Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

  • 14 Αυγούστου 2013, 18:17 | Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας

    Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι υπολογιστές έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε ακόμα και τον τρόπο που μαθαίνουμε. Η επιστήμη των υπολογιστών βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας, έχει διεισδύσει σε κάθε μας δραστηριότητα. Στους μαθητές μας θα πρέπει να παρέχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις αρχές και τις πρακτικές της επιστήμης των υπολογιστών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εργασιακές απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Καμία άλλη επιστήμη δεν ανοίγει σήμερα τόσες πολλές πόρτες στους νέους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο με το οποίο τελικά αυτοί θα ασχοληθούν.
    Σήμερα προετοιμάζουμε μαθητές για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν ακόμη, για χρήση τεχνολογιών που δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί, προκειμένου να είναι ικανοί στο μέλλον να επιλύσουν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι αυτά.
    Σκοπός της εκπαίδευσης του μέλλοντος είναι η δημιουργία σκεπτόμενων μαθητών που γνωρίζουν πως να επιλύουν ένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας ικανότητες όπως η ανάλυση, η αφαίρεση, η σύνθεση, η γενίκευση της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων και η κριτική σκέψη. Όπως η τυπογραφία διευκόλυνε την εξάπλωση της γραφής, της ανάγνωσης και της αριθμητικής, οι υπολογιστές μπορούν να διευκολύνουν την εξάπλωση και καλλιέργεια της σκέψης η οποία περιλαμβάνει επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμό συστημάτων και κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αντλώντας στοιχεία από τις βασικές έννοιες της επιστήμης των υπολογιστών. Επιπρόσθετα, ο νέος αυτός τρόπος σκέψης θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια της μελλοντικής τους καριέρας. Είναι φανερό, ότι τα παραπάνω εφόδια δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν στους νέους με μαθήματα τα οποία προσφέρουν μόνο γνώσεις ανάκτησης και εφαρμογής.
    Βασιζόμενοι στα παραπάνω επιχειρήματα, διαμορφώσαμε τις ακόλουθες προτάσεις για το Επαγγελματικό Λύκειο.

    Για τον τομέα Πληροφορικής στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών προτείνουμε τις εξής ειδικότητες:
    1) Ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων
    2) Η ειδικότητα Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games) να σπάσει σε δύο ειδικότητες:
    • Ειδικότητα Τεχνικού Προγραμματισμού Ψυχαγωγικών και Πολυμεσικών Εφαρμογών (Multimedia – Computer Game designer & developer)
    • Ειδικότητα Τεχνικού Σχεδίασης και Ανάπτυξης Δικτυακών Τόπων και Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές (Web designer & developer, Mobile App developer)

    Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών προτείνουμε:

    1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες )
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα)
    4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
    5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες, όπως είναι και στις υπόλοιπες ομάδες προσανατολισμού) (Εργαστηριακό)

    Επίσης, και στις υπόλοιπες ομάδες προσανατολισμού το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών να χαρακτηριστεί ως Εργαστηριακό.

    Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας

    Βασίλης Εφόπουλος
    Ισαβέλλα Κοτίνη
    Ζαχαρίας Μανουσαρίδης
    Σοφία Τζελέπη

  • Η αιώνια διαμάχη… ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος…!

    Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

    Είναι βούτυρο στο ψωμί της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι αυτό που εκμεταλλεύονται οι εκάστοτε κυβερνόντες και καλά κάνουν αφού τους το επιτρέπουμε, ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ…!

    Στην αρχή ήμασταν δύο οι Ηλεκτρολόγοι και οι Ηλεκτρονικοί και επειδή οι πρώτοι ήταν περισσότεροι και εμείς ανοργάνωτοι και λίγοι πήρανε κάτι από την πίτα, μετά προστέθηκαν και οι Πληροφορικοί και αυτοί ήταν πολλοί, περισσότεροι και από τους άλλους δύο και επειδή δεν είχαν αρκετό ψωμί άσε που όσο είχαν τους το έφαγαν και αυτό αποφάσισαν πως είχε έρθει η ώρα να «δαγκώσουν» κάτι από την πίτα που έμεινε και έτσι είπαν «έ δεν παίρνουμε όσο έχει μείνει από τους μικρότερους και πιο αδύνατους» και έτσι που λέτε παιδία μου επικράτησε ο νόμος της ζούγκλας…! Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό…
    Η εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική του εκάστοτε υπουργείου παιδείας λειτουργεί όπως ένας βασιλέας που δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί του λείπει η πείρα και στηρίζεται σε αυτά που του λένε οι «σύμβουλοι», όπως οι φατρίες στην αυλή του βασιλέα, όποια οικογένεια καθίσει εκ δεξιών περνάει και αυτά που θέλει.
    Εκείνο που δεν έχετε καταλάβει αγαπητοί μου ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ είναι ότι υπάρχει ψωμάκι για ΟΛΟΥΣ,
    Ας τα βάλουμε κάτω τα πράγματα και ας τα δούμε λίγο πιο ξεκάθαρα.
    Οι Ηλεκτρολόγοι έχουν να κάνουν με την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση – χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.
    Οι Ηλεκτρονικοί παίρνουν την ηλεκτρική ενέργεια αυτή και την χρησιμοποιούν σε μικρότερες εντάσεις, την επεξεργάζονται, την μετασχηματίζουν, και την χρησιμοποιούν για να μπορέσει να καταναλωθεί (πέραν του φωτισμού). Σήμερα ΔΕΝ υπάρχει κάτι από πολύ μικρό έως πολύ μεγάλο που να μην έχει Ηλεκτρονικά.
    Οι Πληροφορικοί ασχολούνται ή θα έπρεπε να ασχολούνται με την παραγωγή, μεταφορά-διακίνηση, έλεγχο και την ασφάλεια της πληροφορίας.
    Οι Ηλεκτρονικοί είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των δύο άλλων ειδικοτήτων.
    Όλη η φασαρία γίνεται για τα δίκτυα δομημένης καλωδίωσης και όχι μόνο…
    Ας πάρουμε κάποια παραδείγματα :
    Σε μία οικοδομή ο ηλεκτρολόγος θα κάνει το δίκτυο της ηλεκτρικής εγκατάστασης (από την παραγωγή έως και την κατανάλωση). Ο ηλεκτρονικός θα κάνει το δίκτυο χαμηλών σημάτων – ρευμάτων (τηλεφωνία, Ethernet, wi-fi, θυροτηλέφωνα, σύστημα ασφαλείας, μεταφοράς σήματος RF τηλεόραση – ραδιόφωνο, αυτοματισμούς σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο). Ο πληροφορικός θα στήσει τους Η/Υ, θα τους συντηρήσει, θα τους εξοπλίσει με το ανάλογο λογισμικό, θα επιμορφώσει τον χρήστη και θα κάνει ουσιαστικά μια τελική χρήση όλου του δικτύου συνδέοντας τα μεταξύ τους. Φυσικά για να συνεργαστούν όλοι αυτοί θα πρέπει να έχουν και «κάποια» κοινή γλώσσα δηλαδή να ξέρει ο ένας τι κάνει ο άλλος, δηλαδή κάποια κοινά μαθήματα, αλλά επειδή στην ΕΛΛΑΔΑ είμαστε των άκρων και όχι της «μέσης» έ λέμε αφού κάναμε στο ΤΕΙ ή στο ΑΕΙ και κάποια ηλεκτρονικά μπορούμε να κάνουμε και την δικιά τους δουλειά, έ αφού κάναμε και πληροφορική ας κάνουμε και την δική τους δουλειά, έ αφού μπορώ να αλλάξω και μία λάμπα ή να κάνω μία μπαλαντέζα ας γίνω και ηλεκτρολόγος. Και αφού οι αυτοματισμοί έχουν και προγραμματισμό γιατί δεν τα παίρνετε και αυτά…?
    Στο παραπάνω παράδειγμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…?
    Το ίδιο παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε και για μία βιομηχανία – βιοτεχνία.
    Ποιος είναι τελικά ο τελικός χρήστης ενός δικτύου, ο πληροφορικός δεν είναι ?… Αφήστε μας και εμάς τους άλλους να φάμε λίγο ψωμάκι…ο ηλεκτρολόγος και ο ηλεκτρονικός να μην συντηρήσουν το δίκτυο και να βοηθήσουν τον πληροφορικό να απαντήσει στο ερώτημα «κάτι δεν πάει καλά…»
    Στο επίπεδο του OSI εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το πρώτο, άντε και λίγο από το δεύτερο, ως πληροφορικοί έχετε άλλα 5 επίπεδα με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε , δεν σας φτάνουν…!
    Προσοχή !!! επειδή δεν έχετε καταλάβει οι περισσότεροι (και μιλάω και για τους δικούς μας) ότι έχουμε να κάνουμε με την ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, το αρχικό στάδιο, την αλφαβήτα των επαγγελμάτων και όχι την τριτοβάθμια.
    Στο εξωτερικό (μίας και πολύς λόγος γίνεται) εκείνο που δίνει τα μέγιστα των αποδόσεων είναι ή ΚΑΛΗ συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων και ΟΧΙ ο αχταρμάς, το λίγο από όλα.

    Το ποιο ανησυχητικό από όλα είναι η ηθική και πολιτιστική κατάπτωση των κατοίκων αυτής της χώρας. Η Παιδεία και η εκπαίδευση απέτυχε παταγωδώς στο να «παράγει» κατά ελάχιστο μορφωμένους, ενεργούς ανθρώπους – πολίτες.
    Στο DNA του Έλληνα παρέμεινε δυστυχώς το κατάλοιπο των αρχαίων ημών προγόνων της ανθρωποφαγίας και του εμφυλίου.

    Με εκτίμηση και αγάπη.
    Λευθερούδης Θεόδωρος
    Γ. Γραμματέας συλλόγου Ηλεκτρονικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • 14 Αυγούστου 2013, 16:33 | Παυλιδου Κυριακή

    Ειναι απαραίτητη η επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ. Ηταν ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση και καλή επαγγελματικη αποκατάσταση. Επιπλέον οι μαθητές αποκτουσαν πολυτιμες γνωσεις σε θεματα πρωτων βοηθειών, σεξουαλικης αγωγής και υγιεινής, μαθηματα απαραίτητα για τη ζωή, που δυστυχώς δεν υπάρχουν στο Ελληνικό σχολείο στο βαθμό που χρειάζεται.

    Η αγωγή υγείας θα έπρεπε να αποτελεί βασικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Δυστυχώς η χώρα μας έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα, στις αμβλωσεις και στην αυξηση σοβαρών μολυσματικων ασθενειών οπως οι ηπατίτιδες και το AIDS. Το υπουργείο Παιδείας εχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την ενημέρωση και αγωγή των νέων σε θεματα πρόληψης και κινήσεις οπως η κατάργηση ειδικοτήτων υγείας, σίγουρα δε βοηθούν.

  • 14 Αυγούστου 2013, 16:09 | Παυλιδου Κυριακή

    Ειναι απαραίτητη η επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ. Ηταν ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση και καλή επαγγελματικη αποκατάσταση. Επιπλέον οι μαθητές αποκτουσαν πολυτιμες γνωσεις σε θεματα πρωτων βοηθειών, σεξουαλικης αγωγής και υγιεινής, μαθηματα απαραίτητα για τη ζωή, που δυστυχώς δεν υπάρχουν στο Ελληνικό σχολείο στο βαθμό που χρειάζεται.

  • 14 Αυγούστου 2013, 15:22 | Vasia

    Η Ειδικοτητα της Αισθητικης- και οχι Αισθητικης τεχνης,αφου ειναι παραιατρικο επαγγελμα – πρεπει να βρισκεται σε Ομαδα Προσανατολισμου επαγγελματων Υγειας/Προνοιας στα ΕΠΑΛ.
    Ας σταματησει να συμπαρασυρεται απο την κομμωτικη .
    Αυτο το λαθος τοσων χρονων πρεπει να διορθωθει τωρα !

  • 14 Αυγούστου 2013, 13:50 | ΜΑΛΑΜΩ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ.
    ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΡΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΑΞΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΝ Π.Ε.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ? ΕΓΩ ΔΙΔΑΣΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΣΕΙΣ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ?

