Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:39 | Ελένη

    Το πρόβλημα με τους παλιούς καθηγητές είναι ότι αρνούνται να εκσυγχρονίσουν τις διδακτικές τους μεθόδους:π.χ. να μάθουν να χειρίζονται τους Η/Υ. Έτσι στο Γυμνάσιο οι διαδραστικοί πίνακες χρησιμοποιούνται μόνο από τους νεότερους που έχουν πτυχία και πιστοποιήσεις .Οι παλιοί καθηγητές χρησιμοποιούν παραδοσιακές και αναποτελεσματικές μεθόδους διδασκαλίας:μετωπική διδασκαλία,διάλεξη σε μαθητές που κοιμούνται,ειρωνεία όταν οι μαθητές δε γράφουν καλά,απουσία ανατροφοδότησης. Δε γνωρίζουν τα βασικά παιδαγωγικά που χρειάζονται για να διδάξουν το αντικείμενό τους (τα σνομπάρουν όλα αυτά )και φυσικά ούτε λόγος για σχέδια διδασκαλίας,διαφοροποιημένη διδασκαλία,διερευνητικές μεθόδους.Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε αυτούς που διδάσκουν μαθήματα β ανάθεσης για να συμπληρώσουν το ωράριό τους αλλά και αυτούς που «ψαρεύουν» μαθητές για τα ιδιαίτερά τους από το μαθητικό πληθυσμό έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα του σύγχρονου σχολείου,Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:38 | ΗΛΙΑΣ

    Είναι υπερβολικές οι ώρες των θρησκευτικών στο Λύκειο. Εχουμε ξεπεράσει ακόμα και τις χώρες που κατηγορούμε για θρησκευτικό φανατισμό. Έχοντας διδάξει 12 χρόνια σε Λύκειο έχω διαπιστώσει ότι η διδασκαλία της πληροφορικής ήταν σε επίπεδο χειρισμού κυρίως και παιχνιδιού, παρά σε επίπεδο προγραμματισμού. Οι συνάδελφοι της πληροφορικής στην αγωνία τους για το μάθημα της πληροφορικής προτείνουν την αντικατάσταση της Χημείας, στη λογική «βγάλε-βάλε». Μπορεί η Χημεία να μη διδάσκεται σε κάποιες σχολές του πανεπιστημίου, αλλά η γνώση της ύλης και των φυσικών φαινομένων είναι απαραίτητη για το σύγχρονο άνθρωπο. Για αυτό άλλωστε και διδάσκεται σε όλες τις χώρες σαν βασικό μάθημα στην κατηγορία «science».

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:38 | Καλοδήμος Δ.

    1]Στη Γ Λυκείου δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα Θετικών Επιστημών . Αντίθετα το 75% των ωρών είναι φιλολογικά μαθήματα. Στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε : Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Οικονομικά με λιγότερες φιλολογικές ώρες.
    2]Οι 20 ώρες στα 3 μαθήματα κατευθύνσεων της Γ Λυκείου είναι τεράστιος αριθμός ! 11 ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 8 ώρες Μαθηματικά, 6 ώρες Χημεία, ώρες Φυσική, 6 ώρες Ιστορία! Τι θα λέμε τόσες ώρες! Και οι μισές αρκούν! Μέχρι σήμερα είχαμε 12 ώρες σε 6 μαθήματα με το «Νέο Λύκειο» θα έχουμε 20 ώρες σε 3 μαθήματα!!! Νομίζω ότι υπέρ αρκούν 14-15 ώρες για τρία μαθήματα . Να κοπούν 5-6 ώρες κατευθύνσεων και να δοθούν σε μαθήματα Γενικής Παιδείας.
    3]Καταργείτε το Μάθημα του Προγραμματισμού που είναι το κατεξοχήν μάθημα της καινοτομίας . Θα μπαίνουν στις 40+ σχολές Πληροφορικής χωρίς να έχουν εξεταστεί στο Προγραμματισμό αλλά στη Χημεία! Σήμερα μπορείς να περάσεις Χημικός χωρίς να έχεις εξεταστεί στη Χημεία αλλά στο Προγραμματισμό (από Τεχνολογική Κατεύθυνση Κύκλος Πληροφορικής), με το «Νέο Λύκειο» θα περνάς Πληροφορική χωρίς να έχει εξεταστεί στο Προγραμματισμό αλλά στη Χημεία.
    Το πρόβλημα λύνεται πολύ εύκολα εάν οι υποψήφιοι για τις σχολές Πληροφορικής αντί για Χημεία να επιλέγουν Προγραμματισμό (το προέβλεπε και η πρόταση της Κας Διαμαντοπούλου) Έτσι θα έχουμε την εξής εικόνα: για το 2ο ,3ο & 4ο πεδίο θα διδάσκονται μαζί Φυσική και χωριστά Μαθηματικά, ΑΕΠΠ , Βιολογία και Χημεία.
    Δηλαδή να έχουμε τρεις δυνατότητες στις Θετικές Επιστήμες:
    α]Μαθηματικά- Φυσική- Χημεία
    β] Μαθηματικά- Φυσική-ΑΕΠΠ
    γ]Βιολογία- Φυσική- Χημεία.
    Όταν το ένα μέρος των μαθητών θα κάνει Μαθηματικά το άλλο θα κάνει Βιολογία και όταν το ένα μέρος των μαθητών κάνει ΑΕΠΠ το άλλο θα κάνει Χημεία.
    (Οι ειδικότητες που οδηγούν σε ΠΕ19 και ΠΕ20 εδώ: http://sep4u.gr/asep/fek_3p_2008.pdf)
    4]Μεγάλη αδυναμία του «Νέου Λυκείου» είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ένας υποψήφιος να διεκδικεί ταυτόχρονα τις σχολές Υγείας (3ο Πεδίο) , Πολυτεχνικές (2ο και 4ο Πεδίο)΄, Οικονομικές (5ο Πεδίο) και Παιδαγωγικά. Το πρόβλημα λύνεται εάν στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας προστεθούν τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και τα Οικονομικά.
    5]Σε όλο το Λύκειο δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια ώρα επαγγελματικού προσανατολισμού!

    Καλοδήμος Δ.
    Φυσικός
    Υπεύθυνος ΣΕΠ
    ΚΕΣΥΠ Λαμίας

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:32 | Πανος

    Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ομάδας προσανατολισμού οικονομικών κ κοινωνικών επιστημών στη Β τάξη ΓΕΛΙΟ,διότι ο υποψήφιος φοιτητής θα μπορεί να γνωρίσει αυτό που θέλει να σπουδάσει.Επισης η ανυπαρξία του ένα λόγω προς/μου οικονομικών κ κοινωνικών επιστημών στη Β τάξη είναι ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΗ με το πνεύμα του νομοσχεδίου που θεωρεί ότι στη Β τάξη ο μαθητής πρέπει να διδάσκεται 20 τοις εκατό ώρες εμβαθυνσης του κύκλου που θα επιλέξει αργότερα στη Γ τάξη.Ας δώσουμε αυτήν την επιλογή στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τη ζήτηση τους

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:29 | Αλέξανδρος Ο.

    1. υπερβολικές οι 8 ώρες μαθηματικών στην ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών για πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία, μάρκετινγκ κτλ.

    2. η «Πολιτική Παιδεία», τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία να αντικαταστήσει το μάθημα Γ’ Γυμνασίου «Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή». Αφού τα παιδιά δεν θα έχουν πλέον ολοκληρωμένο μάθημα οικονομικών στην α’ και β’ λυκείου τουλάχιστον να διδάσκονται κάποιες αρχές οικονομίας στα πλαίσια της Πολιτειακής παιδείας και στη Γ’ γυμνασίου (ειδικά για παιδιά που θα συνεχίσουν στα ΣΕΚ θα είναι η μόνη ευκαιρία για βασικές γνώσεις περί ανεργίας, πληθωρισμού, φορολογική συνείδηση κτλ).

