Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167)

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται υποπερίπτωση (6), ως εξής:

« (6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ. »

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ δύνανται να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα Έρευνας-Πληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις αλλαγής της ειδικότητας και μετάταξης στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη στελέχωσή του.»

3. H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

4. Το άρθρο 14 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη δημοσίευση του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»
5. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:»

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 15 του ν. 3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν.3883/2010 (Α΄167) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Στο άρθρο 22 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι Αξιωματικοί δεν δικαιούνται να ασκήσουν την ενδικοφανή προσφυγή της παραγράφου 6, κατά της κρίσης τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, δικαιούνται όμως να ασκήσουν την εν λόγω προσφυγή, εφόσον κριθούν είτε διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, είτε αποστρατευτέοι είτε μη προακτέοι κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου.»

9. Η υποπερίπτωση (2) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«(2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Η υποπερίπτωση (3) της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:»
12. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»
13. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α´ 167) προστίθεται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στις υποπεριπτώσεις (4) και (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένης οπωσδήποτε υπόψη της αντικειμενικής δυνατότητας για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων. »
14. Η υποπερίπτωση (5) της περίπτωσης γ´ της παραγράφου 12 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
« (5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός. »
15. Η παράγραφος 14 του άρθρου 28 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.»
16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:»
17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«Ανώτεροι Αξιωματικοί:
(1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».
(2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια (3) και (4).
(3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.
(4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»
18. Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 καθώς και του παρόντος άρθρου.»

19. Η παράγραφος 16 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σειρά αρχαιότητας για τους από τη Σχολή Ικάρων προερχόμενους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενου στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία.»

20. Η παράγραφος 18 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«18. Η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που κατατάσσονται μετά από διαγωνισμό, ρυθμίζεται με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση υποχρεωτικής φοίτησης σε Στρατιωτικές Σχολές ή Κέντρα Εφαρμογής, η αρχαιότητα επανακαθορίζεται από το μέσο όρο της βαθμολογίας του διαγωνισμού και της τελικής επίδοσης στη Σχολή ή στο Κέντρο Εφαρμογής. Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»
23. Στο άρθρο 91 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι την 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

  • 7 Απριλίου 2016, 16:11 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Αναφέρω τρία βασικά ζητήματα που χρήζουν προσοχή και διόρθωση για να μην δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα με την εφαρμογή διατάξεων καθώς και διόρθωση κακώς κείμενων που με την εφαρμογή του Ν. 3883 έχουν εγείρει διακρίσεις μεταξύ των στελεχών των Εν. Δυνάμεων που κατά τεκμήριο είναι αντισυνταγματικές.

    Θέμα 1ο
    Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 (40η – 41η ΣΤΥΑ)

    Όπως προφανώς γνωρίζετε το καλοκαίρι του 2010 ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο νέος Ασφαλιστικός νόμος (ν. 3865/10) σύμφωνα με τον οποίο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 31-12-2014 (25ετία) θα συνταξιοδοτούνται εφόσον συμπληρώσουν τουλάχιστον τριάντα πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, με δικαίωμα αναγνώρισης και πέντε επιπλέον πλασματικών ετών, οπότε να παίρνουν πλήρη σύνταξη. Τα υπόλοιπα στελέχη που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ήτοι 25ετία πραγματικής υπηρεσίας μέχρι την 31-12-2014 θα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Ασφαλιστικού (ΠΔ 169/2007), με πλήρη σύνταξη στην τριακονταπενταετία (πραγματικά & πλασματικά). Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους επακολούθησε η ψήφιση του ν. 3883/10, «περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων….», δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών με αύξηση του χρόνου παραμονής στους ενδιάμεσους βαθμούς, τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κριτηρίων στην εξέλιξη των εκ ΑΣΣΥ προερχομένων στελεχών, αλλά και την χορήγηση στην διοίκηση του δικαιώματος της αυτεπάγγελτης αποστρατείας ως ευδοκίμως τερματίσαντες των στελεχών που έχουν συμπληρώσει πραγματική συντάξιμη υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών και κατά την κρίση των Συμβουλίων Κρίσεων με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη
    σταδιοδρομία τους, απέδωσαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και δεν κατέστη δυνατή η προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό, όπου αυτός προβλέπεται. Ο υπόψη νόμος εφαρμόστηκε κλιμακωτά με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 91, σύμφωνα με τις οποίες για όσα στελέχη συμπλήρωναν 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας έως 31-12-2012 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου (ν.2439/96) για τις προαγωγές και την εξέλιξή τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα στελέχη θα εξελιχθούν ακολουθώντας τις διατάξεις του νέου νόμου (ν.3883/2010). Η αστοχία του μη εναρμονισμού των διατάξεων των ανωτέρω νόμων (3865/2010 & 3883/2010) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία και δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των προερχομένων από την ΣΤΥΑ στελεχών, ιδίως εκείνων που κατατάχθηκαν στην Σχολή τα έτη 1988 & 1989 (40η και 41η σειρά ΣΤΥΑ), σε σχέση τόσο με τους συναδέλφους τους ιδίας προέλευσης των προηγούμενων ετών όσο και των επόμενων, αφού και εάν ακόμη εξαντλήσουν την 35ετία πραγματικής υπηρεσίας, δεν δύνανται να εξελιχθούν στο προβλεπόμενο από την εγκύκλιο εισαγωγής τους βαθμό του Σμηνάρχου, αλλά στον βαθμό του Επγου & Σγου αντίστοιχα. Δηλαδή ως προς τα ανωτέρω στελέχη περιορίζεται η βαθμολογική τους εξέλιξη κατά δύο και τρείς βαθμούς αντίστοιχα διότι: α. Προήχθησαν σε Αξκους με τις διατάξεις του ν.2439/96, στα 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας με προβλεπόμενο καταληκτικό βαθμό του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, ενώ οι επόμενες σειρές (42α και εφεξής) προήχθησαν σε Αξκους στα 19 έτη πραγματικής υπηρεσίας με προβλεπόμενο βαθμό Ασμχου χωρίς πτυχία και Σμχου με πτυχίο. β. Η προαγωγή τους σε Αξκους συντελέστηκε μαζί με τους εισαχθέντες στην ΣΤΥΑ το έτος 1987 (39η σειρά), οι οποίοι όμως ως προς την εξέλιξή τους ακολουθούν τις διατάξεις του ν. 2439/96, ενώ όλες οι επόμενες σειρές των εκ ΣΤΥΑ προερχομένων στελεχών προήχθησαν σε Αξκους με τις διατάξεις του 3883/2010. γ. Με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν. 3883/2010 απώλεσαν το πλεονέκτημα του να λογίζεται αναδρομικά ως χρόνος Αξιωματικού ο πέραν των 13ετών χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, αναδρομικότητα που τους χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του 2439/96 άμα την προαγωγή τους στον βαθμό του Ανθσγού. δ. Έχοντας προαχθεί σε Αξκους με τις διατάξεις του ν.2439/96, η εν συνεχεία υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν. 3883/2010 απέκλεισε την δυνατότητα της εξέλιξής τους κατά δύο και τρεις βαθμούς αντίστοιχα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα στελέχη απορρόφησαν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της αύξησης του χρόνου παραμονής σε κάθε βαθμό, ενώ η κατάργηση των διατάξεων της αναγνώρισης αναδρομικότητας ως χρόνου Αξιωματικού, του χρόνου από το 13ο έτος πραγματικής υπηρεσίας και εντεύθεν κυριολεκτικά απέκλεισε κάθε δυνατότητα εξέλιξης στον προβλεπόμενο από την εγκύκλιο καταληκτικό βαθμό, γεγονός που δεν ισχύει για την επόμενες σειρές ΣΤΥΑ, οι οποίες προάγονται σε Αξκους στα δεκαεννέα έτη (19) και αναπληρώνουν κατά τον τρόπο αυτό τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο για τις προαγωγές και την ομαλή εξέλιξή τους. ε. Με τις διατάξεις του ν. 3883/2010 θεσμοθετήθηκαν πρόσθετα μη αντικειμενικά κριτήρια για την εξέλιξη ΜΟΝΟ των προερχομένων από ΑΣΣΥ και με ΜΟΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ την παρεμπόδιση της εξέλιξής τους. Συγκεκριμένα θεσμοθετήθηκε η απόκτηση πτυχίου ανώτατης σχολής, ως κριτήριο προαγωγής στον καταληκτικό βαθμό του Σμηνάρχου, όταν αυτό πρακτικά και χρονικά είναι αδύνατο για τα στελέχη της 40ης και 41ης σειράς, τα οποία διανύουν ήδη το 28ο & 27ο έτος ενεργού υπηρεσίας αντίστοιχα, ενώ θα έπρεπε η απόκτηση πτυχίου να αποτελεί κριτήριο για την εξέλιξή τους σε ανώτατο βαθμό. ζ. Τα στελέχη της 40ης σειράς ΣΤΥΑ με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν.3883/2010, θα προαχθούν στον βαθμό του Επισμηναγού στα 34 έτη πραγματικής υπηρεσίας και η προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό του Ασμχου εν ενεργεία θα πρέπει να γίνει στο 36 έτος, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να πραγματωθεί διότι ακολουθούν το παλαιό ασφαλιστικό και συνεπώς στα 34ετη και 9 μήνες, συμπληρώνουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα (40ετία) και συνεπώς η σύνταξη και το εφάπαξ τους προσδιορίζεται με τις αποδοχές και τον βαθμό που φέρουν εκείνη την στιγμή, ενώ τίθενται σε αποστρατεία με βάση την διάταξη του άρθρου 25 παρ.7. Το αυτό ισχύει και για τα στελέχη της 41ης σειράς τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο και η εξέλιξή τους περιορίζεται στον βαθμό του Σμηναγού, ενώ αντιθέτως εάν και αυτοί ακολουθούσαν τις διατάξεις του ν.2439/96 θα εξελίσσονταν κανονικά και ισότιμα με τους υπολοίπους συναδέλφους τους, τόσο των προηγούμενων όσο και των επόμενων σειρών. η. Η υπαγωγή των στελεχών της 40ης & 41ης σειράς ΣΤΥΑ στις διατάξεις του ν.3883/2010 αποκλείει την ομαλή βαθμολογική τους εξέλιξη ακόμη και για εκείνους που ήδη είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, καθόσον η αξιοποίηση του μπλοκάρεται από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 27 του ιδίου νόμου (3883). Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι σχετική εξομάλυνση της εξέλιξης από την σειρά των εισακτέων το έτος 1990 (42η σειρά ΣΤΥΑ), δεδομένου ότι: -είναι η πρώτη σειρά για την οποία εναρμονίζεται και συμβαδίζει ο νέος νόμος Ιεραρχίας και Εξέλιξης (ν.3883/2010) με το νέο Ασφαλιστικό (ν.3865/2010), – προήχθησαν σε αξιωματικούς με τον ν.3883/2010 στα 19 έτη πραγματικής υπηρεσίας – δεν δόθηκε αναδρομικότητα αξιωματικού. Από αυτή τη σειρά και μετά ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι ΣΤΥΑ θα φθάσουν στον προβλεπόμενο κατά τον ν.3883/2010 καταληκτικό βαθμό του Ασμχου ΕΝ/ΕΝ.
    Ειδικότερα αναφέρουμε πως οι ανακαταταγέντες συνάδελφοι του ίδιου έτους εισαγωγής με την 40η σειρά ΣΤΥΑ κατατάχθηκαν έξι μήνες αργότερα από εκείνους της ΣΤΥΑ, και ακολουθούσαν την εξέλιξη της συγκεκριμένης σειράς. Με την αστοχία που επέφεραν οι δύο νόμοι (3883/10 & 3865/10) ικανός αριθμός αυτών υπήχθη στις διατάξεις του ν.2439/1996 με αποτέλεσμα εκείνοι (παρότι πρέπει να ακολουθούν την 40η σειρά ΣΤΥΑ!) να προαχθούν στα 31 έτη πραγματικής υπηρεσίας στον βαθμό του Επγού ενώ οι εκ 40ης σειράς ΣΤΥΑ στα 35 έτη! Παράλληλα οι ανακαταταγέντες στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας θα αποστρατευτούν -βάσει της ίδιας αστοχίας στα προαναφερθέντα νομοθετήματα- με τον βαθμό του Σμηνάρχου, ενώ οι μέχρι σήμερα αρχαιότεροι συνάδελφοί τους της 40ης σειράς ΣΤΥΑ θα προαχθούν μόλις στον βαθμό του Επγου στα 35 έτη. Ακόμη περισσότερο δε αδικημένοι είναι οι απόφοιτοι της 41ης και 42ας σειράς ΣΤΥΑ που στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας θα προαχθούν μόλις στο βαθμό του Σμηναγού
    Προκειμένου να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών που εισήχθησαν στην ΣΤΥΑ τα έτη 1988 & 1989 (40η & 41η σειρά) θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων του ν. 3865/2010 και του ν.3883/2010 και ειδικότερα: – Με την τροποποίηση του άρθρου 91 παρ. 2β΄ του ν. 3883/2010 έτσι ώστε να αντικατασταθεί η από αστοχία τεθείσα ημερομηνία της 31-12-2012 με την 31-12-2014 εναρμονιζόμενη με την αντίστοιχη διάταξη του ν. 3865/2010 ως εξής: «Ειδικά για τους Αξκους Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι 31-12-14 συμπληρώνουν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 και των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ219/Α΄)».

    ΘΕΜΑ 2ο
    Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)

    Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Δηλαδή: οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ και ΣΥΔ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    Αυτό σημαίνει ένας αριθμός Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών όχι όλοι που είναι π.χ. πίσω από την 40η και κρίνονται με τον ν2439/96 θα επιταχύνουν και θα προαχθούν άμεσα σε σμηναγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίς Επισμηναγοί αφού πλέον δεν θα υπάρχει μπροστά τους να τους φρενάρει η 40η η οποία ακολουθεί στις προαγωγές τον αργό Ν.3883/10. Πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας!!
    Το ανωτέρω δεν θα συμβεί μόνο εάν γίνει η αποκατάσταση της 40ης και 41ης ΣΤΥΑ διότι οι εξ ΑΣΣΥ προερχόμενοι συμφ. με το ν2439/96 έχουν πάντα καλύτερη αναδρομικότητα Αξκου από τους Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές της ίδιας χρονιάς και προάγονται νωρίτερα. Έτσι λοιπόν από την συγκεκριμένη προτεινόμενη ρύθμιση του ΥΕΘΑ πρόβλημα ανατροπής της ιεραρχίας θα δημιουργηθεί μόνο στην 40η και 41η ΣΤΥΑ διότι είναι οι μόνες που δεν ακολουθούν το ν2439/96 και παράλληλα οι τελευταίες που έχουν Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές από πίσω τους.

    ΘΕΜΑ 3ο
    Αρχαιότητα μεταξύ Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ και Αξκών Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών.

