Άρθρο 01: Αρμοδιότητα, προϋποθέσεις εκμίσθωσης

1. Η εκμίσθωση του δικαιώματος του Δημοσίου για έρευνα και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού βεβαιωμένων ή πιθανών γεωθερμικών πεδίων  χαμηλής θερμοκρασίας της Χώρας, διενεργείται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός των ορίων της οποίας ευρίσκεται το γεωθερμικό πεδίο ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτού. Η διαδικασία εκμίσθωσης, μπορεί να κινηθεί και με αίτηση ενδιαφερόμενου προς την αρμόδια ως άνω αρχή.

 2. Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και του δικαιώματος διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού διενεργείται μόνον εφόσον διαπιστωθεί από την αρμόδια κατά την παράγραφο 1 αρχή ότι δεν υφίστανται οι λόγοι του άρθρου 31 του ν.δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος». 

3. Η διαδικασία εκμίσθωσης δυναμικού πιθανών και βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων κινείται αφού προηγουμένως έχει εκδοθεί για το συγκεκριμένο πεδίο η προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 3175/2003 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης χαρακτηρισμού τους και υπαγωγής τους σε κατηγορία.

4. Δεν εκμισθώνονται δικαιώματα έρευνας ή διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού που έχουν προηγουμένως εκμισθωθεί ή παραχωρηθεί και για όσο χρόνο αυτά παραμένουν ισχυρά ή εκτελούνται έρευνες από το Ι.Γ.Μ.Ε σε συγκεκριμένο χώρο ή γεωθερμικό πεδίο βάσει εγκεκριμένου από το Υπουργείο ΠΕΚΑ προγράμματος.

  • 23 Οκτωβρίου 2011, 22:05 | Γιοργος

    ξερουμε καλα ποσο λαμβανετε υπ οψιν σας τις διαβουλεύσεις…
    αν ακουτε ακομη να φυγετε….
    περασατε τα ορια της εσαχτης προδοσίας….
    αντε για …..

  • 22 Οκτωβρίου 2011, 17:00 | Diavol frau commandat

    In der Hauptstadt Reykjavík Icelander wird im Perlan Heißwasser gespeichert. Dies versorgt zum einem die Stadt mit Warmwasser, zum anderen ersetzt es in weiten Teilen der Stadt den Winterdienst, da von hier aus die Straßen und Gehwege beheizt werden. Außerdem wurde das Gebäude zu einer Touristenattraktion ausgebaut. Unter einer Glaskuppel auf den riesigen Heißwasserspeichern befinden sich ein kleines Sagamuseum, ein Restaurant und Geschäfte, und ist ein sehr guter Aussichtspunkt auf Reykjavík und Umgebung.

  • 22 Οκτωβρίου 2011, 16:55 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ!!.. ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ…,
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ!!!…ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!!????
    Από την στιγμή που κλείνετε τον ΙΓΜΕ ποιος θα είναι εκείνος που θα φροντίσει το καλύτερο για την πατρίδα??..οι ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΝΑΖΙ που θα προσλάβετε να μας συμβουλεύουν??…όπως εγινε παλιότερα με την GOLDMAN SHACKS που «φρόντισε τα «συμφέροντά» μας!!!??? Κύριοι πάψτε να παίζετε με την νοημοσύνη μας!!..δεν είμαστε ηλίθιοι!!..γνωριζουμε καλά οτι οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί απο την ΤΡΟΙΚΑ και τις γνωρίζετε ήδη!!( σας τις έχουν ανακοινώσει!!!)
    Γι΄αυτό κάντε ένα καλό στον τόπο!!! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΙΚΑ …ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!!!…. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ…ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ , ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΔΗΜΟΣΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ » ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ» ( ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ..ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ!!!)
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ όπως ήταν ο ΚΟΕΛΙΑ του Ισημερινού ή ο ΚΙΡΧΝΕΡ της Αργεντινής!!… και δυστυχώς εσείς δεν είστε!!!… το τι είστε το αφήνω σε σας να το σκεφτείτε!!!!

  • Το θεσμικό πλαίσιο για όλες τις περιπτώσεις που παρέχεται σε κάποιον η δυνατότητα να εκμεταλλευθεί δημόσιο πλούτο, οφείλει να προβλέπει έσοδα για το δημόσιο, ανάλογα με τον πλούτο που συνεπάγεται το δικαίωμα που παραχωρείται.
    Π.χ. για τον χρυσό, που με κόστος εξόρυξης περί τα 300 δολλάρια, πωλείται σήμερα περί τα 1800 δολλάρια ανά ουγγιά, θα πρέπει να δίδεται ένα περιθώριο κέρδους 100 δολλάρια ανά ουγγιά και όλο το επιπλέον ποσό να οδεύει στο δημόσιο ταμείο.
    Το σκανδαλώδες είναι ότι σήμερα ο δημόσιος πλούτος παραχωρείται χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ως μεταλλευτικό δικαίωμα για τη χώρα.
    Εννοείται ότι αν τα κέρδη για την κοινωνία (όχι τις εταιρείες) είναι ασήμαντα εν σχέσει με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να αποκλείονται. Η χώρα έχει δρόμους να ακολουθήσει που θα αποφέρουν πλούτο. Το θεσμικό πλαίσιο οφείλει να προωθήσει αυτούς που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας ως σύνολο και μόνον αυτούς. Όχι αυτούς που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
    Ο χώρος δεν επιτρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένος.

  • 18 Οκτωβρίου 2011, 09:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΕΝΩ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΓΜΕ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ) ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΙΓΜΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ή ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΣΧΗΜΑ??? ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΔΟΧΟ ΣΧΗΜΑ ΣΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΗΛ. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΙΓΜΕ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

  • 14 Οκτωβρίου 2011, 21:35 | Halloouuuu

    Tok Tok
    Anybody home ??
    ακατοικιτος????
    Το’χετε χασει τελείως Εσεις εκει πανω στα Υπουργεια σας ?
    Τι διαβούλευση και πρασινα άλογα?
    εδω μας πινετε το αίμα και κανετε ΔΟΥΛΕΥΣΗ για την πρασινη ενεργεια?