Άρθρο 10 Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων

  1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν.3661/2008  (ΦΕΚ  89Α’) αντικαθίσταται  ως εξής:

«2. Για τα νέα κτίρια, πριν την έναρξη της ανέγερσης, πρέπει να εκπονείται και να υποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία μελέτη, που συνοδεύει τη μελέτη της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και η οποία περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης τουλάχιστον ενός εκ των εναλλακτικών συστημάτων παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένων συστημάτων παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και γεωθερμικών αντλιών θερμότητας».

  1. Στο  άρθρο 4 του ν.3661/2008 προστίθενται οι εξής παράγραφοι:

«3. Σε όλα τα νέα κτίρια είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται ως εξής: κλιματική ζώνη Α: ≥ 80%, κλιματική ζώνη Β: ≥ 75%, κλιματική ζώνη Γ: ≥ 70%, κλιματική ζώνη Δ: ≥ 65%. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 του παρόντος, καθώς και όταν οι ανάγκες σε ζεστό νερό χρήσης καλύπτονται από άλλα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

4. Το αργότερο ως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης τους με αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Στην περίπτωση των νέων κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο ως τις 31.12.2014».

3.   Η παράγραφος 1 του άρθρου  5 του ν.3661/2008 τροποποιείται ως εξής:

«1. Στα κτίρια που υφίστανται ριζική ανακαίνιση, η ενεργειακή απόδοσή τους αναβαθμίζεται, στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό, ώστε να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως αυτές καθορίζονται στον Κανονισμό. Οι απαιτήσεις αυτές θεσπίζονται είτε για το ανακαινιζόμενο κτίριο ως σύνολο είτε μόνο για τις ανακαινιζόμενες εγκαταστάσεις ή τα δομικά στοιχεία αυτού, εφόσον αποτελούν μέρος ανακαίνισης που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου».

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:45 | RF Energy A.E.

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας επί του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου που αφορά το ειδικό τέλος και την παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε., το άρθρο 10 που αφορά τα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων καθώς και το άρθρο 13 που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου.

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου που αντικαθιστά την παράγραφο Α.2 του άρθρου 25 του ν.3468/2006 προτείνουμε να προστεθεί το εξής εδάφιο:

    iv) Tα υπεράκτια αιολικά έργα τα οποία δε βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων κάποιου Ο.Τ.Α. να καταβάλλουν μόνο το 20% του 1,5% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που αντιστοιχεί στον Ο.Τ.Α. από τον οποίο διέρχεται η σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το 0,5% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο με σκοπό την παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά στις περιοχές NATURA.

    Αιτιολογία:

    Πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων όσον αφορά το ειδικό τέλος καθώς είναι σαφές ότι εφόσον δε βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων κάποιου Ο.Τ.Α. δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν όλο το ειδικό τέλος.

    Να προστεθεί στο άρθρο 10 του σχεδίου νόμου η ακόλουθη παράγραφος:

    «Για την επίτευξη του τρίτου μέρους του εθνικού στόχου του 20/20/20, εντός δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου προστίθενται στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας διατάξεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας που αφενός αφορούν τη διαχείριση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αφετέρου δε για την απόκριση αυτών στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις ως άνω διατάξεις θα προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.»

    Αιτιολογία:

    Για την επίτευξη του εθνικού στόχου του εθνικού στόχου πέρα από τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αύξηση της διείσδυσης των Α.Π.Ε. πρέπει μέσω διατάξεων να εξασφαλιστεί και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την οποία δε δίνεται η ίδια βαρύτητα με τα δύο πρώτα σκέλη.

    Στο άρθρο 13 του σχεδίου νόμου να προστεθεί η εξής παράγραφος:

    «Χορηγηθείσες προσφορές σύνδεσης για έργα που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν έχουν λάβει Ε.Π.Ο. θεωρούνται ως προκαταρκτικές μελέτες του αρμόδιου Διαχειριστή κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν.3468/2006 όπως τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου και δε συνεπάγονται δέσμευση του Διαχειριστή του Συστήματος για την ύπαρξη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου για τα έργα αυτά.

    Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.»

    Αιτιολογία:

    Προκειμένου το σχέδιο νόμου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει θα πρέπει η εφαρμογή του να είναι άμεση και να αφορά όλες τις άδειες που έχουν εκδοθεί και τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυμφορηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες αν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι λύσεις που προτείνονται στο παρόν σχέδιο νόμου και στις ήδη υπάρχουσες άδειες παραγωγής.

    Με τιμή,

    Για την RF ENERGY Α.Ε.

    Ιωάννης Παντούσης Ευάγγελος Κοροβέσης
    Γενικός Διευθυντής Γενικός Διευθυντής

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:44 | Γεωργιος Γιαννελης

    Ολα καλα και ωραια ειμαι συμφωνος με αυτο το σχεδιο αλλα το θεωρω ελλειπες. πρωτα απο ολα πρεπει να καλυφτουν και οι ανανκες σε θερμανση σε σπιτι, για την καταναλωση λιγοτερου πετρελαιου θερμανσης, και η επιμερους χρηματοδοτηση αυτης της αγορας ειτε απο το κρατος η με ατοκα δανεια. Αυτο συνεπαγεται αναπτυξη της αγορας και των επαγγελματων της οικοδομης, και λιγοτερα καυσαερια στην ατμοσφαιρα
    ΜΦΧ
    Γεωργιος Γιαννελης

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:42 | Sotiris

    ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ 2014
    – ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ
    – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
    – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΚ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ / ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ !!!
    – ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
    – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ.
    – ΜΟΝΙΜΟ FORUM ΜΕ ΑΡΩΓΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΜΟΝΙΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ , ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

  • Αγαπητοί,

    επαναλαμβάνουμε και πάλι την ανάγκη εγκατάστασης μετρητικών συστημάτων στα κτίρια (παλαιά και νέα) για την αποτίμηση και μέτρηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

    Περισσότερα σχόλια έχουμε στο Άρθρο 1 της Διαβούλευσης για την χρησιμοποίηση και χρησιμότητα της Ενεργειακής Πληροφορικής και των Ενεργειακών Πληροφοριακών Συστημάτων Λήψης Απόφασης και υποστήριξης Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, βάση και του νέου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και τεχνολογιών Cloud…

    Σύντομα και υπάρξει και μεγάλο πιλοτικό με πολλές εγκαταστάσεις ευρυζωνικών smart meters σε Cloud computing σε 3 τομείς του ΣΔΕΑ: Τριτογενή, Οικιακό και Δημόσιο Τομέα για την μέτρηση και αξιολόγηση και του Εξοικονομώ κατ’οίκον και των Πράσινων Στεγών αλλά και των Φ/Β στις Στέγες…

    ΜΦΧ,
    Β. Νικολόπουλος, PhD
    Head & Διευθ. Σύμβουλος
    Intelen Group
    http://www.intelen.com
    http://www.plugme.eu

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:01 | Δρ.Γεώργιος Σκρουμπέλος

    Επειδή ένα νομοθετικό κείμενο δεν μπορεί να καλύψει τις πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές ενός ευρύτατου τομέα και (σχετικά) νέου για τους περισσότερους μηχανικούς πιστεύω:
    1. Ο νόμος πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση τήρησης τεχνικών προδιαγραφών/ οδηγιών οι οποίες θα εκδοθούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ) και οι οποίες θα είναι υποχρεωτικής εφαρμογής και οι οποίες όμως θα επικαιροποιούνται ανά 3ετία ή συχνότερα ανάλογα με τις τεχνλογικές εξελίξεις (όχι αυτό που συμαβίνει με τις υφιστάμενες οι οοπίες δεν επικαιροποιούνται ποτέ)
    2. Στην παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν.3661/2008 πρέπει επιτέλους να σταματήσει το φραστικό παράθυρο «στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό», το οποίο παρέχει μία εύκολη διέξοδο μη εφαρμογής των νόμων. Τεχνικά είναι εφικτό και οικονομικά μπορεί να γίνει εφικτότερο με ορθή διαχείριση του ιδιοκτήτη σε συνεργασία με τον εκμεταλλευτή του κτιρίου (π.χ. ενοικιαστή) και πιθανόν με τη συμβολή του κράτους σε επίπεδο επιδοτήσεων.
    3. Ως μηχανικός σε ιδιόκτητη τεχνική και συμβουλευτική εταιρεία στα σχετικά θέματα, όταν βλέπω τη λέξη «Πολεοδομία» υπολογίζω αμέσως και «άδηλο κόστος επιτάχυνσης» των εγκρίσεων των μελετών, προερχόμενο από και συμβάλλοντας στην εκτεταμένη διαφθορά στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Όπως ορθότατα ετέθη και από άλλον σχολιαστή, η Πολεοδομία πρέπει να περιοριστεί στους ελέγχους (αυτό πρέπει να εφαρμοστεί γενικότερα και όχι μόνο στις συγκεκριμένες μελέτες ούτε στη συγκεκριμένη μόνο υπηρεσία) και όχι στην έγκριση των μελετών. Ως μηχανικοί ήδη είμαστε κατά νόμον υπεύθυνοι.
    Ευχαριστώ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:45 | ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΞΑ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2008 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:36 | maria

    σηγουρα θα κανουμε οικονομια στο ηλεκτρικο αν αλαξουμε τα τζαμια και τα κουφωματα απο ξυλο γιατι με τη ζεστη ειναι αφορητο με με το κρυο παγωνει το σωμα μου ξερεται εχω απολυτη τετραπληγια και με 636 ευρω ειναι δυσκολο αλλα με το προγραμα που λετε ελπιζω να κανω και εγω οικονομια ευχαριστω

