα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται στο κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων.

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:38 | Φώτης Ε. Αλεξάκος

    Όταν στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 52 Τμήματα Πληροφορικής στην Τριτοβάθμια και όταν σχεδόν σε ΌΛΑ τα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν μαθήματα Αλγοριθμικής, είναι, αν όχι ύποπτο, τουλάχιστον ΠΑΡΑΛΟΓΟ να μην διδάσκεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και εκτενώς η Πληροφορική (ως Προγραμματισμός π.χ.) στο -λεγόμενο- «Νέο» Λύκειο (το οποίο όμως πάει να γίνει παμπάλαιο). Δυστυχώς.
    Κι αυτά τα γράφει κάποιος που διδάχθηκε Χημεία ως υποψήφιος (επιστήμη που αγαπώ ακόμα και σέβομαι πάρα πολύ), αλλά δεν την συνάντησε (την Χημεία) ποτέ ξανά στις σπουδές του.
    Προσοχή: Όχι Πληροφορική αντί Χημείας! Να διαλέγουν οι μαθητές: Χημεία ή Πληροφορική. Αυτός που θέλει να γίνει -ας πούμε- Βιολόγος ή Χημικός Μηχανικός, είναι λογικό να προτιμήσει Χημεία. Ο μαθητής που θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρονικός Μηχανικός ή Μηχανικός Λογισμικού ας πούμε, δεν είναι λογικό να μπορεί να επιλέξει Πληροφορική ;
    Ιδίως όταν -πρόσφατα- έχουμε αναδείξει ως χώρα τόσα ταλέντα στην Επιστήμη των Υπολογιστών; (Ενδεικτικά: Ιωσήφ Σηφάκης: Βραβείο Turing. Χαράλαμπος Ιωάννου: Μαθητής βραβευμένος απ’ την Google κλπ.)
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27200&subid=2&pubid=112928273
    http://www.googlesciencefair.com/en/2013/

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:27 | Μιχάλης Σιωράς

    Το σύγχρονο Λύκειο έρχεται και η πληροφορική φεύγει; Η κατάργηση μαθημάτων Πληροφορικής στο Λύκειο αποτελεί οπισθοδρόμηση και όχι εκσυγχρονισμό.
    Από το 1980 έως και σήμερα η Πληροφορική τροφοδοτεί παγκοσμίως την ανάπτυξη ενώ μέσω των μαθημάτων της Πληροφορικής οι μαθητές μπορούν να λειτουργούν και να διαχειρίζονται την πολύπλευρη Διαδικτυακή γνώση, και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, το συνεργατικό πνεύμα και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, στοιχεία που καθορίζουν ποιοτικά τη συμμετοχή των μαθητών – και νέων ενηλίκων πολιτών στην Κοινωνία της Γνώσης και την εργασία σήμερα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:25 | Σοφία Καρούκη

    Μέσω των μαθημάτων της Πληροφορικής οι μαθητές αποκτούν ικανότητες δημιουργικής, αλγοριθμικής, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης καθώς και ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η διδασκαλία μαθημάτων πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και του μαθήματος Α.Ε.Π.Π. για την εισαγωγή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε τμήματα Πληροφορικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνάδει απόλυτα με το ύφος του νέου σχολείου και του σκοπού του (Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών).

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ Φ.

    Είναι δυνατόν να εξαφανίζεται η διδασκαλία της Πληροφορικής (αλγοριθμικής) από το «Νέο Λύκειο», τη στιγμή που αποτελεί βασικό επιστημονικό αντικείμενο για πάνω από 40 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ?

  • 18 Αυγούστου 2013, 07:53 | Αικατερίνη Χατζηφωτεινού

    H Πληροφορική είναι Επιστήμη και όχι δεξιότητα. Μέσα από τη διδασκαλία του Προγραμματισμού σε όλες τις μορφές του, καλλιεργείται ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης, που είναι απαραίτητο εφόδιο για τον πολίτη του αύριο. Όχι μόνο για να μπορεί να ανταποκριθεί σε εργασιακές απαιτήσεις, αλλά κυρίως για να είναι σε θέση να επιλύει προβλήματα στην καθημερινή του ζωή.

    Σε μία Παιδεία που κοιτάζει το μέλλον, είναι αδιανόητο να μην αποτελεί η Πληροφορική θεμελιώδη λίθο σε όλες τις βαθμίδες της.

    Αικατερίνη Χατζηφωτεινού (Ph.D., M.Sc.)
    Επιμορφώτρια Καθηγητών Πληροφορικής Β’ Επιπέδου

  • Είναι εμφανής η έλλειψη της Τεχνολογικής Συνιστώσας μετά την κατάργηση από το ΓΕΛ του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης

  • 18 Αυγούστου 2013, 07:14 | Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

    Είναι εμφανής η έλλειψη της Τεχνολογικής Συνιστώσας της Γενικής γνώσης,μετά την κατάργηση από το ΓΕΛ του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης

  • 18 Αυγούστου 2013, 06:49 | Δημήτρης Ανδρέου

    Καλησπερα,

    Η συγκεκριμενη αναθεωρηση ειναι ενα μεγαλο βημα προς τα πισω, και ο κοσμος προχωραει χωρις να περιμενει τους Ελληνες.

    Αν αποσυρθει ο προγραμματισμος απ’ το Λυκειο, λυπαμαι τους σημερινους μαθητες Γυμνασιου και Λυκειου. Θα τους λειπουν οι βασεις για να ανταγωνιστουν τεχνολογικα αυριο, σε μια ολοενα και πιο παγκοσμιοποιημενη οικονομια, τον Ινδο, τον Κινεζο, τον Ρωσο, τον Γερμανο, τον Ισραηλινο, τον Πολωνο, τον Σκανδιναβο, ακομα και τον Αμερικανο. Ολοι αυτοι ξερουν πολυ καλα τον ρολο της Πληροφορικης, και επενδυουν σ’ αυτην εντατικα, και εμεις θα αφηνουμε τα παιδια μας να πορευτουν ξυπολητα σ’ αυτον τον κοσμο.

    Αντ’ αυτου, ισως καποιοι επιλεξουν το μαθημα επιλογης στην Α’ Λυκειου…και μαθουν πώς να χρησιμοποιουν… word. Τραγικο. Πραγματικα αφηνουμε τα παιδια ξυπολητα.

    Οσο υποβαθμιζουμε την Πληροφορικη στο σχολειο, τοσο μικροτερη εκπροσωπηση Ελληνων θα υπαρχει σε τεχνολογιες αιχμης ανα την υφηλιο. Και τοσο μικροτερος τεχνολογικος τομεας, και αναπτυξη, θα υπαρχει στον εγχωριο τομεα. Τοσο απλα. Ειναι θεμα προτεραιοτητων, αλλα μαλλον το να εχουν αυριο οι νεοι μας ποιοτικοτερες δουλειες, δεν ειναι προτεραιοτητα. Ισως μια παιδεια που μοιαζει σχεδιασμενη προ 30κονταετιας να ειναι βολικη για μερικους.

    Ευελπιζω ο συντακτης του σχεδιου να αναθεωρησει και να μη χαθει ουτε μια χρονια με αυτο το προγραμμα. Ηδη η νεα γενια ειναι φορτωμενη με απειρες αμαρτιες των παλαιοτερων, ας μη φορτωθει με ακομα μια.

    Με τιμη,
    Δημητρης Ανδρεου

    Μηχανικος Λογισμικου
    Google Inc.
    Mountain View, California

  • 18 Αυγούστου 2013, 03:36 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    1. Η «ΕΠΙΣΤΗΜΗ» της Βιολογίας, δηλαδή της ΖΩΗΣ, μαζύ με τις ομοειδείς-συναφείς σ΄αυτήν (π.χ. Βιοτεχνολογία, Φυσιολογία, Γενετική, Μοριακή, Οικολογία, Μικροβιολογία, Βοτανική κ.λ.π.) θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλες της τάξης Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και Τεχνικού Λυκείου σε 2ωρη βάση κατ΄ ελάχιστο.
    Πέρα από το γεγονός των γνώσεων που προσφέρει για το ίδιο μας το σώμα, για τους άλλους οργανισμούς -φυτά, ζώα, μικροοργανισμούς-, τις σχέσεις μεταξύ τους, την κάθε αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον κ.ά., μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των εφήβων καθορίζοντας στάσεις και συμπεριφορά σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως: α. η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης (π.χ. σε σχέση με κάθε είδους ρύπανση) και η αγάπη για το περιβάλλον και τους άλλους οργανισμούς (φυτά ή ζώα) και συνακόλουθα η προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. σε σχέση με πυρκαγιές, ανακύκλωση, αναδασώσεις), β. ο σεβασμός της διαφορετικότητας (θρήσκευμα, φυλή, φύλο, δυνατότητες, ικανότητες, πεποιθήσεις κ.λ.π.), γ. η υιοθέτηση επιλογών που έχουν σχέση τόσο με την ατομική όσο και με την δημόσια υγεία και υγιεινή (προφύλαξη μολύνσεων, επιδημίες, εμβολιασμοί, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη, αλκοόλ, ναρκωτικά, διατροφή, κάπνισμα, ηλιοθεραπεία κ.ά.), δ. η εξοικείωση με απλά καθημερινά περιστατικά και η προσφορά πρώτων βοηθειών (τραυματισμοί, λιποθυμίες, θλάσεις, κράμπες, αιμορραγίες κ.λ.π.) και επομένως η καλλιέργεια πνεύματος συμπαράστασης, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.
    Οι γνώσεις που αφορούν τις λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά τόσο στην μείωση των ασθενειών όσο και των υπέρογκων δαπανών για την διατήρηση της υγείας (χρήση φαρμάκων, παραιατρικές εξετάσεις, νοσηλείες, θεραπείες κ.ά.).
    Γνώσεις που αφορούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην κατανόηση της διαφορετικότητας της συμπεριφοράς, αλλά και των άλλων ανώτερων πνευματικών λειτουργιών όπως η συνείδηση και η μάθηση. Έτσι, μπορεί να εφαρμόζονται ασκήσεις βελτίωσης της μνήμης οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά τους μαθητές στις επιδόσεις τους.
    Τέλος, είναι αυτονόητα απαραίτητη η πανελλαδική εξέταση στη Βιολογία, και καθόσον είναι ένα από τα 2 πιό επιτυχημένα πανελλαδικά μαθήματα, κάθε χρόνο από το 2000 έως σήμερα, σε επιδόσεις άνω του 15 (50-70%) και ταυτόχρονα ευρύτατης αποδοχής (επιλέγεται περίπου από το 35-40% των υποψηφίων ανεξαρτήτως κατεύθυνσης) επομένως είναι ευρέως αγαπητό παρότι σε λίγες τάξεις και μονόωρο και διδάχθηκε συνολικά μόνο 6-7 ώρες στη σχολική ζωή (λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο εξεταζόμενο ή μη μάθημα, το ίδιο ή λιγότερο επιτυχημένο)

  • 18 Αυγούστου 2013, 02:01 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Φ.

