Άρθρο 11: Απόφαση συνομολογήσεως της μισθώσεως.

Σε περίπτωση κατά την οποία, κατά τον έλεγχο του προηγούμενου άρθρου:

(α) πιστοποιηθεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο,

(β) διαπιστωθεί ότι η οικονομικοτεχνική μελέτη που υποβλήθηκε δεν είναι ανακριβής, ανεπαρκής ή και μη συμφέρουσα, και

(γ) διαπιστωθεί ότι ο μισθωτής μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την οικονομοτεχνική μελέτη,

η αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή εκδίδει εγκριτική απόφαση περί εκμισθώσεως του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας ή τμήματός του, κατά περίπτωση, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή, η οποία πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

1. Το αντικείμενο της μίσθωσης, τη διάρκεια της μίσθωσης που καθορίζεται, ανάλογα με το περιεχόμενο της οικονομοτεχνικής μελέτης, μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη και μπορεί να παρατείνεται για πέντε (5) επί πλέον έτη κάθε φορά, μέχρι συμπληρώσεως τριακονταπενταετίας, εφόσον τηρούνται οι όροι της σχετικής σύμβασης μίσθωσης και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος, και τα στοιχεία του μισθωτή.

2. Το ύψος του αναλογικού μισθώματος το οποίο όταν η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1%.Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις το ύψος του αναλογικού μισθώματος δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 2%. της αξίας των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων, το οποίο προσδιορίζεται από την αρμόδια αρχή με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών και την οικονομοτεχνική μελέτη που  έχει υποβληθεί.

3. Το ελάχιστο μίσθωμα που υποχρεούται ο μισθωτής να καταβάλλει μετά την παρέλευση του χρόνου που προβλέπεται στην οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή των εγκαταστάσεων για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας διαχείρισης του πεδίου.

4.Όρο σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ειδικού τέλους 10% επί του αναλογικού μισθώματος, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στα όρια των οποίων βρίσκεται ο χώρος εκμετάλλευσης.

5. Όρο σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης στην Ελλάδα τράπεζας ποσού ίσου προς το 5% της αξίας των συναφών έργων και εγκαταστάσεων που προβλέπονται από την οικονομοτεχνική μελέτη, ισχύος κατά ένα (1) έτος. Σε περίπτωση που η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  το ύψος του ποσοστού υπολογισμού της εγγυητικής ορίζεται ίσο με 2,5%. μεγαλύτερης από τη διάρκεια πραγματοποιήσεως των εν λόγω έργων και εγκαταστάσεων. Η εγγυητική αυτή επιστολή επιστρέφεται στο μισθωτή μετά την πιστοποίηση των έργων και εγκαταστάσεων, που θα προβλέπει η τεχνικοοικονομική μελέτη. Αδικαιολόγητη απόκλιση από τα προβλεπόμενα στη μελέτη,  σχετικά με την πραγματοποίηση των έργων και εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης του μισθίου, μπορεί να επιφέρει, με απόφαση του εκμισθωτή, την ολική ή μερική κατάπτωση της εγγυήσεως υπέρ του Δημοσίου.

6. Όρο σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής οφείλει εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της εγκριτικής απόφασης να προσέλθει ενώπιον συμβολαιογράφου για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. Το αναλογικό τέλος χαρτοσήμου και όλες οι δαπάνες για τη σύνταξη του μισθωτηρίου συμβολαίου βαρύνουν τον μισθωτή. Κατά την υπογραφή της συμβάσεως, ο μισθωτής θα προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία την εγγυητική επιστολή της παρ. 4 του παρόντος άρθρου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών με υπαιτιότητα του μισθωτή, αυτός στερείται του δικαιώματος μισθώσεως του πεδίου και η εγγυητική επιστολή της περ. δ της παρ. 3 του άρθρου 7 καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

7. Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει κατά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας διαχείρισης του πεδίου εγγυητική επιστολή καλής εκτελέσεως των όρων της συμβάσεως, ύψους 30απλάσιου του ελάχιστου μισθώματος Σε περίπτωση που η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στο 5πλάσιο του ελάχιστου μισθώματος. Η εγγυητική επιστολή θα αντικαθίσταται αναπροσαρμοζόμενη ανά πενταετία.