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 14:46 | ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Κυρία υπουργέ.
    Νομίζω πως η φράση Ενεργειακή Κατανάλωση Κτηρίων (Άρθρο 10, κ.αλ.)είναι λανθασμένη. Κατά τη γνώμη μου αρκεί η Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίου ή, για να υπάρχει δυνατότητα μετρήσιμων μονάδων, το Ενεργειακό ‘Αποτύπωμα’ (footprint)Κτηρίου (ΕΑΚ).
    (Η δυνατότητα μετρήσιμων μεγεθών θα εξασφαλίζει αντικειμενικότητα σε μελλοντική φορολόγηση ή επιχορήγηση.)
    Επίσης δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για το ΕΑΚ, όπου θα λειτουργούν συγχρόνως ή αποκλειστικά καταστήματα ή εργαστήρια με ιδιαίτερα μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις (ψυκτικές, θερμικές, ηλεκτρισμού, κλπ).
    Ευχαριστώ

    ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
    ΜΗΧ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:53 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι ,

    Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος ,σε εταιρία με Μηχανολογικό εξοπλισμό και παντρεμένος πατέρας δύο παιδιών .Μένω σε μονοκατοικία με την οικογένειά μου και προσπαθούμε να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
    Με αυτό το σκεπτικό , έφτιαξα ένα κήπο στην ταράτσα του σπιτιού μου (ενέργεια που στοίχισε και σε χρήμα αλλά και σε σημαντική προσωπική προσπάθεια) για να συμβάλουμε στον περιορισμό του φαινόμενου της Αστικής Νησίδας (τοπική αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις λόγω συσσώρευσης πολλών ενεργειακών καταναλωτών σε μικρή γεωγραφική περιοχή-πόλη ) . Φυσικά παράπλευρα οφέλη αυτής της κίνησης ήταν η δημιουργία πηγών οξυγόνου μέσα στην πόλη , η μόνωση της ταράτσας του κτιρίου λόγω της επιφάνειας που καλύφθηκε από τα παρτέρια και η δημιουργία ενός τόπου παιχνιδιού για τα παιδία μου .
    Θέλοντας να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια αποφάσισα να εγκαταστήσω και Φωτοβολταϊκά πάνελ εκμεταλλευόμενος το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (Ιούλιος 2009) .
    Με έκπληξη διαπίστωσα όταν πήγα στην πολεοδομία ότι αν θέλω να τοποθετήσω Φ/Β , θα πρέπει να ξηλώσω ότι έχω δημιουργήσει στην ταράτσα του σπιτιού μου γιατί ο νόμος δεν προβλέπει την τοποθέτηση πάνελ σε πέργκολα !!!
    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτιαξε ένα νόμο , που δίνει ισχυρό οικονομικό κίνητρο,( 0,55 €/kwh ) αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις βασικές οικολογικές αρχές καθώς έτσι θα δημιουργηθούν ταράτσες με σκούρα χρώματα που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ανεβάζοντας την θερμοκρασία και συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου .
    Προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναζητήσει πιο σύνθετες και συνδυαστικές λύσεις έτσι ώστε να μπορούν να συνδυαστούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με άλλες λύσεις που βοηθούν το περιβάλλον και η εγκατάσταση Φ/Β σε πέργκολες σε ταράτσες κατοικιών ή σε parking είναι μία από αυτές .
    Είναι λογικό ότι και το κράτος θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη από αυτό χρεώνοντας ένα λογικό ποσό στην Πολεοδομία για την άδεια της πέργκολας …
    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να συμμετέχω και εγώ με ιδέες και προβληματισμούς στην δημόσια διαβούλευση για τις ΑΠΕ .
    Με τιμή
    Αποστολόπουλος Κων/νος

  • Είμαι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στην ενεργειακή βελτίωση υφισταμένων κτιρίων με βιοκλιματικές μεθόδους και με αρκετή επαγγελματική εμπειρία στα ‘πράσινα κτίρια’ και γενικότερα στις κατασκευές.

    Θα ήθελα, να μεταφέρω τα προβλήματα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε τόσο για να σχεδιάσουμε ενεργειακά τα νέα κτίρια, όσο και για να μπορέσουμε στοιχειωδώς να βελτιώσουμε ενεργειακά τα υφιστάμενα.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ΓΟΚ και γενικώς η υφιστάμενη πολεοδομική νομοθεσία. Ένας πρώτος τρόπος αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων είναι η κατάργηση του συντελεστή δόμησης και η αντικατάστασή του από τον συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης. Μ’ αυτό τον τρόπο λύνονται πολλά προβλήματα αρχιτεκτονικής σύνθεσης (και αυθαιρέτων) και ένταξης στο κέλυφος του κτιρίου, παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, όπως τοίχοι μάζας, ηλιακοί χώροι, παγίδες θερμότητας, στέγες αποθήκευσης θερμότητας, μεταφορικοί βρόγχοι κλπ. Επίσης σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός του κτηριοδομικού κανονισμού και η κωδικοποίηση και η απλοποίηση (όχι η απλούστευση) της πολεοδομικής νομοθεσίας.

    Σημαντικότερο όλων, όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζεται, είναι οι συνάδελφοι μηχανικοί του δημοσίου να αφήσουν τον γραφειοκρατικό έλεγχο των μελετών, που εμείς ως ιδιώτες μηχανικοί σφραγίζουμε και φέρουμε ακέραια την ευθύνη, και να αρχίσουν επιτέλους τους ελέγχους εφαρμογής των μελετών επιτόπου στα έργα.

    Θα ήθελα επίσης, να προτείνω με αφορμή την ’υποχρεωτική’ ενεργειακή βελτίωση των υφισταμένων κτιρίων να ισχύσει ταυτόχρονα και η ‘υποχρεωτική’ στατική βελτίωση των υφιστάμενων κτιρίων. Όσο σίγουρες είναι οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας, τόσο σίγουροι είναι και οι σεισμοί στην χώρα μας.

    Τέλος δε, εύχομαι και ελπίζω αυτή η ‘διαβούλευση’, να είναι εποικοδομητική και να ληφθεί υπ’ όψιν τελικά και να μην είναι το σύνηθες άλλοθι των πασοκικών κυβερνήσεων περί συμμετοχικής διαδικασίας.
    Ίδωμεν !!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:04 | Θεμιστοκλέουσ Γεώργιος

    Σχόλια για το άρθρο 10 Μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων

    Το άρθρο αυτό έπρεπε να αποτελεί ένα καινούργιο νομοσχέδιο με μεγαλύτερη ευρήτητα στο περιεχόμενο του λόγω της μεγάλης και γρήγορης απόδοσης που θα έχει αν πραγματικά υλοποιηθεί.
    Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί τεράστια κεφάλαια και χρόνο για την υλοποίηση του. Τα απαιτούμενα κεφάλαια αυτή την στιγμή η χώρα δεν τα διαθέτει και θα πρέπει να τα δανειστούμε με ένα υψηλό επιτόκιο.
    Επομένως οι περισσότερες προσπάθειες μας πρέπει να επικεντωθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα και μελοντικά κτήρια που είναι και ο κυριώτερος καταναλωτής ενέργειας στην χώρα μας.
    Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια πρέπει να κινηθούν σε τρείς κυρίως άξονες.
    1ος Αξονας. Τα νέα κτήρια που κτίζονται απο τώρα και στο εξης να κτίζονται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ενεργειακή τους αυτάρκεια. ( απαιτείται έκδοση νέου κτηριοδομικού κανονισμού με έμφαση στην χρήση τεχνικών και υλικών που θα ελαχιστοποιούν την ενέργεια που χρειάζεται κάθε κτήριο για την λειτουργία του.

    2ος Αξονας. Στοχευμένες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια που ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τους είναι τουλάχιστον 50 χρόνια.
    Οι στοχευμένες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν ως στόχο την μείωση της απαιτούμενης ενέργειας απο τα κτήρια αυτά ( τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι, στα κουφώματα, υαλοπίνακες, εξωτερική μόνωση, χρήση νέων καινοτόμων προιόντων κλπ). Για τις παρεμβάσεις αυτές πρέπει να δοθούν κίνητρα με χρηματοδότηση των ιδιοκτητών των κτηρίων η φορολογική αππαλαγή απο τις δαπάνες των παρεμβάσεων).

    3ος Αξονας Στα πολύ παλιά κτήρια ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει να δοθούν κίνητρα για κατεδάφιση τους και αντικατάσταση τους με νέα κτήρια με προδιαγραφές ενεργειακής αυτάρκειας. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστούν τα παλαιά κτήρια της χώρας και ως
    προς τον κώδικα προστασίας απο τους σεισμούς. Στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου αυτού θα πρέπει να δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα σε όσους επιλέγουν το μέτρο αυτό. Υιοθετώντας την ιδέα αυτή θα έχουμε και μια σχετική αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας με ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία μας που διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση απο την δεκαετία του πενήντα.
    Πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου έχει σωστό περιεχόμενο αλλά κινείται σε λάθος κατεύθυνση δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στην κατασκευή μονάδων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολύ μικρή έμφαση στις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια που είναι ο μεγάλος καταναλωτής της χώρας σε ενέργεια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:14 | Τρύφων Μαρκοβίτης

    Κυρία Υπουργέ,

    διατυπώνω τα εξής σχόλια:

    1. Είναι δεδομένο ότι η εξοικονόμηση ενέργειας οφείλει να ξεκινήσει από τα δημόσια κτίρια, με πρώτο βήμα την αντικατάσταση κουφωμάτων και τη χρήση διπλών υαλοπινάκων (βλ. πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ).

