Άρθρο 10: Απαιτούμενα δικαιολογητικά- Έλεγχος των δικαιολογητικών

1. Το αργότερο με τη λήξη της ερευνητικής περιόδου, που ορίζεται στη σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας, ο μισθωτής υποχρεούται να υποβάλει εντός εκατόν ογδόντα (180) ημερών στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου  ΠΕΚΑ , με κοινοποίηση της διαβίβασης στην κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρμόδια αρχή, τα αναφερόμενα στο Παράρτημα 1 στοιχεία, προκειμένου να πιστοποιηθεί εάν με τις ερευνητικές εργασίες εντοπίσθηκε βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα απόφαση περί χαρακτηρισμού και υπαγωγής σε κατηγορίες των γεωθερμικών πεδίων (κατά τα άρθρα 2,3, και 4 του ν.3175/03 όπως ισχύει). Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει χωρίς να υποβληθούν τα στοιχεία του Παραρτήματος 1 εκδίδεται από την αρχή, που συνομολόγησε την σύμβαση, απόφαση λύσης της μίσθωσης, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του δημοσίου και τα στοιχεία αυτά αναζητούνται με κάθε νόμιμο τρόπο.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν πιστοποιηθεί βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό εκδίδεται απόφαση λύσεως της μισθώσεως, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή.

3. Σε περίπτωση που πιστοποιηθεί βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό χαμηλής θερμοκρασίας, μέσα ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3175/ 2003, πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια κατά το άρθρο 1 αρχή, τα εξής δικαιολογητικά:

α) Οικονομοτεχνική μελέτη διαχείρισης του  πεδίου ή τμήματός του, κατά περίπτωση (σε τρία αντίτυπα), διατυπωμένη στην ελληνική γλώσσα, οι προδιαγραφές της οποίας καθορίζονται στο Παράρτημα 2

β) Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του μισθωτή προκειμένου για νομικό πρόσωπο, ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία ιι, ιιι, ιv της περ. ζ της παρ.1 του άρθρου 3, ή του τα στοιχεία ιι, ιιι, ιv της περ. ζ της παρ.1 άρθρου 5 της παρούσας, κατά περίπτωση, διαφορετικά απαιτείται η επανυποβολή τους.

γ) Τελευταίο ισολογισμό (όπου προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις η ύπαρξη ισολογισμού).

δ) Στοιχεία σχετικά με την οικονομική επιφάνεια του μισθωτή των δύο τελευταίων ετών, αν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία κατακύρωσης του αποτελέσματος για την ανάληψη του δικαιώματος έρευνας, ή αν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία ιι και ιιι της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 3, , ή του τα στοιχεία ιι, ιιι, ιv της περ. ζ της παρ.1 άρθρου 5 της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την οικονομοτεχνική μελέτη.

4. Αν παρέλθει η προθεσμία των ενενήντα (90) ημερών χωρίς να υποβληθούν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, εκδίδεται από την αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή, απόφαση λύσεως της μισθώσεως, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή.

5. Αν κατά τον έλεγχο των στοιχείων διαπιστωθεί ότι η οικονομοτεχνική μελέτη ή τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ανακριβή ή ότι ο μισθωτής δεν διαθέτει την οικονομική επιφάνεια ή την υποδομή για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την οικονομοτεχνική μελέτη, εκδίδεται από την αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή, απόφαση λύσεως της μισθώσεως, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή.

6. Η αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή, αν διαπιστώσει ότι η οικονομικοτεχνική μελέτη είναι ανεπαρκής, με αιτιολογημένη απόφασή της, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή, τον καλεί για την υποβολή νέας επαρκούς οικονομικοτεχνικής μελέτης εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες από την επίδοση της απόφασης. Αν παρέλθει άπρακτη και η ανωτέρω προθεσμία ή υποβληθεί και πάλι ανεπαρκής οικονομικοτεχνική μελέτη, εκδίδεται απόφαση λύσεως της μισθώσεως, που επιδίδεται με απόδειξη στον μισθωτή.