Άρθρο 24: Λοιπές υποχρεώσεις και δικαιώματα μισθωτή

Εκτός από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 6 του ν.3175/2003 και στα προηγούμενα άρθρα, ο μισθωτής υποχρεούται:

1. Να προβαίνει, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς παράτασης της μίσθωσης, στην παράταση αυτή με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη, που θα καταρτίζεται εκατόν ογδόντα (180) ημέρες τουλάχιστον πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Η συμβολαιογραφική πράξη κοινοποιείται από τον μισθωτή στον εκμισθωτή μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη σύνταξή της. Η παράλειψη του μισθωτή για οποιονδήποτε λόγο να προβεί σε εμπρόθεσμη σύνταξη της μονομερούς δηλώσεως ενώπιον Συμβολαιογράφου ή και σε εμπρόθεσμη κοινοποίηση στον εκμισθωτή συνεπάγεται τη λύση της συμβάσεως, οι δε εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται,  εφόσον ο μισθωτής έχει εκπληρώσει τις μέχρι τότε συμβατικές του υποχρεώσεις.

2. Εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, να υποβάλλει στον εκμισθωτή έκθεση για τη δραστηριότητα που ανέπτυξε κατά το έτος αυτό. Η έκθεση αυτή πρέπει να αναφέρεται στις εργασίες έρευνας και διαχείρισης του μισθίου, στις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις, στο ύψος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτευχθείσης παραγωγής εμπορευσίμων προϊόντων και στη διάθεση αυτών  (ποσότητες, ποιότητες, τιμές). Αντίγραφο της έκθεσης αποστέλλεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και το Ι.Γ.Μ.Ε. Η μη υποβολή των στοιχείων και των εκθέσεων, επιφέρει την, κατόπιν αποφάσεως του εκμισθωτή, κατάπτωση ποσοστού από την αντίστοιχη εγγύηση καλής εκτελέσεως έως το 30% αυτής.

3. Να τοποθετήσει με ποινή κατάπτωσης έως το 30% από την αντίστοιχη εγγύηση καλής εκτελέσεως:

α. Στο στόμιο κάθε γεώτρησης υδρομετρητές και καταγραφικά θερμόμετρα.

β. Στο στόμιο κάθε παραγωγικής γεώτρησης θερμιδομετρητές και πιεσόμετρα.

4. Να επιδεικνύει δραστηριότητα για την αξιοποίηση του μισθίου σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας και τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς, καθώς και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και σημασία του πεδίου. Αδικαιολόγητη διακοπή των εργασιών διαχείρισης, που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, ή οφείλεται σε υπαιτιότητα του μισθωτή, επί μία διετία, επιφέρει την κήρυξη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31,  έκπτωτου του μισθωτή και την κατάπτωση της σχετικής εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου.

5. Ο έλεγχος των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων ασκείται και από τις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων βάσει του Κανονισμού Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών, του Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών και του Μεταλλευτικού Κώδικα. Για την άσκηση των ελέγχων αυτών οι επιθεωρήσεις δύνανται να ζητούν τη συνδρομή του ΙΓΜΕ.