  • 14 Αυγούστου 2013, 13:30 | ΘΕΜΗΣ

    Θα πρέπει ο τομέας των ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, από τους πιο βασικούς τομείς των Τεχνολογικών Εφαρμογών, να εμπλουτιστεί με περισσότερες ειδικότητες. όπως και οι υπόλοιποι τομείς. Για παράδειγμα:

    1) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (ή ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

    2) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ή ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Επίσης, για την προτεινόμενη ειδικότητα στο σχέδιο Νόμου πιο σωστός θα ήταν ο όρος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, για λόγους εναρμόνισης προς τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:04 | ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    AYTONOMOΣ-ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ τομέας Ηλεκτρονικών με ειδικότητες:
    1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
    2. Τεχνικός υπολογιστικών μονάδων
    3. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
    4. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων

  • 14 Αυγούστου 2013, 12:01 | Λεμονιά Γιάντσιου

    Η ειδικότητα Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών θα έπρεπε να είναι ειδικότητα του τομέα της Πληροφορικής.

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:07 | ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧ. ΛΥΚΕΙΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΗΝ ΓΕΙΑ.Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:00 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΠΕ 1801 Γραφικών Τεχνών)

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΟΡΙΕΣ προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με τον τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ:

    1. Αποκλείσατε τον τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ από το νέο ΕΠΑ.Λ. και απορώ:

    α) σε ποιά επίσημη και ανακοινωμένη μελέτη του υπουργείου στηριχθήκατε για την απόφαση αυτή;
    β) με ποιά τεκμηριωμένη απάντηση θα μας πείσετε πως πράξατε το σωστό για τους μαθητές που έχουν καλλιτεχνικές δυνατότητες και ανησυχίες;
    γ) πως θα υπερασπιστείτε τη χώρα μας και τον πολιτισμό της, όταν εσείς οι ίδιοι δε θεωρείται απαραίτητο να καλλιεργήσετε στους μαθητές όλων των βαθμίδων την κουλτούρα και την καλλιτεχνική παιδεία;
    δ) πώς θα ενισχύσετε τη διαφημιστική – τουριστική καμπάνια της Ελλάδας χωρίς να αναδείξετε τον πολιτισμό μας, να παρέχετε την εκπαίδευση για την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών μέσω των ειδικοτήτων του τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, και την επαγγελματική διέξοδο στα επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος;

    2. Παρακαλώ να μου ανακοινώσετε τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας, γιατί μόνο έτσι θα ξέρω για ποιό λόγο αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η μή ένταξη του τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στη δημόσια Β΄/θμια Εκπ/ση.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    Επαναφορά του τομέα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και των ειδικοτήτων του στα νέα ΕΠΑ.Λ.

  • 14 Αυγούστου 2013, 10:03 | Ντάκουλας Μιχαήλ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ μέχριτώρα το ζητούμενο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση ήταν η αύξηση του αριθμού των μαθητών.Με την κατάργηση του πλέον δημοφιλούς τομέα Υγεία και πρόνοιας η συρρίκνωση των τεχνολογικών λυκείων θεωρείται δεδομένη.Σε όλες τις ειδικότητες -και σ’ αυτές που επιχειρείτε να καταργήσετε αλλά και σ’ αυτές που παραμένουν – υπάρχουν αντιστοιχες των ΙΕΚ και των ΤΕΙ με σαφή ευδιάκριτα και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Επαγγελματικά δικαιώματα.Αν τέλος κριτήριό σας για την καταργησή τους είναι η χαμηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας δεν έχετε παρά να δείτε τις τεράστιες ανάγκες στους Παιδικού σταθμούς και τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ που συνεχώς δημοσιεύονται.Αν όμως τα κριτήρια είναι δημοσιονομικά και οικονομικά (απαιτήσεις Τρόικας) θα έπρεπε να στερήσετε από το κοριτσίστικο μαθητικό δυναμικό της χώρας την δυνατότητα επιλογής μιας ειδικότητας της αρεσκειάς της; και να οδηγήσετε όλους εμάς στην διαθεσιμότητα χωρίς έστω μια τυπική αξιολόγηση πτυχίων και προσόντων που πιθανόν να διαθέτουμε;

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:55 | Γιώργος Η.

    Πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά τομέας ηλεκτρολογικός και τομέας ηλεκτρονικός, απλά να βρίσκοντα σε μία κοινή ομάδα προσανατολισμού.
    Το γεγονός ότι τόσο οι ηλεκτρολόγοι όσο και οι ηλεκτρονικοί καταπιάνονται με ρεύματα (ισχυρά οι ηλεκτρολόγοι- ασθενή οι ηλεκτρονικοί), δεν τους καθιστά συναφείς ειδικότητες. Άλλο το αντικείμενο του ηλεκτρολόγου και άλλο του ηλεκτρονικού. Άλλα μαθήματα διδάσκονται οι ηλεκτρολόγοι και άλλα οι ηλεκτρονικοί. Άλλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του ηλεκτρολόγου και άλλα του ηλεκτρονικού.
    Από τις προηγούμενες αναφορές είναι ολοφάνερο ότι ειδικότητες ηλεκτρονικών σε σχέση με το hardware διεκδικούνται, κακώς κατά τη γνώμη μου, από τον τομέα πληροφορικής. Φυσικά δεν αποτελούν αντικείμενο ηλεκτρολόγου. Όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρικές μηχανές με τους αυτοματισμούς τους και δίκτυα υψηλής τάσης καμία σχέση δεν έχουν με τους ηλεκτρονικούς.
    Ο ηλεκτρολογικός τομέας από μόνος του έχει πολλά αντικείμενα και ειδικότητες και πρέπει να αποτελεί αυτόνομο τομέα.

    Πρόταση: Τομέας ηλεκτρολογικός
    Ειδικότητες: 1. Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων
    2. Βιομηχανικών εγκαταστάσεων
    3. Ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας
    4. Αυτοματισμών
    5. Ηλεκτρικού συστήματος αυτοκινήτου
    Τέλος μεγάλη προσοχή στις αναθέσεις των μαθημάτων σε αυτές τις ειδικότητες. Δεν πρέπει να έχουν κοινές α’ αναθέσεις. Ο καθένας α’ ανάθεση στο αντικείμενο που σπούδασε και είναι εξειδικευμένος.

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:39 | ΦΩΝΤΑΣ

    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ.

    «Το επάγγελμα του Νοσηλευτή δίνεται και από τα ΕΠΑΛ και από τα ΙΕΚ και από τα ΤΕΙ και από τα Πανεπιστήμια. Αυτό δημιουργεί μία στρέβλωση στην αγορά εργασίας, έναν πληθωρισμό, κακή ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το εξορθολογήσουμε.» Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού και των υφυπουργών»

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΊΑΣ??????

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:05 | Γιώργος Στάμος

    Απαραίτητη η προσθήκη της Ομάδας Προσανατολισμού ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο.

    Η μετά από δεκαετίες αδικαιολόγητη αφαίρεση του πιο πολυάριθμου Τομέα από τα ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί προβλήματα συνολικά στην Τεχνική Εκπαίδευση και επιβάλλεται στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου να εισαχθεί ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για την επανεισαγωγή στα ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.
    Ενδεικτικά, βλέπουμε ότι ΟΛΕΣ οι ομάδες προσανατολισμού έχουν αντίστοιχες ειδικότητες – Τομείς στα ΙΕΚ και στα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Σχετικές αντιστοιχίες έχουν και στις νέες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης

    Για τις ειδικότητες Υγείας –Πρόνοιας έχουμε ΜΟΝΟ ΙΕΚ και ΤΕΙ/ΑΕΙ και όχι και Ομάδα Προσανατολισμού στα ΕΠΑΛ. Γιατί αυτή η διάκριση; Τη στιγμή που τα επαγγέλματα Υγείας με πτυχίο ΕΠΑΛ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ από τον ΕΟΠΠΕΠ!!!

    Άρα οι μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν επαγγέλματα υγείας ΠΡΕΠΕΙ να πάνε σε Γενικό Λύκειο υποχρεωτικά για να διεκδικήσουν θέση στα ΤΕΙ/ΑΕΙ, ενώ έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη Ομάδα Προσανατολισμού στο ΕΠΑΛ που να χορηγεί το αντίστοιχο Πτυχίο ειδικότητας και μέσω αυτής διέξοδος στα ΤΕΙ με εξετάσεις.

    Αυτή η διάκριση, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε μαθητές και μαθήτριες φτωχών οικογενειών με ανέργους γονείς που αγωνίζονται για να ζήσουν που δεν βρίσκουν τις ειδικότητες Υγείας και Πρόνοιας για να σπουδάσουν στο ΕΠΑΛ.
    Ειδικά η αφαίρεση των ειδικοτήτων χτυπάει κυρίως τα νέα κορίτσια (επειδή σε πολυπληθείς ειδικότητες του Τομέα Υγείας η πλειοψηφία 80+% είναι κορίτσια) που συχνά δεν έχουν άλλους τομείς που να μπορούν να σπουδάσουν και ταυτόχρονα (ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ) και να τους αρέσουν. Μόνη διέξοδος για να κάνουν αυτό που αγαπούν είναι να πάνε στο Γενικό Λύκειο και να τελειώσουν ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ με την ελπίδα να μπουν στα ΤΕΙ λίγες από αυτές. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα αγόρια που προτιμούν ορισμένες άλλες ειδικότητες Υγείας και Πρόνοιας. Η προοπτική λοιπόν της ανεργίας είναι γι’ αυτά τα παιδιά πολύ μεγαλύτερη.

    Ενώ είναι γνωστό ότι η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ σε σχέση με το μέσο όρο. Τα παιδιά αυτά ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ μετά το ΕΠΑΛ στο αντικείμενο που αγαπούν και παράλληλα θα συνέχιζαν σπουδές στα ΤΕΙ αν είχαν εισαχθεί.
    Μετά το Λύκειο βέβαια οι θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ είναι περιορισμένες για τις ειδικότητες Υγείας (μπορούν άραγε τα Δημόσια ΙΕΚ να δεχτούν στα επαγγέλματα αυτά επιπλέον 10-15 χιλιάδες μαθητές το χρόνο; ΟΧΙ βέβαια), και μένουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ που είναι απαγορευτικά λόγω διδάκτρων για τα παιδιά αυτά που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες και δεν τους επιτρέπεται να σπουδάσουν στο ΕΠΑΛ τις ειδικότητες Υγείας και Πρόνοιας που επιθυμούν.

    Ακόμη και στις νέες Σ.Ε.Κ. απουσιάζουν οι ειδικότητες Υγείας των μέχρι σήμερα υφισταμένων ΕΠΑ.Σ. εκτός Αισθητικής- Κομμωτικής που ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ περιλαμβάνονται.
    Γιατί τόση απαξίωση των ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ στην Εκπαίδευση; Τα επαγγέλματα αυτά είναι επαγγέλματα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τον άνθρωπο που πάσχει, τον αδύναμο, τον ηλικιωμένο και οποιονδήποτε έχει ανάγκη ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης και πρέπει να προστατεύονται και να ευνοούνται από την Πολιτεία.

    Να μην ξεχνάμε ότι ο στόχος της αφαίρεσης του Τομέα Υγείας Πρόνοιας από την Τεχνική Εκπαίδευση οδήγησε στη διαθεσιμότητα (πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης) 2122 καθηγητές παραβαίνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, καθότι πολλοί από αυτούς είχαν διορισθεί με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, είχαν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), είχαν διδακτορικά και μεταπτυχιακά διπλώματα, γνώσεις ξένων γλωσσών, χιλιάδες ώρες επιμορφώσεων στην Παιδαγωγική Επιστήμη, στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική, στις νέες Τεχνολογίες, στη Διδακτική και πολλά άλλα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Το λάθος αναγνωρίσθηκε δημόσια βέβαια από τα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά δεν διορθώθηκε.

    Εισηγούμαι λοιπόν στο Υπουργείο Παιδείας την επανεισαγωγή στα ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν με τροποποίηση στο παρόν νομοσχέδιο. Ειδικότερα οι ειδικότητες της Νοσηλευτικής, Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Βρεφονηπιοκομίας, Βοηθών Φαρμακείων, Οδοντοτεχνιτών και Φυσιοθεραπευτών, στην αναλογία περίπου των σχολείων που μέχρι τώρα παρείχαν τις ειδικότητες αυτές ανά την Ελλάδα.