    2. Στις παραγράφους 1 έως 3 του παρόντος άρθρου 10, πρέπει να προστεθεί ως σύστημα παροχής ενέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέραν της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας (Α/Θ) και η αντλία θερμότητας αέρος-νερού. Τούτο δε διότι:
    α) βασίζεται στην ίδια ακριβώς αρχή λειτουργίας με τη γεωθερμική Α/Θ (η γεωθερμική Α/Θ αντλεί τη θερμότητα από τη γή ενώ η Α/Θ αέρος-νερού από τον αέρα),
    β) σε κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει ευρέως αναγνωριστεί ως σύστημα παροχής ενέργειας από Α.Π.Ε. και επιδοτείται η αγορά της και η λειτουργία
    της (κοστολογειται με μειωμένη τιμή kWh στη λειτουργια της με χωριστο μετρητή), όπως ιδίως στη Γερμανία,
    γ) η γεωθερμική Α/Θ απαιτεί, ως γνωστόν, μεγάλη επιφάνεια για την στρώση των σωλήνων ή εναλλακτικώς μεγάλο βάθος γεώτρησης, σε κάθε δε περίπτωση απαιτεί μεγάλο ιδιόκτητο οικόπεδο όπου μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη απόδοση αυτής, ενώ η Α/Θ αέρος-νερού είναι πιο οικονομική λύση, αποφεύγεται το κόστος της γεώτρησης και ταιριάζει σε κάθε περίπτωση περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα των αστικών κέντρων με ευρέως διαδεδομένο το σύστημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας,
    δ) είναι απολύτως συμβατό σύστημα με τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και μπορεί άριστα να συνδυαστεί με συστήματα χαμηλής θερμοκρασίας νερού (ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη ή fan coils), και
    ε) όπως οι γεωθερμικές Α/Θ, έτσι και οι τελευταίας γενειάς Α/Θ αέρος νερού πετυχαίνουν βαθμούς απόδοσης πολύ υψηλούς (1 προς 3,5 ή και ανώτερους), που συντελούν σε συνολική μείωση της ενέργειας που απαιτείται για θέρμανση-ψύξη στη χώρα μας.

    3. Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η αναγραφή του ως άνω συστήματος παραγωγής ενέργειας (Α/Θ αέρος-νερού), προτείνω να προστεθεί η λέξη «ιδίως» στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος μετά το «όπως», ώστε η απαρρίθμηση του νόμου να μην είναι περιοριστική και να υπάρχει περιθώριο ερμηνείας σχετικά με την έννοια του «συστήματος παροχής ενέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόσο για την ως άνω Α/Θ όσο και για τυχόν τεχνολογικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση/προσθήκη νέου όρου στο νόμο.

    4. Χρησιμοποιώ εδώ και 20 συναπτά έτη Α/Θ αέρος-νερού για την παροχή ζεστού νερού χρήσης χωρίς προβλήματα συντήρησης και με άριστα οικονομικά αποτελέσματα.

    Με εκτίμηση

    Τρύφων Μαρκοβίτης
    Διπλ. Μηχανολόγος-Μηχανικός
    Διπλ. Οικονομολόγος-Μηχανικός

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:37 | κωστας μυλωνας

    Κυρια Υπουργε
    ενισχυστε οσο το δυνατον περισσοτερο το υψος της επιδοτησης για την αλλαγη κουφωματων και την μονωση των παλαιων κτιριων χωρις πολλους περιοριστικους ορους και γραφειοκρατικες διαδικασιες .ευχαριστω

  • Αγαπητοί Κύριοι,

    αν σκεφτούμε ότι, ακόμα και μετά από 10 χρόνια από σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων θα είναι υφιστάμενα κτίρια (κτίρια που ήδη υπάρχουν και σήμερα αρχές 2010), θα διαπιστώσουμε ότι η επίτευξη οποιουδήποτε στόχου εξοικονόμησης ενέργειες σε κτίρια εξαρτάται κατά κύριο λόγο από παρεμβάσεις σε υφιστάμενα (και όχι νέα) κτίρια ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά!

    Ένας από τους κύριους «υπεύθυνους» απωλειών ενέργειας από το κτίριο είναι αναμφίβολα οι υαλοπίνακες (τζαμαρίες). Η απώλεια συμβαίνει είτε το καλοκαίρι (οπότε θέλουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερη ηλιακή ενέργεια έξω και επομένως όσο πιο δροσερό το κτίριο μέσα) είτε το χειμώνα (οπότε θέλουμε να κρατήσουμε την θερμική ενέργεια όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στο κτίριο).

    Επιπλέον είναι γεγονός ότι τα υφιστάμενα κτίρια έγιναν ακόμα περισσότερο ενεργοβόρα τα τελευταία χρόνια με την γενίκευση των κλιματιστικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι περισσότερες κορυφές (peaks) ενεργειακής κατανάλωσης να συμβαίνουν το καλοκαίρι (με ιδιαίτερο κόστος σε ανάγκες κτισίματος ενεργειακών μονάδων ή εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ή κόστους κατάρρευσης συστήματος black-outs).

    Αναγνωρίζοντας το κράτος αυτό το πρόβλημα έχει προτείνει και παλαιότερα επεμβάσεις στο κτίριο αλλάζοντας κουφώματα, βάζοντας 2πλά ή πολλαπλά κρύσταλλα κλπ. Όμως αυτές οι ενέργειες συνήθως πραγματοποιούνται σε νέα κτίρια που μπορούν να απορροφήσουν το κόστος, που μπορούν να αντέξουν σε χρόνο αντικατάστασης των κουφωμάτων εφόσον δεν υπάρχουν «κάτοικοι» του κτιρίου, κλπ. Σε υφιστάμενα κτίρια για τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή πολλές φορές το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο για καινούργια κουφώματα ενώ απαιτείται σημαντικός χρόνος διακοπής (πιθανά) της κανονικής λειτουργίας του κτιρίου για την αλλαγή κουφωμάτων ή κρυστάλλων, κλπ.

    Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις, που θα έπρεπε να ενστερνιστεί και να περιλάβει στις προβλέψεις της η νέα νομοθεσία (πχ ως πρόταση στον πολίτη, με συν-χρηματοδότηση από το κράτος, κλπ), είναι η χρήση κυρίως σε υφιστάμενα κτίρια ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ (Αντηλιακές μεμβράνες) οι οποίες
    – ενσωματώνονται ουσιαστικά στον υαλοπίνακα,
    – κατασκευάζονται από πολλούς αξιόλογους οίκους ανά την υφήλιο
    (κάποιοι και με πιστοποιήσεις από Ελληνικά Πανεπιστήμια
    για το ελληνικό κλίμα),
    – αποτελούν εξαιρετικά πιο συμφέρουσα λύση για τον ιδιοκτήτη ή
    τον ενοικιαστή λόγω χαμηλού κόστους,
    – διαθέτουν στην συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών
    πολυετή εγγύηση εφαρμογής και απόδοσης,
    – δεν απαιτούν παρά ελάχιστη (και χωρίς ενόχληση για τους
    «κατοίκους») διακοπή της λειτουργίας του κτιρίου (δωμάτιο
    προς δωμάτιο),
    – δεν απαιτούν αλλαγή υαλοπινάκων (εκτός και υπάρχει ράγισμα
    του υαλοπίνακα),
    – μόνο με τη χρήση νερού και κανενός άλλου χημικού υλικού,
    – προσφέρουν εως και 70% μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας
    το καλοκαίρι (από έξω προς στα μέσα του κτιρίου) οπότε
    – μειώνουν δραματικά τις ανάγκες για κλιματιστικά φορτία,
    – προσφέρουν (κάποιοι τύποι μεμβρανών) ταυτόχρονη μείωση
    απωλειών θερμότητας (ως και 30%) το χειμώνα,
    – ενώ αποτελούν (ορισμένες φορές) και ασφάλεια έναντι σπασίματος
    των υαλοπινάκων (λόγω της μεμβράνης δεν καταρρέει ο υαλοπίνακας
    ή δεν εκτοξεύει υάλινα θραύσματα σε περίπτωση βίαιης θραύσης),
    – συντηρούν αρκετές ελληνικές οικογένειες επαγγελματιών και
    εταιριών που ασχολούνται με την τοποθέτηση μεμβρανών σε όλη
    την Ελληνική επικράτεια.

    Η εταιρία, που έχω την τιμή να είμαι εκπρόσωπός της για τα Προϊόντα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Division Products), είναι από τις κορυφαίες εταιρίες στο χώρο της παγκοσμίως με εξαιρετικά καινοτομικά προϊόντα. Με τα προϊόντα αυτά που έχουν παγκόσμια αναγνώριση από καταναλωτές, φορείς, ινστιτούτα, κλπ, δημιουργείται τοπικά σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία όσο και για τους επαγγελματίες όσο και για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων εξυπηρετώντας ταυτόχρονα απόλυτα το στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων στην Ελλάδα.

    Πιστεύω ότι παρόμοια προϊόντα θα έπρεπε να ενταχθούν στην πρόνοια του προετοιμαζόμενου νόμου και των όποιων δράσεων αποφασίσει το Υπουργείο.