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:25 | Κυριάκος

    Θα ήθελα να εκφράσω την θέση μου σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Το νόημα του μαθήματος δεν είναι να προσφέρει στείρες γνώσεις πληροφορικής αλλά να μεταλαμπαδεύσει την λογική των αλγορίθμων που τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στις τεχνολογικές επιστήμες και ιδιαίτερα στις σχολές του τεχνολογικού τομέα, επομένως κρίνω ως απαραίτητη σε αυτό τον τομέα την ύπαρξη του μαθήματος ως ένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα. Η ανάπτυξη της αναλυτικής ικανότητας και σκέψης που προσφέρει αυτό το μάθημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στον μαθητή κατά την επίλυση και άλλου είδους προβλημάτων που του παρουσιάζονται. Ελπίζω το Υπουργείο να αναθεωρήσει και να επαναφέρει το μάθημα ώς ένα από τα εξεταζόμενα τουλάχιστον στον Τεχνολογικό Τομέα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:24 | Μαρία Πατσή,

    Σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων στη δευτέρα και τρίτη λυκείου διαπιστώνω με μεγάλη μου λύπη ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα του σχεδίου και της Ιστορίας της Τέχνης.
    Είμαι της ειδικότητας ΠΕ08 Καλών Τεχνών και διδάσκω τα μαθήματα του σχεδίου και της Ιστορίας της Τέχνης στο λύκειο από την πρώτη στιγμή που διορίστηκα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Οι μαθητές, τα επιλέγουν διότι πέραν της υποστήριξης που τους παρέχεται όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι μαθήματα που τους ενδιαφέρουν, τους τονώνουν ψυχολογικά και μπορούν να τους φανούν χρήσιμα επαγγελματικά & κοινωνικά.
    Άποψή μου είναι ότι τα μαθήματα των Καλών Τεχνών θα πρέπει να ενταχθούν στο Νέο Πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:09 | Γκρόζος Γρηγόριος

    Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών θα πρέπει να είναι :

    α)Φυσική, έξι (6) ωρών,
    β)Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
    γ) Χημεία, έξι (6) ωρών ή πληροφορική,έξι(6) (για τα τμήματα πληροφορικής)

    με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα μία ΕΠΕ (όπως στα παιδαγωγικά)

    ΕΠΕ -τμημάτων πληροφορικής
    α)Έκθεση
    β)Μαθηματικά
    γ)Πληροφορική
    δ)Φυσική

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:00 | Πόπη

    Έχετε σκεφτεί ότι αντί να κάνουν στην Α και Β λυκείου 4 ώρες θρησκευτικά,για τα παιδιά ήρθε η ώρα να κάνουν και λίγο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Τα παιδιά έχουν τόσες απορίες, και τέτοια άγνοια για το θέμα, που με αφορμή σχετικού μαθήματος στη Βιολογία κάνουν άπειρες ερωτήσεις. Από την άλλη η Βιολογία είναι 1 ώρα την εβδομάδα. Ο χρόνος δεν φτάνει. Ας έμπαινε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έστω και ως μάθημα επιλογής. Δώστε την ευκαιρία στα παιδία να ενημερωθούν σωστά, και όχι μέσω φίλων και το internet.

  • 13 Αυγούστου 2013, 07:59 | Πόπη

    Έχετε σκεφτεί ότι αντί να κάνουν στην Α και Β λυκείου 4 ώρες θρησκευτικά,για τα παιδιά ήρθε η ώρα να κάνουν και λίγο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Τα παιδιά έχουν τόσες απορίες, και τέτοια άγνοια για το θέμα, που με αφορμή σχετικού μαθήματος στη Βιολογία κάνουν άπειρες ερωτήσεις. Από την άλλη η Βιολογία είναι 1 ώρα την εβδομάδα. Ο χρόνος δεν φτάνει. Κάντε 2ωρο μάθημα την βιολογία και προσαρμόστε την ύλη ανάλογα ή βάλτε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα επιλογής. Δώστε την ευκαιρία στα παιδία να ενημερωθούν σωστά, και όχι μέσω φίλων και το internet.

  • 13 Αυγούστου 2013, 07:21 | Βιβή Αρβανίτη

    Είναι αδιανόητο στο «νέο σχολείο» της «ψηφιακής εποχής» που θέλετε να φέρετε στα σχολεία να μη διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής στο λύκειο. Η Πληροφορική είναι επιστήμη, όπως τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία. Πληροφορική δεν είναι χρήση του υπολογιστή, δεν είναι δεξιότητα, δεν είναι να οδηγάς απλώς το αυτοκίνητο. Πληροφορική είναι τρόπος σκέψης, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, είναι να κατασκευάζεις το αυτοκίνητο!

    Δε νοείται να μην υπάρχει πληροφορική το έτος 2013. Η εκπαίδευση γυρνάει 20 χρόνια πίσω. Στο λύκειο πρέπει οι μαθητές να εκπαιδεύονται στην κυρίαρχη επιστήμη της σύγχρονης εποχής και στην Α αλλά και στη Β τάξη με μάθημα γενικής παιδείας. Στη Γ τάξη είναι απαραίτητο να υπάρχει μάθημα κατεύθυνσης, όπως η Χημεία. Υπάρχουν πάνω από 50 τμήματα πληροφορικής στον εκπαιδευτικό μας χάρτη, όλα περιζήτητα που γεμίζουν τις θέσεις των υποψηφίων τους. Δε γίνεται να εισάγονται τόσες χιλιάδες μαθητές στα τμήματα πληροφορικής χωρίς να έχουν διδαχθεί Αλγοριθμική ως μάθημα κατεύθυνσης. Φανταστείτε να εισάγονταν οι υποψήφιοι στο Μαθηματικό έχοντας διδαχθεί μαθηματικά γυμνασίου!

    Καταλάβετε κύριοι ότι το σχολείο δεν είναι εταιρία που κόβετε και ράβετε στα μέτρα σας ανάλογα με τις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Το σχολείο είναι χώρος ζωής και ανάπτυξης για τα παιδιά μας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τους στερείτε τα αυτονόητα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 07:00 | Ελευθερία Ακριτίδου

    Πολύ σωστή κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτική διδασκαλία της ξένης γλώσσας όταν αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για πρόσληψη σε εργασία αλλά και για τη συνέχιση σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε μια χώρα ευρωπαϊκή δεν νοείται σχολείο στη μέση βαθμίδα χωρίς τη διδασκαλία μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Οφείλει το δημόσιο σχολείο να να μην καταδικάσει τους μαθητές να ξεχάσουν ό,τι έμαθαν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο ούτε να τους στερήσει το δικαίωμά τους να αποκτούν εξίσου ανταγωνιστικά προσόντα με αυτά μαθητών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

  • 13 Αυγούστου 2013, 03:07 | Κούκος Νικόλαος

    Όταν υπάρχει πληθώρα σχολών πληροφορικής, δεν νοείται να μην υπάρχουν σχετικά μαθήματα στο λύκειο. Ο μαθητής που στοχεύει σε τέτοιες σχολές θα είχε μεγάλη βοήθεια από το λύκειο, αν είχε διδαχθεί π.χ. 15 ώρες μαθήματα πληροφορικής, 1 Φυσική και 4 Μαθηματικά, από την τωρινή εκδοχή η οποία μάλιστα δεν περιέχει αυτό το ελάχιστο 2ωρο της Ανάπτυξης Εφαρμογών.

    Στη Γ’ Λυκείου που η επιβάρυνση με διάβασμα είναι τεράστια, αντί τα παιδιά να παρακολουθούν 2 ή και 3 ώρες γυμναστική, αυτή μειώνεται σε 1. Πολλά παιδιά θα βοηθούνταν από την επιπλέον εκγύμναση είτε για τους συνήθεις λόγους της απαραίτητης άθλησης στην καθημερινότητά μας, είτε για να ξεφύγουν λίγο από το συνεχές διάβασμα και την καθιστική ζωή της Γ’ Λυκείου με την προσθήκη κιλών για τους περισσότερους. Νους και σώμα!

  • 13 Αυγούστου 2013, 03:04 | Δημήτρης

    Κάποιοι στα υπουργεία πιστεύουν πως η Πληροφορική είναι απλώς μια «δεξιότητα» που δεν χρειάζεται να διδάσκεται στα Λύκεια.

