Άρθρο 03: Διακήρυξη

1. Στη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού περιλαμβάνονται απαραιτήτως:

α. Περιγραφή των ορίων του προς έρευνα  πιθανού γεωθερμικού πεδίου ή τμήματος αυτού για το οποίο πρόκειται να εκμισθωθεί το δικαίωμα έρευνας, καθώς και το εμβαδόν αυτού. Τα όρια προσδιορίζονται με ορθογώνιες επίπεδες καρτεσιανές συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987. Στη διακήρυξη θα πρέπει να αναφέρονται και οι ορθογώνιες αζιμουθιακές συντεταγμένες στην προβολή Hatt των ορίων του χώρου, εξαρτημένες από το Εθνικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο και να ορίζεται το Κέντρο Φύλλου Χάρτη κλίμακας 1:100.000, μέσα στο οποίο εμπίπτει αυτός, με τα στοιχεία του, δηλαδή με το L (γεωγραφικό πλάτος) και Μ (γεωγραφικό μήκος), από Αθήνα. Οι τεχνικές προδιαγραφές αναφορικά με το γεωδαιτικό και προβολικό σύστημα αναφοράς, το τριγωνομετρικό και υψομετρικό δίκτυο και τις απαραίτητες μετατροπές συντεταγμένων πρέπει να εναρμονίζονται πλήρως με τις αντίστοιχες προδιαγραφές που προβλέπονται από την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με αριθμό 71154/4228/12-7-1995 (ΦΕΚ 639 Δ΄/19-7-1995), όπως αυτή κάθε φορά ισχύει.

β. Η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος  στην περιφέρεια των οποίων βρίσκεται το πεδίο ή το τμήμα αυτού

γ. Η διάρκεια της μισθώσεως κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο άρθρο.

δ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο συναγωνισμός μεταξύ των διαγωνιζομένων αναφέρεται στις δαπάνες για τη διενέργεια ερευνών εντός του υπό μίσθωση χώρου, στο είδος των ερευνών και τη σταδιακή εξέλιξή τους σε συνάρτηση με το χρόνο εκτέλεσής τους και πραγματοποίησης των δαπανών.

 Οι δαπάνες για την έρευνα στα δύο πρώτα έτη  ή στο πρώτο έτος, ανάλογα αν πρόκειται για ολόκληρο πεδίο ή τμήμα του, αντίστοιχα,  πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των ερευνητικών δαπανών. Επίσης οι δαπάνες για τοπογραφικές εργασίες, γεωλογικές χαρτογραφήσεις, γεωφυσικές- γεωχημικές εργασίες και χημικές αναλύσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των συνολικών δαπανών της  έρευνας.

Τα ανωτέρω οφείλουν να πιστοποιούνται από σχετικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης ερευνών και κατανομής των αντίστοιχων δαπανών.

Για την επιλογή του πλειοδότη εκτιμώνται:

ι. Η δυνατότητα αυτών που διαγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την προσφορά τους, όπως η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την οικονομική και χρηματοδοτική τους ικανότητα.

ιι. Η σχετική εμπειρία αυτών που διαγωνίζονται στην υλοποίηση έργων αντίστοιχης κλίμακας και ιδιαίτερα σε ανάλογες σχετικές επενδύσεις.

ιιι. Η επιστημονική, τεχνολογική και τεχνική επάρκεια αυτών που διαγωνίζονται.

Τα ανωτέρω μπορούν να αποδεικνύονται και μέσω συνεργασίας των διαγωνιζομένων με ειδικούς επιστήμονες, φορείς ή εταιρίες, ή και με όποιο άλλο στοιχείο κρίνεται σκόπιμο από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να προσκομίσουν.

ε. Όρος σύμφωνα με τον οποίο η βαθμολόγηση των προσφορών θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 και το παράρτημα 3 της παρούσας.

στ. Όρος σχετικά με τους έχοντες δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά και κοινοπραξίες αυτών. Σε περίπτωση συμμετοχής κοινοπραξίας να αναγράφεται στην προκήρυξη το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη σύσταση εταιρίας, αν η κοινοπραξία είναι ο πλειοδότης.

ζ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο κάθε διαγωνιζόμενος οφείλει να παραδώσει στην Επιτροπή διενεργείας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, εντός του καθορισμένου στη διακήρυξη χρόνου, σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος θα περιέχει:

ι. Υπεύθυνη δήλωση του διαγωνιζομένου ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες του νομίμου εκπροσώπου ότι αποδέχεται τους όρους της διακηρύξεως που θα συνοδεύεται από αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του δηλούντος.

ιι. Καταστατικό με τις τροποποιήσεις του (προκειμένου για νομικά πρόσωπα) ή συμφωνητικό σύστασης της κοινοπραξίας.

ιιι. Μετοχολόγιο ή ακριβές αντίγραφο του πρακτικού της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων (προκειμένου για ΑΕ).