    Με εκτίμηση

    Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
    Εμπορικός Διευθυντής
    3Μ HELLAS ΜΕΠΕ
    210 6885 300
    694 6060 795

  • Κύριοι,

    Σημαντικό είναι να ληφθεί υπόψη σε οποιοδήποτε νοσμοσχέδιο ή σχετικές ΚΥΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας, η σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οποιαδήποτε ενέργεια αντικατάστασηε εξοπλισμού κι αν γίνει, δεν θα ευοδώσει, εάν δεν συνοδεύεται από τις πρακτικές συντήρησης του εξοπλισμού όπως ορίζονται από τον κατασκευαστή (προληπτική συντήρηση – προβλεπτική συντήρηση κλπ.) Ένα αυτοκίνητο, όσο μοντέρνο και φιλικό προς το περιβάλλον και εάν είναι, εάν δεν συντηρείται, καταντάει να καταλώνει πολύ περισσότερα από άλλα συμβατικά που υπόκεινται στο service που ορίζει ο κατασκευαστής. Έτσι και τα κτήρια, και κυρίως οι Η/Μ εγκαταστάσεις τους απαιτείται να συντηρούνται από επαγγελματίες, οι οποίοι και θα εγγυώνται τις ενεργειακές καταναλώσεις αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια (π.χ. κλιμαστισμοί σε νοσοκομεία) ενώ ταυτόχρονα θα επιμηκύνουν έτσι των ωφέλιμο χρόνο ζωής τους.

    Ευχαριστώ

    Γιώργος Δανιόλος

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | tzims

    Κυρια Υπουργε,

    Η οποιαδηποτε προσπαθεια εξοικονομισης ενεργειας πρεπει να ξεκινησει απο το δημοσια κτιρια. Επειδη η κατασταση ειναι προκλητικη, δεν μπορω να μην επισημανω:
    α. Την λειτουργια των air-condition στο φουλ (ηδη απο Μαιο μηνα) και τις πορτες διαπλατα ανοικτες!
    β. Την λειτουργια των καλοριφερ στους 26-28 βαθμους με ανοικτες πορτες για εξαερισμο!
    Τα παραπανω ουτε σε μια, ουτε σε δυο αλλα σε ολες τις Δημοσιες Υπηρεσιες, Πολεοδομιες, Εφοριες, Δασαρχεια, Νομαρχιες κλπ…

    Ειναι πολυ απλο να εκδοθει μια εγκυκλιος που να καθοριζει:

    1. Την μεγιστη επιτρεπομενη θερμοκρασια εργασιακου χωρου τον χειμωνα: μεγιστη 22 βαθμοι C. (οποιος ή οποια κρυωνει ας φοραει και κανα μπλουζακι)
    2. Την ελαχιστη θερμοκρασια για ανοιγμα air-condition: 29 βαθμοι C.

    Οι προισταμενοι ας φροντισουν τουλαχιστον την μειωση καταναλωσης πετρελαιου και ρευματος. Θα ειναι το ελαχιστο που θα προσφερουν στη κριση που βιωνουμε.

    Με εκτιμηση

    ΔΣΠ

  • κυρία Υπουργέ
    Ισως θα πρέπει να πάρεται σοβαρά υπόψιν σας το γεγονός της επιδότησης της τιμής της Kwh όπως συμβαίνει στην Γερμανία για τα γεωθερμικά συστήματα αντλιών θερμότητας.Αντίστοιχα έχετε επιδοτήσει την τιμή της Kwh για τα οικιακά φωτοβολταικά πρός 0,55€/kwh.
    με εκτίμηση
    Φιλιππίδης Γιάννης

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | NIKOLAIDHS NIKOLAOS

    Σας ευχομαι να καταφερετε κατι.
    Εγω ειμαι απογοητευμενος, οι συναδελφοι μου του ΕΣΥ που ειναι υπερηφανοι για την κλασσικη παιδεια τους δουλευουν το κλιματιστικο του γραφειου τους με ανοιχτο παραθυρο για να μην ενοχλουνται απο το καπνο των τσιγαρων .

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | NIKOLAIDHS NIKOLAOS

    Οι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης δεν θα γεμίζουν τόσο γρήγορα και η αποκομιδή θα διευκολυνθεί αν μπει ένα σκίτσο στις πλαστικές φιάλες που θα παροτρύνει τους χρηστές πριν τις πετάξουν να τις συμπιέσουν.
    Η πολιτεία να υποχρεώσει τις εταιρίες να το εφαρμόσουν, αυτό θα αποτελεί και μια υπενθύμιση να προσεχθεί το περιβάλλον.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | ΚΑΙΤΗ ΣΠΑΝΟΥ

    Είμαι αρχ/νας μηχανικός με ειδικευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων. Όσες φορές προσπάθησα να σχεδιασω βιοκλιματικό κτίριο, ομολογουμένως με αρκετή προσπάθεια για να πεισθούν οι ιδιοκτήτες,σκόνταψα στον ΓΟΚ ,στον κτιριοδομικό κανονισμό, στην ΡΑΕ αλλά και στην αδυναμία των υπαλληλων στην πολεοδομία να ελέγξουν μία μελέτη βιοκλιματικού κτιρίου. Ο έλεγχος σταματά στο ποσοτικό μέρος της μελέτης και όχι στο ποιοτικό. Για παράδειγμα
    Ελεγχεται εξονυχιστικά ο συντελεστής δόμησης και το αν οι ημ/χ είναι 15% ή 20% και ποτέ δεν έχει ελεγθεί αν πραγματοποιείται η φύτευση των 3/4 του ακαλύπτου χώρου. Ενας ηλακός χώρος σε μια κατοικία δεν προβλέπεται από τον ΓΟΚ. Οι τοιχοι μάζας και οι ηλιακοί τοιχοι εκπιπτουν από τον σ.δ. μόνο για τις βελτιώσεις παλιων κτιρίων και όχι για τα νέα κτίρια. Ζω και εργαζομαι στην Κρήτη και όμως δεν μπορώ να εκμεταλευτώ τον ήλιο για ηλεκτρισμό διότι η Κρήτη δεν είναι «διασυνδεδεμένη» με την Ηπειρωτική Ελλαδα.Αυτα ειναι μίνο λίγα παραδείγματα τα οποίοα μας λένε ότι για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και την προστασία του πριβάλλοντος χρειάζεται αναμόρφωση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καλύπτει την «παραγωγή κτιρίων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

    Μια απο τις σημαντικότερες παραμέτρους στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η εξωτερική θερμομόνωση των κτιρίων. Σε χώρες της Β.Ευρώπης στις οποίες ηδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά έχει επιτευχθεί διαφορά εξωτερικής – εσωτερικής θερμοκρασίας 9oC. Αυτό το γεγονός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την χώρα μας και θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα δεδομένου ότι εκτός της εξοικονόμησης ενέργειας για την ψύξη η θέρμανση των κτιρίων επιρρεάζει και το μικροκλίμα των εσωτερικών χώρων με άμεσα θετικά αποτελέσματα για την υγεία των ατόμων τα οποία ζούν η εργάζονται εντός αυτών. Ας σημειωθεί εδώ ότι η χώρα μας έχει την θλιβερή πρωτιά σε ποσοστά αλλεργικού άσθματος στην Ευρώπη. Η υπερχρήση θερμαντικών η κλιματιστικών μέσων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιδρά αρνητικά στην υγεία λόγω του ότι επιδρά άμεσα στο αναπνευστικό σύστημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:24 | Δημητριαδη Γιώτα

    Προσπάθωντας να ενεργήσω με περιβαλλοντική συνείδηση και ενώ βρίσκομαι στη διαδικασία κτισίματος πρώτης κατοικίας εξέτασα όλες τις επιλογές ΑΠΕ για την οικιακή κατανάλωση (γεωθερμία φωτοβολταϊκά ηλιακοί κλπ). Με δεδομένο ότι το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου και έχω τη δυνατότητα μέχρι και ανεμογενήτριες να εγκαταστήσω διαπίστωσα ότι το κόστος είναι τόσο ψηλό που θα αρκεστώ τελικά στην εγκατάσταση ενός ενεργιακού τζακιού απορρίπτοντας όλες τις άλλες επιλογές (λογω κόστους). Και ενώ έχω κάνει τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να μην εφαρμόσω τίποτε. Αν στην ίδια θέση μ’ εμένα βρίσκονται βρίσκονται αρκετοί συμπολίτες μου ενδεχομένως να πρέπει να συμπεριλάβεται στις ρυθμίσεις του ν/σ διευκολύνσεις για την εφαρμογή αυτών των επιλογών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:22 | Κωνσταντίνος Τραβασάρος

    Ο υπολογισμός της κάλυψης των αναγκών σε ζεστό νερό, να γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων δοκιμών απόδοσης συστημάτων EN 12976 όσον αφορά ολοκληρωμένα συστήματα απο τον κατασκευαστή -factory made ή δοκιμών συλλεκτών ΕΝ 12975 για τα υπόλοιπα.΄
    Το ποσοστό της πρώτης κατηγορίας είναι μεγαλύτερο απο 90%.
    Για να απλοποιηθεί η διαδικασία και ταυτόχρονα να είναι εύκολο να ελεγχεται, να χρησιμοποιούνται αυτούσια τα στοιχεία που προκύπτουν απο το αντίστοιχο πιστοποιητικό του συστήματος. Αυτά δίνουν την ενέργεια που αξιοπούμε απο το ηλιακό σύστημα το χρόνο σε νερό 45 C, και το ποσοστό κάλυψης, ανάλογα με τις ανάγκες μας (ημερήσιος όγκος νερού). Προκειμένου αυτό να είναι εφικτό είναι σκόπιμο να ορισθεί ένα ποσοστό, στόχος κάλυψης, 70%, με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα της Αθήνας. Ο υπολογισμός των φορτίων σε ζώνες, αν και παραμένει γενικός, κάνει αναγκαίους υπολογισμούς που στη πράξη δεν είναι απαραίτητοι όσον αφορά το ζεστό νερό΄. Αυτός ο διαχωρισμός σε ζώνες θα ήταν ίσως χρήσιμος στη περίπτωση ηλιοθερμικών συστημάτων για θέρμανση/κλιματισμό κτιρίων.
    Για την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού να προβλέπεται η 100% φοροαπαλλαγή της δαπάνης. Ο ανταγωνισμός απο το επιδοτημένο, εισαγώμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο εντείνεται και λόγω του χαμηλού ΦΠΑ 9% αντί του 19% που ισχύει για τα ηλιακά.