    Ορίστε λοιπόν τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο σήμερα:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/08/2013_513846

    Η ιδέα του cookie tracking για διαφημιστικούς λόγους, που όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει εδώ και δεκαετίες, τώρα πλέον περνά και επίσημα στον «φυσικό» κόσμο – που αλλού, στην Αγγλία φυσικά. Δεν είναι τόσο ζήτημα ασφάλειας, άλλωστε είναι γνωστό ότι στο κέντρο του Λονδίνου υπάρχουν ήδη 2,5 κάμερες cctv ανά περαστικό. Το παραπάνω είναι περισσότερο άγνοια κινδύνου, του πως δηλαδή ο ψηφιακός κόσμος, ως ιδέες και λειτουργίες, μεταμορφώνεται σταδιακά σε αυτό που ονομάζουμε «πραγματικό» κόσμο.

    Πολλοί διαφημιστές είχαν διατυπώσει την ιδέα της δυνατότητας παρακολούθησης υποψήφιων πελατών σε συγκεκριμένους χώρους, π.χ. σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά μέχρι σήμερα αυτό θεωρούνταν παράνομο ή γίνονταν με έμμεσο τρόπο (π.χ. αφού κάποιος συνδεθεί στο τοπικό free wifi). Τώρα πλέον οτιδήποτε φέρει πάνω του ασύρματο εξοπλισμό σε δημόσιο χώρο μπορεί, στην Αγγλία τουλάχιστον, να καταγράφει χωρίς καμία ενημέρωση τους περαστικούς – με το ευκολότερο μέσο, τα smartphone που κουβαλάνε πλέον όλοι.

    Δεν ξέρω κατά πόσο σε άλλες χώρες κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό. Η ουσία είναι πως η Πληροφορική και ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία δεν αφορά πλέον γκατζετάκια ή κάποιους «ειδικούς», αλλά επηρεάζει *κάθε* πτυχή της καθημερινότητας.

    Κάποιοι θεωρούν ότι με το να μάθει ένας μαθητής Γυμνασίου τι είναι (ήταν) ο «εύκαμπτος μαγνητικός δίσκος» ή το πως να σετάρει το Facebook στο νέο του «έξυπνο» κινητό ισοδυναμεί με Ψηφιακή Παιδεία. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή μαθαίνουμε να μετράμε ως το 10 με τον άβακα στο νηπιαγωγείο τότε αυτομάτως μαθαίνουμε Θεωρία Αριθμών στα Μαθηματικά.

    Κάπως έτσι, λοιπόν, η τεχνολογία μετατρέπεται σε μαγεία. Αν δώσεις μια συσκευή GPS με χάρτη σε έναν ιθαγενή στον Αμαζόνιο και του εξηγήσεις «τι» κάνει, αλλά όχι λεπτομέρειες για το «πως», δεν αποκλείεται να πέσει στα γόνατα και να αρχίσει τις ψαλμωδίες.

  • 13 Αυγούστου 2013, 02:09 | Βασίλης Τσακανίκας

    Δυστυχώς το νομοσχέδιο για το Νεο Λύκειο οδηγεί το σχολείο σε μία διαρκή προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο. Αγχώνει τα παιδιά απο τη 1η Λυκείου και δεν αφήνει χώρο για δημιουργικές δράσεις.
    Όταν ήμουν μαθητής, την δεκαετία του 90, η Β λυκείου κάθε σχολείου διοργάνωνε το μαθητικό φεστιβάλ με αθλητικούς αγώνες και μουσική.
    Το σχέδιο των κατευθύνσεων κατέστρεψε όλη αυτή την διοργάνωση μόνο και μόνο γιατί ο βαθμός της Β λυκείου άρχισε να μετράει (έστω και για κάποια χρόνια) στον βαθμό εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

    Όσον αφορά τις αλλαγές στα μαθήματα, 2 παρατηρήσεις:
    1. Δεν υπάρχει λογική στην απομάκρυνση της Πληροφορικής, ως επιστήμης, απο το Λύκειο. Τα παιδιά δεν θα έχουν ιδέα για το τι σημαίνει Πληροφορική (θα γνωρίζουν λίγα πράγματα απο χρήση Η/Υ, αλλά οχι Πληροφορική). Θα πρέπει να υπάρχει ένα μάθημα γενικής παιδείας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, για να αποκτήσουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η πληροφορική, τι η αλγοριθμική και πως γίνεται η στοιχειοθέτηση ενός προβλήματος (απο μαθηματικά προβλήματα μέχρι προβλήματα μετάφρασης αρχαίων ελληνικών κειμένων). Στην συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα μάθημα αλγοριθμικής για τα παιδιά που θέλουν να επιλέξουν ένα τμήμα που σχετίζεται με την Πληροφορική (πολυτεχνικές σχολές, τμήματα Πληροφορικής, μαθηματικά, κτλ.).
    2. Οι πολλές ώρες στα μαθήματα των πεδίων θα κατεβάσουν πολύ ύλη απο το 1ο έτος του πανεπιστημίου στο Λύκειο, δυσκολεύοντας τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό δεν είναι κατα ανάγκη κακό, αλλά φοβάμαι πως θα αυξηθούν οι ώρες των παιδιών στα φροντιστήρια.

    Ελπίζω να λάβετε υπόψη τα σχόλια και να καταφέρετε να κάνετε κάτι καλό για το Λύκειο.

  • 13 Αυγούστου 2013, 02:03 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    1. Πολύ θετικό κρίνεται το 2ωρο της ερευνητικής εργασίας(project) σε Α΄-Β΄ ΓΕΛ και Α΄ΕΠΑΛ σε σχέση με τη φιλοσοφία εφαρμογής του, τους στόχους και τις αρχές που τη διέπουν (κριτικός στοχασμός, συνεργατικότητα, ομαδική εργασία, διεπιστημονικότητα, διαφοροποιημένη διδασκαλία κλπ). Όμως θα απαιτηθεί μαζική – ποιοτική επιμόρφωση και συνεχής υποστήριξη των εκπαιδευτικών απο τους υπάρχοντες επιμορφωτές του ΙΕΠ (πρώην ΟΕΠΕΚ). Και επιπλέον απαιτείται συνδιδασκαλία 2 εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων (όπως είχε εφαρμοστεί στα ΕΠΑΛ και για λιγο καιρο στα ΓΕΛ), ώστε να εξυπηρετηθεί η αρχή της διεπιστημονικής προσέγγισης του ερευνητικού ερωτήματος αλλά και η αλλαγή της συνεργατικής κουλτούρας των εκπαιδευτικών
    2. Υπερβολή αποτελούν οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Στη θέση τους θα μπορούσαν να μπουν ώρες Τέχνης και Έκφρασης ή Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ή Αγωγή Υγείας, δηλαδή Ομαδικές καινοτόμες Σχολικές δραστηριότητες που στο Λύκειο λόγω χρονικής πίεσης δεν είναι εύκολο για τους μαθητές/τριες να συμμετέχουν σε αυτές εκτός ωρών διδασκαλίας

  • 13 Αυγούστου 2013, 01:32 | Γιάννης

    θεωρώ λάθος την κατάργηση του μαθήματος επιλογής Αστρονομίας, καθώς οι μαθητές ολκληρώνοντας την 12ετή εκπαίδευσή τους δεν θα έχουν διδιαχθεί ούτε μια ώρα βασικά ζητήματα αστρονομίας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 01:04 | Μιχαήλ

    Είναι απαράδεκτη η ουσιαστική κατάργηση των κλάδων ΠΕ40 και ΠΕ34, ισπανικών και ιταλικών. Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια κοινωνία που αλληλεπιδρά με χώρες του εξωτερικού και εσείς δεν κάνετε τίποτα άλλο εκτός από να υποβαθμίζετε την δεύτερη σε φυσικούς ομιλητές γλώσσα στον κόσμο μετά τα κινέζικα, δηλαδή τα ισπανικά, και την γλώσσα μιας τόσο γειτονικής χώρας όπως η Ιταλία. Η φωτογραφική ρύθμιση και η κατάργησή τους από το λύκειο θα είναι η ταφόπλακα για αυτές τις δύο χρησιμότατες γλώσσες. Υπάρχει μια μεροληπτική στάση υπέρ των γαλλικών και των γερμανικών εδώ και χρόνια μια νοοτροπία αναχρονιστική. Θα έπρεπε οι μαθητές ελεύθερα να επιλέγουν την δεύτερη γλώσσα της επιλογής τους και να γίνεται πραγματικό μάθημα, με λίγους μαθητές ανά τμήμα, με στόχο την προετοιμασία τους για το Κ.Π.Γ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:55 | Γιάννης Φάκας

    θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε ένα μάθημα της επιστήμης της Πληροφορικής (π.χ αλγόριθμοι και προγραμματισμός) στην Β’ και Γ’ Λυκείου.Επίσης οπωσδήποτε το μάθημα επιλογής της Α Λυκείου (Εφαρμογές Πληροφορικής)να γίνει γενικής παιδείας.
    Το νομοσχέδιο αυτό καταφενάστατα πριμοδοτεί τους Φυσικούς και τους Φιλόλογους καθώς και των καθηγητών που έχουν ανάθεση το μάθημα Πολιτική Παιδεία που γίνεται τρίωρο.Οι ώρες μπορούν να μοιραστούν και να έρθουμε σε ισορροπία και όχι με μεγάλες διαφορές από το παλιό πρόγραμμα, έτσι ώστε το υπουργείο να μην ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ για στοχευμένη πρακτική δημιουργίας υπεραριθμων στον κλάδο ΠΕ19-20 της Πληροφορικής.

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:49 | Nik. K.

    Κύριε Υπουργέ.

    Είναι τραγικό στην εποχή μας να καταργεί κάποιος υπεύθυνος στο υπουργείο σας την Πληροφορική από το Λύκειο και μέχρι πρόσφατα να μην αναφέρεται ούτε καν στο επαγγελματικό λύκειο ως κατεύθυνση. Με απλά λόγια εμείς οι μαθητές είμαστε αναγκασμένοι να πάμε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσουμε Πληροφορική ενώ σε όλο τον πλανήτη είναι μάθημα που διδάσκεται ενώ εδώ κάνουμε μόνο χρήση Η.Υ. Γιατί;

    Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε τι επιπτώσεις έχει η γνώση γλωσσών προγραμματισμού σε άτομα από 12-18 ετών και αναρωτηθείτε αν θα θέλατε αυτούς τους εφήβους να τους έχετε αργότερα ως συνεργάτες σας. Εγώ δουλεύω από τα 15 μου ως προγραμματιστής part time πουλώντας λογισμικό που δημιουργώ ο ίδιος στο διαδίκτυο αφιερώντας πολύ από τον ελάχιστο χρόνο που έχω για αυτό το λόγο, ενώ θα αν είχα γεννηθεί πχ στην Αγγλία θα είχα την ευκαιρία να μάθω όλα αυτά από το σχολείο μου. Εχετε αλήθεια κοντά σας ανθρώπους που έχουν γνώσεις του αντικειμένου; Αν όχι γιατί; Και αν ναι σας παρακαλώ να αναρωτηθείτε όπως και όλοι μας ποιοι είναι αυτοί και αν κάνουν σωστά της δουλειά τους.

    Η χρήση έχει σχέση με την Πληροφορική όσο τα κυάλια με την Αστρονομία.

    Επίσης όπως είπε κάποιος πριν είναι τραγικό να μην κάνουμε άλλη γλώσσα πέρα από Αγγλικά.

    Και έλεος πια με τα θρησκευτικά, τα έχουμε πλέον εμπεδώσει.

    Με αυτά τα μυαλά θα γίνουμε αύριο επιστήμονες και θα στηρίξουμε την πρόοδο της χώρας μας;

    Οποιος αποφασίζει τις μεσαιωνικές καταστάσεις στο πρόγραμμα σπουδών μας υπόκειται στις αντιλήψεις της καθηγητικής ομάδας που εξυπηρετεί σε βάρος της προόδου μας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:45 | Κατερίνα Γιαλαμά

    Ναι είμαι και εγώ καθηγήτρια πληροφορικής οπότε μπορείτε να
    θεωρήσετε το σχόλιο μου συντεχνιακό.
    Ωστόσο επειδή μπήκα στο Πανεπιστήμιο ως πρωτοδεσμίτισσα, έχοντας
    εξεταστεί στη χημεία, μπορώ με κάθε βεβαιότητα να σας πω και πόσο
    άχρηστη μου ήταν η συμπαθής χημεία και πόσο δυσκολεύτηκα στα πρώτα μαθήματα προγραμματισμού.
    Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν είναι το ζήτημα, είναι γνωστό ότι η
    ανάπτυξη αλγορίθμων διευρύνει το νου ενώ το μάθημα δημιουργεί
    ευκαιρίες για μαθητές με σπιρτόζικη σκέψη και όχι μόνο παπαγάλους.
    Η δε ενασχόληση με την επιστήμη (και όχι τη χρήση) της πληροφορικής
    δημιουργεί σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης με μικρό αρχικό κεφάλαιο.
    Η εξοικείωση με τον προγραμματιστικό τρόπο σκέψης στο Γυμνάσιο μέσω Logo και Scratch είναι πολύ μικρή για να είναι αρκετή.
    Πιστεύω ότι πρέπει να υπἀρχουν 2 κύκλοι στη νέα θετική κατεύθυνση
    και να επιλέγουν οι μαθητές ανάμεσα σε Χημεία και ΑΕΠΠ. Επίσης είναι
    χρήσιμο να μετονομαστεί το ΑΕΠΠ σε «Εισαγωγή στον Προγραμματισμό».

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:28 | ΘΠ

    Η πληροφορική εμπεριέχει και αλληλεπιδρά σε πολλά επίπεδα με όλες τις θετικές επιστήμες. Στην ουσία είναι ένα τέλειος συγκερασμός όλων των θετικών επιστημών σε μια νέα επιστήμη. Μάλιστα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη όλων των στόχων και σκοπών του Νέου Γενικού Λυκείου, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 01, και ιδιαίτερα τους σκοπούς α), β), στ), η), θ) και ι), ιδίως με το μάθημα της αλγοριθμικής- προγραμματισμού υπολογιστών.
    Και αυτή δεν υπάρχει στο Νέο Λύκειο;
    Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να συνεχίζεται στην Α’ Λυκείου σε προχωρημένο επίπεδο η Χρήση των Εφαρμογών Υπολογιστών και ΤΠΕ και των εργαλείων της από όλους τους μαθητές (γενικής παιδείας μάθημα όχι επιλογής) και μάλιστα η ανάπτυξη εφαρμογών (προγραμματισμός υπολογιστών) να διδάσκεται σε 2 χρονιές υποχρεωτικά στο 2ο Πεδίο, στην Β’ και Γ’ Λυκείου.
    Προτείνω:
    Α’ Λυκείου: Μάθημα 2 ώρες Γενικής Παιδείας (Εμβάθυνση στην επιστήμη των Υπολογιστών).
    Β’ Λυκείου: Μάθημα 2 ώρες Γενικής Παιδείας (Εισαγωγή στον προγραμματισμό Υπολογιστών & την αλγοριθμική σκέψη, Επίλυση προβλημάτων Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας σε Γλώσσα Προγραμματισμού BASIC ή PASCAL ή C).
    Γ’ Λυκείου: Μάθημα 4 ώρες Κατεύθυνσης (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον).

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:15 | ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

    ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:06 | Βίκυ Μπαλά

    Επιτέλους στο νέο λύκειο αποκτά το μάθημα με τις περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή (ΧΗΜΕΙΑ),τη θέση που του αξίζει.
    Ειλικρινά δε μπορώ να κατανοήσω την εμπάθεια των συναδέλφων πληροφορικών για τη Χημεία.
    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η Χημεία και όχι η πληροφορική είναι βασικό εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στο πολυτεχνείο.
    Η πληροφορική σε επίπεδο δ/θμιας εκπ/σης θα πρέπει να έχει σαν αντικείμενο τις βασικές εφαρμογές και όχι τον προγραμματισμό ο οποίος διδάσκεται στο πανεπιστήμιο.
    Εξάλου, συνάδελφοι πληροφορικοί, χωρίς τα συνθετικά πολυμερή και τους ημιαγωγούς της Χημείας ο Η/Υ δε θα ήταν όπως το γνωρίζουμε σήμερα!