    – Έως το 2010 που ψηφίστηκε ο ν3883, στην ΠΑ οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών του ίδιου έτους κατάταξης.
    – Ο ν3883/10 προβλέπει ότι ο αξιωματικός εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό είναι αρχαιότερος ενός Νομιμοποιηθέντα Εθελοντή ανεξαρτήτως ημερομηνίας προαγωγής και επετηρίδας.
    Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 18 στην παράγραφο 18 αναγράφεται η εξής τροπολογία:
    «Η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
    Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.»
    Η ισχύουσα διάταξη του ν3883 έχει ως εξής:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β` του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους.»
    Δηλαδή προσθέτοντας τις λέξεις «που προέρχονται από ΑΣΕΙ» οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές πλέον δεν θα είναι νεότεροι στον ίδιο βαθμό των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων και απουσία κάποια διάταξης που να ρυθμίζει την αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων, θα ισχύσει η γενική διάταξη του ν3883 άρθρο 36 παραγ. 7 συμφ. με την οποία:
    «Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.»
    Αυτό:
    α. Υποβαθμίζει τους εκ ΣΤΥΑ προερχομένους έναντι των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών παρά την υποτιθεμένη προωθούμενη αναβάθμιση της ΣΤΥΑ. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των Νομιμοποιηθέντων Εθελοντών έναντι των εξ ΑΣΣΥ (αρχαιότητα συμφ. με την ημερομηνία κτήσης του βαθμού). Δύο μέτρα και δυο σταθμά στο θέμα της αρχαιότητας από την Υπηρεσία.
    β. Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που έχουν από πίσω τους Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές κινδυνεύουν διανύοντας ακόμη και το 27ο ή 28ο έτος υπηρεσίας, να βρεθούν νεότεροι αυτών που μέχρι σήμερα τους έχουν υφισταμένους. Αυτό γιατί μπορεί οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές να έχουν προαχθεί νωρίτερα το ίδιο έτος λόγω του ότι είχαν καταταγεί λίγους μήνες νωρίτερα. Π.χ. την φετινή χρονιά που είναι να προαχθούν τα στελέχη της 40ης ΣΤΥΑ σε Σμηναγούς, θα προαχθούν νωρίτερα στις 30 Ιουνίου οι Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές της επετηρίδας της ΣΥΔ σε Σμηναγούς. Με τα έως τώρα ισχύοντα οι 40η θα είναι νεότερη για πέντε μήνες και στη συνέχεια 1η Δεκεμβρίου που θα προαχθεί θα ξαναγίνει αρχαιότερη διατηρώντας ένα καθεστώς 28 ολόκληρων χρόνων. Εάν περάσει η διάταξη όπως έχει στο πολυνομοσχέδιο, τότε θα έχουμε διατάραξη της ιεραρχίας. Οι εν λόγω Νομιμοποιηθέντες Εθελοντές θα παραμείνουν αρχαιότεροι αφοί θα έχουν προαχθεί νωρίτερα από την 40η ΣΤΥΑ παρόλο που όλοι θα έχουν προαχθεί το ίδιο ημερολογιακό έτος. Δεν τίθεται θέμα μόνο κοινής Επετηρίδας αλλά γενικότερα Ιεραρχίας.
    ΛΥΣΗ: Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να μπει μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ιδίου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού »
    Με εκτίμηση,

  • 7 Απριλίου 2016, 14:32 | Λουκάς

    Χαίρετε,
    Η Πρόταση μου επί του Νόμου είναι:

    Ο Χρόνος Δσεως προσωπικού ΣΞ με εξειδίκευση στις πληροφορίες, να μπορεί να διανυεται σε θέσεις Πληροφοριών-Ασφαλείας Σχηματισμών-
    Μειζ. Σχηματισμών- Στρ.Υπηρεσιών Πληροφοριών.
    Ο καταλυτικός βαθμός των Αξκών αυτών να είναι Σχης.
    Θα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των εν λόγω Στελεχών,
    Δεν θα γίνονται μεταθέσεις εκτός τέτοιων Θέσεων, άρα οικονομικό
    ώφελος της Υπηρεσίας, ηθικό λόγω μη επιβαρυνσης οικογενειών με επιπλέον μεταθέσεις και καλύτερη απόδοση των Στελεχών.

    Γι’ αυτό προτείνω ανάλογη τροποποίηση Ν.3883/2010.

    Ευχαριστώ

  • 7 Απριλίου 2016, 12:57 | Γεώργιος Βορρόπουλος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον από 4 Απριλίου 2016 (08:03) σχολιασμό του κ. Ιωάννη Κούτρα Προέδρου του ΕΣΜΑ, καθώς και την προτεινόμενη από αυτόν τροπολογία του άρθρου 36 του ν.3883 σε ότι αφορά τον καθορισμό της αρχαιότητας των Αξκων Μηχανικών της ΠΑ. Επιπρόσθετα θεωρώ ότι η αποδοχή της προτεινόμενης τροποποίησης αφενός θα επιλύσει σημαντικά θέματα διοικητικής φύσεως σε διακλαδικό περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζει τη διοικητική αλυσίδα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της ΠΑ, και αφετέρου θα αποτελέσει σημαντικό ηθικό κίνητρο για τους Αξκους Μηχανικούς της ΠΑ ειδικά στη τρέχουσα χρονική περίοδο. με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην υποστήριξη των οπλικών συστημάτων και μέσων.

    Απτχος εα (Μ) Γεώργιος Βορρόπουλος
    Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής

  • 7 Απριλίου 2016, 08:48 | ΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓ.

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 7 Απριλίου 2016, 08:20 | ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

    Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡ.18 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΕΣ:
    1. ΓΙΑΤΙ Ο ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΞΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ Ε.Δ; ΠΟΙΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ(!) ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ;
    2. ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΣΣΥ; ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΣΥ;
    3. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ Ε.Δ;
    4. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΩΝ Ε.Δ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΖΕΙ;

  • 6 Απριλίου 2016, 22:14 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αρχαιότητα αξιωματικών που προέρχονται από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ΝΔ 445/1974 και Ν. 705/1977. Τί ισχύει;

    «. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ν.δ. μετά την μονιμοποίηση, μας τοποθετούσε ιεραρχικά νεώτερους από τους προερχομένους από παραγωγική σχολή μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος και έκτοτε ακολουθώ αυτήν την τάξη της παραγωγικής σχολής και προάγομαι μαζί της, τηρώντας πάντα την ίδια αρχαιότητα.
    Σύμφωνα όμως με το νόμο 3883/2010 στο άρθρο 2 παρ. 5 σε συνδυασμό με το άρθρο 36 παρ. 13(γ) μας κατατάσσει νεότερους από όλους τους ομοιόβαθμους μας χωρίς να επεξηγεί αν είναι μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.
    Αναρωτιέμαι, αν αυτός που έβαλε αυτή τη διάταξη σκέφτηκε πόσα προβλήματα δημιουργεί. Οι μονιμοποιηθέντες αξκοι πώς γίνεται να είναι νεώτεροι από Αξκους μικρότερης σειράς, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι Αξκοι, μη παραγωγικών σχολών, στην επετηρίδα ακολουθούν την εξέλιξη συγκεκριμένης σειράς αποφοίτων των παραγωγικών σχολών. Παράδειγμα κάποιος με αρκετά χρόνια σε έναν βαθμό κατέχει μια θέση προϊσταμένου και ξαφνικά προάγεται ένας υφιστάμενός του από παραγωγική σχολή, ο οποίος γίνεται και προϊστάμενος σύμφωνα με τον νέο νόμο. Το μπέρδεμα δεν τελειώνει γιατί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο πρώτος, λόγω του ότι είναι πιο πολλά χρόνια στο βαθμό, θα προαχθεί και θα ξαναγίνει προϊστάμενος. Τι σχέση πειθαρχίας μπορεί να υπάρξει όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και σκεφτείτε τί θα γίνει όταν μιλάμε για θέσεις ευθύνης (Δκση). Τί γίνεται με την επετηρίδα, καταργείται; Γιατί η αρχαιότητα προκύπτει από την επετηρίδα .
    Μπορεί αυτή η διάταξη μετά τόσα χρόνια να ανατρέπει, προς το δυσμενέστερο, την εξέλιξή μας και να μας υποβιβάζει;

    Σύμφωνα με το ΝΔ 445/1974 «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων.»(ΦΕΚ Α΄160) στο άρθρο 5 ορίζεται ότι: «1. Τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4, 7 και 12 του παρόντος άρθρου, η αρχαιότης των Ανθυπασπιστών και Μονίμων Υπαξιωματικών εν εκάστω βαθμώ προσδιορίζεται εκ του χρόνου κτήσεως τούτου. Ως χρονολογία κτήσεως του βαθμού λογίζεται η χρονολογία υπογραφής της Διοικητικής Πράξεως ονομασίες, μονιμοποιήσεως ή προαγωγής εις τον βαθμόν ή προκειμένου κατά νόμον αναδρομικώς προαγομένων, η εν τη πράξει ταύτη καθοριζομένη αναδρομική χρονολογία. 2….3. Οι Μόνιμοι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί είναι αρχαιότεροι απάντων των μη μονίμων ομοιοβάθμων των. 4….. 5. …. 6. ….. 7. Οι εκ των Παραγωγικών Σχολών αποφοιτώντες Υπαξιωματικοί καθίστανται αρχαιότεροι των μη προερχομένων εκ Παραγωγικών Σχολών ομοιοβάθμων των, οίτινες ωνομάσθησαν μόνιμοι Υπαξιωματικοί, εις χρόνον προγενέστερον αλλ’ εντός του αυτού ημερολογιακού έτους. 8. …. 9. Οι μονιμοποιούμενοι τάσσονται μετά τους κατά την χρονολογίαν της μονιμοποιήσεώς των υπηρετούντες εν τω Όπλω, ή Σώματι, ή ειδικότητι εν οις εξελίσσονται ούτοι ομοιοβάθμους των. 10. Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των, εκτός εάν επέλθουν μεταβολαί συνεπεία: α) Προαγωγής επ’ ανδραγαθία. β) Προαγωγής κατ’ εκλογήν εις χρόνον προγενέστερον των κατ’ αρχαιότητα προαχθέντων. γ) Κρίσεώς των ως παραμενόντων εις τον αυτόν βαθμόν. δ) Θέσεώς των εκτός οργανικών θέσεων. ε) Απωλείας αρχαιότητος κατά τας διατάξεις του Νόμου περί Καταστάσεων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών. ζ) Μη εγκαίρου συμπληρώσεως τυπικών προσόντων κατά τας διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος. 11. ….. 12. Τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 2, 3 και 7 του παρόντος άρθρου η αρχαιότης μεταξύ ομοιβάθμων Υπαξιωματικών των διαφόρων Σωμάτων ή ειδικοτήτων καθορίζεται εκ της χρονολογίας ονομασίας των ως Μονίμων Υπαξιωματικών, εν συνδυασμώ προς τυχόν επελθούσας μεταβολάς της παραγράφου 10 του παρόντος άρθρου. Εν περιπτώσει ταυτοχρόνου ονομασίας των ως Μονίμων Υπαξιωματικών η αρχαιότης καθορίζεται: α) Των εκ Παραγωγικών Σχολών προερχομένων εκ της σειράς επιτυχίας κατά την αποφοίτησίν των εκ των Σχολών. β) Των εκ διαφόρων Παραγωγικών Σχολών εκάστου Κλάδου Ενόπλων Δυνάμεων προερχομένων, εκ της ημερομηνίας υπογραφής της Διοικητικής Πράξεως, ήτις δέον να διαφέρη δι’ εκάστην Σχολήν κατά μιαν τουλάχιστον ημέραν, προτασσομένων οπωσδήποτε των πρότερον αποφοιτησάντων. Εν η περιπτώσει η ημερομηνία υπογραφής της διοικητικής πράξεως συμπίπτει, η αρχαιότης καθορίζεται εκ της βαθμολογίας αποφοιτήσεως εκ της Σχολής. γ) Των μη εκ των Παραγωγικών Σχολών προερχομένων εκ της ημερομηνίας υπογραφής της Διοικητικής Πράξεως, ήτις δέον να διαφέρη τουλάχιστον κατά μιαν ημέραν. 13. Οι μονιμοποιούμενες εθελόντριες του Ν. 705/1977 είναι νεώτερες όλων των λοιπών ομοιοβάθμων μονίμων υπαξιωματικών και ανθυπασπιστών που απέκτησαν το βαθμό εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους.». Το ίδιο ΝΔ στο άρθρο 46 παρ. 9. ορίζει ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Περαιτέρω, σύμφωνα με το Ν. 705/1977 «Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων»(ΦΕΚ Α` 279) στην παρ. 3 του άρθρου 7, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 παρ. 7 του Ν. 2109/1992 (Α` 205), ορίζεται ότι: «….3. Μετά την εκπλήρωση της ως άνω υποχρεώσεως, αυτές δύνανται να ζητήσουν την παραμονή τους στις `Ενοπλες Δυνάμεις ανακατατασσόμενες ή μονιμοποιούμενες ή ως εθελέντριες κατά τα οριζόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες δια τους άρρενες σχετικές διατάξεις.»
    Εξάλλου ο Ν. 2439/1996 «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 219) στο άρθρο 4 ορίζει ότι: «Γενικά 1. Η στρατιωτική ιεραρχία περιλαμβάνει την ιεραρχία των βαθμών και την ιεραρχία των καθηκόντων. 2. Οι αξιωματικοί, ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία των βαθμών, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του ανώτερου ή του κατώτερου. 3. Οι ομοιόβαθμοι αξιωματικοί, ανάλογα με την αρχαιότητα τους, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του αρχαιότερου ή του νεότερου. 4. Μεταξύ ομοιόβαθμων αξιωματικών, που συνδέονται με σχέση διοικητικής υπαγωγής ή εξάρτησης, η αρχαιότητα έχει την ίδια ισχύ που έχει και η διαφορά του βαθμού. 5. Η ιεραρχία των καθηκόντων είναι η κλίμακα της διοίκησης. Ανάλογα με τη θέση που έχουν οι αξιωματικοί στην ιεραρχία των καθηκόντων, έχουν οι μεν προς τους δε την ιδιότητα του προϊστάμενου ή του υφιστάμενου. 6. Η ιεραρχία των καθηκόντων βρίσκεται σε αρμονία με την ιεραρχία των βαθμών ή την αρχαιότητα. 7. Η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως χρονολογία κτήσης του βαθμού λογίζεται η χρονολογία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι’ αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική χρονολογία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα. Aρχαιότητα μεταξύ αξιωματικών διαφόρων Κλάδων 8. ….. 9. … 10….11…. 12…. 13. Οι αξιωματικοί Οπλων του Σ.Ξ., οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του Π.Ν. και οι Ιπτάμενοι της Π.Α. που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Κοινών Σωμάτων. 14…. 15. Ανεξάρτητα από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού: α. Οι αξιωματικοί Όπλων του Σ.Ξ., οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του Π.Ν. και οι Ιπτάμενοι της Π.Α. είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους αξιωματικών του Κλάδου τους. β. Οι αξιωματικοί που χάνουν αρχαιότητα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 18, είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προήχθησαν κατ’ εκλογή από τους αυτούς πίνακες των τακτικών ετήσιων κρίσεων. γ. Οι αξιωματικοί Μηχανικοί του Π.Ν. θεωρούνται νεότεροι των Μάχιμων αξιωματικών, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί. δ. Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου του Π.Ν. είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους. ε. Οι μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους, που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία από την εφεδρεία. 16… 17… 18….. 19. Αξιωματικοί Σωμάτων του Π.Ν., που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά, ανεξάρτητα από το χρόνο ονομασίας τους ως αξιωματικών. Οι αξιωματικοί Οπλων και Σωμάτων του Σ.Ξ., ειδικοτήτων της Π.Α., πλην Ιπταμένων, που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά, εφόσον ονομάστηκαν αξιωματικοί το ίδιο ημερολογιακό έτος. 20….21…. 22….. 23. ….. 24……. 25. Οι γυναίκες αξιωματικοί, που προέρχονται από τις μονιμοποιούμενες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’), είναι νεότερες όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους μόνιμων αξιωματικών, που απέκτησαν το βαθμό το ίδιο ημερολογιακό έτος, χωρίς να θίγεται η γενική αρχή της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του νόμου αυτού.»
    Τέλος ο Ν. 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 167) στο άρθρο 2 ορίζει ότι: «…Το Σώμα των Αξιωματικών των ΕΔ αποτελούν: α. Οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ. β. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου: (1) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές αποφοίτους ΑΣΣΥ. (2) Οι Μόνιμοι εξ Εφέδρων. (3) Οι Έφεδροι εξ Εφέδρων και κατ’ Απονομή και οι αντίστοιχοι μονιμοποιούμενοι. (4) Οι κατατασσόμενοι με διαγωνισμό. (5) Οι προερχόμενοι από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α’/ 10.6.1974) και του ν.705/1977 (ΦΕΚ 279 Α’/26.9.1977).….» και στο άρθρο 36 ότι: «..1. Η στρατιωτική ιεραρχία περιλαμβάνει την ιεραρχία των βαθμών και την ιεραρχία των καθηκόντων. 2. Οι Αξιωματικοί, ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία των βαθμών, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του ανώτερου ή του κατώτερου. 3. Οι ομοιόβαθμοι Αξιωματικοί, ανάλογα με την αρχαιότητά τους, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του αρχαιότερου ή του νεότερου. 4. Μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών, που συνδέονται με σχέση διοικητικής υπαγωγής ή εξάρτησης, η αρχαιότητα έχει την ίδια ισχύ που έχει και η διαφορά του βαθμού. 5. Η ιεραρχία των καθηκόντων είναι η κλίμακα της διοίκησης. Ανάλογα με τη θέση που έχουν οι Αξιωματικοί στην ιεραρχία των καθηκόντων, έχουν οι μεν προς τους δε την ιδιότητα του προϊστάμενου ή του υφιστάμενου. 6. Η ιεραρχία των καθηκόντων βρίσκεται σε αρμονία με την ιεραρχία των βαθμών ή την αρχαιότητα. 7. Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι’ αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα. 8. ….. 9. …. 10. …… 11. …. 12. …..13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού: α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. και των Κ.Σ.. β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί. γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β’ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους. δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. 14. … 15. … 16. …. 17. …. 18. …. 19. …. 20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. 21. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου, η ιεραρχία και αρχαιότητα μεταξύ Αξιωματικών καθορίζεται σύμφωνα με την αναγραφή της ειδικότητάς τους στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου κατά φθίνουσα σειρά αρχαιότητας.…..»
    Από το σύνολο των παραπάνω συνάγεται ότι οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών (ΑΣΕΙ) ήταν πάντοτε αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμούς τους Αξιωματικούς που προέρχονται εξ Υπαξιωματικών.
    Η μόνη διαφορά που εμφιλοχώρησε με τις νέες διατάξεις του Ν. 3883/2010 αφορά την έμμεση και εν πολλοίς πονηρή κατάργηση της κοινής επετηρίδας μεταξύ Αξκών προελεύσεως ΑΣΣΥ και Αξκών προελεύσεως εκ μονιμοποιηθέντων εθελοντών ΝΔ 445/1974.
    Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διάταξη του άρθρου 5 του ΝΔ 445/1974 που όριζε ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των»
    Κατά το μέρος λοιπόν που ανατρέπεται η παραπάνω διάταξη, αυτό συνιστά αδικαιολόγητη ασυνέχεια της διοίκησης και προσβολή της προστατευόμενης αρχής της εμπιστοσύνης προς αυτήν, επιφέρει περαιτέρω ανεπίτρεπτη δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας και σε κάθε περίπτωση παραβλάπτεται η γενικώς παραδεδεγμένη αρχή της αναλογικότητας.
    Η άποψη μου είναι ότι η διάταξη αυτή όπως και πολλές άλλες του ιδίου Ν. 3883/2010 χρήζουν αναθεωρήσεως και τροποποιήσεως και μάλιστα άμεσα πριν δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