    Σας ευχαριστώ πολύ. Στάμος Γιώργος, εκπαιδευτικός ΠΕ14.01 (σε διαθεσιμότητα)

  • 14 Αυγούστου 2013, 08:57 | Καψάλης Γεώργιος

    Προς την διαχείριση του συστήματος

    Στις 13/8 και ώρα 11:00 έστειλα την παρακάτω πρόταση για την ειδικότητα – Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου-
    Δυστυχώς για κάποιο λόγο έχει αφαιρεθεί η ειδικότητα από το κείμενο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία λογική σε αυτό που προτείνω.
    Παρακαλώ αντικαταστήστε αυτό που δημοσιεύσατε με το σωστό. Σας στέλνω ξανά το κείμενο έτσι όπως το είχα αποστείλει.

    Στον τομέα Μηχανολογίας υπάρχει η ειδικότητα -Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου-.
    Στο δεύτερο σκέλος της ειδικότητας περιγράφεται ένα μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις θερμικές εγκαταστάσεις. Όμως, για παράδειγμα, στα αέρια καύσιμα, εκτός από το φυσικό αέριο, χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση το υγραέριο. Ακόμη, τελευταία έχουμε συσκευές με Pellet κλπ. Ποια ειδικότητα καλύπτει τα παραπάνω;;;
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της ειδικότητας με το – Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Καυσίμων-.

  • 14 Αυγούστου 2013, 07:00 | Ανδρεας Κ.

    Η ειδικοτητα τεχνικων ιατρικων οργανων ανηκει στον κλαδο των ηλεκτρονικων και ως πριν ενα μηνα οποτε και καταργηθηκαν και τεθηκαν σε διαθεσημοτητα οι τεχνολογοι ιατρικων οργανων ηταν ενοποιημενη ειδικοτητα με τους ηλεκτρονικους. Επισης τα μαθηματα που διδασκονται στα ιεκ και στα τει ειναι κατα μεγαλο μερος σχετικα με τον τομεα ηλεκρολογων -ηλεκτρονικων . Στα ιεκ ανηκουν στον τομεα των ηλεκτρονικων .

  • 14 Αυγούστου 2013, 06:41 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!

  • 14 Αυγούστου 2013, 02:20 | Sindy Tasoula

    «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία. Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται• να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.
    Σχολιασμοί- απορίες:
    1. Πού στηρίζεται η αφαίρεση του Τομέα Υγείας από την επαγγελματική εκπαίδευση και η μεταφορά του στην κατάρτιση; Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ο τομέας Υγείας υπάρχει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
    2. Γιατί να μην μπορεί ένας μαθητής μέσα στην τυπική του εκπαίδευση να λάβει τις απαραίτητες γνώσεις του τομέα που επιθυμεί σύμφωνα με τις κλίσεις του;
    3. Γιατί να υποχρεωθεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα μαθημάτων που δεν είναι στα ενδιαφέροντά του και μετά να υποστεί και το κόστος για 2 επιπλέον χρόνια φοίτησης και δίδακτρα σε Δημόσια ή Ιδιωτικά ΙΕΚ;
    4. «Το επάγγελμα του Νοσηλευτή δίνεται και από τα ΕΠΑΛ και από τα ΙΕΚ και από τα ΤΕΙ και από τα Πανεπιστήμια. Αυτό δημιουργεί μία στρέβλωση στην αγορά εργασίας, έναν πληθωρισμό, κακή ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το εξορθολογήσουμε.» Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού και των υφυπουργών
    Το ίδιο όμως ισχύει και για όλους τους τομείς που έχει στα ΕΠΑΛ (Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Διοίκησης Οικονομίας, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής). Όλοι έχουν ειδικότητες που δίνονται και από τα ΕΠΑΛ και από τα ΙΕΚ και από τα ΤΕΙ και από τα Πανεπιστήμια.
    Γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση για τον Τομέα Υγείας;
    Πρόταση: Επαναφορά του τομέα Υγείας στο επαγγελματικό Λύκειο με την ίδια ή όποια άλλη ονομασία κρίνετε σκόπιμο.

  • Σχετικά με τον ΤΟΜΕΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ του ΕΠΑ.Λ.
    Α. Τα αντικείμενα Σχεδιασμού Δομικών Έργων έχουν σημαντικές διαφορές από εκείνα της Γεωπληροφορικής. Οι ειδικότητες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές.
    Προτείνω:
    α)ο Τομέας Δομικών Έργων, να ονομαστεί Τομέας Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής (κατά αντιστοιχία και με τα σχετικά Τμήματα των ΤΕΙ).
    β)Είναι λογικό να γίνουν δύο ειδικότητες:
    – Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων ή Τεχνικός Δομικών Έργων (βλέπε παρακάτω στο σχόλιο Β.)
    – Τεχνικός Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ή Γεωπληροφορικής

    Ωστόσο, η κατάτμηση ή εξειδίκευση ειδικοτήτων στον Τομέα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσκολία ή αδυναμία δημιουργίας τμημάτων με επαρκή αριθμό μαθητών (ιδιαίτερα σε σχολεία της επαρχίας), για αυτό έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη διάκριση των ειδικοτήτων. Για τον ίδιο λόγο όπως και επειδή τα μαθήματα που διδάσκονται στις αντίστοιχες ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. και της ΕΠΑ.Σ. (όπως έχουν μέχρι σήμερα) καλύπτουν μεγάλο εύρος του αντικειμένου δομικών κατασκευών, θεωρώ ότι ΔΕΝ είναι σκόπιμο να δημιουργήσουμε επιπλέον εξειδικεύσεις – όπως προτείνεται από άλλους συναδέλφους/συμμετέχοντες.
    Β. Αν η ειδικότητα παραμείνει μία, πιστεύω ότι
    α) ο τίτλος Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, είναι ορθό να γίνει ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και (εννοείται Τεχνικός) ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ αν η έμφαση του περιεχομένου σπουδών δίνεται ιδιαίτερα ή αποκλειστικά στο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ δομικών έργων (γνώσεις ηλεκτρονικής και παραδοσιακής σχεδιάσης κ.λπ.) και σε εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών/ Τοπογραφίας.
    Ωστόσο, όπως προτείνεται από άλλη συμμετέχουσα, νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να αλλάξει σε ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, αν υπάρχει (εξίσου με την εκπαίδευση στη σχεδίαση) έμφαση σε τεχνικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες κατασκευής, επισκευής, συντήρησης, διοικητικής υποστήριξης κ.λπ. δομικών έργων.
    (Η παρουσία σειράς ειδικοτήτων Τεχνιτών δομικών έργων – κτίστης, ελαιοχρωματιστής, λιθοξόος-μαρμαράς κ.λπ.- στις προτεινόμενες Σ.Ε.Κ. υπονοούν ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν Τεχνίτες Δομικών Έργων (και όχι σχεδιαστές), θα πρέπει να φοιτήσουν σε κάποια ειδικότητα της Σ.Ε.Κ. – Σημειώνω ότι, κατά τη γνώμη μου, και εκεί η μεγάλη κατάτμηση προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημιουργίας λειτουργικών τμημάτων στα δημόσια Σ.Ε.Κ.).

    Με εκτίμηση,
    Ε. Κουτσούμπης
    Εκπαιδευτικός – Τεχν.Τοπογράφος Μηχ/κός, MSc.
    ΕΠΑ.Σ. Θήβας

  • 13 Αυγούστου 2013, 23:55 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΤΑΒΕΛΟΣ

    Κ. Υπουργέ, καταργήσατε την ειδικότητα των εφαρμοσμένων τεχνών και τους εκπαιδευτικούς της! Ποιος δάσκαλος θα αναδείξει την ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις πολυπολιτισμικές εμπειρίες του γύρω κόσμου; Με ποιόν τρόπο τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα ταλέντα τους; Aκολουθείτε απλά ορθολογικούς «κανόνες» και περιμένετε από τα παιδιά να κάνουν (δυστυχώς) το ίδιο. Τα είδη όμως των προβλημάτων που επιλύει η τέχνη, μοιάζουν με αυτά που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στην κοινωνία (αβεβαιότητες, διλήμματα, ανταλλαγές, συναλλαγές) και αυτά δεν λύνονται δογματικά και μόνο με τεχνοκρατικούς κανόνες. Μόνο η τέχνη μπορεί να διδάξει τους μαθητές να υπερηφανεύονται για τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα και παράλληλα να εκτιμήσουν την τέχνη των άλλων πολιτισμικών ομάδων. Τα σχολεία δεν είναι απλά «νησίδες», ούτε «πολιτισμικά γκέτο» και για να αξιοποιηθεί η πολυπολιτισμική ετερογένεια των τάξεων, πρέπει να ναι σε θέση τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά συστήματα αξιών και επικοινωνίας των ανθρώπων, στοιχεία εξωτερικής έκφρασης της κουλτούρας τους και αυτό τους το στερείτε. Ποιός εκπαιδευτικός θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στις ποιότητες του περιβάλλοντος, ποιότητες που θα τους επιτρέψουν να διατυπώσουν μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες, καλλιτεχνικές «εικόνες», που αυτές με τη σειρά τους θα τους βοηθήσουν να «θυμηθούν», ή να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά με τη φαντασία τους, κατασκευάζοντας πράγματα; Μόνο η εμπλοκή των εφαρμοσμένων τεχνών στα τεχνικά σχολειά, μπορεί να ενεργοποιήσει την φαντασιακή λειτουργία της νόησης και να διεγείρει τις αισθήσεις των παιδιών, με τις οποίες συναισθάνονται, διαισθάνονται και εν τέλει λειτουργούν με ενσυναίσθηση. Δεν είναι η εκπαίδευση απλά ένα άθροισμα μαθημάτων, ειδικοτήτων και στενών συντεχνιακών αντιλήψεων, τις οποίες συμψηφιστικά διαβουλεύεστε καλοπροαίρετα ή μη, αλλά μία ευρύτερη δραστηριότητα αισθητικής θεώρησης του κόσμου, που προάγει τον στοχασμό και αυτό το στερείτε και από τα παιδιά και από εμάς τους δασκάλους τους.
    Θεωρείτε τις εφαρμοσμένες τέχνες εσωστρεφή και περιττή πολυτέλεια, ενώ μπορεί να είναι το σύνολο των λύσεων που μπορεί να βρουν οι άνθρωποι στα καθημερινά προβλήματα τους. Δεν φιλοδοξούμε να κάνουμε τα παιδιά άνεργους καλλιτέχνες, όπως κακώς σας πληροφόρησαν, αλλά να «γίνουν μέρος» των έργων τέχνης, και δεν φαντάζεστε πόσο δημιουργικά ενεργοποιούνται συμμετέχοντας στη διδασκαλία τους. Πως θα ξεφύγει ένα παιδί από τα ένστικτά του για να γίνει συνειδητά ελεύθερος άνθρωπος; Πως θα αποφύγει την μιμητική αναπαραγωγή του κοινωνικού του περίγυρου; Πως θα συνειδητοποιήσει ότι ανήκει σε ένα ενιαίο κόσμο, σε ένα χώρο εμπλουτισμού κουλτούρας, όχι απλά για να την «υποστεί» αλλά για να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, να συναντήσει τους άλλους πολιτισμούς, να μοιραστεί τον κόσμο; Πως θα αναπτύξουν τα παιδιά διαλεκτική χωρίς να περιπέσουν σε ομοιομορφωτικές ομάδες, που θα φέρονται και θα άγονται από σκόπιμες και συνειδητές παρεμβάσεις, με την παρότρυνση υστερικών και φανατικών εξουσιών ικανών να εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος;
    Κ. Υπουργέ, μην περιορίζετε τα παιδιά μόνο στις υπάρχουσες παραδοσιακές oμάδες ειδικοτήτων, χωρίς να τους δώσετε τη δυνατότητα της δημιουργικής διεργασίας, της παρατήρησης, του αυτοσχεδιασμού και της νοητικής έκφρασης μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες. Επαναφέρατε την ειδικότητα στα νέα τεχνικά λύκεια. Επενδύστε στην κουλτούρα των παιδιών και εκείνα θα σας το αναγνωρίσουν.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:49 | Πάππος Χρήστος

    Για την καλύτερη λειτουργία του Επαγγελματικού λυκείου προτείνουμε τα παρακάτω:

    1.Να μην υπάρχουν ομάδες προσανατολισμού αλλά μαθήματα προσανατολισμού.

    2.Τα μαθήματα τομέα-προσανατολισμού της Α τάξης να είναι μαθήματα επιλογής. Ο μαθητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων για να αποφασίσει καλύτερα τι τομέα θα ακολουθήσει στην Β’ ΕΠΑΛ.