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:06 | Γιάννης

    Η προσωπική μου άποψη τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών να είναι ως εξής:

    Φυσική, Μαθηματικά, Επιστήμη Υπολογιστών ή Χημεία: Πολυτεχνικές Σχολές και Σχολές Θετικών Επιστημών

    Φυσική, Βιολογία, Χημεία: (Επιστήμες Υγείας)

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:58 | Γιάννης

    Εφαρμογές Υπολογιστών στην Α’ Λυκείου και μετά καθόλου Πληροφορική! Άλλωστε ποιος χρειάζεται τους Υπολογιστές και την Αλγοριθμική Σκέψη; Προφανώς κάποιοι προτιμούν να μας κάνουν γκαρσόνια των Ευρωπαίων, παρά να έχουμε ουσιαστικά προσόντα και γνώσεις.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:55 | Εκπαιδευτικός Ρ.Π

    Επιτρέψτέ μου να μοιραστώ κάποιες απόψεις για το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας.
    Στο ερώτημα από ποιούς κλάδους μπορεί να διδαχτεί έτσι ώστε στα πλαίσια της Γενικής Παιδείας οι μαθητές:
    1)να είναι σε θέση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα , τη διαφορετικότητα και την πολιτισμική ετερότητα στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κονωνίας και
    2) να εκπαιδευτούν στις αξίες της ελευθερίας , Δημοκρατίας, συλλογικότητας και αλληλεγγύης και να έχουν συνείδηση ενεργού πολίτη, τότε η απάντηση είναι πως οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ13 είναι αυτοί που λόγω της εκπαίδευσης τους μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο.
    Διάβασα κάποια σχόλια διεκδίκησης της διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας από τους οικονομολόγους και μου δημιουργήθηκε το ερώτημα , γνωρίζοντας τα προγράμματα σπουδών των Οικονομικών σχολών, πως θα ανταποκριθούν επιτυχώς στις απαιτήσεις των μαθητών τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και λέω επιτυχώς γιατί όσοι είμαστε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό!

    Σε κάποιους που εδώ σε αυτό το φόρουμ , αναρωτιούνται για την αναβάθμιση του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας στο Γεν. Λύκειο, τους απαντώ πως προφανώς το Υπουργείο Παιδείας με την αναβάθμιση αυτή απλώς είναι συνεπές ως προς τους σκοπούς 3 και 4 που είναι στην προμετωπίδα του σχεδίου νόμου και την εκπλήρωσή τους!

    Τέλος , άποψή μου είναι πως όσοι μαθητές θα ενδιαφέρονταν για τη Νομική καλό θα ήταν να είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν στη Γ’Λυκείου εναλλακτικά στα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:54 | Δημήτρης

    Παρακαλώ μήν υποχωρήσετε στις ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ των καθηγητών της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο. Το μόνο που κάνουν στην ώρα του μαθήματος είναι ¨ελεύθερη ώρα¨ αφήνοντας τους μαθητές να ξοδεύουν την ώρα τους σερφάροντας στο internet εμποδίζοντας τις περισσότερες φορές την ολοκλήρωση διοικητικών εργασιών (μιας και το σχολικό δίκτυο είναι κοινό) . Οσο αφορά στην βοήθεια που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν στις διοικητικές εργασίες , είναι πλέον παρωχημένοι καθώς το 100% πλέον των διευθυντών και υποδιευθυντών γνωρίζουν τέλεια τον χειρισμό σε όλες τις υπηρεσίες . Αλλωστε δεν εμποδίζει τίποτα όποιον καθηγητή ΠΕ19 θέλει να κάνει μετάταξη σε διοικητική θέση. Αλλο Γραμματειακή Υποστήριξη και άλλο Διδασκαλία μαθήματος Πληροφορικής . Να μή συγχέουμε τα πράγματα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:47 | Graziella Del Freo ΠΕ34

    Είναι προφανές σφάλμα στο σχεδιο αυτό η απουσία των άλλων δυο δεύτερων ξένων γλωσσών, των Ιταλικών και των Ισπανικών, που διδάσκονται στο Γυμνάσιο μαζί με τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Ελπίζω να διορθωθεί στην τελική έκδοση η παράβλεψη αυτή και να μην βρισκόμαστε μπροστά στην πολλοστή προσπάθεια να πετάξουν από το παράθυρο τους κλάδους ΠΕ34 και ΠΕ40 που μπήκαν με νόμιμη διαδικασία στην εκπαίδευση σύμφωνα με ευρωπαϊκές διατάξεις περί πολυγλωσσίας . Όσο αφορά η διδασκαλία της Ιταλικής Γλωσσάς θεσπίστηκε επίσημα διάμεσο της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 2008 και υπήρξε τεράστια ανταπόκριση από τους μαθητές Γυμνασίου πανελλαδικά, παρόλο την «άκομψη» προσπάθεια από ορισμένους κύκλους για να ανακοπεί η δυναμική της (βλ. Υ.Α. 6/2010) έως και την πρόσφατη απειλουμένη κατάργησή της . Τότε, για ποιο σεβασμό ως προς τις επιλογές των μαθητών και για ποια αξιολόγηση των συναδέλφων καθηγητών μιλάμε όταν στο back-stage φροντίζουμε να τα απαξιώνουμε με «παραβλέψεις» σαν την σημερινή ;

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:37 | Αθανασία Ζαραμπούκα

    θεωρώ αδιανόητο στο ψηφιακό σχολείο του 21ου αιώνα να μη διδάσκεται η πληροφορική. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα οι μαθητές της Β και της Γ τάξης επιλέγουν την τεχνολογική κατεύθυνση σε ποσοστό πάνω από 50% , αφού κατευθύνονται στις Πολυτεχνικές Σχολές και στις Σχολές Πληροφορικής όπου οι βάσεις είναι αρκετά υψηλές. Με τα καινούργια δεδομένα πως θα ανταποκριθεί ένας μαθητής στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου όταν θα έχει προετοιμασθεί σε βάθος σε άλλο μάθημα …και άλλο θα χρειασθεί για τις σπουδές του? θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε οι μαθητές που κατευθύνονται σ’αυτές τις σχολές να διδαχθούν μαθήματα πληροφορικής και στην Α και στη Β τάξη. Επίσης θα ήθελα να τονίσω οτι ο καθηγητής της πληροφορικής είναι η ψυχή του σχολείου, αφού υποστηρίζει όλη τη μηχανοργάνωση του σχολείου , το πρόγραμμα Νεστωρ, όλη τη διαδικασία των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου και υποστηρίζει τους εκπ/κούς που χρησιμοποπιούν το εργαστήριο για διδασκαλία άλλων μαθημάτων. Ας μη ξεχνάμε ότι όλο και περισσότεροι εκπ/κοί έχουν πιστοποίηση Β επιπέδου. Η χρήση του εργαστηρίου δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Επίσης υποστηρίζει προγράμματα συνεργασίας με άλλα σχολεία της Ευρώπης μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και το μάθημα του project αφού είναι δεδομένο οτι οι ομάδες των μαθητών χρησιμοποιούν το εργαστήριο για τις ανάγκες του μαθήματος.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:35 | Παναγιώτης Ψώμος

    Είναι πολύ λυπηρό την στιγμή ακριβώς που η χώρα μας χρειάζεται να κάνει ένα άλμα στο μέλλον χρησιμοποιώντας ότι πολυτιμότερο έχει, τα παιδιά, να σταματάει η διδασκαλία της αλγοριθμικής σκέψης (computational thinking) στην ναυαρχίδα της εκπαίδευσης, το Γενικό Λύκειο. Η διδασκαλία της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής που παραμένει στο δημοτικό και στο γυμνάσιο καμία σχέση δεν έχει με το εφόδιο ζωής, της δημιουργίας αλγοριθμικής σκέψης.

    Επειδή η προσωπική μου γνώμη, ωστόσο, σίγουρα δεν βαραίνει αρκετά για να αλλάξει ρότα τελευταία στιγμή η ναυαρχίδα που περιέγραψα παραπάνω, θα παραθέσω μερικές από τις απόψεις που συγκεντρώθηκαν σε μια τεράστια πρωτοβουλία για την σημασία της διδασκαλίας του προγραμματισμού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετείχαν πάρα πολλοί ηγέτες και διανοούμενοι, οι γνώμες των οποίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.code.org/.