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΒΑΣΙΚΕΣ
    ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΠΩΣ ΓΛΩΣΣΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
    17ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΙΕΣ ΔΕΝ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ
    ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥΣ..
    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ..
    ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ,ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ..
    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ;;
    ΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑ,ΟΜΩΣ ΤΑ 2 ΑΥΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 3ο ΚΑΙ 4ο ΕΤΟΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ..
    Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ..
    ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ Η ΧΗΜΕΙΑ..
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ‘Η ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ’

  • 18 Αυγούστου 2013, 01:37 | Παναγιώτης Μ.

    Είναι απαράδεκτο να καταργείται η Πληροφορική από το Λύκειο. Ως καθηγητής πληροφορικής ο οποίος πέρασα με τις δέσμες (Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία), δυσκολεύτηκα αρκετά τον πρώτο χρόνο της σχολής στον προγραμματισμό, επειδή δεν είχαμε διδαχτεί στο Λύκειο καθόλου την έννοια της αλγοριθμικής σκέψης, αλλά και δεν είχαμε υπολογιστές στα σπίτια μας.
    Ως μαθητής τότε ήθελα να ασχοληθώ με την πληροφορική αλλά δεν υπήρχαν τα μέσα για να το κάνω. Τώρα που υπάρχουν τα μέσα στα σχολεία αλλά και στα σπίτια μας, οι υπολογιστές δεν αξιοποιούνται με ορθό τρόπο. Η πληροφορική δεν είναι μόνο word και excel.
    Το κυριότερο είναι οι μαθητές να μάθουν να σκέφτονται, να επιλύουν προβλήματα και να χρησιμοποιούν σωστά τον υπολογιστή τους.
    Με μικρό κόστος το κράτος μπορεί να επενδύσει στην πληροφορική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας καθώς με ορθή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έρθει ανάπτυξη στον τόπο.
    Ως νέος καθηγητής με το «Νέο Λύκειο» δεν μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω τις γνώσεις μου στους μαθητές με ένα δίωρο μάθημα επιλογής στην ‘Α Λυκείου. Φαντάζομαι οι περισσότεροι μαθητές θα επιλέξουν το συγκεκριμένο μάθημα, αλλά λόγω ότι στα περισσότερα λύκεια υπάρχουν δυο καθηγητές, θα μπορούν να δημιουργηθούν maximum μόνο 2 τμήματα, δηλαδή 2 δίωρα (λόγω των 35 ωρών δεν μπορούν να δημιουργηθούν άλλα τμήματα σε άλλες μέρες.Τα μαθήματα επιλογής θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα). Οι υπόλοιποι μαθητές προφανώς θα επιλέξουν κάποιο μάθημα που δεν θα τους αρέσει.

    Πρότασή μου είναι να υπάρχει ένα μάθημα γενικής παιδείας στην Α’ Λυκείου. Ενα μάθημα επιλογής και ένα μάθημα κατεύθυνσης εισαγωγής στον προγραμματισμό στη Β’ Λυκείου και στη Γ΄ Λυκείου ένα μάθημα επιλογής και ένα μάθημα κατεύθυνσης που θα εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο (για τις θετικές και τεχνολογικές σχολές που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον προγραμματισμό, οι οποίες είναι πάρα πολλές).

  • 18 Αυγούστου 2013, 01:21 | Νικόλαος Παππούς

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2013

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    Στο Σχέδιο Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο έχει ήδη δοθεί για δημόσια διαβούλευση από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 21 Αυγούστου, και ειδικότερα στο Άρθρο 2 – Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – σελ. 2, 3 και 4, αναγράφονται στα νέα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Γενικού Λυκείου, μόνο η Αγγλική και η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική, Γερμανική).

    Σύμφωνα με το παρόν Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση περί τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, καταργείται η δεύτερη ξένη γλώσσα (Ιταλική, Ισπανική) από τα νέα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Γενικού Λυκείου.

    Η Ιταλική και η Ισπανική γλώσσα, όπως και η Γαλλική και Γερμανική γλώσσα, εξετάζονται ως ειδικά μαθήματα στις πανελλαδικές για την εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ και του Ε.Κ.Π.Α, στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α και μέχρι πρότινος στην υπό συγχώνευση με την Ειδίκευση Μετάφρασης και Διερμηνείας του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2013 (ΦΕΚ 119-Α’), Ειδίκευση Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Διδακτικής της ως Ξένης.

    Η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική) περιλαμβάνονται στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, το οποίο επιχειρεί να συνδέσει την πιστοποίηση γνώσης της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), σύμφωνα με την 6βαθμη κλίμακα γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή με τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) κατά επίπεδα γνώσεων στο σχολείο.

    Συνεπώς, o επιχειρούμενος διαχωρισμός μεταξύ της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής) και της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) στο διδακτικό αντικείμενο της δεύτερης ξένης γλώσσας στα νέα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Γενικού Λυκείου, καθίσταται αβάσιμος, δεδομένου ότι η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική) περιλαμβάνεται ως διδακτικό αντικείμενο στα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου.

    Από το σχολικό έτος 2011 – 2012, με την εισαγωγή της προϋπόθεσης ύπαρξης εκπαιδευτικού με οργανική θέση για τη διδασκαλία του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) που θα διδάσκονται οι μαθητές στην υπ’ αρ. 71103/Γ2/24-06-2011 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1575) του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ, έχουν σταματήσει να προσλαμβάνονται αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής και έχει ανασταλεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια), δεδομένου ότι δεν υφίσταται εκπαιδευτικό προσωπικό με οργανική θέση ανά την επικράτεια στους νεοσύστατους κλάδους ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής, εκτός των ελάχιστων 31 καθηγητών Ιταλικής.

    Ερωτηματικό αποτελεί ως προς την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, της αρχής της χρηστής διοίκησης, της αρχής της ισότητας, της αρχής της αμεροληψίας και της αρχής της καλής πίστης, η εισαγωγή της προϋπόθεσης ύπαρξης εκπαιδευτικού με οργανική θέση στις Υπουργικές Αποφάσεις για τη διδασκαλία του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), δεδομένης της ύπαρξης εκπαιδευτικού προσωπικού με οργανική θέση ΜΟΝΟ στους κλάδους ΠΕ 05 Γαλλικής και ΠΕ 07 Γερμανικής και συγκεκριμένα 3.163 υπηρετούντων εκπαιδευτικών Γαλλικής και 1.744 υπηρετούντων εκπαιδευτικών Γερμανικής ανά την επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως τη χρονική περίοδο 30 – 07 – 2012, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε άρθρο του δημοσιογράφου Μιχάλη Νοβολιανίτη, στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ στις 6 Αυγούστου του 2012.

    Σε κανένα άλλο διδακτικό αντικείμενο που περιλαμβάνεται στα ωρολόγια προγράμματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου δεν έχει εισαχθεί η προϋπόθεση ύπαρξης εκπαιδευτικού με οργανική θέση, ως κριτήριο για τη διδασκαλία του στους μαθητές.

    Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α αν και υπήρξε εξαρχής θετικά διακείμενη, ως προς την κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης εκπαιδευτικού με οργανική θέση για τη διδασκαλία του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), διατηρώντας την στην ισχύουσα υπ’ αρ. 14302/Γ2/09-02-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 253) και για το σχολικό έτος 2013 – 2014, δεν αναγνωρίζει για δεύτερο συνεχές σχολικό έτος (2012 – 2013, 2013 – 2014) το, συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα των εν δυνάμει αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών Ιταλικής και Ισπανικής στην εργασία, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, μέσω της Εγκυκλίου Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, καλεί το εκπαιδευτικό προσωπικό των νεοσύστατων κλάδων ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του για να ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων.

    Όσον αφορά τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, παρόλο που έχει εκπονηθεί Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για όλες τις Ξένες Γλώσσες από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο οποίο εμπεριέχεται η διδασκαλία του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) και για τις τρείς βαθμίδες της Σχολικής Εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, – Οριζόντια Πράξη», με κωδικό MIS 295450 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Υποέργου 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό «Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων», το ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α μέχρι στιγμής δεν μελετά την εισαγωγή της Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας, ως δεύτερης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την απάντηση στην ερώτηση με αριθ. πρωτ. 3360/24-10-2012, ενώ σε προγενέστερες απαντήσεις στις ερωτήσεις με αριθ. πρωτ. 11553/15-06-2010 και 5495/2-2-2010, αναφέρεται αντίστοιχα ότι: Επανεξετάζεται η εισαγωγή της Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, ως γλωσσών επιλογής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης των Ωρολογίων και Αναλυτικών Προγραμμάτων – Η Ισπανική και Ιταλική γλώσσα είναι από τις σημαντικότερες γλώσσες στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι στις προθέσεις μας η αναβάθμιση της διδασκαλίας τους.

    Εν αντιθέσει με την απουσία προσφοράς της διδασκαλίας και της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με την Πράξη (Εφαρμογή Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) του Μέτρου 2.2 του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Γ’ ΚΠΣ), η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική, Γερμανική) εισήχθη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) με την υπ’ αρ. Φ.12/773/77094/28-07-2006 Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 1139/2006) και συστάθηκαν κλάδοι εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 05 Γαλλικής και ΠΕ 07 Γερμανικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπ’ αρ. 50200/Δ1/04-05-2012 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ B’ 1493/2012).

    Εδώ προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:

    1) Η αποδέσμευση και η χρήση των κοινοτικών πόρων του Γ’ ΚΠΣ αφορά ΜΟΝΟ τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής), ή συμπεριλαμβάνει και τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής);

    2) Η επίτευξη της σπειροειδoύς κατάκτησης της γλώσσας και η διασφάλιση της συνέχειας στην εκμάθησή της, μέσω της εισαγωγής του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο, αφορά ΜΟΝΟ τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής), ή συμπεριλαμβάνει και τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής);

    Ομοίως, η (Α.Π.10249/1-7-2009) με Kωδικό 45 για υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», του οποίου οι πόροι προέρχονται κατά το υψηλότερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συμπεριέλαβε ως δικαιούχους τους κλάδους ΠΕ 05 Γαλλικής και ΠΕ 07 Γερμανικής στην Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη, ενώ οι κλάδοι ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής δεν συμπεριελήφθησαν στο εν λόγω Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, παρόλο που υπήρχε ειδική μνεία ότι στο φυσικό αντικείμενο της πρότασης θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την επέκταση σε επιπλέον κλάδους ειδικοτήτων εκπαιδευτικών.