  • 6 Απριλίου 2016, 19:16 | κωστας μουτσελος

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Ν.3883/2010(Α160).ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ Ν 3883/2010 ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ

    Με την συγκεκριμένη τροποποιηση αποσκοπείται η άρση των αδικιών που προκαλούνται από την διαφορετική αντιμετώπιση των Μονίμων Υπαξιωματικών και Ανθυπασπιστών, που είχαν ανακληθεί στην Εφεδρεία και ήδη έχουν αποστρατευθεί πριν την ισχύ του Ν. 3978/2011, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους Υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές που βρίσκονταν στην ίδια υπηρεσιακή κατάσταση μετά την ισχύ του παραπάνω νόμου και ειδικότερα την απαγόρευση προαγωγής των πρώτων σε επόμενους βαθμούς σε αντίθεση με την δυνατότητα προαγωγής των δευτέρων καθωσ και αναγραφη τους στον 3883/2010.
    ωσ κατηγορια στρατιωτικων και αναγραφη τησ εξελιξεωσ των.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν.Δ. 445/1974 «Περί Ιεραρχίας και προαγωγών των Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντων Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων» (ΦΕΚ Α’ αρ.160/74), όπως αυτό ίσχυε πριν την τροποποίηση του από την διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 110 του 3978/2011, <>.
    Εξ αντιθέτου δεν ετύγχαναν της αυτής αντιμετώπισης οι μόνιμοι Αξιωματικοί που ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία αφού υπό τις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος μπορούσαν να προαχθούν μέχρι και δύο βαθμούς, σύμφωνα με τις παρ. 4 έως και 9 του άρθρου 23 του τότε ισχύοντος Ν. 2439/1996 «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 219/6-9-1996).
    Προς άρση των προφανών αδικιών, που προκαλούντο από την απαγόρευση προαγωγής (πλην της περιπτώσεως ανδραγαθίας) της μερίδας αυτής των στρατιωτικών που ανακαλούνται στην εφεδρεία, τροποποιήθηκε η παραπάνω διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του Ν.Δ. 445/1974 με την παράγραφο 7 του άρθρου 110 του Ν. 3978/2011, ως εξής: «3. Οι ανακαλούμενοι στην ενεργό υπηρεσία μπορούν να προαχθούν κατά δύο (2) βαθμούς, χωρίς να επιτρέπεται η απονομή αποστρατευτικού βαθμού, εφόσον: α. Συγκεντρώνουν τα ουσιαστικά τους προσόντα στον ίδιο βαθμό που απαιτείται για να κριθούν με τις αυτές κρίσεις οι μόνιμοι εν ενεργεία ομοιόβαθμοί τους. β. Αποφοιτήσουν επιτυχώς από τα Σχολεία τα οποία αποτελούν ουσιαστικό προσόν για την προαγωγή των εν ενεργεία ομοιοβάθμων τους. γ. Έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο για προαγωγή στο βαθμό χρόνο υπηρεσίας που προβλέπεται για τους μονίμους ομοιοβάθμους τους, συνυπολογίζοντας και το χρόνο που έχουν διανύσει στο βαθμό που έφεραν πριν την αποστρατεία τους. 4. Στις διατάξεις της ως άνω παραγράφου υπάγονται και οι υπηρετούντες μόνιμοι από την εφεδρεία Υπαξιωματικοί.»
    Ωστόσο, επειδή κατά το άρθρο 118 του ίδιου παραπάνω νόμου η ισχύς της διατάξεως αυτής άρχιζε από την δημοσίευση της στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως (16-6-2011), δεν περιελήφθησαν στις διατάξεις του τροποποιηθέντος άθρου του Ν.Δ. 445/1974 οι έφεδροι Υπαξιωματκοί που είχαν απομακρυνθεί από τις τάξεις των Ε.Δ. σε χρόνο προγενέστερο της 16-6-2011.
    Μία τέτοια αντιμετώπιση όμως δεν κινείται μέσα στα όρια που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας, και τα οποία αποκλείουν τόσο την εκδήλως άνιση μεταχείριση είτε με την μορφή χαριστικού μέτρου ή προνομίου, που δεν συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια, είτε με την μορφή αδικαιολογήτου επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων, η την ενιαία μεταχείριση καταστάσεων, που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, ή αντιθέτως την διάφορη μεταχείριση των αυτών ή παρομοίων καταστάσεων, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσθούν από την προαγωγή έφεδροι Υπαξιωματικοί, που απομακρύνθηκαν σε προγενέστερο χρόνο της δημοσίευσης του Ν. 3978/2011 στο Φ.Ε.Κ.
    Εξάλλου κατά τα άρθα 95 παρ. 5 του Συντάγματος, 4 παρ. 1 ν. 702/ 1977 και 50 παρ. 4 του π.δ/τος 18/1989 συνάγεται ότι η Διοίκηση, συμμορφούμενη με το περιεχόμενο ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Διοικητικού Εφετείου, έχει υποχρέωση όχι μόνο να θεωρήσει ως ανίσχυρη και ανύπαρκτη νομικά τη διοικητική πράξη που ακυρώθηκε, αλλά και με θετικές ενέργειές της να χωρήσει στην αναμόρφωση των νομικών καταστάσεων οι οποίες δημιουργήθηκαν στο μεταξύ με βάση την παραπάνω πράξη, ανακαλώντας και τροποποιώντας τις σχετικές διοικητικές πράξεις ή εκδίδοντας νέες με αναδρομική ισχύ, εφόσον συντρέχει περίπτωση, με σκοπό την αποκατάσταση των πραγμάτων στη θέση στην οποία θα ήσαν αν εξαρχής δεν είχε εκδοθεί η διοικητική πράξη που ακυρώθηκε και χωρίς δέσμευση από το χρόνο που διέδραμε στο μεταξύ (ΣτΕ 3738/1988 κ.ά).
    Σε περίπτωση όμως που η Διοίκηση, χωρίς να υπάρχει δέσμευση της από δικαστική απόφαση, λάβει, με δική της πρωτοβουλία, κάποιο ευεργετικό μέτρο υπέρ ενός ή πλειόνων διοικουμένων, προκειμένου, στα πλαίσια της αρχής της χρηστής διοίκησης, να αποκαταστήσει κάποια δυσλειτουγία ή ανισότητα, η ίδια με την λήψη του ευεργετικού μέτρου καθορίζει και το πλαίσιο στο οποίο θα οριοθετηθεί το νέο καθεστώς που θα διέπει τον διοικούμενο.
    Έτσι στην περίπτωση που γίνει δεκτή η σύμφωνα με την κατωτέρω πρόταση τροπολογία του άρθρου 41 του Ν.Δ. 445/1974, οποιαδήποτε τυχόν οικονομική παροχή προς τους εφέδρους Υπαξιωματικούς που περιλαμβάνονται σ’ αυτή αποκλείεται εκ προοιμίου όχι μόνο με ρητή νομοθετική πρόβλεψη αλλά και χωρίς αυτή, καθόσον δεν υπάρχει δέσμευση, όπως στην περίπτωση συμμόρφωσης προς δικαστική απόφαση για επαναφορά των πραγμάτων στο σύνολό τους στην προτέρα κατάσταση (ex tunc). Χωρις να δημιουργουνται αναδρομικες αξιωσεις μισθολογικης αναπροσαρμογης η εξομοιωσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Κατόπιν των παραπάνω και προς άρση των προφανών αδικιών, που προκαλούνται από την απαγόρευση προαγωγής (έστω αναδρομικά) μιας μερίδας εφέδρων Υπαξιωματικών, που είχαν ανακληθεί στην εφεδρεία και ήδη έχουν αποστρατευθεί προτείνεται να γίνει η εξής τροποποιηση:
    <>.

  • 6 Απριλίου 2016, 16:35 | ΕΜΘ

    Η δικαιότερη τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), η οποία θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειονότητα των πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ, είναι η εξής:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που φέρουν, ή με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, τροποποιούνται ως εξής:
    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

    Περαιτέρω, προτείνεται η ρύθμιση για τους ΕΜΘ που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (μάστερ) ως εξής:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης (μάστερ), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, τροποποιούνται ως εξής:
    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

  • 6 Απριλίου 2016, 14:17 | Χάρης

    Η τροποποίηση του άρθρου 3 του ν.3883/2010, που προωθείται με τη παράγραφο 2 του άρθρου 18, είναι πολύ σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία, δεδομένου ότι θα επιτρέψει να ευοδωθούν οι προσπάθειες στελέχωσης της Πληροφορικής στη ΠΑ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από καιρό αλλά συνεχώς αντιμετωπίζουν προσκόμματα νομικής φύσεως.
    Η συγκεκριμένη τροποποίηση έρχεται μετά από σειρά άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών (ΠΔ 43/2012 Α’92/2012, ΥΑ Φ.900/677373/Σ132 Β’1264/2012, άρθρο 55 ν.4278/2014 Α’157/2014), που ακολούθησαν την έκδοση του ν.3883/2010 και φανερώνει την πολιτική βούληση για τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ και την αναβάθμιση της προσπάθειας της ΠΑ να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στο τομέα της Πληροφορικής.
    Η έκδοση του ΠΔ, που προβλέπεται από τη προωθούμενη τροποποίηση, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η στελέχωση της Πληροφορικής με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο, απαλλαγμένο από τα παράλληλα καθήκοντα της κύριας ειδικότητάς του με τα οποία είναι επιφορτισμένο σήμερα, θα μπορεί απερίσπαστο να αφοσιωθεί στη παρακολούθηση και αφομοίωση νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση τους με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας με το μικρότερο δυνατό κόστος

  • 6 Απριλίου 2016, 12:43 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Σχετ.:
    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού). γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Λοχαγού), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.
    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 σχετικού (γ), προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, (γ) σχετικού, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». γ. Στο άρθρο 27, (γ) σχετικού, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 6 Απριλίου 2016, 04:13 | Χρήστος Παναγιώτου

    Το θεσμικό προβάδισμα που δίκαια πρέπει να έχουν ορισμένες κατηγορίες Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΕΙ θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λογικής και να μη δημιουργεί αδικίες και ανισότητες μεταξύ τους. Με τις υποπαραγράφους α. και β. της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 κατοχυρώνονται αποτελεσματικά μόνο οι κατηγορίες Αξκών προέλευσης ΣΝΔ (Μάχιμοι, Μηχανικοί) ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τους Αξιωματικούς Σωμάτων προέλευσης ΣΣΕ καθώς και τους Μηχανικούς και Ελεγκτές Αεράμυνας της ΠΑ προέλευσης ΣΙ .