    Μερικές από τις απόψεις ήταν του Stephen Hawking, του Steve Jobs, του Bill Clinton, του Al Gore, τoυ πρόεδρου του πανεπιστημίου Stanford, τoυ Bill Gates, του αντιπροέδρου της Google.

    Stephen Hawking
    Theoretical Physicist, Cosmologist, and Author
    “Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you just want to pursue a career in the 21st century, basic computer programming is an essential skill to learn.“

    Steve Jobs
    “I think everybody in this country should learn how to program a computer because it teaches you how to think.”

    Bill Gates
    Chairman, Microsoft
    “Learning to write programs stretches your mind, and helps you think better, creates a way of thinking about things that I think is helpful in all domains.“

    President Bill Clinton
    “At a time when people are saying «I want a good job – I got out of college and I couldnt find one,» every single year in America there is a standing demand for 120,000 people who are training in computer science.“

    John Hennessy
    President, Stanford University
    “Learning to program is exciting: it’s stimulating, fun, develops new ways of thinking, and in a very short time you can build programs that will impress your friends and family! Discovering the joy of programming was the spark that started my professional life and impressed the teenage beauty who, 40 years later, is still the love of my life!“

    Vice President Al Gore
    “Our civilization is experiencing unprecedented changes across many realms, largely due to the rapid advancement of information technology. The ability to code and understand the power of computing is crucial to success in today’s hyper-connected world.“

    Susan Wojcicki
    Senior Vice President, Google
    “Learning to code makes kids feel empowered, creative, and confident. If we want our young women to retain these traits into adulthood, a great option is to expose them to computer programming in their youth.“

    Πιστεύω πως υπάρχει χρόνος να μην γίνει ένα μεγάλο λάθος που δεν θα μας αφήσει να βοηθήσουμε τα παιδιά της χώρας μας να αποκτήσουν ένα καθοριστικό εφόδιο για την ζωή τους. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο σκοπός της διαβούλευσης: να διορθωθούν λάθη έστω και την τελευταία στιγμή. Υπάρχει χρόνος!

  • Πιστέυω πως είναι απαράδεκτο να αφαιρείται το μάθημα της ΑΕΠΠ από την Τρίτη Λυκείου και γενικότερα να υποβαθμίζεται ο ρόλος του καθηγητή της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο.
    Θα ήθελα να ληφθεί υπόψη η ένστασή μου σαν ενεργός εκπαιδευτικός της Βθμιας Εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να υπάρχει εισαγωγή στην Γθμια και είδικά σε σχολές Πληροφορικής και άλλες χωρίς να εξετάζεται ο μαθητής στην αλγοριθμική σκέψη, στο σχεδισμό και την υλοποιήση προγραμμάτων και άλλα τα οποία είναι λάθος να εκλείψουν από το Γενικό Λύκειο. Ευχαριστώ αν και δηλώνω απογοητευμένος από αυτές τις ενέργειες.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:30 | Αστέρης

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από το ένα Λύκειο στο άλλο:

    – Από την Α΄ ΓΕΛ μπορούν να πάνε στην Β΄ΕΠΑΛ σε όποια ειδικότητα θέλουν. Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν την Α’ ΕΠΑΛ να εγγράφονται στην Β’ ΓΕΛ; Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση.

    – Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε όσους μαθητές τελειώνουν το ΓΕΛ να μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια ειδικότητα από την Β’ ΕΠΑΛ;

    – Ποιος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας των εργαστηρίων πληροφορικής ;

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:27 | Παναγιώτης Ψώμος

    Είναι πολύ λυπηρό την στιγμή ακριβώς που η χώρα μας χρειάζεται να κάνει ένα άλμα στο μέλλον χρησιμοποιώντας ότι πολυτιμότερο έχει, τα παιδιά, να σταματάει η διδασκαλία της αλγοριθμικής σκέψης (computational thinking) στην ναυαρχίδα της εκπαίδευσης, το Γενικό Λύκειο. Η διδασκαλία της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής που παραμένει στο δημοτικό και στο γυμνάσιο καμία σχέση δεν έχει με το εφόδιο ζωής της δημιουργίας αλγοριθμικής σκέψης.

    Επειδή η προσωπική μου γνώμη, ωστόσο, σίγουρα δεν βαραίνει αρκετά για να αλλάξει ρότα τελευταία στιγμή η ναυαρχίδα που περιέγραψα παραπάνω, θα παραθέσω μερικές από τις απόψεις που συγκεντρώθηκαν σε μια τεράστια πρωτοβουλία για την σημασία της διδασκαλίας του προγραμματισμού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετείχαν πάρα πολλοί ηγέτες και διανοούμενοι, οι γνώμες των οποίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.code.org/.

    Μερικές από τις απόψεις ήταν του Stephen Hawking, του Bill Clinton, του Al Gore, τoυ πρόεδρου του πανεπιστημίου Stanford, τoυ Bill Gates, του αντιπροέδρου της Google.

    Stephen Hawking
    Theoretical Physicist, Cosmologist, and Author
    “Whether you want to uncover the secrets of the universe, or you just want to pursue a career in the 21st century, basic computer programming is an essential skill to learn.“

    Bill Gates
    Chairman, Microsoft
    “Learning to write programs stretches your mind, and helps you think better, creates a way of thinking about things that I think is helpful in all domains.“

    President Bill Clinton
    “At a time when people are saying «I want a good job – I got out of college and I couldnt find one,» every single year in America there is a standing demand for 120,000 people who are training in computer science.“

    John Hennessy
    President, Stanford University
    “Learning to program is exciting: it’s stimulating, fun, develops new ways of thinking, and in a very short time you can build programs that will impress your friends and family! Discovering the joy of programming was the spark that started my professional life and impressed the teenage beauty who, 40 years later, is still the love of my life!“

    Vice President Al Gore
    “Our civilization is experiencing unprecedented changes across many realms, largely due to the rapid advancement of information technology. The ability to code and understand the power of computing is crucial to success in today’s hyper-connected world.“

    Susan Wojcicki
    Senior Vice President, Google
    “Learning to code makes kids feel empowered, creative, and confident. If we want our young women to retain these traits into adulthood, a great option is to expose them to computer programming in their youth.“

    Πιστεύω πως υπάρχει χρόνος να μην γίνει ένα μεγάλο λάθος που δεν θα μας αφήσει να βοηθήσουμε τα παιδιά της χώρας μας να αποκτήσουν ένα καθοριστικό εφόδιο για την ζωή τους. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο σκοπός της διαβούλευσης: να διορθωθούν λάθη έστω και την τελευταία στιγμή. Υπάρχει χρόνος!

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:25 | Δημήτρης Καταραχιάς, ιδιωτεύων καθηγητής ΠΕ19