    Στο σχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων για βιομηχανική χρήση. Πρέπει να προβλέπεται η κάλυψη μέρους των αναγκών σε θερμότητα χαμηλών θερμοκρασιών απο ηλιακά συστήματα. Προκειμένου να γίνουν αυτά ανταγωνιστικά πρέπει να προβλέπονται κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγή της επένδυσης.

    Ειδικότερα για τα δημόσια κτίρια και για τις περιπτώσεις που ισχύει φοροαπαλλαγή ή άλλη δημόσια ενίσχυση, να απαιτούνται πιστοποιητικά solarkeymark για συστήματα ή συλλέκτες ανάλογα τη περίπτωση (ολοκληρωμένα ή όχι συστήματα factory made systems ή custom made systems).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:41 | Μπούρμπου Μαρίνα

    Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια.

    Για τα νέα κτίρια να φαίνονται στα σχέδια οι συλλέκτες για το ζεστό νερό χρήσης. Επιπλέον να υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του ηλιοθερμικού συστήματος ώστε να καλύπτει μελλοντικά μέρος των αναγκών θέρμανσης και κλιματισμού.

    Δεν πρέπει να δεχθείτε δικαιολογίες και καθυστερήσεις για την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων.
    Ο λόγος που δεν υπάρχει επαρκής επιφάνεια για ένταξη συστημάτων είναι τις περισσότερες φορές ανεπαρκής μελέτη.

    Για τα υπάρχοντα κτίρια, πρέπει να επιτρέπεται η απρόσκοπτη εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων στις στέγες και στη ταράτσα και να άρονται τυχόν εμπόδια απο τυχόν πολεοδομικές διατάξεις.

    Τα έξοδα εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων να φοροαπαλλάσονται.
    Να σταματήσει η φοροαπαλλαγή συστημάτων ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:20 | Δ.Γ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    επανέρχομαι στο θέμα αναφέροντας τα παρακάτω:

    1. Καταγράψτε την ενεργειακή κατανάλωση ΟΛΩΝ των δημόσιων κτηρίων. Ως ποσοτικά κριτήρια επιλέξτε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το κόστος προμήθειας πετρελαίου.

    2. Κατηγοριοποιήστε τα κτήρια του δημοσιου βάσει των παραπάνω κριτηρίων και εντοπίστε τα πλέον ενεργοβόρα κτήρια.

    3. Πραγματοποιήστε μια cost/benefit analysis η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα ενεργειακού lifting των κτηρίων αυτών (βάσει ανάλογν μελετών).

    4. Βάσει της παραπάνω αναλυσης ανακαινίστε (κουφώματα – ηλιοθερμικά συστήματα – φυσικό αέριο) τα πλεον ενεργοβόρα κτήρια.

    Με τα παραπάνω θα επιτύχετε:

    1. Μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσιων κτηρίων με πολλαπλά οφέλη για τον ετήσιο προυπολογισμο των υπηρεσιών.

    2. Μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

    Θεωρώ, οτι η επανάσταση στην εξοικονόμηση ενέργειας προέρχεται πρώτα απο το ίδιο το σπίτι μας και έπειτα απο το σπίτι των άλλων.

    Με εκτίμηση,

    Δ.Γ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    η τοποθετηση ηλιακων για την παραγωγη ζεστου νερου χρησης ειναι πολυ σημαντικη καθως ενα μεγαλο μερος της απαραιτητης ηλεκτρικης ενεργειας για ενα σπιτι αποτελει η χρηση των καθε λογη ελεκτρικων μεσων (ελεκτρ. θερμοσιφωνες, αντιστασεις 4000 watt σε ηλιακους κτλ.). Ωστοσο υπαρχει ενα μεγαλο προβλημα που κατα την αποψη μου καθιστα αναγκαια την υπαρξη συγκεκριμενων μετρων. Το προβλημα εστιαζεται στις πολυκατοικιες οπου οι οροφοι ειναι πολλοι, και οι αποστασεις των σωληνωσεων μεγαλες ωστε το κρυο νερο που θα κατασπαταλαται εως να φθασει το ζεστο στο χρηστη θα ειναι πολυ. Τοτε θα εχουμε αλλο προβλημα. Αλλες χωρες εχουν δωσει λυσεις οπως:
    ταχυθερμαντηρες με αισθητηριο (ειτε ηλεκτρικοι ειτε φυσικου αεριου) διπλα στην κεντικη παροχη της οικιας ωστε να ζεσταινεται το νερο αμεσα και να αποφευεγεται η συγκεκριμενη σπαταλη υδατινων πορων, συνδεση ηλιακων θερμοσιφωνων με ηλεκτρομποιλερ εντος του εκαστοτε διαμερισματος ωστε να μη χρειαζεται η χρηση της ηλεκτρικης αντιστασης στον ανοιχτο αερα και σε μεγαλα δοχεια (σε αυτη την περιπτωση δε η αντισταση ειναι μικροτερη των 4.000 watt), το δε ηλεκτροποιλερ απολαμβανει και της θερμοτητας του λεβητα, ενω σε περιπτωσεις μεγαλυτερων οικοδομηματων η εγκατασταση ειναι κεντρικη με συλλεκτες στην οροφη και μεγαλα μποιλερ συνδεδεμενα με τον λεβητα στα υπογεια, ή στην ιδια την οροφη σε ειδικα «σπιτακια»
    Σημαντικο να προσδιορισουμε πως τα κτιρια κοινης ωφελειας οπως νοσοκομεια πισινες κτλ πρωτα πρωτα εγιναν υποχρεωτικες αυτες οι αλλαγες, σηματοδοτωντας ετσι την πορεια που θα πρεπει να ακολουθηθει και απο τον ιδιωτικο τομεα.
    Σημαντικες παραμετροι που θα πρεπει να ληφθουν υπ’ οψην ειναι οι μεγαλες απωλειες θερμανσης σε καθε περιπτωση που οι εν λογω εγκαταστασεις διατηρουν μερη τους (οπως σωληνωσεις) εκτεθειμενες στις καιρικες συνθηκες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | prasino

    Προτείνω διόρθωση του χρονικού περιθωρίου που τίθεται για την κάλυψη της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης κτλ. Όλα τα νέα κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) να πληρούν τις προϋποθέσεις από την 1/1/2014.
    Ποιος ο λόγος για τόσο μεγάλο χρονικό περιθάριο προσαρμογής?

    Επίσης, για τις ΑΠΕ:
    Πρώτος στόχος πρέπει να είναι τα δημόσια κτήρια(1.Υπουργεία 2.Υπηρεσίες 3.Δήμοι/Νομαρχίες/Περιφέρειες 4.Νοσοκομεία/Σχολεία/Αστυνομικά Τμήματα κτλ)

    Δεύτερος στόχος η περιφέρεια της χώρας στην οποία η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι πιο εύκολη. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία χώρου. Επίσης όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά είναι πιο εύκολη η διάδοσή τους καθώς οι κοινωνίες είναι μικρές και οι νέες ιδέες μπορούν να βρουν γρήγορα πολλούς μιμητές και οι καμπάνιες της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Τρίτος στόχος τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.Αν έχουμε πετύχει το στοίχημα σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα και στις μεγαλουπόλεις.

    [Αφορά την Ανακύκλωση αλλά το παρεμβάλλω: Είναι ανάγκη να ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης με 3 κάδους σε κάθε σπίτι (και 4ο για κομποστοποίηση όπου είναι δυνατόν) ώστε να γίνεται διαχωρισμός απ’ευθείας στην πηγή. Πιστεύω έτσι οι ανακυκλούμενες ποσότητες θα απογειωθούν γιατί θα είναι πιο εύκολο σε κάποιον να ‘στέλνει’ κάτι για ανακύκλωση τη στιγμή που το πετάει και να μην χρειάζεται να το κάνει σε 2ο χρόνο]

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΓΡΟΥΣΠΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Είναι άξια επαίνου η πρωτοβουλία του Υπουργείου να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο.Δίνεται έτσι η δυνατότητα δημοσιοποίησης εμπεριστατωμένων απόψεων και ιδεών.
    Σχετικά με το άρθρο 10 έχω να παρατηρήσω τα εξής :
    α) παρ. 2 : Η σύνταξη τέτοιας μελέτης αλλά και η υλοποίηση αυτής στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτή, για την πλειονότητα των κατασκευών.
    Ενδεχομένως μια τέτοια μελέτη(με την αντίστοχη υλοποίησή της) να καταστεί υποχρεωτική σε μεγάλα δημόσια κτίρια.
    β) παρ. 3 : Οι απαιτήσεις που θέτει η συγκεκριμένη παράγραφος προσκρούουν στα παρακάτω τεχνικά ζητήματα : 1)Δεν μπορεί να κατασκευαστεί πλέον η φυτεμένη ταράτσα στο δώμα της οικοδομής(λύση με μεγάλα πλεονεκτήμτα στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής) 2)Σε κτίρια με στέγη.Οπως είναι γνωστό, μόνο στην νότια πλευρά της στέγης μπορούν να τοποθετηθούν ηλιακοί συλλέκτες.Η επιφάνεια αυτή είναι περιορισμένη και μόλις μετά βίας χωρά λίγους συλλέκτες.Συμπερασματικά, σε κτίρια κατοικιών ή γραφείων με στέγη δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της παρ.3.(μπορούν να ικανοποιηθούν σε κτίρια μονοκατοικιών ή διπλοκατοικιών)
    Θέλω τέλος να προσθέσω πως κατά τη γνώμη μου το «εργαλείο», για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια,πρέπει να είναι ο ΚΕΝΑΚ,με σχέδιο κανονισμού πολύ δουλεμένο και για πολλά χρόνια.Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εκδοθεί άμεσα. Οι όποιες τυχόν αλλαγές και βελτιώσεις του θα προκύψουν μέσα από την εφαρμογή του.