    Η υποπαράγραφος ε. της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010, που αφορά τους Αξιωματικούς ΕΟΘ, απαιτείται να τροποποιηθεί. Οι Αξκοί ΕΟΘ θα πρέπει να είναι νεώτεροι όλων των ομοιοβάθμων τους της αντίστοιχης προέλευσης (ΑΣΕΙ ή ΑΣΣΥ) και όχι μόνο νεώτεροι εκείνων της αντίστοιχης κατηγορίας /διάκρισης/ειδικότητας του άρθρου 3 του Ν 3883/2010. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο Αξιωματικοί ΕΟΘ να προΐστανται και μάλιστα να βαθμολογούν ομοιοβάθμους τους που προήχθησαν κατ’ εκλογή και δεν είναι Όπλων ΣΞ, Μάχιμοι ΠΝ ή Ιπτάμενοι ΠΑ, γεγονός που κατά την εκτίμησή μου έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό των τελευταίων και γενικά αντίκειται στη δεοντολογία της κατάστασης ΕΟΘ όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 34 του Ν 3883/2010.

    Με βάση τα παραπάνω προτείνω η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) να αντικατασταθεί ως εξής:
    «Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί προέλευσης ΣΣΕ, ΣΝΔ και ΣΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.
    β. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, Μάχιμοι του ΠΝ και Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Σωμάτων ΣΞ, Μηχανικών ΠΝ, Μηχανικών ΠΑ και Ελεγκτών Αεράμυνας ΠΑ που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.
    γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
    ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης προέλευσης ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.»

  • 5 Απριλίου 2016, 23:23 | Γεώργιος Τ.

    Λόγω του ότι ο νεότερος ΕΜΘ σήμερα έχει 16 έτη υπηρεσίας και για να είναι πιο δίκαιος ο νόμος, προτείνω την παρακάτω αλλαγή:
    H παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167) αντικαθίσταται ως εξής :
    ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με το βαθμό που φέρουν ένα έχουν έως 20 έτη υπηρεσίας , εάν έχουν από 20 έως 25 έτη υπηρεσίας με το βαθμό του Ανθυπασπιστού και εάν έχουν από 25 έτη και πάνω με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού – Σημαιοφόρου – Ανθυποσμηναγού, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.
    Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.

  • 5 Απριλίου 2016, 23:30 | PETROS

    ΘΕΜΑ 1ο: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:

    • Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις ΑΣΣΥ είναι αρχαιότεροι από τους ανακαταταγέντες Αξκούς στον ίδιο βαθμό.
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, ανατρέπεται μονομερώς η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΥ προερχομένων έναντι των ανακαταταγέντων Αξκων στον ίδιο βαθμό καθόσον η αρχαιότητα πλέον θα προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζονται οι εξ ΑΣΣΥ Αξκοί έναντι των ανακαταταγέντων τη στιγμή μάλιστα της υποτιθέμενης αναβάθμισης των ΑΣΣΥ. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού»

    ΘΕΜΑ 2ο: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989

    .• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο-Δγή εισαγωγής στις ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:
    « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

    -Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ

  • 5 Απριλίου 2016, 22:48 | ΓΚΑΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η κατηγορία των μονίμων εξ εφεδρείας υπαξιωματικών δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατηγορίες των στρατιωτικών που υπάρχουν στις Ενοπλες Δυνάμεις κατά το ν. 3883/2010. Τουναντίον ο ως άνω νόμος αναφέρεται στην κατηγορία των μονίμων ανακληθέντων αξιωματικών εν ενεργεία, των οποίων ρυθμίζει τα κριτήρια προαγωγής. Προς κάλυψη του νομοθετικού κενού που δημιουργήθηκε με το ν. 3883/2010, με τον οποίο όπως προαναφέρθηκε δε ρυθμίστηκε το ζήτημα της προαγωγής της κατηγορίας των μονίμων εξ εφεδρείας υπαξιωματικών οι οποίοι μάλιστα υπηρετούσαν κατά το χρόνο δημοσίευσής του, δημοσιεύθηκε ο ν. 3978/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 110, παρ. 7 του ν.3978/2011, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 41 του ν.δ. 445/74, οι ανακληθέντες και οι απολυθέντες μόνιμοι εξ εφεδρείας υπαξιωματικοί, οι οποίοι προηγουμένως προάγονταν μόνο επ’ ανδραγαθία, δύνανται να προαχθούν κατά έναν ή δύο βαθμούς στην περίπτωση που πληρούνται τα προβλεπόμενα από την εν λόγω διάταξη κριτήρια. Εντούτοις, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καλύφθηκε το νομοθετικό κενό που υπήρχε περί του ζητήματος της προαγωγής των μονίμων εφέδρων υπαξιωματικών και συνέπεια του οποίου ήταν η άνιση μεταχείριση των μονίμων εξ εφεδρείας υπαξιωματικών σε σχέση με τους μόνιμους εξ εφεδρείας αξιωματικούς, καταλαμβάνει μόνο τους μόνιμους εξ εφεδρείας υπαξιωματικούς οι οποίοι ανακλήθηκαν ή απολύθηκαν από της δημοσιεύσεως αυτής και εντεύθεν. Συνεπεία τούτου, οι ανακληθέντες απολυθέντες προ της δημοσιεύσεως του ν. 3978/2011 εξ εφεδρείας υπαξιωματικοί στερούνται της προαγωγής τους σε αντίθεση με τους υπαγόμενους στην ίδια κατηγορία συναδέλφους τους οι οποίοι ανακλήθηκαν κατόπιν της δημοσιεύσεως του ως άνω νόμου με μόνο δηλαδή κριτήριο το χρόνο κατά τον οποίο χώρησε η ανάκληση απόλυση .
    Ως εκ τούτου, με σκοπό την κάλυψη της σχετιζόμενης με το δικαίωμα βαθμολογικής ανέλιξης ανισότητας που δημιουργήθηκε λόγω της εφαρμογής του ως άνω νόμου στους ανακαλούμενους και στους απολυόμενους μόνιμους εξ εφεδρείας υπαξιωματικούς από της δημοσιεύσεώς του και εντεύθεν, θα πρέπει να χωρήσει η έκδοση τροπολογίας με την οποία να επεκταθεί η εφαρμογή της εν λόγω διατάξεως του ως νόμου και στους ανακληθέντες απολυθέντες προ της δημοσιεύσεως του ν. 3978/2011 εξ εφεδρείας υπαξιωματικούς. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ενιαία και ίση αντιμετώπιση του συνόλου των ανακληθέντων και απολυθέντων μονίμων εξ εφεδρείας υπαξιωματικών.

  • 5 Απριλίου 2016, 22:41 | θωμας

    Εφ οσον παει να γινει κατι στις Ε.Δ απ την αρχη ας γινει τουλαχιστον στις αρχες της ισονομιας, ισοπολιτειας, δικαιου, δημοκρατιας, οτι ειναι συμφερον για τη χωρα , για τις Ε.Δ. Υπαρχουν μοντελα ξενων αναπτυγμενων χωρων, δοκιμασμενα. Ας παρουμε να τα ενταξουμε και στη χωρα μας. Και επι τελους να παψουν τα στελεχη να ασχολουνται οσο υπηρετουν με μικρολεπτομερειες του διαιρε και βασιλευε και να ασχολονται με τα καθηκοντα τους. Ας τα λυσει η πολιτεια απαξ δια παντος και να μην κρατα ομηρους η καθε κυβερνηση τα στελεχη των Ε.Δ.Να φυγουμε καποτε μπροστα.

  • 5 Απριλίου 2016, 20:50 | nikos

    Σε ότι αφορά την αντικατάσταση- τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:

    1) Προφανώς ο νομοθέτης με αυτό το άρθρο επιθυμεί να προβλέψει την κάλυψη τυχόν κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων των Ε.Δ., από πτυχιούχους στην ειδικότητά τους Ε.Μ.Θ. και ΕΠ.ΟΠ. .

    2) Είναι αλήθεια πως παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές ειδικότητες, που δεν υπάρχουν στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. (π.χ. στην ειδικότητα του μουσικού), να υπάρχουν (ή θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον) κενά οργανικών θέσεων Μονίμων Υπαξιωματικών και κατωτέρων Αξιωματικών,. Αυτό προέκυψε διότι ο θεσμός των Ε.Μ.Θ. και μετέπειτα των ΕΠ.ΟΠ. αντικατέστησε τον θεσμό των Εθελοντών (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 με τον οποίο καλύπτονταν οι θέσεις αυτές μέχρι πριν λίγα χρόνια.

    3) Οι παραγωγικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι μέχρι σήμερα διετούς φοίτησης και δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους τους να φτάσουν μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη – Πλοιάρχου – Σμηνάρχου. Υπάρχουν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ από το κράτος σχολές (δημόσιες και ιδιωτικές – π.χ. Ι.Ε.Κ., Ωδεία, κτλ ) που, μπορεί μεν να μην είναι χαρακτηρισμένες ως Ανώτατης Εκπαίδευσης, απαιτούν όμως πολυετή φοίτηση –πολύ πάνω των δύο ετών- για την απόκτηση ενός τίτλου Σπουδών και οι απόφοιτοί τους εξασφαλίζουν λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημειώνεται εδώ πως για την απόκτηση ενός Διπλώματος μουσικού οργάνου από Ωδείο απαιτούνται το λιγότερο εννέα έτη σπουδών. Επιπλέον σε άλλους φορείς του Δημοσίου τα πτυχία και τα διπλώματα των αποφοίτων των αναγνωρισμένων από το κράτος Ωδείων έχουν αναγνωρισθεί με νομοθετική ρύθμιση ως Τ.Ε. ή Π.Ε. (ανάλογα αν πρόκειται για πτυχίο ή δίπλωμα μουσικού οργάνου) και δίνουν την δυνατότητα στους κατόχους τους να εργάζονται ως καθηγητές μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως επιστημονικό προσωπικό στους Ο.Τ.Α. (μουσικοί συμφωνικών ορχηστρών, μπαντών, αρχιμουσικοί) κ.α. .

    Γιατί να μην αναγνωρισθούν με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση και από το Υ.ΕΘ.Α. οι τίτλοι Μουσικών και άλλων Σπουδών από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ από το κράτος εκπαιδευτικά ιδρύματα;

    Γιατί λοιπόν να μην ενταχθούν και οι Ε.Μ.Θ. & ΕΠ.ΟΠ. απόφοιτοι αυτών των σχολών στην ευνοϊκή ρύθμιση που προωθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, τη στιγμή που μάλιστα οι περισσότεροι σπούδασαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους, με δικά τους έξοδα, χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο την υπηρεσία τους και κυρίως οι γνώσεις – δεξιότητες που απέκτησαν επέβησαν προς όφελος της υπηρεσίας;

    Γιατί να μην επιβραβευθεί με μια ευνοϊκή, και γι’ αυτούς, ρύθμιση ο κόπος και οι σπουδές τόσων ετών;;;

    Προτείνω λοιπόν την εξής τροποποίηση:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, ή πτυχίο – δίπλωμα άλλης αναγνωρισμένης από το κράτος σχολής (Ι.Ε.Κ., Ωδεία κ.α.) μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Πάνω στο προηγούμενο σχόλιό μου προσθέτω κι αυτό:1) Σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθ 1356, Τεύχος δεύτερο, το πτυχίο αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής (αναγνωρισμένα με ΦΕΚ ωδεία), θεωρείται προσόν για την απόδοση μουσικής ειδίκευσης στους εκπαιδευτικούς μουσικής και γενικής παιδείας των Μουσικών γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.Οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών (4τους φοιτήσεως με παράδοση εργασίας και πρακτικής εξάσκησης), αποτελούν πτυχία ανωτέρων θεωρητικών, με ειδικότητες μαέστρων μουσικών συνόλων κτλ.2) Σύμφωνα με τον αριθμο εγκ 27 τις 31 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται αυτοδίκαιη κατάταξη των Μουσικών των ΟΤΑ, στον κλάδο ΤΕ Μουσικών (αρθρ 26 παράγραφος 8).3) Στις Μουσικές των ΕΔ, είναι ορατό το κενό διοικήσεως αφού ο θεσμός των εθελοντών έχει πάψει να ισχύει και οι ΕΜΘ που πλαισιώνουν αυτές τις μονάδες δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ΕΜΘ πτυχιούχοι που μένουν αχρησιμοποίητοι από την υπηρεσία.

    Προτείνω, από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος αναγνωρίζει την σοβαρότητα των τίτλων σπουδών (ανωτέρων θεωρητικών), των αναγνωρισμένων με ΦΕΚ μη Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, να αναγνωριστούν και από το ΥΠΕΘΑ, με αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των ΕΜΘ (Μουσικών) για το καλό της υπηρεσίας.
    Τέλος συζήτησης
    Γράψτε ένα μήνυμα…

  • 5 Απριλίου 2016, 19:43 | ΝΙΚΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 5 Απριλίου 2016, 19:15 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΘΕΜΑ 1ο: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:

    • Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις ΑΣΣΥ είναι αρχαιότεροι από τους ανακαταταγέντες Αξκούς στον ίδιο βαθμό.
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, ανατρέπεται μονομερώς η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΥ προερχομένων έναντι των ανακαταταγέντων Αξκων στον ίδιο βαθμό καθόσον η αρχαιότητα πλέον θα προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζονται οι εξ ΑΣΣΥ Αξκοί έναντι των ανακαταταγέντων τη στιγμή μάλιστα της υποτιθέμενης αναβάθμισης των ΑΣΣΥ. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού»

    ΘΕΜΑ 2ο: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989

    .• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο-Δγή εισαγωγής στις ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω:
    « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»

    -Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ.

  • 5 Απριλίου 2016, 18:26 | Γιώργος Ρ.

    Σχετ.:
    α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1991 – 1992 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    3. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    4. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1990 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).

    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1991-1992, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1991-1992 (ΑΣΣΥ), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1991-1992, φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Λοχαγού), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    8. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το (γ) σχετικό.
    9. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 σχετικού (γ), προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, τα έτη 1990, 1991 και 1992, κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ωε έχουν.
    β. Η Παράγραφος 6 του άρθρου 91, (γ) σχετικού, (Παράγραφος 7 μετά την ως άνω προτεινόμενη αναπροσαρμογή), να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται, από δημοσιεύσεώς του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

    γ. Στο άρθρο 27, (γ) σχετικού, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 5 Απριλίου 2016, 18:15 | Γιώργος Κ. ΣΜΥΝ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 5 Απριλίου 2016, 17:35 | Ηλίας Καλύβας

    Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνω πως έχουν αναρτηθεί ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις επί του διαβούλευση άρθρου 18, αλλά ταυτόχρονα να σημειώσω την ανομοιογένεια και την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Οι διάφοροι τρόποι κατάταξης και εξέλιξης των στελεχών δεν είναι προς όφελος του στρατεύματος, διότι δημιουργούνται και συντίθενται ζητήματα σε ένα ευρύτερο πεδίο: σχέσεων, απόδοσης, υποχρέωσης ή μη, ηθικής τάξης, αξίας κ.α. Η δημιουργηθείσα κατάσταση έχει πολιτικές αιτίες και μόνο με πολιτική σύνεση και διορατικότητα μπορεί να διορθωθεί.
    Ο γράφων το παρόν κείμενο είμαι ΕΜΘ κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου, μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφιος διδάκτορας ελληνικού πανεπιστημίου. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν μου δίνει καμία δυνατότητα να εξελιχθώ. Οι μέχρι πρότινος εγκύκλιες διαταγές, οι οποίες αφορούσαν μετατάξεις ΕΜΘ, μάλλον περιόριζαν παρά έδιναν τη δυνατότητα σε έναν ΕΜΘ να μεταταχθεί.
    Σε κάθε περίπτωση ευελπιστώ οι αρμόδιοι να πράξουν το δίκαιο, εάν αναγνώσουν τα γραφθέντα ημών.