    Όσον αφορά το προαναφερθέν Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, στην απάντηση στην ερώτηση με αριθ. πρωτ. 3360/24-10-2012 αναφέρεται ότι: εφόσον καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες (ανάπτυξη υποδομών κ.λ.π.) για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου για εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα, με κατάλληλη τροποποίηση του ΤΔΕ της Πράξης και την αντίστοιχη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, να προστεθούν και οι κλάδοι ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας.

    Επιπλέον, προκαλεί εύλογη απορία η μη υπαγωγή και των κλάδων εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής στο άρθρο 11 του Ν.3848/2010 για την Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση, δηλαδή στην ισχύουσα Νομοθεσία Επιλογής Στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι αφενός στο εν λόγω άρθρο περιλαμβάνονται οι κλάδοι εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 05 Γαλλικής και ΠΕ 07 Γερμανικής και αφετέρου η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα που τέθηκε από τις ερωτήσεις με αριθ. πρωτ. 4077/19-11-2012 και 7918/04-03-2013.

    Όσον αφορά τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής για τα γνωστικά αντικείμενα της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας στη Δημόσια Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), είναι χαρακτηριστική η απάντηση στην ερώτηση με αριθ. πρωτ. 3360/24-10-2012: δεν έχουν συγγραφεί βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, ούτε CD – ROM για την Ιταλική ή Ισπανική γλώσσα, διότι στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν υπηρετεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε θέματα Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας.

    Από το σχολικό έτος 2009 – 2010 μέχρι και σήμερα, το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου βρίθει αναφορών, ερωτήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων, επερωτήσεων και επίκαιρων επερωτήσεων από Μέλη όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που συνθέτουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με τα προαναφερθέντα ζητήματα, αλλά το ζήτημα της σταδιακής προώθησης της διδασκαλίας και της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) στη Δημόσια Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) παραπέμπεται στις καλένδες.

    Εν όψει του Σχεδίου Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της προτεινόμενης κατάργησης της δεύτερης ξένης γλώσσας (Ιταλικής, Ισπανικής) από τα νέα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Γενικού Λυκείου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη επίσημη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Πανελλήνιων Συλλόγων Καθηγητών Ιταλικής και Ισπανικής, ενώ έχουν λάβει χώρα πρόσφατα αντίστοιχες συναντήσεις με εκπροσώπους Συλλόγων άλλων ειδικοτήτων.

    Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη μακροπρόθεσμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού για τη δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση που παρέχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι και σήμερα ένα ενιαίο πλαίσιο για τον καινοτόμο θεσμό του διδακτικού αντικειμένου της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), με γνώμονα το σεβασμό στις γλώσσες της Ευρώπης και την αντιμετώπισή τους ως ισοτίμων μεταξύ τους.
    Οι καθηγητές Ιταλικής και Ισπανικής επιζητούν μια συνολική και τεκμηριωμένη απάντηση στα εξειδικευμένα ζητήματα που, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν θέσει, μέσω του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στις απερχόμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ, του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ και στην τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

    Με εκτίμηση,

    Νικόλαος Παππούς,
    Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας,
    Επίτιμο Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:27 | Γιώργος Κατσαρός

    Προτάσεις για το Εσπερινό Γενικό Λύκειο που απουσιάζει από την πρόταση Νόμου.

    – Κατάργηση της ιδιοτυπίας της 4 ετούς φοίτησης στα Εσπερινά Λύκεια.

    Σήμερα η Α΄ Τάξη ημερήσιου αντιστοιχεί στην Α΄+ Β΄ Εσπερινού (2 τάξεις), η Β΄ ημερ. στην Γ΄ Εσπ. & η Γ΄ ημερ. στην Δ΄ Εσπ.. Η μία επιπλέον χρονιά είναι δυσανάλογη με την προσφορά της στους εργαζόμενους μαθητές των εσπερινών Λυκείων. Όπως βρέθηκε λύση για το ωρολόγιο πρόγραμμα στις 2 τελευταίες τάξεις μπορεί κάλλιστα να βρεθεί λύση και για μια τάξη ακόμη.

    – Δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων και στις στρατιωτικές και αστυνομικές Σχολές.

    Η κανονική, νόμιμη και συνταγματική εικόνα των Εσπερινών Λυκείων δεν επιτρέπει παρεξηγήσεις στη ισότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το εσπερινό Λύκειο είναι Λύκειο για εργαζόμενους, με διαφοροποίηση στην διδακτέα ύλη, στις εξετάσεις και στο διαφορετικό ποσοστό εισαγωγής από το ημερήσιο (1% των εισακτέων). Όμως, αυτή ή αναλογική διαφοροποίηση, επ’ ουδενί επιτρέπεται να θίγει την ουσία του δικαιώματος, δηλαδή το ότι τόσο οι απόφοιτοι του ημερησίου Λυκείου, όσο και του εσπερινού, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρόσβαση που διασφαλίζουν τα εσπερινά Λύκεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι Δικαιωματική και όχι χαριστική.

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:22 | Παναγιωτης Καργος

    Ειναι απαραδεκτη και εξυπηρετει αλλα «σχεδια» η απαξιωση μαθηματων πληροφορικης στο Λυκειο.
    Ζουμε στην εποχη της πληροφορικης και της τεχνολογιας και στερουμε απο τα παιδια μας τη δυνατοτητα να διευρυνουν το μυαλο τους μεσω του προγραμματισμου και το να μαθουν να σκεφτονται αναλυτικα και να χρησιμοποιουν την πληροφορικη σαν εργαλειο ανακαλυψης της γνωσης.
    Ποτε επιτελους οι αρμοδιοι θα το αντιληφθουν αυτο?Ποσα χρονια πισω θα γυρισουμε με την απαραδεκτη βαθμοθυρια και την αξιοποιηση του βαθμου στη μεταβαση στο πανεπιστημιο?

    Προτεινω βασικο εργαστηριακο μαθημα πληροφορικης στην Α και στην Β Λυκειου που αφορα εισαγωγη στον Προγραμματισμο τουλαχιστον 2 ωρων και στην Γ λυκειου στην κατευθυνση θετικων και τεχνολογικων επιστημων 6 ωρο πανελλαδικως εξεταζομενο μαθημα που αφορα την επιλυση προβληματων με αλγοριθμους.

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:17 | Σταυρούλα Μιχαήλ

    Οι έξι ώρες Χημείας στη Γ Λυκείου σε κάποιον μαθητή που επιθυμεί να ακολουθήσει σπουδές σε ειδικότητα Πληροφορικής, εξηγήστε μας παρακαλώ σε τι θα ωφελήσει? Τι θα του προσφέρει? Οφείλετε να διαφοροποιήσετε την ομάδα προσανατολισμού σε α)Θετικών επιστημών και β) τεχνολογικών επιστημών και να τους δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ Χημείας και Ανάπτυξης Εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον. Ο σκοπός είναι η σωστή κατάρτιση του μαθητή, όχι η μπακαλίστικη αντιμετώπιση για εξοικονόμηση προσωπικού από τα σχολεία. Δείτε με σοβαρότητα το μέλλον των μαθητών και μαθητριών μας.
    Ευχαριστώ,
    Σταυρούλα Μιχαήλ – καθηγήτρια Πληροφορικής – MSc Παιδαγωγικών Επιστημών

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:12 | kngb

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    Το προτεινόμενο σχέδιο έχει πολλές ασάφειες:
    ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΑΡΧΑΙΑ
    ΛΑΤΙΝΙΚΑ
    ΙΣΤΟΡΙΑ
    ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
    ΦΥΣΙΚΗ
    ΧΗΜΕΙΑ
    ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΦΥΣΙΚΗ
    ΧΗΜΕΙΑ
    ΒΙΟΛΟΓΙΑ
    ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & Σ.ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
    ΙΣΤΟΡΙΑ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & Σ.ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
    ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
    ΙΣΤΟΡΙΑ

    Με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν μέχρι δύο επιστημονικά πεδία, παρατηρώντας και μελετώντας των παραπάνω πίνακα, επισημαίνω τα εξής:
    Στην Γ΄ τάξη είμαστε 19 μαθητές! Μπορούμε να σπουδάσουμε ότι θέλουμε;

    • Στα σχολεία με ένα τμήμα στην Γ΄ τάξη θα μπορούν να λειτουργούν όλες οι ομάδες μαθημάτων; Δυνητικά είναι πέντε.

    Είναι Δευτέρα και η 3η ώρα μαθήματος! Σε ποια Αίθουσα έχω μάθημα;

    • Στα κοινά μαθήματα θα γίνετε συνδιδασκαλία; Π.χ. ένας μαθητής όταν διδάσκετε Αρχαία θα είναι σε ένα τμήμα με συμμαθητές μόνο από την ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών και θα κάνουν μάθημα στην Αίθουσα:1, ενώ όταν διδάσκετε Ιστορία θα είναι σε ένα τμήμα με συμμαθητές και από την ομάδα Κοινωνιολογίας (αν δεν έχουν επιλέξει την Οικονομία) και από την ομάδα Παιδαγωγικών τμημάτων και ενδεχομένως να κάνουν μάθημα στην Αίθουσα:2. Αντίστοιχα για τα κοινά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και των Μαθηματικών & Στοιχείων Στατιστικής. Δηλαδή ανάλογα με το μάθημα και θα αναπροσαρμόζετε κάθε φορά η σύνθεση του τμήματος. Τμήμα γενικής παιδείας, Τμήμα ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού, Τμήμα μαθημάτων συνδιδασκαλίας!

    Μια φορά την εβδομάδα 3ωρο Αρχαία

    • Επειδή οι ώρες μαθημάτων προσανατολισμού είναι 20/εβδομάδα, θα διδάσκονται 4 ώρες/ημέρα μαθήματα προσανατολισμού. Μήπως είναι υπερβολικές οι ώρες προσανατολισμού; Σχεδόν καθημερινό 2ωρο Μαθηματικά και ένα συνεχόμενο 3ωρο Αρχαία; Με τον ίδιο καθηγητή δεν θα είναι κουραστικό;
    Τι θα γίνετε με τους συναδέλφους που ενδεχομένως θα διατίθενται από σχολείο σε σχολείο; Βλέπε Χημικούς, Βιολόγους γιατί αυτές οι ειδικότητες δεν υπάρχουν σε όλα τα λύκεια και το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει σε ενδεχόμενες συνδιδασκαλίες.

    Θέλω να σπουδάσω Ιατρική ή Μηχανολόγος Μηχανικός! Μπορώ;

    • Τυπικά παρατηρώντας τον πίνακα μπορείτε, γιατί τα κοινά μαθήματα Φυσικής, Χημείας αυτό το σκοπό να υπηρετούν. Ουσιαστικά όμως εάν έχετε παρακολουθήσει τα Μαθηματικά θα δυσκολευτείτε στην Ιατρική γιατί δεν θα έχετε ιδέα από Βιολογία, ενώ εάν έχετε παρακολουθήσει τη Βιολογία θα δυσκολευτείτε στο Πολυτεχνείο γιατί δεν θα έχετε ιδέα από Μαθηματικά!