    Θ.Ν.ΓΡΟΥΣΠΑΣ
    ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:01 | Νίκος Ζαχαρόπουλος

    Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (δηλαδή οικιακή γεωθερμία) για κάθε κιλοβατώρα που της προσφέρουμε μας επιστρέφει 5-6 κιλοβατώρες θέρμανσης. Τα κλιματιστικά 2 και οι λέβητες καλοριφέρ 0,8.
    Και όμως τα κλιματιστικά επιδοτήθηκαν πρόσφατα αλλα και οι λέβητες παλιότερα ενώ οι γεωθερμικές αντλίες ποτέ.

    Αν δεν μπούν γνώστες – τεχνοκράτες στις νευραλγικές θέσεις της διοίκησης δεν πρόκειται να ξεκολλήσουν οι ΑΠΕ στην απίστευτα ευνοημένη γεωλογικά Ελλάδα.

    (Είμαστε μαζί με την Ιταλία οι μοναδικές χώρες της Ε.Ε. που έχουμε στα εδάφη μας γεωθερμικά πεδία κατάλληλα για ηλεκτροπαραγωγή και ενώ η Ιταλία είναι 3η παγκοσμίως σε παραγωγή ηλεκτρισμού από Γεωθερμία εμείς δεν έχουμε καν στο πλάνο την κατασκευή εργοστασίου.)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:55 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΤΩΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | Δ.Γ.

    Αξιότιμη κα Υπουργε,

    Θα σας θέσω το πρακτικό πρόβλημα της υποθεσης που αντιμετωπίζω εγώ καθότι δεν είμαι ο πλέον εξειδικευμένος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας (μηχανικος Η/Υ γαρ).

    Είμαι κάτοχος διαμερίσματος κατασκευής 1979. Ξεκινώντας την αναλυτική καταγραφή των πάγιων εξόδων μου διαπίστωσα οτι το 20% των παγίων μου αποτελούσαν οι λογαριασμοί ηλέκτρικού ρεύματος (~ 110 € μηνιαίως). Σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης κατ’αρχην χρημάτων αντικατέστησα όλες τις λευκές συσκευές μου με νέες ενεργειακής κλάσης > Α. Επίσης αντικατέςστησα όλους τους λαμπτήρες με νέους λαμπτήρες εξοικονόμησης. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ηταν μείωση των λογαριασμών κατα 20%.

    Στην παρούσα φάση σκέφτομαι να δανειστώ απο κάποια τράπεζα ώστε να αλλάξω κουφώματα (30ετίας), λέβητα-καυστήρα (25ετίας)και να τοποθετήσω ηλιακό θερμοσίφωνα. Με αποτρέπει το συνολικό κόστος που ανέρχεται περιπου σε 10000€.

    Εαν θεωρούμαι ενας πολίτης μέσης ενεργειακής κατανάλωσης φαντάζομαι οτι και άλλοι συμπολίτες μου θα επιθυμούσαν τα παρακάτω:

    1. Κίνητρα στις τράπεζες ωστε να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις σε ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας.

    2. Φοροελαφρύνσεις για την αγορά συσκευών ενεργειακής κλάσης Α.

    3. Φοροελαφρύνσεις για την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων.

    4. Φοροελαφρύνσεις για την εγκατάσταση νέων καυστήρων κλπ.

    Παράληλα, πιστευω οτι η καταγραφή της ενεργειακής απόδοσης και απόδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού σταυπο ενοικίαση κτήρια θα αποτελούσε κίνητρο για επενδύσεις των ιδιοκτητών.

    Επειδή θεωρώ οτι και πολλά κρατικά κτήρια έχουν ηλικία κατασκευής όπως και το σπίτι μου, θεωρώ οτι η χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων καθώς και η αντικατάσταση των κουφωματων θα μπορούσε να συνεισφερει στην εξοικονόμηση ενεργειας στα κτήρια αυτά.

    Ευχαριστώ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2009, 21:34 | Ι.Ν.

    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ!!!!!
    ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΒΑΝΟΙ.
    ΜΠΗΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑ ΚΕΠ Η ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
    ΕΙΝΑΙ 25 ΒΑΘΜΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΗΤΗ Η ΖΕΣΤΗ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΣΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΗ ΖΕΣΤΗ.
    ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 8 ΒΑΘΜΩΝ.
    ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΠΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΥΝ 25 ΚΑΙ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ;;;; !!
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 16:43 | Εμμανουέλα Βερνάδου

    Κα. Μπιρμπίλη,

    Καταρχήν, χαίρομαι που και εμείς σαν σκεπτόμενοι πολίτες έχουμε βήμα για την κατάθεση των ιδεών μας, αρκεί να αξιοποιούνται και να μην μπαίνουν στο συρτάρι, όπως συνήθως γίνεται.

    Η πλήρης προσέγγιση του ενεργειακού προβλήματος δεν θα πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στις ΑΠΕ, ήτοι μόνο πως θα καλύψουμε την ολοένα διογκούμενη ανάγκη για ενέργεια, αλλά και πως μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια.

    Όσον αφορά τα κτίρια θα πρέπει να μελετάται ο τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας ήδη από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου με βάση τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και τον προσανατολισμό του κτιρίου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προηγείται μια μελέτη για την παθητική συμπεριφορά των κτιρίων εξοικονομώντας ενέργεια από τον τρόπο δομής και κατασκευής των κτιρίων, και επικουρικά να καταφεύγουμε στις ΑΠΕ για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλέον ενέργειας.

    Αυτή η προσέγγιση είναι πιο φιλική για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον.

    Ευχαριστώ

    Εμμανουέλα Βερνάδου
    Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc.

  • Άρθρο 10

    Να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 10 σε όλα τα κτίρια και να δωθούν κίνητρα ώστε όλα τα κτίρια στην Ελλάδα να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Αντί να δίνονται επιδοτήσεις σε έργα ΑΠΕ που θα καταστρέψουν τοπία, κορφές, ποτάμια και πολύτιμη γεωργική γη ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και το οικονομικό κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουμε. Εάν όλα τα κτίρια γίνουν ενεργειακά αυτόνομα δεν θα πετύχουμε μόνο το στόχο του 40% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά θα πλησιάσουμε το 100%.

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Παντελής Πρέζας

    Παρατηρώ πως κάνουν σχόλια οι ειδικοί και αυτοί που έχουν κάποια εμπειρία με την χρήση ΑΠΕ.
    Προσωπικά δεν έχω προηγούμενη γνώση, πέρα από τη δεδομένη οικολογική μου ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, καθώς και από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι μου.
    Θα κάνω λοιπόν μια ερώτηση παρατήρηση που μπορεί να είναι και αφελής.
    Αφού ο ηλιακός θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό που όμως δεν χρησιμοποιείται πάντα και κάθε μέρα όλο. Γιατί να έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα και να μην έχουμε μόνο τους ηλιακούς συλλέκτες που να είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΗ της οικίας. Όλη την ηλιακή ενέργεια να τη μετατρέπουν σε ηλ. ρεύμα. Αν η οικογένεια χρειάζεται να ζεστάνει νερό, να χρησιμοποιεί το ρεύμα αυτό. Αν δεν το έχει ανάγκη ή αν απουσιάζει μέρες από το σπίτι (π.χ. διακοπές), να γυρίζει αρνητικά το ρολόι καταγραφής της ΔΕΗ.
    Ας μην εισπράττει ο ιδιώτης χρήματα από τη ΔΕΗ αν στο τέλος του έτους έχει προσθέσει στο σύστημα ηλ ενέργεια. Ας κερδίζει μόνο 100% την παραγόμενη ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες που έτσι κι αλλιώς έχει εγκαταστήσει στην οροφή (σήμερα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες).
    Νομίζω πως αν γίνει σήμερα μια μελέτη για το ποσοστό αξιοποίησης της ενέργειας που παράγεται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τότε θα δούμε πως αυτό μπορεί να πέφτει και κάτω από το 70%. Ενώ με τον τρόπο που προτείνω θα ανέβει στο 100%.
    Μειονέκτημα σ΄αυτό μου το συλλογισμό μπορεί να είναι μόνο το αυξημένο (φαντάζομαι) κόστος μηχανημάτων για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό και τη διοχέτευσή του στο ηλεκτρικό δίκτυο.
    Επειδή όμως η νομοθεσία πρέπει να νομοθετεί και για το μέλλον, νομίζω πως θα πρέπει να προβλέπεται στο νομοσχέδιο αυτή η δυνατότητα.
    Η τεχνολογία «τρέχει» γρήγορα σήμερα κι αυτά που σήμερα φαίνονται αδύνατα, αύριο μπορεί να είναι απλά (και οικονομικά).
    Οι βιομηχανίες που φτιάχνουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπορούν να απαναπροσδιορίσουν τη δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών….