  • 5 Απριλίου 2016, 17:08 | Παλιατσός Γεώργιος

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του 3883 οι αξκοι της ΠΑ κατατάσονται σε 4 κατηγορίες
    α. Ιπταμένων
    β.Μηχανικών
    γ.Αεραμυνας
    δ. Σωμάτων (με διάφορες ειδικότητες)
    Επομένως για αυτές τις κατηγορίες το άρθρο 36 θα πρέπει να καθορίζει την ιεραρχική σχέση μεταξύ τους πλην όμως δεν υπάρχει για τις κατηγορίες β και γ
    καθώς υπάρχει η σχέση α με όλους τους άλλους
    Επομένως και καθώς στο παρόν σχέδιο προβλέπεται ότι :
    «Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

    β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

    θα μπορούσε στην ανωτέρω παράγραφο α να συμπληρωθεί μετά τη λέξη ιπτάμενοι «, μηχανικοί και αεράμυνας…. και η παράγραφος β να συμπληρωθεί με το αντίστοιχο θέμα για την ΠΑ ήτοι «Οι ιπτάμενοι Αξιωματικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών και Αεραμυνας Αξιωματικών ΠΑ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί»

  • 1 Άρθρο 18 – Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του ν. 3883/2010 (Α´ 167) πρέπει να αποσυρθεί δεδομένου ότι έχει ως βάση το ήδη υπάρχων μοντέλο προαγωγών Αξιωματικών -Υπαξιωματικών ενώ σε κανένα κράτος του κόσμου ούτε σε ΝΑΤΟΪΚΟ επίπεδο υπάρχουν τέτοιες αναφορές βαθμολογικής εξέλιξης Το κόστος διαχείρισης των Ελληνικών ΕΔ είναι τριπλάσιο απ οποιοδήποτε κράτος του ΝΑΤΟ. Τα επιτελεία θα πρέπει να σχεδιάσουν τις μελλοντικές απαιτήσεις σε προσωπικό και να θέσουν νέες βάσεις Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν υπάρχουν 5 διαφορετικές προελεύσεις Υπαξιωματικών διότι αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα ταμία. Να δημιουργηθεί διακλαδική επιτροπή και να καταθέσει σοβαρή μελέτη που να συμβαδίζει με όλα τα ΝΑΤΟΪΚΑ κράτη διότι η παρούσα εισήγηση θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.

    2. Να προστεθεί άρθρο για τον ΑΟΟΑ σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί
    Δεν μπορεί στο ΔΣ του ΑΟΟΑ από ιδρύσεων ο Γενικός Διευθυντής να είναι εκ του ΣΞ όπως και ο πρόεδρος του ΔΣ να είναι από ιδρύσεων ο Υ/ΓΕΣ Αφού ο ΑΟΟΑ είναι διακλαδικός να εφαρμοσθεί η διακλαδικότητα και να γίνει υπαγωγή στο ΓΕΕΘΑ. Η ποσόστοση του ΑΟΟΑ αδικεί το ΠΝ και ΠΑ Μπορεί να εξηγήσει ο ΑΟΟΑ γιατί στο ΔΣ δεν υπάρχουν εκ του ΠΝ και ΠΑ . Αν ο ΑΟΟΑ δεν γινει διακλαδικός να χωρισθεί σε ΓΕΣ και ΠΝ με ΠΑ μαζί αφού το ΓΕΣ δεν μπορεί να αιτιολογήσει γατί με την τροποποίηση του νόμου ίδρυσης του ΑΟΟΑ το 1968 εκδίωξε έναν εκ του ΠΝ και έναν εκ της ΠΑ από το ΔΣ

    3 Να προστεθεί άθρο για ΤΟ ΝΙΜΤΣ σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν όσον αφορά τη ΠΑ Σε διαφορετική περίπτωση να καταργηθεί η εισφορά των αποστράτων της ΠΑ προς το ΝΙΜΤΣ και να γίνει ότι γίνεται και στο ΠΝ Δηλαδή η εισφορά του 3% να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ 1.000.000 και πλέον δίνουν οι απόστρατοι της Π.Α στο ΝΙΜΤΣ περιουσιακό στοιχείο του ΜΤΣ χωρίς να γνωρίζουν οι απόστρατοι ανά την Ελλάδα που βρίσκεται το ΝΙΜΤΣ.

    4 Να προστεθεί άρθρο για τις 3 Θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων . Οι 3 ενώσεις είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επομένως θα έπρεπε να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των ενώσεων όπως και στα αποθεματικά Επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια θα πρέπει τα αποθεματικά να επιστραφούν στα Μετοχικά Ταμεία τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν τη συνολική διαχείριση των ενώσεων. Μέρος των αποθεματικών να δοθούν για την πληρωμή των εφ άπαξ και μέρος αυτών να δοθούν υπό μορφή μικρών δανείων σε απόστρατους ή εν ενεργεία όσους έχουν ανάγκη. Είναι απαράδεκτο χρήματα του προσωπικού να βρίσκονται στην ΤτΕ και κανείς να μη γνωρίζει την τύχη όχι μόνο αυτών των χρημάτων αλλά τη συνολική διαχείριση των εισφορών. Συγκρότηση διακλαδικής επιτροπής, πλήρη εξέταση του θέματος και μείωση της εισφοράς στο ελάχιστο.

    5 Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, Τροποποιήσεις όπως αυτές που αναφέρονται δεν μπορούν να είναι γραμμένες στο πόδι

  • 5 Απριλίου 2016, 16:31 | ΜΙΛΤΟΣ

    Επιτρέψτε μου να κάνω μια χρήσιμη επισήμανση προς τους πολίτες που αναγράφουν σχόλια – προτάσεις ότι οι Αξιωματικοί που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) και οι οποίοι κατετάγησαν τα έτη 1989 – 1990, και υφίστανται πράγματι μια δυσμενή διαριτική μεταχείριση σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη, εξαιτίας παραλείψεων που διέλαθαν του νομοθέτη, αποτελούν τις Τάξεις 1991-1992 των ΑΣΣΥ (έτος αποφοίτησης), ήτοι 41-42 σειρές ΣΤΥΑ κ.ο.κ. Αυτά προς άρση παρερμηνειών, που δύναται να επιφέρει νέες ημιτελείς διατάξεις λόγω συγχεχημένης ή ασαφούς ορολογίας (κάθε Κλάδος ΕΔ έχει προφανώς διαφορετική ορολογία).
    Κατάταξη 1989 – Αποφοίτηση 1991 (Τάξη 1991)
    Κατάταξη 1990 – Αποφοίτηση 1992 (Τάξη 1992)

  • 5 Απριλίου 2016, 15:55 | TAKIS

    Μετά από 6 χρόνια ο ΥΠΕΘΑ με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Ν. 3883/10 και η εφαρμογή του σε Αξιωματικούς διαφορετικής προέλευσης και που σημειώνεται ότι είχαν από 28 χρόνια υπηρεσίας και άνω και πιο συγκεκριμένα για τους Αξιωματικούς προερχομένους από μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Νόμου 445/74 .
    Το άρθρο 18 και συγκεκριμένα παρ.13 και υποπαρ.γ αντικαθίσταται ως εξής γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ.
    Θεωρώ ότι πολύ σωστά τοποθετείται στο προαναφερόμενο άρθρο, διότι ο Ν.3883/10 δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 4 του Νόμου 2439/96 οπου καθορίζονταν οι Αρχαιότητες των ομοιοβάθμων Αξιωματικών.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου καθόσον τοποθετεί ως διάκριση αρχαιότητας ανάμεσα στους προερχομένους από ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες εθελοντές την ημερομηνία προαγωγής σε Αξιωματικό, ασχέτως εάν είναι σε ξεχωριστή επετηρίδα.
    Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου αναγράφεται επίσης ότι οι διορθώσεις των προηγουμένων επανακαθορίζουν την Αρχαιότητα των εν λόγω Αξιωματικών στην βάση του Νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ και που ο Νόμος 3883/10 κατέλυσε κατά την γνώμη μου χωρίς ουσιαστική αιτίιολογία.
    Βάσει της προκήρυξης κατατάξεως οι Μονιμοποιούμενοι Εθελοντές εντάσσονταν στην Επετηρίδα μετά από τους ομοιόβαθμους μονίμους συναδέλφους τους και εξελίσσονται μαζί με αυτούς όπου Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 10 του (Ν.Δ. 445/74), ορίζεται ότι: «Η αρχαιότης, ην κατά τα ανωτέρω αποκτούν οι Ανθυπασπισταί και Υπαξιωματικοί εις τον βαθμόν με τον οποίον εισέρχονται εις το Σώμα των μονίμων Υπαξιωματικών διατηρείται καθ’ όλην την σταδιοδρομίαν των» στο δε άρθρο 46 παράγραφο 9 του ιδίου Νομοθετικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «…Η ένταξις των μονιμοποιουμένων εθελοντών Υπαξιωματικών εις την επετηρίδα των Μονίμων Υπαξιωματικών ενεργείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος…».
    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 7 του Ν. 2439/1996, ορίζεται ότι: «η αρχαιότητα των αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από τη χρονολογία κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.» άρθρο το οποία καταργήθηκε εν μία νυκτί με την εφαρμογή του νόμου 3883/10 επηρεάζοντας την σταδιοδρομία Αξιωματικών με 26, 27 και 28 χρόνια Υπηρεσίας.
    Θέτω όμως ένα ερώτημα, στον νόμο 2439/96 προβλεπόταν και για τους Αξιωματικούς της περίπτωσης της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 καταληκτικός βαθμός Αντιπλοιάρχου εφόσον ακολουθούσαν όπως προανέφερα τους ομοιοβάθμους τους από παραγωγική σχολή Υπαξιωματικών. Στον Ν 3883/10 και συγκεκριμένα Αρθρο 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (7) αναγράφεται ως καταληκτικός Βαθμός του Πλωτάρχη.
    Θεωρώντας λοιπόν ότι εφόσον αποδίδονται πλέον τα δίκαια στους Αξιωματικούς της κατηγορίας αυτής, βάσει των διορθώσεων σας και επαναφέροντας το προτεραίο καθεστώς εισαγωγής τους στις Ε.Δ. κατά την αιτιολογική έκθεση , θα ήθελα να ρωτήσω εάν αποκαθίσταται και ο καταληκτικός βαθμός της κατηγορίας αυτής, δηλαδή Αντιπλοιάρχου και όχι Πλωτάρχη.
    Σε αντίθετη δε περίπτωση θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η τροποποίηση και του Άρθρου 23 (Καταληκτικοί Βαθμοί) παρ. β υποπαράγραφος (6) ώστε να αναγράφεται ως εξής «Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του Ν.445/74 και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ» προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας και δυσκαμψίας όσον αφορά το νέο νομοθέτημα και προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων του Ν 3883/10 και πιθανώς κάποια μελλοντικά προβλήματα.
    Ληφθεί υπόψιν ότι όπως είχε ανακοινωθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (on alert) σύμφωνα με προτάσεις του ΓΕΕΘΑ με Φ. 450/57/202501 Σ423 από 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ είχε προτείνει την τροποποίηση του προαναφερόμενου άρθρου.

  • 5 Απριλίου 2016, 15:43 | NIKOS

    Στις ειδικοτητες ΕΜΘ οπου απαιτουνταν σαν ελαχιστο τυπικο προσον πτυχιο Ανωτατης Εκπαιδευσης πανεπιστημιακου η τεχνολογικου τομεα,αυτα τα στελεχη να μετατασονται αμμεσα στο σωμα των Μονιμων Υπαξιωματικων και να παρουν αναδρομικα τους βαθμους αναλογα με τα χρονια υπηρεσιας τους..Ετσι θα αποκατασταθει μια μεγαλη αδικια εις βαρος τους,ευχαριστω.

  • 5 Απριλίου 2016, 14:52 | Χ.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 5 Απριλίου 2016, 12:52 | Nikolaos Panta

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 5 Απριλίου 2016, 12:19 | ΣΠΥΡΟΣ

    1) Σύμφωνα με το ΦΕΚ αριθ 1356, Τεύχος δεύτερο, το πτυχίο αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής (αναγνωρισμένα με ΦΕΚ ωδεία), θεωρείται προσόν για την απόδοση μουσικής ειδίκευσης στους εκπαιδευτικούς μουσικής και γενικής παιδείας των Μουσικών γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
    Οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών (4τους φοιτήσεως με παράδοση εργασίας και πρακτικής εξάσκησης), αποτελούν πτυχία ανωτέρων θεωρητικών, με ειδικότητες μαέστρων μουσικών συνόλων κτλ.
    2) Σύμφωνα με τον αριθμο εγκ 27 τις 31 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται αυτοδίκαιη κατάταξη των Μουσικών των ΟΤΑ, στον κλάδο ΤΕ Μουσικών (αρθρ 26 παράγραφος 8).
    3) Στις Μουσικές των ΕΔ, είναι ορατό το κενό διοικήσεως αφού ο θεσμός των εθελοντών έχει πάψει να ισχύει και οι ΕΜΘ που πλαισιώνουν αυτές τις μονάδες δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
    Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ΕΜΘ πτυχιούχοι που μένουν αχρησιμοποίητοι από την υπηρεσία.
    Προτείνω, από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος αναγνωρίζει την σοβαρότητα των τίτλων σπουδών (ανωτέρων θεωρητικών), των αναγνωρισμένων με ΦΕΚ μη Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, να αναγνωριστούν και από το ΥΠΕΘΑ, με αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των ΕΜΘ (Μουσικών) για το καλό της υπηρεσίας.

  • 5 Απριλίου 2016, 11:12 | Ανδρέας

    Προτείνεται όλα τα στελέχη ΕΜΘ-ΕΠΟΠ μετά την μονιμοποίηση τους να υπάγονται στην επετηρίδα της ΣΜΥ (σύμφωνα με το ΝΔ445/1974 άρθρο 1 παρ 1 περίπτωση Β’) εφόσον είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) ανεξάρτητα εάν υπάρχει η ειδικότητα τους στις ένοπλες δυνάμεις. Να λαμβάνονται δηλαδή υπόψη στην εξέλιξη και οι γραμματικές γνώσεις. Αυτό είναι το σωστό και δίκαιο και αυτό ισχύει σε ξένους συμμαχικούς στρατούς.