    Να σταματήσουν τα τραγελαφικά!

    • Να μην μπορεί να εισαχθεί κάποιος στο Χημικό, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Γεωπονίας αν δεν έχει εξεταστεί στη χημεία όπως γίνονταν μέχρι σήμερα με τους υποψήφιους της ΤΧ ΙΙ. Για να μην δυσαρεστήσω τους αξιαγάπητους ΠΕ:19-20, χημεία αν δεν ξέρεις δεν μπορεί να μάθεις ποτέ, ενώ αντίθετα, σχέση με την πληροφορική τεχνολογία έχουν όλοι οι μαθητές. Άλλωστε το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση της πληροφορικής και από το Γυμνάσιο λόγω επιμόρφωσης καθηγητών στις ΤΠΕ επιπέδου 2! Μην βλέπετε το «δέντρο» ΑΕΠΠ, να βλέπετε το δάσος!

    Θέλω να σπουδάσω δάσκαλος!

    • Τώρα εάν γνωρίζετε Μαθηματικά και Ιστορία μπορείτε να σπουδάσετε στα Παιδαγωγικά τμήματα. Επειδή μέχρι σήμερα τα Παιδαγωγικά τμήματα δέχονταν υποψήφιους κατά 85% από τη ΘΡ Κατεύθυνση και τα προγράμματα σπουδών τους ήταν κατά 75% φιλολογικών μαθημάτων, 10% Μαθηματικών, 12% Φυσικών κλπ. Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή στα προγράμματα σπουδών, στη σύνθεση των μελών ΔΕΠ κοκ. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά προφανώς οι εισακτέοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
    Νομίζω με το προτεινόμενο σχέδιο περνάμε στην αντίπερα όχθη, δηλαδή περίπου 100% από τις θετικές επιστήμες.
    Με το προτεινόμενο σχέδιο για να γίνει κάποιος δάσκαλος πρέπει να παρακολουθήσει Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Αρχές Φυσικών Επιστημών και Ιστορία. Δηλαδή το γνωστό ανέκδοτο: «Αυτός που δεν μπορούσε να εισαχθεί στις καθηγητικές σχολές, έμπαινε στη διετή Ακαδημία».
    Μια πρόταση: Να μην υπάρχει ομάδα Παιδαγωγικών Τμημάτων και οι εισακτέοι των παιδαγωγικών σχολών να προέρχονται ισόποσα από τις ομάδες των Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών.

    Αστυνομικές, Στρατιωτικές Σχολές;

    • Αφού οι Αστυνομικές, Στρατιωτικές Σχολές θα είναι ξεχωριστή ομάδα, ποια ομάδα μαθημάτων θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος για να εισαχθεί σε αυτές;
    Ένας υποψήφιος από τις Ανθρωπιστικές σπουδές θα μπορεί να εισαχθεί στην Ικάρων αφού δεν θα έχει ιδέα από Φυσική; Βλέπε βολές, ταχύτητα, G.

    Ειδικά μαθήματα!

    • Στα μαθήματα της Γ΄ τάξης (γενικής παιδείας ή προσανατολισμού) δεν υπάρχει το Γραμμικό σχέδιο ούτε ως μάθημα επιλογής. Οι υποψήφιοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής δεν θα εξετάζονται στο σχέδιο;

    Οι σχολές θα έχουν λόγο και άποψη;

    • Θα μπορεί κάποιος με 9,5 στα Μαθηματικά να εισάγετε στο ακριτικό Μαθηματικό Σάμου; Με 8,2 στη Χημεία, στο Χημικό; Όπως γίνονταν μέχρι σήμερα; Ή η κάθε σχολή θα θέτει συντελεστή βαρύτητας σε κάποιο κύριο μάθημα και οι θέσεις εισακτέων θα είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές όπως μέχρι σήμερα;

    ΥΓ.1 το σύστημα των Δεσμών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V είχε κάτι διαφορές σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο, στο μάθημα της κοινωνιολογίας, στις Αρχές Φυσικών Επιστημών, κλπ.

    ΥΓ.2 το προτεινόμενο σχέδιο εξαφανίζει την Πληροφορική και τους ΠΕ:19 – 20 από το λύκειο. Ίσως να ευθύνονται οι ίδιοι για το εύθυμο δίωρο του μαθήματος επιλογής!

    ΥΓ.3 Όσοι συνάδελφοι Μαθηματικοί δεν είχατε σχέση με το survey, το Νέστορα, ποτέ δεν είναι αργά!

    Φιλικά!
    Κ.Η.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:50 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που «πετάνε» έξω από το Λύκειο την Πληροφορική εν έτη 2013. Πίστευα ότι θα αναβαθμίσουν το πρόγραμμα σπουδών και όχι ότι θα γυρίσουμε πίσω. Ξεκίνησε από την πρωτοβάθμια συνεχίζεται στο Γυμνάσιο και αντί να ολοκληρωθεί στο Λύκειο εκεί δεν θα υπάρχει πια; Και τι θα γίνει με όλους αυτούς τους μελλοντικούς υποψήφιους θετικών επιστημών; Θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς ίχνος πρότερης γνώσης;
    Σύμφωνα με τα ευρωπαικά προγράμματα σπουδών η επιστήμη της πληροφορικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου φοίτησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εμείς τι κάνουμε; Και σε αυτό να πάμε αντίθετα;
    Ψηφίζω ΟΧΙ στον ψηφιακό αναλφαβητισμό της νέας γένιας!!!!

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:21 | Καθηγητής Πληροφορικής

    Μερικά πράγματα είναι απλά αλλά τα συμφέροντα δεν αφήνουν «συναδέλφους» να δουν αντικειμενικά.
    Μία βασική αρχή είναι ικανή να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: Ο μαθητής να αποκτά γνώσεις γενικής παιδείας μέχρι και τη Β Λυκείου και να εξετάζεται στις Πανελλήνιες στα βασικά μαθήματα της σχολής που επιθυμεί να εισαχθεί. Αν θέλει να έχει παραπάνω επιλογές, ας εξετασθεί και σε 5 ή 6 μαθήματα.

    Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος ότι σε σχολές τεχνολογικής κατεύθυνσης και επιστημών της διοίκησης που δεν έχουν ούτε ένα μάθημα Χημείας η Βιολογίας, ο μαθητής πρέπει να εξετάζεται σε αυτά τα μαθήματα. Είναι προφανές ότι πρέπει να εξετάζεται στην Πληροφορική που είναι βασικό μάθημα των σχολών αυτών.
    Προφανώς, σε σχολές που της επιστήμης υγείας, ΤΕΦΑ, τροφίμων κλπ οι μαθητές πρέπει να εξετάζονται στη Χημεία ή στη Βιολογία αντίστοιχα.

    Στη Α και Β Λυκείου όλοι οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τις επιστήμες που καλούνται να επιλέξουν αντίστοιχα στη Γ Λυκείου. Άρα χρειάζεται μάθημα Πληροφορικής γενικής παιδείας στην Α Λυκείου και κατεύθυνσης στη Β.

    Τώρα, για τους «συναδέλφους» που είναι εμπαθείς με τους καθηγητές Πληροφορικής και το μάθημα που διδάσκουν, ας ενημερωθούν ότι με το παρόν σχέδιο δεν θα υπάρχουν καθόλου καθηγητές πληροφορικής στο Λύκειο. Ίσως το δικαίωμα στην εργασία των καθηγητών αυτών αλλά ακόμα και το μέλλον των παιδιών στην ψηφιακή εποχή δεν είναι γι αυτούς και τόσο σημαντικά.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:14 | Κ.Α.ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ

    Προτείνω να εισαχθεί το μάθημα της Αστρονομίας και Διαστημικής στη Β΄ Λυκείου, επί μία ώρα την εβδομάδα ή τουλάχιστον να εισαχθεί ως μάθημα επιλογής, επί μία ώρα την εβδομάδα και πάλι, για τους εξής λόγους:
    1. Η Αστρονομία και η Διαστημική έχουν αλματώδη πρόοδο και αποτελούν το «καθημερινό έδεσμα» όλων των ανθρώπων μη εξαιρουμένων των μαθητών.
    2. Η επιστήμη αυτή του ουρανού ασκεί παιδαγωγική επίδραση και διευκολύνει την ομαλή διάπλαση του χαρακτήρα των μαθητών.
    3. Ο δοξασμένος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε την αστρονομία ως ένα από τα 4 κύρια μαθήματα, που αποτελούσαν την τετρακτύ.
    4. Από το 1964 έως το 1967, με την έναρξη της διαστημικής εποχής, διδασκόταν επί δύο ώρες την εβδομάδα, επειδή οι ιθύνοντες είχαν καταλάβει την επιστημονική αξία του.
    5. Σήμερα ανθεί η αστρονομία στην κοινωνία των πολιτών, αφού έχουν ιδρυθεί μέσα σε λίγο χρόνο 25 αστρονομικοί σύλλογοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
    6. Εδώ και 17 χρόνια διοργανώνεται με επιτυχία ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής, που συγκεντρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες μαθητές.
    7. Οι μαθητές του ως άνω διαγωνισμού εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας στη NASA και στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας, αποσπώντας τα περισσότερα μετάλλια από άλλες διοργανώσεις.
    8. Εφέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας (Βόλος) η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, με 37 χώρες, 185 μαθητές Λυκείου και 82 συνοδούς καθηγητές με άριστη επιτυχία. Από τους 10 Έλληνες μαθητές οι 9 ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας κατακτώντας 1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 επαίνους.
    9. Κατά καιρούς η πολιτεία (πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Παιδείας) κάλεσαν στην Αθήνα και τίμησαν τους μαθητές που διακρίθηκαν σε NASA, ESA και Ολυμπιάδες.
    10. Εκτός από τα Πλανητάρια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και τα κρατικά αστεροσκοπεία καθώς και τα ιδιωτικά τοιαύτα, που αποτελούν το βάθρο του μαθήματος.
    11. Από 20ετίας και πλέον κυκλοφορεί το αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», παράλληλα με τα περιοδικά της ΕΜΕ και της ΕΕΦ, που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο των μαθητών.
    12. Το μάθημα της αστρονομίας έχει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους μαθητές, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργούνται ακόμη και δύο τμήματα επιλογής.
    13. Η αστρονομία παρέχει τη δυνατότητα διαθεματικών – διεπιστημονικών δράσεων με τα άλλα θετικά μαθήματα, αφού παρέχει πολλές και πολλαπλές χρήσεις της στείρας θεωρίας αυτών.
    14. Παρέχει ευκαιρίες για δράσεις εκτός σχολείου, όπως είναι οι αστροβραδιές στο ύπαιθρο, που δίνουν μια άλλη ουράνια εικόνα της καθημερινότητας του σπιτιού και του σχολείου.
    15. Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών των άλλων ειδικοτήτων, ακόμη και θεωρητικών μαθημάτων, για κοινά προγράμματα και δράσεις σχολικές και εξωσχολικές.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:06 | Αρχοντούλα Σαββιδάκη

    Προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους Εμπειρογνώμονες Επιστημονικής Εποπτείας και Εμπειρογνώμονες για την εκπόνηση των Προγραμμάτων σπουδών του Γενικού Λυκείου

    Γιατί δεν πρέπει να λείπει η επιστήμη της Πληροφορικής από το Λύκειο

    Είναι προφανές ότι η ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ)* που χαρακτηρίζει την εποχή μας καθώς και η εξάπλωση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας επηρεάζουν σημαντικά τα κοινωνικά δεδομένα και διαμορφώνουν νέες τάσεις (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Πληροφορικής, 2001). Το σχολείο πρέπει να προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια στους μαθητές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
    Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ε.Τ.Π.Ε. «Η επιστημονική, τεχνολογική και παιδαγωγική γνώση της Πληροφορικής από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει για τη ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία, αναπτύσσει πνευματικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία».
    Η τάση παγκοσμίως είναι η ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τις παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών σε ΗΠΑ (2010), Γερμανία (2009), Καναδά (2008) και Ισραήλ (2008) και αν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που δίνονται για τη Διδασκαλία αντικειμένων Πληροφορικής στα σχολικά προγράμματα του Λυκείου στις χώρες της Ε.Ε.**(Δαβράζος & Γαλάνης 2008).
    Κατά συνέπεια από το «ψηφιακό σχολείο» που οραματίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεν μπορούν να λείπουν τα μαθήματα της Πληροφορικής. Εξάλλου η αναγκαιότητα αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 η), θ) και ι). Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πληροφορικό αναλφαβητισμό. Ο τεχνολογικός ή ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι μία από τις μορφές αναλφαβητισμού (Φακιολάς, 2006). Ο τεχνολογικός αλφαβητισμός, η κατανόηση βασικών εννοιών της Πληροφορικής, και η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων θεωρούνται σήμερα τμήμα του πυρήνα των βασικών γνώσεων, αντίστοιχης σπουδαιότητας µε την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες (ACM, 1997).
    Επομένως θα πρέπει η Πληροφορική να ενταχθεί σε κάθε βαθμίδα και όχι να απουσιάζει από το Λύκειο, όπως φαίνεται από το Νέο εκπαιδευτικό σύστημα στο Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Σχεδίου Νόμου.
    Όπως γνωρίζουμε από την πλειονότητα των σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται οι μαθητές που εισάγονται να έχουν γνώσεις πληροφορικής και ειδικότερα οι σχολές της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης θεωρούν τη γνώση αυτή προαπαιτούμενη. Η επιστήμη της πληροφορικής διδάσκεται κατά κόρον στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρείται με τη σειρά της προαπαιτούμενο στην αγορά εργασίας.
    Την εποχή που αναπτύσσεται η επιστήμη της ρομποτικής, που αποτελεί συνδυασμό πολλών κλάδων άλλων επιστημών, το μάθημα της επιστήμης της Πληροφορικής πρέπει να διδάσκεται ως αυτοτελές, υποχρεωτικό, εξεταζόμενο διδακτικό αντικείμενό σε κάθε τάξη και σε κάθε τύπο Λυκείου και ο βαθμός του μαθήματος να υπολογίζεται στο μέσο όρο της βαθμολογίας για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών. Αυτό θα αποτελέσει και το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Με εκτίμηση
    Αρχοντούλα Σαββιδάκη
    Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

    * Στο παρόν κείμενο, καθώς και σε όλα τα σχετικά, αποδεχόμαστε την απόδοση των όρων Informatics, Informatics technology και Information technology όπως αυτοί αποδίδονται στο: Informatics for secondary education – A curriculum for schools, UNESCO, Paris 1994 (Produced by a working party of the International Federation for Information Processing (IFIP) under the auspices of UNESCO 1994).
    Informatics – Πληροφορική: Η επιστήμη η οποία ασχολείται με το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την αξιολόγηση, τη χρήση και τη διαχείριση συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών, λαμβάνοντας υπόψη το υλικό (hardware), το λογισμικό (software), τις απόψεις ατόμων και οργανισμών και τις συνέπειες στη βιομηχανία, το εμπόριο, την πολιτική και τη διακυβέρνηση.
    Informatics technology – Πληροφορική Τεχνολογία (ΠΤ): Οι εφαρμογές της Πληροφορικής.
    Information technology – Τεχνολογία της Πληροφορίας (ΤΠ): Ο συνδυασμός της ΠΤ με άλλες σχετικές τεχνολογίες. {Τον όρο Informa-tion and Communication Technology, που χρησιμοποιείται τελευταία, τον αποδίδουμε ως Τεχνολογία της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ)}.

    ** Διδασκαλία αντικειμένων Πληροφορικής στα σχολικά προγράμματα του Λυκείου στις χώρες της Ε.Ε. (ΒΕΛΓΙΟ, ΔΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΜΑΛΤΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΛOΒΑΚΙΑ)
    Εκμάθηση Επεξεργασίας κειμένου, Λογιστικών φύλλων, κ.λπ – Σε όλες τις χώρες εκτός Μάλτας
    Εκμάθηση αναζήτησης πληροφοριών σε CD-RΟM ή στο INTERNET – Σε όλες τις χώρες εκτός Μάλτας
    Επικοινωνία μέσω δικτύων – Σε όλες τις χώρες εκτός Μάλτας
    Χρήση ΤΠΕ για την επέκταση των γνώσεων σε συγκεκριμένο αντικείμενο – Σε όλες τις χώρες εκτός Σουηδίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας
    Ανάπτυξη ικανοτήτων προγραμματισμού* – Σε όλες τις χώρες εκτός Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, και Ισλανδία

    Η ανάπτυξη των ικανοτήτων προγραμματισμού μπορεί να περιλαμβάνει την κατανόηση της λογικής στην οποία βασίζονται οι υπολογιστές και/ή την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δημιουργία απλών προγραμμάτων

    •Βέλγιο: ισχύει το ίδιο και στις 3 κοινότητες: Γαλλόφωνη, Γερμανόφωνη, Φλαμανδική.
    •Φινλανδία: τα προγράμματα διδασκαλίας σχεδιάζονται σε τοπικό επίπεδο και βασίζονται στο βασικό εθνικό πρόγραμμα.Τα σχολεία καθορίζουν τα διδακτικά αντικείμενα, βασισμένα στον εθνικό σχεδιασμό.
    •Σουηδία: Οι δεξιότητες που πρέπει να αποκτηθούν δεν αναλύονται διεξοδικά στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά περιλαμβάνουν τα προαναφερόμενα πεδία.
    •Σουηδία και Μάλτα: Υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικών μαθημάτων για την ανάπτυξη προγραμματιστικών δεξιοτήτων.
    •Ηνωμένο Βασίλειο: Στο στάδιο 4, δηλαδή κατά τα δύο πρώτα χρόνια του Λυκείου, η Πληροφορική αποτελεί ένα ξεχωριστό υποχρεωτικό αντικείμενο μόνο στην Αγγλία, αλλά διδάσκεται ευρέως και στην Ουαλία. Στη Βόρεια Ιρλανδία, το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν κάνει ειδική αναφορά στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου, τελεί υπό αναθεώρηση. Στη μετα-υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν υπάρχει υποχρεωτικό αναλυτικό πρόγραμμα πουθενά στην Αγγλία, Ουαλία και Β.Ιρλανδία.
    •Ιταλία: Η Πληροφορική δεν περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου
    •Λιχνενστάιν, Εσθονία, Κύπρος: δεν υπάρχουν στοιχεία

    Στοιχεία για την Κύπρο: Το Α.Π.Σ. Πληροφορικής στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου περιλαμβάνει τη γλώσσα προγραμματισμού Visual Basic, όπου οι μαθητές καλούνται να εξοικειωθούν με τις βασικές δομές προγραμματισμού και να γράφουν απλά προγράμματα σε Visual Basic, το περιβάλλον δημιουργίας βάσεων δεδομένων Access, την αρχιτεκτονική του υπολογιστή και την αντιμετώπιση βλαβών – προβλημάτων του υπολογιστή. Στην Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με το κυπριακό Α.Π.Σ., διδάσκεται ο προγραμματισμός με χρήση της γλώσσας Pascal. Δηλαδή, στους Κύπριους μαθητές προσφέρεται η δυνατότητα να αποκτήσουν εξοικείωση με τον προγραμματισμό σε πραγματική γλώσσα.

    Πηγές:
    1. ACM, (1997). ACM model high school computer science curriculum. Ανακτήθηκε 25/2/2013, από τη διεύθυνση http://www.acm.org/education /hscur/index.html
    2. EURYDICE «Key Data on Information and Communication Technology in Schools in Europe», 2004 Edition
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/048EN.pdf
    3. ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Πληροφορικής, (2001). ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΕΠΠΣ). Ανακτήθηκε 15/1/2013, από τη διεύθυνση http://www.pi-schools.gr/programs/depps/
    4. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου http://www.sepdem.gr/Z_Arxeia/didPlhrLyk.pdf
    5. Δαβράζος, Γρ. & Γαλάνης, Β. (2008). Σύγκριση Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελλάδος και Κύπρου. 4ο Συνέδριο Διδακτική Πληροφορικής. Ανακτήθηκε 12/8/2013, από τη διεύθυνση http://www.etpe.eu/new/custom/pdf/etpe1049.pdf
    6. Φακιολάς, Ν. (2006). ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ. Ανακτήθηκε 25/2/2013, από τη διεύθυνση http://www.grsr.gr/preview.php?c_id=226

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:55 | Ελένη

    Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ωραία μαθήματα: η Πληροφορική γιατί πρέπει να μην υπάρχει στο Λύκειο;