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 14:38 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

    ΕΧΩ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ-ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ:

    A.ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ.

    Β.ΘΑ ΑΠΟΔΟΣΕΙ ΑΜΕΣΑ.

    Γ.ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ κ.τ.λ.

    Δ.ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΠΕΡΑΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

  • ΙΙ. Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 10:
    «Μέτρα για τη μείωση της Ενεργειακής Κατά¬να¬λωσης των κτιρίων»

    Α] ΓΕΝΙΚΑ
    Στο άρθρο 10 πρέπει να προστεθούν ως βασικά εργαλεία για την εξοικονόμηση ενέργειας τα παρακάτω :
    • Η υποχρεωτική κατά το δυνατόν χρήση οικολογικών υλικών στην κατασκευή των κτιρίων
    • Η εφαρμογή μεθόδων αναστρεψιμότητας των κατασκευών
    • Η μέγιστη δυνατή αποϋλοποίηση από θερμικές μάζες των μορφών των κτιρίων

    Β] ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ
    Παράγραφος 1
    Ο Ν3661/2008 θεσμοθετεί τις ενεργειακές μελέτες και προέβλεπε την έκδοση εντός 6 μηνών του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής απόδοσης κτιρίων). Η διαφοροποίηση από το αντίστοιχο άρθρο του Ν3661 είναι ότι ο τελευταίος προέβλεπε τη διάταξη αυτή για επιφάνειες κτιρίων > 1000 m2.
    Η προϋπόθεση σύνταξης τέτοιας μελέτης στην πραγματικότητα είναι ανέφικτη και εκτός πραγματικότητας για την συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευών.
    Η τυχόν εφαρμογή της θα σταματήσει πρακτικά την έκδοση οικοδομικών αδειών.
    Αντίθετα στον υπό έκδοση ΚΕΝΑΚ με βάση τα κτίρια αναφοράς, έχουν περιληφθεί ρεαλιστικές σχετικές διατάξεις για την αναβάθμιση της Ενεργειακής Από¬δοσης των Κτιρίων.

    Παράγραφος 2
    Το άρθρο 2 κάνει αναφορά στα ηλιοθερμικά συστήματα. Πέραν του ότι επί της ουσίας θεσπίζονται αποδόσεις ιδιαίτερα υψηλές και τα θέματα αυτά προσδιορίζονται ρεα¬λιστικά στον υπό έκδοση ΚΕΝΑΚ.

    Παράγραφος 3
    Για τα ανακαινιζόμενα κτίρια υπάρχει πρόβλεψη στον υπό έκδοση ΚΕΝΑΚ.
    Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε ότι το άρθρο 10 δεν εξυπηρετεί σε κάτι, μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα. Προτείνουμε τη διαγραφή του από το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.
    Αντίθετα θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα ο ΚΕΝΑΚ, έστω και με κάποιες παιδικές ασθέ¬νειες, που μπορεί να θεραπευθούν με την πρακτική εφαρμογή του σε σύντομο χρο¬νικό διάστημα.
    Πάντως, κατ’ ελάχιστον, πρέπει να αποσαφηνιστεί ποσοτικά και ποιοτικά ο όρος ρι-ζική ανακαίνιση κτιρίου, προκειμένου να αποφευχθεί πλήρης καταστρατήγηση του Νομοσχεδίου

    Παράγραφος 4
    Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κτίζονται πλέον κτίρια σχετικά αυτάρκη. Το απόλυτο είναι ανέφικτο. Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι και για κατοικίες αυτάρκεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς, γίνεται χρήση υγραερίου για τις με¬γάλες καταναλώσεις και βεβαίως καυσίμου για θέρμανση. Και το θέμα αυτό διαπραγ¬ματεύεται ο ΚΕΝΑΚ στον οποίο προβλέπονται ΑΠ Ε, ΣΗΘΥΑ κλπ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Νίκος Καβελαράς

    Δεν καταλάβατε.
    Οι χώρες που προηγούνται στη χρήση των Φ/Β είναι αυτές που τα κατασκευάζουν και έχουν ΔΙΠΛΟ όφελος.
    Οι τιμές των Φ/Β είναι υπερβολικές στην Ελλάδα.
    Πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τοποθέτηση Φ/Β καλίτερα να
    αποφασίσουν πρώτα να κατασκευάσουν μονάδες κατασκευής Φ/Β, να μειώσουν
    τις τιμές των Φ/Β και να ΜΗΝ απαιτείται άδεια για τις μικροκατασκευές.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | ΕΓΣΙΔ

    Πρέπει να προστεθούν ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές χρησιμοποίησης ΑΠΕ για τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια. Προξενεί εντύπωση να ανεγείρονται π.χ. νέα μουσεία (ειδικά εφόσον ο πολιτισμός θα έπρεπε να εμπεριέχει και την έννοια της οικολογίας στην εποχή μας) και να χρησιμοποιούνται λέβητες πετρελαίου ή κλιματιστικά χωρίς να υπάρχει κανένα σκεπτικό φιλικότητας προς το περιβάλλον – πώς να παραδειγματιστεί ο πολίτης? Δε θα έπρεπε να τεθεί ως προτεραιότητα η κατά το δυνατό ενεργειακή αυτονόμηση κτιρίων κρατικών οργανισμών?
    Επίσης, εφόσον το ν/σ αναφέρεται και σε ανακαινιζόμενα κτίρια, δεν πρέπει να εξαιρούνται τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα – ποιός είπε ότι μαζί με την αρχιτεκτονική πρέπει να διατηρείται και ο ενεργοβόρος χαρακτήρας τους? Θεωρείται διατηρητέο εις το διηνεκές σαν στοιχείο πολιτισμού η κατανάλωση θερμικής ενέργειας?
    Γενικότερα, επειδή στη χώρα μας έχει επικρατήσει η παράλογη άποψη περί αντιαισθητικής όψης των ΑΠΕ που χαλάει τη θέα/εμφάνιση κτλ, καλό θα ήταν να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για την ένταξη των ΑΠΕ στην καθημερινότητα της σύγχρονης κοινωνίας.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | Παναγιωτης Μπακαρας

    αξιοτιμοι κυριοι

    Δεν καταλαβαινω γιατι να μην επιτρεπεται η εγκαταστατση φωτοβολταικων στα καγκελα της βεραντας που εχουν νοτιο προσανατολισμο, εχοντας κλιση προς τν νοτο.

    ΟΛοι οι δημοι της χωρας να βρουν χωρους αμεσα (χερσες περιοχες ή μερη σε ξεροβουνια για εγκατασταση φωτοβολταθκων ή ανεμογεννητριων, για τον φωτισμο τους και αν ειναι δυνατο για παραγωγη ωστε να μειωθουν και τα τελη στους δημους

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | Ανδρέας Αποστολόπουλος

    Μπορεί να είμαι λίγο εκτός θέματος για το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου , αλλά ήθελα να αναφερθώ στα ΄΄ οικιακά ΄΄ φωτοβολταϊκά ή επίσημα φωτοβολταϊκά στις στέγες όπως είναι ο τίτλος του σχετικού νομοθετήματος .
    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία , σήμερα , ένας οικιακός
    ΄΄ επενδυτής ΄΄ δύναται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μέχρι 10KWp μόνο στη κεκλιμένη στέγη , στο δώμα ( δηλαδή στην ταράτσα ) και στα στέγαστρα βεραντών .Ρητά και κατηγορηματικά πουθενά αλλού .
    Δεν μπορεί δηλαδή σε άλλες θέσεις , όπως στην πρόσοψη του κτιρίου ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου εντός του οποίου ευρίσκεται η οικία ή στο στέγαστρο του χώρου στάθμευσης του οικογενειακού αυτοκινήτου . Αν το πράξει αυτό θα θεωρηθεί επιτηδευματίας και χάνει τα πλεονεκτήματα του οικιακού ΄΄ επενδυτή ΄΄ .
    Επίσης , επειδή η νόμιμες θέσεις κυρίως οι κεκλιμένες στέγες και τα στέγαστρα βεραντών , σπανίως πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις , όπως κλίση και νότιο προσανατολισμό , για βέλτιστη απόδοση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών και επειδή πολλοί ιδιοκτήτες οικιών αποφεύγουν να εγκαταστήσουν στην ήδη υφιστάμενη κεραμοσκεπή τους φωτοβολταϊκές διατάξεις ( συλλέκτες , μεταλλικές βάσεις κ.λπ. ) λόγω πιθανής δημιουργίας βλαβών ( θραύση κεραμιδιών , διαρροές , κακοτεχνίες , κ.λπ. ),
    προτείνω και παρακαλώ όπως επιτραπεί η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και σε άλλες θέσεις εντός του οικοπέδου , στο οποίο ευρίσκεται η οικία και ο χαρακτηρισμός ΄΄ οικιακό φωτοβολταϊκό ΄΄ να προσδίδεται από το σκοπό που εγκαταστάθηκε αυτό και όχι από τη θέση .
    Ένα πολύ μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό σε μια γωνιά του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου , επιμελώς περιφραγμένο , θα αποτελεί ένα μικρό κόσμημα για την οικία .

