Άρθρο 30: Λύση της σύμβασης μίσθωσης

1. Μετά τη λύση της σύμβασης μίσθωσης για οιονδήποτε λόγο όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις και λοιπά έργα που έγιναν από το μισθωτή, για τις ανάγκες αξιοποίησης του μισθίου, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου, χωρίς καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης, εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί σε ιδιωτικές εκτάσεις του μισθωτή ή τρίτων.

2. Μετά την κατά τα άνω λύση της μίσθωσης οι εδαφικές εκτάσεις, που απαλλοτριώθηκαν για τις ανάγκες αξιοποίησης του μισθίου, περιέρχονται στη διαχείριση του Δημοσίου.

3. Μετά τη λύση της μίσθωσης και εφόσον ο μισθωτής έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι οποίες απορρέουν από τη σχετική σύμβαση, δικαιούται εντός εκατόν ογδόντα  (180) ημερών και με την παρουσία τριμελούς επιτροπής ως εκπροσώπου του Δημοσίου να αποκομίσει τα υλικά και κινητά μέρη των μηχανημάτων, τα οποία εγκατέστησε ο ίδιος στο μίσθιο, εφόσον δεν προκαλείται βλάβη σε αυτά ή στον προορισμό τους.

4. Αν ο μισθωτής δεν κάνει χρήση του δικαιώματός του να αποκομίσει, κατά τα άνω οριζόμενα, τα κινητά μηχανήματα, αυτά περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα και κατοχή του Δημοσίου, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στο μισθωτή ή τρίτο, που τυχόν έχει δικαίωμα αποζημιώσεως έναντι του μισθωτή ή έλκει οποιαδήποτε ενοχικά δικαιώματα επ’ αυτών.

5. Εντός εξήντα (60) ημερών από τη λύση της μίσθωσης και με τη σύμπραξη και των δύο συμβαλλομένων μερών γίνεται επιτόπια απογραφή των απαλλοτριωθεισών εδαφικών εκτάσεων και των εγκαταστάσεων του μισθίου, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο, καθώς και των κινητών μηχανημάτων και των υλικών. Σε περίπτωση που κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν συμπράξει, για οιονδήποτε λόγο, η απογραφή γίνεται από τον άλλο (στην περίπτωση τού εκμισθωτή η απογραφή γίνεται από επιτροπή υπαλλήλων του). Αντίγραφο του σχετικού πρακτικού κοινοποιείται στον αντισυμβαλλόμενο με δικαστικό επιμελητή.

6. Με τη λύση της μίσθωσης, ο μισθωτής υποχρεούται να παραδώσει το μίσθιο στο Δημόσιο, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ως ποινική ρήτρα στο Δημόσιο ποσό, που καθορίζεται από τον εκμισθωτή στη σύμβαση, για κάθε ημέρα καθυστέρησης και ως αποζημίωση το ελάχιστο μίσθωμα, που αντιστοιχεί στο χρόνο της αυθαίρετης χρήσης του μισθίου, με βάση το αναλογικό μίσθωμα της τελευταίας περιόδου καθώς και πρόσθετη αποζημίωση για τις τυχόν ζημίες του εκμισθωτή από την αντισυμβατική συμπεριφορά του. Το ποσό της προβλεπόμενης στη σύμβαση σχετικής ποινικής ρήτρας αναπροσαρμόζεται ανά 5ετία κατά ποσοστό 15%.