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:46 | Νικόλ

    Καλησπέρα!
    Διαβάζοντας το σχέδιο για το «Νέο Λύκειο» διαπιστώνω ότι δεν διαφέρει καθόλου στα μαθήματα από το σύστημα το Δεσμών που ίσχυε πριν από 15 χρόνια…
    Πιο συγκεκριμένα, τότε στο Λύκειο δεν υπήρχε καθόλου μάθημα Πληροφορικής σε καμία τάξη, ούτε βέβαια και μάθημα -πχ αλγόριθμοι- που θα δινόταν Πανελλήνιες για εισαγωγή σε κάποια σχολή Πληροφορικής.
    Τότε μπαίναμε στις σχολές δίνοντας Ιστορία ή Πολιτική Οικονομία και κάναμε αγώνα δρόμου μέχρι να μπούμε στα βαθειά της αλγοριθμικής σκέψης και του προγραμματισμού, ενώ σίγουρα ήμασταν πολύ πίσω συγκριτικά με τους συμφοιτητές μας οι οποίοι προερχόταν από το Τεχνικό Λύκειο και είχαν διδαχθεί μάθημα προγραμματισμού.
    Επίσης διαθέτοντας την εμπειρία διδασκαλίας σε ΤΕΙ Πληροφορικής τόσο την εποχή που δεν υπήρχε η ΑΕΠΠ σαν μάθημα πανελληνίων, αλλά και όταν έγινε η αλλαγή με την ΑΕΠΠ, η διαφορά στην αλγοριθμική αντίληψη των φοιτητών ήταν τεράστια. Το μάθημα του προγραμματισμού ξεκινούσε από άλλη βάση. Γνωρίζανε αλγόριθμους και δεν υπήρχανε φοιτητές δύο ταχυτήτων στον προγραμματισμό: αυτοί που δεν είχαν ιδέα από αλγόριθμους και προερχόταν από Γενικά Λύκεια και οι πιο προχωρημένοι από τα Τεχνικά.
    Στη σημερινή εποχή, δε νοείται να εισάγεται φοιτητής σε κάποια σχολή Πληροφορικής χωρίς να έχει διδαχθεί και εξεταστεί σε κάποιο αντίστοιχο μάθημα, αλλά να εξετάζεται πχ στη Χημεία. Ναι, να δώσει Χημεία, αλλά για να εισαχθεί σε κάποια συναφή σχολή, όχι όμως Πληροφορική.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:31 | Aris

    Είχα ενημερωθεί από πολύ νωρίς για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τα μαθήματα Πληροφορικής στο Λύκειο. Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα μαθήματα επιλογής που προσφέρονταν στους μαθητές ήταν Γυμνασιακού επιπέδου και κατά την ταπεινή μου γνώμη λίγα προσέφεραν. Όμως δεν πίστευα ότι θα βρισκόταν κάποιος που να προτείνει την απομάκρυνση του μαθήματος του προγραμματισμού (ΑΕΠΠ) και από το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Βέβαια στην Ελλάδα έχω μάθει να τα περιμένω όλα. Έτσι δεν εξεπλάγην όταν είδα ότι στη Θετική κατεύθυνση ο Προγραμματισμός είχε αφαιρεθεί και στη θέση του είχε ενισχυθεί το μάθημα της Χημείας (6 ώρες παρακαλώ).

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Χημικούς ή με την Χημεία, την οποία θεωρώ μια από τις κορυφαίες επιστήμες, όμως (όπως και να το δει κανείς) η μεγάλη πλειοψηφία των θετικών σχολών (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνία και ΤΕΙ) έχουν μεγαλύτερη συνάφεια αντικειμένου με την Πληροφορική και τον Προγραμματισμό παρά με τη Χημεία (π.χ., Μαθηματικό, Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, τμήματα Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, κ.λ.π. κ.λ.π.). Δεν μπορώ να καταλάβω, επομένως, γιατί πρέπει να αναγκάζουμε το 70% (και πάνω) των μαθητών της Θετικής κατεύθυνσης να εντρυφήσουν σε ένα μάθημα το οποίο δεν θα ξαναδούν ποτέ στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

    Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό γίνεται για να βγάλουμε στη διαθεσιμότητα τους Πληροφορικάριους, ή επειδή υπάρχουν πολλοί ΠΕ04 που πρέπει κάπως να βολευτούν. Δεν μπορεί να γίνεται τόσο πρόχειρα ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που αποζητά την ανάπτυξη και την καινοτομία.

    Πρόταση: Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να προστεθεί επιπλέον μια κατεύθυνση στην Γ΄ Λυκείου, η οποία θα αφορά τις Θετικές και Τεχνολογικές σχολές (Μαθηματικό, Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, τμήματα Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, κ.λ.π. κ.λ.π.). Στην κατεύθυνση αυτή βασικά μαθήματα θα πρέπει να είναι (οι ώρες μπορούν να αλλάξουν):
    Μαθηματικά (9 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Πληροφορική (5 ώρες)

    Μια τελευταία παρατήρηση: Στην περίπτωση που η Πληροφορική αφαιρεθεί τελικά από το Λύκειο θα έχουμε επιτύχει μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση, η οποία θα είναι πρακτικά αδύνατο να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι προσλήψεις δεν γίνονται και ότι πολλοί επιστήμονες πληροφορικής θα απομακρυνθούν τελικά από τα σχολεία.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:16 | Αριστείδης

    Είναι απαράδεκτο στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου 2014 (21ος αι) να μην υπάρχει ως μάθημα γενικής παιδείας η «Επιστήμη Υπολογιστών» και ως μάθημα προσανατολισμού η ανάπτυξη «αλγοριθμικής σκέψης».

    Επιπλέον, 38 συνολικά τμήματα στα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ σήμερα, αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής:

    ΑΕΙ

    Τμήμα/Σχολή

    Πανεπιστήμιο

    1

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

    Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

    2

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    3

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

    Πανεπιστήμιο Πατρών

    4

    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    5

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

    Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

    6

    Πληροφορικής

    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    7

    Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Πατρών

    8

    Πληροφορικής

    Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    9

    Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

    Πολυτεχνείο Κρήτης

    10

    Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    11

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    12

    Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Πειραιώς

    13

    Πληροφορικής και Τηλεματικής

    Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

    14

    Ψηφιακών Συστημάτων

    Πανεπιστήμιο Πειραιώς

    15

    Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    16

    Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    17

    Επιστήμης Υπολογιστών

    Πανεπιστήμιο Κρήτης

    18

    Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    19

    Πληροφορικής

    Ιόνιο Πανεπιστήμιο

    20

    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

    Πανεπιστήμιο Πελλοποννήσου

    21

    Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    22

    Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    23

    Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    ΤΕΙ

    1

    Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ΤΕ

    ΤΕΙ Πειραιά

    2

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Αθήνας

    3

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Ηπείρου

    4

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Κρήτης

    5

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

    6

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    7

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

    8

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος

    9

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Θεσσαλίας

    10

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

    11

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

    12

    Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

    ΤΕΙ Πελοποννήσου

    13

    Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ

    Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

    14

    Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ

    ΤΕΙ Πειραιά

    15

    Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ

    ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:15 | Τσαμόπουλος Νίκος

    Κύριοι τι είναι αυτό που σχεδιάσατε?

    Μας λέτε ότι αποκόπτεται το λύκειο από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, και προτείνετε mini πανελλήνιες και για τις τρείς τάξεις του λυκείου! Δηλαδή η χαρά του φροντιστή! Είναι δύσκολο να αντιληφτείτε ότι η βαθμοθηρία θα ξεκινά τρία χρόνια νωρίτερα?

    Μας λέτε ότι χτίζετε το ψηφιακό σχολείο και καταργείται το μάθημα της πληροφορικής από το λύκειο! Ένα δίωρο επιλογής στην Α’ Λυκείου δεν θα έλεγα ότι είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσατε να προσφέρετε στα παιδιά μας τον 21ο αιώνα.

    Για το μάθημα της Πληροφορικής στο λύκειο, έχουν γραφεί δεκάδες τοποθετήσεις στο διαδίκτυο και έχουν σταλεί και επίσημα οι θέσεις των πληροφορικών, τόσο από φορείς του κλάδου, όσο και από ιδιώτες επιστήμονες καθηγητές.
    Κανένας δεν μπορεί να πει …. «Δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα».

    Αν δεν έχετε πειστεί από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα και επιχειρήματα, αν ακόμα επιμένετε να δηλώνετε ότι η πληροφορική δεν είναι επιστήμη αλλά δεξιότητα, ρωτήστε και όλους αυτούς τους συναδέλφους σας, που όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με επερωτήσεις στην βουλή εγκαλούσαν την τότε ηγεσία του υπουργείου, όταν η κυρία Διαμαντοπούλου με υφυπουργό την κυρία Χριστοφιλοπούλου ανέχονταν να διαρρέουν φήμες για τον εξοστρακισμό της πληροφορικής από τα λύκεια και αντιπρότειναν τη λογική των ΤΠΕ με επιχειρήματα του στυλ «τα παιδιά γνωρίζουν να πατούν τα πλήκτρα στα PC και μπορούν να πλοηγούνται στο διαδίκτυο».

    Οι συνάδελφοί σας πού τότε είχαν αντιδράσει, καθώς και οι επερωτήσεις τους βρίσκονται εδώ … http://savegreekinformatics.blogspot.gr/2013/08/2010-2011.html
    Άδωνις Γεωργιάδης, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ, Ευγενία Τσουμάνη,
    Θόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος,
    Νάντια Γιαννακοπούλου, Φώτης Κουβέλης.
    Όλοι αυτοί αντέδρασαν τότε ως αντιπολίτευση, άραγε η πληροφορική έπαψε να είναι επιστήμη, μετά την κυβερνητική αλλαγή;

    Δεν γράφω άλλα επιχειρήματα, μόνο όποιος δεν θέλει, κάνει ότι δεν κατάλαβε!

    Για την πληροφορική ξαναγράφω, το θέμα είναι πολύ απλό, όλο και όλο Ένα ή διαζευκτικό χρειάζεται, ………..να υπάρχει η επιλογή Χημεία ή Πληροφορική

    Όσοι στηρίξουν το παράλογο νομοσχέδιο να θυμούνται ότι έχουν προσωπική ευθύνη και ότι θα τους θυμούμαστε για αυτό το «κατόρθωμα» τους. Τι άλλο να πω παρά το … «έχει ο καιρός γυρίσματα», όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας.

    Βάλτε ένα τέλος στο παραλογισμό !!

    Τσαμόπουλος Νίκος

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:07 | Γεωργία Μ.