    Μαθήματα επιλογής:
    •Αρχές Μηχανολογίας
    •Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
    •Τεχνικό Σχέδιο
    •Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός-Περιβάλλον Εργασίας-Ασφάλεια & Υγιεινή
    •Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (είναι μάθημα γενικής παιδείας )
    •Οργάνωση & Διοίκηση
    •Αρχές Λογιστικής
    •Αρχές Αγροτικής Οικονομίας
    •Ναυτική Τέχνη
    •Ναυτιλιακές Γνώσεις
    •Στοιχεία Μηχανών Πλοίου
    •Εισαγωγή στον προγραμματισμό Η/Υ
    •Διαχείριση Φυσικών πόρων

    Ο μαθητής θα πρέπει να επιλέξει 4 από τα παραπάνω μαθήματα ανάλογα με τους τομείς που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ.

    3.Ανεξάρτητα από το τι μαθήματα προσανατολισμού θα επιλέξει ο μαθητής στην Α’ τάξη να μπορεί να γράφεται σε όποιον τομέα επιθυμεί διότι η περαιτέρω εμβάθυνση των αντικειμένων γίνεται ουσιαστικά στη Β’ και Γ’ τάξη. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε επιτρέπονται οι μετεγγραφές από την Α’ τάξη του Νέου Γενικού λυκείου στη Β’ τάξη ΕΠΑΛ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:24 | Φωτίου Νικόλαος

    Μετονομασία του Τομέα Δομικών έργων σε Τομέα Έργων Πολιτικού Μηχανικού με τις παρακάτω ειδικότητες:

    Τεχνικός Σχεδίασης Έργων Πολιτικού Μηχανικού & Τοπογραφίας (αντί του Σχεδιαστής Δομικών έργων και Γεωπληροφορικής).Με τον ορθό αυτό όρο μπορούν να συμπεριφερθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα της ειδικότητας και επιπλέον μαθήματα (εκτός από τα σχέδια αρχιτεκτονικά, στατικά, τοπογραφικά, κ.α.), οικοδομικής και στατικής ώστε οι μαθητές να έχουν μία πιο ευρύτερη εκπαίδευση σε έργα πολιτικού μηχανικού. Προκειμένου να είναι σε θέση να κατανοούν τη σπουδαιότητα, τις απαιτήσεις, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες κάθε σχεδίου που σχεδιάζουν ή μελετούν για να μπορούν εν συνεχεία να εργαστούν ως Τεχνικοί – Σχεδιαστές σε έργα Πολιτικού Μηχανικού και Τοπογραφίας.

    Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Τεχνικών Έργων (προσθήκη). Στόχος της προτεινομένης ειδικότητας είναι η παραγωγή τεχνικών (εργοδηγών) οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α. ), Σχεδιαστών και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα. Επειδή η πατρίδα μας είναι σεισμογενείς χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής). Στην ειδικότητα αυτή οι μαθητές θα διδάσκονται σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), οικοδομική, οργάνωση εργοταξίου – κόστος κατασκευών, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, ώστε να τους παρέχεται μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν εν συνεχεία να εργαστούν ως τεχνικοί (εργοδηγοί) σε έργα πολιτικού μηχανικού.

    Τέλος ορθά κατά την γνώμη μου, οι Τεχνίτες Έργων Πολιτικού Μηχανικού κ.α. να εκπαιδεύονται από τις Σ.Ε.Κ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:15 | Φωτίου Νικόλαος

    Μετονομασία του Τομέα Δομικών έργων σε Τομέα Έργων Πολιτικού Μηχανικού με τις παρακάτω ειδικότητες:

    Τεχνικός Σχεδίασης Έργων Πολιτικού Μηχανικού & Τοπογραφίας (αντί του Σχεδιαστής Δομικών έργων και Γεωπληροφορικής).

    Με τον ορθό αυτό όρο μπορούν να συμπεριφερθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα της ειδικότητας και επιπλέον μαθήματα (εκτός από τα σχέδια αρχιτεκτονικά, στατικά, τοπογραφικά, κ.α.), οικοδομικής και στατικής ώστε οι μαθητές να έχουν μία πιο ευρύτερη εκπαίδευση σε έργα πολιτικού μηχανικού.

    Προκειμένου να είναι σε θέση να κατανοούν τη σπουδαιότητα, τις απαιτήσεις, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες κάθε σχεδίου που σχεδιάζουν ή μελετούν για να μπορούν εν συνεχεία να εργαστούν ως Τεχνικοί – Σχεδιαστές σε έργα Πολιτικού Μηχανικού και Τοπογραφίας.

    Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Τεχνικών Έργων (προσθήκη). Στόχος της προτεινομένης ειδικότητας είναι η παραγωγή τεχνικών (εργοδηγών) οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α. ), Σχεδιαστών και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα.

    Επειδή η πατρίδα μας είναι σεισμογενείς χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής).

    Στην ειδικότητα αυτή οι μαθητές θα διδάσκονται σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), οικοδομική, οργάνωση εργοταξίου – κόστος κατασκευών, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, ώστε να τους παρέχεται μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν εν συνεχεία να εργαστούν ως τεχνικοί (εργοδηγοί) σε έργα πολιτικού μηχανικού.

    Τέλος ορθά κατά την γνώμη μου, οι Τεχνίτες Έργων Πολιτικού Μηχανικού κ.α. να εκπαιδεύονται από τις Σ.Ε.Κ.

  • Κύριε Αρβανιτόπουλε,
    καταργήσατε τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑ.Λ και θέσατε σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μάλλον δεν γνωρίζετε πως είναι σε μεγάλο βαθμό κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων καθώς και αρκετοί απ’ αυτούς κάτοχοι και δεύτερων πανεπιστημιακών τίτλων. Διάβασα δήλωσή σας όπου επί λέξει δηλώσατε πως δεν καταλαβαίνετε γιατί θα έπρεπε η Γραφιστική να είναι αντικείμενο της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού είναι ζήτημα δεξιοτήτων άρα μπορεί να ενταχθεί με άνεση στην κατάρτιση. Θα έπρεπε να γνωρίζετε όμως (κι αν δεν γνωρίζετε θα έπρεπε να είχατε ρωτήσει) πως η Γραφιστική και η Διακόσμηση κατατάσσονται στο Design το οποίο διεθνώς διδάσκεται στις σχολές Καλών Τεχνών και στο οποίο Design αρκετές χώρες, όπως η γειτονική μας Ιταλία, βασίζουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών τους. Θα έπρεπε να ρωτήσετε και να μάθετε (ή πιο απλά α μελετήσετε τα επαγγελματικά προφίλ των ειδικοτήτων) πως Γραφιστική δεν σημαίνει απλά βάζω πέντε λέξεις και δύο εικόνες σε σειρά ή πως Διακόσμηση δεν σημαίνει βάζω τρία έπιπλα στο χώρο. Πως για να γίνει κάποιος γραφίστας χρειάζεται ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, ικανότητα μελέτης και φαντασία με την οποία δεν γεννιόμαστε αλλά καλλιεργείται, εκτός από την καλλιτεχνική δεξιότητα ή αλλιώς ταλέντο. Καταργώντας τον Τομέα στερείτe από τους έφηβους με καλλιτεχνικές δεξιότητες αλλά χωρίς οικονομική άνεση μια διέξοδο για την παραπέρα καλλιέργεια του ταλέντου τους.
    Δεν κάνω αναφορά στους Συντηρητές Έργων Τέχνης γιατί τη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν την καταργήσατε.

  • 13 Αυγούστου 2013, 18:37 | Ε.Ε.

    Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις σχολές της ομάδας Υγείας -Πρόνοιας καθώς και στο ΑΤΕΙ Αισθητικής μέσω των ΕΠΑΛ. Είναι απαράδεκτο να εκδιώκονται μ΄αυτόν τον τρόπο τα κορίτσια και οι καθηγητές τους από την τεχνική εκπαίδευση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να διορθωθεί αυτή η μεγαλοπρεπής γκάφα!!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:43 | ΒΑΣΩ Μ.

    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ .ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ Α’ΕΠΑΛ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΗΧ/ΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡ.-ΗΛΕΚΤΡΟΝ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ οπως : ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ή ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ .ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΗΒΑΣΙΛΗΣ

    Σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, που παράγει πολιτισμό, και που θέλει να διδάξει στους λαούς πολιτισμό, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τομέας πολιτισμού.
    Πού είναι οι ειδικότητες σχετικές με την ανάδειξη του αρχαιολογικού-κλασσικού μου μας πλούτου;
    Που είναι οι ειδικότητες συντήρησης των αρχαιολογικών-κλασσικών ευρημάτων;
    Που είναι οι αρχαιοφύλακες; που οι ξεναγοί; που….
    Που είναι αυτοί που με την κατάλληλη γνώση τους , θα βοηθήσουν τον Πολιτισμό μας εκτός απο Τουριστικό προϊόν Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος, να γίνει προϊόν ευημερίας Λαών;
    Είναι αδιανόητο να βλέπουμε να διδάσκονται μαθήματα σε σχολεία ξένων χωρών σχετικά με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, να μιλάμε για τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς που βρίσκονται στα ξένα μουσεία, να βλέπουμε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ των Αρχαίων και Κλασσικών μας, και εμείς να μην δημιουργούμε άτομα με γνώση κατάλληλα να καλλιεργήσουν και να πολλαπλασιάσουν αυτό που είναι Εθνικό μας καύχημα.
    Απαραίτητος ο Τομέας Πολιτισμού και Εικαστικών στην σύγχρονη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:55 | Γεώργιος Κ.

    Στις προτιμήσεις πολλών μαθητών, των κοριτσιών κυρίως, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ήταν οι ειδικότητες οι σχετικές με Υγεία-Πρόνοια (π.χ. Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι, Βοηθοί Νοσηλευτές).
    Όλοι αυτοί οι μαθητές, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ή θα αναγκαστούν να φοιτήσουν για τρία χρόνια σε ένα μάλλον αυστηρότερο Γενικό Λύκειο και μετά για άλλα 2,5 χρόνια σε ΙΕΚ, ή να ακολουθήσουν στο ΕΠΑΛ μια άλλη Ομάδα που θα τους εκφράζει επαγγελματικά λιγότερο (Οι προτιμήσεις των παλιότερων μαθητριών δείχνουν τη δυσκολία δήλωσης άλλων Ομάδων).
    Μέχρι τώρα ακολουθώντας σπουδές που τους εξέφραζαν, μπορούσαν στη συνέχεια να συνεχίσουν στα ΤΕΙ τις σπουδές αυτές σε υψηλότερο επίπεδο, εισαγόμενοι με εξετάσεις τύπου Α, έχοντας ήδη στα χέρια τους ένα πτυχίο.
    Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι οικονομικές αντοχές κάποιων οικογενειών.
    Πρόταση, η δημιουργία στα νεα ΕΠΑΛ και Ομάδας Προσανατολισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:30 | Βασιλική

    Αν το «βαρύ μας πυροβολικό» για την αυξηση του ΑΕΠ και την ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ τότε λάθος σχεδιάστηκε το νέο ΕΠΑ.Λ. Οι τουρίστες έρχονται για τον πολιτισμό μας ,αρχαίο και σύγχρονο και τα μνημεία μας.
    Αρα δεν μπορεί να λείπει από το ΕΠΑΛ ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών .

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    η επαναφορά του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ΕΠΑΛ

    Επί πλέον όταν έχεις μεγάλο αριθμό τουριστών , χρειάζεσαι σωστά εκαιδευμένους επαγγελματίες του τομέα Υγείας Πρόνοιας.
    Είναι μέσα στην διαφήμηση της χώρας.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    η επαναφορά του τομέα Υγείας Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ.

    ΚΑΙ για έναν ακόμη λόγο.Ετσι όπως είναι σχεδιασμένοι οι τομείς, το ΕΠΑΛ, γίνεται ανδροκρατούμενο αφου δεν δίνει την δυνατότητα στα κορίτσια να επιλέξουν επαγγέλματα κατα γενικη ομολογία γυναικεία.
    ΑΠΟΚΤΑ αμέσως τον χαρακτηρισμο του ρατσιστικού.
    δεν εφαρμόζονται αρθρα του συντάγματος για ίσες ευκαιρίες και η συνθηκη για τα δικαιώματα που απαγορεύει αποκλεισμούς.
    και μη μου πείτε ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει στα μεταλυκειακά ΙΕΚ (εχουν αναλύσει άλλοι σχολιαστές) γιατί οι σπουδατες των ΙΕΚ ,ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ, στερούνται την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Μόνη λύση που δεν δημιουργεί προβλήματα,αλλά αντίθετα λύνει, είναι η επαναφορά των τομέων στα ΕΠΑΛ και η επιστροφή των καθηγητών στις θέσεις τους. θα βρείτε έναν τρόπο για γίνει αυτό.
    η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών της Τεχνικής ΕκπαΊδευσης δεν έχει κανένα όφελος για κανέναν. Ούτε για τη χώρα, ούτε για τους γονείς ,ούτε για τους μαθητές ,ούτε για τους καθηγητές.
    ΓΙΑ 5 χρόνια προετοιμασία ,είναι πολύ κακό αποτέλεσμα. ΚΑΙ στα ΓΕΛ και ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:17 | Ν.Θ.