  • 5 Απριλίου 2016, 11:21 | Χάρης

    Η παράγραφος 21 του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου αναφέρεται σε χωριστές επετηρίδες των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, ανάλογα με την προέλευσή τους, για κάθε ειδικότητα.
    Παρατηρείται ότι γίνεται αναφορά άλλοτε σε σώματα (παρόν άρθρο και άρθρο 3 ν.3883/2010) και άλλοτε σε ειδικότητες (άρθρα 18 και 28 του ν.3883/2010).
    Δεδομένου ότι στα δύο Σώματα το προσωπικό έχει επιμέρους ειδικότητα (π.χ. Μηχανικών, Οπλουργών κλπ και Διοικητικών, Πληροφοριών κλπ αντίστοιχα) θα ήταν σκόπιμο να αντικατασταθεί η φράση «…για κάθε ειδικότητα…» με τη φράση «…για κάθε Σώμα..», έτσι ώστε να μην δημιουργείται η παρανόηση ότι επιχειρείται η κατάτμηση των δύο ενιαίων επετηρίδων σε πολλές μικρότερες ανά προέλευση και ανά επιμέρους ειδικότητα.

  • 5 Απριλίου 2016, 11:54 | Χάρης

    Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση αναφορικά με τις προβλέψεις του ν.3883/2010 (Α’167/2010) για τις ειδικότητες-σώματα της ΠΑ.
    Ενώ στον παλαιότερο ν.2439/1996 (Α’219/1996) υπήρχε διάταξη (άρθρο 2 παρ. 8) σχετικά με τη προέλευση των Αξκων της κάθε ειδικότητας, στον ισχύοντα νόμο δεν συμπεριλήφθηκε αντίστοιχη διάταξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες, να διατυπώνονται αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις και να δυσχεραίνεται η λήψη αποφάσεων από την Ηγεσία.
    Εισηγούμαι να προστεθεί στο άρθρο 18 νέα παράγραφος με την εξής διατύπωση:
    Στο άρθρο 3 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής: «Οι αξιωματικοί των παραγράφων 3α έως 3γ και 3δ(1) έως 3δ(6) του παρόντος άρθρου προέρχονται από ΑΣΕΙ ή από κατάταξη τους ύστερα από διαγωνισμό ή από μετάταξη τους, ενώ των παραγράφων 3δ(7) έως 3δ(10) προέρχονται από Ανθυπασπιστές.»
    Ευχαριστώ

  • 5 Απριλίου 2016, 08:10 | MARIA

    Καλημέρα

    Οι ΕΜΘ Διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων ΥΠαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.

    Έτσι παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί σε μόλις 3 μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται οι συνάδελφοι ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία στις ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με ένα πολίτη.

    Η αρχή της ισότητας που καθιερώνεται με τη συνταγματική αυτή διάταξη δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει με ενιαίο ή διαφορετικό τρόπο τις διάφορες πραγματικές ή προσωπικές καταστάσεις ή σχέσεις, ενόψει των κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών ή άλλων συνθηκών που υπάρχουν και με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, που τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρύθμισης, για την οποία πρόκειται κάθε φορά. Ο νομοθέτης, όμως, κατά την επιλογή των διαφόρων τρόπων ρύθμισης, πρέπει να κινείται μέσα στα όρια που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας και αποκλείουν τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με βάση συμπτωματικά [τυχαία] ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια. Δεν αποκλείεται, επομένως, η διαφορετική ρύθμιση περιπτώσεων που τελούν κάτω από διαφορετικές ή ειδικές συνθήκες, καθώς και η θέσπιση εξαιρέσεων που δικαιολογούνται από ειδικούς λόγους γενικότερου ή υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος [ΣτΕ 3587/1997, 2281, 1519/1995 κ.ά.].
    Η άνω όμως βασική Συνταγματική αρχή, παραβιάζεται βάναυσα εις βάρος της κατηγορίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που υπηρετούν ως υπαξκοί (άνδρες και γυναίκες) σε όλα τα επίπεδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τυγχάνοντες καταφανούς δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης.

    Και ακόμη ένα χρόνιο σημαντικό αίτημα ….
    Το αίτημά τους ερείδεται στα ακόλουθα συγκριτικά στοιχεία:
    α. Εθελοντές που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του 445/74, μετά τη μονιμοποίησή τους, εντάχθηκαν στην επετηρίδα μονίμων υπαξιωματικών μετά τους υπηρετούντες και εξελίχθηκαν όπως οι ομοιόβαθμοί τους σύμφωνα με το Ν.Δ. 445/74 (άρθρο 5 παρ. 9), φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη.
    β. Ενώ ήταν σε ισχύ ο θεσμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας , με τις συνδυασμένες διατάξεις του Ν.1848/89 (άρθρο 13 παρ. 4-5), του Π.Δ. 21/4-2-1991, καθώς και του Ν.Δ. 445/1974, προσλήφθηκαν υπαξιωματικοί (έτη 1985-2007), οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην κατηγορία των ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ και είχαν βαθμολογική εξέλιξη μέχρι του βαθμού Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη ή και περαιτέρω με τα ίδια προσόντα ή και λιγότερα ανά περίπτωση από την Β’ Λυκείου.
    γ. Τα έτη 1979,1980, 1981 και 1982 κατετάγησαν, σταδιακά, στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γυναίκες στρατιωτικοί κατά τις διατάξεις του Ν. 705/1977 «Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων».
    Στο άρθρο 7 παρ. 1 καθορίζετο ότι οι Εθελόντριες εξελίσσονται βαθμολογικά όπως και οι άνδρες των αυτών κατηγοριών. Η επαγγελματική εξέλιξη των ανδρών Εθελοντών Υπαξιωματικών και συνεπώς και των γυναικών, ρυθμίζετο με το αρθρο 47 του ΝΔ 445/74, στο οποίο αναφέρεται ότι εξελίσσονται μέχρι του βαθμού του Αρχισμηνία.
    Προκειμένου ακολούθως να μην παραμείνουν με καταληκτικό βαθμό και μισθολογική εξομοίωση σε Αρχιλοχία, Αρχικελευστή, Αρχισμηνία, έγινε σχετική ρύθμιση και με την παρ. 5 άρθρου 13 του Ν.1848/89 εντάχθηκαν και αυτές κατ’ αναλογία στην παρ. 4 του ιδίου άρθρου όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 4 άρθρου 7 του Νόμου 2913/2001 μαζί με τους ΕΜΘ, ώστε να μπορούν και εκείνες να προάγονται στο καταληκτικό βαθμό του Ανθυπασπιστή.
    Περαιτέρω με το άρθρο 13 του Νόμου 3257/2004, οι Εθελόντριες μονιμοποιούμενες εξελίσσονται ήδη όπως οι άνδρες εθελοντές ομοιόβαθμοί τους μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη (παρ. 3(β) (δ) άρθρου 23 Ν.3883/2010.
    Συμπερασματικά και αναλογικά με την εξέλιξη των εθελοντριών λεκτέα τα ακόλουθα:
    – Εφόσον οι εθελόντριες του Νόμου 705/77 μη μονιμοποιούμενες.
    α. Ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.Δ.445/74 όπως και για τους άνδρες εθελοντές οπλίτες. (προαγωγή μέχρι Αρχισμηνίες)
    β. Βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 21/91 θεωρούνται ΕΜΘ, μάλιστα δε στο άρθρο 2 του ιδίου διατάγματος γίνεται σαφής αναφορά καθορισμού των βαθμών τους από κοινού με τους ΕΜΘ ως μια κατηγορία.
    – Εφόσον αργότερα οι εθελόντριες μονιμοποιούμενες.
    Εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 9 άρθρου 46 του Ν.Δ/τος 445/74 στην ιεραρχική εξέλιξη των μονίμων υπαξιωματικών, δηλαδή μονιμοποιούμενες εντάσσονται στο αριστερό της σειράς των μονίμων υπαξιωματικών των οποίων την βαθμολογική εξέλιξη ακολουθούν, συνακόλουθα και οι ΕΜΘ που προέρχονται από ΟΠΥ – ΕΠΥ, μονιμοποιηθέντες ήδη (μετά από πολλά χρόνια) θα πρέπει αναλογικά να διέπονται από τις διατάξεις περί μονιμοποιουμένων εθελοντών του ΝΔ 445/74 καθότι ισχύουν και γι’ αυτούς όλες οι διατάξεις περί μονίμων υπαξιωματικών σύμφωνα με την παρ. 2 άρθ. 1 του Π.Δ. 44/2003.
    Επισημαίνεται σχετικά ότι με το Π.Δ. 44/2003 δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη ιεραρχικής εξέλιξής τους, καθότι πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν.
    Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνάδελφοί τους εθελόντριες που είναι και αυτές εθελόντριες Μακράς Θητείας (άρθρο 1 Π.Δ. 21/91), μετά τη μονιμοποίησή τους απολαμβάνουν τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαξκών παραγωγικών σχολών, καίτοι στις εγκυκλίους πρόσληψής τους προβλέπετο και υπέγραφαν ότι θα διέποντο από τις διατάξεις των ανδρών εθελοντών και βαθμολογικά θα έφθαναν μέχρι Αρχιλοχίες, Αρχικελευστές, Αρχισμηνίες (άρθρο 47 Ν.Δ.445/74).

  • 5 Απριλίου 2016, 00:52 | ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 23:35 | Βασίλης

    Καλησπέρα! Ελπίζω με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται να λυθούν τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Καλό είναι να προάγεται το αίσθημα δικαίου και όχι τα συμφέροντα της κάθε κατηγορίας Αξκών ή Υπξκών. Είναι δίκαιο να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΕΙ και των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ. Για τον ίδιο λόγο είναι δίκαιο να υπάρχει και διαφοροποίηση μεταξύ των Αξκών προερχόμενων από ΑΣΣΥ και των υπολοίπων προερχόμενων είτε από ανακατάταξη, είτε ΕΜΘ, είτε ΕΠΟΠ. Επιπλέον, δίκαιο είναι οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ να έχουν μεγαλύτερο καταληκτικό βαθμό ώστε να υπάρχει κίνητρο, αίσθημα δικαίου και αναγνώρισης. Η άποψή μου είναι οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ να παραμείνουν αρχαιότεροι από τους Αξκούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ και να παραμείνει η ίδια βαθμολογική εξέλιξη που υφίσταται έως σήμερα. Αντίστοιχα, οι Αξκοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ (σε αντίθεση με το τι προτείνει το συγκεκριμένο Ν/Σ) να παραμείνουν αρχαιότεροι των υπόλοιπων Αξκών (ανακαταταγείς, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ) και να παραμείνει η ίδια βαθμολογική εξέλιξη. Όμως, τα στελέχη τα προερχόμενα από το θεσμό των ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ πρέπει να έχουν μεγαλύτερη βαθμολογική εξέλιξη με καταληκτικό βαθμό το βαθμό του Σγού και αντίστοιχους. Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέπεται κάποια βαθμολογική επιβράβευση για τα στελέχη που κατέχουν κάποιο τίτλο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, είτε κάποιο μεταπτυχιακό, είτε κάποιο διδακτορικό. Για τους Αξκούς (μετά από πέντε πραγματικά έτη υπηρεσίας) ασχέτως προέλευσης οι οποίοι παίρνουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ να προάγονται έναν επιπλέον βαθμό είτε σε ειδικότητα που συνάδει με το πτυχίο τους είτε στην ίδια. Αντίστοιχα, για τους Μόνιμους Υπξκούς ή Ανθυπασπιστές (μετά από πέντε πραγματικά έτη υπηρεσίας) προερχόμενους από ΑΣΣΥ οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ να μετατάσσονται στο σώμα των Αξκών σε ειδικότητα που συνάδει με το πτυχίο τους ή στην ίδια εάν δεν συνάδει. Οι Υπξκοί προερχόμενοι από το θεσμό των ΕΜΘ (μετά από πέντε πραγματικά έτη υπηρεσίας) ή των ΕΠΟΠ (μετά από πέντε πραγματικά έτη υπηρεσίας και αυτοί σε αντίθεση με το Ν/Σ) οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ να μετατάσσονται στο σώμα Μόνιμων Υπξκών σε ειδικότητα που συνάδει με το πτυχίο τους ή στην ίδια εάν δεν συνάδει. Η άποψή μου είναι ότι το ισχύον σύστημα μετάταξης έχει μειονεκτήματα και δε δίνει στο προσωπικό των ΕΔ κίνητρο για περαιτέρω μόρφωση και εκπαίδευση. Όποιος τώρα κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο να υπερβαίνει την επετηρίδα κατά ένα χρόνο και όποιος έχει διδακτορικό τίτλο αντίστοιχα να υπερβαίνει την επετηρίδα κατά δύο χρόνια.
    Με τιμή.

  • 4 Απριλίου 2016, 22:37 | ΚΑΨΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ 42η ΣΤΥΑ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).
    Ευχαριστώ θερμά για το βήμα που μου δόθηκε ώστε να μπορώ να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω τις απόψεις μου , και εύχομαι να βρεθούν ¨ευήκοα ώτα¨ στο ΥΠΕΘΑ έτσι ώστε να αρθούν οι παραπάνω ανισότητες και αδικίες.

  • 4 Απριλίου 2016, 22:55 | Βασίλειος Μποκολής

    1. Αναφορικά με την προωθούμενη τροποποίηση των παραγράφων 13 του άρθρου 36 και 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 και λαμβάνοντας υπόψη την αιτιολογική έκθεση (που αφορά στις παραγράφους 18γ και 21 του άρθρου 18 του παρόντος σ/ν), τόσο ο επανακαθορισμός της αρχαιότητας όσο και ο καθορισμός ιδιαίτερης επετηρίδας ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ. 445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό αξκού, γίνεται στη βάση του νομικού καθεστώτος που ίσχυε κατά την εισαγωγή τους στις ΕΔ, παραθέτω τα ακόλουθα:

    α. Η κατεύθυνση της υπόψη τροποποίησης, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να κινείται στο ίδιο πλαίσιο (νομικό καθεστώς που ίσχυε) για το σύνολο των αξκών και όχι μόνο των δύο (2) συγκεκριμένων κατηγοριών (προέλευσης) ανωτέρω, επαναφέροντας ή τουλάχιστον ομαλοποιώντας (με μεταβατικές διατάξεις) τόσο την αρχαιότητα (ανάλογα με το έτος προαγωγής) όσο και την εξελικτική πορεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις που προφανώς αδικήθηκαν με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3883/2010 (αρχαιότητα, εγκύκλιοι εισαγωγής κ.λπ).

    β. Ειδικότερα η συνδυασμένη τροποποίηση των παραγράφων 18γ και 21 του άρθρου 18 του παρόντος σ/ν, δημιουργεί αδικία τέτοιου μεγέθους που ανατρέπει την επί σειρά ετών αρχαιότητα ομοιοβάθμων που προήχθησαν στον αυτό βαθμό το ίδιο έτος και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με χρονική διαφορά μόνο μερικών ημερών! Επισημαίνεται δε ότι η εν λόγω χρονική διαφορά προαγωγής (ημερών έως μηνών), προέκυψε ορισμένες φορές και από την δυσλειτουργία γραφειοκρατικής διαδικασίας παρελθόντων ετών.