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 18:21 | ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Η απαγόρευση από την ΡΑΕ των οικιακών φωτοβολταϊκών στην Κρήτη πρέπει να διορθωθεί άμεσα καθώς και η άρση τών διλημμάτων για εγκατάσταση επαγγελματικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μικρής ισχύος (έως 100kva).
    Η διάχυση στο δίκτυο είναι μεγάλη και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα υπέρ προσφοράς.
    Σαφώς η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα και όχι το φυσικό αέριο όπως έχει σχεδιαστεί τώρα.
    ευχαριστώ

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | Ειρηνη Χ.

    Εγώ θα ήθελα να προτείνω σε κάθε καινούργια άδεια οικοδομής που θα εκδίδεται, να είναι υποχρεωτική η αυτονομία του κτιρίου που θα κατασκευαστεί σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Βέβαια, το κράτος θα πρέπει να επιδοτεί την αγορά και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών ή όποιων συστημάτων θέλει να προωθήσει. Μπορεί το κοστος, αρχικά να φαίνεται μεγάλο, αλλά τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι άμεσα τόσο για το κράτος όσο και για τους καταναλωτές. Επιπλέον, θα ήταν φρόνιμο, το κράτος να συνεργαστεί με τις τράπεζες,ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να μπορούν να μετατρέψουν και τα υπάρχοντα κτίρια σε αυτόνομα ενεργειακά. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πρότυπο, λόγω τις γεωγραφικής της θέσης, η οποία της παρέχει άφθονο ήλιο και ανέμους. Ήδη η Αιτωλοακαρνανία στην οποία κατοικώ, παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται, από υδροηλεκτρικά φράγματα, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.
    Ευχαριστώ

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 22:39 | Δ. Παπαδόπουλος

    Άμεση προώθηση των θερμικών ηλιακών για καλύψη σε

    – μικρά κτίρια: ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση χώρου

    – μεγάλα κτίρια: ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση χώρου και κλιματισμό χώρου (ηλιακή ψύξη)

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Δ Χ

    Καλησπέρα,

    οι ΑΠΕ στοχεύουν στην κάλυψη δύο βασικών κατηγοριών ενέργειας

    – Ηλεκτρική ενέργεια
    – Θερμική ενέργεια

    Το παρόν νομοσχέδιο θέτει σε δεύτερη μοίρα τη θερμική ενέργεια στον οικιστικό τομέα η οποία αφορά περίπου το 30% της εγχώριας κατανάλωσης.

    Θα πρέπει να ενσωματωθούν ΑΠΕ υποχρεωτικά σε όλα τα νέα κτίρια σε ποσοστό κάλυψης τουλάχιστον 20% το οποίο θα αυξάνει προοδευτικά τα επόμενα χρόνια.

    Στην ουσία έτσι θα προστατεύεται και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου καθώς θα εξοικονομεί χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα.

    Στα δημοσια κτίρια αυτό το ποσοστό οφείλει να είναι μεγαλύτερο.

    Ας συνηδητοποιήσουμε επιτέλους ότι είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη και ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την προώθηση όλων των εφαρμογών των ΑΠΕ.

    Με εκτίμηση

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Γ.Μ.

    Επειδή έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η ΔΕΗ έχει αρνηθεί να συνδέσει φ/β συστήματα μέχρι 10kW σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων στα πλαίσια της Απόφασης «Ειδικό Προγραμμα Ανάπτυξης φ/β συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» ΦΕΚ 1079/4.6.09, με το πρόσχημα ότι στο ίδιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο έχει κατασκευάσει η ίδια επιχείρηση φ/β παρκο, το παρόν νομοσχέδιο νομίζω οτι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
    Η εγκατάσταση φ/β συστήματος <10kWp στη στέγη κτιριακής εγκατάστασης που αποτελεί έδρα μιας πολύ μικρής επιχείρησης δεν έρχεται σε σύγκρουση με το γεγονός οτι η ίδια επιχείρηση έχει κατασκευάσει φ/β πάρκο βάση του ν. 3468/2006 στο έδαφος του ιδίου αγροτεμαχίου όπου βρίσκεται η κτιριακή εγκατάσταση . Στην περίπτωση αυτή βρίσκει εφαρμογή το άρθρο 1 (παρ. 1) της ανωτέρω Απόφασης που σε συνδιασμό με το άρθρο 6 της ίδιας Απόφασης (περί μη φορολόγησης της διαθέσιμης παραγόμενης ενέργειας) διαχωρίζει σαφώς τα φ/β συστήματα που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα από εκείνα που υλοποιούνται βάση του ν. 3468 όπου ο φορέας υλοποίησης (εν προκειμένω η επιχείρηση) χαρακτηρίζεται ως επιτηδευματίας και επομένως φορολογείται μόνο για το φ/β πάρκο που εγκατέστησε στο έδαφος του οικοπέδου.
    Επομένως με βάση τα παραπάνω προτείνεται να εισαχθεί διάταξη στο νέο νόμο που να επιτρέπει σαφώς την εγκατάσταση φ/β συστήματος <10kWp στη στέγη κτιρίου που είναι έδρα της πολύ μικρής επιχείρησης ανεξάρτητα αν η επιχείρηση αυτή έχει κατασκευάσει φ/β πάρκο στο ίδιο αγροτεμάχιο ή οικόπεδο με βάση το ν.3468/2006.
    Έτσι, θα αρθούν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις από μερους της ΔΕΗ και θα μπορέσουν τα μικρά φ/β να ενταχθούν επιτέλους ευκολότερα στον κτιριακό τομέα.

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Ν. Β

    η ευρωπαική επιτροπή τυποποίησης CEN έχει πολλή προσφατα εκδώσει ένα πρότυπο σχετικό με τη διαχείριση της ενεέργειας που αν εφαρμοστεί και στην χώρα μας θα υπάρχει όφελος τόσο οικονομικό όσο και στη μείωση της εκπομπής αερίων (φαινομένου του θερμοκηπίου).Αντί λοιπόν να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις για πιστοποιηση κατά iso 9001 μήπως θα πρέπει να ενταχθεί και αυτό το προτυπο και μάλιστα κατά απόλυτη προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ;

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | Μιχάλης Χ.

    Καλησπέρα σας,

    Παρ’όλο που θα είμαι εκτός θέματος του άρθρου 10 του νομοσχεδίου θα ήθελα να σας απευθύνω την παρακάτω πρόταση. Διότι, σπίτι και αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένα στην καθημερινή ζωή και ακόλουθα στην καθημερινή κατανάλωση ενέργειας και όχι μόνο.
    Είναι δυνατόν στο ίδιο νομοσχέδιο να γίνει κάποια πρόβλεψη για κάτι όχι και τόσο μελοντικό. Πρόκειται για την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής π.χ. ηλιακής ενέργειας, για χρήση στην φόρτιση μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Και αντίστοιχα, η ενίσχυση, της παραγωγής και αγοράς, τέτοιου είδους αυτοκινήτων για την μετακίνηση μέσα στις πόλεις.

    Ευχαριστώ

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | Β.Σ.

    Θα ήθελα να κάνω τις εξής προτάσεις:

    1.Επιδότηση των νοικοκυριών για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε παλαιότερα κτήρια

    2.Υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στα νέα κτήρια

    3.Προεγκατεστημένα συστήματα εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης (εντοιχιζόμενα) στα νέα κτίρια, τα οποία να συνδέονται με συστήματα παροχής ανανεώσιμης ενέργειας (φωτοβολταϊκά), εγκατεστημένα στο νέο κτίριο.

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | Γ.Χ.

    Στην προστιθέμενη παράγραφο 4 του άρθρου 4 πρέπει να προστεθεί διάταξη η οποία να προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που οι προβλέψεις του δεν υλοποιηθούν. Και για μεν τα ιδιωτικά κτίρια είναι γνωστός ο ιδοκτήτης, ή ο επ’ αντιπαροχή κατασκευαστής, η ο μακροχρόνιος ενοικιαστής, ενατνίον του οποίου θα στραφούν. Για τα Δημόσια κτίρια πρέπει να κατονομάζεται ο θεσμικά υπεύθυνος για το κτίριο, ο οποίος και θα υφίσταται τις κυρώσεις και όχι το Δημόσιο γενικά και αόριστα.
    Στην τροποποιούμενη παράγραφο 1 του άρθρου 5 πρέπει να προβλεφθούν προδιαγραφές για το τί είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό (ενδεχομένως και με ΠΔ) και κίνητρα για να γίνουν οι κατασκευές αυτές ελκυστικές στο μέσο πολίτη. Τα κίνητρα αυτά μπορεί και πρέπει να είναι:
    -Πολεοδομικά (μικρές υπερβάσεις του περιγράμματος του κτιρίου -οριζοντιογραφικά και καθ’ ύψος – για να χωρέσουν οι νέες κατασκευές και να ανταποκρίνονται στο σκοπό τους),
    -Αντιγραφειοκρατικά (ειδική διαδικασία και ανατρεπτικός χρόνος έκδοσης της σχετικής άδειας χωρίς προαπαιτούμενα και φορολογικά) και
    -Ειδική φορολογική μεταχείρηση του ακινήτου μετά την επισκευή του η οποία να ισχύει και σε όσα ήδη υπάρχοντα κτίρια πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης. Η ειδική αυτή μεταχείρηση να είναι πολλαπλάσια ευεργετική αν το κτίριο που επισκευάσθηκε είναι διατηρητέο, ή βρίσκεται σε παραδοσικό οικισμό ή και μέσα σε οικισμό που έχει χαρακτηρισθεί αξιόλογος κατά τις διατάξεις του από 24-4-1985 ΠΔ για τους οικισμούς χωρίς σχέδιο (ΦΕΚ.181Δ/3-5-1985), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα.