Άρθρο 15: Διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών

  1. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στον τόπο που ορίζεται στη διακήρυξη ενώπιον Επιτροπής εκ τριών (3) υπαλλήλων, που συγκροτείται με απόφαση της αρμόδιας κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχής. Η κατάθεση των ενσφράγιστων προσφορών στην αρμόδια Υπηρεσία είναι επιτρεπτή μόνο κατά το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην διακήρυξη, μετά την παρέλευση του οποίου δεν γίνεται δεκτή καμία προσφορά.
  2. Πριν από την έναρξη του διαγωνισμού εξετάζεται από την Επιτροπή, που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, αν τηρήθηκαν οι οριζόμενες στην διακήρυξη προθεσμίες και δημοσιεύσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες και οι δημοσιεύσεις αυτές η επιτροπή διακόπτει τη διαδικασία και υποβάλλει πρακτικό της την κατά τα άρθρο 1 της παρούσας αρμόδια αρχή για τη ματαίωση του διαγωνισμού.  Η αρμόδια αρχή εκδίδει απόφαση ματαίωσης και ορίζει εκ νέου την ημερομηνία του διεξαγωγής του διαγωνισμού.
  3. Μετά την παρέλευση του χρόνου υποβολής της οι προσφορές αποσφραγίζονται από την Επιτροπή και ανακοινώνονται τα βασικά στοιχεία κάθε προσφοράς, παρουσία των νομίμων εκπροσώπων των διαγωνιζομένων.
  4. Προσφορές που δεν έχουν διατυπωθεί στην ελληνική γλώσσα ή δεν συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, δεν αξιολογούνται.
  5.  Από της έγκυρες κατά τα προαναφερθέντα προσφορές και από αυτές που αφορούν σε      διανομή θερμικής ενέργειας σε τρίτους, εκτός  από την περίπτωση που αφορά αποκλειστικά σε διανομή θερμικής ενέργειας για αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  αποστέλλεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) ένα αντίτυπο της οικονομοτεχνικής μελέτης διαχείρισης του πεδίου ή του τμήματος αυτού, κατά περίπτωση, καθώς και του φακέλου της περίπτωσης η ιιι και των στοιχείων της περίπτωσης η ιν  της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της παρούσας. Η Ρ.Α.Ε. οφείλει να αξιολογήσει και να βαθμολογήσει κάθε προσφορά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του Παραρτήματος 4 (εφόσον πρόκειται για γεωθερμικό πεδίο) ή με βάση τα προβλεπόμενα στην παραγ. 3 του παραρτήματος 7 (εφόσον πρόκειται για τμήμα γεωθερμικού πεδίου) και να αποστείλει, εντός πενήντα (50) ημερών, την βαθμολογία με την αιτιολογία στην Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού.
  6. Μετά την λήψη τις αξιολόγησης από τη Ρ.Α.Ε.(εφόσον απαιτείται) η Επιτροπή προβαίνει στην αξιολόγηση βαθμολόγηση της κάθε προσφοράς με βάση τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που υπέβαλλαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης με κριτήρια και μεθοδολογία που αναλύονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παραρτήματος 4, κατά περίπτωση, (εφόσον πρόκειται για γεωθερμικό πεδίο)  ή στις παραγράφους 1,2 και 3 του παραρτήματος 7, κατά περίπτωση,  (εφόσον πρόκειται για τμήμα γεωθερμικού πεδίου).
  7. Από της έγκυρες κατά τα προαναφερθέντα προσφορές, επιλέγεται η προσφορά με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
  8. Ο χρόνος αξιολόγησης των προσφορών από την επιτροπή του διαγωνισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει της πενήντα (50) ημέρες. Στην περίπτωση που απαιτείται αξιολόγηση από τη ΡΑΕ  οι πενήντα (50) ημέρες υπολογίζονται μετά την ημερομηνία παραλαβής της αξιολόγησης της ΡΑΕ.
  9. Για το διαγωνισμό συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναγράφονται οι τηρηθείσες διατυπώσεις, οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν, η προσφορά και η βαθμολογία  του καθενός κατά φθίνουσα σειρά και ο αναδειχθείς πλειοδότης. Το πρακτικό υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και υποβάλλεται  στην αρμόδια κατά το άρθρο 1 αρχή, με πρόταση για το συμφέρον ή όχι του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

10.  Η αρμόδια κατά το άρθρο 1 αρχή εκδίδει εντός δεκαπέντε (15) ημερών απόφαση αποδοχής ή μη αποδοχής του πρακτικού της επιτροπής για την οποία δικαιούνται να λάβουν γνώση οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εντός τριών (3) ημερών από την έκδοσή της. Σε τρεις (3) ημέρες από τότε που έλαβαν γνώση της προαναφερθείσας απόφασης και του πρακτικού όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό δικαιούνται να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της αρμόδιας κατά το άρθρο 1 της παρούσης αρχής, η οποία και αποφαίνεται επ’ αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την άσκηση της ένστασης.