    γ. Ο θεσμός εισαγωγής (εναλλακτικός) προσωπικού της περίπτωσης (5) της παραγράφου β’ του άρθρου 2 του ν. 3883/2010, ουσιαστικά δεν διήρκησε επί μακρόν, καθώς θεσπίστηκε προκειμένου να συμπληρώσει – καλύψει έκτακτες ανάγκες της Υπηρεσίας έλλειψης προσωπικού από παραγωγικές σχολές συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (εξέλιπε το 1990). Ακολούθως και προκειμένου οι εθελοντές να ενταχθούν στην ιεραρχία – σταδιοδρομία των ΕΔ, ακολούθησαν την (προφανώς προβαδίζουσα) αρχαιότητα και εξελικτική πορεία των αποφοίτων παραγωγικών σχολών (ΑΣΣΥ). Το ν.δ. 445/1974 στο άρθρο 5 παράγραφος 7 αναφέρει: «Οι εκ των Παραγωγικών Σχολών αποφοιτώντες Υπαξιωματικοί καθίστανται αρχαιότεροι των μη προερχομένων εκ Παραγωγικών Σχολών ομοιοβάθμων των, οίτινες ονομάστηκαν μόνιμοι Υπαξιωματικοί, εις χρόνον προγενέστερον αλλ’ εντός του αυτού ημερολογιακού έτους».

    2. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνω – εισηγούμαι να τροποποιηθεί η παράγραφος 13 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 (παράγραφος 18γ του άρθρου 18 του παρόντος σ/ν) ως ακολούθως : «Οι αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β’ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ».

    3. Σε περίπτωση που τελικά δεν προκριθεί η εισήγηση ανωτέρω παραγράφου (2), τότε θα πρέπει να αποτυπωθεί ξεκάθαρα με νέα παράγραφο ότι: «Οι Αξιωματικοί που προέρχονται από ΑΣΣΥ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών της περίπτωσης (5) της παραγράφου β’ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, οι οποίοι προήχθησαν κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος».

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε.

  • 4 Απριλίου 2016, 22:50 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    1. Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 23 ν. 3883 παράγραφος α(2)(α) ως εξής:
    Αντιστράτηγος για τους Αξκούς Τεχνικού, Εφοδιασμού -Μεταφορών, Υλικού Πολέμου ως Διοικητής Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) ή ΓΕΣ/Β’ Υπαρχηγός.
    Υποστράτηγος για τους λοιπούς Αξκούς Σωμάτων.
    Αιτιολογική Σκέψη : Προκειμένου στο ΑΣΣ να υφίσταται Αντιστράτηγος προερχόμενος από τα Σώματα όπως υπάρχει αντίστοιχα στο ΑΝΣ και ΑΑΣ αντιναύαρχος και αντιπτέραρχος αντίστοιχα για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς. Επιπρόσθετα έτσι αναβαθμίζεται η Διοικητική Μέριμνα και γενικότερα η επιμελητεία των ΕΔ η οποία μετά την αναδιοργάνωση παίζει το σημαντικότερο ρόλο στα επιτελεία ΓΕΣ-ΓΕΑ-ΓΕΝ. Επίσης αποκαθίσταται η δικαιοσύνη καθόσον οι απόφοιτοι των ίδιων παραγωγικών Σχολών φέρουν τον ίδιο καταληκτικό βαθμό.
    2.Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 36 ν. 3883 παράγραφος 13 ως εξής :
    Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ προελεύσεως ΣΣΕ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ προελεύσεως ΣΝΔ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ προελεύσεως ΣΙ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. και των Κ.Σ.
    ε. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Σωμάτων, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    Αιτιολογική Σκέψη : Προκειμένου να μην υφίσταται η περίπτωση Αξκοί των Όπλων νεώτεροι κατά έξι και επτά έτη αποφοίτησης να είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους των Σωμάτων και μετά την προαγωγή των τελευταίων να είναι αρχαιότεροι των Αξκών Όπλων για κάποια έτη κ.ο.κ. Επίσης απαξιώνονται και οι Σχολές ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ αφού από αυτές αποφοιτούν και Αξκοί Σωμάτων με αποτέλεσμα να θεωρούνται νεότεροι από νεότερους Αξκούς Όπλων που δεν έχουν τελειώσει καμιά Σχολή και χωρίς προοπτική εξέλιξης.

  • 4 Απριλίου 2016, 21:24 | ΕΜΘ

    Η δικαιότερη τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), η οποία θα δικαιώσει και θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειονότητα των πτυχιούχων ΑΕΙ ΕΜΘ, είναι η εξής:

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που φέρουν, ή με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του 3883/2010, τροποποιούνται ως εξής:

    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

    Περαιτέρω, προτείνεται η ρύθμιση για τους ΕΜΘ που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (μάστερ).

    «ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης (μάστερ), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

    Τα κριτήρια του άρθρου 12 του 3883/2010, τροποποιούνται ως εξής:

    1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    α. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
    β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
    γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
    δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
    2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

  • 4 Απριλίου 2016, 20:27 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 4 Απριλίου 2016, 19:38 | ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!

    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 19:29 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΜΥ ΤΑΞΗ 1990

    ΒΑΣΙΛΗΣ. ΣΜΥ ΤΑΞΗ 1990
    Αναμένοντας στο παρόν άρθρο, να εξαλειφθεί η αδικία που δημιουργήθηκε από την ισχύ του νόμου 3883/2010, εις βάρος των Αξκων αποφοίτων εξ ΑΣΣΥ (εισαχθέντων τα έτη 1988-1989), με εναρμόνιση των νομών 3883/10 και 3865/2010. H έναρξης ισχύος του ν.3883/10 (άρθρο 91) έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τάξης αξιωματικών απόφοιτων ΑΣΣΥ που έχει δική της εξέλιξη.
    Οι Αξιωματικοί της εν λόγω προέλευσης που εισήχθησαν τα έτη 1988-89, αποτελούν εξαίρεση στην ιεραρχική εξέλιξη των ομοίων τους καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον καταληκτικό τους βαθμό έχοντας συμπληρώσει όλα τα χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους (35 έτη βάσει του Ν.3865/10).
    Πρόταση:
    Η εναρμόνιση των νόμων 3883/10 και 3865/10 με την εξής τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του Ν.3883/10 » Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α`).
    Επιπλέον στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος (4)ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ετών (30) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

  • 4 Απριλίου 2016, 19:09 | ΛΑΝΗΣ Ε.

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 18:55 | manoshan1

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.

    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».

    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ

    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ

    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.

    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.

    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 18:52 | KATIA

    ΘΕΜΑ
    1. Διαβούλευση σε ότι αφορά στην αρχαιότητα μεταξύ των Αξκών της ΠΑ από ΑΣΣΥ (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ) και αυτών από μονιμοποίηση εθελοντών Υπξκών.

    ΓΕΓΟΝΟΤΑ
    2. Επί 36 έτη (1974 – 2010) κανένας Νόμος ή άλλο θεσμικό κείμενο δεν προέκρινε τους μεν έναντι των δε.

    3. Τα τελευταία 6 έτη αυτό άλλαξε, καθόσον ο 3883 προέκρινε τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ, χωρίς να αιτιολογεί την ανατροπή.

    4. Το Άρθρο 18 του παρόντος Νομοσχεδίου επιχειρεί την επαναφορά της πρότερης κατάστασης.

    5. Οι εισαχθέντες στις σχολές Υπξκών της ΠΑ από το 1992 και μετά δικαιούνται ευνοϊκότερης μεταχείρισης από αυτούς που προέρχονται από μονιμοποιθέντες εθελοντές των νόμων /74 και /77, καθόσον τη χρονιά εκείνη άλλαξε το καθεστώς εισαγωγής τους (βλ. πανελλήνιες εξετάσεις).

    6. Οι ίδιοι αυτοί Αξκοί (εξ ΑΣΣΥ) δικαιούνται ευνοϊκότερης μεταχείρισης έναντι των ομοιόβαθμων Αξκών που προέρχονται από ΑΣΣΕΙ και κατέστησαν αυτόματα αρχαιότεροι όλων με το Ν.3883.

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    7. Για την επίλυση – επανόρθωση των ανωτέρω απαιτείται:

    α. Η παράγραφος 17.γ του Άρθρου 18 να διαμορφωθεί ως εξής:
    ‘’Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθώς και όσων εισήλθαν σε ΑΣΣΥ από το 1992 και εντεύθεν’’.

    β. Η αντίστοιχη παράγραφος που ρυθμίζει την αρχαιότητα μεταξύ Αξκών ΑΣΣΕΙ – ΑΣΣΥ να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να αφορά μόνο Αξκούς με την ίδια χρονιά κτήσεως του βαθμού τους.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    8. Οι εισηγήσεις εξέτασαν το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης μεταξύ Αξκών ΑΣΣΥ-Μονιποιηθέντων /74-/77 σε θέματα προαγωγών, αλλά δεν τίθεται κανένα ζήτημα, καθόσον η παράγραφος 21 του επίμαχου άρθρου αντικαθιστά την αντίστοιχη παράγραφο 2 του άρθρου 37 του Ν.3883, ορίζοντας ιδιαίτερη επετηρίδα για τους Αξκούς της ΠΑ που προέρχονται από Μονιμοποιηθέντες /74-/77.

    9. Οι εισηγήσεις δεν επιφέρουν οικονομικά ή/και διοικητικά κόστη.

    10. Κάθε συνάδελφος θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση με τις προσωπικές του απόψεις, αποφεύγοντας το παθητικό copy-paste.

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία

  • 4 Απριλίου 2016, 18:49 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Mε το παρόν προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Κου ΥΕΘΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγείρονται αρκετά θέματα. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν τους Αξκούς προερχόμενους εξ ΑΣΣΥ, καθώς θεωρώ ότι είναι εκείνοι που θίγονται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε, αν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απολεσθούν κεκτημένα δικαιώματα της ως άνω κατηγορίας Αξκών, τα οποία υφίστανται μέχρι και σήμερα με την εφαρμογή του Ν. 3883/10. Αναλυτικά αναφέρω τα εξής θέματα και θα παρακαλούσα να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο :
    —> ΘΕΜΑ 1ον: Αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και ανακαταταγέντων Αξκών:• Σύμφωνα με το Ν. 3883/10, άρθρο 36 παρ. 13 (γ’) οι προερχόμενοι Αξκοί από τις Σχολές ΑΣΣΥ ήταν αρχαιότεροι από τους Αξκούς Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και τις μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977).
    • Με το παρόν Σ/Ν σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 18 (γ’). άρα σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, άρθρο 36 παραγ. 7, οι Αξκοί Μονιμοποιηθέντες Εθελοντές (ανακαταταγείς) του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) και οι μονιμοποιηθέντες γυναίκες εθελόντριες του Ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279 Τ. Α’ / 16-9-1977) καθίστανται αρχαιότεροι από τους ομοιόβαθμους Αξκούς από Παραγωγικές Σχολές ΑΣΣΥ καθόσον η αρχαιότητα πλέον προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού. !!! Έτσι υποβαθμίζει τους εκ ΑΣΣΥ Αξκούς προερχομένους, έναντι των ανακαταταγέντων. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα των εξ ΑΣΕΙ έναντι των εξ ΑΣΣΥ στον ίδιο βαθμό διατηρείται (ΑΣΕΙ αρχαιότεροι από ΑΣΣΥ ) και αλλάζει μονομερώς μόνο η αρχαιότητα των ανακαταταγέντων έναντι των εξ ΑΣΣΥ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λογούς ορθότητας, ίσης μεταχείρισης (ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αλλά και μη διασάλευσης της ιεραρχίας. Δηλαδή πρέπει να γίνει απαλοιφή της προτεινομένης τροπολογίας ή κατ΄ ελάχιστο να εισαχθεί μια επιπλέον διάταξη προσδιορισμού της αρχαιότητας των εξ ΑΣΣΥ προερχόμενων ως κάτωθι:
    «Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 του παρόντος νόμου είναι νεότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ του ίδιου ημερολογιακού έτους κτήσεως του βαθμού» αλλιώς θα έχουμε ανατροπή της ιεραρχίας ακόμη και μετά από 28 έτη υπηρεσίας όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Πρόβλημα όσον αφορά π.χ. την 40η ΣΤΥΑ θα υπάρξει με ανακαταταγέντες άλλης επετηρίδας οι οποίοι μπορεί να καταταχθήκαν νωρίτερα το ίδιο έτος εισαγωγής με την 40η, προήχθησαν σε Αξκούς λίγο νωρίτερα από την 40η αλλά είναι νεότεροι εδώ και 28 έτη ως όριζαν όλοι οι νόμοι ιεραρχίας και εξέλιξης από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Έτσι δημιουργείται πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !!
    —> ΘΕΜΑ 2ον: Διαχωρισμός επετηρίδων Αξκών Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ ανάλογα με την προέλευση (εθελοντών – ΑΣΣΥ)• Στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο ΥΕΘΑ άρθρο 21 αναγράφεται:
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης (5) της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»
    Άρα οι επετηρίδες χωρίζουν και φεύγουν οι ανακαταταγέντες (του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Τ. Α’ / 10-6-1974) από την επετηρίδα της ΣΤΥΑ αποκτώντας δική τους επετηρίδα.
    • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιοι από τους ανακαταταγέντες που είναι πίσω από π.χ. την 40η σειρά ΣΤΥΑ και κρίνονται με τον Ν. 2439/96 θα δύναται να προαχθούν άμεσα σε Σγούς με αναδρομικότητα μάλιστα και στη συνέχεια θα γίνουν νωρίτερα Επγοί στα 30 έτη υπηρεσίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν μπροστά τους οι Αξκοί της 40ης για να τους φρενάρουν δημιουργώντας πλήρης ανατροπή της ιεραρχίας μετά από 28 έτη υπηρεσίας. !! Αυτό δεν θα γίνει εάν αποκατασταθούν οι εισακτέοι στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-89 όπως φαίνεται παρακάτω.
    —> ΘΕΜΑ 3ον: Απουσία διάταξης αποκατάστασης των εισακτέων στις ΑΣΣΥ τα έτη 1988-1989 (λχ: 40η – 41η ΣΤΥΑ).• Το 2010 ψηφίστηκαν δύο νόμοι ο Ν. 3865/10 (Ασφαλιστικός νόμος) σύμφωνα με τον οποίο τα στελέχη των ΕΔ που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως την 31-12-2014 (δηλαδή εισαχθέντες στις Ε.Δ. έως και το 1989) ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 1 του Ν. 3029/2002, με πλήρη σύνταξη στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς ηλικιακό όριο με αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και ο Ν. 3883/10 (περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ ….) δυνάμει του οποίου επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ. Η αστοχία του μη εναρμονισμού ως προς την έναρξη εφαρμογής των ανωτέρω Νόμων (3865/10 και 3883/10) ως προς τις μεταβατικές τους διατάξεις, δημιούργησε σοβαρή δυσλειτουργία, δυσμενή και άνιση μεταχείριση στην εξέλιξη των στελεχών κατά τα έτη αυτά (1988 – 1989), σε σχέση τόσο με συναδέλφους προηγούμενων ετών όσο και των επομένων ετών, αφού περιορίζει τις βαθμολογική τους εξέλιξη έως και τρεις (3) ολόκληρους βαθμούς. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν υπάγονται στις διατάξεις του παλιού ασφαλιστικού νόμου (3865/10), ταυτόχρονα δε, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 91 του Ν. 3883/10 για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Σημειώνεται δε, ότι οι βαθμοί αυτοί που απωλέσθηκαν, συνεπεία των διατάξεων του Ν. 3883/10, προβλέπονταν από την εγκύκλιο Δγή εισαγωγής στις Σχολές ΑΣΣΥ κατά το έτος εισαγωγής των. •
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Προκειμένου λοιπόν να αρθεί η άνιση και συνταγματική μη ανεκτή μεταχείριση των στελεχών Αξκών εξ ΑΣΣΥ κατά τα έτη εισαγωγής 1988 και 1989 θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός των μεταβατικών διατάξεων των δύο προαναφερθέντων νόμων και συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 91, παρ. 2, εδάφιο α΄ & γ΄ του Ν. 3883/2010, ως κατωτέρω: « 2. Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄και γ΄της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 (Α΄219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2014 συμπληρώνουν είκοσι πέντε(25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α ́)»
    Ελπίζω επιτέλους μετά από 6 ολόκληρα χρόνια να υπάρξει λύση και ευελπιστώ στην άμεση παρέμβαση τόσο του Κου ΥΕΘΑ όσο και των κ.κ. Επιτελών του, για την τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, προς άρση της κατάφωρης και άνισης μεταχείρισης που δημιουργούνται στα στελέχη των ΕΔ και ειδικά των Αξκών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ.