ιν. Αντίγραφα ταυτότητας ή διαβατηρίου των μετόχων ή εταίρων ή μελών της κοινοπραξίας με ποσοστό άνω του 5% ή σε περίπτωση που αυτοί είναι νομικά πρόσωπα καταστατικό τους και μετοχολόγιο ή ακριβές αντίγραφο του πρακτικού της τελευταίας γενικής συνέλευσης.

ν. Τελευταίο ισολογισμό (όπου προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις η ύπαρξη ισολογισμού).

νι. Εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο πλειοδοτικό διαγωνισμό από αναγνωρισμένη στην Ελλάδα τράπεζας, διαρκείας ενός (1) έτους και ποσού, που καθορίζεται στην διακήρυξη και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ΕΥΡΩ ούτε μεγαλύτερο των 6.000 ΕΥΡΩ.

νιι. Την κυρίως προσφορά, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τη δαπάνη των ερευνητικών εργασιών, αναλυτική περιγραφή αυτών με χρονικό προγραμματισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο δ του παρόντος.

νιιι. Στοιχεία σχετικά με την οικονομική επιφάνεια των διαγωνιζομένων, που αποδεικνύουν τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την προσφορά τους (ιδίως ισολογισμοί, τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία οικονομική και χρηματοδοτική ικανότητα, αντίγραφα από τα βιβλία εσόδων – εξόδων)

ix. Στοιχεία σχετικά με τους όρους δ ιι και δ ιιι.

Τα ανωτέρω στοιχεία ι, ιι, ιιι και ιν πρέπει να είναι νομίμως θεωρημένα. Στην περίπτωση θεώρησης στην αλλοδαπή απαιτείται επικύρωση Apostille σύμφωνα με τη σύμβαση της Χάγης της 5/10/1961 ή από Ελληνική Προξενική αρχή στην αντίστοιχη χώρα.

η. Όρος σύμφωνα με τον οποίο οι προσφορές πρέπει να είναι διατυπωμένες στην ελληνική γλώσσα, τα δε υποβαλλόμενα στοιχεία πρέπει να συνοδεύονται από μετάφραση στην ελληνική γλώσσα η οποία εάν δεν είναι επίσημη, θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια της μετάφρασης. Προσφορές που δεν έχουν διατυπωθεί στην ελληνική γλώσσα ή δεν συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα στοιχεία δεν αξιολογούνται. Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ ξενόγλωσσου και μεταφρασμένου στα ελληνικά κειμένου, υπερισχύει το μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο.

θ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής υποχρεούται να υποβάλει το αργότερο εντός έξι (6) μηνών μετά τη λήξη της ερευνητικής περιόδου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με κοινοποίηση της διαβίβασης στην αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή τα αναφερόμενα στο Παράρτημα 1 στοιχεία προκειμένου να πιστοποιηθεί ή όχι βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφασή  Δ9Β/Φ166/οικ1508/ΓΔΦΠ374/10/ 27.1. 2004 (ΦΕΚ 208 Β).

ι. Όρος σύμφωνα με τον οποίο εφόσον πιστοποιηθεί βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό και υποβληθεί από το μισθωτή, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της πιστοποίησης, οικονομοτεχνική μελέτη διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού  παρέχεται σε αυτόν και το δικαίωμα διαχείρισης, εκτός εάν η οικονομοτεχνική μελέτη κριθεί ως ανακριβής, ανεπαρκής ή και μη συμφέρουσα κατά την κρίση του εκμισθωτή με αιτιολογημένη απόφασή του, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του Μέρους Β’ της παρούσας. Σε διαφορετική περίπτωση επέρχεται αυτοδίκαιη λύση της μίσθωσης.

ια. Όροι σχετικοί με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 7  και 8  της παρούσας.

ιβ. Όροι που κρίνονται, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, σκόπιμοι για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

ιγ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο οι υπάρχουσες γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ ή του Δημοσίου στον προς έρευνα χώρο ή πεδίο παραχωρούνται υποχρεωτικά στον πλειοδότη χωρίς πρόσθετο αντάλλαγμα.

ιδ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο η προσφορά που θα υποβληθεί δεσμεύει τον πλειοδότη μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

ιε. Τα σχετικά με τη δημοσίευση της διακήρυξης του διαγωνισμού.

ιστ. Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και ο χρόνος και ο τόπος επαναλήψεώς του σε περίπτωση που το αποτέλεσμά του αποβεί άγονο ή δεν εγκριθεί από την αρμόδια κατά το άρθρο 1 της παρούσας αρχή.

ιζ Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο διαγωνισμός και η μίσθωση διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3175/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, του Μεταλλευτικού Κώδικα και την παρούσα  απόφαση.

2. Περίληψη της διακήρυξης του διαγωνισμού δημοσιεύεται στις προβλεπόμενες προς τούτο ημερομηνίες στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε μία ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών καθώς και σε μία ημερήσια κατά προτίμηση εφημερίδα της έδρας του Νομού ή των Νομών, που βρίσκεται ο χώρος ή το πεδίο, εφόσον εκδίδεται τέτοια εφημερίδα.