    Θα ήθελα να γράψω τα σχόλια μου για την 4η Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Θεωρώ ότι τα προτεινόμενα μαθήματα 1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες), 2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες), 3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες), 4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα), 5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες), 6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)
    ΔΕΝ καλύπτουν επαρκώς το μέρος (πεδίο) των ναυτιλιακών Χερσαίων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά:
    • Τροφοδοσίας πλοίων – Εξοπλισμός (καύσιμα, διατροφή),
    • Στελέχους Ναυτιλιακών επιχειρήσεων,
    • Ναυτικού Πράκτορα (shipping agent)
    • Ναύλωση ς πλοίων (Εκτίμηση ναύλων & Επισταλιών) (Charterer – Laytime calculation) – Ναυλομεσίτη (chartering broker)
    • Ναυτασφάλισης
    • Φορτωτή (shipper) / Εκφορτωτή
    • Διαχειριστή (operator)
    • Επάνδρωση πλοίων
    • Ρυμούλκηση
    • Αρμοδιότητες Νηογνώμονα
    • Ειδικού ή βοηθού για μελέτη ναυλοδεικτών ξηρού ή υγρού φορτίου (π.χ. Baltic Freight Index – BFI-, Baltic Dry Index – BDI-, Baltic Supramax Index – BSI-, Baltic Panamax Index – BPI-, Baltic Capesize Index – BCI, Baltic International Tander Routes – BITR-, κ.λπ.)
    • Ειδικού ή βοηθού για την σύνταξη εγγράφων (π.χ. έκδοση επιστολής ετοιμότητας προς φόρτωση / εκφόρτωση, κ.λπ.)

    Επιπλέον των ανωτέρω θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πεδίο των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και άλλα, όπως:
    • Ειδικός ή βοηθός ή επόπτης σε Διαλυτήρια πλοίων
    • Ελεγκτές κυκλοφορίας πλοίων
    • Ενοικιάσεις σκαφών και ειδών αναψυχής
    • Ειδικός (ξεναγός) σε Ενυδρεία και Μουσεία θάλασσας
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών σε παράκτιες περιοχές, ποτάμια, λίμνες, κ.ά.
    • Ειδικός ή βοηθός σε Εταιρείες εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων
    • Βοηθός σε Εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερών σε περιοχές κολύμβησης
    • Ειδικός ή βοηθός σε μονάδες Αφαλάτωσης
    • Εκπαιδευτής θαλάσσιων αθλημάτων
    • Ναυαγοσώστες
    • Προπονητές θαλασσίων σπορ
    • Ειδικός σε θαλάσσιο καταδυτικό τουρισμό
    • Έρευνα στη χρήση θαλάσσιων ειδών στην κοσμετολογία, φαρμακολογία, βιοχημεία, βιολογία
    • Διάσωση σε ναυτικά ατυχήματα
    • Χειριστής μηχανημάτων Τηλε-ιατρικής σε πλωτά μέσα, κ.λπ.
    Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ09.13 (Ναυτιλιακοί Οικονομολόγοι), σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων πεδίων (Ιατρικής – Νοσηλευτικής – Βιολογίας – Περιβαλλοντολόγων)

    Με εκτίμηση
    Ν.Θ. ΠΕ09.13 Ναυτιλιακός Οικονομολόγος / Υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικός του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας / MSc.

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:06 | Πατσιαλού Κωνσταντίνα

    Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΡΕΠΕΙ να ενταχθεί ΞΑΝΑ στα Επαγγελματικά Λύκεια.
    Είναι ο μοναδικός που σχετίζεται με τον πολιτισμό της χώρας. Η Τέχνη και η Παιδεία αλληλοεξαρτώνται. Οι μαθητές με καλλιτεχνικές κλίσεις με ποιον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Μέσω του Γενικού Λυκείου; Και με ποιον τρόπο θα προετοιμάζονται για τα μαθήματα ειδικότητας που πρόκειται να εξεταστούν; Κάνοντας ιδιαίτερα; Η Τέχνη είναι δηλαδή μία πολυτέλεια; Πώς θα αποκτήσουν οι μαθητές το θεωρητικό υπόβαθρο που θα τους οδηγήσει στην απόφαση είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ, είτε να κατευθυνθούν στην αγορά εργασίας; Το αποφασίζετε εσείς γι’ αυτούς; Αν όχι, τότε είναι άνιση η μεταχείριση των μαθητών, αφού άλλοι θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών και άλλοι όχι. Επομένως ναι, το έχετε αποφασίσει εσείς και ελπίζω να αναγνωρίσετε γρήγορα το λάθος σας.
    Επιπλέον, το νομοσχέδιο δείχνει την κατακρεούργηση του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Άλλη ειδικότητα την τοποθετείτε στην Πληροφορική, άλλη στους Δομικούς, άλλη στα ΣΕΚ, άλλη στα ΙΕΚ. Για παράδειγμα, ένας web designer ανήκει στον τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ, ένας τεχνίτης Γραφικών Τεχνών ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στις ΣΕΚ, ένας Τεχνικός Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων στον Τομέα Πληροφορικής στα ΙΕΚ. Ένας Γραφίστας δηλαδή είτε είναι τεχνίτης (!!!) είτε ανήκει στον Τομέα Πληροφορικής (!!!). Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που θέσατε σε διαθεσιμότητα. Μέσω του νομοσχεδίου απλά θέλετε να εξηγήσετε τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.
    Αν σας ενδιαφέρει η διαβούλευση σβήστε το νομοσχέδιο να το ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΡΕΠΕΙ να ενταχθεί ΞΑΝΑ στα Επαγγελματικά Λύκεια.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:52 | Μισιρλής Ευάγγελος

    1.Ο Τεχνικός Ιατρικών οργάνων δεν έχει καμία δουλειά στον τομέα Μηχανολογίας και από ποιά μελέτη προέκυψε η αναγκαιότητα τέτοιας ειδικότητας στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

    2. Είναι απαραίτητη η ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού λόγω της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα συστήματα των σύγχρονων οχημάτων. Είναι συχνές οι αναφορές εκπαιδευτικών της ειδικότητας Οχημάτων που όταν έτυχε να συνεργαστούν με Ηλεκτρονικούς σε αντίστοιχα εργαστηριακά μαθήματα, δημιούργησαν φανταστικά πράγματα.

    3.Σε μία χώρα που κρίνεται αναγκαία η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πάρα πολλές στέγες σπιτιών έχουν μετατραπεί σε μονάδες παραγωγής ενέργειας κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ειδικότητας: Τεχνικός Ανανεώσιμων και Ήπιων Μορφών Ενέργειας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:40 | Γεωργιλά Χ.

    Θα πρότεινα μία καλύτερη οργάνωση των Ομάδων Προσανατολισμού. Προβλέπεται να υπάρξουν 4, από τις οποίες η «Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» θα περιέχει 5 Τομείς, ενώ όλες οι άλλες θα περιέχουν 1 και μόνο Τομέα.
    Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ομαδοποιείτε άσχετους μεταξύ τους Τομείς. Το ότι τους αποκαλείτε «Τεχνολογικών Εφαρμογών», δε σημαίνει ότι είναι παρόμοιοι και ότι πρέπει να προσφέρουν τα ίδια μαθήματα στην Α’ τάξη. Είναι 5 διακριτές επιστήμες. Προτείνω λοιπόν, η «Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» να σπάσει σε 5 Ομάδες Προσανατολισμού: «Ομάδα Προσανατολισμού Πληροφορικής», «Ομάδα Προσανατολισμού Μηχανολογίας», «Ομάδα Προσανατολισμού Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού», «Ομάδα Προσανατολισμού Δομικών Έργων», «Ομάδα Προσανατολισμού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων». Καθεμία από τις παραπάνω Ομάδες Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει τον αντίστοιχο Τομέα και θα οδηγεί στις σχετικές Ειδικότητες.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:12 | Zωή

    Επαναφορά του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο νέο ΕΠΑΛ με ανανεωμένες ειδικότητες και αξιολόγηση του προσωπικού σε διαθεσιμότητα ώστε να στελεχωθούν οι ειδικότητες του Τομέα σε Εκπαιδευτικούς. Η πρόφαση ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό μεροληπτικά δε φαίνεται να ισχύει σε τομείς όπως τη πληροφορικής ή της ηλεκτρονικής ή της μηχανολογίας που θα υπάρχουν σε πληθώρα σε ΕΠΑΛ ΣΕΚ ΙΕΚ, άσχετα με τα ήδη υπάρχοντα ΤΕΙ ή ΑΕΙ.
    Στα ΙΕΚ να δοθεί το 4ο μεταδευτεροβάθμιο έτος για περαιτέρω εξειδίκευση και η μαθητεία.

    (ΓΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Από το ΕΠΑΛ αποφοιτεί ένας Βοηθός νοσηλευτή και στο ΙΕΚ θα παίρνει εξειδίκευση Νοσηλευτικής Χειρουργείου)

    Κατάργηση των σχολών υπό την εποπτεία άλλων υπουργείων και των σχολών ΟΑΕΔ με το χαμηλών προσόντων και ανύπαρκτης αξιολόγησης εκπαιδευτικό προσωπικό.
    Και αναρωτιεται κανείς γιατί δεν είναι θεμιτό να παράγουμε από το ΕΠΑΛ αποφοίτους που θα εργάζονται σε χώρους κοινωνικής πρόνοιας που θα διαχειρίζονται χαρακτήρες και ψυχές ώστε να έχουν κατάλληλη παιδεία και επαγγελματικές δεξιότητες και αδίκως το δικαίωμα αυτό αφαιρείται από τα παιδιά;;;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:46 | Έκτωρας

    Είναι αναγκαίο να διορθωθεί το ΜΕΓΑ λάθος της κατάργησης του τομέα υγείας πρόνοιας.
    Είναι δυνατόν να χρειάζεται κάποιος 5+ χρόνια (3 στο Γενικό Λύκειο και 2,5 στο ΙΕΚ) για να πάρει πτυχίο βοηθού νοσηλευτή όταν ο αντίστοιχος χρόνος για τις άλλες ειδικότητες είναι τρία έτη;
    Γιατί τα ΑΤΕΙ του τομέα υγείας πρόνοιας να είναι τα μόνα που καταργήθηκαν για μαθητές ΕΠΑΛ;
    Για ποιο λογο περιοριζετε τον τομέα Υγείας στα ΙΕΚ;
    Γιατί για να εισαχθεί κάποιος σε ΑΤΕΙ επαγγελμάτων υγείας πρέπει να παρακολουθήσει το Γενικό λύκειο;
    Και τέλος γιατί προωθείται τόσο εξόφθαλμα ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας τόσο από το γεγονός ότι αποτελεί αυτόνομη ομάδα προσανατολισμού, όσο και από το γεγονός ότι είναι η μοναδική ουσιαστικά διέξοδος του μαθητικού δυναμικού των κοριτσιών των ΕΠΑΛ;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:45 | ΒΑΣΩ Π.