    Ήδη πάρα πολλοί πολίτες (κυρίως καθηγητές ΠΕ19, αλλά και γονείς και φοιτητές) τοποθετήκαν κατά του παράλογου της κατάργησης της Πληροφορικής.
    Είμαι σίγουρος ότι πολλοί στο Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να προφέρουν καν, το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που καταργείται.
    Ως διδάσκων του μαθήματος, θα ήθελα να τονίσω ότι έχει τρεις «φύσεις»:
    1) είναι φιλολογικό μάθημα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο. Εκμάθηση γλώσσας διδάσκουμε στους μαθητές. Πώς μπορείς δηλαδή, από το αλφάβητο να δημιουργήσεις λέξεις, από τις λέξεις να δημιουργήσεις προτάσεις (εντολές), και από τις προτάσεις να συνθέσεις ένα κείμενο (πρόγραμμα) που κάνει μια πολύ σοβαρή και εύστοχη δουλειά (λύνει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα). Πολλοί φιλόλογοι, θα αιφνιδιάζονταν αν μάς βλέπανε να διδάσκουμε το μάθημά μας, ίσως ισως και να μάς μιμούνταν σε μεθόδους που εφαρμόζουμε!!!
    2) είναι μάθημα που υπενθυμίζει στον μαθητή πώς να σκέφτεται πρακτικά, κάτι που είχε μάθει στο Δημοτικό (προβλήματα μαθηματικών), αλλά ξέχασε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (όπου «έμπλεξε» με τυπολόγια -βλ. μαθηματικά, φυσική, χημεία- και παπαγαλία – βλ. ιστορία, αρχαία, βιολογία, διοίκηση επιχειρήσεων κλπ). Σάς αναφέρω ένα στοιχειώδες προβληματάκι, που διδάσκονται οι μαθητές στις πρώτες παραδόσεις του μαθήματος: η αντιμετάθεση των τιμών δύο μεταβλητών. Το κλασικό παράδειγμα που χρησιμοποιούμε όλοι οι καθηγητές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να το καταλάβουν, είναι το πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε το περιεχόμενο δύο ποτηριών, που το ένα περιέχει π.χ. νερό και το άλλο περιέχει πορτοκαλάδα. (προφανώς και δεν σάς δίνω τη λύση του προβλήματος, προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ)
    3) είναι το ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. Τα παιδιά διδάσκονται φυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά χωρίς ποτέ να έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο, απλώς μαθαίνουν θεωρητικά έννοιες, που προσπαθούν(ανεπιτυχώς, συνήθως)να αντιληφθούν με τη φαντασία τους. Στην ΑΕΠΠ, όμως, όλα όσα διδάσκονται μπορούν στο εργαστήριο υπολογιστών να τα δουν άμεσα να γίνεται πράξη, πληκτρολογώντας το πρόγραμμα που μόλις δημιουργήσανε μόνοι τους.
    Καταλαβαινετε, κύριοι στο Υπουργείο Παιδείας, ότι καταργείτε ένα μάθημα που αγνοείτε την ως τώρα ύπαρξή του, που αγνοείτε τη χρησιμότητά του, που αγνοείτε το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι μαθητές για αυτό. Δεν πρέπει να σάς συγκίνησα ιδιαίτερα, απλά ελπίζω σε μια απλή ανάγνωσή της άποψής μου από κάποιον σας, έστω και χωρίς αντίκρισμα.

    υ.γ. Αλήθεια, γνωρίζει κάποιος από σάς πώς ακριβώς δουλεύει το opengov.gr;;; Κι όμως, πολλοί μαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, το έχουν ήδη απομυθοποιήσει…

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:16 | ΑΕΛΕΚΟΣ

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι εξαφανίζεται η πληροφορική από το νέο λύκειο.

    Παράξενο και αδικαιολόγητο.

    Ενα μάθημα επιλογής για την επιστήμη της πληροφορικής και επικοινωνιών μόνο.

    Το νέο πρόγραμμα θυμίζει τις δέσμες.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:11 | Μαριάνα Καπετανίδου

    Γεια σας. Το θέμα της πολυγλωσσίας το 2013 δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη. Πιστεύω ότι όσα ειδικά μαθήματα ξένης γλώσσας απαιτούνται για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια τόσα τουλάχιστον πρέπει να διδάσκονται αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναγκαστικά αυτό μας παραπέμπει στην Ιταλική και Ισπανική γλώσσα που δεν διδάσκεται στα Λύκεια ενώ στα Γυμνάσια είναι απολύτως περιορισμένη η διδασκαλία της Ιταλικής και ανύπαρκτη της Ισπανικής. Η εκπαίδευση επομένως που είναι αντανάκλαση της υπάρχουσας κοινωνικής δικαιοσύνης δίνει δείγματα αδικίας και άνισης αντιμετώπισης των γλωσσών, των πολιτισμών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Όποιος/α μαθητής/τρια θελήσει να ασχοληθεί με την Ιταλική ή Ισπανική γλώσσα και να εισαχθεί στο αντίστοιχο ξενόγλωσσο τμήμα αναγκάζεται να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μια τέτοια επιβάρυνση επιπλέον των άλλων είναι πολύ δύσκολη οπότε τις περισσότερες φορές αυτό τους/τις αποτρέπει από την εκμάθηση της Ιταλικής ή Ισπανικής και από την επιθυμία τους να ακολουθήσουν κάποιες συγκεκριμένες σπουδές. Και επιμένουμε γιατί τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουμε από τη ζήτηση των Ιταλικών στα γυμνάσια τα πρώτα χρόνια εισαγωγής τους ήταν πολύ υψηλή. Η θέση μου είναι ότι αν θεωρούμε ότι ο μαθητής/τρια είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης τότε οι επιλογές του και η ελευθερία επιλογών συνάδουν στη θεώρηση αυτή, γεγονός που δυστυχώς δεν συμβαίνει και υποθάλπτεται. Και μιλώντας για επιλογές θα πρότεινα την εισαγωγή κι άλλων ξένων γλωσσών και το περιθώριο επιλογής από τους/τις μαθητές/τριες ώστε να οργανωθεί ένα ορθό σύστημα πολυγλωσσίας και ευκαιριών ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να μαθαίνουν όσες γλώσσες θα ήθελαν. Ακόμα και τρεις και τέσσερις. Το πως μπορεί να οργανωθεί αυτό το σύστημα είναι εύκολο να καταρτιστεί αν το υπουργείο έρθει σε επαφή με τα πανεπιστήμια και τους συλλόγους ξενόγλωσσων τμημάτων. Σας ευχαριστώ και εύχομαι τα καλύτερα για τη δημόσια εκπαίδευση που παραπαίει και μειώνει τις ευκαιρίες για τους/τις μαθητές/τριες.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:04 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ατολμο και αναχρονιστικό.

    Απουσιάζουν τα μαθηματα της Επιστήμης των υπολογιστών.

    Είναι αδιανοητο να μην διδάσκεται προγραμματισμός.

    Υπερβολικό επίσης το 2ωρο για τα Θρησκευτικά στην Α και Β Λυκείου

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:59 | Νίκος Φάρος

    1. Πάρα πάρα πολλά διαφορετικά(και δυστυχώς υποχρεωτικά) αντικείμενα «κρυμμένα» στα πλαίσια ενοποιημένων μαθηματων(πχ φυσική χημεια-βιολογία, οικονομία- πολιτικοί θεσμοί-κοινωνιολογία). Νομίζω θα έπρεπε να ήταν σαφώς λιγότερα τα υποχρεωτικά μαθήματα και περισσότερα τα επιλογής σε όλες τις τάξεις.

    2. Δεν είναι σαφές πώς θα εξετάζονται τα ενοποιημένα μαθήματα. Πχ, στις τελικές εξετάσεις στο μάθημα φυσικές επιστήμες, οι μαθητές θα εξετάζονται ταυτόχρονα στη Φυσική-Χημεία και Βιολογία? (!!)

    3. Τόσες πολλές ώρες για θρησκευτικά (Α’, Β’ Γ’ λυκείου)νομίζω πως είναι υπερβολή. Το μάθημα θα μπορούσε να ήταν επιλογής.

    4. Η φιλοσοφία να βγεί από υποχρεωτικό μάθημα στη Β΄λυκείου.

    5. Τα αρχαία ελληνικά στη Β’ τάξη να μην είναι γενικής παιδείας αλλά μόνο κατευθυνσης.

    6. Ένας απόφοιτος ΓΕΛ θα έπρεπε να έχει μια πιστοποίηση ξένης γλώσσας και χρήσης Η/Υ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το αυτονόητο!!! Μαθήματα:

    1. αλγοριθμική – αλγόριθμοι
    2. Προγραμματισμός
    3. Επιστήμη υπολογιστών (CS)

    είναι απαραίτητα στο νέο ΛΥΚΕΙΟ.
    ΔΕΝ είναι η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ η χρήση Η/Υ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:53 | Μιχάλης Παπουτσάκης

    Είναι πέρα από κάθε φαντασία η απουσία της Πληροφορικής από το Γενικό λύκειο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μάθημα που θα πρέπει να υπάρχει και στις τρεις τάξεις είναι η αλγοριθμική και η ανάπτυξη τους σε προγραμματιστικό περιβάλλον που συνδέεται με την επιστήμη Υπολογιστών και όχι απλά με την χρήση. Είναι μάθημα που βοηθάει στην ανάπτυξη θετικής σκέψης και μεθοδολογίας με λύση πρακτικών προβλημάτων απο την καθημερινή ζωή.

    Η Πληροφορική είναι επιστήμη όπως οι άλλες θετικές επιστήμες. Να εκροσωπηθεί όπως η Χημεία. Ούτε η Χημεία ούτε η φυσική είναι σημαντικότερες από την Πληροφορική (Επιστήμη Υπολογιστών). Η πρόταση είναι :

    Μάθημα 2ώρες Γενικής παιδείας στην Α τάξη
    Μάθημα 2ώρες Γενικής Παιδείας στη Β τάξη
    Μάθημα 6ώρες Κατεύθυνσης στη Γ τάξη

    Δεν γίνεται κύριοι στο Υπουργείο στην ψηφιακή εποχή να υπάρχει φιλοσοφία και να μην υπάρχει Πληροφορική. Θα γραφτεί στην Ιστορία…

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:52 | Κ.Ρ.

    Νομίζω ότι η επίθεση των καθηγητών πληροφορικής σε συγκεκριμένο μάθημα (Χημεία)θα πρέπει να σταματήσει άμεσα.Δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:50 | Διογενης

    Το Αεππ ειναι μια ισχυρη βαση για οποιον επιλεξει σχολη πληροφορικης-πολυτεχνειο. Ισως τολμω να το πω μαζι με τα μαθηματικα τα δυο πιο ουσιαστικα μαθηματα για καποιον φοιτητη. Και εμεις το 2013 το αφαιρουμε;

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:41 | ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Αξιότιμε κύριε Αρβανιτόπουλε,

    Γιατί ως δεύτερη ξένη γλώσσα εμφανίζονται τα γαλλικά ή γερμανικά και στο Λύκειο. Γιατί για άλλη μια φορά η πολυγλωσσία που τόσο διαφημίστηκε και συναποφασίσθηκε ευρωπαικά δεν τηρείται. Γιατί απουσιάζουν η Ιταλική και Ισπανική γλώσσα παρόλο που τα Ιταλικά στο σύντομο πέρασμά τους απο την Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν η νο 1 γλώσσα προτίμησης 35.000 μαθητών?

    Με εκτίμηση

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:40 | Βασίλης Γεωργιάδης

    Επαναλαμβάνω το προηγούμενο σχόλειο μου επειδή είδα ότι δεν είχε κατανοητή μορφή. Αν θέλει ο διαχειρηστής μπορεί να αγνοήσει το προηγούμενο και να δημοσιεύσει αυτό:
    Το πρόγραμμα της Φινλανδίας στο λύκειο έχει ένα σύνολο υποχρεωτικών ωρών που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τάξη (κυρίως δύο πρώτες) και ένα σύνολο ωρών επιλογής που μπορεί να γίνει στις ανώτερες τάξεις. Το παραθέτω:

    Μάθημα, 1ος αριθμός υποχρεωτικές ώρες, 2ος αριθμός επιλεγόμενες ώρες

    Μητρική γλώσσα και λογοτεχνία, 6, 3
    Γλώσσες
    A-γλώσσας, 6, 2
    B-γλώσσας, 5, 2
    Άλλες γλώσσες, ,16

    Μαθηματικά
    Βασική ύλη, 6, 2
    Σύνθετη διδακτέα ύλη, 10, 3

    Περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες
    Βιολογία, 2, 3
    Γεωγραφία, 2, 2
    Φυσική, 1, 7
    Χημεία 1, 4

    Θρησκεία ή ηθική, 3, 2
    Φιλοσοφία, 1, 3
    Ψυχολογία, 1, 4
    Ιστορία, 4, 2
    Κοινωνικών Σπουδών, 2, 2
    Τέχνες και φυσική αγωγή, 5,
    Φυσική αγωγή, 2, 3
    Μουσική, 1-2, 3
    Εικαστικές τέχνες, 1-2, 3
    Αγωγή Υγείας, 1, 2
    Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός, 1, 1
    Άθροισμα Υποχρεωτικών μαθημάτων και τα τρία χρόνια,47-51
    Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων εξειδίκευσης,10
    Ελάχιστος συνολικός αριθμός των μαθημάτων 75

    Λοιπόν;

    Υπάρχει και της Νότιας κορέας και της Κίνας αν θέλετε που επίσης πρωτεύουν σε αξιολογήσεις.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:33 | Γιωργος

    Καταστρεφετε το μελλον των παιδιων με την αφαιρεση του ΑΕΠΠ απο το σχολειο!!εχουμε 2013 και θα απουσιασει η πληροφορικη;μετα την καταντια των ελληνικων πανεπιστημιων συνεχιστε το ιδιο και στα ελληνικα Λυκεια. Αθανατη Ελλαδα αυτοκαταστρεφεσαι!!!

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:32 | Πανος

    Να δημιουργηθει ομαδα προσανατολισμου οικονομικων,κοινωνικων ,πολιτικων επιστημων στη Β ταξη.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:29 | Μαρία Αγγελάκη

    Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι

    Σχετικά με την κατάργηση της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο

    σας παρακαλώ πολύ μην εξισώνετε το μάθημα της Πληροφορικής με τον χειρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Πληροφορική είναι επιστήμη με πάρα πολλούς κλάδους και τα παιδιά τελειώνοντας το Νέο Λύκειο θα πρέπει να εχουν πάρει βασικές γνώσεις προγραμματισμού, δικτύων, υλικού κ.α. Υπάρχει κάποια σχολή σήμερα που δεν έχει έστω και ένα μάθημα Πληροφορικής;
    Πληροφορική δεν σημαίνει χειρισμός υπολογιστών. Η Πληροφορική είναι μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες επιστήμες. Μην οπισθοδρομείτε το Νέο Λύκειο και τα παιδιά μας – αναλογιστήκατε τι γνώμη θα έχουν αυτά για την εκδίωξη της Πληροφορικής από το σχολείο;

    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:25 | Γιώργος Πατσιαλάς

    Είναι πολύ παράξενο και ταυτόχρονα ανησυχητικό το γεγονός ότι στο έτος 2013 ,όπου η άνθηση της πληροφορικής και ευρύτερα των εφαρμογών της είναι τεράστια να μην υπάρχει έστω και σαν επιλογή το μάθημα της πληροφορικής και του προγραμματισμου. Επίσης είναι αρκετά άδικο για τους υποψηφίους σε πολυτεχνικές και σχολές πληροφορικής ναι αναγκάζονται να ασχολούνται με μαθήματα όπως η χημεία ή η βιολογία (τα οποία στο μέλλον θα τους είναι πιθανότατα άχρηστα).Τέλος η πληροφορική διδάσκει στον άνθρωπο πως να σκέφτεται καθώς βοηθάει και στην επίλυση προβλημάτων.

  • 12 Αυγούστου 2013, 22:23 | Λάμπρος Γ.

    Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή, την εποχή της τεχνολογίας να μην υπάρχει ούτε ένα μάθημα Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Είναι μεγάλο σφάλμα των υπευθύνων στο ΙΕΠ να τελειώνει κάποιος το Λύκειο και να μην έχει διδαχθεί ούτε ένα μάθημα Πληροφορικής! Ούτε καν επιλογής δεν θα έπρεπε να μπει αλλά μάθημα γενικής παιδείας σε Α και Β Λυκείου και να εξετάζεται πανελλαδικά για θετικές και τεχνολογικές επιστήμες!!! Είναι μεγάλο πισωγύρισμα η μη διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής!Είναι τραγικό σφάλμα των υπευθύνων του ΙΕΠ να αγνοούν την έρευνα του υπουργείου το 2011 που φέρνει στην τέταρτη θέση το μάθημα της Πληροφορικής απο σύνολο μαθημάτων που θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Είναι λάθος να αγνοείτε την κοινωνία!!!
    Αλήθεια, ευαγγελίζεστε το Ψηφιακό σχολείο, το Νέο σχολείο! Είναι δυνατόν να υπάρξει ψηφιακό σχολείο ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ;;;;
    Ελπίζω κι ευελπιστώ μέσα από τη διαβούλευση να καταλάβουν κάποιοι το λάθος που έκαναν και να το διορθώσουν το συντομότερο δυνατό!!!