Άρθρο 25: Υπολογισμός, βεβαίωση και διάθεση μισθωμάτων

1. Ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο αναλογικό και ελάχιστο μίσθωμα. Το ελάχιστο μίσθωμα καταβάλλεται όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της παρούσης. Το αναλογικό μίσθωμα αρχίζει να καταβάλλεται με την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας. Μετά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας το αναλογικό και το ελάχιστο μίσθωμα συμψηφίζονται.

2. Το ελάχιστο και το αναλογικό μίσθωμα βεβαιώνονται ως δημόσιο έσοδο και καταβάλλονται από το μισθωτή εφάπαξ εντός τριάντα (30) ημερών από τη βεβαίωσή του στο Δημόσιο Ταμείο. Εντός της αυτής προθεσμίας υποβάλλεται από το μισθωτή στον εκμισθωτή το οικείο τριπλότυπο είσπραξης. Η καθυστέρηση πληρωμής του οφειλομένου στο Δημόσιο μισθώματος (ελαχίστου ή αναλογικού) πέραν των ενενήντα (90) ημερών από τη βεβαίωσή του, επιφέρει την έκπτωση του μισθωτή από τα μισθωτικά του δικαιώματα και την κατάπτωση της σχετικής εγγυητικής επιστολής καλής εκτελέσεως υπέρ του Δημοσίου.

3. Το αναλογικό μίσθωμα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 2% της αξίας των προϊόντων, υποπροϊόντων και παραπροϊόντων του γεωθερμικού πεδίου, εκτός από την περίπτωση της μίσθωσης τμημάτων του γεωθερμικού πεδίου αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις όπου δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1%. Το ακριβές ποσοστό εξαρτάται από τις αντικειμενικές συνθήκες και δυσκολίες του κάθε γεωθερμικού πεδίου  (βάθος ταμιευτήρα, πίεση, χημική σύσταση ρευστών, θερμικό περιεχόμενο, μέση παροχή γεωτρήσεων κλπ). Το ελάχιστο ύψος του αναλογικού μισθώματος προσδιορίζεται από την κατά το άρθρο 1 της παρούσης αρμόδια αρχή.

4. Η αξία των προϊόντων, παραπροϊόντων, υποπροϊόντων για τον υπολογισμό του αναλογικού μισθώματος, θα προκύπτει από τις καταστάσεις τιμολογίων (ή τα αντίγραφα τιμολογίων αν αυτά ζητηθούν από την αρμόδια αρχή) και λοιπά για τον σκοπό αυτό αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα υποβάλλονται στον εκμισθωτή εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους. Η μη υποβολή των ως άνω στοιχείων εντός της ως άνω προθεσμίας ή η υποβολή αναληθών στοιχείων δύναται να επιφέρει την δυνάμει σχετικής αποφάσεως του εκμισθωτή επιβολή στο μισθωτή προστίμου, το ύψος του οποίου μπορεί να είναι ίσο με το 50% της κατατεθειμένης εγγυήσεως, και θα εισπράττεται από αυτή.

5. Σε περίπτωση ιδιοχρησιμοποιήσεως προϊόντων ή παραπροϊόντων ή υποπροϊόντων το αναλογικό μίσθωμα θα προσδιορίζεται με βάση προγενέστερα τιμολόγια. Σε περίπτωση ελλείψεως τέτοιων στοιχείων για τον προσδιορισμό της τιμής πωλήσεως θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος λειτουργίας και το επιχειρηματικό κέρδος..

6. Το ελάχιστο μίσθωμα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του αναλογικού μισθώματος και τις προβλεπόμενες από τις αντίστοιχες οικονομοτεχνικές μελέτες ελάχιστες πωλήσεις. Σε περίπτωση ίδιας χρήσης λαμβάνονται υπόψη οι ελάχιστες καταναλώσεις και το αποφευγόμενο κόστος κάλυψή τους με τη φθηνότερη συμβατική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στην περιοχή. Το ελάχιστο μίσθωμα βεβαιώνεται στον πρώτο μήνα κάθε έτους.

7.Ο μισθωτής κάθε γεωθερμικού πεδίου υποχρεούται στην καταβολή από την έναρξη της εκμετάλλευσης στην καταβολή ειδικού τέλους, που ορίζεται σε 10% επί του αναλογικού μισθώματος, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στα όρια των οποίων βρίσκεται ο χώρος εκμετάλλευσης.

Το τέλος  υπολογίζεται και βεβαιώνεται ταυτόχρονα με την βεβαίωση των σχετικών αναλογικών μισθωμάτων. Στην σχετική βεβαιωτική κατάσταση γίνεται ανάλυση των βεβαιούμενων ποσών επιμεριστικά για κάθε εμπλεκόμενο ΟΤΑ με βάση τα υποβαλλόμενα στοιχεία από τον εκμεταλλευτή ποσοστά