    Ο τομέας των ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ,που είναι από τους πιο σημαντικούς,θα πρέπει να εμπλουτιστεί με περισσότερες ειδικότητες.Κάποιες από αυτές θα μπορούσε να είναι:
    1)ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
    2)ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ή ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

    Επίσης, για την προτεινόμενη ειδικότητα στο σχέδιο Νόμου θεωρώ ότι πιο ορθός θα ήταν ο τίτλος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:34 | Dim Nik

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Η οικοδομική δραστηριότητα και γενικότερα οι κατασκευές σύγχρονων κτιρίων είναι ένας τομέας με μεγάλες απαιτήσεις για εξειδικευμένους επαγγελματίες, με πλήρη γνώση και κατάρτιση στα δομικά υλικά, στο σχεδιασμό και στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
    Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις επιδρούν στις μεθόδους εργασίας όσων ασχολούνται με τις δομικές κατασκευές. Σήμερα η εργασία στον Τομέα δομικών έργων επηρεάζεται σημαντικά από την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, καθώς τα αρχιτεκτονικά, οικοδομικά και τοπογραφικά σχέδια, όπως επίσης και οι στατικές μελέτες παράγονται με τη βοήθεια Η/Υ. Η γνώση των ανθρώπων για την κατασκευή δομικών έργων αυξάνει με πολύ γρήγορο ρυθμό μέσω νέων μεθοδολογιών, τις οποίες ο εργαζόμενος σ΄αυτόν τον Τομέα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί. Η ανάγκη του ανθρώπου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής οδηγεί τον Κλάδο δομικών έργων στη μελέτη σύγχρονων κατασκευών με υλικά που πρωτοεμφανίζονται στην αγορά, τη συμπεριφορά των οποίων πρέπει να γνωρίζει σε βάθος.
    Ο Τομέας Δομικών Έργων ασχολείται με έναν από τους καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Ένα μεγάλο ποσοστό των δομικών εφαρμογών αποτελούν οι κτιριακές κατασκευές και οι κατασκευές υποδομών Δημοσίων έργων. Στον τομέα αυτό απαιτείται η συνεργασία πολλών ατόμων με διαφορετικές γνώσεις για την υπεύθυνη και σωστή κατασκευή του έργου. Οι απόφοιτοι του Τομέα Δομικών Έργων αποτελούν την ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στους μελετητές, στους κατασκευαστές και στο εργατοτεχνικό προσωπικό που μετέχει στην κατασκευή του έργου. Στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή των έργων, ο μηχανικός πρέπει απαραίτητα να έχει συνεργάτες που δεν είναι άλλοι από τους αποφοίτους του Τομέα Δομικών Έργων.
    Για όλα τα παραπάνω κ. Υπουργέ θα πρότεινα ο Τομέας Δομικών Έργων να εμπλουτισθεί με περισσότερες κατευθύνσεις (αφού το νέο Λύκειο σχεδιάζεται για το μέλλον)και μπορεί σήμερα ο κλάδος να συρικνώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά να είσται βέβαιος ότι όταν ανακάμψει η οικονομία αυτός ο κλάδος θα δώσει την ώθηση και θα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας όπως άλλωστε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στην Πατρίδα μας αλλά και παγκοσμίως.
    (Προτεινόμενες ειδικότητες α) Κτιριακά έργα β)Οικοδομική γ)Συγκοινωνιακά & υδραυλικά έργα δ)Συντήρηση και επισκευή κατασκευών ε) Αντοχή υλικών)

    Μετά τιμής

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:19 | Γιώργος Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος

    Οι τηλεπικοινωνίες ορίζονται στο Wikipedia:

    Με τον γενικό όρο τηλεπικοινωνίες, (telecommunications), χαρακτηρίζεται η κάθε μορφής ενσύρματη ή ασύρματη, ηλεκτρομαγνητική, ηλεκτρική, κ.λπ., ακουστική και οπτική επικοινωνία που πραγματοποιείται ανεξαρτήτως απόστασης.

    Με όλα τα παραπάνω ασχολούνται οι μηχανικοί ηλεκτρονικοί και οι φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι και κανένας άλλος δεν έχει αρμοδιότητα. Η πληροφορική δεν υπάρχει πουθενά.

    Με τον όρο δίκτυα και τηλεπικοινωνίες η Wikipedia ορίζει:

    • Διαδίκτυο
    • Δορυφορικές επικοινωνίες
    • Δίκτυα υπολογιστών
    • Ασύρματα δίκτυα
    • Κινητή τηλεφωνία
    • Τηλέφωνο
    • Ραδιοτηλέφωνο
    • Φαξ
    • Τηλεόραση
    • Ραδιόφωνο

    Με όλα τα παραπάνω ασχολούνται οι μηχανικοί ηλεκτρονικοί και οι φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι. Οι πληροφορικάριοι έχουν γνώση στα δίκτυα υπολογιστών αλλά αυτό είναι το 1/10 των δικτύων και τηλεπικοινωνιών.
    Δεν έχει νόημα να συζητάμε η ειδικότητα δικτύων και τηλεπικοινωνιών σε ποιο τομέα ανήκει. Τότε ας βάλουμε τους φυσικούς να κάνουνε τα πάντα…γνωρίζουν το 1/10 σε όλα τα μαθήματα.

    Και για τους πληροφορικάριους που προτρέχουν είναι καλό να γνωρίσουν και την ιστορία των δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Και είναι κρίμα που δεν την ξέρετε γιατί οι πρωτεργάτες είναι στο τμήμα σας και είναι οι ομότιμοι καθηγητές σας Κωνσταντίνος Καρούμπαλος και Νικηφόρος Θεοφάνους. Εμείς οι Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι την μάθαμε γιατί ήταν καθηγητές μας, εσείς όμως μπορείτε να τους βρείτε και να σας ενημερώσουν…

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:18 | ΒΑΓΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Τα όρια των μηχανικών είναι πλέον δυσδιάκριτα και μάλιστα όταν αρχίζουμε και μιλάμε για γενετική μηχανική , μόνο η φιλοσοφία μπορεί πλέον να μας βοηθήσει σε αυτόν τον κυκεώνα των γνώσεων, για αυτό προτείνω ένωση των τομέων των μηχανικών με έμφαση στο γενικό περιεχόμενο στις τάξεις και διαχωρισμό τομέων και ειδικοτήτων στο τρίτο έτος λυκείου και τέταρτο έτος ΣΕΚ , ΙΕΚ .πρώτες .
    Ακόμη θα ήθελα να υπάρχουν στα ΙΕΚ , ειδικότητες ,όπως δικαστικός αντιπρόσωπος, δικαστικός γραμματέας, βοηθός γιατρού, βοηθός δικηγόρου, ενώ έχει διαπιστωθεί η αναγκαιότητα τους εδώ και καιρό , δεν γίνεται τίποτε για να καλυφθεί το κενέ αυτών των έμπειρων στελεχών
    Βεβαίως υπάρχουν και ειδικότητες όπως τεχνιτών που λόγω ότι δεν ακούονται θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ενώ , όπως ζυμωτής π.χ στις βιομηχανίες ζυμαρικών , εφαρμοστής μηχανών , χειριστής μηχανών συσκευασίας, χειριστής- εφαρμοστής πλαστικών μηχανών, τεχνίτης αλλαντικών

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:05 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σχετικά με τις ειδικότητες:
    Τεχνικός Η/Υ του τομέα Πληροφορικής των Επαγγελματικών Λυκείων,
    Τεχνικός Η/Υ των Ι.Ε.Κ.

    Σύμφωνα με τους οδηγούς σπουδών που παρατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και αφορούν:
    1) ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. http://www.gsae.edu.gr/internal_iek/phpdata/view/odhgoi/odigos78.pdf (σελ. 2.)
    2) ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ. http://www.gsae.edu.gr/internal_iek/phpdata/view/odhgoi/odigos105.pdf (σελ. 6.)

    Η πλειοψηφία των μαθημάτων που διδάσκονται οι μαθητές στα Επαγγελματικά Λύκεια και οι καταρτιζόμενοι στα ΙΕΚ, σχετίζονται άμεσα με τα μαθήματα που περιλαμβάνουν οι οδηγοί σπουδών των ΤΕΙ και συγκεκριμένα των τμημάτων Ηλεκτρονικής.

    Για πληρέστερη ενημέρωση δείτε τον οδηγό σπουδών του τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά:
    http://www.electronics.teipir.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=146&lang=el (σελ. 5-6)