  • 4 Απριλίου 2016, 17:54 | Αναστάσιος Ξύγκης

    ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του
    ν. 3883/2010 (Α´ 167)»
    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    1. Για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία εφαρμοζόμενα, μπορούν να εξαλείψουν τα υπόψη ζητήματα, χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η διοικητική ή επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ και φυσικά διατηρώντας μια ομαλή και εύλογη κλιμάκωση στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών, όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Ν.3883/2010.
    2. Ενδεικτικά, τα προτεινόμενα μέτρα (με βάση τους βαθμούς του ΣΞ) έχουν ως εξής:
    α. Στο άρθρο 91 Ν.3883/2010, προτείνεται να προστεθεί εμβόλιμα μια επιπλέον παράγραφος (βλ. 3), με την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονομάστηκαν Μ. Λοχίες και αντίστοιχοι βαθμοί, καταταγέντες τα έτη 1989, 1990 (για το ΠΝ), κρίνονται και προάγονται στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2439/96, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κρίση αυτή (στον υπόψη βαθμό)». Ακολούθως να αναπροσαρμοστεί η αρίθμηση των παραγράφων του άρθρου που έπονται και παραμένουν ως έχουν.
    β. Στο άρθρο 27, Ν.3883/2010, κρίνεται σκόπιμο να προστεθεί στην παράγραφος 4 ένα επιπλέον εδάφιο με την ένδειξη (στ) και την ακόλουθη διατύπωση: «Αξιωματικοί που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, κρίνονται για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (Πλωτάρχη – Επισμηναγό), με τη συμπλήρωση τριάντα ενός ετών (31) από την κατάταξή τους στις ΕΔ (Σώματος ΑΣΣΥ)».
    ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ.445/1974
    β. Ν.2439/1996
    γ. Ν.3883/2010
    δ. Φ.900α/13346/4065/10 Ιουλίου 2013/ΥΕΘΑ
    ΣΚΟΠΟΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
    1. Αποκατάσταση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ (ΣΥΔ-ΣΤΥΑ-ΣΜΥ-ΣΜΥΝ) των Τάξεων 1990 – 1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), σε ότι αφορά στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ιδίας προέλευσης, παλαιοτέρων και νεοτέρων Τάξεων. Η παρούσα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία κοινωνό των προβληματισμών του εμπλεκόμενου προσωπικού.
    2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα, πέρα από τη βαθμολογική εξέλιξη και τα εύλογα ζητήματα ηθικής τάξεως που προκύπτουν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχει και σαφείς επιχειρησιακές πτυχές και προεκτάσεις (διαγραφόμενη γήρανση του στρατεύματος) οι οποίες δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας.
    3. Τυχόν διευθέτηση του θέματος, μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως αποδεκτό για όλους (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους Αξκούς, καθώς ισχύει και εφαρμόζεται διαφορετική επετηρίδα Αξιωματικών από ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ), χωρίς να επιφέρει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση (αναδρομική ή μη) για την Υπηρεσία, βάσει των καθοριζομένων στο άρθρο 86 του (γ) σχετικού.
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    4. Αφορά μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ευρίσκονται σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους και οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της Πολιτείας, σε ένα μείζονος ηθικής τάξεως ζήτημα. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκαν τη συνολική αντιμετώπιση των αδικιών που έχει επιφέρει σε πολλές κατηγορίες προσωπικού η εφαρμογή του (γ) σχετικού. Επίσης καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
    5. Αναλυτικότερα, με βάση τις διατάξεις του (γ) σχετικού καθορίζονται, πέραν των άλλων θεμάτων, τα εξής:
    α. Καταληκτικός βαθμός για τους Αξιωματικούς που είναι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθορίζεται ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη (Αντιπλοιάρχου – Αντισμήναρχου).
    β. Διευρύνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής όλων ανεξαιρέτως των Αξιωματικών (ανεξαρτήτως προέλευσης) κατά (1) επιπλέον έτος στους βαθμούς του Ανθυποσμηναγού [Σημαιοφόρου-Ανθυπολοχαγού (4 έτη παραμονής έναντι 3)], του Υποσμηναγού [Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού (5 έτη παραμονής έναντι 4)] και Σμηναγού [Υποπλοιάρχου – Λοχαγού (6 έτη παραμονής έναντι 5)].
    γ. Ο ελάχιστος χρόνος προαγωγής των Ανθυπασπιστών (προέλευσης από ΑΣΣΥ) στις τάξεις των Αξιωματικών και ειδικότερα στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού), ορίζεται στα (19) έτη πραγματικής υπηρεσίας, αρχής γενομένης από 01 Ιαν 2011 και όχι από δημοσιεύσεως του νόμου, όπως ενδείκνυται για λόγους ισονομίας και το οποίο θα ήταν το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό ως πρόβλεψη του νομοθέτη.
    6. Από τη μελέτη του θέματος και με βάση τις συνδυαστικές διατάξεις των (β) και (γ) σχετικών, όπως ισχύουν κατά περίπτωση, προκύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
    α. Εμπίπτοντας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του (γ) σχετικού, οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΣΥ των Τάξεων 1993 (κατάταξη 1991) και εντεύθεν, προάγονται στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (19) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (4) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    β. Αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί από ΑΣΣΥ των Τάξεων έως και 1989 (κατάταξη μέχρι και το έτος 1988), εμπίπτοντας στις παλαιότερες διατάξεις του (β) σχετικού, προήχθησαν στον βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), με την συμπλήρωση (23) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή (20) έτη συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή και (3) επιπλέον έτη στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Σημαιοφόρου – Ανθυπολοχαγού).
    γ. Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί των Τάξεων 1990-1991, (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), αδικούνται κατάφορα σε σχέση με όλους τους παραπάνω συναδέλφων τους, καθώς προήχθησαν στον επόμενο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού ) στα (24) έτη πραγματικής υπηρεσίας, μη ακολουθώντας όπως επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως, τη βαθμολογική εξέλιξη των παλαιότερων συναδέλφων τους, αλλά ούτε έχοντας έστω το δικαίωμα να κάνουν χρήση του ευεργετήματος του άρθρου 85 του (γ) σχετικού, το οποίο στην ουσία παρέχει στους νεότερους συναδέλφους τους τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού), στα (23) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας!!!
    7. Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένα σημεία του (γ) σχετικού, τα οποία προφανώς διέλαθαν της προσοχής του νομοθέτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών των Τάξεων 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), οι οποίοι με ευθύνη της Υπηρεσίας θα εξελιχθούν με το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, τόσο σε σχέση με όλους τους παλαιότερους όσο και τους νεότερους αποφοίτους ΑΣΣΥ. Εξειδικεύοντας:
    α. Εφόσον η προαγωγή τους συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του (γ) σχετικού, στερούνται οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να προαχθούν στον καταληκτικό βαθμό αποφοίτων ΑΣΣΥ, γεγονός που έχει εξασφαλιστεί τόσο για τους παλαιότερους συναδέλφους απόφοιτους ΑΣΣΥ, καθώς και για τις νεότερες τάξεις αυτών, διότι αυτοί προάγονται στα (23) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποσμηναγού (Ανθυποπλοιάρχου – Υπολοχαγού) και συνεπώς έχουν την δυνατότητα να λάβουν τον καταληκτικό βαθμό, εφόσον παραμείνουν στην υπηρεσία για (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας. Σε αντίθεση λοιπόν με τους παραπάνω, οι απόφοιτοι των Τάξεων 1990-1991 (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990), φυσιολογικά εξελισσόμενοι θα προαχθούν στο βαθμό του Επισμηναγού (Πλωτάρχη – Ταγματάρχη), μετά τα (35) έτη στρατιωτικής υπηρεσίας, όταν δηλαδή θα είναι σε κάθε περίπτωση ήδη απόστρατοι, είτε αυτεπαγγέλτως (κατάληψη ορίου ετών υπηρεσίας), είτε κάνοντας χρήση των θεσμοθετημένων πρόσθετων (5) ετών πραγματικής υπηρεσίας που διανύθηκαν σε Μονάδες Εκστρατείας και υπολογίζονται στο διπλάσιο, δυνάμει του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.
    β. Αντίθετα, εάν η προαγωγή τους γινόταν σύμφωνα με τις διατάξεις του του (γ) σχετικού, λαμβάνοντας όμως υπόψη το άρθρο 85 περί προαγωγής Ανθυπασπιστών σε Ανθυποσμηναγό (Σημαιοφόρο – Ανθυπολοχαγό) σε (19) έτη συνολικής υπηρεσίας, καθώς και το άρθρο 86 που αφορά την αναδρομικότητα προαγωγών από ψηφίσεως του νόμου και όχι αυθαίρετα από 01 Ιαν 2011, τότε θα υπήρχε ομαλή κλιμάκωση εξέλιξης σε αντιστοιχία και ισονομία με τις παλαιότερες και με τις νεότερες τάξεις, γεγονός το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει όλως παραδόξως.
    γ. Σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προαγωγή δύο διαδοχικών τάξεων Αξιωματικών με διαφορά μόνο δύο μηνών (για καθαρά διαδικαστικούς λόγους) αντί ενός έτους όπως είναι το φυσιολογικό για όλες της Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ, πχ 20 Οκτ 2010 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1992) και 01 Ιαν 2011 (προαγωγή ΣΜΥ Τάξεως 1993).
    δ. Ληφθεί υπόψη ότι στο ΠΝ οι τάξεις 1990-1991 ΑΣΣΥ (καταταγέντες τα έτη 1989, 1990) παρότι έχουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια εισαγωγής (εγκύκλιος εισαγωγής – σύστημα εξετάσεων), κανονισμού εκπαίδευσης και ετών φοίτησης με εκείνα των τάξεων 1982 έως και 1989 έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία έπειτα από είκοσι (20) έτη κοινής βαθμολογικής εξέλιξης με την εφαρμογή του σχετικού (γ).

  • 4 Απριλίου 2016, 15:18 | ΚΑΓΚΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 40 ΣΕΙΡΑ ΣΤΥΑ

    Θα πρέπει να γίνει βελτίωση διατύπωσης στον νόμο, σε ό,τι αφορά στην εναρμόνιση της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών (Μ) με το καθεστώς που διέπει τις αντίστοιχες ειδικότητες του ΣΞ και του ΠΝ. Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω ειδικότητα μαζί με αυτή των Ιπταμένων εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και αποφοιτούν από αντίστοιχα ισάριθμα τμήματα της Σχολής Ικάρων.Επισημαίνεται ότι οι βάσεις εισαγωγής των Μηχανικώντης ΠΑ (ΣΜΑ) στις πανελλήνιες/πανελλαδικές εξετάσειςείναι από τις υψηλότερες στην σχετική κατηγορίαΣχολών. Η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ δεν δημιουργεί οικονομικό κόστος για την υπηρεσία, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με την εξάλειψη της ανωτέρω ανισότητας και αδικίας και προτείνουμε την επαναδιατύπωση της παραγράφου 18 του άρθρου 18του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ως εξής: 18. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού: α. Οι Αξιωματικοί Οπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.Προσθήκη νέας υποπαραγράφουγ. Οι Αξιωματικοί Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ, πουονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί

  • 4 Απριλίου 2016, 15:16 | Αλέξανδρος

    Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως έως τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία αξία τα πτυχία ΑΕΙ των Υπαξιωματικών. Είναι απορίας άξιο γιατί οι απόφοιτοι ΑΕΙ θα πρέπει να «μεταταχθούν σε ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους;» Η λίστα με τα πτυχία που αναγνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτσι κι αλλιώς απαρχαιωμένη, ενώ ούτε καν στα μόρια δεν μετρούν αρκετά πτυχία διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω λίστες. Δεν θα ήταν λοιπόν δικαιότερο να μπορούν να μετατάσσονται όλοι οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ πτυχιούχοι ΑΕΙ; Και να πούμε και ένα παράδειγμα. Ένας ΕΠΟΠ πτυχιούχος ΑΕΙ να γίνει ξαφνικά Μ. Υπαξιωματικός επειδή τελείωσε, ας πούμε χημικός, και ένας ΕΜΘ με επίσης πτυχίο ΑΕΙ Ανθρωπιστικών Σπουδών να παραμείνει στάσιμος, επειδή το πτυχίο του δεν προσιδιάζει σε σχετική ειδικότητα… Δεν είναι ΑΕΙ και τα δυο; Πώς ανταμείβει η υπηρεσία έναν άνθρωπο που προσπάθησε και εξελίχθηκε στη ζωή του; Καταλαβαίνετε πόσες στρεβλώσεις θα δημιουργηθούν; Ας ληφθούν σοβαρά λοιπόν οι απόψεις μας στην εν λόγω διαβούλευση και ας διορθωθεί μια αδικία τόσων χρόνων. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και προτείνω την λύση του ανθρώπου που έκανε το πρώτο σχόλιο σε αυτήν την ενότητα.

  • 4 Απριλίου 2016, 14:50 | ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΝΟΣ ΣΧΗΣ{ΦΠΖ) Ε.Α

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΣΧΗΣ ΦΠΖ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΜΥ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ,ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3883/2010.ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΩΝ, ΠΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3978/2011,ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΜΑ. ΤΟ ΝΑ ΚΡΙΝΕΣΑΙ!!!! ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΑΓΕΣΑΙ!!! ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 445/74,ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΞΚΟΥΣ,ΟΠΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΩΣ ΑΝΩΤΑΤΟΙ 1 ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ Η ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΦΕΥΓΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΔΙΚΙΑ.ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ 3978/2011, ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ,ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΔΥΟ ΒΑΘΜΟΥΣ, ΕΔΩ ΞΕΧΝΑΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,
    3978/2011,ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ.
    ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΞΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ,ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΗΜΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΜΙΑ, ΤΟ1996 ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ, ΣΤΟΝ 3883,ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΥΠΑΞΚΟΙ, ΣΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΥΠΑΞΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.ΣΤΟ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΓΕΝΙΚΑ, ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ,3883/10 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 3978/2011 ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΝΟΜΙΚΑ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΥΧΕΡΕΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ, ΞΕΧΑΣΑΝΕ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞ ΕΦΕΔΡΩΝ ΥΠΑΞΚΟΙ ΑΝΑΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ Ν.3978/2011.ΑΝΑΜΕΝΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ .ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.