    Διαβάζοντας πολλές φορές το πρόγραμμα σπουδών για το «Νέο-Σύγχρονο Λύκειο» διαπιστώνω με μεγάλη μου λύπη ότι επιστρέφουμε σχεδόν 30 χρόνια πίσω. Σκεφτείτε αξιότιμοι κύριοι στο Υπουργείο, μπορεί ένας έφηβος στον 21ο αιώνα να ακούει 7 ώρες την ημέρα κάθε μέρα μπλα-μπλα-μπλα; Που είναι οι δημιουργικές ώρες;
    Καταργείτε την πληροφορική απο το Νέο Λύκειο.Με ποια λογική; Θεωρείτε ότι η χρήση υπολογιστών τα παιχνίδια και το Facebook ειναι αρκετά για τους εφήβους μας; Στη σημερινή εποχή όπου τα πάντα γίνονται ψηφιακά; Φανταστείτε μια μέρα της ζωής σας χωρίς την ψηφιακή τεχνολογίας. Μόνο μια μέρα. Μπορείτε να φανταστείτε μια μέρα χωρίς επικοινωνίες, οικονομία, εργασία; Και εσείς λοιπόν φροντίζετε να αφήσετε τους μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας ψηφιακα αναλφάβητους. Θα το κάνετε;
    Μειώνετε τις ώρες των Αγγλικών ενώ θα έπρεπε να μείνουν τουλάχιστον οι ίδιες (μια και ειναι η μόνη γλώσσα με την μπορείς να συνεννοήσεις παντού στον κόσμο).
    Μειώνετε τις ώρες της Φυσικής Αγωγής.
    Δεν έχετε ούτε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού, και τέλος
    Ούτε λόγος για τις τέχνες στο Νέο Λύκειο.
    Δεν έχουν τα παιδιά ούτε ένα δίωρο για να ασχοληθούν με προγράμματα (Ευρωπαϊκά, περιβαλλοντικά κλπ)
    Και όλο αυτό το ονομάζεται «σύγχρονο » σχολείο.
    Τεράστιο και επικίνδυνο πισωγύρισμα. Ελπίζω έστω και την τελευταία να στιγμή να σκεφτείτε το καλό των παιδιών μας.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:05 | Νίκος Γ. Χατζηλάμπρου (Εκπαιδευτικός ΠΕ20)

    ΘΕΜΑ: «Ο ρόλος – σκοπός του Εκπαιδευτικού Πληροφορικής – Μια ματιά εκ των έσω. Η κατάληξη του Γενικού Λυκείου χωρίς μαθήματα Πληροφορικής!!!»

    Στο νέο Λύκειο της Ελλάδας του 2014 που ΕΣΕΙΣ προτείνετε, συμβαίνει το παράδοξο (ίσως αβλεψία;) να μην υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα Πληροφορικής, ειδικά στις (Β’ & Γ’) τάξεις του Γενικού Λυκείου.

    Απαξιώνετε έτσι έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν της Πληροφορικής και φυσικά τους Επιστήμονες Εκπαιδευτικούς που αγάπησαν, σπούδασαν και δίδαξαν αμέτρητες ώρες μέσα σε τάξεις και εργαστήρια Πληροφορικής, τα προηγούμενα μαθήματα όπως π.χ. Εφαρμογές Πληροφορικής – Υπολογιστών, Πολυμέσα – Δίκτυα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνολογία Υπολογιστών και φυσικά το κορυφαίο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της ΑΕΠΠ (Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον), που έχει ηλικία > 13 ετών!

    Η πλήρης «εξαφάνιση» των μαθημάτων Πληροφορικής, θα συντελέσει, έτσι ώστε οι μαθητές μας και μελλοντικοί επιστήμονες, να μην έχουν γνώση της λεγόμενης, αλγοριθμικής σκέψης (όπως υπάρχει και η μαθηματική σκέψη που είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό, αλλά εξίσου καλό).

    Για να γίνει πιο κατανοητή η προηγούμενη παράγραφος, θα σας παραθέσω ένα παράδειγμα. Μέχρι τώρα, ένας μαθητής ο οποίος είχε διδαχθεί το μάθημα της ΑΕΠΠ, τελειώνοντας τη διδακτέα ύλη μπορούσε:

    – να εισάγει τα δικά του δεδομένα σε αλγόριθμο
    – να τ’ αποθηκεύει με τη βοήθεια στατικών δομών δεδομένων (π.χ.
    δυσδιάστατου πίνακα)
    – να υπολογίζει ότι θέλει από τα δεδομένα του
    – να παράγει ταξινόμηση σε όσα στοιχεία θέλει (π.χ. κατά φθίνουσα
    τάξη μέσου όρου και σε περίπτωση ίσων μέσων όρων, κατά αύξουσα
    τάξη ως προς ονοματεπώνυμο) π.χ.

    ΜΟ = 20, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ = ΑΑΑΑ
    ΜΟ = 20, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ = ΔΔΔΔ
    ΜΟ = 19, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ = ΓΓΓΓ

    Αυτό, είναι μέρος της αλγοριθμικής σκέψης, κομμάτι της Πληροφορικής και φυσικά γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό, απ’ όσους έχουν γνώσεις Πληροφορικής, όπως μαθητές που διδάχθηκαν το μάθημα ΑΕΠΠ και απ’ όσους γνωρίζουν προγραμματισμό! Περιλαμβάνει έννοιες, όπως αυτές των: μεταβλητών, τύπων δεδομένων, δομών δεδομένων, των αλγοριθμικών δομών της: ακολουθίας – επιλογής – επανάληψης, χρήση αλγόριθμου ταξινόμησης (σε δύο πεδία – στήλες) κ.λ.π.

    Αυτονόητο είναι, πως κανένα άλλο μάθημα, δεν μπορεί να παράγει αυτόν τον σπουδαίο τρόπο σκέψης! Εσείς όμως το εξαφανίσατε εν μια νυκτί, γιατί; (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 1ο ερώτημα!!!)

    Χωρίς μαθήματα Πληροφορικής (γενικής παιδείας) στο Γενικό Λύκειο, σε 2-3 χρόνια, οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις καθηγητών Πληροφορικής θα εξαϋλωθούν, αφού οι περισσότεροι Εκπαιδευτικοί αυτής της ειδικότητας, θα έχουν λιγότερες από δώδεκα ώρες, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη κατάργηση όλων των οργανικών θέσεων σε όλα τα Γενικά Λύκεια της Ελλάδας!!! (όποιος νομίζει ότι θα συμπληρώνει ωράριο σε τέσσερα σχολεία, …)

    Αναλογιστείτε (τώρα που μπορείτε) τις παρενέργειες που θα προκύψουν, από τη λανθάνουσα κατάσταση στην οποία θέλετε να καταλήξουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί ΠΕ19/ ΠΕ20. Ποια θα είναι αυτή; Μα φυσικά η απομάκρυνση όλων των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής από την Ελληνική Επικράτεια – Ελληνική Παιδεία. Σκεφτείτε λίγο:

    (α) Τα Εργαστήρια Πληροφορικής τι θ’ απογίνουν χωρίς τους Υπεύθυνους καθηγητές Πληροφορικής που τα προσέχουν; Ποιος θα συντηρεί το υλικό και τα λογισμικά; Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό εξοπλισμό που υπάρχει συνήθως σε κάθε εργαστήριο:

    – δώδεκα πελάτες υπολογιστές (Clients)
    – έναν εξυπηρετητή (Server)
    – ένα φορητό υπολογιστή (Laptop)
    – Βιντεοπροβολέα (Video Projector)
    – Διαδραστικό Βιντεοπροβολέα (Interactive Video Projector)
    – Ασύρματο δίκτυο Ίντερνετ (Wireless Internet Network)
    – Παρελκόμενα όπως: ηχεία, ποντίκια, σαρωτές, κάμερες, καλωδιώσεις

    – Εγκατεστημένη υποδομή Internet (Router, switches, …) στις
    τάξεις και στα Γραφεία της Διοίκησης (Διευθυντής, Γραμματεία
    κ.λ.π.).

    Εάν αρχίσω να αναφέρομαι και σε εγκαταστάσεις – αναβαθμίσεις λογισμικού σε όλους αυτούς τους υπολογιστές, τότε …

    Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα εργαστήρια έχουν αναβαθμισθεί – ανανεωθεί (χωρίς την οικονομική στήριξη του Υπουργείου), από τα ίδια τα σχολεία. Σε αυτό, έχουν συμβάλει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος και οι καθηγητές Πληροφορικής, παρέχοντας: (α) συμβουλευτική υποστήριξη, (β) αναζητώντας το καλύτερο υλικό στην πιο συμφέρουσα τιμή και (γ) την τοποθέτηση – διασύνδεση του καινούργιου εξοπλισμού (εντός και εκτός σχολικού ωραρίου)!

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ αλήθεια, γιατί τα υποβαθμίσατε; (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 2ο ερώτημα!!!) Τόσα χρόνια, υποστήριξαν εξαιρετικά τις Διευθύνσεις, τα σχολεία και τους συναδέλφους όλων των Νομών της Ελλάδας!!!

    (β) Τη Μηχανογράφηση του σχολείου (Δ-ΒΑΣΗ, ΝΕΣΤΩΡ), ποιος θα είναι σε θέση να την αναλάβει και να έχει τη γνώση για να μπορεί να διεκπεραιώσει τα παρακάτω;

    – συχνή και ταυτόχρονη αναβάθμιση μέσω Internet, των λογισμικών
    Δ-ΒΑΣΗΣ & ΝΕΣΤΩΡ
    – να στέλνει τα στοιχεία που ζητά το Υπουργείο κάθε τετράμηνο με
    FTP;
    – ποιος θα γνωρίζει ποια αρχεία των βάσεων δεδομένων (*.MDB, …)
    των αντίστοιχων λογισμικών (Βαθμολογίες, στοιχεία μαθητών –
    εργαζομένων), θα πρέπει να κάνει αντίγραφα ασφαλείας (BACKUP),
    ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
    – ποιος θ’ αναλάβει την βαρύτατη ευθύνη της μετάπτωσης των
    δεδομένων – προγραμμάτων της μηχανογράφησης από έναν παλιό
    υπολογιστή, σε ένα νέο; Μιλάμε για όλους τους μαθητές &
    απόφοιτους, με τις βαθμολογίες τους από το 2000 και μετά!

    Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια δεν υπάρχει μείωση ωραρίου, σε αυτό το αντικείμενο απασχόλησης – γραμματειακής υποστήριξης (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 3ο ερώτημα!!!) που σε καθημερινή βάση απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης από τον υπεύθυνο της μηχανογράφησης (ο οποίος πρέπει πρωτίστως να ασκεί μόνο το εκπαιδευτικό του έργο), αφού περιλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων όπως:

    – Καταχώριση στοιχείων απολυτηρίου από τους μαθητές των Γυμνασίων
    που έρχονται στην Α’ τάξη του Λυκείου
    – Καταχώριση πιστοποιητικών των μαθητών (τάξεις Β’ και Γ’)
    – Δηλώσεις μαθημάτων επιλογής (όλων των τάξεων)
    – Δημιουργία τμημάτων Επιλογής, Γενικής παιδείας και Κατεύθυνσης
    – Βαθμολογίες (Α’ & Β τετραμήνων, γραπτών ενδοσχολικών εξετάσεων
    και Πανελλαδικών)
    – Υποβολή αιτήσεων πανελλαδικών
    – Εκτυπώσεις ελέγχων, απολυτηρίων, βεβαιώσεων πρόσβασης, δελτίων
    εξεταζομένων, καταστάσεις μαθητών/βαθμολογιών, στατιστικών και
    χίλια δυο άλλα πράγματα …

    (γ) Τον υπολογιστή που χρησιμοποιείται στις Πανελλαδικές και στη λήψη σημαντικών εγγράφων καθημερινά (VBI), ποιος θα ξέρει να τον χειρίζεται καλύτερα από έναν καθηγητή Πληροφορικής; (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 4ο ερώτημα!!!) Ποιοι θα γνωρίζουν:

    – για πιο λόγο θα πρέπει να κάνουν εγκατάσταση απαραίτητου
    λογισμικού για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, όπως π.χ. αυτό
    του Decrypt Client;
    – να κάνουν χρήση του εναλλακτικού τρόπου μετάδοσης (MODEM);
    – το συντονισμό σε κατάλληλη συχνότητα λήψης ψηφιακού σήματος;
    – σε ποιο κανάλι είναι συντονισμένοι οι ψηφιακοί δέκτες (MPEG4),
    που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στα σχολεία (με τη βοήθεια των
    καθηγητών Πληροφορικής); Εάν ξαναχρειαστεί συντονισμό ο ψηφιακός
    δέκτης ποιος θα θέλει ν’ αναλάβει την ευθύνη;
    – εάν χαλάσει ο εκτυπωτής που βρίσκεται συνδεδεμένος στο VBI, τι
    θα πρέπει να κάνει ο χειριστής του συστήματος, όταν όλα τα
    παιδιά – μαθητές και οι συνάδελφοι, θα περιμένουν με αγωνία τα
    θέματα των Πανελλαδικών;
    – να ερμηνεύουν τα λανθασμένα πακέτα που λαμβάνει το VBI και σε τι
    ποσοστό θα πρέπει να βρίσκονται;
    – ότι το VBI αποτελείται από δύο υπολογιστές (έναν παλιό και έναν
    καινούργιο). Πως θα κάνει την εναλλαγή μεταξύ των δύο και ποια
    προγράμματα θα πρέπει να χρησιμοποιεί;

    (δ) Επί σειρά ετών, οι καθηγητές Πληροφορικής, από μεράκι και φιλότιμο, χωρίς να έχουν ζητήσει το παραμικρό – χωρίς να είναι δική τους υποχρέωση και χωρίς να θέλουν τίποτα, έχουν βοηθήσει τα σχολεία να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα από την τεχνική στήριξη που παρέχουν σε ώρες εκτός διδασκαλίας και σε ώρες εκτός της γραμματειακής υποστήριξης (π.χ. ΝΕΣΤΩΡ, δουλειές γραφείου που απαιτούν χρήση υπολογιστή).

    Δείτε ένα πραγματικό παράδειγμα, με εξοπλισμό που υπάρχει σε Γενικό Λύκειο αυτή τη στιγμή:

    – 4 υπολογιστές στα γραφεία της Διοίκησης (+ εκτυπωτές, +
    Ίντερνετ, + Email)
    – 2 υπολογιστές στο γραφείο των καθηγητών
    – Ασύρματο δίκτυο Ίντερνετ στο γραφείο των καθηγητών
    – Και οι 6 υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι με τα φωτοτυπικά
    μηχανήματα μέσω δικτύου Internet (χρησιμοποιούμε τα φωτοτυπικά
    ως εκτυπωτές)
    – Έχουμε βιντεοπροβολείς (γιατί πολλοί συνάδελφοι τους χρειάζονται
    στο μάθημα τους)
    – Φορητούς υπολογιστές (γιατί πολλοί συνάδελφοι τους χρειάζονται
    στο μάθημα τους)
    – Υπολογιστής – εκτυπωτές (Μηχανογράφηση)

    Όλον αυτόν τον εξοπλισμό, με τα λογισμικά και τα παρελκόμενα, ποιος άλλος φιλότιμος συνάδελφος άλλης ειδικότητας, τα έχει συντηρήσει, τα έχει αποκαταστήσει από βλάβες χωρίς να είναι δική του υποχρέωση, με τις δικές του γνώσεις και τα δικά του μέσα; Έτσι μόνον για να πάει μπροστά το σχολείο …

    (ε) Πολλοί από εμάς τους Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, στον προσωπικό τους χρόνο (εκτός σχολικού ωραρίου, εντός οικογενειακού ωραρίου) δημιούργησαν για το σχολείο τους (με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου):

    – Ιστοσελίδα (Web Site)
    – Ιστολόγιο (Blog)
    – Φόρουμ (Forum)

    Μάλιστα πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες, έχουν βραβευθεί τόσο για το περιβάλλον τους, όσο και για το περιεχόμενο των πληροφοριών τους. Άραγε η δουλειά του Εκπαιδευτικού, σταματάει, όταν αυτός φεύγει το μεσημέρι από το σχολείο του;

    (στ) Τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project) στο Γενικό Λύκειο, αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας του καθηγητή της Πληροφορικής, ο οποίος κλήθηκε και πάλι να υποστηρίξει από συναδελφική αλληλεγγύη προβλήματα κατά τη διδασκαλία των project όπως: (i) ο βιντεοπροβολέας δε δείχνει τίποτα, (ii) το τάδε αρχείο δεν αναπαράγεται, (iii) ο υπολογιστής «κολλάει» (iv) ο φορητός δεν έχει ίντερνετ κ.λ.π. Όταν δεν θα υπάρχουν αυτοί, τότε ποιος θα θέλει και θα μπορεί να επωμισθεί και αυτό το βάρος; (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 5ο ερώτημα!!!)

    (ζ) Αλήθεια, απογευματινά σεμινάρια όπως αυτά της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β’ επιπέδου, σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων κ.λ.π., έχετε σκεφθεί ότι στο μέλλον, δεν θα μπορούν να υλοποιούνται όπως γίνεται σήμερα; Τα εργαστήρια Πληροφορικής άραγε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται; Θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, για ν’ αναλάβουν την τεχνική στήριξη στα παραπάνω σεμινάρια; (θα μπορούσατε να μας απαντήσετε σ’ αυτό το 6ο ερώτημα!!!)

    ***** Συμπεράσματα *****

    (1) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕ19-20 ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ):
    * ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
    * ΣΥΓΓΡΑΦΗ (ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ) – ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΔΙΑΝΟΜΗ
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
    ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
    * ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:
    – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ (E-MAIL)
    – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (Δ-ΒΑΣΗ, ΝΕΣΤΩΡ)
    – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ – SURVEY
    * ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:
    – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ – ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ), ΣΕ
    ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΛΙΚΟΥ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
    – ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ
    – ΙΝΤΕΡΝΕΤ (ΓΡΑΦΕΙΩΝ – ΤΑΞΕΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ)
    * ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    * ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ VBI ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ
    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ
    * ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ – ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ (site)
    ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ
    * ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
    * ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ) ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ
    ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ (Π.Χ.
    Projects).

    (2) ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ => ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ => ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ!!

    (3) ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΠΟΛΥΜΕΣΑ – ΔΙΚΤΥΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ – ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ (Blogs). ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ! ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ; …

    ***** Προτάσεις *****

    (α) ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΚΟ
    ΛΥΚΕΙΟ.

    (β) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

    (γ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ.

    (δ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ)! ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΒΙΟ – ΦΑΚΕΛΟ, ΟΙ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    Με τιμή,
    Νίκος Γ. Χατζηλάμπρου (ΒΕΡΟΙΑ – Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ)
    Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ,
    Επιμορφωτής εκπαιδευτικών Α’ επιπέδου,
    Εκπαιδευτής Ενηλίκων (προγράμματα: ΗΡΩΝ, ΗΡΩΝ2),
    Μάχιμος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ20 (σε Γενικό Λύκειο)!

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:00 | Dimitra

    Διαμένωντας εκτός συνόρων Ελλάδας (κατά αναγκαιότητα κ όχι απο επιλογή), βλέπω καθαρά το υψηλό επίπεδο των εδώ παιδιών σε θέματα τεχνολογίας. Θεωρώ απλά αδιανόητο τα παιδιά μας στην Ελλάδα να μένουν πίσω, να μην εξελίσσονται, επειδή κάποιοι, κάποτε πήραν λάθος αποφασεις για το μέλλον των παιδιών. Η πληροφορική ΠΡΕΠΕΙ να έχει θέση στην ελληνική εκπαιδευση.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:00 | Αρης

    Βλέποντας το σχέδιο νόμου για το νέο γενικό λύκειο, διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη μαθημάτων
    Πληροφορικής (με εξαίρεση του μαθήματος επιλογής της Α΄Λυκείου).

    Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε σχολές Πληροφορικής ή σε σχολές που διδάσκονται και μαθήματα Πληροφορικής (πχ. γλώσσες προγραμματισμού) και να μην έχει διδαχθεί στο Λύκειο τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.

    Η σημερινή τεχνολογική εξέλιξη επιτάσσει την γνώση της πληροφορικής παιδείας ακόμα πιο αναγκαία.

    Stephen Hawking (Theoretical Physicist, Cosmologist, and Author):
    «Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you
    just want to pursue a career in the 21st century, basic computer
    programming is an essential skill to learn.».

  • 17 Αυγούστου 2013, 21:52 | ΚΑΝΤΟΥΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ιταλικά… γιατί ιταλικά? γιατί είναι εύκολα στην εκμάθηση, λίγο δύσκολη γραμματική αλλά παλεύεται, άσε που θυμάσαι και την γραμματική του σχολείου ξανά, η προφορά κατανοητή και πανεύκολη, όχι σαν τα γαλλικά και τα γερμανικά που είναι σαν να μαθαίνεις 2 γλώσσες μια για να γράφεις και μια για να μιλάς συν ότι τα γερμανικά δεν έχουν και ωραίο άκουσμα… θα μου πεις γούστα είναι αυτά… άσε που τα γερμανικά θεωρούνται και ως η γλώσσα του εμπορίου τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες… ναι αλλά εάν μάθεις να μιλάς καλά ιταλικά καταλαβαίνεις και μπορείς να συνεννοηθείς και με Ισπανούς και με Πορτογάλους από Μεσόγειο μεριά, με Ρουμάνους και Αλβανούς από Βαλκάνια μεριά, για να μην αναφερθούμε στην στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης είναι πάρα πολύ εύκολο ξέροντας Ιταλικά να μάθεις Γαλλικά και Ισπανικά. Εν πάσει περιπτώση ώς γνωστόν το μυαλό του ανθρώπου, και νομίζω θα συμφωνήσουν πολύ μαζί μου, ανοίγει και εμπλουτίζεται τόσο με την γνώση όσο και με τα ταξίδια, οπότε τι ωραιότερο να μπορείς να μιλάς όσες περισσότερες γλώσσες μπορείς και να ταξιδεύεις όσο πιο πολύ μπορείς!?! Οπότε θα πρέπει να υπάρχουν στην Εκπαίδευση και Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, τουλάχιστον, οι 4 γλώσσες των 4 ισχυρών της Ενωμένης Ευρώπης, που τόσος αγώνας γίνεται για αυτήν την ένωση, Σωστά???