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:53 | Σιάτρας Σπύρος

    Πειραιάς 12/08/2013

    Επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο

    Σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμένο σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» που έχει δοθεί για διαβούλευση από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα σε ότι αφορά στις ειδικότητες του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης όπως αυτές προγραμματίζονται να λειτουργήσουν στο Επαγγελματικό Λύκειο, αλλά και ειδικότερα τις ειδικότητες γενικότερου «τουριστικού» ενδιαφέροντος, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες επισημάνσεις και προβληματισμούς.
    Βασιζόμενος λοιπόν σε μια αρχικά «συντεχνιακή» προσέγγιση, θα μπορούσε κανείς να δει στο σχέδιο νόμου και στο κομμάτι που αφορά στα (αναβαθμισμένα) ΕΠΑ.Λ και ειδικότερα στην Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, πως υπάρχουν οι εξής ειδικότητες:
    1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
    2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
    3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
    4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
    Σε αυτό το σημείο αρχίζουν και δημιουργούνται οι πρώτες επιφυλάξεις και τα πρώτα ερωτήματα.
    Τι ακριβώς σημαίνει «Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό»; Με τι ακριβώς θα ασχολείται; Σίγουρα σε ένα σχέδιο νόμου δεν μπορεί κανείς να περιμένει εξαρχής όλα να είναι ορθά και από πριν ξεκαθαρισμένα, αλλά και μόνο από τον –προσωρινό έστω- τίτλο ειδικότητας, δίνεται ένα «στίγμα»
    Αν λοιπόν ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί μια προσπάθεια για «αναβάθμιση» του τίτλου του απολυτηρίου και του πτυχίου των αποφοίτων της ήδη υπάρχουσας ειδικότητας «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων», τότε δυστυχώς θα πρέπει να επισημανθεί πως το μόνο που καταφέρνει να δείξει είναι τουλάχιστον ελλιπή επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς του Τουρισμού και των Τουριστικών Επιχειρήσεων.
    Αν μάλιστα αποδεχτούμε ότι γενικά το απολυτήριο και το πτυχίο του ΕΠΑ.Λ αποτελούν τα πρώτα εφόδια για νέους και νέες που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, τότε θα πρέπει μάλλον να συμφωνήσουμε ότι αυτό που τους χρειάζεται είναι ένας τίτλος ξεκάθαρος που να δίνει το στίγμα του τι έχει σπουδάσει και τι είναι ικανός να κάνει. Αυτό θα είναι το πρώτο που θα κοιτάξει ο μελλοντικός εργοδότης, σε συνδυασμό βέβαια με το τι είδους μαθήματα έχει διδαχθεί και τι γνώσεις και δεξιότητες έχει αποκομίσει από τις σπουδές του (θέμα που θα πρέπει να ληφθεί ΣΟΒΑΡΑ υπόψη, από τους αρμόδιους φορείς και τις αντίστοιχες επιτροπές σύνταξης, όταν ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας των ομάδων εργασίας για την κατάρτιση των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων των ειδικοτήτων).
    Άλλωστε, το ίδιο το σχέδιο νόμου αναφέρει πως ένας από τους σκοπούς λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ είναι και «η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας» και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς σε αυτό.
    Ο «τίτλος» λοιπόν της ειδικότητας θα πρέπει εξαρχής να δηλώνει την «δυναμική» του αποφοίτου, να ξεκαθαρίζει το πεδίο στο οποίο ο πτυχιούχος έχει σπουδάσει και άρα να «διαφημίζει» το τι είναι ικανός να προσφέρει.
    Ο τομέας του Τουρισμού, είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο) πως είναι ένας πολύ σημαντικός –ίσως ο σημαντικότερος σε αυτή την περίοδο- τομέας για την ελληνική οικονομία και θα πρέπει επιτέλους οι κατά καιρούς πολιτικές εξαγγελίες των τελευταίων δεκαετιών που μιλούσαν για αναβάθμιση του ρόλου του τουρισμού και για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του «προϊόντος», να υλοποιηθούν στην πράξη και να ξεκινήσουν μεθοδικά, ακόμη και από τα στοιχειώδη και τα φαινομενικά «ασήμαντα», εστιάζοντας επιτέλους και στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς εργαζόμενους στον τομέα αυτό.
    Η Τουριστική Παιδεία θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό πως οφείλει αλλά και μακροπρόθεσμα «συμφέρει» να παρέχεται από το δημόσιο σχολείο σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να μην αντιμετωπίζεται ούτε ευκαιριακά, ούτε για να καλύπτονται συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά με σοβαρότητα, με προοπτική και με μακρόπνοο σχεδιασμό.
    Η ειδικότητα λοιπόν που σχετίζεται με τους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. που θα εργαστούν στον τομέα του Τουρισμού, θα πρέπει να φέρει έναν ξεκάθαρα διακριτό τίτλο και όχι έναν γενικό και αόριστο τίτλο «Υπαλλήλου Οικονομίας και Διοίκησης στον τουρισμό».
    Ως τέτοιος λοιπόν προτείνεται είτε το «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων», είτε εναλλακτικά «Υπάλληλος Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων». Οποιαδήποτε άλλη ονομασία υποσκάπτει εξαρχής οποιαδήποτε τυχόν σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης και μπορεί μεν να εξυπηρετεί –έστω και ακουσίως- οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς (π.χ. διεύρυνση των μαθημάτων ανάθεσης σε άλλες «συγγενικές» ειδικότητες), αλλά σίγουρα όχι εκείνον της στήριξης του σημαντικού αυτού τομέα της οικονομίας της χώρας (έστω και σε αρχικό ή ακόμη και σε «σημειολογικό» αν θέλετε επίπεδο).
    Στο ίδιο σχέδιο νόμου, στο τμήμα που αναφέρεται στα Σ.Ε.Κ., βρίσκει κανείς πως η «Ομάδα προσανατολισμού επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων φιλοξενίας», περιέχει τις «ειδικότητες» :
    1. Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων & Επιχειρήσεων φιλοξενίας
    (Υπηρεσία υποδοχής- Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσία)
    2. Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας
    3. Τεχνίτης Εστιατορίου – Επισιτισμού (Σερβιτόρος)
    4. Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής & Αρτοποιίας
    5. Τεχνίτης Μαγειρικής τέχνης
    Αρχικά και για όσους γνωρίζουν, οι τρεις τελευταίες ειδικότητες αποτελούν την «μετεξέλιξη» των παλαιών τριών μεταγυμνασιακών ειδικοτήτων των Ι.Ε.Κ. διάρκειας δύο εξαμήνων, δηλαδή των:
    • Βοηθού Εστιατορικής Τέχνης
    • Βοηθού Ζαχαροπλαστικής και
    • Βοηθού Μαγειρικής Τέχνης
    Η μετονομασία του «Βοηθού» σε «Τεχνίτη» και η ενσωμάτωση τους στις Σ.Ε.Κ., δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών και άρα των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων φιλοξενίας, ούτε καν ανταπόκριση στις επιταγές της αγοράς. Αν μάλιστα κάνει κανείς κάποια έρευνα για τα ποσοστά συμμετοχής σπουδαστών στις αντίστοιχες ειδικότητες όπως λειτουργούσαν πριν μερικά χρόνια στα Ι.Ε.Κ., μάλλον θα διαπίστωνε πως υστερούσαν κατά πολύ σε δυναμικότητα συγκρινόμενες με τις ανάλογες ειδικότητες του Ειδικού Μαγειρικής Τέχνης και Ειδικού Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας που ήταν για απόφοιτους λυκείου και που για ένα χρονικό διάστημα λειτουργούσαν παράλληλα. Ίσως και γι΄ αυτό να «εγκαταλείφθηκαν» πολύ σύντομα από τον τότε ΟΕΕΚ. Άλλωστε διαβάζοντας το σχέδιο νόμου παρακάτω διαπιστώνεται πως προβλέπονται οι ειδικότητες αυτές να λειτουργήσουν και σε επίπεδο ΙΕΚ, οπότε εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς για την σκοπιμότητα της «διπλής» ύπαρξής τους και στα Σ.Ε.Κ.
    Επίσης, έστω και από πλευράς «νοηματοδότησης», ο προσδιορισμός του «τεχνίτη» σε ότι αφορά επαγγέλματα που έχουν ως αντικείμενο την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία και τα Bar, ηχεί περισσότερο ως «ελληνικούρα» παρά ως σύγχρονος τίτλος επαγγελματικής ειδικότητας που προτείνεται μάλιστα από τεχνοκράτες ειδικούς.
    Ιδιαίτερα δε στον «Τεχνίτη Τουριστικών μονάδων & Επιχειρήσεων φιλοξενίας» και την απίστευτη «διευκρίνιση» στην παρένθεση (Υπηρεσία υποδοχής- Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσία) διαφαίνεται μια μη αποδεκτή προχειρότητα από πλευράς των συντακτών του συγκεκριμένου –τουλάχιστον- μέρους της πρότασης του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Όσοι μάλιστα καθηγητές ή μη –ανεξαρτήτου ειδικότητας-, είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σε ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις έστω και για λίγο, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως ΚΑΝΕΝΑΣ τουριστικός επιχειρηματίας –τουλάχιστον στην Ελλάδα- δεν αναζητεί για πρόσληψη «τεχνίτες υπηρεσίας υποδοχής» ή «τεχνίτες υπηρεσίας ορόφων» ή ακόμη «τεχνίτες εμπορευματογνωσίας», εκτός αν αναζητά κάποιον να φτιάχνει τα τρόλεϋ των αποσκευών και τα ροδάκια των βαλιτσών των πελατών, ή κάποιον να φτιάχνει χαλασμένα καζανάκια και κλειδαριές στα δωμάτια, ή κάποιον να επισκευάζει χαλασμένα ψυγεία στις αποθήκες ή προβληματικά καρότσια μεταφοράς εμπορευμάτων. Αλλά κι αυτούς μάλλον θα τους αναζητούσε ως «Συντηρητές», ή «Υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας», παρά σαν «τεχνίτες τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας».
    Αντίθετα όμως, μια ξενοδοχειακή επιχείρηση αναζητεί και προσλαμβάνει Υπαλλήλους Υποδοχής ή Βοηθούς Υποδοχής, Θυρωρούς, Καμαριέρες, Βοηθούς προϊσταμένης ορόφων ή Προϊστάμενους Housekeeping, Υπαλλήλους ή Υπεύθυνους αποθήκης ή προμηθειών, bartenders ή Υπαλλήλους μπαρ.
    Και αυτούς τους αναζητά και τους επιθυμεί να είναι και με αυξημένα προσόντα, να έχουν δηλαδή δεξιότητες και γνώσεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επιπέδου Λυκείου, επειδή (ειδικά στις θέσεις «πρώτης γραμμής»), έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες-τουρίστες που έχουν απαιτήσεις, επιζητούν το «value for money», οπότε και απαιτούν να εξυπηρετούνται από υπαλλήλους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπαίδευση και παιδεία, γεγονός που διασφαλίζει έτσι τόσο την ικανοποίηση του πελάτη, όσο και –σε ένα βαθμό- την λειτουργικά επιτυχή μακροημέρευση της επιχείρησης.
    Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, ακόμη και ο πιο σκεπτικιστής, ακόμη και ο πιο δύσπιστος, ακόμη και εκείνος που έχει ελάχιστη αντίληψη των αναγκών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε υπαλληλικό προσωπικό, καταλαβαίνει γιατί αυτοί οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο επιπέδου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Επαγγελματικού Λυκείου παρά Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (όσο αναβαθμισμένη κι αν είναι αυτή), πράγμα που οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη «ειδικότητα» θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΠΑ.Λ και φυσικά χωρίς τον προσδιορισμό του «τεχνίτη».
    Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως όσοι γνωρίζουν την αγορά ή ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό τουρισμό, ξέρουν πως ως μοναδική ιδιαίτερη περίπτωση και μόνη εξαίρεση δημόσιας σχολής τουριστικής κατάρτισης ενταγμένης στην τυπική-βασική βαθμίδα εκπαίδευσης, καταγράφονται μόνο οι σχολές του ΟΤΕΚ -πρώην Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων- που για χρόνια τροφοδοτούν την τουριστική αγορά με απόφοιτους με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
    Για τους ίδιους λοιπόν λόγους, μάλλον θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι ονομασίες και για τις αντίστοιχες ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των ΙΕΚ, όπου θα ήταν δόκιμο να μην φέρουν τον χαρακτηρισμό «Τεχνικός» αλλά ίσως το παλαιότερο «Ειδικός» ή μόνο το επάγγελμα στο οποίο λαμβάνει κατάρτιση ο σπουδαστής (π.χ Αρτοποιός-ζαχαροπλάστης, Αρχιμάγειρας, Υπάλληλος Υποδοχής κλπ)
    Σε ότι δε αφορά στα αναγραφόμενα σχετικά με τα (αναβαθμισμένα) Ι.Ε.Κ. και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης & Οικονομίας και στον Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας, βλέπει κανείς πως υπάρχουν οι ειδικότητες :
    1. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
    2. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Αθλητισμού
    3. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας
    4. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού
    5. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Πολιτισμού
    6. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας
    7. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα των Μεταφορών
    8. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας
    9. Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μarketing)
    10. Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
    11. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου
    12. Στέλεχος Στατιστικών Ερευνών & Δημοσκοπήσεων
    13. Στέλεχος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας
    14. Στέλεχος Χρηματοοικονομικών & Ασφαλιστικών Εργασιών
    15. Στέλεχος Κοστολόγησης
    16. Γραμματέας Ανώτερων & Ανώτατων Στελεχών
    Πέρα από την εξόφθαλμη υπέρ-χρήση της έννοιας του «Στελέχους» στους τίτλους των ειδικοτήτων (που όμως η «αγορά» δεν φαίνεται να «συμμερίζεται»), είναι απορίας άξιο λοιπόν, γιατί να υπάρχει η ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού» ενώ παρακάτω υπάρχει (και σωστά) ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με τις ειδικότητες:
    1. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
    (Υπηρεσία υποδοχής- Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσία)
    2. Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
    3. Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)
    Το ίδιο μπορεί να αναρωτηθεί και για την ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας», όταν παρακάτω υπάρχει ακριβώς ή ίδια ειδικότητα στην Ομάδα προσανατολισμού γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων & διατροφής και τον Τομέας Γεωπονίας με ειδικότητα: «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας».
    Με αυτά και με αυτά λοιπόν, φτάνει στο σημείο να αναρωτιέται κανείς, αν τελικά η συντεταγμένη πολιτεία πραγματικά θέλει να κάνει τα πράγματα πιο απλά για τους μαθητές και σπουδαστές των επαγγελματικών λυκείων και σχολών (δημοσίων και ιδιωτικών) και τους γονείς τους συνδράμοντάς τους στην προσπάθειά για επιτυχή αναζήτηση επαγγελματικής ταυτότητας (πράγμα που στην τελική θα βοηθήσει και την ίδια την χώρα στον πολυδιαφημιζόμενο και πολυπροβεβλημμένο δρόμο της ανάπτυξης και αποτελμάτωσής της), ή αν τελικά επιθυμεί να τους μπερδεύει όλο και περισσότερο, να τους έχει ημιμαθείς ή μισοκαταρτισμένους, σε μια διαρκή «επαγγελματική κινητικότητα», χωρίς σαφή επαγγελματικά πεδία εργασίας, χωρίς ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα, σαν αναλώσιμο και φτηνό εργατικό δυναμικό δηλαδή, Δια Βίου ακούσιους αιμοδότες των διάφορων ευκαιριακών επιχειρηματιών-επενδυτών που πωλούν εκπαιδευτικές και άλλες ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ στην ουσία αναζητούν φτηνό και υπάκουο κρέας για την κρεατομηχανή της «ελεύθερης αγοράς».
    Αναρωτιέμαι δε, τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όταν διαπιστώνει ότι σχεδιάζεται «ξεκαθάρισμα» του μαθητικού δυναμικού από την Α΄ λυκείου τόσο στη γενική όσο και στην επαγγελματική εκπαίδευση με «πανελλαδικού τύπου» εξετάσεις (οπότε οι «αποτυχόντες» απλά θα σκύβουν το κεφάλι από τόσο μικρή ηλικία και θα υποτάσσονται στις επιταγές της αγοράς, όσο σκληρές κι είναι αυτές), πώς να μην αναρωτηθεί κανείς για την σκοπιμότητα ύπαρξης τόσων «οικονομικών» τίτλων στις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ, Σ.ΕΚ. και Ι.Ε.Κ., πώς να μην εκπλαγεί κανείς με την χρήση τίτλων «τεχνίτη» και «τεχνικού» σε επαγγέλματα που σχετίζονται πρώτιστα και κύρια με την ανθρώπινη επαφή μέσω της παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους και όχι σε μηχανήματα, πώς να μην μελαγχολήσει κανείς διαβάζοντας έναν πρόχειρο αλλά «επίσημο» προγραμματισμό που μπερδεύει αντί να απλοποιεί, πώς να μην «τρομάξει» κανείς με την προοπτική δεκαεπτάχρονων που θα «εργάζονται» με την μορφή «μαθητείας», ή πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα με ποιόν τρόπο να ερμηνεύσει ένας καλοπροαίρετος το ότι σε μια νύκτα καταργήθηκαν ανθούσες ειδικότητες, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αφού λοιδορήθηκαν και απαξιώθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη καθηγητές με δεύτερα πτυχία, διδακτορικά και μεταπτυχιακά, πώς να μην οργιστεί όταν γνωρίζει από πρώτο χέρι πως οι περισσότεροι κοσμούσαν τα σχολεία με το έργο τους, αλλά ακόμη (έστω και συνειρμικά και γενικότερα) πώς να μείνει απαθής μπροστά σε κυνικές, ανήθικες και εξόφθαλμες σκοπιμότητες τσουβαλιάσματος και απαξίωσης του συνόλου των εκπαιδευτικών και του έργου τους, πώς να μην γελάσει με το νόημα που πασχίζουν κάποιοι να δώσουν στην έννοια της έρμης και πολύπαθης «αξιολόγησης», ή ακόμη και πιο γενικά και φιλοσοφικά, πώς να μην θλίβεται με τον κοινωνικό και «συναδελφικό» κανιβαλισμό στις τάξεις των καθηγητών που οδηγεί η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και για τις ακόμη υπάρχουσες παλαιολιθικές νοοτροπίες που ακόμη και τώρα στον βωμό των συντεχνιακών συμφερόντων εξακολουθούν υπερασπίζονται με σθένος το καλό της «εκπαίδευσης», αλλά αδιαφορούν ή ακόμη χειρότερα αγνοούν το σαφώς πιο ευρύ και πιο ουσιώδες νόημα της Παιδείας.
    Ποιος θα δώσει απαντήσεις και ποιος θα τα εξηγήσει πειστικά και με ειλικρίνεια όλα ετούτα στους μαθητές μας και στους γονείς τους τον Σεπτέμβριο;
    Ποιος θα τα εξηγήσει πειστικά όλα αυτά στον αυριανό άνεργο «Υπάλληλο Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό» στον άνεργο «Τεχνίτη Ποτών και Οινολογίας», στο άνεργο «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Πολιτισμού» στον άνεργο «Τεχνίτη Αισθητικό Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής»;
    Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αλλά και πόσο αργά θα είναι τότε;
    Κλείνοντας ετούτη την –ακουσίως μακροσκελή- επιστολή και με γνώμονα την προσωπική εμπειρία μου τόσο από την δεκαετή εργασιακή μου προϋπηρεσία στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και από την επί δωδεκαετία στήριξη του θεσμού των ΙΕΚ είτε σαν εισηγητής, είτε σαν μέλος επιτροπών ειδικών επιστημόνων, είτε σαν μέλος επιτροπών σύνταξης ή ανανέωσης κανονισμών σπουδών και ερωτήσεων πιστοποίησης στον ΟΕΕΚ σε «τουριστικές» ειδικότητες, είτε σαν μέλος ομάδας σύνταξης ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων των ΤΕΕ-ΕΠΑ.Λ, είτε σαν μέλος ομάδων κρίσης βιβλίων τουριστικής ειδικότητας, αλλά κυρίως και πάνω απ΄ όλα ως εκπαιδευτικός «πρώτης γραμμής» για πάνω από δεκατέσσερα έτη στην επαγγελματική εκπαίδευση, θα ήθελα να υπενθυμίσω τα αυτονόητα.
    Ο κλάδος του Τουρισμού και η παροχή Παιδείας στο αντικείμενο του Τουρισμού μέσω των διαφόρων βαθμίδων παρεχόμενης εκπαίδευσης, αποτελεί εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει -ειδικά σε τέτοιες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες- να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα και πρέπουσα ιδιαίτερη σοβαρότητα.
    Επιπρόσθετα και με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει επιτέλους (ΣΗΜΕΡΑ και όχι αύριο), η πολιτεία να σταθεί και απέναντι στο σύνολο των θεμάτων Παιδείας.
    Σε τόσο δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επιδεικνύει προχειρότητα στο σχεδιασμό μια πολιτικής για την Παιδεία και ούτε μπορεί να γίνεται αποδεκτό πως δηλώνουν σοβαρότητα μερικά αποτυχημένα copy paste προτάσεων, πιθανά χωρίς μια σαφή και ενιαία στοχοθεσία, χωρίς σαφή προφίλ αποφοίτων αλλά και επαγγελματικά προφίλ, χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς καν μια διασταύρωση των προτεινομένων «τίτλων» των ειδικοτήτων με τις «τρέχουσες και πραγματικές συνθήκες της αγοράς» που οι ίδιοι οι ιθύνοντες επικαλούνται ως γνώμονα, χωρίς καν να επιζητηθεί –ουσιαστικά και όχι τυπικά- η συμβουλή των ίδιων των διδασκόντων τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο, χωρίς τελικά καμία προσπάθεια εστίασης στην ουσία, στην αναβάθμιση δηλαδή της «εκπαίδευσης» σε «Παιδεία».
    Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια για ασαφή πειράματα στείρας τεχνοκρατικής αντίληψης, για αδιέξοδες αλχημείες και για πισωγυρίσματα, ούτε στην Παιδεία, ούτε πουθενά. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας θα είναι.
    Σιάτρας Σπύρος
    MBA – Tourism Management
    Καθηγητής ΠΕ 18.35 Τουριστικών Επιχειρήσεων
    Υποδιευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ Πειραιά

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:51 | Καψάλης Γεώργιος

    Στον τομέα Μηχανολογίας υπάρχει η ειδικότητα <>.
    Στο δεύτερο σκέλος της ειδικότητας περιγράφεται ένα μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις θερμικές εγκαταστάσεις. Όμως, για παράδειγμα, στα αέρια καύσιμα, εκτός από το φυσικό αέριο, χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση το υγραέριο. Ακόμη, τελευταία έχουμε συσκευές με Pellet κλπ. Ποια ειδικότητα καλύπτει τα παραπάνω;;;
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της ειδικότητας με το <>

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ Φ. Γ.

    Σχετικά με την ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών.

    Παρατίθενται στον πιο κάτω πίνακα στοιχεία από οδηγούς σπουδών
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgYzkGBFFjXidHlQR0tBOW5LUU5KOERRRkdfblRGTVE&usp=sharing

    Α) ΤΕΙ Λαμίας. Τμήμα Ηλεκτρονικής http://www.eln.teilam.gr/sites/default/files/ODHGOS_SPOYDON%202011.pdf

    Β) Πανεπιστήμιο Πατρών. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής http://www.ceid.upatras.gr/proptyxiaka/kanonismos_spoudwn.pdf
    http://www.ceid.upatras.gr/proptyxiaka/mathimata.htm

    Κοιτάζοντας τους παραπάνω οδηγούς σπουδών και τα μαθήματα που αυτοί περιέχουν, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα.

    Συνοπτικά, το μάθημα των Δικτύων διδάσκεται στον βασικό κορμό μαθημάτων (υποχρεωτικά) και στα δύο τμήματα, όπου 4 ώρες αφιερώνονται στο Τμήμα Ηλεκτρονικής και 5 στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.

    Όσον αφορά στην ομάδα των τηλεπικοινωνιακών μαθημάτων, φαίνεται και από τον παρατιθέμενο πίνακα πιο πάνω ότι στο Τμήμα Ηλεκτρονικής διδάσκονται 8 σχετικά αντικείμενα με άθροισμα ωρών τις 36, ενώ την ίδια στιγμή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής διδάσκεται 1 μάθημα (Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες) με άθροισμα ωρών τις 4.

    Είναι λοιπόν παραπάνω από προφανές, γιατί πρέπει η ειδικότητα αυτή να παραμείνει στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:13 | ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ

    κ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΕ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΕΞΕΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΣΟ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
    ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:33 | Α.Φ.

    ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    ο τομεας των δομικών έργων θα μπορούσε να έχει ακομα μια απο τις παρακατω ειδικότητες
    α ) Τεχνικός αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων
    Β )Τεχνικός Περιβαλλοντικού σχεδιασμού κτιρίων

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:30 | Παύλος

    Το μάθημα της φιλοσοφίας θα συνεχίσουν να το έχουν ως δεύτεη ανάθεση οι θεολόγοι; Ότι χειρότερο για το μάθημα αυτό…., αν είναι δυνατόν!!! Σαν τη φωτιά με το νερό, διότι ο θεολόγος έχει έτοιμες απαντήσεις βασισμένες στα ιερά βιβλία του ενώ η φιλοσοφία θέτει ερωτήματα….

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:28 | Έκτωρας

    Στην Α τάξη Ομάδα Προσανατολισμού Πληροφορικής-Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής

    Αυτόνομος Ηλεκτρολογικός τομέας με ειδικότητες:

    1. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων Κτιρίων
    2. Τεχνικός Αυτοματισμού
    3. Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
    4. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων αυτοκινήτου

    Αυτόνομος τομέας Ηλεκτρονικήν με ειδικότητες:

    1.Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
    2.Τεχνικός υπολογιστικών μονάδων
    3.Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
    4.Τεχνικός Ιατρικών οργάνων

    Ξεχωριστές Α’ αναθέσεις σε κάθε τομέα
    Διακριτές αναθέσεις ΠΕ12 και ΠΕ17

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:05 | Μιχάλης Μπαλαντίνος

    Ο «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού σαφώς εμπίπτει στον Τομέα Πληροφορικής.
    Το ίδιο το σχέδιο νόμου στο άρθρο 25 για τα ΙΕΚ αναφέρει
    α) Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών :
    Τομέας Πληροφορικής
    1. Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών
    Στα ΕΠΑΛ μόνο εκ παραδρομής μπορεί να έγινε ένα τέτοιο λάθος.

    Επίσης σαν απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών μπορώ να έχω άποψη των μαθημάτων που κάνουμε. Οι ηλεκτρονικοί είναι γνώστες των συστημάτων εγκατάστασης, καλωδίωσης, ακτινοβολίας κλπ αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα Πληροφορικής. Δεν μιλάω απλώς για το λεγόμενο σετάρισμα του δικτύου αλλά μιλάω για πιο προχωρημένα πράγματα όπως απόδοση δικτύου (καθαρά θέμα αλγορίθμων υλοποίησης σε επίπεδο TCP και ΙP) και κυρίως σε θέματα ασφάλειας (αλγόριθμοι κρυπτογράφησης, κλειδί σε ασύρματα δίκτυα κλπ) που έχουν να κάνουν με την πληροφορική. Καλώς ή κακώς η απόδοση και η ασφάλεια ενός δικτύου σήμερα δεν εξαρτάται από το μέσο μετάδοσης αλλά απο τα πρωτόκολλα μετάδοσης που στην ουσία είναι αλγόριθμοι. Αυτό είναι θέμα της πληροφορικής. Θα μπορουσε βέβαια κάποια μαθήματα της ειδικότητας αυτής να τα έχουν σε ανάθεση(ίσως και πρώτη) οι ηλεκτρονικοί αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων αυτών είναι θέμα πληροφορικής στην σύγχρονη εποχή.

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:02 | Ηλίας

    Το Υπουργείο επιδιώκει συνέπεια και συνέχεια μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης, ώστε να να μην «δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας». Αυτή ήταν η επίσημη θέση του Υπουργείου, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση του τομέα Υγείας-Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τον σχετικό
    Πίνακα Επαγγελμάτων και
    Επιπέδων Εκπαίδευσης.

    Με βάση τον Οδηγό Ειδικοτήτων της ΓΓΔΒΜ (φορέα που εποπτεύει τα ΙΕΚ), στον Τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ – ΔΙΚΤΥΩΝ, στην Ομάδα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, υπάρχουν οι εξής ειδικότητες:

    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTRANET – INTERNET
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ (multimedia)
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (VIDEO GAMES)
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ (Web Designer – Developer)
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ INTERNET
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Στον τομέα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, στην Ομάδα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, υπάρχουν οι ειδικότητες:

    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ
    -ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Στο σχέδιο νόμου για το ΕΠΑΛ, οι ειδικότητες των ΙΕΚ που σημειώνονται με μπλε χρώμα, ορθώς εντάσσονται (συγχωνευμένες από τέσσερις σε τρεις με τα ονόματα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, developer, video games), Τεχνικός Η/Υ, Τεχνικός Λογισμικού) στον Τομέα Πληροφορικής του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι ειδικότητες των ΙΕΚ που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα, κακώς εντάσσονται στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ως Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών), διότι με βάση την παραπάνω ανάλυση, πρέπει να ενταχθούν στον Τομέα Πληροφορικής.